Şimdi Ara

KAYIĞIM İÇİN UYGUN MOTOR ARIYORUM?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
53
Cevap
1
Favori
4.671
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • KAYIĞIM İÇİN UYGUN MOTOR ARIYORUM?

    KAYIĞIM İÇİN UYGUN MOTOR ARIYORUM?

    KAYIĞIM İÇİN UYGUN MOTOR ARIYORUM?

    KAYIĞIM İÇİN UYGUN MOTOR ARIYORUM?

    KAYIĞIM İÇİN UYGUN MOTOR ARIYORUM?

    Arkadaşlar herkese kolay gelsin yukarıda resimlerini koyduğum 4 metrelik kayığım için denizde kulanmak amacıyla bir adet arkadan dıştan takmalı motor kullanmak istiyorum. İnternetten biraz araştırma yaptım beygir gücü olsun fiyatı olsun ürün çeşitliliği çok fazla. Ve de ben de hangi motorun kayığım için uygun olduğuna karar veremiyorum. Acaba bu kayık için kaç beygir gücünde nasıl ne marka motor kullanmalıyım?

    Bu motorları alırken dikkat etmemiz gereken birşeyler var mı? Bu motorların ikinci eli de piyasada mevcut acaba bunlar da alternatif olarak değerlendirilebilir mi? Bu motorlar için pek çok marka var ve de markaların fiyatları da birbirinden çok farklı. Gerçekten markalar arasında fiyat farkı kadar kalite farkı var mı? Son olarakta bu motor sanayisinde piyasada iyi ün yapmış kaliteli markalar var mı? Bunun yanında kesinlikle uzak durun dediğiniz markalar da var mı? Yurt dışından bu tür kayık motoru getirtilebilir mi? Getirtilebilirse ne derece iyi olur?

    Ben kayığıma uygun bir motor arıyorum ve de önceliğim ucuz olacak şekilde kaliteli uzun yıllar kullanabileceğim motor düşünüyorum. Sizin bu konudaki her türlü tavsiye ve görüşlerinize açığım. Kayığımın resimlerini yukarıya koydum. Ebatları çok büyük olan bir model değil. Aradım motor da işin bitince söküp eve getirebileceğim tarzda birşey olmasını istiyorum. Öyle denizde de çok fazla açılacağım falan yok.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi korkusuzmaraz -- 20 Aralık 2018; 0:16:52 >



  • Teknik olarak maksimum tork verdiği devirde pervaneden basabildiği su debisi ve bu debiye uygun güçte olması önemli. Mesela düşük bir su debisi için büyük motor kullanılacaksa bu boş yere yakıt kaybı demektir. İtme gücü ve motor gücünü inceleyin.

    Bu motorlar hep iki zamanlı olurdu, hafif olması için. Bu yüzden iki zamanlı motorlar pek arıza yapmayacağından ikinci el ön planda. Bin liradan düşüktür herhalde ikinci elleri? Denizden suyu alarak motorunu soğuturlar. Bu çok önemli, bu hattın su devridaimini hep sorunsuz yapmalısınız.

    Çok basit ve ufak olanları da var. Düşük fiyata <yakalarsanız neden olmasın? Hem de küçükler söker götürürsünüz?
  • Resimlerde görünen 4 metrelik kayık için 2 -2.5 hp-beygir gücü sizce yeterli mi yoksa az mı gelir? Sizin dedikleriniz üzerine 2 tane motor buldum. Acaba bunlar benim amacım için motor gücü az mı? Bu dıştan takmalı motor endüstrisinde marka ve garanti güvencesi çok önemli mi? Kolay kolay arıza yapmaz dediğinize göre bu motorlar için garanti servisine ihtiyaç yok.

    Ben bu kayığı denizde tuzlu suda hobi amaçlı balıkçılık amacıyla falan kullanacağım. Rüzgarlı, bozuk havada veya dalgalı denizde kesinlikle kullanmayacağım? Yani sakin suda denizde kullanacağım. en fazla limandan biraz açılıp geri dönerim. Yoksa kayıkla çok uzaklara veya kayıkla hız yapmak gibi bir düşüncem yok.

