Şimdi Ara

Arduino çalışmalarım,,, (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
118
Cevap
3
Favori
5.886
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
4 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Bu gün acele edip kendim PTT merkeze gidip paketi teslim aldım.SMD uno,,dip UNO ve MEGA çeşitleri ile,step sürücü,matrix,bağlantı aparatları(male to male) vb. malzemeler geldi.Hemen usb bağlantı yapıp yükleme yaptım.İlk yükleme denemem blink oldu.Baktım no problem hemen sıralı yazan bir yazıyı matrik pro.su attım mükemmel.Blink pro.sunu 3 değişik karta da yükleyip denedim.(smd,dip uno ve mega)Sadece smd bağlantısında ikinci bir driver(ch341) yükledim öyle bağlandı.(Düzeltme=ch341 driver yüklemeden de bağlanıyor ama programı uno'ya atarken son anda hata veriyordu.CH341 driver yükleyince sorun otomatik düzeldi)

    Evet smd modeli 2,76 dolara dip modelini 4,76 dolara almıştım.Fazladan para verip dip modeli almaya hiç gerek yok.Sizlerde smd modellerini alırsanız ch341 driver'ini(windows) yüklemenizi önemle tavsiye ediyorum.Arduino çalışmalarım,,,



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi malisert32 -- 4 Ağustos 2017; 23:33:49 >
  • Step motoru iyi-kötü sürdüm.Motor biraz ısındı ama dönüyor şimdilik.Her saykıl arası zamanı delay'dan iyi ayar etmek gerekiyor.Bunun yanında 8x8 matrik sürme de tamamdır.Adımı yazdığım matrik çalışması videosundan kesit linki;https://youtu.be/-654uMesBa0

    Gelelim çözemediğim probleme;arkadaşlar LCD olmuyor.Gerek direk sürümde gerekse PCF8574 driver'lı LCD sürümde sonuç alamadım.Bütün bağlantıları aynen arduino pro. içindeki yazılıma uygun yapıyorum ama LCD'ye yazdıramadım.Kanaatim;LCD bağlantıları orjinal değilde farklı yerlerde olabilir diyorum.
    Eklediğim resimlerde sorumu anlatmaya çalıştım.Arduino yazılımında 12,11,5,4,3,2, çıkış verip aynen bağlantıyı yapıyorum ama yazmıyor bilen arkadaşlar yardımcı olursa memnun olurum.Arduino çalışmalarım,,,Arduino çalışmalarım,,,
  • Arkadaşlar problem devam ediyor.
    Bu gün pot'u değiştirdim,olmadı,trimpot kullandım yine olmadı bağlantıları kontrol ettim hepsi sağlam.yani arada iletimde olmayan bağlantı yok.Pro. yükleme de problem yok,yükleniyor,tamamlandı uyarısını alıyorum.LCD üzerinde 2 sıra kare 2x16 kare işaretinden başka bir şey henüz göremedim.16x2,,A,B,K gibi 5-6 çeşit LCD datasheet'ini indirdim hepsinde de D7=14 no.Hayret yani değilmi?

    Bilenler varsa anlatmalarını beklerim...Bu işler parayla değil sırayla...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi malisert32 -- 9 Ağustos 2017; 23:49:18 >
  • Lcd displayin 5.numaralı bacağını ground bağlayip birdr oyle deneyip sonucu yazabilir misin ?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 12.11.5.4.3.2 numaralı pinleri kullaniyorsun programda bunlarin 4 tanesi haberleşme icin kalan iki tane ise RS ve Enable pinleri bunlar ise sırasıyla 4. ve 6. pinler lcd üzerinde. Senin arduino üzrinde 12 den çıkan pini lcd'de 12 numaraya bağlaman gerekmiyor lcd kütüphanesini açıp içeriğe bakman gerekli. Hangi pin ne için kullanılmış ona göre bağlantı yaparsan calisicaktir

