Şimdi Ara

BMW - ZF Sanzıman Yağ Değişimi (3. sayfa)

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
122
Cevap
11
Favori
101.103
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • cucu87 kullanıcısına yanıt
    Hocam konu baştan aşağı ZF ve BMW'nin çelişkili açıklamalarını tartışan bir konu.

    O arkadaş arabadan anlamayan forumu karıştırmak için Honda forumundan gelmiş ve gördüğün gibi de ban yemiş bir kişi.

    Zaten öneri her zaman yağı değiştirmeyin oldu.

    Siz o arkadaşın diğer yazılarını ciddiye almayın. Ben de zaten onu blokladım.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ali® -- 30 Ekim 2018; 10:32:48 >
  • harbidenmi H kullanıcısına yanıt
    Sanzimanda bir problem yoksa yağı değiştirmeyin.

    Şuan olmayabilir ama ileride olabilir lafınının ucu çok açık.

    Bizim ustaların yapmadığı ama yabancıların yaptığı bir test var. O da yağı alırsın, yağ analiz spektometre cihazına koyarsın, ona göre konuşursun. İçerisindeki metal yoğunluğu bile sanzimanın içerisinde hangi parçada problem olabileceğini gösterir size.

    Her zaman diyorum usta çok iyi değilse dokundurmayın. Keşke ZF binek otolara hizmet verse de gönül rahatlığıyla yağı onlara değiştirtsek. Sanayide bu işler doğru değil.
  • Bursaugur B kullanıcısına yanıt
    Benim araç da x5 e53 2005 model 3.0d ve 300bin km oldu, 200bin km de şanzumanı revizyon yaptırdım çünkü tork konvektörü değişmesi gerekiyordu ve usta burçlar ve dişliler gözden geçirilmesi iyi olur dedi, beraber yaptırdım.



    Şu an 100bin km daha yaptım önemli bir vurutu hissetmiyorum. Hatta arada şanzuman 4-5lt yağ kaçırmıştı üzerine dexron z eklediler zira orginal bmw ellerinde yoktu gelmeside bir kaç gün süreceğinden ekleyelim sıkıntı olmaz dediler, ustama güvendim, şimdiye kadar sıkıntı yaşamadım.



    Yılda 5-6 defa uzun yol yapıyorum ve istanbul trafiğinde dur kalklar malum, bu safhalardan sonra sıkıntı olmadıysa kanımca kesinlikle vuruntu olmadan şanzuman ellenmemsi gerekir.



    Bu 6hp zf şanzımanlar sıkıntıyı hissettiriyor ve fevkalde mukavetli yapısı var, ciddi hissettirmeden bende 60bin 100bin şeklinde motor yağı misali değiştirilmemeli.



    Bu arada sizin motor revizyona girdi mi?.



    Girdiyse yada her hangi işlem yapıldıysa hangi tür problem oluştu, 400k km maaşallah diyorum. Bende çok ufak çekiş düşüşü ve daha sesli (gır gırlı) çalışması var motorun ama ciddi bir sıkıntısı yok henüz şükür.




  • Ali® kullanıcısına yanıt
    Ali bey, bendeki problemi tarif ettim, siz nerede kontrol ettirip tamir yaptınız. Usta ve atölye ismi verebilir misiniz?
  • Arkadaşlar merhaba F20 forumunda anlattım ama burda da aklımdaki soruyu gidermek ve yaşadığım deneyimi sizinle paylaşmak istedim. BMW 2012 1.16i aracım var 76bindeyken aracım sallamaya başladı ama vites geçişlerinde değil gaza bastığım sırada yapıyordu. Sonra usta buji dedi olmadı bobin dedi olmadı en son tork konvektörü olduğunda karar verdi. Tork kontektörü revizyona gitti geldi 3binTL verdim düzelmedi sonra başka çıkma tork konvektörüyle değiştirdiler düzeldi.3lt de şanzıman yağı değişti o da büyük ihtimalle sadece konvektörün içindeki yağ idi. 2-3 bin km sonra araçta soğutma sıvısı eksildi diye uyarı verdi bende genleşme tankını kapağını açtım su eklemek için çamur gibi olmuştu tekrar servise götürdüm yağ soğutucu patlamış dediler şanzımanı elime aldım yani:) tamamen revizyon yapıldı tork konvektörü filanda tekrar revizyon yapıldı 11bin. şu an kullanıyorum arabayı ama acaip soğudum. İlk baştaki sallama böyle taşlı yola girmiş gibi yada minibüste gaz fren gaz fren yapan bir araç gibi yapması tork konvektörü harici birşey olabilir miydi? ayrıca tork konvektörünün değişmesi basınç farkı veya başka birşey yapıp yağ soğutucuyu patlatmış olabilir mi? bir de şimdi şanzıman tamamen revizyon olduktan sonra usta tamamen yağın ve filtrenin değişmesi gerektiğini söyledi 2bin km sonra yoksa tamir garanti dışında kalır dedi. Buda yaklaşık 2bin TL tutuyor bunun hakkında fikriniz nedir? Teşekkürler




