Şimdi Ara

Evet beklenen kanıt geldi (Çift pompa hakkında)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
4
Cevap
0
Favori
1.123
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar seri veya paralel pompa kullanılınca oluşan sistemin performans grafiklerindeki değişim gösterilmiş. Açıklamak gerekirse seri bağlamada yani hat bir pompadan diğer pompaya bağlandığında sistemin max debisi değişmez* sadece basma yüksekliği yaklaşık iki katına çıkar.

    Benzer şekilde devam edersek paralel bağlama da yani hat T kullanılarak ayrılıp bir pompa bir kola diğer pompa diğer kola bağlanıp sonra tekrar T ile birleştirildiğinde bu sefer sistemin basma yüksekliği değişmez ** sadece debi yaklaşık iki katına çıkar.

    Şimdi sıra biraz pratikte ne olacağını düşünmeye geldi. Biliyorsunuz ki gerçekte hiçbir şey teorideki gibi gerçekleşmez. Neyse ilk olarak yine seri bağlamayı ele alalım. Pompaları seri bağladık sistemi çalıştırdık grafikteki gibi basma yüksekliği yaklaşık iki katına çıktı. Ancak sistemde başka değişiklik olmadığı için sistemin iç direnci yaklaşık aynı kalmış olacak. Bu durumda grafiğe bakarsanız (soldaki) yeni oluşan sistemde aynı basınçta debi yükselmiş. Yani sadece artık yeni sistem iç dirençleri daha rahat yenebildiği için sistemin debisi yükselmiş oluyor !

    Paralellik durumunda ise bu sefer yine önceki sistem ile yaklaşık olarak aynı sistem iç direnci olduğunu varsayalım. Sağdaki grafikte yeni oluşan sistemde aynı basınçtaki debiye bakalım. Evet yine debide bir yükselme görülüyor. Ancak artan debi sistem iç direncini arttıran bir niceliktir yani sağdaki grafiğe göre debi artıyor, bu artan debi yüzünden sistem iç direnci de artıyor. Sistemin max. basma yüksekliği artmadığı için bu debi artışından seri bağlı olan sisteme göre daha fazla etkilenecek ve debi düşümü yaşayacaktır.

    Evet epey karmaşık oldu gibi ama kısaca pompaları seri bağlamak ile paralel bağlamanın ayrı ayrı avantaj veya dezavantajı var. Dengeli performansa sahip bir pompa için bu iki turun birbirine göre üstünlüğü neredeyse yok denilebilir. Ama elinizde yüksek basma değerli düşük debili motor var ise aynısından bir tane daha alıp paralel bağlayarak aynı basma basıncında daha iyi debili bir sistem kurabilirsiniz veya tam tersi elinizde düşük basma basınçlı yüksek debili motor varsa seri bağlayarak basma basıncınızı arttırabilirsiniz. ;)

    Not: Alıntı değildir.



    Evet beklenen kanıt geldi (Çift pompa hakkında)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi fieldyturbo19 -- 14 Aralık 2016; 16:40:53 >







  • ince bir nüans. Harika bir noktaya değinmişsin. Ve evet doğru pratiğe yansıyanda da böyledir. Akışkanlar mekaniği bilmeyen adam için birşey ifade edeceğini sanmıyorum fakat yine de biliniyor olması güzel.

    Madem pratik seviyoruz bir soru:
    Paralel bağlı farklı güçteki pompalardan 5 kw olan 7 m3/h basarken 3 kW olanı neden 0 debi basar. Bu da 10 puanlık uzmanlık sorusudur.
  • 5 kw lık pompanın 7m3/h akış oranının paralel bağlantıdaki yapı gereği 3kw lik pompanın çıkış kısmında baskıya sebebiyet vereceği tüm musluk ve pompacılar tarafından bilinmekte
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.