Şimdi Ara

....KABİN YAPIMI BİLGİSİ...

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
76
Cevap
2
Favori
93.250
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • SELAM KABİN YAPIMI HAKKINDA BİLGİ ALMAK İSTİYORUM EZBERE DEĞİLDE DÜZGÜN BİR ÇİFT KABİN

    YAPMAK İSTİYORUM BANA YARDIMCI OLURMUSUNUZ HOPARLÖR BİLGİLERİNİ VERSEM BU BİLGİLER

    DAHİLİNDE BANA KABİN ÖLÇÜLERİNİ VEREBİLİRMİSİNİZ 17cm 2.5cm HOP.LÜ 2 YOLLU KABİN



    Features:
    Vacuum-Formed Polypropylene Woofer Cone
    Butyl Rubber Surround
    240W Peak Power (60W RMS)
    Specifications:

    RMS Power (W): 60 Frequency Responce (Hz): 50-20k
    Sensitivity 1W/1M (dB): 92 Nominal Imp (Ohms): 4
    Max Power (W): 240 Cone Material: Polypropylene/Polyester

    Approximate Dimensions:

    Diameter: 6-1/2" Mounting Diameter: 5-5/8 " Mounting Depth: 2-1/2"







  • hep söylüyorum istediin cevap bu olmayabilir biliyorum ama doorusu bu "kabini herkes yapamaz alacaksanız hazır alın "baska bısey demıyorum(ben yapmaya kalktım kac tane ama olmuyo guven bana)
  • hazır alırken kabin mdf den oluşmalıdır.
  • Kabin yapımı malesef kolay birsey degil.
    Oncelikle kullanılan hoparlorun Vas,Qts,Fs gibi tum teknik bilgilerinin bilinmesi gerekiyor.
    Sonra yapılacak kabin cinsine gore formule edilmesi lazım. Tabi her kabinin hesaplaması farklı ve alınan sonucta garanti degil. Zaten bir suru formul ve program var piyasada. Bu sekilde yapılan calısmanın ardından uygun ekipmanlarla kabinin frekans egrisi, dB degeri,THD oranı, ohm davranısı gibi sonucların nasıl cıktıgına bakılıp eksik yonler varsa tekrar gozden gecirilmeli.
    Bu islerde malesef muhendilik calısmalar ve akustik acıdan duzenlenmis ortamlar ile pahalı test cihazları gerekir.
    Yani ev ortamında ne yaparsanız yapın ezbere olacaktır ve ne yaptıgınızı kabinin nasıl davrandıgını asla bilmeyeceksiniz. O yuzden en kestirme yol hoparloru ureten firmanın o hoparlor icin onerdigi kabin hacmi ve seklini yapmak en dogru sonuca goturur. Onerilen kabinde yapılan en ufak degisiklik sonucları olumsuz cıkarabilir. Benim cok denemem oldu cokda harcamalar yaptım birbirine uygun kaliteli hoparlor bulamıyorsun bulsanda teknik degerler yok olsada filtre yapımında takılıyorsun ezbere piyasa malı filtreler zaten bir ise yaramıyor kabin tipi kullanılan malzemelerin uyumu bol hesap kitap sonuc olmuyor. Hazır kabinlerin yanına koyup bir kac farklı tarzda muzik dinleyince anlıyorsun farkı. Yani hersey cok iyi gitse bile yaptıgın kabinin frekans cevabını ve bunun gibi verilerini olcemedigin icin bilmiyorsun.
    Bu acıdan bakınca satılan hazır kabinler cokta pahalı degiller aslında. Hazır kaliteli kabin almak aslında cok daha ucuz. Cunku onların yaptıgı arastırmanın belkide %1 ni bile yapamıyorsun.
    Ama diger yandan birseyler ogrenmek icin yapıyorsan cok faydasını gorursun. Arastırdıkca olayın derinligini gorursun.

