Şimdi Ara

Göktürk Üçlemesi | Alper Çağlar (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
73
Cevap
8
Favori
5.541
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
15 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Neden Göktürk Üçlemesi?



    -Arada sırada böyle yazılarla yapımın devam eden sürecini sizlerle inceleyeceğiz. En tutkulu olduğum öyküde, bana desteği esirgemeyen sizleri, bu süreçte hem bir taraf hem bir ekip üyesi yapacağım.



    Göktürkler benim için çok nitelikli bir düşünceyi temsil ediyor. Liyakat esaslı bir toplum. Binbeşyüz yıl geçmesine rağmen hala ne batının ne doğunun uygulayamadığı büyük düğüm, meritokrasi denilen olgudur. Demokrasi iyi hoş, var olsun, ama demokraside “işini iyi yapan” göreve gelmiyor. Aksine “çoğunluğun getirttiği artık kim olursa” o görevi yapıyor. Elbette her vatandaşın fikri önemli. Ancak kimse yanılmasın, 22. ve 23. yüzyılda insanoğlu liyakat esaslı demokratik yönetimlerle idare edilecek. Göktürkler bunu çağlar önce denemişti, ve yüzyıllara yayılmış bir dönemde bazen uygulayabilmişti. O yüzden hep beni büyülemiştir.



    Kadın erkek eşitliğini, her arenada uygulayan bir toplum olması da ilgimi çekmiştir. En temelinde bile Mete Han, yani Göktürk asillerinin soyunun dayandığı Hun imparatoru, rivayete göre kendisinden yüzyıllar önce yaşayan Saka Türkü Tomris Hatun’dan aldığı ilhamla efsanevi başarılarını elde etti. Göktürklerde insanların aklı fikri uçkurda olmadan, kadın ve erkekler beraber çatışır, beraber ölürdü. Ata sporu dediğimiz güreş, Göktürklere dayanıyor, ve o güreşlerde kadınlar da yarışırdı. Okçulukta yay geren kadın simgesini dünyaya biz verdik, ama ne hikmetse başka kültürler faydalanıyor.



    Babam günümüz Moğol bilim adamlarıyla bu konuları çok konuştu, inceledi. Türkiye Cumhuriyeti’nin desteğiyle korunan yazıtlara bakmakla görevli Moğol dostlarımızın Göktürk birikimi en az bizimki kadar iyi. Onlar da Göktürk çağına hayran. Danışmanımız olacak olan akademik kişiler de bu çağa hayran.



    Peki neden hem batı hem biz bunca zamandır vurdumduymaz biçimde Göktürkleri es geçtik? Çünkü işlerine gelmiyor. İroni yapmıyorum. Karanlık çağlarda Avrupa bokuyla gülle oynarken, iz bırakan üç süper güç vardı. Bizans (yani Doğu Romalılar), Çin İmparatorluğu ve cüretkar ve öz savaşçılar Göktürkler. Bizans’ın en büyük hükümdarı sayılan Justinian ile Göktürk Kağanlarının iletişim halinde olması, Sasanilere karşı ittifak kurulduğu dönem, daha Türkler Bizansı fethetmeden beraber mücadeleler vermiş olmaları, onların politikalarına ters.



    Batının yazdığı tarihte işlerine gelen algı, Türklerin Osmanlı’ya kadar göçebe, militarist ve agresif barbarlar olmalı. O yüzden Wikipedia denen güvenilmez kaynakta Göktürklere “Turkic Khaganate” derler Oğuz kökenleri yazılmaz. O yüzden Hunların eski Türkçe konuştuğunu yazmazlar. O yüzden Tomris Hatun’a “Sakaydı ama Türk müydü?” “Göktürkler gerçekten Türk müydü acaba” gibi boş tezler yazdırırlar. Böl ve yönetin ufak kardeşi olan bu “bilgi kirliliği yaratıp ayrı tut” sistemi, bize karşı olan büyük ve yüzyıllara yayılmış bir davranış. Onların sistemine göre kimsenin işine 200 milyonluk bir kültür birliği gelmez. Daha beni çıldırtan ne hilebaz ne çakal örnekler var, sonra bir gün konuşuruz.

