Şimdi Ara

Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
17.379
Cevap
159
Favori
616.875
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
159 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada



    24 MART 2015


    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada






    | | | | | | - Ö N E M L İ ! - | | | | | |


    -Daha önce Demon's Souls, Dark Souls, Dark Souls II oynamayıp Bloodborne'a başlamayı düşünenler ve merak edenler hakkında-



    Bu efsane oyun ilk kez PlayStation 3 platformuna özel olarak geliştirilen Demon's Souls oyunuyla karşımıza çıkan daha sonra multiplatform olarak çıkarılan Dark Souls ve Dark Souls 2 ile ortalığı dağıtan FromSoftware ve Miyazaki'nin ekibi tarafından geliştirilmekte. Geçtiğimiz yıl ilk kez E3 Fuarında duyurulan oyun, PS4 Exclusive ve Türkçe alt yazılı olarak raflardaki yerini almış durumda.

    Serinin oyunları tür olarak Aksiyon/RPG adı altında çıksa da, tamamen kendine has tarzı olan bu seriyi diğerlerinden farklı kılan yegane özelliği insana bir şeyler başardığını hissettirme duygusu adına kurgulanan zorluklara karşı başından sonuna kadar mantıklı, keşfetmeye ve sabırlı hareket etmeye yönlendirmesidir.

    Kılıcı elime alıp rastgele düşmanlara dalayım, combo yapayım, bütün sağlığımı hemen harcayayım bir şey olmaz, hareketlerim sınırsız ve istediğim kadar vuruş yapabilirim, nasıl olsa otomatik save eder ölsem de bir şey olmaz, etrafı araştırmama gerek yok direk bölümü bitireyim, eşyaları toplamama gerek yok nasıl olsa zırhım ve silahım var, kısaca; kendi türünde efsaneleşmiş God of War, Devil May Cry hatta muadilleri denilen The Witcher, Dragon Age şeklinde kontroller, kolaylık ve oynanış bekliyorsanız büyük yanılgı içersine düşer ve sadece verdiğiniz paraya yanarsınız!

    Bu beklentilere nazaran Bloodborne ve birbirinden bağımsız olan diğer Souls oyunları dikkat ve özellikle de sabır isteyen oyunlardır. Oyunun yegane amacı, hakkında hiç bir şey bilinmeyen bir evrene sizi atarak, her şeyi kendinizin keşfetmesini sağlamak. Dolayısıyla oyunda diğer RPG'ler gibi bir Quest (Görev) sistemi yok. Aksine, içerisinde bulunduğunuz bölüm komple keşfedilmeye açık olarak sunuluyor. Karakterinizin yeterliliği el verdikçe bu alanları sırasıyla keşfedip, her bir oyununda harikulade işlenen senaryoyu bu şekilde çözüyorsunuz.

    Oynanış konusunda başlıca yanılgıya düşüren olay kendine özgü Save/Checkpoint sistemidir. Bu oyunda diğer RPG oyunlarındaki gibi istediğiniz zaman Save etme, Check Point, istediğiniz zaman önceki kayıdı Load etme gibi özellikler yok. Bütün olay Bonfire adı verilen ve bölümün içerisine işlenen bir, iki noktada bitiyor. Bu noktalardan uzaklaştıktan sonra isterseniz beş saat boyunca oynayarak bölüm içerisindeki bütün düşmanları öldürün, kazara dahi ölseniz Bonfire denilen noktaya geri dönersiniz ve bütün düşmanlar tekrar dirilirler, her şey taa ki ana düşmanı öldürüp diğer bir harita açılana dek sıfırlanır. Oyunun zor ve farklı denmesindeki başlıca unsurlardan biri Bonfire olayı anlayacağınız. Lakin bölüm içersindeki Bonfire'lara giden kestirme yolları keşfederek bulursanız bir nebze olayı kolaylaştırmış olursunuz. Fakat bu kestirmeleri açmadan evvel zorlu düşmanlar ile karşılaşıp, sürekli keşfederek oynamanız gerekiyor.

    Yine zorluklardan biri olan dövüş sisteminde en güçsüz, ufak gördüğünüz düşmanda dahi mutlaka sabırlı, doğru zamanlamadan yola çıkan hamleler yapmanız gerekiyor. Bunlara dikkat etmediğiniz sürece dakika başı oyunun klasik özelliği ''Öldün'' yazısı ile karşılaşırsınız.Tabii doğru zamanlama ve hamle olayına tonla unsur dahil. Eğer dar bir alanda uzun bir kılıç ile vurmaya kalkarsanız, kılıç düşmana değil duvara çarpar dolayısıyla düşmana zarar bile veremeyip ölürsünüz. Karşınızda duran düşmanın üzerine giderek sürekli hamleler yaparsanız anında kuvvetiniz biter ve karakteriniz yorulmaya başlar, ölürsünüz. Düşmanları tek tek üzerinize çekmeyip, anında ortalarından dalarsanız sizi sıkıştırırlar ölürsünüz, ana Boss'lara gelmeden yeteri kadar flask'ınız (sağlık dolduran şişelere deniyor) yoksa sağlık barını yarılamadan ölürsünüz gibi dikkat edilmesi gereken tonla unsur var dediğim gibi.

    Muhtemelen bazılarınıza bunları okuduktan sonra oyun normal gelmeyecektir, hatta saçma bulanlar olabilir. Ancak bilmeniz gerekiyor ki bu serinin bu kadar tutulmasındaki, kemikleşmiş bir kitlesinin olmasındaki başlıca unsurlar kendini diğer oyunlardan farklı kılan bu detaylarıdır. Türe ilk kez Bloodborne'la başlayan biri en azından bunları göze alarak alıp öyle oynamalıdır. Unutmayın ki bu seriye başlayan herkes aynı zorluklardan geçip, zamanla alışmıştır. Dolayısıyla bu yazıyı caydırıcı ve diğer oyunları kötüleyen bjr yazı olarak değil oyunun tarzı hakkında bir bilgilendirme olarak görmenizi tavsiye ederim.

    Bu türü beğenmeyen nefret eder, beğenen ise bağımlılık derecesinde hayranı olur.







    -OYUNUN ÜÇ SONUNU DA GÖRMEK İÇİN YAPILMASI GEREKEN?-

    Oyunu üç kere bitirmeden, tek seferde üç sonu görmek için save (kayıt) dosyasını yedeklemeniz gerekiyor. Bunu yapmadan önce elinizde mutlaka Umbilical Cord (göbek bağı) eşyasından 3 adet olması gerekiyor. Oyunun son boss'u olan Mergo's Wet Nurse (Mergo'nun Süt Annesi) boss'unu kestikten sonra Avcı'nın Rüyasına dönün ve orada kaydı usb aracılığı ile yedekleyin. Yedekleme işlemi bittikten sonra Avcı'nın Rüyasında açılan demir kapıdan Gehrman'ın yanına gidin size sunduğu teklifi kabul edin, sonra yedeklediğiniz kaydı tekrar yükleyin ve bu defa da Gehrman'ın teklifini reddedin. Son olarak tekrar kaydı yükleyin, ama bu defa Gehrman'ın yanına gitmeden 3 adet Göbek bağı eşyasını kullanım, Gehrman'ın teklifini reddedin.

    -Yedekleme işlemi için, PS4'ün menüsünden settings - aplication saved data management - saved data system storage'a girince Copy to usb storage device seçeneğini göreceksiniz, ona tıkladıktan sonra Bloodborne'u seçerek usb'ye atın. Böylece yedeklemiş oluyorsunuz.

    -Bu aldığınız kaydı tekrar kullanmak istediğinizde de settings - aplication saved data management - saved data on usb storage device'a girip bloodborne kaydını seçip makineye atıyorsunuz.


    ____________________________________________________________________________________________________



    DLC - OLD HUNTER'A NASIL GİRİLİR?


    Oyunu bitirmiş ya da bitirmemiş olmanız önemli değil. Vicar Amelia adlı boss'u kestikten sonra Avcı'nın Rüyası'na (Hunter's Dream) dönün. Merdivenin hemen önünde The Eye of a Blood-Drunk Hunter adlı bir eşya belirecek, onu aldıktan sonra Katedral Semtine (Cathedral Ward) dönüp soldaki kapıdan geçin ve mezarın orada dev örümceğin sizi yakalamasını bekleyin.





    ____________________________________________________________________________________________________



    NG+ NEDİR?

    New Game Plus'ın kısaltılmasıdır. Oyunu bitirdikten sona levelınız ve eşyalarınıza dokunulmadan oyun sizi otomatikman tekrar en başa atar. Bu NG+ 'da oyuna başladığınız anlamına gelir ama bu daha zor düşmanlar ve daha fazla yankı demek. Aynı şeyleri daha da zorlanarak tekrar yapabilir, kendinizi test edebilirsiniz.

    Oyun NG 7+ 'ya kadar çıkıyor. 7'den sonra ise zorlukta herhangi bir değişiklik olmuyor.


    ____________________________________________________________________________________________________




    Öncelikle oyunun hikayesi ile başlayalım. Bu oyunun Demon's Souls, Dark Souls 1-2-3 ile hikaye olarak bir bağlantısı yok.

    Hikaye ile ilgili çok fazla teori dönüyor, bazı teoriler aynı kapıya çıkıyor hali ile doğru olabilir diyorsunuz ama genel anlamda önceki oyunlar kadar minimal bir yaklaşım söz konusu olduğu için tüm detayları elde etmek gerekiyor.

    HİKAYE


    Şimdi epey bir eski vakitlerde Great Ones denilen varlıklar var. Bunlar tanrı değil ama çok büyük güçlere sahipler. Genel kanıya göre insan ve canavar karışımının sonunda gerçekleşen evrimin sonu bu varlıklar, zaten oyunda da dikkat ettiyseniz bu tip evrimleştirilmeye çalışılan hayvanları görebiliyoruz. Bu Great Ones'lar içerisindeki en eski ve en güçlü varlık Moon Presence, ki kendisi oyundaki ana kötü düşmanımız oluyor. Oyunu kötü sonla bitirirseniz, kendisi ile dövüşme şerefine erişebiliyorsunuz. Diğer Great Ones ise Oedon, Rom, Mergo, Amygdala, Celestial Emissary, Mother Brain ve Ebrietas.

    Bunlar içerisinde en garibi Oedon. Kendisinin fiziksel bir bedeni yok ama ses ile var olmayı başarıyor.

    Amygdala, kabuslar ile yaşıyor. Insight (sezgi) puanınız 40 olduğunda ya da Rom'u kestiğinizde etrafta Amygdala'nın çocuklarını görebiliyorsunuz.

    Ebrietas, en eski Great Ones'dan biri. Uzun süreler boyunca labirentte yaşamış ve Klise ile irtibat kurmuştur.

    Rom, Mergo's Wet Nurse, Celestial Emissary ve Mother Brain ise sonradan Great Ones oldular. Bunlar Ebrietas'ın kanının insanlar ile karıştırılması sonucu sonradan oluştular.

    Great One'lar bencil varlıklar ve bir şekilde varis yaratma peşindeler; ancak her denemeleri başarısızlıkla sonuçlanıyor. Oyunun geçtiği dönemden çooook uzun yıllar önce, belki yüz yıllar ya da bin yıllar... Labirentte oyulmuş Pthumerians adında barışçıl bir krallık yer alıyormuş. Oradaki insanlar Ebrietas'a tapıyorlar ama onun kanından içmiyormuş. Hali ile Ebrietas bunları kontrol edemiyor ve bu süreç uzun bir süre devam etmiş. Ancak bir zaman sonra Ebrietas, Pthumerians'ları ayartarak bir lider seçmeleri düşüncesini aşılamış ve bu da şehri kargaşaya ve şiddete yöneltmiş. Nihayetinde Ebrietas, seçilen liderle kanını paylaşmış ve bu durum şehrin düşüşüne ve bugün Yharnam'da olduğu gibi deliliğe ve canavarları ortaya çıkarmış. Pthumerians'ın kraliçesini (Bu kraliçeyi Rom'u öldürdükten sonra ve Mergo's Wet Nurse'a giden yol üzerinde görüyoruz) ise bazı eski gardiyanlar korumuş; fakat bu durum başka bir şeye yol açmış. Kraliçe, çoğu kez Ebrietas ile ilişkiye girmiş ve Great One'ların çabalarının aksine bunun sonucu başarılı olmuş. Bu doğan çocuğun Mergo olduğu sanılıyor.

    Geçmişte bunlar yaşanırken, günümüzde ise bazı bilim adamları Yharnam'ın altında bir labirent keşfetmiş ve burada Great One'lara dair kalıntılar bulmuş. Bu adamlar Willem, Lawrence, Gherman, Rom ve Micolash. Bunlar labirentte birlikte çalışmaya karar vererek, çeşitli deneyler ve araştırmalar yapmışlar. Ancak Willem, (kendisi Rom'a giden yolda sallanan sandalyede oturan yaşlı amcamız oluyor) yaptıkları çalışmaların yetersiz olduğunu düşünerek, daha fazla göze ihtiyaçları olduğunu düşünüyor. Bunu da Ebrietas ile iletişim halinde olduğu için onun vasıtası ile Rom'u dönüştürerek Great One'lardan biri yapıyor. Rom, başarılı bir şekilde dönüşüm gerçekleştiriyor ve insandan daha fazlası oluyor, bu sayede Willem istediği gözleri elde ediyor. Ancak hala istediğini alamıyor, çünkü o güç için Willem'ın bedeni zayıf ve akılsız. Bu yüzden tekrar Rom ile iletişime geçiyor ve anlayabilmek için daha fazla bilgiye ihtiyaç duyuyorsa da, Rom, kanını daha fazla paylaşmak istemiyor. Bunun üzerine Willem tüm çalışmalarını yer üstüne, Byrgenwerth'e taşımaya karar veriyor. Fakat bu çalışmalar kan hastalığının yayılmasına yani Yharnam'ın şu anki haline gelmesine sebebiyet veriyor.

    Çalışmaların Byrgenwerh'e taşınmasına Gehrman ve Lawrence karşı çıkıyor ve Willem'e katılmıyorlar. Bunun üzerine Lawrence, Yharnam'a geri dönerek Beyaz Klise kıyafeti giyen şifacıları, Siyah Klise kıyafeti giyen Şifa klisesi avcılarını ve Şifa klisesinin en üst rütbeye sahip üyelerini barındıran Koro'yu kurarlar. Gehrman'da Siyah Klise avcılarından biriydi ama kendi tarzında bir kıyafet giydi, aslında Siyah Klise kıyafetine benzese de kendi tarzında yapılmıştı. O dönemlerde Şifacılar kan ile şifa etme yöntemlerini araştırıyor, Koro ise Kathedral'in en üst katında Ebrietas'ı çağırarak Moon Presence ile iletişim kurmuştur, ama Moon Presence hiçbir soruya cevap vermez.

    Lawrence bu süreç esnasında Byrgenwerh'e girişi engelliyor. Bunun sebebi net olarak belli değil ama bir şeylere ulaşılmasını istemiyor belli ki... Fakat en nihayetinde Lawrence canavara dönüşerek, öldürülüyor. Onun kafatası tapınmak için hala klisede duruyor. Yasak Orman'nın neden bu ismi aldığını da anlamış oluyoruz böylece, bir şekilde Byrgenwerh'e ulaşılmasını istemiyor Lawrence. Yasak Orman'ın girişinde şifre isteyen adam ise, vakti zamanında Willem, Byrgenwerh'den zamanı geldiğinde ayrıldıktan sonra arkasında güvenilir iki kişi bırakıyor. Bunlardan biri mezar bekçisi, diğeri kapı nöbetçisi oluyor. Lawrence'ın canavar kafatasına dokunduğumuzda Lawrence ve Willem'ın konuşmalarını görüp, şifreyi de bu sayede öğreniyoruz. Büyük ihtimalle Lawrence, o noktada Willem'ı çalışmalarını için durdurmaya çalışıyor ama Willem bunu ihanet olarak algılıyor.

    Tüm bunlar yaşanırken başka bir yerde kendi halindeki Micolash ise Yahar'Gul'da Mensis okulunu kurar. Orada Great One'lara tapınır, aynı Pthumerians halkının yaptığı gibi... Micolash, çalışmasında birçok kez Great One'larla iletişim kurar ve bu durum onu tamamen delirtir. Bu delilik tüm benliğini sardığında ise tüm insanların katılabileceği bir hayal dünyası yaratır ve bu hayal dünyasına Mergo katılır. Mergo, Yharnam çocuklarından biri olmasına rağmen çok güçlü bir çocuktur, çünkü onun soyu Great One'a dayanır. Bir çocuk olmasına rağmen özü tamamen kötülükten oluşuyordur. Mergo, yeni bir kabus yaratmak için Micolash'ı rüya dünyasında bir kaynak olarak kullanmaya başlar ve bu iletişim Micolash'in deliliğini daha da beter bir hale getirir yani bir nevi ölür. Aslında yapmaya çalıştığı şey en azından teorilere göre Micolash'ın Rom gibi olması ama bunun nasıl başarıldığını anlayamaz. Bunun üzerine Mergo, Mother Brain'i bulur ve kaynak olarak onu kullanır ve bu sayede insanların tapınmasını sağlayacağı yeni bir keşif yapar, bu Mother Brain'in gözleridir. Bu gözler herkesi deliliğe sürüklemektedir ve Mergo bunu Mensis okulundan rahatlıkla görebilmektedir. Bu durum basitçe, bir rüya içerisinde herkesin ölebileceği anlamına geliyordur. Neden rüya sorusunun cevabı ise kimsenin kaçamayacak oluşudur.

    Mergo, Micolash'ın rüyasında korkunç bir kabus yaratırken, Willem tüm gerçeği öğrenir. Mergo'nun bu kabusu durdurulmadığı takdirde Kanlı Ay günü tüm güçlere sahip bir bebeğin doğacağını görür. Bu da gerçek dünya için tam bir kabus anlamına gelmektedir. Bunun üzerine Willem, Kızıl Ay'ın ortaya çıkmaması için eski bir ayini kullanarak Ay'ı bir gölün altında kilitler, gardiyan olarak da Rom'u kullanır. Oyunda Rom ile ilk karşılaştığımızda bize saldırmamasının sebebi de bu. Ay'ın kilitlenmesi üzerine sonsuz bir gece başlar. Biz, Willem ile karşılaştığımızda bize asası ile Rom'un yerini göstermesindeki sebep ise bizim Gehrman ve Moon Presence tarafından kontrol edildiğimizi bilmiyor oluşundan kaynaklanıyor. Aslında Willem, yanlışlıkla kıyameti başlatıyor. Kırmızı Ay'ın ortaya çıkması ile Losefka ve Arianna'nın hamile kalmasının sebebi de bu... Hatta bu kehanet Rom'a girdiğimiz oda da not olarak iliştirilmiş. Oyun boyunca sokaklarda bebek arabası ve sürekli kulağımıza gelen bebek ağlamasının açıklaması da bu şekilde. Burada ek olarak şunu belirtmek lazım, Kathedral Semtinde karşılaşıp, Şapel'e davet ettiğimiz hayat kadını olan Arianna'ın kanı Pthumerian Kraliçesi ile aynı, o yüzden Arianna'nın kraliçenin soyundan geldiği ve bununla, Losefka'yı hamile bırakanın da Oedon olduğu sanılıyor.

    Bizim bu hikayedeki rolümüz ise hasta bir insan olarak Yharnam'a geliyor oluşumuz. Gehrman ve Lawrence'ın Şifa klisesini kurduğu vakitlerde, Gehrman önderliğindeki avcılar tüm sorunlara çok hızlı bir şekilde karşılık veriyor ve sorunu çözüyordu. Bu süreç esnasında kan şifasının her derde deva olduğu yayıldı ve hasta olan insanlar, ki yabancılar dahi Yharnam'a akın etti. Fakat bu tedavi genellikle deliliğe ya da ölüme yol açıyordu. Nihayetinde de Ay'ın kilitlenmesi ve sonsuz gecenin başlaması ile hiç bitmeyen bir av döngüsü ortaya çıktı. Oyunun başında bize enjekte edilen kan, Moon Presence'ın kanı ve bu da bizi aynı Gehrman'da olduğu gibi sonsuz bir döngünün içine sürüklüyor. Öldüğümüz zaman aslında ölmüyoruz ve Hunter's Dream'de uyanıyoruz, ta ki Mergo'nun süt annesini kesip onun yarattığı kabusu sonlandırana kadar. Burada Gehrman'ın üstlendiği rol ise Moon Presence'a tehdit oluşturan Mergo'nun ortaya çıkmaması için Avcı'ları eğitmesi, çünkü Gehrman'da Moon Presence'ın kontrolü altında. Bunun altında yatan sebebinde Hunter's Dream'deki Plain Doll'un (oyuncak bebek) aslında Gehrman'ın eşi olduğu düşünülüyor. Gehrman, eşi öldükten sonra eşinin birebir kopyasını yapıyor, bunu düşündürten şey Şifa Klisesinin altındaki gizli mekandan Hunter's Dream'in gerçek dünyadaki haline gidiyorduk ve orada bir saç tokası buluyoruz. O tokayı Plain Doll'a verince bir şeyleri anımsıyor ama tam olarak hatırlamıyor. Muhtemelen Gehrman ve eşi o evde yaşıyorlardı, ancak eşi öldükten sonra Gehrman, bu ölümü Great One'lara yakarıyor ve onlarda Kosmos'un soyundan gelen liderimiz Moon Presence'ın barış için bir adak gerektiğini söylüyor. Gehrman bu vesile ile Moon Presence'ın asistanı oluyor ve böylece diğer avcıları Mergo'yu öldürmesi için yönlendiriyor.

    Sona gelirsek, oyundaki iyi son Gehrman'ın teklifini kabul etmek. Çünkü Mergo ölüyor ve Moon Presence'ın tam istediği şey oluyor. Gehrman'da bize adeta kıyak geçiyor ve rüyadan gerçek anlamda uyandırıyor, yapmaya da bilirdi oysa... Ancak işin ilginç yanı Plain Doll, rüyadaki mekanda mezarımız üzerinde dua ediyor.

    Elinizde 3 adet göbek bağı eşyası olmadan Gehrman'ın teklifini reddetmek, bir nevi kısır döngünün devam etmesi demek oluyor. Moon Presence, bizi aynı Gehrman'a yaptığı gibi kontrolü altına alıyor ve yeni avcıları yetiştirmek için onun yerine geçiriyor. Tabii neden Gehrman'ın yerine geçiyoruz onu anlamak güç? Çünkü Mergo'nun ortaya çıkmasını engelliyoruz en nihayetinde ve tehdit de kalmıyor ya da Moon Presence'ın başka hesapları var, tam anlaşılamayan bir kısır döngü söz konusu.

    Kötü son içinse, 3 adet göbek bağını kullanıp Gehrman'ın teklifini reddetmek gerekiyor. Bunun sonucunda Gehrman ölünce, Moon Presence bizi onun yerine geçirmek için geliyor, ancak göbek bağları buna engel oluyor bu yüzden de onunla savaşıyor ve Kosmos'un soyundan gelen Great One'ların lideri ve en eskisi olan Moon Presence'ı öldürüyoruz ve böylece bir Great One oluyoruz.



