Şimdi Ara

Kargodan Sahte Kimlik ile Kargo Teslim Alma Dolandırıcılığı (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
61
Cevap
4
Favori
9.457
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • dopac34 kullanıcısına yanıt
    Ustam bu bahsettiğiniz işlemleri yapabilmek için zaman aşımı var mı?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Her dava için hukuki bir zaman aşımı süresi vardır ama anlayabildiğim kadarı ile sizin sorduğunuz manâ da olduğunu zannetmiyorum. Sizin bir kaç farklı durumunuz olduğu için bilebildiğim kadarını (bu bilgiler teoriktir, pratikte farklılık olacağı kesindir diye düşünüyorum) yazmaya çalışayım. Suç duyurusu için sıkıntı çıkartmazlar, onun için zaman aşımı sorun olmaz. Tüketici hakem heyetine gitmeyi düşünüyorsanız burada işler karışıbilir, çünkü buralarda görevli kişiler kamuda görevli üst düzey ama sıradan memurlardan seçiliyor, yani geçmişlerinden bir hukuk bilgisi olma olasılığı yok denecek kişiler diyebiliriz. Dolayısı ile hukuki mevzuata hakim olamadıkları için tüketiciyi üzen kararlara imza atabiliyorlar. Her halûkarda tüketici hakem heyeti içinde süre sınırı sizin açınızdan sorun olmaz ama burada görevli kişi sizin ki gibi çetrefilli durumun içinden çıkamayacağını hissederse işi başından atmak için bu ve benzeri bir duruma sarılabilir. Maalesef bu durumda tüketici mahkemesine gitmenin dışında yapılası bir durum olmaz. Tüketici mahkemesi için sıkıntı çıkacağını zannetmiyorum. Kabaca, sizin durum için söylemek gerekir ise zaman aşımı 2 yıldır diyebiliriz.

    Size vaktiniz olunca okumanız için bir kaç link gönderiyorum, sanıyorum ki gideceğiniz yolsa size yardımcı olacaklardır.

    KArgo firması kargomu kaybetti zaman aşımı olur mu ne kadar sorusuna cevap

    Konu ile ilgili bir link

    Bir kargo firmasının durum ile ilgili prosedürüne örnek. Siz bu prosedüre takılı kalmayın, yalnızca kargo firmaları açısından işlerin işleyişi için bir nevi bilgilendirici yazı olarak kabul edin.



    Şimdi konuya ilaveten bir kaç satır daha yazma gereği olduğunu hissettim. Bizdeki mahkemeler maalesef ıspat üzerine kurulu mahkemelerdir. Yani "falanca bana şunu yaptı" dediğinizde ıspat yükümlülüğü iddia makamına ait olmaktadır. Bu durumda araya bazı çakallıklar, kurnazlıklar vs gibi durumlar giriyor diye belirtmek isterim ki, sizin de içeriside bırakıldığınız durum gibi artık çakallığın nirvanasına ulaşmış malum işletmeler ile uğraşmak ayrı bir uzmanlık alanı olacak gibi. Örnek, taşıma anlaşmasına ürünü kaydettirmediniz ve standart kargo olarak geçtiler ki çoğunlukla böyle yapmaktalar. Bu durumda kargo tazminini 40-50 TL gibi komik rakamlara getirmeye çalışmaktalar.

    Adidas marka spor ayakkabı, 1 adet cep telefonu vs eşya için ödenen traji komik bedel

    O nedenle başvuru yapmadan evvel elinizde ıspatını yapabileceğiniz materyali toparlayın. Sanıyorum 15 Temmuz olaylarından sonra kargolar, kargo firmasında gösterilip sonra kargo kutusuna koyulması zorunluluğu getirildi. Ancak tarihi hatırlamıyorum. Bu durum yukarıdaki arkadaşın lehinize olacaktır. Tabii nasıl kulllanacağını bilmesi gerekir (muhterem avukatımız yine burada devreye giriyor, işini bilen bir avukat bu durumu lehine çevirir o 40 TL yi alıp taşıyıcı firmanın münasip bir yerine iade eder)

    Ayrıca kargo firmaları bu işin ticari bir iş olduğu düşüncesi üzerinden işi yokuşa sürmek için ticaret mahkemesine yönlendirmeye çalışabilirler bu kurnazlığa düşmeyiniz. Sizin gideceğiniz yer tüketici hakem heyeti veya tüketici mahkemeleridir.

