Şimdi Ara

Canon Eos M3.........Testler, Deneyimler, Fotoğraflar.........

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
124
Cevap
1
Favori
5.321
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Evet arkadaşlar,
    2014 kasım ayında başlayan Eos M DSLR/Aynasız maceram devam ediyor, ama bu sefer M3 ile.

    M sonrası, M2 düşünürken, M3 ün duyurulması ile bekleme kararı almıştım.
    Nitekim 1 nisan satışları ile Japonyadan M3 alındı ve yolda.
    (Kuzen Ebay dan aldı ve US ulaştı, mayıs ortasında ülkemize gelirken getirecek)

     Canon Eos M3.........Testler, Deneyimler, Fotoğraflar.........


    Uzun süredir M3 ile ilgili yabancı forumları okudum ve youtube da videolarını izledim.
    Kullanıcı yorumları çok değişken, kimi ultra beğenirken, kimi de 2 hafta sonra satışa koymuş.
    Önemli olan benim görüşlerim olduğu için onlara takılmadım. Geldiğinde inceler notumuzu veririz.


    Gelelim konumuza;
    Bu konu M3 ü övmek adına açılmamıştır, sadece M3 kullananlar ile alacak olanlara yardım ve paylaşım adına açılmıştır.
    Lütfen diğer makinalarla kıyaslama yoluna gitmeyin, bu yorumlarınızı başka bir konuda paylaşın.


    Canon Eos M3 seçmemin sebepleri,


    Aslında seçim yaparken yine Canonun eos serisi 760D düşündüm, bir çoklarının görüşü olan "DSLR DSLR gibi olmalı" fikrine uyuyor, iri gövdeli ve alımlı, ama teknik özellikleri bire bir M3 ile aynı.

     Canon Eos M3.........Testler, Deneyimler, Fotoğraflar.........


    Seçimimi etkiliyeen faktörler.
    * halihazırda 2 adet EF-M lensim oluşu, 22mm - 18-55mm ve bunlara ait filtre ve adaptörler, yeniden lens masrafı yapmamak.
    * küçüklüğü ve hafifliği ile "mobilite" özelliğinin değerli oluşu
    * her ne kadar gövde ve ayar düğmeleri değişmiş olsa da M serisi makine kullanma alışkanlığı.

    Daha önceleri aldığım aksesuar ve donanım parçalarını bu makinada kullanabilecek olmam önemli.

    Batarya

    Hatta, M makine LP-E12 batarya kullanırken, M3 LP-E17 ye değiştirmiş, ancak web de gördüğüm kadarıyla her ikisi de 7.2v ve makinaya bağlantı yerleşimi ve boyutları aynı. Bakalım bendeki 3 adet lp-e12 ile deneyince nasıl olacak. Uyumlu olursa yedek batarya derdim olmaz.

    Lensler

    EF-M 22mm STM ve 18-55mm IS STM var, ek olarak EF-ES 50-250 IS STM ve sigma 50-500 Apo DG (adaptörlü kullanım) kullanıyorum. Her ne kadar 55-250 den çok memnun olsam da, netlemede bazen yavaş kalıyor, bunu da okuduğum kadarıyla az ışıkda yaparmış.
    Yine okuduğum kadarıyla adaptörle EF-S/EF-ES lens kullanmak yerine EF-M lens kullanmak makinanın tüm kalitesini arttırıyormuş, çünkü M lensler makine için özel üretilmiş.
    Bu nedenle, EF-M lenslerden 55-200mm UIS STM (plastik bayonetli) alma niyetim var, makine gelsin denedikten sonra EF-M 55-200mm almak ve 55-250mm elden çıkarmak. Sigma dursun, lazım olur, aradaki 50mm tele özelliği eksikliğini sigma ile kapatırım diye düşünüyorum.

    Aksesuar ve Parçalar

    Bugüne kadar aldığım tüm aksesuar ve donanım M3 de de geçerli olacak, zaten M satmayı düşünmüyorum, eşim yada kızım gezilerde kullanır. Belki de zaman zaman rastladığım çift göğüs askısı kullanarak farklı lensler takılmış iki adet makine ile gezerim.

     Canon Eos M3.........Testler, Deneyimler, Fotoğraflar.........


    Makinanın özelliklerini bir çok sitede bulabilirsiniz, onun için sayfayı doldurmayacağım. Yeri geldiğinde kısaca yazarız.

    bu arada M3 ile ilgili kullanım klavuzunu indirdim, okuduğumda EF-M adaptörü ve EF-s/EF-ES lenslerinin kullanımı ile ilgili hatırlatmalar olduğunu gördüm, M kılavuzundan farklı olarak bunları da yazmışlar.
    Yine kılavuza dayanarak yazıyorum, hakikaten yarı prof bir makine üretmişler, ama gelince göreceğiz ne olduğunu.

