Şimdi Ara

Adam gibi 12V Akü şarj devresi arıyorum. (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
34
Cevap
4
Favori
15.199
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Emin-Firtina

    10A ile sınırlamak,, benim düşüncem 16-18v arası 10A Dc güç kaynağı kullanmanız olur..



    Arabada anfi varmı, veya giderken yüksek güç çeken baskabir cihaz...



    Durduğu yerde akım çeken (teyp-alarm sistemi gibi etkenler) gereğinden fazla tabi.



    Sonuç hine yukarıdaki bahsedilen (araç dahili şarj sistemi olayın merkezidir)..



    Sarj ediyor Abi derler; fakat güç düşük olabilir...

    Aracın bir resmini görseniz, siz de araca masraf yapmak istemezsiniz gerçekten :) Araç bana iyi denildi ve ben de al dedim. O şekilde alındı. Ama araç bildiğiniz harabe. Eskiden amfi ve müzik sistemi varmış araçta. Her yer kablo dolu. Alarm yok. Sadece merkezi kilit var. Bir de teyp. Çakmaklık girişinden de QC2.0 destekli şarj cihazı kullanıyorum o kadar. Aracın aküsünü yiyecek hiç bir şey yok araçta. Sadece kalorifer aküyü zorluyordur zorluyorsa ki o da zaten araç çalışırken çalışıyor. Kapalıyken çalıştırmıyorum. Aküyü şarj ediyor araç ama bazen akü zor marş basıyor. Benim anladığım kadarıyla Alternatör (şarj dinamosu) tam anlamıyla şarj edemiyor. Zaten edindiğim bilgilere göre boşalmış bir aküyü bir araç tamamen full dolduramazmış. Atıyorum günde 10 defa marş basıyorsunuz. Ben basıyorum şahsen. Aracı çok kullanıyorum. Aküyü bayağı bir zorluyor tabi ki marş basmak. Araç alternatörleri 2A akım ile şarj ediyormuş internet üzerinden edindiğim bilgilere göre. Çoğu araç için bu geçerliymiş, Mercedes hariç. Mercedes 3-4A ile ediyormuş 90A aküsünü. Aracım da ki akünün de büyük kullanılmasının sebebi sanırsam önceden müzik sistemi kullanmalarından. Herkes bunu söyledi elektrikçi ve tamircilerin. Marş basmayı kolaylaştırır ama sırf bunun için kimse 105A akü koymaz dedi herkes. Amfi kablosu dahi akünün yanında boşta duruyor, araç içi zaten tesisat kablolarından geçilmiyor. Kontak kapalı iken araç gram elektrik almıyor aküden. Elektrik tesisatı ile inanılmaz derecede oynanmış ama kaçak akım hiç yok Allah'a şükür. Sadece soğuktan akü boşalıyor. Uzun süre kullanmazsam 2-3 gün sonra zor basıyor marşa ama basıyor. Araç üzerinde bitmiş ya da bitmemiş gündelik olarak sürekli şarj olan aküyü tam manasıyla şarj etmek için aracın ne kadar çalışması gerekir sizce 2A ile şarj etme olayı doğru ise? Hiç bir zaman aküyü tam dolduramayacaktır. Kiralık olan şirket aracı 2.yılını doldurmadan aküsü ölmüştü. Günde kaç defa marş basıyordu allah bilir... o kadar çok boşalmaya ve ufak ufak dolmaya haliyle akü ölmüştü. Değerli yorumunuz için teşekkürler Emin bey. Sanırım bu bölümde ki en tecrübeli kişiler siz, Mehmet ali bey sanırsam. Her konu da herkese yardımcı olmaya çalışıyor ve bir şeyler üretiyorsunuz.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: emirhancakir

    Yazdığınız bunca yazı ve eklediğiniz devre için çok teşekkürler. Evet, aynen dediğiniz gibi oluyor. Bir sürü devre var ama bilgisi olanlae altına yorum yapmışlar. Bu devre baştan aşağı hatalı, sadece şunu değiştirseniz bile düzelmez vs.. vs... Allahtan yapıp da çalışmamazlık sorunu yaşıyacağım bir devre ile karşılaşmadım da deneyip hüsrana uğramadım. O yüzden konu açtım, sağlam ve çalışan bir devre için. Bu vermiş olduğunuz devre de amper için belirttiğiniz devre nin amperini nasıl 10A e sınırlayacağım peki? Çok turlu pot u ile akım da ayarlanabilir mi? Ayarlanırsa nereye koyulmalı? Çok teşekkür ederim güzel yorumunuz için hocam.

