Şimdi Ara

DVB-T & DVB-T2 Ana Konu

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
2.269
Cevap
31
Favori
156.087
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
6 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • DVB-T ve DVB-T2
    * Nedir?
    * Türkiye'de hangi standart kullanılmaktadır?
    * Hizmet verilen iller hangileridir? (En güncel)
    * Hangi kanallar mevcuttur? (En güncel)
    * Hangi cihazlar uyumludur?
    * Antenleri nasıldır? Nereden alınır?
    İnternette pek kaynağı olmayan ve yakın bir gelecekte Türkiye'de de
    yaygınlaştırlması planlanan yıllardır konuşulan bu teknolojinin resmi güncel
    bir sitesi olmadığından bu konu altında sorulara cevap bulmaya çalışalım.

    Bu teknoloji ile deneyimlerimizi ve bilgilerimizi paylaşıtığımız
    bir kaynak şart artık.



  • Bazı kişilerin ufku çok dar olduğu için digital karasal yayınların faydasını anlamakta zorluk çekiyorlar.Tamam uydunun kanal kapasitesi fazla ama her odaya balkona yada bahçeye uydu kablosu çekemezsin yazları ege sahiline yazlığa gittiğim zaman basit bir çubuk antenle yunan tv lerini bizim uydu yayınlarından daha net alıyorum.Adamlar sadece bizim adalara el koymakla kalmamış UHF frekanlarının çoguna da el koymuşlar .Uluslararası yayın birliği yunanıstana resmi olarak vhf dahil 12 frekans Türkiyeye ise vhf dahil 8 frekans vermiş .Bir allahın kulu da çıkıp yahu yunanistan bizim yanımızda ufacık ülke bize niye az frekans veriyorsun dememiş.Türkiye dış işlerde hep gol yiyiyor.Denebilir ki yunanistan dvb-t yayın yapıyor o yüzden fazla frekans tahsis edilmiş iyi de ilerde dvb-t2 ye geçince frekansları geri mi verecek.Alın size 12 frekans tahsisli yunan verici kanalları
    http://www.media.net.gr/dtvfreqplan.php

    bizim 8 frekans tahsisli kanal tablosunu rtuk ün sitesinden görebilirsiniz.
    Hakan bey yönetmeliği bile hazır resmi gazetede yayınlandı birde teknik acıdan analog artık zor analog tinerli tv neredeyse üretilmiyor bu saatten sonra crt tv mi olacak yani öylede böylede olacağı şu tv de mobil cihazlarda dahil dvb-t2 hevc ve ses dolby sorround ac3 yada he-aac olacak radyodada dab plus oda aac olacak şimdi söyleyeceklerimin sizinle bir alakası yok hakan bey ya ben anlamıyorum yok radyo dab daha testteymiş yok efendim dab radyo mute yapıyormuş yok dvbt2 cöpmüş ya arkadaş saçma sapan şeyler ya arkadaşlar dvbt ve dab 1998 deb beri avrupada kullanılıyor 10 yıl önce dvbt2 ve dab plus kullanılıyor bu sistemler gerçekten böyle tukaka olsa avrupada bunların şebekesi falan hayatta kurtulmazdı ve onlar bu sistemleri çok ilkel şekilde kurdular yani mpeg4 xvid ve mp3 bizde ise yani aslında onların 3g gibi kullandığı teknolojiyi biz 4.5g gibi kullanacağız eleştiri tabiiki yapılmalı bakin ben mesela iddiaları doğru olarak kabul ettiğimde dab-h yi tercih ederim yani şebeke dvbh olarak kurulursa anlatılanlar doğru ise bu müthiş olur ama dvbt2 de hevc destekli bence önemli yani eleştirilere bakıyorum bu iş olmasın diyolar nedenini bende anlamıyorum çanak yetermiş madem çanak yeter ozaman git telefonunu 5110 internetide wi-fi değil kablolu kullan arkadaşlar mobilize olacağız bunun hiç kaçarı yok ya adam marstan nasaya görüntü ve ses aktarıyor daha ne diyim bilmiyorum saygılar.....

