Şimdi Ara

Adam gibi 12V Akü şarj devresi arıyorum.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
34
Cevap
4
Favori
15.227
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar, öncelikle herkese hayırlı akşamlar. Aracımın aküsü sanırım araç üzerinde tam olarak şarj olmuyor. Anladığım kadarıyla ve araştırdığım kadarıyla hiç bir araba aküyü tam olarak şarj edemiyor. Şarj cihazları bile 10 saatte edebiliyormuş en hızlı, sağlıklı ve sorunsuz bir akü için. Akülerin de çabuk ölmesinin sebebi de akülerin genellikle voltajlarının 12 ve 11 lere düşmesiymiş sürekli olarak.

    İnternette haddinden fazla akü şarj devresi ile karşılaştım. Herkes yapılmış devrelerde bir sürü sorunlar görmüş. Ne kadar düzeltilmiş Allah bilir.

    Şimdi sizlere sorum şunlar;

    #Akünün gerilimi yükseldikçe yani doldukça dolum akımı (dolum amperini) düşüren ve akü tamamen dolduğunda akü şarjını kesmeyen ama 0.1 amper ile şarj etmeye devam eden devreler mi sağlıklı bir akü için yoksa;

    #Akü 14.4 volt'a ulaştığında float şarj denen bir olay varmış onu yapan devreler mi daha sağlıklı. Bu devreler sanırım akımı tamamen kesiyormuş. Hafiften boşalmalar olduğunda yeniden şarj ediyormuş. %75 doluluk oranından sonra darbeli şarj denen bir olay uyguluyormuş, artık ne demekse bu olay.

    Benim elektronik bilgim sıfır. Şemaları falan okuyamam. Ufak tefek elektronik işlerini halledebilen bir arkadaşım var. Resim okuyabiliyor ama nerde ne kullanılır ya da kendisi istediği bir projeyi kendisi yazıp çizip biçemez. Hazır olanı yapar yani.

    Bugün bir şema buldum gösterdim. 12V 180VA Trafo gerekiyor projede. Bu trafodan başka trafo ile de çalışmaz bu devre dedi. Yani atıyorum elde 24V 200VA trafo var bu trafo uymazmış projeye. Dedim dirençler falan bunun değerlerini düşürüp 12V 180VA alcak şekle getirip proje çalıştıramas mıyıs ya da projenin özellikleri hariç 24V 200VA trafo ile 12V 10A şarj ünitesini yapamas mıyız dedim, yapamayız dedi. Arkadaşlar trafolar aşırı pahalı.

    Hem uygun fiyatla hem de kaliteli güzel bir cihas yapmak istiyorum kendime. Bütün Elektronik ustalarıma ve üstadlarıma sesleniyorum. Lütfen bana yardımcı olur musunuz? Bunu illa kendim yapıcam. Almayacağım. Yapamazsam ölürüm yine içimde dert olur bu devreler. İlla ki kendi toplamış ve yapmış olduğum bir şeyi kullanmak istiyorum. Sanırım Laptop adaptörü iş görmüyormuş ya da görür belki ama gördürcek hakiki bir elektronik ustasının yardımına ihtiyacım var.

    Vakit ayırıp, okuyup, yardımcı olan, yorum yapan, tüm arkadaşlara şimdiden teşekkürlerimi sunuyorum.







  • Bu devre benim kafama yattı biraz,,, float ve full şarj seçim anahtarıda var,, ben bu şemada sonuçta her iki durumdada akım kesiliyor,, 14v a ayarlarım,,, canım sıkılırsa 13.5v seviyesinde devamlı aküde kalır veya 14v da,,, canım isterse, aküyü 14.4v şarj edip, bir kenara koyarım,, mutkala ölçü aleti AVO metre gerekir... hatta sadece voltaj izlemek için sistemde votmetre bağlı olması yeterli,, çünkü akü kullanılırkende 11v un altına düşmemeli..
    http://www.catamaranvega.com/elektro/docs/charger.html 2n3055 yerine plastik klıf başka uyumlu transtör (2sc5200) kullanılabilir,

    19v leptop şarjı 3-4A verir,,, kullanılabilir,, sizde trafo veya güç kaynağı varsa onun değerlendirmesini yapabiliriz.

