Şimdi Ara

Eyüp Belediyesi yerli işletim sistemi PARDUS’a geçti (2. sayfa)

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
56
Cevap
1
Favori
2.342
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • güzel haber , tüm kurumların geçmesi lazım artık...

  • devlet kurumları mümkün olduğunca desteklemeli kullanılmaması için bence engel yok umarım yayılır kullanım artar. tebrik ediyorum

  • çok geç kalınmış bir hamle devamı gelmeli
  • Maalesef imzaladığımız sözleşme gereği isim veremiyorum ama kamuda çok çok kullandığınız bir kurumun 15.000 den fazla bilgisayarını Linux a geçirdik. 2-3 yıldır başarılı bir şekilde çalışıyorlar.

    O kadar başarılı olduk ki, ilk zamanlarda bir windows + 1 linux makina yan yana duruyordu ne olur ne olmaz diye. Artık onları da kaldırdık.

    Uygulamaların artık hemen hemen hepsi web tabanlı...
    Hiç de sorun yaşamıyoruz.

    15.000 tane Windows + 15.000 Office + ... AV, vs lisans maliyetinin çeyreğinin çeyreğini eğitim masrafı olarak personele harcadılar. Personel de eğitimli oldu böylelikle.
    Yurt dışına çuvalla gidecek paranın çoğu ceplerinde kaldı. Harcadıkları kısım da eğitim olarak yine kendilerinde kaldı.

    Kamuda açık kaynak gelişiyor. MS hayranı olan yöneticiye toslamadıkça çok da güzel sonuçlar alınıyor.
  • Pardus çöptür, bazı grupların boş zamanlarında yazdığı işletim sistemleri kat kat daha iyi ama Linux'a önem vermemiz güzel keşke gerçekten ilgilenilse.
  • aktorun kullanıcısına yanıt
    Fatih projesinde ipler koptu. 15 milyar dolarlık bir yatırımdı sanırım. Pardus un ilk gerçekleştiricileri tablete tahtaya biz Pardus la beraber çalışan ve Pardus tabanlı bir işletim sistemi yazarız dedi. Hem de baya bir para devlete kalacaktı. Ayrıca bu fırsatla yerli işletim sistemi gerçekten yaygınlaşacaktı. Sonra Apple ve Microsoft un CEO ları Türkiye'ye geldi ilk defa. Bir de baktık Pardus ekibi dağıtıldı, TÜBİTAK da pardusla ilgili bölüm değiştirildi, sonrasında yerli özgün uygulama uzantısı, yerli arayüz filan rafa kaldırıldı. 2013 de debian tabanlı Pardus çıktı... En önemlisi network uygulaması dediğimiz bütün kablolu ve kablosuz bağlantı yazılımları milliydi. Uzaktan erişimde, Hack, penetration olaylarında önemli olan işletim sistemi netwokt yazılımıdır. Birileri birilerinin birşeyleri olmuş, Ama herşey milli....

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Vega

    Amaç nedir anlamadım?Durduk yere işletim sistemini değiştiriyorlar.Windows'un nesi var?
    Zaten haberde "ihtiyaçları tam anlamıyla karşılamadığı ve kullanıcılar tarafından çok fazla tercih edilmiyor." yazılmış.Kimsenin tercih etmediği işletim sistemini niye kuruyorsunuz?

    Haberde bir de " maddi tasarruf " yapmaktan bahsetmişler.Windows benzinle mi çalışıyor?


    Lisans bedava mı canım arkadaşım?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Vega

    Amaç nedir anlamadım?Durduk yere işletim sistemini değiştiriyorlar.Windows'un nesi var?
    Zaten haberde "ihtiyaçları tam anlamıyla karşılamadığı ve kullanıcılar tarafından çok fazla tercih edilmiyor." yazılmış.Kimsenin tercih etmediği işletim sistemini niye kuruyorsunuz?

    Haberde bir de " maddi tasarruf " yapmaktan bahsetmişler.Windows benzinle mi çalışıyor?


    Uzun uzun yazardım da yorumu tekrar okuyunca algılayamacağına kanaat getirdim.