    Şimdilik bu kadar, yazmaya devam edeceğim, lütfen sizlerde paylaşımda bulunun, hem bilgilenelim, hem de bilgilendirelim.

    iyi forrumlar.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mimleon -- 8 Ağustos 2015; 22:52:54 >







  • Bu yüksek çözünürlüklü RAW foto ve HD veya 4K video çeken makinalarla ilgli önemli diğer konu hafıza kartları.

    Peş peşe çekimlerde, makinanın hızı ne kadar yüksek olsa da, eğer kartınızın hızı buna yetişmiyorsa, çekimlerde bir süre sonra yavaşlama oluyor.
    örnekleri youtube videolarında var.




    Gelelim kartların çeşitlerine ve hızlarına.

    Alacağımız class 10, SDHC(8-16gb arası) ve SDXC (32gb üzeri) kartların üzerinde aktarım hızı olarak 30mb/s, 60mb/s, 90mb/s yazıldığını görürsünüz.
    Bunlar ne yazık ki, veri erişim hızı yani okuma hızlarını gösteriyormuş, bize lazım olan "yazma" hızı, ne kadar hızlı okadar iyi.
    ancak, bu sdhc ve sdxc kartları 10-20mb/s yazma hızlarını geçemiyor, yazma hızı biraz da kartın desteklediği protokol ile alakalıymış.
    UHS-1 özelliği ile bu yazma hızları 45mb/s kadar çıkıyor.
    bu UHS-1 ise eos M3 tarafından desteklenen bir özellik (kullanım kılavuzunda belirtilmiş)

    Ancak dikkat, UHS-II ve UHS-III henüz desteklenmiyor, sakın aldanıp çok hızlı yazıyor diye (60mb/s veya 90mb/s yazma hızına ulaşıyorlar) almayın, büyük ihtimalle çalışmayacaktır.
    Ayrıca bu okuma ve yazma hızları kullandığınız cihazın özelliklerine göre de değişebilir diyorlar.
    biz max alalım bakalım M3 ne kadar hızlı yazacak.

    sonuçta, alacağınız SD kartlar class 10, UHS-1 ve 400X veya 600X olacak, ama mutlaka yazma hızına bakın.

    Ebay.com dan bu özellikte kart buldum.

    Ebay........................16gb....90mb/s okuma ve 45mb/s 600X yazma hızı olan Kingston
     Canon Eos M3.........Testler, Deneyimler, Fotoğraflar.........


    bedeli de 55 TL civarında, ülkemizde bu karttan yok benzeri olan ama yazma hızı belirtilmemişler 150TL civarında.

    kolay gelsin.




  • Bende sd karttan pek memnun değilim. Bazen arka arkaya çok fotoğraf çektiğimde kart yazma hızı yetişmiyor. Toplantı vb durumlarda sorun oluyor yoksa aralıklı çekimlerde hiç sıkıntı yaşamadım.

    Nasıl olur bilmiyorum ama yüksek hızda çekim yapabilen FF makinelerde kesinlikle kullandığım kartlar kullanılamaz diye düşünüyorum. Yurt dışından çok defa kart aldığım için pek memnun değilim. Gelmesi zaman alıyor yetmiyor birde test yapınca kartlar sıkıntılı çıkıyor veya orijinal üzerinde yazan marka/model çıkmıyor.

    Ticari çekimler de yaptığım için bir süre sonra ister istemez birde FF makine almayı düşünüyorum. Yüksek kapasiteli ve hızlı bir kart mı alsam yoksa 2 adet 16gb veya 32gb kart mı alsam bilemiyorum. Elbette şimdi için düşünmüyorum veya alırsam da kart kesinlikle daha sonra da kullanıma uygun olmasını düşünüyorum.

    Çinli satıcılardan ziyade Ebay veya Amazon odaklı baktığımda ise bu kez daha fahiş fiyatlar görmeme rağmen aynı sorunlar baş gösteriyor. 180 Dolar fiyat etiketi ile satılan bazı 128gb kartların yazma hızlarında bench skorlarına paylaşmışlar 5 mb/s dan aşağıya düşmüş. Raw + Jpeg çekimde 3 - 4 fotoğraf arka arkaya çekmek demek kartı / makineyi adeta boğmak demek gibi bir şey.

