Şimdi Ara

Dgs Sınav sisteminin haksızlık olması

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
113
Cevap
2
Favori
13.110
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Oldum olası bu Dgs olayına uyuz olmuş biriyim çünkü kesinlikle adil bir sistem değil.Zamanında sınava girmiş 200 bin hatta 300 bininci bile olamayacak kişileri(bana göre başarısız kişileri) kendi arasında yarıştırıp onlara Boğaziçi,Odtü,İtü gibi üniversitesilere girme imkanı verilmesinin mantığını anlamıyorum.Bana göre bir yere sadece tek bir yoldan giriş olmalı yoksa bunun gibi sistemler adaletsizlik oluşturuyor.Şimdi klasik ama bize o dersler gösterilmedi denecek o zaman düz liseye gitseydiniz.Oh ne güzel hem üniversitede başarılı olamazsam mesleğim olsun de hem de bunu kullanıp ama bana o dersleri göstermediler olsun.Anadolu Lisesinden mezun olan bir kişi üniversiteyi kazanamazsa hiçbir vasfı olmuyor bunu bile bile o riski alıyorsa ya siz de en başta o riski alacaktınız ya da almadıysanız da bundan ağlanmaya hakkınız yok


    Şimdi Dgs'ye hazırlanan bir sürü insan var onlar hiç düşünmeden refleksle hayır ya ne haksızlığı diyecekler ama kendilerini bir onların da girip başarısız oldukları sınavda Türkiye derecesi yapmış kişilerin yerine koysunlar.Bu sistem ilk fırsatta kaldırılmalı.







  • Bir meslek lisesi öğrencisinin yardım almadan lisans programı kazanması imkansız. Zaten bu öğrencilere 3 sene boyunca sizin gördüğünüz matematik, fen dersleri gösterilmiyor.



    Öğrencinin lisans programı kazanabilmesi için en az 2 sene mezuna kalması ve dersaneye gitmesi gerekir.

    Durumu olmayan öğrenci ne yapsın? Okumasın mı?

    Kendi kendine mat konularını (trigonometri,limit,türev,integral) nasıl öğrensin?

    Bir öğretmeni olmadan bunları gerçekleştirmesi imkansız.

    Dolayısıyla öğrenci yüksekokul tercih ederek hiç olmazsa bari bir fabrikada tekniker olarak çalışırım diye düşünüyor. Buraya kadar her şey normal. Senin rahatsızlığın bundan sonra.



    Bazı öğrenciler ise sadece önlisans mezunlarına sağlanan ayrıcalık olan DGS'ye çalışıyor. Bir meslek lisesi mezunu için kolay bir sınav değil merak etme.

    Anadolu ve meslek liselerini KIYASLAYAMAZSIN!

    Anadolu lisesi mezunun seviyesi ile meslek mezunu seviyesi aynı değil.

    İkisininde amacı farklı. Anadoludan mezun olupta hiçbir yer kazanamayanlara olsun nefretin. Meslek lisesi öğrencileri elinden geleni yaptılar. Meslek öğrendiler. 9 ay stajını yaptılar siz harıl harıl ösys kasarken. Şurada gelmiş 3 kişilik kontenjanın hesabını yapıyosun. Bırakta 3 kişi meslek lisesi çıkışlı mühendis olsun.


    Edit: Adaletsizlik dgs'ye 3 kontenjan açılması değil. ADALETSİZLİK anadolu ile meslek lisesinin aynı sınav sisteminde değerlendirilmesi!
    Öss'de ilk 30 bine girdim, gayet düzgün netler ile. İlk bölüm Ea'dan Türkiye'deki bütün bölümlere giriyordum. İdealist bir tercih yaparak İngilizce Sosyoloji okudum. Umduğumu mesleki anlamda bulamadım. Şu anda bir devlet üniversitesinde İngilizce İşletme Tezli Yüksek Lisans programında öğrenim görüyorum. Aöf Adalet'e başladım bu sene ve Hukuk düşünüyorum 2019 DGS sınavı ile. Şimdi ben hak etmiyorum öyle mi ?



