Şimdi Ara

KALORİMETRELİ MERKEZİ SİSTEMLERDE FATURA HESAPLAMA (7. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir (1 Mobil) - 3 Masaüstü1 Mobil
5 sn
146
Cevap
10
Favori
130.804
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 45678
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • quote:

    Orijinalden alıntı: isnuerog


    quote:

    Orijinalden alıntı: chips

    Teşekkürler

    Daha Temmuz'a yıllardır bireysel ısıtmalarda oturdum. Bahsettiğiniz durumları çok yaşadım. İlk defa bu kış pay ölçerli ısıtma olan bir yere geçtim. Geçmeden önce %30 konusunu bilirdum ve destekliyorum. Aksini isteyen yanılgı içindedir. Ancak sanırım yukarıdaki yazımdan %30 a itirazım olduğunu anlamışsınız. Asıl takıldığım şey kısaca 15C ısı farkı nın neye göre referans alındığı.
    Tespitlerime göre %30 da otomatikman buna ayırmışlar. Bu da toplam %60 yapıyor.

    Sanirim merdiven ve asansor boslugunu yuzde 30 almis olabilirler..diger yuzde 30 de daire hic yakmazsa yuzde 30 da oraya ekleniyor olabilir..yani tollamda yuzde 60 yapar..ama tahminim merdiven boslugunun yuzde 30 u butun dairelere bolunecegi icin asiri bir tutar gelmeyebilir..

    Bunlar benim tahminim..ama bos veya dolu oldugu halde yakmayan daireye net yuzde 30 uygulanabilir.

    Merdiven boşluğunda ısıtma olmadığı için bu ihitmal de yok. Zaten yönetmeliğe göre olsa bile %30 ortak gidere dahi olmalıydı.




  • Arkadaşlar merhaba,

    Bende bir binada yöneticilik yapıyorum. Hem ısınma hem sıcak su kullanımı mevcut. Konu ile ilgili uzun süre araştırma yapıp, kanunda belirtilen şekilde excel de hesaplama formu hazırladım. Denemek için de binamızda okuma hizmeti yapan firma ile karşılaştırdım. Birebir aynı sonuçlar çıktı. İsteyen olur ise bana mail atarsanız sizlere formu gönderebilirim. Kullanım ile ilgili sıkıntı yaşayan olur ise yardımcı olurum. Sadece belirli alanları doldurmak yeteridir. Tüm alanlar formüllü olduğu için ekstra bir işlem yapılmasına gerek duyulmaz. Tabi büyük bir sitede oturuyor yada yönetici iseniz bu işe vakit ayırmak ayrı bir maaliyet. Benim 16 dairem olduğu için ekstradan bir okuma firmasına ücret vermek istemiyorum. Excel de alan düzenlemek için şifresi 1 . Mail adresim ahmetunaluzun@gmail.com

    İyi akşamlar.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ahmetunaluzun -- 17 Şubat 2018; 16:0:38 >




  • Arkadaşlar merhaba. Hemen hemen her mesajı dikkatlice okudum ancak benim bir sorum olacak. Bilen ve anlayan arkadaşlar yardımcı olursa sevinirim. 60 dairelik bir binad oturmaktayım binanın yarısında oturulmakta, yarısı boş. Her daireye termostatik vana takıldı, ancak daire içinden her petek tamamen kapatılabilmekte. Ve Boş olan daireler maalesef yanmıyor. Değerleri sıfır görünüyor. Oturmakta olan bir iki dairede kendilerince haklı olarak madem onlar yanmıyor bizde yakmayız diyerek peteklerini kapatmış durumdalar. Yönetim faturalandırmayı yaparken boş olan dairelere %30’luk ödenmesi zorunlu kısmın haricinde birde kafalarınca +ceza kesmiş. Yani örnek olarak %30u 50 tl gelmişse, 80er tl fatura çıkarmışlar. Diğer oturupta yakmayan dairelere ise, aynı metrekaredeki bir daireyi emsal göstererek 210 tl fatura çıkarmışlar. Yasal olarak boş dairelerde yanmalı elbette ama, Şimdi ilk sorum yakmasa bile boş olan dairelere %30un haricinde artı bir mebla ödetebilirmi? İkinci sorum ise, oturup yakmayan daireler kendilerince haklı olarak madem onlar 80 tl ödüyorsa bizde 80 tl ödeyelim niye 210 tl diyor, bunun hakkında ne yapılabilir? Eğer yazmak yerine telefonla daha rahat anlatabilirim diyen olursa özelden numarasını yazabilirse arayabilirimde. Şimdiden teşekkürler.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: hasanates58