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: cames123

    12.11.5.4.3.2 numaralı pinleri kullaniyorsun programda bunlarin 4 tanesi haberleşme icin kalan iki tane ise RS ve Enable pinleri bunlar ise sırasıyla 4. ve 6. pinler lcd üzerinde. Senin arduino üzrinde 12 den çıkan pini lcd'de 12 numaraya bağlaman gerekmiyor lcd kütüphanesini açıp içeriğe bakman gerekli. Hangi pin ne için kullanılmış ona göre bağlantı yaparsan calisicaktir

    LCD 5 no.yu zaten devamlı GND'ye bağlıyorum.Diğer bağlantıları da aynen söylediğin gibi yapıyorum.Yani LCD 14-13-12 ve 11 nolu uçlara(D7,D6,D5,D4).Valla bütün bağlantı çeşitlerini denedim,yani ters taktım olmadı,düz taktım olmadı.Öyle ki arduino yazılımında çıkışları değişik numaraya atadım(Ör;7-8-9-10-11-12) yine olmadı.
    Datasheet'lere aynen uygun bağlantı yapıorum yine yok.Bitti,,şu anda yeni LCD'leri bekliyorum.Onlarda denemeye devam edeceğim.Bu arada aynı yazılımı MEGA2560'a da yükledim problemsiz yüklendi ama aynı problem MEGA'da da oluyor.
    Vel hasıl;Hem MEGA hem dip UNO hemde smd-UNO ile denemelerimde hep aynı hüsran!!!
  • Lcs display çok kolay bozulan bir eleman ve bozulduğunu anlamazsın bile yanmış olabilir

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Şuan tam hatırlamıyorum ama 16x2 lcd test yazarsan google gelir vee yi gnd bağlayıp satırlardan biri yanmıyorsa saglam demekti bir bakıp dene şansını umarim yanmamıştır

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: cames123

    Lcs display çok kolay bozulan bir eleman ve bozulduğunu anlamazsın bile yanmış olabilir

    Bozulacaklarını sanmıyorum çünkü voltaja bilakis dikkat ediyorum.Aynı sonucu PFC8774 driver'i montajlı mavi renkli lcd ile de alıyorum.Yani onda da şu anda 16xkare den başka bir şey görmedim.Bu arada bu driver'li sürümde arduino A4 ve A5'ten çıkış alındığını webde görüyorum.Oysa PFC8774 örnek yazılımında A4 ve A5 out atandığını göremedim.Yine de söylediğin gibi LCD ler bozulmuş olabilir diyeceğim ama ikisi de birden bozulurmu bilemem.
  • malisert32 kullanıcısına yanıt
    Yazılımsal olmasın.

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Eğerki ekranın tamamında içi dolu kareler görüyorsanız kontrast sorununuz vardır. Potla oynadığınız zaman kareler silinecektir. Silinmiyorsa ya bağlantınız yanlıştır ya lcd niz bozuktur. 3. bir durum olamaz.
    denemeleri şurdaki şema ve kodla yapın;https://www.arduino.cc/en/Tutorial/HelloWorld



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TuRkiShCowboy -- 10 Ağustos 2017; 22:47:25 >
  • Sayın symbolcu;yazılımsal olsa yükleme hata verirdi.Pin atamalarını değiştiriyorum,ters çeviriyorum hepsinde pro. yüklemede problem yok.Artık kendi yazdıklarımdan geçtim,,örnek kodları birebir yüklüyorum yine yok.

    Sayın TuRkiShCowboy;pot ile kareler siliniyor,geliyor.Hello world belki 10 defa yükledim nafile.
    Şu eklediğim resimlerde görüldüğü gibi,yüklemede problem yok,ekran çalışıyor,pot ile azalıp çoğalıyor.Daha başka problem ne olabilir ki?
    Arduino çalışmalarım,,,Arduino çalışmalarım,,,Arduino çalışmalarım,,,
  • Yazılımsal hata olsa neden yükleme hatası versin?

