Şimdi Ara

HP G62 B01ET Soğutma Çalışması

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
10
Cevap
1
Favori
1.521
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Yazında gelmesiyle bu aralar notebook soğutma ile ilgili çalışmalara başladım. Halamın sahibi olduğu ve sürekli elimde olan HP G62 B01ET modeli dizüstü bilgisayarının aşırı ısındığını farkettim. Üflemeyle filan biraz toz çıktı ama yeterli olmadığını bende biliyordum. G62 nasıl sökülür diye google amcaya sorduğumda karşıma bazı fan resimleri ilişti. Gözlerime inanamıştım. Bu dizüstü yapısı gereği bence soğutma sistemi yetersiz. Hem bakır heatsinkler açısından hem fan hemde havayı dışarı atabilmesi için eksoz kısmı.

    Dün akşam halamdan 1 saat dizüstünü verde yemeğe kadar şu fanı temizle diye işe başlamadım. Ta ki fanı temizlemek için komple bilgisayarı dağıtmam gerektiğini farkedinceye kadar. Neyse sıkıntı yoktu. Tabi wireless kartın vidasının başı bozuk ve yerine kaynamış olmasından başka. Bir o vidayı elimdeki malzemeler ile sökemediğim için sabahı bekledim. Neyseki tanıdığım bir bilgisayarcı ısıtarak vidayı çıkardı. Heyecanla eve dönüp işe koyuldum.

    Fanı söktüğümde gözüme inanamadım. Bilgisayar hava ne alabiliyor ne atabiliyor.
     HP G62 B01ET Soğutma Çalışması


    Bunun yanında fabrika çıkış 2. ekran kartında termal macun olmadığı yerine çok dandik termal pad konduğunu gördüm. İşlemci ve bütünleşik ekran kartındaki termal macun ise alçı olmuş ve dağılmış nerdeyse.
    Bilgisayarda ikinci ekran kartının arıza yaptığını düşünerek aygıt yöneticisinden iptal ederek kullanılıyordu. (Dizüstünü sadece internet ortamı için kullanıldığı için gayet yeterliydi.) Fakat yukarda gözlemlediğimi yorarak sanırım sorunun aşırı ısınmadan çipsetin ikinci ekran kartına geçemediğini düşündüm. Yapacağım işlemlerden sonra tekrar denemliydim.

    Tüm yaptıklarımı resimlemek isterdim ama resimleyecek zamanım yoktu. :(
    Bilgisayar tahmini aşağıda uyguladığım işlemlerden önce internet ortamında kullanırken en az 65C-70C'de çalışıyordu diyebilirim. Dizüstünün alt kısmına el değmiyordu.

    Bilgisayarın genel özellikleri: Intel i3-370M, 3GB DDR3, 320GB HDD, ATI Mobility Radeon HD 5470...

    Gerekli Malzemeler:
    1- Ne kadar ben bilgisayarı sökerim desenizde özellikle dizüstleri için mutlaka Disassembly Guide'ları göz önünde tutunuz.
    2- Pamuk
    3- Kulak çubuğu
    4- İnce makine yağı
    5- Tornavida seti
    6- Nefes
    7- Kolonya
    8- F/P oranı yüksek bir termal macun. (Yorumlara ve incelemelere baktığımda "Xigmatek PTI-G3606" bence dizüstü için gayet yeterli olacaktı. 15TL fiyata çok iyi performans)
    9- İnce telli bir fırça ve birde kalın telli bir fırça (traş köpüğü fırçası ideal)

    Yaptıklarım:
    1- Fan sökülüp etrafı, kanat araları temizlendi, göbeğindeki tozlar alınıp şırınga ile çok az miktarda ince makine yağı sıkıldı.
    2- Fan motoru üstündeki bakırlara dikkat edilerek temizlendi ve tekrar şırınga ile bir miktar ince makine yağı sıkıldı.
    3- Fan çıkışındaki ızgara bol kolonya dökülerek yapışan tüm tozlar akıtıldı.
    4- Bakır heatsink termal macun kalıntıları ile birlikte her tarafı kolonya ve pamuk-kulak çubuğu ikilisiyle bir güzel temizlendi.
    5- İşlemci üstündeki termal macun temizlendi. (Ekran kartı için termal pad vardı; o da tutmamla parçalanması bir oldu zaten.)
    6- Xigmatek PTI-G3606 termal macun işlemci, bütünleşik ekran kartı ve ikinci ekran kartına dikkatlice uygulandı. (Dağıtma yöntemi ile)(İlk kez açtığım için pirinç tanesi değilde bezelye tanesi çıkıverdı. Neyseki spatula ile 3 parçanında üstüne bir güzel dağıttım.)
    7- İkinci ekran kartındaki termal pad olmadığı için yerine yaklaşık 0.5mm kalınlığında bakır parça konuldu. (Çipsete zarar vermesin diye ekran kartı ile bakır kare levha arasına koruyucu yapıştırıcı konuldu.)
    8- Bakır levhanında üzerine spatula ucunda kalan termal macun güzelce yayarak uygulandı.
    9- Bakır heatsink ve fan dikkatlice anakarta oturtuldu ve karşılıklı şekilde sıkıldı. (Bu arada koyduğum bakır levhanın çipsete zarar vermediğini gözlemlemem gerekiyordu ve tam cuk olduğunu gördüm.)
    10- Notebook detaylı kablo toparlamaları ile tekrar toplandı.
    11- Son olarak unlocked bios uygulayarak değiştirilebilir grafiği biostan yönetmek istedim ve bulduğum biosu cihaza uyguladım.(Bu anda biraz korku sarmıştı) İndirdiğim bios direk güncellemeyi yaptı çünkü. İnsan önce bir emin misin diye sorarr? :) Yeniden başlattıktan sonra ve windows ekranına dönünce mutluydum. Şimdi bios ayarlarına bakıcaktım. Evet biosta tüm ayarlamalar açıktı artık. Fan hızının hangi sıcaklıkta hangi konumdan olacağından, cpu zamanlamalarına kadar...vs Birkaç ayar değişikliği yaptıktan sonra olan oldu ve Siyah ekran ve Caps Lock muamelesini çekti. Neyseki HP UEFI USB ve Orjinal biosum hazırdı. Bununla Emergency Recovery ile sorunu kökünden çözdüm.)
    12- Yazımın ortalarından ikinci ekran kartının sıkıntılı olduğunu ve çalışmadığından bahsetmiştim. (Ya siyah ekranda kalırdı yada mavi ekran verirdi. Windows'a erişemezdik.) Hemen güvenli modda DDU ile bir güzel Windows üzerindeki sürücüler silindi. Son sürüm ATI ve Intel sürücüleri kuruldu.

