Şimdi Ara

30 yaşında yazılım öğrenmek

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
82
Cevap
10
Favori
31.101
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Merhaba, biraz detaylı ve sorularım biraz fazla. şimdiden kusura bakmayın.

    kendimden kısa bir özet geçetim. 96-97 yıllarında yani 10-11 yaşlarında pc toplayan, parça alıp satan, sorunları çözen biri ve pc alanında döneme ve özellikle yaşıma göre kendimce iyi bir şekilde ilerlerken büyük bir kopuş yaşadım. Şu anki bilgim standart pc kullanıcısı dersem fazla abartı olmaz. Fakat benim mutlu olduğum işin pc ile ilgili olduğunu biliyorum.

    İşletme mezunuyum 30 yaşından sonra yazılım öğrenerek bir kariyer geleceği düşünülebilir mi? Düşünülebilirse ne yapmam gerekir, neler öğrenmem gerekir, hangi kursları önerirsiniz (internet demeyin lütfen ) Ekstra öneri ve tavsiyeler olursa onları da dikkate alacağım. Teşekkür ederim.







  • Sirf su yorumu yazabilmek icin uye oldum. Ya ne kadar bos ve egolu yorumlar var. Benim cevremde de boyle it ciler var afedersiniz kendilerini bi bok sanarlar ama dunyadan haberleri yok.

    Kardesim ben amerikada yasiyorum ve ziraat muhendisiyim 5 yillik tecrubem var. Dolamislar dillerine bi google microsoft fln gecin bu isleri, amerika hindistana vize kisitlamasina gitti ve yazilimda calisacak eleman yok su an abd de. diploma bile soran yok diploma. bootcamp olayi ile 6 ay egitim gorup 70k islerden basliyor insanlar.yazilimi silikon vadisinden ibaret sanan vizyonsuzlara bakmayni.ben is guc gecim derdinden dolayi college a yazildim. sig bakis acisiyla insanlara kostek olmayin. tr de insanlarin en iyi yaptigi sey bu.ben yapamadim, sen yapamazsin..ulan birak denesin adam.sen nasil yapilir onu soyle, onu sormus adam. bi kac yil tecrube edindikten sonra zaten avrupaya sicrar, o isler eskisi gibi zor degil. abd istatistikleri isin belirteyim 2016 2026 arasinda yazilimda yuzde 28 lik buyume ongoruluyor. 30 yas sinirdir, iyidir. Mantigin iyi calistigi bi donemdir. Boyle bebelere hic kulak asma derim ben. Hadi koay gelsin...
    Ben hemen bildireyim bu arkadaşın durumunu: kendisi önce front-end'i halletti, sonra back-end'e geçti, node Php css react javascript hepsinde uzman oldu, artık Türkiye'de iş beğenmiyor kendisi yakında silikon vadisine gidecek...
    yani aşağı yukarı böyle bir cevap gelecek.. gelmesi lazım, çünkü başka türlüsü forum teamüllerine aykırı.
  • Selamlar,

    Düşünülebilir tabi ki, fakat işin diğer tarafında bu yaşta başlamanın da pek çok zorluğu olacaktır fakat gerçekten yapmak isterseniz üstesinden gelirsiniz. Sadece yazılım değil, teknik servis, bilgi işlem taraflarının da olduğunu unutmayın. Yazılım belki zor olabilir ama teknik servis tarafında CompaTIA A+ sertifikasına bakabilirsiniz ve bunun kursuna veren yerleri araştırabilirsiniz. Yazılım kısmı ise daha karmaşık kendi içerisinde web, mobil, masaüstü, gömülü sistemler gibi alanlarda ayrılmış durumda bunları araştırmanı tavsiye ederim fikir olması açısından, sonrası için klasik ama web yazılıma yönelebilirsiniz bunun için de HTML, CSS ile başlayabilirsiniz, araştırdığınız zaman kendi ilinizde bunun ile alakalı bir sürü kurs olduğunu göreceksinizdir.
  • CompTIA A+ tavsiyesi için teşekkür ederim. Güzel bir yönlendirme oldu. Listeme ekliyorum. HTML pdflerim var oradan konuları bitirdim ama pratiğe dökmem lazım, aynı şekilde css de öyle.
  • N.A.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tuğkan-0153 -- 1 Aralık 2020; 23:12:13 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hocam, universite okumussunuz, mesleginiz var, niye onu yapmiyorsunuz? Meraktan soruyorum.



    Duzgun egitim almadan yapacaginiz is, cok cok buyuk ihtimalle isin ameleligi olur, onun potansiyeli de suanki potansiyelinizden buyuk ihtimalle daha azdir.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: mghfreud

    Hocam, universite okumussunuz, mesleginiz var, niye onu yapmiyorsunuz? Meraktan soruyorum.