    Asagıda bu konuda bir site var. Kabin ve filtre cesitleri formulleri hesaplama programları bulunmakta.

    http://www.diysubwoofers.org/
    http://www.speakerbuilding.com/software/
    http://www.kbapps.com/
    http://ccs.exl.info/calc_cr.html
    http://www.lalena.com/audio/calculator/xover/




  • valla ben bitane yapmıştım 20 cm bass için süper bass vardı kabinde 10 cm lik sıradan mid bass vardı o çok güzel ve yumuşak bass vuruyordu altta bulunan 20 cm lik bass ise iyi ses vermiyodu yani burdan anlaşılan her hoparlör kafadan yapma kabinle iyi ses vermiyo yaa şu anda o kabinde pioneer ts-6967 180 watt 6" 9" 3 yollu hop var dehşet ses veriyor tertemiz ses çıkıyor kabinin alt kısmında ise hava portu için 5 cm çapında delik var portsuz bile ses mükemmel benim universal 600 watt 20 cm hop aşşağıda weblebi.comda 30 ytl süper bass var ama biraz sert vuruyor bassları

     ....KABİN YAPIMI BİLGİSİ...




  • quote:

    Orjinalden alıntı: firtikk

    hep söylüyorum istediin cevap bu olmayabilir biliyorum ama doorusu bu "kabini herkes yapamaz alacaksanız hazır alın "baska bısey demıyorum(ben yapmaya kalktım kac tane ama olmuyo guven bana)


    quote:

    Orjinalden alıntı:dephyr
    hazır alırken kabin mdf den oluşmalıdır



    Arkadaşlara katılıyorum. Eğer yapmayı düşünüyorsan hiç uğraşma yaptır. Sen yapıcaksann veya dışarı yaptırıcaksanda %1500 mdf olsun




  • kabin yapcak olan arkadaşlar şunları tutdurmanız gerekir.
    1- aldığınız sürücülerin birbirlriyle uyumu
    2- aldığınız sürücülere uygun watta filtre yada crosowır
    3-kabin
    4-herzaman mdf iyi deildir bazen sunta yada kontrapilak farklı yada hüsranlı sonuc verebilir. denemek lazım
    5-yapılan kabinin hazırlara göre estetik görünümü
    6- port capı vede derinliği
    7-yaptığınız hoparlöre anfiniz uygun deilse [8|
    bunları tutdurdunuzmu tamamdır. ama tutmasa masraf ve emekler boşa.ama deneyim olmuş olur. idda ediyorum benim kadar kimse kabin yapıp denememiştir.( mdf sunta kayın kontra masif parke vs vs vs ) sonuc ooooooooooo ama bi ara karaköy selanik pasajından şu anki hoplarım olmadan önce düşündüm 1400 ytl jbl e-100 verceğime gidip bi bakıyım dedim . vede iki tane crosowır iki tane tiz iki tane mid vede iki tane bas aldım . tabi o heyacanla geldim hemen iki tane aldığım arkadaşın verdiği litre ölcüsüne göre mdf den kabin yaptım . vede aldığım sürücüleri takıp hemen eve gelip anfiye takdım . o zaman bende sony entegre anfi vardı 4ohm da 2*80 vat sesi acıyorum tık yok . hemde cd calıyorum.tabi icim cız etti. kaldırıp bi köşeye koydum. sonra bi ara iki tane marantz MA-700 mono blok anfi aldım 8 ohm da 200 vat veriyor. tabi belli bi süre kullandım . sonra aklıma geldi benim şu kabinleri bi de marantz lara takım dedim cıkan sese inanamadım.kabin yerinden oynuyor bas sanki patlarcasına sesi 4 de 3 acıyorum bana mısın demiyor.bir ara bana misafir geldi gelen arkadaşta bu işlere meraklı idi sese hayran kaldı .vede hopları benim satmak istememe rağmen satın aldı. cihazlara verdiğim paraya verdim bana sadece tecrübesi kaldı . ama alan kişi bilseydiki marifet hopta deil anfideydi belki almazdı artık kabin işleriyle uğraşmıyorum . kabini tutdurmak sayısal lotoyu tutdurmaya benzer. saygılar




