Şimdi Ara

AYIPLI MAL İADESİ HUKUKİ SÜRECİ BİLGİ VE TECRÜBE PAYLAŞIMI

Bu Konudaki Kullanıcılar:
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
541
Cevap
48
Favori
78.454
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
19 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Değerli forum üyeleri;

    Başımdan geçen iki sorunlu televizyon alışverişi ve satıcıların, ithalatçıların ve yetkili servislerin akıl almaz tavırları nedeniyle böyle bir başlık açmayı düşündüm. Amacım ülkemizde bu konuda yapılan onca haksızlığa karşı bir birliktelik oluşturabilmek. Bir hakkı savunmak için önce nasıl savunacağımızı bilmemiz gerekiyor. Yaşadığım süreçte gördüğüm kadarıyla tüketiciler olarak bizlerin büyük bir bölümü bizi koruyan kanunlardan yönetmeliklerden haberdar değiliz. Ayrıca "nasıl olsa bir şey elde edemeyiz" şeklinde yerleşmiş adeta bir öğrenilmiş çaresizlik içindeyiz.

    Birlikte hareket ederek satıcı ve ithalatçılara şunu dedirtebilirsek hep beraber kazanacağız;

    "artık Türkiye'de insanlar hakkını arıyor ve genelde mahkemeleri kaybediyoruz, ilave zararlara katlanıyoruz"

    İşte bu noktadan sonra sorunlar azalacak veya sinir harbine dönmeden, mahkemeye taşınmadan çözülecek. Bugün neden çözülmüyor derseniz kişisel tahminim şu;

    Satıcılar örneğin yüz adet sorunlu ürünün sorunlu olduğunu kabul edip iade alırlarsa tamamını zarar yazacaklar. Bu bir standart olacak ve ürünü sorunlu çıkan herkes başvuruda bulunacak. Fakat gelen sorunlu ürünlerin sorunlu olduğunu sonuna kadar kabul etmezlerse, bizi yıldırmak için ellerinden geleni yaparlarsa biliyorlar ki bu yüz sorunlu satıştan en fazla on kişi sorunu mahkemeye taşıyacak. Yüz adet ürünü iade almaktansa, mahkemede kaybedecekleri on adet ürün ile mahkeme masraflarına katlanmak onlar için kesinlikle daha karlı. Sonuçta zararları azalıyor diğer bir ifadeyle karlı çıkıyorlar. Bu şekilde bunlarla uğraşılmaz diyen tüketicilerin büyük bir bölümü ise hakkını dahi aramıyor.

    Bu mekanizmanın böyle çalışabilmesi; sadece ve sadece bizim bir noktada "lanet olsun" diyip sorunlu ürünü kabul etmemize dayanıyor.

    İşte bu başlıkla nasıl hak aranacağı, daha önce arayanların başına neler geldiği, bu konuda tavsiyeler, bilgiler, mevzuat değişiklikleri, mahkeme kararlarını paylaşarak bir hak arama seferberliği başlatabiliriz. Bir çok kişi başına ne geleceğini bilmediğinden ya da hak aramanın çok çok pahalı olduğunu sandığından aramıyor hakkını.

    Bu oyunu hep birlikte bozabiliriz. Bugün değilse de üç beş yıl sonra alacağımız televizyonda kazanırız. Bu yüzden bu başlığa destek vermenizi rica ediyorum.

    Saygılarımla



  • ya aslında en nihayetinde bir malzeme mal ürün ne denirse adına. çok kıymetli şeyler değil. Mesele aldatılmak, yersen muhabbetine maruz kalmak, üçüncü dünya ülkesi vatandaşı muamelesi yaptıklarını bilmem. Yoksa nedir ya hakikaten anneme verir yoluma devam ederim. Bunla yaşayacak değilim ama hem faydam dokunsun istiyorum insanlara farkındalık yaratarak, hem de bu adamlara insanımızın kolay lokma olmadığı konusunda bir ders vermek istiyorum.

    bu siteleri okuyorlar, hatta bir sürü kullanıcı var forumda manipulasyon yapan firmaları lehine. Buradaki paylaşımlarımız ne kadar güçlü olursa, biliçlenmemiz ne kadar yüksek seviyede olursa o kadar caydırıcı oluruz. Hukuk dışı işler yapmaya cesaret edemezler bu kadar kolay.

    N11 örneğine bakın mesela. Resmen yersen muhabbeti yapıyorlar. Gün gibi açık yönetmelik hükmüne rağmen servis formu lazım vs. diyorlar. Kim bilir kaç kişiyi kandırdılar. Birlikte hareket edersek bu kadar patavatsız olamazlar.
    C. AYIPLI MAL KARŞISINDA SEÇİMLİK HAKLARIMIZ