  • Çok yakın arkadaşım borusan otomotiv yetkili servisi'nde garanti uzmanı. Burada da bir çoğunuz yazdıklarına illa denk gelmiştir.

    Bu konu ile ilgili zaten yıllardır kendi özel merakı sayesinde bilgisi ve birikimi vardı. Bu işe girmesi ile beraber Borusan Otomotiv'de hatta bimmerpost üzerinden Almanya ve Amerika'da BMW AG adına çalışan (fabrikadaki işçiden tutun, mühendisine kadar), ZF Türkiye'de çalışan doğru kontakları sayesinde doğru insanlara temas edebiliyor ve doğru bilgiler verebiliyor.

    Şanzıman yağı ile alakalı konu şu şekilde.

    1) ZF şanzımanları ve ZF yağları birbirinden ayrılmaması gereken temel ikili.

    2) Evet ZF yağlar ömür boyu ifadesi ile adlandırılıyor ancak burada önemli bir detay var. Bu laf şu demek. Şanzıman illa bir gün bir noktada arıza verecek ve gerekli parça, yağ değişimleri mecbur yapılacak. İşte o güne kadar bu yağ sizi yolda bırakmaz anlamında bir ifadedir. Fakat arkadaşlarda bahsetmiş, romörk çekme, sportif kullanım gibi şartlarda yağ kısa sürede eskiyebilir ve değişimi gereklidir.

    3) Yağın eskimesi nedir? Yağlama özelliğinin azalmasıdır ve yağ değiştirilmez ise şanzımana zarar verecek olması demektir. Bununda süresi, her ne kadar şanzıman yağı geç eskiyen bir yağ olsa da ve sürekli zorlayıcı kullanım ifade edilse de 80.000 - 120.000 km aralığı ya da 8 yılda birdir. Siz, "ben aracımı zorlamadan kullanıyorum" deseniz bile bu yağı değiştirmeniz sizin ve şanzımanınızın iyiliğine olacaktır.

    4) Yağın özellikle ZF marka seçilmesini söyleyen ZF mühendisleridir. Ürettikleri ürünü en iyi tanıyan ve yağlamanın nasıl olması gerektiğini bilen kişiler bunlardır. Modern şanzımanlarda yağ, çeşitli şanzıman fonksiyonlarına ve materyallerine mümkün olduğunca uyumlu olması gereken bir "parçadır". ZF şanzıman yağları, her bir şanzımana uyumlu olarak geliştirilmekte ve bu şanzımanların spesifik gereksinimlerine uyarlanmaktadır. Yani şanzımanınızın tam kodu ne ise ona göre ZF şanzıman yağı seçmelisiniz. Atıyorum, ZF 6HP'nin kullandığı yağı ZF 8HP'ye kullanamayacağınız gibi ZF 8HP45 kodlu şanzımana kullanacağınız yağı, ZF 8HP75 HIS kodlu şanzımana kullanamazsınız. Ticari olarak piyasadaki ürünlerin genelde birden fazla ünitenin spesifikasyonlarını karşılaması gerekmektedir. Verilen tavizler, şanzımanınızın tam potansiyeline ulaşmasını engeller. Orijinal Ekipman Üreticisi (OEM) oldukları için ZF yağları, araç üreticilerinin gereksinimlerini karşılamaktadır.

