Şimdi Ara

FORMULA 1 2018 Sezonu Bitti | Hamilton ve Mercedes Şampiyon!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
702
Cevap
7
Favori
35.878
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • 2018 Sezonu Yarış Takvimi ve Saatleri

     FORMULA 1 2018 Sezonu Bitti | Hamilton ve Mercedes Şampiyon!


    Pilotlar Şampiyonası Puan Durumu

     FORMULA 1 2018 Sezonu Bitti | Hamilton ve Mercedes Şampiyon!


    Takımlar Şampiyonası Puan Durumu

     FORMULA 1 2018 Sezonu Bitti | Hamilton ve Mercedes Şampiyon!

    Bu Sezon Yarış Kazananlar

    1- Lewis Hamilton---- (11 Yarış) [Azerbaycan, İspanya, Fransa, Almanya, Macaristan, İtalya, Singapur, Rusya, Japonya, Brezilya, Abu Dhabi]
    2- Sebastian Vettel-- (5 Yarış) [Avustralya, Bahreyn, Kanada, İngiltere, Belçika]
    3- Daniel Ricciardo-- (2 Yarış) [Çin, Monako]
    4- Max Verstappen---- (2 Yarış) [Avusturya, Meksika]
    5- Kimi Raikkonen---- (1 Yarış) [Amerika]



    Kaynaklar:

    https://www.formula1.com/en/results.html/2018/drivers.html

    https://www.formula1.com/en/results.html/2018/team.html

    http://www.serhanacar.com



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Sercann35 -- 26 Kasım 2018; 1:56:32 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >







  • F1’in ruhuna aykırı olan takım emrini eleştirdik diye “duygusal olmakla” itham edilmişiz. Takım emrini her ne kadar sevmesem de F1’de olmasını anlayabilen biri olarak Mercedes’in bugün yaptığı çok anlamsızdı. Mercedes cephesinden bu yarışa ve sezonun geri kalanına bakalım. Sezonun bitmesine 5 yarış kalmış, pilotun en yakın rakibinin 40 puan önünde, bu yarışta ikinci pilotun sıralama turlarında pole pozisyonunun sahibi olmuş, iyi bir yarış çıkarıyorken sudan sebep bahanelerle takım emri verip ilk pilotunu öne taşıyorsun, ardından yarışın öyle bitmesini istiyorsun, Bottas’a da telsizden bunu yarıştan sonra konuşacağız diyorsun (konuşacak ne varsa artık). Vettel de üçüncü sırada bu arada. Hamilton’a liderliği Bottas’a vermesini istesen yine fark açılacak (40’tan 43’e çıkacak). Ama sen aç gözlülük yapıp farkın 7 puan daha açılmasını isteyerek yarışın konuşulmasının önüne geçiyorsun. Bana göre harika bir sezon geçiren Hamilton’un bu performansına da leke sürdürüyorsun. Allah aşkına şu yarışta bile takım emrini savunanlar yarış sonrası pilotların demeçlerinden, Bottas’ın yarış sonrası takım emrine konu olan Hamilton’ın otomobilinin sol arka lastiğini incelemesi, Bottas’ın üzüntüsü, Hamilton’ın Bottas’ın moralini yükseltmek için podyumda şekilden şekle girmesi, hatta podyumun en üst basamağına onu davet etmesi sizi rahatsız etmedi mi?

    Takım emrini savunmayın demiyorum, hobi olarak yine savunun. Ama takım emrinin gerektiğinde verilmesini savunun. Tıpkı bugün Ocon’a, Perez’in Magnussen’e atak yapmak için takım emri verilmesi gibi. Perez atak yapmayayıp öne geçemediği için takım yine Ocon’u Perez’in önüne taşımıştı.
    İnanılmaz sıkıcı, pist üstü aksiyonun oldukça düşük olduğu bir yarışı geride bıraktık. Hamilton, Verstappen ve Vettel hatasızdı. Ferrari yine hata yaptı. Perez pist üstünde saçmaladı, bence aldığı ceza ona hediye gibi oldu. Cezayı ben veriyor olsam Perez'i yarıştan diskalifiye eder, üstüne de minimum bir yarış men cezası verirdim.

