Şimdi Ara

Aikido ne kadar etkili?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
82
Cevap
1
Favori
27.337
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar,
    Neredeyse 3 yıldır Aikido yapıyorum. Kartal'a yakın Aikido Spor Kulübü adlı bir salona gidiyorum. Hocamız 6.dan. Benim düşüncem zamanlamayı iyi yaparsanız ve teknikleri olması gerektiği gibi uygularsanız Aikido inanılmaz etkili bir savunma sporu. Zaten Steven Seagal videolarını seyrettiyseniz bunu açıkça görmüşsünüzdür. Şimdi şu söyleniyor: Kavga sırasında kimse teknik uygula diye elini uzatmaz. Kısmen doğru. Fakat şu durumlar da sözkonusu: 1-Aikido'da teknikler sadece ele uygulanmıyor. Yumruğa; yakadan, boğazdan ve omuzdan tutuşa vs. karşı uygulanan teknikler de var. 2-Rakibiniz elinizi tutsun diye, ona doğru tutmasını istediğiniz elinizle hamle yapıyorsunuz. Elinizi içgüsüsel olarak yakalamaya çalışırken tekniği (örneğin Kotegashi) uygulayıp, daha kavga başlamadan kavgayı bitiriyorsunuz. Dikkatli uygulamadıysanız rakibin eli bileğinden kırılıyor, düşmeyi bilmiyorsa daha kötüsü kafası ve/veya omuzu da kırılıyor. Ama kontrol sizin elinizde olursa rakibe fazla zarar da vermeye bilirsiniz, sadece çılgınlar gibi bağırtabilirsiniz de.
    Aikidonun önemli sayıda tekniği tutmak üzere gelen rakibe uygulanır.

    Bizde 2. ve 1. kyu sınavları neredeyse 1, 1.5 saat sürüyor, yani her durum ve konum için öğretilen bir sürü teknik var.

    Neyse öğrenmek istediğim şu: Siz veya tanıdığınız birisi sokakta Aikido uyguladı mı? Başarılı oldu mu? Kavga sırasında yaşananları anlatabilirmisiniz?

    Ben iddia ediyorum, en azından benim gittiğim dojo'da öğretilen Aikido gibi Aikido öğrenmiş birisinin hüsran yaşaması biraz zor.

    Görüşlerinizi buraya yazarsanız, ben ve benim gibi bu sporu seven, ilgi duyan arkadaşlar görüşlerinizden çok şey kazanacaktır. Teşekkürler...







  • 6.dan olan hocanın adını yazabilir misin, gerçekten merak ettim.
    türkiye'deki çoğu sensein hocası olan kumagai'nin ilk dönem öğrencileri daha yenilerde 5.danlarını aldılar.
    ilgili web sayfasında da hocanızla ilgili bir geçmiş bilgisne rastlamadım,
    şimdiden teşekkürler, kolay gelsin
  • Hocamızın adı Cevdet Çiner. Kendisi 25 yıldan fazla zamandır Aikido çalıştırıyor. Haftanın her günü sektirmeden eğitimleri bizzat kendisi veriyor. İyi bir hoca olduğunu düşünüyorum.
    İnternette kendisinden bahsedilmemesinin nedeni, çok garip, ama reklamdan, kendinden bahsedilmesinden hiç ama hiç hoşlanmıyor.
  • Sokakta uygulama yapabilmek yani refleksleri oturtabilmek için aşağı yukarı 5yıl, dövüşebilmek için 10yıl, gerçek anlamda aikido tekniklerini oturtabilmeniz için 15yıl gerekli. Boks gibi 6ayda öğrenilebilecek birşey değil aikido. Eğer vakit varsa kesinlikle öğrenilesi bir dövüş sanatıdır. Ama benim 3-5yıl vaktim yok derseniz sokakta sadece aikido kendinizi savunmanıza yetmeyebilir.
    Cevdet Çiner isimli bir hoca var gerçekten ama kaçıncı dan olduğu, kimin öğrencisi olduğu, hangi aikido federasyonuna bağlı olduğuna dair bir bilgi yok internette. Dan derecesinin nereden alındığı da önemli, amerikada 20-25yaşlarında 4.dan hocalar var. Peynir ekmek gibi dağıtılıyor orda lisanslar. 25yıldan fazla zamandır aikido yapıyor dediğine göre Türkiye'de başlamamış olmalı hocan. Ama ne olursa olsun 25yıl çok uzun bir zaman ve eminimki iyi bir hocadır kendisi.
  • Arkadaşlar, Steven Seagal her ne kadar iyi bir aikidocu olsa da, onun videolarını veya filmlerini aikidonun kendini savunma sırasında, veya sokakta ne kadar etkili olabileceğine örnek olarak vermeyin lütfen. Ben şimdiye kadar, hiç bir gerçek şartlarda gerçekleştirilmiş VE aikidonun kendini savunmada kullanıldığı bir video görmedim. Gerçek şartlarda dojodaki veya gösterilerdeki gibi, karşındaki rakip istediğin yöne güzelce kendini bırakmaz. Direnç gösterir veya işin içine bir çok ayrı şey girer. Dojo'lar da ise bunlara göre eğitim yapılmaması çok büyük bir eksik bu açıdan.

