Şimdi Ara

Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI) (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
145
Cevap
13
Favori
10.247
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
18 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • sence elise için en uyumlu rüz dizimi nedir? büyüklere ap mavilere büyü direnci sarılara seviye başına can ve ufaklara hybrid penetration düşünüyorum ama?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: The Skywalker Dude

    sence elise için en uyumlu rüz dizimi nedir? büyüklere ap mavilere büyü direnci sarılara seviye başına can ve ufaklara hybrid penetration düşünüyorum ama?

    Sarılara armor kullanıyorum, onun dışında aynı sayfa. Ancak spiderlingler artık magic damage vurduğu için magic pen daha çok kullanılıyor.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi exiledFromBadmen -- 28 Ağustos 2015; 14:41:10 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Ebovenn

    Senin lig neydi ben bronzumda merak ettim :(

    Ranked girmiyorum.
  • troll picklerde ne yapacaz peki
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Creptics

    troll picklerde ne yapacaz peki

    İlgili bölümde troll picklerden bahsedeceğim.
  • peki çalışma için teşekkür ederim özellikle zamanları kısmı hoşuma gitti. tam jung dönmek için zamanlama bilgisi epey önem arz ediyor. çalışma güzel. uğraşma güzel. bilgi güzel. benden tam puan açıkçası
  • Sonraki bölüme yavaştan başladım. Pek hakim olmadığım şampiyonları tanıtmaya çalıştığım için PM'lerinizi bekliyorum ^^
  • Dont 2001

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: NOX97

    Dont 2001

    Sen very imgilis gud sipiğk



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Yalandan Korkan Adam -- 31 Ağustos 2015; 17:26:55 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: NOX97

    Dont 2001

    2001'in fiil olduğu bir kullanım duymadım.
  • Hepsini okudum eline sağlık.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: exiledFromBadmen

    quote:

    Orijinalden alıntı: NOX97

    Dont 2001

    2001'in fiil olduğu bir kullanım duymadım.

    Hiç konu dışına bakmadığın nasıl da belli

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • çok iyi olmuş çokta güzel olmuş tamam mı

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Guzel dostum!!!!bos zamanimda okumayi dusunuyorum!!!!!

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: exiledFromBadmen

    Jungler Kulübündeki mesajım karakter sınırını aştığı için ayrı bir konuya koymak zorunda kaldım. Ayrıca ilgiye açım

    BÜYÜK JUNGLER REHBERİ (WIP)

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)

    Adettendir


    Hepimiz her takımımızda birer jungler görüyoruz. Bu rolün ne olduğuna anlam vermeye çalışıyoruz ancak tam olarak ne yapacağımızı çözemiyoruz. Kimimiz gank atarken Scuttler Crab'i unutuyor, kimimiz farm yapmaya biraz fazla zaman ayırıyor, kimimiz counter jungle yapmaya çalışırken üç kişiden gank yiyerek ölüyor.
    Rehbere başlamadan önce şunu söylemem gerekir ki hepimiz hata yapabiliriz. Bronze V de olsak, Challenger olsak da bu hatalar başımıza gelebilir. Master I seri maçımızda da 1/7/4 gidebiliriz, Bronze IV serimizde de. Bu rehberin asıl amacının bu hataları olabildiğince azaltmak olduğu unutulmamalıdır.

    Önce kendimi tanıtmak istiyorum. Kendimi tanıtmanın (ve bunun sayesinde yakalanan hatalarımın) bu rehberi geliştireceğine inanıyorum.


    On dört yaşındayım (Bunu koz olarak kullanmak yerine benim daha iyi bir rehber yazmama yardımcı olabilirisiniz)
    Oyuna ilk adımımı Preseason 4 zamanında attım. O zaman Yasuo'nun yeni çıktığını ve TR'deki birçok kişinin Kha'Zix oynadığını/oynamak istediğini hatırlıyorum. Ancak oyunda kendime ait bir hesap açma zamanımı oyuna başlama zamanım olarak kabul ediyorum (Season 4 başları, Shyvana'nın 6300 IP'den düştüğünü hatırlıyorum. Şimdi 3150 IP olmuş). TR'de başlamıştım. 15 level olunca TR serverının oyunu öğrenmek adına uygun olmadığını düşünüp NA (North America, Kuzey Amerika) serverına geçtim. Orada oyundaki main rol(ler)imi seçecektim.
    Jungler ve support rollerine kanım çok ısındı ve onlarda kendimi özellikle geliştirdim. Birilerini korumak ve kollamak, onlara yardımcı olmak konsepti beni çekmişti.
    Shyvana ile başladım yolculuğuma. Jungleda farmlamayı, gank atarken fırsat kollamayı (Shyvana bölümünde neden olduğunu açıklayacağım), tanklayıp damage emerek takımı korumayı öğrendim. Ancak bu yeterli değildi, kendime daha spesifik bir main seçmeliydim.
    Bu noktada kişisel zevklerim ve oyun stilim devreye girdi. Tank veya offtank bir şampiyon seçmeliydim. Örümcekleri seviyordum (hâlâ seviyorum). Aynı anda gank atıp clear yapabilmek benim için önemliydi (Sürekli Shyvana oynarsanız ne demek istediğimi anlarsınız). Latede peeling yapabilmeliydim. O zaman pek OP (Late gamede yalnız bir stun bot değildi) ama zor olan Elise'i seçtim. Onunla Season 4'te 300-500 arası, Season 5'te 100-200 kadar oyunum vardır herhâlde (Normal oyun olduğu için ancak tahmin yürütebiliyorum).
    Bir süre sonra dengeler değişti ancak. Elise hem doğrudan hem de dolaylı birçok nerf aldı ve bir süre sonra gerçekten oynanmaz oldu. Win rate'imin gerçekten düşmesiyle birlikte yeni bir şampiyon aradım oynayabileceğim.
    Bu arada güzel bufflar alacak olan Sejuani ile karşılaştım. O zaman clearları şimdikinden daha iyiydi ve harika gank atabiliyordu. Benim "supportive" oyun tarzıma fazlasıyla uyuyordu. Onunla carrymi bir support gibi koruyabiliyordum, kendi başıma kill çıkarabiliyordum, late gamede Elise gibi bir "stun bot" değildim. Onu özümsedim. Preseason 5 ve Season 5 dönemlerindeki favori junglerım oydu.
    Bir süre sonra ne mi oldu? Cinderhulk geldi ve her şey değişti. Sadece oynayabilen kişinin ellerinde parlayan Sejuani bir anda "OP" oldu. Profesyonel arenada oynanmaya başlayınca Riot vurdu "nerf bat"ini. Clearları Rammus'unkiyle yarışacak oldu. Utility ve damage alanında ağır nerler aldı, yetmedi bir de kullandığı itemlar nerflendi. %58 win rateden %50'lere düştü. Hâlâ oynuyorum ama Season 5 ortalarında Elise'in sırayla bufflanması ve yeni jungle itemı (Runeglaive) ile Elise'e geri döndüm. Bir süre sonra da TR'ye.
    Elise'i oynamaya başladığım yamadan sonra bir baktım ki yeni bir jungler itemı geliyor (Sated Devourer). Bu item ile birlikte Shyvana'ya daha fazla yer vermeye başladım ama hâlâ önceliğim Elise

    Yine oyundaki temellerimi NA serverında edindiğim için ve TR'de oynadığım zamandan bu yana jungling ile ilgili terimler (Item, monster adları vs.) çok değiştiği için rehberimde İngilizce terimler ağırlıklı olacak. Türkçelerini bildiklerimi italik yazarak yanlarına olabildiğince Türkçe karşılığını yazmaya çalışacağım ancak bir kısmını kaçırabilirim. Lütfen bu oyunu daha iyi oynamak için önce her şeyin İngilizcesini öğrenin. Kısa bir Google araması ile bütün item adlarının İngilizce/Türkçe karşılıklarını öğrenebilirsiniz.

    Gelin haydı başlayalım. Bu rehberde olayları olabildiğince soru-cevap şeklinde anlatmaya çalıştım. Umarım bir şeyler anlatabilmiş, foruma bir katkım olmuş olur.

    İÇİNDEKİLER
    I. Jungler Rolünün Amacı
    II. Kamplar ve Özellikleri
    III. Jungle Route
    IV. Jungler Itemlarına Genel Bakış
    V. Jungler Şampiyonlarının Sınflandırılması
    VI. Counter Jungling
    VII. Ganking
    VIII. Warding
    IX. Objektif Kontrolü
    X. Elise Özel
    XI. Sejuani Özel
    XII. Shyvana Özel
    XIII. Tüm Jungler Şampiyonlarına Ayrıntılı Bakış (EKLENME SÜRECİNDE)
    XIV. Takım Arkadaşlarıyla Etkili Diyalog (EKLENECEK)

    I. Jungler Rolünün Amacı

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)

    Ben burada böyle ne yapıyorum ki?


    Hepimiz o dönemden geçtik. 20 level civarı. Top lanede oynamak isteyen birçok kişi vardır ancak bir anda bir kişi "Smite" adlı bir büyü alır ve "ben jg" der. O günden sonra herkes middle lane gibi top lane için de kavga etmeye başlar.
    O gün kendimize sorarız: "Neden insanlar bir ormana gider?" "Neden insanlar buff camplerden deli gibi hasar almasına rağmen bir lanede kalmak yerine o hasarı almayı göze alır?" Neden insanlar lane kavgasını çözmek istemez de tek kişi girmeyi bu kadar sever?" "Top lanede iki kişilik baskı oluşturmak yerine neden insanlar bunu yapar?"
    Gelin bu soruları birlikte cevaplayalım. Ama önce başına şunu koyalım:

    Jungler oynuyorum, çünkü ...


    Takımımın görüşünü artırmak istiyorum.
    Öncekikle belirtmek gerek ki oyunda görüş sağlayan dört ana eleman vardır:

    • Şampiyonlar
    • Minyonlar
    • Kuleler
    • Totemler (Bu rehberde genellikle ward olarak bahsedeceğim)


    (Wardları tamamen hariç tutuyorum) Bu elemanların çoğu koridorlara (lane) dizilmiştir.
     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)

    Bir junglera sahip olduğunuzda kendi yarınızda şöyle bir görüşe sahip olursunuz:
     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)

    Ama eğer jungler rolüne sahip olmamaya karar verirseniz kendi yarınızdaki görüşünüz yabancıların "dramatically" dediği şekilde düşer:
     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)
    Böyle bir oyunda oynamak bir ADC için çok zor olurdu herhâlde. Kendi jungleınızdan haberiniz yokken, iç kulenizin altında bir ünlem işareti görmüşsünüz; bir de bakmışsınız ki siyah ekran

    Objektifleri almak istiyorum.

    Smite her derde deva. Eskiden birçoğumuz onu şampiyonlara atamadığımız için (Gerçi artık atabiliyoruz) son vuruş (last hit) için kullandık, aslında hâlâ onu son vuruş için kullanıyoruz. Ama minyonlar için mi, orası tartışılır (Teknik olarak onlar da minyon ).
     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)
     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)
    Tanıdık geldi mi

    Baron ve ejderin bufflarının ona son vuruş yapana geldiğini biliyoruz. Tıpkı minyonlara sadece son vuruşu yapınca gold vermesi gibi. Bu yüzden onlara son vuruşu yapmak için elimizde yüksek hasar verebilen bir şey olması gerekli. Bu açığı "Smite" kapatıyor, böylece bu yaratıkları (ve diğer jungle yaratıklarını da) güvenli bir şekilde alabiliyoruz.
    Objektif kontrolünü ileriki bölümlerde daha ayrıntılı anlatacağım için şimdilik kısaca bahsediyorum.

    Koridorlarımı korumak, kollamak ve onları öne geçirmek istiyorum.

    Kim yardım istemez ki? Kolay snowball olan koridorları taşıtmak için sihirli bir gank yeterli. Yeter ki içine sevgi katın
    Eğer bir jungler aldıysanız koridorlarınıza "babysit" yapabilirsiniz. Böylece hem expden düşmezsiniz, hem de kuleyi korumuş olursunuz. Tabi laner size "Geri Çekil" pingi yapıştırmazsa
    Ya da karşı bir lanerı kamplayrak onun oyununu zehir edebilirsiniz
    Bu konu hakkında özelikle değineceğim için kısaca anlatıyorum.

    Supportun ward yükünü hafifletmek istiyorum. O her zaman carrynin yanından ayrılamaz.

    Bildiğiniz gibi support, bottom lane adlı kimsenin gitmek istemediği yere gidip çoğu insanın yapmadığını yapar. Yanındaki partnerini korur. Bir yandan da vision sağlar ancak özellikle oyun başında partnerinin yanından ayrılamaz. Bu nedenle wardlayabildiği alanlar sınırlıdır. Siz, jungler olarak onun bu eksikliğini hissettirmemelisiniz. Haritadaki anahtar noktaları wardlamalısınız. Bu konu hakkında özellikle değineceğim için şu anda kısaca anlatıyorum.

    Top lanerımı experience ve farmdan düşürmemek istiyorum.

    İlk levellerdeki 2-1-2 sisteminde (2 top laner, 1 middle laner, 2 bottom laner) top lane adı verilen yerde iki kişi olur. Her ne kadar birlikten kuvvet doğar diye düşünüyorsanız da bu oyunda tam olarak öyle değil. Bunun temel nedeni şu:

    Eğer iki şampiyon aynı koridordayken bir experience kaynağı ölürse, çevredeki şampiyonlar toplam experience değerinin %65.2'sini alır.
    Eğer tek şampiyon bir koridordayken bir experience kaynağı ölürse, o şampiyon alınabilecek experience değerinin tamamını alır.

    Bottom lane oyuncularının seviyesinin top/middle lane oyuncularından az olmasının asıl nedeni budur.
    Top lane oyuncuları genellikle ileriki seviyelere ihtiyaç duyarlar, karşısından önce ultimate abilitysinin açılması için canla başla mücadele ederler. Eğer top lane oyuncusunun yanına başka oyuncular gelirse aldığı experience oldukça azalır. Siz eğer bir tane daha duo lane (iki kişinin kaldığı koridor) açarsanız, karşı takımın ekmeğine yağ sürersiniz.

    Yine benzer şekilde sizin de o top lane oyuncusu gibi golda ihtiyacınız var. Jungleda kocaman bir gold kaynağı var. Sizin bu kaynağı yoksayıp takımın toplam altınını düşürmeniz karşı takıma oyun ortalarında büyük bir avantaj sağlayacaktır.

    Demek ki jungler kimmiş?

    Takımın ikinci supportu
    Yani aslında sürekli kill çıkaran bir yağmacı değil, takımını tamamlaması, ona destek olması gereken bir üye.

    Yani amacımız bu. Takıma yardım etmek. Bunu sadece gank olarak düşünmeyin.

    II. Kamplar ve Özellikleri


     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)

    Resmi üzerine tıklayarak büyütebilir, kampların yerlerini daha iyi görebilirsiniz.


    Oyuna ilk başladığımızdan beri gördüğümüz yerlerdir kamplar. Bunlara kamp dememizin asıl nedeni eski haritada çoğunun bulunduğu yerlerde kamp ateşi bulunması olabilir:

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)

    Baron Nashor ve Ejder hariç her iki tarafta da eşit sayıda ve simetrik hâlde bulunurlar. Bu kamplar, junglerın gold açlığından kıvranmaması (bkz. ilk bölüm) için varlar ancak tek amaçları bu değil. Her biri birbirinden farklı özelliklere sahiptir. Bu bölümde Baron Nashor ve Ejder hariç (Onların ayrı bölümü olacak) her bir kampı anlatmaya çalışacağım.

    İlk olarak özellikle middle lane oyuncuların bildiği bir kamptan başlayalım:

    Blue Sentinel


     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)


    Bu kampı çoğumuz biliyoruz. Eski adı Ancient Golem olan, kamptaki en büyük yaratıkla anılır bu kamp. Verdiği "Crest of Insight (Blue buff)" ile ünlü. Bu buff, üzerinde taşıdığı kişiye 2 dakika boyunca %10 CDR (Cooldown Reduction, Bekleme Süresinde Azalma gibi bir şey olabilir çevirisi) ile 5 saniyede 25+her saniye toplam manasının binde beşi kadar mana yenilemesi verir. Bu buffı taşıyan kişi öldüğü zaman, buff öldürene geçer ve süresi sıfırlanır. Birçok jungler buna verdiği mana yenilemesi için ihtiyaç duyar ve jungle route'unu (bkz. sonraki bölüm) ona göre belirler. Eğer junglerınız mana kullanmıyorsa (Shyvana, Rek'Sai, Tryndamere) veya mana sıkıntısı pek çekmiyorsa (Elise) bu buffı genelde mana sıkıntısı çekebilen middle lane veya top lane oyuncusuna verir. Diğer durumda ise (Yani mana kullanımı çok fazla ise, Amumu buna örnek olarak verilebilir) oyun ortalarına kadar bu buffı kendisine alır. 5 dakika sonra respawn (tekrar doğmak) olan bu kamp birçok jungler için en önemli kamplardan biridir. Öldürmesi diğer kamplara göre (Red hariç, onunla denk) daha zordur. Oradaki iki küçük yaratığın (Sentry) var olma nedeni counter junglerlara kolaylık sağlamak olabilir, nitekim onların oradaki amacını anlamış değilim.

    Ben bir middle lane oyuncusuyum, neden her jungler bana blue buff veremiyor? Ben skillerime daha bağlı değil miyim? Benim snowball olmam daha iyi değil mi?


    Maalesef kazın ayağı öyle değil. Birçok jungler sadece ormanı temizlemek için bile manasını bitirebiliyor çünkü jungle kampları minyonlara göre daha fazla vuruyor. Siz ise önünüze minyonları alarak sadece düz vuruşla birçok minyonu temizleyebiliyorsunuz. Jungler size verebilirse blue buffını seve seve verecektir zaten. Gidip Amumu veya Nautilus'tan blue buff dilenmek yerine kendiniz last hit yapmayı öğrenebilirsiniz. Veya çok zorlanıyorsanız bir mana itemı (Athene's Unholy Grail, Morellonomicon) rushlarsınız olur biter. Ki zaten rushlamanız gerek.

    Bu soruyu da cevapladığımıza göre, ikinci buff kampını da tanıtabiliriz:

    Red Brambleback


     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)


    Late gamede ADC'lerin deli gibi kite yapabilmesini kolaylaştıran, early gamede junglerların gank başarısını arttıran ilâcın doktorunun evi (Tamlama ). Diğer iki küçük arkadaşın (Cinderling) amacı yine counter junglerlara kolaylık sağlamak olabilir. Eski adı Elder Lizard olan bu yaratık, verdiği "Crest of Cinders (Red buff)" ile ünlü.
    Her ne kadar blue buff kadar ünlü olamasa da en az onun kadar işlevsel. Bu buff, taşıyanın 2 dakika boyunca on-hit olarak iki sefer 5 ve 56 arası true damage (Gerçek hasar) vermesini sağlar; ayrıca bu düz vuruşlar rakibini on-hit olarak melee (Yakın dövüşçü demek sanırım) şampiyonlar için %8/16/24 (Seviye 1/6/11), ranged (Menzilli) şampiyonlar içinse %5/10/15 yavaşlatır. Bütün bunların yanında bu buffın taşıyıcısı her 5 sanıyede bir canının %1'ini yeniler. Yine blue buff gibi taşıyıcısı öldüğünde buff öldürene geçer ve süresi sıfırlanır. Jungler, early/mid gamede buna gank atmak için ihtiyaç duysa da late gamede bunu genellikle ADC'sine vermelidir çünkü artık gank atmaya ve red buffa ihtiyacı pek kalmamıştır. Yine blue buff gibi bu kamp da 5 dakikada bir spawnlanır.

    Bunu almadan gank atmak istiyorum, bu mantıklı mı?

    Maalesef bu pek iyi bir seçim değil. Oyun başında en ufak bir damage buffı size bir gank kazandırabilir veya kaybettirebilir. Ayrıca Sejuani değilseniz o slowa fazlasıyla ihtiyaç duyarsınız, ki zaten Sejuani de hasarı az olduğu için o buffa ihtiyaç duyar. Yani 2. seviyede de ilk clearı bitirseniz o buffı almak zorundasınız, 4. seviyede de.

    Buffları anlattıktan sonra minor camplere (Buff içermeyen, daha kısa sürede respawn olan, öldürülmesi daha kolay olan kamplar) geçebiliriz:

    Gromp


     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)


    Sezon 4'te adı Wight olan ve yüzüne bakılmayan bu kamp, Sezon 5'te inanılmaz değerlendi ve first clearın vazgeçilmez bir parçası oldu (Eskiden bufflardan başlardık). Bunun nedenini sonra anlatacağım.
    Bu kamp, minör bir kamp. Yani kesilmesi bufflar kadar zor değil (Yine de kurtlar kadar kolay değil) ama herhangi bir buff içermiyor. Bu kamp 1 dakika 40 saniyede (100 saniye) respawnlanır.

    Razorbeaks


     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)


    Eski adları Wraiths olan bu küçük kuşlar yine bir minor camp olarak bize hizmet etmektedir. Diğer minor campler gibi bu da 1 dakika 40 saniyede respawnlanır. Sezon 4'te öldürülmesi çok kolay olan bu campi öldürmesi Sezon 5'te çok daha zor.

    Krugs


     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)


    Bu kaya renkli yaratıklar yine Sezon 4'te yüzüne bakılmayan arkadaşlardandı. Şu an bazı şampiyonların first clearı için vazgeçilmez. Bu kamp 1 dakika 40 saniyede respawnlanır. Öldürülmesi Gromp'a göre daha kolaydır.

    Wolves


     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)


    Bu kurtları oyuna başladıktan hemen sonraki Tutorial'ı oynayanlar hatırlayabilir. Öldürülmesi en kolay kamp olan kurtlar bu sezonda eskisi kadar rağbet görmüyorlar. Bunlar da 1 dakika 40 saniyede respawnlanır.

    Buraya kadar olan bütün kampların belirli bir yeri vardı ve hepsi erkekti. Ormanın en güzel bayanını en sona sakladım :

    Scuttler Crab


     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)


    Bu kızlarımızı pek kamptan saymayabilirsiniz çünkü ne olursa olsun size saldırmaz, siz ona saldırdığınızda daha hızlı bir şekilde koşarak kaçmaya çalışır. Bu yengeçleri nehirde dolaşırken bulabilirsiniz.
    Bu yengeçlerin size sağladığı bir avantaj var: Eğer bir can yenileyen yeteneğiniz varsa (Hecarim'in W'su, Elise'in örümcek formu pasifi, Warwick'in pasifi ve Q'sü, Fiddle'ın W'su, Rek'Sai'nin pasifi vs) bundan can alabilirsiniz. Ayrıca Rengar'ın Ferocity stacklerini de artırabilirsiniz.
    Bunun canını bitirirseniz ölmez, yerin altına girer, kendisine en yakın pite (Baron ya da Dragon) kaçar ve size 75 saniye süren bir alan verir. Bu alan; onu alan takıma hem görüş verir, hem de içerisine giren o takımın şampiyonlarına fazladan hareket hızı verir.
    Scuttler Crab'a yapılan her türlü Crowd Control (Kitle kontrolü olarak çevrilebilir. Stun, snare, fear, pull, charm, knockup gibi hareketi ve/veya saldırmayı kısıtlayan etkilere verilen genel ad) efektinin süresi 2 katına çıkar. Eğer hareketini tamamen kısıtlayan bir etkiye (Stun, snare, knockback, knockup vs.) yakalanırsa, süresiz bir şekilde 50 Armor (Zırh) ve Magic Resistance kaybeder. Yine bu etkilerin etkisindeyken %25 fazladan hasar alır.
    Her bir yengeç 3 dakika sonra respawnlanır.

    Gromp ve Krugları anlattığın yerde "Sezon 5 geldi ve her şey değişti. Bu kamplar clear için vazgeçilmez oldu" demiştin, ne değişti?

    Size ilk bölümde Smite her derde deva demiştim. Sezon 5 ile birlikte bir kamptaki en büyük yaratığa Smite attığınız zaman (Bakın öldürdüğünüzde değil, Smite attığınız zaman) ekstra bonuslar alırsınız:


    • Gromp ona Smite uygulayana 90 saniye boyunca Gift of the Toadstool adlı bir buff verir. Bu buff, onun taşıyıcısına saldıran her birimin 3 saniye içinde 10+Bonus canın %5'i kadar hasar almasını sağlayan bir poison (Yani bunun etkisindeki bir birime uygulanan Cassiopeia E'sinin cooldownı yenilenir) uygular. Bu bonus, özellikle orman temizlemekte çok zorlanan Sejuani, Nautilus, Rammus gibi şampiyonlarda çok işe yaradığı için çoğu şampiyon bununla başlıyor.
    • Ancient Krug ona Smite uygulayana 90 saniye boyunca Gift of Heavy Hands adlı bir buff verir. Bu buff, taşısıyısının ilk ve her altı saldırısında bir yapılan düz vuruşların minyonları ve monsterları stunlamasını sağlar. Ayrıca bu buff kulelerin üstünde onlara 65+seviye başına 15 true damage vererek harcanabilir.
      Bu buff özellikle Attack Speed bazlı şampiyonlara (Shyvana, Rek'Sai, Warwick vs.) çok büyük bir first clear avantajı verir. Bu şampiyonların buradan başlama nedeni budur.
    • Greater Murk Wolf ona Smite uygulayanın takımına 95 saniye süren bir ruh kazandırır, bu ruh blue buff çevresindeki bölgeye vision verir.
    • Crimson Raptor ona Smite uygulayana 90 saniye boyunca Razor Sharp adında bir buff verir. Bu buff, sizin yakınınızdaki ilk ward ya da Teemo mantarını belirli bir süre boyunca görmenizi sağlar.
    • Blue Sentinel ona Smite uygulayanın 2 saniye içerisinde maksimum manasının %25'ini yeniler.
    • Red Brambleback ona Smite uygulayanın anında maksimum canının %20'sini yeniler.
    • Scuttler Crab adlı bayan yengeçler size hiçbir şey vermez.


    III. Jungle Route


    Sezon 4'te pek fazla olmayan jungle route olayı, Sezon 5'te jungle dönmenin zorlaşmasıyla birlikte iyice çoğaldı. Bu bölümde size bu routeların en temel olanlarını videolu bir şekilde anlatmaya çalışacağım (Bazı videolarda çözünürlük sıkıntısı var, videolar 1080p olması gerekirken YouTube'a 360p olarak yayınlanmış. Kanalımı depo olarak kullandığım için hayırlı olsun demenize gerek yok Edit: Sorun çözüldü.).

    1. Klasik Gromp Route

    Bu route oyundaki junglerların çok büyük bir çoğunluğunda kullanılması gereken routedur. Bu routedan gitmek istiyorsak önce Gromp'u Smite ile kesiyoruz. Sonra Blue Sentinel'i kesip doğruca Red Brambleback'e gidiyoruz ve onu Smite ile kesiyoruz. Ardından Recall (B tuşuna basarak yaptığımız dönüş büyüsü) atıyoruz (Ondan sonra ganke gidiyoruz.) veya hemen ganke gidiyoruz (Canınıza dikkat edin). Ganke gitmeden önce gideceğiniz lanedeki Scuttler Crab'i kesmeniz şiddetle tavsiye edilir.
    Bu route'u yapmanın sebebi her iki buffı da olabildiğince erken almak ve counter junglerlardan bunları korumaktır.



    2. Klasik Krug Route

    Bu route yine oldukça popülerdir. Manaless (Mana kullanmayan) ve/veya AS oriented (Saldırı Hızı ile güç kazanan) junglerlar genelde bu route ile başlar. Bu routeda önce Krugs campini Smite ile alıyoruz. Ardından Red Brambleback'i alıp doğruca Blue Sentinel'e gidiyoruz ve onu Smite ile alıyoruz. Buradan sonra yine ganke gidebilir veya Recall ile geri dönüp ondan sonra gank atabiliriz (Scuttler Crab almanız şiddetle tavsiye edilir.).



    3. Bir jungle quadrant'ını (Jungle'ın laneler ile ayrılan bölümlerinden her biri) kesip geri dönülerek ikinci buffın kesildiği veya gank atıldığı routelar

    Başlık ile olabildiğince anlatmaya çalıştım. Bu routelar eğer counter jungle tehlikesi altında değilseniz çok idealdir. Videoların geri dönülene kadar olan kısmını kaydettim çünkü geri döndükten sonra gank atmak veya farmlamaya devam etmek tamamen size kalmış. Yaratıcılığı yok etmeyelim




    Bunlardan başla route yok mu?