    Bende aynı şekil buna benzer devre yaptım >https://store.donanimhaber.com/cb/ed/65/cbed65771e550e436261a624c94bbaab.gif
    12v 7a akümde devamlı 14v da bağlı, evde masa aydınlatması için kullanıyorum aküyü veya elektrik giderse,, 19v leptop şarzımdan paralel besleniyor... tabi bu devre 1A, araç aküsü için 5 ile 10a arası gerekir.
    Bendeki devrede akünün dolduğuna dair ışık var, sizin devreyede öyle birşey uyarlansa iyi olur diyeceğim ama, basit bir voltmetre daha şık durur,, ben çinden 5tl ye aldım 3-4 tane,,, birisi arabada bağlı

    Bizim araçta şarz dinamosu 14.4v veriyor,,, bende yanlış takılan şarj dinamosundan çok sıkıntı çektim, meğerse verdiği güç arabanın harcadığına yetmiyormuş, taktı elektrikçi sağolsun orjinal dinamo, araba Maşallah hem çalışma bakımından hemde güç bakımından kendine geldi .... Takip.....

    Veya 24v trafonuzmu var,, yarım doğrultmada 12v yapar diye hatırlıyorum, çıkışınada kondansatör atınca Ac 12v olur size DC 16v,,, bunada 2 adet 5a seri diyot bağlayınca 16 - 0,7- 0,7 = 14.6v .. buyrun size devresiz akü şarjı,,, fakat akünün voltajını takip etmelisiniz mutlaka, akü kutuplarında 14v u geçince sistemi ayırmanız gerekir.
    Yukarıdaki devrelerde ise , transtörler otomatikmen ayarlanan çıkış gerilimine geldiğinde şarjı kesiyor.

    Veya 24v luk trafo size Dc de, 33v Dc verir,, siz bu trafoyu bobinajcıda açtırıp, tekrar 12v Ac olarak sardırırsanız, size 16v Dc verir,, fakat akü şarj devreleri genelde 18v ile çalışır, siz 13v sardırırsanız, işinizi görür..

    Hangi sistem aklınıza yatarsa



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Emin-Firtina -- 6 Ocak 2017; 18:37:29 >




  • ASiL35 kullanıcısına yanıt
    Zayıf kalır, kararlı ve anlık göstergeli olabilir fakat 60a aküyü görmez bile görsede kısadevre olarak algılar
  • Evet benim devre 60A akü için zayıf kalır.
    Zaten 10 Amper ve daha altı aküler için tasarlanmış.

    Akü şarj cihazı için 12V AC çıkışlı bir trafo alacaksanız sakın almayın.
    En azından 15V veya 17V AC verebilen bir trafo olmalı.

    Yüksek kapasiteli akü şarj etmek istiyorsanız güzel ve uygulaması kolay bir devre var aslında.
    Hatta yakında bir tane yapacağım bundan fakat orijinal baskı devresinin net bir çizimi yok ayrıca yollar çok ince entegre ayakları arasından geçen incecik yollar işi daha da zorlaştırıyor.
    Oturup sıfırdan bunun bir benzerini çiziyorum ama daha bitmedi. Şemanın aslına sadık kalarak pcb de değişiklik yapıyorum böylece ütü ile çok rahat basılabilir hale gelecek.
    Trafo olarak da yüksek akımlı 2x7,5V AC çıkışı olan bir ups trafosundan ve kutusundan faydalanılacak.

    Söz konusu devrenin linki;http://320volt.com/10ah-200ah-aku-sarj-devresi-buz11-cd4013/http://serwis.avt.pl/manuals/AVT2715.pdf



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kukubara -- 7 Ocak 2017; 3:30:3 >