    https://urun.n11.com/diger/distan-takma-motor-kayik-bot-tekne-icin-P283021344?gclid=CjwKCAiA0uLgBRABEiwAecFnk-KXqnHet1WJURMR-inMDUL6Jj1oQICoEe88LTVN0GZD-aiClhRoqBoCjrIQAvD_BwE&gclsrc=aw.ds

    https://urun.gittigidiyor.com/otomobil-motor-aksesuar/tomking-tk550b-distan-takmali-tekne-motoru-2-5-hp-391207284?gclsrc=aw.ds&&pkw=&pmt=&utm_source=google-pla&utm_medium=paid-search&utm_campaign=1616485643&utm_content=307718290941&utm_term=64102349434&ga_prodid=391207284&ga_sellernick=&sc_gcsp=gg&ggmktg=PaidSearch*PLA*1616485643*64102349434*307718290941***&gclid=CjwKCAiA0uLgBRABEiwAecFnk4N9hOkNrWX_xNmWdOMRpYLoYNkXq3djNPcTWdn4sx_t-gfKiA-5kBoCzhAQAvD_BwE&gclsrc=aw.ds&mpch=ads&scxid=14489-145818-2357-0
  • Linklerdeki çok adi motorlara benziyorlar. Motorlar aynı ama farklı güç bilgileri vermişler. Hem de hava soğutmalılar, yani deniz suyunu alıp da motoru randumanlı soğutma özellikleri yok. Çim biçme makinalarındaki basit görüntüye sahipler.

    İkinci el yamaha vb motorlar var. İki zamanlı motorlar pek arıza vermezler ve de arızaları kolay hallolur. aMA efsane bir markanın yani çok pahalı bir markanın ikinci elini alırsanız altından kalkamayabilirsiniz. En küçük ideal ve ucuz bir ikinci el tavsiye ederim. Linkte verdiklerinizi almaktansa hurdacıdan çim biçme motoru alıp modifiye etseniz 200-300 liraya işi bitirirsiniz. Hurdacılarda bu tip motorlar kilo işi 20-30 liraya satılıyorlar.

    Aklıma da geliyor aslında. Benzinli bir su pompası alıcaksın: kayığın öne bakan yönden suyu emdirip arkaya bakan kısımdan basacaksın. Al sana kayık motoru!!! Yani hobiciler için...

    kısacası motorun su soğutmalı olması çok önemli. Deniz gibi bir ortamda sudan soığutmamak ne demek;??? Belki size gerekmeyebilir ama kesinlikle bunu tavsiye ederiz.

    Yamaha5 derdi bir kayyık motorcusu O zaman 700 liraya mı ne satacaklardı ama ufak bişi değildi. Siz kolayca kayığa bağlayamazsınız. Ağırlık önemli herhalde. İkinci el satamn yerlere bi el atın.
  • KAYIĞIM İÇİN UYGUN MOTOR ARIYORUM?

    Resimdeki sırt tipi benzinli motorda bu işe yara mı? Basit çim biçme makinelerine benzer hali var. Kayıkta böyle bir organizasyon kurulabilir mi acaba? Olsa gerçekten çok ilginç gözükür. Acaba bu tür organizasyon daha önce düşünüp deneyen oldu mu?

    Anladım su soğutmalı motor bakcam. Bu motorların sadece boyutuna ve ağırlığına bakcam. Markası falan hiç bakmıcam. Ama kafama takılan şeyse yeri geldi mi kayığa 4 kişi binmek istediğimizde sizin küçük dediğiniz motorun gücü kayığı hareket ettirmeye yeter mi acaba? Yoksa biraz daha büyük orta halli bir motor mu almak gerekir?

    Şu an benim tek düşündüğüm şey. Küçük motorun 4-5 kişinin olduğu bir kayığı hareket ettirip ettiremeyeceği ve eğer hareket ettirirse de bunda ne kadar başarılı ve bunu ne kadar verimli bir şekilde yapacağını merak ediyorum. Şu an tek düşündüğüm şey bu.

    Sizin şu benzinli su pompası ve çim biçme makinesi fikirleriniz de gerçekten baya ilgi mi çekti. Çok iyi düşündünüz. Benzinli su pompası gerek manevra kabiliyeti gerekse de kayığa takıp sökme, sistemi kurma açısından biraz zor geliyor. Profesyonel zaman ve uğraş isteyen bir iş gibi geliyor bana. Maliyeti de çok az değil.

    Ama şu çim biçme makinesi biraz kulağa hoş geliyor. Ama orada makinenin uzun kolunun ucundaki bıçakları hızlıca hareket ettirebilmek için başka bir motor bağlamak gerekecek. Ve ona uygun bir motor bulup bağlantıyı sağlamak mesele. Belki bu sistem sudan soğutmalı olmaz ama maliyeti açısından çok uygun olur. Acaba bu tesisat yapılabilir mi? Biraz zor değil mi? Kayığa takması sökmesi falan.

