Şimdi Ara

Asus ROG Strix Z370-F Gaming anakartı inceledik 'i7 8700K ile 5.1GHz!'

Bu Konudaki Kullanıcılar:
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
13
Cevap
1
Favori
814
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  •  
    Intel için daha 1 yaşındaki, 6. ve 7. nesil Intel işlemcilerle uyumlu Z270 de geride kaldı, şimdi sıra 8. nesil işlemcilerle uyumlu Z370’e geldi. Elimizde bu tarife uygun bir anakart, Asus Z370-F Gaming var, bakalım neler sunuyor, performansı nasıl.
     
    Asus ROG Strix Z370-F Gaming anakartı inceledik 'i7 8700K ile 5.1GHz!'

    Siyah, ROG serisinden alışılageldik detaylı kutudan önce anakartın kendisi çıkıyor. Sonrasında 2 düz 2 açılı SATA kablosu, yüksek bant genişlikli bir SLI köprüsü, kablo tutucu klipsler, M.2’ler ve 3D kurulum için vidalar,, yine M.2 slotu için fan tutacağı, adreslenebilir ve normal RGB LED şeritler için uzatma kabloları, thermistor kablosu ve giriş çıkış plakasını görüyoruz. Kapı askısı ve Cablemods için indirim kuponu gibi ekstralar var, gerisi alışılageldik dökümantasyonlar, bu arada anakart 3 yıl garantili.
     
    Asus ROG Strix Z370-F Gaming anakartı inceledik 'i7 8700K ile 5.1GHz!' 

    ATX form faktöründe siyah-metalik gri temalı bir anakart, arkası da önü de, boydan boya şeritler işlenmiş üzerine. 3.3cm civarı, yani hava ve sıvı soğutma kurulumunda sorun olmayacak boyda diyebilirim, mosfet soğutucuları var. Yüzey alanları geniş, üzerilerindeki yarıklar, fırçalı metal görünümleri olsun hem mücadeleci hem de oturaklı bir görünüşleri var.
    Fırçalı metal güney köprüsü de temayı sürdürmüş, parlak ROG logosu, yarıklar gayet hoş.
     
    Asus ROG Strix Z370-F Gaming anakartı inceledik 'i7 8700K ile 5.1GHz!'

    Sert plastik giriş çıkış kaplaması RGB’den nasibini almış elbette, renk geçişleri yumuşak ve gayet parlak LED’lerle aydınlatılmış, Aura arayüzünden istediğiniz rengi, efekti atayabiliyorsunuz, uyumlu ekipmanlarla eşleyebiliyorsunuz renklerini. LED şerit çıkışları da var tabii, 2A 2 metreye kadar 5050 veyahut 3A 60 LED’e kadar WS2812B adreslenebilir LED takabiliyorsunuz, NZXT Hue veya Corsair Node Pro gibi aydınlatmalar için ekstra kontrolcüye gerek kalmıyor, belirli bir uzunluğa kadar tabii.
     
    Asus ROG Strix Z370-F Gaming anakartı inceledik 'i7 8700K ile 5.1GHz!' 

    LGA1151 sokette 8. nesil işlemcileri kullanabiliyorsuz, geriye uyumluluk yok. 8+2 faz kurulumu var, 8’i işlemci 2’si entegre GPU için. ASP1257 Digi+ dijital kontrolcünün emrindeler, uzun ömürlü Japon siyah kapasitörleri de unutmayalım, gayet dayanıklılar. Yıllardır donanımlarla haşır neşirim, henüz şahsen kendi anakartlarımda şişmiş bir Japon siyah kapasitörle karşılaşmadım.
     
    Asus ROG Strix Z370-F Gaming anakartı inceledik 'i7 8700K ile 5.1GHz!'