    Herkes senin gibi evindeki crackli windows kullanmıyor/kullanamıyor.
  • çöpçüler geldi yine. hadi abicim önce okulunu bitir üniversiteyi falan kazan, sonra düşünürsün bunları.
  • ersabr E kullanıcısına yanıt
    Pardus kullandın mı? Diğer linux sistemlerini denedin mi? Boş konuşmaya gelmişsin resmen. Hayatın boyunca windows xp kullandıysan susacaksın. blok
  • sen kimsen de o kadar mühendisin yaptığı şeye çöp diyebiliyorsun. blokmuş bir de. Allah akıl fikir versin git dersini çalış ödevlerini yap.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ersabr

    sen kimsen de o kadar mühendisin yaptığı şeye çöp diyebiliyorsun. blokmuş bir de. Allah akıl fikir versin git dersini çalış ödevlerini yap.

    Ben kullanıcıyım çöp diyebilirim, o kadar övüyorsan kendin kullan bakalım.
  • bak kardeş beğenmeyebilirsin ama çöp deme. bir şeyi üretmek geliştirmek zor, eleştirmek kolaydır. kimsenin emek harcadığı bir şeye çöp deme. eleştir mantık dahilinde kimse bir şey demez. kullanmayı düşünüyorum zaten ciddi olarak. muhabbeti kapatalım. kabul edersen bir abi tavsiyesi olarak kabul et. kal sağlıcakla.
  • ilk olarak tüm devlet dairelerinin buna geçmesi gerekiyor

    ikinnci olarad devletin artık kendi sosyal paylaşım platformunu kurması gerekiyor

    neden facebook kullanıyoruz ki.

    aynı şekilde turkcell bip gibi kendi anlık mesajlaşma uygulamalarımızı kullanmalıyız
  • Pardus 'un ilk versiyonu iyiydi. Devam etseydi iyi bir yerlere gelebilirdi.
    Yeni versiyon için ise (Debian tabanlı) emeğe saygımdan dolayı kötü demeyeceğim ama iyi de diyemeyeceğim. Bana Xfce sürümü test etmemi istediklerinde heyecanladım. Ama tam bir hüsran. Kullanıcı alışkanlıklarından dolayı word,excel ve power point ikonlarını kullanmışlar. Linux çekirdek sürümü ise 4 değil hala 3 sürümünde. Yeni donanımlarda (ses vb.) sorun yaşadım. Bildirdiğim hatalar düzeltildi ama özgünlük yok kardeşim. MS Office ikonlarını kesinlikle eklemeyi diye belirtmiştim.
    Memlekette birçok Mühendis var, çok yetenekli grafikerler var. Bu arkadaşları işe al, iyi de bir maaş ver ve özgün bir masaüstü ortamı çıkarın.
    Hüsran dememin sebebi bir özgünlük olmayışıdır. Bazı forumlarda Debian 'a sadece Pardus logosu eklenmiş denmesinin sebebi budur. Projenin önceki yürütücüsü Abdullah Erol beye " Neden direkt olarak UNIX 'i (mesela Free BSD) alıp üstüne kendi motiflerimizle bir bina inşa etmiyorsunuz " diye sorduğumda "Henüz zamanı değil" diye cevap vermişti. Bir işletim sistemi geliştirmenin kolay olmadığını biliyorum ama bir yerlerden başlamak gerekli değil midir ?
    Kamu kurumlarına gelince. Kamu kurumlarında hala teknolojiden bihaber yöneticiler seçilmekte. Dolayısıyla bu kişilere bu durumun önemini anlatamazsınız. Mesela ben çalıştığım Kurumu Açık Kaynak ile buluşturmak istedim. Aldığım cevap belliydi. Reddedildi ! Ama daha sonraları Microsoft 'un Lisans alın diye sürekli sıkıştırması sonucu benim yöneticiler geldiler yanıma. Pardus 'un Kurumsal sürümüyle başladık. Ama ne başlama. Her yerden bir sorun fışkırdı. Donanım ve yazılım sorunları yüzünden çıldırmak üzereydim. Bir memur olarak gece 1-2 gibi eve gidip sabah mesai saatinde tekrar işe gelip mücadeleye devam ediyordum. Bu mücadele 2 yıldan fazla sürdü. Ta ki Bakanlığımız tamamen Windows tabanlı bir yazılım satın alıp kullandırmaya başlayıncaya kadar. Bu noktadan sonra tek tek tekrar windows 'a geri dönüş başladı. Burada üstünde durulması gereken nokta Devletin bazı kurumları Pardus ile tanışmak isterken bir kısmının ise Pardus 'tan haberi bile yok. Üçüncü parti yazılımlar sunan Yazılım Firmalarımızın ise neredeyse tamamı .NET platformunu kullanıyor. Yazılımcılar bilir bu ülkede C# biliyorsan para kazanırsın ama Java biliyorsan 10 işin anca bir tanesi sana gelir. Belkide gelmez. Bütün dünya Java, Pyhton,PHP, Mysql, PostgreSql kullanırken biz aşkla Microsoft 'a sarılırız. Tüm bunların arkasında bilinçsiz Yöneticiler ve kullanıcılar vardır. Linux 'un bu ülkede yaygınlaşması için özellikle başta Muhasebe programlarının, güvenlik yazılımlarının (Mesela Kamera izleme ve kaydetme) aynı değerde Linux versiyonlarının da olması gerekir. Neden bu örnekleri verdim ? Çünkü birçok yere Linux kurmak istedik ve karşımıza ya bir muhasebe programı ya da kamera yazılımları çıktı.