    ZF şanzıman yağlarının içerisinde yüksek kaliteli baz yağ ve özel katkı maddelerinden oluşan uygun bir kombinasyon bulunmakta. Bu, mükemmel yağlama ve en ekstrem koşullarda bile mükemmel sürtünme özellikleri sağlar ve çoğu zaman yakıt tüketimini de önemli ölçüde azaltarak ZF ünitelerinin kullanım ömrünü maksimuma çıkarır.

    ZF şanzıman yağları, yüksek termal stresin söz konusu olduğu uygulamalar için de özellikle tavsiye edilmektedir.

    5) Şanzıman yağı önemli bir konudur. Sanayideki ustanın lafı ile hareket etmeyin. Yetkili servisleri tercih edin. 1 liralık işe 5 lira vermek zorunda kalmayın.




  • F30 320 min şanzıman yağını değiştirdim araba sıfır gibi oldu. Değiştirilmesini tavsiye etmeyen servisler işi bilmedikleri için tavsiye etmiyorlar. İçindeki mevcut yağ iyi durumda ise hiç bir sorun olmayacaktır. Çalkalattırmaya gerek yok çünkü bir miktar içinde kalan eski yağa da ihtiyacı var balatların.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: mio533

    Arkadaşlar merhaba F20 forumunda anlattım ama burda da aklımdaki soruyu gidermek ve yaşadığım deneyimi sizinle paylaşmak istedim. BMW 2012 1.16i aracım var 76bindeyken aracım sallamaya başladı ama vites geçişlerinde değil gaza bastığım sırada yapıyordu. Sonra usta buji dedi olmadı bobin dedi olmadı en son tork konvektörü olduğunda karar verdi. Tork kontektörü revizyona gitti geldi 3binTL verdim düzelmedi sonra başka çıkma tork konvektörüyle değiştirdiler düzeldi.3lt de şanzıman yağı değişti o da büyük ihtimalle sadece konvektörün içindeki yağ idi. 2-3 bin km sonra araçta soğutma sıvısı eksildi diye uyarı verdi bende genleşme tankını kapağını açtım su eklemek için çamur gibi olmuştu tekrar servise götürdüm yağ soğutucu patlamış dediler şanzımanı elime aldım yani:) tamamen revizyon yapıldı tork konvektörü filanda tekrar revizyon yapıldı 11bin. şu an kullanıyorum arabayı ama acaip soğudum. İlk baştaki sallama böyle taşlı yola girmiş gibi yada minibüste gaz fren gaz fren yapan bir araç gibi yapması tork konvektörü harici birşey olabilir miydi? ayrıca tork konvektörünün değişmesi basınç farkı veya başka birşey yapıp yağ soğutucuyu patlatmış olabilir mi? bir de şimdi şanzıman tamamen revizyon olduktan sonra usta tamamen yağın ve filtrenin değişmesi gerektiğini söyledi 2bin km sonra yoksa tamir garanti dışında kalır dedi. Buda yaklaşık 2bin TL tutuyor bunun hakkında fikriniz nedir? Teşekkürler
    Öncelikle geçmiş olsun.

    Aldığınız fiyat çok yüksekmiş, ZF yetkili bayiisinde bile yaklaşık onun yarısında da az tutacaktır..

    320i ed nin şanzıman yağı ve filtresini ZF websitesindeki talimatlara uyarak ISTA+ programı araca bağlı olarak yağ tam 50C sıcaklıktayken ustaya değiştirttim (40-50C arası tavsiye ediliyor zaten) adaptasyonu da sıfırladım sonda.

    Riskliymiş lifetime mış palavralarına kimse kanmasın.

    Prosedürleri tam olarak bilmedikleri yada sorumluluk almak istemedikleri için ustalar pek tavsiye etmiyordur.

    Bahsettiğin ısı eşanjörü malesef ortadan patlıyor fakat başlarda antifrizde kirlenme yada azalmalar gibi sinyaller mutlaka vermiştir.

    Şanzıman yağı kötü durumdaysa değil iyi durumdaysa değişir ve erken değişmesi daha iyidir her 50 bin km çok iyi bir aralıktır. Mantığı motor yağının tam tersidir. Ayrıca çalkalama yöntemi şanzımana zarar verecektir. Sadece boşaltıp doldurmak yeterlidir. Şanzımanın içerde kalan eski yağa da ihtiyacı vardır. Eski yağ ile yeni yağ aynı marka/model ve yakın kondisyonda olduktan sonra problem olmaz.

