Şimdi Ara

Lifter ( kadeh ) sesi.. masrafı ve çözümü..

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (2 Mobil) - 1 Masaüstü2 Mobil
5 sn
29
Cevap
0
Favori
106.539
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Merhaba arkadaşlar.. Konuyu açmamın sebebi benim başıma geldi sizin başınıza gelmesin.. Ne zamandır motordan lifterlerden dolayı inanılmaz ses gelmekteydi.. yani bu teknik adı lifter olan şey halk arasında kadehler diye bilinen iticilerdir.. forumlarda uzun uzun araştırmalar yaptım bir sürü şey anlatılmış.. böyle şeyleri araştıra araştıra artık bende bir tamirci oldum çıktım valla.. her neyse bu gelen aşırı ses yüzünden inanın 2010 era model arabamdan soğumuştum.. kime sorsam yok işte kadehler değişecek.. yok yenisi alınmazsa kadeh kirar siboplara valflere zarar verir.. yok motor kilitler.. yok bilmem ne dediler durdular.. bende değiştirmeye niyetlenip fiyatları araştırdım.. 16 valf bir arabada 16 adet lifter bulunuyor.. ve bunları tek tek değiştirmiyorlar.. ustaya arızalı olanı değiştirelim dediğimde.. neymiş ya arızalı olanı denk getiremezsekmiş.. boşuna motoru açıp kapatmış olacakmışız falan filan.. dedim nedir masrafı.. işçiliği sadece 450 lira dedi.. açmışken trigeride değiştirelim dedi.. yok açmışken şuda buda değişsin dedi.. aga iyide bu araba 2010 model ya.. hayırdır dedim ya oldu olacak açmışken rektefiyede yaptıralım bumudur yani dedim..
    sonra farklı bir araştırma yaptım.. tanıdık bir servisciyede ayrıyetten kenera çekip sordum.. :) bu lifter nedir.. çalışma mantığı nasıldır.. hayattaki amacı nedir diye.. sonucu ve ulaştığım bilgileri sizinle paylaşmak istedim..
    Birincisi arkadaşlar servisçi arkadaşımın söyledigini iletmek istiyorum.. çok extreme bir durum olmadığı sürece bu parça arıza yapacak bir parça değil bi kere bunu bilin..
    eğer yaptırmaya kalktıysam bu lifterlerin tanesinin fiyatı internette 30-35 lira civarı.. ama gerçek bu değil tabikide piyasaya çıkınca yok orjinali 60 lira.. yok gerçek japonu 90 lira.. allah ne verdiyse..
    ve inanın kafa kalmışyor insanda.. alacağı şeydende şüphe duyuyor.. acaba orjinalmi.. taktırsam ömürlü olurmu.. yada o kadar para verdiğime değermi diye.. ortalama 50 liradan 16 tane bundan alınca ediyor 750 lira.. birde işçiliği 400 desek 1150 lira arkadaşlar.. arabayı götürmesi.. gitmesi gelmesi.. eksikleri alması 1500 den aşşağı çıkamazsınız tamirciden.. servisde bunları 3000 liradan aşşağı değiştirmezler..
    şimdi burayı dikkatli okuyun.. az öncede dediğim gibi bi kere bu parçalar kolay kolay arıza yapacak parçalar değiller.. ama servisci arkadaşımın soylediğini aktarıyorum.. abi sırf milletin parasını almak için değiştirelim diyorlar.. 16 parçayıda söküp en kötü ihtimalle arıza yapan 1-2 tanesini atıp geri kalanı temizleyip geri satıyorlar bu parçanın arıza yapmasını sağlayacak bir durum oluştu diyelim.. ona arıza yaptıracak durum ancak bir kaza yada buna benzer birşey sonucu ortaya cıkabilir ve sıra o parçaya gelene kadar motorda arıza yapmayan şey kalmaz.. çünkü parçanın bulunduğu yer motorun icinde ve en korunaklı yerde.. kaldı ki bu parça demirden ibaret yani öyle hadi diyince bozulacak bir parça değil.. kendiside zaten yağ içinde bulunuyor hatta görevi yağlamayı sağlamak.. ortasında bir delik var içindende yağ geçiyor bu parça nasıl bozulsun abi dedi..
    peki dedim nedir bunun mevzusu.. abi.. senden önceki sahibi açıkda satılan yağlardan kullandıysa o tıkanmaya sebep olmuştur.. tıkanınca da parça görevini yapamıyor yağı aktaramıyor kendiside yağsız kalıyor bu yüzdende ses yapıyor temizlense bile düzelir yüzde 99 ihtimalle dedi..