    merhaba arkadaşlar konu ile ilgili bir seyi göz önünde bulundurmanızı istedim çok önemli bir ayrıntı dairesinin vanasını kapatanlar için veya bir iki tane odayı ısıtıp diğer yerleri dönüş vanasından kapatanlar için 15 derece şartı daireler arasında ısı kaybını önlemek için uygulanmaktadır makine mühendisleri odası türkiyeyi bölgelere ayırmış ve bu bölgelere her ay için kat sayı belirlemiş ve bu kat sayı her ay farklı örneğin ocakta farklı nisan ayı için farklı bu o ayların hava sıcaklıklarına göre değişkenlik göstermekte 15 derece şartının hesaplanması ise

    a : Kalorimetrelerden toplanan değer
    b: toplam alan
    c: ortalama bir metre kare başına tüketim

    d : aylık katsayı

    f: 1 metre karenin ısınması için asgari kwh

    g: daire metre karesi

    t: toplam asgari ısınma

    a/b:c
    c*d=f
    f*g:t


    yani toplam kalorimetrelerden 25000 khw toplanmış olsun toplam alan ise 6100 m2 ve o ayki kay sayı 0,76 dairenin m2 si 125 m2

    25000/6100 : 4,10 kwh

    4,10*0,76 : 3,12

    3,12*125 : 390 kwh asgari ısınma

    sizin tüketiminiz eğer 390 kwh ın altında kalıyor ise otomatikmen sistem 390 üzerinden faturalandırma yapar daire tüketimi 0 olanlar için de yine sistem 390 khw üzerinden faturalandırma yapar


    örneğin tüketimi 0 olan bir daire

    8000 ₺ fatura gelmiş ise biraz önceki hesaplamadan gidersek

    %30 : 2400/6100 : 0,39*125 : 48,75 ₺
    %70 : 5600/25000 : 0,22*390 : 85,80 ₺

    toplam ödenecek fatura : 134,55₺ ödemesi gerekmektedir.


    d:aylık katsayı verilerini nereden bulabilirim İstanbul için?
    bu formülü belirten resmi bir sayfa var mıdır?

    apartmanımızda sadece %30-70 hesabı yapılmakta olup boş daire ve dükkanlardan kış ayı 0 kwh harcayan var.

    teşekkürler




  • Emlak ilanlarına bakarken nedir bu kalorimetre diye bir merak oluştu ve konu ile ilgili pek çok yorum okudum.

    Mantıken çok iyi bir sistem olmasına rağmen uygulanan %30 ortak ödeme sebebiyle kişileri iki şekilde mağdur ettiğini gördüm bu sistemin.



    Örnek olarak 10 daireli bir binayı göz önüne alalım. Kazan verimi, çıkan yakıtın hane tesisatlarında girişi ve dönüşü sırasında 300 TL değerinde enerji kaybı olduğunu varsayalım. Tüm daireler ortalama 70 liralık ısı enerjisi alsalar herkes 100 lira verir. Toplam maliyet 1000 lira olur. Sanırım kanun bu öngörü ile hazırlanmış.



    Ancak alternatif 2 durum daha var.

    Alternatif 1: 9 dairenin 10 TL lik ısı enerjisi 1 dairenin 110 TL'lik ısı enerjisi aldığını varsayalım. Bu durumda toplam maliyet 500 lira olur. 9 daire 25 TL ücret öderken 110 liralık enerji alan daire 275 TL ödeyecek.