  • İşte beklediğim buydu, bu işten ciddi düzeyde anlayan çok insan var forumda. Arkadaşlar, şarj etmek istediğim akü 105Amper kapasitede. Akü şarj olurken, ne kaynama olacak ve fokurdayacak, ne de çok hızlı şarj edip aküyü öldürecek. Ya da şarjı dolduğu halde halen şarj etmeye devam etmemeli. Darbeli şarj denen olay la float şarj denen olay gerçekten akü için çok sağlıklıymış sözde. O kadar çok devre var ki hangisi kullanılabilir kafam karışıyordu ama en son bu kaptanın devresi aralarında en güzel ve detaylı olan olarak kafama yattı. Ama sorun şu ben her gün bir sürü akü şarj eden birisi değilim. Trafo zaten dünyanın parası. Hem çok kararlı hem de çok performanslı ve uzun ömürlü şarj edecek, aküye zarae vermeyecek güzel bir devre yapılabilir aslında. Bir çok insan var burada. Herkes bildiğini paylaşsa ve karşılaştırsa, birbirlerine eklemeler yapsalar çok başarılı bir şarj ünitesi yapılabilir. Sene olmuş 2017 halen düzgün bir şarj ünitesi yok. Ve ya şeması yok. Dünyanın parası bir cihaz.



    Bu kaptanın aletini nasıl ucuz yolla yapabiliriz üzerinde oynayarak? 18v 180VA trafo inanılmaz pahalı ve bulunmuyor. Elde ki imkanlar ile nasıl buna uyarlarız? İlla bobin mi sardırmak gerekiyor 24v trafoya? O zaman 10Amperi alabilir miyiz? Ya da başka şekilleri var mı bu işin arkadaşlar? Paylaştığınız devreler arasında hangisi en stabili ve baş ağrıtmayacak olanı? Otomatik şarj kessin ya da float yapsın dolsa bile 0.1 amper ile sürekli akım yollasın. Anladığımdan değil bazı yerlerde öyle yazıyor. Float mı sağlıklı yoksa şarj edip durması mı tekrardan şarjı biz başlatana kadar? Hangisi akünün ömrünün uzun olması için iyidir acaba? 105 Amper akü ucuz değil. Ya da daha düşük amperler de ucuz değil.




  • Yok mu kimseler arkadaşlar
  • Arkadaşlar kimse neden cevap vermiyor acaba, koskoca forumda kimse yok mu anlayan ya da fikir yürütebilecek, yardımcı olabilecek
  • Her elektronikçi bütün elektroniği kapsayan teknolojileri bilecek diye kural yoktur ,branşları çoktur .
    forum üyeleri arasında açtığınız topiğe denk gelme ,veya bilgi paylaşmayı seven bir arkadaşa denk gelme durumu olacakki size yol göstermeye çalışsın .
    hem ucuz olsun hem iyi olsun diye bir şey yok .
    ne kadar iyi ve başarılı olabilmesi için kaliteli ve kusursuz mühendislik ile birleştirilmiş kompenanatlara sahip olması gerekir .
    aradığınız her kompenant bulunur , Türkiyede veya yoksa yurtdışından tedarik ile .
    benim bildiğim asitli aküler şarj kapasitelerinin %10 değerinde akım ile şarj edilirse sağlıklı olurlar . hızlı şarj kaynama yapmaya ve akünün ömrünün kısalmasına neden olur . 12V aküler için 14.4 volt veya 13.8 volt uygundur . sağlıklı aküde bu voltajlara ulaştığında akımı keser , bazı akü şarj cihazlarında sürekli bağlı olduğunda akü şarj kaybedeceği için yazdığınız gibi arasıra tetik voltajı verir . aküyü kullanıma hazır tutar .

    Madem çok elektronik bilginiz yok , devre şeması bulsanız bile bunu icra edecek durumunuz yok , tavsiyem Bosch veya Black Decker markaların üst kalitede şarj cihazlarını satın almanız .
    Yok yalnızca arasıra kullanmadığım için boşalmış akümü şarj edeceğim ,aracımın zaten alternatörü sağlam gerekli şarjı sağlıyor derseniz ,pahalı şarj cihazlarına gerek yok .Akünün alternatörün konjoktörü gereken işlemi yapıyor .

    Aracınız akünüzü şarj edemiyorsa ,aracınızın konjöktörüne baktırınız , alternatörünüzde arızalı olabilir .