    Bende teşekkür ederim.
    Amper sınırını araya takacağınız far ampülü yapacak.

    Yok 2 amper şarj eder yok mercedes 4 amper şarj eder külliyen yalan bir bilgidir.Olurmu hiç öyle şey? Konjektör akü voltajına bakar ve devamlı voltajı 13,8-14 Voltlarda tutmaya çalışır.Ör;Gece yolda gidiyorsunuz farlar açık,,hava sıcak,klima da açık olsun,,sarfiyat 35-40 amper tahminen kabul edelim.İşte bu sarfiyatı komple alternatör temin eder,aküden hiç akım çekilmez.Sarfiyatı çoğaltalım,araba yeterli devirinde çalıştığı sürece aküden sarfiyat sıfırdır,çünkü sarfiyat çoğalıp akü voltajı düştüğünde üretim de konjektör kontrolunda artar,konjektör artırmasını ister.Buna göre uyartım akımını açar.Eğer ki aküden sarfiyat oluyorsa zaten sizin şarj sisteminde(alternatör-konjektör vb) bir sıkıntı,arıza var demektir.

    Bir örnek;kendi aracım marşa basarken 116amper akım çekiyor araç çalışır çalışmaz akü voltajını hemen yükseltmek adına 30 amperden başlayarak şarja başlıyor,15-20 saniye içinde şarj akımı 1-2 amperlere düşüyor.Neden?çünkü akü doldukça üretimi düşürüyor.Yok % 10 fazlası zarar yok 2 amper ile üretmeli bilgileri asılsız,yanlış bilgilerdir.60AH aküye 30 amper şarj akımı basmaya başlıyor,% 10 safsatasına göre benim akü patlaması,2 günde bozulması lazım değilmi?Oysa önceki akü,,aracı ben aldığımda üzerinde vardı 4 yıl da ben kullandım.
    Şimdi ben web'de gezen yanlış bilgileremi inananayım,yoksa gözümle gördüğüme mi?

    Neyse kardeş tavsiyem;aracı çalıştır, bir multimetre ile akü voltajını devamlı ölçerken yani multimetre açık olsun,sinyalları aç voltaja bak,,far lambalarını aç voltaja bak,,eğer voltaj 13,7 Volt aşağısına düşüyorsa şarj sisteminde kesin problem var.

    O problem yok diyen tamirciyi bırak yeni kaliteli işi bilen bir tamirci usta bul.Ben zannediyorum ki problem;alternatör içindeki kömür dediğimiz fırçalar bitmiştir.Bu fırçalar uyartım akımını aktarır,bitti ve aktarmıyorsa alternatör maalesef üretemez,şarj edemez,,sarfiyatları karşılayamaz.Haydi hayırlı günler.
  • marş basma olayının hemen kısa sürede sona ermesi için,, motor ateşleme sistemininde büyük önemi vardır...
    Buji - platin - meksefe - buji kabloları ve kontaktan bobine gelen kablo yenilenir bakımlı olursa. 4 marş devrinden, 2 marş devrine inse kardır..
  • emirhancakir kullanıcısına yanıt
    Ben kaptanın devreyi bu gün yaptım.



    Elimde 12V 28A kuru akü var.
    Boşta 12,36V veriyor.

    2x15V 150W lık trafo kullandım.
    Yalnız devrenin verdiği gerilim 13,10V DC'yi u geçmedi. Yapacak arkadaşlara tavsiyem 15V kondansatörsüz yeterli olmuyor.
    Bende Köprü çıkışına 2200uF 35V kondansatör bağlayınca 20V a kadar çıktı.

