Şimdi Ara

Komut Penceresi ve Terminal

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
10
Cevap
0
Favori
978
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Komut penceresi(Alt+F2) ve terminal(uç birim) arasındaki fark nedir?

    Yani tüm kodlar ikisinde de çalışır mı yoksa bazı kodlar birinde bazıları birinde mi ? tam olarak farkları ne ?

    Birde ctrl+alt+f4 ile açılan ekran nedir oda tam olarak ne işe yarar ?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Astraxs -- 3 Ekim 2018; 21:3:31 >



  • Hangi masaüstü bu? Pardus kullanıyorsan onda Xfce var. Xfce'de Alt-F2 ile Application Finder açılır, Windows'ta wintuşu+R ile açılan dialog'a benzer işlevi var. Terminal/uçbirim de Windows'taki komut ekranı gibi (cmd.exe). Ctrl-Alt-F4 ile ana konsol açılır, yani windows olmayan sistem konsolu, terminal gibi ama tam aynı değil.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • seyfi84 S kullanıcısına yanıt
    Ubuntu, İşte merak ettiğim ana konsalla terminal arası fark nedir mesela ?
  • Astraxs A kullanıcısına yanıt
    DOS kullandın mı hiç? işte sistem konsolu DOS ekranı gibi. Yani kernel yükleniyor, sonra tüm ekranı kaplayan bir komut satırı sana veriyor (login olduktan sonra), windows kısmından habersiz. Server olarak kurulan sistemlerde genelde konsoldan çalışır adminler (ve windows'u hiç yüklemezler, Linux'ta windows tercihe bağlıdır, mecburi değil MS Windows gibi). Terminal ise aslında bir windows programıdır, yani bir windows ortamında çalıştığını bilir, menüleri olabilir, copy-paste yapabilirsin, vs zaten tam adı terminal emülasyonu diye geçer.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • seyfi84 S kullanıcısına yanıt
    Teşekkür ederim. Dos kullandım sistem konsolunu anladım gibi. Fakat terminal windows ortamında çalıştığını bilir derken bende sadece linux sistem kuruluysa ? onu pek anlıyamadım açıkcası. Yani terminalide sistem konsolunuda kullandım aslındada hani terminalde root kullanıcısına geçersem su komutu ile o zaman sistem konsolundaki yaptıklarımı yapamazmıyım?
  • windows dediğim X. öyle deyince anlamıyor yeni başlayanlar. yani Xfce/Gnome/KDE falan kısmından bahsediyorum.

    termınalden su çekip root olarak herşeyi yaparsın/yapabilmen lazım, ama mesela shudown -h now çeksen sağlıklı bir kapanış mı olur emin değilim... normalde tüm X session ları kapatıp ondan sonra shutdown yapıyorum ben.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • seyfi84 S kullanıcısına yanıt
    bende yeniyim malesef:)) Teşekkür ederim kardeşim.
  • Astraxs A kullanıcısına yanıt
    Terminal örneğin Mac'te Terminal.app ve iTerm.app vardır bunlar terminal programlarıdır fakat Mac'in Cocoa Framework'u ile yapılmışlardır yani 100% Mac uygulamasıdır fakat onları kullanırken bir de shell seçmen gerekiyor ki Mac'te o default olarak /bin/bash 'tir. Istersen /bin/sh /bin/csh gibi farklı shell de secebiliyorsun ki o zaman örneğin komut satırındaki ifadeler ve kullanım şekilleri değişiyor. Bazı kişiler zsh denilen shell e cok alışık olduğundan bash yerine onu kullanıyor. Fakat hangi shell seçilirse seçilsin, Mac'te en cok ya Terminal.app ya da iTerm.app kullanılır. Ben yıllarca Terminal.app'i kullandıktan sonra 2014'te VIM editör yerine Emacs 'i kullanmaya başlayınca iTerm'e geçtim cunku Emacs için klavyenin solundaki alt tuşu sağdakine göre farklı basması gerekiyordu ve Terminal.app onu yapamıyordu, iTerm yapabiliyordu.

    Windows'ta CMD.EXE hem shell hem terminaldir. Windows'ta Linux ve Mac'teki gibi gelişmiş terminal kullanmak istiyorsan ConEmu veya CMDer 'e bakmanı öneririm. Fakat bu iki terminal tek başına cok anlam ifade etmez cunku asıl önemli olan shell'dir ve Windows'un default shell'i olan cmd ile cok şey yapamazsın. O yüzden Windows için Unix ortamı olan MSYS2 'yi kurabilirsin ve MSYS2'yi kurduğunda (Windows için) bash.exe de kurulmuş olur ondan sonra CMDer settings'te tasks kısmında {MSYS2-64} gibi bir seçenek eklenir, onu seçtiğinde Mac ve Linux'a cok yakın hemen aynı ortamı Windows'ta kullanma imkanın olur, örneğin Unix komutu olan du 'nun Windows 7'de böyle çalıştırabilirsin:

    Komut Penceresi ve Terminal




  • seyfi84 S kullanıcısına yanıt
    Hocam windows ekranı falan filan yanlış bilgi vermeyelim lütfen.

    Terminal çok kısaca bir konsoldur. Alt+f2 dediğiniz ise anlık komuş çalıştırmaya yarar çıktı ve bilgileri göremezsiniz.

    Terminal windows sistemdeki cmd.exe gibi düşüne bilirsiniz. diğerini de çalıştır ekranı gibi.

    Masaüstü ortamına "DE" denir yani Desktop Environment. Bu gnome,kde,xfce vs vs. gibi bir çok şey olabilir. (Ubuntu şuan stock olarak gnome ile dağıtılıyor)

    DE Xserver üzerinde çalışır yani en kaba tabir ile görüntü denetleyici. TTYx ekranları ise pure terminaldir isterseniz orada da bir Xserver başlatabilirsiniz. TTY1 ana ekrandır ve xorg otomatik olarak bootda başlatılır.

    Xserver Display Manager i aktif eder eğer bir sıkıntı yok ise, Display Manager ise DE yi açar.


    Anlaşılmayan bir yer olduysa af ola....
  • 
Sayfa: 1

Benzer içerikler

- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.