    MEKANLAR

    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada


    -Central Yharnam (Merkez Yharnam) - Oyunun başlangıç mekanı
    -Cathedral Ward (Kathedral Semti) - Oyunun merkez noktası, diğer tüm bölgelere yolu var ve oradaki lambaları açana kadar burayı kullanıyorsunuz.
    -Upper Cathedral Ward (Yukarı Kathedral Semti) - Buraya girebilmek için önce Healing Church Workshop'a (Şifa Klisesi Atölyesi) gitmek gerekiyor. Bunun içinde Old Yharnam'daki Blood-Starved Beast'i kesmeniz lazım. Sonrasın da ise Yhar'Gul Unseen Village (Yahar'Gul Görünmez Köy) mekanından Upper Cathedral Ward'a girebilmek için gerekli olan anahtarı alıyorsunuz. Anahtarın bulunduğu yer;https://www.youtube.com/watch?v=C79WuknpePA
    -Old Yharnam (Eski Yharnam)- Cathedral Ward'dan aşağıya doğru inerseniz, gizli bir geçit açıp Eski Yharnam'a çıkıyorsunuz.
    -Hemwick Charnel Lane (Hemwick Kabristan Yolu) - Cathedral Ward'dan yukarıya doğru çıktığınızda Grand Cathedral'e (Büyük Kathedral) geliyorsunuz. Grand Cathedral'in sol tarafından giden yol, sizi bir ormanın içinden Hemwick'e çıkartacak.
    -Forbidden Woord (Yasak Orman) - Cathedral Ward'daki Grand Cathedral'de yer alan Viral Amelia bossunu yendikten sonra yine Cathedral Ward'ın devlerin bulunduğu meydanındaki sokaklardan biri sizi şifre isteyen bir kapıya yönlendiriyor. Amelia'yı kesip, oradaki kurukafaya dokununca bu şifreyi elde etmiş oluyorsunuz ve bu sayede Yasak Orman giriliyor. O yolun devamı sizi Byrgenwerh'e yani Rom boss'una kadar götürüyor.
    -Cainhurst Castle (Cainhurst Kalesi) - Yasak Orman'ın devamı olan Yasak Mezar'dan Merkez Yharnam kestirme yol buluyor, oradan da Losefka kliniğinin 2. katına çıkıyorsunuz. O kattaki odalardan birinde Cainhurst Castle için bir davetiye elde edeceksiniz. O davetiyi de Hemwick Cadısına gelmeden önce ki devlerin olduğu bir mekanda kullanıyorsunuz.
    -Lecture Building (Ders Binası) - Tonsil Stone'u (Bademcik Taşı) elde ettikten sonra Grand Cathedral'den sağa dönüp aşağıya indiğinizde, Amygdala sizi Ders Binasına ışınlayacak, oradan da Nightmare Frontier (Kabus Hududu) bölgesine geçebiliyorsunuz. Tonsil Stone ile ilgili bilgiyi "Oyun içi bilgiler" bölümünde bulabilirsiniz.
    -Hypogean Goal (Hipojen Cezaevi) - Cathedral Ward çevresinde Snatcher (sırtında çuval taşıyan düşman) ile karşılaştığınızda, sizi öldürmesine izin verin, sonra Hipojen Cezaevinde uyanıyorsunuz. Bunun içinde Blood-Starved Beast (Kana Susamış Canavar) bossunu kesmeniz gerekiyor.
    -Yahar'Gul Unseen Village (Yahar'Gul Görünmez Köy) - Rom, the Vacuous Spider boss'unu kestikten sonra Yhar'Gul Unseen Village'e gidecek kapının önünde uyanıyorsunuz.
    -Lecture Building 2nd Floor (Ders Binası 2. kat.) - Yahar'Gul Görünmez Köyündeki One Reborn (Yeniden Doğan) boss'unu kestikten sonra bu mekan Avcı'nın Rüyasındaki taşlarda otomatik olarak beliriyor.
    -Nightmare of Mensis - Ders Binası 2. katından dışarı çıktığınızda bu mekana ulaşıyorsunuz.

    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada
    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada
    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada
    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada


    YOL GÜZERGAHI

    Gidecek yol bulamayanlar için ana hikaye ve yan hikayenin ilerleyişini anlatmaya çalıştım, umarım yardımı dokunur.


    Öncelikle ana hikaye ilerleyişini anlatacağım. Numaralar oyunun ilerleme sırasına göredir;


    Oyuna başladığımız yer Losefka'nın kliniği (Sickroom), buradan Central (Merkez) Yharnam'a geçiyoruz.

    Central Yharnam iki bölgeden oluşuyor. Great Bridge ve Tomb of Oedon.

    1) Great Bridge --> Cleric Beast boss
    2) Tomb of Oedon --> Father Gascoigne boss

    *** Tomb of Oedon, bizi Cathedral Ward'a çıkartıyor. Cathedral Ward oyunun merkez bölgesi ve diğer tüm bölgelere buradan yol var. Oyundaki ilerleme sırasına göre numaralandırıyorum.

    1) Old Yharnam, Cathedral Ward'dan aşağıya doğru inerseniz gizli bir geçit vasıtası ile bu bölgeye ulaşıyorsunuz. --> Blood-Starved Beast boss
    2) Healing Church Workshop (Şifa Klisesi), Old Yharnam'daki boss'u kestikten sonra açılıyor. Şapel'in içindeki kapıdan girip yukarı çıktığınızda Şifa Klisesine geliyorsunuz. Burası iki bölgeden oluşuyor.
    2-1) Şifa klisesinde aşağıya atlaya bileceğiniz gizli bir mekan var, orası Abondoned Old Workshop (Terk edilmiş eski atölye) ile katedral yoluna bağlanan bir kestirmeye çıkıyor.
    2-2)Şifa klisesinden yukarı çıkarsanız Upper Cathedral Ward (Yukarı Katedral Semti) bölgesine ulaşıyorsunuz. Buranın anahtarı Yhar'Gul Unseen Village mekanında yer aldığı için, uzun bir süre içeri giremiyorsunuz. Anahtarın bulunduğu yer;https://www.youtube.com/watch?v=C79WuknpePA

    *** Cathedral Ward'dan yukarı doğru çıkıyoruz. Açmanız gereken büyük bir demir kapı var. Bu kapının anahtarını ister 10k kan yankısı karşılığında Ulak'dan alabilir isterseniz de Şifa klisesinin altındaki kestirmeyi kullanarak arka tarafına geçebilirsiniz. Devamın da Gran Cathedral (Büyük Katedral) mekanı geliyor. Buranın sol ve sağında iki yol daha var. Sol taraf Hemwick Chamber Lane bölgesine gidiyor.

    3) Hemwick Charnel Lane ---> Witch's Abode ---> Witch of Hemwick boss (Bu boss'dan sonra rün kullanabildiğimiz için buna öncelik verin.)
    4) Grand Cathedral (Büyük Katedral) --> Vicar Amelia boss
    5) Forbidden Woods (Yasak Orman), Cathedral Ward'ın üst yollarında iki tane devin bulunduğu bir meydana geldiğiniz de oradaki yollardan biri sizi buraya çıkartacak, ancak kapısı kapalı ve açmak için şifre lazım. Vicar Amelia'yı kesince girebileceksiniz. --> Yasak Mezar --> Shadow of Yharnam (Yharnam'ın Gölgesi) boss ----> Byrgenwerth ---> Rom, Vacaous Spider boss
    6) Yhar'Gul Unseen Village (Görünmez Köy), Rom'u kestikten sonra oyun sizi direk bu mekanın giriş kapısına teleport ediyor. ---> Hypogean Gaol (Hipojen Ceza evi) ---> Advent Plaza ---> One Reborn boss
    7) Lecture Building (Ders Binası) 2. kat, One Reborn boss'u kestikten sonra oyun sizi bu mekana teleport ediyor ---> Nightmare of Mensis (Mensis Kabusu)
    8) Nightmare of Mensis (Mensis Kabusu) ---> Micolash boss ---> Mergo's Wet Nurse boss
    9) Hunter's Dream (Avcı'nın Rüyası) mekanına geri dönüyor ve oyunun başından beri kapalı olan kapıdan içeri giriyoruz. ---> Gehrman, the first hunter boss ----> Moon Presence boss (Moon Presence ile dövüşmek için üç tane Umbilical Cord (göbek bağı) eşyasına ihtiyacınız var, bunları nasıl elde edebileceğinizi rehberdeki "Oyun içi bilgiler" bölümünden" öğrenebilirsiniz.)


    Yan hikayenin ilerleyişini oyunun istediğiniz noktasına dahil edebilirsiniz.


    1) Hypogean Gaol (Hipojen Cezaevi), bu mekana gidebilmek için Blood-Starved Beast boss'unu kestikten sonra Cathedral Ward çevresinde Snatcher (sırtında çuval taşıyan) düşmanlar göreceksiniz, kendinizi ona öldürtmeniz yeterli olacak. ----> Darkbeast Paarl boss
    2) Lecture Building (Ders Binası) 1. kat, bu mekana gidebilmek için Tonsil Stone (Bademcik Taşına) ihtiyacınız var. (Nerede bulacağınız ve nasıl kullanacağınız ile ilgili bilgiyi "Oyun içi bilgiler" bölümünden öğrenebilirsiniz.) Taşı bulduktan sonra da Grand Cathedral'in sağ tarafındaki yoldan aşağıya iniyor, kapının önünde bekleyerek örümceğin sizi almasını bekleyin. ---> Nightmare Frontier (Kabus Hududu) ---> Amygdala boss
    3) Forbidden Woods (Yasak Orman) ---> Losefka'nın Kliniği 2. kata giden kestirme (Bu kestirmeyi rehberdeki cainhurst covenant bölümündeki videoda görebilirsiniz)
    4) Cainhurst Castle (Terk edilmiş Cainhurst Kalesi) ---> Martyr Logarius boss (Cainhurst kalesine nasıl gidileceğini rehberdeki cainhurst covenant bölümünde bulabilirsiniz)
    5) Upper Cathedral Ward ---> Celetial Emissary boss ----> Celetial'ı kestiğiniz yerde lambanın önündeki camı kırın ---> Ebrietas boss


    INSIGHT (SEZGİ PUANI)


    Oyun içerisinde birçok yerden toplayabiliyorsunuz (Sezgi biriktirme bölümünde görebilirsiniz) ve birçok farklılığa sebebiyet veriyor. En fazla 99 adet taşıyabiliyorsunuz ve bazı düşmanlar sizden sezgi çalabiliyor. Ayrıca her yardım çağırdığınız da 1 adet sezgi kaybolur.

    1 adet sezgi ile;
    - Hunter's Dream'deki messenger shop açılıyor (1.04 patch)
    - Plain Doll uyanıyor
    - Beckoning Bell and Silencing Blank hediyelerini veren messengerlar ortaya çıkıyor.

    10 adet sezgi ile;
    - Hunter's Dream'deki messenger shop açılıyor

    15 adet sezgi ile;

    - Cahtedral Ward'daki bazı düşmanlara ek güçler geliyor.
    - Gehrman ile konuşuyor ve ardından onu dışarıda uyurken buluyoruz.
    - Hemwick Charnel Lane'de Mad One düşmanı ortaya çıkıyor.

    30 adet sezgi ile;
    - Brain Trust düşmanının çıkardığı sesleri daha uzak bir mesafeden duyulabilir.

    40 adet sezgi ile;
    - Amygdala'nın çocukları bazı bölgelerde görünür olur. Bu yaratıklar ayrıca Rom'u kestikten sonra da görünür bir hale geliyorlar.

    50 adet sezgi ile;
    - Rom'u öldürürseniz Hunter's Dream'in teması değişiyor.

    60 adet sezgi ile;
    - Oedon Chapel ve Mergo's Loft'da bebek sesi duyulmaya başlıyor.

    0 sezgi varsa eğer;
    Witch of Hemwick boss'u Mad Ones düşmanlarını ortaya çıkartamıyor.



    BLOOD ECHOES (KAN YANKISI) VE INSIGHT (SEZGİ) BİRİKTİRME YERLERİ


    Insight (sezgi biriktirmek için birkaç yol var.

    1- Her girdiğiniz yeni mekandan 1 adet kazanıyorsunuz.
    2- Her girdiğiniz yeni boss'dan 1 adet kazanıyorsunuz.
    3- Boss öldürdüğünüzde de kazanıyorsunuz ancak her New Game'de farklı sayıda veriyor.
    4- Small Resonant Bell (Küçük çağrı çanı) kullanıp başkalarının boss'unu kestiğiniz zamanda kazanıyorsunuz.
    5- Sinister Bell (Uğursuz Çan) kullanarak yapacağınız PvP'lerde her kazandığınız maç için 1 adet elde ediyorsunuz.
    6- Madman's Knowledge (Delinin Bilgisi) eşyasını kullanırsanız 1 adet elde ediyorsunuz.
    7- Great One Wisdom eşyasını kullanırsanız 2 adet elde ediyorsunuz.


    Kan yankısı farmı yaparken mutlaka Moon (Ay) rünlerini takmayı unutmayın. Oyunda 3 tane Ay rünü yer alıyor.

    1- Hipojen Ceza evinde ve %10 daha fazla kan yankısı elde etmenizi sağlıyor.
    2- Nightmare of Mensis'de Micolash boss'u ile dövüştüğünü yerde, %20 daha fazla kan yankısı elde etmenizi sağlıyor.
    3- Nightmare of Mensis'de Mother Brain'in önünde Make Contact (Temas Kur) hareketini yapınca alıyorsunuz ve %30 daha fazla kan yankısı elde etmenizi sağlıyor.

    Bu 3 Ay rününü de taktığınız zaman, %60 daha fazla Kan Yankısı elde ediyorsunuz.

    Sadece yerlerin isimlerini yazacağım. Oralara nasıl gidileceğini "Yol Güzergahı" ve "Mekanlar" bölümlerinde açıkladım.

    -Hypogean Gaol (Hipojen Cezaevi)
    -Lecture Building (Ders Binası) 1. kat
    -Forbidden Woods (Yasak Orman)
    -Forsaken Castle Cainhurst (Cainhurst Kalesi)
    -Nightmare of Mensis (Mensis Kabusu)


    NG+ Cainhurst Kalesinde hiç Ay rünü kullanmadan;

    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada


    NG+ Cainhurst Kalesinde 3 Ay rünü kullanarak;

    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada



    BOSS'LAR - Oyunda ana hikayeye bağlı 17 adet Boss yer alıyor. Chalice Dungeon'lar da ise bazıları yeni, bazıları ise ana hikayede gördüğünüz toplam 80'e yakın boss mevcut.


    Cleric Beast (Ruhban Canavarı) > İsteğe bağlı /Kısmen zorunlu - Öldürseniz de öldürmeseniz de ilk karşılaşmanızda oyun size 1 insight (sezgi) veriyor ve bu sayede Plain Doll uyanıyor ama bu sezgi'yi başka yerden de elde edebilirsiniz.
    Father Gascoigne (Peder Gascoigne) > Zorunlu
    Vicar Amelia (Rahip Vekili Amelia) > Zorunlu
    Shadow of Yharnam (Yharnam'ın Gölgesi) > Zorunlu
    Rom, the Vacuous Spider ( Akılsız Örümcek Rom) > Zorunlu
    Darkbeast Paarl (Karacanavarı Paarl) > İsteğe bağlı / Kısmen zorunlu
    Blood-Starved Beast (Kana Susamış Canavar) > İsteğe bağlı / Kısmen zorunlu - Pthumeru zindanına girmeniz için gerekli olan kadehi elde ediyorsunuz.
    Witch of Hemwick (Hemwick Cadısı) > Kısmen Zorunlu - Öldürdükten sonra oyundaki rünleri kullanabilmenizi sağlayan eşyayı elde ediyorsunuz.
    Martyr Logarius (Şehir Logarius) > İsteğe bağlı / Kısmen zorunlu
    Amygdala > İsteğe bağlı / Kısmen Zorunlu
    One Reborn (Yeniden Doğan) > Zorunlu
    Micolash, Host of the Nightmare (Kabus sahibi Micolash) > Zorunlu
    Mergo's Wet Nurse (Mergo'nun Süt Annesi) > Zorunlu
    Celestial Emissary (Semavi Elçisi) > İsteğe bağlı / Kısmen zorunlu - Öldürdükten sonra Ebrietas'a gidiliyor.
    Ebrietas, Daughter of Cosmos (Ebrietas, Kosmos'un kızı) > İsteğe bağlı / Kısmen zorunlu - Executioners (İnfazcılar) covenantına girerseniz Alfred, Cainhurst kraliçesi Annalis'i öldürüyor. Tekrar diriltmek için Ebrietas'in gücüne ihtiyacınız var.
    Gehrman, The First Hunter (Gehrman, İlk Avcı) > İsteğe bağlı / Kısmen zorunlu - Üç sondan birini görmek için öldürmek gerekiyor.
    Moon Presence > İsteğe bağlı / Kısmen zorunlu - Üç sondan birini görmek için öldürmek gerekiyor.



    OYUN İÇİ ÖNEMLİ BİLGİLER


    -Patches karakteri Bloodborne'da da yer alıyor. Diğer üç oyunu oynayanlar hatırlarlar, bizi sürekli bir yerden iten bu npc yine itme görevini üstleniyor. Kendisi ile ilk olarak Lecture Building'in ilk katında karşılaşıyoruz, sonra da Nightmare Frontier bölgesinde... Eğer itmez ise dostluk kurmanız mümkün olmuyor. Dost olursanız ise güzel bir hediye veriyor.

    - Oyundaki gizli boss'lardan biri olan Moon Presence ile dövüşe bilmeniz için üç adet Umbilical Cord (göbek bağı) eşyasına ihtiyacınız var. Oyunda ise dört adet yer alıyor.

    1- Şifa klisesinin altındaki gizli kapıdan gidilen Eski Atölye'de.
    2- Mergo's Wet Nurse bossunu kesince.
    3- Losefka'da ama dikkat edin Rom'u kestikten sonra yanına uğrayın ve kendisini öldürün.
    4- Cahtedral Ward'daki hayat kadını Arianna'da yer alıyor. Kendisini Şapel davet edin ve Micolash boss'unu kestikten sonra Arianna, Tomb of Oedon'da bekliyor olacak. Gitmek için Cathedral Ward lambasının arkasındaki merdivenden aşağıya inin ve bebeğini öldürün.


    -Losefka ile konuşun, kliniği güvenli bir yer ve kendisi doktor olduğu için hasta olan insanları tedavi etme konusunda oldukça istekli.

    - Kliniğin 2. katına çıktığınız yolu bulduğunuz vakit, Losefka'nın yanına Rom'u kesmeden önce giderseniz "gelme" diyor, sözünü dinleyin bence...

    - İlk lamba'nın hemen önündeki pencereden konuşursanız, Gilbert ile tanışacaksınız. Kendisi fazlasıyla dost canlısı, size hem bilgiler hem de Alevpüskürten silahını veriyor.

    -Cainhurst kraliçesi Annalise, İnfazcı Alfred tarafından öldürüldüğünde telaş yapmayın. Ebrietas'in zamana oynayabilme gücü var, o boss'u kestikten sonra mekandaki ayin taşına Annalise'den aldığınız et parçasını yerleştirin. Sonra da kraliçenin odasına bir uğrayın.

    - Cathedral Ward'daki hayat kadını Arianna'nın evini mutlaka bulun ve onu şapel'e davet edin. Ama gelmesi için hangisi olduğu önemli değil, üçüncü bir boss kesmeniz gerekir yoksa sizi pek dikkate almıyor.

    -Rom'u kesmeden önce Forbidden Woods'a giderseniz Bagger ile karşılaşacaksınız, kendisi biraz deli hatta fazlasıyla... Sizden güvenli bir yer bulmanızı istiyor, iki seçeneğiniz var. Adamı dikkatlice süzün!

    -Arianna'ın evinin yakınlarında bir amcamız var, kendisi biraz paranoyak. Ne derseniz tersini anlıyor, aman dikkat!

    - Blood-Starved Beast (Kana Susamış Canavar) bossunu kestikten sonra Cathedral Ward çevresin Snatcher (elinde çuval taşıyan manyaklar) adında bir düşman geliyor. Sizi öldürmesine izin verirseniz, Hypogean Goal (Hipajen Cezaevi) mekanına gidebiliyorsunuz.

    -Yahar'Gul'deki Hipojen cezaevinde bir ablamız yer alıyor ve kurtarılmayı bekliyor. Onu kurtarmak için Siyah Klise kıyafetini giymeniz yeterli.

    - Merkez Yharnam'da size Müzik kutusu veren küçük bir kız çocuğu ile tanışacaksınız. Sizden babasını aramaya giden annesini bulmanızı istiyor, kırmızı bir broş giydiğini söylüyor. Kendisi Goscoigne'in kızı oluyor ve Tomb of Oedon'da bulduğunuz kırmızı broşlu ölü hanım efendi ise annesi. Goscoigne ile dövüşürken müzik kutusu çalarsanız, kısa bir süre afallıyor. Küçük kızın yanına geri döndüğünüzde broşu verip gerçeği öğrenmesi ya da öğrenmemesi tamamen sizin elinizde...

    -Nigtmare of Mensis'e geldiğinizde sürekli Frenzy (Çılgınlık) yemenize sebep olan şey resimde kendisini gördüğünüz Mother Brain. Bölümün ileri ki noktalarında kendisini aşağıya düşürecek bir kol çekeceksiniz, bu sayede çılgınlık yemekten kurtulacaksınız. Düştüğü yere ise bir asansör vasıtası ile iniliyor, video da görebilirsiniz. Kendisi aslında bir Great One boss ama saldırmayı tercih etmiyor. Öldürmeden önce Make Contact (Temas Kur) hareketini uygularsanız, bir süre sonra size Ay rünü (daha fazla kan yankısı elde etmenizi sağlıyor) veriyor. Öldürdüğünüzde de Living String (Canlı Lif) adında bir eşya var, bu eşya zindan kadehleri için gerekli olan eşyalardan biri.
    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada



    - Old Yharnam'da (Eski Yharnam) makineli ile ateş yağdıran elemanı (Adı Djura) kendi tarafınıza çekebilirsiniz. Öncelikle Djura'nın yolu üzerinde size saldıran bir npc avcı daha var, ona hiç dokunmayın. Cathedral Ward'ın (Kathedral Semti) üs yollarındaki mahallerden birinde Siyah Klise kıyafeti bulacaksınız. Daha sonra Hipojen Cezaevindeki Darkbeast Paarl (Karacanavarı Paarl) boss'unu kestikten sonra açtığınız kestirme yoldan Siyah Klise kıyafetini de giyerek Djura'ya doğru gidin. Sistem olarak Old Yharnam'ı geriye doğru gidiyor olacaksınız. Djura'nın sizi hiç görmemesi gerekiyor, bu yüzden böyle yapıyoruz. Yanına çıktığınızda Old Yharnam'daki canavarları öldürmemeniz karşılığında sizin dost oluyor.

    - Tonsil Stone (Bademcik Taşı) Patches the Spider ile tanışabilmek ve Amygdala boss'unu gidebilmeniz için gerekli olan eşya. Bu eşyayı veren npc sürekli aynı yerde bulunmuyor. Dört farklı bölge var ve hepsini kontrol etmeniz gerekiyor. Forbidden Woods (Yasak Orman), Hemwick Charnel Lane (Hemwick Kabristan Yolu), Healing Church Workshop (Şifa Klisesi) altında yer alan gizli köy ve Grand Cathedral (Büyük Katedral) aşağısında yer alan iki ev.

    Tonsil Stone'un bulunduğu yerlerin videosu


    Tonsil Stone'u kullanacağınız yerin videosu



    - Alfred'i Blood-Starved Beast dövüşü için çağıra biliyorsunuz. Çağırma noktasının bulunduğu yer, boss girişinin karşısı.

    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada

    - Gascoigne'i Cleric Boss için çağıra biliyorsunuz. Çağırma noktasının bulunduğu yer, Merkez Yharnam'daki ilk lamba'nın solundaki kapının diğer tarafında.

    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada



    TROPHY LİSTESİ VE AÇIKLAMASI


    Kademe kademe anlatacağım.

    Boss Trophy'leri, oyunda 17 tane ana boss var ve bunların hepsi bir trophy veriyor. 15 tanesi bronz, 2 tanesi altın.

    15 bronz boss trophyleri, bunları elde etmek için ana hikayede boss'ları kesmeniz yeterli, ek bir şey yapmanıza gerek yok.

