Şimdi Ara

i7 8700 mü, ryzen 5 2600 mü (ACİL)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
28
Cevap
0
Favori
4.212
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • arkadaşlar, daha önce de konu açmıştım, şimdi "çok acil" yardıma ihtiyacım var
    diğer bileşenlerden bağımsız sizce i7 8700 mü (dahili grafik kartıyla kullanılacak), yoksa o paraya ryzen 5 2600 + iki işlemci arasındaki fiyat farkı kadarlık (yaklaşık 1.000 TL) bir ekran kartı mı tercih edilmeli?

    "hiç" oyun oynamıyorum (hatta bu yüzden 8700'ün dahili HD 630 GPU'su işimi görür diye tahmin ediyorum), ama dahili ekran kartı olmayan bir işlemci alıp ekran kartına da mecburen ekstradan para verince de çok basit bir ekran kartı almak istemiyorum ( o yüzden 2600 ile bile alınacak 1.000-1.200 TL arsı bir ekran kartı bile bu şartlarda çok da özelliği olmayan bir ekran kartı sayılabilir)

    benim için bilgisayarda oyun hariç herşeyi "aynı anda" yapmak istediğim zaman takılmaması önemli (hatta abartıp 100 tane bile chrome sekmesi vb. açıp aynı anda arka planda pek çok program açıkken takılmadan geçiş yapabilmeliyim), bunun için daha çok RAM lazım ama tekli çekirdek performansında çok daha başarılı olduğu söylenen (ve bir de stock fanla pek de soğuk kalamadığı söylenen) i7 8700 mü, yoksa 8700'den normalde daha geride bir işlemci olan, ama iş yüzlerce google, explorer vb. sekmesi, pek çok değişik program vb. açık olması ve bunlar arası geçiş yapma olduğunda belki aradaki farkı kapatacak (ve belki geçecek? bilemiyorum) olan 2600 + ortalama bir ekran kartı mı? ( şu andaki mevcut eski model AMD sistemimde ısı kaynaklı olduğunu düşündüğüm kapanmalar yaşıyorum, bunu yeni sistemde "hiç "yaşamak isytemiyorum, ama sanırım 8700'ün fazla ısınması 2600'ün ısınmasından çok daha muhtemel?)







  • amaç oyun harici uygulamalarsa, AMD zaten Intel'den bu konuda üstün değil mi? benim incelediğim neredeyse her test bunu gösteriyor. arada kalan 1000 lira farka da 2. el olur dersen Intel'in dahili yongasını katlayacak performansta bir ekran kartı, yok sıfır olsun dersen, gene Intel'in dahili yongasından güçlü bir kart alınır.

    grafik yongası sonuçta sadece oyun için değil. web'teki görseller, videolar, filmler, grafik uygulamaları.. hep grafik yongasının işi. bu işler için ayrı bir ünitenin olması daha iyi. dahili yonga iş görür mü? görür. ama sadece "iş görür", daha öteye gitmez.
  • Siz r5 2600 alın yanına da giriş seviyesi bir ekran kartıyla yolunuza devam edin.
  • ama fiyatı 200-400 arasında olan r5-r7 ekran kartları var, onlar çok basit kaçmaz mı?
  • Sizin ram de almanız gerekiyor bu dedikleriniz için. Yani 16gb değil de 32gb ram almanız çok daha iyi olacaktır. O chrome sekmeleri çok fazla ram yiyor.

    Bütçeyi ona göre ayarlayın.
  • aynen, RAM + anakart da alacaklarım arasında, onlardan bağımsız sormuştum, yalnız intel için anakartlar genelde 2466 MHz destekli olurken genelde AMDiöin olan anakartlarda 3200 veya 3466 MHz destekleyen anakart alınabiliyr aynı fiyata (ben 2x8 GB RAM almayı düşünüyorum), bu İntel daha düşük hızlı RAM'le aynı işi yapabiliyor mu demek, yoksa AMD aynı fiyata daha yüksek hızlı RAM kullanabileceğin anakart alman sayesinde daha iyi bir seçenek olur mu demek, bilmiyorum
  • 16 gb en ucuz ramler 900 olmus intel anakartlarda da yuksek hiz ram kullanabilirsiniz 3000mhz den sonrasi biraz fantazi 2666 bile isinizi gorur ekran karti olarak sadece ekrana goruntu vermesi film dizi ve basit oyunlar icin r7 serisi veya gt310 bakabilirsiniz