    Gerçekten çok orjinal fikirleriniz var. Kayıkta kullanmak için başka tip öneriler aklınıza geliyor mu? Bence biraz zorlamayla kayıklarda başka motorlarda kullanılabilir gibi geliyor bana. Mesela teleferik için kullanılan ve teleferik organizasyonunda iş gördükten sonra sökülebilen benzinli bir motor da kafam da duruyor şu an.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi korkusuzmaraz -- 18 Aralık 2018; 22:28:24 >
  • 4 metrelik çift cidar bir kayık en aşağı 150 kilodur.. 2.5 hp motor ancak kafa şişirir. Sadece biraz hareket edebilmek için minimum 6HP gerekir.

    Bahsettiğiniz biçme makinelerinin motoru da çok sesli ve hava soğutmalıdır. Uzun süreli kullanımda şişecektir. Verimli değillerdir.

    Motorlara dair araştırmalarım yıllar öncesinde kaldığı için size çok teknik bilgi sunamıyorum şuan internete bakınmadan. Ama kesinlikle tecrübelerimle konuşabilirim..

    Siz minimum 6-8 HP bakın, sonrasında zaten 9.9,15,20 gideceksiniz "5" metre teknenin hakkı 25 HP'dir, 20 bile değil( hacim farkı çok)..

    https://www.youtube.com/watch?v=GoP8dHsaBy4



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Gökhan G. -- 18 Aralık 2018; 23:34:26 >
  • Ufak motor da işinizi görür ama daha zor hızlanır. Zaten her halükarda motorunuz güçlü de olsa kürek bulundurun.

    Benzinli su pompası motor bu sistemler içinde en kolay ve çok amaçlı olanı. Bu su pompası hem başka amaçlarda kullanılır hem de taşınabilir. Çünkü 1beygirden daha büyük olanına kadar var. Çim biçme makinası aslında çok güçsüzdür. Güçlüsünü bulsanız amenna ama sanki kendilerini zor döndürüyor gibiler... Bu çim biçme nakinasının döner kısmını uygun bir pervane ile değiştireceksiniz. Uygun bir bağlantı mantığı ile helis açısı düşük bir pervane yapabilmeniz lazım. Bu sayede motora binen yük azalır ve itme kuvveti oluşturursunuz.

    Normalde bir kuvvet varsa kesinlikle hareket de vardır. Ancak kayığın oturumundan dolayı sürtünme kuvveti sizi engelleyici bir etki yapar. İçindeki yük kadar batacağından kayığın iç hacminden daha çok üstündeki yük önemlidir. Bu kuvvet nedir bilmiyorum.

    Kesinlikle büyük motora heveslenmeyin. Yamaha5 derlerdi daha da küçük ikinci eline bakın. Ve linkte verdiğiniz oyuncak tiplere asla para vermeyin. çook daha iyisini siz yaparsınız. Çim biçme makinasıyla bir proje yapacaksanız da gidip sıfırını almayın hurdacıdan bir tane bulup 30-40 liraya satın alın. Hurdacıdakilerde ufak sorunlar olur ya da sorunsuzdur. Alır halleder denersiniz.

    Bir de hava üfleme sistemi aklıma geliyor. Hiç suya girmeden yamaç paraşütçülerinin paramotorları gibi büyük bir pervaneyi kayık arkasından döndüreceksiniz. Suya temas etmeden itiş sağlanır. Ama hafif olmayacaktır. Jet ile itme sağlarsanız, yani ramjet vb tipi türbinsiz jet borusu içinde yakıt ateşleyerek, o da çooook basit ve hafif olabilir. Bildiğiniz borunun belirli bir geometriye getirilmiş olanına yakıt üfleyip ateşliyorsunuz ve itiyor.
  • Yaaa demek en düşük 6 hp beygir motor kullanmamı söylüyorsunuz. Peki herhangi nir marka öneriniz var mı? Su soğutmalı 6 hp güçünde herhangi bir motoru ikinci el olarak gözüm kapalı alabilirim herhalde. Yamaha, Suziki, Honda, Kawashi önüme cıkan markalar. Çoğunlukla önüme hep Japon markalar geliyor. Birde benim amacım hïz yapmak değil. İşimi görsün yeter. Çok uzaklara gitmeyi düşünmüyorum. 2-3 hp civarı yetmezmiki acaba.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi korkusuzmaraz -- 19 Aralık 2018; 1:00:45 >
  • Hocam valla kafam karıştı şimdi. Küçük motordan kastınız 2-3 hp beygir civarı mı? Birde çim biçme makinesi dediğiniz linkteki gibyse ancak onun kolundan yararlanılır sanki. O kola pervaneyi daha hızlı döndürecek bir motor entegre edilmesi gerekmezmi ki. Kendi gücüyle kayığı hareket ettirebilsin. O itiş gücünü sağlaması çok zor gibigeliyor.

