Şimdi Ara

BUDERUS GB 072 Yİ NASIL BİLİRSİNİZ? (4. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
483
Cevap
16
Favori
105.569
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Teşekkür ederim Mehmet bey cevabınız için. Bir sorum daha olacak. Kombide yoğuşma verimini ölçmenin kolay bir yolu var mıdır? Kombimi verimli kullanıp kullanmadığımı öğrenmek istiyorum. Evimde yeni oturmaya ve bu kombiyi de yeni kullanmaya başladım. Sürpriz faturalar gelsin istemiyorum da :) Net ısınma alanı 140 m2, 11m demirdöküm plus radyatör, çift ısıcam, dış yalıtımlı çatı dubleksi evimiz var. RC10 oda termostati ile kullanıyoruz. Kombimiz balkonda dolap içinde duruyor. balkonu kapattırmadık, umarım dezavantajlarını çok yaşamayız. :) Oturma odası, koridor ve banyolar hariç diğer odalarda ECA termostatik vana kullandık ve hepsi tam açık konumda. (önümüzdeki günlerde 3-4 arası konumda kullanacağım). Kombimiz üst kattaki oturma odamızın sıcaklığını dün akşam 23 dereceye bir türlü getiremedi. 22.5 dereceyi geçemedi. Kazan sıcaklığı 50 derecede idi. 55 dereceye de getirdim bir şey değişmedi. Ben de termostat sıcaklığını 21.5 e düşürdüm. Ondan sonra da gece saat 2ye kadar kombi devreye girmedi, oda sıcaklığı da 21.5 in altına düşmedi. Ben bu cihazı tasarruflu mu kullanıyorum yoksa bir şeylerde yanlış mı yapıyorum bilemiyorum. :)

    @memint



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cagatay117 -- 18 Kasım 2013; 12:23:39 >




  • cagatay117 kullanıcısına yanıt
    " Kombide yoğuşma verimini ölçmenin kolay bir yolu var mıdır? "

    Evet, mümkünse 24 saatlik yoğuşma suyunu biriktirin ve aynı gündeki doğalgaz sarfiyatını yazın. En uygun koşullarda (50/30 veya 40/30 işletmede %30 yükte izafi % 108 verim) yakılan 1m3 doğalgaz başına 1,5 litre kadar yoğuşma suyu oluşması beklenir. Günde 5m3 yaktıysanız 7,5 litre civarı yoğuşma suyu eder. Pratikte mevsim geçişlerinde daha düşük gidiş ve dönüş sıcaklığı sağlanabildiğinden bu günlerde 1m3 başına 1,5 litreye yakındır, kış koşullarında ise gidiş/dönüş sıcaklığı daha yüksek seçileceğinden bu düzeyde verim olmayabilir...

    " Kombimiz balkonda dolap içinde duruyor. balkonu kapattırmadık, umarım dezavantajlarını çok yaşamayız :) "

    Dolap PVC değilse ve alt bağlantı boruları dolap içine alınmadıysa ve balkonda açıktaki borular izoleli değilse korktuğunuz başınıza gelir ve verim düşer fatura yükselir :)

    "Kombimiz üst kattaki oturma odamızın sıcaklığını dün akşam 23 dereceye bir türlü getiremedi. 22.5 dereceyi geçemedi. Kazan sıcaklığı 50 derecede idi. 55 dereceye de getirdim bir şey değişmedi. Ben de termostat sıcaklığını 21.5 e düşürdüm. "

    RC 10 üstteki oturma odasında duruyor anladığım kadarıyla (öyle mi?) ve alt kattaki TRV'ler de tam açık pozisyonda. Alt kattaki odaların sıcaklığını en fazla22C'de sınırlayacak şekilde TRV'lerin kademe (3,5) ayarlarını yapın (az kullanılan tüm odaların TRV'lerini 3.kademeye getirin) ve RC 10'u önce 23C sette tekrar kullanın, olmazsa 22C dereceye set edin.

    Sonuçları paylaşırsanız yeniden değerlendirebiliriz...




