Şimdi Ara

Kendin Yap Ahşap Kabin Bass Sorunu

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
10
Cevap
1
Favori
1.235
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba

    Kendime yeni bir bilgisayar masası yapmak için kollarını sıvadım. Fakat yeni masaya eski Sony NX1 kolonlarım sığmayacak görünüyor. Derinlik 26cm ve benim maximum 20cm lik derinlik için payım var. Bu sebeple mevcut kolonların birinin bass ve tizini çıkarıp istediğim ölcülerde bir kabin yapmaya karar verdim. Yeni kabinin orjinalinden tek farklı derinliğinin 6cm daha kısa olması. Kabinin yapımını tamamladım. Fakat belki burada yüzlerce kez konusu geçmiş olan orjinalindeki ses kalitesi yakalayamama sorununu bende yaşadım. Bass sesler korktuğum gibi pasif ve orjinali kadar canlı ve aktif değil.

    Videoda göstermeye çalıştığım konu orjinal kabinin hava portunun önüne kağıt koyduğumda kağıdı içeri çekmeye çalışıyor, el yapımı olanda ise genelde dışarıya itiyor. Tabi bu durum el yapımı kabinin hava portuna taktığım karton borunun bir kısmı dışarıdaysa geçerli. Eğer karton boruyu tamamen çıkarırsam bu sefer o da bass sesler esnasında havayı içeri çekmeye çalışıyor gibi fakat bundan orjinali kadar güçlü ve başarılı değil.


    Test Video


    Şimdi sorular şu şekilde

    1. Sorun litre hesabı denilen olayla mı ilgili aynı tiz ve basslara sahip kolanlar farklı litrelerdeki kabinlerde ses vermeye çalışıyor, sesin farklı çıkması normal. Sorun toplam litreyi denke getirmek ise? Ben derinliği arttıramayacağıma göre (26cm olunca kabin sığmıyor) o zaman soldan-sağa olan genişliği arttırarak el yapımı kabini genişletsem ve yine toplamda orjinaliyle aynı litreyi tuttursam sorun çözülür mü?

    2.Sorun hava portundan mı kaynaklı olabilir? Orjinalinde 5cm çaplı hava portu var ve iç hacmi 16,56cm3 ben el yapımında da aynı çapta hava portu kullandım ve onun iç hacmi 12,92cm3 bu durumda el yapımı olan kabindeki hava portunun çapıylada oynamam gerekli mi? basit bir oran/orantı hesabı ile çözsem tutturur muyum?

    Orjinal kabin ölcüleri:

    Derinlik önden/arkaya:26,5cm
    soldan sağa:21cm
    Yükseklik:40cm

    El yapımı kabin:

    Derinlik önden/arkaya:19cm
    soldan sağa:21cm
    Yükseklik:40cm


    Orjinalindeki süngerin şekli kalınlığı malzemesi neyse aynısını el yapımında da kullandım.

    Not: El yapımı kabinin dışının berbat göründüğünün farkındayım ama bir zımpara ve karbon fiberler çözebileceğim için şimdilik hiç el süremedim.:)



  • Sorun kabin iç net hacmi ile ilgili.
    Port kullanılan woofer'a ve o iç hacmine göre hesaplanmıştır. Bu koşullarda port rezonansa girer.

    Yaptığınız kabin için farklı bir port deneyebilirsiniz. Çapı aynı kalır. Uzunluğu değişir. Daha küçük kabin için port'un biraz daha uzun olması gerekir. Bu deneyi ancak kulak ile yapabilirsiniz. Basit orantı ile hesaplanamaz.

    Port'u video'da yaptığınız gibi dışarı-içeri oynatırak kabinin iç net hacmini de değiştiriyorsunuz.
    Zira kabin iç net hacmi iç boyutlarından hesaplanacak hacimden sürücülerin ve portun kapladığı hacimler çıkartılarak bulunur.

    Kabin mümkün mertebe hava geçirmez olsun.
    Port üflüyor mu, emiyor mu deneylerinizden vazgeçin. Tamamen önemsiz. Portun önüne kağıt yapıştırmayın.
  • Merhaba

    Cevap için teşekkür ederim.

    Kafa takılanları sormak istiyorum.

    "Daha küçük bir kabin için hava portunu uzatmalısınız" demişsiniz: Ben Denemelerim sırasında zaten elimdeki hava borusunu çeşitli şekillerde portun içine tamamen soktum. yani içeriye doğru gidebildiği noktadan tutunda dışa çıkacak şekilde veya hiç boruyu takmadan hepsini denedim. Yinede orjinaldeki sesi yakalayamadım. Tabi çapı ile ilgili bir işlem yapamadım.

