Şimdi Ara

3 Günlük Ssd Yandı Bitti Kül Oldu (Samsung Evo 860)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
36
Cevap
0
Favori
3.502
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Korktuğum şey başıma çok erken geldi, 3 gün önce aldığım sıfır Samsung Evo 860 bu sabah kullanılamaz hale geldi.
    Cuma günü almıştım Ubuntu 18.10 final sürümünü kurdum, başka bir işletim sistemi kurmadım sadece Ubuntu 18.10, akşam normal bir şekilde kapattım bilgisayarı bu sabah açtığımda boot olmuyordu bilgisayar hiç bi şekilde.

    Elimdeki Ubuntu usb ile boot edip sisteme baktığımda ssd görünmüyordu, 20 tane vida söküp açtım bilgisayarı açıp çıkardım ssd yi harici kutuya bağladım ve sonuç hiç bir sistemde görünmüyor tamamen bozulmuş geri gelmesi filan söz konusu bile değil artık..

    Böyle bir olay geçen sene Adata Su800 Ssd ile gelmişti başıma, o ssd de 5 günlüktü Linux Mint kurmuştum o zaman onada oda çalışma esnasında aniden donmuştu ve bir daha açılmamıştı ve hiç bir sistemde görünmemişti uçmuştu yani. O zaman tesadüf dedim bozuk mal gelmiş bana demek ki, ama bugün yine aynı olay başıma gelince tesadüf değil demek ki, yeni çıkmış bir ssd kullanmak çok riskli.

    Geçen yıldan beri sandisk ssd plus kullanıyorum bir çok kez windows ve farklı farklı linux sürümleri formatlayıp kullandım halada çalışıyor o ssd onda en ufak bir sorun çıkmadı, mükemmel şekilde çalışıyor Ubuntu ile şuan.

    Ubuntu 18.10 final çıkınca dedim şuna sıfır bir ssd alayımda güzel güzel kullanırım, ve Samsung Evo 860 aldım 3 günün sonunda ortada hiç bir sebep yokken elimde kaldı ssd..

    Şimdi eski mekanik bir diske ubuntu 18.10 kurdum bozulması imkansız mekanikte, en fazla formatlık duruma sokabilirim en azından elimde kalmaz.

    Linux dağıtımların özellikle ekran kartı ve kernel güncellemelerindeki tutumu ve yavaşlığı olduğu sürece bir çok kişinin başına gelebilir böyle durumlar. Belki son çıkan kernelde bu ssd için bilinen bi hata düzeltilmişti, ama biz göremeden çöp oldu ssd..

    Düzenleme
    Arkadaşlar yeni Ssd elime geçti bugün, sorun Linux kaynaklı değil bizzat Samsung ve Amd kaynaklı çıktı. Samsung efendi öve öve bitiremediği ssd'ye Amd için gerekli geliştirmeleri yapmadan salmış ortaya yada Amd yapması gereken düzenlemeyi yapmamış ikiside suçlu işte, crc hataları yavaşlık donma v.s bilinen sorunlarmış, tabi en kötüsü kökten gitmesi benim başıma gelen olay.

    Samsung evo 860 Amd işlemci ile kullanacak olanlar iki kere düşünsün,Evo 860 + Amd kullanıp sorun yaşayanlar burda: https://eu.community.samsung.com/t5/Cameras-IT-Everything-Else/860-EVO-250GB-causing-freezes-on-AMD-system/td-p/575813



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SerdarS. -- 17 Aralık 2018; 17:9:24 >







  • İnanın öyle bir durumu ilk defa sizde görüyorum. Detaylı bir araştırma yapacağım eve gidince inanın Linux ile bir alakası olamaz 😂 bir ihtimal bios ile ilgilidir ama kesinlikle Linux un yaptığı hiç birşey yok bu duruma

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • loradona kullanıcısına yanıt
    Malesef hocam ilk kez olsa tesadüf der geçerdim, ikinci kez başıma geliyor, ilk aldığım ssd olan adata su800 oda yeni bir modeldi aldığım zaman. Bilgisayarın şuan ki bios sürümü: 8 ağustos 2018 tarihli

    Samsung 800 serisi 840 850 evo ile de ilk çıktığı zamanında bir çok kişi Linux üstünde ciddi sorunlar yaşamış, ama tabi geçmişte kalmıştır o sorun artık sanırım, konu buradahttps://www.reddit.com/r/buildapc/comments/3a58s0/dont_use_linux_on_samsung_ssds/

    Bendeki evo 860 yeni bir ssd modeli, ve sorun yaşatmadan hissettirmeden direk bozuldu ne yazık ki. Zaten ssd firmaware güncelleme yapma şansım da yoktu linux üstünde, taktığım gibi ubuntu 18.10 kurdum. Üstteki konudan daha önce haberim yoktu canımız yanınca araştırdık.

