Şimdi Ara

Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
145
Cevap
13
Favori
10.245
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
18 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • "Flood Koruması" adlı bir karakter sınırı uygulaması nedeniyle rehberimi postlara bölmek zorunda kaldım. Konudaki 3. yorumda (ya da tıklayarak) rehberin kalanını bulabilirsiniz.

    BÜYÜK JUNGLER REHBERI

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)

    Adettendir


    Hepimiz her takimimizda birer jungler görüyoruz. Bu rolün ne olduguna anlam vermeye çalisiyoruz ancak tam olarak ne yapacagimizi çözemiyoruz. Kimimiz gank atarken Scuttler Crab'i unutuyor, kimimiz farm yapmaya biraz fazla zaman ayiriyor, kimimiz counter jungle yapmaya çalisirken üç kisiden gank yiyerek ölüyor.
    Rehbere baslamadan önce sunu söylemem gerekir ki hepimiz hata yapabiliriz. Bronze V de olsak, Challenger olsak da bu hatalar basimiza gelebilir. Master I seri maçimizda da 1/7/4 gidebiliriz, Bronze IV serimizde de. Bu rehberin asil amacinin bu hatalari olabildigince azaltmak oldugu unutulmamalidir.

    Önce kendimi tanitmak istiyorum. Kendimi tanitmanin (ve bunun sayesinde yakalanan hatalarimin) bu rehberi gelistirecegine inaniyorum.


    On beş yasindayim (Bunu koz olarak kullanmak yerine benim daha iyi bir rehber yazmama yardimci olabilirisiniz)
    Oyuna ilk adimimi Preseason 4 zamaninda attim. O zaman Yasuo'nun yeni çiktigini ve TR'deki birçok kisinin Kha'Zix oynadigini hatirliyorum. Ancak oyunda kendime ait bir hesap açma zamanimi oyuna baslama zamanim olarak kabul ediyorum (Season 4 baslari, Shyvana'nin 6300 IP'den düstügünü hatirliyorum. Simdi 3150 IP olmus). TR'de baslamistim. 15 level olunca TR serverinin oyunu ögrenmek adina uygun olmadigini düsünüp NA (Kuzey Amerika) serverina geçtim. Orada oyundaki main rol(ler)imi seçecektim.
    Jungler ve support rollerine kanim çok isindi ve onlarda kendimi özellikle gelistirdim. Birilerini korumak ve kollamak, onlara yardimci olmak konsepti beni çekmisti.
    Shyvana ile basladim yolculuguma. Jungleda farmlamayi, gank atarken firsat kollamayi (Shyvana bölümünde neden oldugunu açiklayacagim), tanklayip damage emerek takimi korumayi ögrendim. Ancak bu yeterli degildi, kendime daha spesifik bir main seçmeliydim.
    Bu noktada kisisel zevklerim ve oyun stilim devreye girdi. Tank veya offtank bir sampiyon seçmeliydim. Örümcekleri seviyordum (hâlâ seviyorum). Ayni anda gank atip clear yapabilmek benim için önemliydi (Sürekli Shyvana oynarsaniz ne demek istedigimi anlarsiniz). Latede peeling yapabilmeliydim. O zaman pek OP (Late gamede yalniz bir stun bot degildi) ama zor olan Elise'i seçtim. Onunla Season 4'te 300-500 arasi, Season 5'te 100-200 kadar oyunum vardir herhâlde (Normal oyun oldugu için ancak tahmin yürütebiliyorum).
    Bir süre sonra dengeler degisti ancak. Elise hem dogrudan hem de dolayli birçok nerf aldi ve bir süre sonra gerçekten oynanmaz oldu. Win rate'imin gerçekten düsmesiyle birlikte yeni bir sampiyon aradim oynayabilecegim.
    Bu arada güzel bufflar alacak olan Sejuani ile karsilastim. O zaman clearlari simdikinden daha iyiydi ve harika gank atabiliyordu. Benim "supportive" oyun tarzima fazlasiyla uyuyordu. Onunla carrymi bir support gibi koruyabiliyordum, kendi basima kill çikarabiliyordum, late gamede Elise gibi bir "stun bot" degildim. Onu özümsedim. Preseason 5 ve Season 5 dönemlerindeki favori junglerim oydu.
    Bir süre sonra ne mi oldu? Cinderhulk geldi ve her sey degisti. Sadece oynayabilen kisinin ellerinde parlayan Sejuani bir anda "OP" oldu. Profesyonel arenada oynanmaya baslayinca Riot vurdu "nerf bat"ini. Clearlari Rammus'unkiyle yarisacak oldu. Utility ve damage alaninda agir yaralar aldi, yetmedi bir de kullandigi itemlar nerflendi. %58 win rateden %52'lere düstü. Hâlâ oynuyorum ama artık daha dengeli bir havuzum var. (Hayır takımda tank picklemiyorlar o yüzden Sejuani spamliyorum)
    Elise'i oynamaya basladigim yamadan sonra bir baktim ki yeni bir jungler itemi geliyor (Sated Devourer). Bu item ile birlikte Shyvana'ya daha fazla yer vermeye basladim
    Bütün bunları Sezon 6'dan önce yazmıştım. Sezon 6'da Sejuani sevgili Riot'un sevgisini tadarak bana Elise kadar (Hatta solo oynarken daha çok) güvenini hak ettiğini gösterdi. Sezon 6'da Sejuani ve Shyvana yalnız oynarken Elise'den daha çok oynadığım junglerlar oldular. Eğer doğru kompozisyonu görürsem Elise oynamaktan da çekinmem (Her ne kadar reflekslerim körelmiş olsa da).
    Ligimi soranlar için, gold elolu silverım. Bazen platlar da geliyor. Çok fazla ranked girmediğim için umursamıyorum.
    Gün gelir de özümsediğim bir jungler ile daha karşilaşırsam ona özel bölüm açar mıyım? Bilemiyorum Altan

    Yine oyundaki temellerimi NA serverinda edindigim için ve TR'de oynadigim zamandan bu yana jungling ile ilgili terimler (Item, monster adlari vs.) çok degistigi için rehberimde Ingilizce terimler agirlikli olacak. Türkçelerini bildiklerimi italik yazarak yanlarina olabildigince Türkçe karsiligini yazmaya çalisacagim ancak bir kismini kaçirabilirim. Lütfen bu oyunu daha iyi oynamak için önce her seyin Ingilizcesini ögrenin. Kisa bir Google aramasi ile bütün item adlarinin Ingilizce/Türkçe karsiliklarini ögrenebilirsiniz.

    Gelin haydi baslayalim. Bu rehberde olaylari olabildigince soru-cevap seklinde anlatmaya çalistim. Umarim bir seyler anlatabilmis, foruma bir katkim olmus olur.

    IÇINDEKILER
    I. Jungler Rolünün Amaci
    II. Kamplar ve Özellikleri
    III. Jungle Route
    IV. Jungler Itemlarina Genel Bakis
    V. Jungler Sampiyonlarinin Sinflandirilmasi
    VI. Counter Jungling
    VII. Ganking
    VIII. Warding
    IX. Objektif Kontrolü
    X. Takim Arkadaslariyla Etkili Diyalog
    XI. Elise Özel (Üçüncü mesajda)
    XII. Sejuani Özel (Üçüncü mesajda)
    XIII. Shyvana Özel (Üçüncü mesajda)
    XIV. Tüm Jungler Sampiyonlarina Ayrintili Bakis (Üçüncü mesajda)

    I. Jungler Rolünün Amaci

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)

    Ben burada böyle ne yapiyorum ki?


    Hepimiz o dönemden geçtik. 20 level civari. Top lanede oynamak isteyen birçok kisi vardir ancak bir anda bir kisi "Smite (Çarp)" adli bir büyü alir ve "ben jg" der. O günden sonra herkes middle lane gibi top lane için de kavga etmeye baslar.
    O gün kendimize sorariz: "Neden insanlar bir ormana gider?" "Neden insanlar buff camplerden deli gibi hasar almasina ragmen bir lanede kalmak yerine o hasari almayi göze alir?" Neden insanlar lane kavgasini çözmek istemez de tek kisi girmeyi bu kadar sever?" "Top lanede iki kisilik baski olusturmak yerine neden insanlar bunu yapar?"
    Gelin bu sorulari birlikte cevaplayalim. Ama önce basina sunu koyalim:

    Jungler oynuyorum, çünkü ...


    Takimimin görüsünü (vision) artirmak istiyorum.
    Öncekikle belirtmek gerek ki oyunda görüs saglayan dört ana eleman vardir:

    • Sampiyonlar
    • Minyonlar
    • Kuleler
    • Totemler (Bu rehberde genellikle ward olarak bahsedecegim)


    (Wardlari tamamen hariç tutuyorum) Bu elemanlarin çogu koridorlara (lane) dizilmistir.
     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)

    Bir junglera sahip oldugunuzda kendi yarinizda söyle bir görüse sahip olursunuz:
     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)

    Ama eger jungler rolüne sahip olmamaya karar verirseniz kendi yarinizdaki görüsünüz yabancilarin "dramatically" dedigi sekilde düser:
     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)
    Böyle bir oyunda oynamak bir ADC için çok zor olurdu herhâlde. Kendi jungleinizdan haberiniz yokken, iç kulenizin altinda bir ünlem isareti görmüssünüz; bir de bakmissiniz ki siyah ekran

    Objektifleri almak istiyorum.

    Smite her derde deva. Eskiden birçogumuz onu sampiyonlara atamadigimiz için (Gerçi artik atabiliyoruz) son vurus (last hit) için kullandik, aslinda hâlâ onu son vurus için kullaniyoruz. Ama minyonlar için mi, orasi tartisilir (Teknik olarak onlar da minyon ).
     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)
    (Hepsi işte. Bir sürü ejderha görseli koymak yalnızca bilgisayarları kastırır)
     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)
    Tanidik geldi mi

    Baron ve ejderhaların bufflarinin ona son vurus yapana geldigini biliyoruz. Tipki minyonlara sadece son vurusu yapinca gold vermesi gibi. Bu yüzden onlara son vurusu yapmak için elimizde yüksek hasar verebilen bir sey olmasi gerekli. Bu açigi "Smite" kapatiyor, böylece bu yaratiklari (ve diger jungle yaratiklarini da) güvenli bir sekilde alabiliyoruz.
    Objektif kontrolünü ileriki bölümlerde daha ayrintili anlatacagim için simdilik kisaca bahsediyorum.

    Koridorlarimi korumak, kollamak ve onlari öne geçirmek istiyorum.

    Kim yardim istemez ki? Kolay snowball olan koridorlari tasitmak için sihirli bir gank yeterli. Yeter ki içine sevgi katin
    Eger bir jungler aldiysaniz koridorlariniza "babysit" yapabilirsiniz. Böylece hem expden düsmezsiniz, hem de kuleyi korumus olursunuz. Tabi laner size "Geri Çekil" pingi yapistirmazsa
    Ya da karsi bir laneri kamplayrak onun oyununu zehir edebilirsiniz
    Bu konu hakkinda özelikle deginecegim için kisaca anlatiyorum.

    Supportun ward yükünü hafifletmek istiyorum. O her zaman carrynin yanindan ayrilamaz.

    Bildiginiz gibi support, bottom lane adli kimsenin gitmek istemedigi yere gidip çogu insanin yapmadigini yapar. Yanindaki partnerini korur. Bir yandan da vision saglar ancak özellikle oyun basinda partnerinin yanindan ayrilamaz. Bu nedenle wardlayabildigi alanlar sinirlidir. Siz, jungler olarak onun bu eksikligini hissettirmemelisiniz. Haritadaki anahtar noktalari wardlamalisiniz. Bu konu hakkinda özellikle deginecegim için su anda kisaca anlatiyorum.
    S6 Edit: Yeşil ward kaldırıldığından beri junglerların görüş kontrolü fazlasıyla azaldı. Bakırın tuncuna, ward'un sarısına kaldık

    Top lanerimi experience (deneyim) ve farmdan düsürmemek istiyorum.

    Ilk levellerdeki 2-1-2 sisteminde (2 top laner, 1 middle laner, 2 bottom laner) top lane adi verilen yerde iki kisi olur. Her ne kadar birlikten kuvvet dogar diye düsünüyorsaniz da bu oyunda tam olarak öyle degil. Bunun temel nedeni su:

    Eger iki sampiyon ayni koridordayken bir experience kaynagi ölürse, çevredeki sampiyonlar toplam experience degerinin %65.2'sini alir.
    Eger tek sampiyon bir koridordayken bir experience kaynagi ölürse, o sampiyon alinabilecek experience degerinin tamamini alir.

    Bottom lane oyuncularinin seviyesinin top/middle lane oyuncularindan az olmasinin asil nedeni budur.
    Top lane oyunculari genellikle ileriki seviyelere ihtiyaç duyarlar, karsisindan önce ultimate abilitysinin (R ile kullanılan yetenek) açilmasi için canla basla mücadele ederler. Eger top lane oyuncusunun yanina baska oyuncular gelirse aldigi experience oldukça azalir. Siz eger bir tane daha duo lane (iki kisinin kaldigi koridor) açarsaniz, karsi takimin ekmegine yağ sürersiniz.

    Yine benzer sekilde sizin de o top lane oyuncusu gibi golda ihtiyaciniz var. Jungleda kocaman bir gold kaynagi var. Sizin bu kaynagi yoksayip takimin toplam altinini düsürmeniz karsi takima oyun ortalarinda büyük bir avantaj saglayacaktir.

    Demek ki jungler kimmis?

    Takimin tamamlayıcısı
    Yani aslinda sürekli kill çikaran bir yagmaci degil (İstisnalar hariç), takimini tamamlamasi, ona destek olmasi gereken bir üye.

    Yani amacimiz bu. Takima yardim etmek. Bunu sadece gank olarak düsünmeyin.

    II. Kamplar ve Özellikleri


     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)

    Resmi üzerine tiklayarak büyütebilir, kamplarin yerlerini daha iyi görebilirsiniz.


    Oyuna ilk basladigimizdan beri gördügümüz yerlerdir kamplar. Bunlara kamp dememizin asil nedeni eski haritada çogunun bulundugu yerlerde kamp atesi bulunmasi olabilir (Hiç olmadığım kadar emin değilim):

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)

    Baron Nashor ve ejderhalar hariç her iki tarafta da esit sayida ve simetrik hâlde bulunurlar. Bu kamplar, junglerin gold açligindan kivranmamasi (bkz. ilk bölüm) için varlar ancak tek amaçlari bu degil. Her biri birbirinden farkli özelliklere sahiptir. Bu bölümde Baron Nashor ve ejderhalar hariç (Onlarin ayri bölümü olacak) her bir kampi anlatmaya çalisacagim.

    Ilk olarak özellikle middle lane oyuncularin bildigi bir kamptan baslayalim:

    Blue Sentinel (Mavi Gözcü)


     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)


    Bu kampi çogumuz biliyoruz. Eski adi Ancient Golem (Antik Golem) olan, kamptaki en büyük yaratikla anilir bu kamp. Verdigi "Crest of Insight (Blue buff)" (Türkçesi konusunda bir fikrim yok) ile ünlü. Bu buff, üzerinde tasidigi kisiye 2 dakika boyunca %10 CDR (Cooldown Reduction, Bekleme Süresinde Azalma gibi bir sey olabilir çevirisi) ile 5 saniyede 25+her saniye toplam manasinin binde beşi kadar mana yenilemesi verir. Bu buffi tasiyan kisi öldügü zaman, buff öldürene geçer ve süresi sifirlanir. Birçok jungler buna verdigi mana yenilemesi için ihtiyaç duyar ve jungle route'unu (bkz. sonraki bölüm) ona göre belirler. Eger jungleriniz mana kullanmiyorsa (Shyvana, Rek'Sai, Tryndamere) veya mana sikintisi pek çekmiyorsa (Q spamlemezseniz Elise) bu buffi genelde mana sikintisi çekebilen middle lane veya top lane oyuncusuna verir. Diger durumda ise (Yani mana kullanimi çok fazla ise, Amumu buna örnek olarak verilebilir) oyun ortalarina kadar bu buffi kendisine alir. 5 dakika sonra respawn (tekrar dogmak) olan bu kamp birçok jungler için en önemli kamplardan biridir. Öldürmesi diger kamplara göre (Red hariç, onunla denk) daha zordur. Oradaki iki küçük yaratigin (Sentry) var olma nedeni counter junglerlara kolaylik saglamak olabilir, nitekim onlarin oradaki amacini anlamis degilim.

    Ben bir middle lane oyuncusuyum, neden her jungler bana blue buff veremiyor? Ben skillerime daha bagli degil miyim? Benim snowball olmam daha iyi degil mi?


    Maalesef kazin ayagi öyle degil. Birçok jungler sadece ormani temizlemek için bile manasini bitirebiliyor çünkü jungle kamplari minyonlara göre daha fazla vuruyor. Siz ise önünüze minyonlari alarak sadece düz vurusla birçok minyonu temizleyebiliyorsunuz. Jungler size verebilirse blue buffını seve seve verecektir zaten. Gidip Amumu veya Nautilus'tan blue buff dilenmek yerine kendiniz last hit yapmayi ögrenebilirsiniz. Veya çok zorlaniyorsaniz bir mana itemi (Athene's Unholy Grail, Morellonomicon vs) rushlarsiniz olur biter -ki zaten rushlamaniz gerek.

    Bu soruyu da cevapladigimiza göre, ikinci buff kampini da tanitabiliriz:

    Red Brambleback


     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)


    Late gamede ADC'lerin deli gibi kite yapabilmesini kolaylastiran, early gamede junglerlarin gank basarisini arttiran ilâcin doktorunun evi (Tamlama ). Diger iki küçük arkadasin (Cinderling) amaci yine counter junglerlara kolaylik saglamak olabilir. Eski adi Elder Lizard olan bu yaratik, verdigi "Crest of Cinders (Red buff)" ile ünlü.
    Her ne kadar blue buff kadar ünlü olamasa da en az onun kadar islevsel. Bu buff, tasiyanin 2 dakika boyunca on-hit olarak iki sefer 5 ve 56 arasi true damage (Gerçek hasar) vermesini saglar; ayrica bu düz vuruslar rakibini on-hit olarak melee (Yakin dövüsçü demek sanirim) sampiyonlar için %8/16/24 (Seviye 1/6/11), ranged (Menzilli) sampiyonlar içinse %5/10/15 yavaslatir. Bütün bunlarin yaninda bu buffin tasiyicisi her 5 saniyede bir caninin %1'ini yeniler. Yine blue buff gibi tasiyicisi öldügünde buff öldürene geçer ve süresi sifirlanir. Jungler, early/mid gamede buna gank atmak için ihtiyaç duysa da late gamede bunu genellikle ADC'sine vermelidir çünkü artik gank atmaya ve red buffa ihtiyaci pek kalmamistir. Yine blue buff gibi bu kamp da 5 dakikada bir spawnlanir.

    Bunu almadan gank atmak istiyorum, bu mantikli mi?

    Maalesef bu pek iyi bir seçim degil. Oyun basinda en ufak bir damage buffi size bir gank kazandirabilir veya kaybettirebilir. Ayrica Sejuani degilseniz o slowa fazlasiyla ihtiyaç duyarsiniz, ki zaten Sejuani de hasari az oldugu için o buffa ihtiyaç duyar. Yani 2. seviyede de ilk cleari bitirseniz o buffi almak zorundasiniz, 4. seviyede de.

    Bufflari anlattiktan sonra minor camplere (Buff içermeyen, daha kisa sürede respawn olan, öldürülmesi daha kolay olan kamplar) geçebiliriz:

    Gromp


     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)


    Sezon 4'te adi Wight olan ve yüzüne bakilmayan bu kamp, Sezon 5'te inanilmaz degerlendi ve first clearin vazgeçilmez bir parçasi oldu (Eskiden bufflardan baslardik). Bunun nedenini sonra anlatacagim.
    Bu kamp, minör bir kamp. Yani kesilmesi bufflar kadar zor degil (Yine de kurtlar kadar kolay degil) ama herhangi bir buff içermiyor. Bu kamp 1 dakika 40 saniyede (100 saniye) respawnlanir.

    Razorbeaks (Keskingaga?)


