Şimdi Ara

Google profilinize göre arama sonuçlarını değiştiriyor olabilir

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
24
Cevap
0
Favori
552
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj


  • Bugün milyarlarca insan en az bir Google ürünü kullanıyor ve haliyle kişisel verilerini Google’ın eline vermiş oluyor. Odak reklam amacında olduğunu belirten Google, elde ettiği çevrim içi verilerle kullanıcının profilini çıkarıyor ve profile uygun reklamlar sunuyor.


     


    İlginç araştırma


     


    Bugüne kadar veri elde etme konusunda Google eleştirilerin hedefinde oldu. Kullanıcı özelliği kapatsa bile Google’ın konum takibi yaptığı daha önce soruşturma konusu olmuştu. Bu kez arama motoru gündemde.


     


    Ayrıca Bkz.Valeroa iki günde kırıldı

    Gizlilik konusuna verdiği önem ile bilinen DuckDuckGo arama motoru, yaz aylarında seçim dönemi için yaptırdığı bir araştırmaya dayanarak Google’ın arama sonuçlarını manipüle ettiği iddiasını ortaya attı.


     


    Araştırmada 76 farklı kullanıcı aynı kelimeyi farklı konumlarda gizli sekme açarak veya Google hesabından çıkış yaparak aratmış. Kelime aynı olsa da Google’ın tam 62 farklı sonuç grubunu kullanıcılara sunduğu görülmüş.


     


    Araştırma arama sonuçlarının arayan kişinin geçmiş çevrim içi davranışlarına göre filtrelendiğini gösteriyor. Yani kullanıcı aslında ne görmek isterse sonuçlarda o yansıtılıyor. Bu durumun haber kaynaklarında da geçerli olduğu ifade ediliyor. Arama sonuçlarında ilk baştaki 3 veya 4 sonucun en çok etkileşim aldığı düşünüldüğünde kullanıcıların manipüle edildiği anlaşılıyor.


     


    Elbette DuckDuckGo rakip bir arama motoru olduğu için iddialara temkinli yaklaşmakta fayda var ancak Google’ın artık çok agresif bir şekilde ve engel tanımadan kullanıcı verisi topladığı gerçeğini değiştirmiyor.


     



  • Olabilir derken? Bu uzun zamandır bilinen bir olay zaten. Merak eden "filter bubble" yazıp araştırabilir.

  • Ben zaten profilimi çıkarsın da aradığımı daha kolay bulayım diye hesap ile kullanıyorum Google'ı. Oturumdan çıkıp arama yaptığımda çok alakasız sonuçlar geliyor.

  • Sürekli aynı tarz kaynakları görmek sıkıntılı ama onun dışında aradığımı daha rahat bulacaksam ki google buluyor kötü bir şey değil bu. Yeter ki birileri parayı basıp sonuçları biz fark etmeden maniple etmesinler.

  • Bu şimdi olan bir şey değilki, boşa araştırma yapmışlar. Bana sorsalar söylerdim zaten. Yukarıda arkadaşın dediği gibi giriş yapıp aradığınızda farklı sonuçlar çıkıyor burdanda kullanıcıya göre içerik gösterdiğini anlayabiliriz . Zamanında site işleri ile uğraşıyordum o zaman denemiştim. Kendi sitemin üste en başta olduğu bir kelimeyi aratıyordum hergün ve ilk sırada görüp seviniyordum . Bir gün aradığımda kendimi bayağı bir geride buldum ve şaşırdım, sonra google girişi yapmadığımı gördüm, sonra giriş yapıp tekrar aradım baktım gene ilk sayfada çıkmışım :D

  • mağara

    hatta bir terimi aradığınızda bir dahaki aramalarınızda o terimle alakalı otomatik tamamlamalar en üstte çıkıyor ne kadar garip şeyler olursa olsun google işi çözmüş artık

  • seo işi yapıyorum bu açıdan kişiye özel daha önceki aramalara göre otomatik arama filitrelemesi yaptığını zaten biliyordum dahası bunu forumda bile defalarca yazdım ama ben sen yazınca değil de el-alemin co'su ce'si bunu yazınca haber yaparsınız !

  • En başında uygulamasını indirirken veya kullanmaya başlarken verilen izilenlere bakmadan tamam diyip geçiyoruz. Onlara da biraz dikkat etmemiz lazım aslında

  • Kullandığın şey bedava, google de sevap içinmi yapıyor. Bide ceza kesiyorlar

  • Google un algoritması kadar mükemmel çalışan bir uygulama görmedim.Senin arama terimin den seni anında katogorize edip,bu kişi bununla da ilgilenebilir diye arama sonuçlarında yönlendiriyor seni.