    Mahkeme ya da hakem heyetine gitmeden önce ilgili kargo firmasının web sayfasını ziyaret edin. Orada kayıp-çalıntı-hasarlı kargo tazmin prosedürü ile ilgili bilgi vardır. Bu prosedüre göre gerekenleri yaptığınızdan emin olun. Güzel bir söz vardır; "söz uçar, yazı kalır" diye. ÖYle telefonla ya da şubeye gidip yapılan görüşmelerin video kaydı, telefon kaydı yok ise size bir yararı olmaz. Kargo firması ile yapacağınız her işlemi yazılı yapın. Normalde noterden gönderim yapmak çok daha sağlıklı olur ama onun masraflarını ödemek akla yatkın olmaz (birde her şey noterden gönderilmez, onun ayırımı yapmak biraz zor olacaktır, bu nedenle notere bulaşmamak en iyisi olur). O yüzden iadeli taahhütlü gönderim yapın, gönderdiğiniz belgenin, dilekçenin vsnin bir adet fotokopisinide kendinize saklayı ihmal etmeyin. Unutmayın, söz uçar yazı kalır. Geçmiş olsun, kolay gelsin.


    NOT: Yazıyı yazarken bir kaç farklı linkte iletinin kayıp sayılabilmesi için bazı kaynaklarda 20, bazılarında 30 gün içerisinde ilgili taşıyıcı şubesine yazılı başvuru yapılamsı gerektiği yazılmış. Ne kadar doğru bilemiyorum (avukatın işlevi mesela burada devreye giriyor, bir avukat bunun ne denli doğru olduğunu bilir ama burada sizin bulmanız ve takip etmeniz gerekecek) böyle bir durumu ileri sürme ihtimallerine karşı polise, savıcılığa yaptığınız başvuruları ilgili taşıyıcı firmaya yapmış gibi kabul ettirmeniz bu eksikliği giderecektir diye tahmin ediyorum. Zaman aşımı sorunuza bir küçük ekleme, karşı tarafın varsa böyle bir hakkı buna yapacağı itiraza bir karşılık olarak eklemenin yerinde olacağını düşündüm.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dopac34 -- 8 Ocak 2018; 4:40:17 >




  • 4 yıldır kargo sektöründe biri olarak (MNG) Anlatayım size..
    Eger Kaybolsa veya Zarar Görseydiz; Fafuranın fotokopisini veya satıcıdan bir nushasını isteyerek zararın karsılanması tanzim talep edebilirsiniz...
    Teslim edilmis/Yanlıs kisiye teslim ise; bu durumda nakit para elinize gecmez.
    Subeye biri gelip aldıysa müdür ile konusup kamera görüntülerini Polise verelim dersiniz...

    ##Sahte kimlik evrak isimle teslim olayı tamamen alıcının bilgiyi baskasiyla paylasmasi olabilir..

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Aynı şeyi ben daha bugün yaşadım. İnsan yaşamayınca böyle bir şeyin olabileceğini düşünemiyor. İki adet gtx 1080 ekran kartını, 0554 118 04 31 no lu hattı kullanan Volkan Demir adlı şahıs kargo dağıtıma çıkmadan şubeden teslim almış. Savcılığa suç duyurusunda bulunacağım. Ne yapalım sağlık olsun. Dolandırıcıyı ifşa edelim ki belki bir vatandaşın zarar görmesini önleriz.
  • Bu kargo şirketlerinin şifreli kargo gibi bir hizmeti yok mu arkadaşlar? Örneğin siz kargoyu gönderirken alıcının cep telefonuna bir kod gönderilecek. Kargo alıcıya kimliğin yanında bu kodu doğrularsa ancak teslim edilecek gibi. Bu işin tek çözümü bu bence.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Tüm kargo şirketlerinin takip bilgileri bölümündeki ayrıntıları azaltması lazım en azından. Yurtiçi kargo alıcı adı bilgilerini *** işaretiyle gizliyor, mng alıcı adı bilgilerini hiç vermiyor mesela.
  • Bu hafta aynı yöntemi bana denediler ama ısrarla kargo alıcı ve telefonunu istemelerine rağmen vermedim,kargo teslim edilince tabi telefonlar engellenmiş, aman dikkat edin Benim dolandırıcı" ümit sevinç "Ankara dayım dedi telefonu 0531 6812630