     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)


    Eski adlari Wraiths olan bu küçük kuslar yine bir minor camp olarak bize hizmet etmektedir. Diger minor campler gibi bu da 1 dakika 40 saniyede respawnlanir. Sezon 4'te öldürülmesi çok kolay olan bu campi öldürmesi Sezon 5'te çok daha zor (Shyvana gibi AoE (Area of Effect, efekt alanı?=hasarın bir hedefe değil alana verilmesi) temizleyenler için zor değil).

    Krugs


     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)


    Bu kaya renkli yaratiklar yine Sezon 4'te yüzüne bakilmayan arkadaslardandi. Su an bazi sampiyonlarin (Tryndamere, Rek'Sai, Shyvana vs) first cleari için vazgeçilmez. Bu kamp 1 dakika 40 saniyede respawnlanir. Öldürülmesi Gromp'a göre daha kolaydir.

    Wolves (Auuuuuuu)


     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)


    Bu kurtlari oyuna basladiktan hemen sonraki Tutorial'i oynayanlar hatirlayabilir. Öldürülmesi en kolay kamp olan kurtlar bu sezonda eskisi kadar ragbet görmüyorlar. Bunlar da 1 dakika 40 saniyede respawnlanir.

    Buraya kadar olan bütün kamplarin belirli bir yeri vardi ve hepsi erkekti. Ormanin en güzel bayanini en sona sakladim :

    Scutter Crab (Yampiri Yengeç?)


     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)


    Bu kizlarimizi pek kamptan saymayabilirsiniz çünkü ne olursa olsun size saldirmaz, siz ona saldirdiginizda daha hizli bir sekilde kosarak kaçmaya çalisir. Bu yengeçleri nehirde dolasirken bulabilirsiniz.
    Bu yengeçlerin size sagladigi bir avantaj var: Eger bir can yenileyen yeteneginiz varsa (Hecarim'in W'su, Elise'in örümcek formu pasifi, Warwick'in pasifi ve Q'sü, Fiddle'in W'su, Rek'Sai'nin pasifi vs) bundan can alabilirsiniz. Ayrica Rengar'in Ferocity stacklerini ve Fury kullanan herhangi bir şampiyonun Fury değerini de artirabilirsiniz.
    Bunun canini bitirirseniz ölmez, belirli bir gold ve experience verdikten sonra yerin altina girer, kendisine en yakin pite (Baron ya da Dragon) kaçar ve size 75 saniye süren bir alan verir. Bu alan; onu alan takima hem görüs verir, hem de içerisine giren o takimin sampiyonlarina fazladan hareket hizi verir.
    Scutter Crab'a yapilan her türlü Crowd Control (Kitle kontrolü olarak çevrilebilir. Stun, snare, fear, pull, charm, knockup gibi hareketi ve/veya saldirmayi kisitlayan etkilere verilen genel ad) efektinin süresi 2 katina çikar. Eger hareketini tamamen kisitlayan bir etkiye (Stun, snare, knockback, knockup vs.) yakalanirsa, süresiz bir sekilde 50 Armor (Zirh) ve Magic Resistance kaybeder. Yine bu etkilerin etkisindeyken %25 fazladan hasar alir.
    Her bir yengeç 3 dakika sonra respawnlanir.

    Gromp ve Kruglari anlattigin yerde "Sezon 5 geldi ve her sey degisti. Bu kamplar clear için vazgeçilmez oldu" demistin, ne degisti?

    Size ilk bölümde Smite her derde deva demistim. Sezon 5 ile birlikte bir kamptaki en büyük yaratiga Smite attiginiz zaman (Bakin öldürdügünüzde degil, Smite attiginiz zaman) ekstra bonuslar alirsiniz:


    • Gromp ona Smite uygulayana 90 saniye boyunca Gift of the Toadstool adli bir buff verir. Bu buff, onun tasiyicisina saldiran her birimin 3 saniye içinde 10+Bonus canin %5'i kadar hasar almasini saglayan bir poison (Yani bunun etkisindeki bir birime uygulanan Cassiopeia E'sinin hasarı artar.) uygular. Bu bonus, özellikle orman temizlemekte çok zorlanan Sejuani, Nautilus, Rammus gibi sampiyonlarda çok ise yaradigi için çogu sampiyon bununla basliyor.
    • Ancient Krug ona Smite uygulayana 90 saniye boyunca Gift of Heavy Hands adli bir buff verir. Bu buff, tasisiyisinin ilk ve her alti saldirisinda bir yapilan düz vuruslarin minyonlari ve monsterlari stunlamasini saglar. Ayrica bu buff kulelerin üstünde onlara 65+seviye basina 15 true damage vererek harcanabilir.
      Bu buff özellikle Attack Speed bazli sampiyonlara (Shyvana, Rek'Sai, Warwick vs.) çok büyük bir first clear avantaji verir. Bu sampiyonlarin buradan baslama nedeni budur.
    • Greater Murk Wolf ona Smite uygulayanin takimina 95 saniye süren bir ruh kazandirir, bu ruh blue buff çevresindeki bölgeye vision verir.
    • Crimson Raptor ona Smite uygulayana 90 saniye boyunca Razor Sharp adinda bir buff verir. Bu buff, sizin yakininizdaki ilk ward ya da Teemo mantarini belirli bir süre boyunca görmenizi saglar.
    • Blue Sentinel ona Smite uygulayanin 2 saniye içerisinde maksimum manasinin %25'ini yeniler.
    • Red Brambleback ona Smite uygulayanin aninda maksimum caninin %20'sini yeniler.
    • Scuttler Crab adli bayan yengeçler size hiçbir sey vermez.


    III. Jungle Route


    Sezon 4'te pek fazla olmayan jungle route olayi, Sezon 5'te jungle dönmenin zorlasmasiyla birlikte iyice çogaldi. Bu bölümde size bu routelarin en temel olanlarini videolu bir sekilde anlatmaya çalisacagim (Kanalimi depo olarak kullandigim için hayirli olsun demenize gerek yok).

    1. Klasik Gromp Route

    Bu route oyundaki junglerlarin çok büyük bir çogunlugunda kullanilmasi gereken routedur. Bu routedan gitmek istiyorsak önce Gromp'u Smite ile kesiyoruz. Sonra Blue Sentinel'i kesip dogruca Red Brambleback'e gidiyoruz ve onu Smite ile kesiyoruz. Ardindan Recall (B tusuna basarak yaptigimiz dönüs büyüsü) atiyoruz (Ondan sonra ganke gidiyoruz.) veya hemen ganke gidiyoruz (Caniniza dikkat edin). Ganke gitmeden önce gideceginiz lanedeki Scutter Crab'i kesmeniz siddetle tavsiye edilir.
    Bu route'u yapmanin sebebi her iki buffi da olabildigince erken almak ve counter junglerlardan bunlari korumaktir.



    2. Klasik Krug Route

    Bu route yine oldukça popülerdir. Manaless (Mana kullanmayan) ve/veya AS oriented (Saldiri Hizi ile güç kazanan) junglerlar genelde bu route ile baslar. Bu routeda önce Krugs campini Smite ile aliyoruz. Ardindan Red Brambleback'i alip dogruca Blue Sentinel'e gidiyoruz ve onu Smite ile aliyoruz. Buradan sonra yine ganke gidebilir veya Recall ile geri dönüp ondan sonra gank atabiliriz (Scuttler Crab almaniz siddetle tavsiye edilir.).



    3. Bir jungle quadrant'ini (Jungle'in laneler ile ayrilan bölümlerinden her biri) kesip geri dönülerek ikinci buffin kesildigi veya gank atildigi routelar

    Baslik ile olabildigince anlatmaya çalistim. Bu routelar eger counter jungle tehlikesi altinda degilseniz çok idealdir. Videolarin geri dönülene kadar olan kismini kaydettim çünkü geri döndükten sonra gank atmak veya farmlamaya devam etmek tamamen size kalmis. Yaraticiligi yok etmeyelim





    Bunlardan basla route yok mu?

    Tabi ki var. Yaraticiliginizi kullanarak onlarca route olusturabilirsiniz. Mesela genelde Shaco ve Xin Zhao'nun kullandigi sadece Red Buff'i kesip 2 levelde gank attigi route, 6 olmak için bütün kamplarin "rinse and repeat" modunda kesildigi bir route, 3. anlattigim route'dan sonra diger quadrant'i da kesip 4 level gank atilan bir route da var. Ben sadece en temel routelari anlattim. Kesinlikle eklemem gereken baska route/routelar varsa bana ulasabilirsiniz.

    Bunları anladım, peki bu kampları hangi sırayla keseceğim?

    Bu konu için yapılmış bir video var (qrolica'ya çok teşekkürler):



    Özet?

    Krug ve Razorbeak kamplarında küçüklerden, diğer kamplarda büyüklerden başlarsanız daha bol canla temizlemeyi bitirirsiniz [Sejuani, Shyvana gibi AoE (Area of Effect, alan hasarı) sahipleri için çok da fark etmiyor.].

    IV. Jungler Itemlarina Genel Bakis


    UYARI: Bu bölümde fotograf sorunlari var. Düzeltilme aşamasında.

    Eger bu rehberi Sezon 4'te yazmis olsaydim, böyle bir bölümü açmama bile gerek olmazdi çünkü o zaman sadece sampiyon türümüze göre bir item seçip sonraki itemlara geçiyorduk (R.I.P Feral Flare ) . Bu sezon jungler itemlari botlardaki gibi "Enchantment" (Efsun diyorlar sanirim) sistemine geçti. Yani önce jungling türümüze göre bir Smite güçlendirmesi seçiyoruz, ondan sonra sampiyon türümüze (Tank, AD caster, AP, AS) göre bir enchantment seçiyoruz.

    Önce Smite güçlendirmelerini veren jungler itemlarını taniyalim:

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI) Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)


    Stalker's Blade (Sinsi Kılıç)


    En sik kullanilan jungler itemi bu. Alindiktan sonra Smite'inizi Chilling Smite'a çevirir. Chilling Smite, sampiyonlara atilabilir. Sampiyonlara atildiginda 20+(5xSampiyon seviyesi) true damage verir ve karsidakinin hareket hizinin %20'sini çalar (Yani siz %20 hizlanirsiniz, o %20 yavaslar).
    Bu item, özellikle sik gank atanlar (Vi, Elise), kitlerinde pek CC bulunmayanlar (Rek'Sai, Shyvana) ve/veya bir sampiyona yapismak isteyenler (Udyr?) için uygun. Ayrica hareket hizi verdigi için Hecarim'in pasifini de tetikliyor.

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI) Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)


    Ranger's Trailbrazer (R.I.P.)


    Özleniyorsun, özleneceksin. Unutmayacağız...
    Not: Sadece geçmişe özlem amaçlı olarak bırakılmıştır.

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI) Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)


    Skirmisher's Sabre (Akıncı Palası)


    On-hit severler veya adama yapisabilenler (Warwick, Master Yi, Shyvana, Elise) tarafindan kullanilabilecek bu item Smite'inizi Challenging Smite'a çevirir. Challenging Smite, sampiyonlara atilarak onlari 4 saniye boyunca görünür kilar (Özellikle Rengar, Vayne, Kha'Zix, Shaco gibi yüksek hasar vurabilen ve görünmez olabilen sampiyonlar karsisinda etkilidir.), onlara yapilan her düz vurusun 3 saniye boyunca 54 + Seviye basina 6 true damage verir, ayrica onlarin hasarini %20 azaltir.

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI) Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)


    Tracker's Knife (İz Sürücü Bıçağı)


    Tracker's Knife sizin Smite'ınıza hiçbir şey yapmaz ancak size mini bir sarı trinket verir. Bu da ward demek (R.I.P Stealth Ward). Eğer ben jungle dönebiliyorum, gank atabiliyorum diyorsanız ve early gameiniz güçlüyse takımınızın supportu olmaya kaymak için harika bir seçim. Editörün seçimi.

    Jungler itemlarini anlattim. Basta söyledigim gibi bu itemlari sampiyonumuzun ihtiyacina (AD, AP, Tank, AS) göre enchant ediyoruz. Simdi sira sira bu enchantlari taniyacagiz.

    Uyari: Bu enchantmentlarin (Efsun diye çevrilmiş yanılmıyorsam) Türkçesini bilmiyorum ve oyunu TR'de bile Ingilizce kullaniyorum, o yüzden baktığım item adları yanlış olabilir.

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)


    Cinderhulk (Yanardöver)


    Benim su ana kadar buldugum en yaratici jungler itemi fikri. 400 HP ve %15 bonus can veren bu item, ayrica çevresindeki birimlere 15+seviye basina 0.6 hasar veriyor. Monsterlara karsi ise bu hasar iki katina çikiyor. Bu item verdiklerinden de anlasildigi gibi genelde tank (Sejuani, Nautilus, Sion, Gragas vs) veya bazi tanky fighterlara (Hecarim, Rek'Sai) aliniyor.

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)


    Bloodrazor [Jilet Gibi (Bu ne )]


    R.I.P Feral Flare (3 Nisan 2014-20 Kasim 2014)
    Bu bölümü eski, kadim dostlarım Feral Flare'a ve Sated Devourer'a adiyorum...

    Bloodrazor Sated Devourer'ın yerine çıkarılan enchantment. Riot'un Shyvana ve diğer on-hit bazlı junglerların yükselişine karşı çıkardığından dolayı bir bakıma nerf denilebilir. %50 AS ve AA'ların maksimum canın %4'ü kadar fazladan hasar vermesini sağlar.

    Bu itemi on-hit severler [Ki bunlarin çogu Blade of the Ruined King (Mahvolmuş Kralın Kılıcı) alır, AFK Farm yapar, eskiden de Feral Flare (R.I.P) kullanirdi.] kullanir. En temel örnekleri olarak Shyvana, Udyr, Master Yi, Warwick ve Nocturne(?) verilebilir.

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)


    Runic Echoes (Rün Feryadı)


    Ap junglerlarin en büyük yoldasi, yakin zamanda reworklenerek gerçekten kullanilabilir hale geldi. Su anki 60 AP, %10 MS ve Echo pasifi veriyor ki bu Luden's Echo adlı itemın pasifinin junglerlar için uyarlanmış hâli.
    Bu itemi genelde Elise, Diana, Fiddlesticks gibi sampiyonlar kullanir (Kisacasi AP mageler).

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)


    Warrior (Cengâver)


    AD Caster sampiyonlar (Wukong, Rengar, Kha'Zix vs) için biçilmis kaftan. 40 AD ve %10 CDR veriyor.

    V. Jungler Sampiyonlarin Siniflandirilmasi


    Bazi junglerlarin bazi yerlerde iyi, bazi yerlerde kötü oldugunu az çok görmüsüzdür. Mesela kimse Shyvana'nin iyi gank attigini söyleyemez. Ya da Nautilus'un harika orman temizledigini. Bu nedenle junglerlari üç ana kategoride siniflandiriyoruz:

    1. Control Jungler

    Bu junglerlar ne farmlamada çok hizli, ne ganklerde çok etkililerdir. Ancak high eloda peynir ekmek gibi alinirlar. Örnek olarak Nunu ve Trundle verilebilir.

    O zaman neden insanlar özellikle high eloda bunlari aliyor?

    Çok basit. Size ilk bölümde Smite'in faziletlerinden birini söylemistim: Objektifleri (Baron, Dragon) almadaki harika yetenegi. Bu sampiyonlarda genellikle Smite gibi bir nuke bulunur. Bu sayede objektifleri kolayca alabilir/çalabilirler. Yani bir nevi iki tane Smite yetenekleri vardir. High eloda insanlar objektif agirlikli oynadigi için bu sampiyonlar orada peynir ekmek gibi alinir.

    2. Farming Jungler (Otobur jungler)

    Bu junglerlar gank atmada inanilmaz güce sahip degildir ancak ormani çok hizli temizlerler, böylece late gamede harika bir güce sahip olurlar. Her ne kadar bu sampiyonlar ganklerde pek iyi olmasa da çogu zaman teamfight ve/veya split push (Ayrik ittirme olarak çevirilebilir) yeteneklerine sahiplerdir. Lütfen bunlardan istisnalar hariç gank beklemeyin.
    Bu junglerlara örnek olarak Shyvana, Master Yi ve Udyr verilebilir.

    3. Ganking Jungler (Etobur jungler)

    Iste bunlar, sizin lanelerdeki gank ihtiyacinizi karsilayabilir. En iyi yaptiklari sey diger laneleri öne geçirmektir. Bunlarin ya earlyde çok yüksek hasari (Elise, Lee Sin) ya da dolu dolu CC'leri (Sejuani, Nautilus) bulunur. Kimisi latede düserken kimisi düsmez. Bu nedenle bu junglerlari almak için kompozisyon çok önemlidir.

    Peki diger jungler gruplari için bu geçerli mi?

    Evet.

    Bir control jungler almak en versatile (Birçok kompozisyona uyacak biçimde) seçim oldugu için onlarin gözünde bu durum biraz daha önemsizdir. Ancak;

    • Eger earlyde kolay snowball (Bir-iki kill ile hemen kasabilen) olabilen birileri (Katarina, Riven, Draven, Akali vs) varsa onlara bir bol hasarli ganking jungler (Elise, Lee Sin, Shaco) iyi bir seçim olur. Onlari kastirmaniz kolaylasir.
    • Eger takiminiz safe (Kolay öldürülemeyen, seçilmesi güvenli) pickler (Caitlyn, Ziggs, Tristana, Orianna; Ziggs ve Orianna'ninki biraz oyun stiline bagli olabilir.) seçmislerse ve takimda yeterli CC varsa (Sion top, Leona support vs) bir farming jungler seçebilirsiniz. Böylece takimi ganklere daha az ihtiyaç duyacak sekilde ayarlamis ve late gamedeki etkinligini arttirmis olursunuz.
    • Eger takiminizda korunmaya muhtaç birileri varsa (Vayne), -lütfen Vayne picklemeyin- earlyde onu kastirip latede onu koruyacak bir tank jungler (Sejuani, Nautilus) çok is görür. Ancak, Vayne gibilerinin kastirilmasinin çok zor oldugunu, bu yüzden inanilmaz iyi oynamadiginiz sürece takimin iyiligi için Vayne, Yasuo gibi şampiyonları oynamamaniz gerektigini unutmayin.


    Junglerlarda countering durumu söz konusu mudur?

    Evet. Genel olarak bir tas-kagit-makas seklinde birbirlerini counterlar bunlar. Bunu kisaca açiklamak gerekirse,

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)

    Ganking junglerlar farming junglerlari counterlar çünkü farming junglerlar farmlarken karsi ganking jungler counter gank (Ilgili bölümde anlatacagim) tehlikesi olmadan rahatça gank atabilir.
    Farming junglerlar, control junglerlari counterlar çünkü farming junglerlar daha hizli orman temizledigi için experience, dolayisiyla level bakimindan daha yukarida olur. Daha yüksek level=Daha fazla Smite hasari.
    Control junglerlar, ganking junglerlari counterlar çünkü ganking junglerlar sagda soldayken control jungler daha güvenli bir sekilde objektif alabilir.
    Yine de, bu iliskilerin sampiyon bazinda degisebilecegini unutmayin.

    VI. Counter Jungling (CJ)


    UYARI: Counter jungling (CJ) asiri situational (Duruma göre degisken) bir olaydir. Yani o anki duruma (Karsidaki vision, sizdeki vision, karsi junglerin durumu vs) göre kolaylikla degisebilir. Bu nedenle bu bölüm soru-cevap agirlikli olacaktir.

    Counter jungling nedir?

    Basit bir sekilde açiklamak gerekirse, karsi jungle içindeki monsterlari ve/veya karsi jungleri kesmektir. Bunu yaparak karsi junglerin gold ve experience kaynaklarini kendinize alirsiniz. Onu oyundan düsürürsünüz. Çok risklidir (Karsi takimin alaninda oluyorsunuz, karsi takimin oynuculari size gank atarsa ölebilirsiniz.) ama dogru yapildiginda takiminiza büyük bir avantaj verir.

    Her sampiyonla counter jungling yapilabilir mi?