    6502 sayılı Kanun Madde 11 ;
    “Tüketicinin seçimlik hakları
    MADDE 11 – (1) Malın ayıplı olduğunun anlaşılması durumunda tüketici;
    a) Satılanı geri vermeye hazır olduğunu bildirerek sözleşmeden dönme,
    b) Satılanı alıkoyup ayıp oranında satış bedelinden indirim isteme,
    c) Aşırı bir masraf gerektirmediği takdirde, bütün masrafları satıcıya ait olmak üzere satılanın ücretsiz onarılmasını isteme,
    ç) İmkân varsa, satılanın ayıpsız bir misli ile değiştirilmesini isteme,
    seçimlik haklarından birini kullanabilir. Satıcı, tüketicinin tercih ettiği bu talebi yerine getirmekle yükümlüdür.
    (2) Ücretsiz onarım veya malın ayıpsız misli ile değiştirilmesi hakları üretici veya ithalatçıya karşı da kullanılabilir. Bu fıkradaki hakların yerine getirilmesi konusunda satıcı, üretici ve ithalatçı müteselsilen sorumludur. Üretici veya ithalatçı, malın kendisi tarafından piyasaya sürülmesinden sonra ayıbın doğduğunu ispat ettiği takdirde sorumlu tutulmaz.

    (4) Ücretsiz onarım veya malın ayıpsız misli ile değiştirilmesi haklarından birinin seçilmesi durumunda bu talebin satıcıya, üreticiye veya ithalatçıya yöneltilmesinden itibaren azami otuz iş günü, konut ve tatil amaçlı taşınmazlarda ise altmış iş günü içinde yerine getirilmesi zorunludur. Ancak, bu Kanunun 58 inci maddesi uyarınca çıkarılan yönetmelik eki listede yer alan mallara ilişkin, tüketicinin ücretsiz onarım talebi, yönetmelikte belirlenen azami tamir süresi içinde yerine getirilir. Aksi hâlde tüketici diğer seçimlik haklarını kullanmakta serbesttir.
    (5) Tüketicinin sözleşmeden dönme veya ayıp oranında bedelden indirim hakkını seçtiği durumlarda, ödemiş olduğu bedelin tümü veya bedelden yapılan indirim tutarı derhâl tüketiciye iade edilir.
    (6) Seçimlik hakların kullanılması nedeniyle ortaya çıkan tüm masraflar, tüketicinin seçtiği hakkı yerine getiren tarafça karşılanır. Tüketici bu seçimlik haklarından biri ile birlikte 11/1/2011 tarihli ve 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu hükümleri uyarınca tazminat da talep edebilir.”

    Bu noktada satıcıların bizi zorladığı noktalar şunlar;
    1. Ürünü değiştirebiliriz, fakat iade alamayız. (Görüleceği üzere hiçbir hukuki dayanağı yoktur)
    2. Başımdan geçtiği için değinmek istedim. Media Markt iade almayı kabul ettiği ayıplı ürünü mağazaya benim teslim etmem gerektiğini, kendilerinin alamayacağını ifade etti. Yukarıdaki maddenin 6’ıncı fıkrası oldukça açık. İade masrafı satıcıya aittir. Sonuçta direndiğim için Media Markt televizyonu kendisi iade aldı. 65 inç 42 kg. bir tv için nakliye bir sorundur ve herkes tarafından bilinmesinde fayda var.
    Yasal hakkını aramak için yola çıkan tüm arkadaşlara Allah kolaylık versin. Malesef işiniz zor; Kısaca kendi başımdan geçen bir olayı anlatayım. Eşime aldığımız bot ilk yağmur gördüğünde su almıştı. Botun 1-2 defa üreticiye gidip gelmesinin ardından satıcı ile anlaşamamış ve tüketici hakem heyetine başvurmuştum. Tüketici hakem heyeti, kendi karşılaması gereken yazışma masraflarını benden talep ettiği için onlarla da papaz olup hakem heyetini de sanayi bakanlığına şikayet etmiştim. Sonuçta satıcı botun parasını iade etti ve ilgili hakem heyeti sanayi bakanlığından uyarı aldı. Şimdi bunları bir çırpıda yazabiliyorum ama, tüm bu süreç yaklaşık 6 ay ve onlarca yazışmaya maloldu. Öyle bir ülkede yaşıyoruz ki, sözde hakkımızı korumak için varolan bir kuruma karşı bile hakkımızı korumak zorunda kalabiliyoruz. Az gelişmiş bir ülkede yaşamak zor, dediğim gibi Allah kolaylık versin.
    Arkadaşlar merhaba. Yazı biraz uzun olacak; ama ben bu başlığı aylarca takip ederek aldım TV'u. Bu şekilde faydalanan arkadaşların işine yaraması için ben de yaşadığım durumu anlatıyorum.

    5.10.2017 tarihinde İzmir'de bir AVM'deki Samsung mağazasından(Hepsiburada'da aldığım TV 3800-3900 TL aralığındayken, daha güvenilir ve sorunsuz olsun diye) 4100 TL' ye Samsung MU8000 49" TV satın aldım. Ürünün 7.10.2017 tarihinde kurulum ve montajı gerçekleştirildi. TV'de aynı günün akşamı yapılan kontrolümde vertical banding (rahatsız edici olsa da aşırı değil), PS4 oynarken aşırı bir dalgalanma ve kumandada ayarlara girmede problemler yaşadım. 8.10.2017 tarihinde 444'lü müşteri hizmetleri numarasını arayıp, durumu bildirerek servis talebimi oluşturdum. 9.10.2017 tarihinde de kurulumu yapan teknik servis gelerek TV'de kendi testlerini yapıp, incelemelerde bulundu.