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hyperchondriac kullanıcısına yanıt
    bu durumda 8700k kullanan biri olarak sizce dahili GPU'su ile 8700 mü, yoksa 2600 + 300-400 TL lik ekran kartı mı? (evet, 2. durumda yaklaşık bir 400-500 TL cebimde kalır, ancak ikisinden birini ücret ödemeden seçme şansınız olsaydı sizce hangisi seçilirdi?)
  • Hic oyun oynamasaydim sadece web surf ve dizi film izleseydim amd islemci alirdim ama hic kullanmayacagim ekran kartina 300-400 vermek te koyardi acikcasi cunku ben zamaninda 500 liraya 1050ti almisim ikinci el dandik bi ekran ksrti alirdim 100 liraya falan

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Intel i5 8400 size yeterli gelecektir bence, 2600+ ekran kartı yada 8700 e gerek yok bence.
  • Şayet SSD'n yoksa işlemciyi düşürüp ssd alırsan istediğin az takılan performansa ulaşman daha kolaylaşır. Misal r5 2400g alırsan yanına birde samsung 970 evo 500gb alacak paranın fazlası artacak. İkisini birleştirdiğinde istediğin takılmayan performansa ulaşman kolaylaşır.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi eskibirkurt -- 15 Eylül 2018; 0:15:32 >
  • 2400G aslında bana fazlasıyla yetecek bir işlemci, ama işte insan bir kere yola çıktı mı mantığını kaybedebiliyor, 8700 hem tekli çekirdek, hem 4 çekirdek performansında daha önde görünüyor (2600 daha fazla çekirdek kullanılan durumlarda ön plana geçiyor, rn azından test siteleri öyle diyor), bende SSD var, şimdi değil ama ileride SATA'dan değil M.2 slotundan bağlanan SSD almak istiyorum duruma göre, yalnız tam i7 8700 alacakken taksit yapılmaması üzerine alamadım, şimdi de fiyat 250TL arttı... O fiyata alabilecekken yeni fiyatı görünce elim bir türlü "sepete ekle"ye gitmiyor...

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • amaç oyun harici uygulamalarsa, AMD zaten Intel'den bu konuda üstün değil mi? benim incelediğim neredeyse her test bunu gösteriyor. arada kalan 1000 lira farka da 2. el olur dersen Intel'in dahili yongasını katlayacak performansta bir ekran kartı, yok sıfır olsun dersen, gene Intel'in dahili yongasından güçlü bir kart alınır.

    grafik yongası sonuçta sadece oyun için değil. web'teki görseller, videolar, filmler, grafik uygulamaları.. hep grafik yongasının işi. bu işler için ayrı bir ünitenin olması daha iyi. dahili yonga iş görür mü? görür. ama sadece "iş görür", daha öteye gitmez.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi shruikan -- 14 Eylül 2018; 20:58:49 >
  • shruikan kullanıcısına yanıt
    sanırım bir uygulamanın "birden fazla çekirdeği kullanacak şekilde çalışması" uygulamanın kendi yazılımının bir sonucu, yani birden fazla çekirdekle çalışacak şekilde yazılımı olmayan bir program aslında tek çekirdek performansından daha çok etkileniyor, birden fazla program açıldığında/açık tutulduğundaysa işlemcinin bu yeni görevi başka çekirdeklerle yürütmesi söz konusu anladığım kadarıyla, yani iki ayrı programda iki ayrı iş yaparken belki işlemci bu işleri birden fazla çekirdeği devreye sokarak yapacakken Chrome'da sekme üstüne sekme açarken veya normal bilgisayar kullanımında kullandığımız excel, word vb. gibi bir programda nitelikli bir iş yaparken (bu programların yazılımı gereği) aslında tek çekirdek performansı daha ön planda oluyor (yani bilgisayar 1. işi a çekirdeğine, 2. işi b çekirdeğine vermiş olsa bile siz 1. işi yaparken çekirdekler beraber çalışmıyor, o işi a çekirdeği yapıyor) (dolayısıyla intel sanırım burada avantajlı), ama bir oyun çalışırken birden fazla çekirdeğin başka başka işleri yapacağı şekilde yazılmış olsa sanırım burada çoklu çekirdek performansı daha başarılı olan AMD ön plana çıkıyor (bunlar tamamen okuduklarımla benim kafamda şekillenenler, gerekten öyle mi, emin değilim)

    dolayısıyla oyun oynanmayacaksa ama birden fazla programda birden fazla iş aynı anda yapılacaksa, siz aynı anda sadece bu işlerden sadece birini yapıp diğerlerini arka planda bırakacağınızdan (veya arkada dosya indirme, müzik çalma vb. gibi yrütülen bir iş varsa da o işi başka bir çekirdek tek başına yapıyor olmaya devam edeceğinden) çekirdek sayısının fazla olması, ve birbirinden bağımsız çalışan bu çekirdeklerin he birinin iş yapma hızları/kapasiteleri ön plana çıkıyor, yani İntel benim kullanım şeklime göre galiba öne çıkıyor, ya da ben buna kendimi inandırdım...

