Şimdi Ara

BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ HAKKINDA SORULARI YANITLIYORUM!

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
834
Cevap
278
Favori
173.577
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
88 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki

BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ HAKKINDA SORULARI YANITLIYORUM!


(En Son Oy Tarihi: 2.11.2023)
Giriş
Mesaj
  • Herkese merhaba,

    Son birkaç senedir memleketin çocukları daha bilinçli tercihler yapsınlar diye forumda BM ile ilgili soruları yanıtlıyorum. Merak ettiklerinizi sorabilirsiniz. Tekrar eden soruları ilk entryde toplamaya çalışacağım.

    Hepinizin hakkında hayırlısı olsun

    Özel mesajlara cevap vermiyorum, buradan yazarsanız herkes faydalanır.

    2023 Agustos Edit: Gençler hepinize çok teşekkürler. O kadar fazla dua eden, teşekkür eden oldu ki bu bir kaç senede.. İşlerim yolunda gidiyorsa sizlerin duası sayesinde. Bir ara buradaki yazıları güncelleyeceğim ama son 2 sene de GE'den istifa ettim, kendi yazılım şirketimi kurdum. Proje bazından yurtdışındaki firmalara destek veriyorum. NATO, Tesla, Birleşmiş Milletler gibi yerlerle görüşme, iş yapma fırsatım oldu. Hepinize başarılar!


    Üst Edit: Bu entryi düzenli olarak güncelliyordum ancak çok zor geldi ve artık buradakilerin güncel hallerini Insta (bilgisayarmuhendisiyim) hesabımdan paylaşıyor olacağım. Maddi herhangi bir kaygım yok sadece paylaşım yapmak daha kolay ve daha fazla kişiye ulaşabilirim diye düşündüm...

    En çok gelen sorulardan birini burada cevaplamak istiyorum.. Neden bunu yapıyorsun?
    - Bilginin zekatının paylaşmak olduğuna inanıyorum ve insanlar bana sormadan paylaşmayı seviyorum. Sizlere yardımcı olduğum için cennete falan gideceğimi düşünmüyorum :)) Allah bilir. Ben bildiğimi paylaşayım, başkası paylaşsın ki bu ülke ve insanları daha ileriye gitsin istiyorum. Tek gayem bu..

    Kısaca kendimden bahsecek olursam


    • 9+ yıllık Bilgisayar Mühendisiyim.
    • Dünyanın en büyük şirketlerinden birinde çalışmaktayım. (Ofis TR de ancak ABD gidip geliyorum arada bi.)
    • Erasmus yapıp 40+ ülke gezdim.
    • Microsoft, AOL, Amazon, Facebook, Oracle gibi dünyanın en büyük yazılım şirketleriyle iş görüşmelerim oldu. (Resim ekledim.)
    • Gebze Teknik mezunuyum.
    • Evliyim



    Gebze Teknik ile ilgili okula özel sorularınızı her tercih döneminde açtıkları hocaların, mezunların olduğu Telegram grubuna dahil olup soru sorabilirsiniz... Açtıklarında buraya eklerim ya da Bölümün kendi sayfasını takip edebilirsiniz...2020 Tercih dönemi için.. Link geldi:https://t.me/GTU_CSE_2020


    -----------------------------------------------
    Tercihlerde Kesinlikle Yapılmaması Gerekenler
    - A üniversitesinin sıralaması B'den yüksek diye A > B demek her zaman doğru değil. Sıralama sadece insanlar orayı daha fazla tercih ediyor demek. Basit örnek, Izmir, Eskişehir öğrenci ortamı daha iyi diye çok tercih alıyor ve kötü bölümlerinin puanları bile yüksek olabilir. İnsanları neyi neden seçtiklerini bilmiyoruz.
    - Tercih sıralmasında meslekler birbirine girmemeli. Yani ne olduğuna karar verememiş birisiysen, yakın sıralamaları alakasız meslekleri alt alta yazma. Tutarlı ol.
    - Annen baban istiyor diye bir mesleği seçme. Bu hayat senin evet onların tecrübeleri çok değerli ancak tercihini sen yapmalısın. Onların istediğini yapıp sonra mutsuz olunca afedersin ama onkara b.k atma. Sen seç, son kararı sen ver ve kötüyse kendim ettim daha iyisini yaparım de, yoluna bak. Unutma hayat seçtiklerindir.
    - Kaç tercih hakkı veriyorlarsa hepsini kullanmaya bak. Bankoların olsun he yok eğer gitmeye gönüllü değilse de hiç yapma. Kal seneye hazırlan.
    - Para için bir mesleği seçme. İnan bana paradan daha önemli şeyler var. Severek yaptığın bir iş seni paradan daha mutlu ediyor. Ve severek yaptığın işte genelde daha çok kazanıyorsun.
    - Dershane hocaları, okul hocaları, belediyelerin danışmanları falan onlara tercih sıralaması yaptırma. Onların tüm meslek ve okullarla ilgili ne kadar bilgileri var ki? Ve en önemlisi seni ne kadar tanıyorlar? Bana Kimya müh. yazdırıyorları ya..Çevre müh. falan.. Demiyor ki ..nın buna yeteneği var şunu yapar. Zaten öyle 2 sene de senin neyi iyi yaptığını da anlayamazlar. Seni en iyi yine sen bilirsin.
    - Hem tercihlerde hemde genel olarak hayatında hiçbir zaman tek kanaldan bilgi alma. Her zaman karşıt görüşleri de dinle, onlar gibi düşün sonra kendi süzgecinden geçir. Ben şimdi burada BM ile alakalı şeyler yazıyorum ancak bu benim 30 yıllık hayatımdaki yaşantımın, tecrübelerimin, gözlemlerimin bir yansıması. Başkalarından da bunları öğren. Belki benden daha iyi yönlendiren sana daha çok hitap eden birisini birilerini bulursun. İşte bu yöntemi tercih dönemi konustuğun bilgi aldığın kaynakları çoğaltarak yap.


    -----------------------------------------------
    Herkesin Merak Ettikleri

    Bilgisayar Mühendisleri ne iş yapar?
    Bilgisayar mühendisleri ülkemizde genelde yazılım mühendisi olarak görev yaparlar. Günlük hayatta kullandığınız hemen hemen herseyin üretiminde görev alabilirler bu sebeple iş ağı oldukça geniştir. Buzdolabından tutun da roketlerin yazılımına kadar her yerdeyiz...Basit şekilde anlatacak olursam genelde ingilizce yazılarla program dediğimiz şeyleri yazıyoruz. Ben senin şu tuşuna basarsam bunu yap, şuna basarsam bunu yap gibi şeyler. İnsanların yaptıkları şeyleri makinelere yaptırıyoruz. Bu bize, hızlı,hatasız ve tekrarlanabilir bir süreç sağlıyor.

    Ben BM okuyabilir miyim?
    Genelde öğrenciler tercih yapacakları zaman "yaa şu işte çok para varmış bu işi yapalım" diyorlar. Siz öyle olmayın, kolay yoldan para kazanmaya çalışmayın ve o sebeple iş seçmeyin.BM'yi okuyan bir insan şunu kabul eder. Masa başı işim olacak, iş arkadaşlarım belirli bir eğitimden geçmiş olacak ancak sabahtan akşama bilgisayara bakacağım. Onun dışında ultra matematik bilmene gerek yok zaten okulda öğreneceksin. Özetle okulda bilmediklerini öğrenmek zorunda kalacaksın. Genelde anlamsız gelecek ödevler yapacaksın ancak değecek. Çoook sonraları işine yarayacaklar.

    Hangi mesleği yapamalıyım/yapabilirim bilmiyorum yardımcı olur musun?
    Bu sadece sende yok memleketin tüm çocuklarında var öncelikle onu bil. Eğitim sistemimiz her zaman kötüye gidiyor ve insanların nelere yetenekleri var bunları bilemiyoruz. Üniversite sınavında bir puan alıyorsunuz sonra o puana yakın üniversiteleri meslekleri yazıyorsunuz alakalı alakasız. Sonra da mutsuz bir halk meydana geliyor. Önce hastalığı teşhis edelim ki sonra hastayı kurtaralım istedim.

    - İlk belirlemen gereken şey şu: Ben sabah 9 akşam 6 bir işte çalışacak mıyım çalışmayacak mıyım? Çalışacaksam hangi işi yaparken sıkılmam.
    - Evlenirsem eşimden çok iş arkadaşlarımı göreceğim. Hangi meslekte bunu daha çok severim.
    - Bazı mesleklerin maneviyatı maddiyatından daha önemli.(bkz. doktorluk) Bunları da düşünmelisin senin için hangisi önemli ya da ikisini de sağlayan bir meslek var mı senin için?
    - Hayat amacın ne? Hedefin demiyorum, hedef ulaşıldığında yenisi gelir ancak amaç. Onu belirle ve hangi meslek seni o amaca yönlendirecek ona bak. Para herşey değil, para gerçekten mutlu etmiyor tek başına... Bu konuda Ahmet Şerif İzgören'in Avucunuzdaki Kelebek konferansı var Youtube'da onu izle.

    Bilgisayar Mühendisliği vs Yazılım Müh?
    Ülkemiz açısından bir fark çok yok ancak BM donanımı da daha iyi bildiğinden ya da şöyle diyeyim o dersleri de aldığından daha donanımlı olabilir. Ama okuduğunuz okul çok önemli. Bu karşılaştırma her okul için aynı değil GTÜ mezunu olarak hepsinden donanımlı bir şekilde mezun etmişlerdi bizi...Aslında dünya da Bilgisayar Bilimleri diye geçer bizim meslek. TR'deki isimler farklı olsa da çıktığı yer hemen hemen aynı. Gösterecekleri dersleri inceleyebilirsiniz. Yazılım kadar donanım da bilmek ilk aşamada güzel olabilir.