    Bu arada belirteyim, hem Osmanlı, hem Selçuklu hem Oğuz Yabgu, her biri gözümün bebeği. Bir gün Varna ve Ankara savaşlarını, hatta tarihin gerçek “John Snow”u Selçuk Han’ın 700 adamla acemleri fethetmesini de ya çekeceğim ya çektireceğim. Türk tarihinde es geçilmiş dönüm noktalarına olan merakımı ve sevgimi o gerçek öykülere de akıtacağım. Ama Göktürklerin yeri gönlümde ayrı.



    İsimleri bile bana mutluluk veriyor. Türkiye Cumhuriyeti gibi, kültürümüzün adını gururla tarihe yazmış, çürümeyecek taş yazıtlara kazımış bir devlet. Az ama cesur bir grubun yarattığı, devletleştiği, devleştiği ve Asya’nın o Cengiz Han’a dek gördüğü en büyük İmparatorluğu kurmuş bir mucizedir bana göre Göktürkler.



    Birinci film olacak olan İlk Göktürk ile ilgili sırları kesinlikle paylaşamam. Fikirlerimi ve öykülerimi gökyüzünde çember çember dolaşan kuzgunlardan korumak zorunda olduğum bir noktadayım artık. Ama bilin ki, sahnelerin detayları, kilit replikler, ana karakterler, bu geçtiğimiz 6 ayda bir bir tarafımdan yazıldı. DAĞ II’deki gibi beni heyecanlandıran, size patlamış mısır döktürecek yerler var. Keşke bahsedebilsek, ama bu detayları vizyona saklamak zorundayım.



    Yüzüklerin Efendisi’nden bahseden arkadaşlar olmuş. Ben de büyük bir sevgi beslerim o seriye. Zaten Göktürk Üçlemesi için amacım, Jackson’un Yüzüklerin Efendisi, Gibson’un Cesuryürek’i ve Ang Lee’nin Kaplan ve Ejderha’sı gibi işinin ehli ve evrensel olarak takdir edilen bir eser olması.



    Bu üçleme Türkiye Türkleri için değil yalnızca. Yaprak gibi savrulmuş iki yüz milyon soydaşımıza moral ve bilinç vermeli, dünyanın geri kalanındaki Çinli, Amerikalı, İngiliz, Fransız ve Alman seyircisine ise bize karşı saygı ve hayranlık yaratmalı.



    DAĞ II sonrası mantar gibi biten askeri yapımlar, iyisiyle kötüsüyle gözbebeğimiz silahlı kuvvetlerimize moral ve destek verdirtti. Bu açıdan faydalı bir kültürel uyanış yaşadık.



    Sıra en büyük eksiğimiz olan tarihimizin beyaz perdeye yansımasına geldi.



    Not düşelim, tarih siyasal bir olgu değildir. Göktürkler tüm Türklere ait bir geçmiş olmak zorundadır. Milliyetçisine de, dindarına da, solcusuna da, çocuğuna da, yaşlısına da. Bölüştürücü değil, birleştirici bir film olacağız;



    Toplumun tümüne, “vay be, bir zamanlar onlar da varmış, içim gururla doldu, köklerimde ne öyküler varmış meğer, unutamam artık” dedirteceğiz. Joseph Campbell adlı efsanevi mitoloğun bir lafı vardır; “sanatçının görevi evrenin şarkısını halka tercüme etmektir” diye.



    Biz de atalarımızı ve mücadelelerini Gagauz’tan, Yakutsk’a uzanan bütün günümüz Türklerine tercüme edeceğiz. Hatırlama vakti.



    --Alper Çağlar, 23 Nisan 2018




  • takipteyim.
  • Ömürcan kullanıcısına yanıt
    Osmanlıya hiç bulaşmasını istemem açıkçası. Mitolojik öğeler üzerinden gidebilir. Umarım batırmaz.
  • Sağlam karakter oyuncularına ihtiyaç durulan bir yapım.

    Benim bu tür filmlerde gördüğüm en önemli eksik; filmin zamanla komedi filmine dönüşmesi. Yani dram olarak çekilen film, zamanla komedi filmi olarak izleniyor.