    Buraya niye yazıyorum karalamak için mi tabi ki hayır, sonuçta tekrar ubuntu kurdum ama şuan mekanik disk kullanıyorum, ısınıyor gürültü yapıyor (7200rpm) ama durup dururken bozulma şansı sıfır mekanik diskin ssdye göre, bu durumdam hiç memnun değilim tabi, ssd değişim kararı çıkıp yenisi gelirse asla linux kurmaya cesaret edemem doğal olarak.




  • Benim bilgisayarımda SSD hard diskli ve son 6 aydır sadece linux işletim sistemleri kurup kullanıyorum dediğiniz gibi bir sorunun işletim sistemi ile alakası olacağını sanmıyorum size ayıplı mal satılmış.

    aldığınız SSD ürününü ayıplı ürün katagorisinde iade edin yada satacıdan değişiklik talep edin. Bu sizin yasal hakkınız. Malın teslim tarihinden itibaren (6) ALTI AY içinde ortaya çıkan ayıpların, teslim tarihinde var olduğu kabul edilir. Garantiye verip ücretsiz onarım veya değişimde talep edebilirsiniz orası size kalmış.

    windows yüklüde olsa o ssd bozulacakmış ama sorun sizin bilgisayarınızın biosunda olabilir. biosunuz SSD'ye yüksek voltaj yolluyor olabilir. SSD'yi garantiye yollayıp Biosunuzu güncelleştirmenizi öneririm.

    Birde 2 ürünüde satın aldığınız firma aynı ise ismini verirseniz bizde ssd alacak olursak o firmadan almayalım ayıplı ürün satıyor demekki.

    Vatan bilgisayarda mesela satış sonrası destek leş gibi ondan uzak duruyorum o firmadan.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi İzleVeÖğren -- 22 Ekim 2018; 13:14:1 >




  • İzleVeÖğren İ kullanıcısına yanıt
    Hocam o zaman şöyle bir oran çıkıyor ortaya benim için, bir sene içinde 3 ssd satın aldım 2 tanesi bozuk çıktı 1 tanesi sağlam çıktı.
    Yüzdelik orana vurunca yüzde 66 bozuk çıkma şansı var ssdlerin

    Bozulan iki ssd ortak noktası 3d nand flashlı ve çıktıkları tarihe göre yeni modeller olması, (adata su800, samsung evo 860) Linux kullandıktan sonra biri 5 gün birinin 3 gün sonra bozulması, ortak noktaları ikisinde de sadece linux kullanıldı.

    Sandisk ssd plus, ilk önce ve uzun süre sadece windows olarak kullandım ssd firmware güncellemelerini yaptım, son 2-3 aydır linux olarak kullanıyorum sadece, bir çok kez format gördü hiç sorun çıkmadı hala sapasağlam şuan boşa işletim sistemi yüklü değil.

    Hocam hepsiburada'dan aldım, satıcısı hepsiburada, iade talebi verdim umarım sorun çıkarmadan yenisini teslim ederler. Gelen ssd ilk olarak kesinlikle windows olarak kullanırım, varsa ssd firmware güncellemelerini yaparım bir yıl sonra filan geçeceksem o zaman geçerim linuxa bu ssd ile.




  • SerdarS. kullanıcısına yanıt
    Hocam bence siz yeni ssd almadan önce bir abdest alın (espiri amaçlıdır yanlış anlaşılmasın). Bozulan SSD 'lerin tek ortak noktası Linux demiş olmanız eksik kalıyor;

    1- iki SSD'de aynı evde kullanılmış ve aynı prize takılmış. Evin alt yapısında elektriksel bir sorun varsa örneğin voltaj düşüklüğü iki SSD de durumdan etkilenmiş olabilir.