    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada
    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada
    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada
    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada
    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada
    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada
    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada
    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada
    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada
    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada
    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada
    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada
    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada
    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada
    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada


    Altın iki boss tropy'leri ise Gehrman ve Moon Presence. Gehrman'ı öldürebilmek için oyunun sonunda size sunduğu teklifi reddetmek gerekiyor. Moon Presence ile karşılaşmak içinse 3 adet Umbilical Cord (Göbek Bağı) eşyasına sahip olmanız gerekiyor. Göbek bağı ile ilgili detayları rehberdeki "Oyun içi bilgiler" bölümünden öğrenebilirsiniz.

    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada
    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada


    Oyunun sonu ile ilgili diğer iki boss'un yanı sıra 1 tane daha altın trophy yer alıyor. Bu trophy için oyunun sonunda Gehrman'ın teklifini kabul etmeniz kaafi.

    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada


    Chalice Dungeon (Kadeh Zindanları) Trophy'leri, oyunda zindanlardan elde edilen 2 altın ve 1 gümüş trophy yer alıyor. Altın trophy veren Pthumerian Kraliçesi için rehberdeki "Chalice Dungeon" bölümüne bakabilirsiniz. Diğer altın trophy veren "Bütün avcı silahlarını elde et" trophysi için Ailing Loran (Hastalıklı Loran) 2. katmandaki Beast Claw adlı silahı almanız gerekiyor. Ardından Messenger'dan (Ulak) tüm silahları satın alacaksınız. Gümüş trophy veren "Kan Cevheri Ustası" trophysi içinse belli bir yer yok, zindanları oynayarak 15 level veya üstü bir Gem (cevher) bulmanız gerekiyor.

    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada
    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada
    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada


    Altın Trophy'lerden bir diğer olan "Bütün Avcı aletlerini elde et" trophy'si içinse aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada


    Kadeh Trophy'leri, oyunda 3 tane bronz kadeh trophy'si yer alıyor.

    Pthumeru Kadehi için Blood-Starved Beast (Kana Susamış Canavar), Hastalıklı Loran Kadehi için Amygdala ve Isz Kadehi içinse Ebrietas boss'larını kesmeniz gerekiyor.


    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada
    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada
    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada


    Geriye kalan trophy'ler içinde, "Kan Cevheri İrtibatı" trophy'si için herhangi bir Gem (Cevher) bulmanız yeterli, "Rün irtibatı" trophy'si için de herhangi bir rün bulmanız lazım, "Silah Ustası" trophy'si için herhangi bir silahı +10 yapmanız gerekiyor, bu konu ile ilgili detaylar rehberde mevcut. "Rün Ustası" trophy'si için aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz. Ayrıca 4 tane de yeni mekan trophy'si yer alıyor. Bunlar Cainhurst, Upper Cathedral Ward, Abondoned Old Workshop ve Lecture Building 1. kat. Bu mekanlara nasıl gidileceğini rehberdeki "Mekanlar" ya da "Yol Güzergahı" bölümlerden öğrenebilirsiniz.

    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada
    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada
    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada
    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada
    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada
    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada
    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada
    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada





    OYUNDAKİ NPC (Non Player Character-Kontrol Edilemeyen Karakter) LİSTESİ VE GÖREVLERİ

    -GEHRMAN

    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada


    Hunter's Dream'de (Avcı'nın Rüyası) bize yapmamız gerekenlerle ilgili bilgiler vererek, amacımız için yönlendiriyor. Kendisi ile ilgili daha net bilgiler için rehberdeki hikayeyi okuyabilirsiniz.

    -PLAIN DOLL (OYUNCAK BEBEK)

    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada

    Bu karakter Hunter's Dream'de (Avcı'nın Rüyası) yer alıyor. Karakterimizin seviyesini Blood Echoes (Kan Yankısı) harcayarak Plain Doll vasıtası ile geliştiriyoruz. Ancak ilk karşılaştığımızda kendisini uyur vaziyette buluyoruz. Canlandırmak içinse 1 adet Insight'a (Sezgi) ihtiyacımız var.

    -GILBERT

    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada

    Central (Merkez) Yharnam'daki ilk lambanın hemen karşısındaki pencerede duruyor. Kendisi hasta ve yüzünü hiç görmesek de oldukça bilgi ediniyoruz. Hediye olarak da Flamesprayer (Alevpüskürten) veriyor. Rom'u öldürkten sonra yanına tekrar giderseniz, hastalığının sonucu olarak canavara dönüştüğünü görebilirsiniz. Kestikten sonra ise Clawmarks (Pençe İzi) rününü elde diyorsunuz.

    -MÜZİK KUTUSU VEREN KÜÇÜK KIZ VE AİLESİ

    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada

    Kendisi ile bu pencereden konuşuyoruz ve yüzünü hiç görmüyoruz. Nasıl ulaşacağınızı aşağıdaki videodan öğrenebilirsiniz.

    Bu küçük kız sizden annesini bulmanız için yardım istiyor ve bir müzik kutusu veriyor. Bu müzik kutusunu Gascoigne boss'unda kullanırsanız, kendisi biraz afallıyor. Böylece saldırmak için fırsat yaratmış oluyorsunuz. Müzik kutusundaki bilgiye baktığımızda ise kızın Peder Gascoigne'nin çocuğu olduğunu öğreniyoruz , annesi Viola ise Gascoigne tarafından öldürülmüş bir şekilde Tomb of Oedon'da (Oedon Mezarı) duruyor. Cesetten alacağınız kırmızı broşu küçük kıza verip, doğruyu öğrenip, öğrenmemesi sizin elinizde. Ayrıca sizden güvenli bir yerde soruyor, yine bunun cevabı size kalmış. Eğer onu şapele davet ederseniz, maalesef başaramıyor ve kanalizasyondaki domuzun orada kanlı kurdelesini buluyoruz. Rom'u öldürdükten sonra tekrar o eve uğrarsanız bu defa ablası sizi karşılıyor ve kardeşini soruyor. Ona kardeşinin kanlı kurdelesini verdiğimizde ise delirip, intihar ediyor. Ablasının cesedinden kurdelenin temizlenmiş halini alıyoruz.




    -EMEKLİ AVCI DJURA

    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada

    Bu vatandaş Old (Eski) Yharnam'da yer alıyor, o mekana girdikten sonra sizi gitmeniz için uyarıyor ama sözünü dinlemez ve karşınıza gelen canavarları keserseniz, sizi öldürmeyi tercih ediyor ve kulesinden size doğru makineli tüfekle kurşun yağdırıyor. İsterseniz kulesine çıkan merdiven ile yanına gidip öldürebilirsiniz. Elde edeceğiniz rozet sayesinde silah ve kıyafetlerini Hunter's Dream'deki Ulak'dan alabiliyorsunuz.

    Ancak dostunuz olmasını da sağlaya biliyorsunuz. Bunun için öncelikle Black Chucrh (Siyah Klise) kıyafetine ihtiyacınız var. Bu kıyafeti Cathedral Ward'da (Kathedral Semti) devlerin bulunduğu meydandaki sokaklardan birinde buluyoruz. Daha sonra da Hypogean Gaol (Hipojen Cezaevi) (buraya nasıl gidileceğini rehberdeki mekanlar bölümünden okuyabilirsiniz) boss'u olan Darkbeast Paarl'ı (Karacanavarı Paarl) kestikten sonra Spark Hunter Badge (Kıvılcım Avcı Rozeti) elde ediyoruz. Avcı'nın Rüyasına dönmeden, direk o mekandaki Old Yharnam'a açılan büyük kapıyı açarak, Old Yharnam yolunu tersten kat ediyor ve Djura'nın yanına ulaşıyoruz. Sizi görmemesi gerekiyor bu yüzden tersten geliyoruz ve yanına çıktığınızda Siyah Klise kıyafetini giymiş olmanız lazım. Kesinliğinden emin değilim ama aşağıda başka bir npc hunter daha var, Djura'yı yanınıza çekmek için ona da dokunmayın.

    Djura, Old Yharnam'daki canavarları koruyan biri ve sizinde aynı özeni göstermenizi istiyor, eğer kabul ederseniz dostunu oluyor.




    -LOSEFKA

    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada

    Oyuna başladığımız mekan Losefka'nın Kliniği, başlangıçta kendisini göremiyoruz ama kapı arkasından konuşabiliyorsunuz. Konuştuktan sonra hasta insanları kliniğe davet etmenizi istiyor. Forbidden Woods (Yasak Orman) mekanında Central (Merkez) Yharnam'a bir kısa yol buluyorsunuz. (Aşağıdaki videodan kısa yolu görebilirsiniz.) O yol sizi kliniğin ikinci katına kadar götürüyor. Eğer Rom'u öldürmeden önce giderseniz gelmemeniz için uyarıyor ama sözünü dinlemez giderseniz çetin bir dövüşe hazırlıklı olun. Rom'u öldürdükten sonra gittiğiniz takdirde ise Losefka'yı öldürerek Umbilical Cord (göbek bağı) eşyasını elde ediyorsunuz.




    -MASTER WILLEM

    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada

    Kendisi hikayenin odak noktasında bulunan karakterlerden biri, daha detaylı bilgiler için rehberdeki hikayeyi okuyabilirsiniz. Byrgenwerh mekanında Rom'a giden yol üzerinde öylece sallanıyor. Öldürdüğünüz takdirde moblardan daha fazla eşya düşürme şansınızı arttıran bir rün elde ediyorsunuz.

    -PATCHES THE SPIDER

    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada


    Tüm oyunlarda olan bir karakter kendisi ama tam anlamıyla bir troll. Sizi sürekli bir yerlerden iter ve sonra yakınlaşır. Bloodborne'da ise ilk olarak Lecture Building (Ders Binası) 1. katta karşımıza çıkıyor ama çok fazla iletişim halinde olamıyoruz. Yhar'gul Unseen Village'daki One Reborn boss'unu kestikten sonra Ders Binasının 2. katına çıkabiliyoruz, oradan da Patches'ın bulunduğu odaya girebilir ve onunla konuşabilirsiniz. Ancak sizinle dost olabilmesi için sizi bir yerden itmesi gerekiyor. Bu da Ders Binası 1. kattan sonra gelen Nightmare Frontier (Kabus Hududu) bölgesinde gerçekleşiyor. Oradayken yükseklere iyi bakın, bir yerlerde asılı bir şekilde göreceksiniz, tek yapmanız gereken yakınına gitmek. Dost olduğunuz takdirde çok işe yarayan bir rün veriyor, hakkında kötü düşünürseniz Madman's Knowledge (Delinin Bilgisi), eğer öldürmeyi seçerseniz de Great One's Wisdom (Yüce Varlığın Bilgeliği) eşyasını veriyor.

    Ayrıca zindanlarda da karşımıza satıcı olarak çıkıyor, ama özel bir şey satmıyor.

    -OEDON ŞAPEL SAKİNİ

    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada

    Gascoinge'yi kestikten sonra geliyoruz şapele. Bu hanım efendi ise tütsüler sayesinde şapele canavarların giremediğini bu yüzden güvenli yer arayan herkesi buraya davet etmenizi istiyor, başka da bir olayı yok. Herkesi davet ettiğiniz takdirde de sizinle arkadaş olmayı teklif ediyor, ne yazık ki bir getirisi yok. Belli ki size karşı boş değil... Kestiğiniz takdirde mermi sayınızı arttıran bir rün elde ediyorsunuz.

    -ARIANNA

    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada

    Kendisi bir hayat kadını olsa da önemli bir yere sahip. Cathedral Ward'da (Kathedral Semti) evlerden birinde rast geliyoruz. Yalnız oyunda üç boss kesmezseniz sizi pek dikkate almıyor. Üç boss kestikten sonra yanına gittiğinizde ise kendisini şapele davet edebiliyoruz. Önemli olduğu nokta ise Rom'u kestikten sonra hamile kalması, ki kendisini Oedon'un hamile bıraktığı düşünülüyor. Micolash boss'un sonra Cathedral Ward lambasından geriye doğru giderseniz kendisini görebilirsiniz. Doğurduğu çocuğu keserseniz de Umbilical Cord (göbek bağı) eşyasını elde ediyorsunuz.

    -YAŞLI KADIN

    Central (Merkez) Yharnam'da denk geliyoruz kendisine ve o çirkin üslubu ile bizden kendisine güvenli bir yer bulmamızı istiyor. Şapel'e davet etmek için özel bir şey yapmanıza gerek yok, kendisini direk davet edebilirsiniz. Ancak başta hiçbir getirisi olmasa da sonraları yavaş yavaş kafayı yiyor ve bize Sedative (sakinleştirici) veriyor ve bir süre sonra da kendisini ölü olarak buluyoruz. Oyundaki gidişata göre cesedini şapelin dışarısında görebiliyorsunuz ama duruma göre de tamamen kayıplara karışıyor.

    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada

    -ŞÜPHECİ ADAM

    Bu abimiz biraz şüpheci, paranoyok bir tip. Kendisi Arianna'nın komşusu ve Arianna'yı şapele davet ettikten sonra sizinle iletişime geçip, kendisine de bir yer söylemenizi istiyor. Ama ne söylerseniz tersini anlıyor, ona göre cevap verin. Oyun boyunca bize şüphe ile yaklaşıyor ve herhangi bir getirisi yok. Öldürürseniz Kan Kokteyli elde ediyorsunuz.

    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada

    -RAHİBE ADELLA

    Bu hanım efendi ise Hypogean Gaol'un alt katında karşımıza çıkıyor. Siyah Klise kıyafetini giyerseniz sizinle iletişime geçip, şapele gönderebilirsiniz. Size fazlasıyla minnettar olup, Arianna gibi kendi kanından veriyor. Arianna ile Adella arasında kan seçimlerini dikkatli yapın, kavga çıkabilir. Öldürürseniz mermilerden yediğiniz hasarı azaltan bir rün elde ediyorsunuz.

    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada

    -BEGGAR

    Bu arkadaşı Forbidden Woods'da (Yasak Orman) buluyoruz. Bulduğumuz hali pek dost canlısı olmasa da yinede bizden yardım istiyor. Şapele yollarsanız durum vahim bir hal alabilir, hasta olduğu için kliniği tercih etmenizde yarar var. Ancak yok ben tipini sevmedim diyorsanız da, o size kalmış. Kendisi hasta olduğu için kısa sürede gerçek yüzünü gösteriyor. Zindanlar da pek bir sık karşımıza çıkan Abhorent Beast'e (İğrenç Canavar) dönüşüyor. Öldürürseniz Beast (Canavar) rünü elde ediyorsunuz. Bir süreliğine canavar güçleri elde etmenize olanak sağlayan Beast Blood Pellet (Canavar kanı) eşyasının kullanım süresini uzatıyor.

    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada

    -ALFRED

    Executioners (İnfazcılar) coventant'ının bir üyesi. Kendisini Cathedral Ward'da buluyoruz ve bir intikamın peşinde olduğunu öğreniyoruz. O kişi de Cainhurst Vilebloods (Habiskanlar) covenant lideri Annalise. Size hem ana hikaye hem de yan hikaye ile ilgili güzel bilgiler veriyor. Covenant'ına girmek için istediklerini yerine getirmeniz gerekiyor. Bunun için rehberdeki covenant bölümüne bakabilirsiniz. Eğer ilk gördüğünüz yerde öldürürseniz ateş kağıdı elde ediyorsunuz. Annalise'den intikam almaya gittikten sonra öldürürseniz de Logarius Wheel adındaki ilginç silahı almanızı sağlayacak rozeti elde ediyorsunuz. Ayrıca covenant'ına girdiğiniz vakitte bu rozeti alabilirsiniz.

    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada


    -HABİSKAN KRALİÇESİ ANNALISE

    Kendisi eski bir Executioners üyesi ancak kanı farklı amaçlarla kullanmayı tercih edince, diğerleri ile bozuşuyor ve Cainhurst Kalesine çekiliyor. Oradakiler birer vampir ve Annalise'de kanla doğacak bir çocuğun inancında ve bu yüzden de covenant'ına girdiğiniz vakit sizden Kan Tohumu getirmenizi istiyor. Covenant'ına girmek ve kan tohumu ile ilgili bilgi almak için rehbere bakabilirsiniz. Oyundaki boss'lardan biri olan Martyr Logarius ise Executioners lideri olarak adamlarını topluyor ve Annalise'e saldırıyor ama bu saldırı pek başarılı olamıyor. Logarius ise Annalise'e ulaşılmasını engellemek için taht odasının girişinde sonsuz bir nöbete oturuyor. Tacının özel bir gücü sayesinde de taht odası o taç giyilmediği sürece kişiye gözükmüyor.

    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada

    -EILEEN

    Kadın avcılardan biri Eileen. Delirmiş tüm avcıları bulup öldürmekle görevli ve bu konuda fikirleri çok net. İlk olarak Central Yharnam'da karşımıza çıkıyor ve görevlerini yaptığımız takdirde Hunter of Hunters covenant'ına girebiliyoruz. Nasıl girildiğine rehberden bakabilirsiniz. Öldürdüğünüz takdirde armor setini ve kılıcını elde ediyorsunuz.

    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada



    ARMOR SETLERİ



    Bone Ash Armor seti
    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada

    Henryk's Hunter armor seti
    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada

    Knight's armor seti
    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada

    Yhar'gul Black armor seti
    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada

    Cainhurst armor seti
    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada

    Gehrman's Hunter armor seti
    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada

    Madman armor seti
    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada

    Mensis Cage
    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada

    Crown of Illusions
    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada

    Doll set
    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada

    Sweaty set
    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada

    Father Gascoigne armor seti
    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada

    Gold Ardeo Helm ve Executioner armor seti
    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada

    Iron Yhar'gul Helm
    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada

    Ashen Hunter armor seti
    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada

    Top Hat ve Hunter armor seti
    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada

    Hunter armor seti
    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada

    Yharnam Hunter armor seti
    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada

    Black Church armor seti
    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada

    White Church armor seti
    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada

    Crowfeather armor seti
    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada

    Tomb Prospector armor seti
    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada

    Blindfold Helm ve Choir armor seti
    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada

    Noble Dress
    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada

    Student Uniform
    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada

    Student Uniform
    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada

    Graveguard armor seti
    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada

    Charred Hunter armor seti, Old Yharnam'daki gizli mekanda yer alıyor videosu aşağıda;
    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada





    SİLAHLAR - Oyunda 26 adet silah bulunuyor. Bunların 15 tanesi kesici, 8 tanesi ateşli silah. 2 farklı meşale ve 1 tane de tahta kalkan yer alıyor.


    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada
    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada
    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada
    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada
    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada
    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada
    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada
    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada
    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada
    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada
    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada
    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada
    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada
    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada
    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada

    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada
    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada
    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada
    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada
    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada
    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada
    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada
    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada
    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada
    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada
    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada



    SİLAHLARA BONUS VE GEM DEĞERLERİNİN ETKİSİ VE HESAPLAMA YÖNTEMİ

    Bonusun elbette etkisi var ama değerler öyle net rakamlardan oluşmadığı için çok belirgin olmuyor.


    Attribute (Nitelik) bonusu aldığın stat lvl 10 olduğunda %5 bonus hasar kazanıyorsun
    lvl 25 %50
    lvl 50 %85
    lvl 99 %100

    Ancak 50'den sonra kazanç çok düşüyor. Yani ilk 50 levelda %85 bonus hasar kazanıyorken, ikinci 50'de %15.

    Tam değer ve küsüratlara bu listeden bakabilirsin.https://docs.zoho.com/sheet/publishrange.do?id=64ca42d3c3329bba0796fe284167e05f

    Hesaplama şu şekilde yapılıyor.

    Base Damage (Saf Hasar) + Base Damage x Attribute Scaling Ratio (Yükselttiğiniz statın değeri - aşağıdaki resimden bakabilirsiniz) x Attribute Rating (Bonus değeri - yukarıda verdiğim linkten bakabilirsiniz)

    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada


    Burada en çok sözü edilen silahlardan biri olan Ludwig üzerinden örneklendirelim.

    Gem (Cevher) takılmamış +10 Ludwig - kuvvet 50 / yetenek 40

    Ludiwg'in gemsiz saf hasarı 200

    200 + (200 x 0.8 x 0.85) + (200 x 0.8 x 0.71)
    200 + (136) + (113.6)
    200 + 249.6 = 449.6


    Gem takılmamış +10 Ludwig - kuvvet 40 / yetenek 40 / arkana 50

    200 + (200 x 0.8 x 0.71) + (200 x 0.8 x 0.71) + (200 x 0.88 x 0.85)
    200 + (113.6) + (113.6) + (149.6)
    200 + 376.8 = 576.8


    Gem takıldığı zamanda taktığınız gem'in yüzdesi ne ise ona göre işlem yapıyorsunuz.

    İlk örnekteki değeri alalım, saf hasar 449.6. Kullandığınız gem'ler de fiziksel atak %18, gem, atak %7.3 ve fiziksel atak %10

    Hesaplama formülü bu şekilde;

    Gem olmadan ki hasar x (1.Gem 1) x (1.Gem 2) x (1.Gem 3)

    449.6 x 1.18 x 1.073 x 1.10 = 532.7



    SINIF SEÇİMLERİ

    Eski oyunlardaki gibi belirli sınıflar (Warrior, Knight, Sorcery vs.) yok. Onun yerine karakterinizin bir nevi geçmişini belirliyor ve ona göre bir yol çiziyorsunuz. Buradaki en önemli nokta sizin nasıl oynayacağınız? Ağır silahlar mı yoksa hafif mi? Ateşli silah ve büyüler de mi kullanmak istiyorsunuz? Ya da bunlardan birine odaklanmak? Bunların kararını net vermediğiniz takdirde karakterinizin gelişimi ile kullandığınız silahlar ayrı telden çalacaktır ve istenilen verimi almanız mümkün olamayacak.

    Canlılık, sizin sağlık barınızı belirleyen seçenek.
    Dayanıklılık, sarf edilen eforun sürekliliğini sağlıyor. Ne kadar çok dayanıklılık, o kadar çok kılıç sallaya bilmek veya koşmak demek.
    Kuvvet, ağır silahları kullanmak isteyenlerin odaklanacağı seçenek.
    Yetenek, hafif silahları kullanmak isteyenlerin odaklanacağı seçenek.
    Kanrengi, ateşli silahların gücünü belirleyen ve arttıran seçeneğimiz.
    Arkana, büyü ve mucizeleri gerçekleştirebilmemiz için gerekli olan seçenek.

    Milquetoast (Süt çocuğu) sınıfını ele alalım. Bütün değerleri birbirine çok yakın, hali ile en dengeli sınıflardan biri ve başlangıç olarak ideal. Çünkü hangi tür silahı kullanma konusunda zorlanıyorsanız, buradaki değerler size yardım edecektir.

    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada

    Professional (Profesyonel) sınıfı; oyuna daha başlamadan bile silahınız kafanızda hazırdı diyelim ve hafif silahlar kullanmayı düşünüyorsunuz. Bu da sizin Yeteneğe odaklanmanız gerektiğini gösteriyor. Örneğin Profesyonel sınıfında Yetenek ve Dayanıklılık diğer değerlere oranla belirgin bir farklılık gösteriyor. Bu da demek oluyor ki bu karakter çevik ve hafif silahlar kullanıyor. Dayanıklılığı sayesinde de art arda vuruşlar yapabiliyor.

    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada

    Oyunun envanter kısmı basit ve anlaşılır. Options tuşuna bastığınız zaman karşınıza gelen ekranda dört farklı kategori yer alıyor.