  • " Dolabım tepeden yere kadar PVC. Baca eğimini yeteri kadar eğimde ayarlayabildiğimi umuyorum, yoğuşma suyuna bakınca anlayacağız :) (5 derece yukarı doğru değil mi, belki de daha da eğimli takmışızdır :) ) Açıktaki borular izoleli değil ama dolabın içinde. Yine de nasıl izole etmemi önerirsiniz?

    " RC 10 üstteki oturma odasında evet. Aslına bakarsanız ısı kaybının en çok olduğu yer fakat en çok oturulan yer de orası. Kapısı da yok. Merdivene çıkıyor direkt. Bizim bu odada ısınmamız lazım. :)

    Bir de, kollektörlü sistem yaptırdım daha verimli ısınırız düşüncesi ile.
    Yazdıklarınız haricinde tasarruf ve doğru kullanım amacıyla beni yapabileceğim başka bir şey var mı? Mesela ısıtmada sorun yaşadığım üst oturma odasına (şu an 100x50x10cm civarı ölçüsü olan aluminyum radyatör var.) 120x60cm bir radyatör ekletmeli miyim? Ya da başka yapılacak bir şey var mı? Zaman daralıyor kış geliyor :)
    *İstanbul'da ikamet etmekteyim.
    @memint




  • cagatay117 kullanıcısına yanıt
    Balkondaki kombi dolabı, baca ve borular tamamdır ama mutfakta olsa daha iyi olurdu :)

    Üstteki oturma odasının açıldığı merdiven boşluğunda veya yakınında petek var mı, varsa bulunduğu alan ile petek ölçüleri? Eğer burada petek yoksa mümkünse buraya değilse odaya ekletin...

    Ama önce alt kattaki tüm TRV'leri 3. veya en fazla 3,5 kademeye alarak tekrar deneyin ve sonuçlarını yazın...
  • Sanırım kombime bir şeyler oldu :) şu an son bir saattir, belki de daha fazla süredir 50 derece olan kazan sıcaklığına kazanı getirmeyip 46'da sabitledi. Oda sıcaklığını yükseltmiyor, düşürmüyor da ama sürekli gaz tüketiyor. (50 saniyede 0.01 m3). Kazanı 50 dereceye yaklaşırken alev yüksekliğini kısarak 50 dereceye getirerek modülasyon yapıyor diye biliyordum ben. Ama bu 50'ye çıkartmayıp orada bekliyor. Kazanı değil de başka bir şeyi ısıtıyor sanki :) Cihazı kapattım ve yeniden açtım. Açtıktan hemen sonra kazanı 50 dereceye getirdi ve durdu. Hatta şu an çalışmıyor ama 51 derecede :) Niye böyle bir şey yaptı şimdi bu? @memint ?
    Bu arada RC 10 22 derecede ayarlı idi. Üzerinde okunan değer 22.2 derece. E zaten 22 yi geçmiş oda sıcaklığı. Niçin kombi çalışmaya devam ediyor? Kombi dediğim gibi 45-46 derecede kazanı sürekli sabit tutuyor ve gaz yakıyor. Termostat da 22.2 derecede sabit. Termostatı 21.5e aldıktan sonra kombi durdu. Yarım saattir de çalışmıyor. Ne biçim iştir anlamadım.
    @memint



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cagatay117 -- 19 Kasım 2013; 0:55:44 >




  •  BUDERUS GB 072 Yİ NASIL BİLİRSİNİZ?


     BUDERUS GB 072 Yİ NASIL BİLİRSİNİZ?


     BUDERUS GB 072 Yİ NASIL BİLİRSİNİZ?


     BUDERUS GB 072 Yİ NASIL BİLİRSİNİZ?


    bende buderus gb 022 yoğuşmalı kombi kullanıyorum , üst dolap pvc ve cam olmayan duvarları içerisinde xps yani sert köpük var aynen alt kısımlardada bu tip bir koruma önerebilirim çok faydası olduğunu söyleyebilirim




  • quote:

    Orijinalden alıntı: alperen_69

     BUDERUS GB 072 Yİ NASIL BİLİRSİNİZ?


     BUDERUS GB 072 Yİ NASIL BİLİRSİNİZ?


     BUDERUS GB 072 Yİ NASIL BİLİRSİNİZ?