    Ferrari'nin strateji özürlü bir takım olduğunu bir kez daha gördük. Vettel'in 15.turda yaptığı pit üç noktada hatalı. İlki Ferrari, Vettel-Hamilton farkının 2 saniyenin üstüne çıktığı bir anda Vettel'i pite aldı. Halbuki Vettel'e zorlaması mesajı verilip bu fark 2 saniyenin altına düştüğü bir anda Vettel'i pite almak, Hamilton'ı strateji ile yenmek için daha gerçekçi bir fırsat olurdu. İkinci nokta, Ferrari Vettel'in pit yaptıktan sonra Grosjean'ın önünde çıkacağını hesaplayıp 15.turda Vettel'i içeri aldı fakat Perez'i hesaba katmadılar. Oysa Vettel 15 değil de 18-19.tur gibi pite alınsa muhtemelen Perez'in de önünde çıkacak ve Ferrari'nin stratejisi daha iyi çalışacaktı. Pitin üçüncü hatalı noktası ise Ferrari'nin, 61 tur sürecek bir yarışta ultra yumuşak lastiğin 46 tur dayanacağına nasıl güvendikleri sorusu. Kısaca özetlemek gerekirse Ferrari Vettel'i pite alırken hem trafiği hesaba katmadı hem pitte yanlış lastikleri taktı hem de zamanlama hatası yaptı. E bu kadar hatanın yapıldığı bir pit stratejisinin başarıya ulaşması imkansızdı, nitekim başarısızlıkla sonuçlandı.

    Konuya göz attım, Raikkonen, Bottas'ı geçemediği ya da atak yapamadığı için eleştirilmiş. Bugün kaç tane pist üstü geçiş gördünüz de Raikkonen'i gridin en hızlı otomobilinden birisini geçemediği için eleştiriyorsunuz. Burada kaçıncı kez yazdığımı hatırlamıyorum ancak birbirine yakın performans gösteren takımların pist üstünde geçiş yapması sanıldığı kadar kolay değil. Üstüne Singapur gibi hemen hemen hiçbir yerde geçiş fırsatının olmadığı bir pistte bu daha da zor. Eleştirenlerin mantığından yola çıkarsak, o zaman hem daha yeni lastiklere sahip hem de ultra yumuşak lastiklerle yarışan Ricciardo'yu da Raikkonen'i geçemediği/atak yapamadığı için eleştirmemiz gerekli.

    Bu yarıştan sonra Vettel'i eleştirenler de var, hatta Ferrari'nin Alonso'yu bırakması eleştirilmiş vs. Bu yarışta Vettel'in eleştirilmesini gerektiren tek bir nokta bile yok, aksine yaklaşık 46 tur ultra yumuşak lastiklerle yarışı bitiren Vettel övgüyü hak ediyor. Burada eleştirilecek nokta Ferrari'nin Vettel için belirlediği stratejinin sorunlu olması.