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi elektürükçü -- 8 Ocak 2017; 14:59:31 >




  • Eğer elektronik bilginiz ve tecrübeniz yoksa hazır alın yoksa hüsrana uğrarsınız
    yaparsınız doğru ayar yapamazsanız sağlıklı çalışmaz veya ufak bir hata yaparsınız çalışmaz günlerce uğraşırsınız şevkiniz kırılı.
    şunları bir inceleyin isterseniz

    https://tr.aliexpress.com/wholesale?catId=0&initiative_id=AS_20170108041112&SearchText=lead+acid+battery+charger
  • Sayın elektrükçü'ye aynen katılıyorum.

    Ben yine de sizin yapabileceğinizi tahmin ettiğim bir devre resmini paylaşıyorum.
    Kardeş(emirhancakir),web'den okuduğunuz yalan yanlış kafa karıştıran bilgilerden yola çıkıp şarj ünitesi yapmayın,zaten yapamazsınız.Zorluğundan değil ağzı olan konuşuyor,1 doğruya 10 yanlış ekleniyor.Bu yanlışlar sonucu emek verip yaptığınız devreden umduğunuzu bulamayınca hayal kırıklığı oluyor.
    İnanın anlatmaktan artık gına geldi.Ama faydalı olabilmek adına diyorum ki;arkadaş bu paylaşacağım devre yi yaparsan işini ziyadesiyle görür.Kolay ve uygun maliyetle yaparsın.Voltaj kontrolu RV1 çok turlu pot'u ile yapılacak.Daha yüksek akım için IRF4905'i 2 adet paralel kullanın,garanti olur.Yaklaşık 18-20A max. kapasiteye çıkar,size 105AH akü şarjı için fazlasıyla yeter.
    Açıkça anlaşılması adına devreyi geniş alana serdim ki,karışık görünmesin.

    Bu paylaşacağım devreden daha kolay bir devre bulamazsınız.Bunu yapmaya bilgi ve tecrübeniz yetmeyecekse hazırını alın,uğraşmayın.Haa daha kolay devre nasıl olur?Küçük akü şarjında(7AH akü? seri regüle devresi idare eder ama sizin 105AH akü de seri regüle soba gibi çalışır.Kolay gelsin.Adam gibi 12V Akü şarj devresi arıyorum.




  • Sonradan eklemek istedim;
    Bu devre sağlam bir aküyü ideal ve uygun zamanında şarj eden,akü dolduğunda ayar edilen max. voltajda kalan ama akünün sağlığı için istenilen tampon şarja da mili amperler düzeyine inse dahi devam eden sağlıklı sağlam bir devredir.Tampon şarj demek dolu akünün devamlı dolu kalmasını ideal akımla sağlayan şarj demektir.Max. şarj voltajı;
    sulu akü=13,8-14V,,,,kuru akü=14-14,1V,,ve jel akü=14,3-14,5V max. voltaj sınırlarıdır.İşte bu devre ile max. voltajı 13,9-14V gibi ayar edildiğinde,,sulu yani araç aküleri için ideal ayar yapılmış olur.
    Gerisi akünün işidir,,evet gerisi akünün işidir..Akü doldukça iç direnci yükselecek çekeceği akım düşecektir.

    Önemli bir not=Güç kaynağı voltajı 17-18Voltu geçmemeli,güç kaynağını korumak ve aküyü de aşırı akımla şarja başlamayı engellemek için çıkışa(IRF4905 2 nolu uç sonrasına)seri bağlı 1 adet 55Watt far ampülü bağlamanızı tavsiye edeyim.Kısaca bu far ampülü;wattlı direnç işlevi görecek,kaynaktan aşırı akım çekmeye izin vermeyecek...




  • Hocam bilgileriniz ve paylaşımlarınız çok güzel .fakat ben arkadaşa derim ki taşıma suyuyla değirmen dönmez . Aracının elektrik tesisatını gözden geçirtsin . Aküsünü tam şarj etse ne olacak tek marşta yine gücünü kaybedecek .