     BUDERUS GB 072 Yİ NASIL BİLİRSİNİZ?


    bende buderus gb 022 yoğuşmalı kombi kullanıyorum , üst dolap pvc ve cam olmayan duvarları içerisinde xps yani sert köpük var aynen alt kısımlardada bu tip bir koruma önerebilirim çok faydası olduğunu söyleyebilirim

    kombinizin bacasi yanlis montajlanmis. %3 yukariya egimli olmasi gerekir. bu sekilde bacadan surekli su damlar.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: cagatay117

    Sanırım kombime bir şeyler oldu :) şu an son bir saattir, belki de daha fazla süredir 50 derece olan kazan sıcaklığına kazanı getirmeyip 46'da sabitledi. Oda sıcaklığını yükseltmiyor, düşürmüyor da ama sürekli gaz tüketiyor. (50 saniyede 0.01 m3). Kazanı 50 dereceye yaklaşırken alev yüksekliğini kısarak 50 dereceye getirerek modülasyon yapıyor diye biliyordum ben. Ama bu 50'ye çıkartmayıp orada bekliyor. Kazanı değil de başka bir şeyi ısıtıyor sanki :) Cihazı kapattım ve yeniden açtım. Açtıktan hemen sonra kazanı 50 dereceye getirdi ve durdu. Hatta şu an çalışmıyor ama 51 derecede :) Niye böyle bir şey yaptı şimdi bu? @memint ?
    Bu arada RC 10 22 derecede ayarlı idi. Üzerinde okunan değer 22.2 derece. E zaten 22 yi geçmiş oda sıcaklığı. Niçin kombi çalışmaya devam ediyor? Kombi dediğim gibi 45-46 derecede kazanı sürekli sabit tutuyor ve gaz yakıyor. Termostat da 22.2 derecede sabit. Termostatı 21.5e aldıktan sonra kombi durdu. Yarım saattir de çalışmıyor. Ne biçim iştir anlamadım.
    @memint

    Kombinize bir şey oldu demek için OT'yi bulunduğu yerden acilen sökün ve üst kattaki ortalama sıcaklıktaki bir odaya götürüp monte edin. Bunu 1-2 günde yapamayacaksanız OT'yi en fazla 21-21,5C sette kullanın...
    Kombi gidiş sıcaklığını set edilen değerin +5C derece üstüne çıkarmaya çalışacak şekilde proğramlanmıştır. Sizin OT üzerinden kombiye ilettiğiniz ısınma hedefine göre kombi tesisat suyu sıcaklığını arttırmaya çalışırken, mevcut ısı açığına göre peteklerden gerçekleşen ısı transferiyle kombinin ürettiği ısı hemen ortama verilir. Eğer ortamın ısı açığı, kombinin mevcut kazan set değerinde çalışması ile ancak sınırda karşılanabiliyorsa, gidiş suyu sıcaklığı set değerin üzerine pek çıkarılamaz veya 1-2C derece oynar. Ya kazan set değerini yükselteceksiniz ya da hedefi (OT set değeri) küçülteceksiniz ki mevcut ısı üretimi ile ihtiyaç karşılanabilsin. Kazan setini arttırmak gaz sarfiyatını arttıracağından, yapılması gereken sarfiyatı arttırmadan evinizin ısınma dinamiklerine göre ısı dağılımını dikkate alarak sistemi düzenlemektir. Bunu yapmaya çalışıyoruz ama siz daha önerdiklerimizle ilgili herhangibir uygulama yapamadınız veya yapacağınıza dair bir söyleminiz de olmadı. Tabi tercih sizin @cagatay117...




  • Teşekkür ederim Mehmet bey tekrar :) Dün eve geldiğimde akşam 7 gibi termostatik vanaları 3 e getirdim. Geceye kadar da gözlemledim, fakat kapanan bir radyatör olmadı. Kazanın 46 derecede durduğu süreler boyunca radyatörler hep yandı. 3. kademe 20 dereceydi sanırım, bu demek oluyor ki oda 20 dereceyi geçememiş. Termometrem yoktu ölçemedim ama soğuk da hissetmiyordum odalarda, 20 dereceyi geçik gibiydi.

    Yoğuşma suyuna henüz bakma imkanım olmadı ama ona da bakacağım bu akşam.