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Aynı olay geçen hafta Ankara'da bizim başımıza geldi. Yurtiçi Kargo adres teslim kargoyu kimlik ibraz etmeden kargo alıcısı kişinin ismini verip şubeden teslim alıyor. Polis tutanakları, şubeden şikayetçi olduk, tazmin dilekçesi doldurduk fakat bugün tazmin red talebi aldık. Nasıl bir işleyiş var anlamadık.

    Bizde yarın maddi ve manevi tazminat davası açıyoruz.

    Anladığım kadarıyla bunu meslek haline getiren çakallar ve onlara çanak tutan kargo firmaları oldukça bu gibi sıkıntılar daha çok çıkar.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • ugurvsn kullanıcısına yanıt
    Çok geçmiş olsun. Tazmin talebini ancak kendileri kargoyu kaybederse kabul ediyorlarmış. Umarım mahkeme lehinize karar verir.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Adres teslim kargoyu kimlik ibraz etmeden şubede teslim etmek zaten kargonun suçu. Kargoyu alan şahsın hiçbir şekilde ne görüntü kaydı nede kimlik bilgileri mevcut.



    Yurtiçi Kargo şube müdürü suçunu kabul etmesine rağmen bölge tazmin e red veriyor.



    Kargo firması adres teslim kargoyu şubede teslim edemez. Hadi etti kimlik ibraz etmeden teslim edemez.

    Yani kargo firması kendi şuçunu kabul ediyor ama tazmin vermemek adına oyalama vs.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • ugurvsn kullanıcısına yanıt
    Bıktırma politikası güdüyor. Ola ki gidip dava açmaya değmeyecek birşeyse zaten sahibi gidip dava açmayacak, biz de ödemekten kurtarırız düşüncesindeler.



    Söylemenizde sakınca yoksa, pakette ne vardı? Yani sizi de birisi arayıp almak istiyorum elden görüp alacağım bir tanıdığınıza yollayın mı dedi?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • arkadaşlar aynısı benimde başıma geldi; kargo fişini paylaştım (kargoyu gönderen, alacak olan kişinin adı ve kargo takip numarası var belgede). son model bir telefonu ( 6500₺ değerinde satışına anlaşıyoruz ) gönderiyorum ben tanıdığıma ama adam kimlik basıp, kargom daha şubeye henüz varmışken (dağıtıma çıkmadan) gidip alıyor. ve bu esnada kargodakiler ne telefonla arıyorlar; almaya geldiniz mi, birini gönderdiniz mi diye ne de mesaj atıyorlar. ben bunu kargonun int adresinden kargo kodunu girip öğreniyorum. olay kabaca bu şekilde. telefon numarası, mesajlaşmalar, telefon görüşmeleri mevcut. kargoyu verirken içerisinde elektronik cihaz(telefon) olduğunu söylememe rağmen herhangi bir şey imzalamadım ve kargodaki görevlilerde elektronik cihaz diye ayrıca işaretlememişler. durumu dilekçeye döküp şikayette (savcıya) bulundum. sizce bu durumun akıbeti ne olur? ilk mesajı yazan arkadaşın ya da diğer arkadaşların sonuçları ne oldu acaba? MNG..




