Şimdi Ara

Ahlak görecelidir

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
15
Cevap
0
Favori
431
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Geçmişten günümüze birçok ahlak kuralı konuldu birçoğu unutuldu birçoğu şimdiye kadar ayakta kaldı. Hala kesin bir kural konulamadı. Bunun sebebi Ahlak'ın kişiden kişiye değişmesidir. Ortak ahlak kurallarına sahip insanlar bir toplum oluştursa da kişiler arası farklılık gösteren kurallar vardır. Şimdi ortak ahlak kurallarına sahip insanların oluşturduğu topluluğun bir üyesi olduğunu düşünelim bu üye bir eşcinsel ve bu toplumda eşcinsellik ahlak-dışı görülüyor. İşte bu üyenin topluma ifşa edilmesi onun toplumdan dışlanmasına sebep olabilir.
    Ancak bu üyemiz diğer insanlar gibi eşcinselliğe karşı değil ve çoğunlukla ahlak kuralları aynı. Yani bu ahlak farklılıkları ortaya çıkarsa toplum onu dışlayabilir işte bu yüzden biz uzaktan baktığımızda ahlak kurallarının evrensel olduğunu düşünüyoruz. Aslında bize evrensrl olduğunu düşündüren şey biz ona karşı çıkarsak dışlanacağımız düşüncesi. Bu düşüncenin oluş süreci ise şöyle hırsızlık adam öldürme gibi şeyler serbest olursa ben zarar görürüm. Ben zarar görmemek için toplum çıkarını düşünüyormuş gibi kurallar koyarsam zarar görmem. Bu kurallara uymayanlara ceza verilmesini sağlarsam bu olayların olmasını engellerim ve güvende kalırım. İşte bu düşünceler sonucu toplumlarda belli kurallar oluşuyor ve toplum o toplumu yöneten kişinin ahlak kurallarına adapte oluyor. Bazıları böyle düşünmemesine rağmen sonunda ceza olduğundan bu kuralların dışına çıkmaktan korkuyor. Bazıları ise bu kuralları zaten kabul ediyor. Etmeyenler zaten toplumdan dışlanıyor. Bunun sonucunda vardığımız nokta ise ahlak kurallarının kişiden kişiye değişmesi ancak toplumu kuran\yöneten kişinin baskısıyla onun kurallarına göre yaşamasıdır.

    Özcan BERBER

    Yanlış bulanlar lüften hakaret etmeden bana neden yanlış bulduğunu anlatabilir mi?

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >



  • Meta etik varken rölativiteden söz edemeyiz
  • Zodion Z kullanıcısına yanıt
    Biraz daha açabilir misin? Tam anlamadım da

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Guest-F31538BC1

    Biraz daha açabilir misin? Tam anlamadım da
    İnsanın bir takım şeyleri kötü ya da iyi bulabilmesi bilişssel bir tarzda ikilik kurduğunun göstergesidir

    Ve buna ahlak diyebiliriz

    Örneğin oblomov birisi ahlaklı değildir
  • Zodion Z kullanıcısına yanıt
    Peki iyi ve kötü de göreceli değil midir?

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • genel geçer kurallar vardır. herkesi bağlar
    zamanla belli topluluğa mal olmuş kurallar vardır o topluluğun içinde kuralı tanımak istemeyen olsa da uymak zorunda kaldığı kurallar
    bir de şahsi kurallar vardır. geçmiş zamanlarda pek insan hayatını etkilemeyen ama modernleşmeyle her ihtiyacını hemen hemen kendisinin hallledebilmesiyle zayıflığını unutan insanların kuralları daha çok gurur kaynaklı bu ahlaktır ki yan komşusunun adını öldüğünde evden gelen kokuyu şikayet ederek öğrenir
  • Bende senin gibi düşünüyorum.3 büyük dinden önce cinsel ilişkiler günah olmuyordu.3 büyük dinden somra cinselliğe büyük kelepçe vuruldu.Dinlerde o zamanın ahlak anlayışına göre olduğu için insanlar şüpheye düşüyor.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Hiçbirşeye zarar vermiyorsan yaptığın şey ahlaksızlık değildir.Mesela kalabalık bir ortamda tuvaletini yapsan bu ahlaksızlıktır çünkü zararı vardır.Ama doğada yapsan ahlaksızlık değildir.Cinselliği sokak ortasında yaparsın milletinde canı ister bu ahlaksızlıktır ama kimselerin görmediği yerde yaparsan bu ahlaksızlık değildir.
  • cmpunk01 kullanıcısına yanıt
    canı ister diyorsun ama sucuk reklamları pastalar vs ne oluyor onlar ahlaksızlık olmaz mı o mantıkla
  • dinlerdeki cinsellik yaratıcı var deyip yaratılış da bu deyip insanımsı tarafından yapılan türleşmeye karşıdır. yaratılış insanın varlığı ise insanımısının yaptığı şirktir.