    Ferrari-Alonso muhabbetine gelirsek... Vettel Ferrari'ye 2014 sezonu sonunda katıldı, yani yaklaşık 4 yıl oldu. Neredeyse Ferrari ile 100 yarışa çıktı ama hala bir Alonso muhabbetidir gidiyor. Şunu bir netleştirelim, Ferrari Alonso'yu göndermedi, aksine Alonso’nun Ferrari ile 2016 sezonu sonuna kadar kontratı vardı. Ancak Alonso, Ferrari’de yarışma konusunda isteksiz davranmaya başlamış ve onun hakkında 2015 sezonu için transfer dedikoduları başlamıştı. Bu esnada Vettel’in de 2014 sezonu sonunda Redbull’dan ayrılacağı açıklanmıştı. Ferrari ve Alonso yollarını ayırdı, ardından da Vettel Ferrari’ye katıldı. Alonso da kadrosuna iyi bir pilot katmak isteyen McLaren'in yolunu tuttu. Alonso'nun tutumu daha farklı olsa "Benim Ferrari ile kontratım devam ediyor, burada yarışmaya devam edeceğim" dese zaten Ferrari onunla devam ederdi. Bu konuda Alonso fanları Ferrari'ye çok haksızlık ediyor. Ama eminim Ferrari'ye haksızlık yapan bu fanlar Alonso'nun Ferrari'ye nasıl geldiğini hatırlamıyorlardır. Onun da üstünden geçelim. 2010 yılında Ferrari'nin Kimi Raikkonen ile kontratı vardı ve bu Raikkonen'in kontratındaki son yıl olacaktı ve 2011 yılı için Ferrari, Alonso ile ön anlaşma yapmıştı.(Yanlış hatırlamıyorsam Alonso, 2010 yılında Ferrari'ye katıldıktan sonra bunu söylemişti.) Ancak Ferrari Kimi ile karşılıklı anlaşarak onun kontratını sonlandırıp 2010 yılında Alonso'yu takıma kattı. Yani Ferrari 2010 yılında Alonso'nun takıma katılması için Kimi'ye kontratını sonlandırması karşılığında tazminat ödedi. Böylelikle Alonso'nun da bir yıl daha Ferrari koltuğunu beklemesinin önüne geçilmiş oldu. Raikkonen de F1'den ayrılıp WRC'de yarışmaya gitmişti.
    Verstappen böyle ukalalık yapmayıp, pistte rakipleriyle mücadele sırasında çizgisini koruduğu zaman izlemesi cidden zevkli bir pilot. Bugün kusursuz yarıştı. Öte yandan Ricciardo'nun 578. kez mekanik sorunla yarış dışı kalması da garip gelmeye başladı, neredeyse özellikle sabote ediliyor diyeceğim.
    Ya ne Hamilton taraftarıyım ne Vettel, ne Mercedes ne Ferrari. Ya da bunlardan nefret ederim.
    Buraya gelip abuk subuk konuşmanın anlamı yok. Şampiyonada çekişme varken Vettel önce Almanya'da aracını bariyere gömdü. İtalya'da gereksiz agresiflikle spin attı. Rusya'da Hamilton'a pist üstünde geçildi. Japonya'da önce Grosjean'a çok agresif şekilde saldırdı, aracı çok üstün olduğu için geçti. Aynı riskte hamleyi Verstappen'e yapmayı denedi, arka düzlüğe çıkmayı bekleyemedi bile, yine spin attı. ABD'de de düzlükte Ricciardo'yu geçti, geç fren yapacağım derken aracın dengesini kaçırdı, 2. kez aynısını yaptı takip eden virajda, yine spin attı.

    Hamilton şampiyon yeaa diye ağlamanın anlamı yok. Vettel kendi bireysel hatalarıyla kaybetti şampiyonluğu. Ferrari de çok hata yaptı ama Ferrari hata yapmamış olsaydı da Vettel şampiyon falan olamazdı bu kadar bireysel hatayla. Kayırılmak falan boş. Vettel mi kayırdı Hamilton'ı?..
  • Yarın sabah baya çekişmeli olacak gibi.Bottas sarhoş gibi sürüyordu ve kazada kaçınılmaz oldu.Halo hayatını korudu.
  • Hamilton'un turu limitlerdeydi. Helal olsun adama 0.6 saniye fark atmak kolay değil.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • @thiler

    Bottas, lastikleri çime kaptırınca otomobilin kontrolünü kaybetti ve kendini bariyerlerde buldu. Bu kazanın benzerlerini pek çok yarışta gördük. Anlayacağın Bottas'ı Halo falan korumadı. Zaten Halo'nun F1'e getirilmesinin amacı pilotların kafalarını gelebilecek cisimlerden, parçalardan, belki de lastiklerden korumak. Bu tip kazalarda Halo'nun etkisi yok.

    @Krone

    Hamilton'ın attığı tur kusursuzdu belki ama antrenman turlarının daha yakın geçtiği bir ortamda bu denli bir fark pek normal değil. Zaten bu farkın nedeninin Mercedes'in sıralamalarda kullandığı "parti modu"nun da etkisinin olduğu söyleniyor.

