Şimdi Ara

DOĞALGAZ KOMBİ ve TESİSATI HK.AÇIKLAMALAR

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
794
Cevap
34
Favori
269.997
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Merhaba

    Kombi ve doğalgaz tesisatı konusunda araştırma yapan arkadaşların bilgi edinebilmeleri amacıyla bu başlığı açıyorum.


    Fiilen doğalgaz işiyle uğraşan ve bu konuda tecrübelerini aktaran bazı mühendis arkadaşların yazılarını önemli bilgiler ihtiva ettiği için aşağıda paylaşıyorum.

    -----------------------------------------------------

    DOĞALGAZ KOMBİ VE KALORİFER TESİSATI YAPTIRACAKLAR AŞAĞIDAKİ AÇIKLAMALARI OKURLARSA BÜYÜK ORANDA BAŞARILI OLURLAR.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi intererdem -- 11 Temmuz 2012; 15:48:38 >



  • ALINTIDIR.
    ----------------------------------------------------------------------------------------------

    Arkadaşlar yorumları okudum çok üzüldüm o kadar çok bilgi kirliliği varki anlatamam. Ben makine mühendisiyim ve 5 yıldır bu işin içerisindeyim . İlk olarak şunu söyleyeyim kombi alırkenki gösterilen şu hassasiyetin onda biri yalıtım ve tesisat yaptırılırken gösterilse hiç kimsenin problemi kalmaz eminim. Herkes bir kombi kullanıyor birisinin çok kaliteli dediğine diğeri berbat diyor kimisi az yakıyor diyor kimisi çok .....
    şunu unutmayın kimse elma ile elmayı karşılaştırmıyor hep elma ile armutu karşılaştırmaya çalışıyoruz.Hangi ev hangi semt hangi tesisat hangi kat hangi yön ( kuzey , güney ) bunların hepsi yakıtı değiştirir. Eğerki doğalgaz ile ısınacak iseniz 100 m2 bir daireye en az 8 m petek koymanız gerekiyor daha az koyarsanız ;
    1- Faturalarınız yüksek gelir
    2- Kombi daha çok çalışarak devrede kalır ve parçaların ömrü daha kısa olur

    Ters bir algı var zannediliyorki petekler az konulursa daha az yakar , halbuki ne kadar fazla ( uzun ) petek koyarsanız o kadar faturanız düşer .Firmaların çoğuna sorsanız 1 m/tül peteğin verdiği ısı 2200 kcal/h derler fakat bu değer 90/70 derece (TS4310 )yani kazanla veya kat kaloriferi ile ısınan sistemlerde doğrudur ancak kombiyi 90 derecede yakamayız son kademede çalıştırıp ay sonu kalp krizi geçirmek isteyen varsa deneyebilir Değişen Türk Standartlarına göre 75/65 C ( Yeni Standart EN442 tse.org.tr den 4310 u aratırsanız İptal edilmiş Standart Yerine Geçen TS EN 442 olarak görebilirsiniz ) de 1 m/tül peteğin verdiği ısı ortalama 1650 kcal/h civarındadır ( Markalara göre değişir )Herhangi bir petek katalogunu incelerseniz 1000 yani 1 metre uzunluğundaki 600 yüksekliğinde bir peteğin verdiği ısı 1687 kcal/h dir 1500 lük yani 1,5 m uzunluğundaki peteğin verdiği ısı 2531 kcal/h ' dir. Yani kombinizi aynı derecede yaktığınız halde daha fazla ısı evinize girer ve sizde daha güzel ısındığınız için kombiyi kısabilirsiniz daha düşük derecelerde yakarsınız . Yoğuşmalı kombiler için bu yüzden fazla petek konulması istenir çünkü ne kadar düşük sıcaklıkta yakarsanız o kadar fazla fayda elde edersiniz. Petek ile ısıtılan sistemlerde bu verim en fazla %17 civarındadır yerden ısıtmalarda %25 lere varır. ( çok fazla borulama olduğu için düşük derecelerde bile ev ısıtılabilir ) Yoğuşmalı kombi için 100 m2 bir daireye atıyorum 9 m petek koyarsanız %15 yakıtınız düşer 6 m petek koyarsanız %4 yakıtınız düşer .Fazla petek koymanın tek problemi ilk yatırım maliyetini artırır aradaki fark 2 senede faturadan kendisini amorti eder. Eğerki bütçeniz yeterli ise her ikisini yani hem yoğuşmalı hemde fazla petek koymanız sizin faydanızadır. Ama eğerki bütçeniz dar ise kombiyi yoğuşmalı alıp az petek koymanın size pek bir faydası olmayacaktır.
    Dikkat etmeniz gereken bir başka husus tesisatın yapılışıdır. Tesisat yapılırken genellikle süpürgelik üzerinden yapılır. ( oturulan evlerde sonradan tesisat çekildiği için , kırma dökme istenmez ) Süpürgelik tesisatı çok dirsek kullanılan bir tesisat türüdür ve her dirsek suyun dolaşım hızını düşürür . Eğer boru çapları ince ise su sirkülasyonu zorlaşır ve son petekler ısınmaz . Eğerki böyle bir tesisatınız var ise kombiye yakın olan peteklerin üst kısmı kısılarak reglaj yapılabilir. Bu durumu kurtarmaktır tabiki hiç böyle olmasına gerek yok. Tesisat yaptırılırken en son 3 peteğin birleşimine kadar 32mm ( 1 parmak olarak söylenir ) plastik boru ile yapılmalıdır. Daha sonra çap düşebilir. Kombi dairenin ortasına bir yere konulabilirse eğer hat iki koldan çalışır ve daha güzel ısıtır. Petekler ne kadar çok olursa olsun onu besleyecek olan boru çapları ufak olursa yine sağlıklı bir ısınma sağlanamaz ve pompa ömrünü çabuk tüketir. Tesisat yapılırken kombi balkonda ise balkon geçişinin yalıtım süngeri ile kaplanması gerekir . Çünkü kombinizi 50 derecede yaksanız bile borular soğuk betona temas ettikten sonra daire içine girinceye kadar atıyorum 40 dereceye iner suyun sıcaklığı . 1 m lik yer yüzünden faturanız fazla gelir . Şimdi cam elyaf yünlü kompozit borular çıkmıştır tesisat komple bu şekilde de yapılırsa daha iyi olur. Deliksiz Alüminyum folyolu boru ile de yapılabilir oksijen geçirgenliği çok az olduğu için peteklerdeki içten paslanma daha az olur.
    Eğer eviniz inşaat halinde ise mutlaka mobil sistem yaptırın çünkü normal borulama sisteminde petekler tesbih tanesi gibi bir hatta bağlıdır ama mobil sistemde her peteğe ayrı boru çekilir . Bir sıcak ve bir soğuk olarak çekilen hatlar kombinin yakınına biryere konulan kollektör sisteminde toplanır. Kollektör kalın demir veya bakır bir borudur ve üzerinde birsürü ufak vana vardır. Bu kollektörden iki adet olur ( sıcak - soğuk ) ve her kollektörün üzerinde kaç adet petek var ise o kadar vana bulunur. Daire inşaat halinde olduğu için bu sistemde borular dirsek ile değil viraj alarak döner . Bu sistemin avantajı her peteğe ayrı su hattı çekildiği için ve hiç dirseksiz olduğu için su çok rahat dolaşır ve ısınma mükemmel olur . Bir diğer avantajı ise elektrik tesisatında olduğu gibi bir kılıf içinden geçer ve daha sonra bir problem olması halinde kırıp dökmeye gerek kalmamaktadır. Peteğin altından ve kollektörden uçlar çıkartılır ve bir taraftan çekilerek tüm boru hattan çıkartılır yerine yeni boru çekilir. Bu sistemlerde kullanılan borular iki türlüdür fiyat alınırken ve yaptırılırken dikkat edilmelidir.Oksijen bariyerli Pe-xb boru kullanılırsa daha iyidir. ( Oksijen bariyersiz Pe-xb borularda mevcuttur.) Bu sistem sirkülasyon güzel olduğu için yakıt tasarrufu sağlamaktadır.
    Faturaların düşürülmesinin bir yolu da termostatik vanalardır. Az kullanılan mahalleri gerektiğinden fazla ısıtması faturayı yükseltir. Yatak odası , çocuk odası ( heleki çocuklar büyükse ) bütün gün oturma odası kadar sıcak olmasına gerek yoktur. Bunlar ayarlı vanalardır. Oda ayarlanan sıcaklığa geldiği anda su girişini kapatır ve oda daha fazla ısınmaz , sıcaklık düşünce açar. Bu vanalar her peteğe konulmamalıdır . Aynı anda kapatıp pompaya zarar verebilir. En fazla üç dört tane odaların durumuna göre kullanılabilir. Bir faydası da kombi gereksiz çalışmadığı için daha uzun ömürlü olur .
    Faturanın düşürülmesinin bir yoluda oturduğunuz odaya modülasyonlu oda termostadı koymaktır. Bu cihaz, arabanızla yolculuk ederken kırmızı trafik ışığına kadar boşa takmış gibi kombiyi ayarladığınız dereceye gelinceye kadar kısar.Oturduğunuz yani ısındım diyeceğiniz odaya göre alev boyunu değiştirirerek konfor ve yakıt tasarrufu sağlar.
    Faturayı düşürmenin bir diğer yolu ise izopanlardır. Peteklerin arkasına yerleştirilen bu izolasyon malzemeleri sıcaklığın dışarı gitmesini engeller. ( Dış cephesi tek tuğla olan binalarda mutlaka takılmalıdır. ) Unutulmamalıdır ki ısıyı üretmekten çok kaçırmamak önemlidir. Camlar mutlaka çift cam olmalıdır yoksa faturalar nedeniyle doğalgaz kullanmak neredeyse mümkün olmamaktadır. Günümüz koşullarında daireler içeriden yada bina dışarıdan mantolama yapılması zorunluluk haline gelmiştir.
    Yazdıklarımı buraya kadar okuduysanız eğer daha hiç kombiden bahsetmediğimin farkına varabildinizmi?
    Kombide dikkat etmeniz gereken nokta modeli dir yani içindeki parçalar ve sistem . Şu anda yoğuşmalı adı altında satılan birsürü yarı yoğuşmalı cihaz vardır. Normal hermetik cihazlarda baca gazı sıcaklığı ortalama 110 derecedir. Bu atık gazın içerisinde su buharı da mevcuttur . Yoğuşmalı kombiler atık gazın sıcaklığından faydalanır ve özel eşanjör yapısı sayesinde yoğuşan su kombinin altından tahliye edilir.Dikkat edilmesi gereken iki nokta vardır birincisi baca eğimi normal hermetik kombilerde aşağı doğru olmalıdır , yoğuşmalı kombilerde yukarı doğru , ikinci husus ta Gerçek Yoğuşmalı Kombilerde PREMİX( ön karışım ) Teknolojisi olmalıdır. Gelen gaz ile hava her an orantılı olarak yakılarak yakıt tasarrufu sağlanır.Yarı yoğuşmalı modelleri kesinlikle almayın.
    Kombide A markası B markasını aramayı bırakın . Kombilerin iç yapılarının hepsi aynıdır, kullandıkları malzemeler aynı firmalara aittir. Tam manasıyla toplama bilgisayar gibidir. Casperinde notebooku var vestelin de ama bir tane parça üretmezler . Kombilerde de firmalar anakart ve bir iki parça üretirler geri kalan bütün parçaları başkalarından alırlar. Hangi kombinin içine bakarsanız bakın pompa ya wilo dur ya grundfos , gaz valfleri ya honeyvell dir ya sit ( sigma ) tir ve bu parçalar kendi segmentlerinde dünyaca lider firmalardır. kombi firmaları bunları üretmeyle uğraşmaz . Genleşme tankları , eşanjörleri neredeyse hepsinin ana parçaları aynıdır.
    Çok firmada çalıştım şimdi kendi şirketim var. Bankacısının da , mobilyacısının da , muhasebecisinin de bu işi yaptığını gördüm . Dürüst çalışan firma çok az mutlaka iyi araştırın. Bu sektör çok suistimale açık bir sektör. Ne fiyat alırsanız mutlaka marka modellerini yazdırın . Size ucu açık ifadeler kullanıp (kalorifer tesisatı .... TL , petekler ...TL ) başka malzeme kullanırlar bunlara çokça şahit oldum (yoğuşmalı diyip normal kombi satan bile var düşünün gerisini ) Ne aldığınızı bilin işi mutlaka ehline ve dürüstlüğüne güvenebileceğiniz kişilere yaptırın . Zaten inanın malzemeleri siz sayarsanız şu marka Kompozit Borudan şu marka vana şu markanın şu özelliğindeki petek diyip bir fiyat isteyin isterseniz 30 firma gezin fiyatlar en fazla 250 TL oynar . Ama normal olarak bir fiyat araştırmasına gidin 3000 TL den 5500 TL ye kadar fiyatlar alırsınız.

