Şimdi Ara

Debian 9, Ubuntu 16, Fedora 25. Hangisini tavsiye edersiniz?

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
28
Cevap
1
Favori
2.180
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Eski Ubuntu ve Debian kullanıcısıyım. Ubuntu 10.10 ve Debian 6 bir dönem yoğun olarak kullandım. Yeni çıkan bazı uygulamaları deneyeceğim fakat çalıştığı sürümler olarak Debian 9 veya Ubuntu 16.04 veya 17.04 veya 17.10 veya Fedora 25 veya 26 yazılı, dolayısıyla bunlardan birini indirip kuracağım.

    İndirip kurmadan önce sorayım dedim. Bu versiyonlardan herhangi birini kullanan var mı? Hangisini tavsiye edersiniz?

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >



  • Komut satırına pek hakim değilsen Ubuntu 16.04.03 daha akıllıca bi tercih olacaktır.
    Fedora ve Debian için pek yerli kaynak yok maalesef.

    Alternatif Linux Mint var ama benim önerim Ubuntu 16.04.03 Gnome olur sana.
  • Tavsiye için teşekkürler. Fedora ve Debian benim de hep yabancılar kullanırken gördüğüm sistemler. Bu arada komut satırına baya hakimim. Debian/Ubuntu/Fedora 'dan herhangi birini hala indirmedim ancak dün akşam başka bir iş için Mac mini G4'üme Lubuntu-16.04'ü kurdum, LXDE / Lightdm 'nin ATI Radeon sürücüsüyle bir uyumsuzluğu sonucu masaüstü açıldıktan sonra ekranın gidip gelmesi sorununu gidermek için yoğun olarak komut satırını kullandım.



    Ubuntu en cok kullandığım Linux sürümü. o yüzden en az sorun yaşamak adına tekrar kullanabilirim. Fedora hiç kullanmadım, değişiklik adına denenebilir. Dediğim gibi henüz hiçbirini indirmedim.Hala değerlendirme aşamasındayım.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Linux Mint 18.2 deneyebilirsin.



    O da Ubuntu 16.04 tabanlı

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Mint'in Ubuntu uyumlu olması güzel, fakat en büyük özelliği Windows 'a benzemesi olarak anlatılıyor, eğer o doğruysa bence gereksiz bir özellik : = )

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Windows'a benzemesi sorun değil ki, görünümle istediğiniz gibi oynayabiliyorsunuz. Mühim olan sorun çıkarmaması, kullanıcı sayısının yüksek olması, kullandığı tabanın ne olduğu

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • papummmm P kullanıcısına yanıt
    Hala daha Linux indirmedim. Mint Ubuntu temelli old için Ubuntu paketi olan her yazılım Mint'te de çalışmalı, o yüzden seçenek dahilinde.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • ubuntuya alıştıysanız fedora'nın komutlarını yadırgayabilirsiniz. Ubuntu zaten debian tabanlı. Ubuntu tercih edin.
  • internalinferno kullanıcısına yanıt
    Aynen. Fedora bazen ismini gördüğüm ve kullanmadığım için merak ettiğim bir sistem, fakat şu anda öncelikli amacım modern uygulamaları çalıştırmak olduğu için Fedora'yı liste dışı bırakırım gibi geliyor.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bunun kararını siz verin. İsmini saydığınız 3 dağıtımda teknik dökümantasyon olarak her türlü bilgiyi bulabilirsiniz ve popüler dağıtımlardır. Fedora bu işte kernel gelişimi ve program paket güncelliğinde hemen hemen bütün dağıtımlşara temel teşkil etmektedir diyebiliriz. Debian ise karalılıktan ödün vermeden uzun tecrübeler oluşmadıkça paketlerini depolarında güncellemeyen dağıtım olarak bilinir ama en sade, stabil ve hızlı çalışan dağıtım denebilir. Ubuntu ise malumunuz Debian temelinden hareketle çıkmış bir dağıtım olup paket güncelliğini kendi topluluğu içerisinde daha güncel tutmayı başarmaya çalışan bir dağıtım diyebiliriz.

    Bir linux dağıtımı seçerken bana göre karar vermek için dikkat edilecek hususlar;

    1. Teknik dökümantasyon bolluğu ve kullanıcı kitlesinin genişliği (community)önemlidir
    2. İşletim sistemi temelinin ne olduğuna (Debian, Arch, Fedora vs...) karar vermeniz
    3. Paket Yönetimde hangisini kullanmayı daha kullanışlı bulduğunuz önem arz eder
    4. Üzerina inşa etmeyi düşündüğünüz Masaüstü Ortamı (KDE, GNOME, Cinnamon, Mate, LXDE, Xface vs...) seçmeniz gerekir
    5. Paket güncelleme sıklığı ile kullandığı paketlerin sürüm güncelliği önemlidir
    6. LTS desteği olup olmaması ve Beta deneme sürüm vs olmaması (Final release dağıtım tercih edin)
    7. Kernel çekirdeğinin güncelliği sisteminizin donanım ve çalışma stabilitesi için önem arz eder ancak kod satır sayısı arttıkça güncel olmayan sistemlerde yavaşlamaya neden olabilir.
    8. Yükleme depolarında ve 3.parti depolarında yer alan program çeşitliliği aradığınız bir uygulamaya erişebilmeniz için size fayda sağlayabilir.