    Aynen... Bence rtük'ün görev kapsamı yeniden belirlenmeli artık. Bu değişiklik de, 2023 seçimlerinden sonrasına kalır, diye değerlendirmekteyim.


    İşte bu nedenle, "Cumhuriyetin yüzücü yılında da sayısal karasal yayınları göremeyeceğiz galiba" diye yazdım.


    2023 Haziran sonunda seçim bitecek. Yeni hükümet başa gelecek. Sayısal karasal yayınları ele alalım diyecek. Bakacak ki, takoz rtük orada duruyor. Rtük'ün görev kapsamını yeniden belirleyelim diyecek. Bu amaçla çalışmalara başlayacak. Kanun teklifiydi, yasanın çıkarılmasıydı derken, 2025'ta ancak netice alınır.


    Tabi bir ihtimal de olsa, 2025'e kadar rtük 'teki zatı muhteremlerin de işi kendi rızalarıyla çözme ihtimali var. Ama çok zayıf bir ihtimal.


    Battı balık yan gider hesabı, 2025'e kadar rtük'ün de bu konuyu kendi gündemlerine getirmeyeceğini öngörmekteyim.

    Birde devlete yük demissiniz anten aş kuruldu cimri medya patronları işi yürütemediler birazda sabote ettiler anten aş benim bildiğim su an pasif konuma geldi devlet ne yaptı ptt ye kule aş yi kurdurttu sırf dvbt2 için ha başına da yiğit bulutu atadı bence çokta doğru bir atama olmadı neyse bu bile devletin dvbt2 projesini önemsediğini gösterir tabi bana göre saygılar...
  • Ön bilgi olarak bu kaynağı kullanabiliriz.http://tr.wikipedia.org/wiki/DVB-T



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi janjarre -- 6 Kasım 2010; 1:01:51 >
  • Her ne kadar ucuz uhf vhf normal antenler ile bu yayının alınabileceği söylensede piyasada karasal yayınlar için özel olarak satışa sunulmuş bazı modeller var.Fiyatları 80 TL den başlayan bu antenlere iki örnek resim buldum.Bu yayınları izlemek için tv tunerinin DVB-T çözümlemeli olması gerekiyor Şu an birçok LCD tv firması ürünlerini bu yayınları almaya uygun tunerlerle üretiyorlar.Bunun haricinde tuneri DVB-T çözümlemeli olmayan birçok tv ninde, özellikle tüplü tv lerde bu yayınları çözümlemesi için set top box ları kullanması gerekiyor.Güzel haber bu set top box ları ülkemizde neta, vestel gibi yerli sermaye firmaların üretip yurt dışına ihraç ettiklerini ve fiyatlarının da gayet ucuz olduğunu biliyorum.

     DVB-T & DVB-T2 Ana Konu


     DVB-T & DVB-T2 Ana Konu
  • TRTHD Ankarada dvbt2 olarak ankarada test yayınına başladı diye TRTHD kanalında altyazı görmüştüm. Ankarada yaşayan form üyelerinin deneme fırsatları vardır. Bi kaç sene önce test yayınlarını kapatmışlardı ama yanlış bilmitorsam DVBT1 idi.
  • @janjarre ve @sdugeroglu verdiğiniz bilgiler için teşekkürler.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yelkowan -- 10 Kasım 2010; 14:20:08 >
  • DVB-T ve DVB-T2 karşılaştırması.
     DVB-T & DVB-T2 Ana Konu