    Bu yazdıklarımı buraya kadar okuduysanız ya bu işten canınız yanmış birisisiniz demektir yada gerçekten işinizi kaliteli yaptırmak istiyorsunuz demektir. Mutlaka araştırmaya devam edin her fikri dinleyin ama son kararı yine siz verin . Bilgi paylaşıldıkça büyür. Ben bildiklerimi gördüklerimi deneyimlerimi size aktardım eğer yardımcı olduysam ne mutlu bana.
    ALINTIDIR.
    -----------------------

    Selamlar
    1992 senesinden beri Doğalgaz işiyle uğraşıyorum, İTÜ mezunuyum, burada tüm kamu oyunda pazarlamacı arkadaşlar ve menfaatkarlar yüzünden oluşan yanlış konuları aydınlatmak üzere bulunacağım, ama yine de aynı konular yüzünden bilgi tartışmasına da girmek istemeyebilirim.

    forumdaki sadece 2-3 mesajı okudum mükerrer olursa özür dilerim.

    Doğalgazlı ısnma sistemi.

    öncelikle bunu şöyle bir benzetmeyle açayım, bir sistem aynı vücudumuzdaki gibi kalp-damar-organ mantığıyla çalışır, yani kalp kombi, damar boru , organ da petek dediğimiz radyatörlerdir.
    tabi bir de beyin dediğimiz kontrol organı vardır ki ben bunu bu işi yapan varsa mühendis ve ustalar yani dizaynörler olarak kabul ediyorum.

    velhasıl hangi kombiyi alalım la birlikte, hangi boruyu kullanalım hangi peteği hangi miktarda takalım mantığı daha önemlidir.

    siz mersedes kombi bile alsanız, bunu ehliyetsiz beceriksiz bir ustanın elinde heba edeceksinizdir.

    aynı kombiye bazen yerden yere vurulduğunu bazen de göklere çıkarıldığı okumaktasınızdır, işte bu şansın ve kalitenin yanında TOTAL SİSTEM in bir olgusudur.

    kalp ne kadar iyi olsada kollestrolden damar iyi değilse felç oluyor insanlar, öncelikle borudan başlayalım.

    BORU SİSTEMLERİ:
    1-klasik demir borular.
    eski binalarda,kamu binalarında ve merkezi sistemlerde, sağlamlığıyla ön plana çıkan demir borular, aynı zamanda ısıtma etkisi ile de kullanışlı olmakla birlikte,gerek ustaların artık kalmayışı, gerekse nemli ortamda dış kısımlarını (içte pas olmaz) paslanıp çürümesi nedeniyle, artık evlerde kullanılmamaktadır.
    2-pprc borular.
    plastik su borusu,mavi yeşil boru ile 1994 ten sonra kullanılmaya başlandı,ancak su için üretildikleri için,kısa sürede uzamalar ve şişmeler ile patladılar ve evleri mahvettiler bu yıllarda tekrar demire dönüş oldu, ancak pratik zekalı üreticiler boru dış kısmına (iç değil) buzdolabı folyosu gibi folyo sararak , şişmeyi engellediler, uzamalar da nispeten azaldı. bu sefer de delikli folyolu, düz folyolu boru tartışıldı, delikli folyolu boru güneş ışığını içeri alıp, boru içindeki suyu bozduğu çamurlaştırdığı ve içine oksijen giren bu boruların başta kombi olmak üzere radyatör ve sistemi çabuk paslandırdığı görüldü, müteahhitlerin normal su borusundan yaptırdıkları alt yapılarında ana sorunu paslandırmaya yol açmasıdır, günümüzde cam elyaflı yani 2.el cam hamurunun plastik arasına zerk edilmesiyle elde edilen borularda da bu olayın olduğu konuşulmaktadır.Tüm yeni boru çeşitleri,pratik plastik boru döşeyicisine kolaylık için çıkarılmaktadır, ortadan yekpare folyosu bulunan ürünler en iyisidir, ancak %30 daha pahalıdır.
    3-yerden besleme (kollektörlü) pprc boruları
    oksijen geçirimine sahip olması pas açısından en dez avantajlı kısımdır, fiyatı pahalı oksijen bariyerli boruyu da kullana yok gibidir, metresi 30-50 kuruşa bulunabildiğ ve inşaat esnasında 1-2 saatte özentisiz olarak yapıldığı için ve ustalık istemediğnden dolayı müteahhitlerin tercihidir.asıl para tutan kollektör ve rad.bağlantı çubukların zaten daire sahibi üstlenmektedir.kollektörler daire merkezine yakın sa ve kombinin yanındaysa standart pprc sis. göre daha iyi sonuç verir ancak, kalitesiz boru patlarsa çare yok gibidir.
    4-akıllı (süper) boru adı altında önce kalde şirketinin getirdiği sonra çin in de işe karıştığı üzeri plastik kaplı ince alüminyum kangal borular, dirsek kaynatılmadığı için işçiliği basit ve 1 günde teslim olması açısından uygundur, ancak bükme zorluğu nedeniyle, işçilik kısmında ustaları zorlar, günümüz ustası keskin bükemediği bu boruları apartman direklerini zedeleyip, hatta demir arasından geçirerek işini görmektedir, deprem ülkesi olan Türkiyeye ne kadar uygun olduğu tartışma konusudur, kapı altı geçişlerde çok berbat görüntü kirliliği oluşturur, ancak bükmeleri sağlıklı bir işte enerji iletiminde pprc den iyidir demir boru ayarında sayılabilir.
    5-Bakır borular
    Bütün dünyada kombi-radyatör arası bağlantı, bakır borudan yapılmakla birlikte ülkemizde usta bulamama, bakırın her gün değer kazanması yüzünde sayılı firma tarafından yapılmaktadır.en iyi iletkendir, zaten bütün imal edilen kombiler bakırdan yapılmaktadır,yani bakırla ilgili bir sıkıntı anlatan kişi mantiken kombi almamalıdır. 20 ton basınca dayanır, kesinlikle eğilmez , çivi çakarak anca delinir ki, bunu nereye yapsanız (pprc) od delinir zaten :D
    ısıyı odaya da yaydığı için ısınma süresi %80 hızlanır.100 mtlik bir boru sisteminde sıcaklık 14-16 saniyede son noktaya kayıpsız ulaşır, plastikte dirsek ve te ler yüzünden bu 10 dakkaları bulur ve bazen sıcaklık yarıya düşer (son peteklerin ısınmama şikayeti), netice de bakır en iyisidir, ancak plastikten 4 misli pahalıdır, daire başına 600-800 TL arası fark eder, ancak %25-35 arası kombi daha az çalışır, yani bu tasarruf demektir ve vilayetine göre 1 sezonda bile amorti eder, tek dez avantajı sıradan usta yapamaz zanaatkar ister.

