Şimdi Ara

BMW - ZF Sanzıman Yağ Değişimi

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
122
Cevap
11
Favori
101.181
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Son zamanlarda ZF sanzıman için yağ değişimi yapan var mı?

    Yapan arkadaşların yorumları çok önemli, problem vs yaşayan var mı? Önümüzdeki günlerde 2'den 3'e sert geçiş problemi yüzünden yağ değişimi düşünüyorum.

    Edit1: ZF’nin Sultanbeyli’de kendi servis yeri açıldı. Aracınızı sanayide ne kullandığı belli olmayan servislere emanet etmeyin. Tavsiyem ZF’nin servisine gidin.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ali® -- 29 Eylül 2020; 10:35:34 >



  • Bugün ZF Türk Sultanbeyli'de şanzıman yağını ve karterini değiştirdim. 3213 TL tuttu. Fiyatı güncel euro kuruna göre değişiyor. İşçilik 840 TL onun fiyatı sabit. Geri kalan şanzıman yağı ve şanzıman karteri fiyatı.

    Arabama f20 116i 135.900 km'de Aralık 2012 trafiğe çıkışlı (8 yıl dolmak üzere.) ve bir şikayetim olmamasına rağmen vites geçişlerinden, ilk defa şanzıman yağı değiştirttim.

    En başta laptop ile bluetooth üzerinden ZF programı ile arabaya bağlanıp, şanzıman istatistiklerine bakıyorlar. Şanzıman hangi sıcaklıklarda ne kadar kalmış grafiksel olarak görünüyor. Benim hep 80-90 derece gibiydi yağ sıcaklığı. 100-110 dereceler çok az vardı grafikte. Hata vermişse şanzıman onları görüyorlar. Ben de bir tane hata vermiş bir ara ama km bilgisi yok maalesef.

    İlk önce lifte alıp kontrol ediyorlar kaçak falan var mı diye.


    Ardından yağ numunesi alıp içinde su var mı yok mu diye kontrol ediyorlar. Santrifüj aleti var bir tane onda numuneyi 2 dk döndürüp yağ ve suyun ayrışmasını gözlemliyorlar. Benim yağda su çıkmadı.


    Sonra karter söküldü parlak kısımlar metal tozları, parçaları.


    Şanzıman çıktı meydana;


    Eski karter ile yeni karter farkı;


    Karteri sökmeden bu aletle ilk önce bir 3-4 litre arası çektiler şanzıman yağını. Karteri sökünce yağ boşalmasın diye.


    Bir tarafta eski yağ doluyor makineye, diğer tarafta yeni yağ boşalıyor makineden.


    Daha sonra 10 litre yeni yağ bastılar şanzıman içine. O sırada arabayı çalıştırıp, vites geçişi de sağladılar. Zamanla gelen yağın rengi açılmaya başladı.


    En son 13 litre yağ şanzımanın içinden geçip boşalmış oldu. Yani şanzımanın yağ kapasitesinden fazla yağ, şanzımanın içinden geçip makineye doldu.


    En son olarak da hortumlar çıkarıldı araba liftten indirilip şanzıman adaptasyonu resetlendi.
    Ardından ufak bir test sürüşüne çıktım ve geldiğimde yağın seviyesini kontrol edip 200ml daha yağ eklendi ve alt koruma takıldı arabanın.




    Hepsi topu topu 2 saat sürdü. Arabada genel olarak bir pürüzsüzlük hissettim ama pek km yapmadım, km yaptıktan sonra daha detaylı şanzıman yağından sonra vites geçişleri ile ilgili yorum yaparım. Ben arkadaşları beğendim gayet ilgili ve bilgililer. Sorularınıza cevap veriyorlar ve işlemleri yaparken izleyebiliyorsunuz.
    Yetkili servis olduğu için yaptırdım, inşallah faydası olur.
    Çok yakın arkadaşım borusan otomotiv yetkili servisi'nde garanti uzmanı. Burada da bir çoğunuz yazdıklarına illa denk gelmiştir.

    Bu konu ile ilgili zaten yıllardır kendi özel merakı sayesinde bilgisi ve birikimi vardı. Bu işe girmesi ile beraber Borusan Otomotiv'de hatta bimmerpost üzerinden Almanya ve Amerika'da BMW AG adına çalışan (fabrikadaki işçiden tutun, mühendisine kadar), ZF Türkiye'de çalışan doğru kontakları sayesinde doğru insanlara temas edebiliyor ve doğru bilgiler verebiliyor.

