Şimdi Ara

....KABİN YAPIMI BİLGİSİ... (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
76
Cevap
2
Favori
93.269
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • kardeş elinizde adam gibi hop varsa zaten uyduruk bi kabin yapsak bile ses mükemmel çıkıyorr önemli olan kabin ile hopun uyum içinde olmasııı

    size basit bir örnek vereyim elimde pıoneer ts
    bunların biri bozuk diğer sağlam

    sağlam olana 55 cm yükseklik 30 cm genişlik 25 cm derinliğinde bir kabine koydum...
    tam ortaladım pıoneerı alta 5 cm çapında hava deliği açtım port taktım ses 70 wattlık anfide küçük çaplı dehşet ses kalitesi elde ettm....

    buda benim kolonlarrr

     ....KABİN YAPIMI BİLGİSİ...




  • Kabin yapılmasında bütün olasılıklar kötü olacağı yönünde olmuş lakin işin gerçeği tam olarak bu değildir.Çok uçuk denemeler yapılmamışsa,ve en azından benzeri bir hazır sistem örnek alınarak kurulmuş bir sistem varsa sonuç her zaman rezalet olmaz.Bazen kaliteli sürücüler ile kaliteli durumlar oluşabiliyor.
  • Surekli aynı seyleri yazar oldum ama insanlar gercekten bu olayın ne oldugundan bihaber is yapıyor.
    Hesapsız , kitapsız, olcumleri yapılmamıs bir kabinin ne oldugunu, nelerin fazla nelerin eksik oldugunu bilemezsinizki. Kutuya konmus bir hoparlorden illaki ses cıkar, basta cıkar ama olcumlerde testlerde ne kadar ideal caldıgı gorulmeden ne kadar basarılı yada basarısız yaptıgınızı bilemezsiniz. Ureticiler bir dunya hesapla kabin yapmalarına ragmen super oldu demez, sonucların ne kadar duzgun oldugunu gormek icin test verileri cıkarırlar. Artı eksileri gozden gecirir tekrar tekrar defalarca duzeltmeler yaparak ideali bulana kadar calısırlar.
    Burda kabin yaptım super oldu diyen arkadasların malesef konu derinligi hakkında bilgisi yok ve o yuzden yaptıklarını sanıyorlar. Biraz arastırsalar hemen pes ederler ne bu kadar hesap kitap diye icinden cıkamazlar.
    Basit gibi gelen bir port bile belli bir amac tasır ve o amaca ulasmak icin yine hesap kitap yapmak zorunluluktur. Bir crossover hesaplamakta baslı basına bir istir.
    Bir hoparloru, gelisiguzel bir kabin icine koyup gelisi guzel bir crossover la calıstırmak speaker yapmak degil, ses cıkan bir kutu yapmaktır.
    Mesela yukardaki tda 1562q arkadasımız imkanları olcusunde cok guzel dıy calısmaları yapıp bilgisini ve tecrubesini arttırıyor cok guzel ama bir yanlıs yaparak dehset ses kalitesi elde ettim diyor. Neye dayanarak. Ne kadar muhendislik bilgisi var, ne kadar hesap kitap yapmıs, o kabinin verilerini cıkarmısmı. Kullandıgı kabinin rezonans frekansı nedir, hoparlorun kabin icindeki yeni rezonans frekansı ne. Port yaparkende kabin icindeki 180 derecelik faz fakınının 90 derecelik kısmınımı on tarafa aktarabilmismi. Yaptıgı kabinin SPL degeri, Frekans cevabı, ohm davranısı, distorsiyonu, surekli calısabildigi guc seviyesi gibi parametreleri cıkarmısmı. Bunları gormeden iyi kabin yaptım demek ne kadar dogru ki. Hersey bir tarafa o hoparlorle dehset ses kalitesi elde etmesi zaten imkansız sıradan bir oto hoparloru cunku. Araba icin tasarlanmıs.
    Bunları yapmadan once bu isin mantıgını ve temel bilgilerini ogrenmeliyiz. Bir hoparlor, crossover, kabin nedir, nasıl calısır, cesitleri nelerdir, nasıl hesaplanır, birbirlerine gore ustunlukleri nelerdir, nasıl olculur test yapılır gibi temel bilgileri ogrenelim once. Bunları ogrenip hakim oldugunuzda daha bilincli hareket edeceksiniz ve ne yaptıgınız bileceksiniz. Yoksa bilicsiz yapılan DIY calısmalarıda pek bir sey kazandırmaz.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ikarahal -- 23 Nisan 2008; 11:38:21 >