    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada

    -İlk kategoride sahip olduğunuz tüm eşyalara ulaşabildiğiniz envanter bölümünüz, karakterinizin durumu ve sistem bilgileri yer alıyor.
    -İkinci kategoride silahlar mevcut. Burada boş kutulara tıkladığınız takdirde oyun sizi direk silah envanter bölümüne yönlendiriyor ve istediğiniz silahı seçiyorsunuz. Seçmiş olduğunuz eşyanın üzerinde kırmızı bir işaret yanıyor. Elinizde bir silah tutabilmeniz için mutlaka seçili olması gerekiyor. Sol iki kutucuk kesici silahlara ait, sağ iki kutucuk ise ateşli silahlara, kalkana ve meşaleye.
    -Üçüncü kategoride giysileriniz yer alıyor. Aynı silah konusunda olduğu gibi burada da boş kutucuğa tıklayarak giysi envanterinize yönlendiriliyor ve oradaki istediğiniz bir giysiyi seçiyorsunuz.
    -Dördüncü kategori araç gereçler için gerekli olan kutucuklara sahip. Buraya koyduğunuz eşyalara dpad'in alt tuşu ile hızlı bir şekilde ulaşabiliyorsunuz ve hangisinin seçili olduğunu da ekranın sol üst köşesinde yer alan büyük slot sayesinde görebiliyorsunuz.

    AVCI'NIN RÜYASI (HUNTER'S DREAM)

    Burası oyunun merkezi, Demon's Souls oynayanlar Nexus'un yapısını hatırlarlar muhtemelen, tamamen aynı mantığa sahipler. Bu seriye Dark Souls'larla başlayanlar ise biraz yabancılık çekeceklerdir. Öncelikle karakteriniz ile ilgili tüm işlemler için aynı Nexus zamanlarında olduğu gibi bu rüyaya geri dönmek zorundasınız. Dark Souls'lar da ise bonfire üzerinden hızlıca gerekli işlemler hallediliyordu. Mekana geldiğiniz vakit bir ev, hareketsiz bir bebek, ayin taşları ve ulakları göreceksiniz. Tek tek sıralayalım;

    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada

    Yine Demon's Souls oynayanlar Arcstone'ları hatırlayacaktır. Bloodborne'da yer alan Lambalar, Arcstone'ların işlevini üstleniyorlar. Bir lambayı yaktığınızda, Dark Souls'da olduğu gibi olduğunuz yere çömelip, işlerinizi halletmiyorsunuz. Lambalar sizi direk Avcı'nın Rüyasına yolluyor.

    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada

    Avcı'nı Rüyasında karşılaştığınız ilk şey Plain Doll (Basit bir oyuncak bebek) Bu hanım kızımızı, yine Demon's Souls'dan hatırlayacağımız Maiden in Black'in görevini üstleniyor. Karakterinizin seviyesini Plain Doll vasıtası ile geliştiriyoruz. Ancak ilk karşılaştığımızda kendisini uyur vaziyette buluyoruz. Canlandırmak içinse 1 adet Insight (Sezgi) puanına ihtiyacımız var. Central (Merkez) Yharnam'da Madness Knowlege (Delinin Bilgisi-Sezgi puanı elde etmeye yarayan eşya) eşyasını bulabileceğiniz bir yer var, araştırıp bulabilirsiniz ya da ilk boss'a (Cleric Beast - Ruhban Canavarı) girdiğiniz zaman oyun size 1 adet sezgi hediye ediyor. Boss'u kesip kesmemeniz önemli değil, sezgi puanını elde ettiğiniz vakit tekrardan rüyaya dönerek, Plain Doll'un kalktığını görebilirsiniz.

    Düşmanlarımızı öldürerek Blood Echo (Kan Yankısı) elde ediyoruz. Seviyemizi geliştirmek için de buna ihtiyacımız var ve seviyenin arttıkça bir sonraki seviye için gerekli olan Yankı miktarı da artacaktır. Yazının başında konuştuğumuz konu burada devreye giriyor. Seçtiğiniz silah ya da silahlara göre burada seviye atlayacaksınız. Canlılık ve Dayanıklılık her daim gerekli olan ikili ama diğerleri tamamen seçmiş olduğunuz silaha göre şekilleniyorlar.

    Rüyadaki en önemli mekan burası ve sizi üç şey karşılıyor. Depo, Silah ve Rün atölyesi.

    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada

    Depo; kullanmak istemediğiniz her şeyi buraya koyabilirsiniz. Eski oyunlarda ağırlık mevzusu vardı, belli bir ağırlıktan sonra karakter yavaşladığı için her şeyi taşıma gibi bir şansımız yoktu. Ancak Bloodborne'de ağırlık mevzusu kaldırılmış, her şeyi taşıyabildiğiniz için depoya çok fazla ihtiyaç duymuyorsunuz işin aslı, tek işe yaradığı nokta, yanınızda taşıyabildiğiniz araç gereçlerin kapasite sınırı var. Örneğin Kan Şişesinden elinizde 20 tane var, bundan sonra aldığınız tüm şişeler 99 olana kadar otomatikman depoya gidiyor ve siz elinizdeki şişeleri harcadığınız miktarda depodan size geri geliyor.

    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada

    Silah Atölyesi; mevcut silahları geliştirmeye, onarmaya, onlara Gem (Kan Cevheri) eklemeye ve dungeon'lar için gerekli itemları değiştirmeye yarayan önemli bir nokta.


    -Silahları güçlendirme işlemi için öncelikle Blood Gem Workshop Tool eşyasına ihtiyacınız var. Bunu da Father Gascoigne boss'unu öldürdükten sonra Cathedral Ward'a giden yol üzerindeki sandığın içinde buluyorsunuz. Silahlar +10'a kadar güçlendirebiliyor ve her 3 geliştirmede bir gem (cevher) slotu açıyorsunuz. Aşağıdaki tablodan inceleyebilirsiniz.

    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada

    -Silahları onarma işlemi, her silahın belli bir kullanım oranı var. Bu rakam 200-250 arasında değişkenlik gösterir. 50'lere düştüğü zaman ekranda silahınızla ilgili uyarı görürsünüz ve güçsüz vurmaya başlarsanız. Silahınızı onarmazsanız dayanıklılığı iyice zayıflar ve en sonunda kırılır, bu da çok az hasar vermenize sebep olur. Bu yüzden onarmayı unutmayın.

    -Kan cevheri (blood gem) güçlendirmesi, bu oyun içerisinde ister ana hikaye olsun ister zindanlar olsun, her yerde bulabileceğiniz eşyalar. Seviyeleri 1-20 arasında değişkenlik gösteriyor ve yüksek seviye gem her zaman daha iyidir. Ancak her yüksek seviye gem iyidir diye bir kaide yok. Gemlerin sağ tarafındaki açıklamaları dikkatli okuyun, size fiziksel güç, ateş, elektrik, arkana gibi elementler sağlayabilirler ama diğer bir yandan silah dayanıklılığını düşürme, karakter sağlığınızın sürekli azalması vs. gibi handikapları olabilir. Üç gem slotu ve beş farklı gem türü var ve her silahın gem türü aynı değil. Hali ile her silaha her gem takılamaz.

    -Esrarlı Pus (Arcane Haze) eşyası zindan kadehleri ile ilgili. Daha detaylı bilgi için "Chalice Dungeon" bölümüne bakabilirsiniz.


    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada

    Rün atölyesi; karakterinize rün takıp ona ekstra güç verebileceğiniz yer. Başlangıçta kullanılabilir değil, Hemwick Witch boss'unu kestikten sonra devam eden yol üzerinde gerekli eşyayı bulup, kullanıma açıyorsunuz. Bu rünler de oyun içerisinde birçok yerde düşüyor. Kimisi fazladan sağlık verirken, kimisi dayanıklılık, kimisi zehirlere karşı direnç, kimisi fazladan drop yapma şansı, kimisi fazladan yankı toplama şansı gibi çeşit çeşit rün var. Duruma göre, kendinize avantaj sağlayacak şekilde istediğiniz rünü takıp, çıkarabilirsiniz.

    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada

    Üç rün slotu yer alıyor, bunun dışında bir tane de mavi renkte özel bir slot var. O da Covenant rünleri için. Covenant'ları ileride açıklayacağım.

    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada

    Bu rünler sayesinde sağlığınız, dayanıklılığınız, daha fazla item düşürme, çeşitli hasarlara karşı fazladan dayanıklılık gibi özellikler elde edebiliyorsunuz. Ayrıca Komünyon rünlerini kullanarak yanınızda taşıdığınız Kan Şişesi sayısını 29'a kadar çıkartabiliyorsunuz. Aynı şekilde Mermi sayısı da 29'a çıkabiliyor ancak ben rünlerle çıkartamadım. Sadece +4 mermi veren rün bulabildim, başka var mıydı açıkçası bilmiyorum. Bu rünü taktığınız zaman 24 adet kurşununuz oluyor. Dpad'in üst tuşuna bastığınızda da sağlığınızdan bir miktar feragat ederek fazladan +5 mermi daha elde ediyor ve 29'a ulaşabiliyorsunuz.

    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada

    Avcı'nın Rüyasındaki bir diğer dikkat çeken şeylerde taşlar. Bunlar Mezar ve Ayin taşları olarak ikiye ayrılıyorlar. Ayin Taşları, Chalice Dungeon'a (Kadeh Zindanları) girmek için gerekliler, oraları ileride açıklayacağım. Mezar taşları ise yine Demon's Souls'dan hatırlayanlar olacaktır, gidilmesi gereken mekanlara bizi gönderen taşlar. Mezar taşlarına tıkladığınız zaman o bölgede açtığınız tüm lambalar gözükür ve gitmek için istediğinize tıklamanız yeterli.

    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada

    Messengers (Ulaklar); bunlar Rüyadaki diğer önemli npc'ler. Üç farklı Ulağımız mevcut. Bunlardan biri Kan Yankısı ile alış veriş yapabildiğimiz, diğeri Sezgi puanı ile alış veriş yapabildiğimiz, sonuncusu da eğlenmek için orada olan tayfa. Yankı ve Sezgi ile bir şeyler aldığımız ulaklar çok işe yarıyorlar. Bazı önemli araç gereçler, silahlar, öldürdüğümüz ya da elde ettiğimiz giysiler gibi birçok şey bu ikisinden soruluyor oyun boyunca. Eğlence tayfası ise oyunda bulduğunuz ilginç hediyeleri kabul ediyor, resimdeki fötr şapkalılar gibi... Bunun ne getirisi var diyorsanız, ben bir getirisini görmedim araştırdığım kadarı ile de bir şey bulamadım. Tek somut bilgi açtığınız lambalarda beliriyor olmaları. Örneğin benim fötr şapkalılar, açtığım lambalarda bana selam veriyorlar.

    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada
    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada


    Messengers'a (Ulak) verebileceğiniz hediyeler

    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada
    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada
    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada
    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada
    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada



    SİLAHLARIMIZI NASIL VE NEYE GÖRE GELİŞTİRİYORUZ?

    İki farklı silah üzerinden örneklendirelim. Biri ağır silah olan Balta, diğeri hafif silah kategorisindeki hançer. Buradaki en önemli konu Attribute bonus (Nitelik Bonusu). Burada bazı harfler yer alıyor, bunlar E,D,C,B,A,S şeklinde gidiyorlar, en kötü E'den en iyi S'ye doğru yükselmekte. Silahınızın hangi kategoriden ne kadar bonus aldığına bakmanız şart. Misal, balta Kuvvet'den D, Yetenekten E bonus alıyor yani bu silah Kuvvet odaklı ve daha iyi vurması için Kuvveti geliştirmeniz gerekiyor. Diğer örnekte ise hançer Yetenekten S, Arkana'dan B bonus alıyor. Bu da demek oluyor ki silahın gerçek gücü Yetenek ama Arkana'ya da seviye atlatırsan daha iyi vurur.

    Başka bir örnek de ateşli silahlar üzerinden verelim. Mesela ilk resimde Evelyn tabancası yer alıyor. Kanrengi kategorisinden B bonus alıyor, diğer resimdeki Ludwig'in tüfeği ise aynı kategoriden D bonus alıyor. Ateşli silahları kullanmak isteyenler bariz ki Kanrengi'ni geliştirmek zorundalar. Hangi silahı kullanıyor olursanız olun, bonus ne kadar çok ise yapacağınız bonus hasar da o kadar çok olur.

    Resimlerde görülen Attiribute Requirement (Nitelik Sayısı) ve Special Attack (Özel Saldırı) kategorisini de şöyle açıklayayım. Nitelik sayısı o silahı kullanmak için gerekli olan level'ı gösterir. Örneğin Evelyn tabancısını kullanmak için Kuvvet 9, Yetenek 11, Kanrengi 18 level olmak zorunda. Aynı şey diğer tüm silahlar için de geçerli.

    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada

    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada

    Özel saldırı ise Gem'ler (Kan Cevheri) ile ekleyebildiğimiz bir seçenek. Bu konuya Witcher oynayanlar aşina olacaktır. Geralt'ın iki farklı kılıcı vardır, biri insanlar diğeri de yaratıklar için. Burada da benzer bir sistem işliyor. Özel saldırının içindeki soldan iki seçenek insanlar için daha etkili vurmanızı sağlayan yavaş ve hızlı zehir katkısı yapıyor. Sağdaki sarı renkte yer alan iki seçenek ise hasarınızı arttırarak yaratıklara karşı daha güçlü vurmanıza imkan sağlıyor. Fakat bunlardan birini geliştirmenin elbette handikapları da var. Eğer özel saldırıyı geliştirme yolu seçerseniz saf saldırı gücünüzün verdiği hasar, resimdeki örnekte olduğu gibi bir miktar düşüyor.

    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada

    Silah mevzusuna girmişken kullanım şeklini de açıklayalım. Basit bir konu ama belirtmek de yinede yarar var. Sol üst köşede ufak, yuvarlak bir kutucuk yer alıyor. Eğer L1'e basıp, kesici silahınızın özel versiyonunu kullanmıyorsanız, bu durumda o kutucuk öyle durur. Ancak L1'e bastığınızda kesici silahınızın özel hali ortaya çıkar ve bu durumda o kutucu sarı renkte yanmaya başlar. Bunu silahınızı ne şekilde kullandığınızı hatırlatan ufak bir uyarı olarak algılayabilirsiniz.

    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada


    Riposte ve Backstab yapmak?

    Backstab için arkadan R2'ye basılı tutarak vurup, diz çöktürüyor ve saldırıyoruz.




    Riposte için düşmanın saldırısı esnasında silahla vurup, diz çöktürüyor ve saldırıyoruz.





    Silahlarınızı geliştirmek için ihtiyaç duyacağınız 4 farklı malzeme yer alıyor. Onların ne işe yaradığı ve nerede bulundukları?

    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada

    Blood Stone Shard (Kan Taşı Parçası); Silahları +3'e kadar geliştirmeye yarıyor. Central Yharnam (Merkez Yharnam), Cathedral Ward (Kathedral Semti) ve Old Yharnam (Eski Yharnam) mekanlarında düşüyor ama en çok Cathedral Ward'da.

    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada

    Twin Bloodestone Shards (İkiz Kan Taşı Parçası); Silahları +6'ya kadar geliştirmeye yarıyor. Hypogean Goal (Hipojen Cezaevi), Cainhurst Castle (Cainhurst Kalesi), Nightmare of Mensis, Cathedral Ward (Kathedral Semti) mekanlarından düşüyor ama en çok Hypogean Gaol.

    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada

    Blood Stone Chunk (Kalın Kan Taşı Parçası); Silahları +9'a kadar geliştirmeye yarıyor. Cainhurst Castle (Cainhurst Kalesi), Yahur'Gul Unseen Village (Yahar'Gul Görünmez Köy), Upper Cathedral Ward (Yukarı Kathedral Semti), Lecture Building 2nd Floor (Ders Binası 2. kat), Nightmare of Mensis mekanlarından düşüyor ama en çok Cainhurst Castle, Lecture Building 2. kat ve Yahur'Gul Unseen Village.

    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada

    Blood Rock (Kan Kayası); Silahları +10 yapmaya yarıyor. Nightmare of Mensis bölümünde Micolash'ı kestiğiniz mekanda elde edeceğiniz Demir kapı anahtarı ile Micolash boss'una girdiğiniz yerde, sol tarafta yer alan demir kapıyı açıyorsunuz ve bol item'lı yol üzerinde aşağıya atlaya bileceğiniz bir nokta var, Blood Rock orada yer alıyor. Ayrıca ihtimali az olsa da Isz Root (Kök) kadehi zindanından da düşebiliyor.

    Blood Rock'ın (kan kayası) bulunduğu yer



    Blood Rock'ın (kan kayası) isz root zindanında bulunduğu yerler





    CHALICE DUNGEON (KADEH ZİNDANLARI)

    Daha önceki oyunlarda olmayan bir oyun modu. Klasik mmo mantığında düşünülen ama daha basite indirgenmiş zindanlardan oluşuyor. Sistem aynı zindan tasarımını Diablo 3'ün Rift'in de olduğu gibi farklı farklı varyasyonlara sokarak size yeni zindanlar oluşturuyor. Toplamda 4 farklı mekanda geçen 25 adet zindan yer alıyor. Zindanlar genellikle 3 veya 4 katmandan oluşuyor. Her katmanın bir boss'u mevcut, tüm katmanları bitirince o zindanın bir sonraki derinliğine geçiyorsunuz. Belli bir sırası yok, istediğiniz kadeh zindanını açabilirsiniz. Ancak derinlik arttıkça zorluk da paralel olarak artıyor, ona göre seçim yapın. Neden yapmak gerekiyor diyorsanız, platinium trophy dışında elbette bir zorunluluğu yok ama oyunun süresini uzatmak, zindanları keşfetmek, ki sadece zindanlara özel tasarlanmış birçok boss var, kısaca denemekten bir şey kaybetmezsiniz.

    Pthumeru zindanı 5 derinlikten oluşuyor, Hintertomb 2 ve 3. derinliklere sahip, Loran 4 ve 5. derinliklere ve son Isz ise sadece 5. derinlikten oluşuyor.

    Her derinliğin üç farklı versiyonu var. Bunlar;

    -Kadeh --> Bu zindanların normal versiyonu
    -Kök (Root) kadehi --> Zindanların hard versiyonu ve biraz farklı detaylar var.
    -Uğursuz kök (Sinister Root) kadehi ---> >Zindanlara PvP'nin dahil olduğu versiyon, bu zindanlara girdiğinizde mob'ların yanı sıra PvP çanı çalan kadın da yer alıyor ve oyununuza düşman bir oyuncu dahil olabiliyor.

    Bu Root (kök) kadeh zindanlarındaki farklılık şu; gerekli malzemeler kısmında Kokuşmuş, Çürümüş ve Lanet için gerekli malzemeler de yer alıyor bildiğiniz gibi. Aşağıdaki resimden görebilirsiniz;

    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada

    Ancak bunlar o zindanı açmak için gerekli malzemeler değil. Temel malzemeleri kullanarak o Root zindanını açabiliyorsunuz. Buna ek olarak Kokuşmuş, Çürümüş ve Lanet olarak üç ayrı zindan karşımıza çıkıyor. Bunların ister hepsini seçebilir, isterseniz de tek tek seçerek ayrı ayrı zindanlar açmak mümkün. Bunlar arasındaki en büyük fark ise Lanet zindanlarında karakterinizin sağlık barı %50 azalıyor.

    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada
    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada


    Zindanlara girebilmek için gerekli olan kadehlere ihtiyacınız var. Bu kadehleri, gerekli olan malzemelere de sahip olduğunuz takdirde Avcı'nın Rüyasındaki Ayin Taşları vasıtası ile kullanıyorsunuz. Kadehleri nereden elde edeceğinizi "Zindan kadehleri" resimlerden bulabilirsiniz. Ayrıca hem içeriği hem de zorluk seviyesi oyunun ana hikayesinden tamamen bağımsız işliyor.

    Örneğin resimde, Aşağı Pthumeru derinlik 3 kadehi yer alıyor. O kadehin açtığı zindana girebilmek için orta kategoride yer alan malzemeleri toplamak lazım. Görüldüğü üzere, Ayin Kanı (3)'den 12 tane istiyor ama kırmızı renkte, bu da demek oluyor ki 12 taneye sahip değilim. Mezar Küfü (3)'den 8 tane istiyor, o beyaz renkte demek ki 8 taneye sahibim. Ayrıca Bilge Bileğinden 4, Hastalıklı Organdan 3 tane istiyor ve onlarda kırmızı, yani onlardan da yeteri kadar sahip değilim. Gerekli olan malzemeyi temin etmek için o zindan gidip bir süre farm yapmanız gerekiyor. Gerekli materyallerin hangi zindanlardan düştüğünü aşağıdaki "Gerekli Malzemeler" resimlerinden görebilirsiniz.

    Açılan zindanlar genellikle 3 katmandan bazıları ise 4 katmandan oluşuyor. Üçüncü boss'u kestiğinizde aşağıya inmenizi sağlayacak bir asansör varsa demek ki 4. bir katmanda daha var demektir ama asansör yoksa o zindanı bitirmişsiniz ve bir sonra ki derinliğe geçme vakti gelmiş demektir. Avcı'nın Rüyasında toplam 6 adet Ayin Taşı yer alıyor, hali tüm zindanlar için yeterli sayıda değiller. Tüm taşlarınız dolduysa ve yeni bir zindan açmanız gerekiyorsa, işinize yarayacak malzemeleri düşürmeyen bir zindanı Ayin Taşının üzerine gelerek silmeniz gerekiyor.

    Zindanlarda Coop ve PvP yapabilmek için öncelikle mevcut zindanı paylaşmanız lazım. Ayin Taşının üzerine gelince paylaş seçeneğini göreceksiniz. Paylaştığınız zaman o zindan online olarak herkese açılmış oluyor. Arkadaşınızla coop yapmak istiyorsanız da Zindan Glifi adında bir kod göreceksiniz o zindana ait, kodu coop yapacağınız kişi ile paylaşmanız gerekiyor, aksi halde karşı taraf zindanınıza dahil olamaz. PvP için de Sinister Root (Uğursuz Kök) kadehi zindanı açmanız lazım.

    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada



    Zindanlara Özel Silah Türleri

    Oyunda kesici silahların üç versiyonu yer alıyor. Normal, Uncanny (Esrarlı) ve Lost (Kayıp). Beast Claw dışındaki tüm silahların normal versiyonlarını ana hikaye içerisinde buluyorsunuz. Beast Claw'ın tüm versiyonları ve diğer kesici silahların Uncanny ve Lost versiyonları ise zindanların içerisinde bulunuyor. Bu versiyonlar arasında görünüm ya da verdiği hasar bakımından herhangi bir fark yok. Tek fark, aşağıda örnek olarak koyduğum resimlerde de görebilirsiniz; silahlara takılan Gem (Cevher) farklılıkları. Üç Gem slotu içerisinde bazı slotlar farklılık gösteriyor. Bu sayede aynı silah üzerinde farklı Gem kombinasyonları yapabiliyorsunuz.

    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada
    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada
    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada



    Workshop Haze Extractor (Atölye Pus Sökücü) nedir?

    Bu eşyayı Lower Pthumeru (Aşağı Pthumeru) zindanından elde ediyorsunuz. Daha ilerideki zindanlar için gerekli olan Arcane Haze (Esrarlı Pus) malezemesinden çok fazla gerekiyor. Bu eşya sayesinde diğer malzemeleri Arcane Haze'e dönüştüre biliyorsunuz.

    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada



    Short Ritual Root Chalice (Kısa Ayin Kök Kadehi) nedir?

    Dikkat ettiyseniz zindanlara girmemizi sağlayan Ayin Taşlarının ilki başlangıçta işlevsel değil. Onu kullanabilmek için Short Ritual Root kadehine ihtiyacınız var ve bu kadehi Lower Hintertomb (Aşağı Artmezar) zindanından elde ediyorsunuz. Bu kadehin şöyle bir işlevi var. Zindanlara, diğer oyunculara yardım etme ve PvP yapma konusunda Quick Search (Hızlı Arama) yapıyor. Açtığınız zindanların Ayin Taşına tıklarsanız orada Paylaş seçeneği olduğunu göreceksiniz, o zindanları paylaştığınız sürece insanlar Hızlı Arama ile herhangi bir malzeme gerektirmeksizin paylaşılan zindana girebiliyor. Ayrıca yardım isteyen ve PvP yapmak isteyen oyuncuları da yine hızlı arama ile bulabiliyorsunuz. Ancak ben birkaç denediğim halde ne yardım etmek için ne de PvP için oyuncu bulamadım.