    ekran kartı olayına gelinceyse aslında haklısınız, ayrı bir GPU her zaman daha büyük artı, ama 2600 + ekran kartı almak, iyi bir araba ve iyi bir telefon almak, aynı fiyata veya biraz daha ucuza/pahalıya ekran kartı olmadan 8700 almaksa çok basit bir telefon kullanıp o parayı daha iyi bir araba almada kullanmak gibi geliyor, gönlüm harici GPU'su olmasa bile 8700'e kayıyor.




  • berkhandemirci B kullanıcısına yanıt
    :) aslında haklısınız, çok fazla ihtiyaç dışına taşmamak lazım, olay gerçekten fazla bilmemekte (dolayısıyla sanki aldığım üründe en küçük bir sorun/beklentiyi karşılayamama veya aslında başka bir sebepten kaynaklı sorun vb. olsa sorunun seçimim kaynaklı olduğunu düşünebilecek olma durumu var, burda da arasında kaldığım seçeneklerden en üstün olanına yönelip hiç olmazsa psikolojik olarak "keşke biraz daha fazla verip diğerini alsaydım" demek durumunda kalmama isteği var )
    peki sizce 2600 alırsam ikinci el olmayan nasıl bir ekran kartı almak lazım?
  • 2400g alın bence. İşlem gücüne o kadar da ihtiyacınız yok. Ayrıca oyun oynanmasa da gpu nun kullanıldığı uygulamalar var. Intel gpu lar sürücüsüne kadar takoz.
  • ilk mesajı bi daha okudum. aynı anda birçok farklı işlem için gerekenler mümkün olduğunca fazla işlemci çekirdek sayısı ve ram; ha bi de uygulamasına göre grafik yongası.

    iki işlemci de aynı çekirdek sayısına sahip; ama şu an en fazla çekirdeği en makul fiyata veren AMD. ayrıca AMD'nin hazırda gelen soğutucusu da güzel. Intel'lerin sıcak çalışıp, stock fanla reset attığını duydum bikaç kez.

    şu da var, AMD AM4 sokete en az 2020'e kadar destek vereceğini açıkladı vaktiyle. ilerde anakart masrafı olmadan da işlemci güncellemesi yapılabilir; Intel boyuna soket değiştiriyor.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: shruikan

    ilk mesajı bi daha okudum. aynı anda birçok farklı işlem için gerekenler mümkün olduğunca fazla işlemci çekirdek sayısı ve ram; ha bi de uygulamasına göre grafik yongası.

    iki işlemci de aynı çekirdek sayısına sahip; ama şu an en fazla çekirdeği en makul fiyata veren AMD. ayrıca AMD'nin hazırda gelen soğutucusu da güzel. Intel'lerin sıcak çalışıp, stock fanla reset attığını duydum bikaç kez.

    şu da var, AMD AM4 sokete en az 2020'e kadar destek vereceğini açıkladı vaktiyle. ilerde anakart masrafı olmadan da işlemci güncellemesi yapılabilir; Intel boyuna soket değiştiriyor.
    dedikleriniz (yukarıdaki yorum yazan diğer arkadaşların söyledikleri de dahil olmak üzere) tam da benim kafamı karıştıran şeyler, ben yıllardır kendince bilgisayar kullanıp arada bazı bileşenlerini yapabildiği kadarıyla güncelleyen, ama netice itibariyle bu işin teknik verisine çok da hakim olmayan biriyim, masaüstünde hep AMD kullandım şimdiye kadar, ancak laptoplarımda İntel oldu hep, masaüstü ister istemez genelde daha hızlı/güçlü, laptoplar da hem hiç güncellenmediklerinden (ben kaynaklı) hem ısınma vb. sorunları başlaması yüzünden inanılmaz performans kaybına uğruyor (masaüstü kasasını açıp kendimce birşeyler yapıyorum ama laptop kasasını açıp da vida eksiltmeden kapatmayı beceremediğimden, hatta mevcut kullandığım laptopu hiç açmayı bile beceremediğimden artık hiç elimi sürmüyorum, ve şu an bu mesajı yazdığım laptop 15 dakika içinde neredeyse ortalama bir nargile közü sıcaklığına ulaşıyor), ama iki farklı platformda kullanma yüzünden (mesela masaüstünde ardışık AMD-İntel kullanımım olmadığından) iki markayı başkalarının karşılaştırmaları haricinde pek karşılaştıramıyorum, burada da devreye başkalarının yorumları-forum siteleri-karşılaştırma testleri vb. derken bir konuya bakarken altında linki görünen alakalı-alakasız başka bir konunun başlıkları, onun alt başlıkları, ordan başka başka yorumlar vb. ile birlikte hangisini nerede nasıl okuduğunu bile pek hatırlamadığın,, ama aklının bir köşesinde metni kalan, birbiriyle bağlamanın bile çok zor olduğu, ve bir sonuca varmayı kolaylaştırmak yerine güçleştirmeye yarayan gerekli-gerekiz bir sürü bilgi giriyor. Kaba hatlarıyla:

    -- İntel tek çekirdekte hızlı (oyun gibi durumlarda şimdilik tek çekirdek performansı daha etkili), ama oyun harici çok çekirdek kullanacaksan AMD hızlı deniyor (ama Chrome kullanımı, ya da beraberinde Word-Excel gibi programların kullanımında da anladığım kadarıyla tek çekirdek performansı daha ön planda, ve anladığım kadarıyla benim burada çok çekirdeğe ihtiyacım var ama bu çekirdekler bir işlemi bir arada yaparak değil farklı çekirdekler farklı işleri yapabileceği için bana gerekli, yani karmaşık bir algoritmayı biri bir ucundan, biri diğer ucundan tutup sonuçta ortaya birleşik ve daha hızlı bir sonuç çıkaracak çekirdek performansı değil her biri bağımsız işleri üzerine alacak, dolayısıyla birinin yaptığı işten diğerine geçerken o işi farklı çekirdekler yaptığından daha hızlı olacak bağımsız çekirdek sayısı /performansı önemli, burada da sanki aslında çoklu çekirdek performansı denilince hemen akla gelen AMD değil de İntel şimdilik daha ön planda gibi?)

    -- çoklu çekirdek performansında hep AMD ön planda deniyor ama (işlemcisine göre değişir tüm bu söylenenler, farkındayım, ben muadil veya muadile yakın işlemciler için söylüyorum) test sitelerinde tekli çekirdek performansında İntel öne çıktığı gibi QuadCore performansında da İntel önde görünüyor, ancak 4'ten fazla çekirdek kullanımını gösteren MultiCore performansında AMD daha başarılı görünüyor, yani aslında olaya 2. -3. bir çekirdek eklendiğinde İntel bayrağı AMD'ye devrediyor gibi bir durum yok

    -- yukarıda söylediklerimi test için kullanılan programın mantığı durumu tamamen değiştirir bu arada, ben hangi programların kullanıldığını, bu programların neleri ölçtüğünü bilmiyorum, (basit bir ayakkabı imalathanesinde bir kişi baştan sona bir ayakkabıyı kendisi imal edebilir, ki bir ayakkabıyı yapabileceği süre/bir günde yabalileceği aakkabı sayısı da bellidir, daha fazla ayakkabı imal edebilmek için ya fazla mesai ya 2. bir kişi gerekir, bir otomobil fabrikasındaysa herbiri özelleşmiş bambaşka işler yapan, ve dolayısıyla daha hızlı-seri çalışan ve toplamdaysa "herkesin yaptığı işlerin biraraya getirilmesiyle oluşan" ortak bir iş ortaya çıkar, az işçinin çok işi yaptığı bir atölyede işçinin hızı/seriliği verimliliği artırır, ama fabrika gibi kompleks üretim tekniklerinin ve özelleşmiş birimlerin bulunduğu yerde A ünitesindeki işçinin çok hızlı olması önemlidir ama "uyum" daha önemlidir, elbette ki hızlı işçi-uyumlu ortam daha önemli ancak bu testler bir işçiye gerekli malzemeleri verip ne kadar sürede bir ayakkabı üretebildiğine mi bakıyorlar, yoksa bir işçinin tek başına yapamayacağı karmaşıklıkta işleri birden fazla işçi fabrika mantığına benzer şekilde ne kadar uyumlu çalışıp ne kadar sürede bitirebiliyorlar, ona mı bakıyorlar, bilmiyorum)

