Şimdi Ara

Bakan Varank açıkladı: Milli mikroişlemci 'Çakıl' yolda

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
169
Cevap
3
Favori
8.264
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
8 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj

  • Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, TÜBİTAK’ın Gebze’deki yerleşkesinde bulunan Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi’ne (BİLGEM) bağlı laboratuvarları ziyaret etti. Bilgi güvenliği konusunda yeni teknolojiler üzerine yürütülen çalışmaları inceleyen Varank, “Çakıl” adı verilen milli mikroişlemcinin silah sistemlerinde kullanılan yabancı mikroişlemcilerin yerini alacağını açıkladı.

     

    Ayrıca Bkz.ANKA İHA yerli motor ile -10 derecede ilk uçuşunu yaptı
    Milli mikroişlemci projesi ile silah sistemlerimizde kullanılan yabancı menşeli mikroişlemcilerin yerini alabilecek hızda ve düşük güç tüketen, lisans ve satış hakları ülkemize ait milli bir işlemci tasarlandığını ifade eden Varank, ‘Çakıl’ın Savunma Sanayi Başkanlığı tarafından onaylandığını belirtti. Bir sonraki aşamada ikinci faza geçilecek ve Çakıl’ın mobil cihazlarda kullanılabilecek çok çekirdekli versiyonunun çalışmalarına başlanacak.

     


    Bakan ayrıca BİLGEM’de mikroçip tasarımı konusunda gençlere eğitim vereceklerini belirterek “Burada yetişecek gençler, Milli Teknoloji Hamlesi’nin önemli bir parçası olacak” dedi. Birçok askeri ve kamu IP ağlarında güvenliği sağlayan kripto cihazın 10 Gbit/s veri işleme yeteneğine sahip yeni modelini inceleyen Varank, geliştirilen prototipin performansının memnuniyet verici olduğunu da söyledi.

     

    Amaç teknolojik derinlik sağlamak


    Yüksek Güçlü Lazer Projesi ile lazer silahlarının yol haritasını oluşturacaklarını belirten Sanayi ve Teknoloji Bakanı “Bu projenin çıktısı, top, havan roket ve güdümlü füzelere karşı Hava Savunma Lazer Sistemi Geliştirilmesi olacak. Havadan gelen tehditler, lazerle bertaraf edilecek” dedi. Ziyareti sırasında Varank'a çalışmalar ile ilgili olarak BİLGEM Başkanı Prof. Dr. Hacı Ali Mantar bilgi verdi.

     


    Milli Teknoloji Hamlesi ile amaçlarının platformdan alt ana sistemlere, çip teknolojisinden gelişmiş yazılım algoritmalarına kadar teknolojik derinlik sağlamak olduğunu ifade eden Varank, “BİLGEM’de stratejik bağımsızlığımız açısından kritik öneme sahip teknolojiler geliştiriliyor. Burası geniş bir test alt yapısına sahip. Milli Savaş Uçağı’nın gerçek zamanlı işletim sistemi, SİHA’lar ve savaş uçaklarımızın kullandığı akıllı bombaların lazer arayıcı başlık detektörü, gelişmiş haberleşme istihbarat donanımları, milli kripto sistemleri, hava radar sistemlerinin tamamı Ar-Ge mühendislerimiz tarafından burada geliştirilmekte” dedi.







  • wikipedianın yasak olması türkiyenin suçu değil ki. dünyada kabul görmüş bir devletsin diyorsun ki şu içerik yanlış bunu kaldır. wikipedia da kalkıyor ben senin sözünü dinlemem kaldırmam diyor. türkiye de ne yapsın eyvallah aga seni öyle düşünüyorsan öyle olsun seni mi kıracağız kalsın madem mi desin? aynısını amerika dese paşam elbette ellerinden öper, saygılarımı sunarım derhal kaldırıyorum olur.
    Sanarsın ki wikipedia da 24 saat makale okuyup bilimsel araştırma yapıyorsun. İsteyen zaten vpn vs açar.



