Şimdi Ara

57.TOPÇU TUGAYI İZMİR/BORNOVA BEDELLİ ASKERLİK

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
46
Cevap
1
Favori
47.878
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Evet arkadaşlar celp yerleri nihayet açıklandı 21 günlük temel eğitim askerliğini İzmirde yapacak olanlar ile toplanalım kaynaşalım

    57 NCİ TOP.TUG. HACILARKIRI K.YRD.LIĞI/İZMİR BORNOVA https://chat.whatsapp.com/K9CDSHKUimY5M9fSR8Pf3B

    15 ARALIK 2018 -https://chat.whatsapp.com/Ho96DMdsXl8GTnbWRIr1rs


    OCAK 2019 - 9B -https://chat.whatsapp.com/E6aRmTq129R7d1D1NOYLgE


    26 OCAK 2019 - 11B -https://chat.whatsapp.com/L1y7H4EBRPPFdHQMqDg1Y6


    09 MART 2019 - 14B -https://chat.whatsapp.com/KxueIXFFHHNC4raOefsHDV


    20 NİSAN 2019 - 19B -https://chat.whatsapp.com/HKgDkXLyDg9EqGyqE1ljSA


    11 MAYIS 2019 - 20B -https://chat.whatsapp.com/LrM5TLRNNIQ4KhPjsnyhad


    ŞUBAT - 12B -https://chat.whatsapp.com/BCAP7v5SWsrKMa1fhbHBU5

    20 TEMMUZ 2019 - 25B -https://chat.whatsapp.com/BEt23sMH6bPAmNLeQJptio

    32B -https://chat.whatsapp.com/HOkM9mPLauR6mlxCWsNKUN

    9 KASIM 2019 - 35Bhttps://chat.whatsapp.com/DgIGtBPwiC00t2YuLZZHDa



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mhmmet selmn -- 20 Kasım 2018; 15:0:49 >
    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >







  • Gelen talep üzerine buraya da aynı mesajımı ekliyorum.

    Askerliğimi 3. celp bedelli olarak İzmir Bornova’da bulunan 57. Topçu Tugayı’na bağlı kışlalardan biri olan Tugay Yardımcılığı’nda tamamladım. Sizi de burası hakkında elimden geldiğince bilgilendirmeye çalışacağım. 57. Topçu Tugayı’na sevki çıkanların ilk bilmesi gereken, Google dan aratarak bulduğunuz yerin eğitim göreceğiniz yer olmadığıdır. Siz bu tugaya bağlı yardımcılık olan Cemal Gürsel ve Hacılar Kırı kışlası da denen yerde eğitim göreceksiniz. Konum olarak anlatmak gerekirse Bornova stadyumuna epey yakın olan bu kışla, Hacılar Kırı Caddesi’nde bulunmaktadır. Ptt hacılar kırı şubesi olarak aratırsanız da bulmanız mümkündür. Biz tabi bu bilgiye sahip olmadığımız için burayı bulana kadar 3 farklı yere gitmek durumunda kalmıştık. Bir de biz de 289 kişi (325 beklenendi) vardı. Bunlar isim sırasına göre toplam 7 takıma ayrılmıştı. 1, 2 ve 3. Takımlar uzun ve kısa dönemlerin de bulunduğu farklı bir binada, 4,5,6 ve 7. Takımlar ise tamamen kendilerine ayrılmış bir binada kaldılar. İsmi A ile I arası başlayanlar 1,2 ve 3. Takımdaydılar. Buradan kendinize ortalama bir pay biçebilirsiniz. Benim durumumda kendi binamız vardı. Bu bakımdan vereceğim bilgiler diğer takımlara düşenler için ufak nüans farklılıklarına sahip olabilir. Bundan sonraki bilgileri olabildiğince sınıflandırmaya çalışarak anlatacağım.

    Güncelleme: Yeni gidenlerde artık hacılarkırı ve tugay komutanlığı ayrılmaya başlanmış. Diğer kışlanın pek iç açıcı olmadığı söyleniyor. Yeni gelenlerden gelen yorumları takip etmenizde fayda var.

    Yabancılık çekmemeniz için bilmeniz gereken terimler

    Kışla: Askeriyenin tümünü içerisine alan bölgeye verilen ad.
    Nizamiye: Kışlanın giriş çıkış yapılan bölümü
    Koğuş bölgesi: Yataklarınızın olduğu bina ve çevresi
    İçtima: Her takımın kendi 4 lü sıralar halinde toplanıp sayılarının alınması
    Kışla içtima: Kışlada bulunan tüm askerlerin 4’lü sıralar halinde tören alanında toplanması ve sayılarının alınması
    Body: İki yataklı bir ranzayı paylaşan kişilerin kendi arasında olduğu durum

    A)Teslim Olma ve Giriş Aşamaları

    A.1 Giriş Zamanı

    Sevk belgenizde katılacağı tarih yazan gün içinde akşam saat 7 lere kadar girmenizde bir problem yok. Normalde bu mesai saatiyle sınırlı ancak bunu problem etmiyorlar. Yine de öğle saatlerinizi tercih etmeniz sıra beklememeniz ve eşyasız kalmamanız için önemli.

    A.2 Girişte Bulundurmanız Gerekenler

    Kışlaya vardığınızda elinizde bulundurmanız gereken yegane şey Sevk Belgenizdir. Ayrıca bir kimlikte (ehliyet,nüfus cüzdanı vb) mutlaka bulundurun ileride lazım olacak. Genel ihtiyaç listesini ayrıca paylaşacağım.

    A.3 Giriş ve Arama

    Giriş yaptığınızda sizi önce geliş tarihinizin sevk kağıdınıza yazılacağı kişiye yönlendirecekler. Buradaki söylenen sıra numaranız sizin yeni TC kimliğiniz gibi önemli sıkça sorulacak ezberleyin. ardından valiz ve üst arama yapılacak. Arama için söyleyebileceğim şey X-ray den geçirme gibi bir durum yok. Akıllı telefon sokmak isteyenler çok rahatlıkla bunu yapabilirler. Tek bir asker bu işe bakmakta o da çok incelememektedir. Size eşyalarınızı çıkarmanızı söyleyecek. Onu da tam yapmanız gerekmiyor. Tuşlu telefon diye soracak, getirdiyseniz göstereceksiniz. Hat var mı diye soracak. Askercell varsa söyleyeceksiniz. Sivil hat getirdiyseniz yok diyeceksiniz. Cebinizde bile sokabilirsiniz. Telefonun içinde olmasın yalnız açıp bakıyorlar. İlaç vb yasak olduğu için bunları da birşeylerin içine gizleyerek sokun. Görürlerse bunları tutanak altına alıp teslim alıyorlar. İlaçların devamına revir kısmında değineceğim. Tamam topla talimatını aldıktan sonra giyindirme sırasına geçiyorsunuz.

    A.4 Giyindirme

    Burada size Kep(şapka), Gömlek, Parka(mont), Pantolon, Palaska(kemer), Bot, kısa kol fanila, alt çamaşır, Çorap, El havlusu, Künye, Zincir, Nefte (şapkanın üzerine sonradan dikilecek olan topçu arması) verilecek. Standardın aksine bize hepsinden birer adet verildi. Hatta eşyaların yetmemesi sonucu birçok kişi yıkanmış eski kıyafetler giymek durumunda kaldı. Bir iki gün de sivil takıldılar. Eşyalarınızı alıp hemen orada giydikten sonra uyup uymama durumuna göre varsa beden değiştirme şansınız yalnız orada olacak. Botu herkesin de söylediği gibi kesinlikle büyük alın. Vatka tavsiye etmiyorum gerek yok. Ancak bot tabanlığı götürün. Ekstra bir bilgi olarak mevcut botun kendi tabanı da çıkarılabiliyor. Üstten vurma durumu varsa onu da çıkarabilir ekstra alan sağlamış olursunuz. Botun daha sonra değiştirebilme imkanı yalnızca askerler arasında mümkün. Kendim de öyle yaptım. Bot için ekstra diğer bilgi, botun kendi kendine yumuşama durumu yok gibi bir şey. Başka botlarla üzerini çiğneyebilirsiniz (bu bilgi uzun dönemlerden ve çavuşlardan alınmıştır). Hatta yemek aracının altında ezdiren de varmış. İpleri doğru bağlamayı önceden öğrenin sonradan tekrar sökmekle uğraşmayın. En alt 3 ü düz, gerisi çapraz olacak kabaca anlatmak gerekirse.

    A.5 Yerleşme

    Giyinme işini tamamlayan birkaç kişi olunca elinizde çantanızla bir asker sizi koğuşunuza kadar götürüyor. Burada yatak başlarında isimleriniz takım ve sıra numaranız bulunmakta. Hemen içerisinde botluk ismi verilen odada da, minik dolaplarınız ve ayakkabı/bot rafları yer alıyor. Buraya eşyalarınızı yerleştirdikten sonra sivil eşya deposu denen yere valizinizi bırakıyorsunuz. Buraya erişim imkanınız bina sorumlusu çavuş aracılığıyla olacak o yüzden herşeyi dolaba tıkmaya çalışmayın. Acil ihtiyaç olursa da bu kişiyi bulun size yardımcı olacaktır. Hafta sonları ve akşamları için spor ayakkabı ve terliğinizi de yine bot rafına koyabilirsiniz. Dolapların kilitlenme durumu yok. Genel durumu iyi.

    B)Yerleşimlerin Özellikleri

    B.1 Koğuş ve Yataklar

    Bir koğuşta 22 çift ranzalı olmak üzere 44 yatak bulunmakta. Üst ranzaya çıkmak için merdiven yok bunun için biraz tarzanlık yapmanız gerekecek. Alt ranzaların boyu da epey az, dikkatsizseniz kafanızı çarpmanız olası. Oturmak isterseniz de kamuflajla oturmak ve yatmak yasak (hijyenik sebeplerden ötürü). Ama yine de fırsat bulabildiğinizde oturmak size kalmış, komutanlarınız pek bir şey söylemez. Ayrıca dikkat ettiyseniz sayımız 325 olması gerekirken 289 du demiştim. Bilinmeyen türlü sebepten gelmeyen kişiler oldu. Bunların yatakları da haliyle boş kaldı. Bunları ortak yatak olarak kullanabilir, yerinizi değiştirebilir. Kamuflajı çıkarmanıza daha vakit var ama bir süre boş kaldıysanız bunlarda yatabilirsiniz. Yatakları her sabah toplamak zorundasınız. Gelip bakıldığı söylense de kimseye yatağını yapmamışsın da denmedi. Nevresimler için talep üzerine birkez değiştirmek isteyenlere imkan sağlandı. Onun dışında son güne kadar aynı çarşafla yattık. Koğuşlar aslında yüksek ve havadar olmasına karşın, bir kişide olan hastalığın diğerlerine bulaşması çok kolaydır. Ayrıca size yapılacak aşılar da sanıyorum vücut direncini düşürüyor. Ek olarak koğuş bahçesi ve genel olarak kışlada oturabileceğiniz yer neredeyse hiç yok. Hep betona veya demir banklara oturmak zorunda kalacaksınız. Molalarda mümkün mertebe toprağa oturun. Altınızı sağlam giyinin. Soğuk alırsınız.

    Ek bilgi: Koğuş içerisinde aynı yerde 2 adet priz, koğuş holünde 2 farklı noktada birer priz yer almakta. Koğuş içi için bi cengaver 3'lü-5'li priz götürürse şarj sırası bekleme işini çözebilir.

    B.2 Lavabo ve Duşlar

    10 adet el yüz lavabonuz ve yeterli sayıda (16 civarı) duş bulunmakta. Tuvaletlerde klozet var ancak kullanır mısınız bilemem. Pisuvar bulunmuyor. Temizlik anlamında hortum yok maşrapa ile işinizi görmek zorundasınız. Bazı tuvaletler tıkanık, bazılarında kahve falı misali desenler görebilirsiniz. Onlar bazen taşma yapıyor ondan dolayı. Kapıların çoğu kapanmıyor. Sürekli elinizle itmek zorunda kalabilirsiniz. Ya da önüne bir engel koyun.

    Akşamdan traş olmayın denilmekte ancak çok takan ve kızan da yok. O bakımdan sabahtan traş olanlar olduğu gibi akşamdan da olunuyor. Zaten bu şekilde çok sıra olmasının önüne geçilmiş oluyor. Ben en fazla bir kişi bekledim örneğin. Ek olarak yanınızda getireceğiniz ufak bir el aynası ile duşlarda da traş olabilirsiniz.

    Sıvı sabun var ancak hem sık dolum yapılamadı hem de son hafta bitti. Yerine yüzey temizleyici koyan bazı sivri zekalar da oldu. O yüzden sabun getirmeniz önemli. Sıvı sabun da getireni gördüm. Kartvizit şeklinde elde eriyen sabun getireni de.

    Duş uçlarının bazıları kırık ancak çalışıyor. Duş imkanı üst seviyede diyebiliriz. 21.30 ile 22.30 arasında sıcak su var deniyor. Ancak hemen her gün 19.00 dan itibaren sıcak veya sıcağa yakın su bulabildik. O konuda sıkıntınız olmaz.

    B.3 Kantin

    Öncelikle kantinlerde kesinlikle nakit parayla alabileceğiniz hiçbir şey bulunmamaktadır. Diğer anlatılanlardaki gibi parayla çalışan makineler de yoktur. Bilinen 3 adet kantinimiz vardır. Kar amacı gütmeyen askerlerin işlettiği bu kantinler de kurumlar vergisi de alınmadığından fiyatlar epey ucuzdur. Örneğin pet şişe su 35kr dir. Genellikle kantinlerde sıra hep vardır.

    Büyük kantin (gazino): Ne tarafta kalırsanız kalın belli bir mesafede ancak ulaşılabilir olan kantindir. İçerisinde tüm kışla akın etmediği sürece yeterli oturma imkanı (hatta rahat birkaç koltuk), 2 adet masa tenisi, 50-55 inç arası gündüzleri full belgesel izlenen akşamları bazen haber açılan ve haftasonları maçların izlenebildiği digiturk olan bir televizyon vardır. 2 Satış yerine sahiptir. Bir tarafta yiyecek, sıcak-soğuk içecek ve hatta pastane(gayet lezzetli) ağırlıklı ürünler satılırken diğerinde eşya (fanila, bot tabalığı, boya hatta kep vb), soğuk içecek, çerez, çikolata gibi ürünler yer alır. 2 tarafta da su ve soğuk meşrubat satılmaktadır.

    Nizamiye kantini: Kısa vakitlerinizde ulaşamayacağınız ama sigara gibi bazı ürünlerin diğer kantinlerde bittiğinde ulaşabileceğiniz kantindir.

    Mini kantin: Bizim kaldığımız yerde sabahları 7-10 arası ve hafta sonu bir gün sabahtan akşama kadar açık olduğu iddia edilen kantindir. Poğaça, su böreği, simit, çay ve su satılır bu kantinde. Kahvaltıyı beğenmeyen ya da takviye yapmak isteyenler buradan istifade eder.

    Ek bilgi: Yakın yerden gelip üşenmezseniz içeriye mini su ısıtıcı sokarsanız (ilk gelişte veya ziyaretçi ile) çaya ulaşma problemini bir nebze de olsa çözebilirsiniz.
    Ek bilgi 2:Büyük kantinde 2 adet içi dolu kitaplık bulunuyor. Canınız sıkılırsa buradan ücretsiz kitap temin edebilirsiniz.
    Ek bilgi 3:Kantinlerdeki çayların hepsi sallama olarak satılır.
    Ek bilgi 4:Kantindeki döner, tost, şnitzel, köfte, dürüm çiğ köfte gibi ürünlerin hepsi önceden hazırlanmıştır. Bana pek sağlıklı gelmemişti. Bunları çok seven olduğu gibi, birkaçını karıştırıp midesini bozanlar da olmuştur. Pastaların da ucuz diye hepsini denemeye çalışmayın. Çok gidenlerden almaya çalışın. Bu şekilde de midesini bozan biri oldu.

    B.4 Yemekhane

    Başta ayrılan takım bölgelerine göre 2 ayrı yemekhane bulunmakta, ikisinde de kısa ve uzun dönemlerle karışık yemek yenir. 2 bölge de kendi içinde takım sırasına göre öncelikli yemek yer. Örneğin ilk gün 1. Takım ilk yer, ikinci gün 2. Takım, üçüncü gün 3. Takımdan başlar bu sıra ve böyle devam eder. Uzun ve kısa dönemler sayıları nispeten az olduğu için genelde sizden önce girer onları beklersiniz. Nöbetçiler (nöbet kısmına bakınız) her ne olursa olsun öncelikli yer. Yemek yemeyecek olsanız dahi yemek öncesi yapılan içtimaya girmek ve yemekhaneye kadar genellikle gitmek zorundasınız. Ne zaman ki yemek yemeyecek olan ayrılabilir denirse o zaman ayrılabilirsiniz. Akşam yemeği dahil kamuflaj giyilmek zorundadır.

    Yemekler ana Tugay'da yapılıp kışlaya araçla getiriliyor. Yemekler, tabldotta, genel olarak yenilebilir nitelikte, çok çeşitlidir. Seçeceğiniz yemekler illa ki olacaktır. Pilav görme imkanınız yoktur. Peçete verilmez. Masalarda ekmek, su ve tuzluk bulunur. Lezzet köşesi denen yerden de yağ ve baharat alabilirsiniz. Yemek sırası bitince yemek arttıysa tekrar alma imkanınız sıkça olacaktır. Niye bu kadar limon veriyorlar diyebilirsiniz başta ama hasta olunca aranan tek şey o olacaktır. Alın sıkın, için, hatta yiyebiliyorsanız yiyin. Genelde öğle yemeklerinin kalitesi bir tık önde olur.

    Kahvaltıda çay olma şansı fifti fiftidir. Gerçi niteliği çaylı sıcak sudan ibarettir. Pek tadı olmaz. Süt gofret, çikolata, krem peynir, zeytin de yiyebilirsiniz. Meyve suyu, kremalı bisküvi, nestle çikolata, bal, fındık, kuru üzüm de. Kahvaltı biraz yavandır kısacası. Önceden alınan poğaçalar çeşitlilik katabilir. Cepte saklanan bisküvi ve kahvaltılıklar daha sonra işe yarayabilir.

    B.5 Terzi ve Çamaşırhane

    Normalde yasak denmesine karşın, çamaşırhanenin içerisinde bulunan terzi arkadaşımız bazen 20 lira gibi bir ücretle, bazen ücretsiz daraltma işlerini görebilir. Ailesi gelecek olanların bir kısmı ve pantolon ağı yırtılan kardeşimiz mecburen yaptırdı. Genel olarak kamuflaj sağlamdır. İğne iplik götürmeseniz de olur. Zamanı geldiğinde size verilen neftenin (arma) şapkalara diktirilmesi istenecek. Bu da toplu olarak ücretsiz terziye yaptırılır. Onu da dikmenize gerek yok yani. Ayrıca kantinden alabileceğiniz 6 tl lik şapkanın kendinden neftesi vardır.

    Kamuflajın yıkanma olayı maalesef yoktur. Yalnız her hafta Perşembe günü çamaşırhane günüdür (Bize talepler sonucu ancak 2. Hafta söylendi). Kantinden alacağınız kirli çamaşır torbasına koyacağınız eşyaları çavuşunuza teslim ederseniz ertesi gün size yıkanmış halde geri gelecektir. Elde yıkamak isterseniz de duşlar bunun için uygun.

    C)Durum ve Olaylar

    C.1 Kışla İçtima

    Normalde tüm kışlanın tören alanında toplanmasıyla, birtek hafta başlarında kışla komutanı albayın konuşması, istiklal marşı ve tören yürüyüşüyle sonlanan bu etkinlik, önceki celptekilere 1-2 kez denk gelmiş olmasına karşın, kısa ve uzun dönemlerin çarşı izinlerinde vukuat, firar vb olaylardan ötürü, bizler neredeyse sabah akşam yaklaşık 15-20 kere kışla içtima yaptık. Umarım sizde böyle olmaz.