    Ta Ta Ta!!!

    Artık 2 ekran kartıda faaldi. :)

    Hemen furmark ve cpu-shark testi yaptım.(5-10dk civarı.) Bu sırada ekran görüntüleri yok. (Fakat sanırım bir daha yapıp ekleyebilirim.)

    Sıcaklıklar ise ekran kartı 70-72C, işlemcim ise 75C'ye ulaşmadı diyebilirim.

    Son olarak güç seçeneklerimden prize takılı ve pildeykenki işlemci kullanım ayarlarımı yaptım. Bahsettiğim gibi sadece internet ortamında kullanıldığı için %100 bir işlemci gücüne gerek yok. Bilgisayarı ısındırmak ve batarya sürenizi kısaltmaktan başka birşey değil.
    Prize takılı iken %65-70 seviyesine çektim pille çalışırken de %60

    Yeniden başlatmanın ardından 15dk bilgisayarı olduğu gibi bıraktım ve sonuç;

     HP G62 B01ET Soğutma Çalışması


    Sonuç daha serin ve sessiz bir dizüstü.

    Herkese yardımcı olması dileğiyle.

    1-2 gün içinde kendi kullandığım MSI GE6-0ND-412TR dizüstü için parça güncellemesi ve yine soğutma ile ilgili işlemlerimi paylaşacağım.

    Sağlıcakla kalın.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi KYTECHNGAMING -- 21 Mayıs 2015; 23:05:09 >



  • Merhaba.

    Arkadaşımda aynı sorun var. Gpu üzerindeki macunumsu pad erimiş ben oraya müdahale etmedim. Şuan Gpu hiçbir şekilde driver kabul etmiyor. Bu sorunu nasıl aştın? Bakır parça koyunca düzelme oldu mu? Biraz bilgi verir misin.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ÇVK

    Merhaba.

    Arkadaşımda aynı sorun var. Gpu üzerindeki macunumsu pad erimiş ben oraya müdahale etmedim. Şuan Gpu hiçbir şekilde driver kabul etmiyor. Bu sorunu nasıl aştın? Bakır parça koyunca düzelme oldu mu? Biraz bilgi verir misin.

    Onceden fabrika ayarlarina donunce mavi ekran veriyodu ve kurulumu bile tamamliyamiyordum.

    Kendim windows kurup driverlari kuruyordum fakat ati ekran kartina gecis olmuyordu ve aygit yoneticisinde donanim baslatilamadi hatasi aliyodum. Bu sebeple aygit yoneticisinden aygiti engelleyerek kullaniyordum.

    Gpu uzerindeki padi attim. Macun surup ustune ince bakir levha koydum. Levhaninda sogutucu ile temas edecegi yani ust kisminada macun surdum ve sogutucuyu taktim.

    Ekran kartlarinin suruculerini guvenli modda "display driver uninstaller" ile sildim. Ayrica aygit yoneticisinden de sil diyip standart vga surucusu durumuna getirdim. Sonrada en guncel ati ve intel driverlarini kurdum. Problem filan kalmadi.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Tesekkur ederim aynisini uygularim. Bakir olarak ne kullandiniz nerden temin ettiniz?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Antalyada Necip Bilgisayarda buldum. Gittigidiyorda da var.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • .



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Drawen -- 29 Mart 2018; 17:8:1 >
  • Hocam B01ET bende de var. Unlocked BIOS'u nereden buldunuz? Paylaşabilir misiniz?
  • Drawen kullanıcısına yanıt
    Google'da arayarak bulduğuma eminim fakat şu anda ne yaptığımı hatırlamayacak kadar uzağım bu konudan.

    Başınıza iş alabilirsiniz BIOS'u oynayarak.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ÇVK

    Tesekkur ederim aynisini uygularim. Bakir olarak ne kullandiniz nerden temin ettiniz?

    bu notebook için bakır ped şart yoksa ısınma kapanma yapıyor çok sıkıntılı bir model.
    bakır ped olarak aratırsanız bulursunu 0,5mm falan iş görüyor
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.