  • quote:

    Orijinalden alıntı: bayfeynman

    arkadaşlar aynısı benimde başıma geldi; kargo fişini paylaştım (kargoyu gönderen, alacak olan kişinin adı ve kargo takip numarası var belgede). son model bir telefonu ( 6500₺ değerinde satışına anlaşıyoruz ) gönderiyorum ben tanıdığıma ama adam kimlik basıp, kargom daha şubeye henüz varmışken (dağıtıma çıkmadan) gidip alıyor. ve bu esnada kargodakiler ne telefonla arıyorlar; almaya geldiniz mi, birini gönderdiniz mi diye ne de mesaj atıyorlar. ben bunu kargonun int adresinden kargo kodunu girip öğreniyorum. olay kabaca bu şekilde. telefon numarası, mesajlaşmalar, telefon görüşmeleri mevcut. kargoyu verirken içerisinde elektronik cihaz(telefon) olduğunu söylememe rağmen herhangi bir şey imzalamadım ve kargodaki görevlilerde elektronik cihaz diye ayrıca işaretlememişler. durumu dilekçeye döküp şikayette (savcıya) bulundum. sizce bu durumun akıbeti ne olur? ilk mesajı yazan arkadaşın ya da diğer arkadaşların sonuçları ne oldu acaba? MNG..
    Hiçbir olumlu netice alamadık, ne savcılığa şikayet ne de kargo firması tazmin dilekçesi sonuç verdi. Geçmiş olsun, inşaallah siz bir netice alırsınız.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: ndrys

    Aynı şeyi ben daha bugün yaşadım. İnsan yaşamayınca böyle bir şeyin olabileceğini düşünemiyor. İki adet gtx 1080 ekran kartını, 0554 118 04 31 no lu hattı kullanan Volkan Demir adlı şahıs kargo dağıtıma çıkmadan şubeden teslim almış. Savcılığa suç duyurusunda bulunacağım. Ne yapalım sağlık olsun. Dolandırıcıyı ifşa edelim ki belki bir vatandaşın zarar görmesini önleriz.
    Suç duyurusuna savcılık takipsizlik kararı verdi. İl tüketici hakem heyetine başvuru yaptım ve haklı görülüp kargo şirketinin fatura tutarını tarafıma ödemesi kararı çıktı. Takipsizlik kararı alan arkadaşlar beklemeden tüketici hakem heyetine yada tüketici mahkemesine başvursun.
  • Arkadaşlar benzer durumu daha değişik şekilde 17.05.2019 ' da ben yaşadım.
    15.05.2019' da hepsiburada.com sitesinden satıcısı Troy (Artı Bilgisayar)' dan akıllı saat sipariş ettim. Paket, satın almadan önce 20.05.2019 ' da teslim edilir olarak bilgi görünüyordü. 16.05.2019' da ürünün kargoya verildiğini gördüm ve 17.05.2019 sabahı paketimi yurtiçi kargo sisteminden sorguladım. 09:23' de paket Göktürk şubeye indirilmiş olarak görünüyordu. Herşey sorunsuz ve olağan gibi görünürken öğle saatlerinde kargoyu tekrar sorgulamak istedim. Gördüm ki halen paket Göktürk şubesindeydi.. Şubeyi aradım ve bana sabah ürünü elden teslim ettik dediler.. Böyle bir şeyin mümkün olamayacağını ilettim. O an her ne yapıyorsam bırakıp, hızlıca şubeye gittim. Kamera görüntülerinde hayal gücünüzle kuracağınız küfürlerin sahibi, tipi bozuk dolandırıcının saat 09:00 sularından veya öncesinden beri şube önünde kamyonu beklediğini ve kamyondan ürünü bu çete üyesine teslim ettiklerini gördüm. İşin daha garip kısmı teslim kağıdında benim TC numaram yer alıyordu.
    Kargo firmasının bu çete üyesinden herhangi bir kimlik sormadığınıda kamera kayıtlarında gördüm. Yani bu şahış paketi teslim alırken sadece telefondan bakarak benim TC mi, ad soyad yazıyor ve sahte imza atıyor. Paşa paşa şubeden ayrılıyor. Başvurulabilecek her yere başvurdum ve şikayetimi aynı gün yaptım.

    Arkadaşlar allah aşkına;
    Kişisel bilgilerim, TC numaram dahil, pakette ne olduğunu, hangi şubeye, o şubeye kamyonun ilk geliş saatini buna benzer diğer benim bile bilemeyeceğim detayları nasıl bilebiliyor ?
    Şuana kadar herkes salağa yatıyor, Nasıl / ne zaman sonuçlanacak bilmiyorum fakat konunun sonuna kadar arkasında duracağım.