    Tabi ki var. Yaratıcılığınızı kullanarak onlarca route oluşturabilirsiniz. Mesela genelde Shaco ve Xin Zhao'nun kullandığı sadece Red Buff'ı kesip 2 levelde gank attığı route, 6 olmak için bütün kampların "rinse and repeat" modunda kesildiği bir route, 3. anlattığım route'dan sonra diğer quadrant'ı da kesip 4 level gank atılan bir route da var. Ben sadece en temel routeları anlattım. Kesinlikle eklemem gereken başka route/routelar varsa bana ulaşabilirsiniz.

    IV. Jungler Itemlarına Genel Bakış


    UYARI: Bu bölümde fotoğraf sorunları var.

    Eğer bu rehberi Sezon 4'te yazmış olsaydım, böyle bir bölümü açmama bile gerek olmazdı çünkü o zaman sadece şampiyon türümüze göre bir item seçip sonraki itemlara geçiyorduk (R.I.P Feral Flare ) . Bu sezon jungler itemları botlardaki gibi "Enchantment" (Efsun diyorlar sanırım) sistemine geçti. Yani önce jungling türümüze göre bir Smite güçlendirmesi seçiyoruz, ondan sonra şampiyon türümüze (Tank, AD caster, AP, AS) göre bir enchantment seçiyoruz.

    Önce Smite güçlendirmelerini tanıyalım:

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI) Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)


    Stalker's Blade


    En sık kullanılan jungler itemı bu. Alındıktan sonra Smite'ınızı Chilling Smite'a çevirir. Chilling Smite, şampiyonlara atılabilir. Şampiyonlara atıldığında 20+(5xŞampiyon seviyesi) true damage verir ve karşıdakinin hareket hızının %20'sini çalar (Yani siz %20 hızlanırsınız, o %20 yavaşlar).
    Bu item, özellikle sık gank atanlar (Vi, Elise), kitlerinde pek CC bulunmayanlar (Rek'Sai, Shyvana da olabilir çünkü Skirmisher's Sabre ağır nerf yedi) ve/veya bir şampiyona yapışmak isteyenler (Udyr?) için uygun. Ayrıca hareket hızı verdiği için Hecarim'in pasifini de tetikliyor.

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI) Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)


    Ranger's Trailbrazer


    Yine oldukça sık kullanılan bir item. Bu item, Smite'ınızı Blasting Smite'a çevirir. Blasting Smite, atıldığı minyon ya da monsterın yanındakilere de %50 hasarını vurur ve onları 1.5 saniyeliğine stunlar. Bir monster'a atıldığı zaman da eksik can ve mananın %15'ini yeniler.
    Bu item, özellikle jungle dönmede zorlanan Sejuani, Nautilus, Amumu gibi şampiyonlar için ideal bir seçim.

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI) Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)


    Skirmisher's Sabre


    On-hit severler veya adama yapışabilenler (Warwick, Master Yi, Shyvana, Elise) tarafından kullanılabilecek bu item Smite'ınızı Challenging Smite'a çevirir. Challenging Smite, şampiyonlara atılarak onları 4 saniye boyunca görünür kılar (Özellikle Rengar, Vayne, Kha'Zix, Shaco gibi yüksek hasar vurabilen ve görünmez olabilen şampiyonlar karşısında etkilidir.), onlara yapılan her düz vuruşun 3 saniye boyunca 54 + Seviye başına 6 true damage verir, ayrıca onların hasarını %20 azaltır.

    Burada anlatacağım bu son itemı özellikle almamaya çalışın, şu anda (Patch 5.15) -tabiri caizse- çöptür ve alternatiflere yönelinmelidir.

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI) Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)


    Poacher's Knife


    Bu item Smite'ınızı Scavenging Smite'a çevirir. Scavenging Smite, karşı jungledaki bir large monster'a (Blue Sentinel, Red Brambleback, Ancient Krug, Crimson Raptor, Gromp, Greater Murk Wolf) Smite atıldığında Smite'ın cooldown'ını yarıya indirir ve o monsterı marklar (Yani işaretler.). O monster öldüğünde fazladan 20 gold ve 2 saniyede decaying (Azalarak biten) %175 hareket hızı kazandırır.
    Bu item -tekrar söyleyeceğim- çöp olduğu için lütfen gelecek herhangi bir rework olmadığı sürece kullanmamaya çalışın (Sene sonunda bir rework düşünülüyor.).

    Jungler itemlarını anlattım. Başta söylediğim gibi bu itemları şampiyonumuzun ihtiyacına (AD, AP, Tank, AS) göre enchant ediyoruz. Şimdi sıra sıra bu enchantları tanıyacağız.

    Uyarı: Bu enchantmentların Türkçesini bilmiyorum ve oyunu TR'de bile İngilizce kullanıyorum, o yüzden lütfen Türkçe item adlarını istemeyin. İsterseniz de resimleri kullanarak kısa bir Google araması yaparak İngilizce adların Türkçelerini öğrenebilirsiniz. İngilizce, oyunun orijinal dili olduğu için oyunu (Özellikle jungler rolünü, çünkü bu roldeki terimlerde bolca İngilizce mevcuttur) bu dilde oynamanız/öğrenmeniz şiddetle tavsiye edilir. Rehberin başında da uyarmıştım, tekrar uyarıldınız!:

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI) Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI) Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI) Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)


    Cinderhulk


    Benim şu ana kadar bulduğum en yaratıcı jungler itemı fikri. 400 HP ve %15 bonus can veren bu item, ayrıca çevresindeki birimlere 15+seviye başına 0.6 hasar veriyor. Monsterlara karşı ise bu hasar iki katına çıkıyor. Bu item verdiklerinden de anlaşıldığı gibi genelde tank (Sejuani, Nautilus, Sion, Gragas vs) veya bazı tanky fighterlara (Hecarim, Rek'Sai) alınıyor.

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI) Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI) Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI) Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI) Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI) Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI) Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI) Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)


    Devourer/Sated Devourer


    R.I.P Feral Flare (3 Nisan 2014-20 Kasım 2014)
    Bu bölümü eski, kadim dostum Feral Flare'a adıyorum...

    Devourer, aslında bir nevi Feral Flare'ın devamıdır (Onun yeri ayrı, kalbimizde yaşıyor). Başlangıç olarak %50 AS (Attack Speed, Saldırı Hızı), on-hit olarak 30 fazladan magic damage (Büyü Hasarı) ve küçük, sevimli bir köpecik verir:

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)

    Bununla jungle'a kadim dostunuz gibi sarılırsınız, AFK Farm [AFK (Away From Keyboard, Oyundan ayrılma durumu) terimini görünce korkmayın, jungledan çıkmadan sürekli farm yapmak ve çok nadir gank atmak demek] yapmaya başlarsınız. Öldürülen her şampiyon ve large monster bir stack, Scuttler Crab 2 stack, Dragon (Shyvana hariç, o bir stack veriyor) ve Baron Nashor beş stack verir.

    30 stack olunca köpek içinize girer, sizin gölgenizi oluşturur ve Devourer'ınız Sated olur. Sizin gölgeniz, on-hitleri iki kere proclar (Tam Türkçe karşılığından emin değilim, aktifleştirmek gibi bir anlamı var). Yani, mesela Blade of the Ruined King (Mahvolmuş Kralın Kılıcı) karşının o anki canının %8'ini vurmak yerine %16'sını vurur. Vayne'in W'su üçüncü yerine ikinci atakta proclanır (İlk atağı iki atak sayar çünkü).

    Bu itemı on-hit severler [Ki bunların çoğu Blade of the Ruined King kasar, AFK Farm yapar, eskiden de Feral Flare (R.I.P) kullanırdı.] kullanır. En temel örnekleri olarak Shyvana, Udyr, Master Yi, Warwick ve Nocturne verilebilir.

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI) Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI) Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI) Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)


    Runeglaive


    Ap junglerların en büyük yoldaşı, yakın zamanda reworklenerek gerçekten kullanılabilir hale geldi. Şu anki 50 AP, 200 Mana ve %10 CDR vermekte [Ve tabi ki de Spellblade [Trinity Force (Üçlü Kuvvet), Lich Bane (Lich Boğan), Sheen (Pırıltı) ve Iceborn Gaunlet (Buzdoğan Eldiven?) adlı itemların içinde bulunan, sonraki basic atağı modifiye eden item pasifi] pasifi <3].
    Bu itemı genelde Elise <3, Diana, Fiddlesticks gibi şampiyonlar kullanır (Kısacası AP mageler).

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI) Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI) Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI) Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)


    Warrior


    AD Caster şampiyonlar (Wukong, Rengar, Kha'Zix vs) için biçilmiş kaftan. 40 AD, 10 Armor Penetration (Zırh Delme) ve %10 CDR veriyor.

    V. Jungler Şampiyonların Sınıflandırılması


    Bazı junglerların bazı yerlerde iyi, bazı yerlerde kötü olduğunu az çok görmüşüzdür. Mesela kimse Shyvana'nın iyi gank attığını söyleyemez. Ya da Sejuani'nin harika orman temizlediğini. Bu nedenle junglerları üç ana kategoride sınıflandırıyoruz:

    1. Control Jungler

    Bu junglerlar ne farmlamada çok hızlı, ne ganklerde çok etkililerdir. Ancak high eloda peynir ekmek gibi alınırlar. Örnek olarak Nunu ve Trundle verilebilir.

    O zaman neden insanlar özellikle high eloda bunları alıyor?

    Çok basit. Size ilk bölümde Smite'ın faziletlerinden birini söylemiştim: Objektifleri (Baron, Dragon) almadaki harika yeteneği. Bu şampiyonlarda genellikle Smite gibi bir nuke bulunur. Bu sayede objektifleri kolayca alabilir/çalabilirler. Yani bir nevi iki tane Smite yetenekleri vardır. High eloda insanlar objektif ağırlıklı oynadığı için bu şampiyonlar orada peynir ekmek gibi alınır.

    2. Farming Jungler

    Bu junglerlar gank atmada inanılmaz güce sahip değildir ancak ormanı çok hızlı temizlerler, böylece late gamede harika bir güce sahip olurlar. Her ne kadar bu şampiyonlar ganklerde pek iyi olmasa da çoğu zaman teamfight ve/veya split push (Ayrık ittirme olarak çevirilebilir) yeteneklerine sahiplerdir. Lütfen bunlardan istisnalar hariç gank beklemeyin
    Bu junglerlara örnek olarak Shyvana, Master Yi ve Udyr verilebilir.

    3. Ganking Jungler

    İşte bunlar, sizin lanelerdeki gank ihtiyacınızı karşılayabilir. En iyi yaptıkları şey diğer laneleri öne geçirmektir. Bunların ya earlyde çok yüksek hasarı (Elise, Lee Sin) ya da dolu dolu CC'leri (Sejuani, Nautilus) bulunur. Kimisi latede düşerken kimisi düşmez. Bu nedenle bu junglerları almak için kompozisyon çok önemlidir.

    Peki diğer jungler grupları için bu geçerli mi?

    Evet.

    Bir control jungler almak en versatile (Birçok kompozisyona uyacak biçimde) seçim olduğu için onların gözünde bu durum biraz daha önemsizdir. Ancak;

    • Eğer earlyde kolay snowball (Bir-iki kill ile hemen kasabilen) olabilen birileri (Katarina, Riven, Draven, Akali vs) varsa onlara bir bol hasarlı ganking jungler (Elise, Lee Sin, Shaco) iyi bir seçim olur. Onları kastırmanız kolaylaşır.
    • Eğer takımınız safe (Kolay öldürülemeyen, seçilmesi güvenli) pickler (Caitlyn, Ziggs, Tristana, Orianna; Ziggs ve Orianna'nınki biraz oyun stiline bağlı olabilir.) seçmişlerse ve takımda yeterli CC varsa (Sion top, Leona support vs) bir farming jungler seçebilirsiniz. Böylece takımı ganklere daha az ihtiyaç duyacak şekilde ayarlamış ve late gamedeki etkinliğini arttırmış olursunuz.
    • Eğer takımınızda korunmaya muhtaç birileri varsa (Vayne), -lütfen Vayne picklemeyin- earlyde onu kastırıp latede onu koruyacak bir tank jungler (Sejuani, Nautilus) çok iş görür. Ancak, Vayne gibilerinin kastırılmasının çok zor olduğunu, bu yüzden inanılmaz iyi oynamadığınız sürece takımın iyiliği için Vayne oynamamanız gerektiğini unutmayın.


    Junglerlarda countering durumu söz konusu mudur?

    Evet. Genel olarak bir taş-kağıt-makas şeklinde birbirlerini counterlar bunlar. Bunu kısaca açıklamak gerekirse,

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)

    Ganking junglerlar farming junglerları counterlar çünkü farming junglerlar farmlarken karşı ganking jungler counter gank (İlgili bölümde anlatacağım) tehlikesi olmadan rahatça gank atabilir.
    Farming junglerlar, control junglerları counterlar çünkü farming junglerlar daha hızlı orman temizlediği için experience, dolayısıyla level bakımından daha yukarıda olur. Daha yüksek level=Daha fazla Smite hasarı.
    Control junglerlar, ganking junglerları counterlar çünkü ganking junglerlar sağda soldayken control jungler daha güvenli bir şekilde objektif alabilir.
    Yine de, bu ilişkilerin şampiyon bazında değişebileceğini unutmayın.

    VI. Counter Jungling (CJ)


    UYARI: Counter jungling (CJ) aşırı situational (Duruma göre değişken) bir olaydır. Yani o anki duruma (Karşıdaki vision, sizdeki vision, karşı junglerın durumu vs) göre kolaylıkla değişebilir. Bu nedenle bu bölüm soru-cevap ağırlıklı olacaktır.

    Counter jungling nedir?

    Basit bir şekilde açıklamak gerekirse, karşı jungle içindeki monsterları veya karşı junglerı kesmektir. Bunu yaparak karşı junglerın gold ve experience (Bunu daha önce neden anlatmamışım? Şampiyonunuzun seviye atlaması için topladığı deneyim puanı demek.) kaynaklarını kendinize alırsınız. Onu oyundan düşürürsünüz. Çok risklidir (Karşı takımın alanında oluyorsunuz, karşı takımın oynucuları size gank atarsa ölebilirsiniz.) ama doğru yapıldığında takımınıza büyük bir avantaj verir.

    Her şampiyonla counter jungling yapılabilir mi?

    Evet ancak her şampiyondan aynı verimi alamazsınız. Gidip Sejuani (Hep Sejuani'yi yerme içerikli cümleler kullanıyorum ama göstereceğim ne kadar güçlü olduğunu ) ile counter jungle yaparsanız karşı junglera ölmeniz daha olasıdır. Çünkü o oradaki campi temizleyene kadar karşı jungler durumun farkına varır ve sizi kesip çıkar.

    Bir counter junglerda şu özellikler aranmalıdır:


    • Hızlı jungle temizlemeli (Shyvana, -özellikle Phoenix- Udyr)
    • Early/mid/late gamede karşı jungler ile sağlam duel (Teke tek dövüş) atabilmeli (Exhaust almış bir Shyvana, -özellikle Tiger- Udyr, Shaco)
    • Karşı jungler onu gördüğü zaman ortamdan -tabiri caizse- tüyebilmeli (Shyvana, Udyr, Rek'Sai)


    Ne zaman counter jungle atmalıyım?

    Karşı jungler ve lanerlar sizi göremediği, görse de size yetişemeyeceği zamanlarda atın. Veya karşı junglerın canının az olduğunu bildiğiniz bir zamanda atın.
    Örnek:

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)

    Counter jungling konusunda dikkat edebileceğim başka bir şey var mı?

    Karşı junglerın sizi basma olasılığını olabildiğince azaltın.

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)

    Her zaman kestiğiniz campin en küçük monsterını bırakın.

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)

    Elinizde bir kaçma stratejisi olsun.

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)

    İyi şanslar! Eklemem gereken bir şey varsa bana ulaşabilirsiniz.

    VI.I. Invading


    Invading, counter jungling'in bir alt koludur. Yapılan şey, oyunun hemen başında karşı junglerın bir buffını takımın yardımıyla almak ve karşı junglerı oyundan soğutmaktır (Bazen kesmektir). Bu teknik genelikle Amumu gibi bufflara çok bağlı, yavaş junglerlara karşı uygulanır ve 1 level'da güçlü bir takım (Blitzcrank, Zyra, Riven vs) gerektirir. Bu, oyunun herhangi bir zamanında yapılan counter junglingden çok daha tehlikelidir ancak doğru yapıldığında inanılmaz bir avantaj yakalarsınız.

    VII. Ganking


    Bir jungler'ı belli eden davranış. Çoğumuz junglerları bu faaliyetiyle tanıyor. Kısaca ganking, karşı lane oyuncusuna baskın düzenlemektir.

    Ganking bir jungler'ın en önemli davranışı değil mi? Neden bu kadar geç koydunuz?

    Bir jungler için ganking kadar farming ve objective kontrolü de önemlidir.

    Gank atmayan jungler olmaz ki...

    O zaman Shyvana bir jungler olmazdı. Ya da Udyr. Bunlar varsa demek ki sürekli gank atmadan durabilen, içeride farm yapmayı seven junglerlar da var.

    En hayati soru:

    Karşı jungler iki kere benim laneime geldi ancak bizimki hiç gelmedi... Low. Oyun sonu görecek o gününü. Hem Udyr alınır mı ki?

    Oyunu sil.

    Hayati soruları cevapladıktan sonra ganking türlerini tanıyalım:

    1. River Gank

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)

    En sık karşılaşılan ve en verimli gank türlerinden biri budur. Jungler fırsat yakaladığı zaman [Özellikle karşı laner iyice pushlamışsa (Koridor ittirmek, karşı kuleye daha yakın olmak) ya summoner spell (Flash, Smite gibi oyundan önce seçilen büyülerden her biri.) gider ya kill gelir.] riverdan saldırıya geçer. Bunu yamak kırmızı takım için top lanede, mavi takım için bottom lanede daha kolaydır.
    Görsel olarak açıklamak gerekirse (Sejuani ile top lane. Adamın kafasından ben de istiyorum):

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)

    Verimli bir gank türü olduğu için river (Koridorların arasındaki nehir) sık sık wardlanır. Hatta o görselde de riverın wardlı olduğunu görebilirsiniz.

    2. Side gank

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)

    Önceden bushlara saklanmış bir arkadaşın lanerlara yaptığı korku içindeki davranıştır. Görselle anlatmak gerekirse:

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)

    3. Loop Gank (Ninja Gank diye de geçebilir)

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)

    Az önce river gankin bazı lanelerde daha zor olduğunu söylemiştim. Bu zor olan taraflar, river gankten (Ward yoksa) çok daha tehlikeli bir gank türüne sahiptir: loop gank. Haritada olabildiğince anlatmaya çalışsam da şöyle olur: Ya Baron/Dragon pitlerinin arkasından dolaşıp tribush (Y şeklindeki çalılar) üzerinden gelirler (Top/bot lane), ya da karşı tarafın turretına (Kule) yakın olan lane girişinden (Middle lane) girerler. Eğer karşı tarafın oralarda görüşü olursa, bu jungler için çok büyük bir tehlike olabilir.
    Görselle anlatlak gerekirse:

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)

    Ganking ile ilgili başka bilmem gereken bir şey var mı?


    • Sağ kurtulacağınızdan %100 emin değilseniz lütfen tower dive (Karşı kuleye adam kesmek için dalmak) yapmayın.
    • Fırsat bulamadığınız zaman lütfen lanelerin dibinde boş boş durmayın. Gidin bir Scuttler Crab kesin, ne bileyim monster camp falan kesin. Karşısı gank atıyorsa ve yakınsanız counter gank (Az sonra anlatacağım) atmayı deneyebilirsiniz. Boş durmayın da ne yaparsanız yapın.


    Counter gank nedir?

    Karşısı gank atıyorsa ve yakınsanız bu özel gank tipini yapabilirsiniz. Kısaca counter gank karşı jungler gank atarken Tatar Ramazan gibi bu işi bozmaktır. Hatta karşı junglerı ve/veya lanerı kesebilirsiniz bile. Bunu yapmak ve yapmamak arasındaki ince çizgiyi tutturamazsanız ölebilirsiniz de. Ayarı iyi tutturun.

    Bir gankin başarısını nasıl ölçebilirim?

    Yemedim, içmedim; bununla ilgili kendi ellerimle Paint'in sihirli güçlerini kullanarak bir grafik hazırladım:

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)

    VIII. Warding


    Bu bölüm, oyundaki en önemli davranışlardan biri olan wardingi anlatmaktadır. Nunu da olsanız, Sejuani de olsanız, Lee Sin de olsanız, Rengar da olsanız o wardları almak zorundasınız. Aksi takdirde,

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)

    Bu bölümde, warding konsepti ve bir junglerın wardlaması gereken temel yerler ele alınacaktır.


    Hepimiz oyuna ilk başladığımızda bu yeşil veya pembe şeylerin önemini fark edemedik. Trinket sistemi ilk çıktığında ben trinket almıyordum mesela
    Sonradan okurken anladım wardun önemini. Eğer 75 gold veremiyorsanız buna ve en azından riverı wardlamaktan bile acizseniz, karşı junglerın öfkesini üzerinizde hissedeceksiniz (Suffer my fury). Siz de bir jungler olarak takımınızı karşı junglerdan en az support kadar korumak zorundasınız. Bunu yapmanın en kolay yolu ortamlara ward atmaktır. Peki, neye benzer bu ward?

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)
    Şöyle bir şey. Koyduğunuz yerde 3 dakika bounca görüş sağlar. Üç düz vuruşta yıkılır. Görünmezdir, onu görmek için bir pembe ward veya Sweeping Lens (Yanılmıyorsam Türkçesi Arayıcı Mercek idi.) kullanmak gerekir. Kırıldığında 30 gold verir.

    Bir de pembesi ve Sezon 4'te çıkan sarısı var:

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)
     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)

    Sarısı, yeşili ile aynı özellklere sahiptir ancak 60/120 saniye süresi vardır.. Bunu 250 gold ile güçlendirdiğiniz zaman size Sightstone gibi bir trinket verir. Çok etkilidir ancak junglerların Sweeping Lens alması daha iyidir.
    Pembe ward (Vision Ward üç değil beş vuruşta yok olur ancak görünürdür. Bunların yanında görünmez şampiyonları (Ulti açmış Rengar gibi) veya diğer wardları görmenizi sağlar. Kırılana kadar görüş sağlar, belli bir süresi yoktur.

    Bir jungler olarak size tavsiyem ilk önce Warding Totem, sonra da Sweeping Lens almak ve bununla beraber bol bol Stealth Ward almaktır. Bir tane Vision Ward alabildiğiniz için kırılana kadar yenisini almayabilirsiniz (Karşınızda Rengar varsa Sweeping Lens'inizi güçlendirin.).

    Şimdi belli başlı ward yerlerini öğrenelim. Bunlar genellikle karşı junglerı takip etmek için kullanılan yerlerdedir (Riverı lanerların wardladığını varsayıyorum, görüntülerin çoğunluğu mavi takım içindir ancak kırmızı takıma da pekâlâ uygulanabilir.).

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)
     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)

    Riverda bulunan death bush adlı küçük çalılarda bir ward bulundurmak karşı junglerın ne yaptığını anlamanıza yardımcı olabilr.

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)

    Yeşil ya da pembe, Dragon ve Baron'da ward bulundurmak şarttır.

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)

    Dragon alırken buraları wardlamak çok yararlı olabilir (Mavi takım için).

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)

    Pembe veya yeşil, burada 25. dakikadan sonra kesinlikle ward bulunsun (Özellikle mavi takım için).

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)

    Tribush adlı bu çalıların tamamı wardlu olmalıdır. Sonra loop gank (Bkz. Ganking bölümü) yersiniz.

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)

    Yine ejder alırken bakılabilecek yerlerden (Mavi takım için).

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)

    Baron piti. Özellikle burada 25. dakikadan sonra ward bulunsun. Tam gösterilen yere atarsanız warda saldırmak yerine yanlışlıkla Baron'a saldırıp ölebilirler. %100 Facebook onaylı

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)

    Karşı junglea girecek kadar cesursanız, bu dört yol arasına bir ward kondurarak karşı junglerın yerini %50 oranında bulabilirsiniz.

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)

    Redin önüne bıraktığınız bir ward, counter jungle yemenizi önleyebilir.

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)

    Counter jungle yemekten çok korkuyorsanız alternatif olarak wardlayabileceğiniz yerlerden.

    Peki karşı jungler bize böyle ward atarsa bunlardan nasıl kurtulabilirim?

    Bu iş için kullanabileceğiniz iki araç var. Biri pembe ward. Öteki de Sweeping Lens

    Sweeping Lens, koyduğunuz yerdeki wardları belli bir süreliğine açığa çıkarır ve devre dışı bırakır. Bu sırada onları yok edebiliriz.

    Ward dolu günler...

    IX. Objektif Kontrolü


    Hepimiz biliyoruz ki bu oyunda iki epic monster vardır. Bunlar genellikle kuleler ile birlikte (Bazen ayrı olarak) global objektifler olarak adlandırılırlar. Bu bölümde bunları tanıyacağız.

    Aldığımız bir son dakika haberine göre, Shyvana ejderhalara karşı bir eylem yapma kararı alarak Summoner's Rift'teki Dragon'u pitinden kovmuş ve yerine kendisi geçmiştir. Dragon öfkeli. Merakla sonuçları bekliyoruz.

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)

    (Tabii ki şakaydı, haydi devam edelim.)

    Dragon


     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)


    Dragon, Baron'a göre daha sık alınması gereken bir monsterdır. 2:30'da spawnlanan bu monsterı bazı şampiyonlar 6. seviyelerinde solo (ör. Warwick), bazıları daha sonra fakat çok daha hızlı bir şekilde (ör. Shyvana) alabilir.
    Her Dragon öldürdüğünüzde bir Dragonslayer stacki kazanırsınız:

    • Birinci stack Dragon's Might size %6 AD ve AP verir.
    • İkinci stack Dragon's Wrath kulelere ve diğer structurelara (Turret, inhibitor ve nexus'un ortak paydası, bina olarak çevirilebilir) %15 fazladan hasar vermenizi sağlar.
    • Üçüncü stack Dragon's Flight size %5 MS (Movement Speed, hareket hızı olarak çevirilebilir) verir.
    • Dördüncü stack Dragon's Dominance minion ve monsterlara %15 fazladan hasar vermenizi sağlar.
    • Beşinci stack Aspect of the Dragon (Aspect of the Cougar aklıma geldi direkt ) bütün bonusları ikiye katlar, ayrıca her düz vuruşunuzun 5 saniye içinde 150 true damage vurmasını sağlar. Diğer tüm bonuslar kalıcıyken, bu bonus sadece 180 saniye sürer.


    Dragon, 6 dakikada bir respawnlanır.

    Baron Nashor


     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)


    Summoner's Rift'te bulunan en güçlü monster. Adını DotA'daki Roshan'dan alıyor [Roshan da adını Guinsoo'nun (Steve Feak; DotA Allstars'ın, Drow Ranger'ın ve Roshan'ın yaratıcısı; ayrıca LoL'ün kemik kadrosundan) bowling topundan alıyor.]. Genellikle 25. dakikadan sonra alınan bu monster, kesilmesi için birçok kişiye ihtiyaç duyar. 20. dakikada spawnlanır.
    Öldüren takıma Hand of Baron adlı bir buff verir.
    Bu buff 3 dakika sürer, en fazla 40 AD ve AP verir.
    Recall büyünüzü güçlendirir, süresini 4 saniyeye indirir ve recall başarılı olursa çok hızlı bir şekilde can ve mana yenilenmesi verir, hatta MS bile verir.
    Her minyonunuzu farklı şekillerde güçlendirir. Minyonların tamamına şampiyonun MS'inin %90'ı verir. Minyonlarınızı inanılmaz tanklaştırır. Siege minyonlarınızın turret menzilinden uzaktan vurabilmesini sağlar. Minyonlarınızın slowlardan etkilenmemesini sağlar.

    Bu kamp, 7 dakikada bir respawnlanır.

    Epic monsterlarımızı öğrendiğimize göre, şimdi onları nasıl almamız gerektiğini göstereceğim:

    Smite ile.

    HUD'unuzdan Smite'ınızın kaç vurduğunu görebilirsiniz (390-1000 arası bir sayı). Smite true damage vurduğu için ne kadar yazıyorsa o kadar vurur, ne eksik ne fazla.
    Herhangi bir buffın veya epic monsterın üstündeki can barına bakarak kaç canının kaldığını görüyoruz.
     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)
    Ve tam Smite'ın hasarı kadar olduğunda Smite'ı yapıştırıyoruz. Tebrikler, bir monstera başarılı bir şekilde last hit yaptınız.

    Objektifleri wardlamayı unutmayın. Sonraki bölümde görüşmek üzere...