  • çok hoş olmuş üstadım eline sağlık..
  • Bende yasadım bu durumları. Sıradan DIY calısmalarında bile insanlar yaptıklarına super, harika, mukemmel oldu deyip dururlar. Oysa o kadar cok bilgi, birikim ve arge calısmalarından sonra bile ureticiler bir dunya teste sokup resmen yaptıkları speakerların haritasını cıkarıyorlarki ne yaptıklarını artı ve eksi yonlerini goruyorlar. Hataları tekrar gozden gecirip duzeltmeler yapıyorlar. Hatta ust seviye markalar urunlerin son halinden sonra muzisyenlere verip bir sure sonra kabin hakkında fikirlerini alıyorlar. Oyle derin bir konuki speaker yapmak tek basına muhendislik bilgisi olmadan, bir fabrika imalat imkanı olmadan piyasadan ezbere alınıp kutuya konan bir crossover ve hoparlorle iyi bir speaker elde etmek biraz hayal gibi. En basitinden evde yapılmıs bir kabinin ne oldugunu bile bilmiyorsunuz. Kac db, ohm davranısı nasıl, +-3 dB araklıgında frekans cevabı nasıl, distorsiyon oranı ne, faz davranısı nasıl, surekli calısabilecegi yada max guc ne kadar, kac wattlık uygulamada uyanıyor gibi seylerden haberiniz olmuyor.
    Bir ureticinin imkanlarını dusunun. İstedigi ozellikteki hoparloru, kabloyu, crossoverı, kabini kendi uretebiliyor. Urettigi her kalem urunde onlarca belki yuzlerce kere degisiklik yapabiliyor. Her degisikligin ardından ozel akustik odalarda test edip durumu gozlemliyor ve gerekiyorsa sonuca ulasana kadar defalarca duzeltme islemine tabi tutuyor. Tum bu imkanların yanında ses, fizik,elektronik muhendisleri gibi insanların calısmasıda soz konusu. Yani bir ev calısması ile yılların birikimini tasıyan firmanın calısması arasında bırakın dagları gezegenler var. Bu asamaları dusununce hazır kabinlerin hicte pahalı olmadıgı ortaya cıkıyor zaten.
    O yuzden iyisini yapıcam super olacak diye hayal kurmamak lazım. Ogrenmek icin yapıcam derseniz zaten olayın buyuklugunu tam bir bilimsel calısma oldugunu goreceksiniz. Biraz mutevazi olmak lazım. Tek basınıza piyasadan toplama urunlerle superini yapıyorsanız bu firmalar yıllarca calısıp yaptıkları urunler ne oluyor ?




  • üstadım ellerine sağlık evet dediklerin çok doğru şu ana kadar çok kabin yaptığım söylenemez ama en azından kabin yapmak bana büyük zevk veriyor bence en azından JBL sitesine girip 30 cm lik bass kabin ölçülerini alıp aynısı yapılabilir en azından kafadan yapılan kabine göre daha iyi sonuç verir. değilmi ben şahsen ilk 30 bm boschmann subwoofera kendi kafamdan kabin tasarladım.inanın evde süper sesi vardı ama denedim anfi 1000 watlık hopa karşı sadece 80 watt gücünde stk anfiydi. sonra kabinin üstüne açmış olduğum hava port deliği boşken basslar çok boğuk ve acayip çıkıyordu. sonra elime piyasada satılan portu alıp deneme karar verdim elimde elektronik Db metre vardı portu deliğe taktığımda ses iki katına çıkıyor portu çıkarıyorum basslar yarı yarıya düşüyor.sonra kabini karşıma alıp boş bir odada teste tabi tuttum Db metreyi elime aldım ve sesi sonuna kadar açıp belli aralıklarla test ettim Db metre 80 Db 85 Db arasında değişiyordu bu arada camlar zangır zangır yani benim görüşüm en azından piyasada satılan kabinler ölçülerini alıp aynısını yapmak daha iyi sonuç verecektir. saygılarımla ...




  • Thiele Small parametrelerini bilmeden de öyle böyle kabin yapılabilir.Yeterki kaç litrelik olması gerektiği bilinsin(şimdiye kadar hep iyi verim aldım).
    Uyulması gereken bazı genel kurallar var.
    Hava portunun yeri vs.