    2. Alternatifte de 9 dairenin 210 TL lik bir dairenin 10 TL lik ısı enerjisi aldığını düşünelim. Bu durumda toplam maliyet 2200 TL olacak. 9 daire 236 lira öderken 10 TL lik enerji alan daire 73 lira ödeyecek.



    Kısacası mevcut durumda çoğunluğa uymayan ödediği paranın karşılığını alamıyor.



    Bu durumda kazan çıkışı ve girişine de kalorimetre takılırsa sıcak suyun dairelere iletilirken ve dönerken ne kadar ısı enerjisi kaybettiği net olarak hesaplanabilir ve bu rakam kişi sayısına bölünerek net ortak gider hesaplanabilir. Böylece insanları isyan ettiren orantısızlıklar da son bulur.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 13dg -- 27 Mart 2018; 5:54:35 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Bir öğrenci apartında kalıyorum ve merkezi ısıtma sistemi var. 2 hafta önce aynı binada kalan ev sahibine haber vermeden memlekete gittim ve geçen beni arayıp "Geleceğin vakit haber ver de peteklerini açayım." dedi. Aklıma takılan şey şu:

    Merkezi ısıtmada dairelerin petekleri sistemden mi kapanır yoksa daire içindeki petek vanalarından mı? Yani ev sahibi ben yokken eve girip mi kapatmıştır?

    Termostatik vana vs. yok..

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Selamlar, biz apartman olarak kalorimetre kullanıyoruz bu sene bazı dairelerinki yenilendi ancak dairenin birinde sayaç çalışmasına rağmen Kwh değerini diğer daireler gibi yansıtmıyor yaklaşık 15 gündür çalışan cihazın verileri m3:2,516 kwh:8,5 giriş-çıkış sıcaklık farkı yaklaşık 1,5 derece (44,4 giren 43 çıkan). Bu rakamlar ile kwh üzerinden faturalandırma yapınca ortaya komik rakamlar çıkmakta kalorimetre firması cihazın çalıştığını tesisatta yada su akım hızında bir problem olabileceğini söyledi ancak şu an yalnızca tek daire bu durumda bunun sebebi ne olabilir nasıl bir çözüm önerirsiniz?
  • Merhaba, merkezi sistemli bir binada oturuyoruz. Kalorimetremde giriş suyun sıcaklığı 60 derece, çıkış 28 derece. (Kazan 64 derece veriyormuş)
    Diğer dairelerin kalorimetrelerini kontrol ettiğimde giriş-çıkış derece farkı 1-2 derece oynuyor.

    Bendeki bu farkın sebebi nedir? Tesisatımda bir sorun olabilir mi?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi homurdananadam -- 11 Aralık 2018; 9:36:9 >
  • Takipte kalalim.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yukarıdaki hesaplama güzel. Kafama takılan soruları giderdi

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Geçtiğimiz aralık ayı başında ısıölçerli bir binadaki daireye taşındım.taşınırkende 1.5 ton kömür parası ödedim,ve bu kış ısınmayla ilgili ödemeyi tamamladığımı düşünüyordum.Taa ki bugüne kadar.Apartman yönetiminden bir evrak geldi.Aralık ayı için 250,ocak ayı için 350 tl ücret talep ediliyor.
    Bu ücret neden bu kadar yüksek,ve hangi hizmetin karşılığında isteniyor?
    Hiç kömür almayıp evde sadece ufo yaksam ancak bu kadar öderdim.kömür parası da cebimde kalırdı.
    2 ayda neden 600 tl ödemem gerektiğini anlamıyorum.Bu kömür parasından bile fazla.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: MCRB

    quote:

    Orijinalden alıntı: kaybetmenin.tiryakisi

    daire içi fiyatını bekirlerken kalorimetre dışında artı masraf ekleniyr mu?

    fatura iki kısım mı geliyor.
    hesaplamaları net bir şekilde anlatırmısınız

    merhabalar,
    aslında örnek iki fatura konunun en başında var. Orayı da inceleyebilirsiniz. ama ben yinede kısaca anlatayım.

    anlatacağım örnek sadece ısıtmanın ortak olduğu, sıcak suyun ayrı olduğu ve apartmanda bulunan her dairenin aynı metrekarede olduğu evler için geçerlidir.