    Bilgisayar Mühendisleri ne kadar maaş alır
    En sevdiğiniz soruya geldik. Öncelikle şunu söyleyeyim her yere üniversite açıp kalitelerin yerlere düştüğünü bilin. Üniversite mezunu sayısının artması kalitenin arttığı anlamına gelmiyor ve ortalık her meslekten okumuş işsiz dolu. Ne yazık ki sizi de böyle bir durum bekliyor. Ama durun hemen enseyi karartmayın iyi çalışırsanız şu maaş aralıklarında iş bulabiliyorsunuz. (2018 yılı için.. 2019 da daha da arttı..)

    • Yeni Mezun= 3K - 4.5K ,
    • 2-3 yıl tecrübeli birisi 5K-6K,
    • 3-5 yıl tercrübeli birisi 6K-10K
    • 5-10 yıl tecrübeli birisi 10K-15K ... diye gidiyor. Bunun yanında özel sağlık sigortanız, primleriniz, yol yardımlarınız, spor yardımlarınız vs vs şirketine göre değişiyor.

    Bu maaş konusunda yok canım yav diyenler oluyor. Arkadaşlar bu aralıklar benim vaktinde aldığım ve şu anda olanlar. 2012 yılında GTÜ'den mezun olduğumda aldığım maaş 2600 TL idi. Sonra 2016 yılında başka bir şirkete geçtim ve orada 2500$ kazanıyordum. O zamanlar 7-8 yapıyordu. Şimdi ne kazandığımı söyleyemem :) Benle beraber mezun olan herkes öyle almıyor, ama 1K falan aşağısına çalışıyorlardı en fazla. Yani ben 8K alırken onlar 7K alıyorlardı.. O aradaki farkta diğer yetenekler ve iş bulma, şirket farkı vs. Daha kötü üniversitelerden mezun olup aynı paraları kazanmak zor olabilir ilk senelerde ancak sonraki dönemde okulun çok bir önemi kalmayabiliyor. Görgüsüzlük yapıp buraya maaş şeysini atmayacağım, isteyen inanır isteyen kendisi bilir.

    Bir ekleme daha.. Son zamanlarda ekonominin iyice dibe vurmasıyla yabancı paralar aldı başını gitti ve insanlar TR de yabancı parayla iş arar oldular. Bu tarz iş yaptıran Crossover for Work gibi firmalar yıllık 60k/100k $ veriyorlar. (Ancak sigorta migorta hiçbirsey yok. Safi para. İyi firma değil ve daha iyi verenler de var.) Özetle iyi kazanabiliyorsunuz arkadaşlar.

    Stajda dikkat edilmesi gerekenler?
    - Staja aldığımız arkadaşların çıkıntı olmaması, hevesli olması ve sorumluluk sahibi olması aradığımız temel şeyler.,
    - Sizlerden dünyayı kurtarmanızı beklemiyoruz ancak verilen işleri çabuk kapıyor mu diye bakıyoruz.
    - Bu istekleri yerine getirebilen arkadaşları mezun olduktan sonra ya da okurken bizle çalışmaya davet ediyoruz.

    Mülakatlarda başarılı olmak için ne yapmalıyım?
    - Bize gelen özgeçmişlere ortalama 1dk falan bakıyoruz. 1 kişilik ilana bazen 100 kişi başvuruyor. İlgimizi çekecek bir özgeçmiş olmalı. Aradıklarımız adamın özgeçmişinde var mı hızlıca bakarız.
    - Bizden önce insan kaynakları kültürel olarak bize uygun mu diye kısa bir görüşme yapar. CV'sinde yazdıkları, geçmiş deneyimleri uyumlu mu bakar.
    - Biz mülakata girdiğimizde adayın CV'si üzerinden gerçekten biliyor mu diye teknik sorular sorarız. Sorduğumuz sorulara cevap verirken kendisi neresini yapmış, ne yapmış onu öğrenmek isteriz.Bize şirkette şunu yapıyorlardı bunu yapıyorlardı diye başkalarının yaptıklarını anlatmamalı.
    - Özgüvenli olmalı, ancak boş özgüven değil, birşey verdiğimizde bunu halledebileceğini bize göstermeli. Mesela ... bilmiyordum bunu şöyle öğrendim yaptım gibi geçmişten örnek vermeli. Yoksa herkese sorsan herkes herseyi yapıyor memlekette.
    - İyi giyimli olmalı. İngilizce bilmeli. Güleryüzlü olmalı.
    - Sorduğumuz sorulara kısa net, anlaşılır cevaplar vermeli.

    Dünyanın en iyi şirketlerinde mülakat, işe alım süreci nasıl işliyor?
    Öncelikle şunu belirtmeliyim ki o saydığım şirketlere ben başvuru yapmadım onlar beni buldular bu sebeple onların aradığı kişi olmalısınız. Onun dışında kendiniz de adamların sitelerinden gidip ilanlarına bakıp, başvurabilirsiniz. Şunu unutmayın 1 ilan varsa 1000lerce kişi başvuruyor, sağlam ve ilgi çekici bir özgeçmişiniz olmalı. Neyse süreç genelde nasıl onu anlatayım,
    - Öncelikle recruiter dediğim işe alacak yetenek avcıları sizle irtibata geçiyor ve 15-30dklık Skype yapıyorsunuz. Kendinden bahset, ne yaptın ne ettin gibi. Bazen sonunda sana teknik sorular da soruyorlar. (Facebook öyle yapmıştı mesela.)
    - Onu geçtikten sonra teknik bir sınav yollayanlar oluyor. Bu genelde hackerrank, hackerearth gibi sitelerden belirli bir problemi çözmeye yönelik oluyor. (Facebookta bu adım olmamıştı.)
    - Onu da geçersen oradan bir/birkaç mühendisle Skype yapıyorsun. Önceki adımda yaptıgın koda ek birşeyelr istiyorlar ya da daha başka bir soru soruyorlar. Sen yazarken seni izliyorlar. 1 saat sürüyor.
    - Bunu da geçersen birebir mülakata gidiyorsun. Y.dışında oluyor buralar genelde Dubai, London vs vs.
    - Bu mülakat 3 aşamalı, 1.aşamada bir mühendisle beraber birşeyler yazıyorsun, kod. 2. aşamada senin mimari bilgini ölçüyorlar. 3. aşamaya kalırsan senin şirket uyumun vs için müdürlerle görüşüyorsun.
    - Hepsinden geçersen 1-2 hafta içinde duruma göre teklif alıyorsun. (Oracle'da teklif beklerken 2 ay geçmişti, şirket içinde yaşananlara bakıyor birazda.)
    - Bu mülakatlarda sordukları sorular hep aynı. Geekforgeeks, leetcode gibi sitelerdeki soruları yaparsanız kabul almamak için hiçbir sebebiniz yok.

    İş hayatında başarılı olmak için gerekenler?
    - Dikkat edilmesi gereken çok şey var ancak ana şey işini iyi yapıp şirketin sendenn fayda sağlamasına imkan vermek. Sonuçta adamlar senden fayda sağladığı ölçüde seni tutarlar.
    - Şirketini, işini sahiplen. Yeni nesilde en büyük eksiklik bu herhalde. Özgüven hat safhada ve işi umursamıyor amaaaaan diyor.
    - İnsan ilişkilerinde iyiysen, kendini iyi ifade edebiliyorsan daha hızlı yükseleceksindir.
    - Teknolojik gelişmeleri takip et. Ülke gündemi seni bir yere götürmez. Yıllardır hep aynı gündemler. Sen kendini geliştir ve iş hayatında bunu uygula.
    - Yabancı dil öğren.

    Kesinlikle yap dediğin ne var?
    Erasmus ve WorkandTravel yapın. Dünyanın o kadar büyük olmadığını aslında insanoğlunun birbirine çok benzediğini birbirimizi şeytanlaştırmanın kimseye fayda getirmeyeceğini öğrenirsiniz. Bunu yanında dil, sosyal ilişkiler, maddi kazanç da elde edersiniz.

    A'yı mı seçmeliyim B'yi mi?
    Şunu seç diyemem. Bu seçimi sen yapmalısın. Senin hayatın olacak, hayat seçtiklerindir. Abi yerimde olsan hangisini seçerdin dersen şuna bakardım,

    - Hangisinin mezunları nerede çalışıyor diye LinkedIn üzerinden bakardım. Her birinden en az 100-200 kişi bulurdum.
    - Y.Dışına gitme olanağı hangisinde fazla. Erasmus vs.
    - Hangisinin hocaları y.dışında master doktora yapmış.
    - Hangisi URAP sıralamasında yukarıda.(Bu sıralamada Tıp olanları değil diğerlerine bakacaksın. Sebebi şu Tıplar yayın vs yapmak zorunda onları ayrı değerlendiriyorlar.)
    - Hangisinin sanayi ile özel bağlantıları var. Örn. Gebze Teknik Tübitak ve Aselsan ile organik bir bağa sahip. İkili anlaşmaları var. Bu tarz şeyler yani.
    - Herşey aynıysa, sosyal ortamları nasıl. Üniversite hayatı var mı yoksa lise gibi mi.
    - Siyasi muhabbetlere hangisi girmiyor sadece bilim yapıyor.

    gibi gibi adım adım mühendis gibi bu problemi kendin çözebilirsin.

    BM okumadan yapılması gerekenler neler?
    BM kazandın ya da çok heveslisin neler yapman lazım merak ediyorsun. Eğer üniversite sınavına girmediysen ana ve tek hedefin daha fazla soru çözüp daha iyi yere girmek olmalı. Hayallere kapılıp sonra yapman gereken şeyi yaparken esas yapman gereken ders çalışmayı bırakırsan birçok abin gibi bilgisayar bilen ama BM kazanamamış zor şartlarda iş arayan birisi olursun. Lisede ingilizce öğretnip gelmediysen 10 - 0 geridesin.. İngilizce öğren!!!