    Ama tabi öyle böyle.Kalkıpta yıllarca deneyimi olan firmalarla yarışmak mümkün değil.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ABSOLUT -- 16 Mart 2008; 18:11:43 >
  • quote:

    Orjinalden alıntı: tda 1562q

    üstadım ellerine sağlık evet dediklerin çok doğru şu ana kadar çok kabin yaptığım söylenemez ama en azından kabin yapmak bana büyük zevk veriyor bence en azından JBL sitesine girip 30 cm lik bass kabin ölçülerini alıp aynısı yapılabilir en azından kafadan yapılan kabine göre daha iyi sonuç verir. değilmi ben şahsen ilk 30 bm boschmann subwoofera kendi kafamdan kabin tasarladım.inanın evde süper sesi vardı ama denedim anfi 1000 watlık hopa karşı sadece 80 watt gücünde stk anfiydi. sonra kabinin üstüne açmış olduğum hava port deliği boşken basslar çok boğuk ve acayip çıkıyordu. sonra elime piyasada satılan portu alıp deneme karar verdim elimde elektronik Db metre vardı portu deliğe taktığımda ses iki katına çıkıyor portu çıkarıyorum basslar yarı yarıya düşüyor.sonra kabini karşıma alıp boş bir odada teste tabi tuttum Db metreyi elime aldım ve sesi sonuna kadar açıp belli aralıklarla test ettim Db metre 80 Db 85 Db arasında değişiyordu bu arada camlar zangır zangır yani benim görüşüm en azından piyasada satılan kabinler ölçülerini alıp aynısını yapmak daha iyi sonuç verecektir. saygılarımla ...


    Ugrasmak aynı zamanda bir seyler ogrenmek cok guzel.
    Eger aldıgınız hoparlor ureticisinin tavsiyesine harfiyen uyarsanız zaten ideal verimi alırsınız. Onun dısında ne yaparsanız yapın iyi sonuc elde etmeniz arkadasın dedigi gibi loto tutturmaya benzer. Piyasada alınan gelisi guzel portla ideali yakalayamazsın. Nedeni ise hoparlorun arka tarafındaki 180 derecelik faz farkıyla oynaman gerekir. Kabin icindeki faz farkının 90 derecelik kısmını on tarafa aktarman gerekir boylece port amacına ulasır. Bu faz farkınıda yine hesap, kitap ve testlerle anlarsın oda ev imkanlarıyla cok zor.

    Ayrıca dB olcumu evde yada porttan uygulama ile yapılmaz. Ozel akustik odalarda hoparlore 2.83V luk 1 Khz sinyal verilir ve hassas mikrofonlarla hoparlore 1 metre mesafeden olcum yapılır. Mikrobar cinsinden yapılan olcum kabinin SPL degerini verir. Sonuna kadar ses acıp 85 dB almanızda cok ilginc cunku hoparlorun SPL degeri bile bundan yuksek olur. Gunumuzde muzik icin tasarlanmıs hoparlorler genelde SPL degeri 87-90 dB aralıgındadır. Ampli ile guc uygulandıkca bu SPL degeri artar. Mesela fabrika SPL degeri 89 dB olan hoparlore 10 watt enerji verdiginizde 1 metrede 98dB civarı, 50 watt uyguladıgınızda 105 Db civarı, 100 watt uyguladıgınızda ise 108 dB civarı basınc uretir. dB metre dediginiz cihaz yanlıs olcen sıradan bir sey demekki.

    Bir kabinin hacmi dısında seklide cok onemlidir mesela nedeni ise kabin icinde duragan dalgalar olusturmanız sarttır yoksa kabin ic yuzeyindeki yansımalar olumsuz etki yapar. Bu tur bilgileri daha saglıklı ogrenip oyle bir seyler yapmak lazım. Yoksa kendinizi kandırmaktan oteye gecemezsiniz.

    Yani bu calısmalar bilimsel dısı olmaz. Cunku ayrıntı icinde ayrıntı var biraz arastırın durumun detayını goreceksiniz zaten. Olcemedigin bir urunun ne oldugunu asla bilemezsin. Firmalar muhendislerle, bir suru imkanlar, bir dunya calısma ile speaker yaparlar ama sonucu gormek icin yine bir suru testlere tabi tutarlar. Sonucuna bakıp istediklerini elde edinceye kadar degisiklik yaparlar. DIY calısması ile ideal speaker yapmak cok ama cok zordur. Ozellikle ses frekans tekniginde preampli ile speaker yapmak en zor 2 seydir. Ama insanlar detayı bilmediginden cok kolay sanıyor.