    Wikipedia diye hakkımızda iftira atmaya, uyarılmasına rağmen kaldırmamaya hakkı mı var? Wikipedia da Mustafa Kemal'e hakaret içerikli makaleler olsa biz de kaldırın desek kaldırmasalar engellemeyecek miyiz? İşinize gelen pencereden bakmayın.
    Bu işlemci ne tabanlı? x86 mı, ARM mı? RISC-V mi ? İşlemci kaç W gücünde?, GFLOPS/çekirdek başına başarımı ne?, Kaç çekirdekli? Hangi lisanslar altında üretiliyor? Üretiliyor mu? Çalışan prototip var mı ? Hangi platformda çalışıyor? Soketli mi SoC mi? Bu nasıl makale hiç birinin cevapları yok sadece ismini bildiğimiz bir microişlemci var yani şimdi kızacaklar ama kusura bakmayın sadece isimle olmuyor bu işler...
    Çoğunuz bana laf edecek ama daha direnç bile üretmeyen (üretemeyen değil) ülke nasıl olacak da "yabancı menşeli mikroişlemcilerin yerini alabilecek" bir işlemci üretecek ilginç doğrusu. Umarım beni yanıltıp üretirler ama çok zor bir iş. Muhtemelen seçim vaadi olarak ortaya atılmış bir proje.
  • Böyle Haberler görünce mutlu oluyorum . Her insan sevinir mutlu olur çünkü ülke gelişiyor.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Aksi yorum yapanlar olacaktır ama bu ülke için birilerinin çaba göstermesi güzel. Her türlü gelişime ihtiyacımız var.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Dürüstİnsan -- 29 Aralık 2018; 0:53:33 >
  • bu mesaj silindi



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-0EF48BDE1 -- 18 Temmuz 2020; 15:39:41 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • wikipedia gibi bir kaynağın yasak olduğu ülkede komik şeyler.

  • İnşallah bu bakandan ümitliyim ön planda görülmesede iyi işler çıkıyor ortaya özellikle savunma sanayii hızlı bir ivme kazandı darısı diğer sektörlere.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 01halil -- 28 Aralık 2018; 23:30:14 >
    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • ben bu ülkede üretilip de milletin hayrına fiyatlanan bir şey görmedim. varsa gösterin. onun için burada "birilerinin çaba göstermesi güzel" diyenlere hatırlatıyorum. ne olacak o zaman biz daha mı ucuza ulaşacağız ürüne ye da ürünlere?

  • Hı hı ok

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Arabaya veya diğer "milli" üretimlerimize benzemesin de, ucuzluk pahalılık önemli değil, ama stratejik noktalarda tamamen yerli işlemcilere ihtiyaç var çünkü ithal olanlarda hangi kripto yazılımların yerleştirildiğini bilmek imkansız, yada en stratejik anda so. Karar bizde olmayabiliyor.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Süper gelişme...
  • Kesin bunu da başka bir ülkeden lisanslamışlardır.Tank,anti tank füzesi ve atak helikopter projelerinde olduğu gibi.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-37A42C87E -- 29 Aralık 2018; 1:53:19 >
  • mobil cihazlar diyene kadar inanmıştım

  • Güzel haber inşallah gerçekten yerli ve millidir.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Artık bu tarz haberleri görünce aklımdan tek bir kelime geçiyor: YALAN!

  • .



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi RustyCohle -- 12 Ocak 2021; 17:11:0 >
    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Bana hiç inandırıcı gelmiyor, neticeye bakmak lazım.
  • Yapılsa ne olacak, geliştirecek insan mı kaldı ülkede

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Müteahhitler görmesin...

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • İnşallah diğer milli üretim haberleri gibi sadece eski haber başlıklarında kalmaz da kullanırken gururlanacak bir ürünümüz olur. İnsanlar artık yalan haber gözüyle bakar oldu. Birde şu bakanlı fotoğraf çekme modasına son verseler ya, bakan beyde mi ekiple çalıştı. Hangi mühendislik ekibi ürettiyse onları görsek isimlerini duysak artık. Birinin başarısını başkası sahiplenmese.

  • Seçim is loading.....

  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.