Şimdi Ara

- (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
1.094
Cevap
12
Favori
33.141
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
47 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • quote:

    Orijinalden alıntı: xStyks

    Allah kimi isterse doğru yola iletir demek sınava müdahale ettiğini ve adam kayırma yaptığını gösteriyor.



    Göğe yükselme olayında dağa çıkan birinin nefes nefese kaldığından bahsetmediğini nereden biliyorsun?

    Alıntıları Göster
    Allah, saptırdığı kimseyi doğru yola iletmez" (Nahl, 16/37) ayetine göre, Allah bir kulunu niçin saptırır?

    Soruda geçen ayetin mealini, bir önceki ayetle beraber okumak daha uygun olacaktır:



    “Andolsun ki biz her ümmete, “Allah'a kulluk edin, sahte tanrılardan uzak durun” diyen bir elçi gönderdik. Onlardan kimini Allah doğru yola iletti, kimileri de saptırılmayı hak ettiler. Yer yüzünü dolaşın da hak dini yalanlayanların akıbetinin ne olduğunu görünüz.



    Sen onları doğru yola yönelmelerini tutku derecesinde istesen de Allah, yoldan çıkardığı kimseyi hidayete erdirmez. Onların asla yardımcıları da olmaz.” (Nahl, 16/37-38)

    Dinî anlamda, bir peygambere inanıp onun yolundan giden cemaate, ilâhî dinlere mensup kavimler topluluğuna ümmet denir. Muhammed ümmeti, İslâm ümmeti, hıristiyan ümmeti gibi.



    Konumuz olan âyette ilk anlamda kullanıldığı anlaşılmaktadır.



    Allah her millete, geniş insan topluluğuna bir elçi göndermiştir; bunun da gayesi sadece âyetteki öz ifadesiyle “Allah'a kulluk edip sahte tanrılardan uzak durmak”tır. (bk. Mâide 5/60) Çünkü dinîn özü ve peygamberler gönderilmesinin ana gayesi tevhiddir; Allah'ın birliği ilkesini zedeleyecek her türlü inanç, düşünce ve davranıştan titizlikle kaçınmaktır.



    Allah'ın peygamberler gönderdiği milletlerden kimi, peygamberlerinin kendilerine duyurduğu ilâhî hakikatler karşısında iyi niyetli ve ön yargısız tutumları sayesinde Allah'ın hidayetine mazhar olmuş; kimi de -bir kısım Mekke putperestlerinin yaptıkları gibi- daha baştan peygamber ve vahiy karşısında sergiledikleri inkarcı, inatçı ve uzlaşmaz tutumları yüzünden yanlış yolda kalmışlardır.



    Hz. Peygamber, Allah'ın kendisine yüklediği tebliğ ve irşad görevini eksiksiz yerine getirme sorumluluğunun bir gereği olduğu kadar yüce ahlâkının, derin insanlık sevgisinin de bir tezahürü olarak, kendisine son derece haksız ve insafsız muameleleri reva görenler de dahil olmak üzere, bütün insanların dünya ve âhiret esenliğine kavuşmaları için büyük bir istek taşıyor, elinden geleni yapıyor, Kur'an'ın anlatımıyla bu uğurda âdeta kendini tüketiyordu. Nitekim bu durum, “Ey Muhammed! Mü'min olmuyorlar diye âdeta kendini helâk edeceksin!” (Şuarâ 26/3) mealindeki ayette açıkça bildirilmektedir.



    Konumuz olan âyette de Hz, Peygamber'in, putperestlerin hidayete ermelerini ne kadar çok istediğine işaret edilmektedir. Fakat burada şu husus özellikle hatırlatılmaktadır:



    İnsanların kurtuluşu için Peygamber'in böyle bir istek ve gayret içinde olması yetmez. İnsanlar bu dünyada bir imtihan hayatı yaşamakta olup kurtuluşu hak etmeleri, Allah'a karşı sorumlu oldukları bu imtihanı başarmaları ve iradelerini o yönde kullanmaları sonucunda O'nun kendilerine hidayeti nasip etmesine bağlıdır; bu hususta insanların Allah'tan başka yardımcıları da yoktur. Şu halde kurtuluşu hak etmeyene Peygamber'in bile yardımı dokunamaz.



    İmanın bir gereği olan bu durum, “Doğrusu sen sevdiğine hidayet veremezsin. Fakat Allah kimi dilerse ona hidayet verir. Ve hidayete erecekleri en iyi o bilir.” (Kasas, 28/56) mealindeki ayette ifade edilmiştir. Demek ki hidayet, kulun kendi iradesini kullanmasından sonra, Allah’ın o kulun kalbine koyduğu bir nurdur.



