Şimdi Ara

GİBUX işletim sistemi ile kamuda 143 milyon TL tasarruf (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir - 4 Masaüstü
5 sn
97
Cevap
2
Favori
6.800
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
3 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Gel gel. Su çok güzel 😊

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: bende345

    Biri TL diğeri dolar.





    Almus sosyal yardımlaşma vakfınd a dev gibi ekranlı pc ler vardı.



    Hem de Apple marka.

    Yaptıkları da Excelde tablo hazırlamak.

    Alıntıları Göster
    O halde açık daha büyük.
  • Kamu PC'leri bu ülkenin önemli kanayan yaralarından. En fazla nette gezinmek, fotoğraf görüntülemek, ofis yazılımları için kullanılan makineler hem donanım hem yazılım anlamında külliyen israf.
    Tarayıcıdan sayfa açıp, çıktı almaktan başka kullanımı olmayan bilgisayarda i5 6500, GT720 ekran kartı, Windows 10, abuk sabuk lisanslı yazılımlar var. Donanımların parası ayrı saçmalık, çektiği elektrik ayrı saçmalık, bir halta yaramayan lisanslı güya "güvenlik" yazılımları ayrı saçmalık.
    Koysana abicim az watt çeken güncel Pentium, Celeron işlemci(dahili GPU'su yeter de artar). Hafif bir Linux işletim sistemi, LibreOffice bitti gitti işte.

    Umarım diğer kurumlarda da aynı tasarrufları görürüz yakın zamanda.
  • motoru yerli değil...

  • Bu ülkede Başkanından vekiline, valisinden, kaymakamına kadar idare sıfıta taşıyan kişilerin ülke için bişeyler yaptıklarını görmedikçe ne iktidarın samimiyetine inanırım nede kendimi kandırırım.

    Mevcut yaşadığımız şekilde medeni olunmuyor, bunu idrak ettiğimiz zaman bir şeylerin değiştiğini de göreceğiz

  • Aynen. Fakat bu seferki gelişme tek başına düşünüldüğünde iyi cunku Pardus için yapılan "Yerli ve Milli İşletim Sistemi" propagandası yok, sadece mantıklı bir icraat var. Haberde yerli ve milli lafı geçecek mi diye özellikle baktım , yoktu. Eğer olsaydı eleştiri moduna geçerdim fakat eleştirmek istediğimden değil, Suse tabanlı birşeyin yerli veya milli olması imkansız olduğu için.



    GİBUX'un temel aldığı Suse Mart 1994 çıkışlı en eski Linux sürümlerinden biri ve Alman tasarımı. Alman devlet daireleri ve belediyelerinde de yaygın olarak kullanılıyor.



    Türk Maliye Bakanlığında da böyle bir işletim sistemine geçilmesi mantıklı ve iyi bir gelişme. Fakat Linux platformunda geliştirme yapmak Windows'a göre biraz daha zordur ve Linux geliştiriciler teknik olarak daha donanımlı olmak zorundadır. Münih belediyesi 2004'te geçtiği suse'yi geliştirecek eleman bulmakta zorluk yaşadığı için 2014'te tekrar Windows'a geçmeyi planlamış örneğin.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >




  • Çok doğru yerlere parmak basmışsınız. "Hadi geçtik, oh kurtulduk microsoft'tan" demekle olmuyor.

    Ben eskilerdenim. sendmail config ile uğraşsınlar da görelim :) Ben slackware'ciydim. Hey gidi günler hey.

    Bütün bunları adam gibi yönetecek, efendi şekilde ilgilenecek ve en önemlisi sürekliliğini sağlayacak insanlara ihtiyaç var ama bu da ciddi anlamda yatırım demek. Almanya bile bundan bunaldı ve adam gibi plan yaptılar.

    https://www.zdnet.com/article/windows-10-picked-as-initial-os-for-germanys-new-government-client/

    Velhasıl, geçtik oh ne ala demekle olmaz. Plansız programsız geçilmemeli. Yoksa bürokrasi 1000 katına çıkar, gerekçe de tanıdık: "Sistem çalışmıyor"





  • Motoru yerli de... Bi dakka yanlis oldu

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • inci.ccc nin sansür user arayüzü. gib.ux

  • Tam açık kaynak ve genel kamu lisansına sahip olan işletim sistemlerinin yararını şekil A da görüyoruz.

  • astegon kullanıcısına yanıt
    Pardus 2005'te Gentoo yani başka bir Linux sürümü kullanılarak yapıldı, fakat o bile bayağı bir bilgi ve deneyim gerektiriyordu. 2011 de Pardus Gentoo tabanını bırakarak Debian'a geçti cunku Debian tabanlı sürüm yapmak standart olduğu için cok bilgili eleman gerektirmiyor.



    Linux/Unix işlerinde eleman profili cok önemli. Bu profil konusunu açmak gerekirse: Safkan yarış atına eşek yemi verilmez. Linux işini hakkını vererek yapabilecek profildeki kişilere Windows elemanı düzeyinde ücret verilirse o iş yürümez.



    Slackware ilk Linux sürümü. Suse 1994'de Slackware tabanlı olarak çıkmış 1996'da Jurix sürümü üzerinden kendine özel sürüm geliştirmiş.



    Suse Linux alanında büyük başarılara imza attığı için Maliye Bakanlığı'nın Suse seçimi oldukça isabetli. Ondan bir tık üstü FreeBSD yani 100% Unix. FreeBSD'ye geçiyoruz deseler Türkiye Unix camiasında gündemi sallardı. FreeBSD 'i herkes sunucu ve router, firewall gibi cihazlarda kullanılıyor sanıyor fakat masaüstünde de son derece sorunsuz ve iyi.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >




  • Gayet güzel. Umarım devamı gelir.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Tasarruf edilmesi iyi olmuş lakin böyle gelişmelerin tasarruftan ziyade amacının Ar-Ge çalışmaları ile, kamu kurum ve kuruluşlarına ait olan hassas verilerin korunması olmalı, maksat tasarruf etmek ise öncelikle gerekli ve önemli makamlar hariç diğerlerine verilen makam araçlarının kullanımının azaltılması ile başlanabilir.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Adamlar MacOs'larla, Windows10'larla gelmişler... Gibux mu çekeyim yanlarına :)))

  • iyi para böyle devam ederse 2023e kadar bi tane daha Lüx Boeing alabiliriz

  • Birileri linux yazmasaydı ne yapacaklardı? Birileri bilgisayar yapmasa bilgisayar bile kullanmayacaktık. Üzülecek halimize hangi şekilde gülsek acb? şuradan da şu kadar yırttık. Sanki artan parayı sana vereceklerine yol yapmayacaklar. Varsa ver 5trilyon dolar devlete.. sonra ne oluyor gör. Geri alabilecekmisin. Delik hemde kara delik. Hepsi hikaye.... Son 5yıla girdik. Bir kaç yıla zaten kimin ne olduğu çıkacak.

  • Onların yaptığı iş için bilgisayara bile gerek yok. Terminal bile yeterli. Eskiden bir ekran birde klavye vardı 90lar. Marka whyse terminal...

  • Sen 30 bin küsur makineden tasarruf edin, altyapısına da üst yapısına da yatırım yapın...
    sonra başka birileri...
    veya birisi...

  • firat_kilic kullanıcısına yanıt
    Ne yazmışsın ne anlatmışsın tam bir arapsaçı.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.