Şimdi Ara

Bitcoin gizli mi değil mi anlayamıyorum..

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
5 Misafir (1 Mobil) - 4 Masaüstü1 Mobil
5 sn
14
Cevap
0
Favori
3.895
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Herkese merhaba.
    Ben ne kadar araştırsam da bitcoinde hiçbir şekilde kimliğin gizlenemediğini anlıyorum. Benim gibi küçük birikimleri olan için kimse uğraşmaz belki ama büyük paralar dönse kimlik bulmak kolay.

    Size çok abartılı açıklama amaçlı bir kaç örnekle açıklıycam. Mesela bir banka soydun veya ne bileyim çok büyük bir para ele geçirdin. Yani elindeki büyük para yasal olmayan bir para. Bu parayı bitcoin cüzdana nasıl atarsın? Atamazsın. Mutlaka bankacılık sisteminden geçip borsalara girmek gerekiyor. Yani yasal sisteme giriyor. O zaman o kişi orda yakalanır. Veya sallıyorum başkan Trumpı kaçırdım. Dedimki amerika benim bitcoin hesabima 10milyar dolar atin. Attilar ama bitcoin hesabimi da takibe aldilar. Sonra o hesaptan hangi hesaba gittigine baktilar. Alan kisi borsadan cekerken yakalanir. Ornekler dacma oldu ama sunu soylemek istoyorum devlet isterse bitcoinde buyuk suc islenmez.

    Boyle konustugumda genelde sunu diyorlar. Adam salak mi kendi adina islem yapsin. Borsalarda baskasinin adiyla islem yapar. Tamam ama o zaman bitcoine gerek yokki. Bankada da baskasinin adiyla isini gorurdu.

    Bunlarin hicbirini cok bildigimden yazmadim. Bunlar dogru mu diye sormak istiyorum. Biz arkadaslarimizla gelecegimiz icin gizli bir para tutabilirizmiyiz diye konusuyoruz. Mesela bir ev parasi falan. Ama ne yaparsak yapalim resmiyetten gecmeden bitcoine bisey koyamiyoruz. Neden medyada kontrolsuz para diye anlatilirken uygulamada her turlu kontrolden geciyor?

    Soyle bir sey de var mesela. Ben kagit cuzdan yapmayi ogrendim. Diyelim ki paribuya uye olup bu cuzdana 1milyon para attim. Devlet veya bir kurum bana dediki; sen 1milyon gondermisin hesap ver. Bende cevap olarak adamin biri beni kandirdi bana gençlik iksiri satacaktı dolandirıldim deyip ikna ettim. Para kagit cuzdanda duruyor. Bu para 2 yil sonra lazim oldu. Nasil alicam kagit cuzdandan? Once borsaya gondercem, ordanda bankaya gecicek. Ve devlet te bana bu ne parasi diye soracak???

    Haksizmiyim? Neyi yanlis dusunuyoruz.?







  • Elden BTC satışı yaparsan,BTC ATM’sinden başkasına para çektirirsen veya BTC’yi Monero/Zcash’e çevirirsen değil CIA,FBI,NSA Satoshi bile izini süremez.



    Ayrıca banka hesabına yüksek miktarlarda para çeksen de bir şey olmuyor.Yalnızca abartı bir miktarı(10 milyon ₺ üzeri) tek seferde çekersen MASAK soruyor bu para ne diye.Sen de borsadaki işlemlerinin kaydını MASAK’a gösterdiğinde konu kapanmış oluyor.Ne vergi alınıyor ne de parana el konuluyor.
  • Abi parayı Monero veya Haven'a çevirsen hiçkimse sende o paranın izini bile bulamaz. Ama bitcoin şeffafdır yani suç işleyip parayı bitcoinle götürsen yakalnırsın.
  • Abi parayı Monero veya Haven'a çevirsen hiçkimse sende o paranın izini bile bulamaz. Ama bitcoin şeffafdır yani suç işleyip parayı bitcoinle götürsen yakalnırsın.
  • Yanlış anlaşılmasın herhangi olağan dışı bir param falan yok. Böyle bir para kurtarmaya falan çalışmıyorum. Ama şöyle bir isteğimiz var; Belli bir miktar parayı geleceğimiz, çoluk çocuğumuz için bir kenara atalım. Bankaya koysan, icra olur, bilmen ne olur, birileri mutlaka bulaşır o paraya. En kötü ihtimalle hesap işletim ücreti falan derler yine dokunurlar. Kiralık kasaya koysan yine aynı. Altın alsan, doviz alsan çalınabilir. Bir kez evime hırsız girdi ve yaşadım bunu. Ev araba alsan yine birileri el atabilir. Bu ülkede her şey olur. Diyoruz ki bitcoin alalım, allahın kulu ona dokunamasın. Eşim de bilmesin, çocuğum da bilmesin, annem babam da bilmesin. Bunu birisinden bir şey kaçırmak için düşünmüyorum. Mesela sallıyorum evin mobilyaları eskidi, eşin sana derki ya bizim şu bitcoinde para vardı bozduralım da mobilya alalım. Veya çocuğun derki, baba bilgisayar lazım bitcoini bozduralımda bilgisayar alalım. Böyle muhabbetlerde kullanılmasın diye kimse bilmesin, eşim, çocuğum, annem babam. Bunu düşünen bir kaç arkadaşız. Ama sonuçta hayatımızdan bir bütçe koyacağımız için güvenlik konusunda sonuna kadar araştırıyoruz. Araştırdığımızda biz hep sizin de dediğiniz gibi bitcoinin söylenenin aksine takibinin çok kolay olduğunu yani ŞEFFAF olduğunu gördük. Hani diyorlar ya bitcoinde her türlü kanun dışı iş olur. Aslında devlet takip etse olmaz. Bunları yine TAM BİLGİ SAHİBİ OLMADAN, İNTERNETTEN DUYDUKLARIM KADARIYLA yazdığımı hatırlatmak isterim. Yani söylediklerim benim okuduklarımdan anladığım. Yanlışlarımı düzeltirseniz sevinirim.