    RADYATÖRLER
    1-Alüminyum radyatörler.
    en iyi ısı ileticisidir, ancak standart panelden 3-5 misli pahalıdır, enerji verimliliği ilkesine göre %10 tasaarruf yapar ancak daha uzun ebatlardadır, yerden beslemeye çok uygundur, bakır alüminyum düşmalığı nedeniyle bakır boru sistemlerine koruyucu konmadan (katalizör) kullanılmasa iyi olur.
    2-döküm radyatörler.
    eski kalmış sistemlerdir çğunlukla merkezi sistemlerde kullanıldı ki kalın döküm demir geç soğuduğu için gece kapamalarında ısısı devam etmekteydi, mecbur kalınırsa fazla su içerdiği için kombi kullanımlarında %20 fazla yakmayı ve içindeki kumların tesisatı tıkayabileceği handikabının düşünüldüğü durumlarda kullanılabilir, fiyatı panelin 2 katıdır ve çok ağırdır, sağlam duvar ve kaslı halterci usta ister.
    3-panel radyatörler.
    ısının en pratik aktarılma organlarıdır 0.8-1.1 mm saçtan yapılır, bunlara hatve denir ki, standart radyatörlerde 33 mm aralıklarla yapılır(su kanalları), sadece demirdöküm de 25 mm yani daha sık kanallı panel plus serisi de vardır. yeni hesap metodlarıyla 1 mt. panelin 1300-1550(ddöküm) kcal-h olduğu kabul edilmektedir.panelin kalitesini saç kalınlığı-ısı miktarı ve boyası belirler.

    RADYATÖR VANALARI
    müşteri açısından pek sorulmasa da iyi bir rad. vanası otoban girişindeki gişe gibidir denilebilir, otobanınız kaç şeritli olsa da gişe sayısı kadar arabaya hitap edecektir.işte petekleri büyük de koysanız, dar girişli vanalar o peteğin gücünü yarıya düşürür, ECA nın rve serisi buna en iyi (kötü manada) örnektir.ayrıca 2 vana mantığı da yanlıştır, doğrusu gidişe bir vana, dönüşe de reglaj (yani özel dönüş vanası) koymaktır. 2 gidiş vanasını hem gidişe hem dönüşe bağlamak yakıtı arttırır müşteriye zarar verir.kombi altı vanalar da aynı mantıkla dar olursa kombi içinde su hapsolur kaynar ,kombi sık sık devreye girer çıkar, yani ömrü azalır, dar geçişli filitreler, tıklaı filitrelerde aynı hatayı yapar, doğrusu metal vana ve filitredir, yakıtınızı %5-20 azaltır)

    KOMBİLER
    1-KLASİK KOMBİLER
    bacalıları bütün şirketlerce kabul görmediği için hermetik yani dışardan hava alıp, aynı borunun iç kısmından alan, eski tabirle balkon veya dış duvara konan kombilerdir. mantıksal anlamda hiç bir kombi %60-80 den fazla verim veremez ama katologlarda alt ısıl değere göre ideal şartta %93 verdiği yazılmaktadır.Çevreye salınan CO emsyonları nedeniyle Kyoto protokü gereği yerlerini Yoğuşmalı kombilere bırakacaklardır.ingiltere Almanya,Fransa da 2012 başında artık kullanılmayacaktır, ülkemizde ise halen %90 oranında takılmakla birlikte 3-4 sene sonra yerlerini yoğuşmalı makinalar alacaktır.tek eşanjörlü (her markada var) modeller yanında %90 ı çift eşanjörlüdür.Baca motoru devir ayarlı olan, 3 yollu vanası motorlu olan modeller gazı daha verimli ve sessiz yakmaktadır.

    2-YOĞUŞMALI KOMBİLER
    2004 senesinde, bacadan çıkan yüksek sıcaklıkta ve su buharı ağırlıklı atık duman gazının ısısından yararlanma fikriyle icat edilmişlerdir, ilk icat edilen kombilere 3 eşanjörlü veya yarı-yoğuşmalı kombiler denmektedir.demirdöküm sargon, baymak lambert,bosch condens 2000 serileri bu çeşittendir ve temel mantığı eski kombinin çevrilmesi ilkesidir. Baca çıkışını zorlaştırarak eşanjör üzerinde dumanı yoğuşturur,verim %8-10 artar. (%92 lik bir kombiye %102 denmesinin sebebi)
    2010 başında premix kombiler ile yeni nesil kombiler çıkmıştır, bunlar dairesel bir eşanjör içinde 360 derece brülöre dışarda karbüratör mantıyla gaz ile havayı en idealde karıştırıp, pompa ile yanma hücresine verir, %107-109 ile verim verir yani %18 civarında ucuza ısınma sağlar,%110 max verim olup sıfır duman çıkışı demektir, bu mantıkla TAM yoğuşmalı bir kombiden duman çıkışı olmaz denebilir, ısı olduğu gibi suya geçmektedir.Hava kirliliği olmaz.

    Yoğuşma ne demek?
    bilimsel olarak gizli ısıda denilen, su buharının tekrar soğuması ile açığa çıkan enerjiden yaralanmaktır.yoğuşma ise buharın sıvıya dönmesine verilen isimdir.klima ve buzdolabında gördüğümüz gibi ısı bir yeri soğuturken diğer tarafı (dış ünite)ısıtmak şeklinde yer değiştirmektir.o halde buharın soğuması başka bir şeyin ısınma ile olmaktadır ki bu da sudur.

    kombiler 700 derece sıkaklıkta bir alevin yanması ile 120-140 derecede Co2ve su karışımını duman olarak atar, kombi bu sırada 90 derece ayardadır (max kapasite) ve alev boyu en yukardadır, kombi kısıldığında alev azalır, baca sıcaklığı da düşer, baca boyunu uzatmak da dumanı oyalar ve soğutur. Yeni nesil tam yoğuşmalı kombide baca sarmal şeklinde uzunn bir borudur ve 80 derec civarında yanan kombi de damla damla da olsa yoğuşma başlar, yani baca gazı 100 ün altına inmiştir, 55 derecelik kombi ısısında hemen hemen hiç duman kalmaz ve tüm duman suya (asitli su) dönüşür ve verim tavan yapar.

    ancak bu durumda 55 derece ile ev ısıtılır mı sorusu ortaya çıkar. Olaydaki mantık çok basittir. Eğer max verim alacaksan 55 derece de ısınacak gibi radyatörü büyük tut, yani boruyu metal yap ev rahat ısınsın, peki radyatörleri zaten döşeli bir ev düşünün ve kombiyi 50 derece de çalıştırın, bu ev Erzurum da mı daha iyi ısınır, İzmir de mi ?, cevap tabi ki daha ılıman olan İzmir dir.Yani Yoğuşmalı kombiler oransal olarak en iyi ortamı Ege ve Akdenizde bulurlar ve oralarda %100 başarılı olurlar, başka bir deyişle ılıman iklim kombisidir, denilebilir.

    Ancak bilimsel dayanağı olmadan bazı ok bilmiş pazarlamacı arkadaşlar bu kombileri sert iklim kombisi diye tanıtmaktadırlar.doğrusu radyatörü 50 derece de dizayn etmektir.ancak belki şöyle bir hesap yapmak daha doğrudur.

    Bakır borulu bir ortamda

    izmir de 150 yakacak bir dairede tam yoğuşmada %30+20 tasarruf ile 75 TL yakıt parası gelecekse

    erzurumda 300 tl yakması beklenen aynı dairede %30+5 tasarruf ile 200 TL yanacaktır.

    tasarruf 100 TL olduğu için doğuda fazladır, ancakkk 150 TL deki 75 TL anlamında batıda daha uygundur.


    TASARRUF SİSTEMLERİ
    TERMOSTATİK VANALAR
    en ideal tasarruf şeklidir, dikey konmaz,civalı olabnlar daha uzun ömürlüdür, %5 tasarruf sağlar, oda sıcaklığına bağlı olarak ısınmış odanın peteğini kapatır, bu haliyle ısınmamış oda devam edecektir.10-30 derece arası ayar imkanı verir, Avrupada zorunludur.
    ODA TERMOSTATLARI
    pratik çözümlüdür, oda ısınınca kombiyi durdurur, ancak yanlış hesap edilen diğer odalarda kötü sonuçlar verir, yani salon ısındı, kombi kapandı,ancak çocuk odası daha ısınmamıştı ise durum kötü olmaktadır, tersine kolay ısınan bir oda da ise oda hamam haline gelmesine rahmen hala kombi çalışmakta olacaktır. Hiç bir tasarruf düşünülmeyen sistem için iyi,termostatlı vanaya göre kötüdür.


    ayrıca kombini yeri %20-50 yakıt ısrafı yaptırabilir.balkonda altı üstü açık küçük bir dolaba yerleşmiş, boruları sokakta bir kombi %40 fazla yakabilmektedir.Borular gömülü ve izoleli ayrıca kabin en az 40x130x60 olmalıdır.

    mümkünse kombi ev içinde ve merkeze yakın yerde olmalıdır. sokağa bakan banyo ideal kombi yeridir. Ancak gaz dağılımı için yer varsa en iyisi MUTFAKtır.

    tecrübeli ekibi olan bir firma ise en iyi seçimdir.

    unutmayın mercedes iyi bir araba ama ehliyetsiz şöför onu kullanamaz.

    saygılar...