    Hızaşırtma testi için Intel i7 8700K kullandım, 6 çekirdek 12 izlekli bir işlemci bu, RAM’ler de Corsair Vengeance LED 2x8GB 3200MHz RAM’ler. UEFI BIOS arayüzünde kolay ve detaylı şeklinde iki arayüz var, detaylıca bir hızaşırtmacının istediği her şey var. Hızaşırtmayla aranız yoktur mesela, MultiCore Enchanment’ı açıyorsunuz, işlemci otomatik olarak tek çekirdek için Turbo hızını tüm çekirdeklere uyguluyor, 4.7GHz’de çalışıyor tüm çekirdekler veya hazır 5GHz profili de var, uygula, kaydet, her şey stabil, bu kadar.
     
    Asus ROG Strix Z370-F Gaming anakartı inceledik 'i7 8700K ile 5.1GHz!' 

    Manuel hızaşırtma yaptım ben, yüksek hızda stabilite yakalamak DIGI+ VRM menüsünden fazları Extreme moduna aldım, çarpanı 51’e yani 5.1GHz’e hızaşırtıp voltajı da 1.4v’un biraz üzerinde tuttum. Sonuç, %15 civarı performans artışı. Her işlemci farklı hızlara çıkar, işlemci işi biraz şans ama iyi bir işlemciyle anakartın potansiyeli var, bunu gördüm en azından.
     
    Asus ROG Strix Z370-F Gaming anakartı inceledik 'i7 8700K ile 5.1GHz!' 
     
    Dört tane RAM slotumuz var, DDR4 4000MHz ve 64GB’a kadar destekliler. XMP de var ve çift kanal kurulumuna uygunlar.
    Giriş çıkışlar. Bir Tip A bir Tip C, ikinci jenerasyon USB 3.1 portu ki 3A verebiliyor, mesela telefonunuz için hızlı şarj ve 10Gbit/s aktarım hızı destekli. Görüntü girişi çıkışları var, Display Port’tan 4K 60Hz görüntü alınabiliyor mesela. Sonrasında 2 USB 2.0, 2 tane de birinci jenerasyon USB 3.1 portunu görüyoruz.
     
    Asus ROG Strix Z370-F Gaming anakartı inceledik 'i7 8700K ile 5.1GHz!' 

    RJ-45 portunun ardında Gigabit destekli Intel I219-V var. En başta Killer çözümlerine göre işlemci yükü daha düşük, bunu belirtelim, aşırı akıma karşı da korumalı. Gecikme sürelerini düşürmek için oyunların veri paketlerini önceliğe alabiliyor ama ilk şart iyi bir internet altyapısı, bunu vurgulayayım.
     
    Asus ROG Strix Z370-F Gaming anakartı inceledik 'i7 8700K ile 5.1GHz!' 

    Ses çıkışlarına ASUS’un özelleştirdiği SupremeFX S1220A güç vermiş. 32-bit 192kHz oynatma, 120dB sinyal gürültü oranına sahip. Özellikle jacklı kulaklıklarda faydasını görebileceğiniz Texas Instruments RC4580 ve OPA1688 amfiyle, kapasitör olarak da Japon Nichicon kapasitörlerle desteklenmiş. Kulaklıkla yaptığım denemelerde gayet iyi sonuç verdi, maksimum ses anlamında kulaklığın potansiyelini doyurdu, her şey net, müzik ve oyun için gayet keyifli.
     
    Asus ROG Strix Z370-F Gaming anakartı inceledik 'i7 8700K ile 5.1GHz!'

    Tekrar içeri dönelim. 3 PCIe X16 slotunun ikisi ağır kartlar için metal gövdeli. 4 tane de PCIe X1 slotu var. Çift kanal SLI ve 3 yollu CrossFireX kurulumuna gidebiliyorsunuz. Mesela SLI da 8-8 formunda çalışıyorlar.
     
    Asus ROG Strix Z370-F Gaming anakartı inceledik 'i7 8700K ile 5.1GHz!'