    Teknik servis, üründe PS4 oynarken aşırı dalgalanma(servis elemanı videoya kaydetti), yayında donma(maç vardı TV'de çok bariz donmalar oldu, servis elemanı videoya aldı bu durumu) ve vertical banding (dediğim gibi çok fazla olmadığını; ama yine de olduğunu söyleyerek onu da videoya aldı) gördü. Ardından yaptığı testte de benim fark etmediğim 2 adet ölü piksel olduğunu fark edip, bunu fotoğrafladı ve bana da durumu gösterdi. Bu durumlar sebebiyle ürünümün değiştirileceğini, Samsung mağazasından aldığım için herhangi bir işlem yapmama gerek olmadığını, yeni ürünü getirip, bu ürünü alıp götüreceğini söyledi. Süreç 2 haftaya kadar sürebilir dedi.

    Buraya kadar her şey normal ilerlerken (elektronik şans işi, her üründe sorun çıkabilir, önemli olan çözüm şekli), 12.10.2017' de tarafıma teknik servis tarafından telefon ile ürün değişim talebinin genel merkez tarafından onaylanmadığı, 5 ölü piksel altını hata olarak kabul etmediklerini, diğer sorunlar için ise yazılım güncelleme yapabileceklerini bildirdi. Ben ürünü alalı bu kadar az bir süre olmuşken ve yetkili teknik servis tarafından ürün değişimi gerçekleştirileceği bana söylenmişken bu durumu kabul etmediğimi söyledim. Ürünü satın aldığım mağaza ile görüştüğümde de, haklı olduğumu; fakat genel merkez kararı olduğu için işlem yapma şanslarının olmadığını bildirdiler. Teknik servisten aldığım servis formundaki yazan açıklamayı direk olarak paylaşıyorum:

    "Cihazda 2 adet ölü pixel mevcuttur. Ölü pixel sayısı 5 ten fazla olmadığı için hata olarak kabul edilmemektedir. Cihaz değişime uygun değildir. Görüntüde dalgalanma ve donma mevcuttur." Servis formunun sıra numarası: G 3648424.
    Şikayetvar sitesinden, Samsung'un Facebook, Twitter ve Instagram sayfalarından ve 444'lü numaradan durumumu tekrar bildirmeme rağmen herhangi bir tatmin edici cevap alamadım.

    Bu forma rağmen işlemim gerçekleştirilmedi için, aynı gün içerisinde kaymakamlıktaki Tüketici Hakem Heyeti'ne gittim. Ürün tutarı 4100 TL olduğu için Tüketici Mahkemesi'ne dava açmam gerektiği söylendi. Bu sabah 13.10.2017 tarihinde fatura, servis formları (kurulum ve yukarıda bahsettiğim arıza) ve dava dilekçesi ile beraber Tüketici Mahkemesi'ne giderek ürünü aldığım yere dava açtım. Şu ana kadar ürün değişimi talep ederken, bu davranışlardan ötürü ürünün yasal faiziyle beraber ücret iadesi ve dava masraflarını talep ettim. Davanın seyriyle ilgili bilgilendirmeleri de sizlere aktaracağım ki başına herhangi bir firmadan bu tarz durumlar gelenler, hakkını aramaya üşenenler için bir nebze de olsa örnek teşkil etsin.

    Hepinize iyi günler diliyorum, umarım sizlere de bir fikir vermiştir yaşadıklarım. Siz de benzer durumlar yaşamazsınız.
    benimde teknosadan aldığım lg tv ile sıkıntım olmuştu. fiyat yüksek olduğu için tüketici mahkemesine başvurmuştum. avukat tutmadım. tüketici mahkeme süreci ile ilgili süreçler hakkında yardımcı olabilirim. davam 9 sürmüştü. davayı kazandım. tv iade ettim paramı yasal faizi ile birlikde aldım. tüm mahkeme masraflarınıda geri aldım. son söz olarakda haklı olduğunuz konuda geri vites yapmayın. yok müşteri hizmetleri şunu dedi yok servis olmaz dedi vs vs... verin mahkemeye. dünyada bazı insanlar şeytanın iki ayaklısı olmuş. şeytandan bile kötüler... iyilerde sesisini yükseltmeli.
    6502 de Borclar kanunu kapsaminda tazminat talep edilebilir diye bir hukum var. Ayni hususu ben de dusunuyorum. digicom ayipli oldugunu kabul ettigi halde rapor vermedi bana. Ayrica media markt hicbir yerde gecmedigi halde illa servis raporu istiyorum diyor. Sinucta zaten hakkimiz olani almak icin ugrasiyoruz. Maddi manevi olarak gercekten yorucu bir surec. En basit noter ihtsrnamesine 92 tl verdim. isi gucu birakip bunla ugrasmamin, onca sinir harbinin bir karsiligi olmali diye dusuniyorum.