    BM okuyan birisi nasıl bir bilgisayara sahip olmalı?
    - Sanılanın aksine genelde öyle "hayvan gibi" bilgisayarlara ihtiyacınız olmayacak okurken.
    - Aile bütçenizi sarsmayacak her bilgisayar işinizi görecektir.
    - Eğer maddi imkanlar varsa 16GB Ram ve SSD'si olan bir bilgisayar almalısınız.
    - Alacağınız bilgisayardaki en ama en önemli şey hafif olmalı! Her yere götüreceksiniz, omzunuz çökmemeli.
    - Derslerinizde çok basit şeyler yapacaksınız genelde. Bilgisayarı zorlayacak grafik kartını çok kullanacak işler genelde olmayacak. Eğer bilgisayarla görme dersi alırsanız anca o zaman.

    BM okurken yapılması gerekenler neler?
    Öncelikle okuduğun okul seni geliştirebilecek bir yer mi ona bakman lazım. Dünyanın en iyi üniversiteleri genelde ödeve dayalı öğretim yaparlar bilgisayar bilimlerinde. Ödevlerin zor mu? Okurken lanet ediyor musun zorluğuna.. sana çok şey öğretiyorlar mı ona bak. Eğer bunlar yoksa internetten Harvard, Berkeley, Michigan derslerini takip et. Onlarda neler soruyorlar ne işliyorlar bak. Üniversite okurken aynı zamanda Harvard'ın derslerini izler ödevlerini yapardım. Diplomalarını almadım ama birebir ödevlerini yaptım :) Okulun çok zorlamıyosa seni, Udemy den kurs al. 28TL falan şu anda 2 kahve parasına birseyler öğren. Bazı olmazsa olmaz kitaplar var onları oku. İngilizce kitaplardan BM öğren.

    Mezun olduktan sonra yapılması gerekenler?
    Mezun olduk iş bulduk bitti gitti yok BM de. Her zaman yeni ne var, neler yaparsam daha ileri götürürüm diye düşünmeli araştırmalısın. Bilgisayar bilimleri ile alakalı olarak dünyada hangi eventlar oluyor onları takip et. Kitap okuyup, kurs almaya özen göster.

    İngilizcemi nasıl geliştirmeliyim?
    - TED videoları izle. İngilizce alt yazı açabilirsin, farklı aksanları duyarak listening geliştirirsin. (www.ted.com)
    - Voscreen diye bir program var oradan ufak alıştırmalar da yapabilirsin.
    - YDS özet kitapçıkları var. Grammer falan özet. Onlardan al baştan aşağı bitir.Kalıpları öğrenmiş olursun.
    - BBC, Reuteurs gibi yabancı kaynkaları takip et okumanı geliştir.
    - Erasmus ve WorrkandTravel yap. Yabancılarla konuşmadan çekingenliğini kırmadan olmaz.
    - Yanlış konuşmaktan çekinde I are desen sıkıntı değil. Denemek önemli.
    - Sürekli yazışabileceğin birileri bulabilirsin, penfriend muhabbeti. Her hafta belirli konuda konuşun, yazışın..
    - İngilizcen hiç iyi değil? Hatta sıfırsa Udemyden Serdar Hoca diye birisinin "Özel Ders Formatında Sıfırdan Zirveye İngilizce Eğitim Seti" kursu var eşim ondan öğreniyor faydalı gibi onu alabilirisn...

    Dünyanın en iyi şirketlerinde BM olarak nasıl iş bulurum?
    - İngilizceyi çok iyi biliyor olman lazım. Konuşma, yazma... Yoksa en baştan elendin.
    - Hedeflediğin şirketlerin iş ilanlarını bul. O ilanlarda hangi teknolojiler var neler istiyorlar onlara bak. O istediklerini öğrenmeye çalış ve özgeçmişine ekle. Yöntem şu yani: adamlar ... bilen ... mezunu ... yıl tecrübeli birisini arıyoruz diyorsa o kriterleri sağlarsan şansını yükseltirsin. Ben bunu yaparak hedeflediğim tüm şirketlerle görüştüm. Bir süre sonra onlar beni buldular. Microsoft, Oracle ve Amazon beni buldu mesela. Çünkü onların neler istediğini biliyordum ve özgeçmişime onların istediklerini eklemiştim. (Linkedin profilime.)
    - Uyumlu birisi ol. İşe alırken dikkat ettiğimiz en önemli şey genelde kişilik. Şirkete kültürümüze ayak uyduramayacağına inandığımız kişileri almıyoruz. Yırtıcı, ayakları yere basan, alçakgönüllü, neşeli, kendini iyi ifade edebilen kişiler..

    Yazılım dünyasının geleceği konusunda ne düşünüyorsun? Sence hangi alana odaklanmalı?
    - Yazılım herşeye dahil artık. Köydeki bahçeni gitmeden telefondan suluyorsun. Hatta otomatik güneş ışığı seviyesine göre kendisi yapıyor bunu. He burada yazılım işte.
    - IoT dediğimiz olay var. Herkes inanılmaz bir data üretiyor ve bu dataları kullanıp çok şey yapabilirsin. Mesela AVMlere giriyorsunuz falan ya. Dükkanlarda kameralar var ve o kameralar sizin nereye baktığınızı analiz edip ona göre rafları düzenlemekte kullanılabiliyor. Çekici şeyleri koyuyorlar dış tarafa bu sefer.
    - Data çok olunca bu Big Data oluyor, çok değerliler şu anda. Bunu işleyebilen kullanabilen dünyaya, piyasaya hükmediyor zaten. He birde şunu unutmayın "If you don't pay for it, you are the product." Yani şunu diyor,"Eğer birşeye para vermiyorsan, ürün sensindir." Ya da babamın dediği gibi "kimse kimseye bedava birşey vermez." İşte senin verini kullanıyorlar aslında.
    - Bu dataları koruyacak adamlar lazım. Siber Güvenlik çok önemli ve daha da önemi artıyor.. Birisi proje yapsın 10 sene ARGE yapsı sen o bilgileri çalarsan 1 günde 10 senesini adamın çöp yaptın.
    - Otomasyon çok daha ileri düzeye gelecek. Bunu makine öğrenmesi ve yapay zeka ile birleştiriyoruz şu anda. Bizlerin yaptığı işleri artık makineler yapacak ve yapıyor. Bu işleri yapanlar değerli olacak. Otomasyon sayesinde daha önemli şeylerle uğraşacaksınız saçma sapan şeylere insanoğlu kafa yormayacak. Günde efffective olarak belki 5-6 saat anca çalışacaklar. Herkes öyle olmayacak onun altını çizelim.

    Şu hep dediğiniz kendini geliştirmek ne demek abi?
    Kendini geliştirmek gelişen teknolojiyle beraber bilgi birikimini ve iş yaşantısının yeni ihtiyaçlarını karşılamak için yapman gerekenleri kapsıyor. Her zaman aynı şeyler olmayacak yani 10 sene sonra farklı şeyler kendini geliştirmek olacak. Belki o zaman A yerine B bilen, öğrenen kişileri isteyeceğiz. Bunlar teknolojik şeyler olabileceği gibi manevi şeyler de olabilir. Mesela dürüst çalışan arayacağız en çok belki de. Neyse şimdi ne yapabiliriz ona bakalım, gelecek için de kendin bir yol çizersin artık.

    - Mümkünse okurken dünyanın en iyi üniversitelerinde aynı derslerde neler anlatıyorlar aç bak onlardan da öğren. TR ile kısıtlı kalma. Yarın birgün buralardan gitmek istersen ihtiyacın olacak bilgi birikimi buradakilerle uyuşmayabilir.https://www.edx.org/learn/computer-programming/ den bakabilirsin. Ben GTÜ'de okurken aynı zamanda Harvard'dan David J Malan'ın derslerini izltip ödevlerini yapmıştım. Sen daha çok yap daha iyi ol ;)
    - Kişisel gelişim kitapları oku. Piyasada öyle adamlar varki mükemmel kod yazıyor o iş için doğmuş sanki..ancak iki lafı bir araya getiremiyor, empati bilmiyor, sempati duymuyor.. Böyleleriyle çalışsak bile yükselmeleri çok kolay olmuyor ve belirli döngüde mutsuz bir yaşam sürer hale geliyorlar. Sonra çevrelerini de virüs gibi mutsuz ediyorlar. Şu kitapları kesin oku derim ben çok faydasını gördüm,
    * Dost Kazanma ve İnsanları Etkileme Sanatı (Dale Carnegie) = İnsanlarla ilişkilerinde nelere dikkat etmelisin ve daha birçok şey...
    * Başarı için Stratejiler (John C. Maxwell, Jim Dornan) = Herkes hayal kuruyor ancak çok azımız hayallerine kavuşuyor.. Bunu sistematik olarak nasıl yaparsın.
    * Aşk (Elif Şafak) = Bu kitabı okuduğumda ön yargılı olmamak gerektiğini öğrenmiştim ben. Bunu içselleştirmiştim.
    - TED videoları izle. İlgini çeken herhangi bir konuda ingilizce altyazı açıp izle hem dünyanın en iyilerinden birşeyler öğren hem de ingilizceni geliştir. (https://www.ted.com)
    - Dünyayı gez. Başka ülkeler gör, oralardan arkadaşlar edin. Oradaki hayatlarla kendi hayatını duruşunu kıyasla. Eksik olduğun yerleri görmeye çalış. Onların üzerine git.
    - BM olarak kendini çok geliştirmek istiyorsan bol bol etkninliklere katıl ya da sürekli belirli hesapları siteleri takip et.
    - Büyük şirketlerin gelecek projeleri neler onları öğrenmeye çalış. Linkedin de kendine bir profil oluştur ve o şirketlerin ilanlarına bak. Neler kullanıyorlar, sen kaçını biliyorsun.
    - Teknoloji gazetelerden vs öğrenilmez. 15 sene önce Genetik geleceğin mesleği diyorlardı, herkes aç. Kaynağını doğru seç.. Y.Dışı yayınlar oku. Herşeyi oku herkesten oku. Hoşuna gitmeyenleri de oku.
    - Mezun olmadan mümkünse bir şirkette işe gir ve bedava bile olsa çalış. Tecrübe kazanmak pahabiçilemez. Seni kullanmalarına izin verme, sorumluluk al güzel işler yapmaya çalış.
    - Mezun olduktan sonra ilk 5 senende öğrenebildiğin kadar şey öğrenmeye bak. Bunun için yüksek teknolojili işler bulmaya çalış. Küçük firmalar(startup) bu iş uygunlardır. İlk zamanda köle gibi çalışıyor olursun ancak çok sorumluluk aldıgından daha çok şey öğreniyor olursun.
    - Online sitelerden kurs al. Bitir kişisel projeler yapmaya çalış. İş görüşmesine gelen adaylar kendi başlarına bir problem görüp o problemi çözmeye çalışmışlarsa daha bir dinliyoruz kendilerini. (Udemy, Coursera, Khan Academy, Pluralsight)
    - Storytel diye bir uygulama var. Sesli kitap.. Aylık 25 TL'ye okuyabildiğin kadar kitap oku..