    şimdi gel de güven bu adamlara..
    hepsini geçtim.. motorun açılacak olması çok canımı sıktı..
    sonra ben bu alttaki videoya denk geldim..
    lifter temzileyicisi diye satılan bir parça var piyasada motora kattığınızda yağın kimyasal yapısını tamamen bozup çözündürüyor ama amacıda bu zaten lifterlerde birikmiş olan tortuyu atmak..
    dedim olsun giden 4 litre yağ olsun..
    gittim buldum bu katkıyı.. ordan doğruca yağcıya.. dedim usta dök bunu motora bi temizletelim..
    ancak bakın burası çok kritik.. katkıyı motora dökdükden sonra motoru sadece rölantide en fazla 10 dakika çalıştıracaksınız.. çünkü bu kaktı yağın yapısını tamamen bozup o yağı suya ceviriyor diyebilirim..
    biz katkıyı motora dökdükden hemen 5 dakika sonra motor stop etti.. bir iki defa daha çalıştırmaya çalıştım ama bu seferde 1 dakika arayla stop etti..
    daha fazla zorlamamaya karar verip karter tahliyesini açtırdım.. bakın özellikle söyluyorum içindeki yağı karter tahliyesinden boşalttırdım.. çünkü vakumla almaya kalktılar.. yemezler kardeşim.. yeter kazıklandığımız aç dedim boşalt.. onun içine biz çözücü kattık dibinde bile biraz kalsa yeni koyacağımız yağı mahfeder.. ve 5 dakikada süzülsün diye beklettim.. parasıyla değilmi ya.. adamda durumun ciddiyetinde değil.. işte boyle aciz.. böyle ustayım diye geçinenler yüzünden pert oluyor bu arabalar..
    daha sonrasında ise yağı katıp çalıştıracakdık.. adam bana 5-35 yağ önerdi..
    dedim kardeşim bak.. bunun fabrika verisinde 10-40 diyor.. ne diyorsa sen onu koy.. 5-35 daha iyi olur abi.. dedim yok kardeşim.. benim paşa gönlüm 10-40 istiyor.. oyle koy..
    ya abicim 5-35 yağı kullandım daha öncede.. bu araba gazlı.. benzinin sağlamış olduğu yağlama avantajını zaten kaybediyoruz.. bide ince yağ koyduruyorlar.. yağ kadehleri doldurmadığı gibi birde hemen süzülüyor.. sabahları arabayı ilk çalıştırdığımda çıkan sesler yüzünden vallahi vicdan azabı çekiyordum..
    ve geldik sonuca..
    yağımızıda ekletip marşa bastık.. şuan nasıl mı..
    arkadaşlar şuan bu arabanın çalışıp çalışmadıgını kaputa kafanızı dayamadıkca duyamazsınız..!!!! yemin ederim yıln gibi oldu.. bu katkı. bu lifterlerin içindeki bütün tortuyu söküyor.. halen çook derinden gelen bir ses var ama.. bir dahaki yağ değişimindede bu işlemi yaptırıcam sanırım sonrasında en ufak sorun kalmayacak..
    oradan çıkıp ustanın yanına gittim.. bak yaptırdım nasıl olmuş dedim.. hayret etti.. nasıl yani ya.. nasıl yaptırdın kime yaptırdın diyor..
    ya yemin ederim milleti salak yerine koyuyorlar.. nasıl hallettiğimi anlatıp.. üzerinede ekledim.. ama bak sakın millete parça değişecek diyip parçayı önce aldırtıp sonra bu uygulamayı yapıp haksız kazanc sağlama dedim..
    olurmu abi öyle şey diyor.. oluyor abicim oluyor diyip geçtim.. sen bilmiyormuydun bu işlemi diye sordum.. vallahi bilmiyordum diyor.. sen bilmicende benmi bilcem len.. ozaman sen bırak ben yapayım kendi arabamı.. madem sen ustasın.. madem 15 yıldır bu işi yapıyorsun.. bileceksin abicim.. piyasayı takip edeceksin.. gelişmeleri öğreneceksin..
    eğer bana deseydiki abicim bu işi ben 600 liraya tek bir kutu kimyasalla tornavida değidirmeden hallederim deseydi.. inanın hiç acımaz verirdim o parayı.. şimdi aldı havayı.. durum bundan ibaret arkadaşlar.. bu yaşayan herkese şimdiden geçmiş olsun..