    UHS veya Extreme serisi kartlar da bakıyorum hep ücretsiz kargo gönderim sınırında fiyatlandırılıyor. Örneğin 64gb kartlar 35 Dolar ücretsiz karo sınırı olan durumlarda 34.85 Dolar fiyatlandırılmış.

    Biraz daha zaman geçsin bakacağız bakalım. Bu arada tavsiye edeceğiniz hızlı yazma oranına sahip kart tavsiyesi olursa / özellikle yurt dışı bende bir göz atmak isterim.




  • Kingston, sandisk güvenilir markalar, ayrıca ebay de orjinal kutusunda olanlarda var.
    bunlarda sıkıntı olmaz diye düşünüyorum ki bir örneği yukarda verdim.
    yarın sipariş vereceğim. Eğer sorunlu ürün ise para iadesi isterim paypaldan. nitekim 68 gündür gelmeyen siparişim için mail atmıştım, 24 usd bugün iade ettiler.

    unutulmaması gereken bir konuda,
    bu sd kartları bilgisayarda test yaparken usb 3.0 olan bağlantıya, yine usb 3.0 kart okuyucu takarak yapmakmış, yoksa 2.0 ile gerçek değerleri görmezmişiz. Bazı bilgisayarlarda ise sata3 bağlantısı olma şartı var, düz sata ile bu kartların hızını test olmazmış.

    nacizane bir tavsiyede, Sadece Raw çekmek lazım, ikinci jpeg makinayı yavaşlattığı gibi, sonucuda pek iyi olmuyor.
    Ben sadece raw çekiyorum, sonra lightroom da işliyorum, tavsiye ederim.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mimleon -- 23 Nisan 2015; 20:11:11 >
    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Eğer ürün çekecek isem veya hobi amaçlı çekiyorsam dediğiniz gibi yapıyorum. O tip çekimlerde 10 - 20 saniye beklemek gerekse de sorun olmuyor. 32gb class 10 Toshiba hatta bazen Sandisk class4 8gb kart bile kullandığım oluyor. Birde 64 gb class 10 Samsung almıştım. sıkıntılı çıkmıştı dispute çekip alış veriş sitesinden ücret iadesi aldım. Yurt içi ve dışından alınma birkaç tane daha sorunsuz / sorunlu böyle kart var.

    Bazen olmayacak toplantılarda çekiyorum. Hemen organizasyon bitiminde birkaç tane de olsa hızlıca fotoğraf göndermem gerektiği durumlar oluyor. Jpg yoksa bunları o anda hızlı bir şekilde seçip göndermek sıkıntılı oluyor. Zaten ps veya lr da oynama şansım da olsa sorun kişilerde olduğu için bir faydası da olmayacak.

    Acemi ( kişilerin fotoğraflarını çekerken - örneğin tokalaşmalarında fotoğraf çekiliyorsa hemen tokalaşıp bırakılmaz, döner kameraya bakar, elini birkaç kez sallarsın hafiften - acemiler ise kameraya hiç bakmadan hemen tokalaşıp geçiyorlar ) oldukları zaman dönüp kameraya poz vermiyorlar. Bu durumlarda düzgün fotoğraf yakalamak için arka arkaya çekmek zorunda kaldığım zamanlar oluyor. Birkaç tane fotoğraf çekince adı ardına sıkıntı oluyor.

    Düşük kalitede olsa da bu durumlarda ya tek Jpg çekiyorum veya duruma göre jpg+raw. Zaten böyle durumlarda lazım oluyor yoksa sorun olmuyor. Dediğim gibi artık bir şekilde çaresine bakacağız.




  • şu adresde nisan 2015 de yapılmış sd kart testleri var.
    ben teste girmiş kartlardan ebay de samsung 32gb buldum, 90 okuma 80 yazma var, 28usd.
    henüz araştırmadayım....

    http://www.ephotozine.com/article/top-10-best-sd-microsd-memory-cards-tested-17827



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mimleon -- 23 Nisan 2015; 22:23:36 >
    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Kingston 90mb/s kartın siparişi verildi,
    makine ise USA da ve haftaya geliyor,
    bu arada M3 ile ilgili video ve yazıları okumaya devam ediyorum.

    İngilizce kullanma kılavuzunuda bulmuştum,
    sindire sindire de onu okuyorum.....

    sanırım hazırım......
  • bu soruyu sormanız için M3 hakkında biraz bilginiz olmalı diye düşünüyorum.