    DVB-T2'ye geçip geçmediğimizi merak ediyordum. Bu sayede bu da açıklığa kavuştu.
    Umarım diğer illerde de direkt DVB-T2ye geçerler.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yelkowan -- 10 Kasım 2010; 14:18:05 >
  • başığa yararı olur diye düşünüyorum türkiye de DVB-T adına en fazla bilgi olan site bölümü

    http://www.turkeyforum.com/satforum/forumdisplay.php?s=&daysprune=-1&f=400

    ayrıca ankara dikmen de dvb-t2 olarak 33. kanaldan TRT-HD yayını test ediliyormuş

    buda linki

    http://www.turkeyforum.com/satforum/showthread.php?t=612800



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi maxi909 -- 10 Kasım 2010; 21:58:36 >
  • Arkadaşlar Mart 2011'de yeni RTÜK kanunu çıktı.
    2 yıl içinde ihale yapılacak ve 4 yıl içinde tüm geçişler tamamlanacak, analog TV yayınları kapatılacak.
    %99 Dvb-t2 yayını yapılacak.

    Malesef dvb-t2 tunerli lcd ve led ler piyasaya henüz girmedi. (Giren varsada fiyatına bakmak lazım)

    Dvb-t2 receiver almak gerekecek. Onunda pahalı olacağı söyleniyor.

    Karasal tüm yayınlar HD olması gerekir ki cezbedici olsun onun dışında DVB-T2'ye ne gerek var? Çanak antenin gözünü seveyim ;)
    Türkiye'de %70 çanak anten kullanılıyor. %20'si normal anten kullanıyor.
    Analogların kapatılacak olması insanların tercihini çanak antenden yana kullandırır çünkü daha ucuz.
    Yüzlerce yayın uyduda bedava izlenebiliyorken neden 24 ulusal kanal için receiver alsınlar!!!

    Diğer yandan haberleşmenin, iletişimin, medyanın altarnatif yayıncılık alanı olarak kalması gerekir. Kaza ile veya kasıtlı olarak uydu düşerse, her şeyden yoksun kalacağız. Kendi uydusunu daha yeni yapan (acaba %100 yerli mi?) bir ülke için tehlikeli bir durum.

    Konuyu çok dallandırıp budaklandırdım galiba, sektör çalışanı olarak sorduklarınızı yanıtlarım.
  • Bu yayınla ilgili son durum nedir acaba? Bilgisi olan var mı?
  • Son durum hakkında Rtük 3 gün önce açıklama yaptı. gayet iyi özetliyor;

    2012 Yılı Basın Bildirileri


    Karasal sayısal yayıncılığa geçiş süreci, karasal ortamda yapılan yayınları kapsamaktadır.

    Basın ve yayın organlarında yer alan ve karasal sayısal yayıncılığa geçiş konusunda yanlış anlamalara yol açabilecek haberlerle ilgili olarak bazı hususların açıklanması zorunluluğu doğmuştur.
    Bilindiği üzere ülkemizde yayınlar karasal, uydu, kablo (kablolu yayın ve IPTV yayını gibi) ortamlarından yapılmaktadır. Karasal sayısal yayına geçiş süreci, karasal ortamda yapılan yayınları kapsamakta, uydu ve kablo ortamında yapılan yayınları kapsamamaktadır. Bu nedenle her ne kadar karasal sayısal yayınların alınması için uydu antenleri gerekmese de uydu ve kablodan yapılan yayınlar için uydu antenleri kullanılmaya devam edecektir. Dolayısıyla karasal sayısal yayına geçişle birlikte uydu yayınlarının kapatılması veya uydu antenlerinin kullanım dışı kalması söz konusu değildir.
    3 Mart 2012 tarihinde yürürlüğe giren 6112 Sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun gereğince karasal sayısal yayıncılığa geçiş çalışmaları Radyo ve Televizyon Üst Kurulu tarafından başlatılmış olup süreç devam etmektedir. 6112 Sayılı Yasa gereğince, Kanunun yayımı tarihinden itibaren bir yıl içinde, frekans planlarının ve uygulama takviminin hazırlanması, iki yıl içinde de sayısal televizyon multipleks kapasitesi sıralama ihalesinin yapılması söz konusudur.
    6112 Sayılı Yasanın yürürlüğe girmesinden itibaren karasal sayısal yayına geçiş kapsamında bugüne kadar tamamlanan ve sürdürülen çalışmalar şunlardır:

    Karasal Sayısal TV Frekans Planı
    · Karasal Sayısal TV Frekans Planı hazırlanmıştır. Hazırlanan frekans planı ile bugün itibarıyla karasal analog TV yayınlarına erişim sorunu, karasal sayısal yayıncılığa geçildiğinde ortadan kalkmış olacak ve Türkiye nüfusunun en az yüzde 70’ine karasal sayısal yayınlar iletilebilecektir.
    · Karasal sayısal yayın standardı, sayısal yayıncılıkta en son teknoloji olan DVBT-2 ve MPEG-4 olarak belirlenmiştir.
    Sayısal Yayına Geçiş ve İhale Takvimi
    · 6112 Sayılı Kanunda belirlenen takvim çerçevesinde 2013 yılı Mart ayına kadar karasal sayısal yayına geçiş için sıralama ihalesi gerçekleştirilecektir. Bu yönde yürütülen çalışmalar kapsamında karasal sayısal yayın sıralama ihalesi yönetmeliği ile verici tesis ve işletim şirketine ilişkin yönetmelik taslakları hazırlanarak ilgililerin görüşüne sunulmuştur. Yönetmeliklerin bu yılın Eylül ayında yayımlanarak resmiyet kazanması beklenmektedir.
    · Yönetmeliklerin yürürlüğe girmesinin ardından ihale çalışmalarını gerçekleştirmek üzere bir ihale komisyonu oluşturulacak ve ihale şartnamesi hazırlanacaktır. Ulusal, bölgesel ve yerel yayın şebekesi (multipleks) sayısı ile TRT kurumuna tahsis edilecek multipleks kapasitesi, ulusal, bölgesel ve yerel yayınların sayıları ve yayın tipleri (HD veya SD) belirlenecektir.
    Verici Tesis ve İşletim Şirketi
    Sıralama ihalesinin ardından ulusal, bölgesel ve yerel kuruluşlar için tahsis işlemleri gerçekleştirilecektir.
    Karasal sayısal yayınlar için gerekli verici tesislerinin kurulması ve işletilmesi amacıyla, ulusal yayın kuruluşları tarafından Anten Teknik Hizmetler ve Verici Tesis İşletme Anonim Şirketi kurulmuştur. Bu şirket, halen İstanbul’da karasal sayısal televizyon deneme yayınlarına başlanması için gerekli hazırlık çalışmalarını yapmaktadır.
    Paralel Yayın Dönemi
    · Karasal sayısal yayınlar 2015 yılına kadar büyük şehirler öncelikli olmak üzere Türkiye geneline yaygınlaştırılacaktır. Bu süre zarfında karasal analog yayınlar devam edecek ve paralel yayın dönemi yaşanacaktır.
    Yayın Kalitesi ve HD Yayınlar
    · Karasal sayısal yayına geçişle birlikte izleyicilere sunulan yayınların kalitesi daha artacaktır. Bu yayınlar yayın kuruluşlarının tercihlerine ve alt yapı olanaklarına göre yüksek çözünürlüklü (HD) veya standart çözünürlüklü (SD) olarak izlenebilecektir. Karasal sayısal yayınları izlemek için uydu antenlerinin kullanılması gerekmeyecek, yayınlar basit antenlerle izlenebilecektir.
    Karasal Sayısal TV’lerin ve Set Üstü Cihazların Özellikleri
    · Ülkemizin karasal sayısal yayıncılık standardı olarak belirlenen DVB-T2 ve MPEG-4 formatı sayısal yayıncılıkta en son teknolojidir. Bu teknolojiye uygun karasal sayısal yayınların izlenebileceği televizyon alıcılarının ve set üstü cihazların (set top box) özellikleri RTÜK tarafından belirlenmiş ve kurumsal internet sitesinde “Türkiye Sayısal Karasal Televizyon (DVB-T2) Alıcıları Gereksinimleri” başlığı altında ilan edilmiştir. Ayrıca söz konusu özelliklerin ulusal standart haline getirilmesi yönünde TSE nezdinde gerekli çalışmalar devam etmektedir.
    TV Alıcılarının Test ve Doğrulama İşlemleri
    · DVB-T2 ve MPEG4 teknolojisine uygun yayınlar, bu teknolojiye uygun olmayan TV alıcıları ile izlenemeyecektir. Karasal sayısal TV yayınlarının evlerde ve piyasada mevcut TV alıcılarıyla izlenebilmesi için set üstü cihaz kullanılması veya DVB-T2 özellikli yeni TV alıcılarının temin edilmesi gerekecektir. DVB-T2 yayınlarını izlemeye elverişli olmayan TV alıcılarının ve set üstü cihazların piyasaya sunulmasını ve tüketicinin mağdur olmasını önlemek amacıyla, oluşturulacak standartların test ve doğrulamasını yapmak üzere bir test merkezi kurulacaktır. Burada standartlara uygun bulunan TV alıcılarına RTÜK tarafından hazırlanan özel bir logo konulacaktır.
    Analog Yayınların Sonlandırılma Tarihi
    · 2013-2015 yıllarında sürdürülecek paralel yayın döneminin ardından, Uluslararası anlaşmalarda belirlenmiş olan takvime uygun olarak analog yayınlar en geç 2015 yılı Haziran ayı itibarıyla sonlandırılacaktır.
    Mobil İletişimde Yeni Olanaklar
    · Üst Kurula tahsis edilen frekans bantları dışındaki frekans bantları, analog yayınların sona erdirilip sayısal yayına geçişin tamamlanmasını takiben boşaltılacak ve Uluslararası Telekomünikasyon Birliği (ITU) kararı çerçevesinde mobil hizmetlere (4G, Wimax v.b.) tahsis edilebilecektir.
    Radyo İhalesi
    · Radyo yayınları sıralama ihalesi ise analog televizyon yayınlarının kapatılmasının ardından altı ay içinde yapılacak olup, buna göre 2015 yılı sonuna kadar gerçekleştirilecektir.

