Şimdi Ara

Celal Şengör'ün aldığı tarih ödülü

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
91
Cevap
1
Favori
3.152
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Forumda ve çeşitli sosyal medyada; tarih konuşmasın, biyoloji konuşmasın vs. diyenler için açtım bu konuyu.

    Celal Şengör'ün aldığı ödül:https://www.geosociety.org/awards/17speeches/rabbitt.htm

    Jeoloji, tarih ile iç içedir ve Celal belgesi olmadan kaba etinden uydurmuyor söylediklerini.

    Biyoloji konuşmasın diyenlerede, Darwin'i araştırmalarını tavsiye ederim. Darwin doğal seçmeyi bulmasında jeolojinin çok büyük bir etkisi vardır. Araştırırsanız görürsünüz.

    Celal'in şöyle bir sözü var. ''Tek bir alanda uzmanlaşmayın. Tek bir alanda uzman olursanız uşak olursunuz''

    Türkiye'nin şu anda bence en önemli adamına saygısızlık yapacağınıza sahip çıkın.

    Ekleme:Ekşide gördüğüm müthiş yorum ''kişiler ile uğraşmaktan idealleri ıskalayan ortadoğulular için aşırı aydınlık bir örnektir.
    bilim, tarih, evrensellik bunlar hep boş laftır, önemli olan etikettir ortadoğulu için.

    örneğin aristo filozoftur ama biyoloji, fizik, gökbilim ve birçok alanda referans eserleri vardır.
    ortadoğulu için ahkam kesme yetkisi yoktur çünkü kütahya dumlupınar üniversitesi ilgili bölümden mezun değildir''








    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi HIGHER -- 17 Temmuz 2018; 19:59:36 >







  • Cengiz Han Dünya'nın gelmiş geçmiş en büyük komutanıdır. Bunu tartışmak bile abesle iştigal iken, burada bunu eleştirmekle övünmeye eskiler herhangi bir şey söylemişler mi bilemiyorum.

    Acıktığında insan eti yiyen, Doğu Avrupa'dan Ortadoğu'ya kadar insan katı akıtmaktan başka hiçbir şey yapmamış Haçlıların yaptığı şeye sefer; Türkistan'da binlerce genç kadını cariye, binlerce genç erkeği esir olarak alıp, Türk kanından değirmen döndüren Arapların yaptığı şeye fütuhat diyen Türk-İslamcıların (aslında %90 İslamcı, %10 biz de Türküz yavvvcı) Moğollara barbar demesi ironiktir. Bu barbar denilen Moğol ordularının askerleri Türk, komutanları Türk, maliyecileri Türk, aldıkları şehirlere atadıkları valileri Türk, akınları planlayan beyin takımı da yine Türktür. Oturdukları kültür zemini Göktürkler ve Hunlar'dır. Tahta çıktığı için hediye gönderen Göktürk kağanları için "Bu yıl da barbar Türkler vergi verdi çok şükür" diyen Çinlilere ve kendisi haricinde bütün toplumlar için "Bu barbarlar yemek yemeyi bile bilmezler" diyen Araplara bakıp, ortaçağ kaynak değerlendirmesinin nasıl yapılacağından bihaber tiplerin tutup da Cengiz Han gibi adamlar için barbar demesi komedinin birinci perdesidir.


    Bugün Dünya'nın her yerinde; Amerika'da, Türkiye'de, İran'da, Çin'de, Rusya'da, Fransa'da vd. bölgelerde harp okullarında Timur, Napolyon, Cengiz Han, Büyük İskender, Zhukov anlatılırken bizim izzetlileri anlatan bir tane harp okulu var mı?

    Cengiz'in coğrafyayı kullanmasını, biyolojik silahı kullanmasını, Timur'un istihbarata verdiği önemi, Napolyon'un asker psikolojini önemsemesini her komutan öğrenirken acaba Kanunî'nin hangi özelliğini anlatırlar?