    Ben de lise yıllarında ses frekans teknigi konusunda calısmaya basladım, her kabin ampli, preampli, ekolayzer bana baska seyler ogretti ogrendikcede olayın buyuklugunu anladım. Hifi urunlere bulasıncada ne kadar geride, alakasız calısmalar yaptıgımı asla onlar gibi yapamayacagımı anladım. Ama ampli, crossover, kabin nedir, nasıl calısır, cesitleri, sınıfları nelerdir, nasıl yapılır detayları nedir bayagı bir seyler ogrendim.
    O zaman boyle internet ortamıda yoktu kitaplar alır, elektronikci abilerle takılırdım. Simdi internet ile hersey parmagın ucunda.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ikarahal -- 17 Mart 2008; 10:09:13 >




  • quote:

    Orjinalden alıntı: ABSOLUT

    Thiele Small parametrelerini bilmeden de öyle böyle kabin yapılabilir.Yeterki kaç litrelik olması gerektiği bilinsin(şimdiye kadar hep iyi verim aldım).
    Uyulması gereken bazı genel kurallar var.
    Hava portunun yeri vs.

    Ama tabi öyle böyle.Kalkıpta yıllarca deneyimi olan firmalarla yarışmak mümkün değil.


    Kusura bakmayın ama parametreleri bilmeden ve sonucları olcmeden sadece ses veren bir kutu yapılır speaker degil. Bir hoparlorun kac litrede calısacagı bu parametrelerle cıkarılır zaten. Eger fabrika bu hacmi size yazmıssa sorun yok ama piyasaya bakarak ezbere yapıyorsanız olmaz. Sadece bas, tiz cıksın diyorsanız ayrı mesele ama kitabına uygun bir sey olsun diyorsanız once bayagı bir muhendislik egitimi almanız gerekiyor. Ses, fizik, elektronik muhendisligi gibi ortak calısmaların bulustugu bir konuyu bu kadar basite indirgemeyin bence. DIY calısmaları yapın tabi cokta keyiflidir. Ama super oldu, mukemmel oldu gibi iddealarda bulunmasanız daha iyi. 100 yıllık firmalar bile onca imkan ve tecrube olmasına ragmen tek seferde urun yapıp testlere sokup olcmeden, uzerinde degisklikler yapmadan piyasaya surmuyorlar.
    İnternette DIY Speaker diye arattırın yurt dısında DIY calısması yapanların bile ne kadar hesap kitap yaptıklarını ne ayrıntılarla ugrastıgını gorursunuz.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ikarahal -- 17 Mart 2008; 10:49:53 >




  • quote:

    Orjinalden alıntı: ikarahal

    quote:

    Orjinalden alıntı: ABSOLUT

    Thiele Small parametrelerini bilmeden de öyle böyle kabin yapılabilir.Yeterki kaç litrelik olması gerektiği bilinsin(şimdiye kadar hep iyi verim aldım).
    Uyulması gereken bazı genel kurallar var.
    Hava portunun yeri vs.

    Ama tabi öyle böyle.Kalkıpta yıllarca deneyimi olan firmalarla yarışmak mümkün değil.


    Kusura bakmayın ama parametreleri bilmeden ve sonucları olcmeden sadece ses veren bir kutu yapılır speaker degil. Bir hoparlorun kac litrede calısacagı bu parametrelerle cıkarılır zaten. Eger fabrika bu hacmi size yazmıssa sorun yok ama piyasaya bakarak ezbere yapıyorsanız olmaz. Sadece bas, tiz cıksın diyorsanız ayrı mesele ama kitabına uygun bir sey olsun diyorsanız once bayagı bir muhendislik egitimi almanız gerekiyor. Ses, fizik, elektronik muhendisligi gibi ortak calısmaların bulustugu bir konuyu bu kadar basite indirgemeyin bence. DIY calısmaları yapın tabi cokta keyiflidir. Ama super oldu, mukemmel oldu gibi iddealarda bulunmasanız daha iyi. 100 yıllık firmalar bile onca imkan ve tecrube olmasına ragmen tek seferde urun yapıp testlere sokup olcmeden, uzerinde degisklikler yapmadan piyasaya surmuyorlar.
    İnternette DIY Speaker diye arattırın yurt dısında DIY calısması yapanların bile ne kadar hesap kitap yaptıklarını ne ayrıntılarla ugrastıgını gorursunuz.