    Şanzıman yağı ile alakalı konu şu şekilde.

    1) ZF şanzımanları ve ZF yağları birbirinden ayrılmaması gereken temel ikili.

    2) Evet ZF yağlar ömür boyu ifadesi ile adlandırılıyor ancak burada önemli bir detay var. Bu laf şu demek. Şanzıman illa bir gün bir noktada arıza verecek ve gerekli parça, yağ değişimleri mecbur yapılacak. İşte o güne kadar bu yağ sizi yolda bırakmaz anlamında bir ifadedir. Fakat arkadaşlarda bahsetmiş, romörk çekme, sportif kullanım gibi şartlarda yağ kısa sürede eskiyebilir ve değişimi gereklidir.

    3) Yağın eskimesi nedir? Yağlama özelliğinin azalmasıdır ve yağ değiştirilmez ise şanzımana zarar verecek olması demektir. Bununda süresi, her ne kadar şanzıman yağı geç eskiyen bir yağ olsa da ve sürekli zorlayıcı kullanım ifade edilse de 80.000 - 120.000 km aralığı ya da 8 yılda birdir. Siz, "ben aracımı zorlamadan kullanıyorum" deseniz bile bu yağı değiştirmeniz sizin ve şanzımanınızın iyiliğine olacaktır.

    4) Yağın özellikle ZF marka seçilmesini söyleyen ZF mühendisleridir. Ürettikleri ürünü en iyi tanıyan ve yağlamanın nasıl olması gerektiğini bilen kişiler bunlardır. Modern şanzımanlarda yağ, çeşitli şanzıman fonksiyonlarına ve materyallerine mümkün olduğunca uyumlu olması gereken bir "parçadır". ZF şanzıman yağları, her bir şanzımana uyumlu olarak geliştirilmekte ve bu şanzımanların spesifik gereksinimlerine uyarlanmaktadır. Yani şanzımanınızın tam kodu ne ise ona göre ZF şanzıman yağı seçmelisiniz. Atıyorum, ZF 6HP'nin kullandığı yağı ZF 8HP'ye kullanamayacağınız gibi ZF 8HP45 kodlu şanzımana kullanacağınız yağı, ZF 8HP75 HIS kodlu şanzımana kullanamazsınız. Ticari olarak piyasadaki ürünlerin genelde birden fazla ünitenin spesifikasyonlarını karşılaması gerekmektedir. Verilen tavizler, şanzımanınızın tam potansiyeline ulaşmasını engeller. Orijinal Ekipman Üreticisi (OEM) oldukları için ZF yağları, araç üreticilerinin gereksinimlerini karşılamaktadır.

    ZF şanzıman yağlarının içerisinde yüksek kaliteli baz yağ ve özel katkı maddelerinden oluşan uygun bir kombinasyon bulunmakta. Bu, mükemmel yağlama ve en ekstrem koşullarda bile mükemmel sürtünme özellikleri sağlar ve çoğu zaman yakıt tüketimini de önemli ölçüde azaltarak ZF ünitelerinin kullanım ömrünü maksimuma çıkarır.

    ZF şanzıman yağları, yüksek termal stresin söz konusu olduğu uygulamalar için de özellikle tavsiye edilmektedir.

    5) Şanzıman yağı önemli bir konudur. Sanayideki ustanın lafı ile hareket etmeyin. Yetkili servisleri tercih edin. 1 liralık işe 5 lira vermek zorunda kalmayın.
    Sanzıman yağı ömürlük değil, yanlış anlaşılma var.

    'Lifetime' diye geçer. Bu da ömrü boyunca yağdan önce sanzımanda müdahale edilmesi gereken başka şeyler olacaktır demek, zaten müdahale demek yağ da değişecek demek.

    Sanzımanın üreticisi ZF ise bu 'lifetime' denilen yağların 80-100 bin km ve 8 yılda bir değişmesini öneriyor. Sürekli sport modda kullanan, launch control yapan veya kick-down yapanların ise daha önce değiştirebileceğini ifade ediyor.