    _____________________________

    BİRAY Mühendislik-İZMİR
  • ALINTIDIR.
    ----------------------------------------------------------------------------------------------

    Arkadaşlar yorumları okudum çok üzüldüm o kadar çok bilgi kirliliği varki anlatamam. Ben makine mühendisiyim ve 5 yıldır bu işin içerisindeyim . İlk olarak şunu söyleyeyim kombi alırkenki gösterilen şu hassasiyetin onda biri yalıtım ve tesisat yaptırılırken gösterilse hiç kimsenin problemi kalmaz eminim. Herkes bir kombi kullanıyor birisinin çok kaliteli dediğine diğeri berbat diyor kimisi az yakıyor diyor kimisi çok .....
    şunu unutmayın kimse elma ile elmayı karşılaştırmıyor hep elma ile armutu karşılaştırmaya çalışıyoruz.Hangi ev hangi semt hangi tesisat hangi kat hangi yön ( kuzey , güney ) bunların hepsi yakıtı değiştirir. Eğerki doğalgaz ile ısınacak iseniz 100 m2 bir daireye en az 8 m petek koymanız gerekiyor daha az koyarsanız ;
    1- Faturalarınız yüksek gelir
    2- Kombi daha çok çalışarak devrede kalır ve parçaların ömrü daha kısa olur

    Ters bir algı var zannediliyorki petekler az konulursa daha az yakar , halbuki ne kadar fazla ( uzun ) petek koyarsanız o kadar faturanız düşer .Firmaların çoğuna sorsanız 1 m/tül peteğin verdiği ısı 2200 kcal/h derler fakat bu değer 90/70 derece (TS4310 )yani kazanla veya kat kaloriferi ile ısınan sistemlerde doğrudur ancak kombiyi 90 derecede yakamayız son kademede çalıştırıp ay sonu kalp krizi geçirmek isteyen varsa deneyebilir Değişen Türk Standartlarına göre 75/65 C ( Yeni Standart EN442 tse.org.tr den 4310 u aratırsanız İptal edilmiş Standart Yerine Geçen TS EN 442 olarak görebilirsiniz ) de 1 m/tül peteğin verdiği ısı ortalama 1650 kcal/h civarındadır ( Markalara göre değişir )Herhangi bir petek katalogunu incelerseniz 1000 yani 1 metre uzunluğundaki 600 yüksekliğinde bir peteğin verdiği ısı 1687 kcal/h dir 1500 lük yani 1,5 m uzunluğundaki peteğin verdiği ısı 2531 kcal/h ' dir. Yani kombinizi aynı derecede yaktığınız halde daha fazla ısı evinize girer ve sizde daha güzel ısındığınız için kombiyi kısabilirsiniz daha düşük derecelerde yakarsınız . Yoğuşmalı kombiler için bu yüzden fazla petek konulması istenir çünkü ne kadar düşük sıcaklıkta yakarsanız o kadar fazla fayda elde edersiniz. Petek ile ısıtılan sistemlerde bu verim en fazla %17 civarındadır yerden ısıtmalarda %25 lere varır. ( çok fazla borulama olduğu için düşük derecelerde bile ev ısıtılabilir ) Yoğuşmalı kombi için 100 m2 bir daireye atıyorum 9 m petek koyarsanız %15 yakıtınız düşer 6 m petek koyarsanız %4 yakıtınız düşer .Fazla petek koymanın tek problemi ilk yatırım maliyetini artırır aradaki fark 2 senede faturadan kendisini amorti eder. Eğerki bütçeniz yeterli ise her ikisini yani hem yoğuşmalı hemde fazla petek koymanız sizin faydanızadır. Ama eğerki bütçeniz dar ise kombiyi yoğuşmalı alıp az petek koymanın size pek bir faydası olmayacaktır.
    Dikkat etmeniz gereken bir başka husus tesisatın yapılışıdır. Tesisat yapılırken genellikle süpürgelik üzerinden yapılır. ( oturulan evlerde sonradan tesisat çekildiği için , kırma dökme istenmez ) Süpürgelik tesisatı çok dirsek kullanılan bir tesisat türüdür ve her dirsek suyun dolaşım hızını düşürür . Eğer boru çapları ince ise su sirkülasyonu zorlaşır ve son petekler ısınmaz . Eğerki böyle bir tesisatınız var ise kombiye yakın olan peteklerin üst kısmı kısılarak reglaj yapılabilir. Bu durumu kurtarmaktır tabiki hiç böyle olmasına gerek yok. Tesisat yaptırılırken en son 3 peteğin birleşimine kadar 32mm ( 1 parmak olarak söylenir ) plastik boru ile yapılmalıdır. Daha sonra çap düşebilir. Kombi dairenin ortasına bir yere konulabilirse eğer hat iki koldan çalışır ve daha güzel ısıtır. Petekler ne kadar çok olursa olsun onu besleyecek olan boru çapları ufak olursa yine sağlıklı bir ısınma sağlanamaz ve pompa ömrünü çabuk tüketir. Tesisat yapılırken kombi balkonda ise balkon geçişinin yalıtım süngeri ile kaplanması gerekir . Çünkü kombinizi 50 derecede yaksanız bile borular soğuk betona temas ettikten sonra daire içine girinceye kadar atıyorum 40 dereceye iner suyun sıcaklığı . 1 m lik yer yüzünden faturanız fazla gelir . Şimdi cam elyaf yünlü kompozit borular çıkmıştır tesisat komple bu şekilde de yapılırsa daha iyi olur. Deliksiz Alüminyum folyolu boru ile de yapılabilir oksijen geçirgenliği çok az olduğu için peteklerdeki içten paslanma daha az olur.
    Eğer eviniz inşaat halinde ise mutlaka mobil sistem yaptırın çünkü normal borulama sisteminde petekler tesbih tanesi gibi bir hatta bağlıdır ama mobil sistemde her peteğe ayrı boru çekilir . Bir sıcak ve bir soğuk olarak çekilen hatlar kombinin yakınına biryere konulan kollektör sisteminde toplanır. Kollektör kalın demir veya bakır bir borudur ve üzerinde birsürü ufak vana vardır. Bu kollektörden iki adet olur ( sıcak - soğuk ) ve her kollektörün üzerinde kaç adet petek var ise o kadar vana bulunur. Daire inşaat halinde olduğu için bu sistemde borular dirsek ile değil viraj alarak döner . Bu sistemin avantajı her peteğe ayrı su hattı çekildiği için ve hiç dirseksiz olduğu için su çok rahat dolaşır ve ısınma mükemmel olur . Bir diğer avantajı ise elektrik tesisatında olduğu gibi bir kılıf içinden geçer ve daha sonra bir problem olması halinde kırıp dökmeye gerek kalmamaktadır. Peteğin altından ve kollektörden uçlar çıkartılır ve bir taraftan çekilerek tüm boru hattan çıkartılır yerine yeni boru çekilir. Bu sistemlerde kullanılan borular iki türlüdür fiyat alınırken ve yaptırılırken dikkat edilmelidir.Oksijen bariyerli Pe-xb boru kullanılırsa daha iyidir. ( Oksijen bariyersiz Pe-xb borularda mevcuttur.) Bu sistem sirkülasyon güzel olduğu için yakıt tasarrufu sağlamaktadır.
    Faturaların düşürülmesinin bir yolu da termostatik vanalardır. Az kullanılan mahalleri gerektiğinden fazla ısıtması faturayı yükseltir. Yatak odası , çocuk odası ( heleki çocuklar büyükse ) bütün gün oturma odası kadar sıcak olmasına gerek yoktur. Bunlar ayarlı vanalardır. Oda ayarlanan sıcaklığa geldiği anda su girişini kapatır ve oda daha fazla ısınmaz , sıcaklık düşünce açar. Bu vanalar her peteğe konulmamalıdır . Aynı anda kapatıp pompaya zarar verebilir. En fazla üç dört tane odaların durumuna göre kullanılabilir. Bir faydası da kombi gereksiz çalışmadığı için daha uzun ömürlü olur .
    Faturanın düşürülmesinin bir yoluda oturduğunuz odaya modülasyonlu oda termostadı koymaktır. Bu cihaz, arabanızla yolculuk ederken kırmızı trafik ışığına kadar boşa takmış gibi kombiyi ayarladığınız dereceye gelinceye kadar kısar.Oturduğunuz yani ısındım diyeceğiniz odaya göre alev boyunu değiştirirerek konfor ve yakıt tasarrufu sağlar.
    Faturayı düşürmenin bir diğer yolu ise izopanlardır. Peteklerin arkasına yerleştirilen bu izolasyon malzemeleri sıcaklığın dışarı gitmesini engeller. ( Dış cephesi tek tuğla olan binalarda mutlaka takılmalıdır. ) Unutulmamalıdır ki ısıyı üretmekten çok kaçırmamak önemlidir. Camlar mutlaka çift cam olmalıdır yoksa faturalar nedeniyle doğalgaz kullanmak neredeyse mümkün olmamaktadır. Günümüz koşullarında daireler içeriden yada bina dışarıdan mantolama yapılması zorunluluk haline gelmiştir.
    Yazdıklarımı buraya kadar okuduysanız eğer daha hiç kombiden bahsetmediğimin farkına varabildinizmi?
    Kombide dikkat etmeniz gereken nokta modeli dir yani içindeki parçalar ve sistem . Şu anda yoğuşmalı adı altında satılan birsürü yarı yoğuşmalı cihaz vardır. Normal hermetik cihazlarda baca gazı sıcaklığı ortalama 110 derecedir. Bu atık gazın içerisinde su buharı da mevcuttur . Yoğuşmalı kombiler atık gazın sıcaklığından faydalanır ve özel eşanjör yapısı sayesinde yoğuşan su kombinin altından tahliye edilir.Dikkat edilmesi gereken iki nokta vardır birincisi baca eğimi normal hermetik kombilerde aşağı doğru olmalıdır , yoğuşmalı kombilerde yukarı doğru , ikinci husus ta Gerçek Yoğuşmalı Kombilerde PREMİX( ön karışım ) Teknolojisi olmalıdır. Gelen gaz ile hava her an orantılı olarak yakılarak yakıt tasarrufu sağlanır.Yarı yoğuşmalı modelleri kesinlikle almayın.
    Kombide A markası B markasını aramayı bırakın . Kombilerin iç yapılarının hepsi aynıdır, kullandıkları malzemeler aynı firmalara aittir. Tam manasıyla toplama bilgisayar gibidir. Casperinde notebooku var vestelin de ama bir tane parça üretmezler . Kombilerde de firmalar anakart ve bir iki parça üretirler geri kalan bütün parçaları başkalarından alırlar. Hangi kombinin içine bakarsanız bakın pompa ya wilo dur ya grundfos , gaz valfleri ya honeyvell dir ya sit ( sigma ) tir ve bu parçalar kendi segmentlerinde dünyaca lider firmalardır. kombi firmaları bunları üretmeyle uğraşmaz . Genleşme tankları , eşanjörleri neredeyse hepsinin ana parçaları aynıdır.
    Çok firmada çalıştım şimdi kendi şirketim var. Bankacısının da , mobilyacısının da , muhasebecisinin de bu işi yaptığını gördüm . Dürüst çalışan firma çok az mutlaka iyi araştırın. Bu sektör çok suistimale açık bir sektör. Ne fiyat alırsanız mutlaka marka modellerini yazdırın . Size ucu açık ifadeler kullanıp (kalorifer tesisatı .... TL , petekler ...TL ) başka malzeme kullanırlar bunlara çokça şahit oldum (yoğuşmalı diyip normal kombi satan bile var düşünün gerisini ) Ne aldığınızı bilin işi mutlaka ehline ve dürüstlüğüne güvenebileceğiniz kişilere yaptırın . Zaten inanın malzemeleri siz sayarsanız şu marka Kompozit Borudan şu marka vana şu markanın şu özelliğindeki petek diyip bir fiyat isteyin isterseniz 30 firma gezin fiyatlar en fazla 250 TL oynar . Ama normal olarak bir fiyat araştırmasına gidin 3000 TL den 5500 TL ye kadar fiyatlar alırsınız.