    Akü , akü başı ,Kabloları ,Alternatör ,alternatör kayışı ,konjoktör , bazı araçlarda alternatörü avare çalıştıran gerektiği zaman devereye giren kasnak . tek tek incelenmeli . Şarj olmayan akümü olurmuş yaww
    Not : kafası çalışan ustaya
  • quote:

    Orijinalden alıntı: elektürükçü

    Hocam bilgileriniz ve paylaşımlarınız çok güzel .fakat ben arkadaşa derim ki taşıma suyuyla değirmen dönmez . Aracının elektrik tesisatını gözden geçirtsin . Aküsünü tam şarj etse ne olacak tek marşta yine gücünü kaybedecek .

    Akü , akü başı ,Kabloları ,Alternatör ,alternatör kayışı ,konjoktör , bazı araçlarda alternatörü avare çalıştıran gerektiği zaman devereye giren kasnak . tek tek incelenmeli . Şarj olmayan akümü olurmuş yaww
    Not : kafası çalışan ustaya

    Teşekkür ederim.
    Kesinlikle haklısınız hocam.Zaten aracın şarj düzeni iş görmüyorsa,,nereye kadar böyle devam edebilir ki?

    Günümüz araçları,,rolent de bile şarja devam ettiğine göre,,,o aracı bir ustaya göstermek, tamir ettirmek en doğru olanıdır.




  • emirhancakir kullanıcısına yanıt
    Cevaplar yazılıyor işte, kimse olmasa nasıl olacak,

    Değerli Ustalarda gelmiş..



    Ne istiyorsunuz tam olarak, bildirime tıklayınca, elinize hazır devremi gelsin



    Aküyu evde çok güzel sarz ettiniz diyelim; arabaya bagladiginiz anda harcanacak, araç düzgün şarj etmiyorsa, hine aynı sorun ortaya çıkacak, çok önemli noktaya değinilmiş.
  • Başımdan geçen olayı anlatayım kısaca .
    2006 model ford connect aracım vardı ,araç dağda kaldı ! evet dağda ,köy yolunda , traktör yardımıyla şehire kadar indirdim . tek marşta çalıştı !. servise gitmek farz oldu dedim , servise giderken gösterge paneli çalışmadı . servis paneli garantiden değiştirdi basit bir kontrol ile bir şey yok diye servis savdı . eve geldim DMM problarını aküye değdirdim 17 volt civarı gösteriyordu , servise tekrar gittim , alternatör değişti . elimde prob tekrar ölçtüm yine 17 v
    olmamış dedim , akla gelebilecek herşey değişti ,elektrik şarj ünitesi ile ilgili . tekrar 17v . dedim olmadı . yapın bunu . Birşey olmaz dediler . dedim ki dağda bayırda gece vakti gündüz vakti kalırsam söverim . söv dediler .
    ya bunu bana yapacaksınız yada yeni araba vereceksiniz araç 10 bin küsürde 1 yıllık . gider ford fabrikasının önünde yakarım . satsan kime satacaksın ,alana yazık .
    yurtdışında yaşayan çok iyi oto elektriğinden anlayan arkadaşımla görüştüm . beyin e format attır dedi .
    servise gittim format atın dedim . ne alaka dediler . siz atın dedim .
    format atıldı ,araçtaki anormal şarj durumu çözüldü ,gariptirki çekişi bile arttı , şaşırdılar servistekiler . bilginiz eksik yeni bir şey öğrendiniz dedim .

    sizin aracınızda'da buna benzer sorun bile olabilir .veya çok basit bir sorunda .




  • quote:

    Orijinalden alıntı: elektürükçü

    Her elektronikçi bütün elektroniği kapsayan teknolojileri bilecek diye kural yoktur ,branşları çoktur .
    forum üyeleri arasında açtığınız topiğe denk gelme ,veya bilgi paylaşmayı seven bir arkadaşa denk gelme durumu olacakki size yol göstermeye çalışsın .
    hem ucuz olsun hem iyi olsun diye bir şey yok .
    ne kadar iyi ve başarılı olabilmesi için kaliteli ve kusursuz mühendislik ile birleştirilmiş kompenanatlara sahip olması gerekir .
    aradığınız her kompenant bulunur , Türkiyede veya yoksa yurtdışından tedarik ile .
    benim bildiğim asitli aküler şarj kapasitelerinin %10 değerinde akım ile şarj edilirse sağlıklı olurlar . hızlı şarj kaynama yapmaya ve akünün ömrünün kısalmasına neden olur . 12V aküler için 14.4 volt veya 13.8 volt uygundur . sağlıklı aküde bu voltajlara ulaştığında akımı keser , bazı akü şarj cihazlarında sürekli bağlı olduğunda akü şarj kaybedeceği için yazdığınız gibi arasıra tetik voltajı verir . aküyü kullanıma hazır tutar .