    Benim litre hesabıma göre orjinal kabinin litresini yakalayabilmem için el yapımı kabinin soldan-sağa genişliğini 210mm den 300mm e çıkarmam lazım. Ancak bu şekilde iki kabininde iç hacimleri aynı olacak. El yapımı kabini önden arkaya genişletemiyorum yoksa olay amacından sapacak. (zaten derinlikle ilgili yer problemim olduğu için bu işe giriştim) yükseklik zaten 400mm onu daha da yukarı çekmek istemiyorum. Bu durumda tek alternatifim soldan sağa genişleyerek hacim elde etmek. Bu şekilde yaparsam ve portun çapını olduğu gibi yani (her iki kabinde de 50mm) bırakırsam sizce orjinale yakın bir bass sesi elde edebilir miyim?
  • fatality-one kullanıcısına yanıt
    Uzunluğu aynı oldukça portu içeri sokup çıkarmanız hiç bir şeyi değiştirmez! Önemli olan o "tünelin" (portun) uzunluğudur.
    Dışarıya çıksa da, içeriye girse de port aynıdır.
    Çap delikteki hava akımı türbülans yaratacak şekilde aşırı hızlanıp ıslık çalmayacak kadar geniş seçilir. Ancak ne kadar geniş seçerseniz port'un uzunluğu artar. Elbette port uzunluğunun kabin derinliğini aşacak veya kabin iç arka duvarına çok yaklaşacak kadar uzaması istenilmez. Çapta değişiklik yapmayın. Çapı değiştirdiğiniz takdirde elinizdeki değişkenler (portun çapı & uzunluğu) ikiye çıkacaktır.

    Kabin ölçülerinde bir takım altın oranlar vardır. En azından hiç bir iç ölçü diğer bir ölçünün tam katı kadar olmamalı.

    Evet, orijinali ile aynı iç hacmi sağlarsanız, kabininizde yeterince sağlam ve makul ölçülerde hava geçirmez olduğu takdirde aynı performansı sağlamanız mümkün olur.
  • Çok aydınlatıcı oldu peki kısa bir soru daha sorabilir miyim?

    Bir rivayete göre kabin yapımında kullanılan malzemede (sunta veya mdf'de) kaplama olmamalıymış. Bildiğimiz ağaç kaplamadan bahsediyorum. Yani sunta veya mdf ham olursa, üzerinde bir şey yapıştırlmamış ise daha iyi ses verirmiş. Yani tabi iç yüzeyden bahsediyorum. İç yüzeye bakan malzemede kaplama olursa ses içeride yankı tarzı bir durumla karşılaşırmış vs. Ne derece doğru bilmiyorum ama elime geçen orjinal kolonların hepsinin içi yüzeyi kaplamasızdı. Tabi sony vs gibi bir firma ham malzeme kullanmak varken neden birde kaplama yapsın veya kaplamalı malzeme kullansın o da mantıklı değil.
  • fatality-one kullanıcısına yanıt
    Sunta ve MDF kabin yapımı için en iyi malzemelerdir. Nedeni akustik olarak ölü, ses iletiminin düşük olmasıdır.
    Kaplamanın, ne içte, ne de dışta, pratikte akustik hiç bir etkisi yoktur. Ahşap kaplamanın yansıtıcı özelliği yoktur.

    Mobilyacılık açısından, sunta ve MDF levhaların bir yüzü kaplanıyorsa mutlaka diğer yüzün de aynı malzeme ile (*) kaplanması eski ve doğru bir kuraldır.
    Zira tek yüz kaplanırsa levhanın zamanla o yüze doğru dönme olasılığı vardır. Ama zamanımız hız çağı, ürünü tüketiciye en ucuz şekilde sunma, hap yap-para kazan devri. Özellikle ucuz ürünlerde artık bu tür detaylara dikkat edildiğini pek sanmıyorum.

    İç kaplama konusunda böyle şehir efsaneleri üretenler kabin panellerinin sağlamlaştırılması (bracing - levhaların titremeye karşı iskelet çubukları ile takviye edilmesi, gereğinde kabin panellerinin, tümünün veya ön "baffle" panelinin daha kalınlaştırılması), akustik olarak panellerin daha ölü hale getirilmesi (kabin duvar panellerinin içeriden ısı tabancası ile mastik levha ile kaplanması gibi), vs gibi konularda teori üretseler daha yararlı olur.

    değişiklik: * "aynı malzeme ile" ifadesi eklendi.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kursun_ -- 16 Kasım 2018; 15:47:40 >
  • Çok teşekkür ederim. Bu bilgileriden yola çıkarak ben işe koyulayım :)
  • fatality-one kullanıcısına yanıt
    Bir şey değil. Bir konuda takılırsanız özel mesajdan da yazabilirsiniz.
  • Hocam selam.

    Yeni kabini bitirdim. Bu kabinin iç hacmini orjinale yakın yapmaya çalıştım. Ufak hesap ayarlarından dolayı 1-2cm3 sanırım fark oluştu. Fakat ses bir önceki kabin çalışmamdan daha iyi gibi duruyor. Artık olduğu kadar orjinali birebir tutturmak çok zor. Bu haliyle benim işimi görür. Yardımlarınız için teşekkür ederim.


    Youtube video

    Kendin Yap Ahşap Kabin Bass SorunuKendin Yap Ahşap Kabin Bass SorunuKendin Yap Ahşap Kabin Bass Sorunu
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.