    .......................

    dinlerde cennetten kovulma nedenimiz de cinselliktir zaten.

    ..........................

    ancak bunlara aykırı olarka kainat denen denen yapı cinselliği anlamlı olarak kabul eder. bir birey bir bireyle birlikte olur ve türeyip 3. bir bireyi yapıp tanımlama yapmaya başlar.

    buna yok diyoruz. bu tanımı ileri götürür ve hiçi tanımlar.

    cinselliğin yaratıcı ile ilintisi yoktur. eril de dişil de ikisi de doğum yapabilen dişil bir yapı. kıçlarının üstüne otursunlar ve 70 yıl yaşayıp çekip gitsinler. kimse karışmaz kimse olmadığından zaten karışan da olmaz.

    eğer ki türleşmeye girerse kainatın parçası hükmünde değerlendirilirler ki bu yaratılışa aykırı olmadığı gibi evrim de değildir.

    .............................

    normalde kainatın bir parçası olmamız gerekiyordu ki orada hava su oksijen yoktur. burada yaşayan şey yaratılmış olan mümmin denen şeydir. buna iman ruh yevm kitap vs denebilir.

    ancak bu şey türleşince bu yüzeyden dışarı doğru bir yapı oluşur. bu yapı iman kitap yevm veya ruh denen şeyin gözetiminde olarak dünyanın dışına yani uzaya savrulmaz. zira insan türleşse de üreyebilen bir şey değildir. esasen kısır bir kopyadır.

    dinde asıl ebter odur ya da onlardır denen bir anlayış var. bu yapı iman ruh kitap vs denen şeye muhammedi ruh ya da kainatın onun hatrına yaratıldığı insan demekte ve dış yüzeyini de ebter kılarak bu ruha aykırı davranan şeyin akıbetini belirlemektedir de denebilir.

    bu diyni söylem olarak makuldur. akli söylence ise daha farklı bir yapılanmayı işaret eder. ikisi de dişil olan bu türde bu dişillerin kimliği belirli kılınmıştır. birisi hiç yaratılmamıştır. esasen dişil diye tanımlanan şey yaratılmamış bir varlıktır. siz gördüğünüzü zannettiğiniz şeyin esasen siz olması gerekiyor. zira biz de dişiliz o yüzden biz de yaratılmış değiliz. yaklaştığınız dişilin aslında sizin görüntünüz olduğunuzu anladığınız zaman sizin açınızdan (ayrıca benim açımdan da önemliydi) kainatın en önemli sırrını öğrenmiş olacaksınız.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi HADO77 -- 10 Kasım 2018; 18:11:20 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Anormal zirve

    Bende senin gibi düşünüyorum.3 büyük dinden önce cinsel ilişkiler günah olmuyordu.3 büyük dinden somra cinselliğe büyük kelepçe vuruldu.Dinlerde o zamanın ahlak anlayışına göre olduğu için insanlar şüpheye düşüyor.
    Üç büyük dinden önce Greklerde, Romalılarda, İranlılarda, Hintlilerde, Çinlilerde hepsinde cinsel ahlak vardı. Augustus döneminin ahlak yasalarına bak mesela.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Guest-815EBE64E

    Üç büyük dinden önce Greklerde, Romalılarda, İranlılarda, Hintlilerde, Çinlilerde hepsinde cinsel ahlak vardı. Augustus döneminin ahlak yasalarına bak mesela.

    Alıntıları Göster
    Yerleşikleşmenin olduğu her yerde vardı ama Pompei gibi bir şehir İtalya'da nasıl var oldu hâlâ aklım almıyor.
  • Ahlak görecelidir



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi pallad -- 17 Kasım 2018; 13:42:38 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Negidales

    Yerleşikleşmenin olduğu her yerde vardı ama Pompei gibi bir şehir İtalya'da nasıl var oldu hâlâ aklım almıyor.

    Alıntıları Göster
    Medeniyetin zirveye vardığı yerde sefahat ahlaki geriliğe sebep olur ve medeniyet çöker. Sonra yeni ahlaki ilkelerle tekrar doğar. Pompeii'nin devrine bakarsanız medeniyetin çürüme evresindedir.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.