    (Parti modu: Mercedes'in sıralama turlarında kullandığı daha zengin ve daha güçlü motor ayarlarının olduğu bir mod.)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Sercann35 -- 25 Mart 2018; 0:21:29 >
  • Sercann35 kullanıcısına yanıt
    Bottas için dediklerine katılmıyorum vasat idi ve kaza az daha şiddetli olsaydı hasar alabilirdi diye düşünüyorum
  • thiler kullanıcısına yanıt
    Bottas'ın kazasına yorum yapmadım ki, bu durumda yazdıklarımın neresine katılmadığını anlayamadım, sadece kazanın nasıl meydana geldiğini yazdım. Kaç senedir F1'i takip ettiğini bilmiyorum ama Bottas'ın kazası oldukça sıradan bir kazaydı. Bundan kat be kat kötü kazalarda dahi pilotların otomobilden inip yürüdüklerine şahit olduk. F1'de güvenlik ciddi bir mesele ve zamanında F1 bu konuda inanılmaz gelişme kaydetti, kaydetmeye de devam ediyor.

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Haas takımına yazık oldu

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yarışı canlı izleyememiştim, az önce tekrarını izledim. Yarış genel olarak sıkıcıydı, az sayıda geçiş görebildik.

    Haas'ların yolda kalması Vettel'e yaradı. Vettel VSC periyodunda pite gelerek Hamilton'ın önünde kalmayı başardı ve finişe kadar hatasız sürüp yarışı kazandı.

    Hamilton ve Mercedes ise kazanabileceği bir yarışı şanssızlıkları sayesinde kazanamadılar. Aslında buna Mercedes'im şanssızlığından ziyade Vettel'in şansı desek daha doğru olur.

    Raikkonen ise hatasız bir sürüş ile Ricciardo'ya fırsat vermedi ve podyumu tamamladı.

    Alonso'yu da uzun yıllar sonra daha rekabetçi bir otomobilde görebildik, Verstappen'e fırsat vermedi ve yarışı beşinci bitirdi. Bu sonuçla birlikte Alonso fanlarının da yüzleri gülüyordur.

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bu sezon Raikkonen şampiyon olsun isterim. Bırakmadan evvel tekrar zirvede görelim onu. Bu haftasonu çok güzel sürdü ama Haas'ın yolda kalması ikinciliğini engelledi.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Krone

    Bu sezon Raikkonen şampiyon olsun isterim. Bırakmadan evvel tekrar zirvede görelim onu. Bu haftasonu çok güzel sürdü ama Haas'ın yolda kalması ikinciliğini engelledi.

    Katılıyorum

    Bu arada bu yarışın tekrarını Serhan Acar'ın anlatımından izleyebileceğim bir yer var mıdır hiç bir yerde bulamadım :/
  • Ferrariciyim. Zamanında aloyu da tuttuk, mscyi de massayı da. Pilot olarak en sevdiğim kimi raikkonen. Umarım bu sezon kimiyi yarış galibiyeti alırken görürüz. Ama görünen bu sene de mercedes cebinde 0,6 saniyeyle sezona başlamış. Haas'ın ve renault'nun orta bölümde olacağını düşünüyorum. Mclaren ve alonso ise inatçılıklarının karşılığını alıyor. Şampiyon olamıyorsam hiçbirşeyim diyen alonso 1-2 puan için sezonlarını harcadı, yazık etti.


    Ayrıca halo pilot güvenliği için çok önemli ancak onboard görüntüler çok kötü görünüyor. Yeni kamera açıları üzerinde çalışmaları gerek.


