Şimdi Ara

Fragman (9. sayfa)

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
450
Cevap
10
Favori
17.378
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 7891011
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Hayao Miyazaki


    Fragman


    Japon sineması ve özellikle Anime denince akla gelen diğer bir efsane Hayao Miyazaki. 1941 doğumlu Miyazaki , 1971 yılında başladığı sinema kariyerinde 29 filme yönetmen olarak imza attı.



    Prenses Mononoke (Princess Mononoke - Mononoke Hime-1997)



    Fragman


    Japon mitolojisinde fantastik bir macera. İnsanlar tarafından yaralanan domuz tanrının ölümcül lanetinden kurtulmak için orman tanrısını bulmak zorunda olan kahramanımızın başından geçen olaylar. Bu yolculuğunda yolu kurtlar tarafından yetiştirilen kayıp prenses Mononoke ile kesişir. Batı dünyasının siyah/beyaz , iyi/kötü mutlak ayrımından farklı olarak , doğunun "Hem kötü , hem iyi" , yani gri felsefesiyle beni şaşırtan bir film olmuştur. Bu konunun kökleri "Din" e kadar gider ama şimdi yazması çok uzun sürer. Velhasıl kötünün , şartlara , amaca ve bakış açısına bağlı olarak o kadar kötü olmayabileceğini gösteren bir film. Birkaç kere seyrettiğim ve beğendiğim bir anime dir.



    Rüzgarlı Vadi (Nausicaä of the Valley of the Wind - Kaze no tani no Naushika-1984)



    Fragman


    Savaşçı prenses Nausicaa nın savaşan taraflar arasında kalan vadisini ve gittikçe ölmekte olan dünyasını yok olmaktan kurtarma çabası. Filmin müziklerine ayrıca güzel.


    Yönetmenin seyrettiğim diğer animeleri ;

    Gökteki kale - Tenkû no shiro Rapyuta-1986
    Komsum Totoro - Tonari no Totoro-1988
  • Ölüm Provası (Audition - Ôdishon-1999)



    Fragman



    Japon korku filmleri denince listelerin en başlarında yer alan film. En kısa özeti "Arayan Mevlasını da bulur belasını da" olurdu herhalde. Karısını uzun zaman önce kaybeden kahramanımız yalnızlıktan iyice sıkılmıştır. Bir arkadaşının tavsiyesiyle kendisine eş bulmak için bir mülakat düzenler. Baştan beri dikkatini çeken genç kız ile görüşmeye başladığında arkadaşı onu uyarır. Bu kızda ters birşeyler vardır. Her yönden çalmaya başlayan alarm zillerine aldırmadan bu ilişkide ısrarcı olan adam sonunda belasını bulur.

    Filmin bütün incelemelerinde öne çıkartılan işkence sahnesi filmin sonunda ve sadece 10 dakika. Beğendiğim bir film. Açıklama kısmını rüyaya bırakmasını ve sonunu ayrıca beğendim.
  • İtiraflar (Confessions - Kokuhaku-2010)



    Fragman



    Kanae Minato nun romanından uyarlama bir Japon Dram/Gerilim filmi. Konusu ; Küçük kızı okulun havuzunda ölü bulunan öğretmenin gerçeğe ulaşması ve aldığı intikam. Hikaye insanların yaptıkları itiraflar üzerinden ilerliyor. Konusunu daha fazla açık etmeden bukadarını yazabiliyorum.

    Grinin tonlarıyla insanı boğan sıkıcı atmosferini sevdim. Gerilimden ziyade daha çok bir dram filmi. Film aslında Liselerde ki disiplinsizlik , saygısız ve kötü yetiştirilen gençler , şiddetin medya da övülürcesine ön plana çıkartılması ve Japon adaletinin , neredeyse gençleri ve çocukları suç işlemeye iten ceza (Cezasızlık) sistemine bir eleştiri. Bunun bir film olduğunu ve durumun biraz abartıldığını düşünebilirsiniz. 44 gün boyunca akıl almaz işkenceler yapılan , 400 den fazla tecavüze uğrayan ve yakılarak öldürülen Junko Furuta nın acıklı hikayesini bilmesem ben de abartıldığını düşünürdüm. Üstelik bunları yapanların çoğu reşit olmadıkları için ceza bile almadılar. En fazla ceza alanlarsa sadece 20 yıl hapis yattı.
  • Death Note: Light Up the New World-2016