    Napolyon'un "Askerlere nutuk çekmeyin. Tecrübeliler sizi dinlemez, acemiler ilk silah patladığında söylediğiniz her şeyi unutur" sözünü Dünya'nın her ülkesinde bilen yüz binlerce komutan bulabilecekken, bizim izzetlilerden Dünya askerî tarihine geçecek hangi kuşatma örneği, hangi istihbarat numarası, hangi gerilla savaşı, hangi geri çekilme taktiği bulabileceksiniz?


    7 dipnotlu 10 sayfalık lisans ödevi hazırlayıp da "Bilim dünyasının altını üstüne getirdim, buranın ağası da benim, marabası da" tavırlarına girmeyin. Üzerler. Haa bir de Gizli Tarih, Meng Ta pei lu, Cihan güşa, Camiut Tevarih falan okuyun. Hehehe nasıl?
    Yahu bırak bu işleri bırak. Eğer akademik olarak bakacaksak Ç-Nazmi hepinizden haklı. Postmodern retorikleri yiyenler Osmanlı tarihçileri değil Hint tarihini ve Gey, Zenci tarihlerini yazanlar. Osmanlı Tarihini yeni bir paradigmada değerlendirenlerin içinde postkafadakiler çok az. İnamıyorsan hepsini oku.



    Örneğin değişimi siyaset felsefesiyle analiz edenler arasında Rifaat Ebou El-Haj evet biraz farklı sayabilirz ama öğrencisi Baki Tezcan postlara sövüyor baya sağlı sollu ve Marksist tezlere daha yakın fikir olarak. Şimdi hemen atlama ben gerileme paradigmasına da, yeni hakim paradigmaya ve revizyonist çalısmalara da aynı açıdan bakıyorum. Ama akademik olarak alırsak yeni tezler daha geçerli.



    Esas senin yaptığın tamamen ideolojik ve pop tarih. Çinggiş en büyük kumandan olabilir, bak bu benim zerre umrumda değil mesela. Neden? Militarist bir kafada değilim, Türkçülükle falan zerre alakam olmaz. Bana istersen İslamcı de gocunmam ama İslamcılardan da nefret ederim. Ben Osmanlı'ya bakınca kendi hafızamı, geçmisimi, geleneğimi görüyorum. Ama Cengiz'e, Moğollara bakınca birçok açıdan kısa süreli başarılı olmuş, sonra İslam'ın karşısında yenilmiş ve İslam'ı kabul etmiş sıradan bir kavim görüyorum. Ayrıca Osmanlı'nın Nizam-ı Alem fikriyatı Moğollarınkini döver ve insanlığa daha faydalı olarak düsünüyorum. Doblocuda doyebilirsin bak bu da umrumda değil.



    Ayrıca askeri tarihte değişiyor diye biliyorum. Tam bilmiyorum gerçi ama öyle kumandan asmış, kesmişlerden sivil odaklı ve sosyolojik, kuramsal çalısmalar daha revaçta gibi. Gerçi tam bilmiyorum fazla konuşmayayım.
  • Ya bıro bırak yaw bu adam bilim adami bilem degil yaw mahalledeki ahmet abi daha cok bilim yapiyor yaw



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi NoNickMan -- 4 Temmuz 2018; 22:51:20 >
  • Jeoloji zaten tarihle biyolojinin buluştuğu bir kavşak, ne demek bu konular hakkında konuşmasın. Ki adamın bu konulardaki bilgileri de ülkedeki pek çok alan profesörünün üzerinde bir seviyede. Adnan Oktar mı konuşacak, Caner Taslaman mı konuşacak? Tabii ki Celal Şengör konuşacak.
  • Adam İskandinav tarihinden bile 3 önemli olay anlatacak kadar donanimli ve birikimli bir adam .. Ülkedeki tarih profesorlerinin yarisindan fazlasindan daha iyidir tarih konusunda ..
  • Tarih konuşmasına bir şey diyen yok da Allah'ın insan yiyen Moğol'unu beş saat övebilme kapasitesine sahip olduğu için insan biraz rahatsız oluyor. Haçlıları da övelim o zaman, adamlar Fransa'dan İngiltere'den kalktı, kuvvetlerinin onda dokuzunu kaybetmesine rağmen Kudüs'ü ele geçirdi. Allah akıl fikir versin
  • quote:

    Orijinalden alıntı: E-Nazmi

    Tarih konuşmasına bir şey diyen yok da Allah'ın insan yiyen Moğol'unu beş saat övebilme kapasitesine sahip olduğu için insan biraz rahatsız oluyor. Haçlıları da övelim o zaman, adamlar Fransa'dan İngiltere'den kalktı, kuvvetlerinin onda dokuzunu kaybetmesine rağmen Kudüs'ü ele geçirdi. Allah akıl fikir versin
    Akılı ve bilimi kullandıkları için övüyor hocam.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: HIGHER

    Akılı ve bilimi kullandıkları için övüyor hocam.

    Alıntıları Göster
    Moğolların kullandıkları bilim adamlarının tamamı Çinli ya da Müslüman'dı. Bu övülecek bir şeyse Topçu Ocağı silme Fransız, Macar falan olan Osmanlı'yı da övsün. Ama yok ancak neden öyle dendiği açık ve malum olan "üçgenine göre değişir demiş ahahuvava" diye gülsün, de Tott'un çarpıtmasıyla.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: E-Nazmi

    Moğolların kullandıkları bilim adamlarının tamamı Çinli ya da Müslüman'dı. Bu övülecek bir şeyse Topçu Ocağı silme Fransız, Macar falan olan Osmanlı'yı da övsün. Ama yok ancak neden öyle dendiği açık ve malum olan "üçgenine göre değişir demiş ahahuvava" diye gülsün, de Tott'un çarpıtmasıyla.

    Alıntıları Göster

    Cengizhan ne zamandan beridir Çinli ya da Müslüman


    https://www.youtube.com/watch?v=7Ff9eoM4yFQ




  • quote:

    Orijinalden alıntı: HIGHER


    Cengizhan ne zamandan beridir Çinli ya da Müslüman


    https://www.youtube.com/watch?v=7Ff9eoM4yFQ

    Alıntıları Göster
    Tüfeğe "bunlar yenilik değil" deyip 1200 miladi senesinde ilk defa sur gören tahkimat gören adamı bu cahilliği vahşiliği için övmek falan felan...

    Oturan Boğa 1800'lerde ilk kez gördüğü tüfek karşısında duraklar; "bu bilmediğimiz bir şey geri dönüyoruz" der ve tüfekleri alıp geri dönerler. Tüfekleri incelerler. Ertesi sene geldiklerinde Amerikalıları bir sürpriz beklemektedir. Teknolojiyi çok iyi kullanan tarihin gördüğü en büyük komutan Oturan Boğa Süvarileri yener



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi E-Nazmi -- 5 Temmuz 2018; 22:7:31 >




  • Moğollar'ı bilimsel yetilerinden dolayı övmüyor zaten, askeri yeteneklerinden ötürü övüyor (ve coğrafyayı, haritacılığı vs. bu yönde kullanmalarını tabii). Askeri tarihe meraklı olup da bu konuda Moğollar'a hakkını teslim etmeyecek adam yoktur. Aksine Türkler'i ve Moğollar'ı İslam bilim geleneğini öldürmekle itham ediyor Prof. Şengör. Çok haksız da değil.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Guest-F01EF196D

    Moğollar'ı bilimsel yetilerinden dolayı övmüyor zaten, askeri yeteneklerinden ötürü övüyor (ve coğrafyayı, haritacılığı vs. bu yönde kullanmalarını tabii). Askeri tarihe meraklı olup da bu konuda Moğollar'a hakkını teslim etmeyecek adam yoktur. Aksine Türkler'i ve Moğollar'ı İslam bilim geleneğini öldürmekle itham ediyor Prof. Şengör. Çok haksız da değil.
    Askeri olarak diyecek bir şeyim yok ama bu geçtikleri yerin iflah olmadığı gerçeğini değiştirmiyor.