    Grande ragazzi
  • Çin GP

    Yarışı ikiye ayırıp öyle incelemek daha anlamlı olacaktır, Gasly'nin acemice yaptığı atak sonrası giren Güvenlik Aracı'nın öncesi ve sonrası olmak üzere. Yarışın başında Vettel'in aşırı agresif bir şekilde Kimi'yi sıkıştırması onun dördüncülüğe kadar gerilemesine neden oldu. Vettel biraz daha sakin kalıp Bottas'ın üzerine oynasa Ferrariler ilk iki virajı 1-2 geçebilirlerdi, ama Vettel takımı düşünmek yerine kendini düşünerek Kimi'nin gerilere düşmesine göz yumdu. İlk pit-stoplara kadar her şey Vettel'in kontrolünde derken Ferrari'nin harika (!) stratejisi ile önce Vettel liderliği kaybetti, ardından Vettel'e yardımcı olması için Kimi'nin yarışı berbat edildi.

    Yarışın ikinci bölümünde SC periyodunda cesur bir kararla yeni lastiklere geçen Redbull'lar yarışa damga vurdu. Ricciardo ustaca yaptığı ataklar ile adeta Verstappen'e "otomobil öyle geçilmez, böyle geçilir" dedi. Ricciardo, ilk önce düzlükte Kimi'yi, sonra harika bir atak ile Hamilton'ı, daha sonra yine düzlükte Vettel'i ve son olarak müthiş bir atakla da Bottas'ı geçip haklı bir galibiyet aldı.

    Bottas ise hatasız bir sürüş ile ikinci oldu. SC olmasa yarışı kazanırdı bana kalırsa.

    Verstappen-Vettel temasından karlı çıkan Kimi podyumun son basamağını alan isim oldu. Verstappen'in Vettel'e yaptığı saçma atak ve sonrasında yaşanan temasta bile hala Vettel'e suç atmaya çalışması da pes dedirtti.

    Özetle, SC periyodu öncesi son derece sıkıcı bir yarıştan SC periyodu sonrası harika geçen bir yarış oldu.Yarıştan önce Ferrarilerden duble beklerken, berbat pit stratejisi ve SC periyodunun da olumsuz katkısı ile 3 ve 8 olabildiler.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Sercann35 -- 15 Nisan 2018; 11:06:03 >
    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >




  • Verstappen reis yine yaptı şovunu

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Bir tifosi olarak Ric’i gerçekten tebrik ediyorum Verstapen’in de annesine burdan selam söylüyorum. Ferrari yine taktik konusunda batırdı ayrıca Hamilton’ın durumu bence bu yarıştan sonra düzelecek o yüzden moralimizi yüksek tutmamız lazım

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Pierre gasly sağolsun yarışa keyif kattı

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Gunun kazananlari alo ve ric

    Kaybedenleri vet ve perez oldu burda takip edenler oldugunu gormekte sevindirdi

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Verstappen gene ödül gibi ceza aldı.

    Kendisinin Alonso veya Hamilton'a çarpacağı günü merakla bekliyoruz.
  • Erwin kullanıcısına yanıt
    Katılıyorum. Verstappen ve Gasly çok düşük cezalarla yırttılar. Verstappen %100 hatalı olduğu kazada ceza almasına rağmen beşinci, Vettel ise tamamen suçsuz olduğu kazada otomobili de hasar aldığı için anca sekizinci olabildi. Bence Verstappen ve Gasly’nin yaptıkları çok iyimser ve bir o kadar da saçma ataklara verilecek cezalar yeniden düzenlenmeli. Bu tip kazalara 10 saniyelik ufak bir zaman cezası yerine minimum 20 saniye artı bir sonraki yarış için 5 sıra grid cezası verilmesi daha uygun olur.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Sercann35 -- 17 Nisan 2018; 19:12:37 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Verstappen terörü ne zaman bitecek kim son verecek merakla bekliyorum.
  • italyan basını ferrarinin ricciardoyu ile anlaşmasını istiyor

    https://tr.motorsport.com/f1/news/italyan-basini-ricciardo-ile-anlasmasi-icin-ferrari-ye-baski-yapiyor-1027313/

    ricciardonun bu sezon sonu redbull ile anlaşması bitiyor



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi formula 1 -- 26 Nisan 2018; 8:34:6 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki

Benzer içerikler

- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.