Şimdi Ara

Cografya kaderiniz degil -- ama aptallik onu kaderiniz haline getirebilir

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
20
Cevap
2
Favori
1.056
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
7 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Cok goruyorum bu sozleri bu forumda, ozellikle son zamanlarda sikca.

    Pek fazla arkadas yurtdisindaki sinavlara ulkede carpik bir sekilde ortaya cikarilmis alelade sinavlara harcadiklari zamanin 1/10'unu harcayarak guzel yerlere gidebilecekken, kendisini 3-5 bin Turk lirasi maas icin heba ediyor, ki bugun ne yazik ki o paranin hicbir kura karsi ederi kalmis degil.

    Genc arkadaslar tavsiyemdir. Ulkeniz icin yapabileceginiz en guzel sey bir an once yurtdisina cikip guzel egitim almaktir. Bu sayede en azindan ileride birgun ulke icinde bulundugu siyasi bunalimdan cikarsa geri donup bir seyler katabilme imkaniniz olur. Su anki durumda siz de akintida suruklenip gideceksiniz.

    Bu ulkede maalesef yetiskin insanlarimizin yanlis kararlarinin ceremesini gencler cekiyor. Bunu siyasi acidan soylemiyorum, genel olarak aileler her acidan gelecege dair plan yapamiyor cocuklari icin, herkes nereye gidiyorsa onlar da o yone gidiyorlar. Ben de bu durumdan muzdarip iken maddi durumumuz da iyi olmamasina karsin kendi imkanlarimla sinavlara hazirlandim, burs kazandim, ve su anda yurtdisinda bir taraftan kendi parami kazanirken bir yandan lisans programini okuyorum, ve onume su ana kadar aklimin dahi alamayacagi kadar imkan cikti, bunlardan biri bile Turkiye'de kalip su anki iklimi gorseydim karsima cikmazdi.

    Sizi sizden baska kimse kurtaramaz dostlar. Yabancilarin "comfort zone" dedigi alandan kurtulup kendinizi bir sekilde gelistirebileceginiz bir yerlere gitmenizi cokca tavsiye ediyorum. Bol kolayliklar dilerim, cok ozele kacmadikca da yurtdisinda egitim hakkinda her turlu sorunuzu alabilirim.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >







  • Üniversite için bende gitmek istiyorum ama kur da arttıkça imkansıza yakın geliyor.Ucuz balkan ülkeleri hariç. Oralarda 200 300 birim asgari ücretle burdan pek farkı kalmıyor yani.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • hocam doğru diyorsunuz da yurtdışında bedava college bulmak bi mesele, oralardan kabul almak bi mesele sonra oranın parasıyla orda yaşamak bi mesele. ben mesela kanada da buldum çok güzel okullar ama yıllık 20-30 bin cad ücretleri var. almanyada norveçte falan daha ucuz yıllık 500-1000 euro falana cüzi bi ücretleri var ama bu seferde okul süresince orda yaşamak vs. gene pahalı. kısaca kenarda birikmiş 20-30 bin dolarınız yoksa o işler gerçekten çok zor. direkt gittiğinizde iş bulamama vs gibi durumlar için minimum 10 bin dolar civarı bi paranız olması kesin gerekiyor bence.
  • Kur konusunda haklisiniz arkadaslar ikiniz de, ben Turkiye'den ayrildigimda dolar 2.8 civarindaydi dolayisiyla ozellikle ucak ucretim filan nispeten karsilamasi kolay oldu tabi. Ancak yerlestikten ve part-time is bulduktan sonra maceranin geri kalani guzel gecti, ozellikle Turkiye'den paraya artik ihtiyacim kalmadigi icin.

    Sizin de ihtiyaciniz olan sey yolculugun baslangici icin bir miktar para. Bunu hedefinizde hangi ulke varsa ona gore dusunup planlamalisiniz.

    Hedefiniz Avrupa ve Amerika ise ucretsiz egitim cok zor, unutmayin bu iki bolge de revacta, haliyle para alacaklar sizden elbette. Ote yandan Uzak Dogu'daki Kore, Tayvan, Japonya gibi ulkeler 'globalization' dolayisiyla yabanci ogrencilere agirlik veriyorlar ve cok daha fazla burs imkani sagliyorlar. Bu ulkelerde iyi derecede dil ogrenmeniz durumunda burs da kazanabiliyorsunuz aylik yaklasik 500 dolar kadar. Elbette cok degil, ama part-time is ile birlikte gayet yeterli. Ben sahsen 100% burslu olarak geldim, universite sinavlarimla alakali hicbir bilgi sunmadan sadece karne notlarimla, SAT skorumla ve TOEFL derecemle kabul edildim. Bu son bahsettigim uc seyi yuksek tutmak universite sinavinda derece yapip Turkiye'deki iyi universitelerden birine gitmekten daha kolay, bunu da soyleyeyim.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: lebendefrans