    Evet ancak her sampiyondan ayni verimi alamazsiniz. Gidip Sejuani (Hep Sejuani'yi yerme içerikli cümleler kullaniyorum ama gösterecegim ne kadar güçlü oldugunu ) ile counter jungle yaparsaniz karsi junglera ölmeniz daha olasidir. Çünkü o oradaki campi temizleyene kadar karsi jungler durumun farkina varir ve sizi kesip çikar.

    Bir counter junglerda su özellikler aranmalidir:


    • Hizli jungle temizlemeli (Shyvana, -özellikle Phoenix- Udyr)
    • Early/mid/late gamede karsi jungler ile saglam duel (Teke tek dövüs) atabilmeli (Exhaust almis bir Shyvana, -özellikle Tiger- Udyr, Shaco)
    • Karsi jungler onu gördügü zaman ortamdan -tabiri caizse- tüyebilmeli (Shyvana, Udyr, Rek'Sai, Shaco)


    Ne zaman counter jungle atmaliyim?

    Karsi jungler ve lanerlar sizi göremedigi, görse de size yetisemeyecegi zamanlarda atin. Veya karsi junglerin caninin az oldugunu bildiginiz bir zamanda atin.
    Örnek:

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)

    Counter jungling konusunda dikkat edebilecegim baska bir sey var mi?

    Karsi junglerin sizi basma olasiligini olabildigince azaltin.

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)

    Çoğu zaman kestiginiz campin en küçük monsterini birakin.

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)

    Elinizde bir kaçma stratejisi olsun.

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)

    Iyi sanslar! Eklemem gereken bir sey varsa bana ulasabilirsiniz.

    VI.I. Invading


    Invading, counter jungling'in bir alt koludur. Yapilan sey, oyunun hemen basinda karsi junglerin bir buffini takimin yardimiyla almak ve karsi jungleri oyundan sogutmaktir (Bazen kesmektir). Bu teknik genelikle Amumu gibi bufflara çok bagli, yavas junglerlara karsi uygulanir ve 1 level'da güçlü bir takim (Blitzcrank, Zyra, Riven vs) gerektirir. Bu, oyunun herhangi bir zamaninda yapilan counter junglingden çok daha tehlikelidir ancak dogru yapildiginda inanilmaz bir avantaj yakalarsiniz.

    VII. Ganking (Baskın)


    Bir jungler'i belli eden davranis. Çogumuz junglerlari bu faaliyetiyle taniyor. Kisaca ganking, karsi lane oyuncusuna baskin düzenlemektir.

    Ganking bir jungler'in en önemli davranisi degil mi? Neden bu kadar geç koydunuz?

    Bir jungler için ganking kadar farming ve objective kontrolü de önemlidir.

    Gank atmayan jungler olmaz ki...

    O zaman Shyvana bir jungler olmazdi. Ya da Udyr. Bunlar varsa demek ki sürekli gank atmadan durabilen, içeride farm yapmayi seven junglerlar da var.

    En hayati soru:

    Karsi jungler iki kere benim laneime geldi ancak bizimki hiç gelmedi... Low. Oyun sonu görecek o gününü. Hem Udyr alinir mi ki?

    Oyunu sil.

    Hayati sorulari cevapladiktan sonra ganking türlerini taniyalim:

    1. River Gank

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)

    En sik karsilasilan ve en verimli gank türlerinden biri budur. Jungler firsat yakaladigi zaman [Özellikle karsi laner iyice pushlamissa (Koridor ittirmek, karsi kuleye daha yakin olmak) ya summoner spell (Flash, Smite gibi oyundan önce seçilen büyülerden her biri.) gider ya kill gelir.] riverdan saldiriya geçer. Bunu yamak kirmizi takim için top lanede, mavi takim için bottom lanede daha kolaydir.
    Görsel olarak açiklamak gerekirse (Sejuani ile top lane. Adamin kafasindan ben de istiyorum):

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)

    Verimli bir gank türü oldugu için river (Koridorlarin arasindaki nehir) sik sik wardlanir. Hatta o görselde de riverin wardlu oldugunu görebilirsiniz.

    2. Side gank

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)

    Önceden bushlara saklanmis bir arkadasin lanerlara yaptigi korku içindeki davranistir. Görselle anlatmak gerekirse:

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)

    3. Loop Gank (Ninja Gank diye de geçebilir)

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)

    Az önce river gankin bazi lanelerde daha zor oldugunu söylemistim. Bu zor olan taraflar, river gankten (Ward yoksa) çok daha tehlikeli bir gank türüne sahiptir: loop gank. Haritada olabildigince anlatmaya çalissam da söyle olur: Ya Baron/Dragon pitlerinin arkasindan dolasip tribush (Y seklindeki çalilar) üzerinden gelirler (Top/bot lane), ya da karsi tarafin turretina (Kule) yakin olan lane girisinden (Middle lane) girerler. Eger karsi tarafin oralarda görüsü olursa, bu jungler için çok büyük bir tehlike olabilir. Yani tribusha ward atın.
    Görselle anlatlak gerekirse:

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)

    Ganking ile ilgili baska bilmem gereken bir sey var mi?


    • Sag kurtulacaginizdan %100 emin degilseniz lütfen tower dive (Karsi kuleye adam kesmek için dalmak) yapmayin.
    • Firsat bulamadiginiz zaman lütfen lanelerin dibinde bos bos durmayin. Gidin bir Scuttler Crab kesin, ne bileyim monster camp falan kesin. Karsisi gank atiyorsa ve yakinsaniz counter gank (Az sonra anlatacagim) atmayi deneyebilirsiniz. Bos durmayin da ne yaparsaniz yapin.


    Counter gank nedir?

    Karsisi gank atiyorsa ve yakinsaniz bu özel gank tipini yapabilirsiniz. Kisaca counter gank karsi jungler gank atarken Tatar Ramazan gibi bu isi bozmaktir. Hatta karsi jungleri ve/veya laneri kesebilirsiniz bile. Bunu yapmak ve yapmamak arasindaki ince çizgiyi tutturamazsaniz ölebilirsiniz de. Ayari iyi tutturun.

    Bir gankin basarisini nasil ölçebilirim?

    Yemedim, içmedim; bununla ilgili kendi ellerimle Paint'in sihirli güçlerini kullanarak bir grafik hazirladim:

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)

    VIII. Warding


    Bu bölüm, oyundaki en önemli davranislardan biri olan wardingi anlatmaktadir. Nunu da olsaniz, Sejuani de olsaniz, Lee Sin de olsaniz, Rengar da olsaniz o wardlari almak zorundasiniz. Aksi takdirde,

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)

    Bu bölümde, warding konsepti ve bir junglerin wardlamasi gereken temel yerler ele alinacaktir.


    Hepimiz oyuna ilk basladigimizda bu yesil(artık sarı) veya pembe seylerin önemini fark edemedik. Trinket sistemi ilk çiktiginda ben trinket almiyordum mesela
    Sonradan okurken anladim wardun önemini. Eger 75 gold veremiyorsaniz buna ve en azindan riveri wardlamaktan bile acizseniz, karsi junglerin öfkesini üzerinizde hissedeceksiniz (Suffer my fury). Siz de bir jungler olarak takiminizi karsi junglerdan en az support kadar korumak zorundasiniz. Bunu yapmanin en kolay yolu ortamlara ward atmaktir. Peki, neye benzer bu ward?

    Preseason 6: Stealth Ward oyundan kaldırıldı. Alttaki bölüm de tamamen Stealth Ward'un hatırına bırakıldı. Toprağın bol olsun Stealth Ward.
     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)

    Bir de pembesi ve Sezon 4'te çikan sarisi var:

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)
     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)

    Son olarak da Sweeping Lens:

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)

    Sarı trinket etkilidir ancak junglerlarin bir süre sonra Sweeping Lens almasi daha iyidir.
    Pembe ward (Vision Ward) üç degil dört vurusta yok olur ancak görünürdür. Bunlarin yaninda görünmez sampiyonlari (Ulti açmis Rengar gibi) veya diger wardlari görmenizi saglar. Kirilana kadar görüs saglar, belli bir süresi yoktur.

    Bir jungler olarak tavsiyem trinket olarak Warding Totem ile başlayıp Sweeping Lens ile bitirmektir. Sweeping Lens yeni sezon için çok daha hoştur.

    Simdi belli basli ward yerlerini ögrenelim. Bunlar genellikle karsi jungleri takip etmek için kullanilan yerlerdedir (Riveri lanerlarin wardladigini varsayiyorum, görüntülerin çogunlugu mavi takim içindir ancak kirmizi takima da pekâlâ uygulanabilir.).

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)
     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)

    Riverda bulunan death bush adli küçük çalilarda bir ward bulundurmak karsi junglerin ne yaptigini anlamaniza yardimci olabilr.
    Not: Scuttler Crab çıktığından beri burası eski popülerliğini yitirdi. Alternatifleri göz önünde bulundurabilirsiniz.

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)

    Yesil ya da pembe, Dragon ve Baron'da ward bulundurmak sarttir.

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)

    Dragon alirken buralari wardlamak çok yararli olabilir (Mavi takim için).

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)

    Pembe veya yesil, burada 25. dakikadan sonra kesinlikle ward bulunsun (Özellikle mavi takim için).

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)

    Tribush adli bu çalilarin tamami wardlu olmalidir. Sonra loop gank (Bkz. Ganking bölümü) yersiniz.

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)

    Yine ejder alirken bakilabilecek yerlerden (Mavi takim için).

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)

    Baron piti. Özellikle burada 25. dakikadan sonra ward bulunsun. Tam gösterilen yere atarsaniz warda saldirmak yerine yanlislikla Baron'a saldirip ölebilirler. %100 Facebook onayli

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)

    Karsi junglea girecek kadar cesursaniz, bu dört yol arasina bir ward kondurarak karsi junglerin yerini %50 oraninda bulabilirsiniz.

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)

    Redin önüne biraktiginiz bir ward, counter jungle yemenizi önleyebilir.

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)

    Counter jungle yemekten çok korkuyorsaniz alternatif olarak wardlayabileceginiz yerlerden.

    Peki karsi jungler bize böyle ward atarsa bunlardan nasil kurtulabilirim?

    Bu is için kullanabileceginiz iki araç var. Biri pembe ward. Öteki de Sweeping Lens (Arayıcı Mercek).

    Sweeping Lens, koydugunuz yerdeki wardlari belli bir süreligine açiga çikarir ve devre disi birakir. Bu sirada onlari yok edebiliriz.

    Ward dolu günler...

    IX. Objektif Kontrolü


    Hepimiz biliyoruz ki bu oyunda iki epic monster vardir. Bunlar genellikle kuleler ile birlikte (Bazen ayri olarak) global objektifler olarak adlandirilirlar. Bu bölümde bunlari taniyacagiz.

    Aldigimiz bir son dakika haberine göre, Shyvana ejderhalara karsi bir eylem yapma karari alarak Summoner's Rift'teki Dragon'u pitinden kovmus ve yerine kendisi geçmistir. Dragon öfkeli. Merakla sonuçlari bekliyoruz.

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)

    (Tabii ki sakaydi, haydi devam edelim.)

    Ejderya(lar)


    (Aklıma Skyrim gelmiyor değil Ice Drake olsun, Fire olsun, Elder Dragon olsun; zaten Shyvana'nın pasifinin adı Dragonborn değil miydi)

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI) Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI) Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)



    Elemental Dragon denilen arkadaşlar Baron'a göre daha sik alinmasi gereken monsterlardır. 2:30'da rastgele bir elementle spawnlanan bu monsteri bazi sampiyonlar 6. seviyelerinde solo (ör. Warwick), bazilari daha sonra fakat çok daha hizli bir sekilde (ör. Skarner, Shyvana) alabilir. Aynı elemente sahip erjerha kesildiğinde bonus stacklenir.
    35. dakikadan sonra Elemental Dragon yerini Elder Dragon'a bırakır.


    • Infernal Drake size %8/16/24 AD ve AP verir.
    • Mountain Drake kulelere ve diger epic monsterlara (Baron, Ejderhalar vs) %10/20/30 fazladan hasar vermenizi saglar.
    • Cloud Drake combat dışında (dövüşmediğinizde) size %25/50/75 MS (Movement Speed, hareket hizi olarak çevirilebilir) verir.
    • Ocean Drake yine combat dışında maksimum can ve mananızın her 5 saniyede %4/8/12'sini yeniler.
    • Elder Dragon diğer element kardeşlerinden çok daha fazla HP ve armor değerine sahip. Öldürmesi çok zor bir yaratıktır. Öldürdüğünüzde 120 saniye boyunca Aspect of the Dragon adlı bir buff verir. Bu buff turret olmayan her şeye karşı bütün spellerinizin ve AA'larınızın 3 saniye boyunca (45*öldürülen Elder Dragon Sayısı)+(45*öldürülen farklı elemental ejder sayısı) DoT (Damage over time, zaman içinde hasar) vurmasını sağlar. Üstüne sahip olunan bütün elemental ejder bonuslarınızı %50 oranında artırır.


    Dragon, 6 dakikada bir respawnlanir.

    Baron Nashor


     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)


    Summoner's Rift'te bulunan en güçlü monster. Adini DotA'daki Roshan'dan aliyor [Roshan da adini Guinsoo'nun (Steve Feak; DotA Allstars'in, Drow Ranger'in ve Roshan'in yaraticisi; ayrica LoL'ün kemik kadrosundan) bowling topundan aliyor.]. Genellikle 25. dakikadan sonra alinan bu monster, kesilmesi için birçok kisiye ihtiyaç duyar. 20. dakikada spawnlanir.
    Öldüren takima Hand of Baron adli bir buff verir.
    Bu buff 3 dakika sürer, en fazla 40 AD ve AP verir.
    Recall büyünüzü güçlendirir, süresini 4 saniyeye indirir ve recall basarili olursa çok hizli bir sekilde can ve mana yenilenmesi verir, hatta MS bile verir.
    Her minyonunuzu farkli sekillerde güçlendirir. Minyonlarin tamamina sampiyonun MS'inin %90'i verir. Minyonlarinizi inanilmaz tanklastirir. Siege minyonlarinizin turret menzilinden uzaktan vurabilmesini saglar. Minyonlarinizin slowlardan etkilenmemesini saglar.

    Bu kamp, 7 dakikada bir respawnlanir.

    Bir de Preseason ile gelen epicimsi monsterımız var:

    Rift Herald!


     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)


    Preseason ile gelen yeni arkadaşımız. Baron olmadığı zamanlarda top lane yalnız kalmasın diye çıkarılmış. Kesmesi her ne kadar ejderden daha kolay olsa da yalnız başına kesmesi çok zor olan birisi. Hikâyesi de şöyle: Bir Scuttler Crab kızımız Baron'un Void enerjisinin etkisi altına girerek evrimleşiyor ve Rift Herald oluyor.

    Bu yaratık Baron çıkmadan 15 saniye önce despawn olur. Eğer o sırada onu kesiyorsanız, 10 saniye daha bekler ama siz kesememişseniz gözünüzün yaşına bile bakmaz, hard despawn olur.

    Kesene Glimpse of the Void adlı bir buff verir. Bu buffı taşıyan yakınlarda bir dost şampiyon olmadığında %5 daha az hasar alır. Ayrıca Corruption değerine göre fazladan AA hasarı verir.

    Epic monsterlarimizi ögrendigimize göre, simdi onlari nasil almamiz gerektigini gösterecegim:

    Smite ile.

    HUD'unuzdan Smite'inizin kaç vurdugunu görebilirsiniz (390-1000 arasi bir sayi). Smite true damage vurdugu için ne kadar yaziyorsa o kadar vurur, ne eksik ne fazla.
    Herhangi bir buffin veya epic monsterin üstündeki can barina bakarak kaç caninin kaldigini görüyoruz.
     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)
    Ve tam Smite'in hasari kadar oldugunda Smite'i yapistiriyoruz. Tebrikler, bir monstera basarili bir sekilde last hit yaptiniz.

    Objektifleri wardlamayi unutmayin.

    X. Takım Arkadaşlarıyla Etkili Diyalog


    Bu bölüm biraz daha soru-cevap şeklinde geçecek.

    Evet, şimdi bu rehberdeki teorik bilgileri bitirmiş bulunmaktayım. Buraya kadar okuyanın aklında büyük olarak şu soru kalacak:

    Bu bilgileri ve aydınlanmayı kalın kafalı (Saygı seviyesini bozmayalım, eğer bu soru bana gerçek bir insan tarafından sorulmuş olsaydı kesinlikle çok daha ağır sözcükler içerebilirdi) takımıma nasıl anlatacağım? Chatte küfürler savrulurken onlara nasıl yardımcı olabileceğim?

    Bu takımınızın kalın kafalılık seviyesine göre değişirken () özellikle low eloda bilinen bir sorundur. Birbirlerini dinlemeden yürek yer gibi girerek ölen birçok insan vardır ama şunu herkes biliyor ki bu oyunu oynayan insanlar o oyunu kazanmak ve/veya eğlenmek için oynarlar. Kimse 0/12 giden bir insana onu sevmediğinden dolayı küfretmez, kaybedeceğinden korktuğu için küfreder. Büyük olasılıkla doğru konuşmayla da sakinleşecektir.

    Önce benim bulduğum belli başlı küfür sebepleriyle başlayalım, sonra da etkili ve etkili olmayan diyalogun bir örneğini size sunayım:

    X.I. Kill Secured (KS)


    Özellikle low eloda karşımıza bol bol çıkar bunun nedeniyle "satılmış" oyunlar. Özellikle ADC ve assassin mainleri tarafından ortaya atılır bu. KS olayını (takımda golda daha az ihtiyaç duyan kişinin killi garantilemesi) killi koruma yerine çalma (Kill Steal) olarak da adlandırabilseler de aslı koruma amaçlı çıkmıştır. Golda ihtiyaç duyan şahıs bu duruma sinirlenerek küfür edebilir. Bu olayı iki farklı şekilde çözebiliriz:


    • Oysaki bir kill 12-18 farm kadar değerlidir ve asist alan bu kill goldunun tamamını da kaybetmemiştir. Killler aslında o insanlar tarafından aşırı değer kazanmıştır. "Neden killimi çaldın !%+%3#" tarzı yazılara "Sağlık olsun, 15 farm fazladan alırsın. Farmına odaklanırsan yeterince gold alabilirsin, oyunu da böylece kazanabilirsin." şeklinde cevap verebilirsiniz.

    • İkinci senaryo genellikle ADC ve support arasında olsa da bunu yatıştırmak tün takımın görevidir bence. ADC ve support 2v2 fighta girer, killerin birini veya ikisini support alır, carry'e de sadece assist kalır. ADC ise buna sinirlenerek supportuna kızmaya başlar. Bunu sizin (jungler) ya da supportun dizginlemesi gerekir. Ona yapmanız gereken karşı carry ölüyken alabileceği farmların o kill goldundan çok daha fazla olabileceğinden bahsedin. Bunun yanında o killin kaçabileceği ve hiçbir gold alamayacağı olasılığını düşündürün.


    Eğer siz killi koruduysanız (ve Rengar vs değilseniz, onlar ki snowball olabilmek için buna ihtiyaç duyabilenlerdir) nazik bir dille farm yapabileceğiniz kaynağın sınırlı olduğunu da bu konuşmaya ekleyin.

    X.II. KDA'in Abartılması ile ilgili konuşmalar


    Gank gelmeye başladım ama öldüm. Oyun pek iyi başlamadı. Lanerlar bana küfrediyor, "gelme !*?$%" diyor. Ne yapmalıyım?

    Bu durumda ipler hem sizin hem de lanerların elinde. Öncelikle, onlardaki gold avantajını ve experience üstünlüğünü eritmek için bir süre içeride farmlayın. Karşı takımın seviyesine göre içeride kalmaya devam edin. Lanerlardan da çok pushlamamalarını isteyin, böylece ileriki gankleriniz daha kolay olacaktır. Yine de dikkatli olun. 3v1 adam yakalamaya çalışın. Bol bol görüşünüz olsun. Objektif kaçırmayın. Objektiflerle bu açığı çok daha kolayca kapatabilirsiniz. Temkinli oynayın ve oyunun nasıl çevrildiğini izleyin

    Karşı Katarina (veya herhangi bir diğer şampiyon) fed. Gelene tek atıyor. Ne yapmalıyım?