    https://www.koctas.com.tr/benzinli-cim-kesme-makinesi-52-cc/p/2000027566?gclid=CjwKCAiA0uLgBRABEiwAecFnkznX6dH14WvaVW9srL0jNbPUxTutLdAS3v4A6oePbUO9K1t9O9RjQhoCqXYQAvD_BwE



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi korkusuzmaraz -- 19 Aralık 2018; 0:47:48 >
  • Bu çim biçme makinasındaki alet ile sizin daha önceki aletlerle aynı özellikte. Çim biçme makinasının zaten motoru var. Siz sadece ucundaki pervaneyi değiştireceksiniz. Ancak sakın bu fiyatlara çim biçme makinası almayın, etmez. Vereceğiniz para 50-100 lira olsun. Mesela hoşunuza gitmediğinde elinize adam gibi kayık motoru geçtiğinde yine çim biçme amacıyla kullanabilirsiniz.

    Performanslı bir sürüş için elbette kayık motorlarından seçim yapmalısınız. Ancak bu motorlar içinde dahi mütevazi birileri için ufak modeller var. Yani hurda çim biçme makinası ile deneme yapmanız hiç sorun değil. Hatta emanet bulup deneyebilirsiniz de. Sadece borusunun bükülmemesi için pervane takacağınız yere gayet yakın bir yerden alt destek ayarlamalısınız. Tek sorun çim biçme amacıyla üretilen o hafif borunun mukavemetsizliği.

    Çim biçme makinası kurulu bir sistem. Düünmeden deneyebilrisiniz. Düşünecekseniz, borusunu komple sağlam bişiyle değiştirebilirsiniz, o zaman ideal olur. Lafı uzatmak istemezdim ama odun hızarı da bu amaca gayet hizmet eder. Çünkü ağırlık olarak minimize edilmeye odaklanıldığından hem de hafif olur.

    Bu arada modifiye bir sistem için ille de motor pervanesi şar değil. El yapımı bir dönme dolap da olur. Hani vapurlarda felan dönmeyi sağlayan sitem. Döner kepçeli olan modelleri de var.
  • Evet ama hocam çim biçme makinesinde kayığı hareket ettirebilecek kadar güç olur mu ki mesela birinci linkteki benzinli çim biçme makinesinde 1.21 HP beygir motor var. Bunların daha güçlü daha yüksek devirle çalışanları var mı bilmiyorum. Modifiye ekleme demişken aşağıda sıraladığım bendeki motorların herhangi birinden kayık motoru olur mu acaba?

    Evde bir adet ikinci linkteki sırt tipi Stihl marka benzinli ot kesme motoru var. İkinci linkteki 1.9 HP-beygirmiş. Evdeki bundan daha güçlüdür. Acaba bunun ağzındaki bıçağı değiştirip kullanabilir miyiz?

    Yine başka bir motor olarak üçüncü linkteki gibi Stihl marka benzinli odun kesme motoru var. Linkteki 3.6 HP-beygir gücü var. Evdeki kaçtır bilmiyorum ama kesinlikle bundan az değildir.

    Evdeki motorlarımdan bir diğeri de dördüncü linkteki gibi önceden aldığım
    artık piyasada satılmayan Mitsubishi marka benzinli çit kesme motoru var. Linkteki motorun 1.2 HP-beygir gücü var. Bendeki de 1.2-1.3 civarıdır. Zaten bu tür motorların hep aynı sabit oluyor.