  • kardeşim sana katılıyorum gerçektende ben bu kabini creativenin t 2500 modelinin ölçülerini alarak yaptım. orjinal creativenin kabinindeki sesi vermesede ona çok yakın bir ses elde ettim.tamam haklısın ben birazcık palavra atmayı seven biriyim. kullandığım hoparlör araba hoparlörü falanda değil bildiğimiz 2+1 lerin içindeki sürücü bass kolonu 4 ohm 30 watt gücünde.şu anda kabin üzerinde bazı değişiklikler yaptım mesela hava portu orjinal gibi oldu. ama bu sefer basslarda port daha çok hava sesi çıkarmaya başladı zaten şimdilik tek sorunumda bu bunun önüne geçersem şu anda sadece 20 watt gücünde hı-fi özelliğe sahip 30 hz bass frekans filtreli bir anfi yapmam gerekiyor.bass kısmı bittikten sonra sıra 1+1 uydu hoparlörlere gelecekki onlarda hazır zaten boyundan büyük işler yapıyor zaten...FAZLA İNCELEME YAPMAYA GEREK YOK BENCE SAYIN ARKADAŞIM BİZ BURDA FABRİKA ÇIKIŞI BİR ÜRÜN KALİTESİNDE BİR ÜRÜN YAPMIYORUZKİ ZATEN ....




  • tda 1562q

    Ses frekans teknigine meraklısın ve birseyler yapıyorsun bu cok guzel birsey. Sana tavsiyem ses frekans teknigi konusunda yukarda bahsettigim gibi bilgiler edin, mutfagını iyice ogren, inan cok daha zevkli olacak yaptıgın dıy calısmaları. Yoksa ezbere bir calısma olur ve sana cok faydası olmaz.
    Yukardaki ornek mesajında pioneer ts-a6986 model hoparlorlerin fotograflarını koymus ve saglam olanı belli olculerde kabine koyup altına hava portu acıp dehset ses kaltesi elde ettim demissin. Ben ona istinaden yazmıstım mesajımı. Benmi yanlıs anladım acaba ?

    Portlu kabinlerin dezavantajlarından biri port gurultusudur. Ureticiler degisik sekillerde port calısmaları yaparak hava gecisini yumusatırlar ama kabin yapısı nedeniyle tam anlamıyla giderilemez bu ses. Faz davranısı dogru hesaplanmıs portlu kabinlerde hoparlorun rezonans frekansının hemen ustundeki frekanslarda 3 dB lik artıs olur. Boylece bas frekanslar kapalı tip kabinlere gore daha fazla cıkar. Ama malesef bu kabinler linear frekans cevabı vermez.

    Asagıda hoparlor kabinleri hk guzel bilgiler verilmis:

    Not: 2nci linkteki ustte bulunan hesaplanmıs portlu kabinin frekans cevabı ile asagıdaki hesaplamalar kısmıdaki portun uzunlugunun kısaltıldıgındaki frekans cevabına bakın. Nasıl 6 dB lik bir istenmeyen degisim oluyor.

    http://www.diyaudiotr.com/islecler/tammakale.php?metinid=3

    http://www.diyaudiotr.com/islecler/tammakale.php?metinid=4



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ikarahal -- 23 Nisan 2008; 18:26:47 >