    Fragman



    Japon , Manga tarzı bir çizgi romanın sinema versiyonu. Bu 3. Film olması lazım ama tam emin değilim. Daha öncekilere gönderme olsa da müstakil bir hikaye. Yaptığı açıklamalarla önceki filmleri seyretmemiş olsanız da konuya vakıf olabiliyorsunuz. Konusu ; İlk filmde defteri ele geçiren elemanın yaptıklarından memnun olan baş Ölüm Meleği dünyaya altı defter atar. Her defterin bir ölüm meleği vardır. Deftere adı yazılan kişi , ölüm şekli yazılırsa o şekilde , yazılmaz sa kalp krizinden ölmektedir. İşledikleri suçlardan birşekilde ceza almadan kurtulanları öldürme peşinde olan bir grup gencin yanında , suçlu/masum ayırdetmeden derdi sadece olabildiğince insan öldürmek olanlar ve polis de defterlerin peşindedir.

    Çok etkileyici değil. İlk filmleri izleseydim belki daha farklı olabilirdi. Hernekadar konuyu hatırlatsa da yine de eksiklik hissediliyor. Boş zaman geçirmek için orta halli bir film. Yütüp sağolsun.
  • Japon filmlerinden bukadar. Japon filmlerine meraklı olanlar kızacaklardır belki "Bu da var , şunu nasıl seyretmezsin cahil herif püüü sana" gibilerinden. Ama seyredip hatırladıklarım bukadar. Amerikan versiyonlarını seyrettiğim "Halka" ve "Garez" filmleri için doğal olarak inceleme yazmadım. "Yürüyen Şato (Hauru no ugoku shiro-2004)" , "Ruhların Kaçışı (Sen to Chihiro no kamikakushi-2001)" ve "Battle Royale (Batoru rowaiaru-2000)" filmlerinin de incelemesini önceden yazmıştım. Japon filmleri konusunda tavsiye vermek isteyen olursa seve seve öneri alabilirim.

    Bu arada Liste güncellendi. Sıra Rus filmlerinde. "Neden çin filmlerinde değil ?"...Şunun için ; bu dangalaklar başka ülkelerin (Özellikle Amerikan) filmlerini çoğaltıp piyasaya sürmekte pek istekli ve başarılı olmalarına rağmen sıra kendi filmlerine geldiğinde o kadar istekli olmuyorlar. O Yüzden çin filmlerini seyretmeme kararı aldım.

    Rus filmleri demişken , Sinemanın "Sinema" olmasında büyük payı olan Rus ekolünün klasiklerinden çok , yeni dönem filmlerin incelemeleri olacak.
  • 12 (2007)



    Fragman



    Amerikan yapımı "12 Öfkeli Adam" filminin Rus versiyonu. Reginald Rose un aynı adlı Tiyatro oyunundan uyarlanan , 1957 yılında çekilen orijinalini değil ama George C. Scott ve Jack Lemmon un başrollerini oynadığı 1997 Tv Filmi versiyonunu seyretmiştim. Güzel filmdir.

    Tabii ki bu film onun birebir aynı değil. Adaptasyon. Konusu ; Çeçen savaşında ailesini kaybeden ve Moskova'da Rus üvey babasıyla birlikte yaşayan çeçen genç , üvey babasını öldürmek suçundan tutuklanır. 12 Jüri üyesi gencin masum olup olmadığına karar vermek üzere bir salonda toplanırlar. "Sembolizm" i pek sevmesem de onlarla birlikte salonda kapalı kalan kuş fikrini beğendim. Güzel bir uyarlama. Oscar ödüllü "Güneş Yanığı" filminin yönetmeni Nikita Mikhalkov un hem yönettiği hem de oynadığı , "En iyi yabancı dilde film" Oscar adaylığının yanında 9 ödüllü bir film. Ben beğendim , özellikle sonunu.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi arghh -- 5 Kasım 2018; 20:39:45 >
  • Gogol. Viy (2018)