    2- HDD'leri mesela mıknatıs bozardı şimdiki ssdleride manyetik alan bozuyormu bilmiyorum ama eğer bozuyorsa laptopu kullandığın ortamda manyetik alan oluturan bir elektronik cihazın varlığıda buna neden oluyor olabilir. Aynı ortamlarda kullanılan SSD'ler bu nedenlede bozuluyor olabilir.

    3- iki SSD'de eğer aynı laptop içine takılmış ve orda bozulmuşsa sizin bu laptopunuzda donanımsal bir kusurda bulunuyor olabilir.

    4- aldığınız iki ssd 'de ayıplı mal katagorisinde olabilir.

    bu seçenekleri artırmak mümkün yani tek ortak özellik linux kullanmaları demek yanlış olur. Bana diğer seçenekler linuxun bozması olasılığından daha yüksek geliyor. Düşük ihtimal ama diyelim ki linux kullandığın için bozulduysada ortada bir kullanıcı hatası yok linux ile kullanmayın diye bir uyarı garanti belgesinde yoksaki yoktur bu ürün hatası garanti değiştirmek zorunda.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi İzleVeÖğren -- 22 Ekim 2018; 14:18:46 >




  • İzleVeÖğren İ kullanıcısına yanıt

    Hocam konuyu geliştirmek adına tek tek cevaplayım isterseniz

    1. 3 ssd var ortada hocam, üçüde aynı priz ve aynı bilgisayarla çalıştı

    2. Manyetik bişey yok hocam dağın başı bağcılar burası :D

    3. Sandisk hala çalışıyor hocam 2. aldığım ssd, ilki bozulunca almıştım

    4. Evet büyük şansızlık eseri beni bulmuş olabilir bu ihtimal var

    Ve son olarak, bu ssdler ne yazık ki linux ile güncelleme alamıyor, lanet üreticiler sadece windows ile çalışan ssd güncelleme programları sunuyor. Linux ile kernel güncellemesi ile bişey düzelecekse düzelir yoksa havada kalır varsa bir hata. Mesala benim wifi ubuntu 18.04 üstünde normal olarak çalışmıyordu, githubtan 3. parti bir yama kurduktan sonra çalışıyordu. Ubuntu 18.10 ile gelen yeni kernel sonrasında artık normal bir şekilde ek bir işlem yapmadan çalışır hale gelmişti.

    Başka bir donanımda güncelleme olup olmaması düzgün çalışıp çalışmaması donanım bozmaz hatalı çalışsa da çalışır bi şekilde yada çalışmaz veya birileri bir yama hazırlar düzeltir. Ama iş ssd olunca kesinlikle hata affetmiyor, en başta verdiğim linkte evo 850 ile linux üstünde yaşananları ve olabilecek hataları okuyunca canlı örneğiyim diye düşünüyorum 860 kullanmış biri olarak.

    İşallah ben yanılıyorumdur, şansız bir müşteriyimdir hep benim başıma gelen bişeydir yada benden kaynaklıdır




  • SerdarS. kullanıcısına yanıt
    bence konuyu aydınlatmak için aynı model ssd kullanan birinin linux yükleyip 3 gün sonra bu konuya yorum yazması lazım. Gönüllü olan var mı?
  • SerdarS. kullanıcısına yanıt
    Garanti yüksek ihtimal kabul eder ürünü bu arada

    İşin espirisi bir yana böyle bir durum olsa her yerde viral olurdu :D Bende ssd kullanıyorum wd nin ama...
    Ssd nin bozulması ayrı bir durum gerçi içinde sadece veri depolanıyor. Swap alanı kullanımında mı sıkıntı çıkıyor acaba ?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: loradona

    Garanti yüksek ihtimal kabul eder ürünü bu arada

    İşin espirisi bir yana böyle bir durum olsa her yerde viral olurdu :D Bende ssd kullanıyorum wd nin ama...
    Ssd nin bozulması ayrı bir durum gerçi içinde sadece veri depolanıyor. Swap alanı kullanımında mı sıkıntı çıkıyor acaba ?
    Hocam mecbur kabul etmek zorundalar, ben lanet insan haklarımı istiyorum ürün açıklamasında linux için bir çok geliştirme yaptık filan yazıyordu samsung sitesinde özellikle linuxa bi vurgu vardı, arkadan geliştirme yapmışlar demek ki olmamış. Misal sandiskin öyle bir iddası yoktu çok iyiyim en iyi benim demiyordu, 1 yıldır sıfır sıkıntıyla çalışıyor 30 dan fazla format bile gördü son 3 aydır linux ile çalışıyordu formatlamıştım köşeye koymuştum dün akşam yine tekrar ubuntuyu kurdum mekanik disk çekilmiyor.