    Demem o ki değerli bir ürün satın alıyorsanız(nereden aldığınız önemli değil), paket sahibinin kim olduğu önemli değil, sokaktan geçen alakasız bir kişi gidip sizin paketinizi sizden daha kolaylıkla alabiliyor ve kimse sorumluluk almıyor. Kargo firması adrese teslim etmesi gereken ürünü benden teyit almadan nasıl teslim ediyor ? Kendi sistemlerimde cep numaram var, bir arayıp teyit nasıl alınamıyor. ?

    Hepsiburada, Troy, Yurtiçi Kargo bu 3 lünün hangisinin içerisinde dolandırıcı çete üyesi/üyeleri yer alıyor göreceğiz. Söylenecek çok şey var ama işte boşa laf anlatıyorsunuz, herkes ilk defa duyduk böyle bir şey diyor.

    Şahsın görüntülerini ekliyorum burada da bulunsun belki faydalı olur.

    Kargodan Sahte Kimlik ile Kargo Teslim Alma Dolandırıcılığı


    Kargodan Sahte Kimlik ile Kargo Teslim Alma Dolandırıcılığı


    Kargodan Sahte Kimlik ile Kargo Teslim Alma Dolandırıcılığı


    Kargodan Sahte Kimlik ile Kargo Teslim Alma Dolandırıcılığı




  • Çok geçmiş olsun kardeş. Umarız netice alırsınız. Bizim 1500 dolarlık objektif gitti böyle. Ne savcılıktan bir sonuç çıktı ne de kargo firması sorumluluk kabul etti. Büyük bir güvenlik açığı var kargolarda.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Geçmiş olsun,daha önce yazdığım gibi bu işi tek çözümü cep telefonuna gelen otomatik şifre sistemi. Şifre kargo sistemine girilince eşleşirse kargo verilecek. Şifreyi server otomatik olarak atayacağı için birisi hacklemedikten sonra da dolandırmanın imkanı yok. Ama nedense kargo firmaları bu işe eğilmiyor. Tahminim içeriden bu bilgileri öğreniyorlar bir çeteleşme var oralarda.
  • Neyse ki Hepsibuarada konuyu sahiplendi ve mağduriyetimi giderdi. Hepsibuarada dışında ilgili olan herkes açıkçası salağa yattı.. Akılmaz şekilde kargo da aradan kolayca sıyrılabiliyor. Bu şahsın bulunması konusunda da çabam devam etmektedir.
  • *Ubeyd* kullanıcısına yanıt
    Bunca zaman geçtikten sonra bir ileti uyarısı ile sorununuzu çözememiş olmanızı duymaktan dolayı üzüldüm. Bazı noktalar takıldı aklıma, neticelendirmek adına eğer özel değilse cevaplamanızı rica edeceğim. Zira bizden sonra gelecek olanlara yol göstersin var ise bir yanlışlık doğrusunu bulmalarına vesile olsun.

    Acaba zarar tazmini için tüketici hakem heyeti-tüketici mahkemesine mi başvurdunuz ve olumsuz cevap buralardan mı geldi?

    Ben hukukçu değilim, bu manada mağdur arkadaşlara güncel durum için, kesin, resmi, hukuki bilgiler veremem. Uzun zaman evvelki tahsilim için gerekli olan kâfi miktardaki hukuk bilgim ile, şahsım yada tanıdıklarımın başına gelen mevzulardan öğrendiklerimi birleştirerek deneyimlerimi aktarmanın ötesinde bir gayem yoktur diye belirtmek isterim.

    Kargo olaylarında dolandırıcılık-kayıp-çalıntı durumlarında 2 mesele vardır. Birincisi oluşan maddi zarar, diğeri ise suç durumudur.