    Biri açıkta biri gizli iki M.2 soketi var, ikisi de 2242’den 2280’e kadar destekli. Gizli olanı soğutucu görevi gören güney köprüsünün altında, PCIe x4 standardında, RAID destekli, Intel Optane da destekli. Soğutmasız 80 derecenin üstünü gören, performans odaklı SSD’mi 60 derece sularında tutabildi, işe yarıyor bu soğutma. Bir üst seviyeye taşıyıp aparatıyla küçük bir fan bile yönlendirebiliyorsunuz. 

    SATA portları mekanik diskler için lazım olacak hep, 6 tane 6Gb/s port var, RAID 0,1,5 ve 10 destekli.
     
    Asus ROG Strix Z370-F Gaming anakartı inceledik 'i7 8700K ile 5.1GHz!'

    Ekstralara gelelim. 5050 LED şerit çıkışları iki tane, WS2812B adreslenebilir çıkıştan bir tane var. Fazladan 4 tane USB 2.0, 2 tane de birinci nesil 3.1 portu alınabiliyor. İşlemci için 2, kasa için 3, 1 tane de sıvı soğutma pompası için 4 pin çıkış var, hepsine istediğiniz türde fanı bağlayabiliyorsunuz, Fan Xpert 4 ile çalışma profili atayabiliyorsunuz. 3D Mount yuvalarına takılabilecek şeyler sizin hayal gücünüze kalmış, hazır şeyler var, kendiniz yapabileceğiniz şeyler var, istediğiniz gibi özelleştirebiliyorsunuz.
     
    Asus ROG Strix Z370-F Gaming anakartı inceledik 'i7 8700K ile 5.1GHz!'

    Asus Z370-F Gaming. E Gaming olarak geçen, beyaz temalı, Wi-Fi’lı 150 lira kadar pahalı bir sürümü de var. Benzer donanımlı Prime Z370-A’dan da LED çıkışı sayısı ve niteliği gibi bazı özelleştirmeler anlamında önde, biraz daha pahalı. Bu videonun yayınlandığı tarih itibarıyla fiyatı 1150 lira civarında. Açıkçası ben USB Tip A çıkış sayısını yetersiz buldum, rakiplerinde de olduğu gibi en az 2 tane daha gerekiyordu, fiyatı segmenti rakiplerinden avantajı adreslenebilir LED desteğinin de olması, ilgililer için önemli bir kriter haline gelebilir. Bunun dışında fiyatı olması gerektiği gibi günümüz için dengeli, hızaşırtma performansı kuvvetli ve stabil çalışan bir anakart.
     
     
     
     
     



  • hoş :)

  • Gülüyorum sadece :) Stabilmiş... Neden gülüyorum detayları söylemediğiniz için. CoreTemp'i default ayarlarda açan hemen sıcaklığı görüp stabil diyor. Cinebench R15 testini tamamlaması stabil olduğu anlamına gelmez en az 15dk Prime95 testinde belirttiğim şekilde kalmalı. Elimde Extreme Soğutma var ben göremiyorum bu değerleri siz nasıl oluyorda gördünüz detayları merak ettim.

    Değerli kardeşim rica etsem aşağıdaki soruların cevabını alabilir miyiz ?

    Test ortamı oda sıcaklığı : ?
    Kullanılan soğutma : ?
    CoreTemp 0.100ms ölçüm sıklığı ile alınmış PEAK Sıcaklık değeri : ?
    Prime95 v26.6 SmallFFT sıcaklık değerleri : ?
    Delid yapıldı mı : ?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi alidarkstone -- 16 Nisan 2018; 16:48:59 >
  • alidarkstone kullanıcısına yanıt
    Selamlar,



    öncelikle tek kıstasım Cinebench değildi, videoda da "Cinebench'ten geçti, stabil" diye bir söylemde bulunmadım; öncelikle burada anlaşalım.



    Overwatch oynadım, bu videoyu test sistemiyle Premiere'de işledim, pratik testlerden sonra AIDA ile öyle 15 dakika değil, bir akşamı tamamlattırdım, testlerimde yaptığım standart şeyler bunlar. Bu arada, Prime95 testini tavsiye etmiyorum, hem işlemciye hem de işlemci güç kablosuna verdiği zarar kullanıcılar tarafından teyit ediliyor her gün, "Power Virus" diye aratırsanız bulabilirsiniz.