    Tamam hukuki anlamda tartismali mevzular mahkemeye gidebilir. Ama alenen hak ihlallerinde bir yaptirim olmali. Zaten yaptirim olmadigi icin bu kadar rahatlar.

    Bilgi paylasimina devam. Paylasmamiz cok onemli bence.
  • İlk olarak ayıplı malın iadesi ile ilgili mevzuat hükümlerini paylaşmanın uygun olacağını düşünüyorum.

    A. AYIPLI MAL

    6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’da “Ayıplı mal” şu şekilde tanımlanmıştır;
    “MADDE 8 – (1) Ayıplı mal, tüketiciye teslimi anında, taraflarca kararlaştırılmış olan örnek ya da modele uygun olmaması ya da objektif olarak sahip olması gereken özellikleri taşımaması nedeniyle sözleşmeye aykırı olan maldır.
    (2) Ambalajında, etiketinde, tanıtma ve kullanma kılavuzunda, internet portalında ya da reklam ve ilanlarında yer alan özelliklerinden bir veya birden fazlasını taşımayan; satıcı tarafından bildirilen veya teknik düzenlemesinde tespit edilen niteliğe aykırı olan; muadili olan malların kullanım amacını karşılamayan, tüketicinin makul olarak beklediği faydaları azaltan veya ortadan kaldıran maddi, hukuki veya ekonomik eksiklikler içeren mallar da ayıplı olarak kabul edilir.
    (3) Sözleşmeye konu olan malın, sözleşmede kararlaştırılan süre içinde teslim edilmemesi veya montajının satıcı tarafından veya onun sorumluluğu altında gerçekleştirildiği durumlarda gereği gibi monte edilmemesi sözleşmeye aykırı ifa olarak değerlendirilir. Malın montajının tüketici tarafından yapılmasının öngörüldüğü hâllerde, montaj talimatındaki yanlışlık veya eksiklik nedeniyle montaj hatalı yapılmışsa, sözleşmeye aykırı ifa söz konusu olur.”

    Arkadaşlar televizyonlar için bahsedilen ışık sızması, bulutlanma, banding vs. bütün sorunlar birer ayıptır. Televizyonu teşhirde gösterilen hatasız örneğine göre farklı bir hale getirmektedir. Bunlar izleme zevkini, beklenen faydaları azaltan hususlardır. Görüntü kalitesine doğrudan etki etmektedirler. Örneğin servisler genelde ışık sızması sorunu için izlemeye etkisi yok, sadece ekran kapalıyken görünmekte ve bu durum led aydınlatmalı paneller için normal demektedir. Ekranın köşesinde var olan bir ışık sızmasının görüntüye etki etmemesi mümkün değildir. Sadece etkisi az olduğu için çıplak gözle görülemeyebilir. Işık sızması veya bulutlanma sorunu az veya çok siyah kalitesinde bir azalmaya ve bundan dolayı detay kayıplarına neden olmaktadır.
  • B. İSPAT YÜKÜ

    6502 sayılı T.K.Kanun MADDE 10;
    “(1) Teslim tarihinden itibaren altı ay içinde ortaya çıkan ayıpların, teslim tarihinde var olduğu kabul edilir. Bu durumda malın ayıplı olmadığının ispatı satıcıya aittir. Bu karine, malın veya ayıbın niteliği ile bağdaşmıyor ise uygulanmaz.
    (2) Tüketicinin, sözleşmenin kurulduğu tarihte ayıptan haberdar olduğu veya haberdar olmasının kendisinden beklendiği hâllerde, sözleşmeye aykırılık söz konusu olmaz. Bunların dışındaki ayıplara karşı tüketicinin seçimlik hakları saklıdır.
    (3) Satışa sunulacak ayıplı mal üzerine ya da ambalajına, üretici, ithalatçı veya satıcı tarafından tüketicinin kolaylıkla okuyabileceği şekilde malın ayıbına ilişkin açıklayıcı bilgiyi içeren bir etiket konulur. Bu etiketin tüketiciye verilmesi veya ayıba ilişkin açıklayıcı bilginin tüketiciye verilen fatura, fiş veya satış belgesi üzerinde açıkça gösterilmesi zorunludur. Teknik düzenlemesine uygun olmayan ürünler ise hiçbir şekilde piyasaya arz edilemez. Bu ürünlere, Ürünlere İlişkin Teknik Mevzuatın Hazırlanması ve Uygulanmasına Dair Kanun ve ilgili diğer mevzuat hükümleri uygulanır.”