    Neyse bu devirde meselemiz de bu değil zaten de tutup da Cengiz'e gelmiş geçmiş en büyük komutan diyemezsin. Tarih birbirinden şanlı komutanlarla doludur. Hepsi kendi zamanına göre iyidir. Cengiz'i Suriye İç Savaşının başına Esad'ın yerine getirsek belki bu sistemde 1 ayda kaybederdi. Aynı şekilde Amiral Nelson uçak gemisi diye bir şey bilmiyordu, tutup da uçak gemisi yöneten bir Amiral'le karşılaştırıp en büyük amiral diyemeyiz. En büyük diye bir şey yoktur. Aptalca şeyler bunlar. Liseli muhabbeti.

    EK: Celal'in bütün bilgileri doğru da output'u sürekli yanlış veren bir bilgisayar gibi bir adam. Çıkarımları aptalca. Bir dünya örnek verebilirim.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi E-Nazmi -- 6 Temmuz 2018; 0:39:0 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: E-Nazmi

    Askeri olarak diyecek bir şeyim yok ama bu geçtikleri yerin iflah olmadığı gerçeğini değiştirmiyor.

    Neyse bu devirde meselemiz de bu değil zaten de tutup da Cengiz'e gelmiş geçmiş en büyük komutan diyemezsin. Tarih birbirinden şanlı komutanlarla doludur. Hepsi kendi zamanına göre iyidir. Cengiz'i Suriye İç Savaşının başına Esad'ın yerine getirsek belki bu sistemde 1 ayda kaybederdi. Aynı şekilde Amiral Nelson uçak gemisi diye bir şey bilmiyordu, tutup da uçak gemisi yöneten bir Amiral'le karşılaştırıp en büyük amiral diyemeyiz. En büyük diye bir şey yoktur. Aptalca şeyler bunlar. Liseli muhabbeti.

    EK: Celal'in bütün bilgileri doğru da output'u sürekli yanlış veren bir bilgisayar gibi bir adam. Çıkarımları aptalca. Bir dünya örnek verebilirim.

    Alıntıları Göster
    Bu genel bir yargı esasen, tamamen Şengör'e ait değil. En büyük fatihler genellikle Cengiz Han, Büyük İskender ve Timur şeklinde sıralanır. Bugünle karşılaştırıp anakronizme düşersek zaten kimseyi takdir etmemiz mümkün olmaz. Bugün tıp tarihinde Hipokrat'ı, Galen'i, İbn-i Sina'yı vesaire de anmamamız gerekir aksi halde.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Guest-F01EF196D

    Bu genel bir yargı esasen, tamamen Şengör'e ait değil. En büyük fatihler genellikle Cengiz Han, Büyük İskender ve Timur şeklinde sıralanır. Bugünle karşılaştırıp anakronizme düşersek zaten kimseyi takdir etmemiz mümkün olmaz. Bugün tıp tarihinde Hipokrat'ı, Galen'i, İbn-i Sina'yı vesaire de anmamamız gerekir aksi halde.

    Alıntıları Göster
    Anmaya bir şey demiyorum ki zaten. O ayrı bir mesele. Ama bugün bir takım şarlatanlar dışında kimse Galenus'un Sina'nın vücudun 4 sıvısı kuramını ciddiye almıyor. Bugün hangi gerçek doktor sana "senin kara safran artmış" der?