    C.2 Temizlik Mangası

    Yemek sırasına benzer bir şekilde ancak hergün sırayla bir takımın ilk yarısının, ertesi gün ikinci yarısının temizlik için ayrılmasıyla oluşan birliktir. Ayrılan bu kişiler de kendi arasında ikiye bölünür. Öğleden önce bir yarısı yalnızca tuvalet, duş ve lavaboların temizliğini yapar, diğer yarısı koğuşların, merdivenlerin ve holün süpürülmesi ve paspaslanması ayrıca koğuş bahçesinin genel mıntıkası ve çöplerin boşaltılması işlerini yapar. Öğleden sonra ise bu iş tam zıddı olacak şekilde değişir. İş düzgün yapılırsa öğleden sonraya bazen çöplerin boşaltılması ve lavabo yerlerinin paspaslanması dışında pek iş kalmaz. 20 gün boyunca 2 kez temizlik sırası denk geldi.

    C.3 Nöbet

    Her takımdan 2 şer kişi biri koğuş kapısında diğeri koğuş binası girişinde 24 saat esasıyla 2 saat olmak üzere nöbet tutar. Nöbetlerde hangi saat olursa olsun kamuflaj giyilmesi zorunludur. Takip çok sıkı olmadığından ve iyi niyetten geceleri eşofman veya spor ayakkabı giyenler hatta nöbete çıkmayanlar da görülmüş ancak çokça diğer takımlar tarafından şikayet konusu olmuştur. Nöbet eğitim saatine denk geldiğinde bazen yırtmış olursunuz. Çok önemli bir görev var ise silah atışı ve tören prova haftası gibi, nöbet olsa dahi nöbet tutulmaz. O durumda yerine nöbet için ayrılmış birileri olacaktır (Terhis bölümüne bakın)

    C.4 Revir ve Hastaneye Sevk

    Revire çıkma talepleri acil bir durum olmadığı sürece her akşam 9 içtimasında toplanır. Genellikle ertesi gün revire gidecekler eğitim öncesi veya sırasında çağırılır. Revirdeki sırma saçlıya buradan selam. Kışlanın en kötü durumu bu doktordur denilebilir. Hiçbirşeyden anlamadığı gibi, sizi daha da sinir eder. Buradan hastaneye sevk alabilirseniz bu sefer de sevk için haber beklersiniz. Sizin için randevu alınır ve gün gelince hastaneye götürülürsünüz. Kendiniz sıra alıp, revire gittiğinizde ben sıra aldım şuraya beni sevk et diyebilirsiniz. Bu doktora müstehaktır. Çok acil durumda ise ambulansla hastaneye ulaştırılırsınız. Bir kişi akciğer sıkıntısıyla, askeri hastaneye götürüldü. Tüm filmleri çekildi bakıldı hiçbirşey yok dendi. Adamın aynı gece nefes almakta zorlanması ile acile götürüldü. Akciğer yırtılması teşhisi kondu. Adam ameliyat oldu ve terhis edildi. Buna göre hesabınızı yapın.

    Rutin kullandığınız ilaçları girişte teslim ettiyseniz eğer her akşam 9 içtimasında revir talebine gelen çavuş bu ilaçları size dağıtacaktır. Yanınızda ilaç götürülmesi önemli tavsiyedir.

    Revir ve hastaneyi kaçamak olarak görenler de yok değil. Terlik istirahati veya 2 gün rapor alarak koğuşta paşa paşa yatanlar da oldu. Bir seferde 2 gün üzeri rapor alırsanız bu süre terhisinizi uzatıyor bilginize.

    C.5 Fotoğraf ve Aşı

    Diğer yerlerde anlatılanlara nazaran buradaki işleyiş toplu değil aksine peyderpey şeklinde yürümekte. Bir gün toplan bakalım hadi takım takım fotoğraf çekilmeye deniyor. Bir takım fotoğrafa diğer takım aşı olmaya gidiyor. O gün öyle geçebiliyor. Ertesi gün bakmışsınız yeni katılanlar var. Tekrar tekrar aşı olmayanlar el kaldırsın, fotoğraf çekilmeyen el kaldırsın ayrılsın gibi durumlar çokça yaşanıyor. Tabi bu günler altın niteliğinde malum eğitim yapmıyorsunuz.

    Aşıda doğum tarihi diğerlerinin de belirttiği gibi 92 ve üstüne kızamık+tetanoz, 92 altına yalnız tetanoz şeklinde. İşi gereği tetanoz aşısını rutin olanlar bunu belgelendirebilirse aşı olmama ihtimali var. Bizde bu şekildeki bir kişi ısrar etti ancak belge gösteremediği için yine de aşı olmak durumunda kaldı. Ek bilgi olarak kızamık aşısı olan 92 üstü doğumlular, isteseler dahi kızılaya kan bağışı yapamayacaklar. Çünkü bu aşının üstünden 30 gün geçmesi gerekiyormuş. Sağ kola aşı yapan manyak herkesi kol ağrısıyla bıraktı. Ona da buradan selam olsun.

    Ek bilgi: Aşıya gidildiğinde doktor ön muayene tarzı sorular sorup spor yapmaya elverişli olup olmadığınızı da bilgilerinize işleyecek, bu aşamada elinizde raporunuz varsa getirin belki eğitimlere katılmadan süreci tamamlarsınız.

    C.6 Form Doldurma, Mehmetçik Sigortası ve Askercell

    Fotoğraf ve aşı da olduğu gibi çokça kez bugün şu formu dolduruyoruz, bugün şu evrak imzalanacak gibi eğitimden kurtarıcı zamanlarınız olacak. Bu ayrıca terhiste yalnızca eşya verip çıkmanıza da yarayacak. Bazen yazıcılık yapmak için gönüllü aranacak bunlara da eğitimden uzaklaşmak için katılabilirsiniz.

    Mehmetçik sigortası ve organ bağışı için bir gün gelinecek, kesinlikle zorunlu değil. Nakit 30 tl. Bu sigorta askerlik süreniz içinde Allah Korusun vefat durumunuzda ailenize bir miktar para verilmesini sağlıyor. Onun dışında sağlık sigortası ile karıştırmayın. Organ bağışı sözü verme de yine isteyenlerin yapabileceği birşey. Bunların ayrı form işleri olacak o gün. Katılmayan bekleyecek. Künye defteri de o gün dolduruluyor bir yere kaybolmayın.

    Askercell isteyenler için önce talebe bakıldı, bir firma getirileceği söylendi. Sonradan yüzbaşı bence gerek yok, gidin kantinden 5 tl ye ankesör görüşme kartı alın dedi. Askercell hiç satılmadı. Ankesör telefonlar da hemen her yerde mevcut.

    C.7 Hediyelikler

    Kantinde bulunduğunu belirttiğim kepi alıp evinize götürebilirsiniz. Bunun dışında resimli saat(30tl), bardak, kanvas pano gibi ürünleri isteyene parayla satmak isteyenler gelecek. İsterseniz nakit ile çalışıyorlar.

    Künye ve göğüs isimliği de yine künyenizin olması ve olmaması (dağıtımda tükenmesi hali) durumuna göre yine nakit 3-5 liraya yaptırma imkanınız olacak.

    C.8 Hava Durumu

    İlk hafta sıcak denilebilse de kalkış saatinizin 6-6.30 olması sebebiyle güneş doğmadan önce bir serinlik vardı. Parkaları içlerindeki poları çıkararak öğlene kadar giyiyor. Öğlen çıkarıp gömlekle devam ediyorduk. Bizden öncekilerin gömleği dahi çıkarmışlığı varmış. İkinci hafta da buna benzer gitti biraz daha rüzgarlıydı. Üçüncü hafta son iki gün ise poları takmak zorunda kaldık ve gün boyu parkayı çıkarmadık. Kış aylarında gelecek olanlar için tavsiyem kamuflaj renginde göze çarpmayacak atkı, kulaklık, bere-bandana tarzı bir şey getirmeleri. Rüzgar kulak kesebiliyor. Tabi bizde takanlara bazen çıkar onu dediler ama genelde problem olmadı.

    C.9 İçtima Saatleri

    6,45 kahvaltı öncesi, 7,45 eğitim öncesi, 8 eğitim alanında toplanma, 8,15 yüzbaşının alana gelip çavuşlara bugün ne yapılacağının talimatını vermesi, 12 öğle arası, yemek arabasının gelme sesini duyduğunuzda öğle yemeği, 1,45 öğleden sonra eğitim öncesi içtima, 2 eğitim alanında toplanma, 2,15 yüzbaşı veya uzmanların teşrifi, 5 paydos, yemek arabasının gelmesiyle akşam yemeği, 9 yat içtiması, 11 yatakta içtima.

    9 yat içtimasında standartta yatağın başında ayakta olmanız gerekiyor. Çavuşlarımızın iyi niyetinden dolayı uyusanız da problem yoktu bu içtimada. Yalnız arada uyuz bir iki nöbetçi uzmanın gelip neden yatıyor bunlar kaldırın demişliği vardır. Gece 11 içtimasında ise bu problem yoktur. Uyuyabilirsiniz.

    C.10 Çarşı İzinleri

    Normalde bildiğiniz gibi böyle bir izin şekli yok. Ancak birkaç durumda bu yaşandı. Alışveriş yapacak kredi veya banka kartı bulunmaması, sevk belgesi yerine sevk yeri bilgisinin yazdığı yanlış belgeyle gidenlerde oluşan sıkıntılar, özeldeki bir durumdan dolayı notere gitme ihtiyacı doğması gibi nedenlerle kişilere 2 saat çarşı izni verildi. Bu kişilerde günü akşam edip geldiler. Haberiniz olsun.

    Bir başka durumda KPSS sınavının bizim celp tarihi içine denk gelmesi oldu. Bu durumda sınava girmek isteyenlere 2 gün (en az 2 gün verilmek zorunda) yol izni verildi. Bu kişiler pazartesi sabahı terhis olacaklar. 2 gün eklendi sürelerine.

    Bir kişi de baba oldu. Terhisini verdiler.

    C.11 Ziyaretler

    Uzaktan geldim ziyaretçim olur mu demeyin. Şansınıza yakın bir ilden gelebilir, hatta İzmir içinden bile gelmiş olabilirsiniz (çünkü vardı). İlk zamanlar rutin bir saati olmamakla birlikte, eğitimlerin sıkılaşmasıyla belli saatlerde ziyaretçi herhangi bir geliş limiti olmaksızın ziyarete gelebilir ve sizi eğitimden kurtarabilir. Haftasonu akşam 6 ya kadar tüm gün. Hafta içi ise biraz daha kısıtlı zaman dilimlerinde olmak üzere ziyaretçiniz gelebilir. Her gelen ziyaretçi için askerin ismi anons edilerek çağrı yapılır. Anons duyulmazsa uzmanların rahatı bozulur haber vermeye gönderilir. Ziyarette telefon ve kettle gibi ürünleri sokanlar da vardı.

    Ek bilgi: Ziyaretçisi olmasa bile boş vakitlerinde ziyaretçi bölgesine gidip birkaç sivil insan yüzü görmeye ve sohbet etmeye gidenler de vardı.

    D) Komutanlar, Eğitim ve Tören

    D.1 Komutanlar

    Tuğgeneral

    Tugay komutanınız olan bu kişi birtek tören günü yüzünü gösterecektir.

    Albay

    Kışla komutanınız olan albay çok iyi bir insan. Bunu sizin gelişinizden sonra ve tören günü herkesin tek tek elini sıkması ve gözünüzün içine bakarak hoş geldin Ahmet,Mehmet demesinden anlayabileceksiniz.

    Binbaşı

    Tören provasında sizi mikrofondan çalıştıracak kişidir. Kızması biraz serttir ama güldürür.

    Yüzbaşı

    Sizlerle daha çok muhatap olacak sorun çözücü insandır kendisi. Albaya göre biraz daha tehlikeli görünebilir. Ancak niyeti genelde iyidir.

    Uzman çavuşlar

    Eğitimlerde sıkça göreceğiniz çoğu kafa adamlardan oluşan ama bazılarının da tehlikeli olabileceği kişilerdir. Keskin çavuş sıkma canını seni seviyoruz.

    Kısa Dönem çavuşlar

    Her takımın başında bulunan kişilerdir. Sorunlar silsile halinde önce bu kişiye söylenmelidir. Her yanlışta bu kişiler sizin yerinize azar yiyecektir. Onları üzmemeye çalışın. Onlar da sizi üzmesin.

    D.2 Eğitim

    Eğitimin geneli için söyleyebileceğim, tamamen sizi törene hazırlamak için oluşturulmuş bir sırada ilerliyor. Ekstra birtek 3 el silah atışı (istemeyen birkaç kişi de yapmadı) ve bir panter topunun tanıtımı oldu. Onun dışında buradan spor yaparak gideyim filan diye bir düşünce aklınıza gelmesin. Tek yaptığınız yürümek ve ayakta durmak. Ayak tabanınız ve beliniz biraz zorlanacak. Belki ayak parmaklarınız yere vurmaktan uyuşacak vs. Bir de 2400 mt koşu yaptırılacağı söylenmişti ama o olmadı (isteyen yürüyebilecekti). Detaya inersek:

    Önceki celplerde uzman çavuşlarla denenmiş ancak yoğun şikayet sonrası kısa dönem çavuşlara devredilmiş görevdir. Uzman çavuşlar da tabi tören yaklaştıkça daha bir sık görülmeye başlar.

    İlk hafta evrak, aşı, fotoğraf, giyindirme, katılışların tamamlanması, bir yandan da sağ sol eğitimleri, temizlikler ile geçer. Hafta sonu cumartesi yarım gün eğitim, Pazar günü ise eğitim yoktur. Sivil gezebilmeniz o günkü şartlara bağlıdır garanti değildir.

    İkinci hafta bir gün boş şekilde silah eğitimi alırsınız. Tabi bu sayıya göre 2 gün sürer, silah almayanlar yürüyüş yapar. Sonra tam tersi. 2. Hafta Cuma günü jandarma kışlasına götürülürsünüz orada atışlar yapılır.

    Üçüncü hafta tamamen öğleden önceleri tören provasıdır. Pazartesi tam gün eğitim. Salı, Çarşamba ve Perşembe öğleden önce Google da aratıp bulduğunuz 57. Topçu tugayına her sabah otobüsle gider, öğleden sonraları da geri gelir, bir gün kadına şiddet semineri, bir gün kızılay kan alma günü, diğer gün de eşya teslim ettim imzası. Cuma günü de Tören.

    Ek olarak tören günü hangisinin nerede söyleneceği son ana kadar değişen 3 adet marşı ezberlemeniz istenecek. Ben ezberlemem demeyin istemeseniz de duya duya aklınıza kazınacak bu marşlar. Topçu marşı, İzmir Marşı ve Gündoğdu marşı. Biz törende izmir marşını söylemedik diğerleri söylendi.

    E) Tören ve Terhis Süreci

    E.1 Tören

    Tören günü dahil hep birşeyleri değiştirip duran komutanlarınız yüzünden birazcık karışacaktır ama olsun yine de güzen bir tören sizi bekliyor olacak. Tören 10.00 da başladı ve 11.30 du sanıyorum bitti.

    E.2 Terhis Süreci

    Tören günü sabahı çarşaflarımızı çıkarıp katlayıp yatakların üzerine koyduk. Törenin bitmesiyle otobüs belirdi ve ailesi gelmeyenler gidebilir dendi. Hemen doluşanlar erkenden gitmiş oldular. Otobüsler ancak iki seferde herkesi götürebilmekte. 12.00 da üzerimizi değişmiş, dolabı boşaltmış ve nizamiyeye gelmiştik. Bizden hızlı davrananların olduğu 60-70 kişilik bir kuyruk vardı. Sıra 13.00 da geldi ve 2 dakika kadar süren eşya teslimi ve belge ve emanet alımı ile süreci sonlandırmış olduk. Bizden sonra gelenler en az 1, 1.5 saat daha beklediler. Buna göre sonraki celplerde toplam sayıları ve buraya gelebilme saatlerine göre dönüş biletlerini ayarlayabilirler.

    Dönüş bileti demişken, Sivasın doğusunda ikamet edenlere devlet uçak biletini karşılamakta. Eğer siz bu durumdaysanız ama yine de bilet aldıysanız. Bunu bir dilekçeyle ben biletimi kendim karşıladım şeklinde belirterek işi çözüyorsunuz. Ayrıca uçak saatleri erken olanlar törene katılmadan Cuma günü sabahı terhis oldular. Bu kişiler ayrıca son haftadaki tören provalarına katılmayıp koğuşlarda sabah 8-12 nöbetini tuttular. Böyle kişilerin bulunmaması halinde, ben törene katılmak istemiyorum diyen gönüllü kişiler de bu işe tabi olabildi.

    F) Genel İhtiyaç Listesi

    F.1 Fanila ve alt çamaşır

    S ya da M bedenseniz kesinlikle dışarıdan almayın. Çünkü buradaki rengi tutturmanız çok mümkün değil. Diğer yerlere gidenler koyu yeşil dedi diye öyle alıp gittim. Meğer burada hakiden bile açık bir renk tonu varmış. Her bölgenin rengi farklı arkadaşlar. Ayrıca kantinde ucuz olarak bulunuyor. Yüksek bedenler bulunmadığı ya da tükendiği için diğerleri dışarıdan almalı.

    F.2 Bot Tabanlığı ve Boya

    Tabanlığı dışarıdan alın. İçeride 35 lira. Boya bence alınmasa da olur. Birtek tören günü boyayıp çöpe attım. Vatkaya ise gerek yok o işi pantolon gayet iyi görüyor.

    F.3 Islak Mendil, Rulo Kağıt Havlu, Sabun- Sabunluk

    Bot temizleme ve tuvalet işleri için alınabilir. Sabun sıvı da olabilir, kullanması kolay olur.

    F.4 Tıraş takımı ve çanta

    F.5 Kişisel bakım ürünleri

    F.6 Yara Bandı

    F.7 Mavi Kalem

    300 kişinin 50 kalemle form doldurmaya çalıştığını düşünün. Fazladan götürün sevaba girersiniz kantinde yok.

    F.8 Terlik, Spor Ayakkabı

    F.9 İçlik

    Ben götürdüm kullanmadım ama kışın gideceklerin işine yarayacaktır.

    F.10 Eşofman alt üst

    Burada yanlış anlaşılmasın, Yatmak için bir alt ve rüzgar kesecek bir üst. Standart nike Adidas vb filan almak zorunda değilsiniz. Hatta parka ile çıkanlar daha çoktu. Masraf etmeyin.

    F.11 İlaç ve krem

    Ağrı kesici ve nurofen. El ve dudak kremi.

    F.12 Kamerasız telefon

    F.13 Kredi veya banka Kartı

    F.14 3'lü-5'li priz

    Hayra geçersiniz.

    F.15 Götürülmese de sıkıntı yaratmayan şeyler

    İğne iplik, Cüzdan, kilit, büyük havlu, pudra, vatka, yastık kılıfı, nakit para
  • Altta ki linki de ilk mesaja eklersen tam olur . :)

    57 NCİ TOP.TUG. HACILARKIRI K.YRD.LIĞI/İZMİR BORNOVA

    https://chat.whatsapp.com/K9CDSHKUimY5M9fSR8Pf3B
  • İlk katılanda ben oldum kardeşim :)

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • mhmmet selmn M kullanıcısına yanıt
    :) iyi bir katılım olacaktır . şimdiden iyi başladık .
  • Gelen talep üzerine buraya da aynı mesajımı ekliyorum.