    https://www.youtube.com/watch?v=IlnBFxC5yfg



  • Öncelikle hayırlı olsun.

    Aynen kardeşim en iyisini yapmışsın benim de aynısı oldu.Arabayı 65.000 de aldım ve bakımını yaptırdım(bmw 116i) v kayışından kasnağa kadar kötü olanları değiştirmeme rağmen ses gitmedi.Bugün gittiğim usta da lifterden olabilir ses ama maliyetli olur dedi.Ben de başka zaman bakarız deyince istersen katkı deneyelim bişey kaybetmezsin dedi.Yağı henüz 3000 km önce değiştirdiğimi castrol 5 30 koyduğumu söyledim o da önceki kullanıcıdan kaynaklı yanlış yağdan olabileceğini söyledi ki mantıklı geldi.Neyse yaptık,gezdik biraz.araba çalıştı bi süre ve karterden boşalttık tekrar 5 30 koydu.Arabayı çalıştırdığım anda o ses dikkat edilemeyecek kadar az gelmeye başladı.Toplasan daha 30 km kullanmadım ondan sonra ama herhalde zamanla tamamen kesilecektir.Usta çok önemli.İnsan hastaneye,araba ustaya düştümü her türlü oynuyolar
  • Paylaşım için teşekkürler
  • Şerefsiz usta çok
  • quote:

    Orijinalden alıntı: klinsi

    Öncelikle hayırlı olsun.

    Aynen kardeşim en iyisini yapmışsın benim de aynısı oldu.Arabayı 65.000 de aldım ve bakımını yaptırdım(bmw 116i) v kayışından kasnağa kadar kötü olanları değiştirmeme rağmen ses gitmedi.Bugün gittiğim usta da lifterden olabilir ses ama maliyetli olur dedi.Ben de başka zaman bakarız deyince istersen katkı deneyelim bişey kaybetmezsin dedi.Yağı henüz 3000 km önce değiştirdiğimi castrol 5 30 koyduğumu söyledim o da önceki kullanıcıdan kaynaklı yanlış yağdan olabileceğini söyledi ki mantıklı geldi.Neyse yaptık,gezdik biraz.araba çalıştı bi süre ve karterden boşalttık tekrar 5 30 koydu.Arabayı çalıştırdığım anda o ses dikkat edilemeyecek kadar az gelmeye başladı.Toplasan daha 30 km kullanmadım ondan sonra ama herhalde zamanla tamamen kesilecektir.Usta çok önemli.İnsan hastaneye,araba ustaya düştümü her türlü oynuyolar