    Bu yazdıklarımı buraya kadar okuduysanız ya bu işten canınız yanmış birisisiniz demektir yada gerçekten işinizi kaliteli yaptırmak istiyorsunuz demektir. Mutlaka araştırmaya devam edin her fikri dinleyin ama son kararı yine siz verin . Bilgi paylaşıldıkça büyür. Ben bildiklerimi gördüklerimi deneyimlerimi size aktardım eğer yardımcı olduysam ne mutlu bana.
  • ALINTIDIR.
    -----------------------

    Selamlar
    1992 senesinden beri Doğalgaz işiyle uğraşıyorum, İTÜ mezunuyum, burada tüm kamu oyunda pazarlamacı arkadaşlar ve menfaatkarlar yüzünden oluşan yanlış konuları aydınlatmak üzere bulunacağım, ama yine de aynı konular yüzünden bilgi tartışmasına da girmek istemeyebilirim.

    forumdaki sadece 2-3 mesajı okudum mükerrer olursa özür dilerim.

    Doğalgazlı ısnma sistemi.

    öncelikle bunu şöyle bir benzetmeyle açayım, bir sistem aynı vücudumuzdaki gibi kalp-damar-organ mantığıyla çalışır, yani kalp kombi, damar boru , organ da petek dediğimiz radyatörlerdir.
    tabi bir de beyin dediğimiz kontrol organı vardır ki ben bunu bu işi yapan varsa mühendis ve ustalar yani dizaynörler olarak kabul ediyorum.

    velhasıl hangi kombiyi alalım la birlikte, hangi boruyu kullanalım hangi peteği hangi miktarda takalım mantığı daha önemlidir.

    siz mersedes kombi bile alsanız, bunu ehliyetsiz beceriksiz bir ustanın elinde heba edeceksinizdir.

    aynı kombiye bazen yerden yere vurulduğunu bazen de göklere çıkarıldığı okumaktasınızdır, işte bu şansın ve kalitenin yanında TOTAL SİSTEM in bir olgusudur.

    kalp ne kadar iyi olsada kollestrolden damar iyi değilse felç oluyor insanlar, öncelikle borudan başlayalım.

    BORU SİSTEMLERİ:
    1-klasik demir borular.
    eski binalarda,kamu binalarında ve merkezi sistemlerde, sağlamlığıyla ön plana çıkan demir borular, aynı zamanda ısıtma etkisi ile de kullanışlı olmakla birlikte,gerek ustaların artık kalmayışı, gerekse nemli ortamda dış kısımlarını (içte pas olmaz) paslanıp çürümesi nedeniyle, artık evlerde kullanılmamaktadır.
    2-pprc borular.
    plastik su borusu,mavi yeşil boru ile 1994 ten sonra kullanılmaya başlandı,ancak su için üretildikleri için,kısa sürede uzamalar ve şişmeler ile patladılar ve evleri mahvettiler bu yıllarda tekrar demire dönüş oldu, ancak pratik zekalı üreticiler boru dış kısmına (iç değil) buzdolabı folyosu gibi folyo sararak , şişmeyi engellediler, uzamalar da nispeten azaldı. bu sefer de delikli folyolu, düz folyolu boru tartışıldı, delikli folyolu boru güneş ışığını içeri alıp, boru içindeki suyu bozduğu çamurlaştırdığı ve içine oksijen giren bu boruların başta kombi olmak üzere radyatör ve sistemi çabuk paslandırdığı görüldü, müteahhitlerin normal su borusundan yaptırdıkları alt yapılarında ana sorunu paslandırmaya yol açmasıdır, günümüzde cam elyaflı yani 2.el cam hamurunun plastik arasına zerk edilmesiyle elde edilen borularda da bu olayın olduğu konuşulmaktadır.Tüm yeni boru çeşitleri,pratik plastik boru döşeyicisine kolaylık için çıkarılmaktadır, ortadan yekpare folyosu bulunan ürünler en iyisidir, ancak %30 daha pahalıdır.
    3-yerden besleme (kollektörlü) pprc boruları
    oksijen geçirimine sahip olması pas açısından en dez avantajlı kısımdır, fiyatı pahalı oksijen bariyerli boruyu da kullana yok gibidir, metresi 30-50 kuruşa bulunabildiğ ve inşaat esnasında 1-2 saatte özentisiz olarak yapıldığı için ve ustalık istemediğnden dolayı müteahhitlerin tercihidir.asıl para tutan kollektör ve rad.bağlantı çubukların zaten daire sahibi üstlenmektedir.kollektörler daire merkezine yakın sa ve kombinin yanındaysa standart pprc sis. göre daha iyi sonuç verir ancak, kalitesiz boru patlarsa çare yok gibidir.
    4-akıllı (süper) boru adı altında önce kalde şirketinin getirdiği sonra çin in de işe karıştığı üzeri plastik kaplı ince alüminyum kangal borular, dirsek kaynatılmadığı için işçiliği basit ve 1 günde teslim olması açısından uygundur, ancak bükme zorluğu nedeniyle, işçilik kısmında ustaları zorlar, günümüz ustası keskin bükemediği bu boruları apartman direklerini zedeleyip, hatta demir arasından geçirerek işini görmektedir, deprem ülkesi olan Türkiyeye ne kadar uygun olduğu tartışma konusudur, kapı altı geçişlerde çok berbat görüntü kirliliği oluşturur, ancak bükmeleri sağlıklı bir işte enerji iletiminde pprc den iyidir demir boru ayarında sayılabilir.
    5-Bakır borular
    Bütün dünyada kombi-radyatör arası bağlantı, bakır borudan yapılmakla birlikte ülkemizde usta bulamama, bakırın her gün değer kazanması yüzünde sayılı firma tarafından yapılmaktadır.en iyi iletkendir, zaten bütün imal edilen kombiler bakırdan yapılmaktadır,yani bakırla ilgili bir sıkıntı anlatan kişi mantiken kombi almamalıdır. 20 ton basınca dayanır, kesinlikle eğilmez , çivi çakarak anca delinir ki, bunu nereye yapsanız (pprc) od delinir zaten :D
    ısıyı odaya da yaydığı için ısınma süresi %80 hızlanır.100 mtlik bir boru sisteminde sıcaklık 14-16 saniyede son noktaya kayıpsız ulaşır, plastikte dirsek ve te ler yüzünden bu 10 dakkaları bulur ve bazen sıcaklık yarıya düşer (son peteklerin ısınmama şikayeti), netice de bakır en iyisidir, ancak plastikten 4 misli pahalıdır, daire başına 600-800 TL arası fark eder, ancak %25-35 arası kombi daha az çalışır, yani bu tasarruf demektir ve vilayetine göre 1 sezonda bile amorti eder, tek dez avantajı sıradan usta yapamaz zanaatkar ister.

    RADYATÖRLER
    1-Alüminyum radyatörler.
    en iyi ısı ileticisidir, ancak standart panelden 3-5 misli pahalıdır, enerji verimliliği ilkesine göre %10 tasaarruf yapar ancak daha uzun ebatlardadır, yerden beslemeye çok uygundur, bakır alüminyum düşmalığı nedeniyle bakır boru sistemlerine koruyucu konmadan (katalizör) kullanılmasa iyi olur.
    2-döküm radyatörler.
    eski kalmış sistemlerdir çğunlukla merkezi sistemlerde kullanıldı ki kalın döküm demir geç soğuduğu için gece kapamalarında ısısı devam etmekteydi, mecbur kalınırsa fazla su içerdiği için kombi kullanımlarında %20 fazla yakmayı ve içindeki kumların tesisatı tıkayabileceği handikabının düşünüldüğü durumlarda kullanılabilir, fiyatı panelin 2 katıdır ve çok ağırdır, sağlam duvar ve kaslı halterci usta ister.
    3-panel radyatörler.
    ısının en pratik aktarılma organlarıdır 0.8-1.1 mm saçtan yapılır, bunlara hatve denir ki, standart radyatörlerde 33 mm aralıklarla yapılır(su kanalları), sadece demirdöküm de 25 mm yani daha sık kanallı panel plus serisi de vardır. yeni hesap metodlarıyla 1 mt. panelin 1300-1550(ddöküm) kcal-h olduğu kabul edilmektedir.panelin kalitesini saç kalınlığı-ısı miktarı ve boyası belirler.