    Maalesef bir snowball senaryosuyla karşı karşıyayız. Bu durumda eğer karşı fed kişisi assassin ise ve elinizde bir CC kaynağı tank varsa (veya midiniz Lissandra'ysa) onlardan en kısa sürede onu CC ile bloke etmesini isteyin. Unutmayın ki tenacity kasmadığı sürece bir kişi 0/20 olsa da 20/0 olsa da o stunı tam süresinde yiyecek ve etkisiz hâle gelecektir. Yine objektif kaçırmamak ve farmlamak unutulmamalıdır.
    Bu durumda karşı takımdaki fed insanlar kendilerine aşırı güvenebilir. Bu durumu kullanın. Baiting (Yemleme olarak çevrilebilir, takip edebileceği bir şeyi kullanarak onu istenmeyen durumlara sokabilme taktiğine denir.) bu konuda size yardımcı olabilir.

    X.III. Süre Tutma ve Calling (Çağırma)


    Bu konu, bu alt başlıkların arasından en önemlisidir.

    Junglerların en sevdiği şeylerden biri jungle timerdır. Bu arkadaşlar "Tab" tuşuna bastığınız zaman ortaya çıkan yazılardır. Her biri, hangi kampın ne zaman spawnlanacağını söyler. Sık sık gözünüz burada olsun. Eğer supportunuz yapmıyorsa bunu siz yapmak zorundasınız. Örnek olarak, dragon spawnlanmadan bir dakika önce "drag 1 min", "drag 1 dk" tarzı şeyler chatte takımınızın dikkatini objektife toplayacaktır.

    Yine özellikle karşı Flashların (Sıçra) ve diğer spellerin zamanını tutun. Mesela mide gank attınız, karşı Ahri Flash kullandı. Bunun üzerine dakikaya bakın (Örneğimizde 6:30 olsun), buna 5 dakika ekleyin (Flash 5 dakikada dolar) ve chate onu yazın (Örneğimizde 6:30+5=11:30, yani chate yazmanız gereken "ahri flash 11:30")

    Bütün spellerin cooldown değerlerine bu adresten bakabilirsiniz.

    En önemli şeylerden birisi de takımda insanların neler yapabileceğine karşı önerilerde bulunnmaktadır. Vision bu konuda anahtar bir faktördür. Göremeden tahmin edemezsiniz. Mesela karşı takımı 5 kişi topu pushladığını gördünüz. Siz de tanksınız. Takımınızdaki fighter, mage ve support arkadaşları yukarıya çağırarak siz ikiniz başka bir lane'i pushlayabilirsiniz. Yine karşı takım Baron'da toplanıyorsa bunu bildirerek takımınızla fight başlatabilirsiniz veya çalma denemesi yapabilirsiniz (Fight başlatmak daha iyi olur çoğunlukla).



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi exiledFromBadmen -- 10 Eylül 2016; 12:56:00 >







  • Master yi yi koymayip kötülersen döverim seni 😂😀😁

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: hayrikoc61

    Master yi yi koymayip kötülersen döverim seni 😂😀😁
    Flood koruması nedeniyle rehber buradan devam edecek:

    XI. Elise Özel


     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)


    Hepimiz Elise ile bir zamanlar tanistik. Sadece örümcegin aginda güvenli oldugunu ögrendik Kimimiz Sezon 3'te, kimimiz Sezon 4 baslarinda, kimimiz ise bu son yamalarda onunla karsilastik. Benim de çogu profil belirtecimde Elise bulunmakta. Ben bu bölümü yapmak için sabirsizlaniyordum. Her ne kadar bu aralar takım kompozisyonunu ayarlama nedeniyle pek oynayamasam da League of Legends'daki 126 sampiyon arasindan en sevdigim sampiyon olan Elise'i anlatmak için kendimi hazir hissediyorum.

    Öncelikle sizi havaya sokacak müzik:



    Alternatiflerimiz de var:





    XI.I. Elise'in Durumu ve Görevi
    XI.II. Elise'in Arti ve Eksileri
    XI.III. Elise'in Skillerinin Detayli Açiklamasi
    XI.IV. Kombo
    XI.V. Rün ve Masteryler
    XI.VI. Item Seçimi
    XI.VII. Spiderlinglere Tanklatma Sanati
    XI.VIII. Lore ve Sonuç


    XI.I. Elise'in Durumu ve Görevi

    Her sampiyon rehberi gibi önce Elise'in ne ise yaradigina bakalim. Riot'un (eskiyecek) şampiyon siniflandirmalari bizim isimize sandiginizdan daha iyi yarayacak (Eger akil yürütürsek):
     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)
    Bu da yenisi (Amaç Alpha Clientım var demek değil):
     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)

    Resmin üzerine tiklayarak onu büyütebilirsiniz.

    Elise, ortalama tanklığa (Diana hariç diger magelerden oldukça fazla), magelerden fazla düz vurus hasarina ve yine onlardan biraz daha az bir büyü hasarina sahip (Asiri feedlenmediyse).
    Zamanında bir mageden daha farklı olduğunu yazmışım. Riot yeni şampiyon sınıflandırmasında Elise'i (ve Diana'yı) Diver adlı yeni bir fighter sınıfına koymuş. Diver adlı sınıfı Juggernautlar kadar iyi tanklayamayan ancak onlardan çok daha mobil fighterlar olarak belirlemişler. O sınıfa da Xin ve Irelia gibi şampiyonları koymuşlar. Elise (ve Diana) da buraya yerleştirilmiş.
    Eskiden yazdığım metin:
    "Yani bir AP offtankla karsi karsiyayiz. AP offtanklar hem burst hem DPS hasara sahip olabilirler. Bu arkadaslarin bayrak götüreni Diana'dir (Her ne kadar bayrak götüreni olsa da profesyonel arenada Elise jungler olarak daha çok seçilir, Diana'nin orijinal yeri middle lanedir.) ancak konumuz Diana degil, Elise (Jungler Diana'dan sonra bahsedeceğim)."

    Elise su anki metada iş yapar mi?

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)

    Kesinlikle evet. Her ne kadar ortalama bir win rate degerine sahip olsa da (Çünkü pratik ister), skillseti çok güçlüdür. Elise'den korkuyorlar. Özellikle son yamalarda Elise'in o güçsüz durumunu düzelttiklerinden beri Elise görmek zorlaştı. İnsanlar karşılarinda bir Elise görmek istemiyor [Çünkü broken bir skillsete sahip, tisikkirlir Middlir (Andrei "Meddler" van Roon, benim favori sampiyon tasarimcilarimdan biri. Elise, Lissandra, Syndra, Ziggs, Varus gibi çalismalari var.)].
    Merak etmeyin, son yamada gelen nerfler onu pek etkilemez çünkü Neurotoxin (Insan formundaki Q'sü) zaten zayif bir skilldi. Bu nerften rahatlayanlardan dolayi ban rate degerlerinde bir düsüs olabilir.
    Kisacasi, Elise Rexona gibidir. Sizi asla yari yolda birakmaz (Tabi Riot bize bir sürpriz yapmazsa).

    2016 Edit: Elise bu sezon en güçlü junglerlardan biri. Alın, aldırtın ama sakın tam anlamadan ranked girmeyin.

    Elise hangi kompozisyonlarda seçilmeli?

    Elise genellikle early game safhasinda iyi, kolay snowball olabilen karakterlerle birlikte (Oynayabilen bir Riven olabilr, Draven olabilir, Miss Fortune olabilir, agresif bir Jinx olabilir, Katarina olabilir) terör estirebilir. Gidip bir late game kompozisyonuna veya takimda tank olmadigi zamanlarda almaniz pek mantikli bir seçim olmaz.
    Ek olarak, Elise mükemmele yakin bir dive yetenegine sahiptir (Diver). Bu dive yeteneginden dolayi earlyde zayif sampiyonlarin karsisina (Karthus olabilir, Kog'Maw olabilir, -dikkatliyseniz- Vayne olabilir, Yasuo belki olabilir) alinarak güzel isler çikarilabilir.

    XI.II. Elise'in Arti ve Eksileri


    +Çok etkili gank atabilir.
    +Ormani hizli döner.
    +Spiderlingleri tanklatarak ormanda aldigi hasari oldukça azaltabilir.
    +Early gamede çok güçlü.
    +(Özellikle son buflardan sonra) Diger early game junglerlarindan farkli olarak late gamede biraz is yapabiliyor.
    +Tank, off-tank veya mage kasilabilir.
    +Birçok kompozisyona uygun.
    +AP Jungler (Yani diger çogu junglerdan farkli bir damage türü çikartir.).
    +Rappel skilliyle hayatinizi kurtarmak çok etkilidir. Size sinirli bir Zhonya verir.



    -Late gamede fazla hasar atamiyor (Özellikle damage kasmazsaniz).
    -Utility olarak zayif.
    -Tek basina kill çikarmasi diger early game junglerlarina göre daha zor.
    -Geriye düstügünde kolay kolay toparlanamaz.
    -Late gamede spiderlingler "Can çalinan nesne ("A thing to lifesteal from")" oluyor.
    -Araknofobisi olanlara zor anlar yasatabilir.
    -Oynamasi ve ustalasmasi zor bir karakter.


    XI.III. Elise'in Skillerinin Detayli Açiklamasi

    UYARI: Orijinal dilindeki (Ingilizce) tooltipler paylasilacaktir. Türkçe çeviriler yanlis anlasilmaya neden olabiliyor. Bonus olarak da her skillin yanina Elise'in ilgili bir sözünü koyacagim.
    Ayrica videolar YouTube'dan degil dogrudan Riot sunucularindan alindigi için DHTube kullanamadim. Bu konuda yardim edebilirsiniz.

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)


    Spider Queen
    "They need... guidance."
    Video linki

    Human Form: When Elise's mage abilities hit an enemy, she gains a dormant Spiderling.

    Spider Form: Basic attacks deal bonus magic damage and restore health to Elise.


    Yani, insan formunda yaptigimiz yetenekler birine vurursa, uyuyan bir Spiderling (Yavru örümcek) kazaniyoruz. Örümcek formuna geçtigimizde bunlar uyaniyor ve bize yardim ediyor.
    Örümcek formunda ise düz vuruslarimiz bonus hasar vuruyor ve bizi iyilestiriyor. Bu oran ultimize verdigimiz puanlarla artiyor.

    Bu pasif, bize verdigi özel bir güçten çok Elise'in mekaniklerini tamamliyor. Örümcek formundaki bölümü ise jungle dönmemizi hem hiz hem sustain açisindan kolaylastiriyor.

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)  Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)


    Neurotoxin/Venomous Bite
    "It will all be over soon."
    "Partake of my poison."
    Video linki

    Neurotoxin: Deals magic damage equal to 40/75/110/145/180 plus 4% (+[3% Ability Power]%) of the target's current health.
    Maximum bonus against monsters: 75/100/125/150/175.

    Venomous Bite: Lunges to a target with a poisonous bite that deals Magic Damage equal to 60/100/140/180/220 plus 8% (+[3% Ability Power]%) of the target's missing Health. Max 75/100/125/150/175 bonus damage to monsters.


    Neurotoxin 40/75/110/145/180, ayrica karsinin o anki caninin %4(+%[%3 AP])'ünü vurmasini sagliyor ve bunu uzaktan vuruyor. Monsterlara en fazla 75/100/125/150/175 bonus hasar verebilir.

    Bize tanklara karsi hayatta kalma sansi veriyor. Onun disinda yedigi türlü nerfler nedeniyle Elise'in en zayif skillerinden biri haline geldi. Menzili ve mana costu pek iyi degil. Verdigi asil hasar scale olmadigi için latede çok düsüyor. Jungle dönerken bize düsündügünüz kadar yardimci olmuyor (Çünkü hasari jungle monsterlari için sinirlandirilmis). Cast süresi var, yürüme gibi bazı komutları bir süreliğine durdurabilir.
    Neurotoxin'in bize en yardimci oldugu sey AA timerimizi resetlemesidir.


    Aaaa, bu da ne simdi?.

    AA timer, düz vurus yapmak için kullanilan, AS (Attack Speed) degerinizle sinirlandirilmis bir zamanlayicidir. Bazi skiller (Shyvana Q, Elise'in iki Q'sü de, Sejuani W, Nasus Q, Evelynn E vs.) bu zamanlayiciyi sifirlar ve sizin normalden daha kisa sürede iki düz vurus yapmanizi saglar.

    Venomous Bite, 60/100/140/180/220, ayrica karsinin eksik caninin %8(+%[%3 AP])'ini vurmasini sagliyor ve bunu yaparken rakibin üzerine atliyor (Duvar üzerinden geçemeyecek kadar kısa). Monsterlara en fazla 75/100/125/150/175 bonus hasar verebilir.

    Yine Neurotoxin gibi Venomous Bite da AA timeri resetler ve bu skillin de monsterlara karsi bir siniri vardir. Bu skill özellikle bitirici vurus olarak çok etkilidir. Cooldowni kisa oldugu için jungle temizlemede de etkilidir. Göründügünden çok daha fazla hasar verir. Bu skill, özellikle ganklerde çok ise yarar. Bu skilli ikinci açin, ilk fulleyin.

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)  Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)


    Volatile Spiderling/Skittering Frenzy

    "We must all make sacrifices."
    "Simply delicious."
    Video linki

    Volatile Spiderling: Summons a venom-gorged Spiderling that moves to target location and explodes, dealing 75/125/175/225/275 (+80% Ability Power) Magic Damage when it nears an enemy or after 3 seconds.

    Skittering Frenzy:
    Passive: Spiderlings gain 5/10/15/20/25% Attack Speed.
    Active: Increases Attack Speed by 60/80/100/120/140% for Elise and her Spiderlings for 3 seconds.


    Volatile Spiderling, size kamikazeyi düstur etmis bir örümcek verir. Bu örümcek, rakibini takip etmeye baslar ve basardiginda patlayarak çevresine 75/125/175/225/275 (+%80 AP) büyü hasari verir. Hedef olarak önceligi sampiyonlardir.

    Bu skill yine baslangiç hasari olarak kullaniliyor (Hasari çok az ya da çok fazla degil.) ancak birileri bunu minyonlara tanklatarak etkisiz hâle getirebilir. Bunu engellemek için önce arkamiza bu skilli atiyoruz, sonra bu örümcek patlamadan biz örümcek olup Q skillimize basiyoruz. Kamikaze örümcegi de diger küçük örümcekler gibi Q'nün hedefledigi sampiyona siçrayacak ve onun üzerinde patlayacaktir.
    Bu skilli çalilari kontrol etmek için de kullanabiliriz.


    Skittering Frenzy, size ve küçük örümceklerinize oldukça fazla AS verir.

    Bu skill, aslinda Elise'in o korkunç early game hasarinin bas sorumlularindandir. Elise'in ikinci rolünün Fighter oldugunu hatirlayin. Düz vuruslarinin çok tehlikeli oldugunu söylemistim. Bunun nedeni bu skilldir. Insan formundaki skilleri üzerilerine bosalttiktan sonra bu skille inanilmaz hasar verebilirsiniz. Bu skill, Elise'in jungle clearlarini da saglamlastirir. Hatta sirf o yüzden ilk bu skill açilir.

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)  Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)


    Cocoon/Rappel

    "Ah, the tangled webs we weave."
    "Patience..."
    Video linki

    Cocoon: Stuns the first enemy hit for 1.6/1.7/1.8/1.9/2 seconds and reveals them if they are not stealthed.

    Rappel: Elise and her Spiderlings lift up into the air, becoming untargetable for 2 seconds. She can then cast Rappel again to descend upon a nearby enemy. After descending, the bonus damage and healing from Spider Queen is increased by 40/55/70/85/100% for 5 seconds.


    Cocoon, karsilastigi ilk rakibe 1.6/1.7/1.8/1.9/2 saniye stun atan, fakat hiç hasar vermeyen bir skilldir. Ince bir skillshot oldugu için (Nerflerle inceltilmiştir.) tutturmasi maharet ister.

    Bu skill sizin gank atabilmenizi saglar. Bununla gank atarsiniz. Bunu tutturamazsaniz o gank baslamadan bitmis demektir. Ayrica bu skill sizin tek CC'niz oldugundan dikkatli kullanin. Carrynize peeling de yapabilirsiniz. Late gamede tam potansiyel kullanabileceginiz nadir skillerden.

    Rappel, sizi havaya kaldirir ve 2 saniye boyunca untargetable (hedef alinamaz) hâle getirir. Siz bununla herhangi bir düsman wardin (Tabii görebiliyorsanız), sampiyonun, minyonun veya monsterin üzerine atlayabilirsiniz. Siz atladiktan sonra, pasifinizin verdigi heal ve damage %40/55/70/85/100 artar.

    Bu skilli kullanma amaciniz genellikle gank baslatmak degil, ganki sonlandirmak olmali. Ayrica eger zamanlamayi iyi tutturursaniz bu skill ile herhangi bir skilli ("teq" atan Darius ultisini bile) dodgelayabilirsiniz. Maalesef tether skillerini (Sizi zincirle bağlanmış gibi hissettiren skiller, Morgana ultisi, Fiddlesticks W) ve delayed skilleri (Vereceği hasarı hemen değil daha sonra veren skiller, Vlad ultisi, Zed ultisi vs *Karthus ultisini engelleyebilirsiniz.) engelleyemezsiniz.
    Hatta, eger karsi duvarda bir monster varsa, bu skilli duvarin üzerinden atlamak için kullanabilirsiniz.
    Rappel menzili içerisindeki, stealthed (görünmez) olmamis her seyi (Çali içlerini bile) görür.


     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)


    Human Form/Spider Form

    "My true beauty is beneath the skin."
    Video linki

    Spider Form: Elise transforms into a menacing spider, sacrificing 425 attack range in exchange for 25 movement speed and access to arachnid abilities. All dormant Spiderlings are awakened and will attack nearby foes.

    Human form: Elise takes human form, sacrificing 25 movement speed in exchange for 425 attack range and access to mage abilities. All awoken Spiderlings are put into a dormant state.

    Spiderlings: Spiderlings deal 10/20/30/40 (+15% Ability Power) damage and take 20% reduced damage from multi-target abilities.


    Basit bir toggle yetenegi. Elise'i insan veya örümcege dönüstürüyor.
    Insan formunda Elise'in AA menzili 550 iken, örümcek formunda 125 oluyor.
    Yine Elise'in MS'i insan formunda 330 iken, örümcek formunda 345 oluyor.
    Her formun kendine özgü kitine de bu yetenekle dönüsüm yapiliyor.
    Elise'in vurdugu on-hit hasar [10/20/30/40 (+%30 AP)] ve heal [(4/6/8/10(+%10 AP)] bu skillin kaç puan olduguna bakiyor.
    Spiderlinglerin de sayisi (2/3/4/5) ve hasari [10/20/30/40 (+%15 AP)] Elise'in ultisinin kaç puan olduguna göre degisiyor.
    Örümcek formundan insan formuna geçiste o sirada bulunan spiderlingler tekrar uyuyan hâle dönüyor.
    Yine örümcek formundayken W açip insan formuna döndügümüzde AS bonusu kayboluyor.

    XI.IV. Kombo

    Bu bölümde temel kombomuzu anlatacagim:

    Öncelikle insan formunda adama E atiyoruz. Stun yerse AA, Q, AA ve W atiyoruz. Sonra hemen örümcek formuna geçiyoruz ve adama bir Q atiyoruz. AA timerimiz yeniden resetlendigi için hemen W açiyoruz. Sonra bitirici bir Q atiyoruz. Tank degilse ölmüs olmali. Eger ölmemis, Flash veya baska bir kaçis skilli atmissa adamin kafasina E ve bir iki AA daha atiyoruz. Büyük olasilikla ölmüs olmali. Ölmemisse base atacak kivama gelmistir, bu ganki yine basarili sayabiliriz (Bkz. Ganking bölümü).
    Jungle camp keserken de ayni komboyu uygulayabilirsiniz.

    X.V. Rün ve Masteryler

    Rün olarak,
    Hybrid Penetration veya Magic Penetration Mark
    Armor Seal
    Magic Resistance Glyph
    Ability Power veya Attack Speed Quintessence idealdir.

    Masteryler;
     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)
    Edit: Expose Weakness geri geldi. Double-Edged Sword da artık çok güçlü. Feast yerine onları tercih edin.