    Bu kadar ağlamana gerek yok, ilk 500 bine giremeyen insan zaten DGS'de hiç birşey yapamaz. Ki biraz girişkenliğin varsa DGS gruplarına bak Facebook'taki. İyi bölümleri kazananların %90'ı boş boş zamanı bol olan öğretmen, asker, memur. Zaten temel eğitimi olan ve hali hazırda geçim derdi olmayan. Memuriyette yatmaktan sıkılınca ikinci üniversite okuyan tipler.



    Uzaktan davulun sesi hoş geliyor. İşin içine girince hiç birşey göründüğü kadar kolay degil. Bu zihniyetle bir çok insan kolay görüyor işin içine girince ilk 5 bine giremiyor.



    DGS'ye haksızlık diyorsan özel üniversiteler ne ? Sen ilk 20 bin yapıyorsun mimarlık kazanıyorsun iyi bir devlet üniversitesinde adam iki apartman binasından kurulma özel üniversiteden aynı diplomayı alıyor. Anasının babasının parası ve iş çevresi de olduğundan senin 15 yılda gelebileceğin mesleki pozisyona 3 yılda geliyor. Hayat ağır acımasız. DGS ile insanların girdiği 2-3 kişilik kontenjana bu kadar zırlamana gerek yok.
    Boğaziçi Üni. Makine Mühendisliği bölümüne DGS'ye giren 350 bin kişiden sadece 3 kişi yerleşebiliyor. 2 milyon kişide 60 kişiye oranla yaklaşık 3 kat daha düşük bir ihtimal bu. Ayrıca bunu başarabilenlerin yaptıkları puanlara bakarsak en az 300 tam puan + 40 ÖBP ile yerleşebildiklerini görüyoruz. Bu da demek oluyor ki derece yapıp 10-15. olmuşlar. Şimdi bu 3 kişi adil olmayan bir sınavla Boğaziçi'ni kazanmışlar ve yaptıkları dereceler boşuna, öyle mi? Kusura bakmayın, ama adaletsizliği yanlış yerde arıyorsunuz.

    Meslek liselilerin üniversite okuma hakkını onları müfredat yoluyla cahil bırakarak engelleyen bir ortaöğretim sistemi adil olamaz. Ne tür lise olursa olsun, öğrencisini üniversiteye hazırlamaktan ve öğrencisine çalışma disiplini kazandırmaktan aciz bir ortaöğretim sisteminden adalet beklenemez. Önce bu çözülmeli ki DGS'ye olan talep azalsın, MYO'lar gerçekten ara eleman olmak isteyenler tarafından tercih edilsin. Eğer bunu yapmadan DGS'yi kaldırırsanız ortaöğretim sistemindeki adaletsizliği derinleştirmekten başka bir şey yapmamış olursunuz, o kadar.
  • Bir de şu açıdan düşünün bakalım; DGS kontenjanları çok kısıtlı.

    İlgisi olmayan alanlardan zorla soru çözdüren ortaöğretim sisteminin mağdur ettiği gençlere DGS ikinci bir şans tanıyor. Ancak bu şansı başarıya çevirmek öyle kolay bir şey değil. Çünkü DGS'de başarı için ilk 1000'lere girecek kadar iyi dereceler yapmak gerekiyor. DGS işte bu açıdan ikinci şansı verdiği gençleri eleyici nitelikte bir sınav oluyor. İlk şansını iyi değerlendiremeyenlerden disiplinli ve çalışkan olanları, emek verenleri seçerek geri kalanları eliyor. Bundan dolayı DGS ile fakülte kazananları bedavacılıkla ve emek hırsızlığıyla suçlamak yersizdir. Çünkü DGS bilgiden ziyade hız ve dikkat ölçen bir sınavdır.

