Şimdi Ara

Librem 5 özgür akıllı telefon piyasaya sürülüyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
7
Cevap
0
Favori
602
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • 2015'te ön fonlama (crowd funding) ile başlatılan Librem 13 ve Librem 15 adlı açık kaynak donanımlı Laptop projesi başarılı olduktan sonra geçtiğimiz Ağustos 'ta Librem 5 adlı Linux akıllı telefon için 1,5 Milyon dolarlık ön fonlama kampanyası başladı ve kampanyanın bitmesine 2 hafta kala hedeflenen $1,5M aşıldı!

    https://puri.sm/shop/librem-5/

    bilindiği gibi iOS ve Android, kullanıcının istemediği uygulamaları her sürüme dahil ederek akıllı telefonda kısıtlı olan RAM ve SSD'yi şişiren, kullanıcıya sormaksızın özel bilgilerimizi toplayan kapalı sistemler. örneğin Android 7 akıllı telefon aldım ve üstündeki Chrome adlı tarayıcıyı kaldıramıyorum, cunku benim yerime karar verilmiş bu kullanıcı istemese bile Chrome cebinde kurulu olacak diye. Veya milyonlarca kişinin Internetten iletişim için kullandığı Whatsapp, ancak rehberinizdeki kişilere erişim hakkı verirseniz çalışma şartı koyuyor. Bu düpedüz kişisel ve özel bilgilere tecavüzdür. iOS'u ise Apple üyeliği ile açabiliyorsunuz, ücretsiz uygulama indirmek için dahi kredi kartınızı girmeniz gerekiyor.

    Özellikle iOS'taki durum meşhur köprü hikayesine coktan dönmüş durumda 'köprü görevlilerinden şikayetçiyiz sayısı arttırılsın' misali sorunları her sene daha cok görüyoruz. iOS'a FTP istemci programı kurdum fakat çalışmadı neden cunku pro versiyonu almadım. Düşünün 1980'lerden beri milyonlarca bilgisayarda serbestçe kullanılan FTP, günümüz gelişmiş teknolojisinde kullanılamıyor! Ayıp be ayıp. Fakat asıl sorun iOS ve Android te değil. Whatsapp gibi rehberinizi karışlayan sürekli güncelleme isteyen yazılımlar da değil. Signal adında bir app, whatsapp gibi rehberi kurcalamıyor ancak cep no istiyor. Yani öyle yazılım kullansanız bile yine kolaylıkla takip edilebilirsiniz.

    İşte o yüzden Librem 5 akıllı telefon merkezi olmayan (decentralized) ve şifrelenmiş saklama ortamı kullanan Matrix ağını kullanacak. Riot.im gibi uygulamalarla adını duyduğumuz Matrix kullanıcı güvenliği ve mahremiyeti açısından son yılların en başarılı sistemlerden biri. Matrix'ten bir derece daha yüksek güvenlik hedefleyen Tox ağı da Librem 5 telefonlar ile rahatlıkla kullanılabilecek, cunku sonuçta Linux , istediğiniz her uygulamayı kurabilir, istemediğiniz her şeyi kaldırabilirsiniz.

    Sonuçta binlerce kişi 2 aydan kısa sürede $1,5M+ ön fonlayarak Librem 5 akıllı telefonun üretilmesi için gerekli maddi ve manevi desteği sağlayarak iOS ve Android'e karşı ilk gerçek alternatifi oluşturdu. Librem 5 ile özgürlük tekrar 100% kullanıcıya geçecek.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tuğkan-0153 -- 12 Ekim 2017; 12:52:1 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >







  • iOS cebim var yedekte duran. Birşeye bakarken 'touch ID'nin satınalmalarda kullanılmasını istermisiniz' diye mesaj gönderdi! yani hesapta satınalmaları cok kolaylaştıracaklar. El feneri app'ine $5 verirken touch ID ile kolaylaştıracaklar. Şark kurnazlığı derler ya bunlar için Batı kurnazlığı demek gerek. Librem 5'in piyasaya çıkması bu zekilere karşı cok iyi olacak.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ah ah, keşke Ubuntu Touch projesi rafa kaldırılmasaydı. Gerçi geliştiriciler devam ettiriyor ama Canonical destekli olması daha iyi olurdu.
    Umarım bu tarz gelişmeler daha da artıp açık kaynak sistemler piyasaya daha çok hakim olurlar.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mendirec -- 17 Ekim 2017; 15:4:12 >
  • puri.sm sitesinden bakarsan librem 5 cep ve pureOS işletim sistem çıkış aşamasında gördüğü maddi manevi destek ile zaten başarılı oldu. andro ve ios 'un kullanıcıyı kullanma girişimlerinin ilerlemesine karşı beklenen şeydi zaten başarılı olması. türkiye de insanlar kendini her bi alanda kullandırmaya alıştığı için librem 5'e değil destek vermek cogu ne anlama geldiğini bile bilmez, anlatayım desem boşver der : )

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Türkuyeye gelsede alsak

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ALKaraca

    Türkuyeye gelsede alsak

    Öyle klasik şekilde Almanya ya dahi gelmeyecek cunku crowdfunding 'in bir adım ötesinde yöntemle çalışıyorlar. Önce açtıkları destek fonuna bağış yapıyorsun, yaptığın bağış miktarına göre cep, üretildikten sonra adresine gönderiliyor.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.