    Denildiği gibi Full Şarj trimpotunu 14.4V 'a ayarladım, Voltaj giderek arttı ve 15.10V'da sabitlendi ve 0,56ohm 5W lık taktığım direnç ile ilk başlarda 1,7A ile başlayıp voltaj 15.10'da sabitlendiğinde ise 1,1A'e kadar düştü. 2 tane 2N3055 i paralel bağladım ve sigara paketinden biraz daha küçük soğutuculara ayrı ayrı bağladım, sağlam ısınıyorlar. Köprüde sağlam ısınıyor.

    ELimde UPS var. 2A max. çıkış veren. Birde onu bağlayacağım, Voltajın 14.4Vu geçmesi normal mi diye bakacağım.

    Daha önce Arabamın aküsünü Galerici arkadaşımdan ödünç aldığım her galericide olan standart akü şarj cihazı ile şarj ediyordum. İçerisinde hiç bir elektronik devre bulunmayan sadece köprü diyot ve Ampermetre ve Trafo olanlar ile şarj ediyordum. Onda da Gerilim 15V'u geçiyordu.

    Birazdan UPS ile deneme yapıp sonucu yazarım.

    *********************************************EDİT**********************************************

    UPS ile deneme yapamadım, Daha garantisi bitmemiş, o yüzden açamadım.

    İkinci denemeyi Aracımın BOSCH 60A aküsü ile devam ettim.
    Boştaki Gerilimi: 12,34V

    Kaptanın Devresi Yine 14,40V'a ayarlı.

    13,60V'a kadar hızlı şekilde gerilim yükseldi,

    12,6V 0,33ohm luk dirençle 2A
    12,7V 0,22ohm luk dirençle 3,1A
    13,6V 0,22ohm luk dirençle 3A
    15,2V 0,22ohm luk dirençle 2,5A

    15,24V ta kapattım. Sabah akü dinlendiğinde boşta 12,51V ölçtüm.

    12,51V 0,22ohm luk dirençle 3A
    15,32V 0,22ohm luk dirençle 2,5A
    15V 0,33ohm luk dirençle 1,8A
    15,4V 0,22ohm luk dirençle 2,4A Aküden kaynama sesleri geliyor. Akım 1A den düşük ise normal bir ses var.
    14,3V 0,56ohm luk dirençle 0,87A
    14,4V 0,56ohm luk dirençle 0,87A
    14,6V 0,56ohm luk dirençle 0,84A

    Bu ölçümleri yaparken de;
    Yazdığım Gerilim değerleri, Şarj devresi bağlıyken akü kutuplarından yaptığım ölçümler.
    Akım değerleri ise, Multimetre ile seri şekilde yüne akü kutbundan. Malum, akım ölçmek için kutup'un bir tanesini şarj devresinden ayırınca 5-6 saniyelik bir zaman geçiyor, tekrar bağlamak için. Bu esnada akü voltajı düşüyor. Bu nedenle de yazdığım akım değerleri 1 dakika geçtikten sonraki, akü voltajının toplarlanması için verdiğim süre sonundaki değerler.

    ************ Akım ölçerken, aynı anda başka bir Voltmetre bağladığımda ise, 14,6V olması gereken gerilim değeri, 13,9 olarak görünüyor. Ampermetreyi çıkartıp, voltajı ölçtüğümde yine 14,6V oluyor.

    Ben bir şey anlamadım.
    Sanıyorum Kaptanın devre Akım sınırlamasını tam olarak gerçekleştiremiyor.

    0,56ohm luk direnç ile max. 1A görülüyor. Bu ise gerçekten şarj için uzun bir süre istiyor.
    En az 3A olmalı ki, tam boş aküyü 20 saatte doldurabilsin.
    Bu seferde Gerilim 15,5V 'a ulaşıyor. Haliyle de aküden kaynama sesleri geliyor.