    Ben açıkcası, sokakta bir saldırıya karşı aikidonun ne kadar etkili olacağı hakkında şüpheliyim. Kendi gözümle veya video kanıtı ile aksini görmedikçe de bu fikrimi değiştirmem. Ben bunları söyleyince aikidocu arkadaşlar kızıyor. Aikido'da dojo içi müsabakanın kardeşliği bozduğunu vs savunuyorlar. Kendini savunmada tek bir ana esas vardır. O da öğrendiğin hareketlerin 100% olmasa bir orta derece veya üzeri temasla, direnen ve karşılık verilen rakibe karşı denenmesidir. Bir daha mevcut aikido videolarını izleyin (özellikle birden fazla saldırgan olanları ) ve bana utanmadan aikido da işlerin böyle yürüdüğünü söyleyin söyleyebilirseniz.

    Amacım, aikido'yu kötülemek değil. Ama her dalın bir sınırlaması vardır. Aikido'nun sınırlaması ise müsabakanın tamamen yasaklanması, yapılan hareketlerin direnen rakiplere karşı uygulanılmaması vesairedir. Bunun yanında güzel felsefi yönleri de var. Bir dövüş "sanatı" olarak iyi. Ama iş sokakta kendini savunmak için etkili olmaya geldiğinde bu tip konuları düşünmeden aikido kullanmaya kalktığınızda kendinizi tehlikeye attığınızı unutmayım. Yaptığınız dalı sevmek, savunmak iyi bir şey ama bu konularda gerçekci olmak lazım.

    Eğer kendimi savunmak için bir dövüş sporu öğreniyorsam benim ilk prensibim, "bizim hareketlerimiz çok ölümcül", "bizde müsabaka yasak" gibi noktalar öne çıkan dallardan veya okullardan uzak durmaktır. Bu prensip şu ana kadar başımı beladan korudu. Ama kendini savunma dışında da, bir dövüş sporu öğrenmek isteyebilirsiniz buna da elbette saygım var.

    Dövüş sporlarında kendini savunma veya etkinlik hakkında farklı fikirler edinmek veya ufkunu genişletmek isteyen arkadaşlara tavsiyem "dövüş sporlarında aliveness=canlılık" ın önemi hakkında araştırma yapmalarıdır. Düzenli olarak canlı eğitim, eğitim maçları vesaire yapılan dallara judo, bjj, muay thai, boks ve güreş örnek verilebilir.