    Bunu kullanmamin temel nedeni execute hasarini artirmak, penetration ve hybrid damage düzeylerini maksimuma çikarmak.

    XI.VI. Item Seçimi

    Elise'in özelliklerini hatirlayin. En temel özelligi, skillerinin base hasarlarinin fazla, AP oranlarinin düsük olmasiydi. Bir de late gamede az hasar veriyorduk. Bu nedenle off-tank bir sampiyona sahiptik. Hatirladiniz mi?
    Saydigim özelliklerden dolayi Elise'e ofansif olarak Magic Penetration, defansif olarak Health gibi statler veren itemlar alacagiz. Gelin bu itemlari yakindan taniyalim. Öncelikle;

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI) veya  Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)

    Stalker's Blade gankleri ile ünlü Elise için en iyi seçim olacaktir. Diger itemlar bir bu degildir çünkü bunda en basitinden slow var. Siz de daha iyi gankler için CC'ye ihtiyaç duyacaksiniz. Eğer ganklerde ustalaştıysanız ve bu slowa ihtiyaç duymuyorsanız Tracker's Knife iyi bir seçim olabilir.

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI) veya  Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)

    Eger takiminizda yeterli tank varsa ve dikkatli olacaginiza söz veriyorsaniz Runic Echoes alabilirsiniz (Sakin evde denemeyin). Onun disinda Cinderhulk tavsiye ederim.

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)>>> Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)

    Akali için Hextech Gunblade, Vayne için Blade of the Ruined King neyse Elise için de Haunting Guise (Lanetli Maske) odur. Bütün skillerimizle sinerjisi oldugu yetmiyormus gibi ayni zamanda midgame için bolca HP de vermektedir. Alinmasi zorunludur. Late gameden (Daha doğrusu herkes HP stacklemeden) önce Liandry's Torment (Liandry'nin Eziyeti) yapmaniza gerek yoktur.
    Eger ultra fed iseniz veya takiminizin skoru 27-5 falansa bunun yerine daha fazla Magic Penetration içerikli Void Staff (Hiçlik Değneği) çekebilirsiniz.

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)

    Bu item (Rylai's Crystal Scepter/Rylai'nin Kristal Asası) size Crystal Maiden'in (Kristal Bakire diye çevirilmiş yanılmıyorsam, bir DotA herosu) dostça bir hediyesidir. DotA-LoL kavgalarina ragmen sizinle asasini paylasmistir. Crystal Maiden'i üzmeyin, onun hatirina asasini alin.
    Bir de verdigi slow artik AoE spellerde de ayni oldugundan çok OP. Alin, aldirttirin.
    Tabi karsida Vayne, Shyvana gibi bol HP'li rakipleri sevenler varsa Crystal Maiden'dan özür dileyerek bu itemi almayabilir ve yerine daha defansif bir item alabilirsiniz (Özür dilemeyi unutmayin). Ben yine de Crystal Maiden'i üzmemekten yanayim. Yoksa "deny bile yok lowlar" deyip asasini bizimle paylasmaz
    Tabii ki saka yapiyorum. Eger %HP vuran rakip çoksa Randuin's yerine FH çekerseniz olur biter. Crystal Maiden'i üzmenin alemi yok

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI),  Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI),  Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI) veya  Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)

    Banshee'nin pasifine ihtiyaç duyuyorsaniz kesinlikle Banshee's Veil (Banshee'nin Duvağı) alin. Aurasina ve verdigi statlere ihtiyaç duyarsaniz (ve supportunuz almamışsa) Locket of the Iron Solari (Demir Solari'nin Broşu) alin. Takiminizda Sona, Soraka gibi bir healing support varsa ve Banshee'ye ihtiyaç duymuyorsanız Spirit Visage (Ruh Gömleği) alin. Dev minyonlu günler istiyorsaniz Banner of Command (Komuta Sancağı) alin. Ihtiyaç duydugunuzu alin.

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI),  Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI) veya  Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)

    Frozen Heart'ın (Donmuş Yürek) gold efficiency (Altini ne kadar verimli harcadigin) degeriyle kimse yarisamaz. Randuin's Omen (Randuin'in Alameti) verdigi statlarla ve slowuyla etkili. Dead Man's Plate (Ölü Adamın Zırhı) de yine pasifi ile etkili. Hangisine daha çok ihtiyaç duyuyorsaniz onu alin.

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI),  Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI) veya  Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)

    Ganklerde true damage vurur gibi vurmak istiyorsaniz Sorcerer's Shoes (Sihirbaz Pabuçları) alin. Karsida Fiddle feari gibi kaçamayacaginiz, çok uzun hard CC varsa Mercury's Treads (Merkür'ün Adımları) alin. Gerçekten pasifine ihtiyaç duyuyorsaniz Ninja Tabi (Ninja Tabisi) alin. Tabii ki de %60-70 oraninda ganklerde true damage gibi vurmaya ihtiyaciniz olacak, o yüzden ben Sorcerer's Shoes diyorum fakat ihtiyaciniz varsa bunu diger bot türleriyle de degistirebilirsiniz.

    XI.VII. Spiderlinglere Tanklatma Sanati

    Elise'in en büyük güçlerinden olarak spiderlinglere jungle campleri tanklatabildigini söylemistik.

    Peki, ne demek bu?

    Basitçe spiderlinglere tanklatmak, spiderlinglerin sizin yerinize hasari almasi demektir. Bunun sayesinde siz en az hasari alirsiniz.
    Bunu yapmanin en kolay yolu, spiderlinglerin saldirmasini beklemektir. Ancak bu çok uzun zaman alacagindan önce saldirip, sonra hafifçe geri çekilerek monsterlarin focus yapacagi kisiyi degistirmek en mantiklisidir. Çünkü spiderlingler siz aksini söylemedikçe sürekli saldirirken monsterlar onlara en yakin rakibe saldirir.

    Bir monsterin bana focuslanip focuslanmadigini nasil anlayabilirim?

    Görseldeki ikonu monsterin can barinin üzerinde arayin. Eğer o varsa size, o yoksa spiderlinglere focuslaniyordur:

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)

    XI.VIII. Lore ve Sonuç

    Lore'unu Elise'in agzindan dinleyebilirsiniz:
    Tik (Güzel ama Ingilizce)

    Eylül 2016 edit: Riot Elise'in hikayesini sil baştan yazdı. Hikayenin tamamını şu adresten (İngilizce) veya şu adresten (Türkçe) okuyabilirsiniz.

    Özet geçer misin?

    Hem o sözlerden, hem de Riot'un yeni hikayesinden faydalanarak özet geçebilirim.

    Elise bir zamanlar Noxus'ın en büyük hanelerinden birine üyedir. Bütün Noxus'ı güzelliği ve zekasıyla parmağında oynatmaktadır. Evlilik yoluyla da rakip haneyi aradan çıkarmıştır. Artık Elise Noxus'ın gizli lideridir.
    Ne olduysa kocasının sabrı taştığından sonra olur. Bir gün kocası onu zehirler. Sonra da ona şantaj yapar. Antidot onun elindedir ancak onu yalnızca halktan çekilirse verecektir. Elise hiddetiyle kocasını öldürür, antidotu içer ama artık çok geçtir. Bir yandan da Noxus'ın zayıflık olarak gördüğü kocasını öldürdüğü için daha da saygı görmeye başlamıştır. Yine de zehirden ötürü bir çeşit peçe (Burada "veil" denmiş, her ne kadar asıl anlamı duvak olsa da bizde bu sözcük çok farklılaştığı için bu sözcüğüi kullanmaya karar verdim.) ile gezmeye başlamıştır.
    Bir gün Elise başka bir peçeli kadın ile karşılaşır. Peçeli kadın ona Black Rose'u anlatır ve Pale Woman'ın (Muhtemelen o zamanki LeBlanc) onunla ilgilendiğini söyler. Elise kadını dinler ve Black Rose'a üye olur.
    Elise eski güzelliğini geri almak istemektedir. Bundan dolayı Pale Woman şansını Shadow Isles'da aramasını söyler. Eline de bir hançer verir. Bu hançerin sihri eğer geri gelirse Pale Woman onunla Elise'in güzelliğini geri getirebileceğini söyler. Elise tereddütsüz kabul eder. Yanında yolculuğa çıkan herkes çeşitli ifrit ve hayalet sürülerinin kurbanı olmuştur.
    Bu yolculuk sırasında bir mağara bulur ve Örümcek Tanrı Vilemaw (Twisted Treeline'daki Baronumsu monster) ile tanışır. Vilemaw onu ısırır, bu sırada hançer de kalbine saplanmıştır. Hançerin sihri ve Vilemaw sayesinde güzelliğine kavuşmuştur ancak bu günden sonra hayatına yarı örümcek bir hâlde devam etmek zorundadır. Noxus'a döndüğünde kimse olanı anlayamamıştır.

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)
    Vilemaw

    Elise Vilemaw'i ve kendi ölümsüzlüğünü beslemek için yüzyıllardır yolculuğa çıkmaktadır. Onunla birlikte giden kimse geri gelemez, bununla birlikte Elise her yolculuktan sonra daha da güçlenir.

    Dipnot: Elise'in adı (Bildiğimiz Elizabeth'in kısaltması) İbranice Elisheva'nın Yunanca'ya çevirilmesinden geliyor. Anlamlarından birisi de "Tanrının Kızı". Şimdi geri dönün ve Vilemaw ve Elise arasındaki ilişkiye bakın

    Rehberin burasina kadar okuduysaniz, artik hazirsiniz demektir Yine de gidip rankedda denemeyin. Önce birkaç bot maçi atin ki eliniz alissin. Sonra bol bol normal atin. 100-150 maçtan önce ranked girmeyin. Iyice eliniz alismazsa rezil olursunuz.

    XII. Sejuani Özel


     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)


    Sejuani çiktiktan Cinderhulk'un gelisine kadar zayif bir jungler olarak adlandirildi. Ancak onun zayifliga tahammülü olmadigini biliyorduk. Önce Preseason 5 basinda skillseti toparlandi, sonra o durumda bir süre kaldi. Kimse Sejuani'den kormuyordu. Onun kendini kanitlamasi gerekiyordu.
    Sonra yeni bir jungle itemi çikti. Ben açikçasi çikacagi zaman bayram ediyordum ama bu kadar nerf yiyecegini bilsem bayram etmezdim
    Gerçi nerflere ragmen o skillsetle broken kalmaya devam edecektir. Eger bir utility jungler ariyorsaniz Gragas ile birlikte Sejuani bu isin en iyisidir (2016 ortaları editi: Gragas da Sejuani seviyesine indirildikten sonra Zac tek umudumuz.).

    Müzik:



    Alternatifler asla tükenmez:





    XII.I. Sejuani'nin Görevi ve Sejuani ile Kompozisyon Seçimi
    XII.II. Sejuani'nin Artı ve Eksileri
    XII.III. Sejuani'nin Skillerinin Detayl Açıklaması
    XII.IV. Kombolar ve Input Buffering
    XII.V. Rün ve Masteryler
    XII.VI. Item Seçimi
    XII.VII. Lore ve Sonuç


    XII.I. Sejuani'nin Görevi ve Sejuani ile Kompozisyon Seçimi

    Sejuani hakkinda bilgi edinmek için yine Riot'un bölümünden (eski) akil yürütebiliriz.

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)

    Bu da yenisi:

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)

    Büyük resme bakmak için tiklayin

    Kisaca özetlemek gerekirse, elimizde bol bol stun atabilen ve defansif statleri seven bir Vanguard var.

    Vanguard ne Allah'ını seversen?

    Evet biliyorum birçok insan hâlâ Riot'un yeni şampiyon sınıflandırmasından habersiz. Özetlemem gerekirse, Riot artık çok fazla şampiyon olduğu için bazı bildiğimiz sınıfları (Fighter, Tank, Mage,...) ikiye veya üçe böldü, bazılarını yeni sınıfların içine kattı (Artık "light fighter" ve Assassinler Slayer adlı yeni bir sınıfa toplandı mesela), bazılarını da tamamen kaldırdı (Support oldu sana Controller).
    Böylece tanklar ikiye bölündü, Vanguard ve Warden sınıfları doğdu. Vanguardlar ofansif olup fight başlatan, az biraz peel (ADC'lerimizi korumak amacıyla yapılan CC, shield, heal gibi şeyler) yapabilen ve ciddi miktarda CC'ye sahip tanklardır. Örnek olarak Leona, Malphite, Zac ve bu rehberin konusu olan Sejuani gösterilebilir. Wardenlar ise sürekli peel yaparak önemli hedefleri korurlar. Onlara örnek olarak da Shen, Thresh, Alistar ve Braum rahatlıkla verilebilir.

    Sejuani'yi kiminle almak daha iyi?

    Tankınız azsa/yoksa ve/veya CC'ye ihtiyacınız varsa alabilirsiniz. Sejuani herhangi bir engage (Karşı takımla savaşmaya zorlamak, fight başlatmak), pick (Yalnız kalmış hedefleri indirmek) ve counter engage (Fight başlatan takımı engelleyerek karşı takımın fight başlatması) kompozisyonuyla uyumludur.

    XII.II. Sejuani'nin Arti ve Eksileri


    +Çok rahat gank atiyor.
    +Latede inanilmaz tank.
    +Fight baslatma özelligine sahip.
    +Tanky olmasina ragmen %HP vuruyor.
    +CC konusunda master yapmis.
    +Çogu tankin aksine (nispeten) mobil.
    +Teamfight kraliçesi. At bir ulti gg.



    -Hasarı yok denecek kadar azaltıldı.
    -Ulti kolay kaçırılabilir, artik eskisi gibi kaçınca yüklü miktarda slow vermiyor.
    -Earlyde çok güçsüz.
    -Zor orman dönüyor, bu nedenle CJ yemeye müsait.
    -Gapcloser skilli aynı zamanda kaçış skilli oldugundan ya girersin ya çıkarsın.


    XII.III.Sejuani'nin Skillerinin Detayli Açiklamasi

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)


    Frost Armor

    Video Linki

    Damaging an enemy with an ability or basic attack grants Sejuani bonus Armor and reduces movement-slowing effects on her.

    Bu skill birine vurdugumuzda bize belli bir süre armor ve slow azaltma veriyor. Her düz vurusta bu süre yenileniyor.

    Bu pasif bizim jungleda ölmememizi, ayrica red almis carrylerin kite yapmasini zorlastirmayi sagliyor. Karsida bol slow oldugu zamanlarda çok etkili.

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)


    Arctic Assault

    Vldeo Linki

    Charges forward, knocking enemies into the air and dealing 80/125/170/215/260 (+40% Ability Power) magic damage. The charge stops after knocking an enemy champion into the air.

    Bir skillshot. Vurdugunuz birimleri havaya kaldirarak onlara 80/125/170/215/260 (+%40 AP) büyü hasari verir. Sampiyonlara çarptiginda hareketiniz durur.

    Bu skill duvarlarin içinden de sorunsuz geçtigi için kolayca gank atabilirsiniz. Bunu gank için kullanabilirsiniz veya kaçis için saklayabilirsiniz. Sunu unutmayin ki bir sampiyona çarptiginizda durursunuz, bu yüzden buna dikkat etmekte fayda var. Ikinci veya üçüncü açabilirsiniz ancak en son fulleyin.

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)


    Flail of the Northern Winds

    Video Linki

    Sejuani's next basic attack also affects enemies near her target. All affected units are dealt magic damage equal to 4/4.5/5/5.5/6% (+[3% Ability Power]%) of their own maximum Health. Sejuani then swings her flail, dealing 40/70/100/130/160 (+10% of bonus Health) (+60% Ability Power) magic damage to nearby enemies over 4 seconds.If this ability is reactivated, Sejuani immediately starts swinging her flail.

    AA steroidimiz. Bu skill, AA timerimizi resetlemekle birlikte bir sonraki vurusumuz karsinin maksimum caninin %4/4.5/5/5.5/6(+%[%3 AP])'sini vurur. Bu vurustan sonra Sejuani topuzunu sallar ve topuzun degdigi rakiplere 4 saniye boyunca 40/70/100/130/160 (+Bonus Canin %10'u) (+%60 AP) hasar vermesini saglar.

    Bu skill, her ne kadar defalarca nerflenmis olsa da bizim ana hasar kaynagimiz. Jungleda ölmemek için buna ihtiyacimiz var. Yine Elise'de AA+Q+AA yaptigimiz gibi AA+W+AA yaparak jungle monsterlarina fazladan hasar vurabilirsiniz. Oyun sonunda bol canli rakiplere karsi tehlikeli bir skill ancak bir 4.21'deki Sejuani gibi olamaz. Yine de jungleda ölmemek için ilk fullemeniz tavsiye edilir.

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)


    Permafrost

    Video Linki

    Passive: Abilities and basic attacks apply Frost to enemies for 4 seconds.
    Active: All nearby enemies with Frost take 60/90/120/150/180 (+50% Ability Power) magic damage and are slowed by 50/55/60/65/70% for 1.5 seconds.


    Sejuani'nin ganklerinden korkma nedenlerinden biri bu skilldir. Birine AA veya skill attiginiz zaman onu 4 saniye boyunca marklarsiniz (isaretlersiniz). E tusuna markli biri olmadigi zaman basamazsiniz zaten (Katarina ultisi gibi düsünün). Markli düsmanlar oldugu zaman E'ye basarak onlara hasar verir ve onlari özellikle oyun sonunda çok güçlü olacak bir sekilde yavaslatirsiniz.

    Her ne kadar güçlü bir skill olsa da adami ilk markladiginiz zaman atmayin. Birakin adam Flash veya kaçis skillini atsin. Sonra basarak onu kulesine yaklasamadan kesersiniz. Ikinci veya üçüncü açabilirsiniz ama ikinci fullemeniz tavsiye edilir.

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)


    Glacial Prison

    Video Linki

    Sejuani throws her True Ice bola in a line. If the bola hits an enemy champion, it shatters, stunning the target and nearby enemies for 1.25/1.5/1.75 seconds. If the bola reaches its maximum range, it shatters and slows enemies by 30% for 1.25/1.5/1.75 seconds instead.All enemies in the shatter area take 150/250/350 (+80% Ability Power) magic damage.

    En hayati skillshotimiz. Yavas oldugu için yeterli refleksle dodgelanabilse de oldukça güçlü ve genistir. Bir sampiyona çarptiginda parçalanarak ona ve çevresindekileri 1.25/1.5/1.75 saniye stunlar ve onlara 150/250/350 (+%80 AP) hasar verir. Eger maksimum menziline ulasirsa yine patlar ancak bu sefer ayni süre boyunca %30 slow atar (Bu eskiden %90'di, hiç tesekkür etmiyorum Riot). Eğer karşı takım yeterince toplanmışsa 5 kişiye birden stun atabilirsiniz.

    Bu ulti tam bir TF makinesidir. Engage? At bir ulti. Disengage? At bir ulti. Gank mi atiyorsun? At bir ulti. Karsi carrye focus mu atiyorsun? At bir ulti. Karsi Katarina ulti mi atmaya basladi? Yolla bir Glacial Prison da akli basina gelsin.
    Yine de gereksiz yere ulti atmayin. Buna çok benzer bir skill olan Leona ultisi (sadece stun alanı biraz daha dar) ilk seviyede 80 saniye CD'ye sahipken bizimki 135 saniye (130 da olabilir) CD'ye sahip. Dikkatli kullanin yani.


    XII.IV. Kombolar ve Input Buffering

    Input Buffering nedir?

    Çok iyi bir soru. Bunu benim elomdaki birçok insan bilmez (ama ben çıkamıyorum). Input buffering kısaca LoL'de bazı komutların öncelik alması demektir ve birçok yüksek elo oyuncusunun yaptığı bir hamledir. O montajlardaki muhteşem Amumu Flash+ultilerinin en büyük müsebbibidir. Bu harika kural Sejuani'ye de pekâlâ uygulanabilir.
    Tıklanarak atılan skillerde eğer şampiyonun hedefi menzilde değilse şampiyon oraya otomatik olarak hareket animasyonunu başlatır. Yani artık gözünü o hedeften alıkoyamaz Bu input bufferinge verilebilecek en basit örnektir.
    Bir de Flash ile atılan input buffering vardır, o da birçok skillin hem menzilini uzatır hem de animasyonunu kısaltır.
    Bu videoda örneklerini görebilirsiniz:



    Burada kombolari kisaca anlatacağım.