    Bunun olmaması için tek şart bana göre oyuncuların role iyi girmeleri. Gerçekten o çağda yaşayan bir bireye dönüşmeleri. Hem fiziksel, hem de ruhsal olarak oyuncuların bu değişimi kendi içlerine sindirmiş olmaları gerekiyor. Rol yapmamalılar, gerçekten o karakter olmalılar. Komedi öğeleri bile olsa o çağa ait kültürle espriler üretilmeli. Dramı da, komediyi de kendi içinde harmanlayan, yapmış olmak için yapılmayan bir film olması dileğiyle.

    Başarılar.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi a.f.y. -- 25 Nisan 2018; 17:35:6 >
  • İyi bir yapım olacağından şüphem yok, Alper Çağlar şu zamana kadar yaptığı işlerle kendini kanıtladı. Ama ülkede gerektiği değeri görür mü bilmem.

    Ama seviniyorum, bunlar büyük adımlar ve ülkemizde yavaş yavaş artıyor benzerleri. Aynı şekilde nesil de değişiyor ve bu yapımlara değerin daha çok artacağını düşünüyorum ilerleyen zamanlarda. Koca karı dizi ve filmlerinden kurtulmak umuduyla. Benzer yapımlardan kastım da Masum, Şahsiyet, Dip, Acayip hikayeler, Börü vs.
  • Vallaha yapım kaliteli olur da malum zihniyet "Mehmet Bir Cihan Fatihi" isimli diziye yaptıkları gibi bunu da topa tutarlar. O dizi de kaliteliydi ama hiç ettiler, taşladılar.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Fulton

    Vallaha yapım kaliteli olur da malum zihniyet "Mehmet Bir Cihan Fatihi" isimli diziye yaptıkları gibi bunu da topa tutarlar. O dizi de kaliteliydi ama hiç ettiler, taşladılar.
    ona kim ne yaptı hcm
  • Ömürcan kullanıcısına yanıt
    Sakin kafa ile okuyacağım
  • Konuyu ustlerde tutun. Bvs konusu 10 sene önceden açılıp sayfa sayfa tartışılıyor. Marvel filmleri seneler öncesinden açılıp filmde kullanılacak kıyafetler bile 30-40 sayfa saçma sapan bı şekilde tartışılıyor ve kendi kendine reklam yapılıyorsa bu filmde de bu konuda tartışacak bişeyler bulup konuyu sürekli canlı tutun bakalım gençler. Haydi görev başına. Marvel DC tartışması yapıp elin reklamını yapacağınıza birazda parmaklarınızı bu konu için tingirdatin.



    Bence olay örgüsü mitolojik olacak. Lord of the rings tarzı bir anlatım ve sunum bekliyorum. God of War serisi gibi de tanrisal karakterlerle hikaye daha da mitolojik bir hal alabilir. Yunan, Roma, İskandinav , mısır ve hatta kelt mitolojilerindeki tanrıları bile herkes bilir oldu artık. Onlar bile artık süper kahraman modunda tanındı durdu. Türk mitolojisinde de böyle efsanevi karakterler var. Filmin içine onları da yedirebilirse tadından yenmez.




  • Bu projeden yeni haberim oldu,alper çağlar sen mükemmel bir adamsın.Yukarıdaki mesajda da belirtildiği gibi lord of the rings tarzı god of war bekliyorum.Tanrısal karakterler olup,fantastik bir film olacağını düşünüyorum.Ama işi çok zor cgı'dan tut senaryoya kadar.....Ben maalesef Türk mitolojisini detaylarıyla bilmiyorum ama eminim ki muhteşem hikayeler,karakterler vardır.Beyaz perde de görmek için sabırsızlanıyorum.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi victor zsasz -- 28 Aralık 2018; 1:46:9 >
  • 19 Mayıs'da detaylar açıklanacak. Benim gibi merakla bekleyenlere duyurulur.
  • Merakla bekliyorum.
  • Filmler arası yayın araları çok fazla. 3er yıl nedir arkadaş
  • İrkci bir insan olmadigimi dusunuyorum tabii ki ulkemde Suriyeli isteyecek kadar da humanist degilim veya Orta Asya'daki Türklerin fenotipine de sahip olmayabilirim ama videodaki 04:42 aninda tuylerim diken diken oldu. O kronolojik resmin benzeri benim masaustu resimleeim arasinda da var.