    Peki o kadar anlattınız bu mesleğin kötülükleri eksileri neler?
    - BM olunca ortalam üstünde eğitim almış insanlarla beraber oluyorsun. Hem yurtiçi hem de yurtdışı çalışan şirketlerde insanların egoları yüksek oluyor. Atıyorum doktor olsan sana gelen hasta cahil ve cahilliğini kabul edip önünde eğiliyor büzülüyor. Bizde herkes kendini birsey sanıyor ve bu sinirlerini zıplatabiliyor.
    - Bel ağrısı sırt ağrısı falan yaşayabilirsin. Kaliteli yatak, sandalye çok önemli.
    - BM olarak senden en çok verim alınan yıllar 5-15 yıl arası tecrüben olduğu zamanlar. Ondan sonra değersizleşiyorsun. Kendini hala değerli kılmak senin elinde tabi. Yani şunu söylemek lazım. 60 yaşına gelmiş ortalama bir doktor değerli iken 60 yaşına gelmiş ortalalma bir BM değerli olmuyor. BM isen her zaman kendini geliştirmen lazım yoksa sıkıntı yaşarsın.
    - Özellikle ülkemizdeki şirketlerde yöneticiler eğitimsiz. Çalışanları köle gibi görüyorlar ve daha çok çalıştırıp daha az para vermeye odaklılar. Bunu kırmakta yine senin elinde ancak bunu bil. Yani sen haftasonu plan yapmışsın gezeceksin mesela ama müdürün sana haftasonu işe gel diyip saçmalayabilir. Gerçi bu sadece bize özel değil her meslekte öyle.
    - Mesleki olarak Doktorlar kadar bir saygınlığın yok. Gerçi ülkemizde doktorlara saygıyı kafasına tuğla atarak gösteren embesiller var ama.. Özetle yaptığın iş genelde çok kutsal değil. Açılın ben BM'yim. Bak hiç havalı olmadı
    - Çok çalıştığın, çok yorulduğun günler oluyor. Baş ağrıları falan.. Doktorların nöbetinden iyidir ancak yine de bil yani yan gel yat değil her zaman.

    Yani bence en büyük problem yaşlanınca değersizleşmemiz. Belirli bir yaşa gelene kadar kendini garantiye alman lazım. Genelde insanlar o zamanlar için kendi şirketlerini kuruyorlar ya da başka yerlerde yöneticilik yapıyorlar.

    Hangi Youtube Kanallarını takip edelim?
    - Levent Sapci - ABD' de yaşıyor çok güzel videolar çekiyor. Örnek alınabilecek mütevazi, deneyimli, başarılı birisi.
    - Selman Kayha - Ortak arkadaşımız vesilesiyle kendisini takip ettim. Faydalı şeyler öğrenebilirsiniz.
    - Oldukça ekleyeceğim....

    Online kurs tavsiyelerim neler?
    - (Başlangıç Seviyesi) Özel Ders Formatında Sıfırdan Zirveye İngilizce Eğitim Seti - Serdar Hoca -https://www.udemy.com/course/ingilizce-egitim-seti/ eşim için aldık faydalı gibi..
    - (Başlangıç Seviyesi)İngilizceyi hallettikten sonra ilk alınması gereken kurs:https://www.udemy.com/course/the-web-developer-bootcamp/ bunu öğrendikten sonra kendi başınıza birşeyler yapabileceksiniz.
    - (Başlangıç Seviyesi)Tim Buchalka'nın tüm kursları çok güzel. Java öğrenmek isteyenhttps://www.udemy.com/course/java-the-complete-java-developer-course/ dan alsın. Aynı adamın Python kursu da var..
    - (İleri Düzey) Docker öğrenmek istiyorsanhttps://www.udemy.com/course/docker-mastery/ bu kursu almalısın.. Üniversite 3-4 sınıfı geçmiş arkadaşlar alabilir. Daha öncesinde almanız kafanızı karıştırır :) (İşletim sistemleri, Network vb. dersleri almış olmanız lazım.)
    - (İleri Düzey) Ryan Kroonenburg'un Amazon Web Services kurslarını alabilirsiniz. AWS ile ilgili en iyi kaynaklardan...(AWS: Amazon şirketinin bulut bilişim çözümü..)

    Yeni mezun oldum. İş başvurusu yapıyorum kimse dönmüyor? Ben nasıl iş bulacağım!?
    - Öncelikle şunu bilmelisin..İş başvurusu yaptığınn Kariyer.net, Linkedin gibi sitelerde filtrelerimiz var onlar bir çok adayın elenmesine sebep oluyor. 5 sene tecrübesi olsun dedik mi eleniyorsunuz zaten.
    - Yeni mezun arkadaşların CV'sinde genelde kendini ön plana çıkaracak diye yalan yanlış herşeyi iyi biliyorum yazıyor bunu yapmayın.
    - CV'lerinizin şekli, düzeni ilgi çekici olmalı. Aaa dur ya bu çocuk biraz farklı dedirtmelisiniz.. Sonra yetkinliğiniz de uygunsa CV'nizi incelettirme fırsatınız olur..
    - Sosyal yönlenriniz zayıfsa 10-0 geridesiniz. İnsanlarla iletişiminizi iyi tutun ve Linkedinden falan yazılar yazıp onlara CV'nizi gönderin.
    - Okuduğunuz okulda sizi çok çalıştırmadılarsa kendiniz birşeyler yapın.. Proje vs yapıp bize sizin neden işe alınmanız gerektiğini, farkınızı bu projelerle gösterin.
    - Kimse sizi aramıyorsa bu CV'nizi okumadıkları anlamına gelmiyor. 1 kişilik pozisyon için 200+ başvuru olabiliyor. Herkesi adil değerlendirmek çok mümkün değil ancak bu dediğim ufak hareketler sizleri ön plana çıkarır.
    - CV'nizi yazdınız başvuru yapıyorsunuz ve size dönen yok. Sektörde iyi yerlerde olan abileriniz/ablalarınız dan yardım isteyin. En kötü CV'me bakıp değerli görüşlerinizi paylaşırsanız çok sevinirim diyin.. GTÜ'den mezun olmuş kendisini geliştirmiş bi arkadaş "abi iş bulamıyorum, başvuruyorum hiç kimse dönmedi. Şu kadar ortalamam var, derslerim iyi. Tüm arkadaşlarım iş buldu." diye yakınıyordu. Sonra konuşunca CV'sinde eksikler olduğu ve mülakatlarda heyecan yaptığını..Sorulara nasıl cevap vermesi gerektiği vs. 1 ay sürmeden işe girdi..
    - Umudunu yitirenler yitirmek üzere olanlara tavsiyem.. Template bir yazı yazın, ve Linkedin üzerinden CV'nizi hedef şirketlerinize yollayın. Gidin kapılarını çalın "Açık pozisyonlarınız olduğunda değerlendirirseniz sevinirim. İyi günler" diyip CV'nizi verin. "Yırtık" derler ya. Öyle olun...
    -----------------------------------------------
    GTÜ ile ilgili Sorular

    Okulun Istanbula yakın olmasının bir avantajı var mı?
    Okulun Istanbula yakın olmasının çok büyük avantajı var şöyle ki.. Ne yazıkki Istanbul çok büyük ve daha da büyüyor. Finans merkezi, iş olanakları çok ama çok fazla. Basit bir karşılaştırma yapmak için iş ilanı sayısını karşılaştırmak aradaki uçurumu gösterecektir. Istanbula yakın olunca buradaki şirketlere daha kolay ulaşabiliyorsun. Staj, iş ayarlayacaksın, git adamların kapısını çal, CVni bırak. Bunu başka şehirde yapma imkanın az. Diğer şehirlerde okusan da %80-90 ihtimalle iş Istanbulda.. Buraya geleceksin yani.

    Seminer ve benzeri etkinliklere katılım ne düzeydedir?
    Bilişim grupları var. Oyun atölyesi falan var. Güzel şeyler yapıyor gençler ancak bunu yapmak için atıyorum BOU da okul organize ediyorsa burada sen ediyor olacaksın. Her sene mezunlar gider tecrübelerini anlatır. Büyük firmaların müdürleri vs konuşmalara gelir.. Her sene bende gitmeye çalışırım.. Hangi Hoca davet ederse bildiklerimi öğrenci arkadaşlarımla paylaşmaya gayret gösteririm.