    Hayır ve şerrin Allah'tan olması cihetiyle, insanları hidayete erdiren ve dalalete düşüren ancak o'dur. İnsanlar birbirinin hidayet ve dalaletine sadece sebep olurlar. Hidayet ve dalaleti Cenab-ı Hakk’ın yaratmasını yanlış anlayan bazı kimseler, “hidayet Allah'tandır, o nasip etmedikten sonra insan doğru yola giremez” diyerek, hem başkalarını ikaz ve irşat etme yolunu kapatmakta, hem de kendilerini kusurlarında mazur göstermek istemektedirler.



    İnsanları saadete erdiren ve şekavete düşüren ancak Allah’tır. Lakin yüce rabbimizin bir kulunda dalalet yaratması, o kulun kendi cüz'i iradesini kötüye kullanması sebebiyledir. Yoksa, kul kendi kabiliyetini dalalet yoluna yöneltmedikçe, Cenab-ı hak onu o yola sevk etmez.



    Bir de keşke azcık bilgi sahibi olup da ayetleri eleştirseniz anlarım.Dağa çıkan birinin nefes nefese kaldığından bahsederken gerçekten Kuranın vahiy ürünü mü yoksa insan ürünü bir kitap mı olduğu hakkın da ufak da olsa şüphe duyup bilim karşısında aciz düştüğünü sanıyorsan Maurice Bucaille isimli bir meşhur Fransız profesörün "Tevrat,İnciller,Kuranı Kerim ve Bilim" kitabını okumanı öneririm dostum.Gene istersen ateist ol hayat senin vücut senin karar senin irade senin saygı duyarım ama ayetleri modern bilimin ışığında yıllarca analiz etmiş koskoca bir profesörün kitabı dururken;forum köşelerinde daha kendine hayrı dokunmayan,GDO'lu besinlerle büyümüş İslam düşmanı homo ergenuslardan öğrenmeye çalışma bence

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Varoluşun nedeni neden Tanrı?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Tesadüf mü bu?

    Ahmet’in anası babası karanlıkta iyi görüyorsa muhtemelen Ahmet’te iyi görür. Anası babası uzunsa büyük ihtimalle Ahmet’te uzun olur.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • seglopsi kullanıcısına yanıt
    Dedigin gibi tanri inanc meselesidir.

    Bundan dolayi bir fizikci evrendeki hakim kaotik gucu gormezden gelip gordugu 2 3 kristalle tanriya varabilir.

    Duzen diye bir seyi iddia edebilir..

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: goygoy06

    Tesadüf mü bu?

    Ahmet’in anası babası karanlıkta iyi görüyorsa muhtemelen Ahmet’te iyi görür. Anası babası uzunsa büyük ihtimalle Ahmet’te uzun olur.
    Muhtemelen kelimesiyle olasiligida tesadufude kabul etmis olursun.

    2mt lik anne babadan 1.55 cocuk sayisi hakkinda bilgin yoksa etrafina bakiver..

    Yas musait olsa da sacma sapan ergen sloganlariyka cevap verebilsem demeden edemiyorum..

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bu mu kanıti bu mu mantık? Kompleks bir varlık olan insan kendi kendine var olamıyorsa daha kompleks olan tanrı da kendi kendine var olamaz. Ben burada sadece edebiyat görüyorum.
  • Kuantum yasaları evren içinde geçerlidir, evren varolmadan önce kuantum yasaları yoktu. Dolayısıyla bu tamamen yanlış bir iddiadır. Kuantum mekaniğinde parçacıklar yokluktan çıkabilir mi? İndeterminizme göre çıkabilir mi emin değilim. İndeterminizm, belirlenimciliği ortadan kaldırıyor. İndeterminist bir evrende olayların bir nedeni yok değil. Bu neden önceden belirlenmiyor. Benim bildiğim kadarıyla böyle. Lakin böyle olmak zorunda değil, çıksa bile evren bu durumda istisna kalıyor. Çünkü, evren yokken kuantum yasaları yoktu. Yukarıda açıkladığım üzere şuana kadar parçacıkların nedensizce varolduğu gösterilemedi. Kuantum vakumu denilen enerjiye sahip olan bir alandır. Kuantum mekaniğinde %100 geleceği göremeyiz çünkü indeterministtir. Bu nedenselliği yıkmaz. Kuantum vakumu sanal parçacıklar üretiyor da neden fizikte hiç bilmediğimiz bir parçacık üretmiyor? Mesela neden hiç yoktan bilinmeyen bir parçacık üretmiyor?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-F54F98451 -- 18 Ocak 2019; 14:15:0 >




  • Çünkü, ilk neden yani Tanrı tanımı gereği; zamansız, mekansız, nedensiz, özgür iradeli, ezeli, yaratıcı gibi sıfatlara sahip bir varlık. İlk sebebin de temellendirilmesi için böyle bir varlığa ihtiyaç var aksi takdirde işler ters gider. Mesela düşün tanrı yok diyoruz ama kelam argümanı bu tarz sıfatlarına dair bir varlık olduğunu gösteriyor o halde o zorunlu olarak varolmak zorunda.
  • Cahil cahil konuşma ya korolasyon var burda. Tesadüf demek tamamen rastgele uniform dağılıma sahip olması demek yanı hic bir neden sonuç iliskisi barindirmamasi demek. Anne ve babana benzer olma ihtimalinin yüksek olması bunu tesadüften çıkarır.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • goygoy06 kullanıcısına yanıt
    Idrakxmuhakeme×az tvxbol kitapxomega..