    Fragman



    Rus Fantastik Korku filmi. Filmin başında ki "Nikolay Vasilyeviç Gogol un çalışmaları esas alınarak yapılmıştır" ibaresi nekadar doğrudur bilemem. Gogol un romanlarını veya hikayelerini okuma fırsatım olmadı. 1800 lerde geçen filmin ana karakteri de (Adından anlaşılacağı üzere) yazarın kendisi. "Gogol" üçlemesinin ikinci filmi (Sanırım). Konusu ; Köyde genç kızlar öldürülmektedir. Gogol ve tayfası ölümlerin kutlama yapılan kutsal günlere denk geldiğini farkederler. Bu teoriye göre 9 kız daha öldürülecektir. "Süvari" yi durdurup , kızları kurtarmak ve 13 sayısına ulaşmasını engellemek için mücadele başlar.

    Konu olarak bir "Süvari" olsa da , daha çok atmosfer olarak "Hayalet süvari (Sleepy Hollow-1999)" filmine benziyor. Filmin orta yerinde , hiç haber vermeden birden ortaya çıkan "İşbirlikçi" ve "İşbirlikçi düşmanı" seyircide "Ne oluyor lan ? Bunlar nereden çıktı ?" hissi uyandırıyor. Ayrıca ("Sanat Yönetmeni" mi , yoksa "Kostüm Tasarımcısı" mı karışıyor o işlere bilmiyorum ama) Peruk takmış Ruslara benzeyen peruk takmış Ruslardan kim sorumluysa onunla birdaha çalışmazdım. Ortalama bir film. Oyunculuklar ise (Birkaçı hariç) ortalamanın altında. Kısaca "Eh işte"
  • Queen of Spades: The Dark Rite (Pikovaya dama : Chyornyy obryad-2015)



    Fragman




    Tipik bir "Bloody Mary" hikayesi. Sıradan bir optik illüzyon üzerine bukadar çok film yapılması beni hep şaşırtmıştır. Neyse , filmin konusu ; Dört arkadaş , ayna karşısında yaptıkları Ritüel ile "Maça Kraliçesi" ni çağırırlar. Şaka olarak başlayan olay gerçeğe döner. 19. Yüzyılın sonlarında , bir yetimhanede 19 çocuğu boğarak öldürdükten sonra yakalanarak dövülen , saçları kazınıp dili kesilerek diri diri gömülen kadının ruhu gençleri teker teker öldürmeye başlar. Sıradan bir korku(?) filmi. Oyunculuklar bir önceki filmden daha iyi. Bildik bir hikaye olsa da seyredilmeyecek kadar kötü değil. Sonunda o bakışı atmayaydı iyiydi. Orta.

    Benim İMDb de Rus filmlerinin aldığı düşük notlar dikkatimi çekti. Açıkçası bunun taraflı olduğunu düşünüyorum. Daha berbat amerikan filmlerinin daha yüksek not aldığını sıklıkla görüyoruz ne hikmetse.

    Not : İki filmi de İngilizce altyazı ile izlemek zorunda kaldım. Türkçeleri yok maalesef.
  • Rus filmlerinden bukadar. Daha önce inceleme yazdığım ; Gece Nöbeti (Nochnoy Dozor-2004) ve Gündüz Nöbeti (Dnevnoy Dozor-2006) filmlerini önceki sayfalarda bulabilirsiniz. İlgimi çeken The Envelope (Konvert-2017) ve The Route is Built (Marshrut postroen-2016) gibi birkaç filme ulaşamadım maalesef.

    Rus filmleri bitince ülke seçmek için dünya haritasını açtım önüme (Şaka değil ciddiyim) Endonezya dikkatimi çekti ve açıkçası "Endonezya dan korku filmi mi çıkar ulan" diye düşündüm. Huzurunuzda bütün endonezlerden özür diliyorum , o ne lan öyle , meğer ne filmler varmış. Endonezya yaklaşık 250 Milyon nüfusuyla dünyanın 4. kalabalık ve en kalabalık Müslüman ülkesi. Bu kısmı önemli , açıklaması aşağıda.