    İlgililerin dikkatine önemle sunulur.

    Kaynak:www.rtuk.org.trhttp://www.rtuk.org.tr/sayfalar/IcerikGoster.aspx?icerik_id=f26648d2-5ce9-47ef-92a9-0ed4c4771bf0
  • ...
  • haklı bir açıklama yapılmış..geçen gün milliyet gazetesinde karasal yayına geçildikten sonra çanak antenler yasaklanacak görüntü kirliliği ortadan kaybolacak gibi gerçek dışı bir haber vardı
  • RTÜK gerekli açıklamayı yapmış.uyduya devam.

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • bir türlü geçemediler sayısal yayına,sanki bazı eller engelliyor.
  • @ghostm
    Bilgi için çok saol böylece herkesin merak ettiği birkaç soru yanıt buldu.
    Çanak antenlerin kalkması meselesi zaten yaş bi muhabbetti okadar yatırım, harcanan emeğin boşa çıkması olmazdı zaten.
    Sadece çatı antenleri kalkacak ona da gerek kalmıyor kendiliğinden kalkacak.
    Yazıda resmi olarak bütün yatırımın DVB-T2'ye yapıldığı yazmız bu da güzel avrupada DVB-T kullanan ülkeler var daha.

    Birde 2015 de boş kalan vericilerin 4G ve WIMAX gibi mobile tahsia edileceğinden bahsedilmiş. Oyıllarda wimaxi kullanmaya başlamış olursak bu da çok güzel haber.