    -- şimdiki sistemim bir şekilde kapanıyor (son zamanlarda RAM'leri farklı renkteki slotlara takıp denedikten sonra sadece 1 kere oldu, ama her an tekrar olabilecekmiş, en gerektiği anda yine aynı durum olacakmış gibi geldiğinden sistemi değiştirmek istiyorum), kapandıktan bir müddet sora ya açılmadığı ya da açıldıktan hemen sonra tekrar kapandığı, ama 15-20 dk sonra açtığımda açıldığı için ben ısınma kaynaklı olabileceğini de düşünüyorum (RAM'ler mi ısınıyor, işlemci mi, PSU mu, anakart mı, hiç bilmiyorum), dolayısıyla işlemcinin ısınmaması psikolojik olarak da önemli benim için, AMD sistemler eskiden daha fazla sıınmalarıyla bilinirken şimdi İntel'lerde ek soğutucu alınmazsa sıcaklığın yukarılarda seyrettiği veya ısınma kaynaklı arada resetlenmelerin yaşandığı bilgisini ben de pek çok yerde okuduğumu hatırlıyorum

    --i7 8700'ün üzerinde yine sentetik testlerde r7 240'dan daha iyi olmayan bir ekran kartı var, yani 8700 alırsam (sırf işlemcinin performansının 2600'den benim kullanım senaryoma göre çok daha başarılı olacağına inandığım için) bu dahili GPU ile kullanmayı göze alıyorum, ama r5 2600 alırsam r7 240 gibi İntel'deki UHD 630'dan başarılı sayılabilecek olan, ama 2400G'nin içindeki Vega 11'den kat kat gerideki bir ekran kartına 300-400 vermek istemiyorum (2400G'yi ise 6/12 çekirdek dururken 4/8 almak istemediğim için almak istemiyorum, çok sık bilgisayar değiştiren biri değilim, almışken bari şu an için ortalama olanı değil yarın da daha geç geride kalacak olanı almak istiyorum), ekran kartı rx 560-570 olsun denilince de bu sefer fiyat 1.000 TL'yi çok rahat aşıyor...

    -- işin bir de AMD'nin aynı işi daha ekonomik sunması boyutu var, ama üzerinde iyi-kötü bir GPU olmayınca (GPU olanı ise çekirdek sayısı yüzünden almak istemeyince) GPU ile beraber yukarıda söylediğim gibi bu fark azalıyor

    --AMD'nin 2020'ye kadar soket değiştirmeme durumu var, ki AMD gerçekten İntel'den daha fazla güven veren/sıcak gelen bir marka bana göre, ama ben zaten bu sistemi alırsam 2020'ye kadar (intel alırsam ekran kartı ekleyebilecek olma ihtimali hariç) güncellemek isteyeceğimi hiç sanmıyorum (hatta ben sistemi güncellemek istediğimde muhtemelen her ikisi de zaten soket vb. değiştirmiş olacak, AMD belki bir soket değiştirip İntel brden fazla değişikliğe gitmiş olabilir, dolayısıyla benim sistemime uyumlu bileşen bulmak daha zor olabilir)

    aslında yazılacak herşey benim işlerim için çok gereksiz, netice itibariyle benim istediğim asıl şey "hız", ve takılmaması, belki bu hızı her 2 işlemci de bana çok rahat verecektir, uç performanslarda ortaya çıkan performans farklılıkları olacağı doğrudur, ve benim yaptığım işler belki buraların yakınına bile gelmeyecek işlerdir, ama sanki sistemde en ufak bir takılma, bir yavaşlık olursa ben bunu seçimimin yanlışlığına bağlarmışım gibi geldiği için ilk başta hep AMD sistemlere bakarken son zamanlarda İntel alma eğilimim var (yeni testlerde zaten hep 8700 bariz öndeydi, bir sorun vars asorun işlemci seçiminde değil başka bileşenlerdedir diyebilirmişim gibi geliyor)

    mesajı yazdığım gece aslında 8700'ü almıştım, ama anakartla vb. aldığımdan ve site üzerinde taksit yapmadığından ertesi gün tekrar denedim, yien taksit yapmayınca mağazaya uğradım, bu sefer de indirimin 2 saat önce bittiğini öğrendim, o fiyata indiğini görmüşken de şimdi bu yeni fiyattan almaya içim elvermediği için aynı kararsızlıkla hala daha buradan yazmaya devam ediyorum :) (bu arada 2600'de indirim hala devam ediyor, yani 2600 almaya ikna edebilseydim kendimi o mantıklı bir seçenek olarak hala duruyor)




  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.