    1. Apartmana gelen faturanın %30 u hesaplanır.

    Örneğin apartmana toplam 10 000 TL lik fatura gelmiş olsun.

    10 000 x %30 = 3 000 TL

    2. Hesaplanan bu bedel kullansanız da kullanmasanız da herkese bölünecek kısım.

    Örnek verilen apartmanda birbirleri ile aynı metrekare de 30 daire olsun.

    Her bir dairenin ödeyeceği ortak bedel : 3 000 / 30 daire = 100 TL (ortak ödenecek kısım hasaplanmış oldu)

    3. Herbir dairenin kalorimetresinden okunan birimler toplanır.

    Örneğin 1. dairenin kalorimetresi 500 kW + 2. dairenin kalorimetresi 750 kW + 3. dairenin ............... + 30. dairenin kalorimetresi 1200 kW = kalorimetrelerden okunan toplam kw'lar (örneğin) 45 000 kW olsun.

    4. Apartmana gelen toplam faturanın %70 i hesaplanır.

    10 000 TL x %70 = 7 000 TL

    5. Kalorimetrelerden toplanan toplam kw'lar, faturanın %70 ine bölünerek 1 kW lık enerjinin fiyatı hesaplanır.

    7 000 TL / 45 000 kw = 0,155 TL (1 kW lık enerjinin birim fiyatı)

    6. Her dairenin ayrı ayrı kullandığı toplam tüketim hesaplanır.

    Örneğin 1. daire 500 kW kullandı demiştik buradan; 500 kW x 0,155 TL = 77,5 TL

    2. daire 750 kW kullandı demiştik buradan ; 750 kW x 0,155 TL = 116,25 TL .................. 30. daireye kadar ayrı ayrı hesaplanır.

    7. Her daire için %30 luk kısımdan gelen pay ile kullandığından gelen pay toplanarak toplam fatura bulununr.

    Yukarıdaki örnekte %30 luk kısmı 100 TL olarak hesaplamıştık. 1. dairenin tüketimini de 77,5 TL olarak hesapladık. Demekki 1. daire 100 + 77,5 = 177,5 TL ödeyecek.

    2. daire; 100 + 116,25 = 216,25 TL ödeyecek

    Hesaplama bu şekilde oluyor.

    Umarım anlatabilmişimdir.

    Saygılar

    Alıntıları Göster
    hocam merhaba, dairemdeki ilk endeks ile son endeks kilowatt degerlerinin saglamasini yapmak icin kalorimetredeki degerleri fotografladim. Faturam ile kalorimetredeki degerlerde bir celiski var mi nasıl kontrol edebilirim, kalorimetrede direk kilowatt olarak fotograftaki deger var sadece. Kalorimetredeki deger fatura ciktiktan 3-4 gun sonra ki deger. Herhangi bir celiski var mi