    Birinci fıkradaki “bu karine malın ayıbı ile bağdaşmıyor ise uygulanmaz” hükmü kafanızı karıştırmasın. Bu çabuk bozulan veya tüketimle birlikte faydası azalan ya da tüketici hatasının daha muhtemel olduğu ürünler için geçerli. Örnek olarak Bozulan yiyecek, koltuktaki sigara yanığı vb. ürünler. Televizyonda ilk altı ayda ortaya çıkan bir ayıbın satış anında olmadığını kanıtlama yükü satıcıya aittir. Yani aldıktan sonraki altı ay içinde ortaya çıkan ışık sızması, bulutlanma vb. sorunların satış anında olduğu kabul edilmekte ve ürünü ayıplı mal haline getirmektedir.
  • C. AYIPLI MAL KARŞISINDA SEÇİMLİK HAKLARIMIZ

    6502 sayılı Kanun Madde 11 ;
    “Tüketicinin seçimlik hakları
    MADDE 11 – (1) Malın ayıplı olduğunun anlaşılması durumunda tüketici;
    a) Satılanı geri vermeye hazır olduğunu bildirerek sözleşmeden dönme,
    b) Satılanı alıkoyup ayıp oranında satış bedelinden indirim isteme,
    c) Aşırı bir masraf gerektirmediği takdirde, bütün masrafları satıcıya ait olmak üzere satılanın ücretsiz onarılmasını isteme,
    ç) İmkân varsa, satılanın ayıpsız bir misli ile değiştirilmesini isteme,
    seçimlik haklarından birini kullanabilir. Satıcı, tüketicinin tercih ettiği bu talebi yerine getirmekle yükümlüdür.
    (2) Ücretsiz onarım veya malın ayıpsız misli ile değiştirilmesi hakları üretici veya ithalatçıya karşı da kullanılabilir. Bu fıkradaki hakların yerine getirilmesi konusunda satıcı, üretici ve ithalatçı müteselsilen sorumludur. Üretici veya ithalatçı, malın kendisi tarafından piyasaya sürülmesinden sonra ayıbın doğduğunu ispat ettiği takdirde sorumlu tutulmaz.

    (4) Ücretsiz onarım veya malın ayıpsız misli ile değiştirilmesi haklarından birinin seçilmesi durumunda bu talebin satıcıya, üreticiye veya ithalatçıya yöneltilmesinden itibaren azami otuz iş günü, konut ve tatil amaçlı taşınmazlarda ise altmış iş günü içinde yerine getirilmesi zorunludur. Ancak, bu Kanunun 58 inci maddesi uyarınca çıkarılan yönetmelik eki listede yer alan mallara ilişkin, tüketicinin ücretsiz onarım talebi, yönetmelikte belirlenen azami tamir süresi içinde yerine getirilir. Aksi hâlde tüketici diğer seçimlik haklarını kullanmakta serbesttir.
    (5) Tüketicinin sözleşmeden dönme veya ayıp oranında bedelden indirim hakkını seçtiği durumlarda, ödemiş olduğu bedelin tümü veya bedelden yapılan indirim tutarı derhâl tüketiciye iade edilir.
    (6) Seçimlik hakların kullanılması nedeniyle ortaya çıkan tüm masraflar, tüketicinin seçtiği hakkı yerine getiren tarafça karşılanır. Tüketici bu seçimlik haklarından biri ile birlikte 11/1/2011 tarihli ve 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu hükümleri uyarınca tazminat da talep edebilir.”

    Bu noktada satıcıların bizi zorladığı noktalar şunlar;
    1. Ürünü değiştirebiliriz, fakat iade alamayız. (Görüleceği üzere hiçbir hukuki dayanağı yoktur)
    2. Başımdan geçtiği için değinmek istedim. Media Markt iade almayı kabul ettiği ayıplı ürünü mağazaya benim teslim etmem gerektiğini, kendilerinin alamayacağını ifade etti. Yukarıdaki maddenin 6’ıncı fıkrası oldukça açık. İade masrafı satıcıya aittir. Sonuçta direndiğim için Media Markt televizyonu kendisi iade aldı. 65 inç 42 kg. bir tv için nakliye bir sorundur ve herkes tarafından bilinmesinde fayda var.
  • D. ZAMANAŞIMI

    6502 sayılı kanun 12’nci madde;
    “Zamanaşımı
    MADDE 12 – (1) Kanunlarda veya taraflar arasındaki sözleşmede daha uzun bir süre belirlenmediği takdirde, ayıplı maldan sorumluluk, ayıp daha sonra ortaya çıkmış olsa bile, malın tüketiciye teslim tarihinden itibaren iki yıllık zamanaşımına tabidir. Bu süre konut veya tatil amaçlı taşınmaz mallarda taşınmazın teslim tarihinden itibaren beş yıldır.
    (2) Bu Kanunun 10 uncu maddesinin üçüncü fıkrası saklı olmak üzere ikinci el satışlarda satıcının ayıplı maldan sorumluluğu bir yıldan, konut veya tatil amaçlı taşınmaz mallarda ise üç yıldan az olamaz.
    (3) Ayıp, ağır kusur ya da hile ile gizlenmişse zamanaşımı hükümleri uygulanmaz.”