  • Aslında bu konuda söylenecek çok şey var, ama onun yeri sanırım burası değil...
    Birinci husus, Aikido'da mukavemet gösteren kişiye Atemi uygulayarak dikkatini dağıtırsın ve dengesini bozarsın; zaten teknik uygulayabilmek için bu kesinlikle gereklidir. Kaldıki, istenen de zaten rakibin mukavemet göstermesidir. Bu durumda rakip seni çekiyorsa iter, itiyorsa çekersin. Mukavemet uygulayan kişinin dağılması daha kolay oluyor, çünkü belli bir noktaya odaklanmıştır. Bu çalışmalar daha ilk günden öğrenciye öğretilir. İkinci husus sen her zaman dengelisindir ve rakibinden darbe almayacak şekilde konumlanmışındır. Yani neredeyse tekniklerin tümüne başlar başlamaz, rakibinden darbe alacak şekilde karşısında değil, biraz uzağında, aynı eksen üzerinde yanına geçersin. Bu mesafe yumruk almayacak kadar uzak, fakat tekniği etkin olarak uygulayacak kadar yakındır. Üçüncü husus, tekniklerin çoğu dairesel/küresel hareketlerle uygulanır. Kollar hafif kavisli/dik olduğundan uygulanan moment en üst seviyededir. Bu da daha az kuvvetle daha etkin teknik uygulamanı sağlar.

    Anlattıklarımın tümü şu anda, uygulanmadığı sürece pek anlamı olmayan şeyler. Ancak bunlar eğitim sürecinde ister istemez öğretiliyor.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi vehbi -- 23 Haziran 2008; 1:20:17 >




  • Merhaba ,

    Bende bir aikidoka olarak budo yolunda yürüyen biri olarak bir iki şey eklemek istiyorum.Aikido hakkında herkesin biraz önyargılı olduğunu düşünüyorum.Bunun nedenin ise aikidoyu hazımsamanın etkili olmanın kalifiye olmanın diğer branşlara göre daha fazla zaman alması.Diğer dallardaki döğüş sistemlerini hiç bilmeyen biri bile kısa sürede algılayabilir.Yumruk atabilir tekme atabilir.Yani zaten doğamızda olan şeyler tekme atmak boğuşmak yumruk atmak bunları herkes iyi kötü yapabilir.Wingtsun yapan arkadaşları izlediğiniz zaman videolarada bakabilrsiniz usta ile 1 yıllık adam arasında tekniklerin yapılması esnasındaki görüntülerde hiç bir fark yok. Yani o yapılanları bende 2-3 ders sonra yapabilirim.dan dun ara vermeden yumruk atıyosun hepsi bu.Yanlış anlamayın etkilimi bence etkili.zaten sokakta döğüşen kavga eden insanları %100 bilinçsiz olarak wingtsun yapıyor.

    Aikido ise bir savaş sanatı onun ile yaşamak ince ayrıntıları detayları çözmek gerek.Aikido da siyah kuşak aldığınız zaman artık aikido öğrenmeye hazırsınız demektir.Herşey yeni başlar.Çünkü öğrenilecek detay ayrıntı çoktur.

    Kısaca aikido bilmeyenler bir iki yıl yapanlar ve beceremeyenlerin safsatasıdır bunlar.Aikidonun etkinliğini merak edenler bir iki ders mindere çıksınlar.En azından yaşayarak fikir sahibi olsunlar.Ondan sonra fikirlerini beyan etsinler derim.Tüm iyi niyetimle bu imkanı kendilerine vermeye hazırım.bizim dojomuzda fikir sahibi olmak adına 1-2 gün ücretsiz olarak derslere katılabilirler.Etkinliği hakkında fikir sahibi olabilirler.Yani yaşamadan teknik yapıldığı zaman yaprak gibi bir sağa bir sola sallanmadan eklem yerlerindeki ve kırılma aşamasına gelmiş kemiklerdeki o muazzam acıyı hissetmeden bence fikir beyan etmemelidirler diye düşünmekteyim.