    Test sürecini anlata anlata bitiremeyip videoyu 20-30 dakikaya uzatabilirim, açarım mosfetleri, kod numaralarına bakarız, üretici profillerini irdelerim, Vdrop testleri yaparım, yapacak çok şey var ama en nihayetinde biz anakarttan ne istiyoruz ilk etapta? Hızaşırtmada stabil kalabiliyor mu, ben bunun testlerini gözüm kan çanağı oluyor yapıyorum, dediğim gibi bütün süreci anlatırım, alırım 20-30 dakikanızı ama ben istenilen, net cevabı veriyorum, stabil kalıyor.



    Corsair H115i ile soğuttuğumu eklemedim videoya, doğru. Ama sizin "Extreme Soğutma" da gayet açıklayıcı hani, hakkınızı yemeyeyim :D



    Kötü bir işlemciye denk gelmiş olabilirsiniz, mesela i7 8700K'ların sadece %2-3'lük bir kısmı 5.3GHz görebiliyor, işlemciniz hakkında bilgi sahibi olmak işin makale takip etmek gerek biraz.



    Ama şunu da hatırlatmak isterim, donanımların birebir aynısını aldınız diyelim, işlemcinin potansiyeli, lid durumu, kullandığınız kasa, her faktör sizinkinden farklı olacak. Aynı şekilde benim ulaştığım hızlara ulaşamamanız veya daha üstünü görmeniz de sadece bir ihtimal.



    Değerli takipçimiz;



    Ortam ısısı: 25-26 derece



    Soğutma: Corsair H115i, yaklaşık 1.5 yıllık, balanced modunda



    HWMonitor ile peak videoda gördüğünüz değer



    Prime95 yapmıyorum, normal koşullarda uygulanmayacak, gerçekliğin ötesinde bir stresi işlemciye dayatıp ömründen kısmaya hiç niyetim yok, kimse de yapmasın, bu ülkede para kolay kazanılmıyor.



    Delid yapmış olsam normal bir kullanıcıya hitap eder miydi bu video veyahut bahsedilmeyecek bir şey mi? Testte farklı bir durum olduğunda aktarıyorum. Gözünüzü seveyim yapmayın.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi burakesan -- 16 Nisan 2018; 17:49:2 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • burakesan kullanıcısına yanıt
    Merhaba,

    Vakit ayırıp detay paylaştığın için teşekkür ederim. İşte şimdi istediğim gibi oldu :)

    Golden Batch bir işlemci yakalayamadım ama işlemcim normal diyebilirim.

    Extreme Soğutma : Kasaya sığdığı kadar Monsta 240mm radyatör - Ek supreme HF nickel cpu block - Enermax d.f storm 120mm 3500 RPM fanlar kullanmaktayım.

    Hwmonitor sıcaklık ölçme sıklığı default ayarlarda peak değeri doğru göstermiyor ancak core temp ile 0.100ms set edildiğinde işin rengi değişiyor.

    Bu kadar detaylı test elbette herkesin ihtiyacı değil fakat sistemin zarar görmemesi için bu detayı belirtmekte fayda var malum görüp heves ederek deneme yapanlar var sonrasında işlemciyi eline alıp bildiği duaları okumaya başlıyorlar :) Bu nedenle 15dk test alırmısın demiştim akşama kadar test almaya gerek yok para kolay kazanılmıyor o yüzden ;) Bu arada 85C sıcaklık pek stabil bir değer değil bana göre uzun vadede işlemcine zarar verir aslında o sıcaklık 90C'yi kesin buluyordur dediğim gibi test alırsan daha iyi anlayabilirsin demek istediğimi.


    Videoyu tekrar izleyeceğin download etmiştim Stabil dediğinizi duyduğumu hatırlıyorum (doğru duymuşum) hatam varsa affola.