    Siz nasıl çözdünüz sorunu
  • Aynı sorun bende de oldu geçen yaz. Araca bakım yaptırmıştım yağ-filtre değişimi vs. yapıldı. castrol 10 40 yağ koydu usta. 1 hafta sonra bu ses gelmeye başladı. Doğru dürüst sanayisi ustası olmayan bir yerde yaşıyorum bu arada, memlekete gidince fincanların değişmesi lazım dedi aynı usta .Maddi imkanlar el vermeyince yağı değiştirelim katkı koyalım belki çözülür dedi. 5 30 koydu bu kez bir de würthün motor performans iyileştirici katkısını koydu. Hiç bir değişiklik olmadı bir süre sonra ses daha da belirgin hale geldi hatta. Hala aynı şekilde araç. Konuyu görünce bir umut sevindim ama linkteki videonun yorumları da pek iç açıcı değil. Yine de deneyeceğim bu katkı olayından sonra yağ değiştirme işlemini. Bakalım inşallah çözülür.
  • Size ne kadar tesekkur etsem azdir.. Ayni durum bende de oldu lifterleri degistirmek istediler arastirirken sizin bu paylasiminiza denk geldim ve yaptiklarinizi harfi harfine uygulatip o sesten kurtuldum. aracim bmw 530 motor sesi inanilmaz azaldi
  • Aynı ses bende hala devam ediyor
    Herkes sesi duyunca direkt lifter diyordu ama Adana ya gelmişken özel bir servise gideyim dedim.
    Adam buna lifter diyen usta değildir bu ses manifolttan kaynaklanıyor deyince baya şaşırdım.
    Ordan çıktım emin olmak için başka bir servise daha gittim. Orda da aynısını söylediler.
    Bıraktım arabayı, bugün alacağım nedense hiç umudum yok ama umarım dedikleri gibidir ve ses kesilir.

    Edit: Sorun emme manifoltundan kaynaklıymış söyledikleri gibi. Hem ses kesildi hem de arabaya can geldi resmen.

    Benzer problem yaşayanlar manifolta da yoğunlaşın bence.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi vitoScaletta -- 14 Mayıs 2019; 22:48:13 >
  • Arkadaslar şimdi bir yazi ile bazi duzeltmeler yapicam.. Ve soyleyeceklerim kesin bilgidir cunku bazi karaktersiz Tamirciler yuzunden konuda uzmanlik yaptim.. Kendi aracimida kendim onardim.. Basda soylemis oldugum tavsiyelerin gecici cozum olduguna ikna oldum.. Eger kadehlerin ici pislik dolduysa kimyasallarin o pislikleri kadeh icinden cikarmasi mumkunnnn degil.. Kadehleri sokup kendim temizledikden ve yapisini calisma mantigini anladikdan sonra kimyasallarin basit cozumler oldugunu anladim.. Tamirci bana degismesi gerekiyor falan dedi.. Degistirdik yine ses gitmedi.. Mesele kadehlerin yenilenmesi degil bu carede degil.. Eger tamirciniz isden anlamiyorsa bin kerede kadeh degistirseniz sorun cozulmeyecegi gibi üstüne cig gibi artabilir.. Butun mesele kadehlerin iclerinin temizlenip yerlerine takilirken iclerinin bos olmasından emin olmak.. Ben yeni kadehleri aldim yaktim yine ayni kaldi hatta ses artti.. Ustune arabanin cekiside berbat oldu.. Aylarca arastirma ve yüzlerce makale okuyup yerli yabanci videolari izleyince konuyu cozdum.. Caresi su.. Kadehleri sokuyorsunuz.. Tepesi delik yada kirik olan yoksa degistirmenizede gerek yok.. Kadeh pistonlarini kargaburun yada pense ile sokup ki kolay cikiyor.. Iclerini bir guzel temizliyorsunuz.. Icinde valf gorevi yapan ufak bir bilya var bunu ve bolgesini bir guzel temizleyip toparldikdan sonra hafifden kadehleri yaglayip yerlerine takiyorsunuz.. Hangi kadehi hangi valfden soktugunuzede dikkat edin hatta numaralandirabiliyosanizda iyi olur ama cokda onemli bi konu degil.. Eger düzelmeyecek derecede yapisi bozulmuş kadeh varsa numunesi ile gidip orjinalinden tane ile alin.. Yalniz onemli olan ve cok cok onemli olan sey kadehleri takarken iclerinin bos olması.. Siz bos olarak takin o çalışınca ihtiyaci kadar yagi alip kendini ayarlayacak.. Yag secimine gelirsek eger araciniz kilometre yapmis bir aracsa 15 40.. Hatta 15 50 yada 20 50 bile kullanabilirsiniz.. Yag pompaniz eski ise sizdirma orani fazla olacagindan kalin yag kullanmanjz gerekir.. Araciniz yeni ise ince yag da olur.. Puf noktasi bu.. Gerisi hikaye.. Bu dediklerimi dikkate alin.. Hepinize bol sans..
  • vitoScaletta kullanıcısına yanıt
    Selam
    Manifoldun nesinden yapıyormuş detay verdilermi acaba ? sizin arabada sarsıntı falan varmıydı ?
    Bende 122bg 1.4 TSİ motorda yapıyor itici sesi ; geçen hafta emme manifoldun ordaki radyatör değişti su eksiltiyor tekliyordu araba onu yaptılar yağı da değiştirttim aldım arabayı 2 gün sonra itici sesi başladı acaba diyorum sizin ustaların dediği gibi manifold la alakalı bişeymi ! Manifold olsa silkeleme sallama tekleme yapmazmı acaba ?
    Teşekkürler
  • Fottoman kullanıcısına yanıt
    Manifold contası çatlak, değiştirilmiş ve manifoldun kendisinde de çatlak varmış kaynak yoluyla onarılmış.