    Tüm branşlarda çalışan emek harcayan ter akıtan sporcu arkaşlarıma başarılar dilerim....




  • quote:

    Orjinalden alıntı: vehbi

    Hocamızın adı Cevdet Çiner. Kendisi 25 yıldan fazla zamandır Aikido çalıştırıyor. Haftanın her günü sektirmeden eğitimleri bizzat kendisi veriyor. İyi bir hoca olduğunu düşünüyorum.
    İnternette kendisinden bahsedilmemesinin nedeni, çok garip, ama reklamdan, kendinden bahsedilmesinden hiç ama hiç hoşlanmıyor.


    Vehbiye katılıyorum gerçekten çok iii bir hocadır
    bende cevdet hocadan eğitim aldım

    yaklaşık 6-7 ay kadar bırakalı 3-4 sene rahat oldu ve hala haraketleri hatırlıyorum ve daha güzeli harketi niçin yaptımı biliyorum
    dersler benim zamanımda 2 saat ti ve süper güzeldi asla sıkılmıyosunuz ve 2 saat yetmezdi kalır çalışırdık
    simdiki dersler 1-1,5 saat sürüyo.....
    su sıralar tekrardan başlamak istiyorum ama şimdi avrupa yakasındayım cevdet hoca ayarında yada onun tavsiye edeceği biri var mı bilmiyorum




  • @activexx,
    Eski bir Aikido Spor Klubü öğrencisinden bunları duymak gerçekten çok güzel...

    Cevdet hoca bu spora gönül vermiş, maddi menfaat peşinde olmayan bir kişidir. Son 2-3 aydır derslerin 1-1.5 saat sürdüğü doğru, ama bunun nedeni aşırı sıcak geçen yaz mevsimi ile Ramazan ayı oluşudur. Haliyle bir çok spor branşında olduğu gibi bizde de ilgi biraz azalıyor ve dersler erken bitiriliyor. Ancak şunu söylemeliyim ki bu, tamamen öğrencilerden gelen bir talep oluyor. İstendiği takdirde hoca 2 saat kalmayı her seferinde kabul etmektedir. Sanırım Ramazan bayramından sonra derslerimiz tekrar hergün (C.tesi, Pazar dahil) 19:00-21:00 saatleri arasında yapılacak. Katılanların herhangibir zorunluluğu yok, istedikleri gün derslere gelebilirler. Yani dojomuzda zaman açısından katılımcılara böyle bir esneklik de sunuluyor.

    Aikido'yu merak edenleri, kendini geliştirmek isteyenleri dojomuzda görmek isteriz. İstediğiniz zaman gelebilir, izleyebilir ve hiçbir ücret ödemeden 2-3 dersimize katılabilirsiniz.




  • quote:

    Orjinalden alıntı: hakama01



    Merhaba ,

    Bende bir aikidoka olarak budo yolunda yürüyen biri olarak bir iki şey eklemek istiyorum.Aikido hakkında herkesin biraz önyargılı olduğunu düşünüyorum.Bunun nedenin ise aikidoyu hazımsamanın etkili olmanın kalifiye olmanın diğer branşlara göre daha fazla zaman alması.Diğer dallardaki döğüş sistemlerini hiç bilmeyen biri bile kısa sürede algılayabilir.Yumruk atabilir tekme atabilir.Yani zaten doğamızda olan şeyler tekme atmak boğuşmak yumruk atmak bunları herkes iyi kötü yapabilir.Wingtsun yapan arkadaşları izlediğiniz zaman videolarada bakabilrsiniz usta ile 1 yıllık adam arasında tekniklerin yapılması esnasındaki görüntülerde hiç bir fark yok. Yani o yapılanları bende 2-3 ders sonra yapabilirim.dan dun ara vermeden yumruk atıyosun hepsi bu.Yanlış anlamayın etkilimi bence etkili.zaten sokakta döğüşen kavga eden insanları %100 bilinçsiz olarak wingtsun yapıyor.