    X. Elise Özel


     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)


    Hepimiz Elise ile bir zamanlar tanıştık. Sadece örümceğin ağında güvenli olduğunu öğrendik Kimimiz Sezon 3'te, kimimiz Sezon 4 başlarında, kimimiz ise bu son yamalarda onunla karşılaştık. Benim de çoğu profil belirtecimde Elise bulunmakta. Ben bu bölümü yapmak için sabırsızlanıyordum. League of Legends'daki 126 şampiyon arasından en sevdiğim şampiyon olan Elise'i anlatmak için kendimi hazır hissediyorum.

    X.I. Elise'in Durumu ve Görevi
    X.II. Elise'in Artı ve Eksileri
    X.III. Elise'in Skillerinin Detaylı Açıklaması
    X.IV. Kombo
    X.V. Rün ve Masteryler
    X.VI. Item Seçimi
    X.VII. Spiderlinglere Tanklatma Sanatı
    X.VIII. Lore ve Sonuç


    X.I. Elise'in Durumu ve Görevi

    Her şampiyon rehberi gibi önce Elise'in ne işe yaradığına bakalım. Riot'un şampiyon sınıflandırmaları bizim işimize sandığınızdan daha iyi yarayacak (Eğer akıl yürütürsek):
     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)
    Resmin üzerine tıklayarak onu büyütebilirsiniz.

    Elise, ortalama tanklığa (Diana hariç diğer magelerden oldukça fazla), diğer mage arkadaşlarından fazla düz vuruş hasarına ve diğer mage arkadaşlarından biraz daha az bir büyü hasarına sahip (Aşırı feedlenmediyse).
    Yani bir AP offtankla karşı karşıyayız. AP offtanklar hem burst hem DPS hasara sahip olabilirler. Bu arkadaşların bayrak götüreni Diana'dır (Her ne kadar bayrak götüreni olsa da profesyonel arenada Elise jungler olarak daha çok seçilir, Diana'nın orijinal yeri middle lanedir.) ancak konumuz Diana değil, Elise (Jungler Diana'dan sonra bahsedeceğim).

    Elise şu anki metada iş yapar mı?

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)

    Kesinlikle evet. Her ne kadar ortalama bir win rate değerine sahip olsa da (Çünkü pratik ister), LoLKing'den en son baktığıma göre tüm maçlarda %75 banlanma oranı var. Elise'den korkuyorlar. Özellikle son yamalarda Elise'in o güçsüz durumunu düzelttiklerinden beri Elise görmek zorlaştı. İnsanlar karşılarında bir Elise görmek istemiyor [Çünkü broken bir skillsete sahip, tişikkirlir Middlir (Andrei "Meddler" van Roon, benim favori şampiyon tasarımcılarımdan biri. Elise, Lissandra, Syndra, Ziggs, Varus gibi çalışmaları var.)].
    Merak etmeyin, son yamada gelen nerfler onu pek etkilemez çünkü Neurotoxin (İnsan formundaki Q'sü) zaten zayıf bir skilldi. Bu nerften rahatlayanlardan dolayı ban rate değerlerinde bir düşüş olabilir.
    Kısacası, Elise Rexona gibidir. Sizi asla yarı yolda bırakmaz (Tabi Riot bize bir sürpriz yapmazsa).

    Elise hangi kompozisyonlarda seçilmeli?

    Elise genellikle early game safhasında iyi, kolay snowball olabilen karakterlerle birlikte (Oynayabilen bir Riven olabilr, Draven olabilir, bilen bir Miss Fortune olabilir, Jinx olabilir, Katarina olabilir) terör estirebilir. Gidip bir late game kompozisyonuna veya takımda tank olmadığı zamanlarda almanız pek mantıklı bir seçim olmaz.
    Ek olarak, Elise mükemmele yakın bir dive yeteneğine sahiptir. Bu dive yeteneğinden dolayı earlyde zayıf şampiyonların karşısına (Karthus olabilir, Kog'Maw olabilir, -dikkatliyseniz- Vayne olabilir, Yasuo belki olabilir) alınarak güzel işler çıkarılabilir.

    X.II. Elise'in Artı ve Eksileri


    +Çok etkili gank atabilir.
    +Ormanı hızlı döner.
    +Spiderlingleri tanklatarak ormanda aldığı hasarı oldukça azaltabilir.
    +Early gamede çok güçlü.
    +(Özellikle son buflardan sonra) Diğer early game junglerlarından farklı olarak late gamede biraz iş yapabiliyor.
    +Tank, off-tank veya mage kasılabilir.
    +Birçok kompozisyona uygun.
    +AP Jungler (Yani diğer çoğu junglerdan farklı bir damage türü çıkartır).
    +Rappel skilliyle hayatınızı kurtarmak çok etkilidir. Size sınırlı bir Zhonya verir.



    -Late gamede fazla hasar atamıyor (Özellikle damage kasmazsanız).
    -Utility olarak zayıf.
    -Tek başına kill çıkarması diğer early game junglerlarına göre daha zor.
    -Geriye düştüğünde kolay kolay toparlanamaz.
    -Late gamede spiderlingler "Can çalınan nesne ("A thing to lifesteal from")" oluyor.
    -Araknofobisi olanlara zor anlar yaşatabilir.
    -Oynaması ve ustalaşması zor bir karakter.


    X.III. Elise'in Skillerinin Detaylı Açıklaması

    UYARI: Orijinal dilindeki (İngilizce) tooltipler paylaşılacaktır. Türkçe çeviriler yanlış anlaşılmaya neden olabiliyor. Bonus olarak da her skillin yanına Elise'in ilgili bir sözünü koyacağım.
    Ayrıca videolar YouTube'dan değil doğrudan Riot sunucularından alındığı için DHTube kullanamadım. Bu konuda yardım edebilirsiniz.

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)


    Spider Queen
    "They need... guidance."
    Video linki

    Human Form: When Elise's mage abilities hit an enemy, she gains a dormant Spiderling.

    Spider Form: Basic attacks deal bonus magic damage and restore health to Elise.


    Yani, insan formunda yaptığımız yetenekler birine vurursa, uyuyan bir Spiderling (Yavru örümcek) kazanıyoruz. Örümcek formuna geçtiğimizde bunlar uyanıyor ve bize yardım ediyor.
    Örümcek formunda ise düz vuruşlarımız bonus hasar vuruyor ve bizi iyileştiriyor. Bu oran ultimize verdiğimiz puanlarla artıyor.

    Bu pasif, bize verdiği özel bir güçten çok Elise'in mekaniklerini tamamlıyor. Örümcek formundaki bölümü ise jungle dönmemizi hem hız hem sustain açısından kolaylaştırıyor.

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)  Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)


    Neurotoxin/Venomous Bite
    "It will all be over soon."
    "Partake of my poison."
    Video linki

    Neurotoxin: Deals magic damage equal to 40/75/110/145/180 plus 4% (+[3% Ability Power]%) of the target's current health.
    Maximum bonus against monsters: 75/100/125/150/175.

    Venomous Bite: Lunges to a target with a poisonous bite that deals Magic Damage equal to 60/100/140/180/220 plus 8% (+[3% Ability Power]%) of the target's missing Health. Max 75/100/125/150/175 bonus damage to monsters.


    Neurotoxin 40/75/110/145/180, ayrıca karşının o anki canının %4(+%[%3 AP])'ünü vurmasını sağlıyor ve bunu uzaktan vuruyor. Monsterlara en fazla 75/100/125/150/175 bonus hasar verebilir.

    Bize tanklara karşı hayatta kalma şansı veriyor. Onun dışında yediği türlü nerfler nedeniyle Elise'in en zayıf skillerinden biri haline geldi. Menzili ve mana costu pek iyi değil. Verdiği asıl hasar scale olmadığı için latede çok düşüyor. Jungle dönerken bize düşündüğünüz kadar yardımcı olmuyor (Çünkü hasarı jungle monsterları için sınırlandırılmış). Cast süresi uzun.
    Neurotoxin'in bize en yardımcı olduğu şey AA timerımızı resetlemesidir.


    Aaaa, bu da ne şimdi?.

    AA timer, düz vuruş yapmak için kullanılan, AS (Attack Speed) değerinizle sınırlandırılmış bir zamanlayıcıdır. Bazı skiller (Shyvana Q, Elise'in iki Q'sü de, Sejuani W, Nasus Q, Evelynn E vs.) bu zamanlayıcıyı sıfırlar ve sizin normalden daha kısa sürede iki düz vuruş yapmanızı sağlar.

    Venomous Bite, 60/100/140/180/220, ayrıca karşının eksik canının %8(+%[%3 AP])'ini vurmasını sağlıyor ve bunu yaparken rakibin üzerine atlıyor (Duvar üzerinden geçemez). Monsterlara en fazla 75/100/125/150/175 bonus hasar verebilir.

    Yine Neurotoxin gibi Venomous Bite da AA timerı resetler ve bu skillin de monsterlara karşı bir sınırı vardır. Bu skill özellikle bitirici vuruş olarak çok etkilidir. Cooldownı kısa olduğu için jungle temizlemede de etkilidir. Göründüğünden çok daha fazla hasar verir. Bu skill, özellikle ganklerde çok işe yarar. Bu skilli ikinci açın, ilk fulleyin.

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)  Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)


    Volatile Spiderling/Skittering Frenzy

    "We must all make sacrifices."
    "Simply delicious."
    Video linki

    Volatile Spiderling: Summons a venom-gorged Spiderling that moves to target location and explodes, dealing 75/125/175/225/275 (+80% Ability Power) Magic Damage when it nears an enemy or after 3 seconds.

    Skittering Frenzy:
    Passive: Spiderlings gain 5/10/15/20/25% Attack Speed.
    Active: Increases Attack Speed by 60/80/100/120/140% for Elise and her Spiderlings for 3 seconds.


    Volatile Spiderling, size kamikazeyi düstur etmiş bir örümcek verir. Bu örümcek, rakibini takip etmeye başlar ve başardığında patlayarak çevresine 75/125/175/225/275 (+%80 AP) büyü hasarı verir. Hedef olarak önceliği şampiyonlardır.

    Bu skill yine başlangıç hasarı olarak kullanılıyor (Hasarı çok az ya da çok fazla değil.) ancak birileri bunu minyonlara tanklatarak etkisiz hâle getirebilir. Bunu engellemek için önce arkamıza bu skilli atıyoruz, sonra bu örümcek patlamadan biz örümcek olup Q skillimize basıyoruz. Kamikaze örümceği de diğer küçük örümcekler gibi Q'nün hedeflediği şampiyona sıçrayacak ve onun üzerinde patlayacaktır.
    Bu skilli çalıları kontrol etmek için de kullanabiliriz.


    Skittering Frenzy, size ve küçük örümceklerinize oldukça fazla AS verir.

    Bu skill, aslında Elise'in o korkunç early game hasarının baş sorumlularındandır. Elise'in ikinci rolünün Fighter olduğunu hatırlayın. Düz vuruşlarının çok tehlikeli olduğunu söylemiştim. Bunun nedeni bu skilldir. İnsan formundaki skilleri üzerilerine boşalttıktan sonra bu skille inanılmaz hasar verebilirsiniz. Bu skill, Elise'in jungle clearlarını da sağlamlaştırır. Hatta sırf o yüzden ilk bu skill açılır.

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)  Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)


    Cocoon/Rappel

    "Ah, the tangled webs we weave."
    "Patience..."
    Video linki

    Cocoon: Stuns the first enemy hit for 1.6/1.7/1.8/1.9/2 seconds and reveals them if they are not stealthed.

    Rappel: Elise and her Spiderlings lift up into the air, becoming untargetable for 2 seconds. She can then cast Rappel again to descend upon a nearby enemy. After descending, the bonus damage and healing from Spider Queen is increased by 40/55/70/85/100% for 5 seconds.


    Cocoon, karşılaştığı ilk rakibe 1.6/1.7/1.8/1.9/2 saniye stun atan, fakat hiç hasar vermeyen bir skilldir. İnce bir skillshot olduğu için tutturması maharet ister.

    Bu skill sizin gank atabilmenizi sağlar. Bununla gank atarsınız. Bunu tutturamazsanız o gank başlamadan bitmiş demektir. Ayrıca bu skill sizin tek CC'niz olduğundan dikkatli kullanın. Carrynize peeling de yapabilirsiniz. Late gamede tam potansiyel kullanabileceğiniz nadir skillerden.

    Rappel, sizi havaya kaldırır ve 2 saniye boyunca hedef alınamaz hâle getirir. Siz bununla herhangi bir düşman wardın, şampiyonun, minyonun veya monsterın üzerine atlayabilirsiniz. Siz atladıktan sonra, pasifinizin verdiği heal ve damage %40/55/70/85/100 artar.

    Bu skilli kullanma amacınız genellikle gank başlatmak değil, ganki sonlandırmak olmalı. Ayrıca eğer zamanlamayı iyi tutturursanız bu skill ile herhangi bir skilli ("teq" atan Darius ultisini bile) dodgelayabilirsiniz.
    Hatta, eğer karşı duvarda bir monster varsa, bu skilli duvarın üzerinden atlamak için kullanabilirsiniz.
    Rappel menzili içerisindeki, stealthed (Görünmez) olmamış her şeyi (Çalı içlerini bile) görür.


     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)


    Human Form/Spider Form

    "My true beauty is beneath the skin."
    Video linki

    Spider Form: Elise transforms into a menacing spider, sacrificing 425 attack range in exchange for 25 movement speed and access to arachnid abilities. All dormant Spiderlings are awakened and will attack nearby foes.

    Human form: Elise takes human form, sacrificing 25 movement speed in exchange for 425 attack range and access to mage abilities. All awoken Spiderlings are put into a dormant state.

    Spiderlings: Spiderlings deal 10/20/30/40 (+15% Ability Power) damage and take 20% reduced damage from multi-target abilities.


    Basit bir toggle yeteneği. Elise'i insan veya örümceğe dönüştürüyor.
    İnsan formunda Elise'in AA menzili 550 iken, örümcek formunda 125 oluyor.
    Yine Elise'in MS'i insan formunda 330 iken, örümcek formunda 345 oluyor.
    Her formun kendine özgü kitine de bu yetenekle dönüşüm yapılıyor.
    Elise'in vurduğu on-hit hasar [10/20/30/40 (+%30 AP)] ve heal [(4/6/8/10(+%10 AP)] bu skillin kaç puan olduğuna bakıyor.
    Spiderlinglerin de sayısı (2/3/4/5) ve hasarı [10/20/30/40 (+%15 AP)] Elise'in ultisinin kaç puan olduğuna göre değişiyor.
    Örümcek formundan insan formuna geçişte o sırada bulunan spiderlingler tekrar uyuyan hâle dönüyor.
    Yine örümcek formundayken W açıp insan formuna döndüğümüzde AS bonusu kayboluyor.

    X.IV. Kombo

    Bu bölümde temel kombomuzu anlatacağım:

    Öncelikle insan formunda adama E atıyoruz. Stun yerse AA, Q, AA ve W atıyoruz. Sonra hemen örümcek formuna geçiyoruz ve adama bir Q atıyoruz. AA timerımız yeniden resetlendiği için hemen W açıyoruz. Sonra bitirici bir Q atıyoruz. Tank değilse ölmüş olmalı. Eğer ölmemiş, Flash veya başka bir kaçış skilli atmışsa adamın kafasına E ve bir iki AA daha atıyoruz. Büyük olasılıkla ölmüş olmalı. Ölmemişse base atacak kıvama gelmiştir, bu ganki yine başarılı sayabiliriz (Bkz. Ganking bölümü).
    Jungle camp keserken de aynı komboyu uygulayabilirsiniz.

    X.V. Rün ve Masteryler

    Rün olarak,
    Hybrid Penetration veya Magic Penetration Mark
    Armor Seal
    Magic Resistance Glyph
    Ability Power veya Attack Speed Quintessence idealdir.

    Masteryler;
     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)

    Bunu kullanmamın temel nedeni execute hasarını artırmak, penetration ve hybrid damage düzeylerini maksimuma çıkarmak.

    X.VI. Item Seçimi

    Elise'in özelliklerini hatırlayın. En temel özelliği, skillerinin base hasarlarının fazla, AP oranlarının düşük olmasıydı. Bir de late gamede az hasar veriyorduk. Bu nedenle off-tank bir şampiyona sahiptik. Hatırladınız mı?
    Saydığım özelliklerden dolayı Elise'e ofansif olarak Magic Penetration ve/veya Health gibi defansif statler veren itemlar alacağız. Gelin bu itemları yakından tanıyalım. Öncelikle;

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)

    Stalker's Blade gankleri ile ünlü Elise için en iyi seçim olacaktır. Diğer itemlar bir bu değildir çünkü bunda en basitinden slow var. Siz de daha iyi gankler için CC'ye ihtiyaç duyacaksınız.

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI) veya  Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)

    Eğer takımınızda yeterli damage varsa ve dikkatli olacağınıza söz veriyorsanız Runeglaive alabilirsiniz (Sakın evde denemeyin). Onun dışında Cinderhulk tavsiye ederim.

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)>>> Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)

    Akali için Hextech Gunblade, Vayne için Blade of the Ruined King neyse Elise için de Haunting Guise odur. Bütün skillerimizle sinerjisi olduğu yetmiyormuş gibi aynı zamanda midgame için bolca HP de vermektedir. Alınması zorunludur. Late gameden önce Liandry's Torment yapmanıza gerek yoktur.
    Eğer ultra fed iseniz veya takımınızın skoru 27-5 falansa Void Staff çekebilirsiniz.

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)

    Bu item size Crystal Maiden'ın dostça bir hediyesidir. DotA-LoL kavgalarına rağmen sizinle asasını paylaşmıştır. Crystal Maiden'ı üzmeyin, onun hatırına asasını alın.
    Bir de verdiği slow artık AoE spellerde de aynı olduğundan çok OP. Alın, aldırttırın.
    Tabi karşıda Vayne, Shyvana gibi bol HP'li rakipleri sevenler varsa Crystal Maiden'dan özür dileyerek bu itemı almayabilir ve yerine daha defansif bir item alabilirsiniz (Özür dilemeyi unutmayın). Ben yine de Crystal Maiden'ı üzmemekten yanayım. Yoksa "deny bile yok lowlar" deyip asasını bizimle paylaşmaz
    Tabii ki şaka yapıyorum. Eğer %HP vuran rakip çoksa Randuin's yerine FH çekerseniz olur biter. Crystal Maiden'ı üzmenin alemi yok

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI),  Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI),  Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI) veya  Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)

    Banshee'nin pasifine ihtiyaç duyuyorsanız kesinlikle Banshee alın. Aurasına ve verdiği statlere ihtiyaç duyarsanız Locket of the Iron Solari alın. Takımınızda Sona, Soraka gibi bir healing support varsa Spirit Visage alın. Dev minyonlu günler istiyorsanız Banner of Command alın. İhtiyaç duyduğunuzu alın.

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI),  Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI) veya  Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)

    Frozen Heart'ın gold efficiency (Altını ne kadar verimli harcadığın) değeriyle kimse yarışamaz. Randuin's Omen verdiği statlarla ve slowuyla etkili. Dead Man's Plate de yine pasifi ile etkili. Hangisine daha çok ihtiyaç duyuyorsanız onu alın.

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI),  Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI) veya  Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)

    Ganklerde true damage vurur gibi vurmak istiyorsanız Sorcerer's Shoes alın. Karşıda Fiddle fearı gibi kaçamayacağınız, çok uzun hard CC varsa Mercury's Treads alın. Gerçekten pasifine ihtiyaç duyuyorsanız Ninja Tabi alın. Tabii ki de %60-70 oranında ganklerde true damage gibi vurmaya ihtiyacınız olacak, o yüzden ben Sorcerer's Shoes diyorum. Fakat ihtiyacınız varsa bunu diğer bot türleriyle de değiştirebilirsiniz.

    X.VII. Spiderlinglere Tanklatma Sanatı

    Elise'in en büyük güçlerinden olarak spiderlinglere jungle campleri tanklatabildiğini söylemiştik.

    Peki, ne demek bu?

    Basitçe spiderlinglere tanklatmak, spiderlinglerin sizin yerinize hasarı alması demektir. Bunun sayesinde siz en az hasarı alırsınız.
    Bunu yapmanın en kolay yolu, spiderlinglerin saldırmasını beklemektir. Ancak bu çok uzun zaman alacağından önce saldırıp, sonra hafifçe geri çekilerek monsterların focus yapacağı kişiyi değiştirmek en mantıklısıdır. Çünkü spiderlingler siz aksini söylemedikçe sürekli saldırırken monsterlar ona en yakın rakibe saldırır.

    Bir monsterın bana focuslanıp focuslanmadığını nasıl anlayabilirim?

    Görseldeki ikonu monsterın can barının üzerinde arayın. Eğer o varsa size, eğer o yoksa spiderlinglere focuslanıyordur:

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)

    X.VIII. Lore ve Sonuç

    Lore'unu Elise'in ağzından dinleyebilirsiniz:
    Tık (Güzel ama İngilizce)

    Özet geçer misin?

    Hem o sözlerden, hem de Riot'un hikayesinden faydalanarak özet geçebilirim.

    Elise random bir yerden (Büyük olasılıkla Noxus, hatta Black Rose şeysinin bir üyesi de olabilir) Shadow Isles'a (Gölge Adalar) yolu düşer. Shadow Isles o sırada ölüm ile doluyordur. Elise korku içinde ne yapacağını şaşırır.
    Bu sırada Vilemaw ile tanışır. Vilemaw çok güçlüdür.

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)
    Vilemaw

    Elise Vilemaw'ı beslemek için bir din uydurur. Bu dinde Vilemaw tanrıdır ve Vilemaw'ın yanına gitmeye hak kazananlar en büyüklerdir (Yersen). Bu yolla Elise Vilemaw'a çoğu Demacia ve Noxus'tan olan binlerce kurban getirir, Vilemaw da karşılığında ona ölümsüzlük verir. Böylece Ada'ya -pardon- Vilemaw'a gidebilecek daha çok kurban bulurlar. Elise bu sırada insanlığını (İnsanlık öldü evet) yavaş yavaş unutur. Güç ve ölümsüzlük onun için daha önemli olmaya başlamıştır. Win-win durumunun devam etmesi için Elise'in daha fazla kurban bulması gerekmektedir.
    Elise de daha fazla kurban bulmak için oyuna katılır.

    Rehberin burasına kadar okuduysanız, artık hazırsınız demektir Yine de gidip rankedda denemeyin. Önce birkaç bot maçı atın ki eliniz alışsın. Sonra bol bol normal atın. 100-150 maçtan önce ranked girmeyin. İyice eliniz alışmazsa rezil olursunuz.

    XI. Sejuani Özel


     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)


    Sejuani çıktıktan Cinderhulk'un gelişine kadar zayıf bir jungler olarak adlandırıldı. Ancak onun zayıflığa tahammülü olmadığını biliyorduk. Önce Preseason 5 başında skillseti toparlandı, sonra o durumda bir süre kaldı. Kimse Sejuani'den kormuyordu. Onun kendini kanıtlaması gerekiyordu.
    Sonra yeni bir jungle itemı çıktı. Ben açıkçası çıkacağı zaman bayram ediyordum ama bu kadar nerf yiyeceğini bilsem bayram etmezdim
    Gerçi nerflere rağmen o skillsetle broken kalmaya devam edecektir. Eğer bir utility jungler arıyorsanız Gragas ile birlikte Sejuani bu işin en iyisidir.

    XI.I. Sejuani'nin Görevi ve Sejuani ile Kompozisyon Seçimi
    XI.II. Sejuani'nin Artı ve Eksileri
    XI.III. Sejuani'nin Skillerinin Detaylı Açıklaması
    XI.IV. Kombo
    XI.V. Rün ve Masteryler
    XI.VI. Item Seçimi
    XI.VII. Lore ve Sonuç


    XI.I. Sejuani'nin Görevi ve Sejuani ile Kompozisyon Seçimi

    Sejuani hakkında bilgi edinmek için yine Riot'un bölümünden akıl yürütebiliriz.

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)
    Büyük resme bakmak için tıklayın

    Kısaca özetlemek gerekirse, elimizde bol bol stun atabilen ve defansif statleri seven bir karakter var.

    Sejuani'yi kiminle almak daha iyi?

    Takımınızda Lulu gibi bir utility support varsa, tankınız yoksa ve/veya CC'ye ihtiyacınız varsa alabilirsiniz.

    XI.II. Sejuani'nin Artı ve Eksileri


    +Çok rahat gank atıyor.
    +Latede inanılmaz tanky.
    +Fight başlatma özelliğine sahip.
    +Tanky olmasına rağmen %HP vuruyor.
    +CC konusunda master yapmış.
    +Çoğu tankın aksine mobil.
    +Teamfight kraliçesi. At bir ult gg.



    -Hasarı yok denecek kadar azaltıldı.
    -Ulti kolay kaçırılabilir, artık eskisi gibi kaçınca yüklü miktarda slow vermiyor.
    -Earlyde çok güçsüz.
    -Zor orman dönüyor, bu nedenle CJ yemeye müsait.
    -Gapcloser skilli aynı zamanda kaçış skilli olduğundan ya girersin ya çıkarsın.


    XI.III.Sejuani'nin Skillerinin Detaylı Açıklaması

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)


    Frost Armor

    Video Linki

    Damaging an enemy with an ability or basic attack grants Sejuani bonus Armor and reduces movement-slowing effects on her.

    Bu skill birine vurduğumuzda bize belli bir süre armor ve slow azaltma veriyor. Her düz vuruşta bu süre refresh oluyor.

    Bu pasif bizim jungleda ölmememizi, ayrıca red almış carrylerin kite yapmasını zorlaştırmayı sağlıyor. Karşıda bol slow olduğu zamanlarda çok etkili.

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)


    Arctic Assault

    Vldeo Linki

    Charges forward, knocking enemies into the air and dealing 80/125/170/215/260 (+40% Ability Power) magic damage. The charge stops after knocking an enemy champion into the air.

    Bir skillshot. Vurduğunuz birimleri havaya kaldırarak onlara 80/125/170/215/260 (+%40 AP) büyü hasarı verir. Şampiyonlara çarptığında hareketiniz durur.

    Bu skill duvarların içinden de sorunsuz geçtiği için kolayca gank atabilirsiniz. Bunu gank için kullanabilirsiniz veya kaçış için saklayabilirsiniz. Şunu unutmayın ki bir şampiyona çarptığınızda durursunuz, bu yüzden buna dikkat etmekte fayda var. İkinci veya üçüncü açabilirsiniz ancak en son fulleyin.

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)


    Flail of the Northern Winds

    Video Linki

    Sejuani's next basic attack also affects enemies near her target. All affected units are dealt magic damage equal to 4/4.5/5/5.5/6% (+[3% Ability Power]%) of their own maximum Health. Sejuani then swings her flail, dealing 40/70/100/130/160 (+10% of bonus Health) (+60% Ability Power) magic damage to nearby enemies over 4 seconds.If this ability is reactivated, Sejuani immediately starts swinging her flail.

    AA steroidimiz. Bu skill, AA timerımızı resetlemekle birlikte bir sonraki vuruşumuz karşının maksimum canının %4/4.5/5/5.5/6(+%[%3 AP])'sını vurur. Bu vuruştan sonra Sejuani topuzunu sallar ve topuzun değdiği rakiplere 4 saniye boyunca 40/70/100/130/160 (+Bonus Canın %10'u) (+%60 AP) hasar vermesini sağlar.

    Bu skill, her ne kadar defalarca nerflenmiş olsa da bizim ana hasar kaynağımız. Jungleda ölmemek için buna ihtiyacımız var. Yine Elise'de AA+Q+AA yaptığımız gibi AA+W+AA yaparak jungle monsterlarına fazladan hasar vurabilirsiniz. Oyun sonunda bol canlı rakiplere karşı tehlikeli bir skill ancak bir 4.21'deki Sejuani gibi olamaz. Yine de jungleda ölmemek için ilk fullemeniz tavsiye edilir.

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)


    Permafrost

    Video Linki

    Passive: Abilities and basic attacks apply Frost to enemies for 4 seconds.
    Active: All nearby enemies with Frost take 60/90/120/150/180 (+50% Ability Power) magic damage and are slowed by 50/55/60/65/70% for 1.5 seconds.


    Sejuani'nin ganklerinden korkma nedenlerinden biri bu skilldir. Birine AA veya skill attığınız zaman onu 4 saniye boyunca marklarsınız (işaretlersiniz). E tuşuna marklı biri olmadığı zaman basamazsınız zaten (Katarina ultisi gibi düşünün). Marklı düşmanlar olduğu zaman E'ye basarak onlara hasar verir ve onları özellikle oyun sonunda çok güçlü olacak bir şekilde yavaşlatırsınız.

    Her ne kadar güçlü bir skill olsa da adamı ilk markladığınız zaman atmayın. Bırakın adam Flash veya kaçış skillini atsın. Sonra basarak onu kulesine yaklaşamadan kesersiniz. İkinci veya üçüncü açabilirsiniz ama ikinci fullemeniz tavsiye edilir.