    Duzgun egitim almadan yapacaginiz is, cok cok buyuk ihtimalle isin ameleligi olur, onun potansiyeli de suanki potansiyelinizden buyuk ihtimalle daha azdir.



    Hani insan sevdiği işi yapmalı meselesi varya. Tamda öyle. Yaptığım işi zerre sevmiyorum Fakat 11 yıldır yapıyorum. Ve şuan çalıştığım sektörün cılkını çıkardılar. 11 sene katlandım da, ilk seneler bu kadar sıkmıyordu ama artık çekilmez bir boyuta geldi. Mesela html ve css öğreniyorum şuan, mutlu oluyorum uğraşırken. Çünkü sürekli birşeyler öğreniyorsun, daha ileriki aşamalarda birşeyler üretiyorsun. Zaten günüm pc başında geçiyor sabahtan akşama kadar normalde de




  • Artık kıdem ve tecrübe bilgiden çok daha değerli, çünkü bilgi artık her yerde. 11 yıllık tecrübeyi yok sayarak sıfırdan başlamak hata. 30 yaşında alan değiştirmek yerine mevcudu nasıl iyileştirebilirim, sıkıntıları nasıl çözebilirim diye gayret et. HTML CSS uygun değil değişik olduğu için seni mutlu ediyor olabilir(belki resim yapsan da aynı hazzı hissedeceksin).

    İnsanların sık sık iş değiştirmesini dileyen, bundan geçinen kesimler var, İK firmaları, CV toplayıcısı firmalar, komisyoncular... bunlar "35 yaşında herşeyi bıraktı sıfırdan başladı şimdi zirvede", "40 yaşında üniversiteye girdi, diploma aldı, şimdi CEO" falan gibi haberler yapmayı/uydurmayı pek sever. Aldanmayın. Uyanık olun.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Öncelikle beni etkileyen bir kişi, kurum veya bir makale olmadı şuana kadar bu alana çeken. şuan sadece araştırma, bilgi edinme aşamasındayım. Bir iş yapacaksam gelişigüzel yapmayı sevmem. Bir kursa gideceksem düşük veya orta düzey seçmem, imkanımı zorlar en iyi öğretecek olanı seçerim. Mantığım bu yönde hep. Şuan ben çalıştığım alandan birden kopamam zaten istesemde. Çünkü yeni alanda 1 milyon adım varsa ben 1. 2. adımı atıyorum veya atmak istiyorum. Uzun soluklu bir süreç belki ama baştada söylediğim gibi bilgisayarla uğraşmayı hep sevmişimdir. Şu anki mesleğimle ilgili daha ileriye gitmem pek mümkün değil. He gitsemde zaten ite kaka olmuyor asıl sorun orada. İstemediğin bir insanla evli olduğunu düşün. Öyle işte
  • Farkında olmazsın bilinçaltına yerleşirler, işte "İnsan sevdiği işi yapmalı" klişesi.. sevdiği işi yapan insan sayısı %20leri geçmez, dünyanın her yerinde böyle. Severek başlasak da bir müddet sonra bıkarız, insan doğası, ama süreklilik kıdem tecrübe önemlidir hayatta o nedenle devam ederiz.

    30 kritik bir yaş, 3-4 yıl içinde beyinin zaten plastisitesini yitirmeye başlayacak ve bilgi yoğun öğrenme kabiliyetin giderek azalacak. Çok ısrar ediyorsan birileri gelsin kurs tavsiye etsin, içinde ukte kalmasın.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • diploma yoksa kimse suratina bakmaz.

    30 yasindan sonra yazilim zor bence.

    bende 4 - 5 sene ara vermistim. ona ragmen 2 yili asti tekrar ustunden gecmem hepsinin.
  • Düşünme, uzun vade de bitti bu işler kimse farkında değil. Forumda adamlar birleşip unity ile oyun yapıyor. Öbürü word pressle web sitesi yapıyor, beriki laravel le amazing eterprayz yazıyor (yersen).

    Devamlı olarak işleri kolaylaştırıp get job done sendromu var. Şimdi sende get job don. e yeni yetme velette get job don. Sebep ? yazılım işleri fill in the blanks oldu. Madem öyle veya böyle get job don ozaman gelsin fındık fıstık fiyatına maymunlar.

    Tabiki iyi si olursa güzel para var hesapta. Ancak senin bu saatten sonra kasman gerekecek. Geri bizim yılmaz abi var 40 dan sonra coştu bir sürü sağlam sertifika vs. 50 yaşında yine zirvelere oynuyor.

    Da Adam Almanyada. burada zor.

