Şimdi Ara

elektro gitarda metronom ve önemi ??

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
15
Cevap
0
Favori
1.097
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Öncelikle merhaba elektro gitar çalmaya başlayacağım fakat şu an klasik gitarda çalışmaktayım -hem el hem pena ile-. Metronom ile çalışmanın önemi hakında sayısız yazı okudum ve çok önemli , gerekli olduğunu anladım.

    Geçen gün telefonuma bir metronom uygulaması inirdim.Gitar ile alıştırma yaparken kullanmayı denedim ama hiçbir şey anlamadım . Bildiğim kadarıyla bpm (beats per minute)
    denen bi şey ama nasıl ayarlamam gerektiğini ne yapmam gerektiğini anlamadım..

    Kısacası bu metronomun olayı nedir nasıl kullanabilirim ?

    Teşekkürler...




  • Metronom,zamanları iyi oturtman için mutlaka yeni bir enstrümana başlarken bulundurulması gereken bir alet.Birlik,ikilik,dörtlük,sekizlik ve onaltılık notalar var. Metronom kullanmazsan şayet, nota bilgin tam oturmamışsa zamanları iyi ayarlayamazsın ve çalacağın müziği tam oturtamazsın. Yanlış ritim oluşturursun. Enstrümana yeni başlarken henüz antrenman aşamasındayken,tam değerlerinde çalmak,enstrümana hakim olmak açısından önemli.

    Metronomların hızları var. Bu hızları nota çalışması yaparken sen belirleyebilirsin. Yavaş hızlarla başlayıp daha sonra hızlanabilirsin. Her bir vuruş sesi 4 lük notaya denk gelir(Tabi dijital alet kullandığın için farklı bir nota değeri atamazsan dörtlük notadan ayarlanır.) Yani her bir vuruşta bir dörtlük nota çalman gerekir. İkinci vuruşta o nota bitmeli. 8 lik notalar çalışıyorsan, bir vuruşta 2 notayı çalman gerekir. İkilik nota çalıyorsan bir notayı 2 vuruşa yayman gerekir şeklinde kullanabilirsin.
    Yani daha özet bir tablo yapmam gerekirse,standart nota değeri ayarında;

    Birlik notayı 4 vuruş duyacak şekilde
    İkilik notayı 2 vuruş duyacak şekilde
    Dörtlük notayı 1 vuruş duyacak şekilde
    Sekizlik notayı 1 vuruşun yarısı değerinde
    Onaltılık notayı 1 vuruşun 4te biri zamanında çalacaksın.


    Zamanı artırdıkça bu vuruşlar hızlanacaktır. Bu da senin tempo ayarını ona göre hızlandırman anlamına geliyor. Bir parçayı 90 ile başlayıp yavaş yavaş çalıp.Daha sonra süreyi hızlandırarak daha hızlı çalışmalar yapabilirsin. Ancak hepsindeki temel prensip vuruşlara göre nota değerlerini doğru tutturman gerektiğidir.

    Benim metronom önerim mekanik metronomlardır. Ancak fiyatları biraz yüksek olduğu için son zamanlarda dijital metronomlar tercih ediliyor.




  • kesikparmak kullanıcısına yanıt
    Öncelikle cevap verdiğin için teşekkürler ...

    Yani anladığım kadarıyla nota değeri arttıkça daha hızlı çalmam gerekecek . Bunu yaparkende aşamalı şekilde ilerlemeliyim . Birlik notadan on altılığa doğu tabi çaldığım şeye göre de değişir bu elbette . Nota değerinin çalma hızımla alakalı olduğunu anladım.

    Telefonuma indirdiğim metronom uygulamasında ayarlama kısmında 2 tane ayar barı vardı önemli gözüken : Birinde bpm dediğimiz şeyi ayarlıyorduk diğerinde ise 0 - 1 - 2 ...12 ye kadar giden sayılar vardı ,barın üstünde ise beat yazıyordu. Diyelim ki ben beat den 4 ü seçtim bpm den de 70 i seçtim. 3 tane aynı tonda ses 1 tane farklı tonda olmak üzere toplamda 4 ses çıkıyordu . Tabi bu 70 hızda , şayet bunu 90 a çıkarında yine 4 ses ama daha hızlı çıkıyordu . Beat den 8 i seçtiğimde ise 7 tane aynı tonda 1 tane farklı tonda ses çıkıyordu yani seçtiğim beat sayısına göre en son sayıda ton farklı oluyordu.

    Bu bpm - beat ilişkisini anlayamadım tam olarak . Ama şurada özet tabloda yaptığına göre ; atıyorum ben basit bir senfoni çalıyorsam nota değerini arttırdıkça daha hızlı çalmam gerekecek burası tamam .

