Şimdi Ara

gui(graphics user interface) oluşturmak

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
6
Cevap
0
Favori
107
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Selam
    windows olsun linux olsun bu sistemler için bir projenin gui oluşturmak için ne yapılır. genellikle programlar hep dos ortamında çalıştırılır. GUI notepad++ ile oluşturmak için ne yapmam gerekir.

    birde her ayrı işletim sistemi için ayrı bir gui kodu mu yazmak gerekir.



  • Windows, Linux ve OS X, FreeBSD gibi diger Unix benzeri OS'ler için ortak GUI oluşturmak ilk olarak "X Window System" kısaca X11 projesi ile başlamıştır ve günümüzde de X11 kullanılmaktadır örneğin GIMP 'i aynı anda hem Linux ve OS X hem de Windows'ta kullanabiliyorsanız bu X11 sayesindedir.

    Ortak / çoklu platform GUI için X11 e ek olarak JVM - Swing , Qt , GTK+, TK ve .NET de kullanılmaktadır, hepsinin avantajları ve dezavantajları vardır. OS X ve Windows bilgisayarlarımda kullandığım Deluge client Python ile yazılmış ve o örneğin GTK+ kullanıyor , biraz yavaş olması dikkat cekiyor ancak sorunsuz kullanılıyor. Qt derleme aşamasında büyük kaynak gerektirebiliyor.

    X window system :

    https://wiki2.org/en/X_Window_System (Türkiye'den açan wikipedia!)

    Bu arada DOS ortamı ifadesi yanlış onun yerine komut satırı veya kabuk / shell ifadesi doha doğru.

    Son olarak; sadece Windows'ta çalışacak GUI yaparken MFC'yi denemeni tavsiye ederim cunku .NET gibi birçok ek DLL gerektirmeden çalıştığı için süper hızlı ve doğal C++ desteği var cunku Win32 API üzerine giydirilmiş C++ kütüphanesi ve Visual Studio ile kullanımı cok kolay. (Geçmişte birkaç kez deneme amaçlı kullandım)




  • @revivo72
    Dos kelimesi alışkanlık ve burdaki sebebi ise freedos kelimesinden kafam karıştı. zannederim ki windows dos mod hali yada ismi öyle.

    peki bu ücretli yazılımların kendi gui arabirimi kullanıyor.

    mesala adobe

    bundan 1 veya 2 sene evvel gimp baktığımda güncellemesi durdu diye görmüştüm. discontinued mi oldu?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi berce -- 27 Aralık 2018; 13:59:19 >
  • berce B kullanıcısına yanıt
    Adobe gibi büyük firmalar kendi GUI'sini kullanmaktan cok her bir platform için ayrı kod repertuarı tutar yani Adobe PS 'nin GUI 'si Windows için ayrı OSX için ayrı kod repertuarına sahiptir. Veya örneğin AutoCAD Windows'ta MFC, OSX için (tahminen) Cocoa kullanır, yani Autodesk GUI işini otomatikleştirme amaçlı Java Swing, .NET vs kullanmaz.



    GIMP 100% özgür bir proje geliştirilmesi için gönüllü olması veya sponsor olması gerekli; yoksa geliştirilmesi durabilir.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • bende öyle yapacağım zahmetli ama temiz oluyor. X11 duymuştum daha önce aramışlığım var. peki sen hangi gui arabirimini kullanıyorsun.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.