    Bu zevatın büyük fatihler olduğunu takdir etmek güzel ve iyi bir şey. Ama sen 1200 senesinde 3000 yıldır yapılan bir şeyi ilk defa gören bir barbara sırf cihangirliğinden ötürü en büyük komutan dersen bu aptalca. Cengiz Han gerilla harbi neydi biliyor muydu? Cengiz Han hiç hat piyadesiyle karşılaştı mı?

    Bunlar kendi zamanlarının büyük cihangirleridir. Gerisi sadece kendine idol arayan zavallıların abartısıdır.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Guest-EB772A469

    Bu mesaj silindi.

    Alıntıları Göster
    Askeri açıdan denk olmayabilirler ama zaten Ortaçağlar süvarinin devri olduğu için, bozkır tipi süvari de en mükemmeli olduğu için denk olmamaları normal zaten.

    Ben sadece ikisini de Celal gibi 2018 senesinde Türkiye'de övmenin manasızlığını belirtiyorum. Agincourt da muazzam bir başarıdır, ne yapalım sabah akşam İngiliz okçusu mu güzelleyelim? Dünya İngiliz'in t.şağını yesin mi diyelim? O devirde olmuş bitmiş bir olayı cansiperane yüceltmenin manası nedir?

    Ama yok Hazret illa Moğol övecek. Hegel'e ve Kanuni gibi izzetli bir padişaha salak, Fatih'e Müslüman değil diyecek falan... Zannedersem bu adamın dataları bu kadar doğru olmasına rağmen, ki çok okumuş normal bir şey ben onun kadar okusam kendimi Nemrut gibi Allah sanabilirdim, output'un bu kadar aptalca olması Asperger'inden kaynaklanıyor.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi E-Nazmi -- 6 Temmuz 2018; 2:50:43 >




  • E-Nazmi E kullanıcısına yanıt
    Hegel'i Popper'den okudu diye salak falan diyor, Popper'de zaten Hegel'i ikinci, üçüncü kaynaklardan okumuş birisi... Normal Hegel'i okusa(ki anlayabilir mi bilmiyorum) bence Hegel'i gayette sever.



    Osmalı padişahları konusunda da bence dikkat çekmek istiyor diye öyle konuşuyor. Kendisi de bir yerde söyledi galiba bunu. Askeri tarih vs. de adam popüler muhabbet çeviriyor işte. Hangimiz böyle muhabbetler çevirmiyoruz ki?



    Ama takipçisi çok boş bir kitle var, adamın her muhabbetini ciddiye alan falan. Bu kitlenin abartmaları olmasa Celal aslında tombik şeker bir adam. Ve öyle takipçisi kitlenin sandığı gibi Newateist ve poztivist kafada bir adam değil, adam 19. Yy Newtoncu, Kantçı bilimcilere, tarihteki Ranke tayfasına karşı Niçe'yi savunuyor daha ne olsun?




  • quote:

    Orijinalden alıntı: E-Nazmi

    Askeri açıdan denk olmayabilirler ama zaten Ortaçağlar süvarinin devri olduğu için, bozkır tipi süvari de en mükemmeli olduğu için denk olmamaları normal zaten.

    Ben sadece ikisini de Celal gibi 2018 senesinde Türkiye'de övmenin manasızlığını belirtiyorum. Agincourt da muazzam bir başarıdır, ne yapalım sabah akşam İngiliz okçusu mu güzelleyelim? Dünya İngiliz'in t.şağını yesin mi diyelim? O devirde olmuş bitmiş bir olayı cansiperane yüceltmenin manası nedir?

    Ama yok Hazret illa Moğol övecek. Hegel'e ve Kanuni gibi izzetli bir padişaha salak, Fatih'e Müslüman değil diyecek falan... Zannedersem bu adamın dataları bu kadar doğru olmasına rağmen, ki çok okumuş normal bir şey ben onun kadar okusam kendimi Nemrut gibi Allah sanabilirdim, output'un bu kadar aptalca olması Asperger'inden kaynaklanıyor.