    Ben sinemaya (sadece seyretmeye değil çekmeye de) meraklı birisi olarak teknik konularda da bana faydası olacak kaynakları araştırmayı seviyorum. Yütüp te bir süre seyrettiğim bir kanal vardı "Olmaz öyle saçma şey" diye. Bu kanalda herifler nasıl ve neden film çekilemeyeceği hakkında nutuklar çekiyorlar. Başkalarına hoş gelen bomboş geyik muhabbetinden gayrı birşey yok yani. Kanalın ana fikri "Bizim kursa 40 Bin bayılın yoksa film falan çekemezsiniz" Herifler ya değnek yememiş ya da saymayı bilmiyor. Neyse bu kanalın pek bir önemi yok zaten. Ama bu zatlar programın birinde yanlarına bir elemanı da alıp "Efendim Türkiye de korku filmi çekilemez , Müslümanız biz , çekince şöyle inandırıcı olmuyor , böyle korkmuyor millet" diye bilimsel bilimsel(?) sallamışlar. İşte o arkadaşlara Müslüman Endonezya da nasıl korku filmi çekilmiş ve nasıl başarılı olmuş seyretmelerini öneririm.

    Ben her zaman Türkiye de , dünya çapında iş yapacak kaliteli korku filmleri yapılabileceğine inanıyorum. Yeter ki seyirciyi salak yerine koymadan , sağlam senaryolarla çekilebilsin. Bunlar benim düşüncem.
  • Satan's Slaves (Pengabdi Setan-2017)



    Fragman




    Endonezya yapımı bir korku filmi. Konusu ; 3 Yıldır garip bir hastalığın pençesinde olan anneleri yüzünden zor günler geçiren ailenin başından geçenler. Annelerinin hastalığı sırasında başlayan garip olaylar , o öldükten sonra daha korkunç bir hal alır. 1982 yapımı aynı isimli filmin yeniden çevrimi. Endonezya da 4.1 Milyon seyirciye ulaşarak , tüm zamanların ençok seyredilen 4. filmi olmayı başarmış. 45 ülkeye satılmış ve 150 Bin dolar bütçeyle çekilen film gişede 16.2 Milyon dolar getirmiş.

    Film içinde dini ögelere yer verilse de sırf onun üzerine değil. Yani bizdeki gibi cinlere Ayet-el Kürsi fırlatan ak sakallı dede yok (hangi filmdi o ? Adını şimdi hatırlayamadım , dede seriye alıp cinleri Ayet-el Kürsiyle tarayıp delikdeşik ediyordu). Filmin bütçesinin düşük olduğu belli. Bu Film illa kötü olacak anlamına gelmiyor. Aksine böyle düşük bir bütçeyle çok da güzel bir film ortaya çıkartmışlar. Bu da doğal olarak gişeye yansımış. Ben beğendim. Bizim "Cinci Yönetmen" lere ders olarak seyrettirilmesi gerekir.

    Not : Dedikodulara göre film yütüp üzerinden Türkçe altyazılı seyredilebiliyormuş. Kuşlar bana öyle söyledi.
  • Aksiyonu dolu dolu film önerirmisin? Jason bourne ve john wick serilerini izledim baska aklima gelmiyor

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • cayadüsensinek kullanıcısına yanıt
    Dediklerine benzer ilk aklıma gelen "Jack Reacher" serisi var (Şimdilik 2 film)

    Birde "Heat-1995" ve "Ronin-1998"

    Biraz düşüneyim bir liste hazırlarım.
  • Logan-2017
    The Equalizer-2014
    Sicario-2015
    Munich-2005
    Mission: Impossible - Rogue Nation-2015
    Chappie-2015
    Edge of Tomorrow-2014

    Aklıma gelenler bunlar
  • Kaç gündür Endonezya korku filmlerine ulaşmaya çalışıyorum , başaramadım maalesef. Bulduklarım da endonezce. O yüzden Endonezya filmleri inceleme serisi başladığı gibi bitmek zorunda kaldı. Ulaşamadığım için şimdilik en çok hayıflandığım sinema Endonezya sineması oldu. Dikkatimi çeken filmler aşağıda , bazıları dediğim gibi yütüp te var ama alt yazısız maalesef.