    Madem çok elektronik bilginiz yok , devre şeması bulsanız bile bunu icra edecek durumunuz yok , tavsiyem Bosch veya Black Decker markaların üst kalitede şarj cihazlarını satın almanız .
    Yok yalnızca arasıra kullanmadığım için boşalmış akümü şarj edeceğim ,aracımın zaten alternatörü sağlam gerekli şarjı sağlıyor derseniz ,pahalı şarj cihazlarına gerek yok .Akünün alternatörün konjoktörü gereken işlemi yapıyor .

    Aracınız akünüzü şarj edemiyorsa ,aracınızın konjöktörüne baktırınız , alternatörünüzde arızalı olabilir .

    Tabi ki hem ucuz olsun hem kaliteli olsun diye bir kaide yok. Ama ne demişler, akıl akıldan üstündür. Birisi çıkar, daha farklı devreler, şemalar kullanarak, farklı güç kaynakları ile hem daha düşük maliyetli hem de daha stabil ya da daha yüksek maliyetli ve daha da kötü bir şey çıkartabilir ortaya. Amaç burda herkesin fikirlerini ve bilgilerini ortaya koyup, güzel bir şey çıkartılması. Aracımı da sürekli kullanmadığım için ister istemez ufaktan ufaktan boşalıyor aküsü. 2 hafta tamircinin kapısının önünde yattı ve akü 12V gözüküyordu. Direk aküyü araçtan söktüm marş basmadan ve arkadaşımın Mazda 323 ünde 1 saat rolanti de şarj ettik ve 12.75V a yükselmişti. Araca takıp marş basmıştım. Aracım şarj ediyor, ama oldu da boşalırsa kimselere muhtaç kalmamak için evde şarj etmek istiyorum. Durumum o kadar kaliteli aletler alacak kadar iyi değil. Devreyi de yapamam diye bir şey yok. Anlamasam da öğrenirim ve yaparım. Plaket in üzerine asit falan kullanıldığını ve ütü yapıldığını mesela öğrendim devrenin toplanması için. Kendim yapmıyacağım. Şemaları okuyup, icra edebilen bir arkadaşıma yaptıracağım. Kendisi sıfırdan bir devre yaratamaz ancak gördüğünü de sorunsuz icra edebilir. Değerli yorumunuz için teşekkürler.




  • malisert32 kullanıcısına yanıt
    Yazdığınız bunca yazı ve eklediğiniz devre için çok teşekkürler. Evet, aynen dediğiniz gibi oluyor. Bir sürü devre var ama bilgisi olanlae altına yorum yapmışlar. Bu devre baştan aşağı hatalı, sadece şunu değiştirseniz bile düzelmez vs.. vs... Allahtan yapıp da çalışmamazlık sorunu yaşıyacağım bir devre ile karşılaşmadım da deneyip hüsrana uğramadım. O yüzden konu açtım, sağlam ve çalışan bir devre için. Bu vermiş olduğunuz devre de amper için belirttiğiniz devre nin amperini nasıl 10A e sınırlayacağım peki? Çok turlu pot u ile akım da ayarlanabilir mi? Ayarlanırsa nereye koyulmalı? Çok teşekkür ederim güzel yorumunuz için hocam.
  • emirhancakir kullanıcısına yanıt
    10A ile sınırlamak,, benim düşüncem 16-18v arası 10A Dc güç kaynağı kullanmanız olur..



    Arabada anfi varmı, veya giderken yüksek güç çeken baskabir cihaz...



    Durduğu yerde akım çeken (teyp-alarm sistemi gibi etkenler) gereğinden fazla tabi.



    Sonuç hine yukarıdaki bahsedilen (araç dahili şarj sistemi olayın merkezidir)..



    Sarj ediyor Abi derler; fakat güç düşük olabilir...
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.