    Evet araç rölantideyken sarsıntılı çalışıyordu, çekiş azalmıştı ve yokuş aşağı giderken araba vitesteyse gaza basmadan hızlanmıyordu.

    Bu sorunların hepsi düzeldi.
  • 2009era aracim var üst kapak acildi lifter ses vardi iticiler subaplar değişti ses yapmaya başladi bende engine flush denedim sesi 15dk içerisinde değişti hyundai accent era kitapciginda 5w20-5w30-10w30-15w40 yağlar tercih ediliyo ömrü hayattimda 10w40 yağ koymadim koymamda şuan arac 200.000km 5w30 kullaniyom şakir şakir calişiyo yağ olarak motul markasina geçiş yaptim 2.000km oldu şuan maşallah allah nazarlardan korusun.!!
  • benim araçta da lifter sesi baş gösterdi. önce lifter ses kesici katkı kullandım, pek işe yarayacağını düşünmüyordum. nitekim bir işe yaramadı da. sonrasında konu sahibi arkadaşın yayınladığı videodan hareketli tüm lifterleri söküp temizleyip geri taktım. yaptığım işlemleri videoda anlattım. bu şekilde sorunu çözmüş oldum :)

    https://www.youtube.com/watch?v=88h-bsxd7WE&feature=youtu.be



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cmert -- 25 Mayıs 2020; 18:10:15 >
  • Merhaba benim golf 5 / 1.6 8 valf bse 102 ps motor aracım rektefiye sonrası sadece motor soğukken subap itici sesi geliyor kısa süre sonra ses kesiliyor bazı günler yapmıyor, sadece araç soğukken ilk marş sonrası kısa süreli lifter sesi neden yapabilir sizce?
    Yağ 10w40 castrol magnetec / yağ filtresi bosch orjinal
    mesela gecen 14 gün boyunca ses yapmadı yine başladı marş sonrası sadece 15 saniye ile 1 dk arası sürüyor sadece, gaza basarsam daha kısa sürüyor hemen geçiyor bilgilendiririmisiniz?
    araçta anormal hiçbir durum yok yağ seviyesi ve suyu aynı seviyede sabit max ta, rölanti sabit , çekiş normal, duman vb yok

    kısa vidyo çekmiştim ayın 7 sinden beri düne kadar yani ayın 21 ine kadar hiç ses çıkmadı 24 saat sogukta beklese bile ilk marş sonrası ses hiç olmadı, şimdi yine böyle kısa süreli subap itici sei geliyor 570 km yaptım daha, günlük 5 km toplam işe git gel yapıyorum sadece araçla.
    ilginç olan durum ise bazı günler hiç ses yapmıyor marş sonrası!