    Son olarakta elimde teleferik için kullandığım beşinci linkteki Loncin benzinli motorun aynısından var. Linkteki 6.5 HP-beygir gücündeymiş. Bendeki de aynıdır.

    https://urun.n11.com/cit-kesme-makinesi/echo-hca-265-es-lw-254-cc-121-hp-benzinli-yuksek-cim-kesme-mak-P227756197?gclid=CjwKCAiA9efgBRAYEiwAUT-jtDaXyVllxq-qrP_t3H5vqu35ipDx3ihPIsLvMe3rWV_rFjGIrHqu1hoCD4AQAvD_BwE&gclsrc=aw.ds

    https://www.hepsiburada.com/dbk-bc-520-tks-benzinli-sirt-tipi-tirpan-p-HBV000006TLVB

    https://urun.gittigidiyor.com/yapi-market-tamirat/eisenn-psw-460-sc-3-6-hp-45-cm-pala-tam-professional-agac-motoru-372049735?gclsrc=aw.ds&&pkw=&pmt=&utm_source=google-pla&utm_medium=paid-search&utm_campaign=1617070077&utm_content=307829859496&utm_term=59906442383&ga_prodid=372049735&ga_sellernick=&sc_gcsp=gg&ggmktg=PaidSearch*PLA*1617070077*59906442383*307829859496***&gclid=CjwKCAiA9efgBRAYEiwAUT-jtN2l7RsmiOk41dZBv0HC8UAdC6WliE8JEHfyv3IqWz5KAbYoS1YfVRoCPb4QAvD_BwE&gclsrc=aw.ds&mpch=ads&scxid=14489-145818-2357-0

    https://www.hepsiburada.com/dolmar-ht2556d-benzinli-cit-budama-makinasi-p-HRRSMDOLHT2556D?magaza=Acaro%C4%9Flu&wt_gl=cpc.tum.universal-genel.pla&gclid=CjwKCAiA9efgBRAYEiwAUT-jtNnZXFKeSEnh0wZPvgrQCzDGNonA5GfMueEgdN5xW6sKAXIYsu-6-BoCrFEQAvD_BwE

    https://www.enbahce.com/urun/loncin-g200f-yatay-milli-benzinli-motor?gclid=CjwKCAiA9efgBRAYEiwAUT-jtKTHYEkvkOeVBjcGPNVkwUiDZ-Swa7xrqz9LZpuHUJ0IU5g698yhFRoCrtAQAvD_BwE



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi korkusuzmaraz -- 19 Aralık 2018; 15:35:19 >
  • çim biçme mak. gücüyle sizin kayık motoru diye ilk verdiklerinizin gücü aynı. Hatta çim biçme daha güçlüdür belki. Kesinlikle uydurmasyon etiket bilgilerine takılmayın, motor hacmi ve ne yaktığı ortada. Performans bulamayacağınız kesin, sadece amaca hizmet ettirebilirsiniz. En önemlisi madem elinizde varsa bizi neden uğraştırıyorsunuz? Takın bir pervane aynen vınn? Hatta ilk verdiğiniz linklerdekinin yedek parça pervanesini getirtin uygun bir aparatla hemen taktıralım size? Sorunsuz olması için sadece zayıf olan borusuna pervanenin arkasından destek vermeye mecbursunuz. Yoksa boru yamulur.

    Verdiğiniz örneklerden, tırpan denen çim biçme makineleri hem az yakar hem de bi,çilmiş kaftan... Sistem olarak otomatik kavrama olduğundan pervaneyi boşa alma derdi de yok.
    Odun kesme hızarı da sorunsuz uygulanır. Dışı kesici olmayan içi aynen hızar zinciri şeklinde olup, eklenerek uzatılmış bir zincir ile kayık altı pervane döndürülecek. Pervanenin dönme kısmını siz ayarlamak zorunda kalacaksınız ama istediğiniz gibi sağlam yapabileceksiniz.
    Ama son eklediğiniz motor zaten istediğiniz gücün de üstünde? Performans da sağlayacak özellikte??? Basit bir kayışla, zincirle vb kayık altı pervaneyi döndürebilirsiniz? İlle de orjinal sisteme mecbur değilsiniz. Kayış belki yıpranır suda ama n'apalım 10 liralık kayışı da mı düşünelim? Bu kayış bildiğiniz basit düz kayış, sakın triger felan almaya kalkmayın acaip fiyat farkı var. En fazla tırnaklı alırsınız ama gerek yok çünkü normal kayış sıkışma anında kayarak yani badanaj atarak yüklemeyi alabilir. Gevşek bağlama sıkı bağlama imkanınız var.
    Yalnız bu son motora yani en güçlüsüne mil pervane düzeneği için uğraşmayın çünkü hassas olduklarından çalıştıramayabilirsiniz. Pek aklınıza yatmıyor ve saçma gibi geliyor olabilir ama bu motora bir su pompası bağlarsanız; ve emmeyi ön tarafa basmayı da arka tarafa yöneltirseniz kayıoğı iter. Pompanın su debisi yükek olmalı.
    Gerek yok ama bu motora hidrolik pompa bağlayıp pervaneye de hidrolik motor takarsanız yine işi çözersiniz. Hidrolik yağlıdır ama siz bu hidro motor ve pompanın sulu modelini kullanırsanız deniz suyuyla döndürürsünüz pervaneyi.