    Askerliğimi 3. celp bedelli olarak İzmir Bornova’da bulunan 57. Topçu Tugayı’na bağlı kışlalardan biri olan Tugay Yardımcılığı’nda tamamladım. Sizi de burası hakkında elimden geldiğince bilgilendirmeye çalışacağım. 57. Topçu Tugayı’na sevki çıkanların ilk bilmesi gereken, Google dan aratarak bulduğunuz yerin eğitim göreceğiniz yer olmadığıdır. Siz bu tugaya bağlı yardımcılık olan Cemal Gürsel ve Hacılar Kırı kışlası da denen yerde eğitim göreceksiniz. Konum olarak anlatmak gerekirse Bornova stadyumuna epey yakın olan bu kışla, Hacılar Kırı Caddesi’nde bulunmaktadır. Ptt hacılar kırı şubesi olarak aratırsanız da bulmanız mümkündür. Biz tabi bu bilgiye sahip olmadığımız için burayı bulana kadar 3 farklı yere gitmek durumunda kalmıştık. Bir de biz de 289 kişi (325 beklenendi) vardı. Bunlar isim sırasına göre toplam 7 takıma ayrılmıştı. 1, 2 ve 3. Takımlar uzun ve kısa dönemlerin de bulunduğu farklı bir binada, 4,5,6 ve 7. Takımlar ise tamamen kendilerine ayrılmış bir binada kaldılar. İsmi A ile I arası başlayanlar 1,2 ve 3. Takımdaydılar. Buradan kendinize ortalama bir pay biçebilirsiniz. Benim durumumda kendi binamız vardı. Bu bakımdan vereceğim bilgiler diğer takımlara düşenler için ufak nüans farklılıklarına sahip olabilir. Bundan sonraki bilgileri olabildiğince sınıflandırmaya çalışarak anlatacağım.

    Güncelleme: Yeni gidenlerde artık hacılarkırı ve tugay komutanlığı ayrılmaya başlanmış. Diğer kışlanın pek iç açıcı olmadığı söyleniyor. Yeni gelenlerden gelen yorumları takip etmenizde fayda var.

    Yabancılık çekmemeniz için bilmeniz gereken terimler

    Kışla: Askeriyenin tümünü içerisine alan bölgeye verilen ad.
    Nizamiye: Kışlanın giriş çıkış yapılan bölümü
    Koğuş bölgesi: Yataklarınızın olduğu bina ve çevresi
    İçtima: Her takımın kendi 4 lü sıralar halinde toplanıp sayılarının alınması
    Kışla içtima: Kışlada bulunan tüm askerlerin 4’lü sıralar halinde tören alanında toplanması ve sayılarının alınması
    Body: İki yataklı bir ranzayı paylaşan kişilerin kendi arasında olduğu durum

    A)Teslim Olma ve Giriş Aşamaları

    A.1 Giriş Zamanı

    Sevk belgenizde katılacağı tarih yazan gün içinde akşam saat 7 lere kadar girmenizde bir problem yok. Normalde bu mesai saatiyle sınırlı ancak bunu problem etmiyorlar. Yine de öğle saatlerinizi tercih etmeniz sıra beklememeniz ve eşyasız kalmamanız için önemli.

    A.2 Girişte Bulundurmanız Gerekenler

    Kışlaya vardığınızda elinizde bulundurmanız gereken yegane şey Sevk Belgenizdir. Ayrıca bir kimlikte (ehliyet,nüfus cüzdanı vb) mutlaka bulundurun ileride lazım olacak. Genel ihtiyaç listesini ayrıca paylaşacağım.

    A.3 Giriş ve Arama

    Giriş yaptığınızda sizi önce geliş tarihinizin sevk kağıdınıza yazılacağı kişiye yönlendirecekler. Buradaki söylenen sıra numaranız sizin yeni TC kimliğiniz gibi önemli sıkça sorulacak ezberleyin. ardından valiz ve üst arama yapılacak. Arama için söyleyebileceğim şey X-ray den geçirme gibi bir durum yok. Akıllı telefon sokmak isteyenler çok rahatlıkla bunu yapabilirler. Tek bir asker bu işe bakmakta o da çok incelememektedir. Size eşyalarınızı çıkarmanızı söyleyecek. Onu da tam yapmanız gerekmiyor. Tuşlu telefon diye soracak, getirdiyseniz göstereceksiniz. Hat var mı diye soracak. Askercell varsa söyleyeceksiniz. Sivil hat getirdiyseniz yok diyeceksiniz. Cebinizde bile sokabilirsiniz. Telefonun içinde olmasın yalnız açıp bakıyorlar. İlaç vb yasak olduğu için bunları da birşeylerin içine gizleyerek sokun. Görürlerse bunları tutanak altına alıp teslim alıyorlar. İlaçların devamına revir kısmında değineceğim. Tamam topla talimatını aldıktan sonra giyindirme sırasına geçiyorsunuz.

    A.4 Giyindirme

    Burada size Kep(şapka), Gömlek, Parka(mont), Pantolon, Palaska(kemer), Bot, kısa kol fanila, alt çamaşır, Çorap, El havlusu, Künye, Zincir, Nefte (şapkanın üzerine sonradan dikilecek olan topçu arması) verilecek. Standardın aksine bize hepsinden birer adet verildi. Hatta eşyaların yetmemesi sonucu birçok kişi yıkanmış eski kıyafetler giymek durumunda kaldı. Bir iki gün de sivil takıldılar. Eşyalarınızı alıp hemen orada giydikten sonra uyup uymama durumuna göre varsa beden değiştirme şansınız yalnız orada olacak. Botu herkesin de söylediği gibi kesinlikle büyük alın. Vatka tavsiye etmiyorum gerek yok. Ancak bot tabanlığı götürün. Ekstra bir bilgi olarak mevcut botun kendi tabanı da çıkarılabiliyor. Üstten vurma durumu varsa onu da çıkarabilir ekstra alan sağlamış olursunuz. Botun daha sonra değiştirebilme imkanı yalnızca askerler arasında mümkün. Kendim de öyle yaptım. Bot için ekstra diğer bilgi, botun kendi kendine yumuşama durumu yok gibi bir şey. Başka botlarla üzerini çiğneyebilirsiniz (bu bilgi uzun dönemlerden ve çavuşlardan alınmıştır). Hatta yemek aracının altında ezdiren de varmış. İpleri doğru bağlamayı önceden öğrenin sonradan tekrar sökmekle uğraşmayın. En alt 3 ü düz, gerisi çapraz olacak kabaca anlatmak gerekirse.

    A.5 Yerleşme

    Giyinme işini tamamlayan birkaç kişi olunca elinizde çantanızla bir asker sizi koğuşunuza kadar götürüyor. Burada yatak başlarında isimleriniz takım ve sıra numaranız bulunmakta. Hemen içerisinde botluk ismi verilen odada da, minik dolaplarınız ve ayakkabı/bot rafları yer alıyor. Buraya eşyalarınızı yerleştirdikten sonra sivil eşya deposu denen yere valizinizi bırakıyorsunuz. Buraya erişim imkanınız bina sorumlusu çavuş aracılığıyla olacak o yüzden herşeyi dolaba tıkmaya çalışmayın. Acil ihtiyaç olursa da bu kişiyi bulun size yardımcı olacaktır. Hafta sonları ve akşamları için spor ayakkabı ve terliğinizi de yine bot rafına koyabilirsiniz. Dolapların kilitlenme durumu yok. Genel durumu iyi.

    B)Yerleşimlerin Özellikleri

    B.1 Koğuş ve Yataklar

    Bir koğuşta 22 çift ranzalı olmak üzere 44 yatak bulunmakta. Üst ranzaya çıkmak için merdiven yok bunun için biraz tarzanlık yapmanız gerekecek. Alt ranzaların boyu da epey az, dikkatsizseniz kafanızı çarpmanız olası. Oturmak isterseniz de kamuflajla oturmak ve yatmak yasak (hijyenik sebeplerden ötürü). Ama yine de fırsat bulabildiğinizde oturmak size kalmış, komutanlarınız pek bir şey söylemez. Ayrıca dikkat ettiyseniz sayımız 325 olması gerekirken 289 du demiştim. Bilinmeyen türlü sebepten gelmeyen kişiler oldu. Bunların yatakları da haliyle boş kaldı. Bunları ortak yatak olarak kullanabilir, yerinizi değiştirebilir. Kamuflajı çıkarmanıza daha vakit var ama bir süre boş kaldıysanız bunlarda yatabilirsiniz. Yatakları her sabah toplamak zorundasınız. Gelip bakıldığı söylense de kimseye yatağını yapmamışsın da denmedi. Nevresimler için talep üzerine birkez değiştirmek isteyenlere imkan sağlandı. Onun dışında son güne kadar aynı çarşafla yattık. Koğuşlar aslında yüksek ve havadar olmasına karşın, bir kişide olan hastalığın diğerlerine bulaşması çok kolaydır. Ayrıca size yapılacak aşılar da sanıyorum vücut direncini düşürüyor. Ek olarak koğuş bahçesi ve genel olarak kışlada oturabileceğiniz yer neredeyse hiç yok. Hep betona veya demir banklara oturmak zorunda kalacaksınız. Molalarda mümkün mertebe toprağa oturun. Altınızı sağlam giyinin. Soğuk alırsınız.

    Ek bilgi: Koğuş içerisinde aynı yerde 2 adet priz, koğuş holünde 2 farklı noktada birer priz yer almakta. Koğuş içi için bi cengaver 3'lü-5'li priz götürürse şarj sırası bekleme işini çözebilir.

    B.2 Lavabo ve Duşlar

    10 adet el yüz lavabonuz ve yeterli sayıda (16 civarı) duş bulunmakta. Tuvaletlerde klozet var ancak kullanır mısınız bilemem. Pisuvar bulunmuyor. Temizlik anlamında hortum yok maşrapa ile işinizi görmek zorundasınız. Bazı tuvaletler tıkanık, bazılarında kahve falı misali desenler görebilirsiniz. Onlar bazen taşma yapıyor ondan dolayı. Kapıların çoğu kapanmıyor. Sürekli elinizle itmek zorunda kalabilirsiniz. Ya da önüne bir engel koyun.

    Akşamdan traş olmayın denilmekte ancak çok takan ve kızan da yok. O bakımdan sabahtan traş olanlar olduğu gibi akşamdan da olunuyor. Zaten bu şekilde çok sıra olmasının önüne geçilmiş oluyor. Ben en fazla bir kişi bekledim örneğin. Ek olarak yanınızda getireceğiniz ufak bir el aynası ile duşlarda da traş olabilirsiniz.

    Sıvı sabun var ancak hem sık dolum yapılamadı hem de son hafta bitti. Yerine yüzey temizleyici koyan bazı sivri zekalar da oldu. O yüzden sabun getirmeniz önemli. Sıvı sabun da getireni gördüm. Kartvizit şeklinde elde eriyen sabun getireni de.

    Duş uçlarının bazıları kırık ancak çalışıyor. Duş imkanı üst seviyede diyebiliriz. 21.30 ile 22.30 arasında sıcak su var deniyor. Ancak hemen her gün 19.00 dan itibaren sıcak veya sıcağa yakın su bulabildik. O konuda sıkıntınız olmaz.

    B.3 Kantin

    Öncelikle kantinlerde kesinlikle nakit parayla alabileceğiniz hiçbir şey bulunmamaktadır. Diğer anlatılanlardaki gibi parayla çalışan makineler de yoktur. Bilinen 3 adet kantinimiz vardır. Kar amacı gütmeyen askerlerin işlettiği bu kantinler de kurumlar vergisi de alınmadığından fiyatlar epey ucuzdur. Örneğin pet şişe su 35kr dir. Genellikle kantinlerde sıra hep vardır.

    Büyük kantin (gazino): Ne tarafta kalırsanız kalın belli bir mesafede ancak ulaşılabilir olan kantindir. İçerisinde tüm kışla akın etmediği sürece yeterli oturma imkanı (hatta rahat birkaç koltuk), 2 adet masa tenisi, 50-55 inç arası gündüzleri full belgesel izlenen akşamları bazen haber açılan ve haftasonları maçların izlenebildiği digiturk olan bir televizyon vardır. 2 Satış yerine sahiptir. Bir tarafta yiyecek, sıcak-soğuk içecek ve hatta pastane(gayet lezzetli) ağırlıklı ürünler satılırken diğerinde eşya (fanila, bot tabalığı, boya hatta kep vb), soğuk içecek, çerez, çikolata gibi ürünler yer alır. 2 tarafta da su ve soğuk meşrubat satılmaktadır.

    Nizamiye kantini: Kısa vakitlerinizde ulaşamayacağınız ama sigara gibi bazı ürünlerin diğer kantinlerde bittiğinde ulaşabileceğiniz kantindir.

    Mini kantin: Bizim kaldığımız yerde sabahları 7-10 arası ve hafta sonu bir gün sabahtan akşama kadar açık olduğu iddia edilen kantindir. Poğaça, su böreği, simit, çay ve su satılır bu kantinde. Kahvaltıyı beğenmeyen ya da takviye yapmak isteyenler buradan istifade eder.

    Ek bilgi: Yakın yerden gelip üşenmezseniz içeriye mini su ısıtıcı sokarsanız (ilk gelişte veya ziyaretçi ile) çaya ulaşma problemini bir nebze de olsa çözebilirsiniz.
    Ek bilgi 2:Büyük kantinde 2 adet içi dolu kitaplık bulunuyor. Canınız sıkılırsa buradan ücretsiz kitap temin edebilirsiniz.
    Ek bilgi 3:Kantinlerdeki çayların hepsi sallama olarak satılır.
    Ek bilgi 4:Kantindeki döner, tost, şnitzel, köfte, dürüm çiğ köfte gibi ürünlerin hepsi önceden hazırlanmıştır. Bana pek sağlıklı gelmemişti. Bunları çok seven olduğu gibi, birkaçını karıştırıp midesini bozanlar da olmuştur. Pastaların da ucuz diye hepsini denemeye çalışmayın. Çok gidenlerden almaya çalışın. Bu şekilde de midesini bozan biri oldu.

    B.4 Yemekhane

    Başta ayrılan takım bölgelerine göre 2 ayrı yemekhane bulunmakta, ikisinde de kısa ve uzun dönemlerle karışık yemek yenir. 2 bölge de kendi içinde takım sırasına göre öncelikli yemek yer. Örneğin ilk gün 1. Takım ilk yer, ikinci gün 2. Takım, üçüncü gün 3. Takımdan başlar bu sıra ve böyle devam eder. Uzun ve kısa dönemler sayıları nispeten az olduğu için genelde sizden önce girer onları beklersiniz. Nöbetçiler (nöbet kısmına bakınız) her ne olursa olsun öncelikli yer. Yemek yemeyecek olsanız dahi yemek öncesi yapılan içtimaya girmek ve yemekhaneye kadar genellikle gitmek zorundasınız. Ne zaman ki yemek yemeyecek olan ayrılabilir denirse o zaman ayrılabilirsiniz. Akşam yemeği dahil kamuflaj giyilmek zorundadır.

    Yemekler ana Tugay'da yapılıp kışlaya araçla getiriliyor. Yemekler, tabldotta, genel olarak yenilebilir nitelikte, çok çeşitlidir. Seçeceğiniz yemekler illa ki olacaktır. Pilav görme imkanınız yoktur. Peçete verilmez. Masalarda ekmek, su ve tuzluk bulunur. Lezzet köşesi denen yerden de yağ ve baharat alabilirsiniz. Yemek sırası bitince yemek arttıysa tekrar alma imkanınız sıkça olacaktır. Niye bu kadar limon veriyorlar diyebilirsiniz başta ama hasta olunca aranan tek şey o olacaktır. Alın sıkın, için, hatta yiyebiliyorsanız yiyin. Genelde öğle yemeklerinin kalitesi bir tık önde olur.

    Kahvaltıda çay olma şansı fifti fiftidir. Gerçi niteliği çaylı sıcak sudan ibarettir. Pek tadı olmaz. Süt gofret, çikolata, krem peynir, zeytin de yiyebilirsiniz. Meyve suyu, kremalı bisküvi, nestle çikolata, bal, fındık, kuru üzüm de. Kahvaltı biraz yavandır kısacası. Önceden alınan poğaçalar çeşitlilik katabilir. Cepte saklanan bisküvi ve kahvaltılıklar daha sonra işe yarayabilir.

    B.5 Terzi ve Çamaşırhane

    Normalde yasak denmesine karşın, çamaşırhanenin içerisinde bulunan terzi arkadaşımız bazen 20 lira gibi bir ücretle, bazen ücretsiz daraltma işlerini görebilir. Ailesi gelecek olanların bir kısmı ve pantolon ağı yırtılan kardeşimiz mecburen yaptırdı. Genel olarak kamuflaj sağlamdır. İğne iplik götürmeseniz de olur. Zamanı geldiğinde size verilen neftenin (arma) şapkalara diktirilmesi istenecek. Bu da toplu olarak ücretsiz terziye yaptırılır. Onu da dikmenize gerek yok yani. Ayrıca kantinden alabileceğiniz 6 tl lik şapkanın kendinden neftesi vardır.

    Kamuflajın yıkanma olayı maalesef yoktur. Yalnız her hafta Perşembe günü çamaşırhane günüdür (Bize talepler sonucu ancak 2. Hafta söylendi). Kantinden alacağınız kirli çamaşır torbasına koyacağınız eşyaları çavuşunuza teslim ederseniz ertesi gün size yıkanmış halde geri gelecektir. Elde yıkamak isterseniz de duşlar bunun için uygun.

    C)Durum ve Olaylar

    C.1 Kışla İçtima

    Normalde tüm kışlanın tören alanında toplanmasıyla, birtek hafta başlarında kışla komutanı albayın konuşması, istiklal marşı ve tören yürüyüşüyle sonlanan bu etkinlik, önceki celptekilere 1-2 kez denk gelmiş olmasına karşın, kısa ve uzun dönemlerin çarşı izinlerinde vukuat, firar vb olaylardan ötürü, bizler neredeyse sabah akşam yaklaşık 15-20 kere kışla içtima yaptık. Umarım sizde böyle olmaz.

    C.2 Temizlik Mangası

    Yemek sırasına benzer bir şekilde ancak hergün sırayla bir takımın ilk yarısının, ertesi gün ikinci yarısının temizlik için ayrılmasıyla oluşan birliktir. Ayrılan bu kişiler de kendi arasında ikiye bölünür. Öğleden önce bir yarısı yalnızca tuvalet, duş ve lavaboların temizliğini yapar, diğer yarısı koğuşların, merdivenlerin ve holün süpürülmesi ve paspaslanması ayrıca koğuş bahçesinin genel mıntıkası ve çöplerin boşaltılması işlerini yapar. Öğleden sonra ise bu iş tam zıddı olacak şekilde değişir. İş düzgün yapılırsa öğleden sonraya bazen çöplerin boşaltılması ve lavabo yerlerinin paspaslanması dışında pek iş kalmaz. 20 gün boyunca 2 kez temizlik sırası denk geldi.

    C.3 Nöbet

    Her takımdan 2 şer kişi biri koğuş kapısında diğeri koğuş binası girişinde 24 saat esasıyla 2 saat olmak üzere nöbet tutar. Nöbetlerde hangi saat olursa olsun kamuflaj giyilmesi zorunludur. Takip çok sıkı olmadığından ve iyi niyetten geceleri eşofman veya spor ayakkabı giyenler hatta nöbete çıkmayanlar da görülmüş ancak çokça diğer takımlar tarafından şikayet konusu olmuştur. Nöbet eğitim saatine denk geldiğinde bazen yırtmış olursunuz. Çok önemli bir görev var ise silah atışı ve tören prova haftası gibi, nöbet olsa dahi nöbet tutulmaz. O durumda yerine nöbet için ayrılmış birileri olacaktır (Terhis bölümüne bakın)

    C.4 Revir ve Hastaneye Sevk

    Revire çıkma talepleri acil bir durum olmadığı sürece her akşam 9 içtimasında toplanır. Genellikle ertesi gün revire gidecekler eğitim öncesi veya sırasında çağırılır. Revirdeki sırma saçlıya buradan selam. Kışlanın en kötü durumu bu doktordur denilebilir. Hiçbirşeyden anlamadığı gibi, sizi daha da sinir eder. Buradan hastaneye sevk alabilirseniz bu sefer de sevk için haber beklersiniz. Sizin için randevu alınır ve gün gelince hastaneye götürülürsünüz. Kendiniz sıra alıp, revire gittiğinizde ben sıra aldım şuraya beni sevk et diyebilirsiniz. Bu doktora müstehaktır. Çok acil durumda ise ambulansla hastaneye ulaştırılırsınız. Bir kişi akciğer sıkıntısıyla, askeri hastaneye götürüldü. Tüm filmleri çekildi bakıldı hiçbirşey yok dendi. Adamın aynı gece nefes almakta zorlanması ile acile götürüldü. Akciğer yırtılması teşhisi kondu. Adam ameliyat oldu ve terhis edildi. Buna göre hesabınızı yapın.