    " Ne Mutlu Türk'üm Diyene ! "



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TheCaliph_ -- 19 Mayıs 2019; 23:55:41 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Ed Wood

    Muazzam uğraş var helal olsun, çizerlerden biri de okuduğum okulda aynı bölümden bir arkadaş. Benim de hayalim concept artist olmak, umarım alper çağlar bu tarz projelerin önünü açar da, concept art işi de türkiye de gelişir.

    Filmi merakla bekliyorum.




  • Baya iyi duruyor ilk çalışmalar umarım sağlam bir yapım olur
  • Tanıtım videosu iyiymiş,işte böyle işler lazım bize,tırt tırt dizilerden filmlerden gına geldi artık,gerçekten emek harcanmış şeyler isitiyoruz.
  • Beyler bu konuyu gündeme getirsek iyi olur, filmler çıkmadan önce ortam hazırlansa, ülke çapında büyük ses getiren bir proje olacağından hiç şüphem yok. Bunun algısını oluşturmak da bize düşüyor. Alper Çağlar genç bir yönetmen, vatansever, milliyetçi, Türkçü ve çok çalışkan biri belli ki. Son sürat unutturulan Türklük bilincinin söz konusu olduğu, "Ne mutlu Türk'üm diyene" diyenin faşist (!) olduğu bir dönemin içindeyiz ne yazık ki. Bu milletin Türk olduğunu da nasıl gerekiyorsa o şekilde hatırlaması şart. Edebiyatla, sinemayla, makalelerle vs. her ne şekilde olursa olsun, yeter ki Türklük şuurunu geliştirsin, kalkındırsın. Alper Çağlar tam da bunun için uğraşıyor, bize düşen de bunu duyurmak, gişede güzel bir başarı elde etmesine karınca kararınca katkıda bulunmak.

    Taş attık da kolumuz mu yoruldu? Bakın tanıtım fragmanı yayınlanmış, Twitter'da, Facebook'ta şurada burada paylaşarak; hiç olmadı arkadaş ortamında bahsini geçirerek bu iyi niyetli tasarıdan bahsetmek zor olmasa gerek.

    www.youtube.com/watch?v=bcoWHAP_JlE



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi GakgoBey23 -- 21 Mayıs 2019; 13:38:6 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Yapayzeka037

    Konuyu ustlerde tutun. Bvs konusu 10 sene önceden açılıp sayfa sayfa tartışılıyor. Marvel filmleri seneler öncesinden açılıp filmde kullanılacak kıyafetler bile 30-40 sayfa saçma sapan bı şekilde tartışılıyor ve kendi kendine reklam yapılıyorsa bu filmde de bu konuda tartışacak bişeyler bulup konuyu sürekli canlı tutun bakalım gençler. Haydi görev başına. Marvel DC tartışması yapıp elin reklamını yapacağınıza birazda parmaklarınızı bu konu için tingirdatin.



    Bence olay örgüsü mitolojik olacak. Lord of the rings tarzı bir anlatım ve sunum bekliyorum. God of War serisi gibi de tanrisal karakterlerle hikaye daha da mitolojik bir hal alabilir. Yunan, Roma, İskandinav , mısır ve hatta kelt mitolojilerindeki tanrıları bile herkes bilir oldu artık. Onlar bile artık süper kahraman modunda tanındı durdu. Türk mitolojisinde de böyle efsanevi karakterler var. Filmin içine onları da yedirebilirse tadından yenmez.
    bravo hocam tebrik ederim seni. çok güzel anlatmışsın, özetlemişsin durumu. Uyduruk -cidden uyduruk, zerrece gerçekliğe dayanmayan, dötten uydurma fikirler üzerine bina edilen- Amerikan filmlerinin reklamını gönüllü olarak yapan arkadaşlar var; konuşsunlar, sevsinler sorun değil fakat kendi efsanelerimizin bahsini biraz daha etsek, duyulmasını sağlasak fena mı?

    Lüzumsuz, günlük değişen ve kimseye baş ağrısından başka getirisi olmayan Türkiye siyasetini tartışmak yerine şu konu başlığını üst sıralara taşısak, kitlelerce duyulmasını sağlasak daha hoş olmaz mı?

    Üstelik bu konu halkımızın ortak paydası olacaktır; birkaç terör örgütü sempatizanı ve radikal islamcı tip haricinde herkesin beğenisini toplayacaktır muhakkak.




  • 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.