    Konuyu toparlamak gerekirse Pardus için çok daha fazla ekip ve her türlü yasal destek (ithal edilen ya da ülke içinde satın alınan yazılımların Linux versiyonun zorunlu olması) kesinlikle gereklidir.

    Benim fikrim ise bu işin Devlet eliyle olmayacağıdır. Bu işin özel sektör tarafından geliştirilmesi ve devlet tarafından sadece desteklenmesidir.

  • ------------------------------



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dumprep -- 7 Mayıs 2020; 21:44:44 >
  • milli olan şeyleri desteklemek gerek ama bu yazılım bu denli geniş çaplı kullanılmadan önce bence büyük bir destek ile geliştirilerek en azından güvenlik açısından korunmalı
  • Ben acikcasi her seyin önüne "Milli" ekleyip kasilmasina anlam veremiyorum. Bana kalirsa burada hicbir seyi millilestirmeye gerek yok. Millilestirince olan sonuc belli, Pardus önümüzde iste. Önemli olan burda milli yazilim degil "bagimsiz", acik kaynakli yazilimlar kullanmak. Zaten acik kaynak kullandigin sürece yine kendi patronun sen oluyorsun. Microsoft gibi bir firmaya bagimli olmuyorsun. Ha adi Pardus olmus, ha Ubuntu ha SuSE. Sonucta hepsinin kodu acik, hepsi teorik olarak ayni derece güvenli olma kapasitelerine sahip. Istedigin paketleri yükleyip, istedigini yüklemezsin. Sonuc daha az emek, daha az zaman israfi ve daha stabil ve güvenli bir sistem. Sen Pardus ya da "Milli Yazilim" diye tutturunca kodunu görüp, güvenlik aciklarini kapatacak ve sistemi daha stabil hale getirecek insan sayisini dogal olarak kisitliyorsun.

    Evet cogu sektörde "milli"lestirme(gercek millilestirme kavrami degil, önüne milli sifati ekleyip bir seyler gelistirmek) bagimsizliga acilan tek kapi fakat bu konuda degil. Bunun farkina varilmasi lazim. Yoksa daha cok emek bosa gidecek bu yolda. Sahsi fikrimdir.
  • Bu tür "kamu kurumları açık kaynak kodlu pardusa geçti" haberleri okuyunca aklıma hep Munich in açık kaynak işletim sistemine geçme hikayesi gelir. Onlar da yıllarca çalışmış çabalamış epey de para harcamış kendi özgün sistemlerini geliştirmiş ama sonu pek iyi olmamış sanırım. Rafa kaldırılmış proje. İyi olmamasında Microsoftun da barnağı var diyorlar gerçi.. Google da Munich open source yazıp hikayeyi okuyabilirsiniz.

    Üstelik milli işletim sistemi denmesini de anlamıyorum. Sonuçta Linux kerneli evrensel. Masaüstü ortamları da libreoffice de.

    Spesifik programlar kullanan kurumlar değil belki ama sadece ofis uygulaması web tarayıcı kullanan kurumlar geçiş yapsa olabilir sanırım. Atıyorum okullar...
  • Munich açık kaynak macerasıyla ilgili.. İngiliççe ama anlaşılmaz da değil.



    https://mspoweruser.com/munich-city-planning-to-move-back-to-microsoft-windows-and-office-from-open-source-software/



    http://www.techrepublic.com/article/open-source-pioneer-munich-debates-report-that-suggests-abandoning-linux-for-windows-10/



    Halbuki wikipedia da Linux ve/veya libreoffice geçiş yapıp tasarruf yapan ülkelerle ilgili başarı hikayeleri de var. Burada çok güzel örnekler var



    https://en.m.wikipedia.org/wiki/List_of_Linux_adopters
  • 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.