    Rutin kullandığınız ilaçları girişte teslim ettiyseniz eğer her akşam 9 içtimasında revir talebine gelen çavuş bu ilaçları size dağıtacaktır. Yanınızda ilaç götürülmesi önemli tavsiyedir.

    Revir ve hastaneyi kaçamak olarak görenler de yok değil. Terlik istirahati veya 2 gün rapor alarak koğuşta paşa paşa yatanlar da oldu. Bir seferde 2 gün üzeri rapor alırsanız bu süre terhisinizi uzatıyor bilginize.

    C.5 Fotoğraf ve Aşı

    Diğer yerlerde anlatılanlara nazaran buradaki işleyiş toplu değil aksine peyderpey şeklinde yürümekte. Bir gün toplan bakalım hadi takım takım fotoğraf çekilmeye deniyor. Bir takım fotoğrafa diğer takım aşı olmaya gidiyor. O gün öyle geçebiliyor. Ertesi gün bakmışsınız yeni katılanlar var. Tekrar tekrar aşı olmayanlar el kaldırsın, fotoğraf çekilmeyen el kaldırsın ayrılsın gibi durumlar çokça yaşanıyor. Tabi bu günler altın niteliğinde malum eğitim yapmıyorsunuz.

    Aşıda doğum tarihi diğerlerinin de belirttiği gibi 92 ve üstüne kızamık+tetanoz, 92 altına yalnız tetanoz şeklinde. İşi gereği tetanoz aşısını rutin olanlar bunu belgelendirebilirse aşı olmama ihtimali var. Bizde bu şekildeki bir kişi ısrar etti ancak belge gösteremediği için yine de aşı olmak durumunda kaldı. Ek bilgi olarak kızamık aşısı olan 92 üstü doğumlular, isteseler dahi kızılaya kan bağışı yapamayacaklar. Çünkü bu aşının üstünden 30 gün geçmesi gerekiyormuş. Sağ kola aşı yapan manyak herkesi kol ağrısıyla bıraktı. Ona da buradan selam olsun.

    Ek bilgi: Aşıya gidildiğinde doktor ön muayene tarzı sorular sorup spor yapmaya elverişli olup olmadığınızı da bilgilerinize işleyecek, bu aşamada elinizde raporunuz varsa getirin belki eğitimlere katılmadan süreci tamamlarsınız.

    C.6 Form Doldurma, Mehmetçik Sigortası ve Askercell

    Fotoğraf ve aşı da olduğu gibi çokça kez bugün şu formu dolduruyoruz, bugün şu evrak imzalanacak gibi eğitimden kurtarıcı zamanlarınız olacak. Bu ayrıca terhiste yalnızca eşya verip çıkmanıza da yarayacak. Bazen yazıcılık yapmak için gönüllü aranacak bunlara da eğitimden uzaklaşmak için katılabilirsiniz.

    Mehmetçik sigortası ve organ bağışı için bir gün gelinecek, kesinlikle zorunlu değil. Nakit 30 tl. Bu sigorta askerlik süreniz içinde Allah Korusun vefat durumunuzda ailenize bir miktar para verilmesini sağlıyor. Onun dışında sağlık sigortası ile karıştırmayın. Organ bağışı sözü verme de yine isteyenlerin yapabileceği birşey. Bunların ayrı form işleri olacak o gün. Katılmayan bekleyecek. Künye defteri de o gün dolduruluyor bir yere kaybolmayın.

    Askercell isteyenler için önce talebe bakıldı, bir firma getirileceği söylendi. Sonradan yüzbaşı bence gerek yok, gidin kantinden 5 tl ye ankesör görüşme kartı alın dedi. Askercell hiç satılmadı. Ankesör telefonlar da hemen her yerde mevcut.

    C.7 Hediyelikler

    Kantinde bulunduğunu belirttiğim kepi alıp evinize götürebilirsiniz. Bunun dışında resimli saat(30tl), bardak, kanvas pano gibi ürünleri isteyene parayla satmak isteyenler gelecek. İsterseniz nakit ile çalışıyorlar.

    Künye ve göğüs isimliği de yine künyenizin olması ve olmaması (dağıtımda tükenmesi hali) durumuna göre yine nakit 3-5 liraya yaptırma imkanınız olacak.

    C.8 Hava Durumu

    İlk hafta sıcak denilebilse de kalkış saatinizin 6-6.30 olması sebebiyle güneş doğmadan önce bir serinlik vardı. Parkaları içlerindeki poları çıkararak öğlene kadar giyiyor. Öğlen çıkarıp gömlekle devam ediyorduk. Bizden öncekilerin gömleği dahi çıkarmışlığı varmış. İkinci hafta da buna benzer gitti biraz daha rüzgarlıydı. Üçüncü hafta son iki gün ise poları takmak zorunda kaldık ve gün boyu parkayı çıkarmadık. Kış aylarında gelecek olanlar için tavsiyem kamuflaj renginde göze çarpmayacak atkı, kulaklık, bere-bandana tarzı bir şey getirmeleri. Rüzgar kulak kesebiliyor. Tabi bizde takanlara bazen çıkar onu dediler ama genelde problem olmadı.

    C.9 İçtima Saatleri

    6,45 kahvaltı öncesi, 7,45 eğitim öncesi, 8 eğitim alanında toplanma, 8,15 yüzbaşının alana gelip çavuşlara bugün ne yapılacağının talimatını vermesi, 12 öğle arası, yemek arabasının gelme sesini duyduğunuzda öğle yemeği, 1,45 öğleden sonra eğitim öncesi içtima, 2 eğitim alanında toplanma, 2,15 yüzbaşı veya uzmanların teşrifi, 5 paydos, yemek arabasının gelmesiyle akşam yemeği, 9 yat içtiması, 11 yatakta içtima.

    9 yat içtimasında standartta yatağın başında ayakta olmanız gerekiyor. Çavuşlarımızın iyi niyetinden dolayı uyusanız da problem yoktu bu içtimada. Yalnız arada uyuz bir iki nöbetçi uzmanın gelip neden yatıyor bunlar kaldırın demişliği vardır. Gece 11 içtimasında ise bu problem yoktur. Uyuyabilirsiniz.

    C.10 Çarşı İzinleri

    Normalde bildiğiniz gibi böyle bir izin şekli yok. Ancak birkaç durumda bu yaşandı. Alışveriş yapacak kredi veya banka kartı bulunmaması, sevk belgesi yerine sevk yeri bilgisinin yazdığı yanlış belgeyle gidenlerde oluşan sıkıntılar, özeldeki bir durumdan dolayı notere gitme ihtiyacı doğması gibi nedenlerle kişilere 2 saat çarşı izni verildi. Bu kişilerde günü akşam edip geldiler. Haberiniz olsun.

    Bir başka durumda KPSS sınavının bizim celp tarihi içine denk gelmesi oldu. Bu durumda sınava girmek isteyenlere 2 gün (en az 2 gün verilmek zorunda) yol izni verildi. Bu kişiler pazartesi sabahı terhis olacaklar. 2 gün eklendi sürelerine.

    Bir kişi de baba oldu. Terhisini verdiler.

    C.11 Ziyaretler

    Uzaktan geldim ziyaretçim olur mu demeyin. Şansınıza yakın bir ilden gelebilir, hatta İzmir içinden bile gelmiş olabilirsiniz (çünkü vardı). İlk zamanlar rutin bir saati olmamakla birlikte, eğitimlerin sıkılaşmasıyla belli saatlerde ziyaretçi herhangi bir geliş limiti olmaksızın ziyarete gelebilir ve sizi eğitimden kurtarabilir. Haftasonu akşam 6 ya kadar tüm gün. Hafta içi ise biraz daha kısıtlı zaman dilimlerinde olmak üzere ziyaretçiniz gelebilir. Her gelen ziyaretçi için askerin ismi anons edilerek çağrı yapılır. Anons duyulmazsa uzmanların rahatı bozulur haber vermeye gönderilir. Ziyarette telefon ve kettle gibi ürünleri sokanlar da vardı.

    Ek bilgi: Ziyaretçisi olmasa bile boş vakitlerinde ziyaretçi bölgesine gidip birkaç sivil insan yüzü görmeye ve sohbet etmeye gidenler de vardı.

    D) Komutanlar, Eğitim ve Tören

    D.1 Komutanlar

    Tuğgeneral

    Tugay komutanınız olan bu kişi birtek tören günü yüzünü gösterecektir.

    Albay

    Kışla komutanınız olan albay çok iyi bir insan. Bunu sizin gelişinizden sonra ve tören günü herkesin tek tek elini sıkması ve gözünüzün içine bakarak hoş geldin Ahmet,Mehmet demesinden anlayabileceksiniz.

    Binbaşı

    Tören provasında sizi mikrofondan çalıştıracak kişidir. Kızması biraz serttir ama güldürür.

    Yüzbaşı

    Sizlerle daha çok muhatap olacak sorun çözücü insandır kendisi. Albaya göre biraz daha tehlikeli görünebilir. Ancak niyeti genelde iyidir.

    Uzman çavuşlar

    Eğitimlerde sıkça göreceğiniz çoğu kafa adamlardan oluşan ama bazılarının da tehlikeli olabileceği kişilerdir. Keskin çavuş sıkma canını seni seviyoruz.

    Kısa Dönem çavuşlar

    Her takımın başında bulunan kişilerdir. Sorunlar silsile halinde önce bu kişiye söylenmelidir. Her yanlışta bu kişiler sizin yerinize azar yiyecektir. Onları üzmemeye çalışın. Onlar da sizi üzmesin.

    D.2 Eğitim

    Eğitimin geneli için söyleyebileceğim, tamamen sizi törene hazırlamak için oluşturulmuş bir sırada ilerliyor. Ekstra birtek 3 el silah atışı (istemeyen birkaç kişi de yapmadı) ve bir panter topunun tanıtımı oldu. Onun dışında buradan spor yaparak gideyim filan diye bir düşünce aklınıza gelmesin. Tek yaptığınız yürümek ve ayakta durmak. Ayak tabanınız ve beliniz biraz zorlanacak. Belki ayak parmaklarınız yere vurmaktan uyuşacak vs. Bir de 2400 mt koşu yaptırılacağı söylenmişti ama o olmadı (isteyen yürüyebilecekti). Detaya inersek:

    Önceki celplerde uzman çavuşlarla denenmiş ancak yoğun şikayet sonrası kısa dönem çavuşlara devredilmiş görevdir. Uzman çavuşlar da tabi tören yaklaştıkça daha bir sık görülmeye başlar.

    İlk hafta evrak, aşı, fotoğraf, giyindirme, katılışların tamamlanması, bir yandan da sağ sol eğitimleri, temizlikler ile geçer. Hafta sonu cumartesi yarım gün eğitim, Pazar günü ise eğitim yoktur. Sivil gezebilmeniz o günkü şartlara bağlıdır garanti değildir.

    İkinci hafta bir gün boş şekilde silah eğitimi alırsınız. Tabi bu sayıya göre 2 gün sürer, silah almayanlar yürüyüş yapar. Sonra tam tersi. 2. Hafta Cuma günü jandarma kışlasına götürülürsünüz orada atışlar yapılır.

    Üçüncü hafta tamamen öğleden önceleri tören provasıdır. Pazartesi tam gün eğitim. Salı, Çarşamba ve Perşembe öğleden önce Google da aratıp bulduğunuz 57. Topçu tugayına her sabah otobüsle gider, öğleden sonraları da geri gelir, bir gün kadına şiddet semineri, bir gün kızılay kan alma günü, diğer gün de eşya teslim ettim imzası. Cuma günü de Tören.

    Ek olarak tören günü hangisinin nerede söyleneceği son ana kadar değişen 3 adet marşı ezberlemeniz istenecek. Ben ezberlemem demeyin istemeseniz de duya duya aklınıza kazınacak bu marşlar. Topçu marşı, İzmir Marşı ve Gündoğdu marşı. Biz törende izmir marşını söylemedik diğerleri söylendi.

    E) Tören ve Terhis Süreci

    E.1 Tören

    Tören günü dahil hep birşeyleri değiştirip duran komutanlarınız yüzünden birazcık karışacaktır ama olsun yine de güzen bir tören sizi bekliyor olacak. Tören 10.00 da başladı ve 11.30 du sanıyorum bitti.

    E.2 Terhis Süreci

    Tören günü sabahı çarşaflarımızı çıkarıp katlayıp yatakların üzerine koyduk. Törenin bitmesiyle otobüs belirdi ve ailesi gelmeyenler gidebilir dendi. Hemen doluşanlar erkenden gitmiş oldular. Otobüsler ancak iki seferde herkesi götürebilmekte. 12.00 da üzerimizi değişmiş, dolabı boşaltmış ve nizamiyeye gelmiştik. Bizden hızlı davrananların olduğu 60-70 kişilik bir kuyruk vardı. Sıra 13.00 da geldi ve 2 dakika kadar süren eşya teslimi ve belge ve emanet alımı ile süreci sonlandırmış olduk. Bizden sonra gelenler en az 1, 1.5 saat daha beklediler. Buna göre sonraki celplerde toplam sayıları ve buraya gelebilme saatlerine göre dönüş biletlerini ayarlayabilirler.

    Dönüş bileti demişken, Sivasın doğusunda ikamet edenlere devlet uçak biletini karşılamakta. Eğer siz bu durumdaysanız ama yine de bilet aldıysanız. Bunu bir dilekçeyle ben biletimi kendim karşıladım şeklinde belirterek işi çözüyorsunuz. Ayrıca uçak saatleri erken olanlar törene katılmadan Cuma günü sabahı terhis oldular. Bu kişiler ayrıca son haftadaki tören provalarına katılmayıp koğuşlarda sabah 8-12 nöbetini tuttular. Böyle kişilerin bulunmaması halinde, ben törene katılmak istemiyorum diyen gönüllü kişiler de bu işe tabi olabildi.

    F) Genel İhtiyaç Listesi

    F.1 Fanila ve alt çamaşır

    S ya da M bedenseniz kesinlikle dışarıdan almayın. Çünkü buradaki rengi tutturmanız çok mümkün değil. Diğer yerlere gidenler koyu yeşil dedi diye öyle alıp gittim. Meğer burada hakiden bile açık bir renk tonu varmış. Her bölgenin rengi farklı arkadaşlar. Ayrıca kantinde ucuz olarak bulunuyor. Yüksek bedenler bulunmadığı ya da tükendiği için diğerleri dışarıdan almalı.

    F.2 Bot Tabanlığı ve Boya

    Tabanlığı dışarıdan alın. İçeride 35 lira. Boya bence alınmasa da olur. Birtek tören günü boyayıp çöpe attım. Vatkaya ise gerek yok o işi pantolon gayet iyi görüyor.

    F.3 Islak Mendil, Rulo Kağıt Havlu, Sabun- Sabunluk

    Bot temizleme ve tuvalet işleri için alınabilir. Sabun sıvı da olabilir, kullanması kolay olur.

    F.4 Tıraş takımı ve çanta

    F.5 Kişisel bakım ürünleri

    F.6 Yara Bandı

    F.7 Mavi Kalem

    300 kişinin 50 kalemle form doldurmaya çalıştığını düşünün. Fazladan götürün sevaba girersiniz kantinde yok.

    F.8 Terlik, Spor Ayakkabı

    F.9 İçlik

    Ben götürdüm kullanmadım ama kışın gideceklerin işine yarayacaktır.

    F.10 Eşofman alt üst

    Burada yanlış anlaşılmasın, Yatmak için bir alt ve rüzgar kesecek bir üst. Standart nike Adidas vb filan almak zorunda değilsiniz. Hatta parka ile çıkanlar daha çoktu. Masraf etmeyin.

    F.11 İlaç ve krem

    Ağrı kesici ve nurofen. El ve dudak kremi.

    F.12 Kamerasız telefon

    F.13 Kredi veya banka Kartı

    F.14 3'lü-5'li priz

    Hayra geçersiniz.

    F.15 Götürülmese de sıkıntı yaratmayan şeyler

    İğne iplik, Cüzdan, kilit, büyük havlu, pudra, vatka, yastık kılıfı, nakit para



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ulex -- 26 Aralık 2018; 11:44:1 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: ulex

    Gelen talep üzerine buraya da aynı mesajımı ekliyorum.

    Askerliğimi 3. celp bedelli olarak İzmir Bornova’da bulunan 57. Topçu Tugayı’na bağlı kışlalardan biri olan Tugay Yardımcılığı’nda tamamladım. Sizi de burası hakkında elimden geldiğince bilgilendirmeye çalışacağım. 57. Topçu Tugayı’na sevki çıkanların ilk bilmesi gereken, Google dan aratarak bulduğunuz yerin eğitim göreceğiniz yer olmadığıdır. Siz bu tugaya bağlı yardımcılık olan Cemal Gürsel ve Hacılar Kırı kışlası da denen yerde eğitim göreceksiniz. Konum olarak anlatmak gerekirse Bornova stadyumuna epey yakın olan bu kışla, Hacılar Kırı Caddesi’nde bulunmaktadır. Ptt hacılar kırı şubesi olarak aratırsanız da bulmanız mümkündür. Biz tabi bu bilgiye sahip olmadığımız için burayı bulana kadar 3 farklı yere gitmek durumunda kalmıştık. Bir de biz de 289 kişi (325 beklenendi) vardı. Bunlar isim sırasına göre toplam 7 takıma ayrılmıştı. 1, 2 ve 3. Takımlar uzun ve kısa dönemlerin de bulunduğu farklı bir binada, 4,5,6 ve 7. Takımlar ise tamamen kendilerine ayrılmış bir binada kaldılar. İsmi A ile I arası başlayanlar 1,2 ve 3. Takımdaydılar. Buradan kendinize ortalama bir pay biçebilirsiniz. Benim durumumda kendi binamız vardı. Bu bakımdan vereceğim bilgiler diğer takımlara düşenler için ufak nüans farklılıklarına sahip olabilir. Bundan sonraki bilgileri olabildiğince sınıflandırmaya çalışarak anlatacağım.

    Güncelleme: Yeni gidenlerde artık hacılarkırı ve tugay komutanlığı ayrılmaya başlanmış. Diğer kışlanın pek iç açıcı olmadığı söyleniyor. Yeni gelenlerden gelen yorumları takip etmenizde fayda var.

    Yabancılık çekmemeniz için bilmeniz gereken terimler

    Kışla: Askeriyenin tümünü içerisine alan bölgeye verilen ad.
    Nizamiye: Kışlanın giriş çıkış yapılan bölümü
    Koğuş bölgesi: Yataklarınızın olduğu bina ve çevresi
    İçtima: Her takımın kendi 4 lü sıralar halinde toplanıp sayılarının alınması
    Kışla içtima: Kışlada bulunan tüm askerlerin 4’lü sıralar halinde tören alanında toplanması ve sayılarının alınması
    Body: İki yataklı bir ranzayı paylaşan kişilerin kendi arasında olduğu durum

    A)Teslim Olma ve Giriş Aşamaları

    A.1 Giriş Zamanı

    Sevk belgenizde katılacağı tarih yazan gün içinde akşam saat 7 lere kadar girmenizde bir problem yok. Normalde bu mesai saatiyle sınırlı ancak bunu problem etmiyorlar. Yine de öğle saatlerinizi tercih etmeniz sıra beklememeniz ve eşyasız kalmamanız için önemli.

    A.2 Girişte Bulundurmanız Gerekenler

    Kışlaya vardığınızda elinizde bulundurmanız gereken yegane şey Sevk Belgenizdir. Ayrıca bir kimlikte (ehliyet,nüfus cüzdanı vb) mutlaka bulundurun ileride lazım olacak. Genel ihtiyaç listesini ayrıca paylaşacağım.