    • Q+Flash
      Q'ye basarak sonra hemen Flash atarsaniz Q'nüz Flash yönünde yer degistirir. (Hatta knockup da atabilir.) Bunu kullanarak sürpriz gankler atabilirsiniz. Ya da gapcloser skillini uzatarak Flash atan rakibinizi takip edebilirsiniz.

    • Flash+Q
      Flash attiktan hemen sonra Q atarak eger karsida görüs yoksa çok etkili gankler atabilirsiniz.

    • Q+Ulti
      Eğer Q'nüz havadayken ultinizi atarsanız ultinizinmenzilini artırarak çok sürpriz bir şekilde fight başlatabilir ve rakip takima korku dolu anlar yasatabilirsiniz. Bir de bunun Q+Flash+Ulti versiyonu vardır ki Meteos reis zamanında bunu TSM'e karşı TF kazanmak için kullanmıştı



    • Ulti+Flash
      Eğer ulti atar atmaz Flash atarsanız hem menzili artar hem de ultinin animasyonu kısalır. Böylece sürpriz bir şekilde teamfight başlatabilirsiniz. (Bkz. Q+Ulti)


    XII.V. Rün ve Masteryler

    Rün olarak,
    Attack Speed veya Armor Mark
    Armor Seal
    Scaling Magic Resistance veya CDR Glyph
    Ability Power veya MS Quint idealdir.

    Mastery olarak,

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)

    XII.VI. Item Seçimi

    Bu bölümde Sejuani'ye nasil item dizecegimize bakacagiz. Ancak tanklarin buildinin karsi tarafa göre oldukça fazla degisebildigini unutmayin.

    Öncelikle jungle itemi ile baslayalim.

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI) Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)


    Stalker's Blade veya Tracker's Knife'dan o maç ihtiyacınız olanı alın. Ben kişisel olarak çoğunlukla Tracker's Knife kullanıyorum. Enchantment olarak da alternatifli olarak:

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)  Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)


    Cinderhulk sizin W'nuzla inanilmaz bir sinerji (Unutmayin, W'nuz sizin HP'nizden de aliyor) içerisindedir. Zaten Sejuani'yi kullanirken HP veren defansif itemlari büyük oranda tercih etmek gerekir. Son zamanlarda Runic Echoes da iyice popülerleşti, kullanıp kullanmamak size kalmış.

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI),  Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI) veya  Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)


    Karsi carryden korkuyorsaniz Ninja Tabi alin. Karsida bol bol hard CC varsa Mercury's Treads alin. Öndeyseniz ve bolca gank atmak istiyorsaniz Boots of Mobility (Atiklik Çizmeleri?) alin. Ihtiyaciniza göre alin, ayaginizi yorganiniza göre uzatin

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)  Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)


    Righteous Glory ve Warmog's Armor (Warmog'un Zırhı) benim Sejuani'ye çikmayi en çok sevdigim ofansif itemlardan (Unutmayın, W yeteneği bizim canımız ne kadar çoksa o kadar hasar veriyor.). Liandry's Torment ve Abyssal Scepter (Cehennem Asası) da diğer ofansif item seçeneklerimiz. Takımımız ve karşı takım magic damage ağırlıklıysa (Yani sadece mageler değil Warwick gibi hybrid/magic damage ağırlıklı diğer şampiyonlar) Abyssal Scepter, karşı HP stackleyenler çoksa Liandry's Torment işimizi görecektir. Özellikle öndeyseniz bu itemlar çok isinize yarar.

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI),  Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI),  Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI) veya  Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)


    Bunlar armor seçenekleriniz. Hangisine daha çok ihtiyaciniz varsa onu alin. İlerideyseniz Dead Man's Plate almanızı tavsiye ederim.

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI),  Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI) veya  Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)


    Bunlar da MR seçenekleriniz. Hangisine daha çok ihtiyaciniz varsa onu alin.

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)


    Hem armor, hem MR hem de siege gücü veren bu itemı ihtiyaç duyduğunuzda alabilirsiniz.

    Armor ve MR seçeneklerinden hangilerine ihtiyaç duyuyorsaniz onlardan farklı iki tane alabilirsiniz.

    XII.VII. Lore ve Sonuç

    Lore'u böyle uzun bir metin:

    Sejuani was weaned on hardship and reared on barbarity. Where others succumbed to the harshness of the Freljord, she was tempered by it until pain became power, hunger an encouragement, and frost an ally in culling the weak. Through her ordeals, she learned that to thrive in the endless winter, one must become just as cold and unforgiving. In Sejuani's eyes, her followers either have the mettle to endure or the right to die. Once she has conquered the Freljord, she knows that those who survive will form a nation to be feared.

    As a child, the leader of the Winter's Claw watched her tribe's numbers slowly dwindle. Cold and starvation took all but the most resilient. She was the only one of her siblings to survive to her tenth year, leaving Sejuani sure that she too would die in misery. In desperation, she sought spiritual counsel from her tribe's mystic. But the seer did not foretell Sejuani's death. Instead, she prophesized that Sejuani would one day conquer and unite the divided tribes of the Freljord.

    Armored with absolute faith in her destiny, Sejuani pushed herself to extremes that would have killed anyone without her will to endure. She walked into blizzards without food or furs and trained while frigid winds raked her flesh. She clashed with the strongest warriors of her tribe, one after another, until her legs gave out beneath her. When she assumed leadership of her tribe, Sejuani commanded her warriors to follow her example. Under her rule, the tribe grew stronger than they had ever been.

    In the end, it was an offer of peace - rather than an act of war - that began Sejuani's campaign of conquest. On the first day of winter, envoys from Ashe's tribe approached Sejuani's camp bearing a gift of Avarosan grain. Ashe's intent was clear: if Sejuani united with her tribe, the Winter's Claw would never go hungry again. To Sejuani, the gift was an insult. In Ashe's tribe, she saw men and women, slight and soft, who preferred to farm instead of fight. Her contempt for them was absolute.

    Sejuani gathered her people and set the grain alight. She proclaimed that Ashe's offer of charity would bring only weakness. Stripping the envoys of their supplies, Sejuani sent them back with a message: the Winter's Claw would prove to the Avarosan that only the strong deserve to survive in the Freljord. As the grain burned behind them, Sejuani rode out with her warband to inflict the first of many painful lessons to come.

    Evet uzun biliyorum, ancak Ingilizcesi olanlar için çok hos bir metin.

    Özet geç low??!

    Sejuani Freljord'un çok ekstrem koşullar altinda bulunan bir yerinde dünyaya gelir. Kabilesi açliktan ve soğuktan eriyordur. Kardesleri de dahil olmak üzere birçok kisi bu sirada ölür. Sejuani'ye de ölecek gözüyle bakilmaktadir. Bir gün kabile lideri sansini kâhinde arar. Kâhin Sejuani'nin bir gün Freljord'u fethedecegini görür (O tanklıkla zaten bütün Freljord üstünden geçse bir sey yapamaz.).
    Sejuani bunun üzerine psikopata baglar ve kendini en zor sartlarda yasamaya alistirir. En güçlü savasçilarla savasmaya baslar. Kabilesi eskisinden çok daha güçlü olur. Bir süre sonra bu psikopat kabilenin en psikopati olarak Sejuani kabile lideri seçilir.
    Bir gün Ashe Sejuani'ye bir barış mesaji yollar. Mesaja göre, eger Sejuani Ashe ile ortak olursa Sejuani asla aç kalmayacaktir. Psikopat Sejuani bunu bir zayiflik mesaji olarak algilar (Sen o kadar ekstrem bir sekilde yasamaya alis, psikopata bagla, br0ken bir dövüsçü ol, sonra Drow Ranger bozmasi dövüsten anlamayan biri gelsin sana baris teklif etsin) ve Ashe'e çok büyük bir savas açar.

    Bonus: Sejuani'nin adi Endonezya dilindeki Seruani'den gelir (Siddet getiren anlamina geliyor.).

    XIII. Shyvana Özel


     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)


    Shyvana benim için çok degerlidir. Ben jungler rolünü bu ejder kizimizla ögrendim. O yüzden onun da bir özel bölümü hak ettigini düsünüyorum. Uzun bir süre boyunca diger farming junglerlarin altinda ezilen Shyvana, bir anda anka kusu gibi küllerinden() dogarak banlanmaya bile basladi. Benim gibi eski bir Shyvana maini için bu çok ilginç bir durumdu. Her ne kadar görece eski ve yeterince benzersiz olmayan bir şampiyon olsa da benim gönlümde ayri bir yeri var.
    Bu kadar duygusal konusmanin yeterli oldugunu düsünüyorum. Haydi baslayalim.

    Atmosfere uygun müzik de benden:



    Alternatifler ():





    XIII.I. Shyvana'nin Görevi
    XIII.II. Shyvana ile Kompozisyon Seçimi
    XIII.III. Shyvana'nin Arti ve Eksileri
    XIII.IV. Shyvana'nin Skillerinin Detayli Açiklamasi
    XIII.V. DPS Kombosu
    XIII.VI. Rün ve Masteryler
    XIII.VII. Item Seçimi
    XIII.VIII. Shy-sec
    XIII.IX. Lore ve Sonuç


    XIII.I. Shyvana'nin Görevi

    Riot yine bize bu konuda oldukça iyi veriler sunuyor. Biraz beyin firtinasi yeterli.

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)

    Yenisi:
     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)

    Elimizde bir Juggernaut var. Juggernautlar kısa mesafeli, mobil olmayan DPS (Damage per second, saniye basina hasar) şampiyonlarıdır. Menzilleri kisa oldugu ve vurduklari hasarin sürekli olmasi gerektigi için defansif itemlar kullanmak zorundadirlar. Ne assassinler gibi hasar verebilirler, ne de tanklar gibi tanklayabilirler. Ana hasar kaynakları düz vurusları veya skilleri olabilir.
    Shyvana ile yapmamiz gereken olabildigince fazla hasar vermek ve bunu yaparken ölmemektir.

    XIII.II. Shyvana ile Kompozisyon Seçimi

    Bu konuda basit prensiplerimiz var:


    • Karşıda saglam bir ganking jungler varsa (ör. Lee Sin, Vi...) isiniz zor. Ya onun üzerine oynayın ya da başka alternatiflere yönelin.
    • Eğer lanerlarinizin güçlenmek için kille ihtiyaci varsa (ör. Katarina, Akali) onlari kastırabilecek birine yönelin. Shyvana'nin is görebilmesi için içeride farm yapmasi gerek.
    • Takıminızda pure tank eksiği varsa (ör. diğer kişiler Lulu-Taliyah-Irelia-Tristana gibi ise), takiminizda çok fazla squishy varsa pure tank şampiyonlara (ör. Gragas, Amumu, Sejuani...) yönelin. Shyvana ile onlari yeterince koruyamazsınız.


    XIII.III. Shyvana'nin Arti ve Eksileri


    +Oyundaki en hizli jungle temizleyen junglerlardan biri, hatta en hizlisi denebilir (Udyr sadece ona denk olabilir.).
    +Yine çok hizli bir jungler oldugu için etkili counterjungle yapabilir. Karsi jungler Amumu, Sejuani gibiyse yasadiniz. Bence bir invade düsünebilirsiniz (Yine de aman dikkat.).
    +Oyunun her safhasinda (Özellikle Exhaust aldiysa) çok etkili bir duelisttir.
    +Oyun sonunda yeterince fed ise tek atabilir veya DPS'in kralını atabilirsiniz.
    +Shy-sec ile teamfightlarda etkili olabilir. Hatta sadece hasari yeter.


    -Çok kötü gank atiyor.
    -0 CC (Ultisi hariç, o da yalniz basina çok zayif).
    -Çok kolay kite yiyor.
    -Mobil ama hard gapcloserinin CD'si uzun.
    -Kendi başına fight başlatamaz.
    -Vurmazsa Burnout kolay bitiyor. Etkili kullanılması gereken bir skill.
    -Nerf yiyecek. Aha buraya yaziyorum. (Rehbere başladığımdan sonra aylar boyunca hem Shyvana hem de sevdiği itemlar nerf yedi. Üstüne Sated Devourer oyundan kaldırıldı.)


    XIII.IV. Shyvana'nin Skillerinin Detayli Açiklamasi

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)


    Dragonborn

    Shyvana gains bonus Armor and Magic Resistance. These bonuses are doubled while Shyvana is in Dragon Form.

    Basit bir pasif yetenek. Bize fazladan armor ve MR veriyor, ejder olunca da bonuslari ikiye katliyor.

    Bu pasif basit bir sekilde jungleda ölmemenizi sagliyor (Gerçi o kadar hizli jungle temizliyorsunuz ki ölmek çok zor). Yine TF'lerde ejder oldugunuzda ölmenizi zorlastiriyor.

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)


    Twin Bite
    Video Linki

    Shyvana strikes twice on her next attack, dealing (+80/85/90/95/100% Attack Damage) physical damage on the second attack. The bonus damage is equal to 80/85/90/95/100% of Shyvana's Attack Damage. Basic attacks reduce the cooldown of Twin Bite by 0.5 seconds.

    Dragon Form: Twin Bite cleaves all units in front Shyvana.


    Bunu aktive ettikten sonra Shyvana iki kere vurur. Ikinci saldrirsi AD'nin belirli bir oranindan alir ancak iki kere on-hit proclar. Ayrica, vurulan her bir AA bu skillin CD'sini azaltir. Ejderha formunda bu skill çevresindeki her şeye vurur.

    Bu skilli verdigi ana hasardan çok iki kere on-hit procladigi için seviyoruz. Hem AA timerinizi resetliyor (bkz. Elise Özel) hem de ejder olunca bu hasari çevredeki herkese veriyor. Çok kullanisli bir skill. 6.4'te yediği inanılmaz nerften sonra burst kasıyorsanız ikinci açılıp fullenmesini tavsiye ederim.

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)


    Burnout
    Video Linki

    Shyvana deals 20/32/45/57/70 (+20% bonus Attack Damage) magic damage per second to nearby enemies and moves 30/35/40/45/50% faster for 3 seconds. 25% of this damage is applied again when Shyvana basic attacks an enemy with Burnout active.Shyvana's Movement Speed bonus is reduced over time. Basic attacks extend the duration of Burnout by 1 second to a maximum of 4 seconds.
    Dragon Form: Burnout scorches the earth, continuing to damage enemies that stand on it.


    Shyvana'yi Shyvana yapan skill budur. Bununla çevremizde alevler olusuyor, her saniye ve her AA vurdugumuzda hasar veriyor. Ayrica bize zamanla azalan bir MS bonusu da veriyor. Her AA vurusumuzda bu skillin süresi uzuyor (Bunun bir siniri var).
    Ejder oldugumuzda bu skill açikken arkamizda alevli toprak birakiyoruz, biraktigimiz toprak hasar veriyor.

    Bu skillin tonla kullanim alani var. Skillshot dodgelayabilirsiniz, kaçabilirsiniz, kovalayabilirsiniz ve hatta buna basip ejder olarak çok büyük AoE hasar verebilirsiniz (Ufak bir Rumble ultisi gibi düşünün). Ilk açilmasi ve ilk fullenmesi DPS açisindan çok önemlidir.

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)


    Flame Breath
    Video Linki

    Shyvana unleashes a fireball that deals 60/100/140/180/220 (+60% Ability Power) magic damage to all enemies it passes through, debuffing them for 5 seconds. Shyvana's basic attacks to debuffed targets deal 2.5% of their maximum Health as magic damage on-hit.
    (Max: 100 vs monsters)
    Dragon Form: Flame Breath engulfs all units in a cone in front of her.


    Yine harika bir DPS skilli. Bu skillshoti firlattigimiz yerdekiler hasar alir ve onlari marklar. Siz o marklara AA vurdukça on-hit olarak onlara maksimum canlarinin %2.5'unu vurursunuz. Dragon oldugunuzda bu skill koni seklini alir (Yeterince skillshot tutturma yeteneğiniz varsa bir anlam ifade etmeyecektir çünkü range benzer kalıyor.).

    Bunu Q atmadan önce attiginiz zaman Q'nüz iki kere E'yi proclar. Bu skill yine birimlerin arasindan geçebilir ve isabet ettiği herkesi marklar.

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)


    Dragon's Descent
    Video Linki

    Active: Shyvana transforms into a dragon and takes flight to a target location. Enemies along her path take 175/300/425 (+70% Ability Power) magic damage and are knocked toward her target location.
    Passive: Shyvana generates 1/2/3 Fury every 1.5 seconds. Basic Attacks generate 2 Fury.


    Geldik Shyvana'yi ejder yapan yere. 6 olup bu skille verdiginiz anda Fury bariniz dolar. Ultiniz sadece Fury bariniz dolu oldugu zaman çalisir. Ultini açtiginiz zaman ejder olup belirlediginiz noktaya uçar ve onlari o noktaya dogru rakiplerini çeker. Bu skill channeling ability (Belirli bir süre yerinizde durup kullandiginiz yetenekler, Katarina ultisi gibi) adli skilleri durdurabilir ve karsidakileri kullandiginiz yere dogru çekebilir. Uçma bittikten sonra ejder güçlendirmelerinizi kullanabilirsiniz.

    Bu skillin menzili çok uzun ancak yavas. Refleksleri olan bir Thresh, Janna veya Diana sizi ultinizden edebilir. Dikkatli olun.

    XIII.V. DPS Kombosu

    Vurmadan kısa bir süre önce W açiyoruz. Sonra adama vurmadan önce E atıyoruz. Bir düz vurus vurduktan hemen sonra Q'ye abaniyoruz ki AA timerımız resetlensin. Ve AA atmaya devam ediyoruz. Bu kadar basit.

    XIII.VI. Rün ve Masteryler

    Rün olarak,
    Attack Damage veya Attack Speed Mark
    Armor Seal
    MR veya CDR Glyph
    AS veya MS Quintessence idealdir.

    Mastery olarak ben böyle bir sayfayla giriyorum,

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)
    Siz istiyorsanız ufak değişiklikler yapabilirsiniz ama ben genellikle bu sayfayla giriyorum.

    XIII.VII. Item Seçimi

    UYARI: Burada önceden söylenenler tankların ağırlıklı olduğu, Blade of the Ruined King'in inanılmaz güçlü olduğu ve Shyvana'nın hasar vurmak için pek hasar itemına sahip olması gerekmediği zamanlardı. Güzel zamanlardı. Sezon 6 geldi ve her şeyi değiştirdi (Hâlâ öfkeliyim o sezona. Yeşil ward'ın kaldırılması başta olmak üzere çok zorlayıcı değişiklikler uygulandı.). Artık daha fazla hasar sahibi olmamız gerekiyor.
    Shyvana genel olarak on-hit hasari arttiran ve/veya CC veren itemlara yönelmek zorunda, yoksa kite yer ve yok yere ölür. CC bizim için anahtar.
    Öncelikle jungler itemlari:

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI) veya  Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)


    Eger karsisi sizden kaçamayacak durumdaysa Skirmisher's Sabre, eger karsi takimdakileri yakalamak için CC'ye ihtiyaciniz varsa Stalker's Blade alabilrsiniz. Ben çogu zaman Stalker's Blade kullaniyorum. Eger Skirmisher's Sabre o büyük WW yamasinda nerf yemeseydi onu kesin alin derdim. Şu an sadece ağır stealth şampiyonları karşısında iş görüyor.
    Eğer takımınızda yeterli CC varsa Tracker's Knife da alabilirsiniz.

    Enchantment olarak iki seçeneginiz var:

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)  Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)


    Eğer late game ağırlıklı bir build çekmek istiyorsanız Bloodrazor, tam tersi söz konusuysa Cinderhulk tercih etmelisiniz.

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI) Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI) Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI) Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)


    Bol goldunuz varsa Wit's End (Aklın Sonu) ve Titanic Hydra (Haşmetli Hydra) tahin ve pekmez gibi oluyorlar. Onun dışında utility ağırlıklı bir build yapacaksanız Blade of the Ruined King, eğer daha çok hasar atmak istiyorsanız Titanic Hydra alın. Late gamede ikisine de ihtiyaç duyabilirsiniz ama tehlikeli olabilir. Ben utility ağırlıklı buildleri her zaman sevdiğimden gerideysem Blade of the Ruined King çıkmayı severim. Titanic Hydra çıktığından beri çok daha popülerdir.
    Wit's End ve Trinity Force (Üçlü Kuvvet) da olası fazladan ofansif item seçenekleri (Bunları fazladan almanız gerekecek. Biraz ekstrem. Sakın evde denemeyin.).