    hocam doğru diyorsunuz da yurtdışında bedava college bulmak bi mesele, oralardan kabul almak bi mesele sonra oranın parasıyla orda yaşamak bi mesele. ben mesela kanada da buldum çok güzel okullar ama yıllık 20-30 bin cad ücretleri var. almanyada norveçte falan daha ucuz yıllık 500-1000 euro falana cüzi bi ücretleri var ama bu seferde okul süresince orda yaşamak vs. gene pahalı. kısaca kenarda birikmiş 20-30 bin dolarınız yoksa o işler gerçekten çok zor. direkt gittiğinizde iş bulamama vs gibi durumlar için minimum 10 bin dolar civarı bi paranız olması kesin gerekiyor bence.
    kanada'da eyalete göre değişmekle beraber collegelar 10 bin CAD$'dan başlar 17ye kadar çıkar. sana haftalık 20 saat part time çalışma izni verirler tatillerde ise full time calısabiliyorsun.




  • Hatırladığım kadarıyla Kore'de eğitim görüyordunuz yoksa yanlış kişi mi? Memnun musunuz?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: heisenbeng

    Hatırladığım kadarıyla Kore'de eğitim görüyordunuz yoksa yanlış kişi mi? Memnun musunuz?
    Eğer Kore ise şaşırdım.

    Uzak Doğu ülkelerinde eğitim sıkı değil mi ? Ya arkadaş çok başarılı ya da Kore eğitimi bildiğimiz kadar zor değil.
  • Arkadaslar uzak dogu dediginiz yer uzayin bir kosesi degil, burada da bizler gibi insanlar yetisiyor, caliskani var tembeli var, matematigi seveni var fizikten nefret edeni var, bizdeki uzak dogulularin hepsi deli gibi matematik cozen caliskan algisi pek dogru degil dolayisiyla. "Kore egitimi zor" algisi da cok genel -- Kore'de de Turkiye'deki gibi universiteler siniflandiriliyor iyi - kotu seklinde, buranin cok iyi universiteleri cok zor, cok kotu universiteleri de cok kolay, ki olmasi gereken de bu. Ben buradaki en iyi kabul edilebilecek universitelerden birinde okuyorum, ama dusundugunuz gibi yedi yirmi dort ders calismiyorum, gayet guzel dengeli giden sosyal hayat & okul ortamina sahibim, bursum var, part-time calisip kazaniyorum, okulum bazen SpaceX gibi yerlere gonderiyor ucretsiz gidiyorum, bu imkanlarin onda birini Turkiye'de bulabilir miydim sanmiyorum. Elbette nasip kismet, ama ben buna kader diyemem, ararsaniz elbette bulursunuz gonlunuzun istedigi gibi bir yer.

    Kore, Japonya, Tayvan gibi yerlerde ozellikle "globalization" dedigimiz olaydan dolayi yabanci ogrencilere karsi biraz kolaylik var. Bu her ulkede boyle, sadece Amerika'yi isteyen zibil gibi ogrenci oldugu icin siz fark etmiyorsunuz ve gitmesi bu yuzden zor, ama Asya ulkeleri genel olarak daha kolay. Bizim Turkiye'deki unilere yabanci ogrencilerin girmesi kadar kolay degil elbet, ancak lise not ortalamaniz yuksek ise ve Ingilizce'ye hakimseniz girmeniz aslinda pek de zor degil. Nitekim ben universite sinavi sonuclarimi bile gondermemistim sinav basvurulardan sonra oldugu icin ve tam burslu bir universiteye kabul aldim.

    Sunu da belirteyim, benim zamanimda da boyleydi simdi de boyledir, gitmek isteyenler genelde Amerika gibi PR'i yuksek ulkelere gitmek istiyorlar ama universitelerin ticarethane oldugu bir ulkeye cebinizde para olmadan girmeniz cok cok cok zor. Cebinizdeki paradan kastim da ozel universiteler icin donemlik genel olarak 30,000 dolar. Devlet universitelerini bilmiyorum daha dusuk olabilir, ama onlarda da burs sansi ya yok ya da cok az. Dolayisiyla populerligi daha dusuk, ancak Amerika'dan ekonomik yahut teknolojik acidan pek de farki olmayan, hatta daha iyi olabilen, Kore, Japonya ve benzeri Asya ulkelerini tercih edebilirsiniz. Ben mezun olmak uzereyim, cok guzel zaman gecirdim burada, umarim size de nasip olur.