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)


    Glacial Prison

    Video Linki

    Sejuani throws her True Ice bola in a line. If the bola hits an enemy champion, it shatters, stunning the target and nearby enemies for 1.25/1.5/1.75 seconds. If the bola reaches its maximum range, it shatters and slows enemies by 30% for 1.25/1.5/1.75 seconds instead.All enemies in the shatter area take 150/250/350 (+80% Ability Power) magic damage.

    En hayati skillshotımız. Yavaş olduğu için yeterli refleksle dodgelanabilse de oldukça güçlü ve geniştir. Bir şampiyona çarptığında parçalanarak ona ve çevresindekileri 1.25/1.5/1.75 saniye stunlar ve onlara 150/250/350 (+%80 AP) hasar verir. Eğer maksimum menziline ulaşırsa yine patlar ancak bu sefer aynı süre boyunca %30 slow atar (Bu eskiden %90'dı, hiç teşekkür etmiyorum Riot).

    Bu ulti tam bir TF makinesidir. Engage? At bir ulti. Disengage? At bir ulti. Gank mi atıyorsun? At bir ulti. Karşı carrye focus mu atıyorsun? At bir ulti. Karşı Katarina ulti mi atmaya başladı? Yolla bir Glacial Prison da aklı başına gelsin.
    Yine de gereksiz yere ulti atmayın. Buna çok benzer bir skill olan Leona ultisi ilk seviyede 80 saniye CD'ye sahipken bizimki 135 saniye (130 da olabilir) CD'ye sahip. Dikkatli kullanın yani.


    XI.IV. Kombolar

    Burada komboları kısaca anlatacağım.


    • Q+Flash
      Q'ye basarak sonra hemen Flash atarsanız Q'nüz Flash yönünde yer değiştirir. (Hatta knockup da atabilir.) Bunu kullanarak sürpriz gankler atabilirsiniz. Ya da gapcloser skillini uzatarak Flash atan rakibinizi takip edebilirsiniz.

    • Flash+Q
      Flash attıktan hemen sonra Q atarak eğer karşıda görüş yoksa çok etkili gankler atabilirsiniz.

    • Q+Ulti
      Eğer Q'nüz havadayken ultinizi atarsanız ultinizin animasyonunu kısaltarak çok sürpriz bir şekilde fight başlatabilir ve rakip takıma korku dolu anlar yaşatabilirsiniz.


    XI.V. Rün ve Masteryler

    Rün olarak,
    Attack Speed Mark
    Armor Seal
    Scaling Magic Resistance veya CDR Glyph
    Ability Power veya MS Quint idealdir.

    Mastery olarak size iki sayfa hazırladım. Biri jungleda ve TF'lerde hasarınızı arttırıken öteki size MS ve pot güçlendirmesi verecektir.

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)

    XI.VI. Item Seçimi

    Bu bölümde Sejuani'ye nasıl item dizeceğimize bakacağız. Ancak tankların buildinin karşı tarafa göre oldukça fazla değişebildiğini unutmayın.

    Öncelikle jungle itemı ile başlayalım.

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)


    Ranger's Trailbrazer'dan başka şansınız yok gibi. Sejuani oyundaki en kötü clearlardan birine sahiptir. Enchantment olarak da alternatifsiz olarak:

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)


    Cinderhulk sizin W'nuzla inanılmaz bir sinerji (Unutmayın, W'nuz sizin HP'nizden de alıyor) içerisindedir. Zaten Sejuani'yi kullanırken HP veren defansif itemları büyük oranda tercih etmek gerekir.

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI),  Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI) veya  Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)


    Karşı carryden korkuyorsanız Ninja Tabi alın. Karşıda bol bol hard CC varsa Mercury's Treads alın. Öndeyseniz ve bolca gank atmak istiyorsanız Boots of Mobility alın. İhtiyacınıza göre alın, ayağınızı yorganınıza göre uzatın

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)


    Righteous Glory benim Sejuani'ye çıkmayı en çok sevdiğim itemlardan. Özellikle öndeyseniz bu item çok işinize yarar. Eğer gerideyseniz bunu Randuin's Omen ile değiştirebilirsiniz.

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI),  Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI),  Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI) veya  Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)


    Bunlar armor seçenekleriniz. Hangisine daha çok ihtiyacınız varsa onu alın.

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI),  Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI) veya  Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)


    Bunlar da MR seçenekleriniz. Hangisine daha çok ihtiyacınız varsa onu alın.

    Armor ve MR seçeneklerinden hangilerine ihtiyaç duyuyorsanız onlardan iki tane alabilirsiniz.

    Örnek full build (Karşıda AoE mage ve sustained vuran birden fazla kişi var, AD-AP oranı dengeli):

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)  Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)  Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)  Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)  Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)  Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)


    Aşırı fed olduğunuz zaman Liandry's Torment gibi itemlar da alabilirsiniz.

    XI.VII. Lore ve Sonuç

    Lore'u böyle uzun bir metin:

    Sejuani was weaned on hardship and reared on barbarity. Where others succumbed to the harshness of the Freljord, she was tempered by it until pain became power, hunger an encouragement, and frost an ally in culling the weak. Through her ordeals, she learned that to thrive in the endless winter, one must become just as cold and unforgiving. In Sejuani's eyes, her followers either have the mettle to endure or the right to die. Once she has conquered the Freljord, she knows that those who survive will form a nation to be feared.

    As a child, the leader of the Winter's Claw watched her tribe's numbers slowly dwindle. Cold and starvation took all but the most resilient. She was the only one of her siblings to survive to her tenth year, leaving Sejuani sure that she too would die in misery. In desperation, she sought spiritual counsel from her tribe's mystic. But the seer did not foretell Sejuani's death. Instead, she prophesized that Sejuani would one day conquer and unite the divided tribes of the Freljord.

    Armored with absolute faith in her destiny, Sejuani pushed herself to extremes that would have killed anyone without her will to endure. She walked into blizzards without food or furs and trained while frigid winds raked her flesh. She clashed with the strongest warriors of her tribe, one after another, until her legs gave out beneath her. When she assumed leadership of her tribe, Sejuani commanded her warriors to follow her example. Under her rule, the tribe grew stronger than they had ever been.

    In the end, it was an offer of peace - rather than an act of war - that began Sejuani's campaign of conquest. On the first day of winter, envoys from Ashe's tribe approached Sejuani's camp bearing a gift of Avarosan grain. Ashe's intent was clear: if Sejuani united with her tribe, the Winter's Claw would never go hungry again. To Sejuani, the gift was an insult. In Ashe's tribe, she saw men and women, slight and soft, who preferred to farm instead of fight. Her contempt for them was absolute.

    Sejuani gathered her people and set the grain alight. She proclaimed that Ashe's offer of charity would bring only weakness. Stripping the envoys of their supplies, Sejuani sent them back with a message: the Winter's Claw would prove to the Avarosan that only the strong deserve to survive in the Freljord. As the grain burned behind them, Sejuani rode out with her warband to inflict the first of many painful lessons to come.

    Evet uzun biliyorum, ancak İngilizcesi olanlar için çok hoş bir metin.

    Özet geç low??!

    Sejuani Freljord'un çok ekstrem koşullar altında bulunan bir yerinde dünyaya gelir. Kabilesi açlıktan ve soğuktan eriyordur. Kardeşleri de dahil olmak üzere birçok kişi bu sırada ölür. Bir gün kabile lideri şansını kâhinde arar. Sejuani'ye de ölecek gözüyle bakılmaktadır. Kâhin Sejuani'nin bir gün Freljord'u fethedeceğini görür (4k canla zaten bütün Freljord üstünden geçse bir şey yapamaz.).
    Sejuani bunun üzerine psikopata bağlar ve kendini en zor şartlarda yaşamaya alıştırır. En güçlü savaşçılarla savaşmaya başlar. Kabilesi eskisinden çok daha güçlü olur. Bir süre sonra psikopat kabilenin en psikopatı olarak Sejuani kabile lideri seçilir.
    Bir gün Ashe Sejuani'ye bir barış mesajı yollar. Mesaja göre, eğer Sejuani Ashe ile ortak olursa Sejuani asla aç kalmayacaktır. Psikopat Sejuani bunu bir zayıflık mesajı olarak algılar (Sen o kadar ekstrem bir şekilde yaşamaya alış, psikopata bağla, br0ken bir dövüşçü ol, sonra Drow Ranger bozması dövüşten anlamayan biri gelsin sana barış teklif etsin) ve Ashe'e çok büyük bir savaş açar.

    Bonus: Sejuani'nin adı Endonezya dilindeki Seruani'den gelir (Şiddet getiren anlamına geliyor.).

    XII. Shyvana Özel


     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)


    Shyvana tipik bir farming junglerdır ancak benim için çok değerlidir. Ben jungler rolünü bu ejder kızımızla öğrendim. O yüzden onun da bir özel bölümü hak ettiğini düşünüyorum. Uzun bir süre boyunca diğer farming junglerların altında ezilen Shyvana, bir anda anka kuşu gibi küllerinden doğarak banlanmaya bile başladı. Benim gibi eski bir Shyvana maini için bu çok ilginç bir durumdu. Her ne kadar eski ve yeterince benzersiz olmasa da benim gönlümde ayrı bir yeri var.
    Bu kadar duygusal konuşmanın yeterli olduğunu düşünüyorum. Haydi başlayalım.

    XII.I. Shyvana'nın Görevi
    XII.II. Shyvana ile Kompozisyon Seçimi
    XII.III. Shyvana'nın Artı ve Eksileri
    XII.IV. Shyvana'nın Skillerinin Detaylı Açıklaması
    XII.V. DPS Kombosu
    XII.VI. Rün ve Masteryler
    XII.VII. Item Seçimi
    XII.VIII. Shy-sec
    XII.IX. Lore ve Sonuç


    XII.I. Shyvana'nın Görevi

    Riot yine bize bu konuda oldukça iyi veriler sunuyor. Biraz beyin fırtınası yeterli.

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)

    Elimizde bir fighter var. Fighterlar DPS (Damage per second, saniye başına hasar) ağırlıklıdır. Menzilleri kısa olduğu ve vurdukları hasarın sürekli olması gerektiği için defansif itemlar da kullanmak zorundadırlar. Ne assassinler gibi hasar verebilirler, ne de tanklar gibi tanklayabilirler. Ana hasar kaynakları düz vuruşlarıdır.
    Shyvana ile yapmamız gereken olabildiğince fazla hasar vermek ve bunu yaparken ölmemektir.

    XII.II. Shyvana ile Kompozisyon Seçimi

    Bu konuda basit şeylerimiz var:


    • Karşıda sağlam bir ganking jungler varsa işiniz zor. Başka alternatiflere yönelin.
    • Eğer lanerlarınızın güçlenmek için kille ihtiyacı varsa (ör. Katarina) onları kastırabilecek birine yönelin. Shyvana'nın iş görebilmesi için içeride farm yapması gerek.
    • Takımınızda pure tank eksiği varsa, takımınızda çok fazla squishy varsa pure tank şampiyonlara yönelin. Shyvana ile onları yeterince koruyamasınız.


    XII.III. Shyvana'nın Artı ve Eksileri


    +Oyundaki en hızlı jungle temizleyen junglerlardan biri, hatta en hızlısı denebilir (Udyr sadece ona denk olabilir.).
    +Yine çok hızlı bir jungler olduğu için etkili counterjungle yapabilir. Karşı jungler Amumu, Sejuani gibiyse yaşadınız. Bence bir invade düşünebilirsiniz.
    +Oyunun her safhasında (Özellikle Exhaust aldıysa) etkili bir duelisttir.
    +Oyun sonunda yeterince fed ise tek atabilir.
    +Sated Devourer çok OP.
    +Sadece Sated Devourer ve Blade of the Ruined King ile fantastik DPS çıkarabilir.
    +Shy-sec ile teamfightlarda etkili olabilir. Hatta sadece hasarı yeter.


    -Çok kötü gank atıyor.
    -0 utility.
    -0 CC (Ultisi hariç, o da yalnız başına çok zayıf).
    -Çok kolay kite yiyor.
    -Mobil ama hard gapcloserının CD'si çok uzun.
    -Vurmazsa Burnout kolay bitiyor.
    -Nerf yiyecek. Aha buraya yazıyorum.


    XII.IV. Shyvana'nın Skillerinin Detaylı Açıklaması

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)


    Dragonborn

    Shyvana gains bonus Armor and Magic Resistance. These bonuses are doubled while Shyvana is in Dragon Form.

    Basit bir pasif yetenek. Bize fazladan armor ve MR veriyor, ejder olunca da bonusları ikiye katlıyor.

    Bu pasif basit bir şekilde jungleda ölmemenizi sağlıyor (Gerçi o kadar hızlı jungle temizliyorsunuz ki ölmek çok zor). Yine TF'lerde ejder olduğunuzda ölmenizi çok zorlaştırıyor.

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)


    Twin Bite
    Video Linki

    Shyvana strikes twice on her next attack, dealing (+80/85/90/95/100% Attack Damage) physical damage on the second attack. The bonus damage is equal to 80/85/90/95/100% of Shyvana's Attack Damage. Basic attacks reduce the cooldown of Twin Bite by 0.5 seconds.

    Dragon Form: Twin Bite cleaves all units in front Shyvana.


    Bunu aktive ettikten sonra Shyvana iki kere vurur. İkinci saldrırsı AD'nin belirli bir oranından alır ancak iki kere on-hit proclar. Ayrıca, vurulan her bir AA bu skillin CD'sini azaltır.

    Bu skilli verdiği ana hasardan çok iki kere on-hit procladığı için seviyoruz. Hem AA timerınızı resetliyor (bkz. Elise Özel) hem de ejder olunca bu hasarı çevredeki herkese veriyor. Çok kullanışlı ancak ilk seviyesinde bile çok iş görüyor. AD değil on-hit kastığımız için bu skilli en son açıp fulleyebiliriz.

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)


    Burnout
    Video Linki

    Shyvana deals 20/32/45/57/70 (+20% bonus Attack Damage) magic damage per second to nearby enemies (20% bonus damage to monsters) and moves 30/35/40/45/50% faster for 3 seconds. 25% of this damage is applied again when Shyvana basic attacks an enemy with Burnout active.Shyvana's Movement Speed bonus is reduced over time. Basic attacks extend the duration of Burnout by 1 second to a maximum of 4 seconds.
    Dragon Form: Burnout scorches the earth, continuing to damage enemies that stand on it.


    Shyvana'yı Shyvana yapan skill budur. Bununla çevremizde alevler oluşuyor, her saniye ve her AA vurduğumuzda hasar veriyor. Ayrıca bize zamanla azalan bir MS bonusu da veriyor. Her AA vuruşumuzda bu skillin süresi uzuyor (Bunun bir sınırı var).
    Ejder olduğumuzda bu skill açıkken arkamızda alevli toprak bırakıyoruz, bıraktığımız toprak hasar veriyor.

    Bu skillin tonla kullanım alanı var. Skillshot dodgelayabilirsiniz, kaçabilirsiniz, kovalayabilirsiniz ve hatta buna basıp ejder olarak çok büyük AoE hasar verebilirsiniz. İlk açılması ve ilk fullenmesi DPS açısından çok önemlidir.

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)


    Flame Breath
    Video Linki

    Shyvana unleashes a fireball that deals 60/100/140/180/220 (+60% Ability Power) magic damage to all enemies it passes through, debuffing them for 5 seconds. Shyvana's basic attacks to debuffed targets deal 2.5% of their maximum Health as magic damage on-hit.
    (Max: 100 vs monsters)
    Dragon Form: Flame Breath engulfs all units in a cone in front of her.


    Yine harika bir DPS skilli. Bu skillshotı fırlattığımız yerdekiler hasar alır ve onları marklar. Siz o marklara AA vurdukça on-hit olarak onlara maksimum canlarının %2.5'unu vurursunuz. Dragon olduğunuzda bu skill koni şeklini alır.

    Bunu Q atmadan önce attığınız zaman Q'nüz iki kere pasifini proclar. Bu skill birimlerin arasından geçebilir.

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)


    Dragon's Descent
    Video Linki

    Active: Shyvana transforms into a dragon and takes flight to a target location. Enemies along her path take 175/300/425 (+70% Ability Power) magic damage and are knocked toward her target location.
    Passive: Shyvana generates 1/2/3 Fury every 1.5 seconds. Basic Attacks generate 2 Fury.


    Geldik Shyvana'yı ejder yapan yere. 6 olup bu skille verdiğiniz anda Fury barınız dolar. Ultiniz sadece Fury barınız dolu olduğu zaman çalışır. Ultini açtığınız zaman ejder olup belirlediğiniz noktaya uçar ve onları o noktaya doğru rakiplerini çeker. Bu skill channeling ability (Belirli bir süre yerinizde durup kullandığınız yetenekler, Katarina ultisi gibi) adlı skilleri durdurabilir ve karşıdakileri kullandığınız yere doğru çekebilir. Uçma bittikten sonra ejder güçlendirmelerinizi kullanabilirsiniz.

    Bu skillin menzili çok uzun ancak yavaş. Refleksleri olan bir Thresh veya Diana sizi ultinizden edebilir. Dikkatli olun.

    XII.V. DPS Kombosu

    Önce W açıyoruz. Sonra adama koşarken E atıyoruz. Bir düz vuruş vurduktan sonra Q'ye abanıyoruz. Ve AA atmaya devam ediyoruz. Bu kadar basit.

    XII.VI. Rün ve Masteryler

    Rün olarak,
    Attack Damage veya Attack Speed Mark
    Armor Seal
    MR veya CDR Glyph
    AS veya MS Quintessence idealdir.

    Mastery olarak ben böyle bir sayfayla giriyorum ancak siz 21-9 ile de girebilirsiniz:

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)

    XII.VII. Item Seçimi

    Shyvana genel olarak on-hit hasarı arttıran ve/veya CC veren itemlara yönelmek zorunda, yoksa kite yer ve yok yere ölür. CC bizim için anahtar.
    Öncelikle jungler itemları:

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI) veya  Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)


    Eğer karşısı sizden kaçamayacak durumdaysa Skirmisher's Sabre, eğer karşı takımdakileri yakalamak için CC'ye ihtiyacınız varsa Stalker's Blade alabilrsiniz. Ben çoğu zaman Stalker's Blade kullanıyorum. Eğer Skirmisher's Sabre o büyük WW yamasında nerf yemeseydi onu alın derdim

    Enchantment olarak tek seçeneğiniz var:

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)


    Kesinlikle Devourer. Bunu Sated yaptığınızda inanılmaz on-hit bonusları kazanırsınız çünkü bütün skileriniz on-hit. Kitinizle inanılmaz bir sinerji içinde.

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)


    Blade of the Ruined King hem pasifi hem aktifi ile sizin kitinizle inanılmaz bir sinerji içerisindedir. Birçok insanı Blade of the Ruined King yerine Ravenous Hydra alırken görüyorum ve üzülüyorum. Shyvana'nın Blade of the Ruined King kasması Vayne'in Blade of the Ruined King kasması kadar şarttır.

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)


    Bu item yine sizin için bir şart. Kolay kite yemenizi bir nebze olsun azaltabilir. Verdiği slow yine bizim için çok işe yarar.

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI),  Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI) veya  Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)


    Dead Man's Plate'i son zamanlarda denedim ve çok etkili buldum. Siz de deneyebilirsiniz. Hem slow veriyor, hem ekstra on-hit hasar veriyor hem de fazladan defansif statler. Dead Man's Plate almak istemiyorsanız ya da gerideyseniz (Gerideyseniz bu itemı tercih etmeyin) bunun yerine Thornmail veya Frozen Heart alabilirsiniz armor seçeneği olarak. Ya da MR seçeneklerine yönelebilirsiniz. Eğer Dead Man's Plate almak istiyorsanız Randuin'den önce alın.

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI),  Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI) veya  Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)


    MR seçeneklerimiz. Duruma göre bir veya iki tanesini alabilirsiniz.

    Botları en son yazıyorum ancak botlar yazdığımdan daha erken alınmalı:

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI) veya  Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)


    Bu ikisinden biri en ideali olur. İkisi de kite yemenizi farklı yollardan zorlaştırıyor. Ancak karşı takımda Lux, Morgana gibi uzun CC sahibi şampiyonlar varsa Mercury's Treads daha idealdir. Vayne varsa veya AA vuran duelistler çoksa Ninja Tabi idealdir.

    XII.VIII. Shy-sec

    Bu da ne şimdi?

    InSec hareketinin bir alt kolu. Yani karşı takımın arkasına geçerek onları ultimizle fırlatma yöntemi.

    Böyle bir ad duymadım.

    Çok bilinmeyen bir ad zaten. Bunu bir rehberde okuyunca çok hoşuma gitti ve bunu kullanayım dedim.

    Nasıl yapıyoruz?

    Bunun iki yöntemi var. Birinci yolu flanking yaparak arkasına geçme:

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)

    İkinci yol ise Burnout'un çok hızlı olan MS buffını kullanma:

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)
    Paint skillz

    XII.IX. Lore ve Sonuç

    Bence oyunun en iyi hikâyelerinden biri. İngilizcesi olanları şuraya alıyoruz:

    A half-breed born from the union between dragon and human, Shyvana searched all her life for belonging. Persecution forged her into a brutal warrior, and those who dare stand against Shyvana face the fiery beast lurking just beneath her skin.

    Dragonkind considered Shyvana's impure blood an abomination, and she spent her youth pursued relentlessly by one cruel drake. Constantly on the run, she and her father, an outcast dragon, never knew a lasting home. A brutal reflection of countless battles, Shyvana grew hateful and savage. After years of strife, her father finally fell to the other dragon, but not before gravely wounding his foe. Furious with grief, Shyvana pursued her father's murderer as he fled north to recover. There she encountered a group of humans on the trail of the same drake. Though the men looked upon her in fear, their leader approached Shyvana peacefully. He introduced himself as Jarvan IV, the Prince of Demacia, and offered to aid Shyvana in her quest for vengeance. Together they hunted down and confronted the vicious dragon that had slain her father. Shyvana did not expect the men to survive, but in the clash of fire and steel, Jarvan and his men fought with strength she had never believed humans to possess. The ironclad warriors drove their foe into submission, and Shyvana struck the final blow, tearing the beast's heart from its body. Inspired by her ferocity, Jarvan offered her a place in the ranks of his elite guard. Shyvana could still see fear in the eyes of his men, but she longed for a true home. Trusting Jarvan's word, she accepted his offer and now serves as a Demacian warrior. Though her human allies admire her power, they keep their distance. Shyvana strives to repay the prince's kindness with the power of the dragon within, but she cannot help but wonder if the humans are right to fear her.


    Özet geç ya okumaya üşendim.

    Shyvana ejderha bir baba ile insan bir annenin kızıdır. Annesini daha göremeden kaybetmiştir ve babasıyla yaşıyordur. İki tür arasındaki hibritlerin çok sevilmediği geleneği ejderhalar arasında da bozulmamıştır. Bu nedenle Shyvana ve babasını topluluktan aforoz ederler. Sonra da başlarına psikopat bir ejderha salarlar. Yıllar sonra Shyvana'nın babasını bu ejder öldürür ancak babası onu yaralamayı başarır. Shyvana onu bulup öldürmek için kuzeye giderken bir adam ve ekibi ile karşılaşır. Adam kendini Jarvan IV olarak tanıtır ve ona yardım etmek ister. Shyvana Jarvan'ın takımını o ejderhaya karşı görünce hayretler içinde kalır. Onlar onu iyice zayıflatınca Shyvana onun kalbini çıkarır ve ondan intikamını alır.
    Ardından Jarvan IV ona yüksek muhafızlık teklif eder. Her ne kadar hepsi ondan korkuyor olsa da Shyvana bu teklifi kabul eder ve Demacia için savaşmaya başlar. Her ne kadar o insanlara kötülük yapmadıysa da insanlar ondan korkmaya devam ederler.

    Bu iyi miydi?

    Tüm Jungler Şampiyonlarına Ayrıntılı Bakış


    Bu bölümde tüm jungler şampiyonlarının temel görevlerini açıklamaya çalışacağım. Bu junglerlara Elise, Sejuani veya Shyvana kadar hâkim olmadığımdan uzun yazılar beklemeyin. Her junglerın ayrı bölümü o bölümlerdeki "Rol ve Görev", "Artı ve Eksiler" ve "Item Seçimi" alt başlıklarından oluşacaktır.
    Eğer eklemem gereken bir jungler varsa PM atabilirsiniz.

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)


    Aatrox


    Önce Aatrox kimmiş bakalım:
     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)
    Resmi tıklayarak büyütebilirsiniz.

    Aatrox, AS oriented ve manaless bir fighterdır. Görevi DPS damage verirken ölmemektir ve onu korurken damage atmasına devam etmesini sağlayanlarla birlikte etkilidir.

    +Lifesteal ve AS'yi sever, bu nedenle harika AA hasarına sahip olabilir.
    +Manaless olduğu için blue buff gereksinimi yoktur.
    +Sağlam duelisttir.
    +Sustaini boldur, çok can çektiği için ormanda çok zorlanmaz. Rahat clear yapar.
    +En iyi diverlardan biri. O pasifi inanılmaz bir şey.


    -Fazlaca golda ihtiyacı var.
    -Kolay kite yiyor.
    -CC'lerinin dodgelanması nispeten kolay.
    -Çok kırılgan. Riven-Fiora-Yasuo triosundan sonraki en kırılgan fighter. Hatta ünlü bir DH atasözü der ki: "AD kassa tek, tank kassa iki yiyor."
    -Skilleri canından gittiği için dikkatli olunması lâzım.


    Item seçenekleri olarak sizi şuraya alalım.

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)


    Amumu


    Biraz daha beyin fırtınası yapalım:

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)

    Elimizde i-na-ıl-maz DPS çıkarabilecek ve bunu yaparken ölmeyecek bir karakter var. Stun ve entangle da cabası. Onun ulti atabileceği pozisyonu sağlayabilecek şampiyonlar yanında çok iyi gidiyor.

    +Çok güçlü ganklere sahip. Q tutturursa ya Flash ya kill.
    +Tank olmasına rağmen çok vuruyor.
    +Aldığı damage E'sinin süresini kısaltıyor, bu da onun aldığı hasarı geri verebilmesini sağlıyor.
    +AoE kompozisyonlarında çok etkili. MF ve Katarina takımındaysa inanılmaz wombo combo potansiyeline sahip oluyor.


    -Ne mage gibi hasar veriyor, ne Sejuani/Nautilus gibi tanklayabiliyor.
    -Geçmişte çok nerf yedi, bunun cezasını şu an çekiyor.
    -Q tutturamazsa çöp.
    -Ultisi stun değil.
    -Diğer tanklara göre CC'si zayıf.
    -Jungle dönmesi çok zor.
    -Şırıngayla mana çekiyor.


    Build isteyenleri de şuraya alıyoruz.

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)


    Cho'Gath


    Önce bu şampiyonla ne yapabileceğimize bir bakalım:

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)

    +Tank olurken -tabiri caizse- "teq" atabilir.
    +Ultisi tank dinlemez direkt yer adamı.
    +Full AP kassa bile doğal tanklığı vardır.
    +İnanılmaz sustaini var.
    +Q tutturursa gankleri aşırı etkili.
    +Baron/ejder koruması yapabilir.


    -Mobil değil.
    -Q'sü dodgelamaya çok müsait.
    -Geriye düştüğünde useless kalıyor.
    -Kite yiyor.
    -Canı çok olduğu için resistance itemları almak gerekiyor, yoksa eriyor.


    Build isteyenleri yine şuraya alalım.

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)


    Diana


    Önce neye benzediğine bir bakalım:

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)

    AP fighterların bayrak götüreniyle karşı karşıyayız. Hem burst hem de DPS sahibiyiz, ayrıca bunu yaparken ölmememiz de kolaylaştırılmış.

    +Kolay orman döner. Shyvana ve Udyr'ın bir tık altı diyebilirim.
    +6'dan sonraki ganklerde çok etkili.
    +Q'süyle dragon/Baron çalabilir.
    +Late gamede kanser edebilir.
    +Diğer magelere göre daha tanky.


    -All-in şampiyonudur. Ya girersin ya çıkarsın.
    -6'dan önce gank atamıyor.
    -W spamlerseniz manası çok çabuk bitiyor.
    -Geriye düştüğünde useless.
    -AD fighterlara göre daha kırılgan.


    Build isteyenleri şuraya alalım.

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)


    Ekko


    Önce Ekko hakkında biraz bilgi edinelim:

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)

    +Bir assassin veya fighter için çok fazla CC'ye sahip.
    +Offtank kassa da AP kassa da tek atabilme potansiyeline sahip.
    +Harika kaçma-kovalama mekanizmalarına sahip.
    +Zamanı geri alıyor.