    Çünkü,
    yabancı forumda bir arkadaş, Raw Video çekiminde sıkıntı yaşamış,
    bir süre sonra uyarı vermiş.
    çözümü uhs1 kart takmakta bulmuş.

    Ayrıca yukardaki videoyu bir izle,
    M3 saniyede 4 kare foto çekmekte,
    ama peşpeşe çekim yaptığınızda bu kapasite jpg için oldukça büyük, peşpeşe 1000 foto, raw çekimde ise 5 adet peşpeşe çekebiliyor.
    video için mp4 ve sıkıştırma h264, yani bitrate olarak 20mbit üzeri.
    haliyle kartın yazma hızı önem kazanıyor.

    Önce bilgileneceksin,
    sonra yorum yapacaksın.

    ok?

    ek; M3 artık 24mp boyutta foto çekiyor (6000x4000), haliyle 18.1mp fotolarda Raw formatı 20mb civarında iken artık bu boyut sanırım 30mb seviyelerine çıkcak. Hele video çekimlerinde bitrate ise 25mbit sınırını geçere sanırım. bu durumda 10/20 mbit yazan kartlar bir işe yaramaz.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mimleon -- 3 Mayıs 2015; 16:09:54 >
    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >




  • EOS M3 piyasadaki en yavaş çekim yapan makine. Bu hızıyla bile en hızlı karta ihtiyacı varsa diğerleri bitik demek ki
    Bu arada RAW video nedir, nasıl çekilir, nasıl işlenir biliyor musun?
    Tabi alabileceğin en hızlı kartı almak iyi birşey de, sebepler senin dediklerin değil.
  • her ikinizede cevap vereyim,

    raw videoyu M de denedim,
    Magic Lanternin özelliklerinden biri,
    ancak M in gücü ve sd kartımın özellikleri nedeniyle kısa bir çekim oldu.

    gelelim M3 ün video çekim özelliklerindeki bitrate değerine.
    önce bitrate nedir onu yazalım,
    sayısal bir datanın, (0 ve 1 lerden oluşan dizilim ki M ve M3 14 bitlik bilgi işler) veri akış hızıdır,
    bu akış ne kadar büyükse görüntü kalitesi artar.

    şimdi şu fotoya bir bakın.

     Canon Eos M3.........Testler, Deneyimler, Fotoğraflar.........


    fulhd 1920x1080 çözünürlük ve 1080p ile işlenen videonun bitrate değeri 172.6/60= 28.8 mb/s yapr
    hd ise 1280x720 çözünürlük ve 720p ile işlenen video bitrate değeri ........115.4/60= 19 mb/s yapar,
    yani,
    class10 olan ve 20mbps altındaki bir kart ile video çekiminiz 5-6. saniyede tıkanır.
    bunu bilemezsiniz çünkü şimdiye kadar 20mbps altında çekim yapan makinalara sahiptiniz yani bitrate değerini düşürerek video kaydı yapan cihaz kullandını.

    bunları niye yazdım,
    siz kulaktan dolma atarken, ben yabancı sitelerde bu sıkıntıyı yaşayanların ve çözenlerin yazılarını okudum.

    gelelim davranış ve yazım yorumlarınıza,
    ilk mesajda da yazdım,
    bu konu M3 PAYLAŞIM konusudur,
    yoksa "ne işinize yarayacak bu hızlı kart" yazarsanız,
    cevabı alırsınız.

    okuyun bilgilenin,
    bilgilenmek istemiyorsanız da yazmayın,
    cahilliğinizi göstermeyin.....

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >




  • size bir bilgi daha,
    youtube arşivimden seçtim,
    canon eosların çekim hızları ve her makinaya has çekim sesi videosu.

    göreceğiniz gibi 40D nin çekim hızı 6.5 fps, ama dikkat, foto 10.1 mp
    M3 ise 5.2 fps ama 24mb lık foto.

    eğer hızlı çekim isteyen, 2007 model 40D alabilir,
    değilmi?

    işte video linki




    ek; canon ürettiği eos serisinde 7D ve 1D nin dışındaki makinalarında asla çekim hızını ön plana almamıştır,
    muhteşem (bence) makina 6D bile zayıf kalmıştır (6fps). Onun için 600 usd değerindeki bir makinadan, diğer markaların panasonic, samsung, sony gibi 1000usd üzeri makinalardaki hızı aramayın, ama görüntü kalitesi ve canon marka değerini ararsanız pişman olmazsınız.
    sonuçta giriş seviyesinde bir aynasız, önceki kardeşi M e göre sıçrama yapmış bir makina olarak görün.
    24mp, digit6, wifi, hareketli lcd ekranı, 49 noktalı phase AF ile değerlendirin.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mimleon -- 7 Mayıs 2015; 11:42:03 >
    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >




  • Bilgilenmek ne güzel...
  • Hala anlamamışsın,
    1920x1080 çözünürlükte, dikkat et çözünürlük dedim,
    bu çözünürlükte kaç bitrate değerinde video işleneceği o cühazın üreticisine kalmıştır,
    yani isterse 20mbps isterse 30mbps olarak ayarlar.
    işte senin o dediğin 14 bit veri aktarımındaki bitrate değerin düşükse elbette video çekersin.
    bunu kontrol etmek için, 1 dakikalık normal ışıkta video çek, bak bakalım kaç mb tutacak, sonra 60 a böl ve saniyedeki data akışını (bitrate) gör.

    yukarda verdiğim ss de görüldüğü gibi M3 de 28mb civarı.(1920x1080 ve 1080p)

    ayrıca son defa yazıyorum,

    BURADA MAKİNALARI YARIŞTIRMIYORUZ,
    yeni çıkmış bir eos makina üzerinde deneyimlerimizi ve testlerimizi sergileyeceğiz....

    ilk mesajda yazmış olmama rağmen,
    nedense Türk Halkının genel karakteri olan,
    BEĞENMEME, MUHALEFET, EGO TATMİNİ ni hemen ortalığa salıveriyorsınız...

    hayret.

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >




  • Bence kasma

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Sandisk disindaki kartlar zaten uzerinde yazani surekli verme konusunda basarili degil, hele ki kingston'a guvenmeniz yanlis olmus. bitrate degerini 8 e bolerek ihtiyaciniz olan hizi hesaplayabilirsiniz. gopro da mesela 60mbps 4k video icin sandiskin 12mb/s lik karti yeterli oluyor sikinti yasamiyorum. Bizim makinalar icin bu hizli kartlarin tek avantaji karttan bilgisayara aktarim yaparken ortaya cikiyor ben sahsen o yuzden tercih ediyorum, fotograf cekimi icin falan gereksiz aslinda. Kart uzerinden calisilabiliyor photoshop ile sikinti cikmadan.
  • Bütçe sorunum olmasa aslında bende Canon Eos M3 almak isterdim ama yurt dışında bile pahalı, kim bilir Türkiye'de ne kadara satılacak? Canon Eos M'i tam piyasada bitmek üzereyken baya ucuza buldum, 2 yıl teknosa garantili 780 TL. Umarım bozulmaz ve uzun yıllar götürür. İlerde bozulursa M3'e geçebilirim. Fiyatı düşmüş olur. Canon Eos M için adaptör sipariş verdim. Canon'un normal lenslerini takacağım. Canon Eos M serisine normal lensleri takınca verim alabiliyor muyuz? Canon EF 50mm f/1.8 ve Canon EF 75-300mm f4.0-5.6 III lenslerini düşünüyorum. Fiyatları da uygun biri 250 tl biri 350 tl. Şimdilik kit lensi ile çekim yapıyorum.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi westblood -- 5 Mayıs 2015; 8:27:31 >
  • westblood kullanıcısına yanıt
    75-300 yerine 55-250 düşünebilirsiniz hem daha küçük hem de is avantajı var ya da 12 cm civarı kapalı uzunluğuyla tak-gez olarak tamron 18-270 alabilirsiniz

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: aragorn20

    75-300 yerine 55-250 düşünebilirsiniz hem daha küçük hem de is avantajı var ya da 12 cm civarı kapalı uzunluğuyla tak-gez olarak tamron 18-270 alabilirsiniz

    biraz araştırınca 55-250mm almak daha mantıklı geldi, ama iki şekilde satılıyor, canon eurosia garantili taiwan üretimi var 800 tl, bir de canon garantisi olmayan ama canon ürünü malesia üretimi var 560 tl. 560 tl olanda da canon yazıyor ve canon kutusuyla geliyor. Aralarındaki fark sadece garanti olayı mı? ikisi de canon'nun üretimi ise 560 tl olan alınabilir.
    ilanlar şöyle :
    560 tl
    http://www.n11.com/canon-ef-s-55-250mm-f4-56-is-ii-yaprak-tip-parasoley-P13231978

    ve
    800 tl
    http://www.hizlial.com/canon-ef-s-55-250mm-f4-56-is-ii-objektif/10515998




  • westblood kullanıcısına yanıt
    Sahibinden sitesine bak istersen çok temiz 2.el bulabilirsin

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.