    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada



    Zindanın gizli boss'u olan Yharnam, Pthumerian Kraliçesine nasıl gidilir?

    Oyunun zindanlarla ilgili gizli bir trophy'si yer alıyor. Bu da Yharnam, Pthumerian Queen (Yharnam, Pthumerian Kraliçesi). Bu boss'a ulaşmak için alttaki zindan sırasını izlemeniz gerekiyor. Ancak adı gizli trophy olunca, ulaşması da kolay olmuyor hali ile, en azından şanssızlar için. Defiled (Kirletilmiş) Kadehi düşürmek için, Lower Pthumeru (Aşağı Pthumeru) zindanının 4. katmanındaki (layer 4) Bloodletting Beast'i kesmeniz lazım. Ancak 3. katmandaki boss olan Rom'u kestikten sonra 4. katmana giden yol her zaman görünür değil. Maalesef görünür değilse o zindanı baştan oynamanız gerekiyor, ta ki 4. katmana giden yol görünene kadar.

    1-Pthumeru Chalice
    2-Central Pthumeru Chalice
    3-Lower Pthumeru Chalice
    4-Defiled Chalice
    5-Great Pthumeru Ihyll Chalice



    Tüm kadehlerin açıklaması ve gerekli olan malzemelerin ne olduğu ve nereden düştükleri?

    Zindan kadehleri

    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada
    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada
    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada
    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada
    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada

    Gerekli Malzemeler

    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada
    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada
    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada



    BÜYÜ VE MUCİZE

    Önceki oyunlarda yer alan büyüler ve mucizler, bu oyunda ne yazık ki o derece yer edinmiyorlar. Yine geçmiş oyunlardaki gibi asa veya tılsım da kullanmıyoruz. Bloodborne'daki büyü ve mucizelerin sayısı toplam 9 ve hepsi Avcı'ların araç gereci (Hunter Tools) olarak geçiyor. Bunlar araçlar Arcane (Arkana) odaklılar ve saldırı bazı olanların hepsi arkana'dan S bonus alıyorlar. Demon's Souls'da mana barı vardı, Dark Souls'da ise bonfire'lara oturduğumuz sürece envanter doluyordu. Bu oyunda da Demon's Souls'daki gibi mana barına ithafen mermi sayısı eklenmiş. Büyü ve mucizler mermiden yararlanıyorlar.

    Beast Roar, canavar kükreyişi ve etraftaki yaratıkları korkutuyor. Kullanabilmek için arkana'nın 15 lvl olması gerekiyor. 2 adet mermi tüketiyor.
    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada

    Empty Phantasm Shell, silaha ekstra arkana gücü veriyor. Kullanabilmek için arkana'nın 15 lvl olması gerekiyor. 3 adet mermi tüketiyor.
    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada

    Executioners Gloves, Öfkeli ruhları çağırmamızı sağlıyor. Kullanabilmek için arkana'nın 20 lvl olması gerekiyor. 3 adet mermi tüketiyor.
    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada

    Old Hunter Bone, daha hızlı hareket edebilmemizi sağlıyor. Kullanabilmek için arkana'nın 15 lvl olması gerekiyor. 6 adet mermi tüketiyor.
    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada

    Tiny Tonitrus, şimşek saldırısı yaratıyor. Kullanabilmek için arkana'nın 25 lvl olması gerekiyor. 6 adet mermi tüketiyor.
    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada

    Choir Bell, coop'da arkadaşlarınızın sağlığını yükseltmenizi sağlıyor. Kullanabilmek için arkana'nın 20 lvl olması gerekiyor. 10 adet mermi tüketiyor.
    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada

    Augur of Ebrietas, Great One'lardan biri olan Ebrietas'ın ufak bir parçasını çağıra biliyoruz. Kullanabilmek için arkana'nın 18 lvl olması gerekiyor. 1 adet mermi tüketiyor.
    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada

    Messengers Gift, ulakların hediyesi bizi kendileri gibi gözükmemize olana sağlıyor. Sadece yürüyerek o formda kalabiliyoruz, büyük hareketlerde kayboluyor. Kullanabilmek için arkana'nın 10 lvl olması gerekiyor. 1 adet mermi tüketiyor.
    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada

    A Call Beyond, çok sayıda güçlü yıldız patlaması yaratıyor. Kullanabilmek için arkana'nın 40 lvl olması gerekiyor. 8 adet mermi tüketiyor.
    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada




    COVENANTS (SÖZLEŞMELER)

    Covenants sistemi Dark Souls 1-2 ile aynı mantık da devam ediyor ama sayıları oradakiler gibi fazla değil. Üç tane var, Cainhurst Vilebloods (Habiskanlar) Executioners (İnfazcılar) ve Hunter of Hunters (Avcı avlayan Avcılar). Bunlar içerisinde Cainhurst Vileblood ve Executioners PvP, Hunter of Hunters ise PvE covenant'ı. Cainhurst ve Executioners birbirlerine düşmanlar ve PvP'de buna göre işliyor. Hunter of Hunters ise PvE'de yer alan delirmiş npc Hunter'ları avlıyor. Her covenant için bir seviye sistemi var, seviye atladıkça ödül kazanıyorsunuz.

    Eski oyunlarda olduğu girmek de basit değil, kendilerine has hikayeleri ve girmek için gerekli görevleri mevcut.

    Cainhurst Vilebloods (Habiskanlar) covenant'ına nasıl girilir?

    Bunun için önce Cainhurst Castle'a gitmek lazım tabii, gitmek için videoda bulabilirsiniz dilersiniz. Bir de oradaki düşmanlar biraz sıkıntılı aklınızda olsun. İlk olarak Yasak Orman'a gidiyoruz ve oradaki Merkez Yharnam'a bağlanan yolu bulmanız gerekiyor. Bunu tarif etmesi zor olduğu için yolun videosunu çektim, videonun bittiği yoldan devam ettiğinizde uzun bir merdiven serüveninin ardından o yol sizi Merkez Yharnam'a ulaştıracak. Çıktığınız yerde iki kapı var, biri başlangıç noktasına kısa yol açıyor, diğeri de oyunun başında uyandığımız Losefka kliniğinin ikinci katına çıkan yola götürüyor. Losefka kliniğindeki odalardan birinde Cainhurst'a davet kağıdı buluyorsunuz. Ayrıca bu mekanda bir de güzel bir hatun yer alıyor, ancak duruma göre değişik tavırlar sergiliyor sanırım, ne yaptıysam artık bana saldırmayı tercih etti ama saldırmadığı videolarda izledim. Davet kağıdını aldıktan sonra Hemwick cadısını öldürdüğümüz mekana gidin, oradan dışarı çıkarak aşağıya devlerin olduğu yere doğru inin, mekanın ortasında büyük, uzun bir taş göreceksiniz. Onun yanına gidin bir süre sonra sinematik girecek ve devamında geldiğiniz yer Cainhurst Castle.



    Burada Martyr Logarius (Şehit Logarius) boss'unu bulup, kesmeniz gerekiyor. Crown of Illusions (İllüzyon Tacı) eşyasını alacaksanız. Normalde yol orada bitiyor, devamı yok ama gizli bir yol var. Tacı giydiğiniz zaman bu gizli yol ortaya çıkıyor ve kraliçe Annalise'in mekanına girmiş oluyoruz. Sizden diz çökmenizi istiyor, dediğini yapar ve söylediklerini kabul ederseniz covenant'a girmiş olursunuz. Size Corruption (Yozlaşmış) rününü verecek ve kendisine Blood Dregs (Kan Tohumu) getirmenizi isteyecek. Bu Kan Tohumlarını elde edip, Kraliçe'ye sunduğunuz takdirde Covenant seviyeniz artacak ve her seviye için hediye elde etmiş olacaksınız. Bu seviye atlama sistemi daha önceki Covenant sistemi ile aynı işliyor.

    Kan Tohumlarını elde etmek için de önce Corruption rünü takmanız gerekiyor. Avcı'nın Rüyasındaki atölyede dört rün slotu var ve bunlardan biri mavi renkte bildiğiniz gibi, bu mavi slota Covenant rünlerini koyuyoruz. Ardından da ya PvP'ye girip oyuncuları (Hunter-Avcı) ya da oyun içerisindeki npc Hunter'ları kesiyoruz. Her kestiğimiz Avcı, bize 1 adet Kan Tohumu veriyor. Bu tohumları iade etmek için tekrar Kraliçe'nin yanına gidip diz çökmeniz gerekiyor. Ek olarak Kraliçe'nin birkaç adım sağında lamba var, gözden kaçırmayın.

    Corruption (Yozlaşma) rünü, eğer bunu takmadan Hunter keserseniz Kan Tohumu elde edemezsiniz. Bu rün sağlığınız çok azaldığı vakit size sürekli heal (sağlık) verir.

    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada

    Cainhurst Vilebloods covenant'ına dahil olunca Avcı'nın Rüyasındaki Messenger'da (Ulak) Cainhurst armor seti ve Chikage kılıcı satışa sunuluyor.

    Armor setini elde etmek için yanlış hatırlamıyorsam 113k yankınız olması gerekiyor.

    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada

    Chikage kılıcını elde için de 50k yankı gerekiyor. Kılıc Skill'den (Yetenek) B bonus, Bloodtingue'den (Kanrengi) S bonus alıyor. Skill ve Bloodtingue üzerinden statlarını geliştirenler için fazlasıyla ideal bir silah, özellikle Bloodtingue. Ancak Bloodtingue bildiğiniz gibi Kan Saldırısı yapıyor, resimde de görülüyor bu; L1'e basınca kılıcı kına sokup kana buluyoruz ve çift el kullanmaya başlıyoruz. Her ne kadar güçlü vursa da kan saldırısı yaptığı için bu şekilde kullandığımız sürece bizim sağlığımızdan yiyor, yani gücünün yanında baya götürüsü mevcut. Kullana bilmek için Str (Kuvvet) 10, Skill (Yetenek) 14, Bloodtingue'de (Kanrengi) en az 12 lvl olmak zorunda.

    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada


    Executioners (İnfazcılar) coventant'ına nasıl girilir?

    Bu covenant Cainhurst Vileblood covenant'ına düşman, bu yüzden de bu covenant'a üye olan oyuncuları bulup öldürüyorsunuz. Bunun içinde Small Resonant Bell (Küçük Çağrı çanı) kullanıyoruz ve başkasının dünyasına dahil oluyoruz. Girdiğiniz dünyada Cainhurst'a dahil olan biri varsa öldürmeye çalışıyorsunuz, yoksa normal bir şekilde girdiğiniz oyuncuya yardım ediyorsunuz.

    -Cathedral Ward (Kathedral Semti) bölgesine gelince Old Yharnam yolu üzerinde Alfred adında bir adımla tanışıyorsunuz. Kendisi İnfazcılardan ve efendisi Logarius'un intikamını almak niyetinde.
    -Daha sonra Cainhurst Castle'a giderek Habiskan kraliçesi Annalise'in hemen sol tarafında bir eşya yer alıyor. Açılmamış bir Cainhurst davetiyesi, onu alarak Cathedral Ward'a geri dönüyor ve yukarıdaki Devlerin bulunduğu meydandaki sokaklardan birinde tekrar karşılaşıyoruz. (Şifreli kapının olduğu sokak!) Yeni bilgiler öğrenebilirsiniz ama bizim olayımız covenant!
    -Cainhurst Castle'dan aldığımız davetiyeyi Alfred'a veriyoruz. Tabii davetiyeyi verip vermemek tamamen size kalmış ama aksi halde coventanta girmek için gerekli olan rünü elde edemiyorsunuz. O da Logarius'un intikamı için Cainhurst'a gidiyor.
    -Biz Kraliçe Annalise'in yanına bir kez daha gittiğimizde ise Alfred'in kraliçeyi öldürdüğünü görüyoruz.
    -Ölü kaliçenin yanında bir müddet konuştuktan sonra tekrar Cathedral Ward'a dönerek Alfred ile ilk tanıştığımız yere gidiyoruz. Kendisini orada intihar etmiş bir şekilde buluyor ve üstünü aradığımızda Executioners covenant'na girebilmek için gerekli olan Radiance (Işıldama) rününü buluyoruz. Bu rün Blood Vial'ların (Kan Şişesi) sağlığını tazeleme oranını bir miktar arttırır.

    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada

    İnfazcıların giydiği garip miğfer, sanırım 60k Yankıydı ve İnfazcı armor seti. Bir de Logarius Çarkı denilen ilginç bir silah elde ediyoruz; ancak Kuvvet'in 20 lvl olması gerektiği için ben kullanamadım. Bu silahı alabilmek için ya covenant'a girmek gerekiyor ya da Alfred'i Annalise'in odasında öldürmeniz lazım.

    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada


    Hunter of Hunters covenant'ına nasıl girilir?

    Bu coventant'ın başında Eileen the Crow adında bir hanım efendi var. Kendisinin görevi bu korkunç gecede delirmiş Avcı'ları bulup avlamak. Bu covenant'a girdiğiniz zaman sizinde göreviniz bu oluyor. Small Resonant Bell (Küçük Çağrı çanı) kullanarak başka hunterları avlıyorsunuz.




    Nasıl giriyoruz?

    -Karşımıza ilk olarak Central (Merkez) Yharnam'da çıkıyor.
    -Ardından Priest Gascoigne boss'unu keserek Cathedral Ward'a gidiyoruz ve üst yoldaki kestirme demir kapıyı açınca, Şapel'in hemen dışında sol tarafta tekrar karşımıza çıkıyor. Orada konuştuğumuzda ise Henryk adında delirmiş bir avcı ile Tomb of Oedon'da (Oedon Mezarlığı) işi olduğunu söylüyor.
    -Bunu söyleyince Tomb of Oedon lambası kısa bir süreliğine kullanılamıyor. Bu yüzden Şapel'e geldiğimiz yoldan Tomb of Oedon'a geri dönerek Eileen'a Henryk'i öldürmek için yardım ediyoruz. Aman dikkat Eileen'ın ölmemesi lazım yoksa görev sonlanır! Henryk öldükten sonra yardımımız için bize teşekkür ediyor Eileen.
    -Sonrasında ise Grand Cathedral'e (Büyük Kathedral) çıkıyoruz ve Amelia'yı kesiyoruz. Rom the Vacaous Spider boss'una gelene kadar bir süre karşımıza çıkmıyor. Rom'u kestikten sonra tekrar Büyük Kathedral'e dönüyoruz ve bizi orada yaralı bir şekilde karşılıyor. Başka bir delirmiş Avcı ile uğraşırken yaralanmış, bu yüzden ona yardım ediyor ve Kathedral'de Avcı ile dövüşüyoruz. Yendikten sonra tekrar Eileen ile konuşmaya gidiyoruz ve bize Hunter of Hunters coventant'ına girmemizi sağlayan Avcı rünü veriyor. Bu rün stamina'nın (dayanıklılık) daha hızlı dolmasını sağlıyor.

    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada

    Eileen'ın giydiği armor seti ve Blade of Mercy. Eğer amacınız sadece bu set ve silahı elde etmek ise Eileen'ı öldürmeniz de yeterli. Nasıl ve nerede öldüreceğinizin bir önemi yok.

    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada


    COOP VE PVP

    Bu serideki en güzel şeylerden biri olmasına rağmen bir o kadar zordur ne yazık ki. Diğer üç oyunla benzer bir sisteme sahip olsa da tek fark artık yere yazı yazmıyor oluşumuz. Eskiden coop ya da pvp yapmak isteyenler yere yazı yazarlardı ve siz onları görünce kabul ederdiniz. Şimdi ise aynı sistemi farklı bir yöntemle halletmeye çalışmışlar, Çan.

    Oyunda dört farklı çan var. Bunlar Reckoning Bell (Çağrı Çanı), Small Resonant Bell (Küçük çağrı çanı), Sinister Resonant Bell (Uğursuz çağrı çanı) ve Silencing Blank (Ayrılık Atışı). Bunlar içerisinde Reckoning Bell ve Silencing Blank eşyalarını 1 sezgi elde ettikten sonra, ki bunu ilk boss olan Cleric'e (Ruhban) girerek de elde edebilirsiniz. Boss'u öldürüp, öldürmemeniz önemli değil. Sezgiyi elde ettikten sonra Avcı'nın Rüyasına dönüyorsunuz ve oradaki Ulaklar hediye ediyor. Insight (sezgi) adetiniz 10 olduktan sonra ise yine Avcı'nın Rüyasında açılan yeni bir Ulak yer alıyor. Bu Ulak'dan da 1 adet Sezgi karşılığında Small Resonant Bell ve Sinister Resonant Bell'i satın alabiliyorsunuz.

    Reckoning Bell, yardım çağırmak için kullanacağınız çan. Boss'un girişinde biraz uzakta kullanıyoruz. Çünkü tam kapının dibindeyken işlemiyor. Bunu sol üst köşede çıkan çağrı çanının üzerindeki "X" işaretinden de anlayabilirsiniz.
    Small Resonant Bell, başkalarına yardıma gitmek için kullanılıyor. Aynı şekilde boss'un girişinden biraz uzakta kullanıyoruz.
    Sinister Resonant Bell, PvP yapmak için kullanılıyor. Bunun için bazı bölgelere Sinister Bell (Uğursuz çan) çalan kadın eklemişler. Dikkat edin başka mobları çağıran kadından bahsetmiyorum, görünüşleri aynı ama PvP için koyulan kadının çanından siyah dumanlar çıkıyor. Ayrıca o bölgede varsa oyun sizi ekranın altında uyarır. "Uğursuz çan çalan kadın çanı çalıyor" o kadını öldürmediğiniz sürece sizin dünyanıza başka oyunlar girebilir ama öldürürseniz bunu engellemiş olursunuz. Eğer PvP yapmak istiyorsanız buna dikkat edin.
    Silencing Blank, çaldığınız bir çanı iptal etmek için kullanıyorsunuz, aksi halde çan çalmaya devam eder.

    Coop sistemi bu oyunda bildiğiniz türden işlemiyor. Oyunu baştan sona coop yapmak mümkün değil. Her geldiğiniz bölgede ya da boss'da arkadaşınızı çağırmanız gerekiyor. Birisi ölürse bu işlem tekrar ediyor. Bunun için dikkat edilmesi gerek üç şey var.


    Birincisi, iki oyuncu arasındaki level aralığı!

    Çağırabileceğiniz en yüksek level için = Kendi levelınız + X + 10
    Çağırabileceğiniz en düşük level için = Kendi levelınız - X - 10

    X = kendi levelınız ile 0.1'i çarpıyorsunuz.

    Yani lvl 50'siniz diyelim. 50x0.1=5

    Çağırabileceğiniz en yüksek level = 50+5+10= 65
    Çağırabileceğiniz en düşük level = 50-5-10= 35


    İkincisi, Insight (Sezgi) puanı!

    Yardım isteyen kişinin en az 1 adet Sezgi puanına ihtiyacı var. Çünkü her yardım istediğinizde 1 adet Sezgi harcıyorsunuz.


    Üçüncüsü bölge ve şifre!

    Oyunun sistem ayarlarına, oradan da network ayarlarına girip Matching Region'ı Wolrdwide (Dünya çapında) yapmanız ve Password Matching'de şifre koymanız gerekiyor. Şifre zorunlu değil elbette ama tanıdığınız kişilerle daha rahat buluşmanızı sağlar.

    Sonrasında aynı bölgede ya da aynı boss'un girişinin önünde, bir kişi Reckoning'i diğeri de Small Resonant'ı kullanarak bekleyecek. Oyun bir süre sonra bu iki kişiyi bulup aynı oyuna gönderecek. Ben bu işlemi her denediğimde sorunsuz bir şekilde çalıştı. Ancak boss'u kestikten sonra çağırılan kişi kendi dünyasına tekrar döner. Bu yüzden her boss'da aynı işlem gerekiyor.


    PvP'ye girip girilmediğini nasıl anlarız?

    Sinister Resonant Bell (Uğursuz Çağrı Çanı) çaldığınız zaman oyun size online bir oyuncu arar. Eğer siz bir başkasının oyununa girdiğiniz zaman Black Phantom olarak girerseniz yani karakterinizin üzerinde kırmızı bir renk belirir. Sağlık barınız ise bir nebze azalır. Ancak sizin dünyanıza bir oyuncu girerse, bu defa rakibiniz Black Phantom olarak oyuna girer, üzerini kırmızı renkte görürsünüz. Üzeri kırmızı olmayan kimse gerçek oyuncu değildir, bunu unutmayın.

    Siz başkasının oyununa girdiğinizde;
    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada

    Başkası sizin oyununuza girdiğinde;
    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada


    PvP yapabileceğiniz bölgeler?

    -Old Yharnam
    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada

    -Cathedral Ward
    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada

    -Byrgenwerth
    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada

    -Nightmare Frontier
    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada

    -Nightmare of Mensis
    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada

    -Mergo's Loft Middle
    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada

    -Sinister Root Chalice (Uğursuz Kök kadehi) zindanları, her zindanın 1 tane Uğursuz kök kadehi var ve bunları zindanların içinde buluyoruz. Daha detaylı bilgi için rehberdeki "chalice dungeon" bölümüne bakabilirsiniz.
    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada

    GESTURE (HAREKETLER) VE HIZLI MENÜLER

    DS4'deki touchpad üzerinden iki farklı seçeneğe giriş yapabiliyoruz. Bunlardan biri pad'in soluna bastığımız zaman karşımız çıkan vücut hareketleri, diğeri de sağ tarafa bastığımızda çıkan kısa yol seçeneği. Hareketlerimizi oyunda ilerledikçe elde ediyoruz ve bu menü ile aralarında değişim yapabiliyoruz. Bu hareketler genellik PvP'de selamlaşmak veya galibiyetten sonra itina ile dalga geçmek için yapılabilir. Ayrıca nadiren de olsa bazı npc ve düşmanlar üzerinde de etkileri var, bunlar biraz easter egg vari şeyler olduğu için merak edenin araştırması lazım.

    Kısa yol ise bize hızlıca ulaşabileceğimiz 6 adet eşya için kullanılıyor. Ben online için gerekli olan eşyaları kullanmayı seçtim.