    Tüm bu açaklamalar sonrasında 3 dağıtımından her hangi birini kullanabilirsin, tercih tamamen size kalmış.
  • -Fedora her ne kadar popüler olsa da uzun süreli kullanımda güncellemeler sonrası sıkıntı çıkartır.
    -Performans ve kararlılığı yüksek olan Debian'da sürücülerden dolayı sorun olabiliyor.

    Ubuntu performans noktasında LTS sürümler ideal hem de kolay bir yapısı var. Ubuntu 16.04.3 sürümü ile 8-9 ay takılıp 18.04 sürümünü görürsek ki sonraki LTS sürüm olacak o şekilde devam ederdim. 18.04 sürümü Wayland ve Gnome Shell ikilisi ve de Ubuntu kolaylığı birleşince oturaklı güzel bir dağıtım olacağını düşünüyorum.
  • uisik34 kullanıcısına yanıt
    dmclskn D kullanıcısına yanıt
    Kullanmak istediğim uygulama Ring. Adını pek duymamışsınızdır belki; Whatzap, Skayp vs gibi ancak 100% güvenli, telefon rehberinize erişeyim, erişemezsem çalışmam, 2-3 ayda bir güncellemezsen kullanamazsın gibi şartları dayatmıyor. Download seçeneklerinda Debian, Ubuntu, Fedora var, Contributions listesinde de Arch ve openSUSE var. Linux'u kuracağım Laptop ise 2009 lenovo N500, bu durumda Ubuntu en uygun secenek gibi görünüyo

    @dmclskn Ubuntu gayet mantıklı seçim. Diğer sürümler beklenmedik sorunlar çıkarabilir. aslında sorun çıkarsa da hallederim ancak şu anda öncelikle amacım yukarda bahsettiğim gibi Ring denilen app'i kullanmak. Ubuntu'ya alışığım ve Ring Ubuntu'yu resmi olarak destekliyor.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Unity ile geleni değilde Lubuntu, Mate, Budgie sürümlerini deneyip hangisi randımanlı ise karar verebilirsiniz. Zaten Unity ve Mir fişini çektiler. 17.10 sürümü ile öntanımlı masaüstü Gnome-Shell olacak.

    http://lubuntu.me/downloads/
    https://ubuntubudgie.org/downloads
    https://ubuntu-mate.org/download/
  • Manjaro da o zaman listenizde yer alsın Arch tabanlı ve Aur depolarında bahsettiğiniz Ring programı mevcut. Kurulumu basit ve stabilite açısından oldukça sevdiğim bir dağıtım. Xface veya Cinnamon arayüz benim favorim.
    http://imgur.com/a/0O7g4



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi uisik34 -- 15 Ağustos 2017; 15:43:53 >
  • Lubuntu çok takdir ettiğim bir sistem cunku son sürümü (16.04) 2005 model Mac mini G4'te çalışıyor. 2005 Mac mini'nin işlemci 1.5Ghz PowerPC (basit bir overclock ile) RAM 512MB + 32MB ATI Radeon VRAM .



    @uisik34 Arch linux adını bayağı duyduğum bir sürüm ve Ring'in destek vermesi güzel bir olay. Ancak Arch hiç kullanmadığım için şu an için macare olur.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • http://www.bodhilinux.com/
    http://puppylinux.com/

    Yukarıdaki dağıtımlara bakmış mıydınız ?
    Arch Linux tavsiye etmem zira sisteminiz çok düşük güncel paketlerle sistem çok kasıntı olur. Dahası 32 Bit kurulumlara destek vermiyor.
  • dmclskn D kullanıcısına yanıt
    puppy linux'u duymuştum diğerini duymadım. Fakat 2005 Mac mini G4'ten sadece Lubuntu nun eski bilgisayarlarda başarılı çalışmasına ve son 3 gündür başka bir işim (Node.js uygulamaları denemek) gereği tesadüfen o Mac mini G4'ü kullandığım için örnek olarak bahsetmiştim, yoksa Debian Ubuntu Fedora ve Arch 'ı kuracağım makina 2009 Lenovo N500 laptop. Ekran üstünde mini kamerası ve mikrofonu ile Ring gibi bir uygulama için zaten uygun olan da o. O Lenovo'ya büyük ihtimalle Ubuntu 16.04 kurarım gibi geliyor. Ya da değişiklik adına belki Arch linux, cunku Ring Arch repertuarında da var. Mint Ubuntu temelli olmasına rağmen şimdilik düşük öncelikte.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Fedora 26

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Federa 26 derim...

    Hem gayet kararlı hem de neredeyse bir rolling release gibi çok güncel paketlere sahip. Kararlılık adı altında eski sürüm paketlere muhtaç etmiyorlar ve İngilizce ana forumu gayet aktif ve çok yardımsever üyeler var.

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Fedora oldukça ilginç bir sürüm. Denemek te ilginç olacak. Hala hiçbirini denemedim. AKN 90% ı geçti, önümüzdeki ay birini indiririm artık, ya arch linux ya da fedora.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.