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)


    Bu item yine sizin için bir sart. Kolay kite yemenizi bir nebze olsun azaltabilir. Verdigi slow yine bizim için çok ise yarar.

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI),  Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI) veya  Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)


    Dead Man's Plate'i son zamanlarda denedim ve çok etkili buldum. Siz de deneyebilirsiniz. Hem slow veriyor, hem ekstra on-hit hasar veriyor hem de fazladan defansif statler. Dead Man's Plate almak istemiyorsaniz ya da gerideyseniz (Gerideyseniz bu itemi tercih etmeyin) bunun yerine Thornmail (Çivili Zırh) veya Frozen Heart alabilirsiniz armor seçeneği olarak. Ya da MR seçeneklerine yönelebilirsiniz. Eğer Dead Man's Plate'i ve Randuin'i almak istiyorsanız bunu Randuin'den önce alin.

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI),  Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI) veya  Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)


    MR seçeneklerimiz. Duruma göre bir veya iki tanesini alabilirsiniz.

    Botlari en son yaziyorum ancak botlar yazdigimdan çok daha erken alinmali:

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI),  Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI) veya  Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)


    Bu ikisinden biri en ideali olur. Ikisi de kite yemenizi farkli yollardan zorlastiriyor. Ancak karsi takimda Lux, Morgana gibi uzun CC sahibi sampiyonlar varsa Mercury's Treads daha idealdir. Vayne varsa veya AA vuran duelistler çoksa Ninja Tabi idealdir.
    Ek olarak eğer karşı takımda pek CC veya AA tehditi yoksa Boots of Swiftness'ın en iyi ofansif bot olduğunu düşünüyorum.

    XIII.VIII. Shy-sec

    Bu da ne simdi?

    InSec hareketinin bir alt kolu. Yani karsi takimin arkasina geçerek onlari ultimizle firlatma yöntemi.

    Böyle bir ad duymadim.

    Çok bilinmeyen bir ad zaten. Bunu bir rehberde okuyunca çok hoşuma gitti ve kullanayim dedim.

    Nasil yapiyoruz?

    Bunun iki yöntemi var. Birinci yolu flanking yaparak arkasina geçme:

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)

    Ikinci yol ise Burnout'un çok hizli olan MS buffini kullanma:

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)
    Paint skillz

    XIII.IX. Lore ve Sonuç

    Bence oyunun en iyi hikâyelerinden biri. Ingilizcesi olanlari suraya aliyoruz:

    A half-breed born from the union between dragon and human, Shyvana searched all her life for belonging. Persecution forged her into a brutal warrior, and those who dare stand against Shyvana face the fiery beast lurking just beneath her skin.

    Dragonkind considered Shyvana's impure blood an abomination, and she spent her youth pursued relentlessly by one cruel drake. Constantly on the run, she and her father, an outcast dragon, never knew a lasting home. A brutal reflection of countless battles, Shyvana grew hateful and savage. After years of strife, her father finally fell to the other dragon, but not before gravely wounding his foe. Furious with grief, Shyvana pursued her father's murderer as he fled north to recover. There she encountered a group of humans on the trail of the same drake. Though the men looked upon her in fear, their leader approached Shyvana peacefully. He introduced himself as Jarvan IV, the Prince of Demacia, and offered to aid Shyvana in her quest for vengeance. Together they hunted down and confronted the vicious dragon that had slain her father. Shyvana did not expect the men to survive, but in the clash of fire and steel, Jarvan and his men fought with strength she had never believed humans to possess. The ironclad warriors drove their foe into submission, and Shyvana struck the final blow, tearing the beast's heart from its body. Inspired by her ferocity, Jarvan offered her a place in the ranks of his elite guard. Shyvana could still see fear in the eyes of his men, but she longed for a true home. Trusting Jarvan's word, she accepted his offer and now serves as a Demacian warrior. Though her human allies admire her power, they keep their distance. Shyvana strives to repay the prince's kindness with the power of the dragon within, but she cannot help but wonder if the humans are right to fear her.


    Özet geç ya okumaya üsendim.

    Shyvana ejderha bir baba ile insan bir annenin kizidir. Annesini daha göremeden kaybetmistir ve babasiyla yasiyordur. Iki tür arasindaki hibritlerin çok sevilmedigi gelenegi ejderhalar arasinda da bozulmamistir. Bu nedenle Shyvana ve babasini topluluktan aforoz ederler. Sonra da baslarina psikopat bir ejderha salarlar. Yillar sonra Shyvana'nin babasini bu ejder öldürür ancak babasi onu yaralamayi basarir. Shyvana onu bulup öldürmek için kuzeye giderken bir adam ve ekibi ile karsilasir. Adam kendini Jarvan IV olarak tanitir ve ona yardim etmek ister. Shyvana Jarvan'in takimini o ejderhaya karsi görünce hayretler içinde kalir. Onlar onu iyice zayiflatinca Shyvana onun kalbini çikarir ve ondan intikamini alir.
    Ardindan Jarvan IV ona yüksek muhafizlik teklif eder. Her ne kadar hepsi ondan korkuyor olsa da Shyvana bu teklifi kabul eder ve Demacia için savasmaya baslar. Her ne kadar o insanlara kötülük yapmadiysa da insanlar ondan korkmaya devam ederler.

    Dipnot: Shyvana'nın adı tesadüfi olmamakla birlikte Hindu yok oluş tanrısı Shiva'ya benzer. Tesadüfi olmakla birlikte adı her Skyrim ejderhası gibi üç hecelidir.

    XIV. Tüm Jungler Sampiyonlarina Ayrintili Bakis


    Bu bölümde tüm jungler sampiyonlarinin temel görevlerini açiklamaya çalisacagim. Bu junglerlara Elise, Sejuani veya Shyvana kadar hâkim olmadigimdan uzun yazilar beklemeyin. Her junglerin ayri bölümü o bölümlerdeki "Rol ve Görev", "Arti ve Eksiler" ve "Item Seçimi" alt basliklarindan olusacaktir.
    Eger eklemem gereken bir jungler varsa PM atabilirsiniz.

    Öncelikle, bu şampiyonların tanımadığımdan dolayı build için probuilds.net sitesine link verdim. Buradan profesyonel oyuncuların hangi itemları kullandığını görebilirsiniz.

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)


    Aatrox


    Aatrox, AS oriented ve manaless bir fighterdir. Görevi DPS verirken ölmemektir ve onu korurken damage atmasina devam etmesini saglayanlarla birlikte etkilidir.

    +Lifesteal ve AS'yi sever, bu nedenle harika AA hasarina sahip olabilir.
    +Manaless oldugu için blue buff gereksinimi yoktur.
    +Saglam duelisttir.
    +Sustaini boldur, çok can çektigi için ormanda çok zorlanmaz. Rahat clear yapar.
    +En iyi diverlardan biri. O pasifi inanilmaz bir sey.


    -Fazlaca golda ihtiyaci var.
    -Kolay kite yiyor.
    -CC'lerinin dodgelanmasi nispeten kolay.
    -Çok kirilgan. Riven-Fiora-Yasuo triosundan sonraki en kirilgan fighter. Hatta ünlü bir DH atasözü der ki: "AD kassa tek, tank kassa iki yiyor."
    -Skilleri canindan gittigi için dikkatli olunmasi lâzim.


    Item seçenekleri olarak sizi suraya alalim.

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)


    Amumu


    Elimizde i-na-il-maz DPS çikarabilecek ve bunu yaparken ölmeyecek bir karakter var. Stun ve entangle da cabasi. Onun ulti atabilecegi pozisyonu saglayabilecek sampiyonlar yaninda çok iyi gidiyor.

    +Çok güçlü ganklere sahip. Q tutturursa ya Flash ya kill.
    +Tank olmasina ragmen çok vuruyor.
    +Aldigi damage E'sinin süresini kisaltiyor, bu da onun aldigi hasari geri verebilmesini sagliyor.
    +AoE kompozisyonlarinda çok etkili. MF ve Katarina takimindaysa inanilmaz wombo combo potansiyeline sahip oluyor.


    -Ne mage gibi hasar veriyor, ne Sejuani/Nautilus gibi tanklayabiliyor.
    -Geçmiste çok nerf yedi, bunun cezasini su an çekiyor.
    -Q tutturamazsa çöp.
    -Ultisi stun degil.
    -Diger tanklara göre CC'si zayif.
    -Jungle dönmesi çok zor.
    -Siringayla mana çekiyor.


     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)


    Cho'Gath


    Cho'Gath kendine has özelliklere sahio bir şampiyondur. Hem oldukça hasar verebilir, hem de bunu yaparken tank olabilir. Bütün bunlar için de mobilitesini feda etmiştir.

    +Tank olurken -tabiri caizse- "teq" atabilir.
    +Ultisi tank dinlemez direkt yer adami.
    +Full AP kassa bile dogal tankligi vardir.
    +Inanilmaz sustaini var.
    +Q tutturursa gankleri asiri etkili.
    +Baron/ejder korumasi yapabilir.


    -Mobil degil.
    -Q'sü dodgelamaya çok müsait.
    -Geriye düstügünde useless kaliyor.
    -Kite yiyor.
    -Cani çok oldugu için resistance itemlari almak gerekiyor, yoksa eriyor.


    Build isteyenleri yine suraya alalim.

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)


    Diana


    AP fighterlarin bayrak götüreniyle karsi karsiyayiz. Hem burst hem de DPS sahibiyiz, ayrica bunu yaparken ölmememiz de kolaylastirilmis.

    +Kolay orman döner. Shyvana ve Udyr'in bir tik alti diyebilirim.
    +6'dan sonraki ganklerde çok etkili.
    +Q'süyle dragon/Baron çalabilir.
    +Late gamede kanser edebilir.
    +Diger magelere göre daha tanky.


    -All-in sampiyonudur. Ya girersin ya çikarsin.
    -6'dan önce gank atamiyor.
    -W spamlerseniz manasi çok çabuk bitiyor.
    -Geriye düstügünde useless.
    -AD fighterlara göre daha kirilgan.


    Build isteyenleri suraya alalim.

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)


    Ekko


    +Bir assassin veya fighter için çok fazla CC'ye sahip.
    +Offtank kassa da AP kassa da tek atabilme potansiyeline sahip.
    +Harika kaçma-kovalama mekanizmalarina sahip.
    +Zamani geri aliyor.


    -Stuni tutturmak çok zor.
    -Agir nerfler yedi.
    -Offtank olarak eskisinden daha kötü.
    -Skillerinde uzun delay süreleri var.
    -Oynamak ve ustalaşmak oldukça zor.


    Build için suraya alalim.

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)


    Evelynn


    Önce Evelynn'i taniyalim:

    Elimizde offtank de olabilen bir assassin var.

    +Perma stealth çok sinir bozucu.
    +Yine perma stealthden dolayi pink wardla etrafta dolanman gerekiyor.
    +Çok saglam early ganklere sahip.
    +On-hit kasmissa E'si çok can yakiyor.
    +Slowlari kaldirabiliyor.
    +AD veya AP kasabiliyor, build tanimiyor.


    -Clearlari iğrenç (kampları kitelamak gerekiyor)
    -Damage atamadan kite yiyore, ölüyore (Geçen sene öyleydi).
    -Hard gapcloseri yok.
    -Pasifi pink warda karsi useless.
    -Yine hard gapcloseri olmadigi için girdigi fighttan çikmasi zor oluyor. Full damage kasinca tek yiyor.
    -Latede çok düsüyor.


    Build isteyenleri suraya alalim.

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)


    Fiddlesticks


    +Inanilmaz sustaini var.
    +Ultisiyle harika gank atabilir.
    +Fearin süresi OP
    +Sahip oldugu CC muazzam.
    +Rakipten can çekebiliyor ve Elise E'si gibi skiller bunu bozamiyor.
    +Yine ultiyle etkili TF yapabiliyor.


    -Her ne kadar sustaini bol olsa da çok yavas jungle temizliyor.
    -Asiri squishy. Tek yersiniz.
    -Pozisyon almasi çok zor.
    -Ultinin çok ciddi fail olma potansiyeli var.
    -Invade yemeye müsait.


    Build isteyenleri de suraya yönlendirelim.

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)


    Fizz


    Fizz artık eskisi kadar ormanda görülmese de hâlâ potansiyele sahip bir şampuan. Yine de kepek sorunundan kurtulamıyor

    +Gankleri etkili
    +Yüksek all-in (çeviremedim şimdi, Google amcaya sorun) kapasitesi
    +Ciddi burst sahibi
    +Gıcıklık derecesinde mobil
    +Karşı takıma korku salacak derecede bir kötü üne sahip


    -Earlyde mana sıkıntısı var
    -Yine earlyde pek güçlü değil.
    -Ultisini tutturamayınca kombosu çöpe gidiyor.


     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)


    Gragas


    Gragas sevdiğim bir junglerdır ve şu an bence Sejuani'den daha dengeli (Sejuani ibrenin zayıf tarafına kayık.).

    +Harika gankler
    +Tam bir engage/disengage canavarı
    +Tanky, kolay kolay ölmez.
    +Çok CC içerir.
    +Wombo combo potansiyeli yüksek
    +Cinderhulk ile sinerjik.
    +Oldukça fazla hasara sahip.


    -Zayıf clearları var.
    -Earlyde güçsüz.
    -Duel yeteneği zayıf.
    -Çok nerfler yedi.


    Build isteyenleri şuraya alalım.

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)


    Graves


    +Çok fazla hasarı var. Bunun sayesinde hem ganklerde hem de 1v1'lerde başarı oranı çok yüksek.
    +Eşsiz bir şekilde jungle yaratıklarını kitelama kapasitesi
    +Rakip takımın görüşünü kısıtlama yeteneği
    +ADC/mage tekleyebilme


    -CC eksiği var, takımının ganklerde başarı için onun bu eksiğini tamamlayabilmesi gerekiyor.
    -Gerideyse güçsüz.
    -Kırılgan


     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)


    Hecarim


    Gelin Ponymizi birlikte tanıyalım:

    Hecarim, her zaman metanın gözdesi olmuş sevimli bir pony fighterdır.

    +İnanılmaz gankler.
    +Latede ölümsüz olup dövebilir.
    +Doğru build ile full tank kasıp bile öldürebilir.
    +Jungle dönmekte zorlanmıyor.
    +Pony :3


    -Yavaş jungle dönüyor.
    -Nerflere maruz kaldı.
    -Cinderhulk eskisi kadar güçlü değil maalesef.
    -Homeguard kaldırıldı.


    Build için sizi şuraya yönlendiriyorum.

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)


    Jarvan IV


    The Exampler of Demacia, Jarvan Lightshield the Fourth

    +E+Q combosuyla inanılmaz gankler
    +Hem tank hem assassin hem de fighter olma kapasitesi
    +Güçlü CC
    +Hem teamfight hem de splitpush canavarı


    -Yavaş ve az canla jungle dönebiliyor.
    -İlk seviyelerde mana sorunu
    -E+Q tutmazsa useless
    -Ulti bir çift taraflı kılıç. Takım arkadaşlarınızı da tehlikeye düşüreiblirsiniz. Dikkatli olun (I'm Jarvan, I'm helping).


    Son maddenin adına:

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)


    Jax


    +Gank atabilirken sıvışabilme yeteneği
    +Genel olarak güçlü farm ve gank kabiliyeti
    +Hem hasar hem tanklıkta çok iyi
    +Pasifi sayesinde görece hızlı clearlar
    +Hextech+Guinsoo çok OP


    -Stun spamlerse mana sorunu yaşıyor.
    -Çok fazla golda ihtiyacı var.
    -Top lanede daha iyi.
    -Geri düşerse kolay kolay geri dönemiyor.


    Build olarak şu adrese yönlendireyim.

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)


    Kha'Zix


    +Hızlı ve etkili gankler
    +Çoğu assassinin aksine düzgün jungle dönebilme
    +İnanılmaz snowball kapasitesi
    +Carry tekleyebilme


    -Çok nerf yedi.
    -Kullanması ustalık istiyor.
    -Aşırı fed olmadıkça tekleme konusunda zorluk yaşıyor.
    -Yavaş jungle dönüyor.


    Build için bu adrese bakabilirsiniz.

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)


    Kindred


    Kindred, Riot'un "Her yere ADC alıyoruz" politikası sonucu çıkarılmış bir şampiyondur.

    +İnanılmaz sustained damage (Devamlı hasar olarak çevirilebilir.) kapasitesi
    +Güçlü gankler
    +Pasifi ile yüksek snowball kapasitesi
    +Mükemmel bir ulti
    +İkinci bir carry


    -Riot'un "nerf bat"i çok kötü vurdu bu bahtsız bedevilere.
    -Early gamede eskisi güçlü değil.
    -Kompozisyonu seçmede zorluk çıkarabiliyor çünkü takımda Kindred olması korunacak bir ADC daha demek.
    -Geriye düşünce işi zor.
    -Her ADC gibi squishy (Kırılgan olarak çevirilebilir, kolay ölen anlamındaki bir terim.).
    -Ultisi insanı vezir de eder, rezil de.


    Hangi itemı almayı düşünen insanları şuraya alıyoruz.

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)


    Kog'Maw


    +Kitelaya kitelaya halay çekerek herkesi kesiyor.
    +AS/on-hit çıktığından çok kolay objektif alabilir.
    +5.0 AS
    +Ganklerde sağ tıklayıp olduğu yerde dursa bile herkesi kesiyor.
    +Tankları peynir ekmek gibi tüketiyor.


    -Çok kırılgan
    -Nerf yiyecek.
    -CC eksiği var.


    Build isteyenlere...

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)


    Lee Sin (TR milli takımı)


    Bu rehberi jungler rolünü öğrenmek için okuyan kimse, sana sesleniyorum. "Jungler rolüne yeni başladım" konuları açtıktan sonra bu rehberi okuduysan, bil ki Lee Sin adlı bu official TR şampiyonu sana göre değil. Kesinlikle değil, olamaz da. Lee Sin, oynamazsan hiçbir şey kaybetmeyeceğin bir şampiyon (High elo belki hariç). Lee Sin'deki meşhur inSec hareketini yapabilecek bir sürü farklı şampiyon var (Ayrıca bu harekekti yapmak zor, zahmetli ve bunu yaparken bütün mobiliteni kullandığın için ölme olasılığın çok yüksek. Bir de karşına Poppy gelirse bak bu cümbüşe.) ve ondan daha çok işe yarayacak onlarca farklı jungler var. Early gamede ondan daha OP olan (Elise, hatta high eloda Rek'Sai) junglerlar da var. Lee Sin artık junglerlığı yaşam biçimi hâline getirip bu şampiyonu merak edenler için tasarlanmıştır. Lütfen bu kadar popüler olduğuna bakmayın. Lee Sin en güçlü jungler değildir, hatta bence birçok junglerdan daha zayıftır. Özellikle elonuz düşükse kullanmayın.
    Amacım Lee Sin'i hakkıyla oynayanları yermek değil ama birinin bu Lee Sin çılgınlığını bir şekilde azaltması gerek.


    +Doğru uygulandığında oldukça güçlü gankler
    +Hızlı ve etkili jungler dönme
    +Early/mid gamede inanılmaz güçlü
    +Sinir bozabilecek şekilde mobil
    +Teamfightlarda bilen eller harikalar yaratabiliyor.


    -Çok zor, hatta öğrenmeye değecek kadar güçlü değil
    -Latede düşüyor.
    -Ne tank olabiliyor (Poppy, Jax, Sion...) ne de hasarı çok yüksek (Fiora, Riven...). Ortada kaldığı için takımdan kopuyor.
    -Teamfightlarda inSec yapamazsanız hiçbir işe yaramıyor. Yapabilseniz de sonra yapacak pek bir şeyiniz yok.


    Eğer yukarıdaki uyarıyı dikkate al(a)mıyorsanız build için şuraya bakabilirsiniz.