    Eğer tork konvertörü ve bahsettiğin ısı eşanjörü değişmiş ise böyle bir hasardan sonra tabikide şanzıman yağ ve filtresinin sonra değil o anda değişmesi en sağlıklı olurdu.

    Şanzıman yağı değişimi kesinlikle doğru yağ sıcaklığı aralığında ve ISTA+ programı araca bağlı olarak yapılmalıdır sonda adaptasyon resetlenmelidir. Ayrıca radyatör suyu basıncı da hem genleşme tankında ki hem şanzıman eşanjöründeki tapadan yapılmalıdır.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi nightbreaker -- 28 Nisan 2019; 9:13:59 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Guest-67B07BCCD

    Çok yakın arkadaşım borusan otomotiv yetkili servisi'nde garanti uzmanı. Burada da bir çoğunuz yazdıklarına illa denk gelmiştir.

    Bu konu ile ilgili zaten yıllardır kendi özel merakı sayesinde bilgisi ve birikimi vardı. Bu işe girmesi ile beraber Borusan Otomotiv'de hatta bimmerpost üzerinden Almanya ve Amerika'da BMW AG adına çalışan (fabrikadaki işçiden tutun, mühendisine kadar), ZF Türkiye'de çalışan doğru kontakları sayesinde doğru insanlara temas edebiliyor ve doğru bilgiler verebiliyor.

    Şanzıman yağı ile alakalı konu şu şekilde.

    1) ZF şanzımanları ve ZF yağları birbirinden ayrılmaması gereken temel ikili.

    2) Evet ZF yağlar ömür boyu ifadesi ile adlandırılıyor ancak burada önemli bir detay var. Bu laf şu demek. Şanzıman illa bir gün bir noktada arıza verecek ve gerekli parça, yağ değişimleri mecbur yapılacak. İşte o güne kadar bu yağ sizi yolda bırakmaz anlamında bir ifadedir. Fakat arkadaşlarda bahsetmiş, romörk çekme, sportif kullanım gibi şartlarda yağ kısa sürede eskiyebilir ve değişimi gereklidir.

    3) Yağın eskimesi nedir? Yağlama özelliğinin azalmasıdır ve yağ değiştirilmez ise şanzımana zarar verecek olması demektir. Bununda süresi, her ne kadar şanzıman yağı geç eskiyen bir yağ olsa da ve sürekli zorlayıcı kullanım ifade edilse de 80.000 - 120.000 km aralığı ya da 8 yılda birdir. Siz, "ben aracımı zorlamadan kullanıyorum" deseniz bile bu yağı değiştirmeniz sizin ve şanzımanınızın iyiliğine olacaktır.

    4) Yağın özellikle ZF marka seçilmesini söyleyen ZF mühendisleridir. Ürettikleri ürünü en iyi tanıyan ve yağlamanın nasıl olması gerektiğini bilen kişiler bunlardır. Modern şanzımanlarda yağ, çeşitli şanzıman fonksiyonlarına ve materyallerine mümkün olduğunca uyumlu olması gereken bir "parçadır". ZF şanzıman yağları, her bir şanzımana uyumlu olarak geliştirilmekte ve bu şanzımanların spesifik gereksinimlerine uyarlanmaktadır. Yani şanzımanınızın tam kodu ne ise ona göre ZF şanzıman yağı seçmelisiniz. Atıyorum, ZF 6HP'nin kullandığı yağı ZF 8HP'ye kullanamayacağınız gibi ZF 8HP45 kodlu şanzımana kullanacağınız yağı, ZF 8HP75 HIS kodlu şanzımana kullanamazsınız. Ticari olarak piyasadaki ürünlerin genelde birden fazla ünitenin spesifikasyonlarını karşılaması gerekmektedir. Verilen tavizler, şanzımanınızın tam potansiyeline ulaşmasını engeller. Orijinal Ekipman Üreticisi (OEM) oldukları için ZF yağları, araç üreticilerinin gereksinimlerini karşılamaktadır.