    Eğitim full Ingilizce oluyormuş. Bu nasıl etkiler bizleri?
    Evet eğitim bu sene %100 ingilizceye olacak. Bu biraz daha puanları yükseltecektir ancak öğrencilerin çoğusu ingilizce tam bilmediğinden bence daha kötü..Hocaların neredeyse tamamı ABD'den yüksek doktoralı ve ingilizce iyi konuşan adamlar. Dolaysıyla sıkıntı sizlerde olacaktır. BM dersleri için türkçe anlatsalar bile zaten kelimeler hep ingilizce ancak matematik görürken ingilizce anlatınca nasıl anlayacaksınız bilmiyorum... Bölüm ingilizce olmadan bile eğer sınıfta 1 tane yabancı öğrenci varsa hocalar hep ingilizce anlatıyor hatta bazı hocalar olsa da olmasa da ingilizce anlatıyor...Yusuf Sinan Akgül'ün anlattığı dersleri youtubedan izleyebilirsin mesela...

    Yurtdışında okuyan çalışan mezunları var mı?
    Okul dedik ya çok iyi eğitim veriyor bundan sonrası senin istediğine ve kendini geliştirmene bakıyor. Ben okurken bölüm 30 kişi alıyordu ve 16 kişi mezun olmuştuk aynı seneden.. Diğerleri uzatmıştı. Neyse konuya gelirsek, Almanyada çalışan, ABD giden arkadaşlarımız var. 2 dönem üstümden arkadaşım burada işe başladıktan sonra 2-3 sene sonra Microsofta gitti.. Dersleri falan çokta iyi değildi :) Bende gidebilirdim ancak direniyorum.. Burada kalıp birşeyler yapabileceğime inanıyorum hala.. Yenizelanda da okumaay giden ve orada kalan arkadaşımız da var. Var yani bayağı.. Büyük üniversitelerle kıyas yaparken şuna dikkat etmek lazım onlar 150 kişi alıyordu vaktinde GTÜ 30.. Şimdi 75 yapmışlar ya neyse. Polonya, Almanya, ABD, Yenizelanda, Finlandiya birçok yerde var akadaşlarımız...

    Okulun staj bulmada bir faydası oluyor mu?
    Oluyor.. Vaktinde benim kurucusu olduğum kariyer grubu gibi bir grubumuz var oradan GTÜ mezunu arayan iş ilanları, staj imkanları paylaşılıyor. Okulun özel şirketlere falan staj için anlaşma yaptığı da oluyor.. Tübitakta falan stajda zaten öncelikli gibi birsey oluyorsunuz. Tanıyorlar cünkü.. Havelsan yönetim kurulu başkanı bizim dersimize giren bir hocamız, Aselsan yönetim kurulu başkanı eski GTÜ rektörü.. Bunun adam kayırmada faydası yok yanlış anlaşışmasın ancak aldığınız eğitimin iyi olduğunu bilmelerini sağlıyor sadece.Ve GTÜ'nün hocalarının nerelere geldiği kalitenin bir göstergesi olabilir.

    Devlet Kurumlarının ve Özel sektörün GTÜ mezununa ilgisi nedir?
    Biz mezun olduğumuzda o kadar fazla bilinmiyordu ancak "çok zormuş eğitimi iyiymiş" diye biliniyordu. Şu anda özelde ve devlette çok iyi bir imajı var. Eğer bir yerde GTÜlü çalışmışsa oraya başka oradan mezun birileri de alınmak için giriş yapılıyor. Ben ilk işime mesela öyle girdim. Bir dönem üstüm arkadaş bir yerde çalışıyordu ve çok beğendiklerinden GTÜ'den toplu eleman aldılar.

    Okulda sosyal ortamın kötü olduğu söyleniyor?
    Kesinlikle doğru. BM okuyan birisi zaten çok zaman bulamayacak o derece ödevlerle falan uğraşacak ancak diğer bölümler için sıkıcı olabilir. Kampüs biraz büyük, içinde öğrencilere verieln bisikletlerle dolanıyorlar. ABD deki yeşil üniversite kampüsleri gibi ama onlarda öğrenci sayısı cok GTÜ'de az. TRdeki çoğu üniversitede olan kafe, sosyal alanlar falan çok güzel dizayn edilmemiş. Üzerinde çalışılıyor ancak ben okuyana kadar yaparlar ya demek ne kadar doğru bilemedim. Ben okurken Istanbula yakın olmasının ekmeğini 3.sınıftan sonra yedim. Gezmek istersen Kadıköye gidiyorduk. O da toplasan 5-6 kere gitmişimdir çünkü ders çok :D

    Okurken nerede kalınır?
    - Şifa Mah. Kiptaş konutları var.
    - Okulun yurdu var biraz uzakta sanırım ve akşam zamanı internet isyan ettiriyormuş.
    - Pendik, Maltepe falan gibi o hat üzerinde evde kalıp okula git gel yapılabilir. Ben öyle yapıyordum, teyzemde kalmıştım. Hem böylece Istanbuldan da kopmuyorsun. Banliyöde açık.. Mis gibi gidip gelirken trende derste çalışabilirsiniz :)

    Okula ulaşım nasıl sağlanıyor?
    - Ben okula başladığımda okulun içinden geçen banliyö vardı şimdi onu Marmaray dedikleri proje ile yenileyeceklerdi ancak kaç sene oldu bitmedi hala. O olunca Kadıköye konforlu bir şekilde 50dk da gidebiliyorsunuz. (2019 yılında açtılar...)
    - Gebze Harem ile gelip biraz yürümek.
    - 17B mıydı neydi birtane otobüs var giden. Kartal Metrodan alıyor okula getiriyor.
    - Okul belirli yerlerden servis gibii birsey yapıyor ama çok başarılı mı bilemedim.


    -----------------------------------------------

    Hakkımda merak ettikleriniz..

    2019 Yılı nasıl geçti/geçiyor?
    Kariyerim açısından verimli bir yıl oldu.. Globalde ödül aldım.. İş hayatındaki sorumluluklarım arttı. İş aramamama rağmen ortalama 2-3 günde bir tane iş ilanı geldi Linkedin üzerinden.. Sosyal hayatım da renkliydi..Konserler, tiyatrolar, geziler.. Universite kulüplerinin davetleri üzerine okullara gitmek, tecrübelerimi paylaşmaya devam etmek güzeldi.. İnsan ilişkileri, liderlik üzerine eğitimler aldım, kitaplar okudum.. Bunu daha iyi yapabilirim sanırım...2018'in aksine TR de düzenlenen etkinliklere katılmak istemedim bu sene.. Globaldeki etkinlikleri online izlemeyi tercih ettim.. Geçen seneye göre daha az uyudum sanırım :) Ortalama 6.5 - 7 saat tutturdum! Spora başladım, sağlıklı yaşam için elimden geleni yaptım... Şuraya Storytelden dinlediğim kitapları da koyayım.. Spor yaparken, araba kullanırken sesli kitap güzel oluyor.. Bu kitapların dışında 4 tane daha kitap okudum 2019 yılında...
    BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ HAKKINDA SORULARI YANITLIYORUM!

    Sen nasıl BM olmaya karar verdin? Hiçbirşey bilmeyenle bilen arasındaki fark?
    Aslına bakarsan tercih yapacağım dönemde ilk tercihim benim İTÜ Gemi ydi... Tercihlerin bitmesine 2 gün falan kala annemin amcasının oğlu geldi (BOU Bilgisayar mezunu, o sırada Vodafoneda grup lideri pozisyonunda falan.) bana zorla "Eğer BOU kazanamıuyorsan GTÜ ilk tercihin olsun" dedi. "Ya abi yürü git orada insanların böbreğini alıyorlarmış orada" dedim. Dedim ama öyle ya da böyle ilk tercihime yazdım. Okurken oyun oynayacağız falan sanıyorum ben. Hiç düşünmemişim ya bu işler nasıl yapılıyor. Bazıları vardı lisede falan uğraşmışlar, havalarından geçilmiyor. İlk iki senemde zorlandım, onlar 1 çalışıyorsa ben 3 çalışmak zorunda kaldım ki anlayayım. Mezun olurken ben 3.02 ile mezun oldum onlar çoook geridelerdi.. Nasıl başladığın değil nasıl bitirdiğin önemli aslına bakarsan. Ben lisede yatarken onlar çalışmışlar ve o çalışma süresi kadar bende onlar yatarken çalışmalıydım ki farkı kapatayım. Hayat böyle hep. Yapman gerekeni yapmazsan elbet başka şekilde tamamlamak zorunda kalırsın o eksiğini...Kimse kolay olacak dememişti ancak değdi.. İyi ki bu mesleği yapıyorum.

    Göz sağlığınız, vücut sağlığınız mesleğinizden etkilendi mi?
    - Şu aşikar ki gözleriniz yoruluyor. Daha kötü birşey diyeyim gözün gördüğü birşeyi beyin sürekli işleme alıyor yani siz düşünmeseniz bile göz görüyorsa beyin o gördüklerini falan işleme alıyor. Bu, sürekli ekrana bakmak sürekli kafayı yormak derken gözdense başınız ağrıyor.
    - Gözleri sağlam tutmanın yolları var, belirli aralıklarla uzağa bakma bazı hareketler yapma falan.. Onları yaparsanız gözünüz çok bozulmuyor. Bende bunları uyguluyorum ve gözlerim çok bozuk değil. 1.25 falan.
    - Bel ağrısı kesin olan birşey. Duruş bozukluğu bizim mesleğin olmazsa olmazı herhalde. Bunu da egzersizle ve ara ara kendine bakmakla düzeltebilirsin. Spor yaparak birde..
    - Tüm bunlar sende yoktu ve işe başladın bunlar oldu ve şirketin bunda suçu olduğunu düşünüyorsun. Dava et acıma. Kazanırsın. (Normal bir adalet sisteminde.)