    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada


    EŞYALAR

    Not defteri, bu online bir eşya. Offline oynuyorsanız işinize yaramaz, çünkü kullanamazsanız ama online oynayanlar için gerçekten çok değerli. İstediğiniz yerlere not bırakabiliyorsunuz. En fazla 10 not bırakma hakkınız var, 11. notu bırakmak istediğinizde eğer siz silmezseniz sistem bıraktığınız en eski notu kendi siliyor. Bu notlar hem diğer oyunculara bilgi verme, yön gösterme anlamında yardım ediyor hem de yararlı bir not bırakırsanız diğer oyuncular o notu "harika" olarak oyluyorlar. Bu oy da size sağlık olarak geri dönüyor ve sağlığınızı tamamen dolduruyor. Bunun nerede nasıl hayat kurtardığına gerçekten inanamazsınız, o yüzden etkili, ilginç, gizli yerlere notlar bırakın ve onlardan yararlanın. Aynı şekilde siz de beğendiğiniz, işinize yarayan her notu oylayın. Bıraktığınız notların yerleri ile çok oynamayın, iyi bir yer bulun ve orada kalsın.
    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada

    İki farklı Madmen's Knowlege (Delinin Bilgisi) eşyası var. Biri sadece 1 adet Insight (Sezgi) veriyor, diğeri ise 2 adet. Sezgi puanınızı ekranın sağ üst köşesindeki göz vari imgenin yanında görebilirsiniz. En fazla 99 adet birikiyor ve rakam ne kadar yüksekse oyunda o kadar zorlaşıyor. Düşmanlar, sezgi puanı arttıkça yeni saldırılar yapmaya başlıyor, bu yüzden Sezgi'yi biriktirip, biriktirmemek tamamen size kalmış bir durum.
    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada

    Bu eşyalar sizi hızlıca o bölgedeki lambanın yanına ışınlar. Avcı işareti, sınırsız kullanıma sahiptir. Bu yüzden de kullandığınız takdirde mevcut Kan Yankılarının gider. Gözüpek Avcı İşareti ise sınırlı kullanıma sahiptir, artık kaç adete sahipseniz o kadar ama kullanıldığında Kan Yankılarınıza dokunmaz.
    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada

    Kan Parçaları, bunları bozdurabileceğiniz kağıt paralar olarak da düşünebilirsiniz. Kullandığınız takdirde seviyesine göre belli miktarda Kan Yankısı elde edersiniz.
    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada

    Kan Tohumu, bu eşya Cainhurst Vileblood covenant'ı için gerekli olan malzeme. Kraliçe Annalise sizden kendisine kan tohumu getirmesini ister. O covenant'a girdiğiniz takdirde PvP'de ya da oyunda npc Hunter'ları keserek bu kan tohumundan elde edersiniz. Bu covenant ile beraber elde ettiğiniz Vileblood Register kitabına kullanırsanız, oyuncuların dünya sıralamasını görebilirsiniz.
    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada

    Nişan Yüzüğü (Ring of Betrothal), Pthumeru Ihyll Root (Kök) zindanında elde ediliyor. Bu yüzük sayesinde Cainhurst kraliçesi Annalise'e evlenmek teklifi edebiliyorsunuz.

    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada

    Yharnam Taşı, Great Pthumeru Ihyll zindanındaki Pthumerian kraliçesini öldürdüğünüzde elde ediyorsunuz. Basariyi temsil eden bir eşya, herhangi bir işe yaramiyor.
    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada

    Canavar Kanı, bunu kullandığınız takdirde kısa bir süreliğine canavar güçleri elde ediyorsunuz ve daha güçlü vuruyorsunuz. Bunun süresini arttıran bir ründe var ayrıca.
    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada

    Sakinleştirici, oyunda Frenzy (çılgınlık) atan düşmanlar ve çok etkili bir güç. Buna yakalanmamak için gerekli, özellikle Nightmare of Mensis bölgesinde çok ihtiyacınız olacak.
    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada

    Parlak sikkeler, bunların tek amacı size yol göstermesi. Yere attığınız takdirde öylece duruyor ve parlıyorlar. Özellikle zindanlarda kimi zaman işinize yarayabiliyor.
    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada


    Mavi şifa, sizi bir süreliğine görünmez yapar.
    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada

    Hissizleştiren Sis rakibe uygulandığı zaman, belli bir süre kendi sağlığını yükseltmesini engelliyor.
    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada

    El Feneri, meşaleler kadar ışık yayamıyor ama bir elinizde taşıma zorunluluğu olmadığı için rahat bir kullanımı var. Ancak kullanım esnasında stamina (dayanıklılık) yavaş dolar.
    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada

    Dürbün
    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada

    Müzik kutusu, Merkez Yharnam'daki genç bir kızdan alıyoruz. Rehberdeki npc bölümünden detayları öğrenebilirsiniz.
    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada

    Yakın mesafede kullanılabilen bir hançer, kaç taneye sahipseniz o kadar kullanabilirsiniz
    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada

    Fırlatma bıçağı, uzaktan atabildiğiniz sıradan bir bıçak
    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada

    Zehirli bıçak, fırlatma bıçağının zehirli olanı
    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada

    Kan Kokteyli, attığınız noktaya yakındaki tüm düşmanları topluyor
    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada

    Yağ küpü, ateşle birlikte kullanıldığında etkili oluyor. Önce yağ küpünü atıp, sonra da molotof kullanırsanız daha güçlü bir ateş elde edersiniz.
    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada

    Molotof, uzağa fırlatılabilen ateşli bir silah.
    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada

    Halatlı Molotof
    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada

    Kurşini İksir, saldırılardan daha hızlı kaçmak için ağırlığı hafifleten bir özelliği var ama yürüme ya da koşma esnasında ise daha ağır oluyorsunuz.
    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada

    Çakıl taşı, bildiğimiz taş
    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada

    Panzehir, adında da anlaşılacağı üzere zehirlere karşı hızlı bir çözüm üretiyor.
    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada

    Ateş kağıdı, belirli bir süreliğine silahınıza ateş elementini ekliyor. Ama her silah için geçerli değil.
    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada

    Şimşek kağıdı, belirli bir süreliğine silahınıza şimşek/elektrik elementini ekliyor. Ama her silah için geçerli değil.
    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada

    Kemik iliğinden kül, bunu kullandığınız takdirde mermileriniz belirli bir süreliğine daha güçlü hasarlar veriyor.
    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada
    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >







  • quote:

    Orijinalden alıntı: Aimstein

    2007 idi sanırım hatta PS3 almıştım PS2 yi arkadaşa satmıştım onla oynuyorduk :D oyunun fps bakış açısıda vardı iskeletlerden gına gelmişti
    yurt dışında çalışıyorsun 1100 1500$ civarı asgari ücret alıyorsun 250 dolara ps4 alıp oynarsın maaşının 4-1 gider tr de PS4 almak istersin maaşının 4-4 gider,

    yurt dışında oyun alırsın aynı ücretle max 60 dolar verirsin türkiyede 200 250 verirsin maaşının 4-1 sadece oyuna gider

    bu kadar saçma bi ülke vergi sistemi vs ne derseniz deyin.
    Arkadaşlar merhaba, umarım yerelleştirme çalışmalarını beğenirsiniz.

    Bu yerelleştirme projesinde RYO'ların Türkçeleştirmesinde önemli pay sahibi olan ve bu projeyi yöneten Gökhan'a, oyunu titizlikle yerelleştiren ve oyunun evrenine hakim Arda'ya, tecrübeli çevirmenimiz Cemre'ye teşekkürler. Benimle birlikte tüm bu arkadaşlarımız RYO konusunda deneyim sahibidirler. (The Witcher 2, Risen, D&D Neverwinter, Blackguards, Icewind Dale bunlardan birkaç örnek) Güzel bir çalışma oldu. From Software'e de ayrı bir parantez açmak istiyorum, bu derece kaliteli bir oyun yaptıkları, Türkçeleştirme'ye katkı sağladıkları ve jeneriğe isimlerimizi ekledikleri için onlara da ayrıca teşekkür ediyorum.

    Kimi zaman bazı projelerin yerelleştirme safhaları ile ilgili yapımcı şirketlerden bize geri dönüşler gelir. Bu oyun için de yerelleştirme çalışmalarıyla ilgili aldığımız geri dönüşler gayet olumluydu. Pek tabii oyunu oynayan oyuncuların takdiridir, geri dönüşlerinizi forumdan ya da bana özel mesaj atarak yapabilirsiniz. Çevirisini merak ettiğiniz terim olursa sorun lütfen. Oyun evrenini bilenler bilir genelde hikâye anlatımı altyazılardan ziyade tanımlarda gizlidir. Yani okuyacak bolca şey var.

    Ayrıca küçük bir hatırlatma, eğer bir oyunda Türkçe altyazılı ibaresi görürseniz buna tüm yazılar dâhildir. Sadece seslendirme ekstradır. Yani menüler İngilizce, altyazılar Türkçe gibi bir durum olmaz.

    Herkese iyi oyunlar.
    quote:

    Orijinalden alıntı: Daywalkerr

    cevap için teşekkürler, tabi psn plus olmadan bu çanı kullanamıyoruz diye tahmin ediyorum
    Selamlar...


    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada


    Hızlı bir rehber hazırladım, zamanla geliştiririz artık... Ama öncelikle oyunun hikayesi ile başlayalım. Aslında hikayeyi tam olarak anlayabilen yok, çok fazla teori dönüyor, bazı teoriler aynı kapıya çıkıyor hali ile doğru olabilir diyorsunuz ama genel anlamda önceki oyunlar kadar minimal bir yaklaşım söz konusu olduğu için tüm detayları elde etmek gerekiyor.


    Şimdi epey bir eski vakitlerde Great Ones denilen varlıklar var. Bunlar tanrı değil ama çok büyük güçlere sahipler. Genel kanıya göre insan ve canavar karışımının sonunda gerçekleşen evrimin sonu bu varlıklar, zaten oyunda da dikkat ettiyseniz bu tip evrimleştirilmeye çalışılan hayvanları görebiliyoruz. Bu Great Ones'lar içerisindeki en eski ve en güçlü varlık Moon Presence, ki kendisi oyundaki ana kötü düşmanımız oluyor. Oyunu kötü sonla bitirirseniz, kendisi ile dövüşme şerefine erişebiliyorsunuz. Diğer Great Ones ise Oedon, Rom, Mergo, Amygdala, Celestial Emissary, Mother Brain ve Ebrietas.

    Bunlar içerisinde en garibi Oedon. Kendisinin fiziksel bir bedeni yok ama ses ile var olmayı başarıyor.

    Amygdala, kabuslar ile yaşıyor. Insight (sezgi) puanınız 40 olduğunda ya da Rom'u kestiğinizde etrafta Amygdala'nın çocuklarını görebiliyorsunuz.

    Ebrietas, en eski Great Ones'dan biri. Uzun süreler boyunca labirentte yaşamış ve Klise ile irtibat kurmuştur.

    Rom, Mergo, Celestial Emissary ve Mother Brain ise sonradan Great Ones oldular. Bunlar Ebrietas'ın kanının insanlar ile karıştırılması sonucu sonradan oluştular.

    Great One'lar bencil varlıklar ve bir şekilde varis yaratma peşindeler; ancak her denemeleri başarısızlıkla sonuçlanıyor. Oyunun geçtiği dönemden çooook uzun yıllar önce, belki yüz yıllar ya da bin yıllar... Labirentte oyulmuş Pthumerians adında barışçıl bir krallık yer alıyormuş. Oradaki insanlar Ebrietas'a tapıyorlar ama onun kanından içmiyormuş. Hali ile Ebrietas bunları kontrol edemiyor ve bu süreç uzun bir süre devam etmiş. Ancak bir zaman sonra Ebrietas, Pthumerians'ları ayartarak bir lider seçmeleri düşüncesini aşılamış ve bu da şehri kargaşaya ve şiddete yöneltmiş. Nihayetinde Ebrietas, seçilen liderle kanını paylaşmış ve bu durum şehrin düşüşüne ve bugün Yharnam'da olduğu gibi deliliğe ve canavarları ortaya çıkarmış. Pthumerians'ın kraliçesini (Bu kraliçeyi Rom'u öldürdükten sonra ve Mergo'ya giden yol üzerinde görüyoruz) ise bazı eski gardiyanlar korumuş; fakat bu durum başka bir şeye yol açmış. Kraliçe, çoğu kez Ebrietas ile ilişkiye girmiş ve Great One'ların çabalarının aksine bunun sonucu başarılı olmuş. Bu doğan çocuğun Mergo olduğu sanılıyor.

    Geçmişte bunlar yaşanırken, günümüzde ise bazı bilim adamları Yharnam'ın altında bir labirent keşfetmiş ve burada Great One'lara dair kalıntılar bulmuş. Bu adamlar Willem, Lawrence, Gherman, Rom ve Micolash. Bunlar labirentte birlikte çalışmaya karar vererek, çeşitli deneyler ve araştırmalar yapmışlar. Ancak Willem, (kendisi Rom'a giden yolda sallanan sandalyede oturan yaşlı amcamız oluyor) yaptıkları çalışmaların yetersiz olduğunu düşünerek, daha fazla göze ihtiyaçları olduğunu düşünüyor. Bunu da Ebrietas ile iletişim halinde olduğu için onun vasıtası ile Rom'u dönüştürerek Great One'lardan biri yapıyor. Rom, başarılı bir şekilde dönüşüm gerçekleştiriyor ve insandan daha fazlası oluyor, bu sayede Willem istediği gözleri elde ediyor. Ancak hala istediğini alamıyor, çünkü o güç için Willem'ın bedeni zayıf ve akılsız. Bu yüzden tekrar Rom ile iletişime geçiyor ve anlayabilmek için daha fazla bilgiye ihtiyaç duyuyorsa da, Rom, kanını daha fazla paylaşmak istemiyor. Bunun üzerine Willem tüm çalışmalarını yer üstüne, Byrgenwerth'e taşımaya karar veriyor. Fakat bu çalışmalar kan hastalığının yayılmasına yani Yharnam'ın şuan ki haline gelmesine sebebiyet veriyor.

    Çalışmaların Byrgenwerh'e taşınmasına Gehrman ve Lawrence karşı çıkıyor ve Willem'e katılmıyorlar. Bunun üzerine Lawrence, Yharnam'a geri dönerek Beyaz Klise kıyafeti giyen şifacıları, Siyah Klise kıyafeti giyen Şifa klisesi avcılarını ve Şifa klisesinin en üst rütbeye sahip üyelerini barındıran Koro'yu kurarlar. Gehrman'da Siyah Klise avcılarından biriydi ama kendi tarzında bir kıyafet giydi, aslında Siyah Klise kıyafetine benzese de kendi tarzında yapılmıştı. O dönemlerde Şifacılar kan ile şifa etme yöntemlerini araştırıyor, Koro ise Kathedral'in en üst katında Ebrietas'ı çağırarak Moon Presence ile iletişim kurmuştur, ama Moon Presence hiçbir soruya cevap vermez.

    Lawrence bu süreç esnasında Byrgenwerh'e girişi engelliyor. Bunun sebebi net olarak belli değil ama bir şeylere ulaşılmasını istemiyor belli ki... Fakat en nihayetinde Lawrence canavara dönüşerek, öldürülüyor. Onun kafatası tapınmak için hala klisede duruyor. Yasak Orman'nın neden bu ismi aldığını da anlamış oluyoruz böylece, bir şekilde Byrgenwerh'e ulaşılmasını istemiyor Lawrence. Yasak Orman'ın girişinde şifre isteyen adam ise Willem, Byrgenwerh'den zamanı geldiğinde ayrıldıktan sonra arkasında güvenilir iki kişi bırakıyor. Bunlardan biri mezar bekçisi, diğeri kapı nöbetçisi oluyor. Lawrence'ın canavar kafatasına dokunduğumuzda Lawrence ve Willem'ın konuşmalarını görüp, şifreyi de bu sayede öğreniyoruz. Büyük ihtimalle Lawrence, o noktada Willem'ı çalışmalarını için durdurmaya çalışıyor ama Willem bunu ihanet olarak algılıyor.

    Tüm bunlar yaşanırken başka bir yerde kendi halindeki Micolash ise Yahar'Gul'da Mensis okulunu kurar. Orada Great One'lara tapınır, aynı Pthumerians halkının yaptığı gibi... Micolash, çalışmasında birçok kez Great One'larla iletişim kurar ve bu durum onu tamamen delirtir. Bu delilik tüm benliğini sardığında ise tüm insanların katılabileceği bir hayal dünyası yaratır ve Mergo katılır. Mergo, Yharnam çocuklarından biri olmasına rağmen çok güçlü bir çocuktur, çünkü onun soyu Great One'a dayanır. Bir çocuk olmasına rağmen özü tamamen kötülükten oluşuyordur. Mergo, yeni bir kabus yaratmak için Micolash'ı rüya dünyasında bir kaynak olarak kullanmaya başlar ve bu iletişim Micolash'in deliliğini daha da beter bir hale getirir yani bir nevi ölür. Aslında yapmaya çalıştığı şey en azından teorilere göre Micolash'ın Rom gibi olması ama bunun nasıl başarıldığını anlayamaz. Bunun üzerine Mergo, Mother Brain'i bulur ve kaynak olarak onu kullanır ve bu sayede insanların tapınmasını sağlayacağı yeni bir keşif yapar, bu Mother Brain'in gözleridir. Bu gözler herkesi deliliğe sürüklemektedir ve Mergo bunu Mensis okulundan rahatlıkla görebilmektedir. Bu durum basitçe, bir rüya içerisinde herkesin ölebileceği anlamına geliyordur. Neden rüya sorusunun cevabı ise kimsenin kaçamayacak oluşudur.

    Mergo, Micolash'ın rüyasında korkunç bir kabus yaratırken, Willem tüm gerçeği öğrenir. Mergo'nun bu kabusu durdurulmadığı takdirde Kanlı Ay günü tüm güçlere sahip bir bebeğin doğacağını görür. Bu da gerçek dünya için tam bir kabus anlamına gelmektedir. Bunun üzerine Willem, Kızıl Ay'ın ortaya çıkmaması için eski bir ayini kullanarak Ay'ı bir gölün altında kilitler, gardiyan olarak da Rom'u kullanır. Oyunda Rom ile ilk karşılaştığımızda bize saldırmamasının sebebi de bu. Ay'ın kilitlenmesi üzerine sonsuz bir gece başlar. Biz, Willem ile karşılaştığımızda bize asası ile Rom'un yerini göstermesindeki sebep ise bizim Gehrman ve Moon Presence tarafından kontrol edildiğimizi bilmiyor oluşundan kaynaklanıyor. Aslında Willem, yanlışlıkla kıyameti başlatıyor. Kırmızı Ay'ın ortaya çıkması ile Losefka ve Arianna'nın hamile kalmasının sebebi de bu... Hatta bu kehanet Rom'a girdiğimiz oda da not olarak iliştirilmiş. Oyun boyunca sokaklarda bebek arabası ve sürekli kulağımıza gelen bebek ağlamasının açıklaması da bu şekilde. Burada ek olarak şunu belirtmek lazım, Kathedral Semtinde karşılaşıp, Şapel'e davet ettiğimiz hayat kadını olan Arianna'ın kanı Pthumerian Kraliçesi ile aynı, o yüzden Arianna'nın kraliçenin soyundan geldiği ve bununla, Losefka'yı hamile bırakanın da Oedon olduğu sanılıyor.

    Bizim bu hikayedeki rolümüz ise hasta bir insan olarak Yharnam'a geliyor oluşumuz. Gehrman ve Lawrence'ın Şifa klisesini kurduğu vakitlerde, Gehrman önderliğindeki avcılar tüm sorunlara çok hızlı bir şekilde karşılık veriyor ve sorunu çözüyordu. Bu süreç esnasında kan şifasının her derde deva olduğu yayıldı ve hasta olan insanlar, ki yabancılar dahi Yharnam'a akın etti. Fakat bu tedavi genellikle deliliğe ya da ölüme yol açıyordu. Nihayetinde de Ay'ın kilitlenmesi ve sonsuz gecenin başlaması ile hiç bitmeyen bir av döngüsü ortaya çıktı. Oyunun başında bize enjekte edilen kan, Moon Presence'ın kanı ve bu da bizi aynı Gehrman'da olduğu gibi sonsuz bir döngünün içine sürüklüyor. Öldüğümüz zaman aslında ölmüyoruz ve Hunter's Dream'de uyanıyoruz, ta ki Mergo'yu kesip onun yarattığı kabusu sonlandırana kadar. Burada Gehrman'ın üstlendiği rol ise Moon Presence'a tehdit oluşturan Mergo'nun öldürülmesi için Avcı'ları eğitmesi, çünkü Gehrman'da Moon Presence'ın kontrolü altında. Bunun altında yatan sebebinde Hunter's Dream'deki Plain Doll'un (oyuncak bebek) aslında Gehrman'ın eşi olduğu düşünülüyor. Gehrman, eşi öldükten sonra eşinin birebir kopyasını yapıyor, bunu düşündürten şey Şifa Klisesinin altındaki gizli mekandan Hunter's Dream'in gerçek dünyadaki haline gidiyorduk ve orada bir saç tokası buluyoruz. O tokayı Plain Doll'a verince bir şeyleri anımsıyor ama tam olarak hatırlamıyor. Muhtemelen Gehrman ve eşi o evde yaşıyorlardı, ancak eşi öldükten sonra Gehrman, bu ölümü Great One'lara yakarıyor ve onlarda Kosmos'un soyundan gelen liderimiz Moon Presence'ın barış için bir adak gerektiğini söylüyor. Gehrman bu vesile ile Moon Presence'ın asistanı oluyor ve böylece diğer avcıları Mergo'yu öldürmesi için yönlendiriyor.

    Sona gelirsek, oyundaki iyi son Gehrman'ın teklifini kabul etmek. Çünkü Mergo ölüyor ve Moon Presence'ın tam istediği şey oluyor. Gehrman'da bize adeta kıyak geçiyor ve rüyadan gerçek anlamda uyandırıyor, yapmaya da bilirdi oysa... Ancak işin ilginç yanı Plain Doll, rüyadaki mekanda mezarımız üzerinde dua ediyor.

    Elinizde 3 adet göbek bağı eşyası olmadan Gehrman'ın teklifini reddetmek, bir nevi kısır döngünün devam etmesi demek oluyor. Moon Presence, bizi aynı Gehrman'a yaptığı gibi kontrolü altına alıyor ve yeni avcıları yetiştirmek için onun yerine geçiriyor. Tabii neden Gehrman'ın yerine geçiyoruz onu anlamak güç? Çünkü Mergo ölüyor en nihayetinde ve tehdit de kalmıyor ya da Moon Presence'ın başka hesapları var, tam bir muamma...

    Kötü son içinse, 3 adet göbek bağını kullanıp Gehrman'ın teklifini reddetmek gerekiyor. Bunun sonucunda Gehrman ölünce, Moon Presence bizi onun yerine geçirmek için geliyor, ancak göbek bağları buna engel oluyor bu yüzden de onunla savaşıyor ve Kosmos'un soyundan gelen Great One'ların lideri ve en eskisi olan Moon Presence'ı öldürüyoruz ve böylece bir Great One oluyoruz.


    Sınıf seçimleri ile devam edelim. Eski oyunlardaki gibi belirli sınıflar (Warrior, Knight, Sorcery vs.) yok. Onun yerine karakterinizin bir nevi geçmişini belirliyor ve ona göre bir yol çiziyorsunuz. Buradaki en önemli nokta sizin nasıl oynayacağınız? Ağır silahlar mı yoksa hafif mi? Ateşli silah ve büyüler de mi kullanmak istiyorsunuz? Ya da bunlardan birine odaklanmak? Bunların kararını net vermediğiniz takdirde karakterinizin gelişimi ile kullandığınız silahlar ayrı telden çalacaktır ve istenilen verimi almanız mümkün olamayacak.

    Canlılık, sizin sağlık barınızı belirleyen seçenek.
    Dayanıklılık, sarf edilen eforun sürekliliğini sağlıyor. Ne kadar çok dayanıklılık, o kadar çok kılıç sallaya bilmek veya koşmak demek.
    Kuvvet, ağır silahları kullanmak isteyenlerin odaklanacağı seçenek.
    Yetenek, hafif silahları kullanmak isteyenlerin odaklanacağı seçenek.
    Kanrengi, ateşli silahların gücünü belirleyen ve arttıran seçeneğimiz.
    Arkana, büyü ve mucizeleri gerçekleştirebilmemiz için gerekli olan seçenek.

    Milquetoast (Süt çocuğu) sınıfını ele alalım. Bütün değerleri birbirine çok yakın, hali ile en dengeli sınıflardan biri ve başlangıç olarak ideal. Çünkü hangi tür silahı kullanma konusunda zorlanıyorsanız, buradaki değerler size yardım edecektir.

    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada

    Professional (Profesyonel) sınıfı; oyuna daha başlamadan bile silahınız kafanızda hazırdı diyelim ve hafif silahlar kullanmayı düşünüyorsunuz. Bu da sizin Yeteneğe odaklanmanız gerektiğini gösteriyor. Örneğin Profesyonel sınıfında Yetenek ve Dayanıklılık diğer değerlere oranla belirgin bir farklılık gösteriyor. Bu da demek oluyor ki bu karakter çevik ve hafif silahlar kullanıyor. Dayanıklılığı sayesinde de art arda vuruşlar yapabiliyor.