    Tırpan en kolayı, odun hızarı taşıması kolay ve güzel çözüm, büyük motor ise zaten işi bitirecek ürün ama ağır olsa gerek.

    Başarılar dileriz...
  • Hocam iyi güzel söylüyorsunuz da motorları kayığın arka kısmına nasıl sabitliycez. Kayığın arka tarafında motoru düzgün bir şekilde koyabileceğiz mi acaba ve de kayığa yön vermek amacıyla motorlu tırpan haricindeki diğer iki motor için uzun bir kol lazım.

    Bu arada en son linkini koyduğum motorun fazla ağır olabileceğini düşündünüz ama o kadar fazla ağır değil. Tek kişi kucağında az biraz zorlansa da taşıyabiliyor.

    Motorlu tırpanın da dediğiniz gibi kolu suyun akış hızına dayanamaz ve o basıncın da etkisiyle yamulur. Acaba bu durumun önüne geçebilecek bu motorlu tırpan için sağlam bir kol bulunabilir mi?

    Bendeki motorların bu iş için yeterli olup olmadığından tam olarak emin olamadığım için çim biçme makinesine merak saldım. Motorlu tırpan haricindeki diğer iki motorun döndürebileceği pervane sistemini piyasada bulabilir miyim?
  • Motorlu tırpana sadece en alt pervane kısmından destek lazım. Siz yukarıdan aşşağı komple basit bir iskelet yapıp motoru buna sabitlersiniz, kolay iş. Pervaneyi ise yedek parça satan yerlerden alabilirsiniz ama hangi devirde ne itme üretebileceğinizi yorumlayabilecek bilgileri almanız lazım.

    Bazı fikirleri hiç önemsemiyor gibisiniz ama en kral sonucu üretecek görünümdeler. Mesela hidro güç/hareket aktarımı ve pompalı jet itişi. Pompa yardımıyla jet oluşturduğunuzda ister jet yönünü değiştirerek isterse de jetin uygun yönüne engel koyarak yön alabilirsiniz. Hatta ön kısma da hareketli kanat yerleştirerek zayıf da olsa manevra kabiliyeti elde edersiniz.

    Odun hızarının zincirini uzatmak evrensel bir homemade olacaktır. Fikirleirmizi saklamıyoruz buyrun. Kayığın en altından bir destek üretmeniz şart pervane için.
  • Yok hocam önemsememek değilde. Benim yapabileceğim şeyleri göze alıyorum. Kayığın resimlerini özellikle attım. Kayığa içten takma motor olmuyor. Onun için bir bölme yapılmamış. O yüzden dıştan takma motor kullanılması gerekiyor. Kayığın arkasına bir kısmı suda bir kısmı da havada olacak şekilde kullanılabilir. Belki çim biçme makinesi bu işi görür. Yoksa benim normalde istediğim en son linkini koyduğum teleferik motorunu kullanmaktı.

    Birde hocam su soğutmalı motor dedinizde dıştan takmalı motorlarda böyle bir seçenek var mı? Ben hep hava soğutmalı motorları buldum. Su soğutmalı hiç bulamadım. Sadece 2 zamanlı 4 zamanlı motor seçeneğimuz var.

    Hocam aklıma gelmişken en sonki teleferik motoru için dedikleriniz hidrolik sistem, su pompası falan çok iyi anlamadım. Birazcık daha açıklar mısınız? Konu biraz ilgimi çekti.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi korkusuzmaraz -- 19 Aralık 2018; 21:1:28 >
  • Su soğutması deniz gibi bir ortamda bulunmaz fırsat. Yani durduk yere motora hararet yapılmasına sebep olur kullanılmazsa. Hava soğutmalı motorlar modifiye edilip su soğutmalı yapılıyor. Kanatçıkların olduğu bölgeye dıştan kavrayıp bir kapalı hacim oluşturacak ekleme ile su dolandırılıp gayet idela bir sistem oluşturulabilir ama su pompası eklenmesi gerekir.

