Şimdi Ara

4 katmanlı ilk Blu-ray diskler Sony’den geldi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
34
Cevap
0
Favori
663
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj


  • Günümüzde veri taşımak için flash bellek veya taşınabilir depolama çözümleri sıkça kullanılıyor. Bununla birlikte belirli nedenlerden ötürü optik medya ortamlarına halen ihtiyaç var. Artan medya boyutları nedeniyle de bu ortamların kapasiteleri de gelişiyor.


     


    BDXL nedir?


     


    Genelde film veya oyunların dağıtımında ve medikal sektörde sıkça karşılaştığımız Blu-ray diskler de gelişmelerden payını alıyor. Sektörün ilk 4 katmanlı Blu-ray diski Sony tarafından piyasaya sürülüyor.


     


    2010 yılında sorumlu endüstri birliği Blu-ray disklerde kapasiteyi artırmak amacıyla çok katmanlı ve tek yazımlık BDXL diskleri duyurmuştu. Maksimum muhtemel sekans tahmini – MLSE teknolojisini temel alan bu disklerde katman başına 25GB veya 33.4GB mümkün oluyordu.


     


    Ayrıca Bkz.Samsung’un 2700$’lık kapaklı telefonu duyuruldu

    O günden sonra üreticiler 64GB kapasiteye kadar çıkabilen iki katmanlı ve 100GB kapasiteye kadar çıkabilen 3 katmanlı Blu-ray disklerini piyasaya sürdüler. 128GB kapasiteye kadar çıkabilen 4 katmanlı diskler ise bazı geliştirilmesi gereken noktalar nedeniyle 8 yıl sonra kendisine pazarda yer bulabildi.


     


    Sony yeni 4 katmanlı Blu-ray diskleri için 3 önemli teknoloji geliştirmiş. Bunların ilki katmanların hem veri bitlerini yansıtması hem de lazer kafasının diğer katmana sorunsuz bir şekilde geçmesi için yeni bir kayıt alaşımı.


     


    İkincisi ışık dalgalarını yayması için dielektrik adı verilen bir iç katman malzemesi. Üçüncüsü ise ilk katmanın disk yüzeyine en yakın olması gerektiği için geliştirilen yeni bir koruma kaplaması. BU da tabii fiyata etki ediyor.


     


    4 katmanlı BDXL disk Japonya’da 13$ üzerinden satışa çıktı. 3 diskli paket 34$, 5 diskli paket ise 53$ etikete sahip. Günümüzde hemen tüm BD oynatıcılar BDXL uyumlu ancak bir yazılım güncellemesi gerekebilir.


     







  • Güzel fena değil arşiv yapacak birisi için mükemmel depolama aleti

  • Dusuk okuma ve yazma hizlari ile portatif 2.5 " lik HDD lerin pabucunu dama atamaz keza portatif SSD ler de var .. Hatta M.2 PCI-E NVMe SSD liler okuma yazma hizlari 3 GB saniyelerde oldugu su donemde ki daha da hizlanacaklar ... Video medya tuketimlerinde de pek bir anlami kalmiyor insanlar artik internetten satin alip indiriyor arsivse zaten HDD arsivler icin en ideali ... Sony bence bosuna bir adim atmistir geriye donuk uyumlulugu da akillica bir sure daha ilgi gorebilir ama trend belli ....

  • 53 dolar mı? 1 tb seagate hdd amazon.com da 44 dolar be. kafayı yemiş bunlar.

  • Yeni Konsolar ve Boyutlarini gördügümüzde pekte bosuna olmadigi anlasilacaktir diye düsünüyorum. Kutulu alan insanlar var hâlâ en azindan.

  • ilk bluray disklerin ciktigi siralarda flash belleklerin ve harici disklerin ucuzlamasiyla optik disklerin onemini yitirdigini, blueray in muhtemelen son optik disk formati oldugunu soyledigimde ufak capta bir linc yemistim.

  • murdocklawless kullanıcısına yanıt
    plastik bir disk ile bir mekanik demirden yapılmış ürünümü karşılaştırıyosun kardeş ?
    kutulu alan insanlar için bunlar gta5 rdd2 vs büyük yapımları kutulu hatıra olsun diye saklıyorum
    genelleme yapmadan önce taktir etmeyi bilin
  • dere.beyi kullanıcısına yanıt
    plastikle metali değil, iki depolama biriminin fiyatlarını karşılaştırıyorum, haaa tabi ki anlayana. sen anlamıyorsan o da senin sıkıntın be kardeşşşş.
  • murdocklawless kullanıcısına yanıt
    Elmayla Patlıcanı karşılaştırıyorsun yahu.