    ZF şanzıman yağlarının içerisinde yüksek kaliteli baz yağ ve özel katkı maddelerinden oluşan uygun bir kombinasyon bulunmakta. Bu, mükemmel yağlama ve en ekstrem koşullarda bile mükemmel sürtünme özellikleri sağlar ve çoğu zaman yakıt tüketimini de önemli ölçüde azaltarak ZF ünitelerinin kullanım ömrünü maksimuma çıkarır.

    ZF şanzıman yağları, yüksek termal stresin söz konusu olduğu uygulamalar için de özellikle tavsiye edilmektedir.

    5) Şanzıman yağı önemli bir konudur. Sanayideki ustanın lafı ile hareket etmeyin. Yetkili servisleri tercih edin. 1 liralık işe 5 lira vermek zorunda kalmayın.
    2. madde hariç diğerlerine katılıyorum 2. madde pazarlama oyunudur. Çünkü şanzıman yağı sık sık değişmiş bir araç nasıl olsa birgün arıza falan vermez balatalar bitene kadar hiç sorunsuz belki 400 500 bin km gider bittiğinde ise tüm masrafınız yine çok cüzi rakamlar olacaktır. Fakat arıza verene kadar şanzıman yağı değiştirmemiş kişi gün geldiğinde şanzımanı kucaklar ve yenisini komple satın alır. Bunu yetkili servis uzmanı söylemez tabi.




  • nightbreaker N kullanıcısına yanıt
    Bunu söyleyen yetkili servis uzmanı değil zaten ZF'in ta kendisi.

    Yetkili Servis'te diyorki "Hayır kardeşim, şanzıman yağının değişimi gereklidir".

    Şanzıman yağının değişimine gerek yok diyenlerin aklından şüphe etmek gerekir zaten.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Guest-67B07BCCD

    Bunu söyleyen yetkili servis uzmanı değil zaten ZF'in ta kendisi.

    Yetkili Servis'te diyorki "Hayır kardeşim, şanzıman yağının değişimi gereklidir".

    Şanzıman yağının değişimine gerek yok diyenlerin aklından şüphe etmek gerekir zaten.
    Tabikide mümkün oldukça erken değiştirmek önemli. Fakat kimse değiştirmiyor.
  • E87 1.16i şanzıman yağı değiştiren var mı?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ferther

    ZF sitesinde vidalama sıralaması bundan farklı ayrıca vitesleri değiştirirken 10 ar saniye bekleniyor.

    Mesaj atamıyorum çünkü telefonum onaylı değilmiş malesef hiç birşey yapılamıyor.

    50 bin km ideal. tAvsiye ederim. yağ ve filtreyi mertan otodan aldım zf bayiisidir. aratarak google da detayını bulabilirsiniz. ne taraftasınız bilmiyorum ama servis maslak sanayide.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: gokhan68

    E87 1.16i şanzıman yağı değiştiren var mı?
    Hepsinin mantık aynı. Kıyıp paraya değiştirin şanzıman yağlarınızı. Çok daha ciddi masraflara karşı kendinizi korumuş olursunuz.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: nightbreaker

    Hepsinin mantık aynı. Kıyıp paraya değiştirin şanzıman yağlarınızı. Çok daha ciddi masraflara karşı kendinizi korumuş olursunuz.

    Alıntıları Göster
    Şanzıman yağı değişimini tam olarak nerede yaptırdınız acaba? Adres ve telefon bilgileri alabilir miyim?
  • E90 320d arabam 154000 km de ve şanzıman uyarısı sarı ışık olarak yandı. Stop ettim ve çalıştırdım uyarı görünmedi. Ve araba normal vites geçişine devam etti. Bu konuyu araştırdığım sırada mesajlarınızı gördüm. Ne yapmalıyım acaba diye fikir almak istedim. Zf şanzıman oluyor sanırım aracımdaki. Yağ değişimi gerekiyor mu bilmiyorum, şuana kadar hiç şanzıman yağı değişmedi. Yağ Yetkili serviste değiştirilmeli deniyor fakat borusan şanzıman yağ değişimi yapmıyor. Maslak sanayide şanzımancılar var fakat güvenmeli miyim? Acaba şuan uyarı yokken kullanmaya devam etsem mi? Ya da nasıl bi yol izlemeliyim? Teşekkürler..