    Ama dediğim gibi anlattığım olayda sıkıntı yaşadım metronomu kullanmak istiyorum ama sen yazmadan önce kullanırken anlamadığımdan ister istemez 'aman nolacak zaten anlamıyorum metronom da neymiş' gibi bir algı oluşmuştu ancak şu an anladım önemini . Anlamadığım olayı açıkladım yardım edersen çok hoş olur ...

    Teşekkürler şimdiden




  • Öncelikle kesinlikle metronomsuz çalışma yapma kardeşim. Bunu tekrar yineleyeyim. Çünkü metronomla çalıştığında çok daha hızlı ilerlemiş olacaksın nota teknikleri konusunda. Yani metronomsuz 1 yılda kavrayacağın aleti,metronomla çalışarak 8 ayda kavrarsın. Senin için çok yararlı olacaktır.

    Ben dijital metronom kullanmıyorum. Beat i kelime anlamı olarak anlamadım ancak tarif ettiğin olaydan yola çıkarak çözdüm. 4 yaptığın zaman 3 taneden sonra 1 tane farklı çalıyor. Yani bu ayar tamamen müziğin ölçüsünü veriyor.Türk müziğindeki adı ise usül. Yani 4 ü seçtiğinde o şarkı 4/4 lük usülde çalınıyor anlamını taşır. Hani bu sol anahtarından sonra arızalardan(diyez,bemol sembolleri) sonra alt alta iki sayı yazılır ya işte o sayı o şarkının ölçüsünü verir. Notalar yazılırken birde belli notalardan sonra hep çizgi konur,portreyi kapatacak şekilde. 4/4 lük ölçü demek, her iki çizginin arasında 4 tane 4 lük nota var demektir. Bu da o ölçüde notaların zamanlarını ona göre ayarlamanı sağlar. Vallahi kardeşim,bu tamamen müzik bilgisi.Anlatması çok zor bu nota bilgisini ama elimden geldiğince anlatmaya çalıştım

    Örneğin aşağıda vereceğim linkteki fikrimin ince gülü şarkısını inceleyelim.
    http://www.notalar.net/wp-content/uploads/2018/04/fikrimin-ince-g%C3%BCl%C3%BC-notalar%C4%B1.jpg

    Portrenin başında 3 ve 4 sayılarını görürsün. Bu demektir ki her iki çizginin arasında 3 tane 4 lük nota olacak. İlk notalara bakarsan 3 tane 4lük nota yazılmış ve sonra çizgiyle kapatılıp yeni dilime geçilmiş. Ondan sonra 2 lik nota konmuş ancak yanında da nokta olduğu için yarım zaman daha uzatılacağını anlıyoruz yani 2 lik artı 1 lik diye düşünürsek 3 lük ölçüyü tek notada tamamlayıp yine çizgiyle kapatmış. Bu müzik kuralıdır. Başta yazılan ölçü neyse,her çizgi arasında o nota değerlerinin toplamı olmalı. İşte senin beat olarak bahsettiğin durum bu. Yani sen üstteki şarkıyı çalmak istediğinde 3 sayısını işaretleyeceksin. Böylelikle 2 tane normal vuruşun ardından 1 tane farklı vuruş yaparak o ölçünün tamamlandığını bildirecek metronom sana.

    Umarım anlaşılır anlatabilmişimdir Şayet anlamakta zorluk çektiysen nota bilgisi konularına çalışman faydalı olacaktır. Temel nota bilgilerini tam öğrendikten sonra benim söylemek istediklerimi tam olarak anlayacaksın.




  • Ölçünün müzik teriminde ne anlama geldiğini de biraz açayım da tam olarak otursun metronom üzerindeki sistem. Şimdi yine yukarıdaki şarkıyı ele alalım 3/4 lük ölçüde yazılmış. Yani her bir ölçüyü 3 eşit parçaya böleceksin ve her bir 4 lük notayı o üç eşit zamanda çalacaksın. Yani ilk farklı sesi duyduğunda şarkıya başladın ilk tık sesini duyana kadar re yi çalacaksın. İkinci tık sesini duyana kadar ni yi çalacaksın.Üçüncü tıkı yani farklı tık sesini duyana kadar da fa yı çalacaksın.

    İkinci ölçü tek nota ve 6 lık olarak kabul edebiliriz(4+noktadan dolayı yarım ses ilavesi yani 2). Bu da İlk farklı tık sesinden ikinci farklı tık sesine kadar sadece o notayı çalacağını gösterir. Yani aradaki iki tık sesini es geçip aynı notayı uzatmaya devam edeceksin.