    Buradaki hükümlerde oldukça açık. Eski 4077 sayılı Tüketici Kanunu’nda yer alan 30 gün süre sınırı kaldırılmış durumda. Satıcılar Ortaya çıkan ayıptan dolayı iki yıl boyunca sorumlular. Altı ay ile karıştırılmaması lazım. Altı aylık süre sadece ayıbın satış esnasında olup olmadığını kimin ispatlaması gerektiği ile ilgili. İlk ay ortaya çıkan ayıptan kesinlikle satıcı sorumlu. İlk altı aylık dönemde sorunun kullanıcı hatasından kaynaklandığını satıcının ispatlaması gerekiyor. İspatlayamazsa sorun en başında var kabul ediliyor. İlk altı aydan sonra ise ortaya çıkan ayıbın niteliğine göre eğer kullanıcı hatasından kaynaklanmıyorsa yine satıcılar sorumlu. Işık sızması bir yıl sonra bile çıksa satıcıların sorumluluğu olduğunu ifade ediyor madde. Aslında doğrudan garanti süresi düzenlemeleri ile uyumluluğu sağlayan bir madde.
  • E. AYIPLI MALI İADE ETMEK İÇİN NE YAPMALIYIZ

    Bu noktada bütün satıcılar ürünün ayıplı olduğunun yetkili servis raporu ile belgelendirilmesini istiyor. Fakat başımdan geçen iki tecrübemde de (Panasonic ve Digicom) böyle bir rapor veremeyeceklerini belirttiler. Panasonic ısrarcı davranmam neticesinde üründeki sorunları belirten bir rapor verdi. Digicom ise ürünün yenisini gönderelim ama öyle bir rapor veremeyiz dedi. Büyük ihtimalle herkesin başına gelen de bu.

    Bu noktada konuyla ilgili mevzuat ise şöyle;

    1. 6502 sayılı Kanun’un 58’inci maddesi;
    Satış sonrası hizmetler
    MADDE 58 – (1) Üretici veya ithalatçılar, ürettikleri veya ithal ettikleri mallar için Bakanlıkça belirlenen kullanım ömrü süresince, satış sonrası bakım ve onarım hizmetlerini sağlamak zorundadır.
    (3) Bir malın yetkili servis istasyonlarındaki tamir süresi, yönetmelikle belirlenen azami süreyi geçemez.
    2. GARANTİ BELGESİ YÖNETMELİĞİ’NİN 9’UNCU MADDESİ
    Tüketicinin diğer hakları
    MADDE 9 – (1) Tüketicinin, ücretsiz onarım hakkını kullanması halinde malın;
    a) Garanti süresi içinde tekrar arızalanması,
    b) Tamiri için gereken azami sürenin aşılması,
    c) Tamirinin mümkün olmadığının, yetkili servis istasyonu, satıcı, üretici veya ithalatçı tarafından bir raporla belirlenmesi,
    durumlarında; tüketici malın bedel iadesini, ayıp oranında bedel indirimini veya imkan varsa malın ayıpsız misli ile değiştirilmesini satıcıdan talep edebilir. Satıcı, tüketicinin talebini reddedemez. Bu talebin yerine getirilmemesi durumunda satıcı,üretici ve ithalatçı müteselsilen sorumludur.
    (3) Tüketicinin sözleşmeden dönme veya ayıp oranında bedelden indirim hakkını seçtiği durumlarda, satıcı, malın bedelinin tümünü veya bedelden yapılan indirim tutarını derhal tüketiciye iade etmek zorundadır.
    (4) Tüketicinin, malın ayıpsız misli ile değiştirilmesi hakkını seçmesi durumunda satıcı, üretici veya ithalatçının, malın ayıpsız misli ile değiştirilmesi talebinin kendilerine bildirilmesinden itibaren azami otuz iş günü içerisinde, bu talebi yerine getirmesi zorunludur.
    (5) Birinci fıkranın (c) bendinde belirtilen raporun, arızanın bildirim tarihinden itibaren o mala ilişkin azami tamir süresi içerisinde düzenlenmesi zorunludur.”
  • Bu noktada servise bir arıza kaydı bırakmalıyız. Fakat başvuru yaptığımızı ispat etmek bize düşüyor. Şöyle ki;
    SATIŞ SONRASI HİZMETLER YÖNETMELİĞİ’NİN 10’UNCU MADDESİ; “Servis istasyonlarının sorumlulukları
    MADDE 10 – (3) Servis istasyonlarının, bu Yönetmeliğin 11 inci maddesinde belirtilen hususları içeren belgeleri düzenlemesi ve bunların birer nüshasını tüketicilere vermesi zorunludur.
    (4) Kullanım ömrü süresince malın yetkili servis istasyonlarındaki bakım ve onarım süresi azami tamir süresini geçemez. Bu süre, garanti süresi içerisinde mala ilişkin arızanın yetkili servis istasyonuna veya satıcıya bildirimi tarihinde, garanti süresi dışında ise malın yetkili servis istasyonuna teslim tarihinden itibaren başlar. Tüketici arıza bildirimini; telefon, faks, e-posta, iadeli taahhütlü mektup ve benzeri bir yolla yapabilir. Uyuşmazlık halinde bildirime ilişkin ispat yükümlülüğü tüketiciye aittir.
    (5) Malın tamirinin tamamlandığı tarih tüketiciye telefon, kısa mesaj, faks, e-posta, iadeli taahhütlü mektup ve benzeri bir yolla bildirilir. Uyuşmazlık halinde bildirime ilişkin ispat yükümlülüğü yetkili servis istasyonuna aittir.
    (6) Malın garanti süresi dışında, servis istasyonları tarafından verilen montaj, bakım ve onarım hizmetiyle ilgili olarak, bir yıl içerisinde aynı arızanın tekrarı halinde tüketiciden herhangi bir isim altında ücret istenemez. Tüketicinin malı kullanım kılavuzunda yer alan hususlara aykırı kullanmasından kaynaklanan arızalar bu fıkra kapsamı dışındadır.
    (7) Malın garanti süresi dışında, garanti belgesi ile satılması zorunlu olmayan bir parçasının servis istasyonu tarafından değiştirilmesi veya satılması durumunda, değişen veya satılan parça için altı aydan aşağı olmamak üzere bir garanti süresi verilir.
    Televizyonlar için azami tamir süresi 20 iş günüdür. İspat yükü bize ait olduğu için en sağlam yol noter ihtarnamesidir. Bu da sanıldığı kadar pahalı değildir. Yazıdaki satır sayısına göre 50-100 TL. arası tutmaktadır. Bugün bir noter ihtarnamesi düzenleyeceğim DİGİCOM’a. Örneğini ve tutarını paylaşırım. Daha önce Media Markta düzenledim. (82 TL)
  • Örnek İHTARNAME
    İHTARNAME