  • port lu kabinlerde en önemlisi port dur . + 3 db sı vardır tabiki ama port tan cıkan bas sesler in bas hoparlörden cıkan bas sesini tutdurmak gerekir buda kolay olmayan bir iştir. benim steroda kullandığım önden port lu JBL E100 ün cıkan bas seslerini yakından dinlediğimde port tan cıkan bas sesi ile bas hoparlöründen cıkan sesi ayırt edemiyorum .doğru olanıda budur portta uyum tutduramadıkmı kabindeki tınlama portdaki puflama müzik dinlerken rahatsızlık verir
  • sayın ikarahal arkadaşım .burası yeri deil ama sistemimden eniyi performansı almak icin calışmalar yapmaktayım.şuan eve birtane voltaj regülatörü takdım vede binanın bodrum katına ikinci topraklama için bakır cubuk cakıcam . bu işi bitirdikten sonra daireye ikinci topraklamayı vericem malum eski bina .bu işi hallettikten sonra sizin başka bir forumdaki yazınızdaki işe sıra geliyor ondada .pirizden cıkan 6 lı yada 8 li gurup pirize cihazların artı vede eksilerini aynı yönde takmaya geliyor sıra .ama gine bir sorun var oda sizin tarifle anlattığınız cihazı fişe takdığımız fişin artı vede eksi yönünü bulma .tarifinizle denedim bulamadım .elimdeki cihazın fişini dışarda olcak şekliyle bir ucuna pirizden artı ceyran verdim diğer ucuna da ölcü aletiyle pirize değdirdim vede sonra bunun tersini yaptım ölcü aletinde bir deişiklik olmadı belki yapılış tarzını beceremedim .bu cihazların fişlerinde artı vede eksiyi bulmanın benim anlıycağım yada kolay başka bir yolu varmı yardımcı olursanız sevinirim




  • quote:

    Orjinalden alıntı: süper cüp

    sayın ikarahal arkadaşım .burası yeri deil ama sistemimden eniyi performansı almak icin calışmalar yapmaktayım.şuan eve birtane voltaj regülatörü takdım vede binanın bodrum katına ikinci topraklama için bakır cubuk cakıcam . bu işi bitirdikten sonra daireye ikinci topraklamayı vericem malum eski bina .bu işi hallettikten sonra sizin başka bir forumdaki yazınızdaki işe sıra geliyor ondada .pirizden cıkan 6 lı yada 8 li gurup pirize cihazların artı vede eksilerini aynı yönde takmaya geliyor sıra .ama gine bir sorun var oda sizin tarifle anlattığınız cihazı fişe takdığımız fişin artı vede eksi yönünü bulma .tarifinizle denedim bulamadım .elimdeki cihazın fişini dışarda olcak şekliyle bir ucuna pirizden artı ceyran verdim diğer ucuna da ölcü aletiyle pirize değdirdim vede sonra bunun tersini yaptım ölcü aletinde bir deişiklik olmadı belki yapılış tarzını beceremedim .bu cihazların fişlerinde artı vede eksiyi bulmanın benim anlıycağım yada kolay başka bir yolu varmı yardımcı olursanız sevinirim


    Slm

    Oncelikle hifi yada hiend dunyasında regulatorlere pek iyi bakılmıyor. Topraklama onemli cunku cihazlar icin referans noktası teskil ediyor. Cihazların fislerinin hepsinin dogru yonde (fazda) takılması yani akımın trafolardan aynı yonde gecmesini saglamak tweak lerden biri. Bunu bulmak icin toprak hattının saglıklı olması cok onemli. Ben cok kolay sekilde tespit etmistim ve faz tarafını kırmızı ile isaretledim. Grup prizde tum fisleri artık dogru yonde takıyorum.

    Ben asagıdaki yontemle analog avametre ile kullanarak tespit ettim. Eger tespit edemiyorsanız toprak hattınız iyi degil demektir.

    Bütün cihazlarınızı AC ye mutlaka aynı fazda takınız, bu işi bir AC voltmetre yardımı ile yapabilirsiniz.