    Benim bildiğim Sulu akülerde max şarj etme gerilimi 14V
    Kuru akülerde max şarj etme gerilimi 14,4V
    Jel akülerde max şarj etme gerilimi 14,8V

    İstediğim durum ise; 14,4Vu geçmeyip, 3A alabilmek.
    0,22ohm 11W'lık direnci takıp, Kaptanın devrenin çıkış gerilimini 12,5V'a ayarlayacağım.

    14,4V 0,22ohm luk dirençle 0,9A

    Bu arada araba aküsü denemelerle toplamda 3 saat devreye takılı durdu. Malum ki dolduğu söylenemez.

    Yardımcı olabilecek var ise yardımlarınızı bekliyorum arkadaşlar.

    Bir sorum daha olacak.

    Bu şarj işlemi tam olarak şöyle mi olmalı;

    Diyelim ki araba aküsü 11,5V a düştü. Marş basmıyor. Biz 14,4V veren trafo, köprü diyot ve kondansatör elemanlarıyla yapılmış bir DC gerilim kaynağına sahibiz. Diyelim ki 100W gücünde olsun bu trafo.

    Max sabit 14,4 Volt luk gerilimi, aküye bağlayacağız, akü ilk başlarda boş olduğu için 5-6a çekecek, sonra Gerilim yükselip, Akım düşecek. Taki, mA seviyelerine düştüğünde, akü 14,4V civarında olacak.

    Olay bu mudur?

    Bu fotoğraflar ise yukarıdaki bahsettiğim galerici şarj cihazı

    Adam gibi 12V Akü şarj devresi arıyorum.


    Adam gibi 12V Akü şarj devresi arıyorum.


    Adam gibi 12V Akü şarj devresi arıyorum.


    Adam gibi 12V Akü şarj devresi arıyorum.


    Adam gibi 12V Akü şarj devresi arıyorum.


    Adam gibi 12V Akü şarj devresi arıyorum.


    Adam gibi 12V Akü şarj devresi arıyorum.




    Son olarak Kaptanın devreyi 13,5V 'a ayarladım. 0,56ohm 5W lık dirençle yarın saat içinde gerilim yine 14,4V açıktı. 0,7A akım çekiliyor. Tabi Bu değerler, yukarıda dediğim gibi tek tek ölçüldüğünde... Akımı bir multimetre ile ölçerken, diğer bir multimetre ile de gerilimi ölçtüğümde 0,7A ve 13,8V çıkıyor. Belki bu gerilim 14,4V a ulaştığında akü tam dolacak.

    Dolduğunu, ya akımın iyice düştüğünden, yada iki multimetre ile yaptığım ölçüm şekliyle voltaj 14,4V a ulaşırsa anlamayı umuyorum.

    Hiçbirinden emin olamazsam aküyü bir gece boşta bırakıp, dinlenmiş gerilimine bakacağım.
    Belki akım multimetreden dolanınca gerilim değeri düşüyor. Hangisi gerçek acaba?
    Bu şekilde 5-6 saat tutmayı planlıyorum.

    1 saat içinde 15V 'a ulaştı bende devreden ayırdım aküyü.

    Elimde bir başka 12V 28A kuru akü var. Boşta 12,24V veriyor.

    Kaptanın devreyi 13,5V 'a ayarladım. 0,22ohm luk dirençle 3A ile şarja başladı.
    Yarım saat sonra 1 saat sonra 14,8 olunca devreden ayırdım aküyü.

    Ben bu işten hiç bir şey anlamadım.

    Bu kez kaptanın devreyi 12V'a ayarlayıp 0,22ohm luk dirençle şarjı denedim, 13,2V ile 0,7a şarj etti.

    Başka bir şarj devresi aramaya koyuldum.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi termometre -- 22 Kasım 2017; 16:14:4 >
  • termometre T kullanıcısına yanıt
    Merhabalar, 2*15v Ac trafo çıkışı sadece köprü diyot ile doğrultuldugunda voltaj hine 14v olur ve bu şarj devresi için yetmez, köprü diyot çıkışına, kondansatör bağlandığı zaman voltaj 1.4 katına cikar ve DC çıkışınız 1.4 x 15 = 20v olur, aldığınız çıkış kondansatör ile daha temiz ve doğrudur değerler,,



    Akü sarz olduğunda max voltaj 14.4 v olmalı, 15v veya bu degeri geçmemelidir, ölçümlerinizi bu duruma göre ayarlayınız,,



    Akü kullanılırken 11v a kadar kullanılmalı ve bu değerin altına düşmemeli aku beslemesi kesilip, derhal şarj edilmelidir, İyi çalışmalar ...