    İHTAR GÖNDERİLEN :
    MUHATAP : … Elektronik Sharp Yetkili Servisi
    ADRESİ :

    İHTARI GÖNDERENİN :
    ADI ve SOYADI :
    ADRESİ :

    Media Markt Balçova şubesinden 11/01/2015 tarihinde almış olduğum "Sharp 60UQ10" marka ve model televizyonda “ışık sızması ve bulutlanma” problemleri vardır. Konu ile ilgili olarak tarafınıza mail ve telefon yoluyla farklı tarihlerde başvurulmuştur. Garanti Belgesi Yönetmeliği’nin 9’uncu maddesinin 1’inci fıkrası “c” bendinde; “Tamirinin mümkün olmadığının, yetkili servis istasyonu, satıcı, üretici veya ithalatçı tarafından bir raporla belirlenmesi,” 5’inci fıkrasında; “Birinci fıkranın (c) bendinde belirtilen raporun, arızanın bildirim tarihinden itibaren o mala ilişkin azami tamir süresi içerisinde düzenlenmesi zorunludur.” Hükümleri yer almaktadır.
    Bahsi geçen problemlerin yasal süre içinde (20 iş günü) tamiri veya bunun mümkün olmaması halinde durumun usulüne uygun olarak tekemmül ettirilecek bir servis raporu ile tarafıma bildirilmesini, aksi halde yasal yollara başvuracağımı, avukatlık vekalet ücretleri ile mahkeme harç giderlerini talep hakkımın saklı olduğunu ihtaren bildiririm.
    Bu süre geçtikten sonra hala bir rapor alamazsanız mahkemeye veya hakem heyetine başvurmalıyız. 2015 yılı için hakem heyetleri kararı bağlayıcılık sınırı 3.300 TL.
    Dava açtıktan sonraki tecrübelerimi de ayrıca paylaşacağım.
  • konu sabitlense aslında daha iyi olur. umarım başarılı sonuçlar alırsınız.
  • Konu nasil sabitlenebilir. Yoneticilere mi basvurmak lazim. Bence herkesin isine yarayacak cok faydali bir baslik olur.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • @Sabahattin ali Çok değerli bilgiler içeren bir konu başlığı açmışsınız elinize sağlık bu tip sorunlar herkesin başına gelebilir konunu sabitlenmesi gerekir kesinlikle tahminim Moderatör yada Adminler tarafından yapılıyordur ikaz etmek gerekir diye düşünüyorum. Ayrıca sizin sorununuzla ilgili umarım istediğiniz sonuca ulaşırsınız. Saygılar.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: akkaynak

    @Sabahattin ali Çok değerli bilgiler içeren bir konu başlığı açmışsınız elinize sağlık bu tip sorunlar herkesin başına gelebilir konunu sabitlenmesi gerekir kesinlikle tahminim Moderatör yada Adminler tarafından yapılıyordur ikaz etmek gerekir diye düşünüyorum. Ayrıca sizin sorununuzla ilgili umarım istediğiniz sonuca ulaşırsınız. Saygılar.

    Tesekkur ederim. Umarim hep birlikte daha az sorun yasariz.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Guncel

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Guncel

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Gerçekten çok faydalı bir paylaşım olmuş. Emeğine sağlık.

    Şu an bunu okuyarak Teknosa'ya daha bilgili bir şekilde gideceğim.

    2 hafta önce Teknosa'dan Philips 55PFK6309 model tv aldım. Ürün Düzce mağazasından geldi ve ekran komple kırık çıktı. Neyse iade aldılar hemen ve yerine hediye çeki verdiler. Sonra gittim o çekle LG LB670V aldım. Teknosa merkez deposundan kargoyla geldi bu ürün. Kutuda hiçbir hata yok ancak servis kurmaya geldi tv yi açtı ve yine ekranı kırık. LG merkeze bildirdiler. Bugün cevap gelmiş "Değişimi Uygun Değildir" diye yazıyor raporda. Formu Teknosa'ya verin kendi içlerinde çözsünler dediler. Teknosa'ya gidicem bakalım değiştirmezlerse işin sonu pis gözüküyor.