    Basite indirgemiyorum.Ben JBL,Creative veya Bose mühendisi değilim ve bu firmalarla da kimsenin kalkıpta kendi yapım kabinlerle yarışamayacaklarını belirttim zaten dikkat ederseniz...
    DIY çalışmalarından bahsediyorum zaten bende.Kullandığım hoparlörlerin DIY çalışmalarını inceleyerek ev ortamında yapılabilecek en uygun kabinleri yapmaya çalıştım.Üreticinin vermiş olduğu öneri ve parametreleri de göz önünde bulundurarak.Ve çoğu zaman üretici firmaya fikir edinmek,öneri almak amacıya e-mail atarım.Ayrıca ancak ''öyle böyle'' idare edecek ürünlerin ortaya çıktığını belirttim.Nekadar hesap kitap gerektiğini bende biliyorum.




  • bu dıy sitesinde süper kabin şemaları var çok etkileyici kabinler şimdi burdaki kabinlerin birebir aynını yapsak yine aynı verimi alamazmıyız yanii ??
  • 25cm Pioneer bas hoparlörüm vardı birkaç yıl önce.Ses frekans tekniği ile iki kitap bitirdim.Marangoz arkadaşımın desteği ile tünel,tam kapalı,bas refleks,salyangoz ne kadar ihtimal varsa denedim.Zamanla kablolardan dağınık sistemlerden bıktım bir set alayım dinliyeyim bitsin bu karmaşa dedim.Sıradan bir sony müzik setim var şimdi.Bir daha o kabinden aldığım bass sesi ya aynısını yapmadan yada 2-3 milyar seviyesindeki profesyonel speakerlardan almadan duyamayacağımı kabullenmiş durumdayım artık.Kabinin dipsiz kuyu olduğu doğrudur.Bilimsel açıdan da sınırları ve kalıpları yoktur zaten.Bu sebeple deneme yanılmayla şaşılacak seviyelere çıkılabilir.Kendisi yapmak isteyen arkadaşlar büyük kabinlerde levhalar arası çok boşluk kalıyorsa mutlaka destek direği kullanmalılar.Derin bas sevenler için kabin iç yüzeyinin tamamen soğurucu malzeme ile kaplanması şarttır.Bunun için en iyi mazleme en az toz bırakma oranı sebebiyle ya ince sünger yada bukle halıfleksdir.MDF genellikle en iyi tercihtir.Crossover kabinin dışında olursa hacim kaybı olmaz.Kabin yapılırken iç döşeme kalınlığı hesaba katılıp hacim bir miktar arttırılmalıdır.Birleştirme malzemesi olarak vidalamanın üzerine kesinlikle tutkal yada silikon kullanılmalı tünel dışında başka bir yerden hava giriş-çıkışı kesinlikle olmamalıdır.Kablo terminali kullanılması daha iyidir.Kabine direk kablo girmesi hem hava yalıtımını zorlaştırır hem kabloda sorun olması durumunda kabini sökmeyi gerektirir.Ve kabloya gerektiğinden fazla önem vermenizi de şiddetle tavsiye ediyorum.Hoparlör ve kablo eğer vidalı bağlantı yoksa kesinlikle lehimlenmelidir.




  • quote:

    Orjinalden alıntı: tda 1562q

    bu dıy sitesinde süper kabin şemaları var çok etkileyici kabinler şimdi burdaki kabinlerin birebir aynını yapsak yine aynı verimi alamazmıyız yanii ??



    Testleri yapılmıs, frekans cevabı cıkarılmıs ve sonucları basarılı cıkmıs bir DIY calısması ise ve sen birebir herseyiyle aynı malzemeleri (hoparlor, kabin malzemesi, crossover, port, sonumleme malzemesi gibi)kullanarak kopyasını yaparsan aynı sonucuda alabilirsin. Ama bir malzeme yada olcu degisirse tum sonuc degisir olmaz.