    Eğer bütün cihazlarınızı elektriğe aynı polaritede takarsanız elde edeceğiniz performans'a gerçekden şaşıracaksınız.Bakın neler oluyor:
    "Daha temiz bir ses,baslar daha sıkı,müzik tınıları daha zengin"
    Genel olarak bazı ülkelerde fişleri zaten ters takma imkanınız yok ama HiFi ciler bunları bile tekrar kontrol ediyorlar.Bunun nasıl yapılabilineceğini beraberce görelim.
    Basit bir voltmetreyi de bu iş için kullanabilirsiniz.öncelikle bütün cihazların birbiri ile olan irtibatlarını kesin,yani bütün ara kablolarını çıkartın.Cihazlarınızıda fişden çekin.Ölçeceğini cihazı bir adaptör ile toprak almıyacak şekilde prize takın.Cihazınızı açın.Voltmetrenizi AC Volt konumuna getirin.Kırmızı probunu cihazınızın şasesine,muhtemelen alt bölümdeki vidaların üstüne(boyalı kısımlardan şase alamıyabilirsiniz) tutun.Diğer probu ise gerçek toprak hattına değdirerek voltajı okuyun ve kaydedin.Aynı işlemi cihazın fişi ters takarak tekrarlayın.Hangi konumda cihazınızın üzerinde düşük volt okumuşsanız doğru polariteyi buldunuz demektir.fişinizin bu tarafını işaretliyin ve dağıtım prizinin canlı kısmına gelecek şekilde takın ve artık hep öyle takın.




  • sizin anlatımınızla benim anladığım eğer doğruysa tabiki artı ucu bulup ac konumunda vede ters cevirmemde volt metrede değişen birşey olmadı belki ben yanlış yaptım

     ....KABİN YAPIMI BİLGİSİ...


     ....KABİN YAPIMI BİLGİSİ...


     ....KABİN YAPIMI BİLGİSİ...




  • buda son resim bağlantılara dikkat edersek doğruysa tabiki .yardımcı olursanız sevinirim ikarahal arkadaşım saygılar

     ....KABİN YAPIMI BİLGİSİ...
  • quote:

    Orjinalden alıntı: süper cüp

    buda son resim bağlantılara dikkat edersek doğruysa tabiki .yardımcı olursanız sevinirim ikarahal arkadaşım saygılar

     ....KABİN YAPIMI BİLGİSİ...





    resme dikkat edersen fişteki artı ucu işaretleyip adaptör yardımıyla cihazın fişini takmadan ceyran veriyorum vede boştaki ucu da söylediğiniz şekilde ölçüm aletinin siyahını fişe kırmızısını cihazın gövdesine değdiriyorum




  • Slm
    Oncelikle baglantı sekliniz yanlıs ve olcum icin gercek toprak hattınızda olmalı.

    1. Cihazınızı diger cihazlardan ayırın. İnterconnect baglantı vs olmasın.
    2. Cihazınızın fisini toprak hattı olmayan bir prize normal sekilde takın. (Gordugum kadarı ile o cihazın topraklı fisi yok zaten)
    3. Cihazın power dugmesine basıp calısır konuma getirin.
    4. Olcu aletini AC olcer konuma getirin. Secim varsa en dusuk olcum degerinde olsun.
    5. Sonra olcu aletinini kırmızı probunu calısan cihazın sasesine tutturun.
    6. Siyah ucunuda gercek toprak hattına tutturun.
    7. Olcu aletindeki degeri okuyun ve cihazın fisini prizden cıkarıp diger turlu takın tekrar olcu aletindeki degeri okuyun.
    8. Fis hangi yonde takılıyken daha dusuk deger gosteriyorsa fisin dogru yonu budur.
    9. O sekilde prizdeki faz hangi yondeyse cihazın fisinde o ucu isaretleyin.
    10. Bundan sonrada fisin isaretli ucunu her zaman prizlerde faz tarafına gelecek sekilde takın.
    11. Diger cihazlarıda bu sekilde tespit edin ve grup prizde hepsini dogru yonde takın.