    -Stunı tutturmak çok zor.
    -Ağır nerfler yedi.
    -Offtank olarak eskisinden daha kötü.
    -Skillerinde uzun delay süreleri var.


    Build için şuraya alalım.

    Diğer junglerlar şu an eklenme sürecinde. Dediğim gibi bu şampiyonlara önceden anlattıklarım kadar hâkim olmadığım için genel bilgi verebileceğim. Bilip bilmeden konuşmayalım.

    DİĞER BÖLÜMLER EKLENECEK


    Umarım beğenirsiniz


    build cok guzel eline emegine saglik fakat o bastaki resimde nasil udyr olmaz...
    aqhladim

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Glamdring26


    quote:

    Orijinalden alıntı: exiledFromBadmen

    Jungler Kulübündeki mesajım karakter sınırını aştığı için ayrı bir konuya koymak zorunda kaldım. Ayrıca ilgiye açım

    BÜYÜK JUNGLER REHBERİ (WIP)

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)

    Adettendir


    Hepimiz her takımımızda birer jungler görüyoruz. Bu rolün ne olduğuna anlam vermeye çalışıyoruz ancak tam olarak ne yapacağımızı çözemiyoruz. Kimimiz gank atarken Scuttler Crab'i unutuyor, kimimiz farm yapmaya biraz fazla zaman ayırıyor, kimimiz counter jungle yapmaya çalışırken üç kişiden gank yiyerek ölüyor.
    Rehbere başlamadan önce şunu söylemem gerekir ki hepimiz hata yapabiliriz. Bronze V de olsak, Challenger olsak da bu hatalar başımıza gelebilir. Master I seri maçımızda da 1/7/4 gidebiliriz, Bronze IV serimizde de. Bu rehberin asıl amacının bu hataları olabildiğince azaltmak olduğu unutulmamalıdır.

    Önce kendimi tanıtmak istiyorum. Kendimi tanıtmanın (ve bunun sayesinde yakalanan hatalarımın) bu rehberi geliştireceğine inanıyorum.


    On dört yaşındayım (Bunu koz olarak kullanmak yerine benim daha iyi bir rehber yazmama yardımcı olabilirisiniz)
    Oyuna ilk adımımı Preseason 4 zamanında attım. O zaman Yasuo'nun yeni çıktığını ve TR'deki birçok kişinin Kha'Zix oynadığını/oynamak istediğini hatırlıyorum. Ancak oyunda kendime ait bir hesap açma zamanımı oyuna başlama zamanım olarak kabul ediyorum (Season 4 başları, Shyvana'nın 6300 IP'den düştüğünü hatırlıyorum. Şimdi 3150 IP olmuş). TR'de başlamıştım. 15 level olunca TR serverının oyunu öğrenmek adına uygun olmadığını düşünüp NA (North America, Kuzey Amerika) serverına geçtim. Orada oyundaki main rol(ler)imi seçecektim.
    Jungler ve support rollerine kanım çok ısındı ve onlarda kendimi özellikle geliştirdim. Birilerini korumak ve kollamak, onlara yardımcı olmak konsepti beni çekmişti.
    Shyvana ile başladım yolculuğuma. Jungleda farmlamayı, gank atarken fırsat kollamayı (Shyvana bölümünde neden olduğunu açıklayacağım), tanklayıp damage emerek takımı korumayı öğrendim. Ancak bu yeterli değildi, kendime daha spesifik bir main seçmeliydim.
    Bu noktada kişisel zevklerim ve oyun stilim devreye girdi. Tank veya offtank bir şampiyon seçmeliydim. Örümcekleri seviyordum (hâlâ seviyorum). Aynı anda gank atıp clear yapabilmek benim için önemliydi (Sürekli Shyvana oynarsanız ne demek istediğimi anlarsınız). Latede peeling yapabilmeliydim. O zaman pek OP (Late gamede yalnız bir stun bot değildi) ama zor olan Elise'i seçtim. Onunla Season 4'te 300-500 arası, Season 5'te 100-200 kadar oyunum vardır herhâlde (Normal oyun olduğu için ancak tahmin yürütebiliyorum).
    Bir süre sonra dengeler değişti ancak. Elise hem doğrudan hem de dolaylı birçok nerf aldı ve bir süre sonra gerçekten oynanmaz oldu. Win rate'imin gerçekten düşmesiyle birlikte yeni bir şampiyon aradım oynayabileceğim.
    Bu arada güzel bufflar alacak olan Sejuani ile karşılaştım. O zaman clearları şimdikinden daha iyiydi ve harika gank atabiliyordu. Benim "supportive" oyun tarzıma fazlasıyla uyuyordu. Onunla carrymi bir support gibi koruyabiliyordum, kendi başıma kill çıkarabiliyordum, late gamede Elise gibi bir "stun bot" değildim. Onu özümsedim. Preseason 5 ve Season 5 dönemlerindeki favori junglerım oydu.
    Bir süre sonra ne mi oldu? Cinderhulk geldi ve her şey değişti. Sadece oynayabilen kişinin ellerinde parlayan Sejuani bir anda "OP" oldu. Profesyonel arenada oynanmaya başlayınca Riot vurdu "nerf bat"ini. Clearları Rammus'unkiyle yarışacak oldu. Utility ve damage alanında ağır nerler aldı, yetmedi bir de kullandığı itemlar nerflendi. %58 win rateden %50'lere düştü. Hâlâ oynuyorum ama Season 5 ortalarında Elise'in sırayla bufflanması ve yeni jungle itemı (Runeglaive) ile Elise'e geri döndüm. Bir süre sonra da TR'ye.
    Elise'i oynamaya başladığım yamadan sonra bir baktım ki yeni bir jungler itemı geliyor (Sated Devourer). Bu item ile birlikte Shyvana'ya daha fazla yer vermeye başladım ama hâlâ önceliğim Elise

    Yine oyundaki temellerimi NA serverında edindiğim için ve TR'de oynadığım zamandan bu yana jungling ile ilgili terimler (Item, monster adları vs.) çok değiştiği için rehberimde İngilizce terimler ağırlıklı olacak. Türkçelerini bildiklerimi italik yazarak yanlarına olabildiğince Türkçe karşılığını yazmaya çalışacağım ancak bir kısmını kaçırabilirim. Lütfen bu oyunu daha iyi oynamak için önce her şeyin İngilizcesini öğrenin. Kısa bir Google araması ile bütün item adlarının İngilizce/Türkçe karşılıklarını öğrenebilirsiniz.

    Gelin haydı başlayalım. Bu rehberde olayları olabildiğince soru-cevap şeklinde anlatmaya çalıştım. Umarım bir şeyler anlatabilmiş, foruma bir katkım olmuş olur.

    İÇİNDEKİLER
    I. Jungler Rolünün Amacı
    II. Kamplar ve Özellikleri
    III. Jungle Route
    IV. Jungler Itemlarına Genel Bakış
    V. Jungler Şampiyonlarının Sınflandırılması
    VI. Counter Jungling
    VII. Ganking
    VIII. Warding
    IX. Objektif Kontrolü
    X. Elise Özel
    XI. Sejuani Özel
    XII. Shyvana Özel
    XIII. Tüm Jungler Şampiyonlarına Ayrıntılı Bakış (EKLENME SÜRECİNDE)
    XIV. Takım Arkadaşlarıyla Etkili Diyalog (EKLENECEK)

    I. Jungler Rolünün Amacı

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)

    Ben burada böyle ne yapıyorum ki?


    Hepimiz o dönemden geçtik. 20 level civarı. Top lanede oynamak isteyen birçok kişi vardır ancak bir anda bir kişi "Smite" adlı bir büyü alır ve "ben jg" der. O günden sonra herkes middle lane gibi top lane için de kavga etmeye başlar.
    O gün kendimize sorarız: "Neden insanlar bir ormana gider?" "Neden insanlar buff camplerden deli gibi hasar almasına rağmen bir lanede kalmak yerine o hasarı almayı göze alır?" Neden insanlar lane kavgasını çözmek istemez de tek kişi girmeyi bu kadar sever?" "Top lanede iki kişilik baskı oluşturmak yerine neden insanlar bunu yapar?"
    Gelin bu soruları birlikte cevaplayalım. Ama önce başına şunu koyalım:

    Jungler oynuyorum, çünkü ...


    Takımımın görüşünü artırmak istiyorum.
    Öncekikle belirtmek gerek ki oyunda görüş sağlayan dört ana eleman vardır:

    • Şampiyonlar
    • Minyonlar
    • Kuleler
    • Totemler (Bu rehberde genellikle ward olarak bahsedeceğim)


    (Wardları tamamen hariç tutuyorum) Bu elemanların çoğu koridorlara (lane) dizilmiştir.
     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)

    Bir junglera sahip olduğunuzda kendi yarınızda şöyle bir görüşe sahip olursunuz:
     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)

    Ama eğer jungler rolüne sahip olmamaya karar verirseniz kendi yarınızdaki görüşünüz yabancıların "dramatically" dediği şekilde düşer:
     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)
    Böyle bir oyunda oynamak bir ADC için çok zor olurdu herhâlde. Kendi jungleınızdan haberiniz yokken, iç kulenizin altında bir ünlem işareti görmüşsünüz; bir de bakmışsınız ki siyah ekran

    Objektifleri almak istiyorum.

    Smite her derde deva. Eskiden birçoğumuz onu şampiyonlara atamadığımız için (Gerçi artık atabiliyoruz) son vuruş (last hit) için kullandık, aslında hâlâ onu son vuruş için kullanıyoruz. Ama minyonlar için mi, orası tartışılır (Teknik olarak onlar da minyon ).
     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)
     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)
    Tanıdık geldi mi

    Baron ve ejderin bufflarının ona son vuruş yapana geldiğini biliyoruz. Tıpkı minyonlara sadece son vuruşu yapınca gold vermesi gibi. Bu yüzden onlara son vuruşu yapmak için elimizde yüksek hasar verebilen bir şey olması gerekli. Bu açığı "Smite" kapatıyor, böylece bu yaratıkları (ve diğer jungle yaratıklarını da) güvenli bir şekilde alabiliyoruz.
    Objektif kontrolünü ileriki bölümlerde daha ayrıntılı anlatacağım için şimdilik kısaca bahsediyorum.

    Koridorlarımı korumak, kollamak ve onları öne geçirmek istiyorum.

    Kim yardım istemez ki? Kolay snowball olan koridorları taşıtmak için sihirli bir gank yeterli. Yeter ki içine sevgi katın
    Eğer bir jungler aldıysanız koridorlarınıza "babysit" yapabilirsiniz. Böylece hem expden düşmezsiniz, hem de kuleyi korumuş olursunuz. Tabi laner size "Geri Çekil" pingi yapıştırmazsa
    Ya da karşı bir lanerı kamplayrak onun oyununu zehir edebilirsiniz
    Bu konu hakkında özelikle değineceğim için kısaca anlatıyorum.

    Supportun ward yükünü hafifletmek istiyorum. O her zaman carrynin yanından ayrılamaz.

    Bildiğiniz gibi support, bottom lane adlı kimsenin gitmek istemediği yere gidip çoğu insanın yapmadığını yapar. Yanındaki partnerini korur. Bir yandan da vision sağlar ancak özellikle oyun başında partnerinin yanından ayrılamaz. Bu nedenle wardlayabildiği alanlar sınırlıdır. Siz, jungler olarak onun bu eksikliğini hissettirmemelisiniz. Haritadaki anahtar noktaları wardlamalısınız. Bu konu hakkında özellikle değineceğim için şu anda kısaca anlatıyorum.

    Top lanerımı experience ve farmdan düşürmemek istiyorum.

    İlk levellerdeki 2-1-2 sisteminde (2 top laner, 1 middle laner, 2 bottom laner) top lane adı verilen yerde iki kişi olur. Her ne kadar birlikten kuvvet doğar diye düşünüyorsanız da bu oyunda tam olarak öyle değil. Bunun temel nedeni şu:

    Eğer iki şampiyon aynı koridordayken bir experience kaynağı ölürse, çevredeki şampiyonlar toplam experience değerinin %65.2'sini alır.
    Eğer tek şampiyon bir koridordayken bir experience kaynağı ölürse, o şampiyon alınabilecek experience değerinin tamamını alır.

    Bottom lane oyuncularının seviyesinin top/middle lane oyuncularından az olmasının asıl nedeni budur.
    Top lane oyuncuları genellikle ileriki seviyelere ihtiyaç duyarlar, karşısından önce ultimate abilitysinin açılması için canla başla mücadele ederler. Eğer top lane oyuncusunun yanına başka oyuncular gelirse aldığı experience oldukça azalır. Siz eğer bir tane daha duo lane (iki kişinin kaldığı koridor) açarsanız, karşı takımın ekmeğine yağ sürersiniz.

    Yine benzer şekilde sizin de o top lane oyuncusu gibi golda ihtiyacınız var. Jungleda kocaman bir gold kaynağı var. Sizin bu kaynağı yoksayıp takımın toplam altınını düşürmeniz karşı takıma oyun ortalarında büyük bir avantaj sağlayacaktır.

    Demek ki jungler kimmiş?

    Takımın ikinci supportu
    Yani aslında sürekli kill çıkaran bir yağmacı değil, takımını tamamlaması, ona destek olması gereken bir üye.

    Yani amacımız bu. Takıma yardım etmek. Bunu sadece gank olarak düşünmeyin.

    II. Kamplar ve Özellikleri


     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)

    Resmi üzerine tıklayarak büyütebilir, kampların yerlerini daha iyi görebilirsiniz.


    Oyuna ilk başladığımızdan beri gördüğümüz yerlerdir kamplar. Bunlara kamp dememizin asıl nedeni eski haritada çoğunun bulunduğu yerlerde kamp ateşi bulunması olabilir:

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)

    Baron Nashor ve Ejder hariç her iki tarafta da eşit sayıda ve simetrik hâlde bulunurlar. Bu kamplar, junglerın gold açlığından kıvranmaması (bkz. ilk bölüm) için varlar ancak tek amaçları bu değil. Her biri birbirinden farklı özelliklere sahiptir. Bu bölümde Baron Nashor ve Ejder hariç (Onların ayrı bölümü olacak) her bir kampı anlatmaya çalışacağım.

    İlk olarak özellikle middle lane oyuncuların bildiği bir kamptan başlayalım:

    Blue Sentinel


     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)


    Bu kampı çoğumuz biliyoruz. Eski adı Ancient Golem olan, kamptaki en büyük yaratıkla anılır bu kamp. Verdiği "Crest of Insight (Blue buff)" ile ünlü. Bu buff, üzerinde taşıdığı kişiye 2 dakika boyunca %10 CDR (Cooldown Reduction, Bekleme Süresinde Azalma gibi bir şey olabilir çevirisi) ile 5 saniyede 25+her saniye toplam manasının binde beşi kadar mana yenilemesi verir. Bu buffı taşıyan kişi öldüğü zaman, buff öldürene geçer ve süresi sıfırlanır. Birçok jungler buna verdiği mana yenilemesi için ihtiyaç duyar ve jungle route'unu (bkz. sonraki bölüm) ona göre belirler. Eğer junglerınız mana kullanmıyorsa (Shyvana, Rek'Sai, Tryndamere) veya mana sıkıntısı pek çekmiyorsa (Elise) bu buffı genelde mana sıkıntısı çekebilen middle lane veya top lane oyuncusuna verir. Diğer durumda ise (Yani mana kullanımı çok fazla ise, Amumu buna örnek olarak verilebilir) oyun ortalarına kadar bu buffı kendisine alır. 5 dakika sonra respawn (tekrar doğmak) olan bu kamp birçok jungler için en önemli kamplardan biridir. Öldürmesi diğer kamplara göre (Red hariç, onunla denk) daha zordur. Oradaki iki küçük yaratığın (Sentry) var olma nedeni counter junglerlara kolaylık sağlamak olabilir, nitekim onların oradaki amacını anlamış değilim.

    Ben bir middle lane oyuncusuyum, neden her jungler bana blue buff veremiyor? Ben skillerime daha bağlı değil miyim? Benim snowball olmam daha iyi değil mi?


    Maalesef kazın ayağı öyle değil. Birçok jungler sadece ormanı temizlemek için bile manasını bitirebiliyor çünkü jungle kampları minyonlara göre daha fazla vuruyor. Siz ise önünüze minyonları alarak sadece düz vuruşla birçok minyonu temizleyebiliyorsunuz. Jungler size verebilirse blue buffını seve seve verecektir zaten. Gidip Amumu veya Nautilus'tan blue buff dilenmek yerine kendiniz last hit yapmayı öğrenebilirsiniz. Veya çok zorlanıyorsanız bir mana itemı (Athene's Unholy Grail, Morellonomicon) rushlarsınız olur biter. Ki zaten rushlamanız gerek.

    Bu soruyu da cevapladığımıza göre, ikinci buff kampını da tanıtabiliriz:

    Red Brambleback


     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)


    Late gamede ADC'lerin deli gibi kite yapabilmesini kolaylaştıran, early gamede junglerların gank başarısını arttıran ilâcın doktorunun evi (Tamlama ). Diğer iki küçük arkadaşın (Cinderling) amacı yine counter junglerlara kolaylık sağlamak olabilir. Eski adı Elder Lizard olan bu yaratık, verdiği "Crest of Cinders (Red buff)" ile ünlü.
    Her ne kadar blue buff kadar ünlü olamasa da en az onun kadar işlevsel. Bu buff, taşıyanın 2 dakika boyunca on-hit olarak iki sefer 5 ve 56 arası true damage (Gerçek hasar) vermesini sağlar; ayrıca bu düz vuruşlar rakibini on-hit olarak melee (Yakın dövüşçü demek sanırım) şampiyonlar için %8/16/24 (Seviye 1/6/11), ranged (Menzilli) şampiyonlar içinse %5/10/15 yavaşlatır. Bütün bunların yanında bu buffın taşıyıcısı her 5 sanıyede bir canının %1'ini yeniler. Yine blue buff gibi taşıyıcısı öldüğünde buff öldürene geçer ve süresi sıfırlanır. Jungler, early/mid gamede buna gank atmak için ihtiyaç duysa da late gamede bunu genellikle ADC'sine vermelidir çünkü artık gank atmaya ve red buffa ihtiyacı pek kalmamıştır. Yine blue buff gibi bu kamp da 5 dakikada bir spawnlanır.

    Bunu almadan gank atmak istiyorum, bu mantıklı mı?

    Maalesef bu pek iyi bir seçim değil. Oyun başında en ufak bir damage buffı size bir gank kazandırabilir veya kaybettirebilir. Ayrıca Sejuani değilseniz o slowa fazlasıyla ihtiyaç duyarsınız, ki zaten Sejuani de hasarı az olduğu için o buffa ihtiyaç duyar. Yani 2. seviyede de ilk clearı bitirseniz o buffı almak zorundasınız, 4. seviyede de.

    Buffları anlattıktan sonra minor camplere (Buff içermeyen, daha kısa sürede respawn olan, öldürülmesi daha kolay olan kamplar) geçebiliriz:

    Gromp


     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)


    Sezon 4'te adı Wight olan ve yüzüne bakılmayan bu kamp, Sezon 5'te inanılmaz değerlendi ve first clearın vazgeçilmez bir parçası oldu (Eskiden bufflardan başlardık). Bunun nedenini sonra anlatacağım.
    Bu kamp, minör bir kamp. Yani kesilmesi bufflar kadar zor değil (Yine de kurtlar kadar kolay değil) ama herhangi bir buff içermiyor. Bu kamp 1 dakika 40 saniyede (100 saniye) respawnlanır.

    Razorbeaks


     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)


    Eski adları Wraiths olan bu küçük kuşlar yine bir minor camp olarak bize hizmet etmektedir. Diğer minor campler gibi bu da 1 dakika 40 saniyede respawnlanır. Sezon 4'te öldürülmesi çok kolay olan bu campi öldürmesi Sezon 5'te çok daha zor.

    Krugs


     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)


    Bu kaya renkli yaratıklar yine Sezon 4'te yüzüne bakılmayan arkadaşlardandı. Şu an bazı şampiyonların first clearı için vazgeçilmez. Bu kamp 1 dakika 40 saniyede respawnlanır. Öldürülmesi Gromp'a göre daha kolaydır.

    Wolves


     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)


    Bu kurtları oyuna başladıktan hemen sonraki Tutorial'ı oynayanlar hatırlayabilir. Öldürülmesi en kolay kamp olan kurtlar bu sezonda eskisi kadar rağbet görmüyorlar. Bunlar da 1 dakika 40 saniyede respawnlanır.

    Buraya kadar olan bütün kampların belirli bir yeri vardı ve hepsi erkekti. Ormanın en güzel bayanını en sona sakladım :

    Scuttler Crab


     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)


    Bu kızlarımızı pek kamptan saymayabilirsiniz çünkü ne olursa olsun size saldırmaz, siz ona saldırdığınızda daha hızlı bir şekilde koşarak kaçmaya çalışır. Bu yengeçleri nehirde dolaşırken bulabilirsiniz.
    Bu yengeçlerin size sağladığı bir avantaj var: Eğer bir can yenileyen yeteneğiniz varsa (Hecarim'in W'su, Elise'in örümcek formu pasifi, Warwick'in pasifi ve Q'sü, Fiddle'ın W'su, Rek'Sai'nin pasifi vs) bundan can alabilirsiniz. Ayrıca Rengar'ın Ferocity stacklerini de artırabilirsiniz.
    Bunun canını bitirirseniz ölmez, yerin altına girer, kendisine en yakın pite (Baron ya da Dragon) kaçar ve size 75 saniye süren bir alan verir. Bu alan; onu alan takıma hem görüş verir, hem de içerisine giren o takımın şampiyonlarına fazladan hareket hızı verir.
    Scuttler Crab'a yapılan her türlü Crowd Control (Kitle kontrolü olarak çevrilebilir. Stun, snare, fear, pull, charm, knockup gibi hareketi ve/veya saldırmayı kısıtlayan etkilere verilen genel ad) efektinin süresi 2 katına çıkar. Eğer hareketini tamamen kısıtlayan bir etkiye (Stun, snare, knockback, knockup vs.) yakalanırsa, süresiz bir şekilde 50 Armor (Zırh) ve Magic Resistance kaybeder. Yine bu etkilerin etkisindeyken %25 fazladan hasar alır.
    Her bir yengeç 3 dakika sonra respawnlanır.

    Gromp ve Krugları anlattığın yerde "Sezon 5 geldi ve her şey değişti. Bu kamplar clear için vazgeçilmez oldu" demiştin, ne değişti?

    Size ilk bölümde Smite her derde deva demiştim. Sezon 5 ile birlikte bir kamptaki en büyük yaratığa Smite attığınız zaman (Bakın öldürdüğünüzde değil, Smite attığınız zaman) ekstra bonuslar alırsınız:


    • Gromp ona Smite uygulayana 90 saniye boyunca Gift of the Toadstool adlı bir buff verir. Bu buff, onun taşıyıcısına saldıran her birimin 3 saniye içinde 10+Bonus canın %5'i kadar hasar almasını sağlayan bir poison (Yani bunun etkisindeki bir birime uygulanan Cassiopeia E'sinin cooldownı yenilenir) uygular. Bu bonus, özellikle orman temizlemekte çok zorlanan Sejuani, Nautilus, Rammus gibi şampiyonlarda çok işe yaradığı için çoğu şampiyon bununla başlıyor.
    • Ancient Krug ona Smite uygulayana 90 saniye boyunca Gift of Heavy Hands adlı bir buff verir. Bu buff, taşısıyısının ilk ve her altı saldırısında bir yapılan düz vuruşların minyonları ve monsterları stunlamasını sağlar. Ayrıca bu buff kulelerin üstünde onlara 65+seviye başına 15 true damage vererek harcanabilir.
      Bu buff özellikle Attack Speed bazlı şampiyonlara (Shyvana, Rek'Sai, Warwick vs.) çok büyük bir first clear avantajı verir. Bu şampiyonların buradan başlama nedeni budur.
    • Greater Murk Wolf ona Smite uygulayanın takımına 95 saniye süren bir ruh kazandırır, bu ruh blue buff çevresindeki bölgeye vision verir.
    • Crimson Raptor ona Smite uygulayana 90 saniye boyunca Razor Sharp adında bir buff verir. Bu buff, sizin yakınınızdaki ilk ward ya da Teemo mantarını belirli bir süre boyunca görmenizi sağlar.
    • Blue Sentinel ona Smite uygulayanın 2 saniye içerisinde maksimum manasının %25'ini yeniler.
    • Red Brambleback ona Smite uygulayanın anında maksimum canının %20'sini yeniler.
    • Scuttler Crab adlı bayan yengeçler size hiçbir şey vermez.


    III. Jungle Route


    Sezon 4'te pek fazla olmayan jungle route olayı, Sezon 5'te jungle dönmenin zorlaşmasıyla birlikte iyice çoğaldı. Bu bölümde size bu routeların en temel olanlarını videolu bir şekilde anlatmaya çalışacağım (Bazı videolarda çözünürlük sıkıntısı var, videolar 1080p olması gerekirken YouTube'a 360p olarak yayınlanmış. Kanalımı depo olarak kullandığım için hayırlı olsun demenize gerek yok Edit: Sorun çözüldü.).

    1. Klasik Gromp Route

    Bu route oyundaki junglerların çok büyük bir çoğunluğunda kullanılması gereken routedur. Bu routedan gitmek istiyorsak önce Gromp'u Smite ile kesiyoruz. Sonra Blue Sentinel'i kesip doğruca Red Brambleback'e gidiyoruz ve onu Smite ile kesiyoruz. Ardından Recall (B tuşuna basarak yaptığımız dönüş büyüsü) atıyoruz (Ondan sonra ganke gidiyoruz.) veya hemen ganke gidiyoruz (Canınıza dikkat edin). Ganke gitmeden önce gideceğiniz lanedeki Scuttler Crab'i kesmeniz şiddetle tavsiye edilir.
    Bu route'u yapmanın sebebi her iki buffı da olabildiğince erken almak ve counter junglerlardan bunları korumaktır.



    2. Klasik Krug Route

    Bu route yine oldukça popülerdir. Manaless (Mana kullanmayan) ve/veya AS oriented (Saldırı Hızı ile güç kazanan) junglerlar genelde bu route ile başlar. Bu routeda önce Krugs campini Smite ile alıyoruz. Ardından Red Brambleback'i alıp doğruca Blue Sentinel'e gidiyoruz ve onu Smite ile alıyoruz. Buradan sonra yine ganke gidebilir veya Recall ile geri dönüp ondan sonra gank atabiliriz (Scuttler Crab almanız şiddetle tavsiye edilir.).



    3. Bir jungle quadrant'ını (Jungle'ın laneler ile ayrılan bölümlerinden her biri) kesip geri dönülerek ikinci buffın kesildiği veya gank atıldığı routelar

    Başlık ile olabildiğince anlatmaya çalıştım. Bu routelar eğer counter jungle tehlikesi altında değilseniz çok idealdir. Videoların geri dönülene kadar olan kısmını kaydettim çünkü geri döndükten sonra gank atmak veya farmlamaya devam etmek tamamen size kalmış. Yaratıcılığı yok etmeyelim




    Bunlardan başla route yok mu?

    Tabi ki var. Yaratıcılığınızı kullanarak onlarca route oluşturabilirsiniz. Mesela genelde Shaco ve Xin Zhao'nun kullandığı sadece Red Buff'ı kesip 2 levelde gank attığı route, 6 olmak için bütün kampların "rinse and repeat" modunda kesildiği bir route, 3. anlattığım route'dan sonra diğer quadrant'ı da kesip 4 level gank atılan bir route da var. Ben sadece en temel routeları anlattım. Kesinlikle eklemem gereken başka route/routelar varsa bana ulaşabilirsiniz.

    IV. Jungler Itemlarına Genel Bakış


    UYARI: Bu bölümde fotoğraf sorunları var.

    Eğer bu rehberi Sezon 4'te yazmış olsaydım, böyle bir bölümü açmama bile gerek olmazdı çünkü o zaman sadece şampiyon türümüze göre bir item seçip sonraki itemlara geçiyorduk (R.I.P Feral Flare ) . Bu sezon jungler itemları botlardaki gibi "Enchantment" (Efsun diyorlar sanırım) sistemine geçti. Yani önce jungling türümüze göre bir Smite güçlendirmesi seçiyoruz, ondan sonra şampiyon türümüze (Tank, AD caster, AP, AS) göre bir enchantment seçiyoruz.