    Monero, Zcach, Haven ne? Bunları daha önce duymadım? Neden bu kadar güvenli? Eğer vaktiniz varsa bu konuda bir cevap yazarsanız sevinirim.

    Bir de yanlış bilmiyorsam Türkiye'de kullanılan iki borsa var. Paribu ve cointurk. İnternette araştırdığımda bu sitelerde coinleri çalınan onlarca hikaye var. Adamın yüzküsürbin lirası gitmiş. Benim gitse hayatım kararır. otuzbini, atmışbini, çalınanlar var. Türkiye borsalarına bu hikayeler yüzünden güvenmiyorum, yabancı borsalara da muhatap değiliz diye güvenmiyorum. aranızda mesela yüzbin, üçyüzbin gibi işlemler yapan oldu mu? Yaptıysanız nerden yaptınız?




  • Hocam mobildeyim tam yazamıyorum özet geçeyim Monero, Zcash denen coinlerin direk çıkış amacı gizlilik üzerineydi yani bu amaçla üretilen coin bunlar. Arkadaşlar haklı bunları tavsiye ederek gizlilik konusunda. Bunun dışında zaten uzun vade düşündüğün için paranı offline saklama yöntemlerinden biri ile saklayabilirsin. En basiti Ledger Nano S diye bir cihaz var onu araştır Google'dan. Bunun dışında hardware wallet falan da var ama o nasıl yapılıyor bilmiyorum.
  • GitarisT G kullanıcısına yanıt
    Monero Zcahs veya Haven bitcoin gibi kripto paralardır. Bitcoin'in başarısının ardından bitcoin'den farklı veya bitcoin'in eksik olduğu alanlarda veya tamamen çok farklı alanlarda kullanılmak üzere ve hatta hiçbir halt olmayıp dolandırıcılık amaçlı üretilmiş bir sürü yeni kripto para piyasaya sürüldü.

    Monero'nun iddiası paranızı Monero'ya taşıdıktan sonra ağda hiçbir şekilde izinizin sürülemeyeceğini iddia etmesi. Yani bir monero hesabına paranızı Monero'ya çevirip atarsanız paranız sanki 5 farklı yerden gidiyormuş gibi görünüyor. Bunun üstüne çok katı gizlilik önlemleri alınıyor. Monero tamamen gizlilik ve anonimlik üzerine kurulmuş bir kripto para kurucuları arasında da kendini gizleyen insanlar olduğu gibi şu an gizli işler için en çok kullanılan para takip edilemediği için. Yine Zcash ve Haven'da yeni çıkan gizlilik odaklı bunun yanında ekstra çözümler üreten kripto paralar.

    Haven'ın sloganı cebinizdeki offshore banka olarak geçer mesela : ) İşte şu anki bu yapıları gereği bu paraları kimin nerede ve ne zaman harcadığını Nsa'ın bile bulabilmesi mümkün değil. Aynı şekilde Bitcoin bugün 10 yıldır aramızda. Bitcoin'in ağı olan blockchain ağından bugüne kadar 1 tane bile hacker 1 kuruş para çalabilmiş değil. Bitcoin hesabı tutan insanların şifrelerinin kırılabilmesi mümkün değil zaten 10 yıldır da kırılamadı ve sürekli gelişmeye devam ediyor. İşte Bitcoin şu an şeffaf bir kripto para olarak kullanılmaya uygunken onun bu şeffaflığını doğru bulmayan insanlar benzer yapıda ama gizli kripto paralar piyasaya sürdüler.