    ---

    @Havya Makinesi, dostum PM'ni aldim ancak telefon onayi yapamadigim icin cevaplayamiyorum, kusuruma bakma. Sorun cok genel oldugu icin pek detay veremeyecegim, ama lise ortalamasi sayet lisans tercih edeceksen en onemli metriktir. Tabii bu birinci siniftan baslayacaklar icin gecerli, eger transfer olarak gitmek isterseniz universite transkriptinize ve hocalarinizin referansina bakilir, ama transfer olarak gitmek ozellikle Amerika'daki universitelere, cok cok zor. Dusuk not ortalamasiyla bir universiteye girebilirsiniz elbet, ancak burs konusunda pek sansli olacaginizi zannetmiyorum, ozellikle bahsettigim gibi populer ulkelerde. Asya ulkelerinde universiteler hem genel olarak cok daha uygun, hem de girisi daha kolay, arastirmani illaki tavsiye ederim.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SpaceFalcon -- 26 Ağustos 2018; 4:42:12 >




  • SpaceFalcon S kullanıcısına yanıt
    hocam peki bu bahsettiğiniz asya ülkelerinde hayat giderlerini üniversiteler karşılıyor mu? mesela siz üniversiteye para ödemiyorsunuz anladığım kadarıyla. peki aylık yurt yeme içme vs. masraflarınızı cebinizden mi karşılıyorsunuz yoksa burs falan veriyor mu okul?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: lebendefrans

    hocam peki bu bahsettiğiniz asya ülkelerinde hayat giderlerini üniversiteler karşılıyor mu? mesela siz üniversiteye para ödemiyorsunuz anladığım kadarıyla. peki aylık yurt yeme içme vs. masraflarınızı cebinizden mi karşılıyorsunuz yoksa burs falan veriyor mu okul?
    Benim okulum uluslararasi olimpiyatlarda madalya alanlara ekstra cep harcligi veriyordu 500 dolar kadar, ben bu sayede boyle bir burs kazanmis oldum okul ucretimin karsilanmasina ek olarak, ki yurt masrafimi saymazsak 500 dolar yetiyordu gayet, buna ek olarak part-time calistigim yerden aldigim asgari ucret 600 dolar kadar para da eklenince neredeyse asgari maas aliyor gibi oluyordum. Ki okuyan biri icin bu muazzam bi' destek.

    Ancak normal sartlarda universiteler tuition'u karsilamak disinda ekstra cep harcligi vermez. Bunu yapan birkac universite var benim bildigim, ama bu miktarlar 200-300 dolar gibi cuzi rakamlar oluyor, ne yazik ki bu miktar hangi ulke olursa olsun bir ayi gecirmek icin yeterli degil sayet rahat yasamak istiyorsaniz. Bu yuzden ya aileden ya da part-time isten bir desteginiz olmasi lazim.

    Forumda kotu niyetli insanlarin oldugunu bilmesem buraya daha fazla kendi hakkimda detay girmek isterdim aslinda, cunku lise sonda cokca arastirma yapmistim, Turkiye'den cikmak benim icin olum kalim meselesiydi alenen. Elimizin altinda internet gibi bir nimet var, firsatlari bolca arastirmanizi tavsiye ederim, ve bunu yaparken de Amerika gibi zibil gibi basvuru alan ulkelerden ziyade Asya ulkeleri basta olmak uzere diger ulkelere bakinmanizi oneririm.




  • SpaceFalcon S kullanıcısına yanıt
    teşekkürler hocam cevabın için.
  • Merhaba,

    Bazı ülkelere (mesela Almanya) alınabilmeniz için aylık belli bir gelir gösterebilmeniz gerekiyor. Almanya için bu 750 euro. Bu imkansız benim için. Bu durumun bir oluru var mıdır ?

    (Yüksek lisans için soruyorum).



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi güls and roses -- 30 Ağustos 2018; 3:27:42 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: güls and roses

    Merhaba,

    Bazı ülkelere (mesela Almanya) alınabilmeniz için aylık belli bir gelir gösterebilmeniz gerekiyor. Almanya için bu 750 euro. Bu imkansız benim için. Bu durumun bir oluru var mıdır ?

    (Yüksek lisans için soruyorum).
    Dostum ulkelere gore degisiklik gosterebilir, ama hemen hemen her ulkede ogrenci vizesi icin belirli bir miktar para gormek isterler hesabinda. Yuksek lisans ve lisans arasinda da fark yoktur, ogrenci vizesi saniyorum her yerde tek tip olur.