    Uğradığınız zararın tazmini için (güncel miktarı lütfen kontrol ediniz) belirli bir limitin altındaki zararlar için ilçe/il hakem heyetlerine başvuruda bulunmanız gerekiyor. Akabinde buradan lehinize çıkacak karar ile zararınızı tazmin edemiyorsanız tüketici mahkemesine başvuruda bulunmanız gerekecektir. Maalesef hukuk matematik mentali ile yürümediği için 2+2=4 gibi bir sonuca ulaşmak her zaman mümkün olamıyor. Burada bilgi,beceri, kurnazlık vesair devreye giriyor. Burada elinizdeki en etkili silah maalesef ki "haciz" kararlarıdır. Bu kısım işin teknik detayına indiği için kesin, güncel bilgiler sunamıyorum maalesef. Ancak kısa bir bilgi notu düşeyim; elinizdeki leihinize olan tüketici hakem heyeti/mahkemesi kararı ile icra müdürlüğünden kolayca ihtiyati haciz kararı aldırabilirsiniz. Örneğin şubenin bilgisayarlarına ihtiyati haciz kararı koydurduğunuzda şube işlem yapamaz, sizinle anlaşma ihtimalleri daha yüksek olur. Tabi bu kısım teknik detaylar içerdiği için hukuki bir danışman görüşü almanız her zaman yararınıza olacaktır.

    İkincisi ise suç durumudur. Size ait bir eşya rızanız dışında elinizden alınmıştır. Dolayısı ile ortada birde suç durumu vardır (detayına girmeye gerek yok). Bu durum içinse ikamet adresinize en yakın savcılığa suç duyurusunda bulunmanız mümkündür. Polis merkezlerini (eski adı ile karakol) tavsiye etmiyorum. Doğrudan savcılığa gitmeniz işlemleri, prosedürleri kısaltacaktır. Suç başvurunuzun olumlu yada olumsuz sonuçlanması tüketici hakem heyeti ve tüketici mahkemesine başvurmanızı engellemez. İkisi farklı durumlardır. Açılacak ceza davasında karşı tarafın beraat etmesi tüketici hakem heyeti-mahkemesinden lehinize çıkacak sonucu ortadan da kaldırmaz. Eğer bu mercilerden lehinize bir tazmin kararı varsa tazmin etmek zorundadırlar, diye konuyu kapatayım.

    NOT: Yukarıdaki bilgiler hukuki/resmi bir danışmanlık içermez. Yalnızca fikir-bilgi paylaşımı amaçlıdır ve doğacak hukuki-maddi ve her türlü diğer zararlardan ötürü tarafımca sorumluluk kabul edilmez, diye peşinen belirtmiş olayım.

    NOT 2: Maaelesef son zamanlarda yaşadığımız menfur saldırılar ve virüs nedeni ile yoğunluğunun üzerinde çalışan görevlilerimiz, görece hafif kalan bu gibi durumlara vakit ayıramakta isteksiz davranabiliyorlar. Ancak siz haklılığınızdan emin iseniz, aleyhinize sonuçlanan durumlar için üst makamlara itiraz hakkınızdan vazgeçmeyiniz ki hem maddi hemde manevi zararlarınızdan dolayı sıkıntıya düşen benliğiniz mutmain olabilsin.

    NOT 3: Tabii bu noktaya işin gelmesine müsaade etmemek işin en başında yapılması gerekendir diye belirtelim ki bu zor ve sıkıntılı süreçlere uğrayıp kendinizi boş yere heder etmeyin.

    NOT 4: İkinci durum olan suç unsurunun soruşturulması neticesi, suçu sabit bulunanların hüküm giymesi, zararınızın tazmin edileceği sonucunu doğurmaz. Çıkacak karar ancak, açacağınız tazminat davasında lehinize karar çıkmasında olumlu bir durum meydana getirir. Bu tazminat davasının tüketici hakem heyeti/mahkemesi ilede bir ilgisi yoktur. Yani tüketici hakemheyeti/mahkemesinden zararınızı tazmin etmeniz ayrıca haklarında isnat edilen suçlardan hüküm giymiş bulunanlara açacağınız tazminat davalarına engel teşkil etmez. Tabi bu tazminat davasından bir netice çıkar mı, çıksa da suçlu/lardan bu para nasıl tazmin edilir, hepsinden ötesi, üç kuruşluk bu davayı alacak insanlık ötesi bir vekil bulabilir misiniz, hepsi birer muallâk.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dopac34 -- 13 Nisan 2020; 7:36:45 >




  • S20V2102019120002310

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.