    A.3 Giriş ve Arama

    Giriş yaptığınızda sizi önce geliş tarihinizin sevk kağıdınıza yazılacağı kişiye yönlendirecekler. Buradaki söylenen sıra numaranız sizin yeni TC kimliğiniz gibi önemli sıkça sorulacak ezberleyin. ardından valiz ve üst arama yapılacak. Arama için söyleyebileceğim şey X-ray den geçirme gibi bir durum yok. Akıllı telefon sokmak isteyenler çok rahatlıkla bunu yapabilirler. Tek bir asker bu işe bakmakta o da çok incelememektedir. Size eşyalarınızı çıkarmanızı söyleyecek. Onu da tam yapmanız gerekmiyor. Tuşlu telefon diye soracak, getirdiyseniz göstereceksiniz. Hat var mı diye soracak. Askercell varsa söyleyeceksiniz. Sivil hat getirdiyseniz yok diyeceksiniz. Cebinizde bile sokabilirsiniz. Telefonun içinde olmasın yalnız açıp bakıyorlar. İlaç vb yasak olduğu için bunları da birşeylerin içine gizleyerek sokun. Görürlerse bunları tutanak altına alıp teslim alıyorlar. İlaçların devamına revir kısmında değineceğim. Tamam topla talimatını aldıktan sonra giyindirme sırasına geçiyorsunuz.

    A.4 Giyindirme

    Burada size Kep(şapka), Gömlek, Parka(mont), Pantolon, Palaska(kemer), Bot, kısa kol fanila, alt çamaşır, Çorap, El havlusu, Künye, Zincir, Nefte (şapkanın üzerine sonradan dikilecek olan topçu arması) verilecek. Standardın aksine bize hepsinden birer adet verildi. Hatta eşyaların yetmemesi sonucu birçok kişi yıkanmış eski kıyafetler giymek durumunda kaldı. Bir iki gün de sivil takıldılar. Eşyalarınızı alıp hemen orada giydikten sonra uyup uymama durumuna göre varsa beden değiştirme şansınız yalnız orada olacak. Botu herkesin de söylediği gibi kesinlikle büyük alın. Vatka tavsiye etmiyorum gerek yok. Ancak bot tabanlığı götürün. Ekstra bir bilgi olarak mevcut botun kendi tabanı da çıkarılabiliyor. Üstten vurma durumu varsa onu da çıkarabilir ekstra alan sağlamış olursunuz. Botun daha sonra değiştirebilme imkanı yalnızca askerler arasında mümkün. Kendim de öyle yaptım. Bot için ekstra diğer bilgi, botun kendi kendine yumuşama durumu yok gibi bir şey. Başka botlarla üzerini çiğneyebilirsiniz (bu bilgi uzun dönemlerden ve çavuşlardan alınmıştır). Hatta yemek aracının altında ezdiren de varmış. İpleri doğru bağlamayı önceden öğrenin sonradan tekrar sökmekle uğraşmayın. En alt 3 ü düz, gerisi çapraz olacak kabaca anlatmak gerekirse.

    A.5 Yerleşme

    Giyinme işini tamamlayan birkaç kişi olunca elinizde çantanızla bir asker sizi koğuşunuza kadar götürüyor. Burada yatak başlarında isimleriniz takım ve sıra numaranız bulunmakta. Hemen içerisinde botluk ismi verilen odada da, minik dolaplarınız ve ayakkabı/bot rafları yer alıyor. Buraya eşyalarınızı yerleştirdikten sonra sivil eşya deposu denen yere valizinizi bırakıyorsunuz. Buraya erişim imkanınız bina sorumlusu çavuş aracılığıyla olacak o yüzden herşeyi dolaba tıkmaya çalışmayın. Acil ihtiyaç olursa da bu kişiyi bulun size yardımcı olacaktır. Hafta sonları ve akşamları için spor ayakkabı ve terliğinizi de yine bot rafına koyabilirsiniz. Dolapların kilitlenme durumu yok. Genel durumu iyi.

    B)Yerleşimlerin Özellikleri

    B.1 Koğuş ve Yataklar

    Bir koğuşta 22 çift ranzalı olmak üzere 44 yatak bulunmakta. Üst ranzaya çıkmak için merdiven yok bunun için biraz tarzanlık yapmanız gerekecek. Alt ranzaların boyu da epey az, dikkatsizseniz kafanızı çarpmanız olası. Oturmak isterseniz de kamuflajla oturmak ve yatmak yasak (hijyenik sebeplerden ötürü). Ama yine de fırsat bulabildiğinizde oturmak size kalmış, komutanlarınız pek bir şey söylemez. Ayrıca dikkat ettiyseniz sayımız 325 olması gerekirken 289 du demiştim. Bilinmeyen türlü sebepten gelmeyen kişiler oldu. Bunların yatakları da haliyle boş kaldı. Bunları ortak yatak olarak kullanabilir, yerinizi değiştirebilir. Kamuflajı çıkarmanıza daha vakit var ama bir süre boş kaldıysanız bunlarda yatabilirsiniz. Yatakları her sabah toplamak zorundasınız. Gelip bakıldığı söylense de kimseye yatağını yapmamışsın da denmedi. Nevresimler için talep üzerine birkez değiştirmek isteyenlere imkan sağlandı. Onun dışında son güne kadar aynı çarşafla yattık. Koğuşlar aslında yüksek ve havadar olmasına karşın, bir kişide olan hastalığın diğerlerine bulaşması çok kolaydır. Ayrıca size yapılacak aşılar da sanıyorum vücut direncini düşürüyor. Ek olarak koğuş bahçesi ve genel olarak kışlada oturabileceğiniz yer neredeyse hiç yok. Hep betona veya demir banklara oturmak zorunda kalacaksınız. Molalarda mümkün mertebe toprağa oturun. Altınızı sağlam giyinin. Soğuk alırsınız.

    Ek bilgi: Koğuş içerisinde aynı yerde 2 adet priz, koğuş holünde 2 farklı noktada birer priz yer almakta. Koğuş içi için bi cengaver 3'lü-5'li priz götürürse şarj sırası bekleme işini çözebilir.

    B.2 Lavabo ve Duşlar

    10 adet el yüz lavabonuz ve yeterli sayıda (16 civarı) duş bulunmakta. Tuvaletlerde klozet var ancak kullanır mısınız bilemem. Pisuvar bulunmuyor. Temizlik anlamında hortum yok maşrapa ile işinizi görmek zorundasınız. Bazı tuvaletler tıkanık, bazılarında kahve falı misali desenler görebilirsiniz. Onlar bazen taşma yapıyor ondan dolayı. Kapıların çoğu kapanmıyor. Sürekli elinizle itmek zorunda kalabilirsiniz. Ya da önüne bir engel koyun.

    Akşamdan traş olmayın denilmekte ancak çok takan ve kızan da yok. O bakımdan sabahtan traş olanlar olduğu gibi akşamdan da olunuyor. Zaten bu şekilde çok sıra olmasının önüne geçilmiş oluyor. Ben en fazla bir kişi bekledim örneğin. Ek olarak yanınızda getireceğiniz ufak bir el aynası ile duşlarda da traş olabilirsiniz.

    Sıvı sabun var ancak hem sık dolum yapılamadı hem de son hafta bitti. Yerine yüzey temizleyici koyan bazı sivri zekalar da oldu. O yüzden sabun getirmeniz önemli. Sıvı sabun da getireni gördüm. Kartvizit şeklinde elde eriyen sabun getireni de.

    Duş uçlarının bazıları kırık ancak çalışıyor. Duş imkanı üst seviyede diyebiliriz. 21.30 ile 22.30 arasında sıcak su var deniyor. Ancak hemen her gün 19.00 dan itibaren sıcak veya sıcağa yakın su bulabildik. O konuda sıkıntınız olmaz.

    B.3 Kantin

    Öncelikle kantinlerde kesinlikle nakit parayla alabileceğiniz hiçbir şey bulunmamaktadır. Diğer anlatılanlardaki gibi parayla çalışan makineler de yoktur. Bilinen 3 adet kantinimiz vardır. Kar amacı gütmeyen askerlerin işlettiği bu kantinler de kurumlar vergisi de alınmadığından fiyatlar epey ucuzdur. Örneğin pet şişe su 35kr dir. Genellikle kantinlerde sıra hep vardır.

    Büyük kantin (gazino): Ne tarafta kalırsanız kalın belli bir mesafede ancak ulaşılabilir olan kantindir. İçerisinde tüm kışla akın etmediği sürece yeterli oturma imkanı (hatta rahat birkaç koltuk), 2 adet masa tenisi, 50-55 inç arası gündüzleri full belgesel izlenen akşamları bazen haber açılan ve haftasonları maçların izlenebildiği digiturk olan bir televizyon vardır. 2 Satış yerine sahiptir. Bir tarafta yiyecek, sıcak-soğuk içecek ve hatta pastane(gayet lezzetli) ağırlıklı ürünler satılırken diğerinde eşya (fanila, bot tabalığı, boya hatta kep vb), soğuk içecek, çerez, çikolata gibi ürünler yer alır. 2 tarafta da su ve soğuk meşrubat satılmaktadır.

    Nizamiye kantini: Kısa vakitlerinizde ulaşamayacağınız ama sigara gibi bazı ürünlerin diğer kantinlerde bittiğinde ulaşabileceğiniz kantindir.

    Mini kantin: Bizim kaldığımız yerde sabahları 7-10 arası ve hafta sonu bir gün sabahtan akşama kadar açık olduğu iddia edilen kantindir. Poğaça, su böreği, simit, çay ve su satılır bu kantinde. Kahvaltıyı beğenmeyen ya da takviye yapmak isteyenler buradan istifade eder.

    Ek bilgi: Yakın yerden gelip üşenmezseniz içeriye mini su ısıtıcı sokarsanız (ilk gelişte veya ziyaretçi ile) çaya ulaşma problemini bir nebze de olsa çözebilirsiniz.
    Ek bilgi 2:Büyük kantinde 2 adet içi dolu kitaplık bulunuyor. Canınız sıkılırsa buradan ücretsiz kitap temin edebilirsiniz.
    Ek bilgi 3:Kantinlerdeki çayların hepsi sallama olarak satılır.
    Ek bilgi 4:Kantindeki döner, tost, şnitzel, köfte, dürüm çiğ köfte gibi ürünlerin hepsi önceden hazırlanmıştır. Bana pek sağlıklı gelmemişti. Bunları çok seven olduğu gibi, birkaçını karıştırıp midesini bozanlar da olmuştur. Pastaların da ucuz diye hepsini denemeye çalışmayın. Çok gidenlerden almaya çalışın. Bu şekilde de midesini bozan biri oldu.

    B.4 Yemekhane

    Başta ayrılan takım bölgelerine göre 2 ayrı yemekhane bulunmakta, ikisinde de kısa ve uzun dönemlerle karışık yemek yenir. 2 bölge de kendi içinde takım sırasına göre öncelikli yemek yer. Örneğin ilk gün 1. Takım ilk yer, ikinci gün 2. Takım, üçüncü gün 3. Takımdan başlar bu sıra ve böyle devam eder. Uzun ve kısa dönemler sayıları nispeten az olduğu için genelde sizden önce girer onları beklersiniz. Nöbetçiler (nöbet kısmına bakınız) her ne olursa olsun öncelikli yer. Yemek yemeyecek olsanız dahi yemek öncesi yapılan içtimaya girmek ve yemekhaneye kadar genellikle gitmek zorundasınız. Ne zaman ki yemek yemeyecek olan ayrılabilir denirse o zaman ayrılabilirsiniz. Akşam yemeği dahil kamuflaj giyilmek zorundadır.

    Yemekler ana Tugay'da yapılıp kışlaya araçla getiriliyor. Yemekler, tabldotta, genel olarak yenilebilir nitelikte, çok çeşitlidir. Seçeceğiniz yemekler illa ki olacaktır. Pilav görme imkanınız yoktur. Peçete verilmez. Masalarda ekmek, su ve tuzluk bulunur. Lezzet köşesi denen yerden de yağ ve baharat alabilirsiniz. Yemek sırası bitince yemek arttıysa tekrar alma imkanınız sıkça olacaktır. Niye bu kadar limon veriyorlar diyebilirsiniz başta ama hasta olunca aranan tek şey o olacaktır. Alın sıkın, için, hatta yiyebiliyorsanız yiyin. Genelde öğle yemeklerinin kalitesi bir tık önde olur.

    Kahvaltıda çay olma şansı fifti fiftidir. Gerçi niteliği çaylı sıcak sudan ibarettir. Pek tadı olmaz. Süt gofret, çikolata, krem peynir, zeytin de yiyebilirsiniz. Meyve suyu, kremalı bisküvi, nestle çikolata, bal, fındık, kuru üzüm de. Kahvaltı biraz yavandır kısacası. Önceden alınan poğaçalar çeşitlilik katabilir. Cepte saklanan bisküvi ve kahvaltılıklar daha sonra işe yarayabilir.

    B.5 Terzi ve Çamaşırhane

    Normalde yasak denmesine karşın, çamaşırhanenin içerisinde bulunan terzi arkadaşımız bazen 20 lira gibi bir ücretle, bazen ücretsiz daraltma işlerini görebilir. Ailesi gelecek olanların bir kısmı ve pantolon ağı yırtılan kardeşimiz mecburen yaptırdı. Genel olarak kamuflaj sağlamdır. İğne iplik götürmeseniz de olur. Zamanı geldiğinde size verilen neftenin (arma) şapkalara diktirilmesi istenecek. Bu da toplu olarak ücretsiz terziye yaptırılır. Onu da dikmenize gerek yok yani. Ayrıca kantinden alabileceğiniz 6 tl lik şapkanın kendinden neftesi vardır.

    Kamuflajın yıkanma olayı maalesef yoktur. Yalnız her hafta Perşembe günü çamaşırhane günüdür (Bize talepler sonucu ancak 2. Hafta söylendi). Kantinden alacağınız kirli çamaşır torbasına koyacağınız eşyaları çavuşunuza teslim ederseniz ertesi gün size yıkanmış halde geri gelecektir. Elde yıkamak isterseniz de duşlar bunun için uygun.

    C)Durum ve Olaylar

    C.1 Kışla İçtima

    Normalde tüm kışlanın tören alanında toplanmasıyla, birtek hafta başlarında kışla komutanı albayın konuşması, istiklal marşı ve tören yürüyüşüyle sonlanan bu etkinlik, önceki celptekilere 1-2 kez denk gelmiş olmasına karşın, kısa ve uzun dönemlerin çarşı izinlerinde vukuat, firar vb olaylardan ötürü, bizler neredeyse sabah akşam yaklaşık 15-20 kere kışla içtima yaptık. Umarım sizde böyle olmaz.

    C.2 Temizlik Mangası

    Yemek sırasına benzer bir şekilde ancak hergün sırayla bir takımın ilk yarısının, ertesi gün ikinci yarısının temizlik için ayrılmasıyla oluşan birliktir. Ayrılan bu kişiler de kendi arasında ikiye bölünür. Öğleden önce bir yarısı yalnızca tuvalet, duş ve lavaboların temizliğini yapar, diğer yarısı koğuşların, merdivenlerin ve holün süpürülmesi ve paspaslanması ayrıca koğuş bahçesinin genel mıntıkası ve çöplerin boşaltılması işlerini yapar. Öğleden sonra ise bu iş tam zıddı olacak şekilde değişir. İş düzgün yapılırsa öğleden sonraya bazen çöplerin boşaltılması ve lavabo yerlerinin paspaslanması dışında pek iş kalmaz. 20 gün boyunca 2 kez temizlik sırası denk geldi.

    C.3 Nöbet

    Her takımdan 2 şer kişi biri koğuş kapısında diğeri koğuş binası girişinde 24 saat esasıyla 2 saat olmak üzere nöbet tutar. Nöbetlerde hangi saat olursa olsun kamuflaj giyilmesi zorunludur. Takip çok sıkı olmadığından ve iyi niyetten geceleri eşofman veya spor ayakkabı giyenler hatta nöbete çıkmayanlar da görülmüş ancak çokça diğer takımlar tarafından şikayet konusu olmuştur. Nöbet eğitim saatine denk geldiğinde bazen yırtmış olursunuz. Çok önemli bir görev var ise silah atışı ve tören prova haftası gibi, nöbet olsa dahi nöbet tutulmaz. O durumda yerine nöbet için ayrılmış birileri olacaktır (Terhis bölümüne bakın)

    C.4 Revir ve Hastaneye Sevk

    Revire çıkma talepleri acil bir durum olmadığı sürece her akşam 9 içtimasında toplanır. Genellikle ertesi gün revire gidecekler eğitim öncesi veya sırasında çağırılır. Revirdeki sırma saçlıya buradan selam. Kışlanın en kötü durumu bu doktordur denilebilir. Hiçbirşeyden anlamadığı gibi, sizi daha da sinir eder. Buradan hastaneye sevk alabilirseniz bu sefer de sevk için haber beklersiniz. Sizin için randevu alınır ve gün gelince hastaneye götürülürsünüz. Kendiniz sıra alıp, revire gittiğinizde ben sıra aldım şuraya beni sevk et diyebilirsiniz. Bu doktora müstehaktır. Çok acil durumda ise ambulansla hastaneye ulaştırılırsınız. Bir kişi akciğer sıkıntısıyla, askeri hastaneye götürüldü. Tüm filmleri çekildi bakıldı hiçbirşey yok dendi. Adamın aynı gece nefes almakta zorlanması ile acile götürüldü. Akciğer yırtılması teşhisi kondu. Adam ameliyat oldu ve terhis edildi. Buna göre hesabınızı yapın.

    Rutin kullandığınız ilaçları girişte teslim ettiyseniz eğer her akşam 9 içtimasında revir talebine gelen çavuş bu ilaçları size dağıtacaktır. Yanınızda ilaç götürülmesi önemli tavsiyedir.

    Revir ve hastaneyi kaçamak olarak görenler de yok değil. Terlik istirahati veya 2 gün rapor alarak koğuşta paşa paşa yatanlar da oldu. Bir seferde 2 gün üzeri rapor alırsanız bu süre terhisinizi uzatıyor bilginize.

    C.5 Fotoğraf ve Aşı

    Diğer yerlerde anlatılanlara nazaran buradaki işleyiş toplu değil aksine peyderpey şeklinde yürümekte. Bir gün toplan bakalım hadi takım takım fotoğraf çekilmeye deniyor. Bir takım fotoğrafa diğer takım aşı olmaya gidiyor. O gün öyle geçebiliyor. Ertesi gün bakmışsınız yeni katılanlar var. Tekrar tekrar aşı olmayanlar el kaldırsın, fotoğraf çekilmeyen el kaldırsın ayrılsın gibi durumlar çokça yaşanıyor. Tabi bu günler altın niteliğinde malum eğitim yapmıyorsunuz.

    Aşıda doğum tarihi diğerlerinin de belirttiği gibi 92 ve üstüne kızamık+tetanoz, 92 altına yalnız tetanoz şeklinde. İşi gereği tetanoz aşısını rutin olanlar bunu belgelendirebilirse aşı olmama ihtimali var. Bizde bu şekildeki bir kişi ısrar etti ancak belge gösteremediği için yine de aşı olmak durumunda kaldı. Ek bilgi olarak kızamık aşısı olan 92 üstü doğumlular, isteseler dahi kızılaya kan bağışı yapamayacaklar. Çünkü bu aşının üstünden 30 gün geçmesi gerekiyormuş. Sağ kola aşı yapan manyak herkesi kol ağrısıyla bıraktı. Ona da buradan selam olsun.

    Ek bilgi: Aşıya gidildiğinde doktor ön muayene tarzı sorular sorup spor yapmaya elverişli olup olmadığınızı da bilgilerinize işleyecek, bu aşamada elinizde raporunuz varsa getirin belki eğitimlere katılmadan süreci tamamlarsınız.

    C.6 Form Doldurma, Mehmetçik Sigortası ve Askercell

    Fotoğraf ve aşı da olduğu gibi çokça kez bugün şu formu dolduruyoruz, bugün şu evrak imzalanacak gibi eğitimden kurtarıcı zamanlarınız olacak. Bu ayrıca terhiste yalnızca eşya verip çıkmanıza da yarayacak. Bazen yazıcılık yapmak için gönüllü aranacak bunlara da eğitimden uzaklaşmak için katılabilirsiniz.