    Benim icin de boyle bir gereklilik vardi, yaklasik 6,000 dolar kadar, ancak sansliydim ki dolar o zamanlar 2.5 - 3 kadardi sanirsam. Benim icin yine de zor bir paraydi elbet, yaptigim sey ise tanidigim herkesten borc harc alip parayi biriktirip hesabimda ardindan 'bank statement' ciktisi aldiktan sonra parayi herkese geri donmek oldu.

    Yani o gostermen gereken 750 euro ise, tam emin olmasam da buyuk ihtimalle bir seferligine hesabinda toplayip cikti alman yeterli olacaktir. Bazi ulkeler o paranin bir sure boyunca hesabinda kalmasini istiyor mesela statement almadan once, bunlara da bakman gerekir. Ama dedigim gibi cogu zaman tek seferlik toplayip cikti alman yeterli olur.




  • Çok teşekkürler cevabınız için.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: SpaceFalcon

    Dostum ulkelere gore degisiklik gosterebilir, ama hemen hemen her ulkede ogrenci vizesi icin belirli bir miktar para gormek isterler hesabinda. Yuksek lisans ve lisans arasinda da fark yoktur, ogrenci vizesi saniyorum her yerde tek tip olur.

    Benim icin de boyle bir gereklilik vardi, yaklasik 6,000 dolar kadar, ancak sansliydim ki dolar o zamanlar 2.5 - 3 kadardi sanirsam. Benim icin yine de zor bir paraydi elbet, yaptigim sey ise tanidigim herkesten borc harc alip parayi biriktirip hesabimda ardindan 'bank statement' ciktisi aldiktan sonra parayi herkese geri donmek oldu.

    Yani o gostermen gereken 750 euro ise, tam emin olmasam da buyuk ihtimalle bir seferligine hesabinda toplayip cikti alman yeterli olacaktir. Bazi ulkeler o paranin bir sure boyunca hesabinda kalmasini istiyor mesela statement almadan once, bunlara da bakman gerekir. Ama dedigim gibi cogu zaman tek seferlik toplayip cikti alman yeterli olur.

    Alıntıları Göster
    Maalesef Almanya bankada bloke hesap olarak istiyor. Toplamda 8640 euro olacak şekilde ve her ay 720 euro çekebildiğin bir anlaşmayla kabul veriyor.




  • Hocam direk üniversiteye burslu gitmek imkansız gibi bişey, o yüzden burada top ünilere gidip bişeyler yapıp yurtdışında yüksek lisans/doktorayı burslu yapmak daha kolay. Hele özel bi liseye gitmemişseniz devlet üniversitesinde 98+ ortalama imkansız gibi bir şey. Hal böyle olunca kaçmak için tek yol bu oluyor...

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Yoksa şahsen sat sınavlarını ösym nin sınavlarından daha kolay buluyorum, ingilizce sağlamsa ortalama yüksekse birkaç sosyal etkinliğe katıldıysanız en azından ortalama üniversitelere burslu gidersiniz. Aile zenginse zatwn direk yurtdışına gidiliyor okumak isteyenler, babasının yerine geçmek isteyenler koç sabancı gibi yerlere gidiyor direkt.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • ben bilgisayar mühendisliği okumak istiyorum , bunun için italya nasıldır tecrübesi,bilgisi olan var mı ? (yıllık ücretler 1k-3,5k€ arası imiş bence diğerlerine göre çok uygun)

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Merhaba.

    Güney Kore ile ilgili dünden beri araştırma yapıyorum.Çok şaşırdım gerçekten verdiği fırsatlara.Bir tanıdığım Koreye giderken bana araştır demişti.Bir bakayım dedim.

    Size ulaşacağım bir hesap var mı özel olarak konuşacağım,tabi siz de isterseniz.

    Güney Kore ile ilgili forumda 5 6 senelik konulara bakarken ana sayfada en yukarıda siz olmanız beni heyecanlandırdı.Ki konuyu clickbait olarak gördüm ama çok şaşırdım,gerçekten güzel bir raslantı..

    Güney Kore burs imkanlarında çok iyi olduğunu görüyorum.Bazı üniversiteleri tespit ettim.Burs seçeneklerine baktığımda gerçekten güzel şeyler sunuyordu.Başka şeyler de vardı elbet.

    Fen lisesi mezunuyum.Şimdi üniversite sınavına yeniden hazırlanan biriyim.2019 Eylülde başvuracağım,kesin gözüyle bakılmaz elbet.Sadece deneyeceğim.

    Bu arada ingilizce çalışıyorum,Toefl gibi bir sınavda iyi yapacağıma inandığım seviyeye ulaştığımda gireceğim.Eminim bu daha da kolaylaştıracak işimi.

    Bazı sorularım için yukarda da belirttiğim üzere size özelden ulaşmam gerek.Pm'iniz kapalı sanırsam




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.