    İşteyken bir günün nasıl geçiyor?
    - Sabah işe kendi istediğim saatte gidiyorum arabamla. (Şirket benzin parasını fazla fazla veriyor.)
    - İşte genelde 8.30-9 gibi oluyorum bu aralar sizin yüzünüzden geç gidip geç geliyorum eve :)
    - İlk iş kahvaltı tabiki.. Simit çay vs bilgisayar başında birşeyler okurken 20-30dk takılıyorum.
    - Sonra işe dönüyorum. Saata 9:40-11 arası full toplantım oluyor hergün. O toplantılara katılıyorum.
    - Daha sonra yemege gidiyoruz. 12.30 falan gibi gelip non stop ile dönüyorum.
    - 14:30 a kadar falan iş yapıyorum. Saat 15 e kadar ara veriyorum bazen.. Başkalarına yardım ediyorum.
    - 15 te şirket meyve getiyor onları ye bilardo falan derken 15:30 gibi işe dönüyorum.
    - Daha sonra non*stop 18 e kadar iş. Bu iş dediğimde bilgisayar başında bulut bilişimle alakalı şeyler yapıyor. Mühendislerin kullandığı araçları geliştiriyorum bazen falan.
    - Bu arada bazen toplantım oluyor dünyanın farklı yerlerindeki ofislerimizle.
    - Günde 8 saat ortalama çalışıp eve dönüyorum. Eğer o hafta içi şirkette 40 saat çalışmışsam ve evde de çalışırsam fazladan çalıştığım saatleri tatil izin olarak kullanıyorum. Ertesi gün 12 de gidiyorum mesela işe.

    Ortalama bir günüm böyle geçiyor. Bir önceki şirketimde sabah 9 akşam 19 köle gibi çalıştırıyorlardı. Dolarla veriyorlardı ama kamyonla götürüyorlardı ömrümden

    Haftada kaç saat, hangi günler çalışıyorsunuz? Yılda kaç gün izniniz var?
    - Kanun gereği şirket sizi haftada 45 saat çalıştırabilir ancak genelde hatta hemen hemen her yerde 40 saat çalışırız. Sabah 9 akşam 18 şeklinde.
    - İzin muhabbeti kıdem yılınıza göre değişiyor. İşe başladığınızda izin hakkınız yok ve 1 sene sonra bu hak veriliyor. 14 gün olarak sonra yıllara göe 20-24 diye gidiyor.
    - Benim çalıştığım şirkette esnek çalışma saatleri var yani haftada 40 saat şirkette olmam bekleniyor. Bunun dışında giriş çıkışlarımı ben kendim belirliyorum. Örneğin, yarın 10 da gitmek istiyorsam işe 10da gidiyorum. Akşam işim var diyelim 15 de çıkıyorum ama 40 saati tamamlıyorum.
    - Bu söyleyeceğim TR'deki şirketlerin %99unda yok ama bizde şöyle birşey var. Eğer 40 saatten fazla çalışırsan kanunen bana çalıştığım süre kadar izin vermek zorundalar ve bunu veriyorlar. Yani 45 saat çalıştım diyelim, istediğim zaman 35 saat çalışabilirim. Böyle böyle 3 gün tatil yapmıştım mesela :)
    - Genelde haftaiçi çalışıyoruz cumartesi işe gitmek zorunlu olan bir yer yok ancak ayda bir kere falan ürün çıkacağı zaman gelmeni isteyenler var. Bizde 40 saat muhabbeti aynen devam gelirsen fazla çalışırsan izin kullanırsın.
    - İzin konusunda ne yazık ki TR deki şirketler çok katı. 2 saat biryerde işin var diyelim hemen bık bık yapıyorlar. Rahat çalışma ortamı çok önemli.

    BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ HAKKINDA SORULARI YANITLIYORUM!BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ HAKKINDA SORULARI YANITLIYORUM!BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ HAKKINDA SORULARI YANITLIYORUM!BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ HAKKINDA SORULARI YANITLIYORUM!



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bilgisayarmuhendisiyim -- 8 Ağustos 2023; 18:27:3 >



  • Konudan kötü kokular alıyorum...
    Ben boğaziçi bilgisayar okuyorum, sağolsun sizin gibi abiler, mezunlar bize de yardımcı oluyor. Ancak dedikleriniz onların dedikleri ile çok ters.
    Öncelikle bana şu dendi: Tebrikler Türkiyenin belki de en iyi yerindesin ama hala "mühendislik" sıralamasında dünyada ilk 250'de bile değil Boğaziçi. Yani apple, google, microsoft, facebook gibi firmalar gelip sana teklif etmeyecek. Sen kendini geliştirip başvuracaksın uygunsan kabul edilebilirsin.
    Yazdığınız maaşlar da çok yüksek. 15-20 bin lira alan mühendis sayısı sayılabilecek kadar az. 3 bin dolar alanı 6 ile çarpıp 18 bin alıyor demek istediyseniz başka, ancak aksi dediğim gibi imkansız. Siz bir mühendisin yıl geçtikçe daha fazla para kazandığını söylemişsiniz bu çok yanlış. Eğer kendinizi geliştiriyorsanız, firmanıza katkınız oluyorsa, yeni projeler, özgün fikirler ile çıkıp geliyorsanız maaşınız yükselir ancak sırf orada bir yıl çalıştınız diye kimse maaşınızı arttırmaz.
    Özel mesaj atmayın demeniz, kazandığım maaşı söyleyemem yasak demeniz vb beni işkillendirdi.
    Ya siz çok başarılı ve zeki bir abimizsiniz ve herkesi sizin gibi görüp çok iyimser konuşuyorsunuz ya da söylediğiniz bazı şeyler yanlış.
    Merhabalar,

    3 yıllık iş hayatında bulunan bir yazılım mühendisli olarak bir kaç noktaya değinmek istiyorum.

    Öncelikle maaş aralıkları yeni mezun için kesinlikle 3k ile 4.5k arası bir maaş değildir. Yeni mezun maaşları asgari ücret ile yeni mezun öğrencinin kendine geliştirmiş olmasına göre değişmektedir. Bu aralık 1.6k ile 3k arasında değişmektedir. (3k maaş için proje yapacak kadar kod bilmeniz istenir.)

    Bugün iş görüşmesine gelen yeni mezunlar ile görüştüğümüzde gelenlerin %80'ni yazılım süreçlerini ve kodlamayı bilmemektedirler ve şirkette, yeni mezun öğrencinin 3-5 ay kendisini geliştirmesini beklediğinden şirket için bir fayda görememektedir. Haliyle şimdiye kadar gözlemlediğim firmaların büyük çoğunluğu ortalama başlangıç maaşı 1800 TL + yol + yemek parası vermektedir. Bu durum başlangıçta maalesef böyle.

    O kadar yıl okul okumak + derslere çalışmak ve mühendis diploması almanın karşılığı asgari ücret seviyesinde olması kabul edilemez ve insanın içine oturan bir durum. Çünkü devlet böyle olmasını istedi ve piyasa buna uymak zorunda kaldı. Çünkü devlet TMMOB'nin belirlediği asgari mühendis çalıştırma maaş limitini yasa olarak kaldırdı. Başlangıç 3k ile 4.5k arası bir maaş alacağınıza inanıp, mezun olduğunuzda gerçeklerle karşılaştığınızda travma geçirmenize neden olabilir. Kısaca yeni mezunun ortalama maaş ederi kasiyer maaşlarına ile hemen hemen aynı.(kasiyer arkadaşları burada küçük görmek gibi bir amacım kesinlikle yok, yanlış anlaşılmasın)

    Ben bilgisayar / yazılım mühendisi oldum deyip iş arayışına geçen çoğu yeni mezun ise eğer lisans eğitimi süresi boyunca kendine hiç bir şey katmadıysa aylar belki yıllar boyu iş aramakla geçirmektedir. Bugün sektöre göre oldukça bilgisiz yeni bir mezunun kendini geliştirmesi ve ona yukarıdaki maaşları verecek şirket çok azdır. Çünkü Türkiye'deki şirketler çalışanlardan direk fayda beklemektedir.

    Yazılım mühendisi ile bilgisayar mühendisi arasındaki fark konusunda arkadaşa kesinlikle katılmıyorum. Evet iki mühendislikte bugün Türkiye şartlarında aynı işi yapmaktadırlar ama gelecekte kesinlikle aynı işi yapmayacaklardır. Bilgisayar mühendisleri lisans eğitimleri boyuncu donanım konusunda ortalama yazılım mühendisinden daha bilgili mezun olmaktadır ama yazılım mühendisi de donanım dersleri yerine yazılım dersleri daha çok görmektedir. Böyle olunca da yazılım mühendisi yazılım süreçlerinde ortalama yeni mezun bilgisayar mühendisinden daha çok bilgili olmaktadır. O yüzden bilgisayar mühendisi daha donanımlı oluyor demek hatalı bir çıkarımdır.

    Daha önce bilgisayar mühendisi ile yazılım mühendisi gelecekte aynı işi yapmayacaklar diye belirttim. Muhtemelen gelecekte çoğu bilgisayar mühendisliği bölümüne öğrenciler tercih yapmayacak ve çoğu üniversite de bu bölümü kapatacaktır. Çünkü Türkiye'de yazılım mühendisliği bölümü yeni yeni oturmakta ve sektörde yazılım yaşam süreçlerini iyi kullanabilen mühendislere ihtiyaç duyulmaktadır. Her ne kadar şu aşamada kod yazabilen programcılara sektör ihtiyaç duysa da ileride lisans eğitimi almış yazılım mühendislerine ihtiyaç duyacaktır.