    Sevgiler,



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi alidarkstone -- 16 Nisan 2018; 19:58:31 >
    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Prime Z370-A
    Strix Z370 F
    Strix Z370 E


    Bu üç anakart %100 aynı VRM tasarımını kullanır yani aynı anakartdır, bir tek E modelinde ek olarak WI-FI modulu bulunur. Boşuna STRIX'lere para verip parayı sokağa atmayın, Prime Z370 A alıp geçin, kısaca strix'ler gaming kandırmacası. İnsanlar 1000 TL'ye satıldığı için bunları üst seviye anakart sanıyor ama normalde bu modellerin max ederi prime z370 a kadar 750 TL, 150 dolarlık anakart. Evde yapacağınız OC için yetip artar ama 1000 TL etmez, 1000 TL'lik model aslında Hero modelidir ama malum piyasa balon durumda. Bide ASUS gitti bu STRIX modellerini ROG adı altında satmaya başladı milletde gerçekten ROG kalitesinde sanıyor, normalde bu STIRX diye satılan modeller aslında Z97 ve z170'de pro gaming diye satılan modellerdir, gerçek ROG modeller gene ve hero ile başlar, gene modelide kalktı şu an gerçek ROG modeli Hero modelinden başlıyor.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi No Way Out -- 16 Nisan 2018; 18:25:4 >
  • Güzel bir inceleme olmuş, elinize sağlık
    Bir şeyi dile getirmek istiyorum. İşlemci ve ekran kartı incelemeleri yapılırken rakiplerle kıyaslamaktan hiç çekinilmiyor.Misal Amd 1700X 8700K kıyaslaması, vega kartlarla pascal kartların kıyaslaması.Ama mevzu anakarta gelince sadece aynı marka içinde kıyaslamalarla yetiniliyor ve bence bu yetersiz kalıyor.Misal bu kartın aynı segmentteki Msi daki rakibinden,Gigabyte'taki rakibinden artısı eksisi ne?Üreticiler aynı chipset için bile birkaç farklı ürün ortaya çıkarıyor, havuz genişliyor.Ama kıyas zorlaşıyor
    .Siz de örnek geldikçe inceliyorsunuz farkındayım ama bence bu bir eksiklik.Sponsorluk ve örnek ürün servisi üzerinden bu iş dönmeye devam ederken halledilebilir mi bilmiyorum

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • ma95 kullanıcısına yanıt
    Selamlar,

    USB çıkış sayısının az ve niteliklerinin fiyatı segmenti rakiplerinden zayıf olduğunu söyledim aslında, direkt rakip göstermeye gerek yok zira o fiyat aralığında bir sürü rakibi var aynı şekilde.

    İncelemede de belirttiğim gibi "Bunun dışında fiyatı olması gerektiği gibi günümüz için dengeli", dengesiz bir durum olsaydı direkt karşılaştırmaya girerdim, daha önceki anakart incelemelerimde de yaptığım gibi.

    Ekstra bir şey ama önde olduğu bir konunun da üzerinde durdum "fiyatı segmenti rakiplerinden avantajı adreslenebilir LED desteğinin de olması..."

    Dediğim gibi bu incelemede özellikle, parmakla rakip göstermedim zira segmentinde yerinde bir fiyata sahip, USB tarafında da geride olduğu için baştan sonra bir sürü rakibini saymadım.

    Sırf konuşmak olsun diye rakiplerinden bahsetmemi isterseniz söylerim ben rakiplerini teker teker, markaların örnek ürün sağlamaları karşılaştırma yapmama engel değil, birisi gelip "Burak ama karşılaştırma yapmışsın, olmadı" diye çöreklenmiyor kafama, merak etmeyin :D
  • 2aydan fazladır kulanıyorum gayet güzel ve serin çalışan bir anakart tavsiye ederim

  • 100 mhz ile %15 mi admin şakamı yapıyorsun reiz ?

  • H310 almayı düşünen biri için uzaylı icadı gibi kalıyor Anakart :)

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Güzel inceleme Teşekkürler.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.