     KALORİMETRELİ MERKEZİ SİSTEMLERDE FATURA HESAPLAMA
     KALORİMETRELİ MERKEZİ SİSTEMLERDE FATURA HESAPLAMA

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Arkadaşlar merhaba,

    Dairemde ısı pay ölçer var. Kalorimetre değerlerini kontrol ettiğimde kazan sıcaklığı 65C, suyun daireden çıkış sıcaklığını ise 27C olarak gördüm. Bu değerler normal midir? Evde 11 adet petek var, bunlardan 4 tanesi 3 konumunda çalışıyor sadece. Kış boyunca hem ısınamayıp hem de komşu dairelere oranla çok daha yüksek faturalar ödemek zorunda kaldım. Sorunun buradaki sıcaklık farkından olabileceğini düşünüyorum. Daha önce böyle bir sıkıntı yaşayan oldu mu acaba?
  • 24 daireli merkezi sistemle ısınan bir apt.’da oturuyorum.
    Bazı kalorimetrelerin bozuk olması ve hesaplamayla uğraşmamak adına 6 yıldır toplam fatura 24 e bölünüyor. Kimsenin bu konuda şikayeti yok. Fakat ne zaman ki havalar biraz ısındı, menopozda olanı, cimrisi çıkıp kapansın doğalgaz diyor. Her sene aynı muhabbet. Benim de evde 2 küçük çocuğum var. Gündüz 17 gece 6-10 derece iken kapalı doğalgaz. Çocuğu olanlar başının çaresine baksın deniyor.
    1- Merkezi sistem yönetmeliğine aykırı mıdır yapılan? Nereye başvurabiliriz ?
    2-Bireysel olarak kombiye geçemez miyim?
    3- Yönetimin keyfi uygulamasına nasıl dur diyebilirim?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: MCRB

    quote:

    Orijinalden alıntı: kaybetmenin.tiryakisi

    daire içi fiyatını bekirlerken kalorimetre dışında artı masraf ekleniyr mu?

    fatura iki kısım mı geliyor.
    hesaplamaları net bir şekilde anlatırmısınız

    merhabalar,
    aslında örnek iki fatura konunun en başında var. Orayı da inceleyebilirsiniz. ama ben yinede kısaca anlatayım.

    anlatacağım örnek sadece ısıtmanın ortak olduğu, sıcak suyun ayrı olduğu ve apartmanda bulunan her dairenin aynı metrekarede olduğu evler için geçerlidir.

    1. Apartmana gelen faturanın %30 u hesaplanır.

    Örneğin apartmana toplam 10 000 TL lik fatura gelmiş olsun.

    10 000 x %30 = 3 000 TL

    2. Hesaplanan bu bedel kullansanız da kullanmasanız da herkese bölünecek kısım.

    Örnek verilen apartmanda birbirleri ile aynı metrekare de 30 daire olsun.

    Her bir dairenin ödeyeceği ortak bedel : 3 000 / 30 daire = 100 TL (ortak ödenecek kısım hasaplanmış oldu)

    3. Herbir dairenin kalorimetresinden okunan birimler toplanır.

    Örneğin 1. dairenin kalorimetresi 500 kW + 2. dairenin kalorimetresi 750 kW + 3. dairenin ............... + 30. dairenin kalorimetresi 1200 kW = kalorimetrelerden okunan toplam kw'lar (örneğin) 45 000 kW olsun.

    4. Apartmana gelen toplam faturanın %70 i hesaplanır.

    10 000 TL x %70 = 7 000 TL

    5. Kalorimetrelerden toplanan toplam kw'lar, faturanın %70 ine bölünerek 1 kW lık enerjinin fiyatı hesaplanır.

    7 000 TL / 45 000 kw = 0,155 TL (1 kW lık enerjinin birim fiyatı)

    6. Her dairenin ayrı ayrı kullandığı toplam tüketim hesaplanır.

    Örneğin 1. daire 500 kW kullandı demiştik buradan; 500 kW x 0,155 TL = 77,5 TL

    2. daire 750 kW kullandı demiştik buradan ; 750 kW x 0,155 TL = 116,25 TL .................. 30. daireye kadar ayrı ayrı hesaplanır.

    7. Her daire için %30 luk kısımdan gelen pay ile kullandığından gelen pay toplanarak toplam fatura bulununr.

    Yukarıdaki örnekte %30 luk kısmı 100 TL olarak hesaplamıştık. 1. dairenin tüketimini de 77,5 TL olarak hesapladık. Demekki 1. daire 100 + 77,5 = 177,5 TL ödeyecek.

    2. daire; 100 + 116,25 = 216,25 TL ödeyecek

    Hesaplama bu şekilde oluyor.

    Umarım anlatabilmişimdir.

    Saygılar

    Alıntıları Göster
    Merhaba eski bir konu ama yeni eve tasindim merkezi isitma ve aicak su var.
    Endisem kendi evimde kiraci gibi oturmaktan korkuyorum.