    Ayrıca yazılım mühendisi olmak için mühendislik eğitimi almak gerekmektedir. Bilge adam, başarı soft gibi firmaların verdiği sertifikalar ile yazılım mühendisi olunmamaktadır.
    Ben eğitimini beğeniyorum, zamanında tercih sıram odtü, itü, iyte, dokuz eylül, ege şeklindeydi. Zaten izmirde yaşıyordum. Odtü itü gelmeyeceği için iyte yi başa yazmıştım. Okulda ödev ve projesi olmayan ders nerdeyse hiç yok. 4 tane sosyal seçmeli alıyoruz, diğer bölümlerden en büyük farkımız bu, diğerleri 2 tane alıyor, bu da şu oluyor, BM dersi dışındaki dersler, mesela ben Japonca 1,2, İspanyolca ve Fransızca derslerini aldım, bu sayede okulda sadece kendi bölümümüzde arkadaşınız olmamış oluyor (sosyallik açısından)

    Ben sosyallik konusunda sıkıntı çekmiyorum, zaten izmirin merkezinden gidip geliyorum. Ulaşım sıkıntı olmuyor, 35km yol 45-50dk sürüyor belediye otobüsü ile, çünkü yol bomboş. Ayrıca sosyallik kişiden kişiye değişir. Benim bütün bölümlerden arkadaşlarım var, hazırlık yılında çevremi geniş tuttum, aldığım BM dışı derslerde insanlarla kaynaştım. Ama kimisine göre sosyallik bu değil akşam bir yere gidip içmektir, bu konuda imkanlar nerdeyse yok, öyle diyebilirim. İzmirin en gezilmesi yeri kordon, alsancak a gitmek için 2 saat yol gitmeniz lazım, dokuz eylül için 1-1.5 saat, ege için 45dk civarı. Egenin çevresi sosyallik açısından harikadır, yeme, içme yerleri, alışveriş merkezleri, canınız sıkıldığında yapılacak çok şey var. Ama bu da mezun olduğunuzda yetkin biri olma yetinizi düşürebilecek şeyler. İyte de kütüphane kantininde bile çalışma odaları vardır, ders çalışmak için kaynaklar sınırsızdır, bir insan iyte de derslerinden kalıyorsa tek sorumlusu kendisidir.

    Eğitim karşılaştırmasına gelecek olursak bunu kendi fikirlerimi mümkün olduğunca katmadan açıklayacağım. Benim kız arkadaşım dokuz eylül BM de okuyor ve 3.sınıfın sonuna kadar bütün eğitim şeklini biliyorum. Dokuz Eylülde hocalar öğrencilere mesafelidir, kolay kolay soru soramazsınız(iyte de hocanız size isminizle hitap eder ve odasına gittiğinizde sizinle ilgilenir) , hocanın yanlışını şikayet edebileceğiniz bir yer yoktur. Adam kayırma çok yüksek seviyededir ve bu iğrenç bir şey. Sırf bölüm başkanının şirket ortağının kızı diye ayrı olarak özel eğitilen bir kız var şuan 4.sınıfa geçen, ama kimse bunu dile getiremiyor okul içinde. Yani genel olarak insanlar bütün yetkisini kullanıyor ve bu öğrencinin lehine olmuyor, hoş değil.

    İyte de böyle bir durum asla olamaz, bölüm başkanını gerekirse gider rektöre bile şikayet edersiniz ve gereği yapılır, kimse dersinde istediği gibi at koşturamaz. Bir hoca derste 10dk bile Türkçe konuşsa birisi gider bunu dile getirir ve hoca uyarılır, bizzat gözümüzün önünde bölüm başkanı tarafından uyarıldı bir hoca.

    İyte yılda 60 kişi alıyor şuan sanırım, bu insanlara az gelebilir ama dersler asla 60 kişi olmaz, ortalama ders mevcudu 95-100 dür, çünkü iyte ye yatay+dikey geçiş miktarı çoktur, her dönemde 30-40 kişi vardır geçiş yapmış olan.

    Ege ile karşılaştırmak gerekirse sadece şunu belirtmek isterim, ege BM de okuyan 4 kişi tanıdım. Aynı ortamda buluşup neler yaptığımızdan, neler öğrendiğimizden bahsettiğimiz zaman genelde ağzıma bakıyorlar ve hepsi şunu söylüyor, keşke iyte yazsaydım. Bu benim yorumum değil, kendi ağızlarıyla söyledikleri söz. Ben girdiğimde egenin puanı iyte den 5 puan yüksekti, şuan iyte 15 puan filan yüksek, ve egede okuyan herkes bunun farkında ve hoşlarına gitmiyor. Ama bu böyle devam edecektir, çünkü bence özellikle bilgisayar mühendisliği için ingilizce şart, şart, şart. Bu yüzden dokuz eylülü egenin üzerine yazmıştım.

    Bilgisayar bilimlerinde tüm terimlerin kaynağı ingilizcedir ve yapılan araştırma geliştirmelerin %90 ı ingilizcedir, ve İngilizce bilmemek kaynak seviyenizi inanılmaz ölçüde azaltıyor. Bu yüzden ben olsam asla Türkçe bölüm tercih etmem puanım ingilizceye yetiyorsa.

    İyte de yurtdışı imkanları oldukça iyi seviyede, özellikle BM de. Yılda 16 kişi erasmus kontenjanı var ve bu demek oluyor ki her yıl 100 kişiden 16 kişi yurtdışına eğitime gidebiliyor. Erasmus a nerdeyse herkes 3.sınıfta gittiği için "100 kişiden" dedim. Ben Çekya'ya gitmiştim. Bunu dışında mevlana, farabi gibi programlar da var, bu sene mevlana Amerikadan bir okulla anlaşma yaptı. Yani 3.sınıfa geldiğinizde eğer ortalamanız yüksekse 1 yıllığına Amerikada eğitim görmek mümkün.

    Bunun dışında sorunuz olursa ya da anlamadığınız kısımlar olursa yardım ederim. Mümkün olduğunca aklınızdan geçen okullardan mezun ve hala okuyan insanlardan fikir alın ve ne olursa olsun kendi tercihinizi kendiniz yapın. Sosyallik sizin için vazgeçilmez bir olgu ise tercihinizi ona göre yapın, eğitimse tercihinizi ona göre yapın, ingilizce ise ona göre yapın, bu hayatı siz yaşayacaksınız.
    O BOU mezunları demek ki kendilerini geliştirmemişler işte anlatmaya çalıştığım şeylerden birisi de bu. BOU kazandım ben yeaaa artistliği yapıp kendilerini geliştirmezlerse onlara teklifte gelmez kendileri de kovalar. İlk entryde bana gelen tekliflerin sadece bir kaçı var..

    Yazdığım maaşlar çok yüksek değil. Sallamasyon iş yapmıyoruz burada neyse onu yazıyoruz. Banane ne kazanıyorsanız kazanın siz. Benim aldığım para, gördüğüm bildiğim para bunlar. O dolar mevzusuna girmiyorum bile hiç. Şu anda o kadar yüksek dolarla maaş veren yerler var ki.. Düşünmüyor da değilim.. Kendini geliştirdiysen sen dünyanın bilmem neresinden seni bulup iş teklif ediyorlar.

    Orada bir yıl çalıştınız diye sana zam yaparlar %90 ihtimalle. Bu da en kötü enflasyon oranında olur. Zam enflasyondan daha fazla yapılan şeydir aslında. Enflasyon oranında yapılan artış senin alış gücünü dengelemek için yapılan şey. Bunu da öğren hadi :)

    Özel mesaja cevap vermiyorum çünkü çok mesaj geliyor. İşe başlayınca anlayacaksın, kazandığın maaşı kimseye söyleyemezsin. Hele hele böyle bir yerde söyleyemezsin, işten atılırsın.

    Zeki değil, ortalama bir zekaya sahibim. Hırslıyım, insanların tecrübelerine önem verirdim hep, öğrenmeyi çok severim. Bunların yanında sosyal ilişkilerim iyidir ki bence bu biraz ileri taşıyor. Yoksa kafanda oluşan gibi uçan kaçan bir adam değilim be :) Bu tarz şüphelerde o kadar haklısınız ki..insanların birbirine güveninin olmamasını anlıyorum..ancak benim yapabileceğim birşey yok. Sınırlar içinde hareket etmek zorundayım.
  • Haftada kaç saat, hangi günler çalışıyorsunuz? Yılda kaç gün izniniz var?
  • Emeginize saglik. Okuldan cok ne kadar donanimli mezun oldugumuz onemli anladigim kadariyla.. acikcasi ben bahcesehir ozyegin gibi vakif unilerinde BM yada elektrik elektronik muhendisligi arasindayim. Iyi egitim veren vakif unileri hakkinda dusuncenizi merak ediyorum.

    Bir baska sorum ise dil hakkinda. Ozellikle yaz aylarinda orta seviyenin bir tik ustunde olan ingilizcemi tamamlamak istiyorum. Onun yaninda 2. bir dil bilmeliyim diye dusunuyorum. Sizce BM ye uygun en onemli 2. Dil hangisidir, tesekurler.
  • Sence serbest çalışmak mı yoksa herhangi bir kurum veya kuruluşta mühendis olmak mı ? Serbestlikten kastım yazılımlar üretip onları farklı farklı şirketlere satan ancak herhangi bir şirkette bağlı olmayan kişilerden bahsediyorum.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-2CE6EA6FE -- 13 Temmuz 2018; 13:5:41 >
  • Hocam hoş geldiniz vereceginiz bilgiler için teşekkürler .
    yeni mezun maaşına 3-4.5k yazmısınız ama gerçekçi olursak tr de 7-8 okul hariç o maaş çok zor onlarda iyi yabancı dil bilen not ortalamaları iyi kendini geliştirmiş olanlar oluyorlar.
  • 5 yıllık biri en aşağı 10k kazanıyor öyle mi :D
  • Hocam her yıl aynı konuyu açıyormuşsunuz sağ olun :D.