    RADYATÖR VANALARI
    müşteri açısından pek sorulmasa da iyi bir rad. vanası otoban girişindeki gişe gibidir denilebilir, otobanınız kaç şeritli olsa da gişe sayısı kadar arabaya hitap edecektir.işte petekleri büyük de koysanız, dar girişli vanalar o peteğin gücünü yarıya düşürür, ECA nın rve serisi buna en iyi (kötü manada) örnektir.ayrıca 2 vana mantığı da yanlıştır, doğrusu gidişe bir vana, dönüşe de reglaj (yani özel dönüş vanası) koymaktır. 2 gidiş vanasını hem gidişe hem dönüşe bağlamak yakıtı arttırır müşteriye zarar verir.kombi altı vanalar da aynı mantıkla dar olursa kombi içinde su hapsolur kaynar ,kombi sık sık devreye girer çıkar, yani ömrü azalır, dar geçişli filitreler, tıklaı filitrelerde aynı hatayı yapar, doğrusu metal vana ve filitredir, yakıtınızı %5-20 azaltır)

    KOMBİLER
    1-KLASİK KOMBİLER
    bacalıları bütün şirketlerce kabul görmediği için hermetik yani dışardan hava alıp, aynı borunun iç kısmından alan, eski tabirle balkon veya dış duvara konan kombilerdir. mantıksal anlamda hiç bir kombi %60-80 den fazla verim veremez ama katologlarda alt ısıl değere göre ideal şartta %93 verdiği yazılmaktadır.Çevreye salınan CO emsyonları nedeniyle Kyoto protokü gereği yerlerini Yoğuşmalı kombilere bırakacaklardır.ingiltere Almanya,Fransa da 2012 başında artık kullanılmayacaktır, ülkemizde ise halen %90 oranında takılmakla birlikte 3-4 sene sonra yerlerini yoğuşmalı makinalar alacaktır.tek eşanjörlü (her markada var) modeller yanında %90 ı çift eşanjörlüdür.Baca motoru devir ayarlı olan, 3 yollu vanası motorlu olan modeller gazı daha verimli ve sessiz yakmaktadır.

    2-YOĞUŞMALI KOMBİLER
    2004 senesinde, bacadan çıkan yüksek sıcaklıkta ve su buharı ağırlıklı atık duman gazının ısısından yararlanma fikriyle icat edilmişlerdir, ilk icat edilen kombilere 3 eşanjörlü veya yarı-yoğuşmalı kombiler denmektedir.demirdöküm sargon, baymak lambert,bosch condens 2000 serileri bu çeşittendir ve temel mantığı eski kombinin çevrilmesi ilkesidir. Baca çıkışını zorlaştırarak eşanjör üzerinde dumanı yoğuşturur,verim %8-10 artar. (%92 lik bir kombiye %102 denmesinin sebebi)
    2010 başında premix kombiler ile yeni nesil kombiler çıkmıştır, bunlar dairesel bir eşanjör içinde 360 derece brülöre dışarda karbüratör mantıyla gaz ile havayı en idealde karıştırıp, pompa ile yanma hücresine verir, %107-109 ile verim verir yani %18 civarında ucuza ısınma sağlar,%110 max verim olup sıfır duman çıkışı demektir, bu mantıkla TAM yoğuşmalı bir kombiden duman çıkışı olmaz denebilir, ısı olduğu gibi suya geçmektedir.Hava kirliliği olmaz.

    Yoğuşma ne demek?
    bilimsel olarak gizli ısıda denilen, su buharının tekrar soğuması ile açığa çıkan enerjiden yaralanmaktır.yoğuşma ise buharın sıvıya dönmesine verilen isimdir.klima ve buzdolabında gördüğümüz gibi ısı bir yeri soğuturken diğer tarafı (dış ünite)ısıtmak şeklinde yer değiştirmektir.o halde buharın soğuması başka bir şeyin ısınma ile olmaktadır ki bu da sudur.

    kombiler 700 derece sıkaklıkta bir alevin yanması ile 120-140 derecede Co2ve su karışımını duman olarak atar, kombi bu sırada 90 derece ayardadır (max kapasite) ve alev boyu en yukardadır, kombi kısıldığında alev azalır, baca sıcaklığı da düşer, baca boyunu uzatmak da dumanı oyalar ve soğutur. Yeni nesil tam yoğuşmalı kombide baca sarmal şeklinde uzunn bir borudur ve 80 derec civarında yanan kombi de damla damla da olsa yoğuşma başlar, yani baca gazı 100 ün altına inmiştir, 55 derecelik kombi ısısında hemen hemen hiç duman kalmaz ve tüm duman suya (asitli su) dönüşür ve verim tavan yapar.

    ancak bu durumda 55 derece ile ev ısıtılır mı sorusu ortaya çıkar. Olaydaki mantık çok basittir. Eğer max verim alacaksan 55 derece de ısınacak gibi radyatörü büyük tut, yani boruyu metal yap ev rahat ısınsın, peki radyatörleri zaten döşeli bir ev düşünün ve kombiyi 50 derece de çalıştırın, bu ev Erzurum da mı daha iyi ısınır, İzmir de mi ?, cevap tabi ki daha ılıman olan İzmir dir.Yani Yoğuşmalı kombiler oransal olarak en iyi ortamı Ege ve Akdenizde bulurlar ve oralarda %100 başarılı olurlar, başka bir deyişle ılıman iklim kombisidir, denilebilir.

    Ancak bilimsel dayanağı olmadan bazı ok bilmiş pazarlamacı arkadaşlar bu kombileri sert iklim kombisi diye tanıtmaktadırlar.doğrusu radyatörü 50 derece de dizayn etmektir.ancak belki şöyle bir hesap yapmak daha doğrudur.

    Bakır borulu bir ortamda

    izmir de 150 yakacak bir dairede tam yoğuşmada %30+20 tasarruf ile 75 TL yakıt parası gelecekse

    erzurumda 300 tl yakması beklenen aynı dairede %30+5 tasarruf ile 200 TL yanacaktır.

    tasarruf 100 TL olduğu için doğuda fazladır, ancakkk 150 TL deki 75 TL anlamında batıda daha uygundur.


    TASARRUF SİSTEMLERİ
    TERMOSTATİK VANALAR
    en ideal tasarruf şeklidir, dikey konmaz,civalı olabnlar daha uzun ömürlüdür, %5 tasarruf sağlar, oda sıcaklığına bağlı olarak ısınmış odanın peteğini kapatır, bu haliyle ısınmamış oda devam edecektir.10-30 derece arası ayar imkanı verir, Avrupada zorunludur.
    ODA TERMOSTATLARI
    pratik çözümlüdür, oda ısınınca kombiyi durdurur, ancak yanlış hesap edilen diğer odalarda kötü sonuçlar verir, yani salon ısındı, kombi kapandı,ancak çocuk odası daha ısınmamıştı ise durum kötü olmaktadır, tersine kolay ısınan bir oda da ise oda hamam haline gelmesine rahmen hala kombi çalışmakta olacaktır. Hiç bir tasarruf düşünülmeyen sistem için iyi,termostatlı vanaya göre kötüdür.


    ayrıca kombini yeri %20-50 yakıt ısrafı yaptırabilir.balkonda altı üstü açık küçük bir dolaba yerleşmiş, boruları sokakta bir kombi %40 fazla yakabilmektedir.Borular gömülü ve izoleli ayrıca kabin en az 40x130x60 olmalıdır.

    mümkünse kombi ev içinde ve merkeze yakın yerde olmalıdır. sokağa bakan banyo ideal kombi yeridir. Ancak gaz dağılımı için yer varsa en iyisi MUTFAKtır.

    tecrübeli ekibi olan bir firma ise en iyi seçimdir.

    unutmayın mercedes iyi bir araba ama ehliyetsiz şöför onu kullanamaz.

    saygılar...

    _____________________________

    BİRAY Mühendislik-İZMİR



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi intererdem -- 18 Temmuz 2012; 18:31:28 >
  • ALINTIDIR.
    --------------------------
    kombinin iyi olması olayın %100 ü gibi görülmesinme, ancak belki %20 diyebilirsin, ben 18 yıldır ddöküm camiasındayım, 10000 de 5 bile şikayet almadım, ama bizde süper, harika, denilen modellere millet beş para etmez damgasını taktırdığı ustacıktan dolayı vurnuşlar, güler gecerim de.


    ev mevcutsa

    1-ısı mühendisi ısı formullerine göre evin su sıcaklığı 50 derecede ev 22-24 derece olacak şekilde rad. hesabı yapar (tabi bilen varsa)
    2-mümkünse dirsekleri az, içi yağ gibi olan oksijen geçirmeyen, tüm evde 18-20 mm in altına düşmeyen boru döşer (plastikte bu özellik olamaz, ya bakır, yada iyi marka PEX, yada süper bir usta ile folyolu boru
    3-kesinlikle prinç vana ve filitreleri tam geçişli olarak alır ve kullanır
    4-kombiyi balkona sokağa monte etmez, cam kaplı balkona bile koysa balkon soğuksa kabin koyar
    5-kombinin hiç bir kısmı, boru vana baca dolap dışında olamaz, dolap en az 130 cm olur, ama evin içinde kombi olmalıdır, dolap mecbur ama gerçekten mecbur kalanlaradır
    6-gidiş ve dönüş vanaları farklıdır, geniş olan seçilir, ecanın rve si gibi uyduruk vanalar alınmaz, tam geçişli prinç vanalar, ayrı ayrı alınır, GK bu piyasadaki tartışmasız en iyi vanadır
    7-ter. vana hol, banyo dışındaki peteklere konur
    8-bulunabilirse dış duvar önü peteklere izopan konur.
    9-boru çapları rad.girişine kadar, hol ve banyo hariç kalın çekilir.
    10-kombinin dibindeki petekler hariç tüm 150 ve uzun petekler, üstten girer, çapraz alttan çıkar.
    11-yoğ.kombi drenajı uygun bir yere yakın, bacası eğimli ve mümkünse evin merkezi bir yerine konur.

    hepsini doğru yaparsan kombi değil tesisat en %70 az yakıt yakacaktır. kombinin %18 tasarrufunu yakalarken, %50 yi soran müşteriyi mumla aramaktayız.

    saygılar...