    Yani müzik ölçüsü, notaların zaman dilimine nasıl bölüneceğini gösteriyor müzisyene.

    Dip not: Son olarak şunu da söyleyeyim bu beat dediğin ölçü belirleyici ses,metronom için olmazsa olmaz birşey değil. Muhtemelen o sesin kapatılabiliyor olması lazım. Analogda mesela ben hiç ölçü sesi kullanmazdım. Kafamı daha çok karıştırabilir diyorsan sen de kapatabilirsin. Kapattığın zaman sadece kaçıncı vuruşta olduğunu kaçırma. Yani 2. vuruşta mıyız yoksa 3. vuruşta mıyız diye tereddüt etmeyecek durumdaysan, o farklı sesi kapatarak sadece standart zaman vuruş sesiyle de ilerleyebilirsin. O farklı ses sadece senin ölçüyü kaçırmamanı,vuruş sayısını kaçırmamanı sağlıyor. Yani olmazsa olmaz bir seçenek değil.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kesikparmak -- 11 Ocak 2019; 2:10:41 >




  • kesikparmak kullanıcısına yanıt
    Abi gerçekten çok güzel açıklamışsın, zahmet edip zamanını ayırdığın için teşekkür ederim öncelikle...

    Demek istediklerini anladım yani hangi ayarda çalacağımı parçanın ölçüsüne göre seçeceğim tamamdır.

    Benim şu anki hedefim nota bilgimi çok sağlam oturtup sonra anlattıklarıdan yararlanarak metronomla çalışmak. Çok açıklayıcı oldu anladım diyebilirim sayende teşekkürler sağlıcakla kal benim için çok yararlı oldu ...




    İnşallah giriştiğim bu yolda başarıya ulaşırım bu forumdaki abilerimin yardımlarıyla :D
  • Rica ederim kardeşim. Yine aklına takılan birşey olursa yardımcı olurum. Keman çalıyorum ben. Gitar ve gitar kültürüne çok uzağım ancak müzik bilgisi hakkındaki konularda yardımcı olmaya çalışırım dilim döndüğünce.
  • kesikparmak kullanıcısına yanıt
    Tamamdır abi sorum oldukça sorarım o halde :D

    Bu arada benim temelimi sağlam oturtabileceğim , müzik bilgimi iyi edinebileceğim bir kaynak , video serisi önerebilir misin rica etse ?

  • Kardeşim temel müzik eğitimi için Müzik Teorisi 101 diye bir kitap var. O kitaptan yararlanabilirsin. Basite indirgeyerek anlatmış. Senin için öncelik nota bilgisi ve gamlar olmalıdır. Onun için youtube'da birçok güzel videoda mevcut. Nota bilgisini tamamladıktan sonra gamların nasıl oluşturulduğunu,tam ses yarım ses aralıklarını vs oturtman lazım. Majör gamlar ve minör gamlar yazarak youtube'dan yararlanabilirsin bu konuda.

    Ayrıca notaların yerlerini öğrenmelisin. Yani portre üstünde gördüğün bir notanın hangi nota olduğunu hiç düşünmeden anlamalısın. Bu nota çalışması için andrid ve ios'ta solfaread adında güzel bir oyun uygulaması var. Ondan da yaralanabilirsin.

    Bu temel bilgileri öğrendikten sonra artık gerisi enstrümanı tanıma ve çalışmana kalacak. Benim önerim ilk başta profesyonel bir kurs eğitimi alman. Enstrümanı tanırken daha çabuk adapte olmanı ve kavramı sağlar. Daha sonrası senin çalışma azmine,sabrına ve kulağına kalmış :)




  • kesikparmak kullanıcısına yanıt
    Abi öncek, bir konumda hikayemi anlatmıştım ama kısa cümlelerle özet geçeyim : 10 yaşında 2 sene gitar çaldım ardından sınav yüzünden bıraktım şu an 16 yaşındayım ve bana ilham veren bir film sonrası müziğe tekrar başladım . Şu an kursta öğrendiklerimi tekrar ederek temelimi geri getirmeye çalışıyorum ve kararlıyım bu konu hakkında. Elektro gitar hakkında sorular sorduğum bir konum var orada baya detaylı anlattım.