    Mehmetçik sigortası ve organ bağışı için bir gün gelinecek, kesinlikle zorunlu değil. Nakit 30 tl. Bu sigorta askerlik süreniz içinde Allah Korusun vefat durumunuzda ailenize bir miktar para verilmesini sağlıyor. Onun dışında sağlık sigortası ile karıştırmayın. Organ bağışı sözü verme de yine isteyenlerin yapabileceği birşey. Bunların ayrı form işleri olacak o gün. Katılmayan bekleyecek. Künye defteri de o gün dolduruluyor bir yere kaybolmayın.

    Askercell isteyenler için önce talebe bakıldı, bir firma getirileceği söylendi. Sonradan yüzbaşı bence gerek yok, gidin kantinden 5 tl ye ankesör görüşme kartı alın dedi. Askercell hiç satılmadı. Ankesör telefonlar da hemen her yerde mevcut.

    C.7 Hediyelikler

    Kantinde bulunduğunu belirttiğim kepi alıp evinize götürebilirsiniz. Bunun dışında resimli saat(30tl), bardak, kanvas pano gibi ürünleri isteyene parayla satmak isteyenler gelecek. İsterseniz nakit ile çalışıyorlar.

    Künye ve göğüs isimliği de yine künyenizin olması ve olmaması (dağıtımda tükenmesi hali) durumuna göre yine nakit 3-5 liraya yaptırma imkanınız olacak.

    C.8 Hava Durumu

    İlk hafta sıcak denilebilse de kalkış saatinizin 6-6.30 olması sebebiyle güneş doğmadan önce bir serinlik vardı. Parkaları içlerindeki poları çıkararak öğlene kadar giyiyor. Öğlen çıkarıp gömlekle devam ediyorduk. Bizden öncekilerin gömleği dahi çıkarmışlığı varmış. İkinci hafta da buna benzer gitti biraz daha rüzgarlıydı. Üçüncü hafta son iki gün ise poları takmak zorunda kaldık ve gün boyu parkayı çıkarmadık. Kış aylarında gelecek olanlar için tavsiyem kamuflaj renginde göze çarpmayacak atkı, kulaklık, bere-bandana tarzı bir şey getirmeleri. Rüzgar kulak kesebiliyor. Tabi bizde takanlara bazen çıkar onu dediler ama genelde problem olmadı.

    C.9 İçtima Saatleri

    6,45 kahvaltı öncesi, 7,45 eğitim öncesi, 8 eğitim alanında toplanma, 8,15 yüzbaşının alana gelip çavuşlara bugün ne yapılacağının talimatını vermesi, 12 öğle arası, yemek arabasının gelme sesini duyduğunuzda öğle yemeği, 1,45 öğleden sonra eğitim öncesi içtima, 2 eğitim alanında toplanma, 2,15 yüzbaşı veya uzmanların teşrifi, 5 paydos, yemek arabasının gelmesiyle akşam yemeği, 9 yat içtiması, 11 yatakta içtima.

    9 yat içtimasında standartta yatağın başında ayakta olmanız gerekiyor. Çavuşlarımızın iyi niyetinden dolayı uyusanız da problem yoktu bu içtimada. Yalnız arada uyuz bir iki nöbetçi uzmanın gelip neden yatıyor bunlar kaldırın demişliği vardır. Gece 11 içtimasında ise bu problem yoktur. Uyuyabilirsiniz.

    C.10 Çarşı İzinleri

    Normalde bildiğiniz gibi böyle bir izin şekli yok. Ancak birkaç durumda bu yaşandı. Alışveriş yapacak kredi veya banka kartı bulunmaması, sevk belgesi yerine sevk yeri bilgisinin yazdığı yanlış belgeyle gidenlerde oluşan sıkıntılar, özeldeki bir durumdan dolayı notere gitme ihtiyacı doğması gibi nedenlerle kişilere 2 saat çarşı izni verildi. Bu kişilerde günü akşam edip geldiler. Haberiniz olsun.

    Bir başka durumda KPSS sınavının bizim celp tarihi içine denk gelmesi oldu. Bu durumda sınava girmek isteyenlere 2 gün (en az 2 gün verilmek zorunda) yol izni verildi. Bu kişiler pazartesi sabahı terhis olacaklar. 2 gün eklendi sürelerine.

    Bir kişi de baba oldu. Terhisini verdiler.

    C.11 Ziyaretler

    Uzaktan geldim ziyaretçim olur mu demeyin. Şansınıza yakın bir ilden gelebilir, hatta İzmir içinden bile gelmiş olabilirsiniz (çünkü vardı). İlk zamanlar rutin bir saati olmamakla birlikte, eğitimlerin sıkılaşmasıyla belli saatlerde ziyaretçi herhangi bir geliş limiti olmaksızın ziyarete gelebilir ve sizi eğitimden kurtarabilir. Haftasonu akşam 6 ya kadar tüm gün. Hafta içi ise biraz daha kısıtlı zaman dilimlerinde olmak üzere ziyaretçiniz gelebilir. Her gelen ziyaretçi için askerin ismi anons edilerek çağrı yapılır. Anons duyulmazsa uzmanların rahatı bozulur haber vermeye gönderilir. Ziyarette telefon ve kettle gibi ürünleri sokanlar da vardı.

    Ek bilgi: Ziyaretçisi olmasa bile boş vakitlerinde ziyaretçi bölgesine gidip birkaç sivil insan yüzü görmeye ve sohbet etmeye gidenler de vardı.

    D) Komutanlar, Eğitim ve Tören

    D.1 Komutanlar

    Tuğgeneral

    Tugay komutanınız olan bu kişi birtek tören günü yüzünü gösterecektir.

    Albay

    Kışla komutanınız olan albay çok iyi bir insan. Bunu sizin gelişinizden sonra ve tören günü herkesin tek tek elini sıkması ve gözünüzün içine bakarak hoş geldin Ahmet,Mehmet demesinden anlayabileceksiniz.

    Binbaşı

    Tören provasında sizi mikrofondan çalıştıracak kişidir. Kızması biraz serttir ama güldürür.

    Yüzbaşı

    Sizlerle daha çok muhatap olacak sorun çözücü insandır kendisi. Albaya göre biraz daha tehlikeli görünebilir. Ancak niyeti genelde iyidir.

    Uzman çavuşlar

    Eğitimlerde sıkça göreceğiniz çoğu kafa adamlardan oluşan ama bazılarının da tehlikeli olabileceği kişilerdir. Keskin çavuş sıkma canını seni seviyoruz.

    Kısa Dönem çavuşlar

    Her takımın başında bulunan kişilerdir. Sorunlar silsile halinde önce bu kişiye söylenmelidir. Her yanlışta bu kişiler sizin yerinize azar yiyecektir. Onları üzmemeye çalışın. Onlar da sizi üzmesin.

    D.2 Eğitim

    Eğitimin geneli için söyleyebileceğim, tamamen sizi törene hazırlamak için oluşturulmuş bir sırada ilerliyor. Ekstra birtek 3 el silah atışı (istemeyen birkaç kişi de yapmadı) ve bir panter topunun tanıtımı oldu. Onun dışında buradan spor yaparak gideyim filan diye bir düşünce aklınıza gelmesin. Tek yaptığınız yürümek ve ayakta durmak. Ayak tabanınız ve beliniz biraz zorlanacak. Belki ayak parmaklarınız yere vurmaktan uyuşacak vs. Bir de 2400 mt koşu yaptırılacağı söylenmişti ama o olmadı (isteyen yürüyebilecekti). Detaya inersek:

    Önceki celplerde uzman çavuşlarla denenmiş ancak yoğun şikayet sonrası kısa dönem çavuşlara devredilmiş görevdir. Uzman çavuşlar da tabi tören yaklaştıkça daha bir sık görülmeye başlar.

    İlk hafta evrak, aşı, fotoğraf, giyindirme, katılışların tamamlanması, bir yandan da sağ sol eğitimleri, temizlikler ile geçer. Hafta sonu cumartesi yarım gün eğitim, Pazar günü ise eğitim yoktur. Sivil gezebilmeniz o günkü şartlara bağlıdır garanti değildir.

    İkinci hafta bir gün boş şekilde silah eğitimi alırsınız. Tabi bu sayıya göre 2 gün sürer, silah almayanlar yürüyüş yapar. Sonra tam tersi. 2. Hafta Cuma günü jandarma kışlasına götürülürsünüz orada atışlar yapılır.

    Üçüncü hafta tamamen öğleden önceleri tören provasıdır. Pazartesi tam gün eğitim. Salı, Çarşamba ve Perşembe öğleden önce Google da aratıp bulduğunuz 57. Topçu tugayına her sabah otobüsle gider, öğleden sonraları da geri gelir, bir gün kadına şiddet semineri, bir gün kızılay kan alma günü, diğer gün de eşya teslim ettim imzası. Cuma günü de Tören.

    Ek olarak tören günü hangisinin nerede söyleneceği son ana kadar değişen 3 adet marşı ezberlemeniz istenecek. Ben ezberlemem demeyin istemeseniz de duya duya aklınıza kazınacak bu marşlar. Topçu marşı, İzmir Marşı ve Gündoğdu marşı. Biz törende izmir marşını söylemedik diğerleri söylendi.

    E) Tören ve Terhis Süreci

    E.1 Tören

    Tören günü dahil hep birşeyleri değiştirip duran komutanlarınız yüzünden birazcık karışacaktır ama olsun yine de güzen bir tören sizi bekliyor olacak. Tören 10.00 da başladı ve 11.30 du sanıyorum bitti.

    E.2 Terhis Süreci

    Tören günü sabahı çarşaflarımızı çıkarıp katlayıp yatakların üzerine koyduk. Törenin bitmesiyle otobüs belirdi ve ailesi gelmeyenler gidebilir dendi. Hemen doluşanlar erkenden gitmiş oldular. Otobüsler ancak iki seferde herkesi götürebilmekte. 12.00 da üzerimizi değişmiş, dolabı boşaltmış ve nizamiyeye gelmiştik. Bizden hızlı davrananların olduğu 60-70 kişilik bir kuyruk vardı. Sıra 13.00 da geldi ve 2 dakika kadar süren eşya teslimi ve belge ve emanet alımı ile süreci sonlandırmış olduk. Bizden sonra gelenler en az 1, 1.5 saat daha beklediler. Buna göre sonraki celplerde toplam sayıları ve buraya gelebilme saatlerine göre dönüş biletlerini ayarlayabilirler.

    Dönüş bileti demişken, Sivasın doğusunda ikamet edenlere devlet uçak biletini karşılamakta. Eğer siz bu durumdaysanız ama yine de bilet aldıysanız. Bunu bir dilekçeyle ben biletimi kendim karşıladım şeklinde belirterek işi çözüyorsunuz. Ayrıca uçak saatleri erken olanlar törene katılmadan Cuma günü sabahı terhis oldular. Bu kişiler ayrıca son haftadaki tören provalarına katılmayıp koğuşlarda sabah 8-12 nöbetini tuttular. Böyle kişilerin bulunmaması halinde, ben törene katılmak istemiyorum diyen gönüllü kişiler de bu işe tabi olabildi.

    F) Genel İhtiyaç Listesi

    F.1 Fanila ve alt çamaşır

    S ya da M bedenseniz kesinlikle dışarıdan almayın. Çünkü buradaki rengi tutturmanız çok mümkün değil. Diğer yerlere gidenler koyu yeşil dedi diye öyle alıp gittim. Meğer burada hakiden bile açık bir renk tonu varmış. Her bölgenin rengi farklı arkadaşlar. Ayrıca kantinde ucuz olarak bulunuyor. Yüksek bedenler bulunmadığı ya da tükendiği için diğerleri dışarıdan almalı.

    F.2 Bot Tabanlığı ve Boya

    Tabanlığı dışarıdan alın. İçeride 35 lira. Boya bence alınmasa da olur. Birtek tören günü boyayıp çöpe attım. Vatkaya ise gerek yok o işi pantolon gayet iyi görüyor.

    F.3 Islak Mendil, Rulo Kağıt Havlu, Sabun- Sabunluk

    Bot temizleme ve tuvalet işleri için alınabilir. Sabun sıvı da olabilir, kullanması kolay olur.

    F.4 Tıraş takımı ve çanta

    F.5 Kişisel bakım ürünleri

    F.6 Yara Bandı

    F.7 Mavi Kalem

    300 kişinin 50 kalemle form doldurmaya çalıştığını düşünün. Fazladan götürün sevaba girersiniz kantinde yok.

    F.8 Terlik, Spor Ayakkabı

    F.9 İçlik

    Ben götürdüm kullanmadım ama kışın gideceklerin işine yarayacaktır.

    F.10 Eşofman alt üst

    Burada yanlış anlaşılmasın, Yatmak için bir alt ve rüzgar kesecek bir üst. Standart nike Adidas vb filan almak zorunda değilsiniz. Hatta parka ile çıkanlar daha çoktu. Masraf etmeyin.

    F.11 İlaç ve krem

    Ağrı kesici ve nurofen. El ve dudak kremi.

    F.12 Kamerasız telefon

    F.13 Kredi veya banka Kartı

    F.14 3'lü-5'li priz

    Hayra geçersiniz.

    F.15 Götürülmese de sıkıntı yaratmayan şeyler

    İğne iplik, Cüzdan, kilit, büyük havlu, pudra, vatka, yastık kılıfı, nakit para
    süper bilgilendrme eline sağlık




  • quote:

    Orijinalden alıntı: ulex

    Gelen talep üzerine buraya da aynı mesajımı ekliyorum.

    Askerliğimi 3. celp bedelli olarak İzmir Bornova’da bulunan 57. Topçu Tugayı’na bağlı kışlalardan biri olan Tugay Yardımcılığı’nda tamamladım. Sizi de burası hakkında elimden geldiğince bilgilendirmeye çalışacağım. 57. Topçu Tugayı’na sevki çıkanların ilk bilmesi gereken, Google dan aratarak bulduğunuz yerin eğitim göreceğiniz yer olmadığıdır. Siz bu tugaya bağlı yardımcılık olan Cemal Gürsel ve Hacılar Kırı kışlası da denen yerde eğitim göreceksiniz. Konum olarak anlatmak gerekirse Bornova stadyumuna epey yakın olan bu kışla, Hacılar Kırı Caddesi’nde bulunmaktadır. Ptt hacılar kırı şubesi olarak aratırsanız da bulmanız mümkündür. Biz tabi bu bilgiye sahip olmadığımız için burayı bulana kadar 3 farklı yere gitmek durumunda kalmıştık. Bir de biz de 289 kişi (325 beklenendi) vardı. Bunlar isim sırasına göre toplam 7 takıma ayrılmıştı. 1, 2 ve 3. Takımlar uzun ve kısa dönemlerin de bulunduğu farklı bir binada, 4,5,6 ve 7. Takımlar ise tamamen kendilerine ayrılmış bir binada kaldılar. İsmi A ile I arası başlayanlar 1,2 ve 3. Takımdaydılar. Buradan kendinize ortalama bir pay biçebilirsiniz. Benim durumumda kendi binamız vardı. Bu bakımdan vereceğim bilgiler diğer takımlara düşenler için ufak nüans farklılıklarına sahip olabilir. Bundan sonraki bilgileri olabildiğince sınıflandırmaya çalışarak anlatacağım.

    Güncelleme: Yeni gidenlerde artık hacılarkırı ve tugay komutanlığı ayrılmaya başlanmış. Diğer kışlanın pek iç açıcı olmadığı söyleniyor. Yeni gelenlerden gelen yorumları takip etmenizde fayda var.

    Yabancılık çekmemeniz için bilmeniz gereken terimler

    Kışla: Askeriyenin tümünü içerisine alan bölgeye verilen ad.
    Nizamiye: Kışlanın giriş çıkış yapılan bölümü
    Koğuş bölgesi: Yataklarınızın olduğu bina ve çevresi
    İçtima: Her takımın kendi 4 lü sıralar halinde toplanıp sayılarının alınması
    Kışla içtima: Kışlada bulunan tüm askerlerin 4’lü sıralar halinde tören alanında toplanması ve sayılarının alınması
    Body: İki yataklı bir ranzayı paylaşan kişilerin kendi arasında olduğu durum

    A)Teslim Olma ve Giriş Aşamaları

    A.1 Giriş Zamanı

    Sevk belgenizde katılacağı tarih yazan gün içinde akşam saat 7 lere kadar girmenizde bir problem yok. Normalde bu mesai saatiyle sınırlı ancak bunu problem etmiyorlar. Yine de öğle saatlerinizi tercih etmeniz sıra beklememeniz ve eşyasız kalmamanız için önemli.

    A.2 Girişte Bulundurmanız Gerekenler

    Kışlaya vardığınızda elinizde bulundurmanız gereken yegane şey Sevk Belgenizdir. Ayrıca bir kimlikte (ehliyet,nüfus cüzdanı vb) mutlaka bulundurun ileride lazım olacak. Genel ihtiyaç listesini ayrıca paylaşacağım.

    A.3 Giriş ve Arama

    Giriş yaptığınızda sizi önce geliş tarihinizin sevk kağıdınıza yazılacağı kişiye yönlendirecekler. Buradaki söylenen sıra numaranız sizin yeni TC kimliğiniz gibi önemli sıkça sorulacak ezberleyin. ardından valiz ve üst arama yapılacak. Arama için söyleyebileceğim şey X-ray den geçirme gibi bir durum yok. Akıllı telefon sokmak isteyenler çok rahatlıkla bunu yapabilirler. Tek bir asker bu işe bakmakta o da çok incelememektedir. Size eşyalarınızı çıkarmanızı söyleyecek. Onu da tam yapmanız gerekmiyor. Tuşlu telefon diye soracak, getirdiyseniz göstereceksiniz. Hat var mı diye soracak. Askercell varsa söyleyeceksiniz. Sivil hat getirdiyseniz yok diyeceksiniz. Cebinizde bile sokabilirsiniz. Telefonun içinde olmasın yalnız açıp bakıyorlar. İlaç vb yasak olduğu için bunları da birşeylerin içine gizleyerek sokun. Görürlerse bunları tutanak altına alıp teslim alıyorlar. İlaçların devamına revir kısmında değineceğim. Tamam topla talimatını aldıktan sonra giyindirme sırasına geçiyorsunuz.

    A.4 Giyindirme

    Burada size Kep(şapka), Gömlek, Parka(mont), Pantolon, Palaska(kemer), Bot, kısa kol fanila, alt çamaşır, Çorap, El havlusu, Künye, Zincir, Nefte (şapkanın üzerine sonradan dikilecek olan topçu arması) verilecek. Standardın aksine bize hepsinden birer adet verildi. Hatta eşyaların yetmemesi sonucu birçok kişi yıkanmış eski kıyafetler giymek durumunda kaldı. Bir iki gün de sivil takıldılar. Eşyalarınızı alıp hemen orada giydikten sonra uyup uymama durumuna göre varsa beden değiştirme şansınız yalnız orada olacak. Botu herkesin de söylediği gibi kesinlikle büyük alın. Vatka tavsiye etmiyorum gerek yok. Ancak bot tabanlığı götürün. Ekstra bir bilgi olarak mevcut botun kendi tabanı da çıkarılabiliyor. Üstten vurma durumu varsa onu da çıkarabilir ekstra alan sağlamış olursunuz. Botun daha sonra değiştirebilme imkanı yalnızca askerler arasında mümkün. Kendim de öyle yaptım. Bot için ekstra diğer bilgi, botun kendi kendine yumuşama durumu yok gibi bir şey. Başka botlarla üzerini çiğneyebilirsiniz (bu bilgi uzun dönemlerden ve çavuşlardan alınmıştır). Hatta yemek aracının altında ezdiren de varmış. İpleri doğru bağlamayı önceden öğrenin sonradan tekrar sökmekle uğraşmayın. En alt 3 ü düz, gerisi çapraz olacak kabaca anlatmak gerekirse.