    Merkezi isitmayi anladim anlamayada. Merkezi sicak su kafama hic yatmadı.
    Ben hic kullanmassam sicak su paraai odeyecek miyim?
    Kendim evin icinde elektrikli kombi vb bisi takip biresysel sicak su uretsem olmaz mi?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • mustafa1403 kullanıcısına yanıt
    Merhaba,
    Bireysel su isitsaniz da, size faturayı yansıtırlar.
    Yani binanin - sitenin sistemi bu şekilde yapilmisken, siz sıcak suyu kullansanız da kullanmazsanız da fatura size yansır.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Merhaba arkadaşlar. Sizlere danışmak istediğim bir konu var. Geçen ayki faturada 593 kwh lik tüketim karşılığı 179tl lik bir fatura gelmis. Buda ortalama 1 kwh karşılığı 30 kuruş maliyeti olduğu ortaya çıkıyor. Fakat 1. Kattaki komşunun ise 1438 kwh karşılığı 350tl lik bir fatura çıkmış. Bunun 1 kwh karşılığı ise 24 kuruş olarak ortaya çıkıyor.

    Bu fark neden ortaya çıkıyor. Aynı ay içerisinde tüm dairelerde 1 kwh maliyetinin aynısı olması gerekmez mi neden benim birim maliyetim diğerine göre yüksek. Bu konuda fikri veya bilgisi olan varmı. Şimdiden teşekkürler.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • greenman G kullanıcısına yanıt
    Merhaba,
    Evlerin metrekaresi farklı mı?
    Bundan olabilir.
    Aklima bu geldi sadece.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Arkadaşlar merhaba. Benim de bir konu hakkında yardıma ve bilginize ihtiyacım var.

    Kasım 2020 merkezi sistem faturamız 4257,5 TL. olarak geldi. 20 dairelik bir apartmanda oturuyorum. Faturada tüketim 24331 kWh olarak yazıyor. Ancak fatura hesaplama şirketinin çıkardığı tabloda tüm dairelerin toplam tüketimi 16572 kWh olarak yazıyor. İlk defa pay ölçer faturası geldiği için bir şey anlamadık ve firma sorumlusu da bilmediğini ifade ediyor. Ben gönderiyorum Ankara'da hesaplıyorlar diyor. Sizce bu aradaki 7759 kWs fark neden var?


    benim hesabım kısaca aşağıda. hatalıysam açıklar mısınız? Teşekkürler.


    4257,5/100*70=2980,25/24331=0,122*1200=146,4 (%70) (1200 kWs benim tüketimim)

    1277,25/20=63,86 (%30) (Burada tüm daireleri eşit büyüklükte farz ediyorum. Fazla ayrıntıya girmemek için)


    146,4 + 63,86= 210,26 (ödemem gereken)


    Ama şirket ödemem gereken faturayı 277,00 TL olarak çıkarmış. Sizce nerede hata yapıyorum.





  • Herkese merhaba, foruma yeni katıldım ve ilk mesajım olacak.


    Konu biraz eski, ama çoğu kişi aklında ki sorulara cevap alamamış gibi duruyor.


    Yazılan yorumların tamamını okumadım, ama okuduğum kısımlardan aklımda kalan sorulara elimden geldiğince dilim döndüğünce cevap vermek isterim. (Konunun uzmanı değilim, sadece araştırma meraklısıyım. Vereceğim cevaplar araştırmalarıma dayanarak verilmiştir. Bilimsel ve kanıtlanmış verilere dayanmamaktadır.)


    1- Bu %30 nedir? Nasıl hesaplanır?


    %30 ortak kullanım hesaplamasında bina içerisinde bulunan ve ortak kullanım amacıyla ayrılmış bölümler (spor salonu, kapalı havuz, kafeterya, çocuk alanları) hesaplanır. Ayrıca bu %30 içerisinde bina merdiven boşlukları da dahil edilir. Nasıl sorusuna gelirsek, burada hesaplama şu şekilde yapılıyor. Binanın toplam enerji tüketim değeri alındır, bütün dairelerin kullanım değerleri toplanır. Toplam tüketimden, daire tüketim değerleri toplamı çıkarıldığı zaman ortaya bir kayıp enerji değeri çıkar. Bu kayıp enerji aslında dairelerden kazana kadar olan kısımda, yani merdiven boşluklarında veya tesisat şaftlarında kayıp olan enerji değeridir.