    Üst kattaki oturma odasının açıldığı holde petek yok. Fakat o hol de büyük sayılmaz, 2-2.5 m2 (2m x 1m) falan. Hol biter bitmez de yatak odası başlıyor, onun da kapısı sürekli açık duruyor. Merdivenden inilince uzun bir holümüz var. 10m x 1m ölçüsünde. 1 adet 180x60 dd+ radyatör var tam merdiven altına denk geliyor. Oradan sıcak geliyor yukarıya doğru. Yine de üst hole ve üst oturma odasına petek ekletmeli miyim? Sanırım bunu zaman gösterecek.

    Bu akşam kazan set değerini 50 den 53 e getirip tekrar deneyeceğim. Dış hava sıcaklığı çok değişmezse karşılaştırma fırsatı buluruz.

    Bir de, oda termostatımın yerini değiştirmemi önerdiniz. Bunu; oda çok ısı kaybediyor, o yüzden kombi odayı ısıtamıyor olarak yorumladığınız için söylediniz sanırım. (Oda terasa açılıyor. Büyük bir camı ve büyük bir kapısı var.) Termostatın yerini değiştirmek, üst oturma odasının soğuk kalmasına sebep olabilir değil mi. Yani aşağıdaki küçük odalar da çok ısınacaktır bu sebeple. Fakat bu durumda alt odalardaki termostatik vanalar devreye girip radyatörleri kapatması gerek miyor muydu?

    Sizi de çok uğraştırıyorum Mehmet bey kusura bakmayın yeni evlendik, ilk evim ilk deneyimim o yüzden sıkıntılıyım biraz. @memint




  • cagatay117 kullanıcısına yanıt
    Sorun değil, yardımcı olabiliyorsak ne mutlu...

    Oda termostatı sürekli kullandığınız odadaysa ve burası da terasa açılıyorsa, yapmanız gereken buranın peteğini büyütmek veya ikinci bir petek eklemek olabilir. Petek kapasitesini en az %50 arttırmak iyi olur. Gerekçe düşündüğünüz gibi, ısı kaybının/ihtiyacının fazla olması. Oda termostatı yine aynı yerde kalsın...
    Petek kapasitesini arttırmazsanız kombiden kazan sıcaklığını daha yüksek seçmekten başka çare kalmaz...

    Kolay gelsin...
  • Benim radyatörler şu şekil bağlandı:
     BUDERUS GB 072 Yİ NASIL BİLİRSİNİZ?

    Şurada olduğu gibi bir tıkaç takılması zorunluluğu var mı?:

    Takılmazsa ne olur ve benim radyatörlerime takılmamış olma ihtimali var mıdır? :)
    Bu şekil yapılan bağlantıda termostatik vananın sıcaklık farkından etkilenmesi söz konusu sanırım. Yerden 15 cm maksimum yükseklikte duran vana soğuk hava akımının fazla olduğu yerde durduğu için (ısınan hava yükselir mantığıyla) vanayı, normalde yukarda durduğunda yapmamız gereken 3. kademe 20 derece ayarından farklı bir ayara getirmeliyiz o halde. Ki bu şekilde oda istenilenden fazla ısınmasın. Mesela 2-3 arası gibi. Doğru mudur Mehmet Emin Bey? (o zaman ben dün 3. kademeye getirdiğimde o yüzden radyatörler kapanmadı, trv odayı soğuk zannetti.)
    @memint




  • cagatay117 kullanıcısına yanıt
    Doğru düşünüyorsunuz, bu şekildeki TRV'leri 1-2C derece daha düşük set etmek gerekir.3.kademe yerine 2,5 gibi...

    Sıcak suyun radyatöre girdikten sonra transit olarak çıkmadan dolaşması için böyle bir tıkaç da çok mantıklı...