    3-5 kişilik kontenjanlara herkes rahatça yerleşebiliyor olsaydı haklı olurdunuz. Ama 350 bin kişinin başvurduğu bir sınavla yalnızca 10 bin kişinin iyi fakültelere yerleşebiliyor olması iddianızı çürütüyor.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi nForcer -- 22 Kasım 2017; 21:37:14 >




  • nForcer N kullanıcısına yanıt
    Kısıtlı olması bir şeyi değiştirmez.Ayrıca orana bakarsak 2 milyon kişinin içinden sadece 60 kişi Boğaziçi Makine Müh.ne girebiliyor.Yani 350 bin de bininci olmaktan kat kat zor ki bu 350 binin ilk sınavda başarısız olanlar olduğunu unutmayalım ilk sınavda onlardan kat kat daha iyi rakiplerle yarışıyorsun.Sınav eleyici oluyor dediniz de sınavın amacı nedir zaten eleyici olmak.

    Dgs'yı kazananlar hakkını yiyor insanların hiç bunun başka açısı yok kendinizi kandırmayın.Kimseye 2. sınav hakkı verilemez.Ayrıca neden başarısız insanlara ikinci hak verilsin ki?Bunda adalet nerede.Ben Ytü Makine Mezunuyum muhtemelen Dgs sınavına giren tüm öğrencilerden 10 kat başarılı olmuşum Öss sınavında bana değil de ilk sınavda 300 bine giremeyenlere neden verilecekmiş o ikinci hak.Ben geceli gündüzlü çalışıcam Anadolu/Fen Lisesine giricem diğeri çalışmayacak meslek lisesine gidecek.Sonra Lisede yine çalışıcam o yata yata ders geçerken ben gece gündüz test çözücem.Sonra gidecek 2 yıllık dandik bir bölüm bitirecek ve bu ona Boğaziçi,Odtü,İtü gibi muhtemelen 10 sene Össye girse gidemeyeceği bir üniversitenin kapısını açacak bu size adil mi geliyor?Bana gelmiyor.




  • Gayet adil, ağla

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Carl Panzram C kullanıcısına yanıt
    İşte bu bile ne kadar saçma bir sistem olduğunun göstergesi şu seviyede birinin iyi bir üniversitede ne işi var.
  • Boğaziçi Üni. Makine Mühendisliği bölümüne DGS'ye giren 350 bin kişiden sadece 3 kişi yerleşebiliyor. 2 milyon kişide 60 kişiye oranla yaklaşık 3 kat daha düşük bir ihtimal bu. Ayrıca bunu başarabilenlerin yaptıkları puanlara bakarsak en az 300 tam puan + 40 ÖBP ile yerleşebildiklerini görüyoruz. Bu da demek oluyor ki derece yapıp 10-15. olmuşlar. Şimdi bu 3 kişi adil olmayan bir sınavla Boğaziçi'ni kazanmışlar ve yaptıkları dereceler boşuna, öyle mi? Kusura bakmayın, ama adaletsizliği yanlış yerde arıyorsunuz.

    Meslek liselilerin üniversite okuma hakkını onları müfredat yoluyla cahil bırakarak engelleyen bir ortaöğretim sistemi adil olamaz. Ne tür lise olursa olsun, öğrencisini üniversiteye hazırlamaktan ve öğrencisine çalışma disiplini kazandırmaktan aciz bir ortaöğretim sisteminden adalet beklenemez. Önce bu çözülmeli ki DGS'ye olan talep azalsın, MYO'lar gerçekten ara eleman olmak isteyenler tarafından tercih edilsin. Eğer bunu yapmadan DGS'yi kaldırırsanız ortaöğretim sistemindeki adaletsizliği derinleştirmekten başka bir şey yapmamış olursunuz, o kadar.




  • nForcer N kullanıcısına yanıt
    Neden gerçeği kabul etmiyorsunuz anlamıyorum.Bu sistem adil değil bunu görmemek için kör olmak gerekyior.Yapılanı örnekle anlatayım.4 senede bir olimpiyatlar yapılıyor.Bunun için sporcular 7 yaşından beri fedakarlıklarda bulunuyorlar.Yemekleri gramı gramına belli uyku düzenleri antrenman programalrı her şeyi belli.Yaşıtları gezerken dolaşırken onlar salonlarda çalışıyor.Mesela atletizm Usain Bolt altın madalyayı nasıl kazanıyor dünya üzerinde her kim olursa olsun ona karşı yarışıyor.Altın Madalyayı nasıl alıyor gerçekten ama gerçekten dünyanın en hızlısı olduğu için kazanıyor.