    Aikido ise bir savaş sanatı onun ile yaşamak ince ayrıntıları detayları çözmek gerek.Aikido da siyah kuşak aldığınız zaman artık aikido öğrenmeye hazırsınız demektir.Herşey yeni başlar.Çünkü öğrenilecek detay ayrıntı çoktur.

    Kısaca aikido bilmeyenler bir iki yıl yapanlar ve beceremeyenlerin safsatasıdır bunlar.Aikidonun etkinliğini merak edenler bir iki ders mindere çıksınlar.En azından yaşayarak fikir sahibi olsunlar.Ondan sonra fikirlerini beyan etsinler derim.Tüm iyi niyetimle bu imkanı kendilerine vermeye hazırım.bizim dojomuzda fikir sahibi olmak adına 1-2 gün ücretsiz olarak derslere katılabilirler.Etkinliği hakkında fikir sahibi olabilirler.Yani yaşamadan teknik yapıldığı zaman yaprak gibi bir sağa bir sola sallanmadan eklem yerlerindeki ve kırılma aşamasına gelmiş kemiklerdeki o muazzam acıyı hissetmeden bence fikir beyan etmemelidirler diye düşünmekteyim.

    Tüm branşlarda çalışan emek harcayan ter akıtan sporcu arkaşlarıma başarılar dilerim....


    bu mesajınla wt hakkında hiç bişey bilmediğini ortaya koymuş oldun




  • tekrardan selam lar

    Vehbi sana bi sorum olcak cevdet hoca ya sorarsan yada seninde bilgin varsa ve yardımcı oılursan sevinirim

    şimdi aikido da anladığım kadarıyla 2 stil var

    1.si Aikikai ( Modern aikido )
    2.si Iwama Ryu ( eski tip aikido )

    bunların arasında ne fark var ( eski yeni dışında tabi )
  • quote:

    Orjinalden alıntı: hakama01
    Wingtsun yapan arkadaşları izlediğiniz zaman videolarada bakabilrsiniz usta ile 1 yıllık adam arasında tekniklerin yapılması esnasındaki görüntülerde hiç bir fark yok. Yani o yapılanları bende 2-3 ders sonra yapabilirim.dan dun ara vermeden yumruk atıyosun hepsi bu.Yanlış anlamayın etkilimi bence etkili.zaten sokakta döğüşen kavga eden insanları %100 bilinçsiz olarak wingtsun yapıyor.


    Aikido yapmayanlara acıyı hissetmeden konuşmayın demişsin de sen de hızlı ve sert wt yumruklarının verdiği acıyı hissetmeden ve bi wt eğitmeniyle wtyi denemeden lütfen yorum yapma. Git bi 2-3 derse katıl sonra emin boztepe gibi bi dai-sifuya bi kafa tut:D nasılsa 2-3 derste öğreniyosun her şeyi
  • haha ha komik olmayın.Dediklerimi saptırmayın anlamak istediğiniz gibi anlamayın.
  • selamlar..
    Cevdet hoca bundan belki 4 sene evvel 5. kyu sınavımı, burada antalya dilek sabancı spor tesislerinde yapmıştı. (kendisi sınav komisyonunda idi)
    onun öğrencisi değilim, ama ilk kyu sınavımı yapmasından dolayı benim için önemli bir insan. Benim adıma sevgi ve saygılarını iletirseniz mutlu olurum.
    domo arigato
  • İlk fırsatta iletirim...
    Abartmak istemem, ama onun öğrencisi olmak belki bir ayrıcalık. Seminerlerde öğrencilerinin farkını zaten çok açık bir şekilde görüyoruz.