    _____________________________

    BİRAY Mühendislik-İZMİR
  • Erdem bey merhaba öncelikle ilgiliniz için teşekkür ederim uzun yıllardır kullandığım alarko markalı kombi bozuldu ve yeni kombi almaya karar verdim istanbul pendikte oturuyorum evimin cepesi kuzeybatı'ya bakıyor ve 100 m2 2 oda 1 salon ama odalardan birisi salon kadar büyük tahminen 30 m2 binanın dört yanı açık ve herhangi bir yalıtım yok evin toplam petek boyutu 8 m'den fazla geçen kış normal bir ısınma ile ayda 300 ile 450 arasında fatura ödedim yalnız salonda 4 m sürgülü pimapen bir kapı ve bir duvar olduğu gibi cam kaplı çok zor ısınan bir oda hatta ısınmıyor diyebilirim.Bu sene peteklerin arkasına tavsiye üzerine cam yünü koyacağım tabi ne kadar yararı olur siz daha iyi bilirsiniz kombi olarakta Vaillat ecoTEC VUW 286 almayı düşünüyorum sizce bu kombi ve minimum yaptıracağım yalıtım ile tasarruf yapabilir miyim şimdiden yardımlarınız için teşekkür ederim
  • Merhaba Tolga bey Vaillant kaliteli ve uzun yıllar kullanabileceğiz bir marka... Seçitiğiniz 286 model boyut olarak diğerlerinden %30 daha küçük tasarlanmış, %28-100 modülasyon aralığı ile tasarruflu bir cihaz olacaktır.
    Petek boyu gayet iyi 8 mt. Yoğuşmalı kombi ile faturalarınız %20 daha az gelecektir.

    quote:

    Teknik Özellikleri;
    %109' a kadar yüksek verim (EN 677'e göre)
    Atık gaz kollektörü entegreli paslanmaz çelik yoğuşmalı ısı eşanjörü
    %30 daha küçük hacim ile her mekana kolay montaj.
    Otomatik devirli fan sayesinde %28 - %100 kademesiz modülasyon ile extra tasarruf.
    A sınıfı enerji verimliliğine sahip elemanları ile tasarrufu ve çevre dostu kullanım.
    Modüler turbolux boyler bağlantı imkanı ile extra bol sıcak su konforu.
    Elektronik su basıncı sensörü ile sisem basıncının sürekli kontrol edilmesi sayesinde arızasız ve emniyetli kullanım.
    Akıllı eBUs özelliği ile diğer cihazlarla iletişim kurabilme özelliği.
    EN 13203'e göre *** sıcak su konforu. Bol ve sabit sıcaklıkta banyo keyfi
    Su basınç sensörü ile erken uyarılı, arızasız ve emniyetli kullanım


    Ancak imkan varsa 296-3-5 modeli daha iyi olur.

    Yalıtımdan kastınız evin dıştan yalıtım ise bu size %30 civarında bir tasarruf sağlayacaktır, yalıtım olarak petek arkası izopandan bahsediyorsanız, peteklerin yalıtımsız duvardan kaybettikleri ısıyı eve vereceği için bir miktar faydası olacaktır. ancak çok fark beklememek lazım.

    Camlı odanız için söyleyebileceğim bişey yok...Odanın daha iyi ısınması için peteğini büyültebilirsiniz, ancak ısı kaybı fazla olduğu için faturayı artıracaktır.

    Ayrıca eski kombi söküldükten sonra tesisat temizliği yaptırırsanız kombi ve tesisatın ilerde daha sağlıklı ve uzun çalışmasını sağlar.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi intererdem -- 5 Temmuz 2012; 9:47:56 >
  • @İntererdem sayfan hayırlı olsun mesaj yazayımda sayfa yukarılara çıksın. :) Yine bilgini konuşturmuşsun kes yapıştır bişeyler yazmışsın :) Neyse ben yazmıyorum artık sizler devam edersiniz. Ayrıca belirteyim @intererdem ile olan tartışmamla uzaklaştırılmam arasında bir bağlantı yok yönetimle olan sorun nedeniyle uzaklaştırıldım. @intererdeme uyuzum bir kaşık suda boğacağım onu :) ama gerçekleride yazmak istedim. Kombi sayfasında yazan arkadaşları kolay gelsin diyorum.
  • Keşke sende bu mühendis arkadaşlar gibi bilgiler yazabilseydin senin yazdıklarını da kes yapıştır yapardım.

    Buraya daha önce açmış olduğun başlığa onca bilgi yazıldı çizildi, bilgiler paylaşıldı fakat sadece kendine aitmiş gibi bu konuyu çöpe atıyorsun. Bu ise o kadar kişiye ve okuyuculara karşı duyduğunuz saygının seviyesini gösterir.

    Uyuz olman konusuna sadece gülüp geçiyorum. Hatta bir espri bile yapabilirim, “doktora git”

    Senin benimle derdin nedir hala anlamış değilim, tepeden bakıp küçüksemeye çalışıyorsun.

    Yazını silmede okuyanlar senin seviyen ve karakterin hakkında bilgi sahibi olsun.
  • F/P ÜRÜNÜ BAZI YOĞUŞMALI KOMBİ MODELLERİ.

     DOĞALGAZ KOMBİ ve TESİSATI HK.AÇIKLAMALAR




    F/P ÜRÜNÜ BAZI YOĞUŞMASIZ HERMETİK KOMBİ MODELLERİ.

     DOĞALGAZ KOMBİ ve TESİSATI HK.AÇIKLAMALAR
  • quote:

    Orijinalden alıntı: intererdem

    Keşke sende bu mühendis arkadaşlar gibi bilgiler yazabilseydin senin yazdıklarını da kes yapıştır yapardım.

    Buraya daha önce açmış olduğun başlığa onca bilgi yazıldı çizildi, bilgiler paylaşıldı fakat sadece kendine aitmiş gibi bu konuyu çöpe atıyorsun. Bu ise o kadar kişiye ve okuyuculara karşı duyduğunuz saygının seviyesini gösterir.

    Uyuz olman konusuna sadece gülüp geçiyorum. Hatta bir espri bile yapabilirim, “doktora git”

    Senin benimle derdin nedir hala anlamış değilim, tepeden bakıp küçüksemeye çalışıyorsun.

    Yazını silmede okuyanlar senin seviyen ve karakterin hakkında bilgi sahibi olsun.


    Senin başına güneş geçmiş herhalde iyi niyetli yazımı ve esprili sataşmamı bile algılayamamışsın, neyse bu gün iyi günümdeyim sana cevap yazmıyorum. Sayfa konusuna gelince bu forum yönetimi bunu hakediyordu ayrıca oraya yazılan bilgilerin %80 ni bana ait geriye kalan kısmı bazı arkadaşlara diğerleride kes yapıştırcılara ait. Ben sana belki anlarsın diye espri yaptım,ve senin yüzündenmi yazmıyorum diye soranlara cevap vermek istedim ama sen anlamamakta ısrar ediyorsan, şahsi olarak buluşur bu konuyu görüşürüz neymiş sıkıntın anlaşırız. İstersen şimdi iki dakika çocukluktan kurtulda yazıyı bir daha oku sonra karar ver.
  • Keskin bir espri olmuş :) o yüzden anlamadım kusura bakma..

    Aslında tartışmak sataşmak gibi durumlar benim en son isteyeceğim şeylerdir, hiçbir şey için bir insanı kırmak istemem.

    Eğer kırıcı durumlar olduysa hakkını helal et bende sana helal ediyorum.

    Hayırlı günler dilerim.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: intererdem

    Keskin bir espri olmuş :) o yüzden anlamadım kusura bakma..

    Aslında tartışmak sataşmak gibi durumlar benim en son isteyeceğim şeylerdir, hiçbir şey için bir insanı kırmak istemem.

    Eğer kırıcı durumlar olduysa hakkını helal et bende sana helal ediyorum.

    Hayırlı günler dilerim.

    İyi niyetle yazmıştım gerçekten anlamamış olsan üzülürdüm. Sanırım sende hızlı okudun savunmaya geçtin neyse sorun değil. Sende hakkını helal et kolay gelsin.

    Bak bu sayede sayfa yine yukarı çıktı :)
  • Kombi alacaktım tecrübesiz ve bilgisizdim.Üstünü çizerek söylüyorum almadan önce kesinlikle yukardakileri okuyun.Anladım ki marka ve model okadar da önemi değilmiş.
    Dış cephe yalıtımı.
    Boru kalitesi ve borunun döşenme şekli ve bu borular için kullanılan vanalar.
    Kombinin bulunması gereken konum.
    Peteklerin mesafesi
    Kombi
    *en son bunları en iyi şekilde kullanıp ve döşemeyi yapabilecek sağlam bir ekip ve mühendis veya ustası

    Arkadaş bir cümle ile açıklamış ''Mercedes iyi bir arabadır ama ehliyetsiz şöför onu kullanamaz''
  • bende tesisat için fiyat aldım.bana prorad radyatör önerdiler.bu marka hakkında bilgisi olan varmı.dd plus kadar olmasada kaliteli olduğunu söylüyorlar.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: excellencyx

    bende tesisat için fiyat aldım.bana prorad radyatör önerdiler.bu marka hakkında bilgisi olan varmı.dd plus kadar olmasada kaliteli olduğunu söylüyorlar.