    Ayrıca DVBT-2 de hala yeteri kadar kanalın olmayışı yayın kuruluşları yüzünden değil. Daha tam olarak yaygınlşmamış bir teknolojiden frekans kiralayıp boşuna para vermek istemiyor kanallar. Devlet sözünde durup 2015e kadar çalışmaları yetiştirebilirse 2013ün sonuna doğru bizde trtnin test yayınlari dışında başka yeni kanallar görebiliriz belki...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yelkowan -- 31 Ağustos 2012; 9:21:10 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • benim bildiğim ihaleye 30 hd + 30 sd şeklinde çıkılacak. en güzeli bekleyip görmek ama en azından hd kanal sayısının artacağı bir gerçek.
  • biraz okudum da wimax süper bişey inşallah en kısa sürede ülkemize gelir. ama bizde bu yönetim ve bürokrası olduğu müddetçe pek ümidim yok. irade sahibi yöneticiler yapsın bizde alkıslayalım :)
  • test yayını izlyebileceğimiz kanallar hangileri bilen var mı?
  • konuyla ilgili başka bir forumda 20 kasım 2012 tarihli şöyle bir yorum buldum:

    quote:

    FREKANS PLANLAMASI YAPILDI. Şuan tüm çalışmalar tamamlandı. Kaç Multi kullanılacağı, Frekans planı ve TRT'ye verilen kapasite. Hepsi tamam. FREKANS PLANLAMASI OK! Yalnızca şuan RTÜK'ün onayını bekliyor. RTÜK resmi onay verdikten sonra kamuoyuna bu bilgiler açıklanacak. İhaleye bu yıl sonuna kadar gidilecek, yani yıl sonuna kadar ihale açılacak. Yapılması en geç MART ayını bulabilir. O da en geç. Belki Şubat bile olabilir ama onu tam bilemiyorum şuan. RTÜK İhaleyi açtığını en geç bir ay içinde bekladiğimiz frekans planı ve ilgili bilgilerle bence en geç 1 ay içinde ki bu süre daha kısa bile olabilir internet sitesinde açıklar.

    Okuduklarım kadarıyla ZATEN TRT VERİCİLERİ bu sistemde kullanılacak. Mevcut ANALOG yayınlar Dijital yayınla eşzamanla ve uyumlu çalışabiliyor dönüşüm yapılırsa. TRT VERİCİ noktaları da DVBT-2 sisteminde kesinlikle değerlendirilecek. Bunların ANTEN AŞ.'ye devri olsa bile TRT'nin kanunen %95'lik ulaşım mecburiyeti var. ANTEN A.Ş için bu oran %70. Geri kalan %25'lik ek kısıma TRT ilave küçük sayısal vericilerle ulaşacak. Her halukarda TRT vericileri zaten kullanılacak. TESTLER ihaleden önce RTÜK Frekans planını (bence 15 gün içinde) sitesinde yayınladığında başlar. Hatta bu plan şuan muhtemelen ANTEN AŞ'nin elinde vardır ve ilk hazırlıklar başlamıştır.

    2014 ve 2015 Maksimum tarih. Testler İstanbul'da çok yakında TRT üzerinde 2.5 ay sonrada ihaleyi alan kanallardan bence başlar. Sonuç olarak endişe etme. TRT VERİCİLERİ kullanılacak!

    Tüm kanallar sayısalda olacak. HD ve SD dağılımı RTÜK'ün onayından sonra açıklanacak. Yeni açılacak kanallar için de yer ayrılacak.
  • boş verin çanağa devam eğer 200 kanal kapasiteli dvb t kutular olduğunu biliyorum ve bu konu eski çanak antenin önüne geçmek istediler ve ağzına yüzüne bulaştırdılar..Dvb s yayınlarını kesemez çünkü dsmart ve digitürk adamı ne yapar hayalet konu bu kapatın gitsin.......
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.