    Evvela kullanacağınız motor tırpan gibi direk yerine bağlanabilecek bişi değilse; kayığın içine ya da en arkasına konacak iki adet kalas tipi bir bölmenin üstüne konabilir. Sorun değil bu. Ama görünen o ki; siz aynen kayık motoru gibi kayığın uygun yerine bağlanması gereken bir iskelet yapmalısınız.

    4 zamanlı motorlart daha az yakar ama daha ağırdırlar ve teşkilatlıdırlar. İki zamanlı motorlar gayet küçük ve orjinal bir basitliktedir, kendiniz de komple dağıtıp toplayabilirsiniz.

    İş makinalarında hidrolik aktarma kullanılır. Motordan alınan hareket hem silindirlere hem de tekerlek ve ya paletlere iletilir. Motor bir hidrolik pompa çevirir ki bu yağı basar; tekerlerde bir hidrolik motor çalışır ki pompanın bastıoğı yağ ile döner. Siz de motorunuza bir hidrolik pompa takıp yağ basarsanız, pervanenizi hidrolik motorla döndürebilirsiniz. Bu işlemi hidrolik yağ yerine su ile yapabilecek sistemler var ki yeme de yanında yat!!! Su denizde bedava... bu çok pratik bir yöntem. Sadece akışkanın yürüdüğü hatta ve basınç dönüşümlerinde bir güç kaybınız var. Mesela gücünüz yarı yarıya düşebilir ama bu pratikliği başka nasıl elde edersibniz ki? Hem de elinizdeki hazır sistemlerle....

    Bir de benzinli su pompaları var. Sİz bahsettiğiniz teleferik dediğiniz benzinli motora da takabilirsiniz bir pompa. Debisi yüksek bir pompa denizden suyu emip gene denize basar. Ama kayığın öne tarafına bakan taraftan emip arka tarafına bakan yöne basar. Hayal edemeyeceğiniz bir itme sağlanır. İsterseniz bir yerden bu tip bir pompa bulup deneyin. Hani musluğa bağlı ucu boş banyo hortumunu elinizden kaçırdığınızda nasıl kımıl kımıl her tarafa saldırır? İşte o büyük bir itmenin sonucudur. Siz debisi yüksek bir pompaylşa çook daha fazla itme oluşturuyorsunuz ki hem de ters taraftan emme yaparak. İş görecek bir sistem bu.
    resim şu;
    KAYIĞIM İÇİN UYGUN MOTOR ARIYORUM?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi karafetva -- 19 Aralık 2018; 23:21:29 >
  • Hocam herhalde şu hidrolik aktarma için bendeki motorlar elverişsiz. İyi bir sistem gibi duruyor ama kurması biraz profesyonellik ustalık isteyen bir iş gibi duruyor. Ama gerçekten iyi bir sisteme benziyor. Denemeyi isterdim. Benim için iyi bir tecrübe olurdu.

    Benzinli su pompası benim çok dikkatimi çekti. Bu sistemi bir deneyeceğim. Ben şu teleferikte kullandığım benzinli motoru kayığa takmak istiyorum. Bunun için kayığın arka tarafına bir kutu bölme yapmam gerekiyor anlaşılan.

    Acaba sizce hangi sistem teleferik motoruyla daha iyi itiş gücü sağlar. Kayışlarla pervanenin bağlı olduğu sistem mi yoksa su pompası mı? Birde su pompasının arkada su veren hortumunu manevra için kontrol etmek biraz zor gibi geliyor bana. Ama yine de denemeye değer.

    Aklıma gelmişken hava soğutmalı motor su soğutmaya nasıl çevriliyor. Bunu kendim yapabilir miyim? Yoksa sanayiye bir ustaya mı getirmem gerekir? Ve de bu çevirme olayının maliyeti ne kadar olur. Çok fazla masraf çıkartır mı?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi korkusuzmaraz -- 20 Aralık 2018; 0:37:50 >
  • En verimlisi direk mekanik aktarım ve su içinde dönen pervanedir. Ama bunun zorlukları ve bakım problemlerini aşmak için bahsettiğimiz taktikler düşünülür ve güzel bir eğlence olur. Su pompası yöntemi manevra kontrolünün en kolay olduğu yöntemdir. Hatta teleferik motorunuza yappacağınız iskeletle aynı orjinal kayık motoru gibi bağlayabilirsiniz. Hem döndürebilirsiniz hem de olması gereken yerine bağlanmış olur.