    Prorad, Termo Teknik tarafından üretiliyor diye biliyorum... Termo Teknik radyatörleri sorunsuzdur...
  • Birazdan elime alet edevatı alıp tesisata başlayacağım böyle motive edici paylaşımları okudukça :) Demir boru ile tesisat yapılmasının en iyisi olduğunu söylemişsiniz. Bu işte kesinlikle bilgi sahibi değilim. Önyargılardan nasıl kurtulurum bilmiyorum ancak kendi evimin tesisatını kendim yapmak istiyorum. Evim mobil tesisat kurmaya uygun. Kuzeyden yalıtımlı zemin katta. 3 oda ve bir hol. Yaklaşık 100m2 ve 2.87 tavan yüksekliği var. Son araştırmamda oksijen geçirimsiz boruya karar kılmak üzereyken demir boru şimdi beni daha bir düşündürdü. Çalışmasındaki (uygulanmasındaki) zorluk hakkında bilgi verebilir misiniz, şayet kullanılacak olursa piyasada nasıl temin edilir (ne adla)? Önyargılı yaklaşımlarınıza da açığım ancak şöyle bir açıklama yapmak istiyorum. Evime güvenip de sokacağım bir usta yok malesef. Kendini&işini bilen ustalar baş tacımdır ancak sırf bu yüzden elektrik su ve duvar bölmelerini kendim yaptım. Ve tüm bunlar için önce bir usta(!)ya istediği parayı ödedikten sonra...
    Bir sorum daha; kombiyi (mümkünse) evin merkezine konumlandırmak....Evin ortası bu tarife uygun mudur yani çıkan gazın dışarıya boru v.s ile ulaştırılmasında maksimum uzunluk ne olmalıdır?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi shadowed -- 14 Temmuz 2012; 1:16:03 >
  • Merhaba shadowed

    Demir boru değilde bakır boru çünkü en iyi iletken malzeme ısı iletiminde ve su sirkülasyonu ile kombi dostu, kaynakla yapılıyor. Yapacak bir usta bulursanız yaptırın, ikinci seçenek önceden karar verdiğiniz alm.folyolu boru olmalıdır. Sirkülasyonun iyi olması için 3/4 gibi boru kalınlığı olmalı, ince boru hem verimi düşürür hemde uçtaki peteklerin altı ısınmaya bilir.

    Kombi "evin merkezine" derken eviniz uzunlamasına ise uçlarda bir bölüme koymamak gerekir, yoksa diğer uçtaki peteklerin ısınması zor olur. Ortalarda ancak baca deliği açılacağı için dış duvara ortak bir oda olmalı Mutfak genelde evin orta kısmında yer alır, bu nedenle çoğunlukla mutfağa konur, kiler, (büyük) banyo yada Pimapenle iyi kapatılmış bir balkon olabilir. Ancak balkon zoraki seçenek olmalı çünkü ne yaparsanız yapın balkonda ısı kaybı olacaktır, kombi kapatıldığında yada elektrik kesildiğinde donma ihtimali vardır.

    Broşürlerde boru uzunluğu 4 - 6 mt. gibi seçenekler var ancak fazla uzun borular verimi düşürür diye söyleniyor. bence 2,5-3 mt.den fazla olmamalı.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: intererdem

    Merhaba shadowed

    Demir boru değilde bakır boru çünkü en iyi iletken malzeme ısı iletiminde ve su sirkülasyonu ile kombi dostu, kaynakla yapılıyor. Yapacak bir usta bulursanız yaptırın, ikinci seçenek önceden karar verdiğiniz alm.folyolu boru olmalıdır. Sirkülasyonun iyi olması için 3/4 gibi boru kalınlığı olmalı, ince boru hem verimi düşürür hemde uçtaki peteklerin altı ısınmaya bilir.

    Kombi "evin merkezine" derken eviniz uzunlamasına ise uçlarda bir bölüme koymamak gerekir, yoksa diğer uçtaki peteklerin ısınması zor olur. Ortalarda ancak baca deliği açılacağı için dış duvara ortak bir oda olmalı Mutfak genelde evin orta kısmında yer alır, bu nedenle çoğunlukla mutfağa konur, kiler, (büyük) banyo yada Pimapenle iyi kapatılmış bir balkon olabilir. Ancak balkon zoraki seçenek olmalı çünkü ne yaparsanız yapın balkonda ısı kaybı olacaktır, kombi kapatıldığında yada elektrik kesildiğinde donma ihtimali vardır.

    Broşürlerde boru uzunluğu 4 - 6 mt. gibi seçenekler var ancak fazla uzun borular verimi düşürür diye söyleniyor. bence 2,5-3 mt.den fazla olmamalı.

    Hay ben bu kendini usta diye piyasaya çıkaranların!!! Çok özür dilerim böyle bir başlangıçla girdiğim için. Evimi sözüm ona ölçmüş bir ustanın hiç birşey bilmediğini henüz işe başlamadan öğrendiğim için sevinçliyim. Ya burayı tanımadan işe başlamış olsaydım..... Burada yazılan ısı kayıp bilgileri gibi şeyleri ustaya sorma densizliğinde bulundum. Yavuz hırsız ev sahibini bastırır misali tepki aldım. Güya onlar safsataymış fasafisoymuş, eline bi pense boru anahtarı almadan atıp tutanların uydurmasıymış (mühendislerden bahsediyor herhalde). Kötü komşu mal sahibi yapar ilkesinden yola çıkarak kendi ölçülerimi kendim aldım. Zaten birşeyin doğru yapılmasını istiyorsan kendin yap diyen boşuna sevap kazanmıyor :)
    Yapının asıl ölçüleri şöyle (8 yaşındaki kızım ve 11 aylık oğlumun yardımlarıyla): Kuzey cephe yalıtımlı zemin kat, toplamda 80m2 bir ev ve bölmeleri=
    Kuzeyde: Çocuk odası 3,73*3,87 ve yükseklik 2,7 Oda hacmi 34,45m3. 150*150 tek kanatlı ısıcam ve 75*200 kapı
    Kuzeyde: Yatak odası 3,72*4,72 ve yükseklik 2,7 Oda hacmi 47,94m3 150*200 çift kanatlı ısıcam ve 75*200 kapı
    Güneydoğu: Oturma Odası 5,93*3,3 ve yükseklik 2,7 Oda hacmi 53,42m3 150*200 çift kanatlı iki adet ısıcam ve 75*200 kapı
    Güneyde: Banyo+WC 3,25*2,4 ve yükseklik 2.7 hacim 21m3 75*200 kapı (camları ölçmedim çok küçük geldiler 50*50 sanırım)
    Güneyde: Mutfak 3,23*2,7 ve yükseklik 2.7 hacim 23,80m3 140*140 tek kanatlı ısıcam ve 75*200 kapı
    Ortada : Hol&Salon 2,45*5,15 ve yükseklik 2.7 hacim 34,45m3 tüm kapılar buraya açılıyor. Holden antreye çıkış kapısı 100*200
    Fiyat/Performans ortalamasına göre Kombi tercihim E.C.A Confeo Plus olacak. 600 lük pkkp dedikleri Maktek 10 yıl garantili panel radyatörlerin de Fiyat/Performans ortalaması bütçeme uygun. Birkaç forumda pratik panel hesaplaması konularını gözlemledim. Onların hesabına göre yapıda 5mtül panel yetiyor gibi ama bana zayıf geldi biraz. Sizlerden ricam Panel ölçülerim ne olmalıdır. Tesisat mobil sistem olacak Kombi mutfakta konumlandırılacak. Kombiden salon&hol'e ana hat çekip duvarların altını delerek petek konumlandırılacak yerlere hatları çekmeyi düşünüyorum. Borular Oksijen geçirimsiz alüminyum folyo kullanılacak.
    Yardımlarınız için şimdiden ve tekrar tekrar teşekkürler
  • @shadowed

    Seninde dediğin gibi 5 mt petek yeterli değil petek hesabını sanırım 70-80 derecelik yakma ile öngörüyorlar halbuki petek ölçüsü; kombiyi en soğuklarda 50-55 derecede yaktığınızda evi ısıtacak ölçüde olmalı yoksa gaza yüklenirsiniz ve faturalar yüksek gelir. Petek boyu 10/1 şeklinde ölçersek konforlu bir ısınma olur.

    Çocuk odası 14,5 m2 Kuzey 150cm
    Yatak Odası 17,5 m2 160 cm
    Oturma odası 19,5 m2 200 cm veya 2*100 cm
    Banyo için havlupan veya 50 cm petek
    Mutfak 7,8 m2 80 cm
    Hol salon 12,5 m2 120 veya (yer yoksa 100 cm petekte yeter.)

    Toplamda 7,60 mt radyatör çıkıyor.

    Mobil sistem kollektörden dağıtılan her peteğe ayrı hat çekilen kılıflı pex borudan olur aşağıda resimdeki gibi, süpürgelik üstünden olacaksa alm.folyolu boru olur. Mobil sistem yapımı için tabanların kırılması gerekir diğerine göre biraz zor olur dolayısıyla oturulan bir evde baya uğraştırır.

     DOĞALGAZ KOMBİ ve TESİSATI HK.AÇIKLAMALAR


    Kolay gelsin.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi intererdem -- 16 Temmuz 2012; 10:08:19 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: intererdem

    F/P ÜRÜNÜ BAZI YOĞUŞMALI KOMBİ MODELLERİ.

     DOĞALGAZ KOMBİ ve TESİSATI HK.AÇIKLAMALAR




    F/P ÜRÜNÜ BAZI YOĞUŞMASIZ HERMETİK KOMBİ MODELLERİ.

     DOĞALGAZ KOMBİ ve TESİSATI HK.AÇIKLAMALAR


    @intererdem hocam merhaba.

    Müstakil evde iki üst kata çıkmak istiyorum. Şap altından kalorifer tesisatını çektirdim. Dışarıda sıva ve üstünde mantolama var. ev 90 m2 civarında ve kombinin konulacağı yer evin tam orta noktasında. Üst katta ondulin çatı katı ( yüksek tavan arası şeklinde. ) var. Alt katta şimdilik kimse yok ama seneye alt kat ta değerlendirilecek ( şimdilik pimapen var sadece ) Şimdi kombi arayışına girdim ve giriş katında (Alarko 9 senelik kombim var) mantolama var iken 360 tl ye kadar fatura ödedim. Yukarıda anlattığım özelliklerde ev için yoğuşmalı çift eşanjörlü maksimum 2000tl bütçeli ( gerekliliği tartışılır 1500 ye yoğuşmalı ve mantıklı kombi önerilerine açığım.)

    Benim düşündüğüm birkaç model oldu. Sizce hangisi daha uygun olur.

    Baymak Falke Condense 24 Yoğuşmalı Kombi (20640kcal/h) 24kw
    baymak brötje novadens
    BUDERUS GB 012

    Bunların dışında dediğim gibi ( daha önceki kombide servislik bir kez problem çıkmıştı 9 senede ) hiçbir fikrim yok.
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.