    Sıcakken ses yok, sadece uzun süre stop halinde kalınca ilk marş sonrası kısa süreli ses var o kadar
    https://www.youtube.com/watch?v=iTPjGR16efU
    https://www.youtube.com/watch?v=RmpqAf9BJnw



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi minastirith34 -- 22 Ocak 2020; 4:13:41 >
  • hocam onceki degiatirdiginiz yaginiz neydi, 5w30 muydu
  • Hyubdai araçlarda genel sorun sabahlari var motor isinca geciyor moralim bozul keyfm yok.
  • Sevisdeki ustaya fincanlari söktürdüm içlerini boşaltti bi güzel temizleyip tekrar yerine takti 5w30 yağ ile sorunsuz şekilde kullaniyorum..orjinallerin tanesi 150tl mobis marka 2500,2600tl geliyor dişarda alabilecegin marka ya mobis varsa alinir yoksa İNA markadir..



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SEHZADE63 -- 22 Mart 2020; 23:30:40 >
  • Merhaba
    Arkadaşlar bu tür olayları çözümlemek için çok etkili ilaçlar var bu ürünlerin 10 yıldır satışını yapmaktayız çoğu usta daha çok para alabilmek için bu ürünleri bildiği halde soylememektedir. Mesela bir arabanın bloklarında çatlak var ve radyatöre su karistiriyor hava ile temas ettiğinde donan kaçağı kapatan ilacın fiyatı 100 TL ama usta işçilikten 300 parçadan 300 TL kazandigi zaman daha karlı görüyor kendince ama olan müşteriye oluyor
    Ben herhangi bir problem olduğunda ulaşabileceğiniz ilaçların listesini buraya yaziyorum belki birisinin ihtiyacı görülür ve parası cebinde kalır
    1- Radyatör Tıkayıcı (radyatör alüminyum tarafından delindiginde kullanılır hava teması ile donma yaparak uzun süreli tamir eder)
    2-Blok çatlak ilacı (radyatöre bloklardan yağ sızar zaman ile bu radyator tıkanır değişim talebinde bulunulursa radyatör temizleyici ile radyatör temizlenir daha sonra blok çatlak ilacı kullanılır oksijen teması ile bloklarda cam şeklinde donarak çok uzun süreli tamir saglar)
    3-Direksiyon yağ kaçak önleyici ( direksiyon kaçakları için sürekli atf eklemenize gerek yoktur direksiyon kecesini yumuşatarak hem direksiyondaki sesi keser hemde kaçağı kapatır)
    4-Yag kaçak önleyici ( motor yağı sızıntısı conta yada kecelerde ise hava ile temas ettiği yerde donma yaparak kaçağı kapatir)
    5- Şanzıman Katkısı ( Teflonludur şanzıman dislilerinde kaplama yaparak sürtünme azaltma özelliği olduğu için sesi keser )
    6-Enjektör Temizleyici ( En yanlış kullanılan ürünlerden biri genelde insanlar enjektörlerinde bir problem olduğunda kullanırlar ama iş işten geçmiştir hiçbir fayda sağlamaz her 15.000 km de bir kullanılsa enjektörleri etkili bir sekilde temizler enjektör bakım maliyetin olmaz. Egsoz emisyon ölçümunden geçemeyen araçlarda ürünü kullandıktan sonra 3500-4000 devirde ortalama 25 dk kullanması yeterlidir daha sonra araç emisyondan geçecektir.)
    7- Duman kesici ( araçtaki motor yağının viskozitesini ayarlayarak duman atmasini onler )
  • bendede lifter ses sorunu var

    LIQUI MOLY Lifter Katkısı sadece motor yag degısınce koymak yeterlımı sureklı koymaya gerek yok sanırım yanı her ay ses yaparsa her ay konulacak dıye bırsey yok 4 lıtre motor yag degısınce koymak yeterlımı

    ayrıca konulan yag cok ınce yagmı olcak kalın yagmı onu anlamadım

    10-40 kalın yag ıse o zaman 5-30 gıbı ınce yagmı koymak lazım pekı ınce yag koyarsak motor pıston asınmazmı
  • usta öyle dedi lifter kadeh sesi çözen sıvı bır ıse yaramaz dedı
    motor yagına dokunca ses kesılıyormus ama motor yagını ınceltıyor bozuyor olabılır,onun yerıne eskıyen yagı degısınce ses gıder dedı

    cok ınce yag koyma normal koy ses gıder dedı kadeh sesı kesıcı lique sıvı gereksız bos dedı
    dogrumu deneyen varmı
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.