    Sebep sonuc iliskisi egitimi..

    Meseleden cikarman gereken tek anlam mi yoksa cikarabildigin tek anlammi..
    Sen milyonlarca spermden yumurtayi tesadufen evvela dolleyi yumurtayi diger spermlere kapamis olansin.
    Tesaduf yoktur demen kara cahil oldugunu gosterir.
    Nickiylende uyumlu bi davranis..



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sething -- 18 Ocak 2019; 15:23:3 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 8 bin mesajında da böyle her söylediğin yalan yanlış bilgide ısrar ediyorsan. Seni de kisirlastirmak lazim ki sana benzer insanlar dünyaya gelmesin.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: goygoy06

    8 bin mesajında da böyle her söylediğin yalan yanlış bilgide ısrar ediyorsan. Seni de kisirlastirmak lazim ki sana benzer insanlar dünyaya gelmesin.
    Kisisel kaliteni 2.vi mesajinda ortaya doken seni gibi goygoycularin kara cahilligini ortadan kaldirmaya calisirken 8k mesaj yaptim.

    kisirlastirmayi deneyecek olan sensen beklerim..

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Sana daha yüksek mühendis olarak tesadüfün ne olduğunu anlatamadım laf mi anlatacam bide.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • goygoy06 kullanıcısına yanıt
    Anlatamafiysan %50 benden %50 senden kaynaklaniyordur.

    Ben %100 benden kaynaklandigini dusunup seninle muhatap olmamayi tercih ederim.zira bilginin yaristigi yerde ahlaksizligini dokmeye pusu atanlardan gelecek bilgiye muhtac olacagimi sanmiyorum.

    Bilgiyi artistklik yapmaktan ziyade paylasmak icin kullanan tonla alcak gonullu insan var.

    Senin muhendisligin gercekler karsisinda kagit parcasindan oteue gitmez.

    Matematik fizikci vsvs olup dergahtaki yobazdan fazla bilime dusman maasina hainlik yapan binlerce insan var.

    Bu sana yonelttigim iddia degil muhrndisim soylemine verilebilecek ornekleme ifadesidir..

    Bana anlamadiysan yazmaya devam et.

    Belki akli kit olmayan birileri anlar..
    Laf anlayip amlamayacagini 1 2 mesajini okuyup anlayamiyorsan bu bilgili cahil oldugunu gosterir.
    Muhendis olman ek bir sey kazandirmamis.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sething -- 18 Ocak 2019; 15:43:25 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Ben mi terbiyesiz oldum. Ulan bide zeytinyağı gibi üste çıkıyor. Yazdığın mesajlara bak önce sapma sapan ne kadar laf varsa yazmışsın. Anlamaya anlatmaya niyetin olsa olaya böyle girmezdin.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: goygoy06

    Ben mi terbiyesiz oldum. Ulan bide zeytinyağı gibi üste çıkıyor. Yazdığın mesajlara bak önce sapma sapan ne kadar laf varsa yazmışsın. Anlamaya anlatmaya niyetin olsa olaya böyle girmezdin.
    Yaw tmm.

    Terbiyede master yapmis muhendissin.

    Ilk okul terk volumlu primatlarla mihatap olup sinirini bozma..

    Canimsin..

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Y A N A C A K S I N I Z



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi adolf1 -- 18 Ocak 2019; 14:3:34 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: holiganx61

    Matematikden anlamam ama herseye tesaduf denmesi gercekden aptallik ateis arkadaslara saygim var ama kusura bakmasinlar ama tesaduf demek gercekden aptallik

    Şu 61 ler bir kerede beni şaşırtsın

    Big bang den öncesi evet bilinmiyor.Günümüzde din lerin de insan ürünü olduğu açık.

    Yaratıcı konusuna gelirsek.Evren in bir tesadüf olduğuna inanmıyorsunuz peki yaratıcı'nın nasıl var olduğuna ne cevap veriyorsunuz?

    Sakın bana yaratıcı hep vardı demeyin.Evrende hep vardı

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >




  • müslümanlar yanacaksın diyerek hoşgörülerine başlamış.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Nasıl saçmalamışın ama

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.