    Library kullanım talimatını iyi oku derim. Pinlerin i/o durumlarını ayarlamıyor olabilir.

    Yıllar önce o lcd için sürücü yazmıştım. Kod saklama alışkanlığım da hiç yoktur yoksa şimdi işini görürdü.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-BF8E9B238 -- 11 Ağustos 2017; 10:17:43 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hocam bende amatör olarak ilgileniyorum.Fazla bilgim yok.
    Şöyle deneyin.Arduinoya başka prog atın örneğin blink sonra tekrar hazır hello word atın.İyice emin olun.Klonlar bazen yüklendi göstersede yüklemiyor eski prog çalışmaya devam ediyor.

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ben 2 farklı 16x2 lcd ile denemeler yapıyordum.Biri mavi renkli IC-2li olan diğeri ise yeşil renkli şimdiki resmini eklediğim.IC-2li olanı henüz çözemedim ama yeşilin bozuk olduğunu bu gün anladım.Çünkü yeşil olan oğlumun PİC çalışmalarından renk tespit devresinden almıştım ve çalışıyordu.Bu gün aklıma geldi aynı devreye taktım sadece kare işaret var,,tık yok.haa pot ile ayar oluyor.
    Bu durumda yeni LCD'lerin gelmesini bekleyeceğim.Şu an 4 tane(2ad.16x2,,2 ad.20x4)yolda 1haftaya gelirler herhalde.

    Öğreniyorum,,demek ki lcd.ler pot ile ayarı yapılsa da ışık ledi yansa da data girişlerinden bozulabiliyormuş...Hepinize de teşekkür ederim arkadaşlar,paylaşmaya devam inaşllah.Arduino çalışmalarım,,,
  • Yazılımı yükleyebilmeniz yazılımın doğru olduğunu kanıtlanamaz programlama ile ilgili en temek kural budur diyebilirim görünüşte kodunuz çalışıyor olabilir ancak belkide libary'nizde var olan bir bozukluktan dolayı çalışmıyor olabilir . Eğer elinizde libary ve kulladığınız kodu buraya yüklerseniz bakıp size kesin birşey söyliyebilirim.
  • i2c ekranı kullanırken; kodda 0x20 yazan yeri 0x27 yapın ve tekrar yükleyin kodu. İşin mantığını anlatacağım.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Evet elinizdeki ic2 nin adresi 0x27 hatta diger adresleride paylasiyorum

    000 = 0x27 011 = 0x24 110 = 0x21

    001 = 0x26 100 = 0x23 111 = 0x20

    010 = 0x25 101 = 0x22



    Ic2 nin sag alt tarafindaki jumper pinleri vardir a2 a1 ve a0 bu binlerin birbirine lehimlenenleri 1 adresi boşta olanlari 0 degeri alır.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 0,20-0,21-0,22-0,23-0,24-0,25-0,26-0,27 hepsini de denedim.yalnız bendeki driverin A0,,A1 ve A2 uçları boşta.Ölçtüğümde (driver tarafındaki bütün uçları 5VDC gösteriyor.Demek ki bunlardan birine jumper ben atacağım o zaman.Yani ben bu haliyle hiç dokunmadan çalışacağını düşünüyordum.Aslında bir ucunu GND'ye bağlarsam kısa devre yapar bozarım diye düşünmüştüm.
    Eğer uçlardan biri GND'ye bağlanacaksa hemen yapabilirim.
    Arduino çalışmalarım,,,
  • Örneğin şu şemadaki gibi A0,A1,A2 uçlara göre plân yaparak yüklediğimizde 0,27 ile LCD çalışması gerekir.Ama maalesef çalışmadı demek ki LCd problemli diye düşünüyorum.Zaten problemli ben en iyisi A0,A1 ve A2 uçları sırasıla GND'ye bağlayıp bir daha yükleme yapayım.Arduino çalışmalarım,,,
  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.