    Şunuda söyleyeyim bugün bütün siyasiler veya mafya bitcoin kullanmak zorunda kalsaydı dünya üzerinde inan hiçbir devlet başkanı, mafya, sıradan suçlu bu para birimini kullanırken yolsuzluk yapamazdı dediğin gibi şeffaf olduğu için ve kayıtlar bitcoin tamamen yokedilmediği sürece eksiksiz bir biçimde silinemez şekilde muhafaza edildiğinden ayrıca bitcoin ağında değişiklik yapmanın imkansıza yakın bir zorluk seviyesi sunmasından inanılmaz derecede güvenli bir para birimi hatta geleceğin altını olma yolunda ilerliyor.

    İşin güzel yanı bitcoinde Merkez bankaları bile manipülasyon yapıp bu paradan sistem dışında basamaması.

    Dediğim gibi farklı ihtiyaçları olanlar için farklı büyük kripto paralarda mevcut. Siz gizlilik arıyorsanız. Bugün en güvenilir ve en büyük takip edilemez kripto para birimi Monero'dur yani siz bitcoin değil monero almalısınız böyle bir durumda. Veya haven, veya zcash hangisi aklınıza yatarsa...




  • Diğer soruna yanıt gerekirse bunun için ilerde kripto paralarla alışveriş yapılmasını kabul eden yerleri bulup o yerlerden alışveriş yapmak çözüm olacaktır. Veya paranı dünya üzerindeki internetin olduğu herhangi bir noktaya 10 cent ödeyerek gönderebilirsin. Bu para milyon dolarlar bile olsa senin paranı dünya üzerinde herhangi bir yere gönderemene kimse engel olamıyor.
  • Tesekkurler tekrardan. Yorumlardan cikardigim sonuc;

    1- Bitcoin gizli bir para degil. Ama bitcoin anlasilmaz hale getirilebilir. Mesela salliyorum paribuya uye oldum. 100bin koydum. Sonra bir tane kagit cuzdan yapip paribudan oraya atarim. Kagit cuzdanin sahibinin kim oldugu hangi ulkede oldugu vs. asla tespit edilemez. Boyle kullanabilirim.

    2- Paribu diyorum devamli. Cunku bitcoin almanin baska yolu yok. Ama soyle bisey mumkun. Mesela ahmet diye bitcoini oldugunu bildigim birine parasini oduyorum. O da benim kagit cuzdanima bitcoin atiyor. Ama bu guven meselesi. Borsaya girmeden bitcoin vs. yapilmiyor?



    Dogru mu?
  • GitarisT G kullanıcısına yanıt
    Sorun şu siz Borsa'ya girdiğiniz zaman sizin bilgilerinizi alıyorlar. Size bir şifre verip. Sizin bilgilerinizi aldıkları zaman size verilen o kod numarasının siz olduğu kayıtlara geçiyor borsada. Ardından bir kağıt cüzdan oluşturuyorsunuz anonim olarak. Kendi borsadaki cüzdanınızdan kağıt cüzdandaki ikinci hesabınıza para atıyorsunuz. Bitcoinin kayıt defterinde sizin borsadaki cüzdanınızdan yeni bir cüzdana bitcoin aktarıldığı gözükür. Yarın devlet gelir ve sizin borsada şu adresiniz varmış bu adresten kimin olduğunu bilmediğimiz şu adrese 10 byc gönderildi kime gönderdiniz diye sorabilirler.

    Moneroda ne oluyor Moneroda gönderdiğiniz adres gözükmüyor.ç Bitcoinde gönderdiğiniz kağıt cüdanın adresi gözüktüğü için önce borsa hesabınızdaki harekete ardından para kağıt cüzdana geçtikten sonra kağıt cüzdan kodunu takip ederek o yüz bin liranın nereye gittiği şeffaf olarak kontrol edilebilir. Atıyorum 500 lirası Amerikada kayıtlı bir adama 500 lirası binanceda kayıtlı bir hesaba gitti vb... gibi. Monero gibi para birimlerinde ise giden public key gözükmüyor yani nereye gittiği gittikten sonra başka nerelere gitti bulunması mümkün değil çünkü public keyler izlenemiyor.