    ZF'nin yağlar ile ilgili açıklaması:

    https://www.zf.com/corporate/en_de/aftermarket/spare_parts/transmissions_spare_parts/transmissions.html

    All ZF transmissions are filled as standard with semi-synthetic or fully synthetic premium grade oil ZF-LIFEGUARDFLUID. Optimized lubrication properties reduce fuel consumption and, in turn, CO2 emissions. Under normal conditions, the oil lasts a vehicle's entire life cycle, but it can age prematurely in case of excessive loads – such as from frequent use of trailers or quick, sporty driving. An oil change should therefore be recommended after 80,000 to 120,000 kilometers or eight years.

    ZF Services also makes the OEM quality of ZF transmission oils available to the free spare-parts market.

    Benim problemim araç soğukken daha çok kendini gösteriyor, yani yağ henüz incelmemişken, çalışma sıcaklığına ulaştığında sanzıman vuruntular azalıyor. Ben yağ olma ihtimalini yüksek görüyorum.

    Yağı komple değiştirmek de kolay değil, bildiğim kadarıyla sanzıman 6 litre yağ alırken tork konvertörü içerisinde 2 litre yağ kalıyor, bunu da değiştirmek için 'flush' yapmak gerekiyor, TR'de yapan var mı bilmiyorum.

    Bu konuda değişim yaptırıp bize yorum yapacak olan olursa çok sevinirim.


    Yıllardır söylenen şeydir. Şanzıman yağının değişimi gereklidir.

    Yukarıdaki video ZF'in Almanya'da katıldığı fuarlardan birinde yaptığı Workshop çalışması.

    BMW "Lifetime" dedi diye o yağ eskimemezlik yapmıyor. Elbette motordaki gibi yanma olmadığından dolayı motordaki kadar kısa sürede ya da km'de değişmesine gerek yok ama şanzımanı üreten ZF, BMW değil. Uyaran ve önerisini yapan da ZF.

    O panın (karterin) vidalarını sökerken ve takarken dahi düzgün sırayla bunun yapılması gerekiyor. Yeni pan taktıktan ve şanzımanın içine 1 litre yağ doldurduktan sonra motorun çalıştırılıp şanzımanın N moduna alınması ve kalan 6 lt yağın o sırada eklenmesi gerekiyor. Ali'nin dediği gibi bu işlemden sonra adaptasyon yapılması gerekiyor ki sadece şanzıman adaptasyonu yetmez, motor & şanzıman adaptasyonunun birlikte yapılması en iyi sonucu veriyor.

    Yine ZF8HP için uyulması gereken adaptasyon sonrası uyum prosedürlerini işletmek gerekiyor.

    Bunlardan hiçbirini yapmaz sanayideki usta, takır tukur sök, 30 ila 50 derece arasında mı değil mi diye kontrol etmeden şanzıman yağını boşalt, yeni panı vida sıralaması gözetmeksizin tak, üstüne ne idüğü belirsiz şanzıman yağlarını boğazına kadar ekle, bunu eklerken bile prosedür gereği aracı çalıştırıp vitesi N pozisyonuna getirme, sonra şanzıman neden doldurmuyor, neden boşa atıyor diye hayıflanınca ya alışır diye gönderir ya da bir daha yapalım derler. İşi bilmeyen ya da bilen ancak prosedür sıralamasından haberi olmayan ustanın eline ver şanzımanı sonra şanzımanım atladı, zıpladı, tekmeledi, boşa attı şikayetleri tabiiki bitmez.

    Ha yine Ali'nin örneğindeki gibi burçlarda boşluk varmış ondan sorun çıkartır mı acaba bana X ay sonra derseniz, yağı değiştirmediğiniz sürece ortada yokmuş gibi görünen sorun sizi bi 100.000 km daha götürmez. Totalde burcuyla, yağıyla, panıyla maksimum 5.000 - 6.000 ₺ olacak onarım size bugünün fiyatlarıyla 50.000 - 60.000 ₺ olarak sandık şanzıman olarak geri dönebilir, çok üzülürsünüz.

    Adam gibi yetkili servislerde değiştirin şanzıman yağınızı. Düzgün bir şekilde tüm prosedürler sırasıyla işletilsin. Aklınızda da soru işareti kalmasın. Yetkili serviste de "şanzıman yağı ömürlük yağdır, değişimine gerek yoktur" diyen servis danışmanlarından uzak durun.

