Şimdi Ara

Elektrik voltaj dalgalanması

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
9
Cevap
0
Favori
1.013
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhabalar arkadaşlar,

    24.000btu klima kullanıyorum klimanın dış ünite kompresör devreye girince, voltaj 5 volt kadar düşüyor.Bunun olması normal fakat önceden bu kadar değildi diye hatırlıyorum. Özellikle, elektriğin yoğun kullanım saatlerinde klimayı açtığımda voltaj 215'e kadar düşüyor. Bu klimanın kapasitörü bozulmuştu yenisini aldım taktım fakat değerlerinde ufak fark var eskisi 450 vac 45/3uF yenisi 400 vac 45/1.5 uF bu dalgalanma bundan kaynaklanır mı? Bu kapasitör yüzünden kompresör yüksek akım çekiyor olabilir mi? Evde 3 klima var üçü de aynı hatta bağlı klimaların bazen ikisini aynı anda çalıştırıyorum bu durumda çalışmayacak mı ikisi? Ya da o hatta bağlı ısıtıcı gibi akım çeken cihazları klima açıkken kullansam problem olur mu?



  • Güncel

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Muhtemelen bahsettiğiniz kondansatör devredeki gerilim dalgalanmasını engelliyor. Kondansatörde enerji depolanması gerilimin karesiyle orantılıdır. Siz 450 V yerine 400 V bir kondansatör takmışsınız. Ayrıca yeni kondansatörün kapasitesi de eskisinin yarısı. Dolayısıyla gerilimde bir dalgalanma bence normal. Diğer klimaları çalıştıramaz mıyım sorunuza gelince her cihazda belirli bir tolerans seviyesi mevcuttur. Belki siz farketmeseniz bile pik saatlerde gerilim zaten belirli ölçüde düşer. Eğer ölçtüğünüzde bulduğunuz gerilim cihazda verilen tolerans sınırları içerisindeyse çok da problem oluşturmaz. Uzun vadede ömür kısalması belki olabilir. Sonuçta ideal gerilimde çalıştırmıyorsunuz. İyi çalışmalar.
  • Hocam çok teşekkür ederim cevabınız için. Satın aldığımda bana uyar denildi ve uydu da taktım kapasitörü kompresöre kalkış verdi yani %5 sapma payı olabilirmiş kapasitör değerinde. Anladığım kadarıyla pek sağlıklı değil bu şekilde çalışması değerlerinde bulup takmak gerek peki 3uF yerine ben 1.5 taktım düşük peki 5 uF taksam bir problem yaratır mı? Bana volt değerinin 450 ya da 400 olması önemli değil önemli olan uF değeri denildi yanlış bilgi mi hocam? Aynı değeri bulamadım baya baktım ama yine bakacağım olmadı internetten sipariş edeceğim.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • o kapasitör ilk start için düşme sırf sende olmuyorsa dalgalanma için elektrik kuruma dilekçe ver nekadar az elektrik harcarsan okadar az voltaj düşer.
  • kadircitak kullanıcısına yanıt
    Hocam sadece kompresörün kalkışı için değil. Ana sarımdaki sinüzoidal olmayan harmonikleri önemli ölçüde engelliyor. Sadece yardımcı sargıya bağlanan ana sargıya bağlanmayan kompresör ciddi seviyede voltaj dalgalanması yapar. İsterseniz deneyebilirsiniz. Hem kompresöre zarar hem aynı hat üzerindeki cihazlara zarar.

    Saygılar.
  • o kadar şeyle voltaj dalgalanmasını engellemeyemezsin.
  • Motor ilk kalkış yaptığı anda gözle görülen evin herhangi bir yerindeki akkor ampülün ışık şiddeti düşümü, daimi kapasitör olmazsa saniyede elli defa olmak üzere devam eder. Kompresör basma konumundayken 10A çektiğini varsayalım. Emiş hattına gelen freon ve yağ pistonu aşağıya doğru bastırır.(Bu ara kompresörün ana sargısı pasif durumdadır.) Piston aşağıya indiği an devirdaim için tekrar 10A çekmeye çalışacaktır. Her bir basma hareketinde devam eder bu akım çekişi. Kapasitör dolu konumdayken pistonu bir kere hareket ettirecek güce sahiptir. Hareket ettirmese bile motorun kalkış anında milisaniyelik 50-60A gibi değerler yerini stabil 10A'ya bırakacaktır.

    Saygılar.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.