    Normal sartlarda bir kac dalda muhendislik bilgin, gerekli test ekipmanların, akustik odan ve tecruben yoksa speaker yapman imkansız gibi bir seydir. Kendi basıma piyasa imkanlarıyla evde speaker yaparım demek malesef bilgi eksikliginden ileri gelir. Yaparsın bir ses cıkar ve elindeki sadece ses veren bir kutu olur o kadar. Teknik verilerini bilmezsin, ne yaptıgını bilmezsin, kabinde nelerin dogru nelerin yanlıs oldugunu bilmezsin, ne kadar dogru caldıgını bilmezsin. İnsanlar oyle seyler yapıyorlarki bir dunya yanlıs icindeler ama haberleri bile yok. A dan Z ye bir speaker yapım asaması ve detay bilgilerine sahip olunca bu isin zorlugu cok net gorulur zaten.
    Evde yapılabilecek tek sey oto sub woofer calısmasıdır. Oda iyi firmaların hesaplanmıs olculeri vermesinden kaynaklanır. 2,3 yollu speaker yapmak ise karısık ve bol hesap, kitap test etme islerinden gecerki buda kisisel yapılacak islerden cok uzaktır. Kopyalama yapmak icin basarılı bir calısmanın a dan z ye herseyini birebir uygulamak lazım. Yoksa hosuna giden bir kabini alıp icine gelisiguzel bir hoparlor koymak hicbirsey getirmez. Kabin, hoparlor, crossover, port, buları olusturan malzemelerin cinsi tamamen hesap kitapla birbirine uygun sekilde yapılır ve en ufak bir yanlıslık tum sonucu bozmaya yeter. Bir kabin calısması icinde ayrıntı icinde ayrıntı vardır ve okudugunda bogulur kalır insan. O yuzden altyapı olmadan ben evde tek basıma kabin yaparım demek hayal urunudur.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ikarahal -- 29 Mart 2008; 9:57:48 >




  • EVET HAKLISINIZ SONUNA KADAR bu işler hemen olmaz deneyim ve bilgi gerektirir en iyisi hiç uğraşmadan gidip hazır sistem almak bence daha az masraf etmiş oluruz....
  • quote:

    Orjinalden alıntı: tda 1562q

    EVET HAKLISINIZ SONUNA KADAR bu işler hemen olmaz deneyim ve bilgi gerektirir en iyisi hiç uğraşmadan gidip hazır sistem almak bence daha az masraf etmiş oluruz....


    Amac ogrenmek ve beceriyi arttırmak ise DIY calısmaları mutlaka yapılması gereken calısmalardır. Ustelik bir seylere emek vermek ve karsılıgında yapılan urunu kullanmak bambaska bir hazdır. Ama ben en idealini yaparım, onlar gibi hatta daha iyisi olur, hazır almaya fazla para vermeye gerek yok demek ise bosa cabadır. Onlar gibi yapmak icin onların imkanlarına, bilgi ve tecrubelerine sahip olmak lazım. Ev ve piyasa imkanlarıyla buda imkansız gibi birsey.
    Lise yıllarında ses frekansı konusuna karsı ilgim vardı ve bir suru DIY calısmaları yaptım. Yaptıgım her proje bana yeni seyler ogretti. Ogrendikcede bu konunun ne kadar derin bir calısma oldugunu gordum. Bir sure sonrada hifi sistemlere bulasıp bu calısmaları bıraktım. Simdi aldıgım cihazların goruntusu degil daha cok ic yapısı beni ilgilendiriyor ve neyin ne oldugunu cok iyi anlıyorum, yorumluyorum. Hangi noktada hangi malzeme kullanılmıs, detaylara onem verilmismi, kullanılan malzemeler vasatmı yoksa kalitelimi, toleransı dusuk malzemelermi, kalitesi ne derece iyi vs vs gibi. Bunuda DIY calısmalarına borcluyum. Ses frekansı konusunda preamplifikator ve kabin yapmak en zor iki seydir. Ama malesef insanlar bilgi eksikliginden dolayı bir hoparloru alıp kutuya koymakla speaker yapılır sanıyor.




  • evet kesinlikle katılıyorum . ama hoparlör kutusunu yapıp hoparlörü takıp sonucunu dinlemek işin ayrı zevki .merak vede hobi . elimde kullanmadığım üst sınıf infinity kappa serisi 16 cm hoplar vardı .USA malı forumu sürekli takip ten dolayı gine elime alıp bir kabin daha yaptım ama hoparlörün içinden cıkan verilere göre busefer elimde olan kayın kontrapilaktan kutuları yaptım ahşapa yakın olduğu için .yeni kutuları portsuz yaptım şu an üç gündür dinliyorum ses bana cok güzel geliyor. ama işin engüzel yanı hoparlör kutusunu yapıp terminallerini sürücülerini takıp anfiye bağlayana kadar .
  • 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.