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Emin-Firtina kullanıcısına yanıt
    Merhaba, İlgin için çok sağol dostum. Mesajı editledim, tekrar bakabilir misin?
  • termometre T kullanıcısına yanıt
    Evet, olay son iki satırdaki gibi olur,,
    akü boş olduğundan dolmak için ve dolum anında yüksek amper çeker, akü doluma ulaştığında, voltaj 14v ları görür, ilk başta 3-5A olan akım, akü dolunca 0.5 - 1A değerine düşer..

    baktınız işin içinden çıkamadınız, 15v trafonuza, köprü diyottan sonra 20-30amperlik , seri diyot ile voltajı 14v a düşer, bu şekilde akü şarjı olabilir, akü dolunca voltajı kesmez, aküyü ilk etapta yüksek amper ile şarj eder, ,,

    Ustaların önerdiği devreler, işlemleri otomatik yapar ve sonlandırır,
    bende 7a akü icin, lm317 kullanıyorum, 14v a ayarlı, leptop adaptörüne bağlı, aküde 14v u görmeye yakın amperi kesiyor,,
  • Emin-Firtina kullanıcısına yanıt
    Hocam hızlı cevap için çok sağol gerçekten.

    Şimdi yeni fotoğraflar yükledim. Bu ise, bahsettiğim Galerici şarj cihazı.

    1 ve 2. kademe dediği ise, trafonun primer sargısı ile ilgili, Giriş Voltajı ortalama 20V civarında artırıp azaltıyor anahtar. 220V yerine 200V giriyor trafoya.

    Ampermetreye paralel bağlı sargı ise, şönt sargı. Bilgiğimiz 2,5mm2 lik bakır telden 15 sipir.

    Köprüler de bildiğimiz KBPC5010 paralel bağlılar.

    Yalnız akü için kesinlikle sağlıklı bir şarj cihazı değil, Şarj işlemi bittiğinde bile, cihaz aküye bağlıyken akü kutuplarından yaptığım ölçümde 15,12V 0,4A ölçüyordum.

    Şarj esnasında ise Max 6A 'e çıkıp, 16V'a kadar çıkıyordu gerilim. Haliyle akü kaynıyordu. Şimdiki aküler tam bakımsız. Yani su ilave kapakları yok, fabrikadan presli geliyor, gaz çıkışı olmayınca da, akünün ömründen ömür gidiyor.

    Akücülere 10-20TLye aküyü şarj için veriyoruz, durum bunun aynısı, belki daha da kötü.