    Senin iyi olabilmek için imkanın yok. Tavuk yetiştir 20 sene sonra ticareten daha mutlu olursun.
  • Asıl amacım zaten Almanya'ya gitmek. O kısımlara hiç girmeyelim şuanda Çok güzel heves kırıyorsunuz da ben üniversitede bölüm seçerken bilgisayar mühendisliği okuyan 2 arkadaşım ve bir tanıdığımız abi vardı. Şimdi üçüde mezun oldukları bölümlerden çok alakasız işlerde çalışıyor. Biri saat firmasında satış temsilcisi, biri muhasebeci, diğeride ne iş olsa yaparım modunda. Belki 2004'te üniversite seçerken bende aynı bölüme gitsem durumum onlarla aynı olurdu. Ki arkadaşımla 2003'te şuan tıkır tıkır işleyen bir sipariş sitesinin kurulumunu yapmaya çalışıyorduk kendimiz kuralım, işletelim diye İmkanlar el vermedi, olsa şuan orada burada seyehat ederken hesapları kontrol ediyorduk.

    Tabi o zamanlar şuanki gibi bir işe odaklanınca sonuçlandırma, ders çalışma gibi şeyler laylaylom geliyordu. 6 gündür ucundan tutayım dediğim programlama dersleri kadar ders çalışsam ohooo. Fakat o yaşlarda para tatlı geldi, paraya bakan kızlar bal geldi. Kafada sonradan yerine geldi. Aynı şekilde hırs. Öğrenme hırsı, başarma hırsı

    Bir örnek ; sınıfta 42 yaşında bir abimiz, 39 yaşında bir ablamız vardı. O yaşta sınava hazırlanmış, kazanmış, gelmiş üniversite okuyor. Ve sınıfta en çalışkan kişilerdi. Bu insanların plastisitesi azalmış mıydı? Kadın şuan 52 53 yaşında ve Amerika'da çalışıyor.

    Gaz verin az bana yahu




  • 39, 42 yaşında öğrenci olunan hangi üni'nin hangi bölümü? dikkat et, "bilgi yoğun" dedim. Html, CSS, bunlar hiçbir şey. Biraz programlamaya gir, terle. Beyin kapsitesinin genişlemesi lazım, ayrıca iyi ingilizce öğrenmen lazım, bunları yaptı mı o ablan abin?

    Bilg.müh okuyup alakasız işlere girmek çok normal, burada hep yazdım: bilgisayar müh müfredatı ağırdır, bile bile bakkal açar gibi bilg. müh bölümleri açtılar, devlet nitelik değil nicelik hesabı yapıyor, aldanmayın bunların çoğu dandiktir diye.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • gecceanduana kullanıcısına yanıt
    N.A.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tuğkan-0153 -- 1 Aralık 2020; 23:14:26 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hocam araştırmalarım sonucu aklımdan geçenlerin özetini geçmişsin, duygularıma derman olmuşsun. Microsoft sınavları biraz zor olacak ama madem bir yola giriyoruz, daha baştan hedefimi o sertifikalara diktim. Fakat şuan için aklımı kurcalayan mesele kursa gitmek, sertifika almak vs değilde Almanya'daki bir şirkete başvururken arayacakları deneyim. Sanırım en büyük engel bu olacak. İşten ayrılıp öğrenme maksatlı maaş gözetmeksizin bilgilerimi pekiştirebileceğim bir yerde çalışmanın maddi külfeti olacak. Yani aklımda kalan 2 soru var.

    1- Tecrübe işini nasıl halledebilirim
    2- Hangi kursu seçeceğim.

    Kurs için bilge adam var aklımda. Projelere katılma anlamında destek verdikleri için. Artık ne kadar doğru bilmiyorum. Bazıları fiyatını hakeder diyor. Bazıları kesinlikle o kadar para verme diyor. Bu konuda bilginiz var mı
  • Çok sağol hocam çok yararlı bilgiler oldu benim için. Dediklerini aklımda tutup tavsiyelerini dinleyeceğim. Teşekkür ederim

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: gecceanduana

    Çok sağol hocam çok yararlı bilgiler oldu benim için. Dediklerini aklımda tutup tavsiyelerini dinleyeceğim. Teşekkür ederim
    Hemen Hemen Aynı Şeyleri Yaşamışız. Umarım Hedeflerine ulaşabilmişinizdir. Ulaşabildi iseniz benim içinde belki bir umut vardır.
  • r7tk R kullanıcısına yanıt
    Hocam, kursa gittim ve bitirdim. 2 ay oldu biteli. Ama kesinlikle sadece kurs ile olacak iş değil çok net. Kursa gitmeden önce konuyu 2-3 kaynaktan çalışacaksın, kafanda yer edecek, fikir verecek. En önemlisi ise gerçekten bol vaktin olacak. Bol vaktin varsa ve gerçekten üzerine düşersen olur. Benim bol vaktim yok açıkçası. İşten evden arta kalan zamana sıkıştırmayla olmuyor. Sadece yazılıma odaklanman gerekiyor. Ben tekrar hakkımı kullanacağım kursta ve daha çok vakit ayırmaya çalışacağım.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: gecceanduana