  • Yıllardır söylenen şeydir. Şanzıman yağının değişimi gereklidir.

    Yukarıdaki video ZF'in Almanya'da katıldığı fuarlardan birinde yaptığı Workshop çalışması.

    BMW "Lifetime" dedi diye o yağ eskimemezlik yapmıyor. Elbette motordaki gibi yanma olmadığından dolayı motordaki kadar kısa sürede ya da km'de değişmesine gerek yok ama şanzımanı üreten ZF, BMW değil. Uyaran ve önerisini yapan da ZF.

    O panın (karterin) vidalarını sökerken ve takarken dahi düzgün sırayla bunun yapılması gerekiyor. Yeni pan taktıktan ve şanzımanın içine 1 litre yağ doldurduktan sonra motorun çalıştırılıp şanzımanın N moduna alınması ve kalan 6 lt yağın o sırada eklenmesi gerekiyor. Ali'nin dediği gibi bu işlemden sonra adaptasyon yapılması gerekiyor ki sadece şanzıman adaptasyonu yetmez, motor & şanzıman adaptasyonunun birlikte yapılması en iyi sonucu veriyor.

    Yine ZF8HP için uyulması gereken adaptasyon sonrası uyum prosedürlerini işletmek gerekiyor.

    Bunlardan hiçbirini yapmaz sanayideki usta, takır tukur sök, 30 ila 50 derece arasında mı değil mi diye kontrol etmeden şanzıman yağını boşalt, yeni panı vida sıralaması gözetmeksizin tak, üstüne ne idüğü belirsiz şanzıman yağlarını boğazına kadar ekle, bunu eklerken bile prosedür gereği aracı çalıştırıp vitesi N pozisyonuna getirme, sonra şanzıman neden doldurmuyor, neden boşa atıyor diye hayıflanınca ya alışır diye gönderir ya da bir daha yapalım derler. İşi bilmeyen ya da bilen ancak prosedür sıralamasından haberi olmayan ustanın eline ver şanzımanı sonra şanzımanım atladı, zıpladı, tekmeledi, boşa attı şikayetleri tabiiki bitmez.

    Ha yine Ali'nin örneğindeki gibi burçlarda boşluk varmış ondan sorun çıkartır mı acaba bana X ay sonra derseniz, yağı değiştirmediğiniz sürece ortada yokmuş gibi görünen sorun sizi bi 100.000 km daha götürmez. Totalde burcuyla, yağıyla, panıyla maksimum 5.000 - 6.000 ₺ olacak onarım size bugünün fiyatlarıyla 50.000 - 60.000 ₺ olarak sandık şanzıman olarak geri dönebilir, çok üzülürsünüz.

    Adam gibi yetkili servislerde değiştirin şanzıman yağınızı. Düzgün bir şekilde tüm prosedürler sırasıyla işletilsin. Aklınızda da soru işareti kalmasın. Yetkili serviste de "şanzıman yağı ömürlük yağdır, değişimine gerek yoktur" diyen servis danışmanlarından uzak durun.

    Bugün BMW F90 M5 veya M5 Competition'un bile rodaj bakımı 2.500 km. Bu rodaj bakımında motor yağı, şanzıman yağı ve diferansiyel yağı değişiyor. Milletin daha bunlardan haberi yok, cengaverin teki de çıkmış "O zaman diferansiyel yağı da değiştirilsin" triplerinde! Evet diferansiyel yağını da değiştirebilirsin. Ancak diferansiyel yağı en son iş, uğultu yaparsa, terleme yaparsa, diferansiyel dişlileri kontrol etmek gerektiren durumlarda onunki de değişir.

    2 cümlelik bilgi ile 20 cümlelik fikir savunmakta bizim milletin adeti..



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi AlkanExclusive -- 22 Temmuz 2019; 18:51:7 >




  • AlkanExclusive kullanıcısına yanıt
    Koduğumun usta (!) diyr grçinenleri aynen dediğiniz gibi iş yapıyolar. Arabanın anasını belliyorlar kardeşim.
  • İstanbulda şanzıman yağı değişimi için önerebileceğiniz bir yer var mı ? Araç f20 lci 118i 40 bin km de
  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.