    Bugün BMW F90 M5 veya M5 Competition'un bile rodaj bakımı 2.500 km. Bu rodaj bakımında motor yağı, şanzıman yağı ve diferansiyel yağı değişiyor. Milletin daha bunlardan haberi yok, cengaverin teki de çıkmış "O zaman diferansiyel yağı da değiştirilsin" triplerinde! Evet diferansiyel yağını da değiştirebilirsin. Ancak diferansiyel yağı en son iş, uğultu yaparsa, terleme yaparsa, diferansiyel dişlileri kontrol etmek gerektiren durumlarda onunki de değişir.

    2 cümlelik bilgi ile 20 cümlelik fikir savunmakta bizim milletin adeti..
    Gel kardeşim beklerim valla. lift anahtar harici yağı basabilmen için minik bir sıvı pompası gerekiyor oda ucuz basit birşey. Şanzıman yağı değişeli tam bir yıl oldu orjinal zf yağ ve filtre kullanıldı.
    Eğer kendin yapacaksan aracı 4 noktadan takozlarla kaldırarak bir kişi yapabilir. Eğer serviste lifte kaldırılarak yapılacaksa iki kişilik iştir. Bu işte bilinçli davranmak ve hızlı davranmak çok önemli, çünkü ilk ve ikinci dolum arasında marş bastığın anda saniyeler içinde yağ çekilmeye başlıyor. sonraki test sürüşü öncesi ve sonrası yağ seviye testi ve dolumlarda da yağ çok çabuk ısınıp doğru ısı aralığını geçiyor. Bu iş için soğuk hava en ideal aslında.

    Kısa süre önce de F30un ilk kez diferansiyel yağını değiştirdim onu da Febi marka olarak BMW G1 Hypoid Axle oil onayı ve F30 için tavsiye edilen parça numarasının olduğu yağ ile. (Febi 48785).

    Lifetime yağ değişmez gibi algılayanlar var fakat raf ömrü ve son kullanım tarihi olan bir yağı değiştirmeme şansınız yok. Ayrıca bu yağlar parçaları temizlerken toz ve parçacıkları içinde tutarlar temizledikçe temizleme özelliklerini de yitirirler.
    ozeba o kullanıcısına yanıt
    O ozeba demiş ki;
    Mesajı Yerinde Gör
    quote:

    Orijinalden alıntı: ozeba

    B

    BMW - ZF Sanzıman Yağ Değişimi



    Burada en gec 100.000 veya 8 sene diyor. Zf nin kendi sitesi.

    O zaman diferansiyel yağını,direksiyon hidroliğini de değiştirin.Çok yüksek sıcaklıklarda ve römork kullanımında diyor.Uzun yola gitmeden şanzuman yağı ısınmaz.Günde 50-100 km ile şanzuman yağı eskimez.Donanım haberde daha önce çok tartışıldı ,şanzuman yağı değiştiren kısa sürede arıza yaşıyor.Kesinlikle tavsiye etmiyorum.Ben asla değiştirmem.
  • Takip
  • Evet F30 larda şanzıman yağı ömürlük.
  • Sanzıman yağı ömürlük değil, yanlış anlaşılma var.

    'Lifetime' diye geçer. Bu da ömrü boyunca yağdan önce sanzımanda müdahale edilmesi gereken başka şeyler olacaktır demek, zaten müdahale demek yağ da değişecek demek.

    Sanzımanın üreticisi ZF ise bu 'lifetime' denilen yağların 80-100 bin km ve 8 yılda bir değişmesini öneriyor. Sürekli sport modda kullanan, launch control yapan veya kick-down yapanların ise daha önce değiştirebileceğini ifade ediyor.

    ZF'nin yağlar ile ilgili açıklaması:

    https://www.zf.com/corporate/en_de/aftermarket/spare_parts/transmissions_spare_parts/transmissions.html

    All ZF transmissions are filled as standard with semi-synthetic or fully synthetic premium grade oil ZF-LIFEGUARDFLUID. Optimized lubrication properties reduce fuel consumption and, in turn, CO2 emissions. Under normal conditions, the oil lasts a vehicle's entire life cycle, but it can age prematurely in case of excessive loads – such as from frequent use of trailers or quick, sporty driving. An oil change should therefore be recommended after 80,000 to 120,000 kilometers or eight years.

    ZF Services also makes the OEM quality of ZF transmission oils available to the free spare-parts market.

    Benim problemim araç soğukken daha çok kendini gösteriyor, yani yağ henüz incelmemişken, çalışma sıcaklığına ulaştığında sanzıman vuruntular azalıyor. Ben yağ olma ihtimalini yüksek görüyorum.