    Bunun dışında sırf üretim süreçlerinin girdi çıktıları ve orijinal mi sahtemi olduğuna dair verileri içeren kripto para birimleri var veya Ibroker gibi sizin adınıza borsada veya kripto paralarda yatırım yapanların yan yatırım danışmanlığı için kullanılan kirpto paralar var sağlık sektörü için kullanılan kripto paralar var çok geniş bir kullanım alanı mevcut. Ripple var mesela büyük bankalar arasında kullanılması hedeflenen bir kripto para. Etherium var üzerinde herşeyin inşa edildiği bir yapı sunuyor.İcon aynsının Güney Kore devleti tarafından desteklenen versiyonu.

    Güzellikleri nedir dersen. Banka yok yani sen bugün burdan Alaska'ya 1 cent ödeyip 1 milyar dolar gönderebilirsin ve seni ülkenin Cumhurbaşkanı bile durduramaz. Yani paranı bloke edebilmeleri için ülkenin internet altyapısını komple kesmeliler. Çok ucuz. Merkez bankaları kafalarına göre basamıyor. Yani diyelim ekonomik kriz çıktı biz devalüasyon yapıyoruz paranızın değeri yüzde 50 azaltıkdı diyemezler. Veya ekonomiyi hortumlayıp millete yüzde 50 zam yapıp ardından karşılıksız milyuonlarca tl basarak mevcut paranın değerini düşüremwzler. Gizli kripto para kullanırsanız devlet dahi kimde ne adar para var kim nereye harcıyopr bilebilmesi imkansız olur. Kısacası paranızın kontrolü tamamen sizde kimse sizin paranıza karışamaz. Kimse elinizdekileri zorbalıkla alamaz. İşin güzel yanı bu.

    Bugün insanlar Venuzuellada Meksikada Ukraynada yolsuzluklar hırsızlıklar ve beceriksiz yöneticilerden dolayı acı çekiyor. Paraları kısa sürede çöp değerine düşüyor veya bankalarda paraları bloke ediliyor dolarları zorla alınıp o ülkenin yerel para birimine çevriliyor. İşte bu zorbalıklara karşı varlıklarınız hiç olamadığı kadar güvenli hale gelecek kripto paralarla.


    İkinci noktada ise dediğiniz doğru. Mesela borsaya kayıt olmadınız. Rusya'da çok tanıdığınız güvendiğiniz bir abi var veya guatemalada. Abi ben sana 10.000 tl vereyim sen bana bitcoin al ve at deseniz. Burada bir cüzdan oluştursanız parada Guatemaladan gelse o hesabın kime ait olduğunu bulmaları çok zor. Burada izlenmenizin tek nedeni Paribu'da hesap bilgilerinizi adınızı soyadınızı vermiş olmanız.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Periah -- 26 Ekim 2018; 12:16:38 >




  • Çok teşekkürler. Ben de sizin ile aynı şeylere ulaştım sonuçta ve bildiklerim oldukça netleşti. Ülke ve ekonomik gelecek açısından da sizin söylediklerinize imzamı atıyorum. Bu ülkede yarın kucağımızda çocukla sınır kapılarına koşmak ta olabilecek bir şey, ekonomik depremler de, savaşlar da... Ben son üç yılda gördüklerimden sonra bu ülkede hiç bir şeye olmaz gözüyle bakamıyorum.

    Neticesinde konuyu anladım, işleyişi anladım.
    Şimdi coin alma verme, cüzdanı kontrol etme vb. konularda bilgi sahibi olamaya ve net olamaya çalışıyorum. Onun için de ayrı bir konu açtım.
  • Açıkçası önceleri benimde merak ettiğim konuydu bu.
    Nedenine gelecek olursak bilgisayarıma cryptolocker tarzı virüs girmişti ve benden 500 dolar para istiyordu Bitcoin olarak.
    Ben bunlara bu para birimini coin olarak ödersem bulunma ihtimalini düşünerek ödemeyi düşünmüştüm.
    Belki paramı geri alabilirim diye ama bazı arkadaşlara sorduğumda bulabilmenin imkansız olduğunu zaten bulunacak olsa o yoldan para istemeyeceğini söylediler bende parayı yatırmadım format attım dosyalarım hepten gitti :D
    Demem o ki genellikle bu tarz olaylar için gizlilik aranıyor.
  • GitarisT G kullanıcısına yanıt
    hala bitcoini para olarak değilde hisse senedi gibi dusunuyorsun ondan bu cikmazlara girdin.



    sen kimligin gizli bir sekilde birine bir hizmet mal sattin karsiliginda btc aldiysan ve btc ile alisveris yapiyorsan kimse bu cuzdan senin cuzdanin diyemez bilemez.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.