    Bu çalışmalarıma geçen 2018 in kasımında yani 3 ay önce falan başladım hala sıkı şekilde çalışıyorum.Okuduğumdan dolayı da sömestr tatilim var allahtan :D Sömestrda zamanımın çoğunu müziğe adamayı düşünüyorum , sence gerçekten sıkı çalışarak ve isteyerek temelimi tatilde bitirebilir miyim ? Çünkü okul dönemimde derslerden bilgi kısmına o kadar kafa yoramıyorum. Bence sömestrda bu işi halledebilirim. Şu an gamları öğrenmiş haldeyim notaların Gitar üstündeki yerlerini öğrenmeye çalışıyorum. Klasik okulda öğrendiğimiz notaları değil gitardaki botaları öğrenmeye çalışıyorum , biraz tersten başladım sanırım :D

    Bu arada bana tavsiye ettiğin müzik teorisi 101 adlı kitabı en kısa zamanda edineceğim teşekkürler :D




  • Kardeşim müzik teorisi,her müziğe ilgilenenlerin bilmesi gereken şeyler. Çoğu kişi onu çok önemsemiyorlar. Direk enstrüman çalmaya çalışıyorlar. Öyle olunca belli bir seviyeden sonraya geçemiyorlar. Çünkü müziğin ne olduğunu bilmeden,müzik yapamazsın.

    Ha şu bir gerçek,nota bilgileri,temel müzik bilgileri biraz sıkıcıdır. Portre üzerinde notaların yerlerini öğrenmek vs. çalışma gerektirir. Kendini çok sıkıp müzikten soğumayacak şekilde çalış. Esasında enstürmana başlamadan önce müzik teorisini bilmek gerekir ancak sıkılabilme ihtimaline karşı azar azar müzik teorisini de çalışman da fayda var. Sömestr'de bitir vs demeyeceğim o yüzden sana. Ama olabildiğince yoğunlaş temel bilgilere de. Örneğin gitar üzerinde notaları öğrenmeye çalışıyormuşsun, aynı zamanda o notanın portre üzerindeki yerini de beynine kazı. Yani hem enstürmana çalış hem de nota bilgini çalış. Örneğin eline bir müzik defteri al ve her telin notasını yaz ve yanına da hemen portrede o notanın nerede olduğunu çiz. Örneğin ilk olarak en üst telinden başla. Boş tel mi notasına denk geliyor de ve yanına da hemen portredeki mi notasını çiz. Alta geç en üst telde 1. parmak pozisyonunun notasını yaz ve hemen yanına portredeki notanın yerini çiz. Böyle böyle hem enstrümandaki notaları hem de portredeki notaları kavrarsın.




  • kesikparmak kullanıcısına yanıt
    Bu şekilde çalışmanın yararlı olacağını düşünüyorum dediğin gibi . Tavsiyelerin için teşekkürler abi sağlıcakla kal :D

  • kesikparmak kullanıcısına yanıt
    Abi öncelikle tekrar merhabalar...

    En son konuştuğumuzdan beri metronomla çalışmaya başladım ve metronomu kavradım sanırım :D . Yardımların için tekrar teşekkür etmek istedim.
    Ayrıca bugün tavsiye ettiğin MÜZİK TEORİSİ 101 adlı kaynağı edinebildim , haftalardır arıyordum ; kimisi bulunmadığını , kimisi üretiminin bittiğini söylüyordu . Kısmet bugüneymiş :D Ama sonunda aldım ve biraz inceleme fırsatım oldu, şöyle bir göz gezdirdim gerçekten çok derin bir kitap gibi gözüktü bana ama üstünde sadece TEMEL müzik bilgisi diyor. Temel böyle ise müziğin derinlerine inmiş kişiler neler biliyor merak ediyorum şu an :D . Bu kitap tavsiyen için de ayrıca teşekkür ederim ...





  • ozancatalsky O kullanıcısına yanıt
    Sistemli gitmek daima iyidir. Metronomla çalışman seni çok ileriye taşıyacak kardeşim.

    Evet bu kitap temel müzik bilgisini veriyor. Müzik çok geniş kapsamlı bir sanat dalı.Uçsuz bucaksız,sonu olmayan bir sanat dalı. Yani bu sanat dalını 4 sene boyunca okuyan üniversiteliler var ki halen müziğin başında oluyorlar onca akademik eğitimin sonunda bile. Senin benim gibi bu işi amatörce yapacak olanlar için temel müzik bilgisi yeterlidir. Daha ilerisi için çok daha fazla emek ve zaman gerekir ki örneğin bende ona ayıracak zaman yok. O yüzden şayet senin de bu işi akademik düzeyde götürmek veya profesyonel bir enstrüman sanatçısı olmak ve hayatını bununla kazanmak gibi bir hedefin yoksa,temel müzik bilgisi seni amacına götürmeye yeterli olur. Ancak profesyonel olma amacın varsa profesyonel bir eğitim ve çok uzun bir zaman ayırma ve tamamen müziğe odaklanma sürecine girmelisin.

    Bu arada rica ederim kardeşim ne demek.




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.