    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada

    Oyunun envanter kısmı basit ve anlaşılır. Options tuşuna bastığınız zaman karşınıza gelen ekranda dört farklı kategori yer alıyor.

    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada

    -İlk kategoride sahip olduğunuz tüm eşyalara ulaşabildiğiniz envanter bölümünüz, karakterinizin durumu ve sistem bilgileri yer alıyor.
    -İkinci kategoride silahlar mevcut. Burada boş kutulara tıkladığınız takdirde oyun sizi direk silah envanter bölümüne yönlendiriyor ve istediğiniz silahı seçiyorsunuz. Seçmiş olduğunuz eşyanın üzerinde kırmızı bir işaret yanıyor. Elinizde bir silah tutabilmeniz için mutlaka seçili olması gerekiyor. Sol iki kutucuk kesici silahlara ait, sağ iki kutucuk ise ateşli silahlara, kalkana ve meşaleye.
    -Üçüncü kategoride giysileriniz yer alıyor. Aynı silah konusunda olduğu gibi burada da boş kutucuğa tıklayarak giysi envanterinize yönlendiriliyor ve oradaki istediğiniz bir giysiyi seçiyorsunuz.
    -Dördüncü kategori araç gereçler için gerekli olan kutucuklara sahip. Buraya koyduğunuz eşyalara dpad'in alt tuşu ile hızlı bir şekilde ulaşabiliyorsunuz ve hangisinin seçili olduğunu da ekranın sol üst köşesinde yer alan büyük slot sayesinde görebiliyorsunuz.

    Avcı'nın Rüyası (Hunter's Dream)

    Burası oyunun merkezi, Demon's Souls oynayanlar Nexus'un yapısını hatırlarlar muhtemelen, tamamen aynı mantığa sahipler. Bu seriye Dark Souls'larla başlayanlar ise biraz yabancılık çekeceklerdir. Öncelikle karakteriniz ile ilgili tüm işlemler için aynı Nexus zamanlarında olduğu gibi bu rüyaya geri dönmek zorundasınız. Dark Souls'lar da ise bonfire üzerinden hızlıca gerekli işlemler hallediliyordu. Mekana geldiğiniz vakit bir ev, hareketsiz bir bebek, ayin taşları ve ulakları göreceksiniz. Tek tek sıralayalım;

    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada

    Yine Demon's Souls oynayanlar Arcstone'ları hatırlayacaktır. Bloodborne'da yer alan Lambalar, Arcstone'ların işlevini üstleniyorlar. Bir lambayı yaktığınızda, Dark Souls'da olduğu gibi olduğunuz yere çömelip, işlerinizi halletmiyorsunuz. Lambalar sizi direk Avcı'nın Rüyasına yolluyor.

    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada

    Avcı'nı Rüyasında karşılaştığınız ilk şey Plain Doll (Basit bir oyuncak bebek) Bu hanım kızımızı, yine Demon's Souls'dan hatırlayacağımız Maiden in Black'in görevini üstleniyor. Karakterinizin seviyesini Plain Doll vasıtası ile geliştiriyoruz. Ancak ilk karşılaştığımızda kendisini uyur vaziyette buluyoruz. Canlandırmak içinse 1 adet Insight (Sezgi) puanına ihtiyacımız var. Central (Merkez) Yharnam'da Madness Knowlege (Delinin Bilgisi-Sezgi puanı elde etmeye yarayan eşya) eşyasını bulabileceğiniz bir yer var, araştırıp bulabilirsiniz ya da ilk boss'a (Cleric Beast - Ruhban Canavarı) girdiğiniz zaman oyun size 1 adet sezgi hediye ediyor. Boss'u kesip kesmemeniz önemli değil, sezgi puanını elde ettiğiniz vakit tekrardan rüyaya dönerek, Plain Doll'un kalktığını görebilirsiniz.

    Düşmanlarımızı öldürerek Blood Echo (Kan Yankısı) elde ediyoruz. Seviyemizi geliştirmek için de buna ihtiyacımız var ve seviyenin arttıkça bir sonraki seviye için gerekli olan Yankı miktarı da artacaktır. Yazının başında konuştuğumuz konu burada devreye giriyor. Seçtiğiniz silah ya da silahlara göre burada seviye atlayacaksınız. Canlılık ve Dayanıklılık her daim gerekli olan ikili ama diğerleri tamamen seçmiş olduğunuz silaha göre şekilleniyorlar.

    Rüyadaki en önemli mekan burası ve sizi üç şey karşılıyor. Depo, Silah ve Rün atölyesi.

    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada

    Depo; kullanmak istemediğiniz her şeyi buraya koyabilirsiniz. Eski oyunlarda ağırlık mevzusu vardı, belli bir ağırlıktan sonra karakter yavaşladığı için her şeyi taşıma gibi bir şansımız yoktu. Ancak Bloodborne'de ağırlık mevzusu kaldırılmış, her şeyi taşıyabildiğiniz için depoya çok fazla ihtiyaç duymuyorsunuz işin aslı, tek işe yaradığı nokta, yanınızda taşıyabildiğiniz araç gereçlerin kapasite sınırı var. Örneğin Kan Şişesinden elinizde 20 tane var, bundan sonra aldığınız tüm şişeler 99 olana kadar otomatikman depoya gidiyor ve siz elinizdeki şişeleri harcadığınız miktarda depodan size geri geliyor.

    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada

    Silah Atölyesi; mevcut silahları geliştirmeye, onarmaya, onlara Gem (Kan Cevheri) eklemeye ve dungeon'lar için gerekli itemları değiştirmeye yarayan önemli bir nokta. Silahlarınızı geliştirmek istediğiniz zaman gerekli olan malzeme sağ üst köşede yazıyor. O malzemeleri bulduğunuz zaman +10'a kadar geliştirebiliyorsunuz. Her geliştirme safhasında gemler için gerekli olan slotlar açılıyor. Son, yani 3. slot +7'de açılıyor. Onarma işlemini ise ihmal etmeyin, çünkü zarar gören ya da kırılan silahlar oldukça düşük hasar verir. Gem'leri oyun içerisinde her yerde bulabiliyorsunuz ve hepsinin farklı farklı özellikleri mevcut.

    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada

    Rün atölyesi; karakterinize rün takıp ona ekstra güç verebileceğiniz yer. Başlangıçta kullanılabilir değil, Hemwick Witch boss'unu kestikten sonra devam eden yol üzerinde gerekli eşyayı bulup, kullanıma açıyorsunuz. Bu rünler de oyun içerisinde birçok yerde düşüyor. Kimisi fazladan sağlık verirken, kimisi dayanıklılık, kimisi zehirlere karşı direnç, kimisi fazladan drop yapma şansı, kimisi fazladan yankı toplama şansı gibi çeşit çeşit rün var. Duruma göre istediğiniz rünü takıp, çıkarabilirsiniz.

    Üç rün slotu yer alıyor, bunun dışında bir tane de mavi renkte özel bir slot var. O da Covenant rünleri için. Covenant'ları ileride açıklayacağım.

    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada

    Bu rünler sayesinde yanınızda taşıdığınız Kan Şişesi sayısını 29'a kadar çıkartabiliyorsunuz. Aynı şekilde Mermi sayısı da 29'a çıkabiliyor ancak ben rünlerle çıkartamadım. Sadece +4 mermi veren rün bulabildim, başka var mıydı açıkçası bilmiyorum. Bu rünü taktığınız zaman 24 adet kurşununuz oluyor. Dpan'in üst tuşuna bastığınızda da sağlığınızdan bir miktar feragat ederek fazladan +5 mermi daha elde ediyor ve 29'a ulaşabiliyorsunuz.

    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada

    Avcı'nın Rüyasındaki bir diğer dikkat çeken şeylerde taşlar. Bunlar Mezar ve Ayin taşları olarak ikiye ayrılıyorlar. Ayin Taşları, Chalice Dungeon'a (Kadeh Zindanları) girmek için gerekliler, oraları ileride açıklayacağım. Mezar taşları ise yine Demon's Souls'dan hatırlayanlar olacaktır, gidilmesi gereken mekanlara bizi gönderen taşlar. Mezar taşlarına tıkladığınız zaman o bölgede açtığınız tüm lambalar gözükür ve gitmek için istediğinize tıklamanız yeterli.

    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada

    Messengers (Ulaklar); bunlar Rüyadaki diğer önemli npc'ler. Üç farklı Ulağımız mevcut. Bunlardan biri Kan Yankısı ile alış veriş yapabildiğimiz, diğeri Sezgi puanı ile alış veriş yapabildiğimiz, sonuncusu da eğlenmek için orada olan tayfa. Yankı ve Sezgi ile bir şeyler aldığımız ulaklar çok işe yarıyorlar. Bazı önemli araç gereçler, silahlar, öldürdüğümüz ya da elde ettiğimiz giysiler gibi birçok şey bu ikisinden soruluyor oyun boyunca. Eğlence tayfası ise oyunda bulduğunuz ilginç hediyeleri kabul ediyor, resimdeki fötr şapkalılar gibi... Bunun ne getirisi var diyorsanız, ben bir getirisini görmedim araştırdığım kadarı ile de bir şey bulamadım. Tek somut bilgi açtığınız lambalarda beliriyor olmaları. Örneğin benim fötr şapkalılar, açtığım lambalarda bana selam veriyorlar.

    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada
    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada

    Silahlarımızı nasıl ve neye göre geliştiriyoruz?

    İki farklı silah üzerinden örneklendirelim. Biri ağır silah olan Balta, diğeri hafif silah kategorisindeki hançer. Buradaki en önemli konu Attribute bonus (Nitelik Bonusu). Burada bazı harfler yer alıyor, bunlar E,D,C,B,A,S şeklinde gidiyorlar, en kötü E'den en iyi S'ye doğru yükselmekte. Silahınızın hangi kategoriden ne kadar bonus aldığına bakmanız şart. Misal, balta Kuvvet'den D, Yetenekten E bonus alıyor yani bu silah Kuvvet odaklı ve daha iyi vurması için Kuvveti geliştirmeniz gerekiyor. Diğer örnekte ise hançer Yetenekten S, Arkana'dan B bonus alıyor. Bu da demek oluyor ki silahın gerçek gücü Yetenek ama Arkana'ya da seviye atlatırsan daha iyi vurur.

    Başka bir örnek de ateşli silahlar üzerinden verelim. Mesela ilk resimde Evelyn tabancası yer alıyor. Kanrengi kategorisinden B bonus alıyor, diğer resimdeki Ludwig'in tüfeği ise aynı kategoriden D bonus alıyor. Ateşli silahları kullanmak isteyenler bariz ki Kanrengi'ni geliştirmek zorundalar. Hangi silahı kullanıyor olursanız olun, bonus ne kadar çok ise yapacağınız bonus hasar da o kadar çok olur.

    Resimlerde görülen Attiribute Requirement (Nitelik Sayısı) ve Special Attack (Özel Saldırı) kategorisini de şöyle açıklayayım. Nitelik sayısı o silahı kullanmak için gerekli olan level'ı gösterir. Örneğin Evelyn tabancısını kullanmak için Kuvvet 9, Yetenek 11, Kanrengi 18 level olmak zorunda. Aynı şey diğer tüm silahlar için de geçerli.

    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada

    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada

    Özel saldırı ise Gem'ler (Kan Cevheri) ile ekleyebildiğimiz bir seçenek. Bu konuya Witcher oynayanlar aşina olacaktır. Geralt'ın iki farklı kılıcı vardır, biri insanlar diğeri de yaratıklar için. Burada da benzer bir sistem işliyor. Özel saldırının içindeki soldan iki seçenek insanlar için daha etkili vurmanızı sağlayan yavaş ve hızlı zehir katkısı yapıyor. Sağdaki sarı renkte yer alan iki seçenek ise hasarınızı arttırarak yaratıklara karşı daha güçlü vurmanıza imkan sağlıyor. Fakat bunlardan birini geliştirmenin elbette handikapları da var. Eğer özel saldırıyı geliştirme yolu seçerseniz saf saldırı gücünüzün verdiği hasar, resimdeki örnekte olduğu gibi bir miktar düşüyor.

    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada

    Silah mevzusuna girmişken kullanım şeklini de açıklayalım. Basit bir konu ama belirtmek de yinede yarar var. Sol üst köşede ufak, yuvarlak bir kutucuk yer alıyor. Eğer L1'e basıp, kesici silahınızın özel versiyonunu kullanmıyorsanız, bu durumda o kutucuk öyle durur. Ancak L1'e bastığınızda kesici silahınızın özel hali ortaya çıkar ve bu durumda o kutucu sarı renkte yanmaya başlar. Bunu silahınızı ne şekilde kullandığınızı hatırlatan ufak bir uyarı olarak algılayabilirsiniz.

    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada


    Chalice Dungeon (Kadeh Zindanları)

    Bu, daha önceki oyunlarda olmayan bir oyun modu. Klasik mmo mantığında düşünülen ama daha basite indirgenmiş zindanlardan oluşuyor. Sistem aynı zindan tasarımını Diablo 3'ün Rift'in de olduğu gibi farklı farklı varyasyonlara sokarak size yeni zindanlar oluşturuyor. Toplamda 4 farklı mekanda geçen 25 adet zindan yer alıyor. Zindanlar genellikle 3 veya 4 katmandan oluşuyor. Her katmanın bir boss'u mevcut, tüm katmanları bitirince o zindanın bir sonraki derinliğine geçiyorsunuz. Derinlik arttıkça zorluk da paralel olarak artıyor.

    Pthumeru zindanı 5 derinlikten oluşuyor, Hintertomb 2 ve 3. derinliklere sahip, Loran 4 ve 5. derinliklere ve son Isz ise sadece 5. derinlikten oluşuyor. Her derinliğin bir kolay bir de zor versiyonları var, zor versiyonlarındaki kadeh resminde beyaz bir ışıltı var.

    Zindanlara girebilmek için gerekli olan kadehlere ihtiyacınız var. Bu kadehleri, gerekli olan malzemelere de sahip olduğunuz takdirde Avcı'nın Rüyasındaki Ayin Taşları vasıtası ile kullanıyorsunuz. Oyunun ilk zindanı olan Pthumeru derinlik 1 kadehini Blood-Starved Beast (Kana Susamış Canavar) bossundan kazanıyorsunuz. Sonraki tüm kadehler ve zindanları açmak için gerekli olan tüm malzemeler zindanlardan düşüyor. Hem içeriği hem de zorluk seviyesi oyunun ana hikayesinden tamamen bağımsız işliyor.

    Örneğin resimde, Aşağı Pthumeru derinlik 3 kadehi yer alıyor. O kadehin açtığı zindana girebilmem için orta kategoride yer alan malzemeleri toplamam lazım. Görüldüğü üzere, Ayin Kanı (3)'den 12 tane istiyor ama kırmızı renkte, bu da demek oluyor ki 12 taneye sahip değilim. Mezar Küfü (3)'den 8 tane istiyor, o beyaz renkte demek ki 8 taneye sahibim. Ayrıca Bilge Bileğinden 4, Hastalıklı Organdan 3 tane istiyor ve onlarda kırmızı, yani onlardan da yeteri kadar sahip değilim. Bu malzemelerin hangi zindanın hangi katmanından düştüğü internette rahat bir şekilde bulunuyor. Gerekli olan malzemeyi temin etmek için o zindan gidip bir süre farm yapmanız gerekiyor.

    Açılan zindanlar genellikle 3 katmandan bazıları ise 4 katmandan oluşuyor. Üçüncü boss'u kestiğinizde aşağıya inmenizi sağlayacak bir asansör varsa demek ki 4. bir katmanda daha var demektir ama asansör yoksa o zindanı bitirmişsiniz ve bir sonra ki derinliğe geçme vakti gelmiş demektir. Avcı'nın Rüyasında toplam 6 adet Ayin Taşı yer alıyor, hali tüm zindanlar için yeterli sayıda değiller. Tüm taşlarınız dolduysa ve yeni bir zindan açmanız gerekiyorsa, işinize yarayacak malzemeleri düşürmeyen bir zindanı Ayin Taşının üzerine gelerek silmeniz gerekiyor.

    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada


    Büyü ve Mucize

    Önceki oyunlarda yer alan büyüler ve mucizler, bu oyunda ne yazık ki o derece yer edinmiyorlar. Yine geçmiş oyunlardaki gibi asa veya tılsım da kullanmıyoruz. Bloodborne'daki büyü ve mucizelerin sayısı toplam 9 ve hepsi Avcı'ların araç gereci (Hunter Tools) olarak geçiyor. Bunlar araçlar Arcane (Arkana) odaklılar ve saldırı bazı olanların hepsi arkana'dan S bonus alıyorlar. Demon's Souls'da mana barı vardı, Dark Souls'da ise bonfire'lara oturduğumuz sürece envanter doluyordu. Bu oyunda da Demon's Souls'daki gibi mana barına ithafen mermi sayısı eklenmiş. Büyü ve mucizler mermiden yararlanıyorlar.

    Beast Roar, canavar kükreyişi ve etraftaki yaratıkları korkutuyor. Kullanabilmek için arkana'nın 15 lvl olması gerekiyor. 2 adet mermi tüketiyor.
    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada

    Empty Phantasm Shell, silaha ekstra arkana gücü veriyor. Kullanabilmek için arkana'nın 15 lvl olması gerekiyor. 3 adet mermi tüketiyor.
    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada

    Executioners Gloves, Öfkeli ruhları çağırmamızı sağlıyor. Kullanabilmek için arkana'nın 20 lvl olması gerekiyor. 3 adet mermi tüketiyor.
    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada

    Old Hunter Bone, daha hızlı hareket edebilmemizi sağlıyor. Kullanabilmek için arkana'nın 15 lvl olması gerekiyor. 6 adet mermi tüketiyor.
    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada

    Tiny Tonitrus, şimşek saldırısı yaratıyor. Kullanabilmek için arkana'nın 25 lvl olması gerekiyor. 6 adet mermi tüketiyor.
    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada

    Choir Bell, coop'da arkadaşlarınızın sağlığını yükseltmenizi sağlıyor. Kullanabilmek için arkana'nın 20 lvl olması gerekiyor. 10 adet mermi tüketiyor.
    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada

    Augur of Ebrietas, Great One'lardan biri olan Ebrietas'ın ufak bir parçasını çağıra biliyoruz. Kullanabilmek için arkana'nın 18 lvl olması gerekiyor. 1 adet mermi tüketiyor.
    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada

    Messengers Gift, ulakların hediyesi bizi kendileri gibi gözükmemize olana sağlıyor. Sadece yürüyerek o formda kalabiliyoruz, büyük hareketlerde kayboluyor. Kullanabilmek için arkana'nın 10 lvl olması gerekiyor. 1 adet mermi tüketiyor.
    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada

    A Call Beyond, çok sayıda güçlü yıldız patlaması yaratıyor. Kullanabilmek için arkana'nın 40 lvl olması gerekiyor. 8 adet mermi tüketiyor.
    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada




    Covenants (Sözleşmeler)

    Covenants sistemi Dark Souls 1-2 ile aynı mantık da devam ediyor ama sayıları oradakiler gibi fazla değil. Üç tane var, Cainhurst Vilebloods (Habiskanlar) Executioners (İnfazcılar) ve Hunter of Hunters (Avcı avlayan Avcılar). Bunlar içerisinde Cainhurst Vileblood ve Executioners PvP, Hunter of Hunters ise PvE covenant'ı. Cainhurst ve Executioners birbirlerine düşmanlar ve PvP'de buna göre işliyor. Hunter of Hunters ise PvE'de yer alan delirmiş npc Hunter'ları avlıyor. Her covenant için bir seviye sistemi var, seviye atladıkça ödül kazanıyorsunuz.

    Eski oyunlarda olduğu girmek de basit değil, kendilerine has hikayeleri ve girmek için gerekli görevleri mevcut.

    Cainhurst Vilebloods (Habiskanlar) covenant'ına nasıl girilir?

    Bunun için önce Cainhurst Castle'a gitmek lazım tabii, gitmek için videoda bulabilirsiniz dilersiniz. Bir de oradaki düşmanlar biraz sıkıntılı aklınızda olsun. İlk olarak Yasak Orman'a gidiyoruz ve oradaki Merkez Yharnam'a bağlanan yolu bulmanız gerekiyor. Bunu tarif etmesi zor olduğu için yolun videosunu çektim, videonun bittiği yoldan devam ettiğinizde uzun bir merdiven serüveninin ardından o yol sizi Merkez Yharnam'a ulaştıracak. Çıktığınız yerde iki kapı var, biri başlangıç noktasına kısa yol açıyor, diğeri de oyunun başında uyandığımız Losefka kliniğinin ikinci katına çıkan yola götürüyor. Losefka kliniğindeki odalardan birinde Cainhurst'a davet kağıdı buluyorsunuz. Ayrıca bu mekanda bir de güzel bir hatun yer alıyor, ancak duruma göre değişik tavırlar sergiliyor sanırım, ne yaptıysam artık bana saldırmayı tercih etti ama saldırmadığı videolarda izledim. Davet kağıdını aldıktan sonra Hemwick cadısını öldürdüğümüz mekana gidin, oradan dışarı çıkarak aşağıya devlerin olduğu yere doğru inin, mekanın ortasında büyük, uzun bir taş göreceksiniz. Onun yanına gidin bir süre sonra sinematik girecek ve devamında geldiğiniz yer Cainhurst Castle.



    Burada Martyr Logarius (Şehit Logarius) boss'unu bulup, kesmeniz gerekiyor. Crown of Illusions (İllüzyon Tacı) eşyasını alacaksanız. Normalde yol orada bitiyor, devamı yok ama gizli bir yol var. Tacı giydiğiniz zaman bu gizli yol ortaya çıkıyor ve kraliçe Annalise'in mekanına girmiş oluyoruz. Sizden diz çökmenizi istiyor, dediğini yapar ve söylediklerini kabul ederseniz covenant'a girmiş olursunuz. Size Corruption (Yozlaşmış) rününü verecek ve kendisine Blood Dregs (Kan Tohumu) getirmenizi isteyecek. Bu Kan Tohumlarını elde edip, Kraliçe'ye sunduğunuz takdirde Covenant seviyeniz artacak ve her seviye için hediye elde etmiş olacaksınız. Bu seviye atlama sistemi daha önceki Covenant sistemi ile aynı işliyor.

    Kan Tohumlarını elde etmek için de önce Corruption rünü takmanız gerekiyor. Avcı'nın Rüyasındaki atölyede dört rün slotu var ve bunlardan biri mavi renkte bildiğiniz gibi, bu mavi slota Covenant rünlerini koyuyoruz. Ardından da ya PvP'ye girip oyuncuları (Hunter-Avcı) ya da oyun içerisindeki npc Hunter'ları kesiyoruz. Her kestiğimiz Avcı, bize 1 adet Kan Tohumu veriyor. Bu tohumları iade etmek için tekrar Kraliçe'nin yanına gidip diz çökmeniz gerekiyor. Ek olarak Kraliçe'nin birkaç adım sağında lamba var, gözden kaçırmayın.

    Corruption (Yozlaşma) rünü, eğer bunu takmadan Hunter keserseniz Kan Tohumu elde edemezsiniz.

    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada

    Cainhurst Vilebloods covenant'ına dahil olunca Avcı'nın Rüyasındaki Messenger'da (Ulak) Cainhurst armor seti ve Chikage kılıcı satışa sunuluyor.

    Armor setini elde etmek için yanlış hatırlamıyorsam 113k yankınız olması gerekiyor.