    O halde benim, 14,4V 5-6A lik, stabil bir güç kaynağı yapmam gerek. U/I karaktesistiği mantığına göre...
  • konu hortladı mı bilme ama şunları uğraşa uğraşa çalıştırdım bunlara bir bak seni çok iyi anlıyorum belki 100 tene devre yaptım acı tecrübeler yaşadım bir sürü para ve malzeme plaketlerin üzerinde gariban gariban yatıyor (bir ara hepsini sökecem) artık lm seri voltaj regülatörleri mi ararsın transistörlü devreler mi dersin opamplı yawrular mı istersin neler neler. ama tesadüf eseri yaptığım ve kayınpederin çardağına taktığım solar panele de kullandığım devre çalıştı. geçen uzunca bir süredir şarj da duran ve kullanılmayan akü tam dolmuş ve devreden hiç akım çekmemekteydi hayret!!! sonunda oldu mu? bence oldu gibi şükür devre basit iki dakikada delikli plakete döşe bak keyfine haa 105 amper aküyü biraz yavaş şarj eder geceden bırakırsın sabah alırsın ama akü kayamaz bozulmaz yaptığım devre şu an 60 amper aküyü şarj ediyor hemide 60 watt panel ile ve o kadar devreden sonra düzgün çalışan bir devre dur sana yollayım şemayı.Adam gibi 12V Akü şarj devresi arıyorum. buradaki zener diyot 12 volt takarsan devre maksimum 13.2 volt felan verir ama sulu aküyü 14.1 volt gibi bir şeyle şar etmen lazım onun yerine google a 12.4......9 arası bir zener hiç bulmassan 13 voltluk bir zener tak potansiyo metre ile çıkış voltajını 14.1 volta ayarla akü voltajı 14.5 felan olunca devre kapansın eger maddi durumun iyi ise birde hem voltmetre hemdi ampermetre görevi yapan dijital ölçü aletleri var satış sitelerinde onuda tak akünün durumunu izle bu devrede hepsi var flot şarj full şarj hepsi otumatik. voltaj regülatörünü lm 338k alacaksın ve fanlı bir soğutucuya bağlayacaksın unutma.
  • Konunun hortlaması güzel bir şey. Güncel ve güzel bir konu oluyor. Herkesin bilgi edinebileceği, kendi yapmış olduğu projeleri görüyoruz. Kendim NocoGenius şarj cihazı aldım. Amerikan malı. Gayet güzel ve esterik, sorunsuz. Ama açıkcası bakım modu falan bana pek inandırıcı gelmiyor. Çünkü sülfat temizlemesi yapmıyor, sözde yapıyor ama işe yaradığını görmedim.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • altan elektronik A kullanıcısına yanıt
    Şemayı da ekleseydiniz keşke.
    Biz amatörler seviyoruz öyle şeyleri. :)
  • kukubara kullanıcısına yanıt
    Kısa süre önce yaptığım mikrodenetleyicili bir sistem var. Videosunu çekip youtube ta paylaşıcam.bir giriş bir de çıkış Klemensi var. Giriş 12V smps. Çıkış da akü. 12v smps alıp gerilim ayarını maksimum yapınca 13,5V filan yapıyor. Bu devre tam olarak bu değere göre sarj işlemi yapiyor. 13,5V a ayarladıniz smpsi alıp giriş Klemensine bağlıyorsunuz. Akuyu de çıkışa bağlıyorsunuz. Akünün ihtiyaç duyduğu akım ne ise karttaki taş direnci ona göre ayarlamak lazım. (akü 1, 3A ise onda biri 130mA yapar. Bu durumda kaynak 13,5V. Akünün alt limiti 11V. Aradaki 2,5V luk gerilim farkından dolayı güç kaynağından akuye akım akar. Burada 130mA olması için 2.5=0.130mA * R den direnc değeri yaklaşık olarak 22 ohm bulunur. 22 OHM üzerinden 130mA*130mA*22 =0.37 watt yapar. Yani bağlanacak direnç 22ohm 1W olursa sıkıntı çıkmaz. Bunun denemesini yapmadım henüz. Ama satılan çoğu kartta akım sınırlama olayı yok bile. Direk serbest akım akıp akuye zarar veriyor )zaten gerilim yükseldikçe akünün çekeceği akım azalacaktir. Bu ayarlamadan sonra akü gerilimi 13.5V tan küçük ise role çekip şarj işlemine başlar. Ta ki gerilim 13.5V olana kadar. Akü gerilimi 13,5 V olunca role bırakır ve şarj işlemi durur. Akuyu sokmenize gerek yok. Akü gerilimi 11V a düşüne kadar bekler. 11V ta düşünce tekrar şarja başlar. Taki dolup yine 13.5V a gelene kadar. Burada önemli nokta şu ki besleme için kullandığınız kaynak gerilimi ne ise ona göre sinir belirler. 13,5V değil de 13, 8V ile beslerseniz o zaman akuyu de gerilim 13,8V olana kadar şarj eder. Bu devrem simülasyonda çalıştı. Henüz pcb de denemedim. Buraya semayı eklerim. Videoyu da çekip koyarım. İsterseniz siz deneyip dönüş yaparsınız.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ghostmanzero -- 17 Eylül 2018; 16:58:56 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.