    Burada bu sporu yapmak isteyenlere, merak edenlere zaten bu nedenle sürekli gelin, çalışmamızı izleyin diyoruz. Abuk subuk yerlerde zamanınızı ve paranızı boş yere harcamayın istiyoruz. Neyse, merak eden ve imkanı olan zaten gelecektir.
  • kardeş bu aikido da bilek burkma da güç harcanmıyor diyolar ama aslında pekala güc harcanması gerekiyo yani kalıplı bi adamın o istemediği sürece asla bileğini burkamassın ki ???
  • eğitim sonucunda çok kolay o bileği alıyorsun. her eklemin zayıf ve baskı yapıldığı zaman insanı zıplatan bir pozisyonu vardır.
  • Kartal civarında olan arkadaşlar dojomuza gelirse hocamız temel teknikleri misafirlere toplu halde gösterecektir. Bu şekilde aikidonun yapılışını, tekniklerin uygulanışını gözlerinizle göreceksiniz. Tabii ki uzaktan izlemekle aikidonun eklemler ve denge üzerinde ne kadar etkili olduğunu görmeniz kolay olmayacaktır. Çalışmalara bizzat katılmanız gerekir.
  • Arkadaşlar herkese selam. İsmim Hakan Tekcandan 1998 senesinden 2007 senesinin başına kadar cevdet hoca ile birlikte her gün aikido çalıştım. Şu anda kendisinden ayrı olamama rağmen Aikido hayatıma devam etmekteyim. Öncelikle şunu söylemeliyim Cevdet hoca şu an burada olsa bize çok kızardı çünkü kendisinin tartışma konusu yapılmasını istemezdi. Benim ondan öğrendiğim en önemli şey kendini yenmenin başkalarını yenmekten çok daha önemli olduğudur. Şu an 2. dan seviyesindeyim ve size tavsiyem gerçekten 10 yıl boyunca aikido yapmadan ama her gün çalışarak 10 yıl aikido yapmadan hiçbir yorum yapmamanız olacaktır.Ayrıca bizim gibi dünkü çocuklar daha CEvdet hocayı Eleştirecek kadar iyi değiliz.
    saygılar ve sevgiler.....
  • Arkadaşlar ayrıca eklemeden geçemeyeceğim.Herkes Aikido etkili mi diye tartışıyor.Savaş sanatlarının hepsi tek bir sanatın parçasıdır. Kesinlikle unutmayalım bunlar tekl bir sanatın parçalarıdır. Şu an yapmakta olduğumuz sanatlar etkinliği tartşılmamakla beraber yüzeysel ve sembolik sanatlardır. Ancak gerçekten bu sanatlarla uğraşan bir kaç hoca bulabilirsiniz diye düşünüyorum. Yani bu sanatların sembolik olmayan kısmıyla. Bi çok yorumunuzu dikkatli okudum. Unutmayın ki bir savaş sanatının diğerinden üstün yanı yoktur. Üstün olan budokaların bu sanata ne kadar emek verdiği, ne kadar yetenekli olduğu ve çalışma süreleridir. İşte aradaki farkı yaratan budur. Yoksa Aikido etkili değilmiş veya wt teknik değilmiş gibi yorumlar yapmak yersiz olur bence.
    Ancak burada Aikidonun farkını söyleyecek olursam. Savaşlar unutmayın ki strateji ile kazanılır. İşte aikido bu genel savaş sanatının strateji bölümüdür. Hangi savaş sanatını çalışırsanız çalışın en iyi olmak için çok uzun bir yol var önünüzde ve gerçek bir Aikidocuya başka sanatlarla ilgili yorum yapmak bile yakışmaz. Çünkü O'SENSEİ nin de dediği gibi Aikido uyumlanma yoludur. Hemde evrensel bir uyum yoludur. Bunu çok uzun zamanda (Aikidonun bir savaş sanatından çok bir yaşam biçimi olduğunu) anlayacağız. unutmayın.
    tekrar sevgiler ve saygılar.

    Hakan Tekcandan(RENAULT MAİS A.Ş BOĞAZİÇİ ŞUBESİ)




  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.