    Peki hayatında spor yapmamış göbekli insanları kendi arasında yarıştırıp Usain Boltla aynı altın madalyayı verseler adalet olur muydu?

    Şimdi adama sormazlar mı Arkadaş Usain Boltla o göbekli adam Olimpiyatlarda yarışsaydı ilk turda elenirdi.Peki adalet bunun neresinde Olimpiyatlarda 4. olan bile madalya alamazken neden bu göbekli insanları kendi arasında yarıştırıp onlara bu şansı verelim.Bu insanlar zamanında oturmuşlar çalışmamışlar boş boş dolaşmışlar ama diğerleri o gençlik yıllarını geceli gündüzlü çalışarak geçirmiş.

    Size bu olayda mı mantıklı gelirdi?Bana gelmiyor.Dgs de şişman insanların kendi arasında yarıştırılıp onlara olimpiyat madalyası vermekten başka bir şey değil.

    Meslek Liseleri ara eleman yetiştirmek içindir ara eleman olmak istemiyor musun mühendis,doktor,avukat mı olmak istiyorsun ne güzel.O zaman ne şiş yansın ne kebap demeyeceksin gideceksin düz liseye orada üniversiteye hazırlanacaksın.

    Sistemi kullananlar neden kullanıyor demiyorum elbette bu imkan varsa kullanmak onların hakkı ama bu sistemin adil olmadığını onların da haksız yere o üniversitelere girdiklerini değiştirmez.




  • Madem bu kadar kolay gir 2 senelik bir önlisans bölümüne dgs ile geçiş yap. Gelip burda zırlamanın bir anlamı yok

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Carl Panzram C kullanıcısına yanıt
    Ben zaten sizin girip de muhtemelen 500 bine giremediğiniz sınavda 20 bine girdim ben ağlamıyorum hakkımı savunuyorum ama sen bile kendini savunamıyorsun ağla zırla gibi anaokulu seviyesindesin.
  • Çok adaletli bir sınavda 20 bine girdiğin için tebrikler

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • 13-14 yaşında çocuk meslek lisesinin ne olduğunu nereden bilsin? O yaşlarda hiç kimse sağlıklı tercihler yapamaz. Üniversite hayalleri olduğu halde bilmeden meslek lisesi okuyup bitirenlere ortaöğretim sistemi olarak "sen üniversite okuma" derseniz bu adil olmaz. O yüzden meslek liseleri de dahil bütün lise türleri öğrencilerini her ihtimale karşı üniversiteye hazırlar gibi eğitmelidir. Öncelikle bu yapılsın, ondan sonra DGS'yi tartışabilir oluruz.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi nForcer -- 24 Kasım 2017; 19:38:57 >
  • nForcer N kullanıcısına yanıt
    13-14 yaşında biri bilmez zaten sistem onu potansiyeline göre yerleştirir.Sistem bakar bu çocuk çalışkan mı?Ders çalışıyor,disipline uygun ve zeki mi?Hepsine evetse zaten sistem seni otomatik olarak sınav sonucun iyi olacağı için iyi bir yere yerleştirir.Aksine sistem meslek liselerini açarak daha başarısız ama yine de ara eleman olarak çalışabilecek kişilere meslek edindiriyor.Normal bir sınav sisteminde hepsi elenir ve dümdüz biri olurdu.

    Bu dediklerim salt gerçekler ama diyelim kabul edilmiyor.Peki o zaman Meslek Liseleri üniversite okumak mı istiyor bu arkadaşlar nasıl Dgs'ye hazırlanıyorsa yine hazırlansınlar Öss(artık ne olduysa adı) ona girsinler.Kimse onlara bu sınava giremezsiniz demiyor.Katsayı sorunları da kalktı hadi görelim girsinler hazırlanıp herkesle yarışsınlar ama doğru o azımsanan 3 boğaziçi Makine mühendisliği var ya oraya bir tane bile Meslek Liseli çalışıp kazanamaz imkansız olur.Bunu herkes biliyor adaletsizlik de buradan başlıyor.