    Firegate (Gerbang Neraka-2016)
    Sajen (Jamuan Setan-2018)
    Danur: I Can See Ghosts-2017
    Kafir: Bersekutu dengan Setan-2018

    Dünya haritasını önüme açma vakti geldi. Tabi ilgimi çeken ülke sinemalarına ve filmlere ulaşabilirsem. Dünya sinemalarının en sıkıntılı tarafı kaynak bulamamak.
  • Vietnam sinemasından pek birşey çıkmadı (Korku filmi olarak). Olan 3-5 filme de ulaşamadım. O yüzden Malezya limanına yelken açtım ben de. Diğer türleri de (Gizem , gerilim , bilim-kurgu , fantastik , aksiyon) sevsem de , dünya sinemalarını gezerken "Korku" başlığı altında tutmayı düşünüyorum aramalarımı. Yoksa çok uzun sürer ve sıkabilir. Uzak doğu Müslüman coğrafyasının korku sinemasıyla ilgili biraz fikir sahibi oldum gibi. Ama genelleme yapmak için biraz erken. O kısmı sonraya saklıyorum.
  • Munafik (2016)



    Fragman



    Malezya yapımı bir korku filmi. Aynı isimli 2015 yılı yapımı Türk filmiyle alakası yok. Konusu ; Karısının öldüğü trafik kazasının ardından kahramanımızın inancı zayıflamış ve "Şifacılık" (Bizdeki karşılığı "Cinci Hoca") işini bırakmıştır. Köyün en zengin adamının kızı iblis tarafından ele geçirilince zoraki olsa da işinin başına dönüp onu kurtarmaya çalışır.

    Bol dini ögeli , okumalı üflemeli , satanik ayinli bir film. 2018 de devam filmi de çekilmiş. İMDb deki oyuna aldanmayın. Kesinlikle hak etmiyor. ortalama bir film. Ben pek beğenmedim. Yalnız sonu acıklı bitti , o kısmına üzüldüm.
  • Susuk (2008)



    Fragman



    Malezya yapımı korku filmi. Fakir ama gözü yüksekte yetenekli genç kızımızın , büyülü , büyücülü insan eti yemeceli bir macerayla ünlülerin dünyasına yaptığı yolculuk. Bizdeki karşılığı "Arabesk Cin filmi" olurdu herhalde. Filmi üç günde bitirebildim. Siz filmi seyretmeyin diye kendimi feda ettim.
  • Hantu kak limah 2: Husin, Mon dan Jin Pakai Toncit - 2013



    Fragman



    Malezya işi Korku/Komedi filmi. Korku kısmı yok gibi , komedi ise benim pek sevmediğim sulu komedi tarzı. Çok kötü olmasa da kesinlikle İMDb de ki puanını hak etmiyor. Vimeo üzerinden İngilizce alt yazılı seyredilebiliyormuş. Öyle duydum.
  • Uzak doğu Müslüman ülkelerinden korku filmleri seyrediyorum bu ara. İnceleme yazmaya gerek görmediğim birkaç film ve bol fragman izledim. Sonuç itibariyle biraz fikir sahibi oldum sayılır. Durum şu ; İlk olarak filmleri bol şarkılı , bizde bir ara moda olan arabesk filmleri gibi , her filmde 3-4 şarkı mutlaka var. İkinci olarak bizde moda olan "Cin" konularına pek girmiyorlar. Daha çok büyü , büyücü , iblis konularına meraklılar. Özellikle satanik tarikat konularına bayılıyorlar. Rus filmlerinden bahsederken İMDb notlarının düşüklüğünden ve kasıtlı olabileceğinden söz etmiştim. Burada ise tam tersi İMDb notları hak etmedikleri derecede yüksek.
  • Chanthaly (2012)



    Fragman



    Laos yapımı korku filmi. Konusu ; Annesi gibi kalp hastası olan genç kız , annesine dair anıları olduğunu söyleyip babasını annesinin nasıl öldüğü hakkında sıkıştırır. Babası ise annesiyle anısı olamayacağını , çünkü annesinin onu doğururken öldüğünü iddia etmektedir. Babasının karşı çıkmasına rağmen , ruhunun hala evde olduğuna inandığı annesine dua ederek gerçeği ondan öğrenmeye çalışır.

    Film yavaş ilerliyor ve korkudan çok dram a yakın. Görüntü ve ses konusunda teknik olarak üzerinde biraz uğraşılsa çok daha güzel olurmuş. Ancak Laos yapımı ilk korku filmi olduğunu düşünürsek affedilebilir. Konu güzel , anlatım idare eder. Ben beğendim.
  • 
Sayfa: önceki 7891011
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.