     ....KABİN YAPIMI BİLGİSİ...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ikarahal -- 25 Nisan 2008; 10:16:59 >




  • cok teşekkürler. enkısa zamanda deneyip sonuclarını yazıcam. cihazlar fazla olduğundan vede komple sökülüp değiştircem elektirik bağlantılarını birde benim aklıma gelen bu yapacağım fişlerin yönlerini bulma hoparlörler icinde gecerlimi .( actif frontlar - actif centr - subvofır -actif rear )
  • selamlar bende bir kabin yapmayı düşünüyorum. hatta mdf leri aldım bile. yanlız kabin ölçüleri nasıl olacak elimde 30 cmlik 500 watlık pıoneer bas var 2 adet 450 watlık outobahn kolon var kaç yollu bilmiyorum tam acemiyim ayni. 80 watlık iki adet sony kolon var. 2000 watlık kajiva anfi var. (bu anfi 4 yolluymuş) bana detaylı bir sistem yapmak için gerekli açıklamayı yaparsanız çok sevinirim.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: süper cüp

    cok teşekkürler. enkısa zamanda deneyip sonuclarını yazıcam. cihazlar fazla olduğundan vede komple sökülüp değiştircem elektirik bağlantılarını birde benim aklıma gelen bu yapacağım fişlerin yönlerini bulma hoparlörler icinde gecerlimi .( actif frontlar - actif centr - subvofır -actif rear )


    Bu olay aktif olan tum cihazlar icin gecerli tabi. Sase noktalarını kullanarak aynı yontemle onlarında dogru fis yonunu bulabilirsiniz.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: cyrelman

    selamlar bende bir kabin yapmayı düşünüyorum. hatta mdf leri aldım bile. yanlız kabin ölçüleri nasıl olacak elimde 30 cmlik 500 watlık pıoneer bas var 2 adet 450 watlık outobahn kolon var kaç yollu bilmiyorum tam acemiyim ayni. 80 watlık iki adet sony kolon var. 2000 watlık kajiva anfi var. (bu anfi 4 yolluymuş) bana detaylı bir sistem yapmak için gerekli açıklamayı yaparsanız çok sevinirim.


    Kitabına uygun kabin yapmak cok iyi derecede bilgi, tecrube ,hesap ve imkan ister. Tavsiyelerle olacak bir sey degil. En kestirme yol kullandıgınız hoparlorun bilgilerinde kac litre ne tip kabin kullanılacagı yazmısmı ona bakmaktır. ve ona harfiyen uymaktır. Yada ezbere bir sekilde piyasaya bakıp o hoparlorlerle nasıl uygulamalar yapılmıs onlardan kopyalamak. Normalde son derece karısık bir istir bu hesap kitaplar.




  • Çok sağol. Dün işyerinde kartondan bir kabin yaptım eve götürdüm. kolonları üzerine koydum kabin biraz büyük geldi. kolonlar üzerindeyken ölçtüğüm ölçüler şöyle genişlik 850mm - yükseklik 400mm - derinlik 350 mm diktörtgen kabin. ortasında pioneer ts-w302 f olacak (dış çapı 320mm) yanlarında da (sağ ve solunda) audiobahn AS96Q (ölçüleri 18x27) oval kolonlar olacak.
    internette araştırdığım da bu oval kolonların ikisinin 200 rms güç vereceği yazıyordu biraz tuhaf geldi çünki ts-w302 lerin 60 ile 80 rms olduğunu okumuştum. oval kolonlar nasıl oluyorda bu bass tan daha çok rms verebilir. benim kajiwa kw-6420 2000 watt lık anfi bu kolonları beslermi?
    mdf yi 2 cm klınlıgında düşünüyorum. portlu olacak sanırım.(3 port uygunmudur)
    bir de hava kanalını kabinin yanlarına açtırmam doğrumudur.



    teşekkürler...