  • 4K Blu-ray film-diziler için mantıklı.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Kutulu oyun alan arkadaslar için konusuyorum yakın gelecekte kutunun ıcınden oyun cıkmayacak sadece oyunun haritası, heykelcıklerı, fıgurlerı, stıckerları,vb, vs cıkacak
    oyun içinde bir kod cıkacak; O kodu da magazaya yazarak oyunu ındırıyor olacaksınız bır sure sonra. Bu 4 katmanlı dısk olayı sadece hakemın uzatmaları ısaret etmesı demektır. optık dısklerde 3,5 ve 5,25 hatta 7 inchlık dısketler gıbı olu bır teknolojıdır. Sadece profesyonel amacla backup ısınde bır sure daha gıdebılır ama oda dayanıklı modellerle olur. Standart cd ler gunluk kullanımda cızık ıcınde kalıyorlar. Özellıkle blurayler bu konuda daha dez avantajlı durumdalar.

  • dr20mouse kullanıcısına yanıt
    Arşiv yapmak için hiç mantıklı değil. Optik diskler zamanla bozulur. Arşiv yapacak olan evde nas sunucusu kurar veya bulut kullanır.

  • Tek katmanda 300 gb olan Freeze-Ray'i 25'lik paketlerde 50-100 lira gibi fiyatlara piyasaya çıkarabilselerdi arşivciler bayram ederdi, bu fiyatlara sadece bluray var ve arşiv için yetersiz kalıyor.
  • Arkadaş, neden tüm dünyayı kendi 3-4 mt2 odanız gibi görüyorsunuz? Yedekleme, arşivleme mekanik disklere mi yapılır? BD arşiv için geliştirilen ve sanırım optik medyada geliştirilen son ürün olarak kalacak. Merak etmeyin, Sony size yapmadı bunu.

  • Xiaomiseverim X kullanıcısına yanıt
    ikisi de depolama aracı değil mi sonuçta?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: _magnetar_

    Arşiv yapmak için hiç mantıklı değil. Optik diskler zamanla bozulur. Arşiv yapacak olan evde nas sunucusu kurar veya bulut kullanır.
    Nas yine iyide bulut sunucu Türkiye şartlarında imkansız ayrıca özel verilerimi buluta yüklemem. Ben hala dvd kullanıyorum karanlık nemsiz ortamda manyetik alandan uzak biryerde saklıyorum.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • burakdc B kullanıcısına yanıt
    Optik diskler PC sektöründe bitmiş olabilir, ama film sektörü için henüz bitmedi.

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • smart1978 kullanıcısına yanıt
    Yalniz sadece bireysel kullanıcı icin düşünme bu blurayler ticari filmler için büyük önem arz ediyor.

    Film sektörü hic bir zaman olmeyecegi icin bluray de ölmez. Gercek bir remux bluray 50-100gb



    Thor: Ragnarok 3D [MultiLang] (2017) BD3D Remux, SBS, OU Video quality: Full HD 1080p, video bitrate original Blu-Ray

    Audio: DTS-HD (Multichanel), AC3 (Multichanel)

    File size: 44.06 Gb



    Gordugun gibi thor 3 bluray remux 1080p ortalama 2saatlik bir filmde. Film süresi ne kadar uzun ise dosya boyutu okadar artar. Ne kadar dublaj secenegi varsa o kadar artar. DTS X , DTS HD gibi ses secenekleri de var.

    4k da ise 100gba kadar çıkıyor.



    Lg seneye 8k tvlerini çıkaracakmış teknoloji illa ki gelişecek. Simdi 8k alınmaz çok pahalı dersen 4k için de aynı tabirleri kullananlar vardı



    Cd dvd blu-ray film ve müzik pazarlamasi disk üzerinden gidiyor. Belli başlı bazı yerler usb ile satabiliyor ama usb maliyeti çok olduğu icin genelde disk üzerinden satılıyor. Bluray diski bize pahali gözükse bile film pazarlamasi yapan şirketlere ucuz veriliyor.

    Bizim ülkemiz için fazla önemli değil. Ama avrupa ve diger pazarlarda satılıyor ve adam 4k DTS X bluray remux izliyor. Bizimkiler ise hala 720p yeter çok bile diyebiliyor. Ozaman tvye neden 10bin veriyoruz ve 55 65inc aliyoruz



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi eagleoneye -- 12 Kasım 2018; 15:55:45 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Yakında 8k içerikli blu-ray oynatıcıları da görürüz. Artık 100$ fiyat etiketi olur)

  • bu ne arkadaş :S 128 lik usb bellek daha ucuza geliyor :S

  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.