Şimdi Ara

Cover mı demeliyim yoksa Arrangement(aranjman) mı?

Bu Konudaki Kullanıcılar:
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
12
Cevap
2
Favori
474
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Bir piyano parçası: Sol elin notalarını hiç değiştirmedim, fakat, sağ el notalarında ana müziği değiştirmeyecek fakat hatırı sayılır düzeyde farklı bir tat veya duygu verecek kadarda değişmiş veya benzer melodinin farklı benzerlikte çalınmış hali ve aralara girmiş fazladan notalar, fakat, ritmi bozmayarak araya girmiş notalar var ve dinleyen kişi bu tamamıyla şu şarkının farklı bir versiyonu diyebileceği bir parça ve net şekilde farklılığı ile aynı parçanın düzenlenmiş hali oldu. (karmaşık anlatım için kusura bakmayın)

    Böyle bir soruyu soruyorum çünkü aynı parçanın bir çok Cover-ına baktım fakat hepsi neredeyse orjinal halini enstrüman üzerinde çalmışlar. Cover benim bildiğim aynı parçanın farklı bir versiyonu anlamına geliyor fakat baktığım örnekler hiç öyle demiyor, bu yüzden paylaştığımda ne isim vermeliyim bilemedim?



  • Cover demelisin. Cover ve aranjman bazı yerlerde aynı,bazı yerlerde de birbirinden farklı şeyler olarak gösteriliyor. Bana kalırsa da birbirinden çok olmasa da farklı şeyler.

    Senin dediğine gelirsek,haklısın cover diye yazılıp nota olarak bire bir aynısı çalınan parçalar var. Ancak kendi enstrümanımdan örnek verecek olursam;drum cover yazıp,nota olarak bire bir çalıp youtube'a koyan 10 kişinin 10'undan da farklı his alırsın. Nota olarak aynı çalınsa da illa ki en az 1 yerinde bire bir hissi alamazsın.

    quote:

    hatırı sayılır düzeyde farklı bir tat veya duygu verecek kadarda değişmiş veya benzer melodinin farklı benzerlikte çalınmış hali ve aralara girmiş fazladan notalar, fakat, ritmi bozmayarak araya girmiş notalar var ve dinleyen kişi bu tamamıyla şu şarkının farklı bir versiyonu diyebileceği bir parça ve net şekilde farklılığı ile aynı parçanın düzenlenmiş hali oldu.
    Bu dediğine gelirsek de aklıma şu an gelen birkaç örnekle:
    Metallica - Turn The Page bir coverdır. (Orijinali Bob Seger'e aittir,Metallica harici coverları da mevcuttur)
    Kurban - Sarı Çizmeli Mehmet Ağa ve (Orijinali Barış Manço,Kurban harici coverları da mevcut)
    Chris Cornell - Billie Jean yine bir coverdır. (Orijinali Michael Jackson. Muhteşem bir coverdır!)

    Konuyu uzattığım için kusura bakma,detaylı bir şekilde yardımcı olmaya çalıştım umarım kafandaki soru işaretini giderir



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TheXylai -- 16 Ağustos 2018; 20:5:0 >




  • TheXylai kullanıcısına yanıt
    Bir cevap bekliyordum fakat kafamda ki soru işaretlerini bu düzeyde giderebilecek bir cevap beklentisi içinde değildim, bunun için teşekkürler.
  • unknown108 kullanıcısına yanıt
    Rica ederim,sevindim

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • arkadaş parçanın armonisiyle oynamamış yada farklı bir enstrümana transpoze etmemiş, direk melodi(beste) yani soprano parti ile ilgili değişiklikler yapmış. aralara farklı nota ve süslemeler katmış anladığım kadarıyla, buna da varyasyon demek daha doğru olur

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • therc T kullanıcısına yanıt
    hocam çok yanlış açıklamışsın adamın kafasını karıştırma. kulaktan dolma bilgilerle emin konuşmaktansa önce bazı söylediğin şeylerin ne anlama geldiğini öğrenmeye çalışsan daha iyi olur.
  • kulaktan dolma bilgiler? yanlış olan tarafı belirtirsen çok daha açıklayıcı olur. arkadaş diyorki ; "Sol elin notalarını hiç değiştirmedim" burdan çıkacak olan parçanın armonisiyle oynanmamış olduğu, coverda bilirsin ki yeni bir yorum için parçanın alt yapısı ile oynanır. yada aranjman gibi terimlerde farklı enstrumanlarla farklı tatlar verilir, ancak arkadaş bir piyano parçasını yine piyano için düzenlemiş. cümlenin devamı; "fakat, sağ el notalarında ana müziği değiştirmeyecek fakat hatırı sayılır düzeyde farklı bir tat veya duygu verecek kadarda değişmiş veya benzer melodinin farklı benzerlikte çalınmış hali ve aralara girmiş fazladan notalar, fakat, ritmi bozmayarak araya girmiş notalar var" sağ el soprano parti olan melodiyi içerdiği için bestede değişikliklere gidildiğide açık, bizde buna çeşitleme diyoruz

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • therc T kullanıcısına yanıt
    Arkadaşın sorduğu soruyla alakasız olarak üst mesajda belirttiğiniz transpoze zaten başka bir enstrümana yapılmaz,transpoze şarkıyı başka bir tona çekmektir bu birincisi. Önce onun,sonra da varyasyon ve cover'ın anlamını öğrenin ve örneklerine bakın. Sonra da tekrar bilgilerinizi gözden geçirin. Ondan sonra tartışırız. İyi günler.
  • TheXylai kullanıcısına yanıt
    bir eser başka bir enstrümana aktarıldığı zaman genellikle transpoze edilir zaten, arkadaşın bunu yapmadığını(eser piyano eseri ve yine piyano için düzenliyor), yaptığının cover yada aranjman olamayacağını üstteki mesajda açık bir dille anlattım.ha bestesi üzerinde oynanan bir esere cover denebiliyorsa sana müzik hayatında başarılar dilerim

    Arkadaşın kurduğu bir cümle; "benzer melodinin farklı benzerlikte çalınmış hali ve aralara girmiş fazladan notalar" varyasyon ne demek gayet iyi biliyorum merak etme



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi therc -- 25 Ağustos 2018; 18:23:48 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • therc T kullanıcısına yanıt
    Baya belli oluyor bildiğin. Ben de sana yanlış bildiklerinle birlikte olduğunu da sanmadığım müzik hayatında başarılar dilerim. Bir gün hepsinin doğrusunu ve ne olduğunu öğrenmen dileğiyle,tekrar iyi günler. Gerçekten öğrendiğinizde cevaplayın, o zaman yanıtlarım.
  • TheXylai kullanıcısına yanıt
    Edit: Vazgeçildi.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi unknown108 -- 27 Ekim 2018; 14:49:9 >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.