    Yağı komple değiştirmek de kolay değil, bildiğim kadarıyla sanzıman 6 litre yağ alırken tork konvertörü içerisinde 2 litre yağ kalıyor, bunu da değiştirmek için 'flush' yapmak gerekiyor, TR'de yapan var mı bilmiyorum.

    Bu konuda değişim yaptırıp bize yorum yapacak olan olursa çok sevinirim.




  • Bmw e90 316i aracimin sanziman yagini degistirmeyi dusunuyorum. Arac 2011 model 99700km de suan. Zf nin sitesinde 8 yil veya 100000km de degistirin yaziyor.



    Bazi yorumlarda vites gecislerinde sorun yoksa degistirmeyin basiniza is alirsiniz yazilmis. Ne yapacagimi bilemedim. Ayrica bu isi yapacak ustayi bulmak da onemli. Ne yapacagima karar veremedim yani tam olarak. Bilenlerden yorum bekliyorum.
  • Arkadaşlar durup duruo bu konu hortluyor. Şanzuman yağı bmw ler de değişmiyor.zf8 in sitesinde ''çok ağır şartlarda gerekirse'' diyor.İşsizlikten ne yapsam diye düşünenler varsa arabalarını kendileri yıkayıp temizlesinler.Ama onlarda temizliyorum diye boyayı çizmesinler.
  • JN008 J kullanıcısına yanıt
    B

    BMW - ZF Sanzıman Yağ Değişimi



    Burada en gec 100.000 veya 8 sene diyor. Zf nin kendi sitesi.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ozeba

    B

    BMW - ZF Sanzıman Yağ Değişimi



    Burada en gec 100.000 veya 8 sene diyor. Zf nin kendi sitesi.

    O zaman diferansiyel yağını,direksiyon hidroliğini de değiştirin.Çok yüksek sıcaklıklarda ve römork kullanımında diyor.Uzun yola gitmeden şanzuman yağı ısınmaz.Günde 50-100 km ile şanzuman yağı eskimez.Donanım haberde daha önce çok tartışıldı ,şanzuman yağı değiştiren kısa sürede arıza yaşıyor.Kesinlikle tavsiye etmiyorum.Ben asla değiştirmem.




  • JN008 J kullanıcısına yanıt
    Dediginiz gibi sanziman yagini degistirince sorun yasayan kullanicilar gordum ben de. Ama mantigima yatmiyor bu durum gercekten.

    #Eger 100000km de sanziman yagi degismesi gereksizse, yag henuz ozelligini kaybetmediyse eskimemis yagi degistirip yerine yeni yag koymak hicbir seyi etkilememesi lazim. Yeni yag gidip yerine yeni yag geliyor demektir. Sonucta zf bunu degistirilebilsin diye yag degisim kiti bile hazirlamis.

    #eger 100000km de degismesi gerekiyorsa ki zf de bunu belirtmis degistirince niye millet sorun yasiyor o zaman?



    Bu arada almanyada yasayan bmw kullanan akrabalarim 60000km de bir kesinlikle degistirmemi oneriyorlar.



    Yani suan iki arada bir derede kaldim. Zf ve cevrem degistir diyor. Forumda gordugum deneyimler degistirme diyor.



    Once su zf nin yag degisim kitini bir bulayim. Sonra saglam bir sanziman ustasi bulup fikir alayim son kez. Sonra islem yaptirip yaptirmayacagima karar veririm.
  • konuyu hortlatmış gibi olacağım ama bu iş benimde aklıma takıldı, geçenlerde 50000km.deki 2013 f30 320ied 'yi kapsamlı bakım için servise bıraktığımda bu şanzuman yağ değişimini sordum, danışmanım bu yağın değişmeyeceğini söyledi.
  • deeper_inside D kullanıcısına yanıt
    Çelişki şuradan doğuyor:

    BMW 'Lifetime' olarak belirtiyor, ZF ise belirli bir km ve yılda değişmesi gerektiğini söylüyor.

    Sanzimanınız kusursuz çalışıyorsa kesinlikle dokunmayın ve yağı değiştirmeyin, başınıza iş açmayın.