    Bunu sadece Google da yapmıyor.

    Facebook,İnstigram,whatsapp vb hepsi kişilerin tıklama ,ilgi alanlarına göre ,bu uygulamalar sayesin de veri tabanı oluşturup firmalara satıyor,ya da yönlendiriyor.

    Bunu yıllardan beri yapıyorlar ve bu tür uygulamaların,araçların hepsi bedava erişimli ,babalarının hayrına değil tabiki.
    Bedava olan bunca belli başlı uygulamar hem bedava hem de milyon milyar dolar değerin de.

    Netflix de ki Folow me isimli 2017 yapımı izlemenizi tavsiye ederim.

    Bu tür uygulamaları indirip,kullanırken kabul edilen kullanım şartlarını okusanda birşey anlıyamazsın.Sayfalarca yazılmış kullanım koşulları karmaşık ve kafa bulandırıcı hazırlanmış.

    Bu konu ile ilgili bir belgesel izlemiştim.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MaSSive -- 5 Aralık 2018; 12:20:0 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bunu uzun zamandır yaşıyorum. Üniversite öğrencisi iken integral diye arattığımda asla lise düzeyinde bilgi bulamıyordum, zorlanıyordum . Otomatik olarak Lisans düzeyinde bilgi gösteriyordu. Gizli sekmeye geçildiğinde ise (Chrome'da) bu durum agresif olmasa da devam edebiliyor.

  • Ekrem71 "değiştiriyor olabilir" diye başlık atıyor,acaba Google ı mı koruyor diye aklından geçirmeden edemiyor insan.Aynı haberi webtekno dan okudum,orada çok iyi bir şekilde anlatılmış olay.

  • Bazen konuma görede farklı sonuçlar beriyor

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Duckduckgo google alt yapısını kullanmıyor muydı?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • chrome-google yerine firefox-yandex kullanıyorum artık ve hayatımdan bişi eksilmedi..

  • senin karakterini tanıyor nelerden hoşlandığını öğreniyor ve beklediğin sonuçları karşına çıkarıyor. tek amaçları reklam veren müşterileri için sana birşeyler sattırabilmek. sen bu reklam manuplasyonlarına karşı koyabildikten sonra oldukça işe yarayan vakit kazandıran bir özellik. Ör: eşine akşam için içecek almasını söylediğinde ona rengini tadını boyutunu tarif etmen gerekmez. senin ne sevdiğini bilir otomatik olarak onu alır. bunu da tabiki severiz.

  • konuş seo senin konun bu.

  • Aradığım sözcükle doğrudan ilgili bir ürün ya da haberin süzgeçten geçmesi hep canımı sıkıyor. Bu yüzden sürekli Bing ya da duckduck go motoruna geçiş yapıyorum. Bazen de yandex kullanıyorum. Google kullanmaya devam ettiğim tek özelliği arama motoru ama onu da bırakacağım. Çünkü manipüle edılmek beni kızdırıyor. Bir bilgi şirketinin tek geliri reklam olamaz abartıyorlar. Chrome yıllardır kullanmıyorum. Öyle bir tarayıcı benim için yok. Haritaları da kullanmamaya başladım.



    Çünkü nereye gitsem oradaki magaların reklamlarını görmeye başlıyorsun. Google kullanmasam da google ortaklığındaki siteler gittiğin yerlerle ilgili reklamları yerleştiriyorlar. Bu çok ciddi bir sorun bana göre. Özgür olmadığınız duygusunu yaratıyor. Aşırı agresif davranıyorlar. Bu korkutucu. Adblock da kullanıyorum ve google ürünlerinden uzak duruyorum.



    Android kullanmıyorum zaten. Telefon özelliği olmayan android tv dışında mobil android kullanmamaya özen gösteriyorum. Biraz rahatım bu konuda ama bazen kullandığım BLACKBERRY-Q10 telefonda google arama default olduğu için ilgili reklamlar görmeye ve arama motoruna süzgeçten geçmiş sonuçlar görmeye devam ediyorum. Bu kesinlikle yanlış. Google boykot edilmeli. Bu agresif yayılmacılık iyi değil.

  • Bu yüzden sadece chrome değil birden fazla tarayıcı kullanıyorum genelde yandex tarayıcı üzerinden yaptığım sonuçlar doğru oluyor.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Adam Ruins Everything Facebook




    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.