  • quote:

    Orjinalden alıntı: cyrelman

    Çok sağol. Dün işyerinde kartondan bir kabin yaptım eve götürdüm. kolonları üzerine koydum kabin biraz büyük geldi. kolonlar üzerindeyken ölçtüğüm ölçüler şöyle genişlik 850mm - yükseklik 400mm - derinlik 350 mm diktörtgen kabin. ortasında pioneer ts-w302 f olacak (dış çapı 320mm) yanlarında da (sağ ve solunda) audiobahn AS96Q (ölçüleri 18x27) oval kolonlar olacak.
    internette araştırdığım da bu oval kolonların ikisinin 200 rms güç vereceği yazıyordu biraz tuhaf geldi çünki ts-w302 lerin 60 ile 80 rms olduğunu okumuştum. oval kolonlar nasıl oluyorda bu bass tan daha çok rms verebilir. benim kajiwa kw-6420 2000 watt lık anfi bu kolonları beslermi?
    mdf yi 2 cm klınlıgında düşünüyorum. portlu olacak sanırım.(3 port uygunmudur)
    bir de hava kanalını kabinin yanlarına açtırmam doğrumudur.

    teşekkürler...



    Oncelikle ts-w302 f modeldende anlasılacagı gibi free air tasarımdır. Kabinde degil bagajda calısacak sekilde tasarlanmıstır. Kabinle iyi sonuc alamazsın. Yada bagaj kadar buyuk hacimli kabin yapman lazım. Yazılan Rms guclere inanma ticari yazılan seyler. Gercekte yazılanların cok altındadır o degerler. 2000 watt ampli zaten olmaz. Cok abartılmıs bir rakam o. Mdf 2 cm kalınlık az cunku iyi kabinde yuzeyler titresmemelidir o yuzden kalın ve icerden destekli yapılması gerekir. Yoksa hoparlorle birlikte kabinde rezonansa gelir. Yuzeylerde birbirine pararlel olmamalıki yansımalar minimum olsun. Bu isler sanırımla olmuyor malesef. Farklı hoparlorleri tek hacimde calıstırmak tam kargasa asla icinden cıkılmaz bir hesap kitap olur. Hoparlorlerin teknik verileri ve calısacakları hacimler farklıdır. Tek hoparloru bile hesaplamak zorken ayrı hoparlorler icin tek kabin hesaplamak bayagı zor. Portlu kabinde portun amacı cok farklıdır bunu hesapsız tutturamazsınki. Hesaplanmıs kabinin icindeki 90 derecelik faz farkını dısarı alman lazımki hoparlorun rezonans frekansının hemen ustunde 3 dB lik bir artıs saglansın yoksa bir ise yaramaz. Bu isler hic kolay degil bakkal usulu yaparım diyorsan ayrı. Daha once dedigim gibi en kestirme yol ureticilerin hoparlorlerin Thiele-Small parametrelerini kullanıp hesaplayarak tavsiye ettikleri kabin tipi ve olcusunu yapmaktır. O imkanda yoksa pro calısan yerlerin aynı hoparloru nasıl ne tip kabinde calıstırdıgına bakıp ordan yola cıkmak lazım. Diger turlu loto tutturmaya benzer bu is. Hoparlorlerin Thiele-Small parametreleri olmadan, hesaplamadan hangi tip, kac litrelik kabin yapılacagını soylemek imkansızdır. Bu bilgilerle tavsiyede bulunulsada dayanagı olmayan sallama bir tavsiyenin otesine gecmez. Gercekler boyle malesef.




  • ikarahal


    TEKRAR teşekkürler. o zaman ben hazır bir kabinli bas alayım. bu oval kolonlarada bir kabin yapayım. kabinli bas olarak önereceğin bir marka varmı? adaptörüm en az kaç amper olmalı?
  • resim buldum bazı sitelerde bunu nasıl atacağım buraya? yardım
  • 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.