    Ayrıca kurulum yapan servis elemanının belirlediği hata şu "Cihaz kutudan kırık çıkmıştır. Kutuda hata yoktur." buna rağmen nasıl onay vermezler anlamış değilim.
  • hocam sakın dayatmalarına razı olmayın. su andan itibaren çok rahat bir şekilde para iadesi alma hakkınız var. Ürün değişimi hediye çeki kabul etmek zorunda değilsiniz. Tv kutudan kırık çıktı yazmaları yeterli sizin için.

    Siz ne yapmak istiyorsunuz. Yani ille bir tv almak istiyorsunuz sanırım neticede ihtiyaç bu. Ama tutar da uzatmaya kalkarlarsa ücret iade talebinizi iletin.

    6502 sayılı Kanun'da seçimlik haklarımız var neticede.

    Gelişmeleri paylaşırsanız yardımcı olmaya çalışırım.

    Geçmiş olsun
  • Guncel

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Benim tvimde vertical banding cıktı ama resimde belli olmuyor diye normal diyorlar..
    Lg ye mail attım cevap bekliyorum ama sonuç cıkacağını sanmıyorum..
    Ürün değişimi talep edmek istiyorum. Nasıl bir yol izlemem lazım

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Nereden aldiniz? Oncelikle orada bi sansinizi deneyin. Media markt kesinlikle orali olmadi benim tecrubemde illa ki servis raporu isterim dedi. Servise ariza kaydi birakin.

    Gelip baktilar muhtemelen ve normal diyip gittiler. Bu durumda servisi arayip vr mail atarak yeniden ariza kaydi birakin. bu konuda servislerin ilk stratejisi her seye itiraz etmek olmaz demek. Israrci olirsaniz yavas yavas ciddiye aliyorlar sizi ve jesinlikle sinir bozucu bir surec.

    Eger sorunlari normal kabul ettiklerine dair size bir servis formu vermeye yanasmazlarsa oncelikle sorunun fotolarini cekip servise mail atin. Sansinizi yeniden deneyin. Sonuc alamazsaniz dogrudan saticiya hitaben noter ihtarnamesi duzenleyin. Ornegi paylasirim sizinle. Orada verdiginiz surenin sonunda urun degeri 3.300 uzeri ise mahkemeye altindaysa hakem heyetine basvurnalisiniz. Sonuc alirsiniz buyuk ihtimalle. Her iki durumda da sorunun fotograflarini faturayi sservis rapor verirse onu, mail atarsa size mailin ciktisini ek yapin dilekcenize. Yine o surecte yardimci olurum size.

    ikinci yol benim vaktim var servisle ugrasirim diyorsaniz servise ariza kaydi birakin. Garanti belgesi yonetmeliginin 9.uncu maddesi geregi 20 is gunu icinde basvurunuz uzerine ya tv.yi tamir edecekler ya da tamir edilemeyecegine dair rapor verecekler size. Bu noktada muhtemelen tv.yi 20 is gunu sonrasi getirip sorun yok ya da tamir ettik vb. Cevap verecekler. O noktada servisle ugrasirim diyorsaniz bu yolu deneyin. Sonuc degismeyecektir ama muhtemelen. Servisin sorunlari normal kabul ettigine dair rapor aldim ben onu da ekledim mahkeme dilekceme.

    Gecmis olsun. Buradan foto paylasirmisin oncelikle. Forum uyeleri ile yorumlayalim. Ekran siyahken ve goruntuye siyah renkler hakimken ayri ayri foto cekin. Dinamik modda film modunda birden fazla modda cekin ayni kareyi.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Servislere basvuru yaptigimizi ispatlamak bize dusuyor. Servis cok direnirse hic ugrasmayin servisle. Mahkemeye ayipli mal hususunda dava acacaksiniz zaten ve dava edeceginiz yer urunu satin aldiginiz yer olacak. yetkili servis raporu almaniz sart degil basvuru icin.

    Mevzuatta eksiklik var zaten. Servisler ayipli urunun ucretsiz tamir edilmesi yolunu sectigimizde ya tamir etmek ya da tamiri mumkun degil diye rapor vermek zorundalar. Ama zaten biz ucretsiz tamir yolunu degil ucret iadesi veya birebir degisimi talep ediyoruz. Bu tercihleri secmemiz halinde garanti belgesi yonetmeliginde veya satis sonrasi yonetmeliginde servislerin bununla ilgili rapor vermesi zorunlulugu yok. Yani dava acmak icin o raporlara ihtiyacimiz yok.

    Biz saticiya urun ayipli al bunu diyoruz. onlar da almiyor ve dava ediyoruz. Dava surexinde bilirkisiler inceliyor zaten tv.yi ve hakim ona gore karar veriyor genelde. Hakimler bilirkisi kararina uymak zorunda degil. Dava dilejcesine eklediginiz fotoya bakarak dahi karar verebilir. Hakimleri baglayici bir husus yok mahkeme surecinde

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.