    Aslında yamaş paraşütçülerinin paramotor denilen, uçak pervanesinin itişini kullanan sistemine hiçbişey demediniz. O en basiti aslında. Uçak pervanesi biçiminde takıyorsunuz ve motor direk pervaneyi döndürüyor. Havadan itme sağlanıyor. Kayık içine yoğun hava esintisine sebep olur ama ilerlerken önünde durmayıverirsiniz.

    Hava soğutmalı motorun silindir gövdesinde kanatçık dediğimiz, çizgi çizgi görünen ve üst üste yaprak yaprak duran gövde uzantıları vardır. Bunlar saoğutmayı sağlar. Silindir kapağında da benzer yapı var. Siz sadece silindir kısmından ve ya komple, bu soğutma bölgesini kapatmalısınız. Tamamen dıştan kapalı ek bir hacim oluşturup içine su basacaksınız. Aslında denizde su bedava olduğundan bu kapatma işlemini tam olarak yapmasanız da olur. çünkü debisi idare edecek şekilde bastığınız su zaten her tarafa temas edip soğutacaktır. Yalnız bu suyun her tarafa uygun teması önemli yoksa motor ömrüne olumsuz etki eder. Diğer taraftan eğer su akamadan bu kapalı hacme kilitlenirse bu sefer motorun hava soğutmasını da engeller ve hepten hararete sürükler. Yaptığınız su soğutma sistemini gerektiğinde sökebilmelisiniz. En basiti suyu dıştan her tarafına püskürtseniz de olur. Tavsiye edilecek bişiler değil ama iş görür.

    Tekrar edelim: Profesyonel bi ürün almadıktan sonra bu hobiler için sakın sıfır bi ürün almayın. Ya hurdacıdan ya ikinci elciden alım yapın.
  • karafetva K kullanıcısına yanıt
    Hocam adam bir tekne motoru istemiş çok fazla detaya girmişsiniz. Çok fazla teknik anlatıp kendi muadil fikirlerinizi detayıyla anlatmışsınız. Ben de birkaç tecrübemle şunu söyleyeyim, bir makine ne için tasarlandıysa onun için kullanılmalıdır.



    Çim biçmeyi tekne motoru yaparsan sürekli bir sorun, sürekli bir uymamazlık yaşanır verim alınmaz. Tamam "tekne motoru" denilince aynı gücü pahalıya satmış oluyorlar lakin en verimlisi de hazır tekne için üretilmiş motordur.





    Konu sahibine gelince eğer burada tekne motoru sorarsanız size tekne motoru önerisi değil nasıl tekne motoru yapılır üzerinden cevaplar gelmeye devam edecektir. Burası elektronik hobi, proje , arıza gibi konuların bulunduğu yer herkes yaratıcılığını konuşturmak için seferber olur. En iyi sonuç tekne, balıkçılık, deniz hobilerinin bulunduğu bir yerde bunu sorup gerçekten motor satın almış adamların tecrübesini ve onların bunu aldım ama keşke şunu alsaydımlarını dinleyerek en iyi sonuca ulaşırsınız. Kolay gelsin.
  • Her işte beyin işçiliği önemlidir. Biz de onu yapıyoruz. İşin temelini oluşturuyoruz. Bizden fazla bilen gelir anlatır ve bir literatür oluşur. Onun bunun yaptığını salya akıtan bir hayat değil, çözüm üreten bir hayat taraftarıyız. Teknik lise kafasını bırakmalısınız.

    Tekne motorları konusunda alışveriş yapan kullanıcılar dahi verdiğimiz bilgi,ler olmadan hep eksiktir, ezberdir. Bir tekne motoru kaç kg? Vatandaş taşıyıp geri getirmekten bahsediyor ve sadece ksıa mesafe yol almasından. Tekne motorları bu amaç için üretilmiyor. Ayrıca bizim de bu konudaki bilgi saviyemizi bilemezsiniz. Herkes bildiğini eklemelidir.. Bilgi paylaştıkça çoğalır, bilgi koleksiyobnumuzu satmaya çalışacak tacirlerden eziklerden olmayı hiçbir zaman istemedik istemeyiz.
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.