    Sıkıntısı Trim ile ilgiliymiş linux kernel üstünde kara listede samsung evo 800xx serileri okuduğum ve kernel kodlarına bakınca gördüğüm kadarıyla.




  • Anlıyorum hocam yalnız çok ilginç geldi durum benim ssd ye kurarken hiç düşünmedim birşey olur mu diye garantisi falan da yok hani

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Sandisk SSD Plus ve Samsung 850 evo ürünleri farklı makinelerde 2 senedir kullanıyorum öncesinde de farklı dizüstü bilgisayarlarda Sandisk ultra plus sanırım 6 ay kadar kullandım. 3 ürünün hiçbirisinde sorun yaşamadım. Daha iyisi Ultra plus varken bilgisayarımda 3 işletim sistemi aynı SSD yüklü olmasının yanı sıra Hacintosh ile de uğraşıyordum. Hacintosh deneme yanılma sonucunda defalarca kurulum yapmışlığım var. 850 Evo en az 20 format görmüştür toplam yazımı 12 TB civarı bunun yanı sıra Ubuntu 18.10 Beta bile değilken 1 hafta kullandım. 3 haftaya yakın bir süredir de Evo ile Manjaro-KDE kullanıyorum. Bilgisayar ve parçaları pahalanmışken umarım sorun yaşamam.

    Yazıp çizeceğim şeyleri bazı arkadaşlar belirtmiş ama benimde aklıma sorunlu serilerden elinize geçmiş olması. Takas alanı kullanmam 4GB RAM aşağısına sahipseniz faydalı olabilir ama kullanmam. Takas alanı sorunu olamaz zira benzer mantıkta Windows da çalışıyor. Şu an SSD ile Linux daha verimli çalıştığını düşünüyorum zira bataryadaki süre Windows'dan daha fazla makine fanı daha az çalışıyor daha serin daha hızlı olmasındaki etken Ext4 dosya sistemi düzgünlüğü kararlılığı.

    Belirtmekte fayda NTFS dağınık yazdığından okuma süreleri biraz geç oluyor bu sebeple Defrag zımbırtıları var. Windows 10 ile dahili gelip arka planda bizim yerimize aklınca bakım işleri yapıyor. Al sana arka planda çalışan bir servis daha... Dahası bu süreç HDD yıpratıp Bad Sector oluşmasına olumsuz katkı sağlıyor.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dmclskn -- 23 Ekim 2018; 14:58:13 >




  • dmclskn D kullanıcısına yanıt
    Aynı şekil kullanımı Sandisk Ssd Plus ile bende yaptım, bir daha windowsa geri dönmemek için ve Linuxa Windows kadar hakim olabilmek için bir çok şey denedim deneme yanılma yapıp bir çok kez format attım, hemen hemen bilinen bütün Linux sürümlerini kurup denedim bu işlerin hepsini 1 yıllık Sandisk Ssd Plus ile yaptım hiç bir sorun yaşamadım son 3 aydır da aktif olarak ubuntu 18.04.1 TLS kullanıyordum, Samsung Evo 860 alınca Sandiski cuma günü security erase yöntemi ile sıfırlayıp kenara koymuştum.

    Bende batarya süresi bi tık geride kalıyor Ubuntu'da, Ama kullandığım Sandisk Ssd Ubuntu üstünde bariz şekilde daha atik çalışıyor windowsa göre, açılış kapanış hızları tepkimeler daha iyi

    İade gelirse ilk iş Samsungu satıp Sandisk Ssd plus alacağım tekrardan geçen sene çıkan modelin 256gb olanından, artık bu korku bana yeter



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SerdarS. -- 23 Ekim 2018; 15:41:26 >