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)


    Malphite


    +Güçlü ve etkili gankler.
    +Hem tank, hem de off-tank olarak oynanabilme
    +W sayesinde diğer tank junglerlardan daha hızlı jungle temizliği
    +AD şampiyonların baş belası. Karşıda ağır AD şampiyonları görürseniz counterlamak için iyi bir seçim olabilir.


    -Tanklaşması zaman alıyor.
    -Yavaş ve verimsiz jungle dönüşü
    -6'ya kadar hard CC ve/veya gapcloser eksikliği


    Malphite'ın çok fazla build seçeneği var. Kutsal p(ı)roların ne yaptığını görmek için şurası iyi bir tercih olabilir.

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)


    Maokai


    Tipine bakınca nasıl bir şampiyon olduğu anlaşılıyor

    +Oyunun her safhasında etkili olabilecek gankler.
    +Etkili hasar kapasitesi
    +AoE damage reduction (Alan etkili hasar azaltma?)
    +Teamfight canavarı
    +Carry korumada usta
    +Saplinglerle haritada görüş kontrolü


    -Hard CC sahibi değil (Snare diyeni kendisinden kopardığı sopayla vuruyormuş).
    -Yavaş orman dönme
    -Earlyde invadelere açık
    -Kendi başına teamfight başlatma yeteneğine sahip değil (semi-initiator).


    Maokai şu an ağırlıkla top lanede tercih ediliyor ama hâlâ jungleda oynanabilir. şu adres yardımcı olabilir.

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)


    Master Yi


    +Kolay bir şampiyon (eğer barzo gibi dalmıyorsanız).
    +Hızlı ve etkili jungle dönebiliyor.
    +İnanılmaz snowball potansiyeli
    +Tanklara bile oldukça hasar vurabilme kapasitesi
    +Doğru kullanıldığında harikalar yaratabilen bir Q yeteneği


    -Ustalaşması zor.
    -Early gamede güçsüz, item ihtiyacı fazla
    -Geriye düştüğünde kullanışsız.
    -Aşırı squishy.
    -Defansif gapcloser seçeneği yok. Ya girersin ya çıkarsın.


    Yardım isteyenleri Cowsep'i takip etmeye veya şuraya davet ediyorum.

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)


    Susan (Tersten oku)


    +Q ile sonsuz stack imkânı
    +MS+AS slow
    +Tankken sağlam hasar potansiyeli


    -Jungledakinden daha çok golda ihtiyacı var. Top lanede daha ideal.
    -Jungle dönerken sorunlar yaşayabiliyor.
    -Gankleri yeterince güçlü değil.
    -Geriye düşerse toparlanamıyor.


    Build isteyenleri hidayetedavet ediyorum.

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)


    Nautilus


    +Oyunun her safhasında çok etkili gankler
    +Tam bir teamfight canavarı
    +CC ile carrylere korkunç anlar yaşatabilir.
    +Oyundaki en etkili tanklardan biri.
    +Hem jungler hem de support olarak oynanabilir.


    -Yavaş ve zor bir clear süreci
    -Artık daha çok support olarak tercih ediliyor.
    -Earlyde güçsüz olması


     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)


    Nidalee


    Sürekli rol değiştiyor durduramıyoruz

    +Fog of War'dan (Oyunda görüşünüzün olmadığı puslu yer) etkili mızrak atabiliyor.
    +Mızrak attığını tekleyebiliyor.
    +Mızraklarıyla keskin nişancılıkta nirvanaya eriyor.
    +Özellikle mızrak tutturduğunda tabiri caizse "teq" atıyor.


    -0 CC
    -Mızrak tutturamayınca bir hiç oluyor.
    -Latede düştüğünü düşünüyorum (Ayrıca mızrakları hep tanklar yiyor.)


    Lütfen bu kedi kızımızı oynarken içine sevgi katmayı unutmayın.

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)


    Nocturne


    Nocturne hiç popüler bir şampiyon değil. Bunun nedenleri de yok değil.

    +Hızlı farm kabiliyeti
    +Özellikle ultiden sonra güçlü gankler
    +Hem assassin hem de fighter gibi oynanabilir.


    -Gankleri zor zanaat.
    -Assassin olması kitinden dolayı zor, fighter olunca da hasarı eksik kalıyor. Rework şart


    Bu ilginç şampiyonun sırlarını çözmek için tık.

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)


    Nunu


    Nunu özellikle high elo'daki insanların kontrol amaçlı aldığı bir şampiyon.

    +Oyundaki en güçlü objektif kontrolüne sahip.
    +Hızlı ve etkili jungle dönüşü
    +Etkili teamfight yeteneği
    +Biraz tanklık
    +Jungleda bir support. Bunun verebileceği artıları düşünün.


    -Ne çok iyi gank atabilir, ne de seri farmlayabilir.
    -Özellikle oyunun başında mana sıkıntısı olabiliyor.
    -Ultisi kolay bozuluyor.


    Yeti'ye binmek isteyenleri pistten alalım lütfen.

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)


    Pantheon


    +Güçlü early game potansiyeli
    +Semi-global teleport
    +Özellikle earlyde çok güçlü gankler
    +Seri jungle dönüşü


    -Top lanede daha etkili.
    -Oyunda zaman geçtikçe etkisizleşiyor.
    -Ne iyi tanklayabilir ne de çok iyi hasar çıkarabilir.
    -Defansif gapcloser eksikliği (Ulti hariç)


    Build isteyen sevgili arkadaşlar buraya bakabilir (Probuilds'de jungler Pantheon ile ilgili hiçbir şey yok.).

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)


    Poppy


    +Oldukça etkili clearlar
    +CC ve tanklaşabilme olanaklarına ile birlikte oldukça güçlü hasar potansiyeli
    +Oyunun her safhasında güçlü
    +Fountain'a atan ulti
    +Dash durdurabile özelliği (Neredeyse her şampiyonda dash olduğundan oldukça güçlü bir etki.
    +Harika gank potansiyeli


    -Wall stun olayı zahmetli bir iş
    -Geriye düşünce zorlanabiliyor.
    -Pek mobil değil


    Sevgili Yordle ablamızı oynamak isteyenleri misafirhanye buyur ediyoruz.

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)


    OK

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)


    Quinn (& Valor)


    +Özellikle 6. seviyeden sonra sürpriz gankler
    +Haritada mutlak kontrol kazanması çok kolay
    +Farmlaması kolay ve etkili
    +Tek atabilir


    -CC eksiği çok büyük
    -Menzili kısa
    -Geride hiç etkili değil
    -Aşırı kırılgan


    Build dedin build istedin al sana build

    Rammus


    +Oldukça iyi gank ve countergank imkânı
    +Oyunun her safhasında etkili tank
    +AD şampiyonların korkulu rüyâsı
    +2.5 saniye taunt
    +Bir DH atasözü: "Rammus'un ultisi kulelere de vurur."

    +Thornmail (Çivili Zırh?) ile muhteşem bir sinerji

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)

    -Özellikle E'sindeki range eksikliği
    -Pek mobil olmadığından dolayı bu range eksikliğinin büyük bir soruna dönüşebilmesi


    OK OK OK OK OK OK OK

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)


    Rek'Sai


    Herkesin Rek'Sai'nin dişi olduğunu öğrendiği gün League of Legends daha nezih bir yer hâline gelecek.

    +Oyunun her safhasında belli güçleri var.
    +Tremor Sense ile oldukça iyi counter jungle kapasitesi
    +Oyunun her safhasında güçlü gankler
    +Hem damage hem tank ağırlıklı oynanabilme (Ama tank olarak daha iyi oynanabiliyor, aşağıya bakın.)
    +Tünellerle etkili mobilite
    +Yine tünellerle oldukça iyi objektif kontrolü
    +Bütün bu özellikleri taşımasına rağmen özellikle kolay olması


    -Çıktığından beri nerflerle boğuştu, özellikle hasarı çok azaldı.
    -Oyunun her safhasında etkili olmasına rağmen rolü oyun ilerledikçe değişen bir şampiyon. Bu konuda da dikkatli oynanmak istiyor.
    -Bir dişi olduğunu hâlâ anlayamayanlar var


    click click click

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)


    Rengar (TR milli takımı yedek üyesi)


    Bu milli şampiyonumuz hakkında olumlu yorumlarım olacak ama yine de şöyle bir şey var ki bu kediciği aşırı bencil kullanırsanız ve oynayamazsanız takımınıza oyunu zehir edebilirsiniz ancak bu şampiyonun taşıma kapasitesi de oldukça yüksek. Yine de belli nedenlerden dolayı (Takıma yardımı öğretememesi, aşırı bencil olması, birçok junglera göre zor olması...) bir ilk jungler olamaz, olmamalı da.

    +Oyunun her safhasında güçlü bir şampiyon.
    +Tek atabilme yeteneği (Her ne kadar bir Veigar olmasa da)
    +Etkili gankler, ortalama üstü clear hızı
    +Tek başına taşıma kapasitesi


    -Çok bencil bir şampiyon. Takıma yardımcı bir jungler olmadığı için etkili bir takım koordinasyonu olmadığında maçın batmasına neden olabilir.
    -Kolay tek yiyebilmesine rağmen defansif gapcloserı yok.
    -Pink ward tarafından counterlanıyor.


    Item dizilişi için evinize şirin mi şirin bir şirin bir kedi alabilir veya şuraya bir göz atabilirsiniz.


     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)


    Sion


    +Oyunun her safhasında etkili.
    +Oldukça güçlü CC ve hasar kapasitesi
    +Sonsuza kadar HP stackleyebilme
    +Ölüm sonrası pasifi


    -Sürekli HP stacklediği için armor itemlarına ihtiyaç duyuyor.
    -Oyun ilerledikçe ADC'lerin daha kolay bir avı oluyor.
    -CC yetenekleri kolayca dodgelanabilir veya iptal edilebilir.
    -Gankleri zor.
    -Ultisi ustalık gerektirebiliyor.


    Build için ölmeniz gerekmiyor..

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)


    Skarner


    Skarner ile çalının içinde 12 saniye beklerseniz size "Skar-Skar-SKARNER!" diye bağırabilir. Böyle espritüel bir şampiyondur kendisi.

    +Oyundaki zorluk derecesine göre en güçlü junglerlardan biri.
    +Her safhada güçlü olsa da asıl gücü ultisinden sonra kazanıyor.
    +Özellikle ultisinden sonra etkili gankler
    +Pasifi ile mükemmel objektif kontrolü
    +Her safhada etkili clearlar
    +Tanklığına göre iyi hasar çıkarabilme


    -Gapcloser eksikliği çok büyük.
    -Çok kolay kite yiyebiliyor.
    -Takımı ile koordinasyonu olmalı.
    -E spamlerse manası bitebiliyor.


    Çalıya girip bağırmaktan daha fazlası için tık

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)


    Trundle


    +Özellikle oyun sonlarında çok etkili.
    +Tanklaşabilirken bunun yanında oldukça hasar da verebilir.
    +Tam bir tank avcısı. Tank avlamakta çok etkili.
    +Oyun boyunca hoş clearları var.
    +Objektif kontrolünde çok iyi.
    +Kendisi iyi bir trolldür.


    -Kolay kite yiyor.
    -Mana sorunu çekebilir.
    -Pillar tutmadıkça düzgün gank atamıyor.
    -Gapcloser eksikliği var.


    Yine Probuilds'de rehber bulamadığımdan sizi şuraya yönlendireceğim.

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)


    Udyr


    +Oyundaki en iyi clearlardan birine sahip.
    +Haritanın her yerinde olabilir.
    +Tiger Stance kasılırsa objektf kontrolünde ve early gamede, Phoenix Stance kasılırsa clearlarda mükemmel oluyor.
    +Özellikle low eloda çok güçlü gankler atabilir.
    +Oyun ilerledikçe Phoenix kasarsa hem damage konusunda mükemmelleşirken hem de tanklaşabiliyor.


    -Sated Devourer öldü mi?
    -Şampiyon kendi içinde bile ikiye ayrılmış. Bu yetenekleri kullanmak beceri istiyor.
    -Yine şampiyonda benzersiz bir mekanik olan Stance mantığı var, bu yüzden oynaması zor.
    -ADCler güçlendikçe etkisizleşiyor. Kolay kite yiyebilir.


    Build için tık

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)


    Vi nedense bana hep sempatik gelen bir fighterdır. Nedenini bilmiyorum.

    Vi


    +Oyunun her safhasında harika gankler
    +Hızlı ve bol canlı clearlar.
    +Hem böyle hasar verirken hem de oldukça tanklaşabilme
    +Kite dinlemeden direkt ADC'nin inine girerek ona focuslanabilmesi
    +Kitinin bunun yanında inanılmaz kolay olması.
    +Trinity Force çok güzel bir şekilde bufflandı.


    -Özellikle ultisi oldukça fazla nerflendi.
    -Q'yü kullanmak ilk başta zor olabiliyor.
    -Skillerinde menzil sorunu var.


    +Sevgili build, seni nerede bulabilirim?
    -Gökte ararken yerde

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)


    Volibear


    Volibear özellikle son yamalarda (6.14) öne çıkmaya başladı.

    +Q'sü ile etkili gankler
    +Pasifi ile kolay tower dive
    +Oldukça sağlam tanklarken bir yandan da vurabilme
    +Etkili objektif kontrolü


    -Karşı takımın zeka seviyesi arttıkça kullanışsız olan diğer bir şampiyon.
    -Kolay kite yiyebiliyor.
    -CC tarafından durdulabiliyor.


    Bu sevgili ayımıza nasıl item kasılabileceğini öğrenmek için şurayı ziyaret edebilirsiniz.

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)


    Warwick


    Çoğumuzun ilk junglerıdır kendisi (İstisnai olarak benim değil). İlk seviyelerde oldukça iyi iş görür.

    +AD ile scale olmasına rağmen oldukça fazla magic damage vurabilmesi
    +Oyunun başından sonuna kadar hızlı ve bol canlı clearlar
    +AS şampiyonlarıyla etkili sinerji
    +Tanklama yeteneği
    +Ulti açıldıktan sonra harika gank potansiyeli
    +Yeni başlayanlar için en etkili junglerlardan


    -Ultisi olmadıkça kolay kite yiyor.
    -Oyun başında güçsüz kalıyor.
    -Ultisi iyi bir support tarafından durdurularak şampiyonun rezil olmasına neden olabiliyor. (Kendini stunlıyor.)


    Item severleri bu adrese davet ediyorum.

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)


    Wukong


    +Yine hem tanklarken hem de hasar verebilen bir şampiyonla karşı karşıyayız.
    +Kaçış mekanizması harika
    +Tam bir teamfight canavarı.
    +Ultisiyle etkili wombo combo potansiyeli


    -Oyun başında etkisiz.
    -Ultisini alana kadar hem ganklerde, hem clearlarda güçsüz.
    -Mana sıkıntısı çok büyük.


    Maymun oyuncakları için tık

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)


    Xin Zhao


    DH'de bilinen adıyla "İksin Maho" yine birçok kişinin ilk junglerıdır.

    +Özellikle oyun başında etkili gankler
    +Güçlü teamfight kapasitesi
    +Ormanda bol sustain
    +Ultisi ile carrye tam focus imkânı
    +Çeşitli build imkânları


    -Defansif bir gapcloser yeteneği yok.
    -Oyunun başlarında tam gücüne erişemiyor.
    -Jungle dönüşü nispeten yavaş.


    Daha fazla çin çan çon için tık

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)


    Zac


    +Muhteşem defansif steroidler
    +Güçlü teamfightlar
    +Bol bol CC+Gapcloser
    +Oyunda doğru düzgün clear yapan nadir tanklardan
    +Çok güçlü gank kapasitesi


    -Skilleri canından aldığı için oyunun başlarında güçsüz.
    -E'yi kaçırınca gankler çöpe gidiyor, tutturması da zor.
    -Oynarken sanki bir şeyler eksikmiş gibi bir his yaratıyor.


    Oradan oraya baloncuklar oluşturabilmek için buyurun amme hizmeti.

    Rehberim şimdilik burada bitiyor. Eğer bir eksiğim varsa lütfen bildirin, bir aksilik varsa lütfen söyleyin. Umarım bu rehber yüzünüzde gülümseme, beyninizdeki nöronlara güç olmuştur. Bu rehberi hep birlikte mükemmelleştirelim. Görüşmek üzere...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi exiledFromBadmen -- 10 Eylül 2016; 13:25:34 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: exiledFromBadmen

    quote:

    Orijinalden alıntı: hayrikoc61

    Master yi yi koymayip kötülersen döverim seni 😂😀😁

    Sated Devourer varken kötüleyene aşk olsun

    Benim ismimi forum master yi uzmanı yaparsan sevinirim tşk

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Okumayın 14 yaş unranked
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Lawnate

    Okumayın 14 yaş unranked



    Rehberi yaparken forumdakilerden bazıları bana yardımcı oluyor. Ayrıca hatam var mı diye türlü rehberler ve forumdakilerin bazılarıyla (Plat ve Dia çoğunlukla) kontrol ediyorum. Bütün şevkimi kırdınız

    Zaten jungler ve support dışındaki bir rolde kendimi geliştirirsem ranked girebilirim




  • quote:

    Orijinalden alıntı: exiledFromBadmen

    quote:

    Orijinalden alıntı: Lawnate

    Okumayın 14 yaş unranked



    Rehberi yaparken forumdakilerden bazıları bana yardımcı oluyor. Ayrıca hatam var mı diye türlü rehberler ve forumdakilerin bazılarıyla (Plat ve Dia çoğunlukla) kontrol ediyorum. Bütün şevkimi kırdınız

    Zaten jungler ve support dışındaki bir rolde kendimi geliştirirsem ranked girebilirim

    Unranked miydin sen ağladım.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >




  • önlerden

    Düzenleme: atın beni arkalara atın " Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)"



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bursalıtimsah -- 25 Ağustos 2015; 20:46:57 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: hayrikoc61


    quote:

    Orijinalden alıntı: exiledFromBadmen

    quote:

    Orijinalden alıntı: Lawnate

    Okumayın 14 yaş unranked



    Rehberi yaparken forumdakilerden bazıları bana yardımcı oluyor. Ayrıca hatam var mı diye türlü rehberler ve forumdakilerin bazılarıyla (Plat ve Dia çoğunlukla) kontrol ediyorum. Bütün şevkimi kırdınız

    Zaten jungler ve support dışındaki bir rolde kendimi geliştirirsem ranked girebilirim

    Unranked miydin sen ağladım.

    Evet. Ranked girmiyorum çünkü diğer rollerde de kendimi geliştirmem lazım. Jungler ve support rollerini ne kadar iyi oynuyorsam toplane ve ADC rollerini de o kadar kötü oynuyorum.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: bursalıtimsah

    önlerden

    Düzenleme: atın beni arkalara atın " Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)"

    Gel cnm

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >




  • Epey güzel olmuş, emeğine sağlık.
  • Senin lig neydi ben bronzumda merak ettim :(



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Fiora. -- 30 Kasım 2015; 12:22:28 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Gank attın rakip Flash atıp öldü kendi junglerına sovup afk kaldı=efsane gank

    Geçen sene plat altı adam rehber yapınca senin rehberin okunmaz low diyenler bu rehbere damlar yakında

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Abinos41

    Gank attın rakip Flash atıp öldü kendi junglerına sovup afk kaldı=efsane gank

    Geçen sene plat altı adam rehber yapınca senin rehberin okunmaz low diyenler bu rehbere damlar yakında

    Onlara da saygı duyuyorum.
  • Adam bir ögretmen gibi rehber hazirlamis. Valla kardesim bak ben universite 2.senem. Senin bu hazirladigin rehberi hazirlayamayacak tipler var . her 14 yasinda olan boyle olsa keske ...
  • Eline koluna sağlık bacım güzel rehber.
  • Eline saglik . Ustat Yi ozel bekliyoruz
  • eline sağlık çok güzel bir rehber olmuş. en azından ugraşmış yapmışsın
  • eline sa?lyk çok güzel bir rehber olmu?. en azyndan ugra?my? yapmy?syn
  • Dün gece üşenmeden okudum eline sağlık.Oyun bilgin serverın yarısından daha iyi diğer lanelerde feedlemiceğin 1-2 şampiyon öğren yüksek eloya çıkarsın diye düşünüyorum.
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki

Benzer içerikler

- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.