    A.5 Yerleşme

    Giyinme işini tamamlayan birkaç kişi olunca elinizde çantanızla bir asker sizi koğuşunuza kadar götürüyor. Burada yatak başlarında isimleriniz takım ve sıra numaranız bulunmakta. Hemen içerisinde botluk ismi verilen odada da, minik dolaplarınız ve ayakkabı/bot rafları yer alıyor. Buraya eşyalarınızı yerleştirdikten sonra sivil eşya deposu denen yere valizinizi bırakıyorsunuz. Buraya erişim imkanınız bina sorumlusu çavuş aracılığıyla olacak o yüzden herşeyi dolaba tıkmaya çalışmayın. Acil ihtiyaç olursa da bu kişiyi bulun size yardımcı olacaktır. Hafta sonları ve akşamları için spor ayakkabı ve terliğinizi de yine bot rafına koyabilirsiniz. Dolapların kilitlenme durumu yok. Genel durumu iyi.

    B)Yerleşimlerin Özellikleri

    B.1 Koğuş ve Yataklar

    Bir koğuşta 22 çift ranzalı olmak üzere 44 yatak bulunmakta. Üst ranzaya çıkmak için merdiven yok bunun için biraz tarzanlık yapmanız gerekecek. Alt ranzaların boyu da epey az, dikkatsizseniz kafanızı çarpmanız olası. Oturmak isterseniz de kamuflajla oturmak ve yatmak yasak (hijyenik sebeplerden ötürü). Ama yine de fırsat bulabildiğinizde oturmak size kalmış, komutanlarınız pek bir şey söylemez. Ayrıca dikkat ettiyseniz sayımız 325 olması gerekirken 289 du demiştim. Bilinmeyen türlü sebepten gelmeyen kişiler oldu. Bunların yatakları da haliyle boş kaldı. Bunları ortak yatak olarak kullanabilir, yerinizi değiştirebilir. Kamuflajı çıkarmanıza daha vakit var ama bir süre boş kaldıysanız bunlarda yatabilirsiniz. Yatakları her sabah toplamak zorundasınız. Gelip bakıldığı söylense de kimseye yatağını yapmamışsın da denmedi. Nevresimler için talep üzerine birkez değiştirmek isteyenlere imkan sağlandı. Onun dışında son güne kadar aynı çarşafla yattık. Koğuşlar aslında yüksek ve havadar olmasına karşın, bir kişide olan hastalığın diğerlerine bulaşması çok kolaydır. Ayrıca size yapılacak aşılar da sanıyorum vücut direncini düşürüyor. Ek olarak koğuş bahçesi ve genel olarak kışlada oturabileceğiniz yer neredeyse hiç yok. Hep betona veya demir banklara oturmak zorunda kalacaksınız. Molalarda mümkün mertebe toprağa oturun. Altınızı sağlam giyinin. Soğuk alırsınız.

    Ek bilgi: Koğuş içerisinde aynı yerde 2 adet priz, koğuş holünde 2 farklı noktada birer priz yer almakta. Koğuş içi için bi cengaver 3'lü-5'li priz götürürse şarj sırası bekleme işini çözebilir.

    B.2 Lavabo ve Duşlar

    10 adet el yüz lavabonuz ve yeterli sayıda (16 civarı) duş bulunmakta. Tuvaletlerde klozet var ancak kullanır mısınız bilemem. Pisuvar bulunmuyor. Temizlik anlamında hortum yok maşrapa ile işinizi görmek zorundasınız. Bazı tuvaletler tıkanık, bazılarında kahve falı misali desenler görebilirsiniz. Onlar bazen taşma yapıyor ondan dolayı. Kapıların çoğu kapanmıyor. Sürekli elinizle itmek zorunda kalabilirsiniz. Ya da önüne bir engel koyun.

    Akşamdan traş olmayın denilmekte ancak çok takan ve kızan da yok. O bakımdan sabahtan traş olanlar olduğu gibi akşamdan da olunuyor. Zaten bu şekilde çok sıra olmasının önüne geçilmiş oluyor. Ben en fazla bir kişi bekledim örneğin. Ek olarak yanınızda getireceğiniz ufak bir el aynası ile duşlarda da traş olabilirsiniz.

    Sıvı sabun var ancak hem sık dolum yapılamadı hem de son hafta bitti. Yerine yüzey temizleyici koyan bazı sivri zekalar da oldu. O yüzden sabun getirmeniz önemli. Sıvı sabun da getireni gördüm. Kartvizit şeklinde elde eriyen sabun getireni de.

    Duş uçlarının bazıları kırık ancak çalışıyor. Duş imkanı üst seviyede diyebiliriz. 21.30 ile 22.30 arasında sıcak su var deniyor. Ancak hemen her gün 19.00 dan itibaren sıcak veya sıcağa yakın su bulabildik. O konuda sıkıntınız olmaz.

    B.3 Kantin

    Öncelikle kantinlerde kesinlikle nakit parayla alabileceğiniz hiçbir şey bulunmamaktadır. Diğer anlatılanlardaki gibi parayla çalışan makineler de yoktur. Bilinen 3 adet kantinimiz vardır. Kar amacı gütmeyen askerlerin işlettiği bu kantinler de kurumlar vergisi de alınmadığından fiyatlar epey ucuzdur. Örneğin pet şişe su 35kr dir. Genellikle kantinlerde sıra hep vardır.

    Büyük kantin (gazino): Ne tarafta kalırsanız kalın belli bir mesafede ancak ulaşılabilir olan kantindir. İçerisinde tüm kışla akın etmediği sürece yeterli oturma imkanı (hatta rahat birkaç koltuk), 2 adet masa tenisi, 50-55 inç arası gündüzleri full belgesel izlenen akşamları bazen haber açılan ve haftasonları maçların izlenebildiği digiturk olan bir televizyon vardır. 2 Satış yerine sahiptir. Bir tarafta yiyecek, sıcak-soğuk içecek ve hatta pastane(gayet lezzetli) ağırlıklı ürünler satılırken diğerinde eşya (fanila, bot tabalığı, boya hatta kep vb), soğuk içecek, çerez, çikolata gibi ürünler yer alır. 2 tarafta da su ve soğuk meşrubat satılmaktadır.

    Nizamiye kantini: Kısa vakitlerinizde ulaşamayacağınız ama sigara gibi bazı ürünlerin diğer kantinlerde bittiğinde ulaşabileceğiniz kantindir.

    Mini kantin: Bizim kaldığımız yerde sabahları 7-10 arası ve hafta sonu bir gün sabahtan akşama kadar açık olduğu iddia edilen kantindir. Poğaça, su böreği, simit, çay ve su satılır bu kantinde. Kahvaltıyı beğenmeyen ya da takviye yapmak isteyenler buradan istifade eder.

    Ek bilgi: Yakın yerden gelip üşenmezseniz içeriye mini su ısıtıcı sokarsanız (ilk gelişte veya ziyaretçi ile) çaya ulaşma problemini bir nebze de olsa çözebilirsiniz.
    Ek bilgi 2:Büyük kantinde 2 adet içi dolu kitaplık bulunuyor. Canınız sıkılırsa buradan ücretsiz kitap temin edebilirsiniz.
    Ek bilgi 3:Kantinlerdeki çayların hepsi sallama olarak satılır.
    Ek bilgi 4:Kantindeki döner, tost, şnitzel, köfte, dürüm çiğ köfte gibi ürünlerin hepsi önceden hazırlanmıştır. Bana pek sağlıklı gelmemişti. Bunları çok seven olduğu gibi, birkaçını karıştırıp midesini bozanlar da olmuştur. Pastaların da ucuz diye hepsini denemeye çalışmayın. Çok gidenlerden almaya çalışın. Bu şekilde de midesini bozan biri oldu.

    B.4 Yemekhane

    Başta ayrılan takım bölgelerine göre 2 ayrı yemekhane bulunmakta, ikisinde de kısa ve uzun dönemlerle karışık yemek yenir. 2 bölge de kendi içinde takım sırasına göre öncelikli yemek yer. Örneğin ilk gün 1. Takım ilk yer, ikinci gün 2. Takım, üçüncü gün 3. Takımdan başlar bu sıra ve böyle devam eder. Uzun ve kısa dönemler sayıları nispeten az olduğu için genelde sizden önce girer onları beklersiniz. Nöbetçiler (nöbet kısmına bakınız) her ne olursa olsun öncelikli yer. Yemek yemeyecek olsanız dahi yemek öncesi yapılan içtimaya girmek ve yemekhaneye kadar genellikle gitmek zorundasınız. Ne zaman ki yemek yemeyecek olan ayrılabilir denirse o zaman ayrılabilirsiniz. Akşam yemeği dahil kamuflaj giyilmek zorundadır.

    Yemekler ana Tugay'da yapılıp kışlaya araçla getiriliyor. Yemekler, tabldotta, genel olarak yenilebilir nitelikte, çok çeşitlidir. Seçeceğiniz yemekler illa ki olacaktır. Pilav görme imkanınız yoktur. Peçete verilmez. Masalarda ekmek, su ve tuzluk bulunur. Lezzet köşesi denen yerden de yağ ve baharat alabilirsiniz. Yemek sırası bitince yemek arttıysa tekrar alma imkanınız sıkça olacaktır. Niye bu kadar limon veriyorlar diyebilirsiniz başta ama hasta olunca aranan tek şey o olacaktır. Alın sıkın, için, hatta yiyebiliyorsanız yiyin. Genelde öğle yemeklerinin kalitesi bir tık önde olur.

    Kahvaltıda çay olma şansı fifti fiftidir. Gerçi niteliği çaylı sıcak sudan ibarettir. Pek tadı olmaz. Süt gofret, çikolata, krem peynir, zeytin de yiyebilirsiniz. Meyve suyu, kremalı bisküvi, nestle çikolata, bal, fındık, kuru üzüm de. Kahvaltı biraz yavandır kısacası. Önceden alınan poğaçalar çeşitlilik katabilir. Cepte saklanan bisküvi ve kahvaltılıklar daha sonra işe yarayabilir.

    B.5 Terzi ve Çamaşırhane

    Normalde yasak denmesine karşın, çamaşırhanenin içerisinde bulunan terzi arkadaşımız bazen 20 lira gibi bir ücretle, bazen ücretsiz daraltma işlerini görebilir. Ailesi gelecek olanların bir kısmı ve pantolon ağı yırtılan kardeşimiz mecburen yaptırdı. Genel olarak kamuflaj sağlamdır. İğne iplik götürmeseniz de olur. Zamanı geldiğinde size verilen neftenin (arma) şapkalara diktirilmesi istenecek. Bu da toplu olarak ücretsiz terziye yaptırılır. Onu da dikmenize gerek yok yani. Ayrıca kantinden alabileceğiniz 6 tl lik şapkanın kendinden neftesi vardır.

    Kamuflajın yıkanma olayı maalesef yoktur. Yalnız her hafta Perşembe günü çamaşırhane günüdür (Bize talepler sonucu ancak 2. Hafta söylendi). Kantinden alacağınız kirli çamaşır torbasına koyacağınız eşyaları çavuşunuza teslim ederseniz ertesi gün size yıkanmış halde geri gelecektir. Elde yıkamak isterseniz de duşlar bunun için uygun.

    C)Durum ve Olaylar

    C.1 Kışla İçtima

    Normalde tüm kışlanın tören alanında toplanmasıyla, birtek hafta başlarında kışla komutanı albayın konuşması, istiklal marşı ve tören yürüyüşüyle sonlanan bu etkinlik, önceki celptekilere 1-2 kez denk gelmiş olmasına karşın, kısa ve uzun dönemlerin çarşı izinlerinde vukuat, firar vb olaylardan ötürü, bizler neredeyse sabah akşam yaklaşık 15-20 kere kışla içtima yaptık. Umarım sizde böyle olmaz.

    C.2 Temizlik Mangası

    Yemek sırasına benzer bir şekilde ancak hergün sırayla bir takımın ilk yarısının, ertesi gün ikinci yarısının temizlik için ayrılmasıyla oluşan birliktir. Ayrılan bu kişiler de kendi arasında ikiye bölünür. Öğleden önce bir yarısı yalnızca tuvalet, duş ve lavaboların temizliğini yapar, diğer yarısı koğuşların, merdivenlerin ve holün süpürülmesi ve paspaslanması ayrıca koğuş bahçesinin genel mıntıkası ve çöplerin boşaltılması işlerini yapar. Öğleden sonra ise bu iş tam zıddı olacak şekilde değişir. İş düzgün yapılırsa öğleden sonraya bazen çöplerin boşaltılması ve lavabo yerlerinin paspaslanması dışında pek iş kalmaz. 20 gün boyunca 2 kez temizlik sırası denk geldi.

    C.3 Nöbet

    Her takımdan 2 şer kişi biri koğuş kapısında diğeri koğuş binası girişinde 24 saat esasıyla 2 saat olmak üzere nöbet tutar. Nöbetlerde hangi saat olursa olsun kamuflaj giyilmesi zorunludur. Takip çok sıkı olmadığından ve iyi niyetten geceleri eşofman veya spor ayakkabı giyenler hatta nöbete çıkmayanlar da görülmüş ancak çokça diğer takımlar tarafından şikayet konusu olmuştur. Nöbet eğitim saatine denk geldiğinde bazen yırtmış olursunuz. Çok önemli bir görev var ise silah atışı ve tören prova haftası gibi, nöbet olsa dahi nöbet tutulmaz. O durumda yerine nöbet için ayrılmış birileri olacaktır (Terhis bölümüne bakın)

    C.4 Revir ve Hastaneye Sevk

    Revire çıkma talepleri acil bir durum olmadığı sürece her akşam 9 içtimasında toplanır. Genellikle ertesi gün revire gidecekler eğitim öncesi veya sırasında çağırılır. Revirdeki sırma saçlıya buradan selam. Kışlanın en kötü durumu bu doktordur denilebilir. Hiçbirşeyden anlamadığı gibi, sizi daha da sinir eder. Buradan hastaneye sevk alabilirseniz bu sefer de sevk için haber beklersiniz. Sizin için randevu alınır ve gün gelince hastaneye götürülürsünüz. Kendiniz sıra alıp, revire gittiğinizde ben sıra aldım şuraya beni sevk et diyebilirsiniz. Bu doktora müstehaktır. Çok acil durumda ise ambulansla hastaneye ulaştırılırsınız. Bir kişi akciğer sıkıntısıyla, askeri hastaneye götürüldü. Tüm filmleri çekildi bakıldı hiçbirşey yok dendi. Adamın aynı gece nefes almakta zorlanması ile acile götürüldü. Akciğer yırtılması teşhisi kondu. Adam ameliyat oldu ve terhis edildi. Buna göre hesabınızı yapın.

    Rutin kullandığınız ilaçları girişte teslim ettiyseniz eğer her akşam 9 içtimasında revir talebine gelen çavuş bu ilaçları size dağıtacaktır. Yanınızda ilaç götürülmesi önemli tavsiyedir.

    Revir ve hastaneyi kaçamak olarak görenler de yok değil. Terlik istirahati veya 2 gün rapor alarak koğuşta paşa paşa yatanlar da oldu. Bir seferde 2 gün üzeri rapor alırsanız bu süre terhisinizi uzatıyor bilginize.

    C.5 Fotoğraf ve Aşı

    Diğer yerlerde anlatılanlara nazaran buradaki işleyiş toplu değil aksine peyderpey şeklinde yürümekte. Bir gün toplan bakalım hadi takım takım fotoğraf çekilmeye deniyor. Bir takım fotoğrafa diğer takım aşı olmaya gidiyor. O gün öyle geçebiliyor. Ertesi gün bakmışsınız yeni katılanlar var. Tekrar tekrar aşı olmayanlar el kaldırsın, fotoğraf çekilmeyen el kaldırsın ayrılsın gibi durumlar çokça yaşanıyor. Tabi bu günler altın niteliğinde malum eğitim yapmıyorsunuz.

    Aşıda doğum tarihi diğerlerinin de belirttiği gibi 92 ve üstüne kızamık+tetanoz, 92 altına yalnız tetanoz şeklinde. İşi gereği tetanoz aşısını rutin olanlar bunu belgelendirebilirse aşı olmama ihtimali var. Bizde bu şekildeki bir kişi ısrar etti ancak belge gösteremediği için yine de aşı olmak durumunda kaldı. Ek bilgi olarak kızamık aşısı olan 92 üstü doğumlular, isteseler dahi kızılaya kan bağışı yapamayacaklar. Çünkü bu aşının üstünden 30 gün geçmesi gerekiyormuş. Sağ kola aşı yapan manyak herkesi kol ağrısıyla bıraktı. Ona da buradan selam olsun.

    Ek bilgi: Aşıya gidildiğinde doktor ön muayene tarzı sorular sorup spor yapmaya elverişli olup olmadığınızı da bilgilerinize işleyecek, bu aşamada elinizde raporunuz varsa getirin belki eğitimlere katılmadan süreci tamamlarsınız.

    C.6 Form Doldurma, Mehmetçik Sigortası ve Askercell

    Fotoğraf ve aşı da olduğu gibi çokça kez bugün şu formu dolduruyoruz, bugün şu evrak imzalanacak gibi eğitimden kurtarıcı zamanlarınız olacak. Bu ayrıca terhiste yalnızca eşya verip çıkmanıza da yarayacak. Bazen yazıcılık yapmak için gönüllü aranacak bunlara da eğitimden uzaklaşmak için katılabilirsiniz.

    Mehmetçik sigortası ve organ bağışı için bir gün gelinecek, kesinlikle zorunlu değil. Nakit 30 tl. Bu sigorta askerlik süreniz içinde Allah Korusun vefat durumunuzda ailenize bir miktar para verilmesini sağlıyor. Onun dışında sağlık sigortası ile karıştırmayın. Organ bağışı sözü verme de yine isteyenlerin yapabileceği birşey. Bunların ayrı form işleri olacak o gün. Katılmayan bekleyecek. Künye defteri de o gün dolduruluyor bir yere kaybolmayın.

    Askercell isteyenler için önce talebe bakıldı, bir firma getirileceği söylendi. Sonradan yüzbaşı bence gerek yok, gidin kantinden 5 tl ye ankesör görüşme kartı alın dedi. Askercell hiç satılmadı. Ankesör telefonlar da hemen her yerde mevcut.

    C.7 Hediyelikler

    Kantinde bulunduğunu belirttiğim kepi alıp evinize götürebilirsiniz. Bunun dışında resimli saat(30tl), bardak, kanvas pano gibi ürünleri isteyene parayla satmak isteyenler gelecek. İsterseniz nakit ile çalışıyorlar.

    Künye ve göğüs isimliği de yine künyenizin olması ve olmaması (dağıtımda tükenmesi hali) durumuna göre yine nakit 3-5 liraya yaptırma imkanınız olacak.

    C.8 Hava Durumu

    İlk hafta sıcak denilebilse de kalkış saatinizin 6-6.30 olması sebebiyle güneş doğmadan önce bir serinlik vardı. Parkaları içlerindeki poları çıkararak öğlene kadar giyiyor. Öğlen çıkarıp gömlekle devam ediyorduk. Bizden öncekilerin gömleği dahi çıkarmışlığı varmış. İkinci hafta da buna benzer gitti biraz daha rüzgarlıydı. Üçüncü hafta son iki gün ise poları takmak zorunda kaldık ve gün boyu parkayı çıkarmadık. Kış aylarında gelecek olanlar için tavsiyem kamuflaj renginde göze çarpmayacak atkı, kulaklık, bere-bandana tarzı bir şey getirmeleri. Rüzgar kulak kesebiliyor. Tabi bizde takanlara bazen çıkar onu dediler ama genelde problem olmadı.

    C.9 İçtima Saatleri

    6,45 kahvaltı öncesi, 7,45 eğitim öncesi, 8 eğitim alanında toplanma, 8,15 yüzbaşının alana gelip çavuşlara bugün ne yapılacağının talimatını vermesi, 12 öğle arası, yemek arabasının gelme sesini duyduğunuzda öğle yemeği, 1,45 öğleden sonra eğitim öncesi içtima, 2 eğitim alanında toplanma, 2,15 yüzbaşı veya uzmanların teşrifi, 5 paydos, yemek arabasının gelmesiyle akşam yemeği, 9 yat içtiması, 11 yatakta içtima.