    Fakat:
    150 bin km'lere geldiniz, yaş da 5-6 yılı geçti diyelim, kaçırma veya vurma sıkıntıları başladı diyelim... o zaman işin ehli bir yere götürün ve test sürüşü sonrası yağ değişimine uygun olup olmadığına karar versinler. Yetkili servise götürmek istemiyorsanız ZF'nin istanbul anadolu yakasında servisi var, binek otoya hizmet veriyorlar ise onlar bile bu işlemi yapabilir.

    ve:

    Oldu da sanziman yağını değiştirdiniz, mutlaka adaptasyonu da sıfırlayın. Adaptasyonu da sıfırladığınız zaman mutlaka ZF'nin adaptasyon sonrası talimatlarını uygulayın. Adaptasyon sonrası talimatı uygulamamış ve küçük vuruntular vardı, sona adaptasonu sildim ve talimatı uyguladım problemler azaldı.




  • Ali® kullanıcısına yanıt
    Yagi degistirmeyi dusunuyordum. Ama dediginiz gibi yapip hic dokunmiycam. Suan sanziman sikintisiz calisiyor. Aracim 100000km oldu tam olarak.

    Adaptasyonu sifirlayin demissiniz. Nasil yapiliyor bu islem anlatabilir misiniz?
  • ozeba O kullanıcısına yanıt
    BMW'nin servis programı Ista+ üzerinden sanziman adaptasyon değerleri sıfırlanıyor, sanziman beyni yeni geçiş değerleri belirliyor. Sanzimanı açmadığınız veya yağı değiştirmediğiniz sürece sıfırlanması önerilmiyor.
  • Mmerhaba kardeşim dediğin gibi şanzımanımda sıkıntı yoktu yağı değiştim 11 lt olarak komple değiştirdim.sonuç yandık😅😅 araç kendisini boşa arıyo vites aralıkları uzadı sarı anahtar arıza moduna geçmeye başladı power up katkı koydum aracı toparladık şanZıman ustaları burçlarda boşluk var tamir görmesi lazım dedi fakat ustamız bizim tanıdık olduğu için amerikada satılan lucas trasmission fix ilacını sipariş ver dedi senin sorunun biter dedi şuan bekliyorum ürünü, ama power up çok ama çok işe yaradı aşıntıyı kesinlikle önleyen tek sağlam bir ürün diyebilirim, şanzıman adaptasyonunu nerede yaptırabilirim bu arada sen şanzımanı kaç tl ye revizyon yaptırdın kardeşim



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi muammer bakır -- 28 Ocak 2018; 20:6:26 >
  • Sinekten yağ çıkaran BMW servisleri bile şanzıman yağı değişmez diyorken, şanzımanda gerçekten ciddi bir sorun yoksa ve sökülmesi gerekmiyorsa, şu km oldu şu kadar yıl oldu gibi gerekçelerle fantaziye girmeyin. Söküldükten sonra orjinli gibi olmama ihtimali çok yüksek. İçindeki yağdan dolayı problem yaşamazsınız. Şanzıman bakım takıntısı yüzünden ZF şanzımana bakım yaptırıpta kafasını taşlara vuran bir tanıdığımda var. Sonra huzur bulamadı aracını sattı.

    Almanaların meşhur bir sözü vardır. Çalışıyorsa dokunma
  • Düzeltiyorum o bir ingiliz atasözüdür ve şöyledir. Bozuk değilse kurcalama
  • muammer bakır M kullanıcısına yanıt
    Geçmiş olsun.

    Ustanızın dediği gibi burç içinde boşluk oluşmuş. Eski yağınız ile uyumlu çalışırken yeni yağ başınıza iş açmış.

    Lucas Transmission Fix bende kullandım. Yağı kalınlaştırıyor boşlukları dolduruyor. Bende tavsiye ederim. Son çareniz bu olacaktır zaten... Çözmez ise mecbur sanzimanı açmanız gerekecek. Bu da yaklaşık 4 bin tl ile 8 bin tl arasında bir maliyete yol açacak.

    Ben bostancı avni usta'da yaptırmıştım ama pek memnun kalmadım.

    Size bu konuda en büyük tavsiyem kesinlikle tork konvertörünü tamir ettirmeyin. Türkiye'de açıp da adam akıllı toplayabilen yok. Konvertörde sorun varsa yenisini alıp yada fabrikada revizyon görmüş konvertör alın. Tamiri 1000-1500 tl - Sıfırı 5000 tl civarıdır.

    Mekatronik kaynaklı bir vuruntu yoksa aracınızda kesinlikle mekatronik ünitesini açtırmayın, yeni selonoid'ler eskisi gibi kusursuz çalışmıyor. Hiç bir usta mekatroniği fabrikasyon kadar kusursuz toparlayamıyor. Bir iki plastik parça var onları değiştirmenizde ise sakınca yok.