    Önce Smite güçlendirmelerini tanıyalım:

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI) Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)


    Stalker's Blade


    En sık kullanılan jungler itemı bu. Alındıktan sonra Smite'ınızı Chilling Smite'a çevirir. Chilling Smite, şampiyonlara atılabilir. Şampiyonlara atıldığında 20+(5xŞampiyon seviyesi) true damage verir ve karşıdakinin hareket hızının %20'sini çalar (Yani siz %20 hızlanırsınız, o %20 yavaşlar).
    Bu item, özellikle sık gank atanlar (Vi, Elise), kitlerinde pek CC bulunmayanlar (Rek'Sai, Shyvana da olabilir çünkü Skirmisher's Sabre ağır nerf yedi) ve/veya bir şampiyona yapışmak isteyenler (Udyr?) için uygun. Ayrıca hareket hızı verdiği için Hecarim'in pasifini de tetikliyor.

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI) Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)


    Ranger's Trailbrazer


    Yine oldukça sık kullanılan bir item. Bu item, Smite'ınızı Blasting Smite'a çevirir. Blasting Smite, atıldığı minyon ya da monsterın yanındakilere de %50 hasarını vurur ve onları 1.5 saniyeliğine stunlar. Bir monster'a atıldığı zaman da eksik can ve mananın %15'ini yeniler.
    Bu item, özellikle jungle dönmede zorlanan Sejuani, Nautilus, Amumu gibi şampiyonlar için ideal bir seçim.

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI) Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)


    Skirmisher's Sabre


    On-hit severler veya adama yapışabilenler (Warwick, Master Yi, Shyvana, Elise) tarafından kullanılabilecek bu item Smite'ınızı Challenging Smite'a çevirir. Challenging Smite, şampiyonlara atılarak onları 4 saniye boyunca görünür kılar (Özellikle Rengar, Vayne, Kha'Zix, Shaco gibi yüksek hasar vurabilen ve görünmez olabilen şampiyonlar karşısında etkilidir.), onlara yapılan her düz vuruşun 3 saniye boyunca 54 + Seviye başına 6 true damage verir, ayrıca onların hasarını %20 azaltır.

    Burada anlatacağım bu son itemı özellikle almamaya çalışın, şu anda (Patch 5.15) -tabiri caizse- çöptür ve alternatiflere yönelinmelidir.

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI) Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)


    Poacher's Knife


    Bu item Smite'ınızı Scavenging Smite'a çevirir. Scavenging Smite, karşı jungledaki bir large monster'a (Blue Sentinel, Red Brambleback, Ancient Krug, Crimson Raptor, Gromp, Greater Murk Wolf) Smite atıldığında Smite'ın cooldown'ını yarıya indirir ve o monsterı marklar (Yani işaretler.). O monster öldüğünde fazladan 20 gold ve 2 saniyede decaying (Azalarak biten) %175 hareket hızı kazandırır.
    Bu item -tekrar söyleyeceğim- çöp olduğu için lütfen gelecek herhangi bir rework olmadığı sürece kullanmamaya çalışın (Sene sonunda bir rework düşünülüyor.).

    Jungler itemlarını anlattım. Başta söylediğim gibi bu itemları şampiyonumuzun ihtiyacına (AD, AP, Tank, AS) göre enchant ediyoruz. Şimdi sıra sıra bu enchantları tanıyacağız.

    Uyarı: Bu enchantmentların Türkçesini bilmiyorum ve oyunu TR'de bile İngilizce kullanıyorum, o yüzden lütfen Türkçe item adlarını istemeyin. İsterseniz de resimleri kullanarak kısa bir Google araması yaparak İngilizce adların Türkçelerini öğrenebilirsiniz. İngilizce, oyunun orijinal dili olduğu için oyunu (Özellikle jungler rolünü, çünkü bu roldeki terimlerde bolca İngilizce mevcuttur) bu dilde oynamanız/öğrenmeniz şiddetle tavsiye edilir. Rehberin başında da uyarmıştım, tekrar uyarıldınız!:

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI) Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI) Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI) Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)


    Cinderhulk


    Benim şu ana kadar bulduğum en yaratıcı jungler itemı fikri. 400 HP ve %15 bonus can veren bu item, ayrıca çevresindeki birimlere 15+seviye başına 0.6 hasar veriyor. Monsterlara karşı ise bu hasar iki katına çıkıyor. Bu item verdiklerinden de anlaşıldığı gibi genelde tank (Sejuani, Nautilus, Sion, Gragas vs) veya bazı tanky fighterlara (Hecarim, Rek'Sai) alınıyor.

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI) Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI) Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI) Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI) Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI) Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI) Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI) Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)


    Devourer/Sated Devourer


    R.I.P Feral Flare (3 Nisan 2014-20 Kasım 2014)
    Bu bölümü eski, kadim dostum Feral Flare'a adıyorum...

    Devourer, aslında bir nevi Feral Flare'ın devamıdır (Onun yeri ayrı, kalbimizde yaşıyor). Başlangıç olarak %50 AS (Attack Speed, Saldırı Hızı), on-hit olarak 30 fazladan magic damage (Büyü Hasarı) ve küçük, sevimli bir köpecik verir:

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)

    Bununla jungle'a kadim dostunuz gibi sarılırsınız, AFK Farm [AFK (Away From Keyboard, Oyundan ayrılma durumu) terimini görünce korkmayın, jungledan çıkmadan sürekli farm yapmak ve çok nadir gank atmak demek] yapmaya başlarsınız. Öldürülen her şampiyon ve large monster bir stack, Scuttler Crab 2 stack, Dragon (Shyvana hariç, o bir stack veriyor) ve Baron Nashor beş stack verir.

    30 stack olunca köpek içinize girer, sizin gölgenizi oluşturur ve Devourer'ınız Sated olur. Sizin gölgeniz, on-hitleri iki kere proclar (Tam Türkçe karşılığından emin değilim, aktifleştirmek gibi bir anlamı var). Yani, mesela Blade of the Ruined King (Mahvolmuş Kralın Kılıcı) karşının o anki canının %8'ini vurmak yerine %16'sını vurur. Vayne'in W'su üçüncü yerine ikinci atakta proclanır (İlk atağı iki atak sayar çünkü).

    Bu itemı on-hit severler [Ki bunların çoğu Blade of the Ruined King kasar, AFK Farm yapar, eskiden de Feral Flare (R.I.P) kullanırdı.] kullanır. En temel örnekleri olarak Shyvana, Udyr, Master Yi, Warwick ve Nocturne verilebilir.

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI) Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI) Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI) Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)


    Runeglaive


    Ap junglerların en büyük yoldaşı, yakın zamanda reworklenerek gerçekten kullanılabilir hale geldi. Şu anki 50 AP, 200 Mana ve %10 CDR vermekte [Ve tabi ki de Spellblade [Trinity Force (Üçlü Kuvvet), Lich Bane (Lich Boğan), Sheen (Pırıltı) ve Iceborn Gaunlet (Buzdoğan Eldiven?) adlı itemların içinde bulunan, sonraki basic atağı modifiye eden item pasifi] pasifi <3].
    Bu itemı genelde Elise <3, Diana, Fiddlesticks gibi şampiyonlar kullanır (Kısacası AP mageler).

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI) Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI) Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI) Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)


    Warrior


    AD Caster şampiyonlar (Wukong, Rengar, Kha'Zix vs) için biçilmiş kaftan. 40 AD, 10 Armor Penetration (Zırh Delme) ve %10 CDR veriyor.

    V. Jungler Şampiyonların Sınıflandırılması


    Bazı junglerların bazı yerlerde iyi, bazı yerlerde kötü olduğunu az çok görmüşüzdür. Mesela kimse Shyvana'nın iyi gank attığını söyleyemez. Ya da Sejuani'nin harika orman temizlediğini. Bu nedenle junglerları üç ana kategoride sınıflandırıyoruz:

    1. Control Jungler

    Bu junglerlar ne farmlamada çok hızlı, ne ganklerde çok etkililerdir. Ancak high eloda peynir ekmek gibi alınırlar. Örnek olarak Nunu ve Trundle verilebilir.

    O zaman neden insanlar özellikle high eloda bunları alıyor?

    Çok basit. Size ilk bölümde Smite'ın faziletlerinden birini söylemiştim: Objektifleri (Baron, Dragon) almadaki harika yeteneği. Bu şampiyonlarda genellikle Smite gibi bir nuke bulunur. Bu sayede objektifleri kolayca alabilir/çalabilirler. Yani bir nevi iki tane Smite yetenekleri vardır. High eloda insanlar objektif ağırlıklı oynadığı için bu şampiyonlar orada peynir ekmek gibi alınır.

    2. Farming Jungler

    Bu junglerlar gank atmada inanılmaz güce sahip değildir ancak ormanı çok hızlı temizlerler, böylece late gamede harika bir güce sahip olurlar. Her ne kadar bu şampiyonlar ganklerde pek iyi olmasa da çoğu zaman teamfight ve/veya split push (Ayrık ittirme olarak çevirilebilir) yeteneklerine sahiplerdir. Lütfen bunlardan istisnalar hariç gank beklemeyin
    Bu junglerlara örnek olarak Shyvana, Master Yi ve Udyr verilebilir.

    3. Ganking Jungler

    İşte bunlar, sizin lanelerdeki gank ihtiyacınızı karşılayabilir. En iyi yaptıkları şey diğer laneleri öne geçirmektir. Bunların ya earlyde çok yüksek hasarı (Elise, Lee Sin) ya da dolu dolu CC'leri (Sejuani, Nautilus) bulunur. Kimisi latede düşerken kimisi düşmez. Bu nedenle bu junglerları almak için kompozisyon çok önemlidir.

    Peki diğer jungler grupları için bu geçerli mi?

    Evet.

    Bir control jungler almak en versatile (Birçok kompozisyona uyacak biçimde) seçim olduğu için onların gözünde bu durum biraz daha önemsizdir. Ancak;

    • Eğer earlyde kolay snowball (Bir-iki kill ile hemen kasabilen) olabilen birileri (Katarina, Riven, Draven, Akali vs) varsa onlara bir bol hasarlı ganking jungler (Elise, Lee Sin, Shaco) iyi bir seçim olur. Onları kastırmanız kolaylaşır.
    • Eğer takımınız safe (Kolay öldürülemeyen, seçilmesi güvenli) pickler (Caitlyn, Ziggs, Tristana, Orianna; Ziggs ve Orianna'nınki biraz oyun stiline bağlı olabilir.) seçmişlerse ve takımda yeterli CC varsa (Sion top, Leona support vs) bir farming jungler seçebilirsiniz. Böylece takımı ganklere daha az ihtiyaç duyacak şekilde ayarlamış ve late gamedeki etkinliğini arttırmış olursunuz.
    • Eğer takımınızda korunmaya muhtaç birileri varsa (Vayne), -lütfen Vayne picklemeyin- earlyde onu kastırıp latede onu koruyacak bir tank jungler (Sejuani, Nautilus) çok iş görür. Ancak, Vayne gibilerinin kastırılmasının çok zor olduğunu, bu yüzden inanılmaz iyi oynamadığınız sürece takımın iyiliği için Vayne oynamamanız gerektiğini unutmayın.


    Junglerlarda countering durumu söz konusu mudur?

    Evet. Genel olarak bir taş-kağıt-makas şeklinde birbirlerini counterlar bunlar. Bunu kısaca açıklamak gerekirse,

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)

    Ganking junglerlar farming junglerları counterlar çünkü farming junglerlar farmlarken karşı ganking jungler counter gank (İlgili bölümde anlatacağım) tehlikesi olmadan rahatça gank atabilir.
    Farming junglerlar, control junglerları counterlar çünkü farming junglerlar daha hızlı orman temizlediği için experience, dolayısıyla level bakımından daha yukarıda olur. Daha yüksek level=Daha fazla Smite hasarı.
    Control junglerlar, ganking junglerları counterlar çünkü ganking junglerlar sağda soldayken control jungler daha güvenli bir şekilde objektif alabilir.
    Yine de, bu ilişkilerin şampiyon bazında değişebileceğini unutmayın.

    VI. Counter Jungling (CJ)


    UYARI: Counter jungling (CJ) aşırı situational (Duruma göre değişken) bir olaydır. Yani o anki duruma (Karşıdaki vision, sizdeki vision, karşı junglerın durumu vs) göre kolaylıkla değişebilir. Bu nedenle bu bölüm soru-cevap ağırlıklı olacaktır.

    Counter jungling nedir?

    Basit bir şekilde açıklamak gerekirse, karşı jungle içindeki monsterları veya karşı junglerı kesmektir. Bunu yaparak karşı junglerın gold ve experience (Bunu daha önce neden anlatmamışım? Şampiyonunuzun seviye atlaması için topladığı deneyim puanı demek.) kaynaklarını kendinize alırsınız. Onu oyundan düşürürsünüz. Çok risklidir (Karşı takımın alanında oluyorsunuz, karşı takımın oynucuları size gank atarsa ölebilirsiniz.) ama doğru yapıldığında takımınıza büyük bir avantaj verir.

    Her şampiyonla counter jungling yapılabilir mi?

    Evet ancak her şampiyondan aynı verimi alamazsınız. Gidip Sejuani (Hep Sejuani'yi yerme içerikli cümleler kullanıyorum ama göstereceğim ne kadar güçlü olduğunu ) ile counter jungle yaparsanız karşı junglera ölmeniz daha olasıdır. Çünkü o oradaki campi temizleyene kadar karşı jungler durumun farkına varır ve sizi kesip çıkar.

    Bir counter junglerda şu özellikler aranmalıdır:


    • Hızlı jungle temizlemeli (Shyvana, -özellikle Phoenix- Udyr)
    • Early/mid/late gamede karşı jungler ile sağlam duel (Teke tek dövüş) atabilmeli (Exhaust almış bir Shyvana, -özellikle Tiger- Udyr, Shaco)
    • Karşı jungler onu gördüğü zaman ortamdan -tabiri caizse- tüyebilmeli (Shyvana, Udyr, Rek'Sai)


    Ne zaman counter jungle atmalıyım?

    Karşı jungler ve lanerlar sizi göremediği, görse de size yetişemeyeceği zamanlarda atın. Veya karşı junglerın canının az olduğunu bildiğiniz bir zamanda atın.
    Örnek:

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)

    Counter jungling konusunda dikkat edebileceğim başka bir şey var mı?

    Karşı junglerın sizi basma olasılığını olabildiğince azaltın.

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)

    Her zaman kestiğiniz campin en küçük monsterını bırakın.

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)

    Elinizde bir kaçma stratejisi olsun.

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)

    İyi şanslar! Eklemem gereken bir şey varsa bana ulaşabilirsiniz.

    VI.I. Invading


    Invading, counter jungling'in bir alt koludur. Yapılan şey, oyunun hemen başında karşı junglerın bir buffını takımın yardımıyla almak ve karşı junglerı oyundan soğutmaktır (Bazen kesmektir). Bu teknik genelikle Amumu gibi bufflara çok bağlı, yavaş junglerlara karşı uygulanır ve 1 level'da güçlü bir takım (Blitzcrank, Zyra, Riven vs) gerektirir. Bu, oyunun herhangi bir zamanında yapılan counter junglingden çok daha tehlikelidir ancak doğru yapıldığında inanılmaz bir avantaj yakalarsınız.

    VII. Ganking


    Bir jungler'ı belli eden davranış. Çoğumuz junglerları bu faaliyetiyle tanıyor. Kısaca ganking, karşı lane oyuncusuna baskın düzenlemektir.

    Ganking bir jungler'ın en önemli davranışı değil mi? Neden bu kadar geç koydunuz?

    Bir jungler için ganking kadar farming ve objective kontrolü de önemlidir.

    Gank atmayan jungler olmaz ki...

    O zaman Shyvana bir jungler olmazdı. Ya da Udyr. Bunlar varsa demek ki sürekli gank atmadan durabilen, içeride farm yapmayı seven junglerlar da var.

    En hayati soru:

    Karşı jungler iki kere benim laneime geldi ancak bizimki hiç gelmedi... Low. Oyun sonu görecek o gününü. Hem Udyr alınır mı ki?

    Oyunu sil.

    Hayati soruları cevapladıktan sonra ganking türlerini tanıyalım:

    1. River Gank

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)

    En sık karşılaşılan ve en verimli gank türlerinden biri budur. Jungler fırsat yakaladığı zaman [Özellikle karşı laner iyice pushlamışsa (Koridor ittirmek, karşı kuleye daha yakın olmak) ya summoner spell (Flash, Smite gibi oyundan önce seçilen büyülerden her biri.) gider ya kill gelir.] riverdan saldırıya geçer. Bunu yamak kırmızı takım için top lanede, mavi takım için bottom lanede daha kolaydır.
    Görsel olarak açıklamak gerekirse (Sejuani ile top lane. Adamın kafasından ben de istiyorum):

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)

    Verimli bir gank türü olduğu için river (Koridorların arasındaki nehir) sık sık wardlanır. Hatta o görselde de riverın wardlı olduğunu görebilirsiniz.

    2. Side gank

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)

    Önceden bushlara saklanmış bir arkadaşın lanerlara yaptığı korku içindeki davranıştır. Görselle anlatmak gerekirse:

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)

    3. Loop Gank (Ninja Gank diye de geçebilir)

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)

    Az önce river gankin bazı lanelerde daha zor olduğunu söylemiştim. Bu zor olan taraflar, river gankten (Ward yoksa) çok daha tehlikeli bir gank türüne sahiptir: loop gank. Haritada olabildiğince anlatmaya çalışsam da şöyle olur: Ya Baron/Dragon pitlerinin arkasından dolaşıp tribush (Y şeklindeki çalılar) üzerinden gelirler (Top/bot lane), ya da karşı tarafın turretına (Kule) yakın olan lane girişinden (Middle lane) girerler. Eğer karşı tarafın oralarda görüşü olursa, bu jungler için çok büyük bir tehlike olabilir.
    Görselle anlatlak gerekirse:

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)

    Ganking ile ilgili başka bilmem gereken bir şey var mı?


    • Sağ kurtulacağınızdan %100 emin değilseniz lütfen tower dive (Karşı kuleye adam kesmek için dalmak) yapmayın.
    • Fırsat bulamadığınız zaman lütfen lanelerin dibinde boş boş durmayın. Gidin bir Scuttler Crab kesin, ne bileyim monster camp falan kesin. Karşısı gank atıyorsa ve yakınsanız counter gank (Az sonra anlatacağım) atmayı deneyebilirsiniz. Boş durmayın da ne yaparsanız yapın.


    Counter gank nedir?

    Karşısı gank atıyorsa ve yakınsanız bu özel gank tipini yapabilirsiniz. Kısaca counter gank karşı jungler gank atarken Tatar Ramazan gibi bu işi bozmaktır. Hatta karşı junglerı ve/veya lanerı kesebilirsiniz bile. Bunu yapmak ve yapmamak arasındaki ince çizgiyi tutturamazsanız ölebilirsiniz de. Ayarı iyi tutturun.

    Bir gankin başarısını nasıl ölçebilirim?

    Yemedim, içmedim; bununla ilgili kendi ellerimle Paint'in sihirli güçlerini kullanarak bir grafik hazırladım:

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)

    VIII. Warding


    Bu bölüm, oyundaki en önemli davranışlardan biri olan wardingi anlatmaktadır. Nunu da olsanız, Sejuani de olsanız, Lee Sin de olsanız, Rengar da olsanız o wardları almak zorundasınız. Aksi takdirde,

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)

    Bu bölümde, warding konsepti ve bir junglerın wardlaması gereken temel yerler ele alınacaktır.


    Hepimiz oyuna ilk başladığımızda bu yeşil veya pembe şeylerin önemini fark edemedik. Trinket sistemi ilk çıktığında ben trinket almıyordum mesela
    Sonradan okurken anladım wardun önemini. Eğer 75 gold veremiyorsanız buna ve en azından riverı wardlamaktan bile acizseniz, karşı junglerın öfkesini üzerinizde hissedeceksiniz (Suffer my fury). Siz de bir jungler olarak takımınızı karşı junglerdan en az support kadar korumak zorundasınız. Bunu yapmanın en kolay yolu ortamlara ward atmaktır. Peki, neye benzer bu ward?

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)
    Şöyle bir şey. Koyduğunuz yerde 3 dakika bounca görüş sağlar. Üç düz vuruşta yıkılır. Görünmezdir, onu görmek için bir pembe ward veya Sweeping Lens (Yanılmıyorsam Türkçesi Arayıcı Mercek idi.) kullanmak gerekir. Kırıldığında 30 gold verir.

    Bir de pembesi ve Sezon 4'te çıkan sarısı var:

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)
     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)

    Sarısı, yeşili ile aynı özellklere sahiptir ancak 60/120 saniye süresi vardır.. Bunu 250 gold ile güçlendirdiğiniz zaman size Sightstone gibi bir trinket verir. Çok etkilidir ancak junglerların Sweeping Lens alması daha iyidir.
    Pembe ward (Vision Ward üç değil beş vuruşta yok olur ancak görünürdür. Bunların yanında görünmez şampiyonları (Ulti açmış Rengar gibi) veya diğer wardları görmenizi sağlar. Kırılana kadar görüş sağlar, belli bir süresi yoktur.

    Bir jungler olarak size tavsiyem ilk önce Warding Totem, sonra da Sweeping Lens almak ve bununla beraber bol bol Stealth Ward almaktır. Bir tane Vision Ward alabildiğiniz için kırılana kadar yenisini almayabilirsiniz (Karşınızda Rengar varsa Sweeping Lens'inizi güçlendirin.).

    Şimdi belli başlı ward yerlerini öğrenelim. Bunlar genellikle karşı junglerı takip etmek için kullanılan yerlerdedir (Riverı lanerların wardladığını varsayıyorum, görüntülerin çoğunluğu mavi takım içindir ancak kırmızı takıma da pekâlâ uygulanabilir.).

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)
     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)

    Riverda bulunan death bush adlı küçük çalılarda bir ward bulundurmak karşı junglerın ne yaptığını anlamanıza yardımcı olabilr.

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)

    Yeşil ya da pembe, Dragon ve Baron'da ward bulundurmak şarttır.

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)

    Dragon alırken buraları wardlamak çok yararlı olabilir (Mavi takım için).

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)

    Pembe veya yeşil, burada 25. dakikadan sonra kesinlikle ward bulunsun (Özellikle mavi takım için).

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)

    Tribush adlı bu çalıların tamamı wardlu olmalıdır. Sonra loop gank (Bkz. Ganking bölümü) yersiniz.

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)

    Yine ejder alırken bakılabilecek yerlerden (Mavi takım için).

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)

    Baron piti. Özellikle burada 25. dakikadan sonra ward bulunsun. Tam gösterilen yere atarsanız warda saldırmak yerine yanlışlıkla Baron'a saldırıp ölebilirler. %100 Facebook onaylı

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)

    Karşı junglea girecek kadar cesursanız, bu dört yol arasına bir ward kondurarak karşı junglerın yerini %50 oranında bulabilirsiniz.

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)

    Redin önüne bıraktığınız bir ward, counter jungle yemenizi önleyebilir.

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)

    Counter jungle yemekten çok korkuyorsanız alternatif olarak wardlayabileceğiniz yerlerden.

    Peki karşı jungler bize böyle ward atarsa bunlardan nasıl kurtulabilirim?

    Bu iş için kullanabileceğiniz iki araç var. Biri pembe ward. Öteki de Sweeping Lens

    Sweeping Lens, koyduğunuz yerdeki wardları belli bir süreliğine açığa çıkarır ve devre dışı bırakır. Bu sırada onları yok edebiliriz.

    Ward dolu günler...

    IX. Objektif Kontrolü


    Hepimiz biliyoruz ki bu oyunda iki epic monster vardır. Bunlar genellikle kuleler ile birlikte (Bazen ayrı olarak) global objektifler olarak adlandırılırlar. Bu bölümde bunları tanıyacağız.

    Aldığımız bir son dakika haberine göre, Shyvana ejderhalara karşı bir eylem yapma kararı alarak Summoner's Rift'teki Dragon'u pitinden kovmuş ve yerine kendisi geçmiştir. Dragon öfkeli. Merakla sonuçları bekliyoruz.

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)

    (Tabii ki şakaydı, haydi devam edelim.)

    Dragon


     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)


    Dragon, Baron'a göre daha sık alınması gereken bir monsterdır. 2:30'da spawnlanan bu monsterı bazı şampiyonlar 6. seviyelerinde solo (ör. Warwick), bazıları daha sonra fakat çok daha hızlı bir şekilde (ör. Shyvana) alabilir.
    Her Dragon öldürdüğünüzde bir Dragonslayer stacki kazanırsınız:

    • Birinci stack Dragon's Might size %6 AD ve AP verir.
    • İkinci stack Dragon's Wrath kulelere ve diğer structurelara (Turret, inhibitor ve nexus'un ortak paydası, bina olarak çevirilebilir) %15 fazladan hasar vermenizi sağlar.
    • Üçüncü stack Dragon's Flight size %5 MS (Movement Speed, hareket hızı olarak çevirilebilir) verir.
    • Dördüncü stack Dragon's Dominance minion ve monsterlara %15 fazladan hasar vermenizi sağlar.
    • Beşinci stack Aspect of the Dragon (Aspect of the Cougar aklıma geldi direkt ) bütün bonusları ikiye katlar, ayrıca her düz vuruşunuzun 5 saniye içinde 150 true damage vurmasını sağlar. Diğer tüm bonuslar kalıcıyken, bu bonus sadece 180 saniye sürer.


    Dragon, 6 dakikada bir respawnlanır.

    Baron Nashor


     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)


    Summoner's Rift'te bulunan en güçlü monster. Adını DotA'daki Roshan'dan alıyor [Roshan da adını Guinsoo'nun (Steve Feak; DotA Allstars'ın, Drow Ranger'ın ve Roshan'ın yaratıcısı; ayrıca LoL'ün kemik kadrosundan) bowling topundan alıyor.]. Genellikle 25. dakikadan sonra alınan bu monster, kesilmesi için birçok kişiye ihtiyaç duyar. 20. dakikada spawnlanır.
    Öldüren takıma Hand of Baron adlı bir buff verir.
    Bu buff 3 dakika sürer, en fazla 40 AD ve AP verir.
    Recall büyünüzü güçlendirir, süresini 4 saniyeye indirir ve recall başarılı olursa çok hızlı bir şekilde can ve mana yenilenmesi verir, hatta MS bile verir.
    Her minyonunuzu farklı şekillerde güçlendirir. Minyonların tamamına şampiyonun MS'inin %90'ı verir. Minyonlarınızı inanılmaz tanklaştırır. Siege minyonlarınızın turret menzilinden uzaktan vurabilmesini sağlar. Minyonlarınızın slowlardan etkilenmemesini sağlar.

    Bu kamp, 7 dakikada bir respawnlanır.

    Epic monsterlarımızı öğrendiğimize göre, şimdi onları nasıl almamız gerektiğini göstereceğim:

    Smite ile.

    HUD'unuzdan Smite'ınızın kaç vurduğunu görebilirsiniz (390-1000 arası bir sayı). Smite true damage vurduğu için ne kadar yazıyorsa o kadar vurur, ne eksik ne fazla.
    Herhangi bir buffın veya epic monsterın üstündeki can barına bakarak kaç canının kaldığını görüyoruz.
     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)
    Ve tam Smite'ın hasarı kadar olduğunda Smite'ı yapıştırıyoruz. Tebrikler, bir monstera başarılı bir şekilde last hit yaptınız.

    Objektifleri wardlamayı unutmayın. Sonraki bölümde görüşmek üzere...

    X. Elise Özel


     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)


    Hepimiz Elise ile bir zamanlar tanıştık. Sadece örümceğin ağında güvenli olduğunu öğrendik Kimimiz Sezon 3'te, kimimiz Sezon 4 başlarında, kimimiz ise bu son yamalarda onunla karşılaştık. Benim de çoğu profil belirtecimde Elise bulunmakta. Ben bu bölümü yapmak için sabırsızlanıyordum. League of Legends'daki 126 şampiyon arasından en sevdiğim şampiyon olan Elise'i anlatmak için kendimi hazır hissediyorum.

    X.I. Elise'in Durumu ve Görevi
    X.II. Elise'in Artı ve Eksileri
    X.III. Elise'in Skillerinin Detaylı Açıklaması
    X.IV. Kombo
    X.V. Rün ve Masteryler
    X.VI. Item Seçimi
    X.VII. Spiderlinglere Tanklatma Sanatı
    X.VIII. Lore ve Sonuç


    X.I. Elise'in Durumu ve Görevi

    Her şampiyon rehberi gibi önce Elise'in ne işe yaradığına bakalım. Riot'un şampiyon sınıflandırmaları bizim işimize sandığınızdan daha iyi yarayacak (Eğer akıl yürütürsek):
     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)
    Resmin üzerine tıklayarak onu büyütebilirsiniz.

    Elise, ortalama tanklığa (Diana hariç diğer magelerden oldukça fazla), diğer mage arkadaşlarından fazla düz vuruş hasarına ve diğer mage arkadaşlarından biraz daha az bir büyü hasarına sahip (Aşırı feedlenmediyse).
    Yani bir AP offtankla karşı karşıyayız. AP offtanklar hem burst hem DPS hasara sahip olabilirler. Bu arkadaşların bayrak götüreni Diana'dır (Her ne kadar bayrak götüreni olsa da profesyonel arenada Elise jungler olarak daha çok seçilir, Diana'nın orijinal yeri middle lanedir.) ancak konumuz Diana değil, Elise (Jungler Diana'dan sonra bahsedeceğim).