    Anlamak için petekte sıcaklık dağılımını kontrol edin, en sıcak alan en alt kısımsa muhtemelen tıkaç yoktur...
  • Tıkaçlar inşallah radyatörlere dışarıdan takılabiliyordur :)

    Dün akşam kombimi deneme amaçlı 65 derece kazan sıcaklığına getirdim. Oda termostatını 22.5 dereceye ayarladım. Odayı 22.3 dereceye sabitleyebildi, fakat gidiş su sıcaklığını 44-45 derece üstüne de çıkartmadı. Gaz yakmaya devam etti bu süreç içerisinde. Kombi kazanı 65 dereceye bilerek mi çıkartmadı, yani bu kazan sıcaklığı sana yeter mi dedi, yoksa çıkartamadığı için mi 44 derecede kaldı? Sana yeter bu sıcaklık deseydi oda termostatından en az 22.6-22.7 derece okumam gerekmiyor muydu? Hem istediğim oda termostatı set değerine getirmiyor hem de kazanı daha fazla ısıtmıyor. İstenilen oda termostatı set değerine yaklaştığını düşünerek modülasyon yapıyor desek, bu sefer de odayı o sıcaklığa getirmenin çok çok uzun sürmesine sebep olacaktır diye düşünüyorum. (Kombi, modülasyonu kazan set değerine yaklaşırken yapıyor diye biliyordum.) Bu konuyu fena kafaya taktım. Bir makine mühendisi olarak eksik hissettim kendimi şimdi :)
    @memint




  • cagatay117 kullanıcısına yanıt
    Ana kart yazılımı gereği dediğiniz şekilde sınırlı/kontollü çalışıyor olabilir. Siz işi/tekniği biliyorsunuz, işi bilmeyen kullanıcılar ve servislere kalsa verirler ayarı 60-70'e, böyle bir kontrol olmasa faturalar zirve yapabilir. Sonra kombi suçlu olur vs... Firma prestijini düşünmüş olabilir :)
    Kombi kazan set değerine göre modülasyon yapar ama OT set değerine yaklaşırken de ekstradan modülasyon yaparak hep min.güçte çalışır. Dolayısıyla kazan suyundaki ısınma yavaşlar ve kombinin öncelikli hedefi, suyu kazan set değerinin +5C derece üstüne çıkarmak değildir artık...OT set değerini yakalamak için çalışır...
    Gelgelelim 22,5C dereceye gelemediği halde kapasitesini attırmaması enteresan. Normalde yazılım gereği belirli bir sürede belirli bir kazan sıcaklığı artışı sağlanamazsa, kombi bir üst ısıtma kademesine geçer, genellikle böyledir. (Sözgelimi 1dakikada 2-3C artış gibi) Buderus GB072'lerde farklı bir yazılım olabilir, bilemiyorum...




  • Şansa bakın ki, kombim geldiği zaman servis açılış yapamadı, anakartı bozuk çıktı ve panel değişime gitti. Parça almanyadan geldi sanırım, bir hafta kadar beklemiştim. Ön panel komple değişti bu yüzden. İişkilleniyorum, hâlâ anakart problemi olabilir mi ya da bağlantıda bir hata yapılmış olabilir mi diye. 1 gün daha test edeceğim, garip gurup davranırsa servise müracaat edeceğim. @memint
  • arkadaşlar gb 072 aldım henuz montaj olmadı kombide gelmedi wepden kataloğuna baktım . montaj kısmında yangın emniyet vanası diye bir vana göstermiş bu kutusundan falan çıkıyor mu takılıyormu böyle bir vana ? mevcut kombimde öyle bir vana yok
  • arkadaslar gb 072 de yoguşma gideri hangi baglantıdan yapılıyor . içi + olan yuvarlak mı yoksa kırmızının hemen önündeki delik mi ?
     BUDERUS GB 072 Yİ NASIL BİLİRSİNİZ?
  • istanbulturkusu İ kullanıcısına yanıt
    En sağdaki siyah boru olmalı...
  • quote:

    Orijinalden alıntı: memint

    En sağdaki siyah boru olmalı...

    hortum direk o borunun içine sığmıyor :)
  • quote:

    Orijinalden alıntı: istanbulturkusu

    arkadaslar gb 072 de yoguşma gideri hangi baglantıdan yapılıyor . içi + olan yuvarlak mı yoksa kırmızının hemen önündeki delik mi ?
     BUDERUS GB 072 Yİ NASIL BİLİRSİNİZ?

    yoguşma hortumu en sağ arkada olması lazım kalın bir hortum.hocam birde servis bağlantıyı yaptıktan sonraki resimi atarmısınız.




  • 
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.