    9 yat içtimasında standartta yatağın başında ayakta olmanız gerekiyor. Çavuşlarımızın iyi niyetinden dolayı uyusanız da problem yoktu bu içtimada. Yalnız arada uyuz bir iki nöbetçi uzmanın gelip neden yatıyor bunlar kaldırın demişliği vardır. Gece 11 içtimasında ise bu problem yoktur. Uyuyabilirsiniz.

    C.10 Çarşı İzinleri

    Normalde bildiğiniz gibi böyle bir izin şekli yok. Ancak birkaç durumda bu yaşandı. Alışveriş yapacak kredi veya banka kartı bulunmaması, sevk belgesi yerine sevk yeri bilgisinin yazdığı yanlış belgeyle gidenlerde oluşan sıkıntılar, özeldeki bir durumdan dolayı notere gitme ihtiyacı doğması gibi nedenlerle kişilere 2 saat çarşı izni verildi. Bu kişilerde günü akşam edip geldiler. Haberiniz olsun.

    Bir başka durumda KPSS sınavının bizim celp tarihi içine denk gelmesi oldu. Bu durumda sınava girmek isteyenlere 2 gün (en az 2 gün verilmek zorunda) yol izni verildi. Bu kişiler pazartesi sabahı terhis olacaklar. 2 gün eklendi sürelerine.

    Bir kişi de baba oldu. Terhisini verdiler.

    C.11 Ziyaretler

    Uzaktan geldim ziyaretçim olur mu demeyin. Şansınıza yakın bir ilden gelebilir, hatta İzmir içinden bile gelmiş olabilirsiniz (çünkü vardı). İlk zamanlar rutin bir saati olmamakla birlikte, eğitimlerin sıkılaşmasıyla belli saatlerde ziyaretçi herhangi bir geliş limiti olmaksızın ziyarete gelebilir ve sizi eğitimden kurtarabilir. Haftasonu akşam 6 ya kadar tüm gün. Hafta içi ise biraz daha kısıtlı zaman dilimlerinde olmak üzere ziyaretçiniz gelebilir. Her gelen ziyaretçi için askerin ismi anons edilerek çağrı yapılır. Anons duyulmazsa uzmanların rahatı bozulur haber vermeye gönderilir. Ziyarette telefon ve kettle gibi ürünleri sokanlar da vardı.

    Ek bilgi: Ziyaretçisi olmasa bile boş vakitlerinde ziyaretçi bölgesine gidip birkaç sivil insan yüzü görmeye ve sohbet etmeye gidenler de vardı.

    D) Komutanlar, Eğitim ve Tören

    D.1 Komutanlar

    Tuğgeneral

    Tugay komutanınız olan bu kişi birtek tören günü yüzünü gösterecektir.

    Albay

    Kışla komutanınız olan albay çok iyi bir insan. Bunu sizin gelişinizden sonra ve tören günü herkesin tek tek elini sıkması ve gözünüzün içine bakarak hoş geldin Ahmet,Mehmet demesinden anlayabileceksiniz.

    Binbaşı

    Tören provasında sizi mikrofondan çalıştıracak kişidir. Kızması biraz serttir ama güldürür.

    Yüzbaşı

    Sizlerle daha çok muhatap olacak sorun çözücü insandır kendisi. Albaya göre biraz daha tehlikeli görünebilir. Ancak niyeti genelde iyidir.

    Uzman çavuşlar

    Eğitimlerde sıkça göreceğiniz çoğu kafa adamlardan oluşan ama bazılarının da tehlikeli olabileceği kişilerdir. Keskin çavuş sıkma canını seni seviyoruz.

    Kısa Dönem çavuşlar

    Her takımın başında bulunan kişilerdir. Sorunlar silsile halinde önce bu kişiye söylenmelidir. Her yanlışta bu kişiler sizin yerinize azar yiyecektir. Onları üzmemeye çalışın. Onlar da sizi üzmesin.

    D.2 Eğitim

    Eğitimin geneli için söyleyebileceğim, tamamen sizi törene hazırlamak için oluşturulmuş bir sırada ilerliyor. Ekstra birtek 3 el silah atışı (istemeyen birkaç kişi de yapmadı) ve bir panter topunun tanıtımı oldu. Onun dışında buradan spor yaparak gideyim filan diye bir düşünce aklınıza gelmesin. Tek yaptığınız yürümek ve ayakta durmak. Ayak tabanınız ve beliniz biraz zorlanacak. Belki ayak parmaklarınız yere vurmaktan uyuşacak vs. Bir de 2400 mt koşu yaptırılacağı söylenmişti ama o olmadı (isteyen yürüyebilecekti). Detaya inersek:

    Önceki celplerde uzman çavuşlarla denenmiş ancak yoğun şikayet sonrası kısa dönem çavuşlara devredilmiş görevdir. Uzman çavuşlar da tabi tören yaklaştıkça daha bir sık görülmeye başlar.

    İlk hafta evrak, aşı, fotoğraf, giyindirme, katılışların tamamlanması, bir yandan da sağ sol eğitimleri, temizlikler ile geçer. Hafta sonu cumartesi yarım gün eğitim, Pazar günü ise eğitim yoktur. Sivil gezebilmeniz o günkü şartlara bağlıdır garanti değildir.

    İkinci hafta bir gün boş şekilde silah eğitimi alırsınız. Tabi bu sayıya göre 2 gün sürer, silah almayanlar yürüyüş yapar. Sonra tam tersi. 2. Hafta Cuma günü jandarma kışlasına götürülürsünüz orada atışlar yapılır.

    Üçüncü hafta tamamen öğleden önceleri tören provasıdır. Pazartesi tam gün eğitim. Salı, Çarşamba ve Perşembe öğleden önce Google da aratıp bulduğunuz 57. Topçu tugayına her sabah otobüsle gider, öğleden sonraları da geri gelir, bir gün kadına şiddet semineri, bir gün kızılay kan alma günü, diğer gün de eşya teslim ettim imzası. Cuma günü de Tören.

    Ek olarak tören günü hangisinin nerede söyleneceği son ana kadar değişen 3 adet marşı ezberlemeniz istenecek. Ben ezberlemem demeyin istemeseniz de duya duya aklınıza kazınacak bu marşlar. Topçu marşı, İzmir Marşı ve Gündoğdu marşı. Biz törende izmir marşını söylemedik diğerleri söylendi.

    E) Tören ve Terhis Süreci

    E.1 Tören

    Tören günü dahil hep birşeyleri değiştirip duran komutanlarınız yüzünden birazcık karışacaktır ama olsun yine de güzen bir tören sizi bekliyor olacak. Tören 10.00 da başladı ve 11.30 du sanıyorum bitti.

    E.2 Terhis Süreci

    Tören günü sabahı çarşaflarımızı çıkarıp katlayıp yatakların üzerine koyduk. Törenin bitmesiyle otobüs belirdi ve ailesi gelmeyenler gidebilir dendi. Hemen doluşanlar erkenden gitmiş oldular. Otobüsler ancak iki seferde herkesi götürebilmekte. 12.00 da üzerimizi değişmiş, dolabı boşaltmış ve nizamiyeye gelmiştik. Bizden hızlı davrananların olduğu 60-70 kişilik bir kuyruk vardı. Sıra 13.00 da geldi ve 2 dakika kadar süren eşya teslimi ve belge ve emanet alımı ile süreci sonlandırmış olduk. Bizden sonra gelenler en az 1, 1.5 saat daha beklediler. Buna göre sonraki celplerde toplam sayıları ve buraya gelebilme saatlerine göre dönüş biletlerini ayarlayabilirler.

    Dönüş bileti demişken, Sivasın doğusunda ikamet edenlere devlet uçak biletini karşılamakta. Eğer siz bu durumdaysanız ama yine de bilet aldıysanız. Bunu bir dilekçeyle ben biletimi kendim karşıladım şeklinde belirterek işi çözüyorsunuz. Ayrıca uçak saatleri erken olanlar törene katılmadan Cuma günü sabahı terhis oldular. Bu kişiler ayrıca son haftadaki tören provalarına katılmayıp koğuşlarda sabah 8-12 nöbetini tuttular. Böyle kişilerin bulunmaması halinde, ben törene katılmak istemiyorum diyen gönüllü kişiler de bu işe tabi olabildi.

    F) Genel İhtiyaç Listesi

    F.1 Fanila ve alt çamaşır

    S ya da M bedenseniz kesinlikle dışarıdan almayın. Çünkü buradaki rengi tutturmanız çok mümkün değil. Diğer yerlere gidenler koyu yeşil dedi diye öyle alıp gittim. Meğer burada hakiden bile açık bir renk tonu varmış. Her bölgenin rengi farklı arkadaşlar. Ayrıca kantinde ucuz olarak bulunuyor. Yüksek bedenler bulunmadığı ya da tükendiği için diğerleri dışarıdan almalı.

    F.2 Bot Tabanlığı ve Boya

    Tabanlığı dışarıdan alın. İçeride 35 lira. Boya bence alınmasa da olur. Birtek tören günü boyayıp çöpe attım. Vatkaya ise gerek yok o işi pantolon gayet iyi görüyor.

    F.3 Islak Mendil, Rulo Kağıt Havlu, Sabun- Sabunluk

    Bot temizleme ve tuvalet işleri için alınabilir. Sabun sıvı da olabilir, kullanması kolay olur.

    F.4 Tıraş takımı ve çanta

    F.5 Kişisel bakım ürünleri

    F.6 Yara Bandı

    F.7 Mavi Kalem

    300 kişinin 50 kalemle form doldurmaya çalıştığını düşünün. Fazladan götürün sevaba girersiniz kantinde yok.

    F.8 Terlik, Spor Ayakkabı

    F.9 İçlik

    Ben götürdüm kullanmadım ama kışın gideceklerin işine yarayacaktır.

    F.10 Eşofman alt üst

    Burada yanlış anlaşılmasın, Yatmak için bir alt ve rüzgar kesecek bir üst. Standart nike Adidas vb filan almak zorunda değilsiniz. Hatta parka ile çıkanlar daha çoktu. Masraf etmeyin.

    F.11 İlaç ve krem

    Ağrı kesici ve nurofen. El ve dudak kremi.

    F.12 Kamerasız telefon

    F.13 Kredi veya banka Kartı

    F.14 3'lü-5'li priz

    Hayra geçersiniz.

    F.15 Götürülmese de sıkıntı yaratmayan şeyler

    İğne iplik, Cüzdan, kilit, büyük havlu, pudra, vatka, yastık kılıfı, nakit para
    Çok değerli bilgiler teşekkürler hocam.




  • ulex kullanıcısına yanıt
    Hocam , grupta karışıklık oldu :)) . Bir kısımda 57.Top.Tuğ.Hacılarkırı K.Yrd.lığı/İzmir Bornova bir kısımda da 57.Top.Tug.k.lığı /İzmir Bornova yazıyor . Senin birlik adı ne geçiyordu ? Ona göre yazdığın bilgilerde o kişilere hitap edecek .(Anladığım kadarıyla hacılarkırı) Ayrıca , 2 grubunda aynı yerde olma ihtimali var mı sence ? duydun mu hiç bornova da başka birlikte de bedelli asker var mıymış ?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi *Designer* -- 19 Kasım 2018; 19:42:42 >
  • *Designer* kullanıcısına yanıt
    Bizim de 57.Top.Tug.k.lığı /İzmir Bornova yazıyordu. Ancak 57. topçu tugay komutanlığının kapısından çevrildik. Buraya bedelliler alınmıyor denip hacılarkırına gönderildik. İkisi de aynı yer kısaca.

    57.TOPÇU TUGAYI İZMİR/BORNOVA BEDELLİ ASKERLİK



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ulex -- 19 Kasım 2018; 19:52:53 >
  • ulex kullanıcısına yanıt
    Hocam tecrübelerini yazdığın ve resmi eklediğin iyi oldu kafadaki sorulara cevap vermiş oldun, saol.

    Sonradan aklına gelen/eklemek istediğin bir şeyler var mı? Benim kafama ''Kapanmayan tuvalet kapıları'' takılmadı değil.

    Ayrıca kışa iyice girdik, şu yün içliklerden almayı düşünüyorum. Malum krem rengi oluyorlar sorun olur mu sence?
  • BusteID B kullanıcısına yanıt
    içliğin renginin önemi olmaz çünkü hiçbir şekilde görünme şansı yok. Aklınıza takılan olursa sorun, yardımcı olmaya çalışırım. Zaten ilave yapıyorum önemli birşey aklıma geldiği ya da sorulduğu zaman.

    Bazı kapılar kapansa da en ufak bi harekette kendini koyveriyordu



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ulex -- 20 Kasım 2018; 18:43:22 >
  • ulex kullanıcısına yanıt
    Kapılarda kilit yok mu? Kilitlenecek yeri varsa kilit götüreceğim yanımda ya da nalburlarda satılan maymuncuk gibi bir şey, o durum insanın canını çok sıkıyor.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi BusteID -- 20 Kasım 2018; 19:31:32 >
  • BusteID B kullanıcısına yanıt
    öyle sonradan kilit vurabileceğiniz bir yeri yoktu. Çokta dert etmeyin en fazla kapıya tıklayan oluyor. Ben kapanmayanların önüne fırça kutusunu koyuyordum.
  • 57. topçu tugayında bedelli askerliğimi bitirip dün evime geldim. hacılarkırı değil karargahın olduğu tuğsavul kışlasındaydım. hacılarkırı yazan arkadaşlar hacılarkırına gidecek. yazmayanlar tuğsavula.

    özetle: hasta olmaktan kaçarınız yok,, nurofen,, ateş düşürücü, ANTİBİYOTİK, vitamin gibi ilaçlardan bolca alın. merhem şurup hiç sıkıntı değil. diğerlerini de saklayarak vs sokun içeri hiç çekinmeyin. yasak olan herşey lafta yasak yakalanmadığınız sürece sıkıntı yok. yakalanmanız için de çok mal olmanız lazım.


    bere boyunluk götürün izmir nekdar soğuk olabilir ki demeyin rüzgarı çok betermiş deneyip gördük biz de. yanınıza alın yani haki renk bere boyunluk eldiven içlik.

    kahvaltılar tırt. bi gün önceden almış olduğunuz poğaçayla gidin bence kahvaltıya. kantinden 10lu meyve suyu alıp cebinizde gidin kahvaltıya. bir önceki günden artan ekmeklerinizi poşetleyip dolabınıza kaldırın sonraki gün kullanın. çünkü kahvaltıda ekmek istihkakı çeyrek ekmek ama herşey ekmeğe sürülecek şekilde veriliyor...

    öğlen akşam yemeklerinde karnabahar çıkma ihtimali %50. hatta bazen iki çeşit bile karnabahar çıkabiliyor. çavuşlardan yemekte ne olduğunu erken öğrenip duruma göre içtimadan hemen sonra kantine uçun.

    bizim koğuş 66 karşı koğuş 88 kişiydi.

    birinci kattaki koğuşların kaloriferleri yanmıyor. koğuşlar 16 17 derece max. soğuk diye camı açtırmayan gerizekalılar yüzünden hem soğuk hem de oksijensiz iğrenç kokan koğuşta yaşamak zorundasınız. benim için askerliğin en kötü yanı buydu. saydığım şafak o koğuşta kaç gece daha uyuyacağımdı...

    tuvaletler üst kattan damlatıyor. yani siz zıçarken üst kattaki bok sidik artık neyli suysa kafanıza damlıyor sürekli. duşlar da aynı şekilde. sıcak suyu bi şekilde denk getirebiliyorsunuz istekli olursanız ama üstten bok suyu damlıyor. ve ilk günden beridir söylememize rağmen yaptırmadılar.,

    duşlarda iki tane termosifon var. su 85 dereceden başlıyor 40 derecenin altı ılık su oluyor. yani iki kişi girdikten sonra ısınması için yarım saat civarı beklemek gerekiyor.




  • AtillaHuN kullanıcısına yanıt
    ulex kullanıcısına yanıt
    Ulex mukemmel bir ortam anlatmisken senin yazdigin tam bir kabus. kafaya bok damlamasi ne ya :)
    7 Ocak'ta gidecegim ben. Hacilarkiri yazmiyor sevk belgesinde. Ulex'te de yazmiyormus da bakalim sansa hangisi denk gelecek.

    Bir sorum da spor durumlarina. Isten gucten hala doktora gidemedim de sag omuz ve sag bacagim icler acisi. Sinav, barfiks gibi hareketler direkt yasak omuzum icin. Sag bacagimda meniskus problemi var, ayakta durabilmek icin ozel tabanlik aldim onla idare ediyorum. Gitmeden once doktora gitmeye calisacagim. Spor istirahati alanlar oldu mu bu sekilde rapor falan gosterip?

    Bir de yarim saatte 2 kisi, saatte 4, yat komutuna kadar 12 kisi dus aldi diyelim. 66 kisiydik demissin 5-6 gunde bir mi dus aldiniz?
  • sicknessss kullanıcısına yanıt
    ben 2 defa duş aldım sonra kafama bok damlıyor diye bir daha duşa girmedim kendi pisliğimle yaşarım daha iyi dedim. bizim katta da 66 değil 150 kişiydik. yani duşları 150 kişi kullanıyor.
    ulex'lerin celbinde bizim kışla bedelli almıyormuş herkesi hacılarkırına göndermişler. bizim celpte hacılarkırı ve tuğsavul ayrıldı. hacılarkırı yazanları oraya yolladılar. hiçbişey yazmayanları tuğsavula aldılar.

    spordan istirahat alırsın problem olmaz.
  • AtillaHuN kullanıcısına yanıt
    Öncelikle geçmiş olsun. Tuğsavula alınmadığımıza şükür ettim bunları okuyunca. Hacılarkırı mükemmel değildi ama bu kadar kötü de değildi. Ekmek sınırsızdı, yemeklerde çift karnıbaharı biz de bi kere görmüştük nitekim aynı yemekler geliyor. Tuvaletin damlama imkanı yoktu çünkü tuvaletin üst katında damlayabilecek mekan yoktu. Suda da sıkıntı olmamıştı. Isınmasını beklemedik desem yeridir. Gidecek olanlara Allah kolaylık versin bu soğukta.
  • AtillaHuN kullanıcısına yanıt
    Anladim. Eyvallah. cikinca hamama giderim artik. 18 gun gecer heralde bi sekilde. Komutanlar falan nasil tipler? En buyuk korkum 20-22 yasindaki biri gelip sov yapmaz umarim. cok iyi bir psikolojiyle gitmiyorum. icimden bir ses 18 gunde bitiremeyeceksin diyor

    Bir de emanet valiz meselesi, simdi izmirde pek kimsem yok, birine birakayim desem esas cep telefonumu, cuzdanimi falan, orada olan tek arkadasim da benden 10 gun sonra askere gidiyor. o dedigim valizde birakabiliyor muyuz?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: sicknessss

    Anladim. Eyvallah. cikinca hamama giderim artik. 18 gun gecer heralde bi sekilde. Komutanlar falan nasil tipler? En buyuk korkum 20-22 yasindaki biri gelip sov yapmaz umarim. cok iyi bir psikolojiyle gitmiyorum. icimden bir ses 18 gunde bitiremeyeceksin diyor

    Bir de emanet valiz meselesi, simdi izmirde pek kimsem yok, birine birakayim desem esas cep telefonumu, cuzdanimi falan, orada olan tek arkadasim da benden 10 gun sonra askere gidiyor. o dedigim valizde birakabiliyor muyuz?
    herşeyinizi valize alın kilidi çakın sivillikte dursun. problem olmaz askeriyede durmasında.

    ben de çıkınca direk hamama gittim tüm kıyafetleri ayakkabıyı filan çöpe atıp yeni kıyafetlerle çıktım. 18 günde bitirirsin saçma sapan şeyler yapmadığın sürece. sana ne oluyosa 350 kişiye de aynısı oluyo o yüzden fazla şeyapmayın.

    20 22 yaşında saçma sapan asteğmenler var bu gerçek. çok yanlış durumlarda subaylar bunların ağzının payını veriyo ama askerde olduğunuzu unutmayın. uzun dönemlere filan neler yapıyolar.




  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.