    Elise şu anki metada iş yapar mı?

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)

    Kesinlikle evet. Her ne kadar ortalama bir win rate değerine sahip olsa da (Çünkü pratik ister), LoLKing'den en son baktığıma göre tüm maçlarda %75 banlanma oranı var. Elise'den korkuyorlar. Özellikle son yamalarda Elise'in o güçsüz durumunu düzelttiklerinden beri Elise görmek zorlaştı. İnsanlar karşılarında bir Elise görmek istemiyor [Çünkü broken bir skillsete sahip, tişikkirlir Middlir (Andrei "Meddler" van Roon, benim favori şampiyon tasarımcılarımdan biri. Elise, Lissandra, Syndra, Ziggs, Varus gibi çalışmaları var.)].
    Merak etmeyin, son yamada gelen nerfler onu pek etkilemez çünkü Neurotoxin (İnsan formundaki Q'sü) zaten zayıf bir skilldi. Bu nerften rahatlayanlardan dolayı ban rate değerlerinde bir düşüş olabilir.
    Kısacası, Elise Rexona gibidir. Sizi asla yarı yolda bırakmaz (Tabi Riot bize bir sürpriz yapmazsa).

    Elise hangi kompozisyonlarda seçilmeli?

    Elise genellikle early game safhasında iyi, kolay snowball olabilen karakterlerle birlikte (Oynayabilen bir Riven olabilr, Draven olabilir, bilen bir Miss Fortune olabilir, Jinx olabilir, Katarina olabilir) terör estirebilir. Gidip bir late game kompozisyonuna veya takımda tank olmadığı zamanlarda almanız pek mantıklı bir seçim olmaz.
    Ek olarak, Elise mükemmele yakın bir dive yeteneğine sahiptir. Bu dive yeteneğinden dolayı earlyde zayıf şampiyonların karşısına (Karthus olabilir, Kog'Maw olabilir, -dikkatliyseniz- Vayne olabilir, Yasuo belki olabilir) alınarak güzel işler çıkarılabilir.

    X.II. Elise'in Artı ve Eksileri


    +Çok etkili gank atabilir.
    +Ormanı hızlı döner.
    +Spiderlingleri tanklatarak ormanda aldığı hasarı oldukça azaltabilir.
    +Early gamede çok güçlü.
    +(Özellikle son buflardan sonra) Diğer early game junglerlarından farklı olarak late gamede biraz iş yapabiliyor.
    +Tank, off-tank veya mage kasılabilir.
    +Birçok kompozisyona uygun.
    +AP Jungler (Yani diğer çoğu junglerdan farklı bir damage türü çıkartır).
    +Rappel skilliyle hayatınızı kurtarmak çok etkilidir. Size sınırlı bir Zhonya verir.



    -Late gamede fazla hasar atamıyor (Özellikle damage kasmazsanız).
    -Utility olarak zayıf.
    -Tek başına kill çıkarması diğer early game junglerlarına göre daha zor.
    -Geriye düştüğünde kolay kolay toparlanamaz.
    -Late gamede spiderlingler "Can çalınan nesne ("A thing to lifesteal from")" oluyor.
    -Araknofobisi olanlara zor anlar yaşatabilir.
    -Oynaması ve ustalaşması zor bir karakter.


    X.III. Elise'in Skillerinin Detaylı Açıklaması

    UYARI: Orijinal dilindeki (İngilizce) tooltipler paylaşılacaktır. Türkçe çeviriler yanlış anlaşılmaya neden olabiliyor. Bonus olarak da her skillin yanına Elise'in ilgili bir sözünü koyacağım.
    Ayrıca videolar YouTube'dan değil doğrudan Riot sunucularından alındığı için DHTube kullanamadım. Bu konuda yardım edebilirsiniz.

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)


    Spider Queen
    "They need... guidance."
    Video linki

    Human Form: When Elise's mage abilities hit an enemy, she gains a dormant Spiderling.

    Spider Form: Basic attacks deal bonus magic damage and restore health to Elise.


    Yani, insan formunda yaptığımız yetenekler birine vurursa, uyuyan bir Spiderling (Yavru örümcek) kazanıyoruz. Örümcek formuna geçtiğimizde bunlar uyanıyor ve bize yardım ediyor.
    Örümcek formunda ise düz vuruşlarımız bonus hasar vuruyor ve bizi iyileştiriyor. Bu oran ultimize verdiğimiz puanlarla artıyor.

    Bu pasif, bize verdiği özel bir güçten çok Elise'in mekaniklerini tamamlıyor. Örümcek formundaki bölümü ise jungle dönmemizi hem hız hem sustain açısından kolaylaştırıyor.

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)  Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)


    Neurotoxin/Venomous Bite
    "It will all be over soon."
    "Partake of my poison."
    Video linki

    Neurotoxin: Deals magic damage equal to 40/75/110/145/180 plus 4% (+[3% Ability Power]%) of the target's current health.
    Maximum bonus against monsters: 75/100/125/150/175.

    Venomous Bite: Lunges to a target with a poisonous bite that deals Magic Damage equal to 60/100/140/180/220 plus 8% (+[3% Ability Power]%) of the target's missing Health. Max 75/100/125/150/175 bonus damage to monsters.


    Neurotoxin 40/75/110/145/180, ayrıca karşının o anki canının %4(+%[%3 AP])'ünü vurmasını sağlıyor ve bunu uzaktan vuruyor. Monsterlara en fazla 75/100/125/150/175 bonus hasar verebilir.

    Bize tanklara karşı hayatta kalma şansı veriyor. Onun dışında yediği türlü nerfler nedeniyle Elise'in en zayıf skillerinden biri haline geldi. Menzili ve mana costu pek iyi değil. Verdiği asıl hasar scale olmadığı için latede çok düşüyor. Jungle dönerken bize düşündüğünüz kadar yardımcı olmuyor (Çünkü hasarı jungle monsterları için sınırlandırılmış). Cast süresi uzun.
    Neurotoxin'in bize en yardımcı olduğu şey AA timerımızı resetlemesidir.


    Aaaa, bu da ne şimdi?.

    AA timer, düz vuruş yapmak için kullanılan, AS (Attack Speed) değerinizle sınırlandırılmış bir zamanlayıcıdır. Bazı skiller (Shyvana Q, Elise'in iki Q'sü de, Sejuani W, Nasus Q, Evelynn E vs.) bu zamanlayıcıyı sıfırlar ve sizin normalden daha kısa sürede iki düz vuruş yapmanızı sağlar.

    Venomous Bite, 60/100/140/180/220, ayrıca karşının eksik canının %8(+%[%3 AP])'ini vurmasını sağlıyor ve bunu yaparken rakibin üzerine atlıyor (Duvar üzerinden geçemez). Monsterlara en fazla 75/100/125/150/175 bonus hasar verebilir.

    Yine Neurotoxin gibi Venomous Bite da AA timerı resetler ve bu skillin de monsterlara karşı bir sınırı vardır. Bu skill özellikle bitirici vuruş olarak çok etkilidir. Cooldownı kısa olduğu için jungle temizlemede de etkilidir. Göründüğünden çok daha fazla hasar verir. Bu skill, özellikle ganklerde çok işe yarar. Bu skilli ikinci açın, ilk fulleyin.

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)  Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)


    Volatile Spiderling/Skittering Frenzy

    "We must all make sacrifices."
    "Simply delicious."
    Video linki

    Volatile Spiderling: Summons a venom-gorged Spiderling that moves to target location and explodes, dealing 75/125/175/225/275 (+80% Ability Power) Magic Damage when it nears an enemy or after 3 seconds.

    Skittering Frenzy:
    Passive: Spiderlings gain 5/10/15/20/25% Attack Speed.
    Active: Increases Attack Speed by 60/80/100/120/140% for Elise and her Spiderlings for 3 seconds.


    Volatile Spiderling, size kamikazeyi düstur etmiş bir örümcek verir. Bu örümcek, rakibini takip etmeye başlar ve başardığında patlayarak çevresine 75/125/175/225/275 (+%80 AP) büyü hasarı verir. Hedef olarak önceliği şampiyonlardır.

    Bu skill yine başlangıç hasarı olarak kullanılıyor (Hasarı çok az ya da çok fazla değil.) ancak birileri bunu minyonlara tanklatarak etkisiz hâle getirebilir. Bunu engellemek için önce arkamıza bu skilli atıyoruz, sonra bu örümcek patlamadan biz örümcek olup Q skillimize basıyoruz. Kamikaze örümceği de diğer küçük örümcekler gibi Q'nün hedeflediği şampiyona sıçrayacak ve onun üzerinde patlayacaktır.
    Bu skilli çalıları kontrol etmek için de kullanabiliriz.


    Skittering Frenzy, size ve küçük örümceklerinize oldukça fazla AS verir.

    Bu skill, aslında Elise'in o korkunç early game hasarının baş sorumlularındandır. Elise'in ikinci rolünün Fighter olduğunu hatırlayın. Düz vuruşlarının çok tehlikeli olduğunu söylemiştim. Bunun nedeni bu skilldir. İnsan formundaki skilleri üzerilerine boşalttıktan sonra bu skille inanılmaz hasar verebilirsiniz. Bu skill, Elise'in jungle clearlarını da sağlamlaştırır. Hatta sırf o yüzden ilk bu skill açılır.

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)  Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)


    Cocoon/Rappel

    "Ah, the tangled webs we weave."
    "Patience..."
    Video linki

    Cocoon: Stuns the first enemy hit for 1.6/1.7/1.8/1.9/2 seconds and reveals them if they are not stealthed.

    Rappel: Elise and her Spiderlings lift up into the air, becoming untargetable for 2 seconds. She can then cast Rappel again to descend upon a nearby enemy. After descending, the bonus damage and healing from Spider Queen is increased by 40/55/70/85/100% for 5 seconds.


    Cocoon, karşılaştığı ilk rakibe 1.6/1.7/1.8/1.9/2 saniye stun atan, fakat hiç hasar vermeyen bir skilldir. İnce bir skillshot olduğu için tutturması maharet ister.

    Bu skill sizin gank atabilmenizi sağlar. Bununla gank atarsınız. Bunu tutturamazsanız o gank başlamadan bitmiş demektir. Ayrıca bu skill sizin tek CC'niz olduğundan dikkatli kullanın. Carrynize peeling de yapabilirsiniz. Late gamede tam potansiyel kullanabileceğiniz nadir skillerden.

    Rappel, sizi havaya kaldırır ve 2 saniye boyunca hedef alınamaz hâle getirir. Siz bununla herhangi bir düşman wardın, şampiyonun, minyonun veya monsterın üzerine atlayabilirsiniz. Siz atladıktan sonra, pasifinizin verdiği heal ve damage %40/55/70/85/100 artar.

    Bu skilli kullanma amacınız genellikle gank başlatmak değil, ganki sonlandırmak olmalı. Ayrıca eğer zamanlamayı iyi tutturursanız bu skill ile herhangi bir skilli ("teq" atan Darius ultisini bile) dodgelayabilirsiniz.
    Hatta, eğer karşı duvarda bir monster varsa, bu skilli duvarın üzerinden atlamak için kullanabilirsiniz.
    Rappel menzili içerisindeki, stealthed (Görünmez) olmamış her şeyi (Çalı içlerini bile) görür.


     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)


    Human Form/Spider Form

    "My true beauty is beneath the skin."
    Video linki

    Spider Form: Elise transforms into a menacing spider, sacrificing 425 attack range in exchange for 25 movement speed and access to arachnid abilities. All dormant Spiderlings are awakened and will attack nearby foes.

    Human form: Elise takes human form, sacrificing 25 movement speed in exchange for 425 attack range and access to mage abilities. All awoken Spiderlings are put into a dormant state.

    Spiderlings: Spiderlings deal 10/20/30/40 (+15% Ability Power) damage and take 20% reduced damage from multi-target abilities.


    Basit bir toggle yeteneği. Elise'i insan veya örümceğe dönüştürüyor.
    İnsan formunda Elise'in AA menzili 550 iken, örümcek formunda 125 oluyor.
    Yine Elise'in MS'i insan formunda 330 iken, örümcek formunda 345 oluyor.
    Her formun kendine özgü kitine de bu yetenekle dönüşüm yapılıyor.
    Elise'in vurduğu on-hit hasar [10/20/30/40 (+%30 AP)] ve heal [(4/6/8/10(+%10 AP)] bu skillin kaç puan olduğuna bakıyor.
    Spiderlinglerin de sayısı (2/3/4/5) ve hasarı [10/20/30/40 (+%15 AP)] Elise'in ultisinin kaç puan olduğuna göre değişiyor.
    Örümcek formundan insan formuna geçişte o sırada bulunan spiderlingler tekrar uyuyan hâle dönüyor.
    Yine örümcek formundayken W açıp insan formuna döndüğümüzde AS bonusu kayboluyor.

    X.IV. Kombo

    Bu bölümde temel kombomuzu anlatacağım:

    Öncelikle insan formunda adama E atıyoruz. Stun yerse AA, Q, AA ve W atıyoruz. Sonra hemen örümcek formuna geçiyoruz ve adama bir Q atıyoruz. AA timerımız yeniden resetlendiği için hemen W açıyoruz. Sonra bitirici bir Q atıyoruz. Tank değilse ölmüş olmalı. Eğer ölmemiş, Flash veya başka bir kaçış skilli atmışsa adamın kafasına E ve bir iki AA daha atıyoruz. Büyük olasılıkla ölmüş olmalı. Ölmemişse base atacak kıvama gelmiştir, bu ganki yine başarılı sayabiliriz (Bkz. Ganking bölümü).
    Jungle camp keserken de aynı komboyu uygulayabilirsiniz.

    X.V. Rün ve Masteryler

    Rün olarak,
    Hybrid Penetration veya Magic Penetration Mark
    Armor Seal
    Magic Resistance Glyph
    Ability Power veya Attack Speed Quintessence idealdir.

    Masteryler;
     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)

    Bunu kullanmamın temel nedeni execute hasarını artırmak, penetration ve hybrid damage düzeylerini maksimuma çıkarmak.

    X.VI. Item Seçimi

    Elise'in özelliklerini hatırlayın. En temel özelliği, skillerinin base hasarlarının fazla, AP oranlarının düşük olmasıydı. Bir de late gamede az hasar veriyorduk. Bu nedenle off-tank bir şampiyona sahiptik. Hatırladınız mı?
    Saydığım özelliklerden dolayı Elise'e ofansif olarak Magic Penetration ve/veya Health gibi defansif statler veren itemlar alacağız. Gelin bu itemları yakından tanıyalım. Öncelikle;

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)

    Stalker's Blade gankleri ile ünlü Elise için en iyi seçim olacaktır. Diğer itemlar bir bu değildir çünkü bunda en basitinden slow var. Siz de daha iyi gankler için CC'ye ihtiyaç duyacaksınız.

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI) veya  Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)

    Eğer takımınızda yeterli damage varsa ve dikkatli olacağınıza söz veriyorsanız Runeglaive alabilirsiniz (Sakın evde denemeyin). Onun dışında Cinderhulk tavsiye ederim.

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)>>> Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)

    Akali için Hextech Gunblade, Vayne için Blade of the Ruined King neyse Elise için de Haunting Guise odur. Bütün skillerimizle sinerjisi olduğu yetmiyormuş gibi aynı zamanda midgame için bolca HP de vermektedir. Alınması zorunludur. Late gameden önce Liandry's Torment yapmanıza gerek yoktur.
    Eğer ultra fed iseniz veya takımınızın skoru 27-5 falansa Void Staff çekebilirsiniz.

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)

    Bu item size Crystal Maiden'ın dostça bir hediyesidir. DotA-LoL kavgalarına rağmen sizinle asasını paylaşmıştır. Crystal Maiden'ı üzmeyin, onun hatırına asasını alın.
    Bir de verdiği slow artık AoE spellerde de aynı olduğundan çok OP. Alın, aldırttırın.
    Tabi karşıda Vayne, Shyvana gibi bol HP'li rakipleri sevenler varsa Crystal Maiden'dan özür dileyerek bu itemı almayabilir ve yerine daha defansif bir item alabilirsiniz (Özür dilemeyi unutmayın). Ben yine de Crystal Maiden'ı üzmemekten yanayım. Yoksa "deny bile yok lowlar" deyip asasını bizimle paylaşmaz
    Tabii ki şaka yapıyorum. Eğer %HP vuran rakip çoksa Randuin's yerine FH çekerseniz olur biter. Crystal Maiden'ı üzmenin alemi yok

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI),  Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI),  Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI) veya  Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)

    Banshee'nin pasifine ihtiyaç duyuyorsanız kesinlikle Banshee alın. Aurasına ve verdiği statlere ihtiyaç duyarsanız Locket of the Iron Solari alın. Takımınızda Sona, Soraka gibi bir healing support varsa Spirit Visage alın. Dev minyonlu günler istiyorsanız Banner of Command alın. İhtiyaç duyduğunuzu alın.

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI),  Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI) veya  Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)

    Frozen Heart'ın gold efficiency (Altını ne kadar verimli harcadığın) değeriyle kimse yarışamaz. Randuin's Omen verdiği statlarla ve slowuyla etkili. Dead Man's Plate de yine pasifi ile etkili. Hangisine daha çok ihtiyaç duyuyorsanız onu alın.

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI),  Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI) veya  Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)

    Ganklerde true damage vurur gibi vurmak istiyorsanız Sorcerer's Shoes alın. Karşıda Fiddle fearı gibi kaçamayacağınız, çok uzun hard CC varsa Mercury's Treads alın. Gerçekten pasifine ihtiyaç duyuyorsanız Ninja Tabi alın. Tabii ki de %60-70 oranında ganklerde true damage gibi vurmaya ihtiyacınız olacak, o yüzden ben Sorcerer's Shoes diyorum. Fakat ihtiyacınız varsa bunu diğer bot türleriyle de değiştirebilirsiniz.

    X.VII. Spiderlinglere Tanklatma Sanatı

    Elise'in en büyük güçlerinden olarak spiderlinglere jungle campleri tanklatabildiğini söylemiştik.

    Peki, ne demek bu?

    Basitçe spiderlinglere tanklatmak, spiderlinglerin sizin yerinize hasarı alması demektir. Bunun sayesinde siz en az hasarı alırsınız.
    Bunu yapmanın en kolay yolu, spiderlinglerin saldırmasını beklemektir. Ancak bu çok uzun zaman alacağından önce saldırıp, sonra hafifçe geri çekilerek monsterların focus yapacağı kişiyi değiştirmek en mantıklısıdır. Çünkü spiderlingler siz aksini söylemedikçe sürekli saldırırken monsterlar ona en yakın rakibe saldırır.

    Bir monsterın bana focuslanıp focuslanmadığını nasıl anlayabilirim?

    Görseldeki ikonu monsterın can barının üzerinde arayın. Eğer o varsa size, eğer o yoksa spiderlinglere focuslanıyordur:

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)

    X.VIII. Lore ve Sonuç

    Lore'unu Elise'in ağzından dinleyebilirsiniz:
    Tık (Güzel ama İngilizce)

    Özet geçer misin?

    Hem o sözlerden, hem de Riot'un hikayesinden faydalanarak özet geçebilirim.

    Elise random bir yerden (Büyük olasılıkla Noxus, hatta Black Rose şeysinin bir üyesi de olabilir) Shadow Isles'a (Gölge Adalar) yolu düşer. Shadow Isles o sırada ölüm ile doluyordur. Elise korku içinde ne yapacağını şaşırır.
    Bu sırada Vilemaw ile tanışır. Vilemaw çok güçlüdür.

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)
    Vilemaw

    Elise Vilemaw'ı beslemek için bir din uydurur. Bu dinde Vilemaw tanrıdır ve Vilemaw'ın yanına gitmeye hak kazananlar en büyüklerdir (Yersen). Bu yolla Elise Vilemaw'a çoğu Demacia ve Noxus'tan olan binlerce kurban getirir, Vilemaw da karşılığında ona ölümsüzlük verir. Böylece Ada'ya -pardon- Vilemaw'a gidebilecek daha çok kurban bulurlar. Elise bu sırada insanlığını (İnsanlık öldü evet) yavaş yavaş unutur. Güç ve ölümsüzlük onun için daha önemli olmaya başlamıştır. Win-win durumunun devam etmesi için Elise'in daha fazla kurban bulması gerekmektedir.
    Elise de daha fazla kurban bulmak için oyuna katılır.

    Rehberin burasına kadar okuduysanız, artık hazırsınız demektir Yine de gidip rankedda denemeyin. Önce birkaç bot maçı atın ki eliniz alışsın. Sonra bol bol normal atın. 100-150 maçtan önce ranked girmeyin. İyice eliniz alışmazsa rezil olursunuz.

    XI. Sejuani Özel


     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)


    Sejuani çıktıktan Cinderhulk'un gelişine kadar zayıf bir jungler olarak adlandırıldı. Ancak onun zayıflığa tahammülü olmadığını biliyorduk. Önce Preseason 5 başında skillseti toparlandı, sonra o durumda bir süre kaldı. Kimse Sejuani'den kormuyordu. Onun kendini kanıtlaması gerekiyordu.
    Sonra yeni bir jungle itemı çıktı. Ben açıkçası çıkacağı zaman bayram ediyordum ama bu kadar nerf yiyeceğini bilsem bayram etmezdim
    Gerçi nerflere rağmen o skillsetle broken kalmaya devam edecektir. Eğer bir utility jungler arıyorsanız Gragas ile birlikte Sejuani bu işin en iyisidir.

    XI.I. Sejuani'nin Görevi ve Sejuani ile Kompozisyon Seçimi
    XI.II. Sejuani'nin Artı ve Eksileri
    XI.III. Sejuani'nin Skillerinin Detaylı Açıklaması
    XI.IV. Kombo
    XI.V. Rün ve Masteryler
    XI.VI. Item Seçimi
    XI.VII. Lore ve Sonuç


    XI.I. Sejuani'nin Görevi ve Sejuani ile Kompozisyon Seçimi

    Sejuani hakkında bilgi edinmek için yine Riot'un bölümünden akıl yürütebiliriz.

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)
    Büyük resme bakmak için tıklayın

    Kısaca özetlemek gerekirse, elimizde bol bol stun atabilen ve defansif statleri seven bir karakter var.

    Sejuani'yi kiminle almak daha iyi?

    Takımınızda Lulu gibi bir utility support varsa, tankınız yoksa ve/veya CC'ye ihtiyacınız varsa alabilirsiniz.

    XI.II. Sejuani'nin Artı ve Eksileri


    +Çok rahat gank atıyor.
    +Latede inanılmaz tanky.
    +Fight başlatma özelliğine sahip.
    +Tanky olmasına rağmen %HP vuruyor.
    +CC konusunda master yapmış.
    +Çoğu tankın aksine mobil.
    +Teamfight kraliçesi. At bir ult gg.



    -Hasarı yok denecek kadar azaltıldı.
    -Ulti kolay kaçırılabilir, artık eskisi gibi kaçınca yüklü miktarda slow vermiyor.
    -Earlyde çok güçsüz.
    -Zor orman dönüyor, bu nedenle CJ yemeye müsait.
    -Gapcloser skilli aynı zamanda kaçış skilli olduğundan ya girersin ya çıkarsın.


    XI.III.Sejuani'nin Skillerinin Detaylı Açıklaması

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)


    Frost Armor

    Video Linki

    Damaging an enemy with an ability or basic attack grants Sejuani bonus Armor and reduces movement-slowing effects on her.

    Bu skill birine vurduğumuzda bize belli bir süre armor ve slow azaltma veriyor. Her düz vuruşta bu süre refresh oluyor.

    Bu pasif bizim jungleda ölmememizi, ayrıca red almış carrylerin kite yapmasını zorlaştırmayı sağlıyor. Karşıda bol slow olduğu zamanlarda çok etkili.

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)


    Arctic Assault

    Vldeo Linki

    Charges forward, knocking enemies into the air and dealing 80/125/170/215/260 (+40% Ability Power) magic damage. The charge stops after knocking an enemy champion into the air.

    Bir skillshot. Vurduğunuz birimleri havaya kaldırarak onlara 80/125/170/215/260 (+%40 AP) büyü hasarı verir. Şampiyonlara çarptığında hareketiniz durur.

    Bu skill duvarların içinden de sorunsuz geçtiği için kolayca gank atabilirsiniz. Bunu gank için kullanabilirsiniz veya kaçış için saklayabilirsiniz. Şunu unutmayın ki bir şampiyona çarptığınızda durursunuz, bu yüzden buna dikkat etmekte fayda var. İkinci veya üçüncü açabilirsiniz ancak en son fulleyin.

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)


    Flail of the Northern Winds

    Video Linki

    Sejuani's next basic attack also affects enemies near her target. All affected units are dealt magic damage equal to 4/4.5/5/5.5/6% (+[3% Ability Power]%) of their own maximum Health. Sejuani then swings her flail, dealing 40/70/100/130/160 (+10% of bonus Health) (+60% Ability Power) magic damage to nearby enemies over 4 seconds.If this ability is reactivated, Sejuani immediately starts swinging her flail.

    AA steroidimiz. Bu skill, AA timerımızı resetlemekle birlikte bir sonraki vuruşumuz karşının maksimum canının %4/4.5/5/5.5/6(+%[%3 AP])'sını vurur. Bu vuruştan sonra Sejuani topuzunu sallar ve topuzun değdiği rakiplere 4 saniye boyunca 40/70/100/130/160 (+Bonus Canın %10'u) (+%60 AP) hasar vermesini sağlar.

    Bu skill, her ne kadar defalarca nerflenmiş olsa da bizim ana hasar kaynağımız. Jungleda ölmemek için buna ihtiyacımız var. Yine Elise'de AA+Q+AA yaptığımız gibi AA+W+AA yaparak jungle monsterlarına fazladan hasar vurabilirsiniz. Oyun sonunda bol canlı rakiplere karşı tehlikeli bir skill ancak bir 4.21'deki Sejuani gibi olamaz. Yine de jungleda ölmemek için ilk fullemeniz tavsiye edilir.

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)


    Permafrost

    Video Linki

    Passive: Abilities and basic attacks apply Frost to enemies for 4 seconds.
    Active: All nearby enemies with Frost take 60/90/120/150/180 (+50% Ability Power) magic damage and are slowed by 50/55/60/65/70% for 1.5 seconds.


    Sejuani'nin ganklerinden korkma nedenlerinden biri bu skilldir. Birine AA veya skill attığınız zaman onu 4 saniye boyunca marklarsınız (işaretlersiniz). E tuşuna marklı biri olmadığı zaman basamazsınız zaten (Katarina ultisi gibi düşünün). Marklı düşmanlar olduğu zaman E'ye basarak onlara hasar verir ve onları özellikle oyun sonunda çok güçlü olacak bir şekilde yavaşlatırsınız.

    Her ne kadar güçlü bir skill olsa da adamı ilk markladığınız zaman atmayın. Bırakın adam Flash veya kaçış skillini atsın. Sonra basarak onu kulesine yaklaşamadan kesersiniz. İkinci veya üçüncü açabilirsiniz ama ikinci fullemeniz tavsiye edilir.

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)


    Glacial Prison

    Video Linki

    Sejuani throws her True Ice bola in a line. If the bola hits an enemy champion, it shatters, stunning the target and nearby enemies for 1.25/1.5/1.75 seconds. If the bola reaches its maximum range, it shatters and slows enemies by 30% for 1.25/1.5/1.75 seconds instead.All enemies in the shatter area take 150/250/350 (+80% Ability Power) magic damage.

    En hayati skillshotımız. Yavaş olduğu için yeterli refleksle dodgelanabilse de oldukça güçlü ve geniştir. Bir şampiyona çarptığında parçalanarak ona ve çevresindekileri 1.25/1.5/1.75 saniye stunlar ve onlara 150/250/350 (+%80 AP) hasar verir. Eğer maksimum menziline ulaşırsa yine patlar ancak bu sefer aynı süre boyunca %30 slow atar (Bu eskiden %90'dı, hiç teşekkür etmiyorum Riot).

    Bu ulti tam bir TF makinesidir. Engage? At bir ulti. Disengage? At bir ulti. Gank mi atıyorsun? At bir ulti. Karşı carrye focus mu atıyorsun? At bir ulti. Karşı Katarina ulti mi atmaya başladı? Yolla bir Glacial Prison da aklı başına gelsin.
    Yine de gereksiz yere ulti atmayın. Buna çok benzer bir skill olan Leona ultisi ilk seviyede 80 saniye CD'ye sahipken bizimki 135 saniye (130 da olabilir) CD'ye sahip. Dikkatli kullanın yani.