  • Security erase yapmanızın belki bir etkisi olabilir. 850 Evo Linux şifreleme desteği olmadığında arka planda küçük bir çekirdek uyarısı
    quote:

    ata1.00: supports DRM functions and may not be fully accessible
    veriyor. Sandiskte benzer bir durum yok hatta İntel SSD'lerde trim etkinleştirme için birşey yapmaya da gerek olmuyor.
  • dmclskn D kullanıcısına yanıt
    Çok yaşa hocam sen, ben bu uyarıyı gördüm en azından ata1.00 yazan kısmı hatırlıyorum. Bilgisayarı açmaya çalıştığımda ilk bu yazı çıkmıştı hiç hareket etmedi boot olmadan tekrar kapandı ve bir daha gelmedi disk.
  • MacOS, Windows, Linux, BSD... Linux en anlaşılabilir, esnek, çok yer kaplamayan, evrilebilmesi gibi avantajlara sahip işletim sistemi olduğunu rahatça söyleyebilirim. Bunun ispatı sunucu kullanımları ve eski makinelerde dahi yeni Linux çekirdeğini kullanabilmemizin yanı sıra hata benzeri durumlar söz konusu olduğunda falan kullanıcı geri bildirimi diğer sistemlere nazaran çok daha kolay anlaşılabilir olmakla beraber kapladığı alan bakımından fark atıyor. Küçük büyük elektronik aletlere sığdırılabilen ama donanım düşmanı olan sistemi kimse cihazlarında kullanmazdı.
    Windows kurulumuyla açılmayan bad sectorlere sahip disk ile açılmayan makine Linux kurulumuyla açılıp bad sectorlerin zamanla yayılması süreci diğerine göre daha da azalıyor kendi tecrübem. Sonuçta Murphy Kanunu temelindeki gibi olacak olan olur. Sorun Windows kullanıyorkende olabilirdi.




  • her elektronik malzemenin bozuk - üretim hatası gözden kaçar... desem de maalesef bu cihazlar kalite kontrolü yapılıp daha sonra sıfırlanan ürünler.

    ve 3 ssd den 2 sinin bozulması ise sizin anakart/kasa da elektrik sorunu olduğu daha yüksek. kullandığınız data veya enerji kablolarını değiştirin. sonuçda çok yüksek olmayan bir akım çekiyorlar ve bahsettiğin arızanın OS lara bağlamak çok büyük hata

    heleki ssd teknolojisi NAS-SAN sistemlere uygulanması için yatırım yapılıyor iken....

    başka bir örnek ile kıyas yapayım...
    manyetik kartlar.. yani MSD kart diye tabir ettiğimiz tlf lara ek bellek foto makinelerinde vs vs kullandığımız kartların arıza oranı usb bellek diye tabir edilen flash disk de denen cihazlara oranlara çok yüksektir.
    ister usb ister kart okuyucu da okuma yazma hızlarınız malezmeyi bağladığınız port/okuyucu yatağının R/W hızları etkili olsa bile... işletim sistemine göre de okuma yazma hızı değişir.
    evdeki pc ne kurulabiliyor ise ki.. kurulur.. xp kur.. ve okuma yazma hızını kontrol et.. hardware i değiştirmeden win7 .... linux... kur.. aynı hardware in okuma yazma hızları değişik çıkacaktır. birebir aynı veya yakın değil... min %20 sapmalar olur.. win7 nin 32 bit ile 64 hız farkları gibi de düşünebilirsin.

    kısacası sende oluşan teknik sorun tamamen kişisel olduğunu düşünüyorum.




  • Arkadaşlar son kez yazayım özellikleri derdini anlatamayan adam durumuna düşmekte üstüme yoktur
    Hp dizüstü pc Dc akım yani adaptörle çalışıyor, pilde sağlam pillede çalışıyor.
    Anakart bozuk değil, Anakart kaynaklı olsa bir yıldır SanDisk SSD neden sorun çıkarmadan çalışsın, ve şuan onu kullanıyorum hala.

    Murphy denen adamın kanunları daha mantıklı geldi. İşe kabullenmekle başlayım Evet ben bir bağımlıyım, her işim ters gider, olmayan olasılıklar beni bulabilir, herkeste çalışan şeyin bende çalışacağının garantisi yoktur, bunlar hep mörfiymiş.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SerdarS. -- 25 Ekim 2018; 19:10:49 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bilgisayarınızda bariz bir elektrik problemi var. Ama siz kabul etmiyorsunuz bence :) Neyse geçmiş olsun...

    Bu mesaj: 19TB veri yazılmış 3+ yıllık Samsung 850 EVO 120GB model SSD'den, linux ortamında yazılmıştır...

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • İade talebi ne durumda?

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki

Benzer içerikler

- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.