    Alıntıları Göster
    Müslüman değil demedi, müslümanlığı tartışılıyor dedi Ve sonra ekşide bunu destekleyen kaynak paylaşıldı.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: HIGHER

    Müslüman değil demedi, müslümanlığı tartışılıyor dedi Ve sonra ekşide bunu destekleyen kaynak paylaşıldı.

    Alıntıları Göster
    Öyle bir kaynak yok. Sadece sarayla alakası olan bir İtalyan'ın yazdıkları var. "Hiç bir dine inanmadığı söylenir" diyor. Tek bir İtalyan'ın dediğine bakarak bunu diyemezsin. Kaldı ki o sözü alıntılayan makale de 20-30 yıllık mı ne, yeni bir şeymiş gibi ortaya atmanın dikkat çekmekten başka bir amacı yok. Evet halife-i ruy-i zemin ateistmiş. Ateistler kendilerine tarihten bir dayanak bulduklarına göre mutlu olabilirler, kutlama yapabilirler




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Ğraven

    Hegel'i Popper'den okudu diye salak falan diyor, Popper'de zaten Hegel'i ikinci, üçüncü kaynaklardan okumuş birisi... Normal Hegel'i okusa(ki anlayabilir mi bilmiyorum) bence Hegel'i gayette sever.



    Osmalı padişahları konusunda da bence dikkat çekmek istiyor diye öyle konuşuyor. Kendisi de bir yerde söyledi galiba bunu. Askeri tarih vs. de adam popüler muhabbet çeviriyor işte. Hangimiz böyle muhabbetler çevirmiyoruz ki?



    Ama takipçisi çok boş bir kitle var, adamın her muhabbetini ciddiye alan falan. Bu kitlenin abartmaları olmasa Celal aslında tombik şeker bir adam. Ve öyle takipçisi kitlenin sandığı gibi Newateist ve poztivist kafada bir adam değil, adam 19. Yy Newtoncu, Kantçı bilimcilere, tarihteki Ranke tayfasına karşı Niçe'yi savunuyor daha ne olsun?
    Popper'in ilgili makalesini internette buldum ama çok uzun geldiği için okumadım. Ama yaptığı en temel işlemin yanlışlandığını okudum. Her ne olursa olsun sonuçta Hegel'in namı belli yazdıkları belli, salak demenin manası ne?

    Popüler muhabbeti biz de yapıyoruz okulda falan ama ciddi bir yerde bunu yapamazsın. Yani çıkıp da televizyonda kaynağını belirtmeden, kaynakları kıyaslamadan "Fatih ateistmiş" diyemezsin.

    Tombik bir adam evet ama bu gidişle Allah gecinden versin de ölümü yakın gibi. Bu kiloyla 15 sene daha çıkaramaz. Keşke şu kilo belası olmasa, kendimden biliyorum çok pis bir şey veremiyorsun çünkü üşeniyorsun. Yaşlanınca kat be kat daha fazla üşendiğini de tahmin edebiliyorum.




  • Adamın aldığı ödül: 2017 Mary C. Rabbitt History and Philosophy of Geology Award

    Şengör'ün cevabına başlangıcı: "There is no need for me to remind you that I am a geologist with no training in social history. I read social history simply out of curiosity and for leisure. Yet I am intensely interested in the history of geology in particular and in the history of science in general simply because I wish to know the intellectual foundations of what I am doing."

    Yani Celal hoca ne tarih ödülü alıyor, ne tarihçi, ne de bu konuda uzman. Benim de bir süre önceye kadar yaptığım gibi hobi olarak bu işle ilgileniyor. Onun ödül aldığı ve uzmanlaşıp işi asıl işi için kullandığı tarih ile bizim bahsettiğimiz tarih, aynı tarih değil. Ha buna rağmen fikir beyan etmesinde sorun yok. Herkes fikrini beyan edebilir. Ahkam kesmesinde problem var.
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.