    XI.IV. Kombolar

    Burada komboları kısaca anlatacağım.


    • Q+Flash
      Q'ye basarak sonra hemen Flash atarsanız Q'nüz Flash yönünde yer değiştirir. (Hatta knockup da atabilir.) Bunu kullanarak sürpriz gankler atabilirsiniz. Ya da gapcloser skillini uzatarak Flash atan rakibinizi takip edebilirsiniz.

    • Flash+Q
      Flash attıktan hemen sonra Q atarak eğer karşıda görüş yoksa çok etkili gankler atabilirsiniz.

    • Q+Ulti
      Eğer Q'nüz havadayken ultinizi atarsanız ultinizin animasyonunu kısaltarak çok sürpriz bir şekilde fight başlatabilir ve rakip takıma korku dolu anlar yaşatabilirsiniz.


    XI.V. Rün ve Masteryler

    Rün olarak,
    Attack Speed Mark
    Armor Seal
    Scaling Magic Resistance veya CDR Glyph
    Ability Power veya MS Quint idealdir.

    Mastery olarak size iki sayfa hazırladım. Biri jungleda ve TF'lerde hasarınızı arttırıken öteki size MS ve pot güçlendirmesi verecektir.

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)

    XI.VI. Item Seçimi

    Bu bölümde Sejuani'ye nasıl item dizeceğimize bakacağız. Ancak tankların buildinin karşı tarafa göre oldukça fazla değişebildiğini unutmayın.

    Öncelikle jungle itemı ile başlayalım.

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)


    Ranger's Trailbrazer'dan başka şansınız yok gibi. Sejuani oyundaki en kötü clearlardan birine sahiptir. Enchantment olarak da alternatifsiz olarak:

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)


    Cinderhulk sizin W'nuzla inanılmaz bir sinerji (Unutmayın, W'nuz sizin HP'nizden de alıyor) içerisindedir. Zaten Sejuani'yi kullanırken HP veren defansif itemları büyük oranda tercih etmek gerekir.

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI),  Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI) veya  Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)


    Karşı carryden korkuyorsanız Ninja Tabi alın. Karşıda bol bol hard CC varsa Mercury's Treads alın. Öndeyseniz ve bolca gank atmak istiyorsanız Boots of Mobility alın. İhtiyacınıza göre alın, ayağınızı yorganınıza göre uzatın

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)


    Righteous Glory benim Sejuani'ye çıkmayı en çok sevdiğim itemlardan. Özellikle öndeyseniz bu item çok işinize yarar. Eğer gerideyseniz bunu Randuin's Omen ile değiştirebilirsiniz.

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI),  Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI),  Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI) veya  Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)


    Bunlar armor seçenekleriniz. Hangisine daha çok ihtiyacınız varsa onu alın.

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI),  Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI) veya  Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)


    Bunlar da MR seçenekleriniz. Hangisine daha çok ihtiyacınız varsa onu alın.

    Armor ve MR seçeneklerinden hangilerine ihtiyaç duyuyorsanız onlardan iki tane alabilirsiniz.

    Örnek full build (Karşıda AoE mage ve sustained vuran birden fazla kişi var, AD-AP oranı dengeli):

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)  Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)  Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)  Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)  Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)  Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)


    Aşırı fed olduğunuz zaman Liandry's Torment gibi itemlar da alabilirsiniz.

    XI.VII. Lore ve Sonuç

    Lore'u böyle uzun bir metin:

    Sejuani was weaned on hardship and reared on barbarity. Where others succumbed to the harshness of the Freljord, she was tempered by it until pain became power, hunger an encouragement, and frost an ally in culling the weak. Through her ordeals, she learned that to thrive in the endless winter, one must become just as cold and unforgiving. In Sejuani's eyes, her followers either have the mettle to endure or the right to die. Once she has conquered the Freljord, she knows that those who survive will form a nation to be feared.

    As a child, the leader of the Winter's Claw watched her tribe's numbers slowly dwindle. Cold and starvation took all but the most resilient. She was the only one of her siblings to survive to her tenth year, leaving Sejuani sure that she too would die in misery. In desperation, she sought spiritual counsel from her tribe's mystic. But the seer did not foretell Sejuani's death. Instead, she prophesized that Sejuani would one day conquer and unite the divided tribes of the Freljord.

    Armored with absolute faith in her destiny, Sejuani pushed herself to extremes that would have killed anyone without her will to endure. She walked into blizzards without food or furs and trained while frigid winds raked her flesh. She clashed with the strongest warriors of her tribe, one after another, until her legs gave out beneath her. When she assumed leadership of her tribe, Sejuani commanded her warriors to follow her example. Under her rule, the tribe grew stronger than they had ever been.

    In the end, it was an offer of peace - rather than an act of war - that began Sejuani's campaign of conquest. On the first day of winter, envoys from Ashe's tribe approached Sejuani's camp bearing a gift of Avarosan grain. Ashe's intent was clear: if Sejuani united with her tribe, the Winter's Claw would never go hungry again. To Sejuani, the gift was an insult. In Ashe's tribe, she saw men and women, slight and soft, who preferred to farm instead of fight. Her contempt for them was absolute.

    Sejuani gathered her people and set the grain alight. She proclaimed that Ashe's offer of charity would bring only weakness. Stripping the envoys of their supplies, Sejuani sent them back with a message: the Winter's Claw would prove to the Avarosan that only the strong deserve to survive in the Freljord. As the grain burned behind them, Sejuani rode out with her warband to inflict the first of many painful lessons to come.

    Evet uzun biliyorum, ancak İngilizcesi olanlar için çok hoş bir metin.

    Özet geç low??!

    Sejuani Freljord'un çok ekstrem koşullar altında bulunan bir yerinde dünyaya gelir. Kabilesi açlıktan ve soğuktan eriyordur. Kardeşleri de dahil olmak üzere birçok kişi bu sırada ölür. Bir gün kabile lideri şansını kâhinde arar. Sejuani'ye de ölecek gözüyle bakılmaktadır. Kâhin Sejuani'nin bir gün Freljord'u fethedeceğini görür (4k canla zaten bütün Freljord üstünden geçse bir şey yapamaz.).
    Sejuani bunun üzerine psikopata bağlar ve kendini en zor şartlarda yaşamaya alıştırır. En güçlü savaşçılarla savaşmaya başlar. Kabilesi eskisinden çok daha güçlü olur. Bir süre sonra psikopat kabilenin en psikopatı olarak Sejuani kabile lideri seçilir.
    Bir gün Ashe Sejuani'ye bir barış mesajı yollar. Mesaja göre, eğer Sejuani Ashe ile ortak olursa Sejuani asla aç kalmayacaktır. Psikopat Sejuani bunu bir zayıflık mesajı olarak algılar (Sen o kadar ekstrem bir şekilde yaşamaya alış, psikopata bağla, br0ken bir dövüşçü ol, sonra Drow Ranger bozması dövüşten anlamayan biri gelsin sana barış teklif etsin) ve Ashe'e çok büyük bir savaş açar.

    Bonus: Sejuani'nin adı Endonezya dilindeki Seruani'den gelir (Şiddet getiren anlamına geliyor.).

    XII. Shyvana Özel


     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)


    Shyvana tipik bir farming junglerdır ancak benim için çok değerlidir. Ben jungler rolünü bu ejder kızımızla öğrendim. O yüzden onun da bir özel bölümü hak ettiğini düşünüyorum. Uzun bir süre boyunca diğer farming junglerların altında ezilen Shyvana, bir anda anka kuşu gibi küllerinden doğarak banlanmaya bile başladı. Benim gibi eski bir Shyvana maini için bu çok ilginç bir durumdu. Her ne kadar eski ve yeterince benzersiz olmasa da benim gönlümde ayrı bir yeri var.
    Bu kadar duygusal konuşmanın yeterli olduğunu düşünüyorum. Haydi başlayalım.

    XII.I. Shyvana'nın Görevi
    XII.II. Shyvana ile Kompozisyon Seçimi
    XII.III. Shyvana'nın Artı ve Eksileri
    XII.IV. Shyvana'nın Skillerinin Detaylı Açıklaması
    XII.V. DPS Kombosu
    XII.VI. Rün ve Masteryler
    XII.VII. Item Seçimi
    XII.VIII. Shy-sec
    XII.IX. Lore ve Sonuç


    XII.I. Shyvana'nın Görevi

    Riot yine bize bu konuda oldukça iyi veriler sunuyor. Biraz beyin fırtınası yeterli.

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)

    Elimizde bir fighter var. Fighterlar DPS (Damage per second, saniye başına hasar) ağırlıklıdır. Menzilleri kısa olduğu ve vurdukları hasarın sürekli olması gerektiği için defansif itemlar da kullanmak zorundadırlar. Ne assassinler gibi hasar verebilirler, ne de tanklar gibi tanklayabilirler. Ana hasar kaynakları düz vuruşlarıdır.
    Shyvana ile yapmamız gereken olabildiğince fazla hasar vermek ve bunu yaparken ölmemektir.

    XII.II. Shyvana ile Kompozisyon Seçimi

    Bu konuda basit şeylerimiz var:


    • Karşıda sağlam bir ganking jungler varsa işiniz zor. Başka alternatiflere yönelin.
    • Eğer lanerlarınızın güçlenmek için kille ihtiyacı varsa (ör. Katarina) onları kastırabilecek birine yönelin. Shyvana'nın iş görebilmesi için içeride farm yapması gerek.
    • Takımınızda pure tank eksiği varsa, takımınızda çok fazla squishy varsa pure tank şampiyonlara yönelin. Shyvana ile onları yeterince koruyamasınız.


    XII.III. Shyvana'nın Artı ve Eksileri


    +Oyundaki en hızlı jungle temizleyen junglerlardan biri, hatta en hızlısı denebilir (Udyr sadece ona denk olabilir.).
    +Yine çok hızlı bir jungler olduğu için etkili counterjungle yapabilir. Karşı jungler Amumu, Sejuani gibiyse yaşadınız. Bence bir invade düşünebilirsiniz.
    +Oyunun her safhasında (Özellikle Exhaust aldıysa) etkili bir duelisttir.
    +Oyun sonunda yeterince fed ise tek atabilir.
    +Sated Devourer çok OP.
    +Sadece Sated Devourer ve Blade of the Ruined King ile fantastik DPS çıkarabilir.
    +Shy-sec ile teamfightlarda etkili olabilir. Hatta sadece hasarı yeter.


    -Çok kötü gank atıyor.
    -0 utility.
    -0 CC (Ultisi hariç, o da yalnız başına çok zayıf).
    -Çok kolay kite yiyor.
    -Mobil ama hard gapcloserının CD'si çok uzun.
    -Vurmazsa Burnout kolay bitiyor.
    -Nerf yiyecek. Aha buraya yazıyorum.


    XII.IV. Shyvana'nın Skillerinin Detaylı Açıklaması

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)


    Dragonborn

    Shyvana gains bonus Armor and Magic Resistance. These bonuses are doubled while Shyvana is in Dragon Form.

    Basit bir pasif yetenek. Bize fazladan armor ve MR veriyor, ejder olunca da bonusları ikiye katlıyor.

    Bu pasif basit bir şekilde jungleda ölmemenizi sağlıyor (Gerçi o kadar hızlı jungle temizliyorsunuz ki ölmek çok zor). Yine TF'lerde ejder olduğunuzda ölmenizi çok zorlaştırıyor.

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)


    Twin Bite
    Video Linki

    Shyvana strikes twice on her next attack, dealing (+80/85/90/95/100% Attack Damage) physical damage on the second attack. The bonus damage is equal to 80/85/90/95/100% of Shyvana's Attack Damage. Basic attacks reduce the cooldown of Twin Bite by 0.5 seconds.

    Dragon Form: Twin Bite cleaves all units in front Shyvana.


    Bunu aktive ettikten sonra Shyvana iki kere vurur. İkinci saldrırsı AD'nin belirli bir oranından alır ancak iki kere on-hit proclar. Ayrıca, vurulan her bir AA bu skillin CD'sini azaltır.

    Bu skilli verdiği ana hasardan çok iki kere on-hit procladığı için seviyoruz. Hem AA timerınızı resetliyor (bkz. Elise Özel) hem de ejder olunca bu hasarı çevredeki herkese veriyor. Çok kullanışlı ancak ilk seviyesinde bile çok iş görüyor. AD değil on-hit kastığımız için bu skilli en son açıp fulleyebiliriz.

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)


    Burnout
    Video Linki

    Shyvana deals 20/32/45/57/70 (+20% bonus Attack Damage) magic damage per second to nearby enemies (20% bonus damage to monsters) and moves 30/35/40/45/50% faster for 3 seconds. 25% of this damage is applied again when Shyvana basic attacks an enemy with Burnout active.Shyvana's Movement Speed bonus is reduced over time. Basic attacks extend the duration of Burnout by 1 second to a maximum of 4 seconds.
    Dragon Form: Burnout scorches the earth, continuing to damage enemies that stand on it.


    Shyvana'yı Shyvana yapan skill budur. Bununla çevremizde alevler oluşuyor, her saniye ve her AA vurduğumuzda hasar veriyor. Ayrıca bize zamanla azalan bir MS bonusu da veriyor. Her AA vuruşumuzda bu skillin süresi uzuyor (Bunun bir sınırı var).
    Ejder olduğumuzda bu skill açıkken arkamızda alevli toprak bırakıyoruz, bıraktığımız toprak hasar veriyor.

    Bu skillin tonla kullanım alanı var. Skillshot dodgelayabilirsiniz, kaçabilirsiniz, kovalayabilirsiniz ve hatta buna basıp ejder olarak çok büyük AoE hasar verebilirsiniz. İlk açılması ve ilk fullenmesi DPS açısından çok önemlidir.

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)


    Flame Breath
    Video Linki

    Shyvana unleashes a fireball that deals 60/100/140/180/220 (+60% Ability Power) magic damage to all enemies it passes through, debuffing them for 5 seconds. Shyvana's basic attacks to debuffed targets deal 2.5% of their maximum Health as magic damage on-hit.
    (Max: 100 vs monsters)
    Dragon Form: Flame Breath engulfs all units in a cone in front of her.


    Yine harika bir DPS skilli. Bu skillshotı fırlattığımız yerdekiler hasar alır ve onları marklar. Siz o marklara AA vurdukça on-hit olarak onlara maksimum canlarının %2.5'unu vurursunuz. Dragon olduğunuzda bu skill koni şeklini alır.

    Bunu Q atmadan önce attığınız zaman Q'nüz iki kere pasifini proclar. Bu skill birimlerin arasından geçebilir.

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)


    Dragon's Descent
    Video Linki

    Active: Shyvana transforms into a dragon and takes flight to a target location. Enemies along her path take 175/300/425 (+70% Ability Power) magic damage and are knocked toward her target location.
    Passive: Shyvana generates 1/2/3 Fury every 1.5 seconds. Basic Attacks generate 2 Fury.


    Geldik Shyvana'yı ejder yapan yere. 6 olup bu skille verdiğiniz anda Fury barınız dolar. Ultiniz sadece Fury barınız dolu olduğu zaman çalışır. Ultini açtığınız zaman ejder olup belirlediğiniz noktaya uçar ve onları o noktaya doğru rakiplerini çeker. Bu skill channeling ability (Belirli bir süre yerinizde durup kullandığınız yetenekler, Katarina ultisi gibi) adlı skilleri durdurabilir ve karşıdakileri kullandığınız yere doğru çekebilir. Uçma bittikten sonra ejder güçlendirmelerinizi kullanabilirsiniz.

    Bu skillin menzili çok uzun ancak yavaş. Refleksleri olan bir Thresh veya Diana sizi ultinizden edebilir. Dikkatli olun.

    XII.V. DPS Kombosu

    Önce W açıyoruz. Sonra adama koşarken E atıyoruz. Bir düz vuruş vurduktan sonra Q'ye abanıyoruz. Ve AA atmaya devam ediyoruz. Bu kadar basit.

    XII.VI. Rün ve Masteryler

    Rün olarak,
    Attack Damage veya Attack Speed Mark
    Armor Seal
    MR veya CDR Glyph
    AS veya MS Quintessence idealdir.

    Mastery olarak ben böyle bir sayfayla giriyorum ancak siz 21-9 ile de girebilirsiniz:

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)

    XII.VII. Item Seçimi

    Shyvana genel olarak on-hit hasarı arttıran ve/veya CC veren itemlara yönelmek zorunda, yoksa kite yer ve yok yere ölür. CC bizim için anahtar.
    Öncelikle jungler itemları:

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI) veya  Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)


    Eğer karşısı sizden kaçamayacak durumdaysa Skirmisher's Sabre, eğer karşı takımdakileri yakalamak için CC'ye ihtiyacınız varsa Stalker's Blade alabilrsiniz. Ben çoğu zaman Stalker's Blade kullanıyorum. Eğer Skirmisher's Sabre o büyük WW yamasında nerf yemeseydi onu alın derdim

    Enchantment olarak tek seçeneğiniz var:

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)


    Kesinlikle Devourer. Bunu Sated yaptığınızda inanılmaz on-hit bonusları kazanırsınız çünkü bütün skileriniz on-hit. Kitinizle inanılmaz bir sinerji içinde.

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)


    Blade of the Ruined King hem pasifi hem aktifi ile sizin kitinizle inanılmaz bir sinerji içerisindedir. Birçok insanı Blade of the Ruined King yerine Ravenous Hydra alırken görüyorum ve üzülüyorum. Shyvana'nın Blade of the Ruined King kasması Vayne'in Blade of the Ruined King kasması kadar şarttır.

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)


    Bu item yine sizin için bir şart. Kolay kite yemenizi bir nebze olsun azaltabilir. Verdiği slow yine bizim için çok işe yarar.

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI),  Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI) veya  Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)


    Dead Man's Plate'i son zamanlarda denedim ve çok etkili buldum. Siz de deneyebilirsiniz. Hem slow veriyor, hem ekstra on-hit hasar veriyor hem de fazladan defansif statler. Dead Man's Plate almak istemiyorsanız ya da gerideyseniz (Gerideyseniz bu itemı tercih etmeyin) bunun yerine Thornmail veya Frozen Heart alabilirsiniz armor seçeneği olarak. Ya da MR seçeneklerine yönelebilirsiniz. Eğer Dead Man's Plate almak istiyorsanız Randuin'den önce alın.

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI),  Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI) veya  Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)


    MR seçeneklerimiz. Duruma göre bir veya iki tanesini alabilirsiniz.

    Botları en son yazıyorum ancak botlar yazdığımdan daha erken alınmalı:

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI) veya  Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)


    Bu ikisinden biri en ideali olur. İkisi de kite yemenizi farklı yollardan zorlaştırıyor. Ancak karşı takımda Lux, Morgana gibi uzun CC sahibi şampiyonlar varsa Mercury's Treads daha idealdir. Vayne varsa veya AA vuran duelistler çoksa Ninja Tabi idealdir.

    XII.VIII. Shy-sec

    Bu da ne şimdi?

    InSec hareketinin bir alt kolu. Yani karşı takımın arkasına geçerek onları ultimizle fırlatma yöntemi.

    Böyle bir ad duymadım.

    Çok bilinmeyen bir ad zaten. Bunu bir rehberde okuyunca çok hoşuma gitti ve bunu kullanayım dedim.

    Nasıl yapıyoruz?

    Bunun iki yöntemi var. Birinci yolu flanking yaparak arkasına geçme:

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)

    İkinci yol ise Burnout'un çok hızlı olan MS buffını kullanma:

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)
    Paint skillz

    XII.IX. Lore ve Sonuç

    Bence oyunun en iyi hikâyelerinden biri. İngilizcesi olanları şuraya alıyoruz:

    A half-breed born from the union between dragon and human, Shyvana searched all her life for belonging. Persecution forged her into a brutal warrior, and those who dare stand against Shyvana face the fiery beast lurking just beneath her skin.

    Dragonkind considered Shyvana's impure blood an abomination, and she spent her youth pursued relentlessly by one cruel drake. Constantly on the run, she and her father, an outcast dragon, never knew a lasting home. A brutal reflection of countless battles, Shyvana grew hateful and savage. After years of strife, her father finally fell to the other dragon, but not before gravely wounding his foe. Furious with grief, Shyvana pursued her father's murderer as he fled north to recover. There she encountered a group of humans on the trail of the same drake. Though the men looked upon her in fear, their leader approached Shyvana peacefully. He introduced himself as Jarvan IV, the Prince of Demacia, and offered to aid Shyvana in her quest for vengeance. Together they hunted down and confronted the vicious dragon that had slain her father. Shyvana did not expect the men to survive, but in the clash of fire and steel, Jarvan and his men fought with strength she had never believed humans to possess. The ironclad warriors drove their foe into submission, and Shyvana struck the final blow, tearing the beast's heart from its body. Inspired by her ferocity, Jarvan offered her a place in the ranks of his elite guard. Shyvana could still see fear in the eyes of his men, but she longed for a true home. Trusting Jarvan's word, she accepted his offer and now serves as a Demacian warrior. Though her human allies admire her power, they keep their distance. Shyvana strives to repay the prince's kindness with the power of the dragon within, but she cannot help but wonder if the humans are right to fear her.


    Özet geç ya okumaya üşendim.

    Shyvana ejderha bir baba ile insan bir annenin kızıdır. Annesini daha göremeden kaybetmiştir ve babasıyla yaşıyordur. İki tür arasındaki hibritlerin çok sevilmediği geleneği ejderhalar arasında da bozulmamıştır. Bu nedenle Shyvana ve babasını topluluktan aforoz ederler. Sonra da başlarına psikopat bir ejderha salarlar. Yıllar sonra Shyvana'nın babasını bu ejder öldürür ancak babası onu yaralamayı başarır. Shyvana onu bulup öldürmek için kuzeye giderken bir adam ve ekibi ile karşılaşır. Adam kendini Jarvan IV olarak tanıtır ve ona yardım etmek ister. Shyvana Jarvan'ın takımını o ejderhaya karşı görünce hayretler içinde kalır. Onlar onu iyice zayıflatınca Shyvana onun kalbini çıkarır ve ondan intikamını alır.
    Ardından Jarvan IV ona yüksek muhafızlık teklif eder. Her ne kadar hepsi ondan korkuyor olsa da Shyvana bu teklifi kabul eder ve Demacia için savaşmaya başlar. Her ne kadar o insanlara kötülük yapmadıysa da insanlar ondan korkmaya devam ederler.

    Bu iyi miydi?

    Tüm Jungler Şampiyonlarına Ayrıntılı Bakış


    Bu bölümde tüm jungler şampiyonlarının temel görevlerini açıklamaya çalışacağım. Bu junglerlara Elise, Sejuani veya Shyvana kadar hâkim olmadığımdan uzun yazılar beklemeyin. Her junglerın ayrı bölümü o bölümlerdeki "Rol ve Görev", "Artı ve Eksiler" ve "Item Seçimi" alt başlıklarından oluşacaktır.
    Eğer eklemem gereken bir jungler varsa PM atabilirsiniz.

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)


    Aatrox


    Önce Aatrox kimmiş bakalım:
     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)
    Resmi tıklayarak büyütebilirsiniz.

    Aatrox, AS oriented ve manaless bir fighterdır. Görevi DPS damage verirken ölmemektir ve onu korurken damage atmasına devam etmesini sağlayanlarla birlikte etkilidir.

    +Lifesteal ve AS'yi sever, bu nedenle harika AA hasarına sahip olabilir.
    +Manaless olduğu için blue buff gereksinimi yoktur.
    +Sağlam duelisttir.
    +Sustaini boldur, çok can çektiği için ormanda çok zorlanmaz. Rahat clear yapar.
    +En iyi diverlardan biri. O pasifi inanılmaz bir şey.


    -Fazlaca golda ihtiyacı var.
    -Kolay kite yiyor.
    -CC'lerinin dodgelanması nispeten kolay.
    -Çok kırılgan. Riven-Fiora-Yasuo triosundan sonraki en kırılgan fighter. Hatta ünlü bir DH atasözü der ki: "AD kassa tek, tank kassa iki yiyor."
    -Skilleri canından gittiği için dikkatli olunması lâzım.


    Item seçenekleri olarak sizi şuraya alalım.

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)


    Amumu


    Biraz daha beyin fırtınası yapalım:

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)

    Elimizde i-na-ıl-maz DPS çıkarabilecek ve bunu yaparken ölmeyecek bir karakter var. Stun ve entangle da cabası. Onun ulti atabileceği pozisyonu sağlayabilecek şampiyonlar yanında çok iyi gidiyor.

    +Çok güçlü ganklere sahip. Q tutturursa ya Flash ya kill.
    +Tank olmasına rağmen çok vuruyor.
    +Aldığı damage E'sinin süresini kısaltıyor, bu da onun aldığı hasarı geri verebilmesini sağlıyor.
    +AoE kompozisyonlarında çok etkili. MF ve Katarina takımındaysa inanılmaz wombo combo potansiyeline sahip oluyor.


    -Ne mage gibi hasar veriyor, ne Sejuani/Nautilus gibi tanklayabiliyor.
    -Geçmişte çok nerf yedi, bunun cezasını şu an çekiyor.
    -Q tutturamazsa çöp.
    -Ultisi stun değil.
    -Diğer tanklara göre CC'si zayıf.
    -Jungle dönmesi çok zor.
    -Şırıngayla mana çekiyor.


    Build isteyenleri de şuraya alıyoruz.

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)


    Cho'Gath


    Önce bu şampiyonla ne yapabileceğimize bir bakalım:

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)

    +Tank olurken -tabiri caizse- "teq" atabilir.
    +Ultisi tank dinlemez direkt yer adamı.
    +Full AP kassa bile doğal tanklığı vardır.
    +İnanılmaz sustaini var.
    +Q tutturursa gankleri aşırı etkili.
    +Baron/ejder koruması yapabilir.


    -Mobil değil.
    -Q'sü dodgelamaya çok müsait.
    -Geriye düştüğünde useless kalıyor.
    -Kite yiyor.
    -Canı çok olduğu için resistance itemları almak gerekiyor, yoksa eriyor.


    Build isteyenleri yine şuraya alalım.

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)


    Diana


    Önce neye benzediğine bir bakalım:

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)

    AP fighterların bayrak götüreniyle karşı karşıyayız. Hem burst hem de DPS sahibiyiz, ayrıca bunu yaparken ölmememiz de kolaylaştırılmış.

    +Kolay orman döner. Shyvana ve Udyr'ın bir tık altı diyebilirim.
    +6'dan sonraki ganklerde çok etkili.
    +Q'süyle dragon/Baron çalabilir.
    +Late gamede kanser edebilir.
    +Diğer magelere göre daha tanky.


    -All-in şampiyonudur. Ya girersin ya çıkarsın.
    -6'dan önce gank atamıyor.
    -W spamlerseniz manası çok çabuk bitiyor.
    -Geriye düştüğünde useless.
    -AD fighterlara göre daha kırılgan.


    Build isteyenleri şuraya alalım.

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)


    Ekko


    Önce Ekko hakkında biraz bilgi edinelim:

     Büyük Jungler Rehberi (6.18 güncel) (TAMAMLANDI)

    +Bir assassin veya fighter için çok fazla CC'ye sahip.
    +Offtank kassa da AP kassa da tek atabilme potansiyeline sahip.
    +Harika kaçma-kovalama mekanizmalarına sahip.
    +Zamanı geri alıyor.


    -Stunı tutturmak çok zor.
    -Ağır nerfler yedi.
    -Offtank olarak eskisinden daha kötü.
    -Skillerinde uzun delay süreleri var.


    Build için şuraya alalım.

    Diğer junglerlar şu an eklenme sürecinde. Dediğim gibi bu şampiyonlara önceden anlattıklarım kadar hâkim olmadığım için genel bilgi verebileceğim. Bilip bilmeden konuşmayalım.

    DİĞER BÖLÜMLER EKLENECEK


    Umarım beğenirsiniz


    build cok guzel eline emegine saglik fakat o bastaki resimde nasil udyr olmaz...
    aqhladim

    Baştaki resimde Sejuani bile yok




  • Rehberinde Otobur ve Etobur Jungle Hero Grupları eksik. Sezon 2 de Azubu Frost takımının Jungle oyuncusu CloudTemplar bu terimleri LoL dünyasına kazandırmıştı.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Şu an bende bazı resimler gözükmüyor. Sizde de öyle mi?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: exiledFromBadmen

    Şu an bende bazı resimler gözükmüyor. Sizde de öyle mi?

    nerdeyse hicbiri gozukmuyor xd patlamis resimler

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Glamdring26


    quote:

    Orijinalden alıntı: exiledFromBadmen

    Şu an bende bazı resimler gözükmüyor. Sizde de öyle mi?

    nerdeyse hicbiri gozukmuyor xd patlamis resimler

    "simage" komutu patlamış. Düzelttim.
  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.