  • Bir meslek lisesi öğrencisinin yardım almadan lisans programı kazanması imkansız. Zaten bu öğrencilere 3 sene boyunca sizin gördüğünüz matematik, fen dersleri gösterilmiyor.



    Öğrencinin lisans programı kazanabilmesi için en az 2 sene mezuna kalması ve dersaneye gitmesi gerekir.

    Durumu olmayan öğrenci ne yapsın? Okumasın mı?

    Kendi kendine mat konularını (trigonometri,limit,türev,integral) nasıl öğrensin?

    Bir öğretmeni olmadan bunları gerçekleştirmesi imkansız.

    Dolayısıyla öğrenci yüksekokul tercih ederek hiç olmazsa bari bir fabrikada tekniker olarak çalışırım diye düşünüyor. Buraya kadar her şey normal. Senin rahatsızlığın bundan sonra.



    Bazı öğrenciler ise sadece önlisans mezunlarına sağlanan ayrıcalık olan DGS'ye çalışıyor. Bir meslek lisesi mezunu için kolay bir sınav değil merak etme.

    Anadolu ve meslek liselerini KIYASLAYAMAZSIN!

    Anadolu lisesi mezunun seviyesi ile meslek mezunu seviyesi aynı değil.

    İkisininde amacı farklı. Anadoludan mezun olupta hiçbir yer kazanamayanlara olsun nefretin. Meslek lisesi öğrencileri elinden geleni yaptılar. Meslek öğrendiler. 9 ay stajını yaptılar siz harıl harıl ösys kasarken. Şurada gelmiş 3 kişilik kontenjanın hesabını yapıyosun. Bırakta 3 kişi meslek lisesi çıkışlı mühendis olsun.


    Edit: Adaletsizlik dgs'ye 3 kontenjan açılması değil. ADALETSİZLİK anadolu ile meslek lisesinin aynı sınav sisteminde değerlendirilmesi!



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mertoguzhan1 -- 26 Kasım 2017; 20:14:38 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Ulan senin gibi odtü yt itü kazanamayan fesat çomar insanlar birtek böyle düşünüyor burda haksızlık diyip ağlayıp sistemi kötüliceğine sen önlisans oku kolay yol dediğin sınava sende gir

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • dengbej_25 D kullanıcısına yanıt
    Daha Türkçe yazmayı bilmiyorsun.Bu bile dediğimi haklı çıkartıyor.
  • ahshaahjwjwjwjwasfkan olum senin gibi mıymıntı tipleri bilirim anca konusur hicbirsey yapamayan anası kılıklı modellerdensin

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • dengbej_25 D kullanıcısına yanıt
    Bak cevap veremeyince nasıl da konu değiştirdin.Desene saçmalama gayet güzel Türkçe yazıyorum diye.Ben de senin gibileri bilirim primat ile insan arası altyapıya sahiptir.Evet git şimdi google'da araştır bakalım primat ne demek?
  • dengbej_25 D kullanıcısına yanıt
    Hıı bu arada Ytü mezunuyum çok bildiğini sanıyorsun ama bir halt bildiğin yok.
  • O kadar kibar bir süt çocuğusunki kibrin seni daha akilli cikartması icin müsait biryerlerini alsancakta sergilersin senin yüzünden forumda midem bulanıyor senin gibi kendini begenmis züppelerin boş zırvaları yüzünden peteçenin değeri artmaya başladı senin gibi yeni nesiller piyasa cıkmasın diye

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • dengbej_25 D kullanıcısına yanıt
    Cevap yazmak istiyorum bir şeyler öğren diye ama gerçekten anlayacak kapasiten yok ve her yazdığın cevapta o iğren yazım hatalarını görmekten bıktım.Sana tavsiyem ona buna laf etmeden önce kendini geliştir.İnsan en azından kendi dilini yazıp okuyabilmeli.
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.