    Bu "kendini geliştirme" olayı nedir, nasıl yapılır?

    Java öğrenmeye başladım, güzel temel temel gidiyorum ancak varmak istediğim nokta ile şu anda bulunduğum yerler çok farklı. Bilgisayar mühendisliği yazılımdan ibaret değil.
    Matematik, algoritma... Nelere çalışmalıyım?

    Ayrıca yüksek lisans/doktora için de büyük hedeflerim var. Büyük üniversitelere girebilmem için lisans dönemi sırasında neler yapmamı önerirsiniz?

    Bir de nasıl makale yazabilirim? Henüz öğrenci iken keşfedilmemiş, araştırılmamış bir şey bulup/yapıp onun üzerinemi yazmalıyım?
    Diyelim ki yapay zeka ile ilgileniyorum. Bu konuda sözlüğe bilinmeyen bir şeymi eklemem gerek?


    + İTÜ hakkında ne düşünüyorsunuz? Seviye olarak nasıldır, ODTÜ ile arasında çok fark varmıdır?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Akakçe -- 13 Temmuz 2018; 15:26:23 >
  • Akakçe kullanıcısına yanıt
    Bu mesaja gelecek cevabi bekliyorum
  • İyi üniversite şart mı hocam onu söyle sen bize. Ktü düşünüyorum ama çok kararsızım. Yetersiz eğitim olabileceğini düşündüğüm için BM yazmayabilirim. Ama KTÜ hakkında kötü bir yazı okumadım daha(mühendislik için)
  • Merhaba ben ilk önce üniversitenin önemini sormak istiyorum ben bu yıl ilk kez girdim sınava ve 35k civarı geleceğini tahmin ediyorum ama çok çalışmadım, sizce 1 yıl daha hazırlanıp odtü itü bilkent zorlamalı mıyım bu üniler arasında ne kadar fark var?



    2.sorumda mezun olduktan sonra meslekte nasıl yükselebiliriz? Çok teşekkürler şimdiden.
  • Gecen yil gebze teknige yerlestim, gecen yil cok yardimci olmusdunuz gene tesekkur etmek istedim.
  • 100k civarı bilgisayar mühendisliği okunur mu üniversitenin ne kadar önemi var iş bulmada ?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: solidsnake99

    Haftada kaç saat, hangi günler çalışıyorsunuz? Yılda kaç gün izniniz var?
    Bu soru çok güzel bir soru genel cevaplara taşıyacağım izninle. BM'ler genelde haftada 40 saat çalışırlar. 45 saat aslında yasal olarak çalışmaları gereken zamandır ancak o 5 saat haftasonu çalıştırmaz şirketler. Benim durumum ise biraz daha farklı. İşe giriş çıkış zamanlarımı kendim belirliyorum. Haftada 40 saat çalışta nasıl girip çıkıyorsan yap diyorlar. Bunun dışında 80 saat uzaktan çalışma iznim var senede. Mesela geçtiğimiz çarşamba işim vardı şirkete gitmedim evden aksam çalıştım. Ayrıca 40 saatten fazla çalışırsam o çalıştığım zamanları istediğim zaman izin olarak kullanabiliyorum. Yani bir hafta 45 saat çalıştım diyelim sonraki hafta 35 saat çalışabilirim, cuma öğleden sonra tatile çıkmak gibi mesela ;)

    Yıllık izin konusuna gelirsek. İlk 1 sene izin kullanma hakkınız yok aslında. 6 ay çalışırsanız cepten yeme şansı veriyorlar. Bir senede 14 gün. Eğer aynı şirkette çalışmaya devam ederseniz çalışma sürenize göre bu 20 24 gün olarak güncelleniyor.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: DegisikHerif

    Emeginize saglik. Okuldan cok ne kadar donanimli mezun oldugumuz onemli anladigim kadariyla.. acikcasi ben bahcesehir ozyegin gibi vakif unilerinde BM yada elektrik elektronik muhendisligi arasindayim. Iyi egitim veren vakif unileri hakkinda dusuncenizi merak ediyorum.

    Bir baska sorum ise dil hakkinda. Ozellikle yaz aylarinda orta seviyenin bir tik ustunde olan ingilizcemi tamamlamak istiyorum. Onun yaninda 2. bir dil bilmeliyim diye dusunuyorum. Sizce BM ye uygun en onemli 2. Dil hangisidir, tesekurler.
    Bu da güzel bir soru :) Okul önemli ama şöyle önemli... Okul size neyi nasıl öğrenmeniz gerektiğini öğretecek, sanmayın ki BOU mezunu olduğunuzda çat diye iş bulacaksınız. Eğer birseyler bilmiyorsanız dandik işlerle başlarsınız. Kendini geliştirmek en önemlisi. Birçok mülakata girdim ve yeni arkadaşlarda gördüğüm en yanlış şeylerden birisi buydu. Lüzümsuz altı boş özgüven. Adam .. dan mezun olunca iş bulacağını dünyayı kurtardığını sanıyor. Yok öyle birsey. Hersey değil ama okul çok şey. Eğer iyi okullara gidip dandik okursanız yine aynı şey.

    Vakıf üniversiteleri hakkındaki düşüncem şu. Tam zamanlı çalışan eğitimci kadrolarına bakın. Üst seviye altı vakıflar iş bulmakta ve öğrenciyi geliştirmekte zorlanıyorlar. Özyeğin, Koç, Sabancı bunlar iyi vakıf ünileri. Sallıyorum Istanbul Şehir üni okuyup iş bulamaz mısınız, bulursunuz ancak siz olsanız hanginizi işe alırdınız ya da ön yargısız yaklaşırdınız?

    Yabancı dil konusunda İngilizceyi ileri düzeyde alıp TOEFL vs girmelisin sonra TR içindeysen şu dili kesin öğren diyebileceğim yok :) Ama y.dışı düşünürsen Almanca, Fransızca olabilir. TR'de Suriyelilerle entegre olacağım abi dersen de Arapça :D
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Guest-2CE6EA6FE

    Sence serbest çalışmak mı yoksa herhangi bir kurum veya kuruluşta mühendis olmak mı ? Serbestlikten kastım yazılımlar üretip onları farklı farklı şirketlere satan ancak herhangi bir şirkette bağlı olmayan kişilerden bahsediyorum.
    Farklı bir soru.. Kişiye göre değişir... İkisinin de artıları eksileri var.

    Kurumda çalışmak
    - Maaşın hep yatar, sosyal hakların vs şirket tarafından ödenir.
    - İzin almakta zorlanabilirsin, az izin.
    - Sorunlu müdür patrona denk geldiysen köle gibi çalışmak sosyal hayatını bozabilir.
    - Düzenli bir işte çalışmak düzenli bir hayatı getirebilir.
    - Riski daha azdır, risk almayı sevmeyenler için uygun.

    Serbest Yazılımcı olmak
    - Paran ne zaman yatacak ne kadar yatacak garantisi çok yok. Bazen zenginken bazen farki olabilirsin.
    - Özgürsün. Bugün çalışmıyorum diyebilirsin.
    - Düzensiz bir hayatın olacaktır genellikle. Bu ailesel şeylerde sıkıntı çıkarabilir.
    - Yarın ne olacak korkusu olanlar için uygun değil.
  • bilgisayarmuhendisiyim kullanıcısına yanıt
    Teşekkür ederim.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Dişhekimiolurmu

    Hocam hoş geldiniz vereceginiz bilgiler için teşekkürler .
    yeni mezun maaşına 3-4.5k yazmısınız ama gerçekçi olursak tr de 7-8 okul hariç o maaş çok zor onlarda iyi yabancı dil bilen not ortalamaları iyi kendini geliştirmiş olanlar oluyorlar.
    Hoşbulduk, rica ederim. Şöyle biraz haklısın aslında. Karabük Üni'den mezun olan arkadaşlarım var ve ilk zamanlar iş bulamadılar daha sonra 2k iş buldular(2-3 yıl önce) ama sonra kendilerini geliştirmelerine göre okulun önemi azaldı. Okul faktörü ilk işe girerken çok önemli olabiliyor. Şöyle düşün, yeni mezunlardan bizim beklentimiz az biraz birsey bilmeleri ve birseyleri hızlı öğrenebilmeleri. Böyle bir ortamda sen kimi alırdın?

    3.5-4.5k ucuza gitmemiş Gebze Teknik mezunu için doğru mesela. Ben 2012 yılında işe girdiğimde 2600 alıyordum, şimdi aynı şirket 3.5 ile başlatıyor. Birşeyler yaptıysanız bunu arttırmak elinizde.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Fire Cavalry

    5 yıllık biri en aşağı 10k kazanıyor öyle mi :D
    Çok sevdiğim bir laf var. "Ölüler sanıyormuş ki diriler hergün helva yiyor." Benimkisi de bunun gibi olmasın ancak çevremdeki arkadaşlarımdan bildiğim gördüğüm bu. Ben daha da fazla alıyordum dolarla maaş alıyorum diye o istisnai bir durum :) Şöyle demek lazım yani, her 5 yıllık o kadar almaz ama her 5-6 yıllık 7K-8K üstü alıyor. Almıyorsa kendilerine sormalılar...
  • Yeni mezun ve 3k öyle mi 1800 ile başlıyorsunuz arkadaşlar eskidendi o piyasa kan ağlıyor 8-10 sene önce iyiydi mühendislik şimdi ele ayağa düştü kime sorsan mühendis mezun çok adam işine geliyosa çalışırsın diyor. Yoksa adam çok çalışacak..
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.