    Hocam, kursa gittim ve bitirdim. 2 ay oldu biteli. Ama kesinlikle sadece kurs ile olacak iş değil çok net. Kursa gitmeden önce konuyu 2-3 kaynaktan çalışacaksın, kafanda yer edecek, fikir verecek. En önemlisi ise gerçekten bol vaktin olacak. Bol vaktin varsa ve gerçekten üzerine düşersen olur. Benim bol vaktim yok açıkçası. İşten evden arta kalan zamana sıkıştırmayla olmuyor. Sadece yazılıma odaklanman gerekiyor. Ben tekrar hakkımı kullanacağım kursta ve daha çok vakit ayırmaya çalışacağım.
    Bende 29 yaşında yazılıma başlayacağım.
    Çocukluktan beri bilgisayar başındayım. Bunun avantajı olur ancak her şeyi başlangıç seviyesi biliyorum.

    Bazıları 35 yaşından sonra bir şey öğrenemezsin yazmışlar.
    Bazıları da yazılım işi bitti, tavukçuluk yap yazmışlar. Hiç güleceğim yoktu. Yazılım işi bitmedi, yeni başlıyor. Fabrikalarda insanlar yerine yapay zeka robotlar çalışmaya başlayacak. Bu robotların yazılımı yazılacak daha. Tüm arabalar akıllı olacak hatta uçan arabalar çıkacak. Evde kullandığımız ütüden tutun, evde kullandığımız tost makinesine kadar her şey yazılımla çalışacak.

    Yani yazılım işi bitmedi, daha yeni başladı.

    Uçan arabalara inanmayanlar şu habere baksın.
    https://www.haberturk.com/ucan-araba-pal-v-nihayet-satista-iste-fiyati-1867695-ekonomi

    10-20 yıl sonra hayatımız tamamen değişecek. Uçan arabalar, evi sizin yerinize temizleyen robotlar, kendi kendine giden araçlar vs.




  • 8MB AGP 8 kullanıcısına yanıt
    Hocam, bence kaçırdığın bir nokta var, o robotlarin yazilimini cok buyuk intimalle sen yazmayacaksın. Buyuk ihtimalle dünya üzerinde iki elin parmaklarını gecmeyen sayıda sirket bu isleri yapıyor olacak. Senin de o takımlarda görev alabilecek seviyeye gelmen en az 5-6 sene çok yoğun ve yorucu eğitim sonunda olabilecek. Kendi başına da yapman zor bunu, iyi bir üniversite + master ( ve tercihen iyi bir üniversitede doktora) gerekiyor.

    Dışardan bakınca o robotların(ve arabaların) if-else ile yazıldığını sanıyorlar insanlar. Dynamic system control, motion planning and contol vb gibi ileri matematige dayalı teorik bilgi gerekiyor o alanlarda.Bunlarda uzmanlaşmak için master kesin gerekiyor, doktora da neredeyse olmazsa olmaz. Lisans + master + doktora en az 10 yıl ve lisans sonrası baya ağır geçiyor. 35 yaşından sonra o yükü kaldırmak hiç kolay değil.

    Ben etrafımda hiç bunu yapana şahit olmadım. Eğer kendini o kadar siradışı görüyorsan kolay gelsin. Yoksa, yapacağın işin büyük ihtimalle işin ameleliği olacağini bilerek gir bu işe.

    Bu işin ameleliği kötü demiyorum, ben ameleliğini yapıyorum ve baya zevkli bana göre. Beklentileriniz gerçekçi değil sadece. Türkiye’de asgari ücretle dahi iş bulamayan baya mühendis var ve her sene yenileri mezun oluyor. Onların arasından sıyrılabileceğini düşünüyorsan gir bu işe. Ki bu meslekte yaş ayrımcılığı var maalesef. Çok büyük 3-5 şirket(Google Apple Vs) dışında yaşlı olan yerine genç olanı tercih ediyorlar. Onların arasından sıyrılsan bile, aldiğin maaş sşuanki işinden az işe, aile geçindirmekte zorlanıp kendi kendinizi yiyip bitirirsiniz.

    Ben alan değiştirerek yazılıma geçtim. Iyi kazanmama rağmen, eski iş-yerimden(yazılım olmayan) cağirdiklarında arada kalıyorum, çünkü yazılımda kesinlikle eskı alanımdakı kadar yükselme potansiyelim yok. Bu alanda lisans, master ve doktorasını almış adamlarla rekabet edemeyeceğimin farkındayım.

    Alan değiştirmeyi düşünürken gelecekteki hayatınızı da hesaba katın. 17 yaşındaki biri gibi bakma lüksün yok hayata.

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >




  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.