    Bu değeri minimum seviyede tutmak içini tesisat şaftlarında veya kazan ve petek alanları arasında bulunan bütün sıcak su geliş-gidiş vanalarının izolasyon işlemlerinin daha iyi yapılması gereksiz kayıpları engelleyecektir. Bina ana ve çatı kapılarının sürekli kapalı tutulması dahi az da olsa enerji kaybının önüne geçer.


    2- 15 derece (peteklerin kapalı tutulması veya dairelerin boş olması) konusu, kanunda açıkça maddesi bulunmayan ve tamamen site yönetimi tarafından uygulanma hakkı bulunan bir uygulamadır. Bu karar tamamen site yönetim kurulu tarafından alınır.


    Daireler arası tüketim farklılıklarını hesaplarken dikkat edilmesi gereken bir husus, %30 (ortak tüketim tutarı)


    Mesela burada kendi iki adet faturamı örnek olarak vereyim. Mart 2020 faturam toplam tutarı 167,07, tüketilen enerji 747,7 KHW, enerji birim fiyatı 0.21 kuruş çıkıyor. Ama Nisan 2020 faturam tutar 51,52 Lira, tüketilen enerji 46,4 KHW, enerji birim fiyatı ise 1.11 Lira olarak çıkıyor. Burada oluşan farkın nedeni Mart ayında 35,33 Lira ortak kullanım ve 125 Lira daire tüketimi, 6 Lira sayaç okuma masrafı iken, Nisan ayında 31,25 ortak tüketim, 14,27 daire tüketimi ve 6 Lira sayaç okuma masrafı oluyor.


    Son mesajın sahibi olan @zafer1982 hocam, sizin hesaplama sisteminiz de yanlış. Fatura detayına baktığınız zaman, arada 7759 KWH fark var dediğiniz değer %30 olan kısımdır. Fatura hesaplamasında izlenen yol şu şekilde oluyor.

    %30 ve %70 olayını ilk olarak unutun.

    Toplam gelen fatura ilk olarak 2 kısımdan oluşur. Daireler tarafından tüketilen enerji ve ortak kullanım+kayıp enerji olarak ikiye bölünür. Daireler tarafından tüketilen enerji daha sonra dairelerin tüketmiş olduğu enerji oranlarına göre daire sahiplerine bölünür. Kalan ortak kullanım ise daire sayısına eşit olarak bölünür.


    Mesela 10 dairelik bir apartman düşünelim. Toplam gelen fatura 7000 TL olsun. 1700 TL ortak kullanım, 5300 TL daireler arasında kullanılan tutar. Bütün daireler için hesaplamayı yaptım, ama yazmaya üşendiğim için sadece 2 dairenin tüketim ve fatura tutarını yazacağım. bir daire 335 KHW enerji tüketip 506,75 TL öderken, başka bir daire 668 KHW tüketip 841,53 TL ödüyor. Bu hesaba göre ilk daireye 1 KHW birim fiyatı 1.512 TL olurken, ikinci daire için birim fiyatı 1.259 TL olarak geliyor. Bu durumun nedeni ortak kullanım bedelinin eşit olarak pay edilmesidir. Hesap yaparken bunu dikkate almalısınız.


    Umarım çok uzun ve gereksiz olmamıştır. Cevaplar için bildirimleri açtım. Yanlış yaptığım kısımlar için uyarırsanız memnun olurum. Aklınızda kalan soru olursa cevaplamaktan daha çok memnun olurum.


    Saygılar, iyi forumlar.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi YahyaDereli -- 5 Aralık 2020; 4:50:52 >




  • 
Sayfa: önceki 45678
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.