    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada

    Chikage kılıcını elde için de 50k yankı gerekiyor. Kılıc Skill'den (Yetenek) B bonus, Bloodtingue'den (Kanrengi) S bonus alıyor. Skill ve Bloodtingue üzerinden statlarını geliştirenler için fazlasıyla ideal bir silah, özellikle Bloodtingue. Ancak Bloodtingue bildiğiniz gibi Kan Saldırısı yapıyor, resimde de görülüyor bu; L1'e basınca kılıcı kına sokup kana buluyoruz ve çift el kullanmaya başlıyoruz. Her ne kadar güçlü vursa da kan saldırısı yaptığı için bu şekilde kullandığımız sürece bizim sağlığımızdan yiyor, yani gücünün yanında baya götürüsü mevcut. Kullana bilmek için Str (Kuvvet) 10, Skill (Yetenek) 14, Bloodtingue'de (Kanrengi) en az 12 lvl olmak zorunda.

    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada


    Executioners (İnfazcılar) coventant'ına nasıl girilir?

    Cathedral Ward (Kathedral Semti) bölgesine gelince Old Yharnam yolu üzerinde Alfred adında bir adımla tanışıyorsunuz. Kendisi İnfazcılardan ve efendisi Logarius'un intikamını almak niyetinde. Daha sonra Cainhurst Castle'a giderek Habiskan kraliçesi Annalis'in hemen sol tarafında bir eşya yer alıyor. Açılmamış bir Cainhurst davetiyesi, onu alarak Cathedral Ward'a geri dönüyor ve yukarıdaki Devlerin bulunduğu meydandaki sokaklardan birinde yer alıyor. Şifreli kapının olduğu sokak! O yol üzerinde tekrar karşımıza çıkıyor kendisi ve bir kez daha konuşuyoruz. Yeni bilgiler öğrenebilirsiniz ama bizim olayımız covenant! Cainhurst Castle'dan aldığımız davetiyeyi Alfred'a veriyoruz. Tabii davetiyeyi verip vermemek tamamen size kalmış ama aksi halde coventanta girmek için gerekli olan rünü elde edemiyorsunuz. O da Logarius'un intikamı için Cainhurst'a gidiyor. Biz Kraliçe Annalise'in yanına bir kez daha gittiğimizde Alfred'in kraliçeyi öldürdüğünü görüyoruz. Bir müddet konuştuktan sonra tekrar Cathedral Ward'a dönerek Alfred ile ilk tanıştığımız yere gidiyoruz. Kendisini orada intihar etmiş bir şekilde buluyor ve üstünü aradığımızda Executioners covenant'na girebilmek için gerekli olan Radiance (Işıldama) rününü buluyoruz.

    İnfazcıların giydiği garip miğfer, sanırım 60k Yankıydı ve İnfazcı armor seti. Bir de Logarius Çarkı denilen ilginç bir silah elde ediyoruz; ancak Kuvvet'in 20 lvl olması gerektiği için ben kullanamadım.

    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada

    Hunter of Hunters covenant'ına nasıl girilir?

    Bu coventant'ın başında Eileen the Crow adında bir hanım efendi var. Kendisinin görevi bu korkunç gecede delirmiş Avcı'ları bulup avlamak. Karşımıza ilk olarak Central (Merkez) Yharnam'da çıkıyor. Ardından Priest Gascoigne boss'unu keserek Cathedral Ward'a gidiyoruz ve üst yoldaki kestirme demir kapıyı açınca, Şapel'in hemen dışında sol tarafta tekrar karşımıza çıkıyor. Henryk adında delirmiş bir avcı ile Tomb of Oedon'da (Oedon Mezarlığı) işi olduğunu söylüyor. Bunu söyleyince Tomb of Oedon lambası kısa bir süreliğine kullanılamıyor. Bu yüzden Şapel'e geldiğimiz yolda Tomb of Oedon'a geri dönerek Eileen'a Henryk'i öldürmek için yardım ediyoruz. Aman dikkat Eileen'ın ölmemesi lazım yoksa görev sonlanır! Henryk öldükten sonra yardımımız için bize teşekkür ediyor Eileen. Sonrasında ise Grand Cathedral'e (Büyük Kathedral) çıkıyor, Amelia'yı kesiyoruz. Rom the Vacaous Spider boss'una gelene kadar bir süre karşımıza çıkmıyor. Rom'u kestikten sonra tekrar Büyük Kathedral'e dönüyoruz ve bizi orada yaralı bir şekilde karşılıyor. Başka bir delirmiş Avcı ile uğraşırken yaralanmış, bu yüzden ona yardım ediyor ve Kathedral'de Avcı ile dövüşüyoruz. Yendikten sonra tekrar Eileen ile konuşmaya gidiyoruz ve bize Hunter of Hunters coventant'ına girmemizi sağlayan rünü veriyor.

    Eileen'ın giydiği armor seti ve Blade of Mercy. Ancak bunları almak için Eileen'ı öldürmenizde yeterli.

    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada


    Coop ve PvP

    Bu serideki en güzel şeylerden biri olmasına rağmen bir o kadar zordur ne yazık ki. Diğer üç oyunla benzer bir sisteme sahip olsa da tek fark artık yere yazı yazmıyor oluşumuz. Eskiden coop ya da pvp yapmak isteyenler yere yazı yazarlardı ve siz onları görünce kabul ederdiniz. Şimdi ise aynı sistemi farklı bir yöntemle halletmeye çalışmışlar, Çan.

    Oyunda üç farklı çan var. Bunlar Reckoning Bell (Çağrı Çanı), Small Resonant Bell (Küçük çağrı çanı) ve Sinister Resonant Bell (Uğursuz çağrı çanı). Bunları Insight (sezgi) puanı karşılığında, sanırım 1 adet olması gerekiyor. Sezgi ile alışveriş yapabildiğiniz Ulak'dan satın alabiliyorsunuz.

    Reckoning Bell, yardım çağırmak için kullanacağınız çan. Boss'un girişinde biraz uzakta kullanıyoruz. Çünkü tam kapının dibindeyken işlemiyor. Bunu sol üst köşede çıkan çağrı çanının üzerindeki "X" işaretinden de anlayabilirsiniz.
    Small Resonant Bell, başkalarına yardıma gitmek için kullanılıyor. Aynı şekilde boss'un girişinden biraz uzakta kullanıyoruz.
    Sinister Resonant Bell, PvP yapmak için kullanılıyor. Bunun için bazı bölgelere Sinister Bell (Uğursuz çan) çalan kadın eklemişler. Dikkat edin başka mobları çağıran kadından bahsetmiyorum, görünüşleri aynı ama PvP için koyulan kadının çanından siyah dumanlar çıkıyor. Ayrıca o bölgede varsa oyun sizi ekranın altında uyarır. "Uğursuz çan çalan kadın çanı çalıyor" o kadını öldürmediğiniz sürece sizin dünyanıza başka oyunlar girebilir ama öldürürseniz bunu engellemiş olursunuz. Eğer PvP yapmak istiyorsanız buna dikkat edin.
    Bunlara ek olarak Silencing Blank diye bir başka online eşya var. Bunu da çaldığınız bir çanı iptal etmek için kullanıyorsunuz.

    Coop sistemi bu oyunda bildiğiniz türden işlemiyor. Oyunu baştan sona coop yapmak mümkün değil. Boss'dan boss'a birbirinizi çağırmanız gerekiyor. Bunun için dikkat edilmesi gerek üç şey var.

    Birincisi, iki oyuncu arasındaki level aralığı!

    Çağırabileceğiniz en yüksek level için = Kendi levelınız + X + 10
    Çağırabileceğiniz en düşük level için = Kendi levelınız - X - 10

    X = kendi levelınız ile 0.1'i çarpıyorsunuz.

    Yani lvl 50'siniz diyelim. 50x0.1=5

    Çağırabileceğiniz en yüksek level = 50+5+10= 65
    Çağırabileceğiniz en düşük level = 50-5-10= 35

    İkincisi, Insight (Sezgi) puanı!

    Yardım isteyen kişinin en az 1 adet Sezgi puanına ihtiyacı var. Çünkü her yardım istediğinizde 1 adet Sezgi harcıyorsunuz.

    Üçüncüsü bölge ve şifre!

    Oyunun sistem ayarlarına, oradan da network ayarlarına girip Matching Region'ı Wolrdwide (Dünya çapında) yapmanız ve Password Matching'de şifre koymanız gerekiyor.

    Sonrasında aynı boss'un girişinin önünde, bir kişi Reckoning'i diğeri de Small Resonant'ı kullanarak bekleyecek. Oyun bir süre sonra bu iki kişiyi bulup aynı oyuna gönderecek. Ben bu işlemi her denediğimde sorunsuz bir şekilde çalıştı. Ancak boss'u kestikten sonra çağırılan kişi kendi dünyasına tekrar döner. Bu yüzden her boss'da aynı işlem gerekiyor.


    Gesture (Hareketler) ve Kısa Yol

    DS4'deki touchpad üzerinden iki farklı seçeneğe giriş yapabiliyoruz. Bunlardan biri pad'in soluna bastığımız zaman karşımız çıkan vücut hareketleri, diğeri de sağ tarafa bastığımızda çıkan kısa yol seçeneği. Hareketlerimizi oyunda ilerledikçe elde ediyoruz ve bu menü ile aralarında değişim yapabiliyoruz. Bu hareketler genellik PvP'de selamlaşmak veya galibiyetten sonra itina ile dalga geçmek için yapılabilir. Ayrıca nadiren de olsa bazı npc ve düşmanlar üzerinde de etkileri var, bunlar biraz easter egg vari şeyler olduğu için merak edenin araştırması lazım.

    Kısa yol ise bize hızlıca ulaşabileceğimiz 6 adet eşya için kullanılıyor. Ben online için gerekli olan eşyaları kullanmayı seçtim.

    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada


    Bazı Önemli Eşyalar

    İki farklı Madmen's Knowlege (Delinin Bilgisi) eşyası var. Biri sadece 1 adet Insight (Sezgi) veriyor, diğeri ise 2 adet. Sezgi puanınızı ekranın sağ üst köşesindeki göz vari imgenin yanında görebilirsiniz. En fazla 99 adet birikiyor ve rakam ne kadar yüksekse oyunda o kadar zorlaşıyor. Düşmanlar, sezgi puanı arttıkça yeni saldırılar yapmaya başlıyor, bu yüzden Sezgi'yi biriktirip, biriktirmemek tamamen size kalmış bir durum.
    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada

    Bu eşyalar sizi hızlıca o bölgedeki lambanın yanına ışınlar. Avcı işareti, sınırsız kullanıma sahiptir. Bu yüzden de kullandığınız takdirde mevcut Kan Yankılarının gider. Gözüpek Avcı İşareti ise sınırlı kullanıma sahiptir, artık kaç adete sahipseniz o kadar ama kullanıldığında Kan Yankılarınıza dokunmaz.
    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada

    Kan Parçaları, bunları bozdurabileceğiniz kağıt paralar olarak da düşünebilirsiniz. Kullandığınız takdirde seviyesine göre belli miktarda Kan Yankısı elde edersiniz.
    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada

    Kan Tohumu, bu eşya Cainhurst Vileblood covenant'ı için gerekli olan malzeme. Kraliçe Annalise sizden kendisine kan tohumu getirmesini ister. O covenant'a girdiğiniz takdirde PvP'de ya da oyunda npc Hunter'ları keserek bu kan tohumundan elde edersiniz. Bu covenant ile beraber elde ettiğiniz Vileblood Register kitabına kullanırsanız, oyuncuların dünya sıralamasını görebilirsiniz.
    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada

    Canavar Kanı, bunu kullandığınız takdirde kısa bir süreliğine canavar güçleri elde ediyorsunuz ve daha güçlü vuruyorsunuz. Bunun süresini arttıran bir ründe var ayrıca.
    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada

    Sakinleştirici, oyunda Frenzy (çılgınlık) atan düşmanlar ve çok etkili bir güç. Buna yakalanmamak için gerekli, özellikle Nightmare of Mensis bölgesinde çok ihtiyacınız olacak.
    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada

    Parlak sikkeler, bunların tek amacı size yol göstermesi. Yere attığınız takdirde öylece duruyor ve parlıyorlar. Özellikle zindanlarda kimi zaman işinize yarayabiliyor.
    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada


    Mavi şifa, sizi bir süreliğine görünmez yapar.
    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada

    Panzehir, adında da anlaşılacağı üzere zehirlere karşı hızlı bir çözüm üretiyor.
    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada

    Ateş kağıdı, belirli bir süreliğine silahınıza ateş elementini ekliyor. Ama her silah için geçerli değil.
    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada

    Şimşek kağıdı, belirli bir süreliğine silahınıza şimşek/elektrik elementini ekliyor. Ama her silah için geçerli değil.
    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada

    Kemik iliğinden kül, bunu kullandığınız takdirde mermileriniz belirli bir süreliğine daha güçlü hasarlar veriyor.
    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada

    Not defteri, bu online bir eşya. Offline oynuyorsanız işinize yaramaz ama online oynayanlar için gerçekten çok değerli. İstediğiniz yerlere not bırakabiliyorsunuz, bence kritik yerlere bırakın. Çünkü en fazla 10 not bırakma hakkınız var, 11. notu bırakmak istediğinizde eğer siz silmezseniz sistem bıraktığınız en eski notu kendi siliyor. Bu notlar hem diğer oyunculara bilgi verme, yön gösterme anlamında yardım ediyor hem de yararlı bir not bırakırsanız diğer oyuncular o notu "harika" olarak oyluyorlar. Bu oy da size sağlık olarak geri dönüyor. Bunun nerede nasıl hayat kurtardığına gerçekten inanamazsınız, o yüzden etkili, ilginç, gizli yerlere notlar bırakın ve onlardan yararlanın. Aynı şekilde siz de beğendiğiniz, işinize yarayan her notu oylayın.
    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada


    Oyun içi bazı bilgiler vereceğim, en azından denk geldiklerim, belki kaçırdıklarım da olmuştur. Spoiler'a alıyorum, isteyen okuyabilir.


    - Patches karakteri Bloodborne'da da yer alıyor. Diğer üç oyunu oynayanlar hatırlarlar, bizi sürekli bir yerden iten bu npc yine itme görevini üstleniyor. Kendisi ile ilk olarak Lecture Building'in ilk katında karşılaşıyoruz, sonra da Nightmare Frontier bölgesinde... Eğer itmez ise dostluk kurmanız mümkün olmuyor. Dost olursanız ise güzel bir hediye veriyor.

    - Losefka ile konuşun, kliniği güvenli bir yer ve kendisi doktor olduğu için hasta olan insanları tedavi etme konusunda oldukça istekli.

    - Kliniğin 2. katına çıktığınız yolu bulduğunuz vakit, Losefka'nın yanına Rom'u kesmeden önce giderseniz "gelme" diyor, sözünü dinleyin bence...

    - İlk lamba'nın hemen önündeki pencereden konuşursanız, Gilbert ile tanışacaksınız. Kendisi fazlasıyla dost canlısı, size hem bilgiler hem de Alevpüskürten silahını veriyor.

    - Cainhurst kraliçesi Annalise, İnfazcı Alfred tarafından öldürüldüğünde telaş yapmayın. Ebrietas'in zamana oynayabilme gücü var, o boss'u kestikten sonra mekandaki ayin taşına Annalise'den aldığınız et parçasını yerleştirin. Sonra da kraliçenin odasına bir uğrayın.

    - Oyundaki gizli boss'lardan biri olan Moon Presence ile dövüşe bilmeniz için üç adet Umbilical Cord (göbek bağı) eşyasına ihtiyacınız var. Biri şifa klisesinin altında, biri Mergo'da, biri Losefka'da ama bunlardan birini kaçırırsanız diye bir tane de Arianna'da var.

    - Cathedral Ward'daki hayat kadını Arianna'nın evini mutlaka bulun ve onu şapel'e davet edin. Ama gelmesi için hangisi olduğu önemli değil, üçüncü bir boss kesmeniz gerekir yoksa sizi pek dikkate almıyor.

    - Rom'u kesmeden önce Forbidden Woods'a giderseniz Bagger ile karşılaşacaksınız, kendisi biraz deli hatta fazlasıyla... Sizden güvenli bir yer bulmanızı istiyor, iki seçeneğiniz var. Adamı dikkatlice süzün!

    - Arianna'ın evinin yakınlarında bir amcamız var, kendisi biraz paranoya. Ne derseniz tersini anlıyor, aman dikkat!

    - Merkez Yharnam'da size Müzik kutusu veren küçük bir kız çocuğu ile tanışacaksınız. Sizden babasını aramaya giden annesini bulmanızı istiyor, kırmızı bir broş giydiğini söylüyor. Kendisi Goscoigne'in kızı oluyor ve Tomb of Oedon'da bulduğunuz kırmızı broşlu ölü hanım efendi ise annesi. Goscoigne ile dövüşürken müzik kutusu çalarsanız, kısa bir süre afallıyor. Küçük kızın yanına geri döndüğünüzde broşu verip gerçeği öğrenmesi ya da öğrenmemesi tamamen sizin elinizde...

    - Alfred'ı Blood-Starved Beast ve Cleric Beast dövüşleri için çağıra biliyorsunuz.

    - Gascoigne'i Cleric Boss için çağıra biliyorsunuz.
    Arkadaşlar ilk sayfadaki rehberi, hikayeden ana mekanlara nasıl gidileceğine, armor setlerinden, tüm silahlara, oyun içindeki önemli bilgilerden, boss'lara, covenant'lardan chalice dungeon'lara, karakter gelişiminden, silah geliştirmelere, önemli eşyaların ne iş yaradığından Coop ve PvP'ye kadar her şeyi açıkladım. Daha eklemeler yapıyorum ama artık şu andan itibaren bu eklemeler işin biraz süs kısmı oluyor. Elbette tamamen kusursuz değil ama oyuna yeni başlayan birinin, bitirene kadar ki ihtiyaç duyacağı bilgilerin %90'ı ilk sayfadaki rehberde mevcut. Rica ediyorum, iki sayfada bir aynı soruların sorulmaması için herkesi rehbere yönlendirelim. Çünkü ne yazık ki birçok kişide yorum okuma gibi bir alışkanlık yok, üç mesaj yukarıda cevabı olan sorular sorulabiliyor. Yabancı kaynaklarda her bilgi var ama herkesin yabancı dili de yok, o yüzden Türkçe rehber hazır, sorunuz varsa önce dikkatlice okuyalım, baktınız gerçekten yok o zaman sorun.
  • Hayırlı olsun triple kill.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: EXios

    Hayırlı olsun triple kill.
    İlgimi çeken tek oyun oldu
  • Cok acayip cok
  • Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada
  • quote:

    Orijinalden alıntı: lecturer

    Bloodborne [ANA KONU] | Rehber ilk sayfada
    Oyun , hiç bana hitap etmeyen bir tarzda ... Çöp!




  • Demon's Souls 2 bekliyorduk, şaşırttı. Genel olarak konsept benzer ama gameplay nasıl olacak merak ediyorum. Sanki diğer oyunlardaki hikayesiz, kişiliksiz bir karakter yapısından, daha dolu, altyapılı bir karakter gelecek gibi.

    Açıkçası en çok şaşırtan ve merak uyandıran oyun oldu. Valla 31 Aralık'ta yılbaşından çok yeni jenerasyonun hakkıyla başlamasını kutlayacağım.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Deathcallsdeath -- 10 Haziran 2014; 10:59:14 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Deathcallsdeath

    Demon's Souls 2 bekliyorduk, şaşırttı. Genel olarak konsept benzer ama gameplay nasıl olacak merak ediyorum. Sanki diğer oyunlardaki hikayesiz, kişiliksiz bir karakter yapısından, daha dolu, altyapılı bir karakter gelecek gibi.

    Açıkçası en çok şaşırtan ve merak uyandıran oyun oldu. Valla 31 Aralık'ta yılbaşından çok yeni jenerasyonun hakkıyla başlamasını kutlayacağım.
    Gameplay görmek lazım, trailerdan birşey anlamadım.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: KAKÁ

    Gameplay görmek lazım, trailerdan birşey anlamadım.

    Alıntıları Göster
    4'e özel yeni bir oyun duyuruldu: Bloodborne.

    Oyunun yapımcısı From Software. Yani Demon's Souls, Dark Souls serilerinin yapımcısı. Hatta Bloodborne'un başında da bu söylediğim oyunların yönetmeni Hidetaka Miyazaki yer alıyor. Eh aşağıdaki videodan gördüğümüz kadarıyla da hakikaten karşımıza tam From Sofrware'lik bir oyun çıkacağa benzer. Yine aksiyon-RYO türünde olacak olan Bloodborne 2015'te çıkıyor ama kesin olarak hangi dönem olduğu henüz belli değil.

    Kanyak Oyungezer.com




  • quote:

    Orijinalden alıntı: KAKÁ

    Gameplay görmek lazım, trailerdan birşey anlamadım.





  • quote:

    Orijinalden alıntı: Urahara0


    quote:

    Orijinalden alıntı: KAKÁ

    Gameplay görmek lazım, trailerdan birşey anlamadım.



    Demon Souls ya da Dark Souls gibi olacaksa ben almıyım.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: KAKÁ

    quote:

    Orijinalden alıntı: Urahara0


    quote:

    Orijinalden alıntı: KAKÁ

    Gameplay görmek lazım, trailerdan birşey anlamadım.



    Demon Souls ya da Dark Souls gibi olacaksa ben almıyım.

    Alıntıları Göster
    Bomba oyun olacak 4 gözle bekliyorum.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: KAKÁ

    quote:

    Orijinalden alıntı: Urahara0


    quote:

    Orijinalden alıntı: KAKÁ

    Gameplay görmek lazım, trailerdan birşey anlamadım.



    Demon Souls ya da Dark Souls gibi olacaksa ben almıyım.

    Alıntıları Göster
    geçen nesilde severek oynadığım rpg - j-rpg oyunlar , bir elin parmağını geçmez, . rpg ler fps , tps gibi oyunlara göre daha az satış yapıyor bu nedenle genelde bu türde az oyun çıkıyor ama umarım bu nesilde daha fazla olur .......




  • quote:

    Orijinalden alıntı: bigbooss

    geçen nesilde severek oynadığım rpg - j-rpg oyunlar , bir elin parmağını geçmez, . rpg ler fps , tps gibi oyunlara göre daha az satış yapıyor bu nedenle genelde bu türde az oyun çıkıyor ama umarım bu nesilde daha fazla olur .......

    Alıntıları Göster
    Bütün saygın sitelerde forumlarda bu oyun konuşuluyor. Kimileri ise sırf kendisine hitap etmiyor diye çöp yakıştırması yapıyor.

    Grow up baby...
  • quote:

    Orijinalden alıntı: gamerasi

    Bütün saygın sitelerde forumlarda bu oyun konuşuluyor. Kimileri ise sırf kendisine hitap etmiyor diye çöp yakıştırması yapıyor.

    Grow up baby...

    Alıntıları Göster
    Oyun fena geliyor...
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Diop.

    Oyun fena geliyor...

    Alıntıları Göster
    demons ve dark souls oyunlarının büyük bir hayranı olarak bence e3 teki en önemli duyuruydu. miyazakiden zaten her zaman muhtesem oyunlar çıkar. üstelik artık ateşli silahlarda var ne diyeyim sabırsızlanıyorum..yabancı forumlardada sadece bu oyunun konuşuluyor ve e3 en büyük bombası oldu..çok yaşa miyazaki baba



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi veterangamer -- 10 Haziran 2014; 23:50:23 >




  • Ya ben ds2 bekliyordum bu nerden çıktı
    ha aynı tarz olur o zaman alırım, bi de madem ps4e özel çıkacak türkçe olur umarım.
  • Onlerden
  • Daha zor olacak gibi geldi bana bakalım ne olacak.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ellerindenoperim17

    Daha zor olacak gibi geldi bana bakalım ne olacak.
    Souls serisinin özelliklerinin çoğunu kullanacaktır oyun artı olarak ateşli silahlar ve altyapısı ile içeriği sağlam bir senaryo ile gelecek gibi. E3 ve Sony adına oldukça önemli bir oyun duyurusuydu çok ilgi görmesede forumda benim ilgimi ve Souls severlerin ilgisini çekmeyi başardı.
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.