    Bunların dışında sanzimanı açıp dişli değişimini ve kavrama değişimini yapmanız faydalı olacaktır.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ali® -- 24 Şubat 2018; 12:34:35 >




  • Arkadaşlar aracım 2005 BMW x5 e53. 6 ileri ZF şanzıman. Şanzuman kapağından sızıntı vardı, onarım için yağı boşaltıp (konvektör boşalmıyormuş), kapağın sızdıran noktasını onarıp eski yağı (castrol bmw lifetime yağ) geri dolduracağız eksik kalan 4 lt kadar yağı ise castrol transmax z ile telafi edeceğiz dedi BMW ustası.



    Sorduğumda hiç bir sakıncası olmaz, hatta şanzıman eski yağı yıllar içerisine kıvamını alındığından yağda sıkıntı yoksa geri doldurulması doğru olacağını belirtti, ayrıca eksilmiş 3-4 lt şansuman yağını nisbeten daha kıvamlı olan castrol transmax z ile telafi edilmesi boşlukları dolduracağından daha akıcı, vuruntusuz bir şanzıman olacağını belirtti ve böylece adaptasyon da gerekmeyecek dedi.



    Şimdiye kadar şanzıman 190.000 km de genel konvektör arızası nedeniyle konvektör sıfırı ile değişmiş ve şanzuman genel revizyon olmuştu, yetkili BMW tarafından castrolün zf şanzumana özel ürettiği lifetime yağ ile doldurulmuştu.



    Şimdi aracım 220.000 km de, şanzuman kapağı damla damla sızıntı yaptığından ve şu an bulunduğum yerde yetkili BMW olmayıp, en yakın yetkili servis maalesef 300km mesafede olduğundan, mevcut olan özel BMW servisi deneyimli olduklarını belirtiyorlar.



    Husus hakkında yetkin ve tecrübeli arkadaşların bilgilerini ve tavsiyelerine memnun olurum.




  • neozine kullanıcısına yanıt
    Türkiye'de çok iyi motor ustaları var fakat 1 tane bile iyi sanziman ustası yok.

    Ben en iyisi diye belirtilen Avni Usta'ya gitmiştim fakat o bile beni memnun edemedi. Hatta pişman bile oldum.

    O yüzden sanzimann konusunda yetkili servisten pek şaşmayın.

    Sizin meseleniz ile ilgli kısaca:

    Usta sanzimani iyice çorba yapmış. Eski yağı kullanması doğru olabilir ama üstüne başka karakterde yağ eklemesi klasik sanayi ustası salaklığı.

    Mutlaka yetkli servise götürün ve sanziman tıpasını değiştirsinler, en iyi ihtimalle bu parça eskimiştir.

    Özel servis tarafndan başka marka yağ konulduğunu da belirtin.
  • Ali® kullanıcısına yanıt
    Bilgilendirme için teşekkür ederim. Kosifler oto dan aldığım bilgiler doğrultusunda eksilmiş yağa 4lt castrol ün 6hp zf şansıman için elinde olan en yakın kullanılabilecek yağı olan transmax z ekledi. Kosifler servis yetkilisi 12lt de 3-4lt ye kadar kaliteli yağ kullanılması durumunda viskozitesi bırakılmayacağını belitti ancak torklu ve fazlaca şanzımanı aşırı ve uzun süre ısıtacak kullanımlar olursa 40bin km de yağı değiştirin dedi. Şahsen Kosiflerin ustası da çok bir şey anladığından değil uzak olunup kosiflere gelinemeyeceğini anlayınca artık böyle söyledi diye tahmin ediyorum. Ha şansıman gerçekten zorlu koşullarda kullanılmadıktan sonra şanzıman arıza çıkacağı banada mantıksız geliyor lakin malum bu şanzımanlar fazlaca hassas ayarlı olduğundan yeni yağ konulması ardından adaptasyon istiyor, adaptasyon yapılmaz ise vites geçişlerinde boşluk, sesler yada itme gibi sıkıntılar hissediliyor. Şimdilik bu tür problemler Allah'a şükür yok ancak en ufak canımı sıkan sıkıntı hissedersem arıza yapmadan 600km yapar BMW yetkili servisine giderim diye düşünüyorum




  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.